PTKM

Obradivo zemljište

Ovo bi trebale biti iznimno dobre vijesti za PTKM: Milijun hektara neobrađenog zemljišta stavit će se u funkciju.

To bi značilo praktički poduplavanje obrađenih površina u RH.

Ovo vjerojatno nije ispaljeno neodgovorno, nego u dobrim konzultacijama, u svakom slučaju s HŠ, zbog ovoga: Jakovina me imenovao zbog mog iskustva, a ne zbog prijateljstva.

Kapacitet PTKM je puno premali da zadovolji ovakvu potražnju. A stvar je i konkurencije koja može ući. Stoga je jedino razumno da Vlada RH što prije ubrza privatizacijske procese, kako bi se našao jak partner koji može povesti novi investicijski ciklus i dići kapacitet na nekih 2 mil. tn, sa sadašnjih 1,35. Za to bi vjerojatno trebalo nekih 200-300 mil. eura.

Napomena: Imam dionice PTKM i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju.

Kategorije:PTKM

9 replies »

 1. To je ono što se čekalo! 😉 Jedino mi malo nisu baš jasne te brojke, možda je to ipak prenapuhano, naime koje je to i kakvo zemljište. Velik dio lako da je nemoguće rentaiblno osposobiti za poljoprivrednu djelatnost (močvarno zemljište, plavno) tako da bi se ova brojka mogla još dosta smanjiti ali da je bar pola toga, to bi bilo fantazija za Petrokemiju!

  Što se tiče šuma… napokon da se nešto i s tim čudom napravi. Jedino to što vele nema USKOK-a i sl., neobično.

 2. Pozdravljam ministrovu odluku, međutim, koliko god prethodna vlada bila nesposobna i korumpirana, nije joj bilo u interesu da na plodnoj zemlji raste korov. Pogotovo ne na milijun hektara plodne zemlje.
  Najveći problem kod zemljišta u državnom vlasništvu je taj što ono u velikom postotku uopće nije upisano u zemljišne knjige.
  Taj posao dugotrajan je i skupocjen (prosječno traje dvije godine), a financiranje je prebačeno na jedinice lokalne samouprave, koje u ovoj centraliziranoj zemlji nemaju dovoljno ni za plaće, a kamoli za takve investicije.
  Jedno je željeti imati milijun hektara obradive zemlje više, a drugo je uspjeti to ostvariti u Hrvatskoj. Nadam se da ministar ima neko rješenje, no tu je sljedeći problem – promjenom vlasti većina nižerangiranih službenika se ne mijenja, dakle njihova sposobnost ostaje jednaka. A po svemu što je od hrvatske neovisnosti do danas učinjeno u poljoprivrednom sektoru, možemo slobodno zaključiti da je riječ o vrhunski nesposobnim osobama.
  Dakle, ako Jakovina pojednostavi i pojeftini proceduru upisa zemljišta u zemljišne knjige, bit će to doista ogroman pozitivan iskorak za hrvatsku poljoprivredu, a ja mu držim fige da uspije ne samo kao dioničar PTKM, već i kao netko tko bi za života želio doživjeti jednu dobru stvar od hrvatske vlade… 😀

 3. Od ukupno 3M ha poljoprivrednog zemljišta, gotovo 50 % otpada na livade i pašnjake (vjerojatno negdje oko 0,8 – 1M ha livada i pašnjaka i oko 0,4M ha prijelaznih oblika vegetacije prema šumskim tipovima) i 50 % su oranice i vrtovi od čega 286.000 ha u državnom vlasništvu (podaci iz 2003 godine). To je stanje. Ovih oko 0,4 M ha što su nekad bile livade HŠ nikad neće ponovo vratiti u poljoprivrednu funkciju, jer to su već mlade šume kojima oni žele gospodariti. Prema popisu poljoprivrede iz 2003 koristi se oko 1,1 M poljoprivrednog zemljišta. S obzirom na navedeno smatram da je priča o aktivaciji 1M ha bez pokrića. Ta priča stavlja kompetentnost nekih ljudi pod znak upitnika ili je obično političko laprdanje.

 4. Nije direktno vezano za temu, ali vezano za PTKM, a nitko nije komentirao (pretpostavljam da Vi bacite oko) prema dzs u travnju je izvezeno cca 200 milja kuna gnojiva što je značajna brojka (koliko profitabilno vidjet ćemo).

 5. Poštovani,
  ima jedna “kvaka” kod tog zemljišta.Pristupni pregovori sa Briselom.Mi smo potpisali da je 2011 referentna godina za hrvatski agrar.Poticaji će dolaziti iz Brisela tek za deset godina u punom iznosu ali na površine koje su korištene te referentne 2011-e.Količine poljoprivredni proizvoda iz te 2011 su zadane i na njih takođe će doći poticaji iz Brisela.Dakle uzalud će biti stavljanje u funkciju većih površina ako na njih neće i ne može biti dat poticaj a time i neisplatnost bilo kakve proizvodnje.Mi smo upropastili što se upropastiti dalo i malo više od toga stoga uzalud nam nada.

 6. Dok država “stavi u pogon” zemljište prođe i po 5 ili više godina. Samo kod nas se može dogoditi da promjenom vlasti sve stane. Umjesto da je postupak zakupa ili prodaje zemljišta brz i bezbolan, da se dadne što prije na upotrebu zemljište (nekorišteno), kod nas to traje i traje i traje, sve dok oni koji su htjeli obrađivati ne odustanu ili ostare pa ne mogu :D.

  Nije vezano za originalan post, samo izražavam (nepovoljno) mišljenje prema drž administraciji (spora, samodostatna i samodopadna).

 7. evo malo za edgara: gospodo za one koji i dalje sumnjaju u budućnost ove firme dozvolite par riječi: Slovenija i Bosna kupuju od petrokemije preko 100 000 tona godišnje, Srbija zasada oko 20 000 tona sa tendencijom snažnog porasta, Italija preko 150 000 tona, Austrija koja ima svoje jake proizvođače preko 50 000 tona. Ključni problem petrokemije je nemogućnost proizvodnje količina koje se traže na tržištu i zbog toga se veliki dio proizvodnje naplaćuje avansno što je san svakog gospodarstvenika. Pored ovih zemalja izvozi se u nebi vjerovali, Alžir, Honduras, Čile, Peru, Kolumbiju, Mauritaniju…. Dalje u jednoj Švicarskoj postoji JEDAN kupac koji kupuje količine od preko 5 mil. USD. godišnje tako da se treba upitati imali taj kupac negdje bliže kakav dučan sa đubrom ili mora potezati do Kutine da bi se opskrbio. Slično pitanje se može postaviti i za Austrijance. Odgovor je jednostavan jer je riječ o vrhunskom proizvodu koji se isporučuje na vrijeme i to kupci cijene. Sa riješenom plinskom infrastrukturom ostvaruju se pretpostavke za daljnjim povećanjem opsega proizvodnje koja će moći pratiti povećanu potražnju. Sve ove činjenice dobro zna i konkurencija ptkm koja će biti spremna udariti po tenderu kad dođe vrijeme. Realno gledajući svaki jači proizvođač u svijetu trebao bi biti zainteresiran za kupovinu ovakve tvornice.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.