Uncategorized

Dionice Zagrebačke burze

Zanima me da li bi netko htio prodati barem jednu (ili više) dionica tzv. ‘ZSE’, odnosno Zagrebačke burze? Ako da, molim kontakt na adresu iz ‘kontakti’. Naime, bliži se skupština.

Oglasi

Kategorije:Uncategorized

2 replies »

 1. Kad već spominjete ZSE: http://www.poslovni.hr/vijesti/gazic-danas-je-glavno-pitanje-na-zse–koliko-je-prometa-premalo-204380.aspx

  “U zadnjih godinu dana promijenilo se shvaćanje uloge mirovinskih fondova i oni su preuzeli ulogu aktivnih dioničara u čemu bi im i regulator trebao ići na ruku.
  Puno se pričalo o njihovom zajedničkom djelovanju; ja mislim da baš trebaju zajednički djelovati kako bi unaprijedili tvrtke u koje su ušli”, kazao je Danijel Nevidal iz Interkapitala.”

  Baš me zanima kako će “unaprijediti” HT !?

  “Oporavka neće biti bez povratka stranih ulagača, kaže Nevidal, no za to je potrebno ponuditi “barem dvije, tri ‘blue-chip’ dionice jer samo HT nije dovoljan.”

  Neka mi netko objasni zašto bi strani ulagači “nagrnuli” na ZSE nakon proživljenih hrvatskih iskustava: Prevarantsko korporativno upravljanje, tečajne i inflacijske neizvjesnosti, bizantsko sudovanje, korupcija na svakom koraku, glomazni, neučinkoviti administrativni aparat koji naprosto tjera investicijski kapital iz naše zemlje i doslovno svima zagorčava život…

  Zanimljivo, “njima” je HT jedini “blue-chip” na ZSE !?

  Sorry for OT

  • Možda malo pod utjecajem čitanja ovog bloga i aktualnog posta ali nekako mi se čini da u ovom članku vidim precizan izvještaj o začudnoj količini gluposti (valjda je bilo JAKO vruće vani taj dan pa polupalo lončiće u glavama) čak i ako se gleda samo ekonomska teorija a pogotovo ako se pogleda i praksa (naravno šire od vlastitog dvorišta, lijepo smo se pokazali po pitanju raspolaganja vlastitom imovinom, šifra privatizacija). Možda čak i ako se malo gleda zdravi razum.

   Ako ja to dobro gledam (ma – greške su moguće, nisam profi investitor!), uloga regulatora tražišta kapitala upravo je da spriječi da tržišta postanu generator bilo čega negativnoga i da to iskorjenjuje. I onda mudrac koji je na čelu državne firme i još je trebao postaviti infrastrukturu normalnog regulatora osjeća poriv ići kontra svake logike i dokazanog znanja i govoriti “ma tržišta kapitala pa to vam je bezveze”. Koji harakiri od izjave. Strah me razmisliti kakve stvari priča onda u dnevnom vođenju tvrtke kojoj je na čelu. Brr.

   Onda tamo neki Danijel zagovara da se mirovinci eto dogovaraju međusobno što će raditi pa da se još bave i menadžmentom tvrtki u kojima imaju udjele. Spomene se i “aktivizam”, jer eto ta riječ je u modi. Nema veze kako se treba koristiti i uopće što znači. I još u istom dahu veli zapravo da MFovi trebaju kupovati samo neke dionice bez obzira što možda ne valjaju i bez obzira (ali hej, pa nećemo valjda se baviti strateškim gledanjem na stvari) upravo urušavaju gospodarstvo jer se manji ali jači i brži ne uspijevaju probiti i djelovati normalno na tržištu kao konkurenti.

   Pa se Allianzovac žali da jadni mogu kupovati samo obveznice koje im prekratko traju. A novinar čak se ne sjeti ni razmisliti zašto eto isti baš ne ulaže, kako kaže “primjerice, u vjetroelektrane, šoping centre i parkirališta”. For cryin’ out loud!!

   E a blue-chipovi (pa čak i dividendnI) kolko ja znam nemaju jednoipolgodišnje tobogane u slobodnom spustu sa cca 310 u veljači (!) 2011 do današnjih 200njak kuna (dakle pad od koliko to bude – 35%?!) Ne znam nijedan margin koji bi to podnio. Ali znam da je neki fond dnevno aktivan sa milijunčić kuna na buyu kroz cijeli taj tobogan i da je nedavno izdao preporuku da je HT “čist buy signal”, jer eto oni kupuju stalno a on pao 35%. Bravo.

   Javite japancima da je harakiri sitnica u odnosu na neke primjerke s ove strane brda.

   A osnovni problem (in my humble opinon) su samo niske razine znanja za napredne koncepte, ideje i sustave. A možda i jer biti cash cow firma/banka/fond je vlasnicima bolje nego da dotične razmišljaju svojom glavom ako je uopće imaju ali to je neka druga priča.
   Čuo sam jednom insajdersku prispodobu kako su izgledale trejderske sobe u Londonu u doba špice, prije kolapsa. I kako se tretirala Hrvatska. Naime iz Londona su obično zvali kad bi imali smeće za utopiti a nudili loše uvjete za skoro sve jer su ovdje pričali isključivo s “clueless papcima” kojima su mogli prodati što god su htjeli. Čast i isprika iznimkama. Na koje bih volio da netko ukaže. Ako ih ima. Ako nema, vidi prethodni paragraf.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s