Uncategorized

Izvješće HANFA

Kao što sam već više puta rekao, šteta je ne pogledati odlična izvješća HANFE, a za travanj je upravo izašlo.

Najzanimljivije je da imovina u otvorenim fondovima i dalje (brzo pada).

Imovina dioničkih fondova je pala oko 4,5% iako im je jedinica u prosjeku (težinski) pala oko 1,7%. Drugim riječima, skoro 3% imovine je samo jednom mjesecu povučeno iz fondova. Povelika povlačenja su imali veći fondovi koji ulažu u RH: Erste Adriatic Equity, PBZ Equity, ZB aktiv. To vjerojatno i objašnjava zašto su neke dionice ‘nelogično’ pale, naime kad imaju povlačenja novca u uvjetima nelikvidnosti, fondovi prodaju ono što najbolje mogu, a to su najbolje (i likvidnije) dionice koje imaju podršku na kupnju čak i u lošim okolnostima. Od fondova koji značajnije ulažu u RH, jedino je značajnije rastao Allianz Equity.

Kategorije:Uncategorized

8 replies »

 1. Nenade,ostali smo sami ili su drugi prestrašeni krizom u Grčkoj,pa rasprodaju i spašavaju golu kožu.Koliko je tržište plitko,pa nekima treba živa lova,pa se rješavaju dionica.Misle da su sigurniji u “kešu”.
  Za PTKM je ovo prigoda za dokup,ali što ako nema privatizacije da li će i kome g.Čačić odgovarati?Da li je to svjesno manipuliranje tržištem?
  Nadam se da će se i drugi uključiti u raspravu ili već misle na ljetovanje.

 2. Mislim da je situacija prilicno jasna.
  Ako OIFovima treba novac da isplate one koji izlaze, prodat ce najlikvidnije dionice, a znamo koje su to. Ako usput obore cijenu, lakse ce se kasnije vratiti na te pozicije nego da su prisiljeni prodavati druge krunske dragulje poput INGR i ostatka.
  Samo se pitam razmisljaju li preostali clanovi OIFova kakva ce im biti struktura portfelja nakon sto OIFovi rasprodaju likvidne dionice poput PTKM ili KORFa. 3% smanjenje kapitala OIFova bi trebalo biti nekih 300 milijuna kuna, bazirano na procjeni da su teski oko 10 milijardi, naravno ne znam je li to pouzdana informacija i ne mogu se natjerati da ju idem provjeravati. Ali uzmemo li da jest, takav iznos koji bježi iz dionica oborio bi i snažnije burze od ovog našeg jadnog placa. Moj i samo moj osobni stav je da se u ovakvim situacijama ne paničari. Da mogu, sad bih dokupljivao.

 3. Nisam prodavao niti neću, ali je nevjerojatno da naše tržište pada duplo od ostalih…..kad će kraj vladavini špekulanata, živili bili pa……nadam se skoro! Potez je na Vladi….pa nećemo se još i s njima sudit zbog dezinformacija 🙂

  • Ma nije stvar u ‘špekulantima’ nego nema dovoljno likvidnosti da apsorbira prodaju kad se pojavi malo više prodaje. Ali stvar se malo po malo trese i mislim da ćemo imati stalno ‘higher higs’, a da će povratak na više razine biti skoro jednako brz. Ako odbacite blokove (ADRS i sl.), vidjet ćete da je likvidnost pri padu bila vrlo mala.

   • a i one likvidnosti što ima vjerojatno čeka dno, nije nitko lud da drži bid u očito paničnoj rasprodaji.
    plus čini se da u rasprodaji sudjeluju i poneki OIFovi koji istresaju zadnje što imaju (pr.KODT).

 4. Ako je padalo na ovako malim volumenima onda se pitam na kolikim volumenima može rasti? S druge strane, kad je na najboljim dionicama prije nekoliko dana bio pad uz volumen od 1m kn i to je navodno bilo dobro.

  • Mislim da ste krivo rekli. Bio sam rekao da je za neke dionice dobro kad u padu imaju jaku podršku na kupnji, a tih dana je padalo manje kad je bila jaka podrška na kupnjii. Kao i u zadnje vrijeme, mislim da se sintagma ‘drhtave ručice’ sada odnosi prvenstveno na neke OIF-ove, pa ako postoji likvidnost koja im može omogućiti da se istresu, to je dobro za dionicu (jer ih se izbacuje iz vlasničke strukture).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.