Uncategorized

RIVP vertikala

Ograda: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

+ + +

Smatram (a čini se da se i pokazalo tokom zadnje 3 godine 🙂 ) da Zagrebačka burza u svojoj trenutnoj skromnosti nudi izuzetne prilike kakve Hrvatima nisu dostupne na globalnim tržištima – na razvijenima jer su preefikasna za ikoga tko odavdje pokušava nešto, a nerazvijenima zbog nedostupnosti informacija, uključujući informacija o informacijama, tj. pouzdanosti, odnosno validnosti.

Ali ovdje ne bih govorio o valuacijama, nego o nekim drugim paradigmama koje čak i špekulantima (mislim onima tipičnima hrvatskima, koji nalupavaju dionice na na kratkoročnoj osnovi bez obzira na fundamente, a samo s obzirom na neku ‘vijest’, odnosno procjenu što će drugi šekulanti misliti o toj vijesti – a kako to uglavnom završi viđamo na primjeru INGR, špekuliranja s ‘vijesti’ o HT-ovoj i ERNT-ovoj dividendi, itd.) zaista ulaganje mogu učiniti mnogo zanimljivijim od pukog špekuliranja.

Naime, imamo barem jedan primjer krajnje zanimljive ‘rizične arbiraže’ (risk arbitrage), tj. situacije gdje arbitraža nije trivijalna (deterministički prodam skuplje nego sam kupio), nego netrivijalna, iako jednostavna.

A to je vertikala VLHO -> KORF -> RIVP ( -> HDBK).

Rijetko zanimljiva situacija u kojoj
– imamo čak 4 ili ‘3 i pol’ razine (HDBK nije nešto likvidan),
– gdje su čak 2 od navedenih u Crobexu
– gdje je vrijednost jedne razine ponajviše određena idućom.

Donekle slično imamo kod ADRS -> MAIS, ali je to zaista neusporedivo (MAIS vrlo malo utječe na vrijednost ADRS) ili još ZABA -> ISTT.

Ovo sve postaje dodatno zanimljivo s odličnim najavama koje imamo za hrvatski turizam ove godine.

Štoviše, i šire je ovo zanimljivo jer na ‘ZSE’ ima više usporedivih velikih turističkih tvrtki (ARNT, PLAG, KORF, VLHO, MAIS, ISTT, SLRS, JDRA, LRH).

Tako da imamo zaista zanimljiv i razvijen sektor, jedini takav na Zagrebačkoj burzi. Naravno, o ovoj cjelini vas neće izvještavati analitičari (možda zato jer fondići uglavnom nemaju te dionice, ‘nisu zanimljive’, za razliku od obveznica NEXE, MTEL ili nekih drugih stvari), a ni novine. Po njihovom pisanju bi se reklo da je INGR uvjerljivo najvažnije ulaganje u RH, preuzelo palicu od MGMA i HGSP – da sam urednik (srećom nisam) – naprosto ne bih objavljivao ništa o njoj neko vrijeme.

Samo za naznaku (predlažem da ipak pogledate fundamente koji su vrlo zanimljivi) pogledajte ova dva grafikona kretanja cijena te vertikale od početka godine i zadnja tri mjeseca:

p.s. Ovo je jučer bio komentar, a možda je mogao biti post.

p.p.s. Ovo više nije ‘best kept secret’ nego postaje mainstream, ali većini Hrvata je vjerorojatno još tajna: Total Immersion Swimming.

Napomena: Autor ima dionice KORF, RIVP i VLHO (i manje količine nekih drugih spomenutih) i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju ni jedne od njih.

Kategorije:Uncategorized

35 replies »

 1. Definitivno je ono jučer mogao biti post umjesto komentara…bez puno lamentiranja i pohvala, zato Vam se blog i prati stalo..
  Samo mala crtica iz današnjeg Jutarnjeg, str. 20 “crtice” s Umag Croatia Business Open…ako to povežemo sa stavom Line Červara, u sportskom dijelu istih novina, o visini ljestvice koju postavljamo i na koji način razvijamo gubitnički mentalitet u bilo čemu, onda način razmišljanja sa str. 20 dovoljno govori kuda ide Istra zajedno sa navedenim turističkim portfeljom….
  Ugodan vikend svima..

   • Vidim da ste fokusirani na dividendne dionice. Mislim da je fokus na dividendne dionice jedna od većih ulagačkh grešaka na hrvatskom tržištu. Vidjeli smo to npr. i na primjerima HT, ERNT. Naime,
    – među dividendnim dionicama ima i onih koje su brzo rastuće (ali malo, npr. ADPL), ali u ovom trenutku mislim da je puno bolje fokusirati se na brzo rastuće koje imaju u nekoj (ili više) dimenziji turnaround, te ako baš volite dividende napraviti ‘home made’ dividende (prodati dio dionica nakon rasta)
    – nema spora da je PLAG financijski jedna od najbolje upravljanih (možda i najbolje) velikih turističkih tvrtki; iako nije baš jasno da li je ta strategija dugoročno dobra … treba uzeti u obzir, naravno, i ‘free rider’ problem, recimo Valamar ulaže u razvoj destinacije više (npr. Valamar Jazz Festival) od čega korist ima i PLAG i RIVP
    – ali pitanje je omjera dobijenog i uloženog
    – iako dioničari TUHO i PLAG mogu biti zadovoljni s izvedbom zadnjih godina, ipak je on vrlo loš u usporedbi s npr. KORF, VLHO ili ARNT.

    • Ne fokusiram se dividendne dionice ( iako nemam ništa protiv dividende) već na firme koje dobro posluju. Za razliku od ht-a i ernt kojima je poslovanje u padu zadnjih godina plag i tuho imaju uzlazno poslovanje, iako npr što se mene tiće, tuho niti ne treba raditi bolje, trenutno je s ovakvim poslovanjem na P/E 8,5. I slobodno ga mogu nazvati keš mašinom. Ako ćemo gledati i grube pokazatelje poput evebitda , trenutno je na 3,8, plag na 4,2, što je po meni jako jeftino (rivp na 12,5) Ne vidim po ćemu bi rivp bio bolji od npr tuha ili plaga A cijene dionica mogu biti i ovako čudnovate, sami ste napisali da je tržište vrlo neefikasno. Ja bih dodao i vrlo nelikvidno. A kako je npr korf imao vrlo snažnog kupca u vama, cijena i je narasla nekoliko puta. Nemojte napisati da vi niste u tome imali ulogu, jer pogledajte jedan tisak,, sve dok se vi niste uključili u kupnju cijena je padala, čak bila i na 130 kn.Čim ste počeli kupovati tisak je narastao, čak do 230 kn ( ne kažem da je i tu skup) ali da niste vi kupovali, ne bi on vidio više od 180. ili vpik.

     Nemam niti jednu od gore navedenih dionica i ne pozivam na kupnju ili prodaju istih

    • Poštovani, imam dojam da prilazite ulaganju na jedan mistični način, gledate čudo a ne logiku. Ja npr. očekujem ove godine EBITDA za RIVP od 270-280 mil. kn. Kroz KORF se može 72% toga kupiti implicitno za oko 450 mil. kn, ako vi zaista mislite da je samo zbog mog ulaganja ‘cijena tomoe narasla nekoliko puta’, onda zaista spadate u ulagače kojima su cijene i valucije mistika.

     Kao što sam već više puta pisao, imate daleko većih, moćnijih, bitnijih i ulagački razvikanijih ulagatelja (kad ste npr. vidjeli da poslovna štampa ili tipični ‘forumaši’ pozitivno pišu o mojim ulaganjima, a podsjetite se kakav stav imaju prema fondovskima).

     Kad je to tako, zašto vi niste bili mudri pa onda
     – kupovali KORF prije pola godine po 71 kn (sada je 92) umjesto držali PLAG po 1590 (sada je nešto manje, uz dividendu od 91)
     – ili prije godinu dana po 79,6 (kada je PLAG bila 1720
     – ili kupovali KORF prije dvije po 31 (kada je plag bila 1410)?

     Mislite da TISK raste jer sam ga ja kupovao, ili VPIK? Onda zaista analiza nije za vas. Najbolje da kupujete ono što kupuju ‘moćni’. Zašto nije DLKV rastao kad sam se bio zeznuo i kupovao ga? Zašto nisam malo pametniji (pa i budala bi se toga sjetila) pa onda počnem kupovati PLAG i TUHO da im cijena naraste nekoliko puta samo zato?

     Inače, financijski pokazatelji Vam se ne računaju tako da se na brzaka nešto promrlja nego se kroz izračune treba proći sa zrnom soli. PV/EBITDA za RIVP uopće nije 12,5 kako pišete – to je podatak koji se naizgleda da ‘iščitati’ iz izvještaja. Ali izvještaji ne odražavaju ekonomsku stvarnost jer su se HRBC i ZLTO pripojili RIVP na 31.8.2012., pa je izgubljena praktički sva njihova dobit, a ostao gubitak (iz drugog dijela godine), tako da je stvarni EV/EBITDA oko 8. A za to koliko je implicirani onda za KORF možete sami izračunati.

     A kad smo kod toga, pogledajte ovaj post prije skoro godinu dana, pogledajte kako se ponašao Chicken Little, i pogledajte koja je razlika u financijskim izvješćima ADPL, DDJH, KORF i PTKM u ovih godinu dana. Ako to ne razumijete, nego mislite da dionice rastu jer ih netko kupuju, a ne zbog drugih razloga, zaista, najiskreniji i dobrodušan savjet da uplatite u neki fond umjesto da sami vodite ulaganja.

    • Ima nekoliko netočnosti u vašem postu
     Kako je vama poznato da ja nisam kupio korf , ili da sam držao plag. Djelomično ste u pravu za jedno, tj da nisam kupio korf, ali nisam niti držao plag, jer ne ulažem u hrvatske dionice. Posjedujem XOM od 2004. Mcd od 2005. te neštko KO od 2010. Ne kupujem ćesto i ne prodajem, ne pokušavam pobjediti tržište, bitno mi je da mi je novac na sigurnom mjestu, uz prinos veći nego kamate u banci, a rizik što manji.

     Tisak i vupik nije rastao samo jer ste ga vi kupovali, dobar dio je odradio i indexni fond jer su te dionice ušle u crobex.

     Dionice ne rastu samo zato što ih Vi kupujete ( treba postajati i neka priča oko njih, neki fundamentalni sadržaj) no ima njih ohohohoho koje su na staršnim multiplikatorima pa ne rastu( jer nemaju snažnog i odvažnog kupca).
     Mislim da se prema meni pomalo postavljate s visoka, “tapšući me po glavi” kad mi savjetujete da uplaim u indexni fond, iako ne poznajete moju ulagačku strategiju. Ja smatram da je hrvatsko tržište kapitala izrazito rizično te na njemu ne bih ulagao kada ne bih vidio priliku za cca 50 % godišnje. Dosada je nisam vidio iako se na nekim dionicama ostvario i veći rast. . U “exonu” ” mekdonalcu” i “koli” sam našao jednu sigurnost koja meni odgovara a i prinosom u posljednjih 7 god sam vrlo zadovoljan.

     Ispričavam se na pravopisnim greškama jer nisam rođen u Hrvatskoj pa Vas i čitatelje bloga molim za razumjevanje.

     Post nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica

    • Čuo sam puno puta nebulozne izjave o tome da ‘dionice rastu jer ih ja kupujem’, pa oprositite na ‘tapšanju po glavi’. Mislim da je to česta izlika kod profesionalaca. Ne žele rasti njihove dioniec, nego baš one koje ja kupujem. Sigurno im i prihodi radikalno rastu (ADPL, DDJH, KORF, PTKM) jer ih ja kupujem. A porast prihoda sigurno nema veze s porastom cijene. Čestitam na odličnom stock pickingu na globalnim tržištima, ako ste tako jako uspješni, zaista nema potrebe izlagati se hvatskom, nego je u tom slučaju najbolje uzeti leverage 10x jer je on lako dostupan i stvari su likvidne i možete doći i do 100%.

   • @dario gashi

    TUHO je super firma (u smislu kompetetivnosti, upravljanja kojim se ona i dalje bilda itd.), dugoročno vrlo “sigurna” keš-mašina… ALI sve morate gledati obzirom na cijenu, i na ovako neefikasnim tržištima posebice obratiti pozornost na alternativna ulaganja.

    Što onda ako je TUHO super firma i po “(aspolutno) razumnoj cijeni”, kada imamo druge investicije koje su relativno drastično jeftinije uslijed velike neefikasnosti našeg tržišta?

    Ja sam TUHO imao od ljeta 2010., do neki dan. Vjerojatno sam trebao prodati i ranije, i sigurno da nije to niti onda kada sam kupovao bila baš tako sjajna prilika ali negdje na razumnom mjestu na listi je bila (za neku diverzifikaciju OK, nisam mogao sve u npr. KORF, ali sam mogao u neke druge stvari koje nisam…)

    Ja nisam baš nezadovoljan tim svojim ulaganjem, ali mislim da je moglo i bolje, i da što više da sam odlagao tu prodaju da bih bio sve manje zadovoljan s tim.

    TUHO je danas jednostavno prepun keša kojega na kraju ipak ne može adekvatno reinvestirati. Puno toga će morati vratiti dioničarima (ili još gore, “neoptimalno” investirati). U našoj situaciji to baš nije ono primamljivo. Kod nas se ne traži keš koji vrijedi u najboljem slučaju toliko koliko piše u bilanci (ovisi o brzini kojom će ga isplatiti dioničarima), nego onaj tj. “ono” što može stvoriti rast poslovanja i/ili košta značajno manje negi “piše u bilanci”.

    Disclaimer: nemam TUHO, PLAG, imam KORF. Ovo nije nagovor na kupnju, prodaju, držanje.

    • Gledate statički, mislim da ćete tako propustiti najbolje prilike (što se tiče turističih tvrtki, mislim da se to i pokazalo u zadnje 2-3 godine jer su KORF i ARNT imali daleko bolji prinos od TUHO).

     U ovoj fazi tržišta (turističkih tvrtki) puno je važnija cijena koja se plaća za razvoj poslovanja i volumen (prihode) nego za razinu gotovine ili trenutnu profitabilnost.

     Konkretno, imamo:
     – pogledajte P/S za TUHO (2,18), PLAG (1,8), ARNT (0,87) i KORF implicitno kroz RIVP (normalizirani za HRBC i ZLTO), koji je vjerojatno ispod 0,8
     – puno lakše je marginalno povećavati profitabilnost RIVP (tj. KORF) i ARNT nego TUHO, PLAG
     – tako da mi je očito da profiti moraju za njih dvije rasti puno brže nego TUHO i PLAG, jer im se poslovanje odlično razvija
     – zato čak ni EV/EBITDA statički gledano nije pravo mjerilo.

     Stoga mi je vrlo očito da su KORF i ARNT daleko bolje prilike od TUHO i PLAG, kao što je očito da su to bile i prošlih godina. Jasno, ljudi koji ne razumiju ovu (osnovnu) finacnijsku logiku tvrdit će da je rast cijene KORF i ARNT bio zbog moje kupnje ili ne znam kakve manipulacije.

    • Meni je tuho vrlo dobar baš s obzirom na cijenu, a tvrtka kao tvrtka jako dobro vođena. Baš me zanima kada će arnt ili rivp zarađivati toliko da na ovoj cijeni kojoj su sada budu na PE 8,5 kao što je sada tuho.
     Lijep pozdrav

     Nemam niti jednu od navedenih i ne pozivam na njihovu kupnju ili prodaju

    • U redu je i ako se se ulaganje na koncu svodi na stvari ukusa, ‘što se meni čini ljepše’. Ljudi smo.

    • Naravno! I zato što smo ljudi ću Vam Čestitati na jednom od vrlo rijetkih ako ne i jedinom velikom ulagaću koji je prepoznao isplativost ulaganja u dionice 2009. Vaš odabir adpl i ptkm je maestralan potez i da sve drugo propadne ili ne ispadne kako ste mislili, opet zaslužujete čvrst stisak ruke. Na stranu što ponekad “tapšete ljude po glavi kao mene jučer”, ali prepoznati adpl po 30 kn i okret u poslovanju kada se sve činilo kao da ide smak svijeta, te ptkm po 60 kn, te imati oprostite na izrazu “muda” kupovati velike količine uz svo medijsko bombardiranje o smaku financijskog svijeta, to zaslušuje da vam se čestita. Tko ne misli tako je ili ljubomoran ili zao.

 2. Gledam malo jutros Moje donice pa mi bode oči baš ova vertikala o kojoj pišete. Po posljednjoj protrgovanoj cijeni tržišna kapitalizacja RIVP je 1.326 miliona kn, a KORFa 645 miliona. Pošto KORF posjeduje 71% RIVP, to bi blo 942 miliona. Ima KORF još i Končara, Janafa, a i Ingre 🙂 u vrijednosti cca 100 miliona kn. Kada se sve zbroji i podjeli u odnosu na RIVP, KORF vrijedi skoro 150 kn po donici.
  Pošto RIVP kupuje trezor i dobra mu je po toj cijeni, pitanje je da li je KORF doista toliko rizičan u odnosu na RIVP. lli se već u samoj vertkali javlja tako velika neefikasnost ili sam ja ipak nešto krivo pobrojao?

  • KORF ima oko 200 mil. kn dionica (utržive dionice kao što je KOEI i JNAF, te kratkoročne financijske imovine, ingr ne brojim), kratkotrajne financijske imovine (depoziti i zajmovi oko 110 mil. kn) i nekretnina (poslovni prostori u BCI), što je s obzirom na ukupne obaveze (manje od 21 mil. kn), preko 200 mil. kn neto. Dakle, 72% u RIVP i 1% u HDBK je vrednovano s manje od 450 mil. kn.

 3. Pa to je onda popust od 50%.
  Ima li tu kakvog objasnjenja?
  Nije valjda da je bas tolika opasnost da se vecinski vlasnik poigra s ostalim dionicarima. Ili posto nece trezor moramo cekati bas nekoga izvana da popravi te nesrazmjere.

  • Pa koliko vidim, trend je odličan. Pogledajte prije pola godine, prije godinu, prije dvije … kako se kretala cijena.

 4. Slazem se da na hrvatskom trzistu postoje nevjerojatne prilike, i to ne samo u vasoj velikoj cetvorci. Nazalost su mnoge od tih prilika poprilicno nelikvidne, ali to i nije toliki problem jer s vremenom se moze pojaviti i likvidnost.

  No htio sam samo komentirati da po mom misljenju na americkom trzistu postoji jedna izvrsna prilika – shortanje Facebooka 🙂 Naravno uz malo srece jer je potraznja za shortanjem ogromna pa ih nije bas najlakse nabaviti. Cini mi se da u slucaju FB americko trziste nije puno efikasnije od naseg (samo je neefikasnost usmjerena u drugom smjeru).

 5. Zaintrigiran svime ovime otisnuo se ja malo do Rapca da vidim kapacitete i kako to sve radi pa evo i malo mojih subjektivnih dojmova ako može…

  Cijelo to područje je pravi mali biser, svuda je zelenilo, a invazija na prirodu je minimalna. Ne bih to mogao nazvati kompleks jer je svaki objekt dislociran od ostalih i samodostatan te prilično pristojno uklopljen u okoliš. Ceste, šetnice, stepenice su uređene i vidio sam ljude koji čiste ujutro ,u podne i navečer. Parking je posvuda unutar šume, ali mi se baš i ne sviđa što Valamar prodaje parking ljudima koji nisu gosti hotela pa se može desiti da gost koji ima sobu mora parkirati izvan resorta. Plaže su posebna priča. Na plažama od Allegra do Bellvue-a postoje 4 plave zastavice, plaže nisu
  “kultivirane” nego su ostavljene prirodne i samo je napravljen olakšani pristup do mora. More je kristalno čisto, bez ikakvog zagađenja. Tijekom boravka tamo neprestano se osjetio miris borova i soli koji je danas već rijetkost.
  Postoji 10 cjelina koji pripadaju Rivieri Adria i obnovljeni su Allegro (3), Miramar(3), Sanfior(4),Albona(3), Bellvue(4). Girandella(2), apartmani Lanterna(2) i Sunrise villas(2) su po meni samo ušminkani, mislim da tu prave adaptacije nije bilo ili su neki dijelovi obnovljeni, a neki nisu ili se samo djelomično radilo na nekim stvarima. Ne mogu biti siguran. Marina hotel(2) i Mediteran residence(2) zahtijevaju hitnu obnovu. Derutni su, pohabani, ne zadovoljavaju kriterije i samo su ušminkani da se mogu otvoriti tijekom ljetne sezone i to po nemalim novcima. Po meni je to jako loše i time se narušava imidž cijele destinacije i tvrtke.
  Osoblje je jako dobro, čak izvrsno. Pristojni, nasmiješeni i čini mi se vrlo radišni. Hrana očekivano dobra. Postoji još puno sitnica koje čovjek vidi i koji daju dojam da se tvrtkom dobro upravlja, ali mislim da bi se rješavanjem nekih sitnica još bolji naglasak stavio na kvalitetu. Recimo, ne smije se desiti da dostavni kamion u 6 ujutro manevrira i turira 5 minuta da probudi 2 hotela. To se mora malo bolje riješiti. Također i s objektima koji postoje na plažama. Dani u najam i na taj način se, mislim, kvaliteta razvodnjava. Inače je izuzetno mirno, poslije 24:00h nema nikakve buke. Turista ima puno, međutim, nikad nije gužva, sve je nekako fluidno. Skoro svi turisti su stranci, uopće se ne čuje hrvatski. Sjetio sam se nekadašnjih ljetovanja sa starcima i mislim da je Rabac uspio zadržati onaj stari šarm…Ljudi u gradu su također posvećeni turizmu i čovjek se stvarno osjeća ugodno.

  A sad malo financije…
  Tih 10 cjelina ima 1237 soba i 320 apartmana. Procjenjujem da bi Rabac da je ostao samostalan ove godine imao 140M prihoda. To je oko 90.000 kuna po smještajnoj jedinici.

  E sad ja tu više nisam pametan. Koliko vrijedi hotel od cca 150 soba na 5000 m2 1/1 vlastitog zemljišta prvi red do mora u razvijenoj destinaciji koji ima 90.000 kn prihoda godišnje po jedinici odnosno 13,5M kn godišnje? Koliko bi vi platili? Baš me zanimaju vaše procjene.

  Ovo su samo moja zapažanja i dojmovi koji mogu biti pogrešni te ne mogu biti podloga za donošenje investicijske odluke. Zahvaljujem na čitanju.

 6. G. Bakić

  što mislite o omjerima u RIVP vertikali:

  RIVP – 0%
  kORF – 50%
  VLHO – 50%

  Nije mi bitna slabija likvidnost na VLHO.

  • Mislim i dalje da je KORF, odlična prilika, ali VLHO najbolja od ove tri.
   Da je RIVP značajno lošija prilika, iako jako dobra.

   Tako da je velika većina mog ulaganja u KORF, malo u VLHO (koji mi nije bio investabilan, a i pozicije u KORF sam zauzimao po nižim cijenama uglavnom), a RIVP skoro ništa. Iako je i kod RIVP vrlo zanimljivo da imamo dva jaka kupca na 13 kn, to je PBZ-CO, i trezor (!), koji je evo neki dan kupio preko 30k komada po 13, iako je bid ask bio dosta jeftiniji, izgleda da grizu na svaki veći komad u toj zoni.

 7. Poštovanje! Molim Vas malo usporedbe ISTT s KORFOM, koji je tako moćan, a cijena dionica već duže stagnira, iako je turistička sezona pri kraju i vrlo uspješna, a ISTT jučer i danas porastao 40%.
  Hvala unaprijed! Srdačan pozdrav!

  • Poštovani, inače ovakve komentare u ‘forumaškom’ stilu ne objavljujem (iako ih je malo u zadnje vrijeme 🙂 ), ali ajde.

   Mislim da trebate početi od elemenata investiranja, ako ih ne usvojite, možda je bolje alocirati odgovarajući dio imovine u indeksni fond. Naime, moja razmatranja na koja se referirate nemaju nikakve veze s ovim Vašim pitanjem i pristupom uopće, a pogotovo ne s time kako će se kratkoročno kretati cijena.

   Što se tiče ISTT:

   1. Po većini relevantnih parametera je on i dalje najskuplji od ‘velikih’ turističkih dionica, uvjerljivo skuplji od npr. KORF.
   2. Koliko vidim, nije porastao 40% (a i da je, pa što?; na ovako maloj likvidnosti), nego puno puno manje (ne da mi se sad računati)
   3. Njemu, jasno, cijenu može odrediti preuzimanje / prodaja, jer je to jedina od velikih kojoj većinski dioničar nije strateški, nego financijski dioničar; naravno, ne kažem da ima i naznake od toga, ali da se spomene – pri čemu, ako se takva stvar i dogodi, to će biti jasan signal na trk na ostale dionice iz sektora. Ali jasno da bi takav razvoj događaja kratkoročno katapulirao dionicu (kao i svaku drugu kojoj bi se to dogodilo), tako da to ne ulazi u jednadžbu.
   4. Osjetljiv je, jasno, i sudski proces.
   5. Što se tiče srednjoročnog razvoja cijene, sigurno ćete se sjetiti da samo još od ISTT=300 argumentirao da je nerealno skup s obzirom na ostale.

 8. Pozdrav!
  Stvarno fantastična izvješća RIVP i KORF.

  Rekao bih da su dvije stvari najvažnije istaknuti iz izvješća (RIVP):

  1. Sad se jasno vidi (onima koji nisu željeli malo dublje proučiti) da dio dobiti prošle godine nije prikazan u RDG-u (zbog spajanja Rapca i ZLTO nakon 1.9.), ono što je g. Bakić stalno ponavljao. Sad je i onima koji samo paušalno bacaju pogled na krajnji rezultat, mnogo toga jasnije.

  2. Na usporedivoj razini s prošlom godinom (dakle bez ovih učinaka spajanja i nakon isključenja međusobnih odnosa), prihodi su porasli fantastičnih 10,53%, a dobit još fantastičnijih 41,62% – to je ona priča o “marginaloj dobiti”. Mala stopa povećanja prihoda u turizmu rezultira znatno većim postotkom rasta neto rezultata.

  Noćenja su porasla cca 8%, a prihodi cca 10,5%. Znači, ulaganja koja svake godine provode (ove godine 100 milijuna kn) rezultiraju time da mogu podizati cijene smještaja, a da ne utječu na pad dolazaka, dapače (vjerojatno utječe i na porast dijela gostiju).

  Struktura duga se poboljšala, a pogled na stanje novca na računu i financijsku imovinu (kod KORF-a) je milina kad se stavi u omjer s mcap-om firme na burzi.

  Lijepo, vrlo lijepo.

  Hvala g. Bakiću što je ovu priču (naročito KORF) odavno uočio. Meni je trebalo nešto duže (zapravo samo volja da se detaljnije pročita po nekoliko konsolidiranih i nekon. izvješća, uz “smjernice” ovdje napisane), ali ipak dovoljno na vrijeme da većinu dionica kupim po cca 70 kn. Mislio sam zadnjih dana i malo nadokupiti, ali kako već čini 20% udio u portfelju, nisam.

  Disc: Nije nagovor na kupnju ili prodaju spomenutih dionica, autor posjeduje dionice KORF-a.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.