HT

Lock-up

Kako sada ROMF, tj. RMD ima predstavnika u NO HT-a, znači li to da se na njih primjenjuju lock-up pravila Zagrebačke burze?

Ako da, idući lock-up u trajanju od mjesec dana bi nastupio krajem lipnja, kada (u tom slučaju) ROMF ne bi smio kupovati.

p.s. Aproksimacije
p.p.s. Fitbit

Oglasi

Kategorije:HT

23 replies »

 1. Ohoho, pa to je nova zanimljiva okolnost.

  Da, primjenjuje se to na ROMF. Tu je Zakon o tržištu kapitala članak 463. (http://www.zakon.hr/z/171/Zakon-o-tr%C5%BEi%C5%A1tu-kapitala), a u samim obavijestima što sada šalju na ZSE kažu da je g. Grbavac (predsjednik Uprave ROMF-a) upućena osoba na Općem popisu upućenih osoba Izdavatelja (http://zse.hr/userdocsimages/stjecanje_otpustanje/HT_stjecanje_otpustanje_2012_HR_952012102842.pdf).

  Bit će zanimljivo promatrat kako će se dionica ponašat kad se s kupnje skloni vrlo agresivni kupac.

  p.s. Imate li g. Bakić ikakve informacije sprema li se ijedan broker uskoro ponuditi usluge short-sellinga? Malo to sporo ide, kad su još najavili da će uskoro i toga biti na ZSE.

 2. Mogući izlazak Grčke iz eurozone, izgledni ‘default’ Španjolske,
  “Broj ispitanika koji predviđaju smanjenje eurozone u samo četiri mjeseca skočio je s 11 na 57 posto. Da su znakovi stabilizacije Europe privremeni i da će tržišta opet potonuti, smatra 80 posto ispitanih…”, “Čak 84 posto ispitanika smatra da se ekonomija eurozone pogoršava, a isti postotak očekuje socijalne nemire, uključujući nerede….”
  http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/192808/Barem-jedna-zemlja-napusta-eurozonu.html

  Nikad kraja lošim vijestima – ako se ostvare prethodno navedene prognoze, smatram da to nikako neće biti dobro za tržišta kapitala (čitaj: dionice) diljem svijeta.

  Nenade, Vaš komentar ?

  • A što bi se tu imalo komentirati? Sve je moguće.
   Ali ne smijete napraviti (jako bezveznu, ali vrlo čestu) grešku da mislite da postojeće cijene odražavaju neku idealiziranu vrijednost, a da je tržište ‘glupo’ i samo nije ubrojilo ove naslove o kojima govorite.

   DA nema rizika, uz ove valuacije bi DAX bio npr. na 7.000 ili 8.000. Upravo zato jer ima, on je gdje je.

   Ne razumijem što bi se tu imalo komentirati?

  • Što se tiče onoga “diljem svijeta”, neki se vesele činjenici da ovim okolnostima cijena nafte drži se pod kontrolom, ostalo ih previše ne dira.

   Recimo u USA je za sve projekcija gospodarskog rasta u drugoj polovici godine najveća briga bila rast cijene nafte, a ovako se čini da se oko toga privremeno ne treba previše zabrinjavati, tj. njen eventualni čak pad umjesto projiciranog rasta bi mogao taman lijepo nadoknaditi tim pozitivnim efektom one eventualne negativne efekte poslovanja američkih kompanija na europskom tržištu.

   A i tako Europa postaje svima sve manje važna, Kina postaje važnija… sve se više čini da ti “diljem svijeta” žive svoj život, a Europa da postaje sama sebi svoja briga koja ostale ne zanima.

   Ako bi se u Europi stvari i bitno pogoršale, čisto sumnjam da bi to nešto previše brinulo one “diljem svijeta”, ti svi rizici su vjerojatno već prilično “uračunati”, a europski “ponder” u rezultatima onih “diljem svijeta” je i tako s vremenom sve manji…, prije će biti da se brinuti imaju samo oni kojih se direktno tiče.

   Što se tiče Hrvatske, ako ćemo opet “gledati sreću na neprikladnim mjestima”, možda je zanimljivo razmisliti što znači za zemlju koja pokušava postati konkurentnija okolnost da njeni konkurentniji susjedi eventualno malo uspore… možda to i nije tako loše, sve ovisi kako iskoristiš tu situaciju.

   P.S. Ne znam što “ispitanici” misle o kretanjima cijena na “tržištima kapitala diljem svijeta”, ali ako i za to tako složno misle da će se “padati” kao što se i ti pribojavaš, onda je to super! Znamo kakav su inače indikator ti “ispitanici”. Ispitanici su i 2000. i 2007. itd. mislili da će cijene rasti do neba, a 2009. recimo da će se još bar raspoloviti.

  • P.S. Evo još “ispitanika”, ovi ispitanici recimo sve složnije misle da će AAPL kroz 2-3 godine do 2.000 USD. To je isto čini mi se jedna klasična pogreška nastala nekritičkim ekstrapoliranjem trendova u beskonačnost.
   http://tech.fortune.cnn.com/2012/05/09/how-apple-gets-to-2000/

   Pogledajte onih 145 milijardi dobiti u 2015. To je totalna glupost. To je nemoguće. Koliko god ne znao procijeniti vrijednost te kompanije, koliko god ipak slutio da je vrijedi više nego sada košta, isto toliko (i više) imam osjećaj da je ovo bitno previše (vjerojatnije je da će tada dobit biti otprilike duplo manja od ove projekcije).

   Ja vrlo optimstično gledam na njihovu prodaju narednih godina, ali nikako ne mislim da je moguće ostvariti baš toliku dobit, jer marže dobiti im se u narednih par godina moraju drastično smanjiti!!

   To je jednostavno posljedica njihove sasvim jasne strategije a u čije uspješno izvršenje imam poprilično razloga vjerovati. Oni zaista imaju izuzetno snažnu želju svoje proizvode staviti u ruke što većeg broja ljudi diljem svijeta, ali bez žrtvovanje njihove superiornosti (koja će s vremenom sve ozbiljnije dolaziti do izražaja).

   Da bi to uspjeli napraviti, marže dobiti im moraju značajno pasti, naravno ne spuštanjem cijena (to bi bilo jako pogrešno) nego dodatnim povećanjem vrijednosti proizvoda, u kojem procesu će zbog tada i skupih komponenti i proizvodnje, proizvodna cijena biti tako nabildana da će jednog dana možda biti pravi izazov ostvariti neto marže i od svega 10 %, ali tada će biti sigurni da su ispunili svoju viziju: da imaju daleko najbolje proizvode na svijetu, da ih kupuju oni koji si mogu priuštiti ono najbolje (ipak: značajan broj ljudi!, jer su to “male stvari”, “mali luksuzi”, nisu to automobili ili nešto tako veliko), a da im drugi u tom poslu ne mogu konkurirati.

   Oni tada hoće prodavati bitno više (i jednako “skupih”) proizvoda nego li ovaj analitičar može zamisliti, ali dobit, nažalost, teško da će biti takva kakvu je on iracionalno zamislio. Eto koliko naivna površnost pokvari “procjenu”! Čak nije pretjerao sa očekivanjima prodaje, ali to ne znači da njegova procjena dobiti ima veze s vezom, mislim da nema! Ali možda sam ja u krivu. Vidjet ćemo za 3 godine! 🙂

 3. kad je tata rohatinski skeptičan i pesimističan za ovu godinu
  kako nećemo mi!
  osim nekih dionica koje nemaju veze s hrvatskom ekonomijom
  a zna se koje su
  mada bojim se da do 11 miseca je gotovo što se tiće uzleta
  kao i svake godine

 4. Yeah, probao, ćorak (ne šalju u HR). Ha ništa. Dok se tu raspliće situacija mogao bih iskoristiti kakvu superponudu za letove pa kidnuti negdje gdje se može. Recimo u Bangkok za 287 EUR (isčačkao error fare jučer – onako, za vježbanje traženja dobrih valuacija van dionica). Jedni kupuju suvenire, drugi vage ili tenisice, tako je to.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s