Uncategorized

U biti odlična izvedba hrvatskih dionica u 2012.

Kako su mnoge stvari kod nas jadne, tako je i izvještavanje o burzi.

Kao što sam već pisao, indeks Crobex je vrlo loš i ne odražava prosjek tržišta (odnosno ono što bi valja u zdravorazumskom razmišljanju bio prosjek). Jasno, većini novinara i analitičara tržišta to je jedini pravi pokazatelj tržišta, jer smo ipak po mentalitetu skloniji preostalim socijalističkim zemljama nego razvijenom svijetu: ako je nešto ‘službeno’, onda je valjda istina i jedini mogući način gledanja (istovremeno o američkom tržištu svi izvještavaju u terminima DJIA i S&P500 koje ne objavljuju burze nego privatne tvrtke).

A ovdje je to naročito radikalno. Crobex je jedan vrlo, vrlo iskrivljen način gledanja na tržište kapitala (pisao sam ovdje zašto). Recimo, kao da imate auto sa 5 kotača, od kojih je 2 na krovu. Ne radi se o tome da bih ja htio imati neki ‘svoj’ indeks, recimo 7 kotača, od kojih 3 na krovu, a 2 umjesto farova, ali postoje načini, uobičajeni u svijetu, a i uobičajeni po zdravoj pameti kako se može mjeriti ‘prosjek’ tržišta: jedan od njih je indeks jednakih težina.

S druge strane, indeks tržišne kapitalizacije u kojem su dionice omeđene na 15% utjecaja nema nikakve teorijske osnove, a u uvjetima kad
– dvije dionice dominiraju s 30% udjela
– iduća najveća ima ima 7,8%
– a sve ostale u prosjeku 2,8%
je očito čudna.

Također, svima je valjda sada jasno da se za izvedbu najvažnije od njih moglo predvidjeti da će imati drugačiju izvedbu od ostatka (čak i ako ne uzmemo u obzir da njena dividenda nesrazmjerno utječe na indeks – samo isplata dividende od HT utječe na izvedbu oko 1,5% u Crobexu!).

I, kao što sam rekao, za ‘zvijezde’ (po težinama) Crobexa je jasno da su većinom ovisile o raspoloživom dohotku, pa je valjda svakome i moglo biti jasno da bi im izvedba mogla biti značajnije drugačija od velikog broja dionica u Crobexu koje predstavljaju zdrave tvrtke okrenute izvozu, a sa nezahtjevnim valuacijama.

Iako je taj teorijski Frankestein ponekad u praksi dobar (postoje razdoblja kad se sve dionice ponašaju slično, pa je svejedno), u zadnje vrijeme je i praktično loš.

Pogledajte: Crobex je u 2012. oko 0, a projek tržišta mjeren kao indeks jednakih težina sastavnica Crobexa je u plusu 6%:

Ovo treba usporediti sa svjetskim indeksima, pregled do jučer imate ovdje.

Uočite da je izvedba hrvatskih dionica u 2012., mjereno indeksom jednakih težina, vrlo dobra, štoviše odlična u usporedbi sa svjetskim indeksima (obratite pažnju na prvi grafikon: World +2%, Europe -1,8%).

S druge strane, da pitate tipičnog konzumenta naših medija, ili prosječnog analitičara kakva je u stvarnosti bila izvedba hrvatskih dionica, rekao bi vjerojatno ‘loša, oko 0’.

Zagrebačka burza je odavno trebala napraviti i alternativni indeks (ne promijeniti metodologiju Crobexa radi usporedivosti vremenskih serija) baziran na standardnim teorijskim načelima i zdravorazumskim razmatranjima i objavljivati oba. I retroaktivno izračunati taj indeks nekoliko godina unazad.

Zaista nije prezahtjevno napraviti burzovni indeks, a oni imaju velike resurse i to su odavno mogli. Ako ipak ne mogu, rado ću im besplatno prenijeti metodologiju i prava na ZAX i dati konzultacije, ili pomoći oko kakvog drugog indeksa.

Zašto je ovo važno:

1. Mislim da je ovako iskrivljeno promatranja prosjeka izuzetno štetno, prava antireklama hrvatskog tržišta.

2. Ako imate udjele u fondovima, usporediti ih trebate s nečim drugim, a ne Crobexom (recimo možete ZAX, iako u njemu nisu uključene dividende, pa to treba dodati), jer niti oni (osim ako su baš indeksni, pa moraju) nemaju u svojim portfeljima 15% HT i 15% ADRS-P. (Mislim da je ovo i razlog zašto mnogi fond manageri u stvari vole Crobex).

Pitam se samo što će biti kad INA opet uđe u indeks? 45% indeksa u tri dionice, od kojih je najvažnijoj realni pad prihoda u 2011. bio oko 9%, a ima i dalje kupca koji je u 2012. neto kupio oko 30% cijelog volumena? Za ilustraciju, samo izvedba HT-R-A je u 2012. ‘smanjila’ Crobex za oko 2,4%. Znači: jedna dionica, u samo 5 mjeseci, smanjila je indeks za 2,4%, iako su ostale dionice u prosjeku značajno rasle.

A ovo je pregled izvedbe sastavnica Crobexa u 2012.:

Kategorije:Uncategorized

6 replies »

  1. Jako dobro ste primijetili žalosnu istinu da fond menađeri vole Crobex. Naspram njega oni ispadaju jako uspješni, zato im odgovara takav kakav jest. Ali, ne razumijem ZSE koja se ponaša kao da i njima odgovara, jer njihov prihod se u osnovi svodi na nekakvu proviziju, ispravite me ako griješim. A današnji prometi su na 10-15% nekadašnjih. Još kad se sve u njemu crveni, pa koji luđak bi pljunuo kakvu lovu? A tek rijetki medijski nastupi im, pa to je čisti horror, ubojstvo motornom pilom! Uvijek pošalju nekog bezličnog štrebera, koji sipa neke postotke i brojke, polurazgovjetno mumljajući sebi u bradu. Pa, koga bi to zanimalo? Zanimljivije su reklame za deterđent. Čovjek se sa sjetom sjeti Karduma, uza sve njegove mane, i legendarne rečenice: ” Dragi ulagači, mirno spavajte, nitko Vam Vaše dionice uzeti neće!” Vjerujem da je za 90% ljudi to bio prvi dodir sa dionicama. Isto kao što ja nikad ne bih poslušao nijednu operu, da nije bilo Siriščevića. Ne znam da li ste primijetili na HTV-u, burzovno izvješće od prije dva tjedna. Ispišu na ekranu krivu cijenu za HT 212, umjesto 202 koliko je bila. Tjedan kasnije, dakle prošli tjedan, naprave isto sa identičnim krivim podatkom. Dno profesionalnog dna, još im i pretplatu moraš plaćat.
    S štovanjem

  2. Što kažete o ovom ulaganju Nijemaca u Dalmaciju u visini 500 mil eura u obnovljive izvore? Kažu da će biti posla za metalce.
    LP

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.