Uncategorized

Transferi radnika iz inozemstva veći od direktnih stranih ulaganja?

Ne da mi se proučavati dublje, ali ‘ovdje nečega ima’. Pa prepuštam profesionalcima (novine, analitičari) da odrade temu.

Svjetska banka je prije desetak dana onjavila nove podatke o transferima radnika zaposlenih u inozemstvu. Podaci su ovdje, a tema je ovdje.

U zadnjih pet godina, to je oko 6,3 mlrd. USD doprinosa u RH.

Istovremeno, direktna strana ulaganja su bila oko 11,6 mlrd. eura (Statistički pregled HNB, tablica H4).

Od ovoga treba (valjda) uzeti oko 850 mlrd. ‘viška’ Tevina ulaganja kroz Plivu (u kupnju treće tvrtke u inozemstvu) – proučite napomenu u tablici h4.

Kad se od preostalog oduzme zadržana dobit, prvenstveno banaka, možda dođemo do toga da su transferi radnika iz inozemstva veliki skoro pa kao direktna strana ulaganja? (Molim analitičare i urednike novine da ne zaborave ‘sitnicu’ gorespomenutog kružnog ulaganja Plive, začudo, ta ‘sitnica’, koja je dugo vremena bila skoro 1,5 mlrd. eura nikad nije bila ni spomenuta u analizama koje se tiču vanjskog duga i stranih ulaganja u i iz inozemstva – u biti mislim da se radilo o kreditu Plivi, dakle da ulazi kao dug u bilancu RH, koja je onda to vlasnički uložila u inozemstvu, dakle kao da su naša strana ulaganja.)

Kategorije:Uncategorized

3 replies »

  1. Točnije, TEVA Pharmaceuticals d.o.o. Zagreb kupila je Barr laboratories Europe (Nizozemska) za 2,1 mlrd. USD putem kredita.. Time je TEVA Pharmaceuticals d.o.o. Zagreb postala vlasnikom Barr laboratories Europe (Nizozemska) koji je vlasnik tvrtke Pliva d.d. Inače, TEVA Pharmaceuticals d.o.o. Zagreb je u tom trenutku bila podružnica Teva Europe, a oni pak Teva Pharmaceuticals Israel. U tom trenutku povećava se dužničko ulaganje u Hrvatsku i equity ulaganje u inozemstvo pa je stvarni učinak na FDI neutralan, ali je povećalo stanje vanjskog duga, i to u xx navrata kako su realizirani pojedini krediti… Termin kružna ulaganja prestao se smatrati valjanim u prosincu 2010. kada je ugašena tvrtka Barr Laboratories zbog prebijanja dugovanja i potraživanja od i prema inozemstvu na i prema tuzemstvu… Dug se najvećim dijelom kasnije pretvarao u kapital…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.