Uncategorized

Zlokobnost medija i trovanje Hrvatske

Mediji, najčešće oni neuspješni, truju Hrvatsku, uglavnom zbog svoje neuspješnosti i ogorčenosti. Ipak perspektive svijeta, pa i Hrvatske, radikalno su bolje su nego ikada (za Hrvatsku to, jasno, ne znači idućih 2-3 godine, kod nas je katarza tek počela).

1. Evo ode i Forum ( tm ): Forum tjedni magazin prestaje izlaziti, još jedan od pesimistično, negativističko i pljuvački raspoloženih tiskovina (“Jedinstvenom sadržajnom politikom izgradili smo tjednik bez spinova, senzacionalizma, jedinstven na tržištu. Sadržaj tjednika Forum stvarali su priznati novinari i intelektualci te se Forum uspio etablirati kao neovisan i utjecajan tjednik (!?) …Nažalost, iako je Forum zadobio povjerenje čitatelja te unatoč pozitivnom trendu naklade i čitanosti, trenutačni opći gospodarski kontekst, koji prisiljava većinu oglašivača na smanjeno investiranje u marketinške aktivnosti i oglašavanje, ne dopušta nastavak izdavanja koje bi bilo financijski opravdano.)

Forum je svojevremeno objavio ovo: Prešućeno: Bakić je na dionici Petrokemije samo u 10 dana zaradio tri milijuna kuna. (Jasno, Forum ™(!?) nije objavio koliko je ‘Nenad Bakić izgubio kad je cijena dionice PTKM pala’, velikim dijelom i zbog ovakve kampanje iz tiskovina Styrije.

2. Nedavno je Forum objavio i intervju s g. Floričićem, u kojem su mu postavili sljedeće pitanje, uz njegov odgovor:

P: Kako gledate na ove investitore koji javno «navijaju» za dionice koje imaju u svom vlasništvu?

O: Navijanja za pojedine dionice ima svugdje u svijetu, a na pojedincima je da prepoznaju namjere. Osobno ne odobravam takav način „navijanja“ jer se pokazalo da koliko god imate pozitivne namjere i argumente to ne mora tako biti, a ako je nešto vrijedno kroz vrijeme i cijenu će se to i utvrditi. Problem u hrvatskoj jesu mali volumeni trgovanja kao i nedostatak short sellinga koji je prisutan na većini svjetskih razvijenih tržišta zbog čega se i navijanjem može utjecati na cijenu.

Znate kako je to izašlo u tisku? Ovako: “- Kako gledate na one investitore koji javno “navijaju” za dionice koje imaju u svom vlasništvu? Najbolji primjer je Nenad Bakić koji otvoreno u medijima zagovara kupnju određenih dionica.”

(Ako niste dobro razumjeli, oni su naknadno, nakon što je Floričić odgovorio na pitanje, dodali dio o meni!?)

Floričić je jasno, u toj tiskovini koju očito skoro nitko nije čitao, odgovorio u idućem broju ovako: “Izdvojeni dio teksta ne odgovora sadržaju odgovora koje sam dao na pitanje (koje je u članku različito od prvog postavljenog pitanja u kojem se Nenad Bakić ne spominje) niti odražava moj stav prema Nenadu Bakiću. Naime, Nenada Bakića poznajem već duže vrijeme i smatram da je jedan od najaktivnijih i najkompetentnijih ulagača koji prvenstveno ima interes podignuti korporativnu kulturu kompanija u koje ulaže, zalaže se za prava svih dioničara pa i onih najmanjih, radeći aktivno u općem interesu investicijske zajednice.

Sad mi recite, može li niže? Može li jadnije?

A ista novina je u drugom članku objavila i da ‘Kutinjani plaše djecu Bakićem’.

Ispravno sam prognozirao da se Forum neće održati. Reći ću vam poslije zašto.

3. Vidjeli ste također i naročito negativnu pažnju koju mi posvećuju u Poslovnom (vjerujem da će se i on uskoro ugasiti, o čemu više kasnije). Zanimljivo je da se taj stav prenosi i na dionice u kojima sam ključni dioničar. Pogledajte primjerice naslov koji daju za VPIK nakon izvanrednog kvartala: Gubitak Vupika 509,2 tisuće kuna (vijest prepisana od Hine, ali naslov određuje urednik). Trik je jednostavan, sakriješ odličan kvartal u polugodište, pri čemu je gubitak u prvom kvartalu objašnjih (a investicije goleme). Inače, malo ih ‘zeznulo’, VPIK u međuvremenu u svega par dana porastao nekih 7,5%.

Jako, jako se bave sa mnom u Poslovnom. A vidjeli ste ovo gore i u Forumu. Nije tajna da su me iz Styrije više puta pisali da pišem kod njih, pa čak i sam tadašnji direktor operacija Styrije u RH. A podsjećam što mi je on napisao:

“Kao osoba koja snažno javno djeluje kao dioničar, “dioničarski aktivist”, autor tekstova o dioničarstvu i tržištu kapitala (isključivo u EPH) te oglašivač na istu temu (isključivo u EPH), moraš biti spreman na javni dijalog, raspravu, preispitivanje, te ponekad i kritiku.”

A za one koji nisu svojevremeno vidjeli komentar stanovitog Birtića na ovom mom osobnom blogu, dobrog prijatelja tog direktora i glavnog urednika Poslovnog, evo izvatka: “u najboljoj namjeri – cak sam zatrazio dopistenje – savjetujem mrvu takticnosti. situacija se za sekundu okrene, mediji koji su vas do jucer slavili od zivota vam naprave pakao. ali, doista pakao.

Vjerujem da Vam je sada jasnije. Naime, je li moglo onakvo izvrtanje pitajna biti slučajno, a nakon onakvog članka? Je li u tom kontekstu moguće da je slučajna naročita pažnja koju mi posvećuje Poslovni? ( … pisanje … oglasi … EPH ..)!?

Radi li se ovdje o medijskom reketu? Tko zna.

3. Korak nazad.
– Sjetite se kako je krajem prošle godine Vjesnik pisao o meni – ispravno sam prognozirao da će propasti.
– Sjetite se kako je potom business.hr pod ravnateljskom palicom nekog Jagića objavio pet negativnih objava o meni – ispravno sam prognozirao da će se ili business.hr ugasiti ili da Jagić više neće biti glavni urednik.

4. Ima neka tiskovina Objektiv. Evo što su pred neki tjedan objavili o meni (potpisao glavni urednik): “… Gledam ga što govori i nemrem bolivit. ‘Ma idi bre, Bakiću, u …’ Nakon svega odustao sam od suicida. Dokle god na svijetu ima likova poput Nenada B(lj)akića, isplati se živjeti. Zaista je zanimljivo (a često je i smiješno koliko god bilo žalosno) gledati kako nekim ljudima mozak radi – vjerojatno ga Ba(j)kić od silnog prosvjetiteljstva zaboravi odvesti na servis, a prošao mu je 100 tisuća kilometara ovakih genijalnih zamisli bez mijenjanja remena i filtera od ulja” (stranica 5 ovog izdanja, i ne, naravno da nisam s njim pričao kako insinuira).

5. Mislim da će i Objektiv, poput foruma, uskoro prestati izlaziti. Razlog je sljedeći. Izdavač mu, Nina objektiv, je 2011. završio s gubitkom od 622k kuna, na prihode od 1.514k, nakon 732k gubitka u prethodnoj godini.

Za Poslovni sam vam rekao, gubitak preko 70 mil. kn u 5 godina (glavni urednik i član uprave isti), za 2011. ne znamo jer mu je prethodni izdavač ugašen i sada ga izdaje 24sata, ali smatram da to ne može biti puno drugačije. Stoga mislim da će i Poslovni biti uskoro ugašen.

6. Postavlja se pitanje: Otkud tolika ogorčnost, negativa i pesimizam upravo u medijima koji stoje jako loše? Odgovor si, vjerujem, svatko može sam dati. Ali ja mislim da njihova ogorčenost i negativnost zapravo odražava vlastitu stvarnost.

Štoviše, mislim da upravo po negativnosti nekog medija možemo prognozirati koliko dobro ili loše stoji!

Ipak, zanimljiv mi je i stav novinara. Zar u takvim medijima (ako je moja teorija točna), oni ne kažeu glavnom: ‘Uredniče, ali ta negativa nas neće nikamo dovesti, što je u stvari cilj, kako ćemo povećati tiražu i privući oglašivače i sačuvati radna mjesta‘?

7. Ali meni je zanimljivije otkud se oni svi, bez iznimke zakače upravo na mene? Mislim da je to zbog ovakvih stvari: Nenad Bakić: Evo zašto je danas bolje nego ikada biti čovjek. Onaj urednik Objektiva to i eksplicitno navodi.

Vi znate da je uglavnom sve na ovom blogu i mojim drugim medijskim istupima zapravo vrlo, vrlo optimistično. Vjera u bolje sutra, pa i vjera da čak i na ovako ogađenom tržištu kapitala može fenomenalno uspješno ulagati (dokazi su jasni). Na koncu, ulaganje u dionice je upravo to, vjera u stvaranje vrijednosti, budućnost ljudske rase i vjera u institucije (a propos, kako sam već navodio, ulaganje u zlato je upravo suprotno, a često mu pribjegavaju ‘ulagači’ koji su svojom pohlepom i nemarom pretrpjeli kolosalne gubitke na tržištu kapitala.)

I čini se da to neke smeta. (Među nama, a sada znate da se ne radi tek o nekoj paranoji, jer vidite kako sam bio u pravo oko gornjih stvari, ima i druga poveznica, koju sam spominjao prije, naime kako to da je odjednom izašlo nekoliko članaka baš sinhronizirano …).

8. Sad vam moram iskreno priznati da neću stići obraditi drugi dio koji sam najavio u naslovu. Imam neke jutarnje aktivnosti. A poslijepodne opet možda ne stignem, ovisno o vjetru (ovo, jasno, pišem, kako bih naljutio zlobne, zloćudne i zlokobne negativce – ‘Gle ga, on čak ima i vremena raditi nešto što ovisi o vjetru, sram ga bilo, svi moraju biti nesretni, tko zna, možda je jedrenje, možda kite surfing, možda windsurfing, a možda samo puštanje zmaja, a možda i pišanje u vjetar … ali svakako to je prava, pravcata nepravda!’)

A što ću napisati. Napisat ću da Elon Musk i Jeff Bezos postoje. Da Tesla model S postoji (potražite ga). Da ljudi koji stvaraju pametne telefone, televizore i internet postoje, da to ne dolazi svuda ‘nekako magično iz uvoza’. A ne da – kako većina Hrvata misli – najviše postoje ‘propast kapitalizma i Eruope’, ustaše i četnici, Mamić, Dinamo i ostalo. Nego da najviše postoji upravo ovo što sam prvo nabrojao. A kako ne znam baš to jako dobro artikulirati preporučit ću vam nekoliko knjiga koje mogu promijeniti život čak i zloćudnim pesimistima.

p.s. 18:53

1. Mislim da bi se jedna nova, profesionalna poslovna tiskovina mogla zvati Poslovni Forum (jasno, ako se Poslovni ugasi, u što vjerujem). Možda da ipak osnujemo jedan takav medij?

2. Još jedno pojašnjenje, zašto su mediji koji su pri propasti naročito ogorčeni i negativni. Naime, njima (urednicima) možda popuste sve kočnice ‘jer ionako je sve gotovo, situacija se ne može spasiti’, pa izgube svaku kontrolu nad vlastitim negativnim emocijama.

3. Meni je najzabavnije kako oni užasno ozbiljno shvaćaju moj blog, a ipak je ovo samo mali privatni zapisić, ono: jedan autor-amater, jedna adresa i to je to, za razliku od desetina profesionalaca u nekima od tih medija. Pa se onda neki skroz ozbiljno raspravljaju kad se osvrnem na neku njihovu eksapadu, recimo ono u business.hr pod Jagićem da se ‘Bakić blasfemično’ obračunao, ‘… U nečuvenom javnom napadu na Vjesnikova kolumnista, u kojem je na svom blogu koristio izraze kakve javni govor ne može i ne smije trpiti bez sankcija ..’

Kategorije:Uncategorized

37 replies »

 1. Inače me ne zanimaju Vaše prepirke sa drugima (iako smatram da ste u pravu), ali sviđa mi se što ste napisali i čak mi je nevjerojatna kivnost (velikog broja?) pozicioniranih ljudi prema Vama.

  “…a možda i pišanje u vjetar…” 🙂 🙂 🙂

 2. Upravo zato što je ogađeno a ne uglađeno kao primjerice njemačko relativno je lako i uspješno ulagati.
  Tako da je ovo i paradoks, zlobni mediji koji prepesimistično pišu o burzi i ekonomiji, zanemaruju dobra i uspješna poduzeća u RH, pridonijeli su uspjehu g. Bakića i sličnih.
  A kroz neko vrijeme stvari dođu na svoje, živimo u doba Interneta gdje su tiskani mediji izgubli svoj utjecaj, kao što g. Floričić kaže: ako je nešto vrijedno kroz vrijeme i cijenu će se to i utvrditi. Bio bi gušt napraviti dobre poslovne novine u RH, nadamo se da će to netko i napraviti kroz neko vrijeme jel prilika je tu.

 3. Ocrnjivanje drugih ne vodi ka rješenju. Ljudi ne trebaju koristiti svoje vrijeme kako bi uništavali jedne druge već pomagali jedni drugima. Ako netko drugi uspije, taj uspijeh generira znanje, a to znanje služi kao poluga za uspjeh drugih, i na kraju taj uspjeh može biti vodilja pravog uspjeha 🙂

 4. Meni se ne sviđa što se uopće spuštate na tu razinu, iako razumijem da morate demantirati ono za što osjećate da je plod nepravde. Ovako sve to skupa poprima neku dozu, pardon na izrazu, infantilnosti. Ja bi radije citao analize, preporuke knjiga i “prosvjetiteljske” tekstove (u najpozitivinijem smislu te rijeci) nego prepucavanja s medijima. Mislim da je ljudima koji dolaze na vaš blog ionako sve već odavno jasno, pa ih ne treba dodatno uvjeravati. Keep it up.

  • Postovani Gasper moram se ne sloziti sa vama. Na nepravdu i glupost uvijek treba upozoravati..pogotovo kada on dopire iz medija do velikog broja ljudi. Bravo g. Bakicu

 5. Nažalost sam vrlo dobro upoznat s funkcioniranjem medija, i žalosna je istina da većina današnjih medija živi od negativizma, čitatelji se naslađuju time da vide da je nekome jednako loše ili još bolje i lošije nego njima, pogotovo ako je taj netko prije toga postigao neki osobni ili nedajbože financijski uspjeh. Neka susjedu crkne krava…

  Zbog toga je medijima u interesu stalno najavljivati neuspjeh, propast, čemer i jad, u nadi da će jednom u tome i biti uspješni (pa svatko kad tad ima neki kiks, pogotovo kad mu stalno pušu za vrstom), te će od muhe napraviti slona i validirati svoje najave u stilu “a mi smo još tad i tad najavljivali…”.

  Iskreno, Nenade, nije neki pothvat najavljivanje propasti tiskanih medija, pogotovo onih koji su u toliko očajnoj situaciji da se moraju uhvatiti pojedinaca — bio to ti, Čačić ili netko treći — tko će im biti Pedro s kojim će se umiliti sve manjem čitateljstvu. Oglašivača ima sve manje — s jedne strane zato jer je kriza, a s druge strane jer je čitatelja sve manje — a sve je više alternativnih medija na kojima se bivši čitatelji educiraju, uključujući i blogove poput ovog, koje pišu relevantni stručnjaci za pojedina područja umjesto slabo informiranih novinara.

 6. Odlicno, rijetko se moze nesto tako procitati kod nas, mada svi to vidimo, citamo, i osjecamo svaki dan, malo ih to moze javno plasirati. Ovo je izgleda mjesto za to.

 7. …činjenicaje da Vas ne mogu “probaviti” i usljed toga ,dolazi do velike nadutosti,što urokuje probavne smetnje i neizmjernu kolićinu vjetrova.Samo šta će se Oni “nažalost” a tako im i treba ,ugušiti u vlastitom smradu.
  Nenade,samo naprid.

 8. Kao što sam komentirao u prethodnom postu “Nekretnine, pjevači, korupcija…” jedino što me zaista čudi da nema niti jednih novina koji su principijelne u kvaliteti..možda nešto na tragu pokušaj jednog nedjeljnog izdanja dnevnih novina..da nema novinara koji si nisu postavili “kvalitetu” za cilj ili smo možda svi mi izvan tog faha i ne možemo procijeniti “visinu cijene opstanka/preživljavanja u tom fahu” gdje zbog čuvanja prihoda i zaposlenosti su izgubili principijelnost pred urednikom….tužno, premda ih ne abolira od osude

 9. U čitavom tom spletu međusobnog prepucavanja meni je na neki način ironična činjenica ta što osoba koja je objekt zlokobnosti tiskovina ima značajan udio u tvrtci koja te iste tiskovine distribuira 🙂

  • Pogrešno!

   Ne radi se o nekon ‘prepuvacanju’, kao da se radi o jednakima, recimo VL i JL. Ovdje je stvar uglavnom jednostrana i nazvao bih ju iživljavanje (nečijih kompleksa i ogorčenosti).

 10. opet ćete dati šlagvort mrziteljima.

  novine u RH propadaju jer je to pitanje tržišta i novih tehnologija, a ne zato jer su ZA ili PROTIV vas.
  i Jutarnji, odnosno EPH koji su vam davali medijski prostor ima velikih problema i nemojte se čuditi ako dođe do pretumbavanja i tamo.
  Večernji list je također dio te Styrijine obitelji, nekad ste i tamo objavili koji članak, ako se ne varam. HRT na kojoj često nastupate je rekorder po neplaćenom porezu i živi na državnim jaslama i haraču-pretplati!
  dakle puno gora stvar nego Vjesnik, pa niste pozvali na ukidanje istih.

  nemojte me krivo razumjeti, ja vas zaista cijenim, volim čitati blog, ali smatram da treba dati cjelovitu informaciju ma kakva ona bila, baš zato da se izbije argument mrziteljima.
  pozdrav, Drago

  • Hvala, ali krivo!
   Rekao sam da su najogorčeniji i inače najnegativniji ovi kojima ide naročito loše. Ovi koje sam spomenuo su, mislim, baš rekorderi po neuspjehu:
   1. Za Vjesnik mislim da na moram argumentirati 🙂
   2. Forum je pokazao kolosalni neuspjeh tako da se ugasio nakon manje od godinu dana, nakon čistog starta.
   3. Business pod Jagićem mislim da također znamo kako i što.
   4. Poslovni (poslovni!) sam više puta spomenuo.
   5. Poslovna izvedba ove nove zvijezde (Objektiv) koju sam spomenuo je također nevjerojatna.

   S druge strane, VL-u, iako pod Styrijom, ide prilično dobro. Koliko vidim iz podataka, i EPH-u operativno poslovanje nije tako loše, a Slobodna im posluje baš dobro (za hrvatsku medijsku scenu).

   DAkle, jasan je zaključak da ovi kojima ide najlošije su najogorčeniji, rekao bih, valjaju se u povraćotini svog ogorčenja.

 11. Ovaj put se slažem s Vama u potpunosti. Dodao bih da osim ovih koje spominjete na kraju i koji ipak rade u uređenijoj zemlji – zemljama, postoje i Matija Kopić, Vibor Cipan, Mate Rimac, Bojan Pečnik, Stevica Kuharski, Tomislav Car i mnogi klinci koji kod nas rade odlične stvari. Ipak postoji jedan dio mikrosvjeta – startup zajednica, koja usprkos tom pesimizmu sve bolje raste. Dolazak investitora iz 500 startups na GOAP turneji će dodatno pomoći jačem rastu toga dobrog i pozitivom nabijenog dijela gospodarstva.

  • Startup zajednica pokazuje kako se posao koji se vodi tako da nadilazi naše uske (poslovne) granice te uvodi posve drugačiju paradigmu poslovanja doista može iščupati iz našeg poslovično pesimističkog okvira

 12. Nenade pa to su paraziti i zli ljudi. Na žalost trebat će još mnogo godina da se to iskorijeni iz HR. Pa vi ste jedini čovjek u ovoj zemlji koji se obogatio na pošten način imajuću na umu ovu našu privatizaciju. Iz ničega na preko 100 mln kn. Baš sam prije nekih godinu dana sa frendom komentirao da ste samo Vi taj pošteni “kapitalist” u lijepoj našoj. (ok recimo i uprave Adrisa i Franck ali opet na jedan drugi način koji nije za usporedbu). Pa to je skoro pa nemoguće pa je i jasno zašto ste mnogima trn u oku. Ne mogu neku aferu iskopati pa pišu svašta, a pisati moraju..
  Svaka pohvala i Kikiju Florijančiću. Čovjek pun znanja a i dobro je zaradio.
  Optimizma nam treba a i poštenih i čestitih ljudi samo to neki ne shvaćaju. Čestitam na prijedlozima na skupštini DDJH. http://www.business.hr/kompanije/bakic-trazi-nagrade-za-upravu-djure-djakovica.
  I jedan savjet odnosno dva. Ne trošite energiju na one koji to ne zaslužuju jer je bespotrebno. Rađe je usmjerite u drugi pravac a to je drugi savjet – mogli biste osnovati firmu (kad već i u tome imate tolika iskustva) kao što je Zanker – Learning Annex. Ne sumnjam da bi mnogi to upisali i sa guštom slušali Vas a i Vaše predavače koje Vam ne bi bilo teško naći. Jedini problem bi bio da je tržište malo i kultura obrazovanja Hrvata na niskoj razini (koliko je samo bačeno para u kladionicam, a na edukaciju se uopće ne troši što je možda i logično obzirom na stanje u državi i rođačke veze koje morate imati da bi dobili posao) ali sa druge strane ulazimo u EU a i regija je tu pa eto..

  • uprava Adrisa i Francka???
   koliko vi uopće pratite “dioničarstvo u Hrvata”?
   niste pratili priču Ivero-konzalting-Franck preuzimanje?

   pitajte male dioničare Francka kako se osjećaju i što misle o upravi.
   a i cijena nešto govori…

 13. U vijestima u 5 sati, zaboravio sam koja TV je spiker rekao da su Evropske burze oštro pale.
  Baš gledam: Dax + 3,93, Italija + 6, Španjolska + 6,34. Valjda je to rekao za jučer( ali mislim da nije spomenuo). Ali da su danas bile u minusu a ne jučer sigurno bi bio aktuelan i to već znao.
  Upravo zato sam svaki dan na kupnji. Na ZSE, naravno. Dok u medijima počnu “obrnuto” prenositi, bit će vrijeme za iskrcaj.

 14. Prvi puta sam ovdje i ne potpuno upoznat sa situacijom, no jedno mogu reci: nemojte previse crno o tim pojavama u Hrvatskoj. Nije to samo u hrvatskoj. Nazalost to dolazi od nas u USA, negativizam i primitivizam u medijima. Da samo vidite reklmame od Obame i Romneya! No mene zanima kako je ta dinamika pocela. Jel mediji nude negativizam zato jer to publika trazi, ili publika voli negativizam zato jer to mediji nude? Jaje ili koka?

  • Mediji šire negativizam iz razloga što smo mi svi zajedno u debeloj komi,pa kakvi mi takvi i mediji,ja bih pisanje većine hrvatskih medija opisao ovako:ako narodu pišeš i govoriš istinu onda si u službi krupnog kapitala a ako im pišeš ono što oni žele čuti onda si roobin hood koji suosjeća sa svim današnjim problemima tog istog naroda.Zaključak je sljedeći:bolje biti u službi robin hooda nego u službi krupnog kapitala makar i po cijenu ignoriranja istine jer čim netko napiše nešto istinito,zdravo i logično dignu se lesari i ribiči i odmah prozivaju medije da su u službi krupnog kapitala “jer znaju oni tko i zašto to radi”.Pa upravo su mediji i političari od nas napravili totalne idiote i neandertalce!To nije samo hrvatski specijalitet nego postaje i model nekih eu zemalja!Pa vidite li danas gdje skreće hdz?Pa oni se vraćaju “vilama,hajducima,vukovima,kamenu” i tkz. nacionalnim interesima i sada će nas time j….i sljedeće 3 godine,dosta je nama ove vlasti koja nema glavu ni rep jer nije uopće homogena niti je bila pripremljena za dolazak na vlast iako ruku na srce više su dobra oni učinili u 8 mjeseci nego hdz u 8 godina ali samo nam još fali hdz koji će nam opet objašnjavati što su nacionalni interesi a što nisu,samo nam fale misionari koji će uz thompsonove domoljubne pjesme objašnjavati hrvatima koliko su “oni-hdz velike domoljubne rvatine a ovi-kukuriku nisu”,pa tuđman bi shvatio ali ovi izgleda ne mogu nikako,oni se vraćaju korijenima,pravac u pećinu…

   Hrvati kada nam se sada izmješaju “veliki domoljubi” i ovi drugi-veliki protivnici tkz neoliberalizma koji nikada nije ni stanovao u hrvatskoj ja vam neću širiti negativizam nego ću vam reći istinu:N……i smo svi zajedno i zatupiti će nas do razine pećinskih ljudi samo zato da dobiju tri mandata više u samoru i j..e se njima i za hrvate i neoliberalizam oni su već davno u filmu da jedino tako mogu opstati u politici jer znaju da ništa osim kontre ne mogu ovome narodu ponuditi iz jednostavnog razloga jer nemaju kritičnu masu pameti da bi sa njome osvojili vlast pa nam nude “domoljublje” ma što god to značilo i protivnike “neoliberalizma”,ma što god i to značilo,znaju oni da su nas doveli do razine neandertalaca…Ništa im drugo nije ni preostalo nego da nas zatupe još za dva skalina više i jedino tako mogu osvajati mandate u saboru,obilazeći siromašne i nas nepismene-neandertalce pumpajući im glave o neprijateljima i teorijama zavjere,stižu vuci i hajduci,opet će nas j….i sa jasenovcem i bleiburgom,45-tom i 90-tim…Jadna nam pamet!Igra isti film samo se glumci mijenjaju!”Idealna koalicija za hrvatsku bi bila ovaj “reformirani” hdz koji se vraća “korjenima,vucima i hajducima”,hdssb i laburisti!Pa kad je bal nek je maskembal!

 15. http://www.seebiz.eu/bakic-trazi-nagrade-u-dionicama-za-upravu-dure-dakovica/ar-41826/

  Ne znam zašto bi uprava kupovala dionice za 59 kn,meni to nema veze sa zdravom pameću,po meni bi opcijski mogli kupovati samo po sadašnjim cijenama tj po prosjeku zadnja tri mjeseca pa ako podignu razinu poslovanja i dionice neka zarade ali da kupuju po 59kn to je meni van zdrave pameti,neka se g.bakić ne ljuti ali ne znam što je pjesnik htio reći?Stvarno mi nije jasno?A da mudrinić dobije pravo da kupuje ht po 100kn ili mršić podravku za 120kn?Stvarno uz najbolju volju ništa mi nije jasno???Čemu i zašto?

  • Antune, očito niste pročitali obrazloženje. Radi se o cijeni koja je bila od prvog trenutka od kad to predlažem.

   Nego ne znam imate li dionice DDJH? Ako imate, onda jasno, možete pogledati obrazloženje, doći na skupštinu, sudjelovati u raspravi i glasati, ili možete nekome dati punomoć za to ako Vam se ne da do SB. A ako nemate, niste li ovdje ‘malkice’ kao oni koji se po forumima užasno uzrujavaju oko dionica koje nemaju i pokušavaju reći o njima sve najgore (iz neznanog razloga?).

   • Imam dionice ddjh,vjerojatno vi i pratite knjigu dioničara pa to možete jasno vidjeti,pokušavam reći da nebi bilo fer nekome dati unaprijed zaradu jer radi se o skupštini koja dolazi a cijena je sada bitno različita od trenutka kada ste vi to predložili prvi put,nemam ništa protiv da se nekome iz uprave odobri opcija da u sljedećoj godini do nove skupštine kupi dionice po trenutnoj cijeni na burzi na dan skupštine ali da se nekome daje opcija da odmah na sadašnju cijenu zaradi 20 ili 25%,to mi baš ne ide u glavu?Zar vi mislite da nije maksimalno fer prema članovima uprave da imaju mogućnost da u sljedećoj godini kupuju dionice po cijeni koja je aktuelna na dan održavanja ovogodišnje skupštine?Zar to nije maksimalno motivirajuće za članove uprave?Da im se daju šanse godinu za godinu?

 16. Pokušao sam prije nekoliko tjedana direktno kontaktirati novinarku Foruma Jasminu Popović i pitati ju zbog čega u svojem članku osobito insistira na citiram “sveopći očaj koji vlada” i sličnim opisima njenog dojma o stanju našeg društva. (Naravno nisam uspio kontaktirati navedenu novinarku). Takav stav novinara mi je potpuno stran i uopće ne dijelim njihovo stajalište o tome da je u Hrvatskoj zavladao sveopći očaj. Ja sam primjerice ove godine ostao bez posla, ali sam prije tog događaja osnovao vlastitu firmu i u trenutku raskida radnog odnosa odmah se zaposlio u svojoj firmi jer nisam želio ići na burzu i prekidati svoj radni staž. Isplaćujem si plaću iz ušteđevine koju sam stekao u vremenu prije i započeo sam posao zbog kojeg sam i otvorio firmu. Već sam proizveo nove proizvode i prodao određenu količinu proizvoda te očekujem nove narudžbe u sektoru za koji se smatra da je vrlo problematičan (graditeljstvo). Ali ja idem sa idejom da je upravo kriza vrijeme za započinjanje novih poslova i pokrivanje određenih tržišnih područja. Iz ovoga što sam vam napisao vidi sa da radom i upornošću čovjek može sam sebi kreirati svjetliju budućnost, a ne samo vječito tražiti krivce za loše stanje u kojem se sami nalazimo. Podrška Bakiću na upornosti ukazivanja na loše stvari u ovom društvu.

  • “Najbolje” na htv-u je bilo kada su doveli u par emisija otvoreno nju-Jasminu Popović,Tihomira Dujmovića i gospodina iz novog lista da nam oni nešto “ozbiljno” kažu…Te emisije ste trebali gledati,mala remek djela ljudske gluposti,još je gospođa jasmina tu ispala najbolja jer ova dva dotična gospodina su toliko stranački obojena da im iz g….e vire hdz i sdp,toliko im je ego bolestan da to ne mogu ni sakriti a trude se…Zamislite sada kakva su ova dvojica kada je g.Jasmina ispala najbolja?Čemu se vi čudite?Pa takvim novinarima je za sve kriva država i vlast,isto kao što su hrvatskim “pubertetlijama” od 30-40 godina za sve krivi mati i otac…Oni iz socijalizma mogu nekako ali socijalizam iz njih neće izaći nikako!Tu nema pomoći osim da ih ne čitate i ne slušate…,ista vam je varijanta A-HDZ kao i varijanta B-SDP,samo su oni umislili da se razlikuju a ustvari su braća blizanci…

 17. Struka ce reci da mediji propadaju jer pada oglasavanje + marketing. Autor je u pravu, a to je da je negativnost njihova stvarnost i zato propadaju. Žive samo oni što mogu naći nešto lijepo u svijetu koji nas okružuje i na tome raditi. 

 18. Nitko od tih medija nije nikada spomenuo Nenada Bakića kada se tržište urušavalo i kada je Nenad Bakić imao teške gubitke ali je čitavo vrijeme kupovao dionice koje su usprkos tome značajno padale, tada to medijima nije bio problem a u investicijskim krugovima Bakić je bio rođeni “luser”.

  Ponavljam po stoti put još nismo čuli koliko nešto objektivno vrijedi nego se uvijek načelno piše o kretanju tržišta koje ima DNEVNI promet na “tisuću dionica” od 5-6 mil.kn,nikada se nitko nije bavio tim fenomenom i pokušao objasniti da cijene dionica na hrvatskoj burzi nemaju veze sa zdravom pameću a kamoli sa nekakvim realnim vrijednostima i da upravo takvo tržište malim ulagačima otvara puno izuzetnih prilika,vidjeli smo osvrte nekih medija naspram rasta petrokemije a da se pri tome nitko nije usudio napraviti analizu koliko bi država mogla dobiti za dionice petrokemije u nekom eventualnom natječaju koji će doći prije ili kasnije.

  O tome niti riječi samo teze:”mora pasti ili to su rusi pa oni to žele dobiti za ništa”,nikada nitko nije pokušao usporediti vrijednosti podravke i kolinske koju je preuzeo atlantic po poznatoj cijeni(382mil eura).Nikada nitko nije ni pokušao analizirati koliko vrijedi podravka,kalkulirajući u to i loše upravljanje i sve ostalo.O tome nigdje ni riječi a npr gordan maras je već izjavio da podravka neće dugo ostati u rukama države,isto kao što je milanović izjavio da će petrokemija ići u privatizaciju ali ni to nije bilo dovoljno hrvatskim medijima da se bave eventualnim mogućim cijenama preuzimanja i nekim realnim vrijednostima tih kompanija su se kako slijepci vezali za prognoze pada dionica koje imaju dnevni promet u rasponu od 20-100tis kn?Jako čudno?Za primjer sam naveo ove dvije kompanije jer se oko njih digla najveća prašina kada se spomenula moguća privatizacija ali postoje i na desetine drugih,naročito turističkih kompanija kojima bi se poslovni mediji trebali baviti i raditi usporedbe između lukšićevog preuzimanja štrokove grupacije sa vrijednostima nekih kompanija na burzi a to ih izgleda uopće ne interesira.

  Valjda njih samo interesira da napišu da je sve močvara i da sve mora pasti,kao da ne shvaćaju da je “drukanje na rast” koje spočitavaju Bakiću da radi na svome minornom blogu puno manji grijeh nego drukanje putem poslovnih medija na pad pojedinih dionica a da pri tome nema niti jednog argumenta zašto bi realno te dionice morale pasti i uzima se relevantnim promet na pojedinim dionicama od 100tis kn umjesto da se razumljivo objasni ljudima da cijene dionica na hrvatskoj burzi imaju veze sa svime samo ne sa nekim realnim vrijednostima i zdravom pameću,dao bog da su iste takve analize plasirali 2007-2008g gdje je situacija bila slična današnjoj ali u obrnutom smijeru gdje se stvorio višak kapitala koji je nasumce dizao cijene u nebo i u zonu iracionalnog.Neki dan se agrokor pohvalio da je u tisak uložio 500 mil kn a o tome i tržišnoj kapitalizaciji tiska mi nemamo ama baš niti jedan osvrt a danas je tk tiska cca 490mil kn?Ma koga je to briga?Kada će po njima sve pasti i sve je močvara?Valjda su ovi u agrokoru i adrisu idioti pa ulažu u tu kompaniju više novaca nego što ta kompanija danas vrijedi na burzi?Sve je moguće???

  Od spomenutih dionica imam podravku i tisak,nije nagovor na kupnju ili prodaju nego nagovor na logično promišljanje i proučavanje fundamenata pojedinih kompanija na hrv burzi…

 19. Zanimljivi ispad Trupčevića: http://www.vecernji.hr/vijesti/trupcevic-vise-nije-predsjednik-udruge-novinskih-izdavaca-clanak-568824

  Za sada ću se kloniti stvarnih objašnjenja što se zapravo krije iza ove sprdačine od nastupa (ali ako nekoga iz Vlade zanima, neka se slobodno javi).

  To bi mogao biti i izvanredan povod da ‘demonstrativno’ da ostavku i urednik Poslovnog Markušić, prije nego ga možda smijene, što mislim da je debelo zaslužio?

  O stanju u Poslovnom, osim poslovnih rezultata i drugih tragikomičnih stvari možda dovoljno govore ovi naslovi o ‘aborskom odboru’, ‘Spelebergu’ i ‘padu dionice koji PODUPIRE rast valute’ (!?)

  PD - aborski odbori

  PD - Speleberg

  PD - pad dionica PODUPRO valutu

  Napominjem da naslove u novinama općenito stavljaju urednici.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.