Uncategorized

Svatko može još bolje od Todorića i Iveshe

1. U jednom dijelu naše javnosti stalno je rogoborenje protiv navodne povlaštenosti Todorića (Agrokora), navodnog pogodovanja njegovim poljoprivrednim poduzećima.

Ipak, malo tko od kritičara vidi da je vrlo jednostavno biti još povlašteniji od Todorića. Dionice izvanrednog Vupika se prodaju po 25% (dvadeset i pet posto) svoje knjigovodstvene vrijednosti i svega po 2,35 prošlogodišnje dobiti (2,56 zadnjih 12 mjeseci). Kritičarima koji vide povlaštenost ne preostaje drugo nego naprosto potpuno legalno i legitimno biti još više povlašten.

Ipak, ogorčenje, pesimizam, ozlojeđenost prevladava.

Slično, svatko može suinvestirati s Iveshom. Vidite što on radi i kako mu ide. A njemu se može svatko (ali ne i svi, kao i kod Vupika, jer broj mjesta je ograničen) po 33% (trideset i tri posto) knjigovodstvene vrijednosti. O Eltzu da ne govorimo – po 51% (a vjerujem da je velik dio te knjigovodstvene, kao i kod Iveshe, još iz pradavnih dana.)

Čujem svakakvih razmišljanja. Jedan mi tako poduzetnik kaže ‘ali to je rizično’. Prvo, mislim da je, s obziro na cijenu daleko manje rizično nego njegova vlastita tvrtka (jer niska cijena je najbolji osigurač od rizika), a drugo, ako je rizično, zašto onda prigovarati (on ne prigovara, ali očito i oni koji prigovaraju, to smatraju prerizičnim, ‘ne bi to ni štapom dirali’) navodno povlaštenom Todoriću. Pa neka ‘budala’ onda riskira, tko mu je kriv, pustite ga na miruz.

2. Ja vam zaista ne mogu prognozirati kako će poslovati Vupik ove godine. Tko zna, možda mu je suša jako naudila, a možda i nije, možda mu baš pogodoje (vidio sam da se dosta navodnjava). Ali pazite sljedeći paradoks. Ako Vupik i u idućih 12 mjeseci isporuči sličnu dobit kao zadnjih (a prije toga je bila i veća) i ne isplati se u dividende (kamo sreće da da), onda bi ‘B’ porastao za oko 10% i P/B se smanjio za desetak posto, na oko 0,225!

3. A ovdje vidimo da imamo i rješenje za barem nekoliko malih poljoprivrednika koji su mimo logike kupili velike traktore (da budu glavni baja u selu) (Usprkos krizi kupuju se traktori od dva milijuna kuna): prodati traktor i za te novce kupiti dionice Vupika, biti povlašteniji od Todorića, imati fenomenalan povrat (jer ako je ROE oko 10% na ‘B’, onda je oko 40% na 0,25*B), ne raditi ništa i ne trošiti naše novce. (Zlokobnicima: Ovime ne kažem da bi se mali poljoprivrednici trebali prestati baviti poljoprivredom, nego pokazujem kako bi mogli postupiti oni koji su kupili nerealno velike traktore, umjesto da ih je nekoliko podjelilo jedan, veliki dijelom našim novcima, a sada kukukaju da ne mogu profitabilno poslovati jer se pogoduje ‘krupnom’ kapitalu – ja pak mislim da se pogoduje sitnom.)

Napomena: Naravno, imam dionice VPIK, ARNT, KORF i VLHO i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih.

Kategorije:Uncategorized

14 replies »

 1. To ih je u dobroj mjeri umocio onaj Friscic sa svojom politikom dve kravice dva poticaja, sad su jadni seljaci sa dvje kravice I malo zemlje na tankom ledu I gundjaju, dok je Friscic I njegova stranka propala kroz taj led I zavrsila gdje I’m je mjesto.

 2. Tvrdnja Iveshe da mora uvoziti radnike i da nije stvar u plaći “jer ako povećate plaće povećati ćete i troškove života pa su radnici na istom” je jedna od najvećih gluposti koje sam ikad čuo. Samo neka on poveća plaće i dobiti će dovoljno radnika. Štoviše, ja bih mu zabranio da ih uvozi.

 3. Klasična hrvatska priča,svi broje todorićeve poticaje a nitko ne broji zaposlene i porez koji uplaćuju njegove firme,da se nas pita samo bi poticaje trebali dobijati “socijalini slučajevi” bez i jednog zaposlenog sa tri kravice ali barem onda ostanimo iskreni pa to zovimo socijalnom pomoći a ne poticajima…

  Zato i jesmo utukli silne desetine milijardi u poljoprivredu a rezultat je još uvijek 0:0…Zato ponavljam po tko zna koji put:Više su štete hrvatskoj učinili mnogi što nešto rade nego oni što ne rade ama baš ništa…,matematika je egzaktna nauka i to je lako izračunati…Međutim u nas još uvijek važi pravilo:radi bilo što pa tama time činio štetu sebi i društvu…

 4. Pošto Agrokor ima 50ak % udio u VPIK, mislite da mu je u interesi držati toliku profitabilnost pošto posluje samo s drugim kompanijama unutar konzorcija i ne bi li bilo bolje da dobit prelije na ona društva u kojima ima veći udio. Hvala

 5. G. Bakić, moram odgovoriti na konstantne objede na račun poljoprivrednika i njihovih traktora – kako bi isti bili glavne baje u selu i dr… Vaša glavna premisa u toj konstataciji je da su ti ljudi neuki i da svoje resurse neracionalno koriste, ali to nije uvijek tako. Osobno nemam direktne veze s poljoprivredom, ali živim na poljoprivredno dominantnom području i odgovorno tvrdim da u apsolutno svim slučajevima koje ja znam poljoprivrednik koji ima traktor od dva milijuna kn – nipošto ga neracionalno ne koristi, i većina njih radi za strane otkupljivače (iz istog razloga si ga i mogu priuštiti.) Niti jedan od njih nije sudjelovao u prosvjedima na cestama jer niti nemaju vremena za takvo što.. Da im je žao kad im se poticaj neisplati ili kada kasni – pa naravno, u svakoj proizvodnji imate ulazne i izlazne stavke, i jednostavno ih je nemoguće planirati ako vam je jedna stavka koja je već ukalkulirana u proizvodnju izostane. I da – najviše traktora od dva milijuna kn je u vlasništvu Agrokora (da li to znači da su oni tamo da bi bili glavne baje u selu – čitaj RH?)

  • Gledajte, ne znam jeste li vidjeli moju napomenu koju sam rekao dva puta, jednom ekplicitno ‘zlokobncima’ (ne kažem da ste to Vi).
   Ali definitivno ima onih koji su kupili takve traktore da budu baje, pa su ih i bez srama pokazivali nama na prosvjedima mljekara? A sto se tice Agrokora, meni je drago da ih ima sto vise takvih.

   • Ispričavam se Agrokoru, jer sam bio malo zločest – ta tvrtka je okosnica cijele poljoprivredne proizvodnje u RH, pa mislim da je i njena uloga da konsolidira, unaprijedi proizvodnju, pa i onih ostalih poljoprivrednika koji su u velikoj većini slučajeva i njeni kooperanti. Također, što se tiče poticaja naravno da je uvijek pitanje da li i ukoliko da koliko? Što je svrha? itd…, itd.. Mislim da je problem u činjenici da strategija ne postoji. Ako je plan u slijedećem nekom razdoblju skinuti poljoprivredu sa državnog proračuna, poljoprivrednici to moraju znati! Primjerice u 5 idućih godina poticaji će se smanjivati dinamikom od 20% godišnje i to je to… Ovako mi imamo situaciju da “ostvareno” pravo na poticaj nije naplativo jer država ne osigurava dovoljna sredstva za provedbu svojih odluka! Tko je tome kriv -poljoprivrednici? I naravno da će biti nezadovoljni – nezadovoljan bude i Agrokor budite uvjereni u to! Ista stvar je i sa ukidanjem poreznih olakšica na stambeno zbrinjavanje (mnogi su i ušli u kreditne aranžmane radi takvih poticaja, i da ne navodimo sve ostale poticaje male i velike, koji više ne postoje… Mislim da je valuacija mnogih poduzeća u RH zbog ove nepredvidivosti, pravne nesigurnosti i nedosljednosti politike ovako dramatično niska. Najave poreza na nekretnine, primjerice, da li će ga plaćati koncesionar zemljišta, zakupnik, da li će država naplaćivati svojim ministarstvima porez na neiskorištene kapacitete…. Totalni kaos! U ovoj državi je toliko nesigurnosti da se ja čudim kako se tu ipak nešto proizvede.

 6. Kao što moj omiljeni pjesnik kaže svašta se rodi u mutnoj vodi…a ovi naši prostori su upravo to, plitka i mutna voda u kojoj par somova kolo vode 🙂

 7. Potpore za traktore su trajale 2007.-2009. kad se dobivalo 40% od neto vrijednosti. Između ostalih uvjeta, nije bio dozvoljen cash nego komercijalni kredit, a banke sigurno tolike iznose nisu odobravale svakoj šuši. Inače, zadnja isplata kapitalnih potpora je isplaćena 31. lipnja ove godine. Umojem selu ima oko 500 opg i ne znam nikog tko je uzeo stroj za kurčenje pred birtijom. Može se reći da su se neki precijenili, nisu predvidjeli nastale poremećaje isl., ali namjere su bile razumne.

  Statistike DZS-a kažu da ima oko 35 tis poljoprivrednika koji uplaćuju mirovinsko i ostale obaveze. I ako se tu pribroje ostali pravni oblici (obrst, trg. društva), moglo bi se reći da u HR posoji oko 50 tis komercijalnih (kojima je to jedino zanimanje) poljoprivrednika.
  Po podacima HPA registrirano je oko 200 tis opg-a i za tu se razliku komotno može ustvrditi da se radi o socijalnim slučajevima ili hobi poljoprivredi.
  Uostalom i ova moja mala statistika to približno ilustrira.

  Najveći problem kad se radi o poljoprivrednim potporama jest sama definicija. Kod nas je preslikani eu model gdje se potiče vlasništvo poljoprivrednog zemljišta i iz toga bi se trebale izvlačiti sve posljedične konotacije.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.