Uncategorized

CROBEX više nikad neće doći blizu svog maksimuma, iako vjerujem da će mnoge hrvatske dionice premašiti svoj

Skorašanja revizija Crobexa ne pomaže

1. Kao što sam već pisao, Crobex je loš indeks. Konstruiran je po istim pravilima kao i indeks VIN tadašnje Varaždinske burze (koji sam ja konstruirao), i nažalost, nije mijenjan / moderniziran sve ovo vrijeme iako su se značajno promijenile okolnosti.

Mijenja se onaj tko se ne mijenja! Kao i časne sestre. Njihova uniforma je određena u srednjem vijeku, kako bi bila što sličnija tadašnjoj odjeći običnih ljudi, kako se ne bi previše isticale, kako bi i po odjeći bile bliske narodu. Moda se promijenila, njihova uniforma nije: njihova uniforma se promijenila.

Tako i jadni Crobex: nije se mijenjao i više nije reprezentativan, štoviše smatram da izuzetno šteti hrvatskom tržištu kapitala.

2. I sam sam prije (u počecima ovog bloga) donekle radio grešku, referirajući se (previše) na Crobex (iako to nije bilo skroz pogrešno). Drugačije gledano, čak i on je bio dovoljno dobar za teze koje sam dokazivao. Inače, kako nisam nikad dublje zagledao dionice koje su mi se već i na prvom filteru (nakon ponovnog aktivnijeg uključivanja u tržište kapitala tamo negdje 2007.) činile nesuvisle, nisam ni bio svjestan razmjera njihovih balona (mislim da sam tek u 15. s vrha liste ulagao, iako je možda moguća (teško vjerovatno) i neka špekulacija s drugima). Na neki način, one za mene naprosto nisu postojale, tako da kad sam prije nekog vremena pažljivije pogledao valuacije tih firmi u to vrijeme, zaista sam se začudio.

3. Evo tablice koja prikazuje cijene sastavnica Crobexa na 31.12.2007., kad je on bio 5.239, zajedno sa sadašnjim cijenama. Cijene za INGR, ZABA, RIVP su prilagođene za cijepanja dionica. Neke dionice odavno nisu u Crobexu, ali mi se nije dalo tražiti njihove ‘izlazne’ cijene. Mnoge s najvećim padovima jesu.

4. Brodari i građevinari. Uočite da su neke dionice pale 90 i više posto. No, to znači, ako je neka dionica bila stalno u indeksu i pala za 95%, onda, da bi se nadoknadio njen pad, ona ili neka druga dionica koja sada ima težinu poput nje, bio morala porasti otprilike 20 puta. (Nije baš tako jednostavno, ali otprilike vidimo što se događa.)

Pri tome su na 31.12.2007. građevinari imali oko 25% udjela u Crobexu, a brodari oko 13%, ukupno oko 38%!

5. Pad ili slabi rast dividendnih dionica. Svo ovo vrijeme (od ulaska, malo nakon kraja 2007.), HT je imao 15% u indeksu (uskoro 10). Međutim, po mom sudu, njegovi prihodi, a pogotovo dobit će se smanjivati, pa očekujem da će njegovo vrijeme poluraspada (koliko vremena treba da se cijena dionica prepolovi), biti oko 5-6 godina; naime, on će vrijednost izbacivati kao dividendu, što se neće ogledati u indeksu. Recimo da za 5 godina HT padne na 100 kuna.
Ako mu udjel u Crobexu ostane 10%, to bi značilo negativni utjecaj na Crobex od nekih 5%. Ali to ujedno znači i gubitak mogućnosti rasta za tih 10% indeksa, tj. ostalih 90% bi morali ‘raditi’ teže.

Slično, vrijednost nekih jako dividendnih dionica, kao ERNT ili ADPL će (u slučaju njihova dobrog poslovanja) rasti sporije nego bi mogla, jer će također biti ograničena isplatama dividendi (nije loše za dioničare, ali isplata dividende ne ulazi u indeks).

6. Ograničeni potencijal nekih drugih velikih dionica. Kako sada stoje stvari, čini mi se da je teško opravdati značajniji rast cijene INE (ali to je samo moje skromno mišljenje), a za neke druge dionice koje su značajne u indeksu, a znatno ovise o raspoloživom dohotku (uključujem ovdje i banke) ne očekujem mogućnost značajnijeg rasta (samo moje skromno mišljenje).

7. I na koncu, ključno. Vjerujem da bi u dugom vremenskom razdoblju svaka vrijednost indeksa bila moguća. Ali ne vjerujem da će Zagrebačka burza to dočekati. Naime, smatram da će joj važnost i dalje padati, jer će najbolje tvrtke biti preuzete i delistane ili praktički umrtvljene kao dionice (v. npr. Pliva, ali od srednje velikih Lura ili Medika).

8. Ono što je Burza propustila napraviti je unaprijed vidjeti ovaj razvoj događaja i značajnije rekonstrutirati indeks ranije, primjerice značajnijem ograničenju udjela ili prelaskom na indeks jednakih težina.

Alternativno, mogla je napraviti paralelni indeks jednakih težina.

Također, budući da je dividendni prinos godišnje možda oko 3%, svakako bi bilo elementarno da je uvedena i kalkulacija Crobexa s reinvestiranim dividendama (koji bi nakon 3 godine stajao skoro 10% bolje).

U svakom slučaju, dalo bi se daleko više napisati o radu ZSE, ali nije to poanta.

Poanta je da Crobex prikazuje stane tržišta daleko gorim nego što jest, te da će i u budućnosti, čak i ako velik broj dionica bude impresivno rastao, njegova izvedba to neće odražavati. Crobex se nije mijenjao – promijenio se: postao je nereprezentativan. Smatram stoga da je za ulagače u hrvatske dionice bolje da se ne povode za, tj. ne referiraju, benchmarkiraju, na Crobex.

Napomena: Podaci u gornjoj analizi mogu biti pogrešni – ne povodite se za njima. Također, ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju hrvatskih dionica u cjelini, niti i jedne od njih pojedinačno.

Kategorije:Uncategorized

5 replies »

  • Niste razumjeli. Pitanje je što znači pad. Evo meni portfelj zaista krasno napreduje i ove, kao i prošle godine, a Crobex to ne iskazuje. Ako se ravnate prema Crobexu, HT-u i uzdanicama naših špekulanata, jasno da Vam se čini da je sve crno.

 1. Mislim da je sad malo prekasno za mjenjanje Crobexa i Crobexa10. Definirani su kako jesu, pravila su jasna i zvati sad nesto drugo Crobex bi bilo zbunjujuce za trziste, barem se meni tako cini.
  Drasticno mjenjanje istih ce ih uciniti neupotrebljivim prilikom usporedjivanja unazad, trenutno su ipak iskoristivi za tu svrhu. Pod tim usporedjivanjem mislim na crobex bazirane instrumente i tehnicku analizu.
  No kako je Crobex vec par puta prilicno mjenjan jasno je da ni s njim takvim kakav je nema velike srece.

  Ono sto po meni treba napraviti je potpuno nov index sa novim pravilima (sto manje istih to bolje). Bez obzira koliko to bilo nepopularno i nezgodno.

  Zato Vam svaka cast na ozivljavanju ZAXa.

  • Da, napraviti novi indeks koji bi stvari prikazivao objektivnije je prava stvar.

   A ako želite gledati povijesna kretanja, pa nikakav problem nije neki takav bolji indeks izračunati i u nazad kako bi se pokušalo dati neki novi i jasniji pogled i na prošla kretanja tržišta, iako je tu uvijek ono buduće daleko najvažnije. Trebamo indeks za danas i za sutra, a što je bilo jučer ne treba nikoga puno opterećivati.

   Kada se napravi bolji indeks najpametnija stvar je one stare ukinuti. Što manje što boljih indeksa! 😉 A ti najbolji indeksi će vjerojatno biti najjednostavniji – slažem se! 😉 Često je “jednostavnije” bolje od “kompleksnijeg”, često je “manje” zapravo “više”, ali naravno da je uvijek i sve ovisno o kontekstu, da svako pravilo ima izuzetke.. da naša specifična situacija malog i nerazvijenog tržišta može npr. značiti da neka dodatna kompleksnost koja recimo ograničava iskrivljavanje slike nekim prevelikim ponderima stvari kao INA, HT i sl. je ipak plus a ne minus.

   Upravo je mudrost mislim baš određena time koliko se spretno “unutar stalne težnje ka jednostavnosti” ubaci ponekad ponegdje neka
   “nužna kompleksnost”. To je jednostavno investiranje. Treba vidjeti koliko se što isplati, treba vidjeti koliko se neka kompleksnost isplati, je li ono dobiveno time vrjednije od štete koju kompleksnost “inherentno” nosi sa sobom.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.