Uncategorized

Vjerojatno ste se pitali

… zašto ima manje tekstova na blogu? A isto sam propustio pojavljivanje u nekoliko prvoklasnih TV i radio emisija.

Malo sam si razmišljao i shvatio da je glupo da svaka budala i bezveznjak može dignuti nogicu na mene. A u našem bijednom javnom prostoru to je način komunikacije. Jadnicima pak takva komunikacija / energija treba, to im ispunjava njihove jadne živote, ili se pak smatra kao dozvoljeni način ostvarivanja nekih interesa.

A meni to (fakat) ne treba! 🙂

Možda mi je bolje, recimo, učiti Mandarinski (ne mogu u stvari pojmiti razmjere svega što Kinezi rade, ali, recimo, igračima golfa je vjerojatno nevjerojatno da postoje projekti poput ovoga – 12 terena s 18 rupa na jednom mjestu!?)

Ali nemojte pomisliti da sam nešto demoraliziran, tj. da ‘su Gollumi pobijedili’. Nego što će mi to? Recimo, kad dobijem poziv u neku emisiju, obično to ide kao ‘ali mi mislim da upravo Vi neke stvari možete najbolje reći …’. Ali zašto bih bio ‘upravo ja’? Neki dan pričam s PU jedne od naših najvećih tvrtki. Pa pitam ‘Zašto Vi malo ne objašavate stvari?’, a on se šeretski nasmije na svoj način u smislu ‘Pa nisam lud, što će to meni?’. Mnogi naši sugrađani neke stvari neće shvatiti koliko im se god objašnjavalo. Nego će biti kako će biti, bez obzira što tko mislio.

Snaga promjena u našem društvu ne dolazi od promišljanja, nego od forsiranih promjena u (pred)bankrotnoj situaciji. Ova generacija se neće mentalno promijeniti, ali će biti kako mora biti. Mislim si, nisam ja taj koji bi onima koji su bacali benzin na vatru suludih valuacija 2007.-2008. (to nisu bile visoke, bile su sulude valuacije najgorih / najpopularnijih dionica) trebao objašnjavati koncept ‘nominale’ jer im driver ionako nije nominala nego zloća.

A propos, moram još jednom ponoviti ovo. Kad sam se 2007.-2008. počeo aktivnije uključivati u tržište kapitala kretao sam od tablice / filtera koji je bio scoring sustav i gledao samo vrh. Bez šale, do prije nekog vremena nisam uopće bio svjestan koliko su valuacije nekih tvrtki (kao Ingr) bile besmislene. Znam da mnogi ne vjeruju ali to je tako. One mi naprosto nisu bile na radaru. Ali profesionalci koji su u njih ‘ulagali’ i ili zagovarali ‘ulaganje’ u njih (fond manageri, analitičari, novinara, urednici) su to morali znati.

Ili da sam ja taj koji treba objašnjavati kako nije burleskni sindikalni vođa vlasnik tvornice zamjenske vrijednosti 1 mlrd. eura (po mojim procjenama – nije nagovor na kupnju), a nisu ni radnici koji su (vidi najvećeg paradoksa!) dobili 12% te silne vrijednosti po baagtelnim cijenama i do sada 9% već prodali i sveli se na 3% (pa galamđija viče da su oni ‘protiv privatizacije’). Bit će kako mora biti, a procesi koji se odvijaju su poznati (vlasnik, namjere vlasnika, poslovni okvir itd.).

A vjerojatno i malo tko razumije koliko vremena i energije treba za tekstove, ali i odgovore na komentare (pazite paradoksalnost: svaki trol može meni anonimno na moj blog staviti komentar na koji ja onda trošim svoje vrijeme?).

Tako da će vjerojatno tekstovi biti nešto rjeđi, predlažem da se pretplatite na obavijesti o novim tekstovima (gore-desno) da ne dolazite bezveze. S druge strane, budite sigurni da ću se intenzivno uključiti ako posebne potrebe to nalože (možda mi se čak bude dalo analizirati financijska izvješća koja se upravo objavljuju). A možda se i tekstovi namnože ako mi bude dosadno. (Ako su neki vjerni komentatori pitali zašto su ‘moderirani’, to je opet jer su trenutno svi komentari moderirani, u svrhu toga da mi se ne da prerevno pratiti tko je što napisao, odgovarat itd.).

Umjesto svega ovog gore, možda bih naprosto mogao reći: ‘Ne da mi se.’.

U međuvremenu, predlažem da pročitate sljedeće knjige:
How The West Grew Rich: The Economic Transformation Of The Industrial World
Why Nations Fail, blog vezan uz knjigu je na istom mjestu, spominje ju i Cronomy zajedno s linkom na vezano predavanje, a i Šonje u ovom zadnjem postu

… i u svakom slučaju, ako još niste The Fountainhead i Atlas Shrugged (počnite od prve). Ne zato što biste trebali prihvatiti ‘filozofiju’ Ayn Radn (pogotovo se ne učlaniti u Tea Party koji ju svojata), nego kako biste bolje razumjeli što se događa Hrvatskoj. To je ona druga strana priče koja našoj zatupljenoj kolektivističkoj (nacionalističkoj i socijalističkoj) svijesti nedostaje. Nemojte misliti da ste iznad toga. Svi koji smo odrastali u ovoj zemlji smo dio toga.

Iako, kao što rekoh, a kaže i Dilbert: Communication is overated!

Moj je inače moto: ‘Ne bi se bilo fer požaliti!’. Jer svatko tko je ostvario nešto u ovakvoj zemlji, a na pošten način, morao je imati vraški puno sreće! A sve to uz sreću da se uopće rodiš kao homo sapiens u 21. stoljeću, pa recimo imaš prilike čitati knjige kao gore.

Kako je vani lijepo vrijeme, očekujemo rast burze!

p.s. Skoro zaboravih, htio sam već prije. Imate odličan članak o privatizaciji (općenito, iako je povod PTKM) na Cronomy.

Kategorije:Uncategorized

45 replies »

 1. OOO
  “Ta ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi. Rekne li noga: “Nisam ruka, nisam od tijela”, zar zbog toga nije od tijela? I rekne li uho: “Nisam oko, nisam od tijela”, zar zbog toga nije od tijela? Kad bi sve tijelo bilo oko, gdje bi bio sluh? Kad bi sve bilo sluh, gdje bi bio njuh? …
  Kad bi svi bili jedan ud, gdje bio bilo tijelo? A ovako, mnogi udovi – jedno tijelo! Ne može oko reći ruci: “Ne trebam te”, ili pak glava nogama: “Ne trebam vas.” …
  I ako trpi jedan ud, trpe zajedno svi udovi; ako li se slavi jedan ud, raduju se zajedno svi udovi. …
  Zar su svi apostoli? Zar svi proroci? Zar svi učitelji? Zar svi čudotvorci? Zar svi imaju dare liječenja? Zar svi govore jezike? Zar svi tumače?”

  Kakve su god sposobnosti naše (bilo dane po predispozicijama na koje nismo mogli utjecati, bilo po našem trudu koji je oplodio te predispozicije, na koje nismo mogli utjecati) – svi živimo istu stvarnost! Kako u tijelu jednoga bića “ako trpi jedan ud, trpe zajedno svi udovi; ako li se slavi jedan ud, raduju se zajedno svi udovi” tako bi trebali gledati i na ovaj grad, na našu državu i na čitav svijet, jer ne možemo biti trajno izolirani jedno od drugog!

  S tim na umu, dok god vam je motiv da činite svijet bolji, pa makar samo jednoga osvijestili o nekim krivim pogledima i pristupima stvarnosti – svi vaši blogovi, emisije, intervjui – vrijede! To ne govorim zato što se u svemu slažem s vama, već zato što mislim da imate u dubini sasvim dobru namjeru… Podržavam vas da nastavite tako! A neka vaša svjesnot o ‘podmetanjima noge’ postane vaša prednost u pripremi i sagledavanju vašeg nastupa, a ne okovi koji će vas ušutkati.. 🙂 Naravno, ako vi sami vidite i dalje u tome smisla! A smisla itekako ima, smisla za boriti se za bolje, pravednije, istinitije, ljepše društvo – stvarnost u kojoj ćemo i ‘sutra’ živjeti i vi i ja i vaša djeca i moja, ako Bog da. Na vama (zapravo na svakome ‘svjesnom’) je da sije sjeme – a vrijeme će pokazati di će se oploditi, to više nije na vama ni na meni… No možda ćemo se jednom upitati da li smo napravili sve što smo mogli.

  Svako dobro i želim vam snagu i ustrajnost za sve nadolazeće ‘bitke’ pa makar se činile kao one s vjetrenjačama… ja vjerujem da ima smisla 😉
  Tomislav

  • Slažem se.Neka Božji blagoslov prebiva u tvome srcu.Nenade,samo hrabro,
   ustrajni pobjeđjuju u ovoj maratonskoj utrci.Čuvaj mir i snagu za kraj.
   Ako padneš,ustani i hraabro prema cilju.Pozdrav svim dobronamjernim čitateljima ovog bloga.A zlonamjerni nek se obrate.Mi vas volimo i čekamo.

   • Poštovani, nema veze s fatalizmom! Utrke nema, sve ide k svoem cilju ovako ili onako. Bile su neke stvari koje su ovisile o putu kojem se ide (mogle su završiti ovako ili onako), kao KORF. Ail oko nekih stvari je svejedno što ja pričao, recimo ADPL, ARNT ATLN (da stanemo samo na ‘A’).

    Nego naprosto ovo mi nije najbolje ulaganje vremena i energije. Evo nećete vjerovati, kupio sam već dvije gitare i nikako da počnem ozbiljnije učiti, zar nije to bezveze?

    • Nikad nećet postati Johnny Marr na gitari pa se nemojte zamarati, napravite svoje ime svoj brend u onome u čemu ste najbolji.

    • Možda biste mogli kupiti i treću! 🙂 Ovu: http://www.kickstarter.com/projects/incident/gtar-the-first-guitar-that-anybody-can-play (developed in a garage in Cupertino, CA)

     Dovoljno je easy, fun and cool da motivira za početi učiti. Prave gitare služe za kada već znaš i kada ti ne treba početna motivacija.

     Na tom KickStarteru svaki dan nešto zanimljivo, a kao što vidimo i ovo će raditi u Kini, sve je tamo “Designed in USA” a “Made in China”, to za sada tako mora biti, globalna suradnja.

     I oni Pebbleovci (http://getpebble.com/ , developed in a garage in Palo Alto, CA) su odnijeli skupljenih 10 milijuna USD u Kinu, u tvornicu dali nacrte, protipe, i Kinezi odmah vele: može! Dobijete 100.000 komada takvih istih satova i dobijete još kusur, ne treba nam toliko para za to.

     Zar ta globalizacija nije divna? Zar Kinezi nisu genijalni? Samo im nacrtaš, što god, koliko god maštovito, oni će to u roku odmah napraviti u koliko god komada želiš, po vrlo prihvatljivim cijenama.

     Zar se Amerikanci ne bi trebali veseliti činjenici da je “sva” proizvdnja otišla u Kinu? Kada je to tako praktično i korisno, i na jednoj dubljoj/holističkoj razini, jer ovako cijeli svijet, i ta “jadna Kina”, uživa u rezultatima američke kreativnosti. Da se sve što Amerikanci “nacrtaju” i proizvode u USA, koje bi koristi od toga imali Kinezi? Ovako je baš divno, svi sudjeluju i svi dobivaju po zaslugama!

     Naravno, koliko god to bilo divno ili ne, nemali dio proizvodnje će se vratiti u USA (i još više sasvim nove proizvodnje razviti), to je sve jasnije i sve bliže, ali otom-potom. Do tada će već i Kinezi naučiti dizajnirati/razvijati proizvode, kompetencije u proizvodnim procesima koje su stekli dosadašnjim radom će im tu biti jaka korisne (Amerikanci svoje tu već gube, što je pomalo opasno već, ali sve će to doći na svoje s vremenom). Svako vrijeme nosi svoje prilike i izazove.

     P.S. Jedino će ova keativna family, to svoje proizvesti lokalno (http://www.kickstarter.com/projects/552506690/brydge-ipad-do-more , dakle developed in a garage in San Francisco, CA, made in San Jose, CA), valjda je njima to optimalno, a i sve više i više ljudi postaje opsjedno sa “Made in USA”, neki kupci malo iracionalno inzistiraju kupovati (plaćati i značajnu premiju) za “made in USA”, i to neki marketinški već iskorištavaju naglašavajući na sva zvona mjesto proizvodnje, i to je ok… uskoro će se i tako više toga proizvoditi u USA pa će jedna dio kupaca imati razloga za to svoje posebno veselje, a niti ostalima neće biti problem jer će tada jednako koštati gdje god proizvedeno.

 2. Poštovani
  da,dugo Vas nije bilo i drago mi je da ste opet tu.Nekako mi je prešlo u naviku prije nego otvorim stranicu svog brokera da odem na Vaš blog i čujem”koju pametnu”.
  Nije da Vas slijedim u svemu ali uvažavam Vaš stav i otvorenost kao i nalitiku koju osobno ne znam niti mogu napraviti.
  Logika u ovoj zemlji je umrla,moral odavno.
  Bio sam spreman poginuti za stvaranje iste ali duboko se razočarah,ponekad pomislim da bi bilo bolje da nisam ovo sve doživio.
  Mi smo definitivno duboko u socijalizmu ali onom najgore vrste.
  Medijski prostor zagađuju “angažirani Novinari” sa prekinutim studijima egiptologije i slični “stručnjaci”
  Uspjeti u ovoj zemlji je dvaput teže nego u bilo kojoj normalnoj.Zato se mora dvostruko potruditi a razbijati njihove predrasude je loš posao za onoga tko drži do sebe.
  Stoga manje medija više onako “za dušu” imate svoj blog koji je praćen i citiran,dakle,imate utjecaj na javno mjenje.
  Puno sreće u radu
  S poštovanjem
  Ivan

  • Vezano na logiku, moral i ostalo, a pogotovo na propagirane “vrijednosti”, predlazem pogledati:

   http://www.imdb.com/title/tt1912398/

   Pogledao sam ga jucer i mogu reci da na prilicno jednostavan i plitak nacin izvlaci mnogo dublje probleme onog tamo, a bome svakim danom i našeg društva.

   Moja isprika na offtopicu.

   I dalje sve pohvale za blog. I meni je ovo skoro pa homepage za procitati razmisljanja i zapazanja kojih bas nema inace tamo gdje bi ih trebalo biti.

 3. Ma umori se čovjek nakon svih tih rasprava pa mu treba mali odmor, a nema ni uzbudljivih događanja na burzi tako da nema ni entuzijazma.. ili je obrnuto? hmm 😉

 4. Razumijem Vas potpuno. Pitao sam se dokada će te trošiti energiju, na ispravljanje mentaliteta. Ipak, ne ide to tako brzo. Ali ići će, i Vi ste po meni do sada dali najveći doprinos u tome.
  Kao što kažete procesi se nemogu zaustaviti, hvala Vam na pokušaju što ih pokušavate ubrzati.
  Želim Vam puno mira i energije u borbi sa vjetrenjačama.

 5. Nenade, slažem se da ste previše vremena i energije posvećivali ljudima, novinarima i ostalima koji to naprosto ne zaslužuju. Puno je bolje trošiti vrijeme na nešto konkretno. No nadam se da nećete otići u drugu krajnost. Jer iako smatram da ne treba reagirati na svakog trola ili tendenciozni članak koji vas napada, treba nam ljudi poput vas koji argumentirano i vrlo promišljeno izlažu drugu perspektivu. Zato vas i traže u emisijama (a mi pratimo vaš blog), jer je vaša perspektiva rijetka, odnosno iznimka u Hrvatskim okvirima, ali svi (pa čak i protivnici, rekao bih osobito oni) vide da ono što vi pričate i zagovarate itekako ima smisla!

  Možda je poruka koju želim reći slijedeća – napade na vas i negativni publicitet koji dobivate, shvatite kao kompliment i potvrdu da radite nešto dobro, ali nemojte energiju trošiti na raspravu s njima 😉

  Osobno me puno više zanimaju vaše analize i razmišljanja o tržištu kapitala i način razmišljanja koji bi želio usvojiti. Mi te novinare i članke kojima dajete prostor i važnost koji nisu zaslužili, ionako ne čitamo 😉 Mi čitamo vas.

  Recimo nešto što mene osobno puno više zanima je članak o vašem osnovnom principu analize dionica. O tome, da sada prvi put dolazite na ZSE, koji su to parametri i način analize koji bi vas doveli do dionica u koje želite ulagati. Iako se ideja provlači u svim vašim člancima, jedan how-to članak o osnovama je nešto što bi vjerujem mnogima (meni sigurno) bilo interesantno.

  Imate moju punu podršku i pratimo vas za zanimanjem i dalje!

  Lijepi pozdrav,
  Goran

 6. Mislim da se nitko nebi smio umoriti jer ovdje se ne radi samo o burzi i dionicama već se radi o tome da mi danas imamo šizofreniju u našem društvu protiv tkz. neoliberalizma a ustvari mi nismo dotaknuli nikada ni n od neoliberalizma,dapače mi smo ekstremni primjer državnog kapitalizma gdje država i politika upravlja svime i svačim a što je najgore od svega mediji i veliki dio ljudi to indirektno maksimalno podržavaju “jer danas je u modi keynesov model” a mi ga imamo svih ovih godina i to u najgorem obliku i zato i jesmo tu gdje jesmo,pa to je jasno i prosječnoj budali ali mi danas “vodimo borbu” ne protiv tog modela nego se grčevito borimo da ga zadržimo i da sve ostane isto a sve je to upakirano u celofan u cilju borbe protiv neoliberalizma koji nikada nije došao na granicu hrvatske a kamoli da je ovdje imao prolaz.

  Pa pogledajte firme;petrokemija,podravka,končar,janaf,hpb,hep,croatia osiguranje,brodogradnja,dalmacijavino,jadroplov,hotelska poduzeća,atlantska plovidba,luke,pa čak je i ina u našim rukama 44% itd,itd.Pa tko time upravlja?Pa mi smo prodali samo ono što smo morali i kada smo satrali firme do temelja;belje,vupik,banke,željezare,inu,luke,brodosplit itd,itd,pa sve smo to prodali kada smo uništili do kraja,ništa nismo htjeli prodati dok nije leglo na pod i mi opet plačemo za tim modelom,čitava javnost zaziva državu kao poželjnog vlasnika “jer smatramo da će se tu moći manje raditi i više zaraditi” i to je čitava priča a lažemo se svaki dan da je to zbog patriotizma,tako su patrioti i opljačkali ovu državu strašeći narod zločestim strancima da bi oni mogli maznuti i da nemaju konkurenciju a političari da postaju mali bogovi i medijski nazastupljenji likovi ove zemlje-zvijezde,pa malo djete u vrtiću zna tko je ministar ili pomoćnik ministra poljoprivrede i gospodarstva a ne zna sastav dinama ili nabrojati pet hrvatskih glumaca…

  • Ali Antune, ja se nisam umorio, nego se naprosto pitam zašto se malo ne bih bavio drugim stvarima. Evo, recimo da umjesto ujutro u 6 radim i analiziram itd., spavao sam malo duže i išao trčati, zar nije to bolje?

   • Naravno to je super a pogotovo trčati,samo nemojte da vam pada na pamet ići u poduzetnike a naročito ne tamo gdje se primaju subvencije jer još malo pa će se to uvesti na fakultete kao obavezni predmet…Jesu li vama na fakultetu sugerirali da ne idete u poduzetnike ili da ne ulažete za živu glavu na hrvatsku burzu-jer su to špekulanti, pogotovo ne pod imenom i prezimenom?

 7. Antune,
  čestitam na Vašim komentarima.
  Kamo sreće da ovakvih komentara, razmišljanja ima više u dnevnom tisku, općenito medijima.

 8. Odmarajte, uživajte, u lijepim danima koji dolaze. Kad Vam je nešto nekad baš gušt pisati – tada pišite!

  P.S. Kina! Zemlja čarobne prošlosti/kulture, sadašnjosti, budućnosti – svi ćemo užvati efekte te čarolije ako s njima budemo trgovali, ako im budemo znali ponuditi nešto što će oni smatrati čarobnim. Čak možda i mi u Hrvatskoj nešto sitno već imamo tu, naša obala bi za njih mogla biti dovoljni “egzotično” i čarobno mjesto.

 9. Pa jeste li čuli jučer hebranga:Da mi nemamo poduzetnika!Da istina je da nemamo veliku tradiciju u poduzetništvu i nemamo puno sposobnih poduzetnika jer smo mala zemlja ali mi kada nemamo naftu uvezemo je,kada nemamo struju uvezemo je ali strancima poduzetnicima nedamo ni mogućnost da postanu poduzetnici u ovoj zemlji jer ona tamo “babetina” što izdaje građevinske dozvole sebe mrzi do podne a sve ostale od podne a kamoli da dozvoli nekom tamo strancu da brzo dođe do neke dozvole za gradnju,naći će ona sto razloga zašto ne.Isto tako vam se ponaša i država ali nažalost takvu klimu su stvorili mediji i nariču indirektno za socijalizmom a da možda toga nisu ni svijesni.Sve je to upakirano u tkz patriotizam.

  I normalno je da hebrang konstatira da nemamo poduzetnika,pa naravno da ih nemamo,bježe i naši vani a kamoli da dođu stranci jer im mediji i javnost svaki dan šalju poruku da su svi poduzetnici lopovi i “zločesti kapitalisti” koji izrabljivaju jadne radnike.To je dnevna poruka,”ma koliko mi šutali o tome”,ako pet sveučilišnih profesora u emisiji “edukativnog karaktera” zbrajaju koliko je “todorić” dobio subvencija i koliko je bakić zaradio,pa što mi očekujemo od lokalnih razina i raspoloženja naroda prema poduzetnicima?Te poruke su više nego jasne;Budite zločesti,jalni i nedajte im da vas pljačkaju!To su poruke narodu ali i mogućim poduzetnicima!Nema na tv-u niti jedan dobar primjer privatizacije,nitko nikada nije uzeo kameru i otišao u belje,vupik,zvijzezdu,adris,koku,viro itd,itd pa pokazao kako je bilo prije a kako je danas,nego uvijek zbrajaju subvencije i lupaju napamet o nekoj dobiti koju ti vlasnici nikada sami sebi nisu isplatili nego vječno ulažu u razvoj… I mi se čudimo zašto nema poduzetnika?Čitav život sam poduzetnik i nikada sa plaćom nisam zakasnio tri dana ali ne želim dalje raditi u državi gdje se nameće radnicima da su oni robovi a poduzetnici goniči robova,pa tko će na to pristati?To je poruka i našoj djeci?Neka svi budu sveučilišni profesori?Takve će ih svatko voliti!Zar netko u ovoj zemlji želi da mu djeca slušaju na tv u negativnom kontekstu iz usta sveučilišnih profesora i novinara koliko je primio subvencija i koliko je možebitno zaradio?Moja djeca to neće slušati!Tko voli u poduzetnike u ovoj atmosferi neka slobodno ide…Ovdje najveću odgovornost ovakve atmosfere snose svi bivši i sadašnji državni dužnosnici koji zbog populizma ne žele zaštititi te iste poduzetnike i direktno ući u borbu sa lokalnim upravama i medijima da afirmiraju poduzetnike,to rade samo deklarativno jer znaju da to danas nije popularno…

 10. razumljiv je vaš stav ” budi dobar,pošten,iskren pa pojedi govno” u svakom slučaju biti će mi žao ako baš potpuno odete
  jer vaši blogovi su vrhunski

 11. pa mnogi bi se složili u ovoj državi da najbolje ne idete uopće radit. ko je lud radit kad ima “toliko” novaca. fino sve četiri u zrak, malo obilazit birtije i sl. ko je vidio dizat se tako rano, analizirat, čitat… svašta. i trčat… ajme! lijepo bevandica, kavica, novine listat, malo tajnica dve, tri.. to je život.. a ne tu prodavat pamet, aaa ne ne

 12. Po našim medijima ispada da je jedini poduzetnik 90-tih bio kutle a od 2000g bruno orešar,nema dana 90-tih da se nije spominjao kutle a isto danas nema dana da nema bruna orešara.To vam je isto kao da se na tržnicu parkira kamion sa jabukama i vi od svih jabuka izvadite baš onu trulu i vičete mogućim kupcima;evo vidite što vam nude!Nema jednog dobrog primjera a ako ima onda dovedu poduzetnika sa “tri” zaposlena čovjeka da im on priča o “poslovnim ambicijama i uspjesima”,da me se krivo ne shvati skidam kapu svakome tko je poduzetnik i sa jednim zaposlenim i posluje poštovajući zakone rh ali ovo je prešlo granice zdrave pameti a svi hoće radna mjesta.Tko će im ih otvoriti?Zar netko tko ima kapital da pristane da ga se pljuva svaki dan kako je dobio dozvolu ili nije,da mu razno razne građanske udruge dahću za vratom radi pet minuta slave i enormnog medijskog prostora i da ga prozivaju krupnim kapitalistom i lopovom a da mu djecu u školi druga djeca stigmatiziraju? Tko je lud da na tako nešto pristane?Pa zato u nas idu u poduzetnike i političare svi oni koji i nemaju gaća na g….i i nemaju drugog načina i izbora da steknu nešto u životu,čast iznimkama…

 13. Živjela demokracija!

  Kaže Čemo: Nikad neću postati … To je jasno, samo želim što kasnije zamrijeti (čuo sam da mozak kasnije atrofira uz muziku).

  A istovremeno dobijem ovo od jednoga koji je malo bolji od onog luzera Damiena Hirsta:

  I sad vidite pravde, Damien Hirst uz one točkaste ‘slike’ ili kako ih već zove kako mu ide! Pa to je gore nego kad Čelsi s najgorim bunkerom ikad viđenim uđe u finale.

  Također i bez šale molim ako netko ima ponudu za 1-1 sate.

  • 7 ODGOVORA NA OPET JA

   chips (@lucky1mis) | 26.04.2012. 20:11 u 20:11 | Odgovor | Uredi
   E sad niste rekli koje dvije gitare ste kupili?

   dino73 | 26.04.2012. 21:19 u 21:19 | Odgovor | Uredi
   Čelsi su igrali onako kako se jedino može proći Barcelonu , ali ipak priznajte da klub koji se nakon 2:0 i igrača manje uspije vratiti u igru zaslužuje prolaz u finale , pa i bunker je sastavni dio nogometa !

   P.S. nisam navijač Čelsija a posjedujem dionice Barcelone

   Prvić Šepurine | 26.04.2012. 21:55 u 21:55 | Odgovor | Uredi
   Mogu ja ponuditi sate gitare, kao mlad svirao sam u bendu, istina bass gitaru, ali pržim i običnu.

   Prvić Šepurine | 26.04.2012. 22:18 u 22:18 | Odgovor | Uredi
   Za početak ova nije teška za naučiti, a i može se lijepo pjevati:

   chips (@lucky1mis) | 26.04.2012. 22:30 u 22:30 | Odgovor | Uredi
   Pitam za gitare, jer me zanima što biste željeli naučiti svirati…..preporučam prvo na klasičnoj da Vam se jagodice naviknu na trenje, pa akustičnu….no dobro, rado bih Vam dao instrukcije jer sviram već 20 godina al daleko je iz Karlovca…..no ako imate bilo kakvih pitanja slobodno mi se javite!

   dudo | 26.04.2012. 22:31 u 22:31 | Odgovor | Uredi
   Osim glazbe, citanje i ostale radnje koje poticu rad mozga usporavaju njgovo “starenje”, tako da ste tu u svakom slucaju na dobrom putu .

   Ivan | 27.04.2012. 5:38 u 05:38 | Odgovor | Uredi
   nastavljamo u saljivom tonu:
   http://www.jutarnji.hr/neka-ministarstvo-kulture-izravno-potpomaze-nas–a-ne-privatne-izdavace/1024022/

   “Realna potraživanja”
   “Logika je jednostavna”
   “No, 1000(ROTFL) prodanih primjeraka za hrvatskog pisca je jako velik broj, a u cijeloj zemlji njih 10 do 15 pređe tu granicu. Broj pisaca nije mali, samo je u dva društva pisaca učlanjeno oko 600″
   “Pitanje je samo tko će ponuditi uvjerljivije argumente Ministarstvu, glavnoj adresi za rješavanje kulturnjačkih problema.”

 14. Drago mi je da ste se predomislili, iako ozbiljno mislim da niste ni mislili ozbiljno. Naravno, krize se dese, čovjek poželi više vremena za sebe, za obitelj, za radit stvari koje ga opuštaju… Ali sad ste tu gdje jeste, krenuli ste tim putem i sad nema natrag. Pogotovo u ovoj zemlji, ovakvoj kakva je danas. Evo, jučer, čim ste to napisali , dionice koje imamo/te odmah lagano krenule u down. Da ste ustrajali tjedan dana, desio bi se “pušing rođo”. OK, pretjerujem, ali znamo kako kod nas cijene rastu i padaju, a to nije na osnovu fundamenata. Najsvježiji primjeri ZVCV, LKRI, KTJV… Da ne govorimo kakvi bi naslovi vrištali: “Guru ošišao svoje stado, a sektu ostavio na cjedilu!!!”, i/ili slične bljuvotine. Vi kažete, da što će mi to da svak diže nogu na mene. Pa, dignite Vi ruku ( figurativno). Jer, boreći se za ono u što vjeruješ, sigurno ćeš okrvariti koljena. Ako kreneš kroz džunglu, vitlajući mačetom lijevo i desno, putem ćeš se izgrebati na trnje, izbost ćete komarci i ugazit ćeš u tapirovo govno. I to nije najgore što ti se može desiti. Najgore je da prestaneš vjerovati. Da pomisliš da će se stvari riješiti same od sebe. Neće i nikad nisu. Da će, na kraju, prevladati razum i fakti. Hoće, ali kad bude prekasno, nakon što te vlastita glupost i iluzije opale po tintari. Vi kažete, zašto ja. A zašto ne Vi? Jer, po mom dubokom uvjerenju, ono što se desi ove i idućih par godina, presudno je važno za opstanak ove zemlje, daleko više negoli je to bilo od 91.-95. Zašto to mislim? Pa, evo, ponekad kad se zapijem sa nekim svojim ratnim drugom( iz solidarnosti, ne zato što sam cuger), u nekom trenutku počne naricaljka tipa zašto sam se borio, da sam znao ne bih nikad izgubio najljepše godine, zdravlje i ovo malo pameti, jedva izvukao glavu i guzicu zajedno u komadu, a za što? A ja im na to kažem: “Za grb, zastavu i himnu! I eto, iz inata, da popiješ kavicu na Jelačić placu u “Gradskoj kavani”, a ne da jedeš šampitu u Arkanovoj poslastičarni na bulevaru vojvode Josifa Jelačića. A za državu ćeš se još načekat, skupa sa mnom. Jer grb, zastava i himna su forma, ne sadržaj.” U ovoj zemlji, naime, postoje dvije Hrvatske, jedna koja radi i pokušava raditi i druga privilegirana i parazitska, koja ovu prvu izjeda kao rak. I kad ova prva i stvori neku novu vrijednost, ova druga je izjede i još se klonira i razmnožava geometrijskom progresijom. I tu nema nikakve ideologije, ni crnih ni crvenih, ni kejnzijanaca ni fridmanovaca. Jednostavno, oni kojima je dobro hoće da im ostane dobro i pritom, kao i svaki rak, uopće ih nije briga što će ubiti svoju žrtvu, bez obzira što će tako ubiti i sebe. Jer, svaki čestiti Hrvat misli da bi njemu bilo malo bolje, da je u redu da drugima bude malo gore. Kad takvo razmišljanje multipliciraš sa 4-4,5 milijuna, u konačnici je rezultat da nam je svima puno, puno gore. A ovaj blog, koliko god sjajan bio sa Vašim briljantnim analizama i zaključcima, ne samo iz ekonoskih domena, kolko god i mi skromno doprinosili svojim komentarima u kojima palamudimo pametno i manje pametno, ipak je ograničenog dometa. Zato, uvjeren sam da ne griješim, kada kažem da strašno griješite kada ne uzimate medijski prostor koji Vam se nudi. Jer tako bi Vas čulo više ljudi, a ljudi su potrebni da se stvori kritična masa za istinske promjene u društvu i zemlji. Jer, ako ga ne uzmete Vi, uzet će ga “skojevac” Horvat, klausi, santiniji, kulići,jurčići…Pritom će se služiti lažima, obmanama, zamjenama teza i svim mogućim kvaziintelektualnim trikovima da indoktriniraju i zavaraju ljude. I najgore od svega, podučavat će nam djecu, hraneći im iluziju da im stjecanjem diplome, pripada prirodno pravo na radno mjesto, bez stresa i bez odgovornosti, sa najmanje soma eura plaće za početak. I još pravo da ucjenjuju zemlju, da ako im se to ne omogući, da će zbrisati van, gdje ih, eto, jedva čekaju. I onda, kada ih buzdovan života opali po zubima, pa shvate, ne samo da nisu kompetentni i kompetetivni u svjetskim okvirima, nego i teško zapošljivi u hrvatskim okvirima, pitaju se gdje je kratki spoj. A i oni koji odu van, prije ili kasnije shvate, da nijedno sunce ne grije, kao ono pod kojim si se okotio. I zato, mislim da se moramo boriti i sa vjetrenjačama i istovremeno sanjati o boljem, pametnijem, poštenijem i pravednijem društvu, i da takav cilj vrijedi svake žrtve. Srce i muda su nam trebala 1991., danas nam treba zdravog razuma i mozga, a Vi toga imate napretek. Eto, zašto Vi.

  • Odličan sažetak mentalnog sklopa ove j….. države. Slažem se potpuno sa svakom riječi, a i i mao bi još toga i za nadodat ….. ali drugi put. Bravo …

  • Zato navijajmo da kulići,lesari i horvati I sve te udruge pravo na grad,zeleni i srđ je naš što prije dobiju vlast i da što prije pokažu što to oni nude,I have dream-da oni dođu na vlast,trajali bi kao u rumunjskoj ova treća vlada-dva mjeseca a onda bi ih taj isti narod koji ih je doveo na vlast ganjao po ulicama…Naravno izgleda kao šala ali možda nam to stvarno treba jer ovo što imamo danas je kolektivno ludilo,svi viču da loše živimo a svi su protiv svega,nema projekta koji oni ne stopiraju,to je valjda in a uz to traže daj još više,samo daj još,valjda oni misle da će kinezi raditi za nas,neće sigurno nego će nas još svojim radom početi polako i kupovati…Kaže danas sindikalac da bi plaće trebale u hrvatskoj ići na prosjek eu da bi se cijena plina i struje izjednačila sa eu cijenama iako mi usprkos povećaju cijena plina imamo još manju cijenu od austrije 50%,valjda bi po njemu i cijena golfa ili citroena trebala biti manja sa obzirom na male plaće,neka se dogovori sa nijemcima i francuzima ili sa njihovim sindikatima???

  • Bravo Dandy. Pročitao u jednom dahu, jako zanimljivo i stilski vrijedno, možda bi se trebali ozbiljnije baviti pisanjem. Ono o tapirovom govnu me je čak i nasmijalo iako tema nije nimalo smiješna.
   Slažem se s vama da ovu zemlju proždire rak. Kad smo već kod toga, palo mi je na pamet to da se rak liječi kemoterapijom, koja je agresivna metoda i često bolesniku napravi i dosta štete uz eventualnu korist. Dok se neki bolesnici više uzdaju u alternativne metode liječenja (ima ih puno, pa ne bih nabrajao).
   Kada bi povukli paralelu sa stanjem u Lijepoj Našoj, nameće se zaključak da su i ovdje moguće agresivne ili alternativne metode liječenja.
   Agresivna metoda bi bila revolucija, koja bi silom odstranila maligno tkivo ovog društva:
   – političare koji se godinama samo izmjenjuju na vlasti gurajući državu sve dublje u glib
   – ratne profitere i nekadšofer-danastajkun primjerke
   – razno razne parazite koji sišu li ga sišu i ubijaju tijelo od kojeg svi živimo, pa čak i oni
   Ta se metoda često primjenjivala diljem svijeta kroz povjest i obično bi dovela samo do toga da se jedan oblik malignog tkiva zamjeni drugim oblikom.
   Dakle nama bi bilo bolje da se držimo manje agresivne (alternativne) metode. Alternativne su obično dugotrajnije metode i teže se provode jer zahtjevaju strpljenje i dosljednost. Ali zato daju temeljitije i dugoročnije rezultate.
   Jedna od dugotrajnijih metoda je edukacija ljudi i širenje značaja etike (u poslu ali i životu općenito). Etiku mnogi shvaćaju kao nešto apstraktno i nebitno u svakodnevnom životu, ne shvaćajući da je ona temelj svih vrijednosti. Kada bi ljudi shvaćali etiku i držali se nje bez obzira na sve, sudstvo gotovo da ne bi imalo što raditi, a potreba za stalnim donošenjima novih i izmjenama starih zakona bi iščezla.

   Treba nam puno ljudi koji bi širili tu pozitivnu riječ, a na ovom blogu (kojeg redovito čitam) sam zapazio da ima podosta kandidata kadrih da preuzmu dio tog “tereta” na sebe (Antun, McLynx, vi… i da sad ne nabrajem dalje jer nisam ni zapamtio baš sve nickove). Ne možemo sve baciti na leđa jednog čovjeka. Svi smo odgovorni i svi trebamo poraditi u tom smjeru, počevši od sebe i svoje bliže okoline. Uspijemo li bar svoju djecu usmjeriti u tom smjeru, nešto smo već napravili.

   Da, to bi bio dug put do ozdravljenja ali ili tako ili kemoterapija.

   P.S.
   Čitam ovaj blog svakodnevno već par mjeseci. U raspravama rijetko učestvujem jer nisam ekonomist, pa ne vidim kako bih kvalitativno mogao pridonjeti, a drukati ne želim. Zato sada ponukan Dandijevim primjerom koristim priliku da se malo uključim. Jer što se tiče shvaćanja etike, tu formalno obrazovanje nije toliko bitno – ili imaš smisao za nju ili nemaš.

   Ugodne praznike vam želim.

   Josip Baran

  • Gledajte, nisam se predomislio, nego će zbilja biti tako da ću znatno manje, ako i uopće pisati (osim ako ne bude dobar povod / razlog), a i znatno sam smanjio pojavljivanje u klasičnim medijima (kad ste vidjeli moj zadnji članak / komentar?).

   Što se tiče ulaganja u hrvatske dionice, zaista ne vidim kako može biti biti nego da brutalno zaradim s pozicijama koje imam (vidite sada npr. s ADPL kako se razvijaju stvari, a ‘sutra’ vjerujem da će svim i KORF postati malo jasniji itd.), a osim toga mi i neka druga ulaganja stoje odlično.

   A vremenski i fokusno mi se ne isplati biti upravo ja taj koji će ovoj zemlji tumačiti što je tržišna ekonomija, kako se stvara vrijednost (narod želi socijalizam, ali bez njegovih posljedica – želi imati socijalizam, ali da žive kao u Njemačkoj, a ne kao u Sjevernoj Koreji). Postoje političari koji će im to tumačiti, ako je to uopće potrebno. Jer će biti kako će već biti s mojim angažmanom ili bez njega.

   Tako da zaista dolazimo do onog pitanja ‘a što će mi to u životu?’

   Prije godinu i nešto dana sam svako jutro trčao i radio neke druge stvari, a zadnjih mjeseci sam obično radio od rano ujutro, ali najgore je kad sam pisao neki članak za novine, jer se onda radi o rokovima i većoj odgovornosti.

   • Ova zadnja rečenica … Drago mi je da ste svjesni te dimenzije novinarskog posla (težine rokova i odgovornosti) koji se sve više potcjenjuje. Naravno da otkliznuća ima, ali i po novinarima se počelo pljuckati paušalno i generalno, kao i po političarima i poduzetnicima.

 15. Jeste li gledali neki dan gdje sindikalac poručuje poduzetnicima da su nesposobni otvoriti radna mjesta,pa to je da okreneš glavom i pitaš se gdje živiš.Neka mu tata i mama otvore radna mjesta!Pazite on dijeli hrvatsku na vaše i naše,kao da ne razumije da je svaki građanin hrvatske potencijalni poduzetnik,što je on išao u sindikat a ne u “otvaranje radnih mjesta”???Kao da su poduzetnici zločesti vanzemaljci???

 16. Tvornica od 1 mlrd. eura? Evo, računam … cca 300 eura po dionici … a sad manje od 300 kuna … hm, samo računam naglas, nije nagovor …. 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.