Uncategorized

Financijska abeceda; Dioničarska kladionica; Privatizacija PTKM

1. Blog je nakon gostovanja u Nu2 opet znatno posjećeniji, primjerice jučer 16,4k, prekjučer 15,7k. Mnogo je je novih posjetilaca, pa u komentarima i osobno dobijam upite o financijskoj edukaciji (kako sam u emisiji ustvrdio da su Hrvati financijski neobrazovan narod.)

Mnogima nevjerojatno, ali istinito, vrhunska edukacije je danas dostupna online besplatno.

Izdvojio bih:

A. Shillerov na Yaleu, Financial Markets. Shiller je zaista jedan od najboljih i fascinantno je da svatko u svijetu može ovakvu stvar na Yaleu dobiti besplatno bilo kada i od bilo gdje u svijetu (jedan od pokazatelja kako se svijet snažno bogati, i sve brže – jer ako je edukacija najvrjednija stvar, a ovako vrhunska edukacija postaje ovako dostupna …).

B. Mnoštvo mini-tečajava na Khan Academy. Oni koji za ovo čuju prvi put, mislim da neće vjerovati da postoji!

C. Fundamentals of Personal Financial Planning na University of California u Irvine. (“The course was created to help those who cannot afford extensive planning assistance better understand how to define and reach their financial goals. It provides basic understanding so informed decisions can be made. The course can also be seen as a reference for individual topics that are part of personal financial planning.“)

D. Tečajevi na The Great Courses, u ovom smislu posebno Understanding Investments. Ovi tečajevi nisu besplatni (ali su često na popustu, recimo ovaj je sada svega 60 USD), ali su oni koje sam kupio iz drugih područja toliko dobri da ih je teško preplatiti (recimo ovaj). Velika, velika preporuka za The Great Courses.

Čak opet razmišljam da i sam napravim neku mini-seriju članaka o osobnim financijama (počevši od investicijskih ciljeva, alokacije u investicijske klase itd.) – iako mislim da bi to zaista bilo suvišno s obzirom na dostupnos besplatne edukacije kao gore, i jasno, moje znatno manje sposobnosti … ali evo, čisto mogu dalje razmišljati molim (uzmite u obzir da nemam namjeru unaprijedi prikaz, tako da budu razne grupe sadržaja, nego bi se sve gomilalo ovdje, uz eventualni mini-sadržaj u nekom okviru desno):

2. Dioničarska kladionica.

Kako mi se čini da su kladionice u RH znatno popularnije nego ulaganje u dionice (vjerovali ili ne), evo nekoliko ‘parova’.

Važno: ‘Parovi’ (ili tripli) su samo zabavne i edukativne naravi i nisu ni na koji način preporuka za kupnju ili prodaju spomenutih dionica. Cilj igre je omogućiti igračima da samostalnim razmatranjem razmisle zašto bi se cijene dionica mogle kretati različito.

Za hrvatski kladioničarski mentalitet nećemo se zamarati fundamentalnim pokazateljima, prihodima, pa ni brojem dionica. Nego samo apsolutnom cijenom dionica. Jednostavno skoro kao nominala!

1. par, dvije dionice koje sada imaju praktički istu cijenu.

2. ‘par’ (‘triplet’ je li se tako kaže?)

3. par. Ovaj je kompliciraniji. Polazi od pretpostavke da će HT imati dividendu (što negativno utječe na vrijednost dionice, jer ona ‘odbacuje’ dio vrijednosti kroz divididendu), te da prihodi HT-padaju (ako se izuzme jednokratan učinak akvizicije Combisa i jednokratan učinak uvođenja i micanja posebnog poreza), a KORF-u rastu.

Ovo su parovi koje sam mogao naći u Crobexu (da budu zanimljivi i jednostavni). Ako imate još ideja, javite.

3. O privatizaciji PTKM imate zanimljiv doprinos ovdje.

Kategorije:Uncategorized

34 replies »

 1. Preporučio bih i coursera.org te udacity.com. Također imaju mnoštvo zanimljivih i praktičnih predavanja te se dobiju i certifikati nakon završenog i položenog predmeta. Predavači su sa poznatih sveučilišta, a napomenuo bih i predavanja Dan Arielija čije su knjige svakako dobro štivo.

 2. Upravo prolazim kurs Introduction to Finance na Courseri. Kurs je prilično elementaran, ali dosta kvalitetan, s puno zadataka s realističnim primjerima iz života:

  https://www.coursera.org/course/introfinance

  Ima tamo i puno drugih kurseva. Neki su kvalitetniji, neki manje kvalitetni, ali svakako vrijedi proći kroz listu i baciti pogled na one koji bi čovjeka mogli zanimati.

  BTW, svojevremeno sam kupio kurs How to Listen to and Understand Great Music, upravo zbog preporuke na ovom blogu. Stvar je zbilja fenomenalna i vrijedi svake uložene minute vremena.

 3. Zaista mislim da imam dosta motiva za financijsko obrazovanje, ali ovakve preporuke mislim da zlata vrijede (ali i smanjuju mi lutanje po bespućima interneta. 🙂
  Hvala za preporuke, članci o osobnim financijama bi dobro dosli
  LP

 4. Danas (utorak, 11. rujna) u 13.45 na Jabuka TV je repriza 2u9 koju bi svaki dioničar trebao pogledati. Kolega Bakić, za sada izostaje Vaš komentar (skorašnje?) privatizacije/dokapitalizacije PTKM?
  Tri goruća problema su sljedeća:
  1) visoka cijena plina
  2) kratkoročno milijarda kuna za kogeneraciju, srednjeročno onoliko koliko je rekao član Uprave na skupštini, a ja uspio zaboraviti, ali sjećam se da je rečeno kako su financijske potrebe veće od dostupnih putem redovitog poslovanja.
  3) aktivniji nadzor poslovanja, blokiranje raznoraznih rukavaca u koje odlazi zarađeni novac
  Tu je i (kako meni trenutno izgleda) “mokri san” Radimira Čačića o proširenju kapaciteta.

  1) Što se tiče cijene plina, interes Ine je da ga što skuplje proda, dok Vlada još uvijek nema formalne mehanizme da ga pojeftiniji. Ipak, zahvaljujući nedavnom ugovoru s E.ON-om, te Čačićevom podatku o tomu da PTKM troši (tek?) 18% uvoznog plina, kao i samoj najavi privatizacije, čini se da Vlada diskretno prijeti Ini. Istovremeno se očito radi na deregulaciji tržišta plinom, koja mora uslijediti najkasnije u srpnju iduće godine. S te strane, pregovaračka pozicija PTKM je prilično jaka.

  2) Izvori financiranja – Kada se sjetimo izjave direktorice za financije koja je rekla da bi PTKM morala sve staviti pod hipoteku da bi dobila 100 milijuna kuna kredita, znamo da će se izvori financiranja morati potražiti negdje drugdje. Ako računica PTKM o tomu da bi se kogeneracija isplatila za do sedam godina drži vodu, onda bi morao postojati velik broj investitora koji bi se u to upustili, jer povrat na kapital iznosi 13%. Ako se sjetimo izjave direktora proizvodnje da se moderni pogon amonijaka isplatio za (čini mi se) 2,5 godine, onda se čini da PTKM ima kvalitetne planove, ali nema para.
  No, preduvjet za isplatu investicije je poslovanje tvrtke, koje je uz ovakvu cijenu plinu, bez obzira za relativno visoku cijenu gnojiva, neisplativo i dugoročno neodrživo.
  3) Aktivniji nadzor poslovanja – Izmjenom revizora, predsjednika i članova NO-a tu je napravljen značajan korak, no mirovincima sasvim sigurno nije u interesu aktivno vođenje operativnog dijela posla, dok istovremeno najveći pojedinačni dioničar čak i da hoće, nema kadra koji bi mogao ispuniti tu zadaću. Zato mi teorija o strateškom partneru drži vodu. Također, u javnosti bi priča o strateškom partneru nemjerljivo bolje zvučala od priče o prodaji PTKM. E sad, ako će se PTKM dokapitalizirati, država će izgubiti većinski paket, a ako izgubi većinski paket, ne može ni prodati kontrolni paket, odnosno ne može za njega postići dobru cijenu.
  S druge strane, ako prvo proda tih 25%, ne znam zašto bi to netko htio kupiti, budući da neće dobiti većinski paket. To je petlja koja mi se vrti po glavi, a ne mogu je razriješiti.
  Naravno, tu je još i mogućnost kredita EBRD-a, kojemu takvi ulasci u vlasničku strukturu nisu nepoznati. Dapače. Možda je upravo EBRD glavni potencijalni partner? Ako se dobro sjećam, čini mi se da ga je i Jagušt spominjao na skupštini? Ili je govorio o međunarodnom konzorciju banaka?

 5. Najmanji problem za investiciju u kogeneracijsko postrojenja trebao bi biti novac. Ako Uprava ptkm ne zna kako osigurati taj novac onda je apsolutno smješna i ne zaslužuju biti tamo. Mislim da je stvar u tome da niti jedna Uprava ptkm u zadnjih deset godina nije htjela pokrenuti ovu investiciju jer im je život bio predobar bez takvih napora. Naravno to što su neki drugi zbog toga bili oštećeni nije ih bilo briga. Ovu investiciju moglo bi pratiti više razvojnih banaka u Hrvatskoj, Evropi i svijetu samo im naravno treba prikupiti određenu dokumentaciju kako bi vidjeli o čemu se radi. Moguće je da bi povrat ove investicije bio i ispod 7 godina i to je u ovoj situaciji naprosto neoprostivo što nije pokrenuto.

 6. super post. kad već razmišljate o dodatnim sadržajima, možda da bacite oko na http://buddypress.org/ i razmislite dali bi imalo smisla implementirati neki social networking oko ovog bloga.. jasne su mi potencijalne negativne implikacije toga..

 7. A možda i najbolja integrirana platforma za pružanje kvalitetnih cjelokupnih e-kolegija je iTunes U. Ako se ne varam to je već i najveća kolekcija po broju “tečajeva” (odnosno ozbiljnih sveučilišnih kolegija) i po broju korisnika.

  I onda netko da kaže za “kapitalističku igračku” (iPad) da je samo za igranje i ne čini ljude sretnima… a preko iste igračke možete pristupiti i svim ovim jednostavno web baziranim tečajevima, a osim toga, tko nešto zna “o homo sapiensu” jasno mu je da su “igračke” i “igranje” nešto jako jako važno. Tko s visoka kaže “igranje” očito puno toga ne kuži.

  Ovdje se govori o osobnim financijama (vrlo praktična stvar), pa onda o umjetnostima i sl. što čovjeka može duhovno obogatiti iako možda manje “materijalno” nego ove financije, ali na tim raznim tečajevima možete steći i još konkrentija znanja koja doslovno mogu biti ljudima metoda “prekvalifikacije”/”dokvalifikacije” i utjecati na njihov svakodnevni osnovni ili dodatni posao.

  P.S. Niz članaka za koji pitate u anketi bi bio vrlo koristan, jer poznato je ono one-click… što brži pristup korisniku to će (eksponencijalno) vjerojatnije/više to koristiti. Nije daleko i teško otići na te druge adrese i engleski jezik, ali neusporedivo bi više domaćih ljudi ovdje to pročitalo nego što bi pogledalo ove tečajeve makar ovaj post stalno stajao gore na vrhu. Ali to stvaarno ako Vam se da, jer tu vjerujem ima dosta posla, u tako nekom edukacijskom materijalu želite se lijepo precizno izraziti itd, pa to oduzme dosta više vremena nego neki ležerni općeniti članak.

 8. Nevjerojatno je da hrt nema barem jednu emisiju posvećenu edukaciji ljudi o tržištima kapitala,da se ljude ne nagovara na kupnju već da im se objasni što se i zašto dogodilo 2008g jer ljudi su jako opečeni ulaganjem u fondove i dionice ali jako je danas važno da se ljudima razumljivo objasni da upravo zbog panične rasprodaje i prisilnog izlaska fondova iz pozicija u dionicama imamo masu jako dobrih dugoročnih prilika.Nevjerojatno da mi danas na javnoj tv nemamo barem jednu tjednu emisiju edukativnog karaktera općenito o investiranju na dioničkom tržištu i rizicima tog investiranja i da se pri tome služe razumljivim jezikom običnog čovjeka a svi znamo da smo o tome u cjelini kao društvo jako malo educirani jer nemamo tu tradiciju…,Kao da netko navija i želi da tako i ostane,da ostanemo totalno neupućeni i da još uvijek nasjedamo pričama rekla-kazala na ulici,tako su mnogi izgubili velike novce 2008 godine jer su ljudi kupovali dionice bez ikakve edukacije i stjecanjem znanja o stvarnim-realnim vrijednostima pojedinih dionica i na osnovu priča rekla-kazala,isto tako danas možda propuštamo najveće prilike za kupnju dionica po niskim cijenama,da barem pokušaju stimulirati ljude da se kroz literaturu i uz te emisije upute u tu tematiku pa neka sami donose odluku dali su spospbni sami donositi investicijske odluke u tom pravcu,ovako ih držimo neupućene,neducirane i lišavamo ih svake šanse da racionalno o tome promišljaju…,

  O tome na htv-u nema niti jedne riječi,kao da dioničarstvo za hrvate ne postoji a hvalimo se dokumentarnim programom i emisijama edukativnog karaktera ali zato znamo non-stop lamentirati u kontakt emisijama “da je NAŠE najbolja opcija vlasništva…”,kada je prevladavajuće mišljenje da je NAŠE najbolja opcija vlasništva onda je valjda poželjno da što više hrvata ima u posjedu dionice hrvatskih firmi?Ili to možda nije poželjno nego je poželjno da vlasnik bude država koja će tamo zbrinjavati svoje stranačke kolege ovisno tko je na vlasti ili da u te firme uposlimo 50% više ljudi nego je potrebno a svakodnevno slušamo poruke da trebamo povećati produktivnost u zemlji a sa druge strane protivimo se bilo kakvom otpuštanju ljudi u tim istim firmama???Valjda mi želimo da nam 4,3 milijuna ljudi svi budu uposleni u pet državnih firmi i svi sretni?Nema nezaposlenih a koga briga za produktivnost???

  • antune, bogu hvala da nas hrt ne educira, pa oni bi svima isprali mozak.
   još samo fali da snime edukacijski materijal na račun prisijenih pretplatnika. kojima otimaju novac svaki mjesec i unajmljuju odvjetnike za zastrašivanje i utjerivanje. to su najobičniji ulični razbojnici i oni da nas educiraju?

  • Nije ,moj ante, sve u znanju. Ima nešto i u iskustvu. Smijali smo se penzićima kada su stajali u redovima da prodaju HT po 380 kuna, a sad se oni smiju nama. ### izbrisano ###

   • Samo se jako bojim da veliki dio tih novaca nije završio kao učešće za riješavanje stambenog pitanja njihove djece kada su cijene m2 dosezale isto tako nebulozne cijene.Ako zbrojite te gubitke na nekretninama,kamatama itd i ovima što nisu prodali pribrojite dividendu ht-a u tom razdoblju shvatiti ćete jako brzo tko je u više u gubitku…Nitko sa dionicama ht-a kupljenim na ipo-u nije izgubio novac…

    • da, ali treba razlikovati uzrok i posljedicu. Ljudi nisu izgubili na ipou ht-a ne zato što ih je netko obrazovao ili su pametno investirali.
     Ovdje se prodavala imovina svih nas, dijelu populacije koji je odlučio investirati. Razlog zašto nisu izgubili je što je politika svjesno išla debelo ispod tada moguće cijene kako bi osvojila političke bodove, a možda i za svoju korist. To se vidlo i na ipo-u ine na kojem je sudjelovalo svega 40.000 ljudi (?!) isto nitko nije izgubio.
     Svi privatno odrađeni IPO-i rezultirali su debelim gubicima, dijelom i pod zaslugama državne edukacije pa su ljudi poučeni brzom zaradom na HT-u odlučili sve na crveno i na ipo-u optime po “reklamnoj” cijeni 265 (isto kao ht, simbolika). I gdje su sad?

     ta avantura nema nikakve veze sa obrazovanjem kroz popularne medije.

     sve što bilo tko na vlasti napravi ima svoju cijenu, ne postoji nešto što se može napraviti (educirati ljudi, potaknuti proizvodnja, potaknuti ekonomski rast…) a da to nema svoj trošak (netko to mora platiti). Ideje vaše benzin naš. Zato mi se ne sviđa kad netko proklamira edukaciju kroz državnu televiziju u kojoj pak sjede dokazane štetočine i paraziti svih vrsta. ukidanje državne televizije puno je korisniji prijedlog.

    • Poznajem čovjeka koji je profesor na fakultetu i koji je nasumce kupovao dionice od leda preko ingre do atlantske plovidbe-sve što je tada bilo in “jer je sve raslo” i to 2007 godine,za sreću u toj nesreći dođe mu u ruke “inteligentni investitor” od grahama i čovjek nije ni pročitao knjigu do kraja a već je shvatio kakav je bio idiot i čekao je ujutro brokera već od 09h da rasproda sve dionice koje je kupio.To je prvi čovjek od kojeg sam ja čuo prognozu i uvjerenje da crobex mora pasti na 2500 bodova,puno prije pada lehmana on je to tvrdio samo na osnovu zaključaka i materije koju mu je ponudila ta jedna knjiga koja je i po meni biblija investiranja jer sam se i kroz nju i sam upućivao u tržište kapitala,meni se to tada činilo nevjerojatnim iako sam se stalno tada pitao koje budale kupuju pojedine dionice na tim bolesnim cijenama ali bilo je kao što vidimo i puno gore i crobex je pao i do 1400 bodova a te neke dionice su danas na 5-10% svoje vrijednosti…To je čisti dokaz da edukacija i literatura može ljudima pomoći u odabiru trenutka kupnje ili prodaje a to je po meni iznimno važno,to i jest bit edukacije a ne da im netko zlonamjeran kaže da kupe leda ili ingru na nebuloznoj cijeni,edukacija ljude može samo zaštititi od takvih nepromišljenosti a ne naštetiti,trebaju ljudi shvatiti što je dioničarstvo,kako se disperzira rizik,koje su dionice visokorizične,koje su dividendne itd,paušalno trebaju barem znati iščitati financijsko izvješće i promisliti dali vrijednost na burzi opravdava kupnju na toj cijeni itd,itd…Masu je tu stvari koje bi trebalo ljudima objasniti i da barem na osnovu nekog površnog znanja mogu odlučiti dali se u to upuštati ili ne,pa taman i kroz fondovsku industriju,ljudi su jednostavno u takve avanture ulazili bez ikakvog i mizernog predznanja a to je onda opasno i ulazi u sferu iracionalnog…

    • baloni postoje i prije i nakon što se čitav niz knjiga o tome napisao.
     mislim da je očito da baloni nemaju veze sa edukacijom. mislim da ste potpuno krivo targetirali uzroke krize i balona 2008. U balonu su najviše sudjelovali veliki, “CFA” igrači. Kao što i danas sudjeluju u nekupovini tih istih na 5-10% cijene. Kako to objasniti? Ne samo kod nas, tako da i naš mentalitet pada u vodu kao uzrok. Ljudi vole nekretnine jednako kao i dionice, vidjet ćete kad nekretnine padnu kako će omražene postati, neće ih nitko htjeti niti batinom taknut, još kad porez opale. to vam je jednostavno tako. emotional market cycle.
     edukaciju je moguće primjeniti na voljnu manjinu, a oni se sami moraju educirati, ne postoji metoda “ulijevanja” znanja i iskustva. nažalost.

    • Ja mislim da od edukacije i bilo kojeg znanja “glava ne boli” ali mi se čini da mi putem tv-a dobijamo “edukaciju” kako za sve naše frustracije i nevolje okriviti državu,vlast i neoliberalni kapitalizam ma što god to značilo.Dobijamo potpuno krive signale koji nam sigurno neće pomoći da kao društvo iskoračimo ka boljem društvu.Problem je što su nama u glavama još socijalističke dogme i mi se njih ne možemo lako osloboditi.Imamo jednu od najsocijalnih država na svijetu a nas stalno uvjeravaju da živimo u neoliberalizmu?Zar to nisu dogme?Skoro trećinu proračuna trošimo na subvencije i socijalne transfere a nas uvjeravaju da živimo u bezdušnom i neoliberalnom kapitalizmu?Država subfinancira sve živo u ovoj zemlji;od pomorskog i javnog prijevoza,preko poreznih rasterećenja područja od posebne državne skrbi,preko mizernih paušalnih poreza u sustavu iznajmljivanja apartmana i soba kojih u hrvatskoj imamo oko 500 tis ležaja,sve do subvencija do jučer u brodogradnji i danas poljoprivredi,imamo potpuno besplatan zdrastveni sustav i obrazovanje,plaćamo vrtiće za djecu 200-600kn mjesečno a sa tim novcem ne možemo pokriti ni struju koju potroše itd,itd,država masu toga subfinancira i odvaja za socijalu i opet mi svaki dan slušamo da nismo socijalna država već da smo u službi neoliberalnog kapitalizma…

     Sanader podigne plaće i mirovine za svoje vladavine za 60% a bdp nam je u tom periodu narastao cca 20 I nešto % a opet ni taj dio njegove vladavine nije zadovoljio naše apetite a defakto su nas ti njegovi postupci doveli do onoga što imamo danas.Zanemarimo njegova kriminalna djela,neka sud o tome donese zadnju riječ ali noturna je činjenica da je sanader podigao stupanj prava i naših primanja daleko iznad stvaralačkih mogućnosti svih nas zajedno…Ali ne, mi još uvijek vjerujemo da je i ona vlast kao i ova danas nesocijalna i u službi neoliberalnog kapitalizma,e to je poruka koju svaki dan dobijamo putem naših elektroničkih medija a to su dogme i noturne laži….Dali to radimo iz neznanja ili namjerno to je sada drugi par rukava ali takva klima neće pomoći niti jednoj vlasti da nas izvede na pravi put,dapače ona nas gura još više prema samom dnu….Odgovorni i pismeni novinari to bi morali jako dobro znati a ne teme svoditi na kafansku razinu bez ikakvih argumenata…Danas neki naši ugledni ekonomisti napadaju sve svijetske financijske institucije da nam nameću riješenja koja su protivna našim interesima ali ne napadaju ministre financije kada se svake godine kod tih istih omraženih institucija zaduživaju po dvije milijarde eura da bi proračun mogao zadovoljiti sve naše apetite…

     Čitamo u novinama naslove da nam krugman poručuje “da trošimo,trošimo i trošimo” a i polupismenoj budali je jasno da ništa ne proizvodimo i da nam je trgovinska bilanca sa inozemstvom katastrofalna i da se naša kriza ne može riješiti na taj način…Ali mi slušamo svaki dan od sindikalnih vođa i nekih medija da je riješenje svih naših problema u trošenju,trošenju i podizanju plaća i prava i da je to jedini ispravan način da se izvučemo iz krize.Po tome ispada da bi trebali podići svima plaće u hrvatskoj na pet tisuća eura i svi naši problemi bi bili riješeni,koga uopće briga za strukture koje smo stvorili na neodrživim osnovama,neka se nastavi opet istim putem,važno je da bdp raste a već ćemo naći budalu koja će nam posuđivati novac,to su poruke koje mi svakodnevno slušamo a da pri tome zanemarujemo da je budala sve manje i da su se mnogi kod grčke žestoko opekli pa danas pušu i na hladno,o tome nigdje ni riječi…Pitao bi ja sve te dušebrižnike kako bi o tome razmišljali da su npr naši mio fondovi bili kupci grčkih državnih obveznica i da su morali otpisati te silne dugove???Dali bi i onda savjetovali grcima:trošite,trošite i opet trošite???

   • Najveći gubitak što ćemo ga mi hrvati nepovratno izgubiti je upravo pad vrijednosti naše nekretninske imovine,imamo više nekretnina nego stanovnika i socijalizam nas je naučio da je to jedini ispravni oblik štednje i danas nitko o tom gubitku koji se mjeri u stravično visokim ciframa uopće ne priča.To je najveći gubitak za hrvatsku državu i građane a nije danas tema hoćemo li ostati bez co-a ili hpb-a jer je to kap u moru što smo izgubili propuštili prodati kada su cijene bile u nebu a sputavala nas je ista priča “to je NAŠE”,evo nam sada NAŠE,za biser jadrana na brijunima mi nemamo zainteresirane koncesionare,poslije legalizacije kuća pola hrvatske će biti na prodaju a cijene još uvijek nezaustavljivo padaju…,Voljeo bi da netko izračuna taj gubitak i predoči ga javnosti u brojkama…Taj gubitak je stravičan!

 9. Nevjerojatno,togonal jučer u emisiju dovede pet ljudi koji se protive bilo kakvoj privatizaciji i onda očekujemo “ravnopravnu” raspravu sa ministrom prometa koji je sam trebao braniti tezu da je privatizacija dobra za nas.To nisu fer rasprave,niti mi možemo čuti argumente za i protiv privatizacije npr autocesta,co i hpb-a…,Nevjerojatan odabir sugovornika u jednoj takvoj ozbiljnoj raspravi?Dali mi živimo u jednoumlju gdje se sugerira da sve što vlast predloži nije dobro za naše društvo,bila ta vlast hdz ili sdp?Čak nam se stalno sugerira da o svemu i svačemu odlučujemo na referendumu?Pa naravno kada bi sada postavili pitanje tko je za privatizaciju nakon ovakvih emisija već unaprijed znamo odgovor…,kada bi netko pitao nas na referendumu dali smo zato da se država zadužuje godišnje 1,5-2 milijarde eura po kamati cca 6-7% imali bi negativan odgovor ali kada bi sproveli drugi referendum koji bi zbog nezaduživanja države morao prouzročiti rezove plaća,mirovina,socijale ili zdrastvenih usluga imali bi odgovor da se mi tome protivimo.Meni se ponekad čini da uopće ne razumijem o čemu ti ljudi razgovaraju,jučer se provlači teza da će država za koncesije dobiti 3 milijarde eura a da je dug hac-a četri milijarde eura što je samo djelomično točno jer su srednje kamate na dug u hac-u cca 5,5-6% i ako te kamate uvrstimo u trošak shvatiti ćemo da se tu ne radi o ukupnom dugu od 4 milijarde eura,barem mi koji imamo kredite to jako dobro razumijemo…

  Mi stalno razgovaramo o preraspodjeli tuđeg novca kao o nečemu normalnom a o bilo kakvoj privatizaciji da bi smanjili ili usporili rast tih dugoae kao o nečemu nenormalnom,tako da smo doveli stvar do apsurda da mi se neki dan čovjek koji ima dva stana i kuću tuži da nema od čega živjeti jer su ga krediti pojeli a na moj spomen da nešto proda odmahuje rukom i kaže da on ne prodaje babovinu…Ok se godišnje vani zaduživati državi po kamati 6-7% u iznosima od 1,5-2 milijarde eura da bi podmirili deficit u proračun i naša potrošnja alinikako nije ok bilo što prodati da bi na taj način smanjili potrebu za zaduživanjem.Tuđe hoćemo ali svoje nedamo!Dao bog da se svi mi u privatnom životu možemo tako ponašati i doživotno povećavati dug kroz reprograme?Nitko sretnji od nas!I tako mi udaramo po istome non-stop…

  • Slažem se s Vama, Antune, ali bilo je i emisija (“Otvoreno” i slične) s obrnutim omjerom. Mislim da se Hajdaš Dončić dobro držao, a i Togonal je ok moderator. Nekad objektivno ne možete osigurati omjer fifty-fifty.

   • Togonal nije problem ali je problem što non-stop imamo emisije gdje nam razni demagozi koji prodaju jeftinu demagogiju i svijesno rade razdor u hrvatskom društvu sole pamet poluistinama,stvorila se takva klima u društvu da je nemoguće dobiti izbore ako ne lažete narod,pa vidjeli smo kampanju kukuriku koalicije, vidimo da je hdz danas protiv svega za što je bio jučer a sdp je danas za sve što do jučer nije bio za.Nema niti jedne emisije gdje će dovesti ekonomiste koji misle potpuno drugačije od ove garniture ekonomista i političara koje ugošćuju danas,vrte se stalno isti ljudi sa istim tezama i promišljanjima,sve govore onako kako narod od njih želi čuti…,non stop je teorija urote!sve što vlada, koja ipak ima najrelevantnije informacije predloži, sve je neoliberalizam ili protivno interesima hrvatske.Kada linić pođe na wc i to je protivno našim interesima???

    Ta klima je zakočila jadranku kosor i njenu vladu da na vrijeme započne reforme i rezove a danas bi zbog toga već počeli ubirati plodove,sve se radi da sve ostane isto i opstrukcije su na svim razinama društva a svi znaju da ovako više ne ide…,svatko tko dođe na tv ima neodoljivu potrebu da se svidi narodu pa tako nam potrebe za radikalnim rezovima upakiraju u riječi “reforma”,kao da nitko nema hrabrosti reći istinu nego se taj vid demagogije i populizma sveo na razinu dragutina lesara,koji nije za niti jednu privatizaciji,nije za smanjivanje plaća i prava,nije za izmjenu kolektivnog ugovora,jest za tržišno gospodarstvo ali po našim socijalističkim pravilima,nije za zaduživanje ali jest za održavanje postojećih prava i plaća,jest za podizanje produktivnosti ali nije za otpuštanje ljudi u prezaposlenim državnim i javnim poduzećima???Pa david coperfield bi im mogao zavidjeti na njihovoj mašti?Non-stop slušamo poluistine i stvari se izvače iz konteksta…

    Tvrdi se da je privatizacija uništila hrvatsku proizvodnju a da se pri tome ne govori da je hrvatska dugo godina bila u jugoslaviji ušikana u dogovornoj ekonomiji i da su nakon pada berlinskog zida istočne zemlje koje su do jučer kupovale naše proizvode uvezle najmodernije tehnologije iz njemačke i ostalih zapadnih zemalja i da su počele same proizvoditi ono što su do jučer od nas kupovali i uz to bili jeftinija radna snaga od nas hrvata a timesu mogli proizvesti i konkurentnji proizvod.Da ratne utjecaje i gubitak ex yu tržišta ne spominjem,pogotovo da ne spominjem utjecaj razvoja i prebacivanje proizvodnje u kinu,indiju itd ali mi opet živimo u dogmama da je za sve to kriva privatizacija a ja tvrdim da nije bilo privatizacije da bi grčka bila mila majka za nas i da bi danas hrvatsko gospodarstvo bilo jedno “veliko brodogradilište”,o tome nitko nema hrabrosti razgovarati na jedan otvoren i istinit način,nego nam se stalno podmeću dogme i poluistine…Pa nismo valjda toliki idioti da ne znamo na kojem smo tehnološkom stupnju bili 1990 godine?Zar nas dobro ne služi pamćenje da smo kao horde pohodili italiju i susjedne zemlje za kupovinu svega i svačega,od žvakaćih guma do tehnike,pa kada smo ugledali prve duty-free shopove stajali smo u redu i tražili vezu i poznanstva sa prodavačima da možemo nešto kupiti?Divili smo se njihovim proizvodima kao djeca disneylandu i sve smo to jako brzo zaboravili…Pa naravno da je i crvena zastava u kragujevcu radila dobro dok je na prostoru ex yu važila zabrana uvoza stranih automobila,liberalizacijom uvoza ode i crvena zastava u arhivu ali ne zaslugom privatizacije nego nekonkurentnošću svojih automobila na svijetskom tržištu….To se isto dogodilo i hrvatskoj izvoznoj proizvodnji!

    Danas po nekim našim medijima i ekonomistima ispada da smo mi 90-te bili tehnološko-proizvodno svijetsko čudo,kao da je hrvatska tada bila ispred vremena?Pa dokle više da se lažemo?Tako smo 45 godina živjeli u uvjerenju da je jugoslavija četvrta “armija” svijeta i da je jugo hit auto u americi a tek kasnije smo shvatili da se jugo prodavao kao “privjesak” kada bi kupili neko bolje američko auto!I opet danas mi udaramo po istome i živimo u mitovima i poluistinama???Svi su “krivi” a samo mi “prav”i i najbolji???

 10. Mislim da su su sada špekulanti na svom i da oni sad najviše kupuju KORF i VUPIK. Vjerojatno ste i vi doprinijeli jednim dijelom jer ova brojka od 15 je već impozantna, a oni neodlučni su sigurnu krenuli u kupnju tih dionica.
  Šta kažete o Grahamu i njegovoj knjizi Inteligent investor?
  Trebali bi ste i Vi napisati knjigu jer ste Vi Hrvatski Buffett a u njoj pisati i o vašem životu i o tehničkoj analizi dionica. Zarada vjerujem da ne bi bila zanemariva iako vjerujem da Vam to nije interes al evo ako želite educirati Hrvate i počet im mijenjati mentalitet sad Vam je prilika jer samo Vi imate pravo na to.

 11. Zanimljiva je ova prica sa kladionicom. Ja sam si za sebe smislio nesto slicno, a mozda bi bilo zgodno sloziti neki web jednoga dana za ostale. Mislim da bi to bilo bolje od ovih virualnih burza koje vidim okolo, a koje kao sluze edukaciji novih investitora.

  Milsim da bi to bilo edukativno za svakog buduceg ulagaca koji nema iskustva u ulaganju, a i za one koji ga imaju, a nisu zadovoljni sa istim.

  Znam da dnevne prognoze ne znace nista, ali daju dobar dojam koliko ste dobri u procjeni trenutnog stanja (smjera) na trzistu. I sto je najvaznije lako se prati uspjesnost. Iako je to papirnato trgovanje koje nema problema sa emocijama koje prave veliki sum u stvarnom trgovanju, mislim da je korisno.

  Ideja je sljedeca:
  Imam 8 dionica i dva valutna para i za njih svaki dan prije ili oko pocetka trgovanja stavim tip da li ce close rasti ili padati taj dan u odnosu na jucerasnji. Ukoliko se cijena ne promjeni smatra se da je smjer pogodjen. Za valute uzimam open vrijednost u 7:00. Naravno svatko treba gledati ono sto njega zanima i prilagoditi taj test sebi.

 12. E, nakon sto me autor bloga odusevija svojim nastupom u NU2 i ja san poceja malo citati ovi blog, zanimljivi su postovi, a ima i dosta zanimljivih komentara.

  Ipak, osim nedostatka financijske educirarnosti, jedan od glavnih razlog zbog cega ljudi u HR sa viskom kapitala ne ulazu u dionice nego (uglavnom) u nekretnine, je i kronicna pravna nesigurnost u HR.

  Ono, da ne bi sad raspreda o HR pravosudju i sveopcoj korupciji, “pravna nesigurnost” u ovom kontekstu se odnosi na neke uobicajene pojave i dogadjaje na HR trzistu dionica koje bi u vecini civiliziranih zemalja povukle dugogodisnje zatvorske kazne ili bi baren trajnu zabranu rada u bilo kojoj izlistanoj tvrtki, za pojedine managere.

  Bi li mogli koji post na tu temu?
  Jer, za svako ulaganje je nuzan minimum povjerenja u sustav.
  Uz ogromnu kolicnu (sasvim opravdanog) nepovjeranja i u pravni sustav HR i u zakonitost te transparentnost poslovanja izlistanih tvrtki, iluzorno je ocekivati neki masovniji odaziv ljudi u ulaganje u dionice.
  I to je jedan od razloga zbog cega se visak novca “ulaze” u kladionice i balon nekretnina.

  • Mislim da je to sporedan razlog, ljudi još nisu ni došli do toga, negogo su uglavnom na primitivnijem načinu rezoniranja, ne razumiju upravljanje imovinom, alokacija u investicijske klase i dionice kao investicijsku klasu. Naravno, čak i kad bi došli do tih rizika, onda oni imaju svoju cijenu, tj. mora biti neki diskont za koji se isplati kupiti.

 13. Ja cu bit standardno extreman 😛 pa cu reci da ste mogli educirati 100+k gradana kada je u NU2 bilo pitanje o OMFovima da ste odgovorili da je navedeno mozda istina mozda ne, ali ako je istina da je to tako kada socijalizam zamjenite socijalizmom(koje obveznice ono moraju kupovati OMFovi ? 😀 ) + crony kapitalizmom(zasto vi sa CFA ne mozete sutra otvoriti OMF npr?). Inace dobar nastup ali malo preapstraktan u smislu da su vam odgovori bili pregeneralni i preblagi kao da ne zelite nekoga uvrijediti(tipa u uvodu je netko rekao da vi ne vidite poslove, nego samo profit, bla bla… trebali ste reci da je u kapitalizmu najbolja stvar sto vi brinuci se o svojim profitima obogacujete druge (alokacijom kapitala, upravljanjem…)) . I naravno mislim da malo preveliku razliku pravite izmedu nasih domacih socijalista i onih u US. 😀
  Vezano za edukaciju… nekako mi se sada cini da “normalna” raspodjela u inv klase danas pada u vodu zbog cudnih okolnosti, necu detalje pisati da ne bi netko ulozio kako ja savjetujem pa da me pece savjest ako ispadne da sam u krivu. 😀
  P.S. ovo sa OMFovima (naravno ako su motivi onakvi kakvi se cine )cini malo smijesnim jedan stariji post(kada je rijec on HANFAi):
  “U svakom slučaju, mudra i hrabra odluka OTP investa i HANFA-e da zaštite OTP indeksni, i naravno pohvale VB Investu što su slijedili odluku dan kasnije.”
  P.P.S. Ovo moje kukanje naravno treba uzeti relativno, bez ulizivanja vi ste valjda jedan od 5 ljudi u HR koje mi je drago vidjeti na TVu.

 14. Gospodine Bakić!
  Koji je rezulat ankete o osobnim financijama (počevši od investicijskih ciljeva, alokacije u investicijske klase itd.)?
  Ja sam glasao za, pa me zanima kako su ostali glasali (za ‘za’ je je bila većina. Tako je bilo dok se moglo viditi).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.