IGH

Nove nevolje za male dioničare IGH?

Nakon dokapitalizacije je IGH objavio odluku o izdavanju velike emisije konvertibilnih obveznica. To također nije namijenjeno malim ulagačima jer je minimalni upis 50.000 eura.

Ako dobro razumijem, imaoci obveznica će 30% svoje obveznice moći zamijeniti za dionice po cijeni 760, a u tu svrhu se izdaje još 50% novih dionica. Na jedan način legitimno, jer ako netko želi riskirati svoj novac pozajmuljujući ga IGH-u, dobija za nagradu opciju na 760. Ali ako IGH bude poslovao dobro, to značajno smanjuje upside za postojeće dionice (jer, recimo da fer vrijednost 2017., prema postojećem upisanom broju dionica, bude 1520 kn, čemu se možda nadaju neki po načelu ‘veliki rizik, ali i velika (?) dobit’, tada će fer vrijednost za veći broj dionica biti manja, jer će se razrijediti dokapitalizacijom po 760, tj. oko 1253 kn, tj. 17% manje; tj. postojeći dioničari bi izgubili 1/3 potencijala rasta. Ako bi fer vrijednost bila tri puta 760, tj. 2280, tada bi nakon razrjeđivanja bila 1773, tj. 22% manja.)

A ako IGH bude poslovao loše, opet će obvezničari imati prioritet u ‘naplati’ prije dioničara (dakle, ako izgube obvezničari, sigurno će i dioničari).

No, najveći problem za (male) dioničare možda leži u postojećim imaocima komercijalnih zapisa IGH-M-223A u iznosu 11 mil. eura, čega većinu drže banke, koji imaju pravu konvertirati zapise u te obveznice. Izdanje ovih obveznica kao da je podešeno prema tim zapisima jer se obveznice moraju izdati najkasnije do 6.6., a IGH-M-223A dospijeva 9.6.

Ali, možda je ovo dobro za male dioničare, jer je možda tvrtka bila u takvom stanju da joj je nasušno trebalo restrukturiranje duga, pa se zato i ponudila ovako lijepa nagrada za one koji pristanu.

Netko može reći ‘Pa ta konverzija je tek 2017., ja gledam zaraditi u kraćem razdoblju, možda u iduće dvije godine’. Ali kao i inače, to je loše razmatranje. Jer, recimo da program traje dvije godine. Tada bi i horizont držanja dionice na jednu bio ugrožen, jer onaj tko bi kupio za godinu dana, suočava se s ograničenim rastom u idućih godinu, pa je spreman platiti manje. Itd. – ova mogućnost konverzije će biti veliki uteg na cijenu dionice sve do njegova okončanja.

S druge strane, bit će jako zanimljivo gledati trgovanje tim konvertibilnim obveznicama na sekundarnom tržištu, ako cijena dionice IGH poraste. One nude mješavinu fiksnog prinosa i mogućnosti konverzije dijela glavnice u dionice, pa će biti lijepo vidjeti koliko su cijene tog instrumenta korelirane s dionicama.

Napomena: Nemam nikakve financijske instrumente IGH i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju financijskih instrumenata IGH.

Kategorije:IGH, Uncategorized

4 replies »

 1. Može oklada? I ove će obveznice izgledati kao i kod Nexe. Fondovi ce povecati kreditnu izlozenost, a njihovi osnivaci smanjiti.
  Mogućnost konverzije sluzi samo tome da prinos bude manji i da posluzi kao izgovor fondovima za kupnju. Slično je bilo i kod Nexe, tamo se jamči dionicama Nasicacementa.

  • Ne mogu davati prognoze kretanja cijene. Ali se može vidjeti da ROMF kupuje jako velike količine. Pitanje je što će biti ako prestane.

 2. Ovo nije vezano za IGH, ali jeste uz male dionicare i jednostavno to moram podijeliti.

  Prekjucer sam u svom postanskom sanducicu nasao promotivnu knjizicu Drustva malih dionicara Slovenije. U uvodu pise da je izum dionicarstva vazniji od izuma parnog stroja. Dalje se nastavlja s upoznavanjem drustva malih dionicara, njihovih ciljeva, planova. Potom ide jedan kratki uvod opcenito o ulaganjima. Zatim se daje uvid u prava i obaveze malih dionicara, daju dijelovi vaznih zakona o trzistu kapitala u sloveniji, o tome kako citati financijska izvjesca, pa o tvrtkama uvrstenim na ljubljansku burzu, brokerima, vaznim institucijama itd itd itd..

  Jednostavno predivno! I oni su tako dobro organizirani da za svaku vecu tvrtke imaju predstavnika kojem se mali dionicari te tvrtke mogu obratiti, odlaze zajedno na skupstine itd itd..

  Jako mi je drago bilo vidjeti nesto takvo.

  Vjerovatno sam dobio to u postanski sanducic jer je vlasnik stana u kojem zivim zaposlen u financijskom sektoru (iako je moguce da dijele svima), a ja nemam nijednu dionicu slovenskih tvrtki, ali to je jednostavno nesto predivno.

  Jos bolje je da je dijelom ta knjizica financirana od strane slovenskog ministarstva obrazovanja.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.