PTKM

‘Ružne aktivnosti’ u Petrokemiji

Vrijedi li ona narodna: ‘Tko laže, taj i krade’ i odlaze li neki jahači u zalazak sunca?

Čini se da su stvari u Petrokemiji na pravom putu 🙂

Naime:

1. Aktivirao nam se ponovo sindikat u Petrokemiji. Sindikati EKN i HUS kažu u svom dopisu da: ‘odlučili su održati niz skupova … s ciljem informiranja radnika o okolnostima u kojima se nalazi naša tvrtka‘. ‘Neposredni povod … bio je zaključak Vlade RH … kojim se od uprava tvrtki u državnom vlasništvu traži da pokrenu kolektivne pregovore koji bi za cilj trebali imati značajno umanjenje postojećih prava radnika …‘. Dalje kažu ‘Na ovim skupovima obavjestit ćemo radnike i o trenutnoj situaciji u poslovanju Petrokemije i vrlo ružnim aktivnostima koje provode pojedini članovi Nadzornog odbora Petrokemije…‘.

Pa kako su ‘neprihvatljivi zaključci Vlade‘ (opaaa!) itd.

2. Ipak, krenimo od krucijalne stvari, čija ozbiljnost, vjerujem, nije dovoljno ozbiljno shvaćena. Petrokemija je 2009.-2010. imala gubitak od oko 400 mil. kn. A u normalnim okolnostima je, valjda, mogla imati svake od te dvije godine 100-200 mil. kn dobiti. A o razlozima gubitaka Petrokemije njen vodeći sindikalist i tadašnji predsjednik NO (dakle, vrlo, vrlo dobro upućena osoba, jelda?) kaže pred milijunskim auditorijem na javnoj TV o gubicima 2009.-2010. da su nastali jer su ‘te dvije godine svi proizvođači umjetnih gnojiva u Europi i svijetu bili u gubicima’.

Ovo je naravno velika, velika LAŽ. Primjerice, globalni lider Yara je imala 2010. rekordnu dobit! A izrekao ju je nitko drugi nego predsjednik NO tvrtke u većinski državnom vlasništu.

Postavlja se pitanje: Zašto predsjednik NO ovako jako laže? Pazite, ovo je kolosalna laž, jer govorimo o nekih 600-800 mil. kn razlike (gubitak od 400, umjesto dobiti 200-400). Ovdje skoro pa da je izgubljen jedan Pelješki most. Da, Petrokemija može svakih nekoliko godina izgraditi jedan Pelješki most. Ali ipak, bivši predsjednik NO kolosalno laže oko toga.

Mene su u školi učili da ‘tko laže, taj i krade’. Ne znam da li je izreka u ovom slučaju istinita. Sam ne mogu tvrditi kako su nastali gubici, ali mislim da znam. A predsjednik NO, koji je ujedno i član revizorskog odbora sigurno zna. Ipak, on laže. Pitanje je: ZAŠTO?

3. Ovime sigurno ne pomaže radnicima. A nije pomagao ni time da nije sprječio te stvari oko gubitaka. Dakle, mislim da možemo reći da nije stvarni zaštitnik radnika. Jer ovo su najbitnije stvari za radnike.

Primjerice, radnici su sporazumno pristali na smanjanje plaća, čini mi se 10-15% upravo zbog tih gubitaka.

Primjerice, od 2009. do 2011. je u Petrokemiji izgubljeno oko 350 radnih mjesta, tj. oko 13% svih radnih mjesta (vjerujem da je velikim dijelom ovo kresanje radnih mjesta bilo zbog smanjenja troškova zbog gubitaka).

Kako je jasno da je za dobrobit radnika ključno da tvrtka posluje dobro, čini mi se da je jasno i da je taj sindikalac lažni zaštitnik radnika. Pitanje je onda: koji su mu stvarni interesi?

4. Vrlo, vrlo zanimljivo je da je i zadnji put javno, nakon što je taj sindikalist bio smijenjen s funkcije predsjednika NO, o tome pričao ne on (iako je više puta rekao da isključivo on treba biti taj koji nastupa u ime radnika, tzv. koordinacija) nego njegov ‘mini-me‘ koji jadikuje i laže zbog te smjene: “Radi se o izravnoj sprezi države i krupnog kapitala, prepuštanjem nadzorne funkcije nekome čiji je interes samo i isključivo špekuliranje na burzama, a ni u primisli mu nije proizvodnja ili, ne daj Bože, radna mjesta“. (Nervoza je očita u tom istupu.)

Novi predsjednik NO je član uprave mirovinskog društva. Ako sam dobro razumio, ovaj smatra da je uloga mirovinskih fondova, čiji su članovi svi radnici u RH ‘interes samo i isključivo špekuliranje na burzama, a ni u primisli mu nisu … bla, bla’!?

5. Mislim da u ovome gore, a i u formulaciji sindikalne komunikacije iz točke 1 vidimo poveliku nervozu nekih aktera. Vjerujem da je privatizacija na pravom putu, pogotovo zato jer sad imamo i novu prijetnju, privatizaciju srpske Azotare. Svi to vide, pa tako i Vlada. Naravno da nije slučajno da je imenovan novi predsjednik NO i da je imenovan novi, vrlo relevantan revizor, i da NO radi neke, kako kažu neki sindikalisti ‘ružne aktivnosti’. Lijepo bi bilo znati što to pitaju i rade članovi NO kad se sindikat oko toga uzrujava? I, je li to sindikat, ili samo neki ljudi u sindikatu? Rekao bih: neki ljudi. Jer vidimo, i prije nego su ostali članovi sindikata informirani, ove neke ljude koji su slali poziv to smeta.

6. ‘Pokrivajući’ lažima kolosalne gubitke reklo bi se da taj gospodin u biti opravdava i na neki način ‘amenuje’ te gubtike. Zanimljivo bi bilo znati što u stvari većinski vlasnik misli o tome, jesu li se, i ako nisu, hoće li se ti gubici istražiti. Napominjem da je na zadnjoj skuptšini zapisnički konstatirano da predsjedavajući (opet isti, tj. tadašnji predsjednik NO i glavni sindikalisti) ne dozvoljava pitanje o istrazi DORH-a u tvrtci (lijepo da više neće biti predsjedavajući!). Zgodno, zar ne?

7. Vezano uz to, imamo ovu zgodnu vijest HAC uručio otkaze zbog jednog fiktnivno zaposlenog (visoko pozicioniranim ljudima, bivšem članu uprave itd.). A na zadnjoj skupštini Petrokemije zatražio sam i informaciju da li je istina da je u Petrokemiji bilo jako puno fiktivno zaposlenih ljudi. Predsjednik uprave je naveo da je našao jednog, i taj ugovor da je raskinuo. Ali ne može se to riješiti samo da se ‘raskine ugovor’, posljedice u pravnoj državi budu valjda kao i u HAC-u, zar ne?

Sada opet krajnje zanimljivo. Na moje pitanje Predsjedniku uprave da li je o slučaju izvjestio DORH, odgovor na njega opet zabranjuje predsjedavajući (protivno ZTD jer se o takvim stvarima može i mora raspravljati na skuptšini, ali nisam htio rušiti skupštinu jer smo imali važniju stvar, a to je izbor novog revizora i novih članova NO). Zašto bi predsjedavajući zabranjivao takav odgovor? (Srećom ubuduće neće biti predsjedavajući, pa će skupštine biti još malo zanimljivije.)

8. E sad, taj i takav predsjedavajući je na čelu sindikata koji se nešto kao kočeperi pred Vladom, da su ‘njeni zaključci neprihvaljtivi'(!?). Pitam se koji će biti odgovor Vlade?

9. Još jednom, ako glavni interesi radnika (sigurnost i održavanje tvrtke, bolje poslovanje, očuvanje radnih mjesta i veće plaće) nisu glavni interes vođe sindikata (a čini mi se da nisu, po goreopisanoj ulozi oko najgore katastrofe koja je zadesila Petrokemiju možda ikada, ali i po činjenici da je u vrijeme tih sumnjivih događaja već bio istaknuti član NO), ako se usudi tako drsko (suludo?) prozivati Vladu i NO (ako on uopće upravlja sindikatom koji je dopis poslao, a vjerujem da da) , koji su mu stvarni interesi i koja mu je bila uloga u goreopisanim događajima?

10. Siguran sam da su gornje formulacija u pozivu sindikata znak da se događaju jako dobre promjene za tvrtku.

Vjerujem da je vrijeme nekih aktera prošlo, a da je pitanje njihova stila kako će njihov odlazak izgledati. A i da je vrijeme da se više ne ponove godine kad su bezveznjaci radili te kolosalne gubitke, a neki kolosalno lagali o njima.

Osobno, duboko sam uvjeren da uloga dosadašnjeg glavnog sindikalista pred krajem, a da će njegovim odlaskom, privatizacijom, razvojem i boljih vođenjem tvrtke naročito profitirati radnici. Da će se otvoriti nova radna mjesta (umjesto intenzivno gubiti kao do sada), da neće biti potrebe za dobrovoljnim smanjenjem plaća i da će se otkloniti rizici da cijela tvrtka propadne. Jer vođenjem kao do sada, Petrokemija je bila na putu sisačke željezare.

+ + +
Pogledajte i prethodni post: Ulagačke osnove: 2. Rizik i prinos.

Napomena: Imam dionice PTKM i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih.

Kategorije:PTKM, Uncategorized

77 replies »

 1. PTKM mi je već duže glavna pozicija. U velikoj sam dvojbi posljednje vrijeme da skratim tu poziciju i pojačam npr TISK,KORF,VLHO itd i da mirnije čekam svojih 150%. Prilično sam siguran da ću ih tamo dočekati, a ovdje me strah sve više kad vidim ovaj kolektivizam. Pa neće valjda vlada čekat novi DIOKI pa da se uključi

 2. Ali mi preziremo profit,zar bi bilo “pošteno” da država ima profit i od tog profita sagradi pelješki most?Vidite nenade tada pelješki most više nebi imao status NAŠEG,”neka se država zaduži za pelješki most a neka ostavi NAŠE na miru”,to su današnje poruke NAŠIH…Država nema pravo da nikada povrati svoj ulog od cca milijardu maraka u petrokemiju?Ovu vezu I primjer između petrokemije i pelješkog mosta jako je važno razumjeti da bi shvatili pojam “NAŠE” jer NAŠE je samo aktuelno kada se igramo prizemnih-emocionalnih igara i populističkih priča a nije NAŠE kada država treba ostvariti profit srazmjeran jednoj yari i sa tim novcem zbrinuti najugroženije kategorije stanovništva,opremi bolnice ili domove umirovljenika(da se i ja malo bavim populizmom) ili da sagradi pelješki most bez potrebe da dodatno zadužuje svih nas po visokim kamatama,tako da sve u konačnici kada zbrojimo kamate platimo sve puta dva.

  Vjerujte ta ideja NAŠE je tako dobro smišljena da bi nju trebali kao predmet učiti svi budući marketinški stručnjaci na svim fakultetima diljem svijeta,ona je toliko dobro smišljena da i oni koji najveću štetu imaju od NAŠEGA čvrsto se I dalje zalažu za NAŠE,to vam je isto kao da vi napravite saobraćajku gdje ste 100% i nedvojbeno u krivu a uvjerite čovjeka koji nije kriv da i on viče da vi niste krivi a da pri tome uopće ni ne razumije posljedice te svoje izjave…Kapa dole tko je god izmislio NAŠE,moj duboki naklon…

 3. Bi li vam bilo teško negdje pobrojati točku po točku koji sve koraci trebaju biti provedeni do trenutka kad je privatizacija gotova? Treba li ovo samo Vlada odobriti (i što prethodi tome) ili mora i Sabor, ide li stvar preko burze ili ne, tko će birati savjetnike za prodaju, trebaju li se prvo otkloniti neke pravne ili organizacijske prepreke i koje… i kakvi su vremenski okviri za svaki od tih koraka? Zanimalo bi me pratiti što se događa. Npr stoji li sad sve i čeka se politička odluka ili jednostavno neki pripremni korak dugo traje?

  • Nisam baš siguran, ali mislim da je dovoljna odluka Vlade, koja može i direktnom pogodbom, ali će vjerojatnije birati savjetnika. Pri tome ima taj neki sporazum oko privaztiazcije, za koji nije jasno da li je pravno valjan, dakle moguć je neki ples oko toga, ali mislim da nema sumnje kako će on završiti. Koraci koje radi Vlada (NO, revizor, akcije NO koje jako uzrujavaju ekipu koja bi da je to ‘NAŠE’ kako kaže Antun, očito puno ‘nejasnoća’ u kojima bi neki akteri mogli biti malkice zahvaćeni i, recimo, omekšani. Primjerice, što ako je fiktivno zaposlenih bilo ne 1, nego 11 ili 21, ako je to netko koordinirao itd.).

 4. Gospodine Bakić, puna podrška za sve što činite, nadam se da ćete tako i nastaviti, čovjeka hvata mučnina i tuga kad vidi ovo, a znamo da je to paradigma što se dogodilo s našim ( 🙂 ) firmama. vjerujem da su ti likovi spremni i za vrlo vrlo niske udarce, čuvajte se, pratit ćemo zbivanja u petrokemiji i dalje

 5. Ovo je apsolutno neshvatljivo što si pojedini ljudi dopuštaju. Sindikat će izvijestiti o ružnim aktivnostima članova Nadzornog odbora petrokemije. Ove izjave su van svake pameti i ljude koji to plasiraju treba udaljiti istoga trenutka iz tvornice. Vlada RH je postavila svoje predstavnike u NO i očito je da su stali na žulj sindikalnim predstavnicima koji zadnjim trzajima pokušavaju spasiti sebe vjerovatno i kaznenog progona. Ova izjava je direktna prijetnja Vladi RH i to je apsolutno neprihvatljivo i Vlada mora hitno reagirati i zaustaviti ovakvo neprijateljsko ponašanje. Ako još vidimo da se u Srbiji spremaju velike investicije u plinsku infrastrukturu i Azotaru zadnja je minuta da se ovdje raspiše natječaj za privatizaciju jer je sindikalna družina svojim poslovanjem u zadnjih 10 godina ovdje ostavila totalni kaos i neviđenu financijsku rupu. Tko tu koga štiti i zašto Predsjednik Uprave nije izvijestio o fiktivnim zaposlenicima u kompaniji? Definitivno je vrijeme da istražitelji uđu u ovu tvrtku i ustanove kolika je šteta napravljena. Umjesto investicije u kogeneraciju i modernizaciju ovdje imamo nepostojeće zaposlenike i hrpu pljačkaša koji govore o ružnim aktivnostima novih članova NO. Ako se ovo dopusti ovo je za dulje vrijeme kraj hrvatske države i signal normanim ljudima da napuste državu.

 6. Najbolja mi je fora što optužuje mio fondove da je njima cilj špekuliranje na burzama,meni nije onda jasno ako su oni-mio fondovi takvi negativci sa takvom negativnom misijom i zadaćom zašto ne pokrenu inicijativu da radnici petrokemije ne uplaćuju novac u te kako ih on naziva “špekulantske fondove kojima nije u primisli proizvodnja i radna mjesta,paradoksalno i radnici petrokemije uplaćuju novac u te mio fondove i tako štede za svoju mirovinu a ti isti fondovi po njihovim riječima samo špekuliraju i uništavaju hrvatsku proizvodnju.Što su onda radnici petrokemije koji pune te fondove?Saučesnici,financijeri uništavanja hrvatske proizvodnje?Banaliziram ali tako u stvarnosti ispada?

  Valjda bi cilj mio fondova trebao biti da se što više radnika još zaposli u petrokemiji tako da sa time “povećamo hrvatsku produktivnost” a da mio fondovi gledaju kako se novac njihovih ulagača-budućih umirovljenika urušava kao kula od pijeska,nebi možda bilo loše da umjesto jednog vozača u autobusu stavimo još njih deset i tako generalno rješavamo problem nezaposlenosti,vjerujte što nekim umovima može pasti na pamet graniči sa znanstvenom fantastikom?A da sve nezaposlene uposlimo na bojanju tunela u hac-u?Pa barem je to jednostavno?

  • Mislim da su ti zlocesti spekulanti ne mio fondovi, nego notorni n.b.* To vam je onaj zlocesti barba koji misli da su banke dobar izum (?!) i pise neki blog od kojeg dionice rastu.

   * Podaci su poznati redakciji

 7. Biti će njima ružna aktivnost kada ih krenu kupit na informativne razgovore pa sve potom što slijedi.
  Nenade, hvala Vam na trudu koji ustrajno ulažete u boljitak svih nas.

 8. Ja ne shvaćam takvu paniku u sindikatu ptkm, ali opća panika je loša jer se trebaju bojati samo oni koji su krali iz petrokemije, i koji su imali loše poslovne odluke na teret drugih, sindikati su bili ti koji su bili u mogućnosti da se bore za bolja prava radnika a to nisu iskoristili . Ja sam u 2007 i 2008. aktivno organizirao peticije da se šalje premijeru i da se aktivno dopusti podizanje cijena gnojiva, nadalje slali smo u sjedište EU, komisiji kako bi ukazali na nelogčnosti tržišnog gospodarstva, dnevno smo stalno ukazivali na visoku cijenu plina a nemogućnost dizanja cijena gnojiva, a da to nismo dobili niti kune tj. nismo radili u petrokemiji već smo se samo brinuli za svoj vlasnički kapital(kao i što vi radite), čineći jake okvire za rast poduzeća činite i sebi dobro jer vrijednost kompanije raste, sugerirao sam i tražio od drugih kompanija da razmisle o petrokemiji da ju kupe. Ako radiš dobro moraš imati dobru računicu nitko ne može uspjeti sam, već su potrebni i drugi, a to vrh sindikata uporno gura pod tepih….

 9. Jako, jako dobar snippet o paraleli Pelješkog mosta i razlike između realizacije i potencijala PTKM na GODIŠNJOJ razini. U osobnim razgovorima ću odsad baš to koristiti, izvrsno sažima situaciju u jednu (čak i televizičnu/headlinersku!) rečenicu 🙂

  Samo da se tajming dobro odradi (da se previše ne čeka zbog alergije medija na riječ “privatizacija”). Jer i dalje koliko pratim ima interesa za kupovinu, i dalje su to konkurentni pogoni i ne smije se dopustiti da zbog ljudske neefikasnosti pogon dođe u pitanje (makar nisam do sad vidio indikacije da bi to tako moglo biti, izuzev slabog gospodarenja procurementom osnovne sirovine za proizvodnju, obzirom na nabavnu cijenu).

  Uopće, moje osobno razmišljanje je da je nužno povlačenje državnih pozicija u tvrtkama u pozicije strateških partnera u poduzećima (25%+1) uz recimo 3-godišnje obvezujuće ugovore za investicije u tvrtke (dakle nalik na INA-MOL, ali uz adekvatne mehanizme upravljanja i kontrole). Mislim da bi to rezultiralo ne samo rastom efikasnosti tih tvrtki nego se oslobođena sredstva mogu preusmjeriti npr. u obrazovanje odraslih kako bi ljudi koji se nađu bez posla mogli steći neko novo zvanje, pogotovo u poslovima gdje vlada deficit radne snage.

  Gubitak radnih mjesta (obzirom da je to izgleda najvećih strah) je stvarno bolan i nikome ne bih htio da se to desi. Ali ako već nema druge (hej, možemo se mi praviti da vodimo socijalnu politiku kroz poduzeća u državnom vlasništvu, ali nećemo imati zauvijek gdje prodavati proizvode iz takvih tvrtki jer će nas vanjska konkurencija samljeti), što se ne bi odmah, danas, umrežila ministarstva rada, obrazovanja i druge pripadne institucije pa unaprijed izradili plan za obrazovanje odraslih i odmah to ispalili na burzu? Sve financirano ogromnim oslobođenim sredstvima od prodaje udjela.

  Nema razloga da ne bi bili vodeći po nečemu – pa neka to budu izdvajanja u obrazovanje odraslih i/ili obrazovanje općenito. I to ne samo vodeći na regija/EU nivou, nego zašto ne i globalno (malo utopizma si uvijek moram dozvoliti ;)).

  Treba čitati atlas shrugged.

  • čitaš atlas shrugged i predlažeš umrežavanje ministarstva rada, obrazovanja i drugih institucija i izradu planova (valjda petoljetki)? jesi siguran da čitaš tu knjigu?
   pa valjda taj novac od prodaje udjela se može pametnije iskoristiti, evo recimo za smanjenje vanjskog duga i porezno rasterećenje svih građana, koji će onda imati više para i investirati u što oni žele (disperzija rizika, jer sigurno neće svi sva jaja u jednu košaru kao država u vašem primjeru).

   potpadaš po klasični familiarity bias (očito radiš u obrazovanju :)), vjerojatno da radiš u građevini bi predlagao “farbanje tunela” kao hrvatski izvozni proizvod za 22 st.

   al još uvijek ne mogu vjerovati da si to sve spojio sa atlas shrugged.

   • 0. Hvala što me pažljivo čitate 🙂

    1. možda nisam bio dovoljno jasan – dio sredstava treba iskoristiti da se zbrinu ljudi koji će ostati bez posla, i to se može napraviti tako, jer drugog institucionalnog okvira za OO nema. Nije familiarity bias nego poznavanje sustava u kojem ima sposobnih i pametnih obrazovatelja, obzirom da jesam jedno vrijeme proveo u tom sustavu, valjda i vi imate neku diplomu?

    2. možda ne razumijete osnovnu premisu koju zagovaram – privatni kapital je efikasan kapital, ali nije svaki čovjek efikasan iz raznih razloga (bioloških, kontekstualnih) – uloga države je u mom gledanju svijeta tu da zbrine nemoćne (ako takvi stvarno jesu), odnosno bude socijalna poluga koja ublažava darvinizam tržišta tamo gdje je to (objektivno) potrebno. Osnova svega su LJUDI, ne kapital, kapital je posljedica. Nisu banke izmislile sebe nego su ih izmislili ljudi. Isto tako će neki drugi ljudi ostati na cesti kao de facto žrtve ranijeg mentalnog sklopa (nije postojao incentiv za vlasititi razvoj nego “jedan posao za jedan život”).

    3. I socijalna država može biti efikasna, kao i privatni kapital, svatko ima svoje ciljeve i treba biti dobar u postizanju istih – socijalnoj državi je cilj zbrinuti ljude ali to je na štetu produktivnih sustava tipa PTKM – dakle država se od tamo treba povući.

    4. Atlas shrugged mene asocira na neka druga djela koja sam čitao ranije, pa eto. Pitanje na koji dio AS ste mislili kad ste se pobunili. Isto tako apropo čitanja, vjerujem čitali ste i bon-ton komunikacije s nepoznatim ljudima?

    5. Vjerujem da ste rođeni prije 2006., a vaš identitet i gdje i što radite me zaista ne zanima, samo ono što i kako pišete.

    • je, je država je tu da zbrinjava, kao što možemo vidjeti iz priloženog zbrinjavaju sami sebe.
     kao što i sami kažete, bitni su ljudi. zašto mislite da mi kao ljudi ne bismo zbrinuli nemoćne među sobom, a mi kao država bi. što je to ljudskog u državi, a da nije u ljudima? inače ja uz ovu silnu socijalnu državu još uvijek vidim priličan broj siromašnih i nemoćnih, a također vidim i priličan broj nesposobnih, bahatih i bogatih političara (hmmm što ste ono rekli da bi država trebala?)
     tako da vaša idealizirana, utopijska slika države ne govori baš niišta.
     bitno je što država radi, a ne što bi trebala raditi. čak i u zbrinjvanju je država očajno neefikasna, kao što možete primjetiti po količini molbi za pomoć, bolesne djece koja se idu lječiti van i sl. a istovremeno država troši milijarde i milijarde kuna na sustav koji ne služi nikome osim onima koji su zaposleni u njemu (čast pojedincima ali njih je sve manje i odlaze van).

     ista stvar je obrazovanje, država je očajna i u tome…evo upravo sam upisao besplatno kurs na http://mruniversity.com/
     recite gdje se takvo što može dobiti kod nas? u našem svjetskom obrazovnom sustavu u koji biste vi ulupali svu lovu od privatizacije?!?! i kako biste te novce vratili van ili bismo opet imali papala maca.

     u vezi AS, on je brutalno simplificirana ilustracija kako svijet izgleda kada su na prvom mjestu oni koje treba zbrinuti, kada je nužnost ispred sposobnosti…, a oni koji ih faktički zbrinjavaju (pune proračun, država je tu samo kao medij i to sa priličnom disipacijom resursa) se gleda kao nužno zlo.

     i za kraj da, slažem se bitni su ljudi, ali u tome i je trik, nije svejedno kakvi ljudi i u kakvim uvijetima ti ljudi žive i rade. vidite država tu može biti golemi uteg. evo pogledajte krasnu usporedbu Hrv – Nor
     http://usporedbe.wordpress.com/

     i za kraj, žao mi je ako ste neke od mojih riječi shvatili uvredljivo, ad hominem. nije bilo namjerno, pisano je nabrzinu.

    • E bravo, sve točno – država je neefikasna, i to na više razina. Međutim, u duhu pozitivnog pristupa problemima/izazovima (možemo i iskreno ovdje reći sra**ima), da bi znali kamo treba ići moramo znati kamo treba doći – pa eto idealizma malo (je, izgleda naivno ali od nekakvog modela se mora krenuti). Drugim riječima – skloni smo pljuvačkim utakmicama a kad treba predložiti rješenja nastane “divna” tišina.

     Dakle primjerice – s današnjom tehnologijom (a i primjer sa mruniversity je dobar) koliki je problem a) integrirati a potom b) uvesti u silne registre po državnoj upravi nekakav business intelligence softver koji će po objektivnim parametrima razlučiti tko je a tko nije slučaj za zbrinjavanje? Btw, Linić je još u startu nešto pričao o tome da će trebati cca 2 godine da OIB profunkcionira kako je zamišljeno – meni se to čini kao dobra infrastruktura za kasnije. Da li će potom biti pameti/inicijative je drugo pitanje. Pokušaja konsolidacije tokova informacija u državnoj upravi (koji su danas u upravljanju de facto kapital) bilo je i bit će, kako vani tako i kod nas, ponekad više ponekad manje uspješno. Ušao bih i u primjere ali iz par osobnih razloga ovdje to ne bi bilo dobro.

     PTKM je zgodan jer strši i jer doslovce vanjski investitori dolaze vlasnicima i pričaju da “vidiš kak je to tamo fora i efikasan pogon a apsolutno neefikasna uprava”, pa bilo kakav sustavni pristup vlasnika zapravo i nije potreban, samo malo mućnuti glavom.

     Dakle točno – postoji opći deficit kompetencija u društvu, a pogotovo kad se radi o upravljanju (dakle na funkcijam agdje bismo očekivali da rade najkompetentniji pojedinici, naravno to nije tako pa vlada frustracija zbog posljedica). Pustimo na tren državnu upravu, problem su i poduzeća – u tehnološkom sektoru ima mnogo tvrtki sa 20 i sa 50 zaposlenika, koliko ćete ih naći s npr. 32? A rast od 20 do 50 i od 50 na više su dramatične promjene kako za tvrtku tako i za osnivača i tada se naprosto pokazuje deficit kompetencija za vodstvo na višu razinu. Pratite domaći tisak na temu “business akceleratora”, nalik na nedavno održani Geeks On a Plane, to će biti novi buzzword (kod nas su još popularni “poduzetnički inkubatori”). Dakle eto problema, a to su tek male tvrtke i dobre ideje, a i već “mala” država od 4 milijuna ljudi je gargantuanski veći izazov, dakle kompetencija za voziti takav sustav je još dramatičnije malo.

     Ne jednom se sjećam natpisa o tome da “da se pojavi netko sa 10 milijardi novaca popularne valute ne bi to imao s kim niti gdje spaliti u hrvatskoj”. Živa istina, bila i ostala – makar rodile su se nekakve autoceste, rodio se nekakav most, ima tih ideja još par (eto Plomin)…

     Što se obrazovanja tiče, ma naravno samo dio sredstava i to srazmjerno mali – business case se može i treba napraviti za ama baš sve, a ja sam to predložio samo kao izlaz iz beznađa gubitka posla koji je de facto staroj generaciji gubitak vlastitog identiteta, i to zaista ružno ružno može završiti, da ne ulazimo sad u crnu kroniku u novinama.

     Inače, apropo vraćanja novaca, samo za primjer – sjećam se kad sam sav u čudu gledao jedan sajt koji je mjerio cost efficiency humanitarnih organizacija, pa tek otkriće da sve to skupa može biti održivi proces (dakle humanitarne aktivnosti u nekoj organizaciji, tj. posredovanje između skupljanja sredstava i potom trošenja na način da se mjeri uspješnost akcije po KPIjevima nakon 2 godine od prestanka financiranja)… pitajte Billa Gatesa što znači ona “nemoj im dati ribu nego ih nauči loviti.

     Za sve postoji business case, ako ga se hoće i zna napraviti.

    • 1. jednostavno – svaka kuna potrošena iz državnog proračuna, istiskuje 1 ili više kuna iz privatnih investicija
     2. dakle svaka kuna ne potrošena od strane države je zašparana kuna, i resursi su prepušteni na optimalniju alokaciju
     3. stvari su vrlo jednostavne konceptualno je sve to lijepo i krasno no praksi je to bacanje novca. država jednostavno treba trošiti što manje. svaki višak koji ima treba iskoristiti da olakša rad i život svojim građanima (na način da im smanji opterećenje).

     morate razumjeti tu vezu između investicija, nije to tako samo jednostavno država uloži i bogatstvo je tu.. Vidite na primjeru gdje investira samo i isključivo država (socijalizam) kako to ide.
     Druga krajnost je minimalna država i privatne investicije.

     treba se ostaviti čorava posla sa državom. nemojte im davati ideje kako da troše našu lovu, jer mogli bi ako se pokaže unosno svakog zbrinuti dvaput (apropo farbanja tunela)

     budite pozdravljeni

    • Pod 3 je istina i slažem se! Sa svojih recimo 10% ukupnog toka novca u investicijama treba olakšavati protok ostalih 90% (privatnih). Tu se možemo negdje lagano vratiti i na AS i na to da se načelno slažemo – napredak najbolje (a možda i samo) generiraju privatni investitori / poduzeća.

 10. Gospodo svi moramo shvatiti kakva je ovdje trenutna situacija. Godinama upozoravamo da su Rusi u susjedstvu i ako ne krenemo u strateško povezivanje s njima u plinskom i gnojarskom poslovanju upasti ćemo u strašne probleme. To se sada i događa. Rusi su nas godinama čekali, a mi smo samo pljačkali i organizirali sindikalne revolucije. Sada imamo direktne najave o ulaganjima u Srbiji u tu industriju i krajnji je trenutak da priču preokrenemo u našu korist. Otpor sindikata je jasan jer ekipa koja je 100 milja eura preusmjerila u gubitak umjesto u dobit kompanije osjeća strah od sankcija koje prije ili poslije moraju doći. Dok to čekamo treba ih bez odgode eliminirati iz bilo kakvih razgovora jer osim što nemaju časne namjere ne razumiju trenutak u kojem se svi nalazimo. Kapitalističko tržište je bez milosti i melje sve koji su slabi i bez kapitala. U ovom trenutku ptkm je upravo takva i nema snage izdržati borbu sa svjetskim divovima. Neka Klaus ode Aldotu u INU i proda mu priču o ratu, puškama i domovini. Vjerujem da bi to spomenutog gospodina rasplakalo i da bi odmah dao nalog da se Kutini pokloni 500 milja kubika plina.
  Situacija je više nego ozbiljna i ovdje netko ozbiljan treba preuzeti konce u ruke i bez odgode pokrenuti prodaju tvornice strateškom ulagaču.

 11. Nije situacija ozbiljna nego je izašla iz okvira zdravog razuma,zavladalo je mazohističko “kolektivno ludilo” gdje se više ne bavimo osnovnom abecedom ekonomije nego čak i danas imamo tvrdnje jako “priznatih” stručnjaka da nije riješenje u rezovima nego u pokretanju proizvodnje a da pri tome ne govore sa čime ćemo mi to pokrenuti proizvodnju ako zadržimo status quo i održavamo deficit na razini 10-15 milijardi kuna i taj deficit uopće ne ulažemo u investicije i u poticaje te iste proizvodnje koje su nam svima puna usta,mi bi i jare i pare ali to ne ide,nije izvedivo,naše strukture gospodarstva kao i naš monetarni položaj u svijetu to nam jednostavno ne dozvoljava…Neki idu toliko daleko da nas usopređuju sa nijemcima koji su stimulirali i poticali svoju prodaju automobila?Da se i mi ugledamo u nijemce pa da i mi počmemo poticati prodaju automobila?Jeli to rub zdravog razuma?

  .Dali se na taj način može izmijeniti struktura našeg gospodarstva koja je godinama temeljena na uvoznoj potrošnji i megalomanskim državnim investicijama koje su opet bile u funkciji podizanja našeg nerealnog standarda a povrat na tim investicijama je bio katastrofalan sa svim multiplikatorima na ostale djelatnosti.Svi govore da se ne smiju dizati porezi jer to destimulira proizvodnju i poduzetništvo a u sljedećoj rečenici govore da nije riješenje u rezovima i otpuštanjima ljudi?Zapitaš se ponekad o čemu uopće ti ljudi govore?Tko im je dao diplomu?
  Ja razumijem kada na takav način razgovaraju filozofi,socijolozi ili sindikalisti ali kada čujete da na taj način govore ekonomisti pitaš se jeli sa nama sve u redu?

  I čemu se mi onda čudimo što smo “svi” protiv privatizacije?Nama je valjda bolje da umjesto kapitala strateških partnera,ulaska iskustva i znanja i dokapitalizacije državnih firmi za potrebne investicije-razvoj,mi i dalje zadužujemo te iste firme po kamatama 7-9% jer su već toliko prezadužene,neracionalno posložene i neproduktivne da im niti jedna poslovna banka neće odobriti manju kamatu na rizik u koji ulazi.Vidjeli smo ovih dana kolike su kamate agrokoru na izdanje obveznica?Ali ne mi i dalje vičemo da hoćemo NAŠE?

  Možda mi mislimo da imamo neopravdano velike kamate i loš kreditni rejting?Možda je to i točno?Ali se onda pitam što prosvjedujemo prema vladi i hnb-u?Što ne prosvjedujemo ispred kreditnih agencija,mmf-a,un-a,eu i ostalih?Zar linić može smanjiti kamate na zaduženje države tako da im izrazi nezadovoljstvo ili štrajkuje glađu ispred međunarodnih financijskih institucija ili kreditnih agencija?Ali opet ne,mi i dalje želimo da sve ostane NAŠE-status quo a da nam pri tome budu još manje kamate na nova zaduženja?I jare i pare?Neka hrvati kupuju golfove i opele i tako dižu potrošnju i bdp a neka nijemci proizvode?IDEJE NAŠE A GORIVO NAŠE! Ionako je sve po nama urota i fikcija!

   • DA IDEJE NAŠE A GORIVO VAŠE,ne znam jeste li vidjeli neki dan kako se naš bivši predsjednik zalaže za socijalnu državu i napada schroedera i nijemce da su napustili taj koncept a da se pri tome ne odriče svih prava koje njemu pripadaju kao bivšem predsjedniku a kojih se kako znam današnji predsjednik odrekao,pazite vozači,prostran ured,zaposlenici itd a vi se jako zalažete za socijalno-pravednu državu i držite govore najuspiješnjoj naciji svijeta o tome gdje su “oni pogriješili” i šetate po hrvatskoj uvjeravati mlade ljude da je eu nesocijalna a upravo zbog te svoje socijalnosti su neke zemlje na koljenima.Još će nas bivši predsjednik uvjeravati da grci nisu bili “socijalni” sa pet tisuća eura prosječne plaće,sa nagradama za točan dolazak na posao i sa prihodima na željeznicama koji su točno bile jednaki iznosu bruto plaća,1:1?Još će nas početi uvjeravati da grčke željeznice nisu bile socijalne prema svojim zaposlenicima?
    Velebni ured sa vozačima i zaposlenicima na teret naroda jest socijalna država a ono što rade fuj nijemci nije?Drže danas čitavu europu i euro glavom poviše vode ali našem bivšem predsjedniku oni nisu socijalna država.Neka nijemac napusti eurozonu i okrene se rusima i kinezima pa neka nam onda naš bivši reče kakvu je to on socijalnu državu zamislio,strah me da nije opet isti film;IDEJE NAŠE A GORIVO VAŠE ili URED NAŠ A KEROZIN VAŠ???

  • Oni izgleda ne kuze da se svi ti silni minusi koje drzavne firme ostvaruju svako godine krpaju iz poreza koji svi mi placamo i iz novih zaduzenja koja cemo svi mi vracati, naravno plus debela kamata. Treba onda na kraju godine nakon zavrsnog obracuna svima onima koji su za to da to ostane “nase” poslati racun da se pokriju ti minusi. Pa neka to bude “njihovo” jer mi ostali ne zelimo financirati masu uhljebljenih u tim firmama. Mozda bi im onda doslo iz guzice u glavu o cemu se tu radi.

 12. Nema alternative ulasku kapitala u Petrokemiju. Siguran sam da si ova Vlada neće dopustiti da naš drugi najveći izvoznik propada, dok konkurencija s istoka doživljava privatizacijsku renesansu. Samo je pitanje trenutka… treba hitno reagirati.

 13. Tih 100 milja eura koje su nastale kao produkt velikih gubitaka mogle su biti pretvorene u kogeneracijsko postrojenje koje bi imalo fantastične benefite ne samo za Kutini nego i za širu zajednicu. Domaće tvrtke dobile bi sjajnu referencu i mogle bi nuditi izgradnju sličnog postrojenja po svijetu. Recimo Rusi imaju prilično petrokemijskih postrojenja koje bi mogle trebati ovakve investicije. Da li je tu mogla biti uspostavljena neka suradnja. Da li je sindikalac ikada razmišljao na takav način ili je maksimum njegovih misli kako će Rusi zatvoriti tvornicu u Kutini kad ju kupe iako je ona 30% efikasnija od njihovih sličnih pogona.
  Danas čitamo vijesti kako Rusi spremaju za nogometno prvenstvo 14 mlrd. EUR-a. Gdje su tu naše firme koje su mogle raditi dio infrastrukture za taj događaj. Stadioni, hoteli, pristupne ceste……Mogli smo uloviti dio toga kolača samo da smo pokazali malo volje za partnerskim odnosima. Da smo uspjeli dobiti samo oko 5% tih investicija to je 700 milja eura za naše građevince. U građevini smo dobri,a naftom, plinom i gnojem nek se bave oni koji imaju izvore sirovina. Ovako je riknula i građevina, a riknuće i industrija.
  Kakvi bolesnici žive u ovoj jadnoj državi to prelazi sve granice ludila.

 14. Davno sam napisao da smatram da Petrokemija neće ići u privatizaciju ali onda je vladao gosp. Klaus i cijela je Kutina bila iz njega. Održao je odličan govor (neka vrsta motivacijskog govora) te ja vlada vidjela koliko je sati i prešla na lakše zadatke – Croatiu i HPB. No sad više te prepreke nema i vjerojatno će doći do te privatizacije. E sad predstavnik mirovinca je u NO pa nije vrag da ni ono ne znaju pa da po ovim cijenama ne kupuju! Ili će čekati kao kod INE pa kad cijena ode u nebo počet kupovati. Ja razmišljam o kupnji te dionice ali isključivo ako će firma ići u privatizaciju jer ovoj ekipi ne vjerujem, a ako dođe do privatizacije onda cijena više neće biti ta i dobro će se zaraditi a dugoročno će sa novim tehnologija i kapitalom dionica biti još atraktivnija. Mogla bi se ponoviti priča INE.
  Zanimala bi me i neka aproksimativna cijena dionice koja bi mogla biti kad dođe i ako dođe do privatizacije? Znam da nećete špekulirati i o tome iznijeti neko vaše mišljenje šta je i ok, ali biste možda trebali reći neku europsku kompaniju koja ima sličnu fer vrijednost dionice..

 15. Sukladno hrvatskoj svakodnevnici, i priča s Petrokemijom puna je paradoksa. Primjerice, gdin Klaus je bolno svjestan da je RH Petrokemiji maćeha, a ne matera, ponajprije zahvaljujući cijeni plina, a potom i svojim višegodišnjim lošim upravljanjem, kako na operativnoj, tako i na višoj razini (naknada ratne štete, PTKM kao skladište plina, PTKM kao generator zamašnjak razvoja hrvatske poljoprivrede kroz ograničenje cijene gnojiva, hvala Pankretiću). Unatoč tomu, gdin Klaus i dalje želi da PTKM bude u većinskom državnom vlasništvu.

  Također, paradoksalno je i da mi kao dioničari za loše poslovanje PTKM krivca tražimo isključivo u Upravi i sindikatima, iako nijedni ni drugi ne mogu utjecati na najveću stavku u troškovima, cijenu plina. Drugim riječima, lajemo li na krivo drvo? Naravno, uz pretpostavku da smo zaboravili minulo poslovanje, rukometaše, nekretnine itd… Ukoliko, dakle, mirovinci danas uspješno kontroliraju operativno poslovanje PTKM, je li potrebna izmjena u strukturi vlasništva? Zamjenama u NO-u, kao i izmjenom revizorske kuće učinjen je velik korak unaprijed. Jednako tako, ppvrh Čačić danas je, za razliku od početka mandata, prilično dobro upoznat s PTKM.

  Dakle, postoji svijest većinskog vlasnika o potrebi velikih ulaganja u svrhu opstanka tvrtke. Tu se krije glavni problem – kako uz što manje nezadovoljnika doći do što više novca.

  Bi li gdin Klaus imao išta protiv prodaje državnog udjela u PTKM uz uvjet da se natječaj “namjesti” strateškom partneru koji bi garantirao povoljnu cijenu plina i velik investicijski ciklus? Uvjeren sam da ne bi.

  S druge strane, bi li mali dioničari PTKM imali išta protiv da, primjerice, uprava PTKM u suradnji s mirovinskim fondovima osigura investicijski ciklus? Uvjeren sam da ne bi.

  S treće strane, ništa od toga se ne isplati ukoliko će Ina i dalje preskupo naplaćivati plin. A ako će taj plin biti jeftin, uz osigurana sredstva za investicijski ciklus, onda prodaja državnog paketa postaje nebitna.
  Ovdje posebno treba pratiti Zakon o energiji, kada i kakav ulazi u saborsku proceduru, kada stupa na snagu i koliko će Heri trebati da postane samostalna.

  Jedan od ključnih dokumenata svakako je i prijedlog državnog proračuna za 2013. godinu, iako u njemu ne moraju nužno biti navedeni prihodi od privatizacije.

  • Ja mislim da bi g. Klaus bio jako protiv, kao što i je. Niste vidjeli, on je a priori protiv. On mrzi svaki kapital, osim ako ga on cucla. Voze ga u Audijiju itd. Mislite da bi ga vozili u Audiju uz pratnju mlađahne asistentice kad to be bi bilo svačije i ničije? Pa eto u tome je problem. Naše je da ismijemo i razotkrijemo takve likove i radnje, kako bi se i zadnje prepreke privatizaciji otklonile (naime, možda je Vlada malo opreznija jer misli – uvjeren sam, pogrešno – da je g. Klaus stvarni predstvnik radnika, ‘nisu radnici idioti’ kako bi on to rekao).

   Ali vidimo potezima koji se vuku i po nervozi tih aktera da se stvari očito raspetljavaju u pravom smjeru.

   • da je predsjedniku sindikata PTKM bilo doista stalo do PTKM danas bi PTKM bila velika poput YARE imalu stratešku prednost nad drugima, radnici imali plaće oko 1000 Eura, i stvarali bi profit zajednici i državi. Eto u tome se vidi što se dešava kada na vlast dođe netko tko ne razumije, tko ne shvaća, i tko se ne trudi da korigira svoje greške, društvo propada, država propada, upravo jer upravljanje državom, zajednicom, poduzećem, ne primjenjuje se samo ekonomska politika već cjeloživotna djelatnost koja se sastoji od bolje savršene stvarnosti koja se traži ali i kojoj se teži u trenutnoj realnoj stvarnosti. Današnje društvo mora napraviti zaokret za 180 stupnjeva u razmišljanju, govoru i djelovanju………

    • Mislim da predsjednik sindikata postaje nevažna ličnost, ostaje nam međutim dobro ga analizirati i ismijati kako bismo sve razotkrili.

   • Definitvno Klaus je protiv privatizacije jer to na vidjelo može donijeti niz nečasnih radnji koje se godinama odvijaju u Kutini. Njegov otpor i njegovih kamarada biti će strašan i kao što vidimo po izjavama spremni su na sve.
    U tome njega je najmanje briga za tvornicu i radnike jer on jednostavno spašava vlastitu glavu. Očito da je ekipi netko iz NO gadno stao na žulj i to je ono što je za nas dioničare ohrabrujuće.Kako god bilo hitna privatizacija više nema alternative. Zadnjih deset godina je prilika da tvornica bude u hrvatskim rukama nepovratno potrošena i svako čekanje u procesu objavljivanja privatizacije može biti pogubno.
    Ono što se svakako ne bi smjelo propustiti je dogovor s Rusima o sudjelovanju hrvatskih firmi u raznim poslovima u Rusiji. Rusi su na to itekako spremni, ali zauzvrat moramo im dati nešto kvalitetno a ptkm to svakako jest.

 16. Ne znam zašto uopće raspravljati hoće li petrokemija kao i masu ostalih državnih firmi ići u privatizaciju,pa to je jasno kao dan jer matematika je egzaktna nauka(pogledajmo javni dug,deficit proračuna, kamate,rejting),po meni to više nije ni upitno nego je upitno dali ćemo doći u poziciju da ne daj bože moramo prodavati šume,poštu,hep,vode i slično a pričati danas o croatia osiguranju,autocestama,petrokemiji po meni je suvišno,apsolutno je nevažno koja će vlast vladati,da dođu lesar i đapić zajedno tek onda ćemo morati privatizirati ovo o čemu ja govorim.Zamislite da lesar pod pritiskom dugova mora raspisati međunarodni natječaj za hep?Naravno može on na to i ne pristati ali će onda morati ribiču i severu objasniti neke stvari pa bi tek tada vidjeli koliku smo žrtvu spremni podnjeti za NAŠE,ne bih voljeo doživjeti takve trenutke ali bilo bi jako interesantno vidjeti koliko “nama” znači NAŠE…

 17. Da budem jasan sa mojim stavom za hep,nikako nisam za rasprodaju infrastrukture ali bih sutra bio ZA -da se distribucija i usluge daju koncesionarima pa neka se tuku da konačno građani dobiju kvalitetnje usluge a ne da sami kopaju kanale a ovi dođu kao apotekari i polože kabele i to kao i svaki kilovat naplate “po zlato”….

  • Mala korekcija kvalitete rasprave radi – privatizirati sve OSIM prijenosa i distribucije jer su de facto prirodni monopoli (i te firme treba tako i odvojiti, da su neovisne).

   BTW, da malo “dolijem” na ovu temu – jedno od hepovih zavisnih društava i nakon niiiiza godina i corporate governance inicijative je “HEP odmor i rekreacija d.o.o.”. Ma to mora da je core business pa mora ostati dio društva jelda :))

  • Dodatak koji mi je pobjegao – dakle OPSKRBA se može privatizirati (oni isporučuju kupcima u distribucijskom sustavu energiju).

 18. Zamislite što bi mi danas proklinjali ht da svako kućanstvo u hrvatskoj mora kopati kanale za optiku da bi imali brzi internet,pa ovi profesori ekonomije bi ih razapeli na stup srama a mudrinić nebi smio šetati zagrebom.

  Upravo tako se danas ponaša hep ali nikada nisam čuo te ugledne profesore da proklinju hep?Možda zato što je hep NAŠ?Neka nas NAŠI j..u u mozak od 0-24h?Neka samo da su NAŠI?

 19. Sjetimo se limitatora?Upališ dva tri potrošača zajedno i ostaneš bez struje?Sada zamislite hipotetski da je ht stavio limitatore na brzinu interneta pa da danas moramo plaćati svaki gigabajt kada su položili optiku?Izbila bi “oktobarska revolucija” a mi danas u hep-u za svaki kilovat više moramo platiti cca 1500-1700kn?Pazite da bi sa limitatora od 3,5kw prešli na 7,5kw jer su nam se uređaji doma “podebljali” mi moramo platiti 4x1700kn da bi uopće mogli početi trošiti struju,za četri kilovata više treba platiti cca 6800kn?Svaki kilovat je kao godišnji neograničeni internet kod vipa i ht-a?A oni uz to još i u minusu?

 20. Imamo novu teoriju urote:”da je gredelj otišao u stečaj zbog uvoznog lobija koji je izvršio pritisak jer hž navodno raspisuje natječaj za 40 željeznica za par dana”,sada sam gledao na htv-u i kaže voditelj; “pametnome dosta”

  Jeli vi ovo možete vjerovati?Vjerojatno je i dug htv-a nastao zbog bbc-a i njemačkog dsf-a?Pisao sam neki dan da je u njemačkoj prije šest mjeseci bankrotirala firma koja se bavila izradom solarnih ćelija i ostale aparature,to je 2007g bila najveća firma te vrste u svijetu,Q-CELLS i kao razlog bankrota naveli su da ih je konkurencija,naročito kineska pregazila,inače ta firma je 2007 godine na burzi vrijedila 6 milijardi eura.Da se nije angela merkl dogovorila sa kinezina i “uzela proviziju”,da se to dogodilo u hrvatskoj pa nas bi stručnjaci,novinari i ekonomisti svaki dan bubali sa informacijama da je to teorija urote i da danas te vrste firma ne mogu bankrotirati već da je to “nekome u interesu”

  By the way da nebi ispalo da izmišljam pogledajte u donjem članku još neke firme koje su uz ovog giganta bankrotirale i to još njemačke?

  http://www.energetika-net.com/vijesti/obnovljivi-izvori-energije/i-njemacki-q-cells-je-bankrotirao-14176

  Ne dao bog da se ovo dogodilo u hrvatskoj?Vikali bi;Mi znamo,imamo proizvod i hoćemo raditi!Nisam netko tko je socijalno neosjetljiv i prvi sam za to da društvo zbrine i omogući ljudima sredstva za život i kada izgube posao ali ovo što mi danas radimo sa kamenskim,jadrankamenom i gredeljom graniči sa zdravom pameću,kao da nitko u svijetu nikada nije bankrotirao ili otišao u stečaj,kao da to znači da hrvatska nikada više neće proizvoditi željeznice,kao da nitko više nikada u njemačkoj neće proizvoditi solar?Kažem vam;kolektivno ludilo!

 21. Na žalost vrlo ružne stvari se događaju. Gredelj je otišao u stečaj, a danas je još jedna mega firma (da ne spominjemo imena) ušla u strahovite probleme i prijeti joj sličan scenario. Industrija se ruši iz dana u dan jer pljačka, kriza i nedostatak kapitala čine svoje. Vlada mora pod hitno neke stvari pokrenuti, a kao što već duže vrijeme tvrdim privatizacija Petrokemije mora biti prekretnica u ovom tužnom industrijskom trenutku zemlje. Jednostavno mega kapital mora ući u ovu državu, a Kutina je jedina spremna na to u ovom trenutku.
  Jedina je i spremna za održivi investicijski ciklus kojeg hitno treba pokrenuti.
  Situacija je tragična i molim odgovorne ljude u Vladi da se konačno pokrenu.

  • Kamo sreće mika da oni koji trebaju čitaju komentare na ovom blogu ili barem same upise NB-a.

   Imam dojam da je i Čačiću i Liniću puno toga jasno, ali jednostavno nemaju dovoljnu podršku da krenu u jaču privatizaciju i tako spase zemlju od bankrota (Antun je to sve lijepo više pita objasnio). Ali teško to ide kada nema kritične mase ljudi koja bi to podržala, teško je ići sam protiv svih. Treba ogromna energija i motivacija za to.

   Protivnici privatizacije su znatno glasniji, pa se mi ostali jedva čujemo. Možda da koordinirano zaspemo mejlovima trojac Milanović-Linić-Čačić, da vide da ima ljudi koji imaju i drugačij stav o svemu tome? 🙂 Čak ih i ono malo preplašiti (motivirati) da će inače biti grobari hrvatskog gospodarstva? 😀 Da trebaju biti državnici, a ne populisti koji idu niz dlaku onima najglasnijima iako znaju da je to potpuno krivo i da će zbog toga biti puno gore u skoroj budućnosti.

   Iako sam osobno uvijek optimist, objektivno gledajući, šanse da se krene u jaču privatizaciju (koja sama nosi velike benfite – konkurentnija poduzeća i nove investicije), ali i od čijih se prihoda stvara dodatni prostor za smanjenje opterećenja gospodarstva (što dugoročno nosi znatno veće benefite), nisu velike. Prije će biti da će privatizacije i koncesije ići kada bude znatno gore nego što je danas, ali nadam se da će me ekipa na vlasti ugodno iznenaditi.
   ž
   Otkazivanjem temeljnog kolektivnog ugovora javnim službama nakon neuspjelih pregovora, mi je ipak dalo nadu da će početi donositi nepopularne odluke i prije nego budemo “stjerani u kut”.

   • http://www.poslovni.hr/hrvatska/vlada-gubitasima-uzima-bozicnice-regrese-i-prijevoze-217530

    Prijatelju apsolutno se slažem s tobom. Potrebno je Vladi dati podršku, da čuju da postoji i druga strana koja razmišlja na drugi način, a ne kao pljačkaši i neradnici. Prema gornjem linku radnicima petrokemije kao zaposlenicima gubitaša dogoditi će se da će ostati bez božićnica, prijevoza i još nekih drugih stvari, a isključivi krivci za to biti će njihova ekipa koja godinama vrši ekonomski teror u Kutini i zarađeni novac sprema gdje mu nije mjesto i onome kome ne pripada. Sindikati vjerujem zbog toga najavljuju akcije i to bi trebala biti jedna od ružnih aktivnosti koju sprema Vlada i NO. A kad se mažnjavalo i radilo gubitke nitko iz sindikata nikad nije sazvao akciju radnika. Pitam se zašto. Ovo se mora prekinuti i ne samo u Petrokemiji. Vrijeme je isteklo i kao što kaže Antun nema spora da sve što imamo moramo privatizirati pa i ono za što svi misle da se nikad neće privatizirati. Svaki dan čekanja radi dodatne štete svima nama.

    • Ne radi to ni ova vlada “dragovoljno” već su sami svijesni da je “game is over”,oni danas režu samo ono nužno da našim budućim kreditorima-vjerovnicima pošalju poruku “mi smo ozbiljna i odgovorna vlada”,vjerujte i ova vlada zna da su svi ovi rezovi koje danas radi apsolutno nedovoljni u nekoj ozbiljnoj ekonomskoj formuli za oporavak ali oni se ponašaju slično kao i većina europljana;reže se zbog poruke a ne koliko bi trebalo,pri tome uopće ne mislim da bi uravnotežen proračun bio riješenje već bi se moralo uzeti potrošnji da bi se tim novcem išlo u investicije i stimulacije,nama je deficit i danas potrošački umjesto razvojni,ista stvar se događa u firmama u vlasništvu države,nema investicija i projekata razvoja,gube rejting i imaju sve skuplje kamate a nema smanjivanja plaća i prava,to dugo neće trajati i bojim se da svi ti sindikati danas čine veću štetu radnicima nego korist jer inzistirati na neodrživom je čekanje dana “D” a on će doći prije ili kasnije.

     Meni samo nije jasno kako na grčkom primjeru nisu ništa naučili nego uporno kao što rekoh rade direktno štetu baš svojim članovima?Pa zar njima još nije jasno da visina plaća u okvirima državne ingerencije nije više dobra ili loša volja vlade nego u rukama onih koji procijenjuju dali je pametno danas ili sutra hrvatskoj posuditi novac,grci su igrali na kartu da će ucjenama nešto postići,vjerovali su da nema šanse da im vjerovnici i dalje ne posude novac “jer kao vjerovnici žele da je grčka stabilna i žele naplatiti sve svoje dugove”,iste teorije ovih dana možemo čuti od “uglednih hrvatskih ekonomista” koji svojim djelovanjem i razmišljanjem defakto uvjeravaju sindikate da su oni u pravu…Grci i španjolci vrše pritisak na eu a meni nije jasno do dan danas na koga mi vršimo pritisak.Na praznu državnu blagajnu?Mi nismo eurozona?

     Sindikati jedva dočekaju da na tv dođu tkz ekonomisti koji svojim teorijama defakto amenuju današnja ponašanja nekih sindikata a time defakto postaju saučesnici dovođenja vlade u nemoguću poziciju naspram budućih kreditora i vjerovnika i guraju sindikalno članstvo u još veće probleme od današnjih…Živi bili pa vidjeli!Neka im poslije ti ekonomisti objašnjavaju zašto se plaće moraju rezati 20 ili 30% umjesto današnjih 10% kao što predlaže vlada…Da su grčki sindikati imali i malo pameti,zrelosti i odgovornosti nikada od političara nebi primali takve beneficije i predizborne poklone već bi shvatili da ih upravo to vodi u ponor.Ali umjesto toga oni su se hvalili da su “snažni i najači u europi”,sada vidimo rezultate njihovih pregovora???Političari su se mijenjali a sindikati i njihovi nerealni zahtjevi su bili konstanta?Vi danas presudite tko je uz političare-populiste najveći krivac za stanje u grčkoj?Eto im sada umješnosti pregovaranja?Uvijek će na kraju njihovi članovi platiti račun,ili danas ili sutra,to svi sindikalisti jako dobro znaju ali igraju na kartu;Pusti vodu dok majstori odu!Njihov opstanak na čelu sindikata postao je uvjetovan postavljanjem nerealnih i totalno ekonomski neodrživih zahtjeva…Čelnici sindikata ponašaju se kao da žive danas a sutra ne postoji!Platiti će to na kraju višestruko nego bi trebali upravo njihovi članovi,j..e se njima svakog prvog legne 8-14 tisuća kuna plaće pa dokle ide ide,ili se prave blesavi ili nemaju pameti,nešto od toga jest jer vide danas da se svijet iz iluzije vraća u realnost i na put ekonomskih principa a ne kao do jučer gdje su se “svi” ponašali totalno iracionalno počevši od vlada do bankara a pri tome zanemarili osnovne ekonomske i bankarske temeljne principe-abecedu?Danas opet sindikati traže nešto što društvo ne može platiti a ne da nebi htjelo povećati plaće lječnicima,prosvjetarima,jedino se danas promijenilo to što im političari više nemaju odakle udovoljavati njihovim zahtjevima kao do jučer…Game is over!Što prije shvate biti će njihovim članovima bolje!

     Znate li vi i jednog čovjeka,pa i političara u hrvatskoj koji nebi volio da profesori ili lječnici imaju 2-3 tisuće eura plaće?Ja takvog nikada nisam upoznao.Ne vjerujem da i u ukrajini ima ljudi koji su sretni što im učitelji koji im obrazuju djecu imaju 80 eura plaće?Vjerujem da takvi i tamo ne postoje?

   • Evo ja sam već poodavno poslao mail podrške čisto da ne izgleda da su svi protiv rada Vlade kako se po medijima udara na sva zvona.
    Da to baš nije česta praksa zaključio sam i po pristojnoj zahvali, pa nebi bilo loše ljude u Vladi malo češće pohvaliti i ohrabriti.
    Inače svakome tko razgovara s ljudima je jasno da smo podjeljeni na državne službenike i radnike u javnim poduzećima s jedne i privatni sektor s druge strane. Ovima drugima je lako shvatiti poteza Vlade, dok je prvima ono što slijedi tek prvi susret sa zakonima slobodnog tržišta.

 22. Odgovor Vlade na zaključke navedene u postu pod točkom 8. je da je prošli tjedan usvojila “zaključak o stavljanju izvan snage zaključka” koji je uznemirio sindikalnu scenu Hrvatske a odnosi se na smanjivanje prava po Kolektivnom ugovoru ne samo za javna nego i poduzeća u većinskom državnom vlasništvu.
  Meni to o ozbiljnosti trenutne Vlade govori dovoljno.

 23. Ukoliko se tender za prodaju ne raspiše do kraja godine to će biti ravno veleizdaji hrvatskog naroda. Ovo što se tamo događa graniči sa totalnim ludilom. Ova zemlja nezaustavljivo tone u kolaps. Uprava ptkm nakon ovakvih rezultata bez odgode treba dati kolektivnu ostavku zajedno sa svim sindikalcima. Sada je odgovornost na premijeru i ministru gospodarstva.

  • Na žalost, sve to predugo traje. Sumnjam da će išta napraviti do kraja godine, a sigurno će htjeti i objaviti natječaj za savjetnika. Prepredugo… 😦

   • Nažalost mislim da ste u pravu. S druge strane, recimo da odgovorni do kraja godine pokrenu aktivnosti interno, možda do polugodišta 2013 nešto već bude realizirano (nemam nikakvih informacija, nagađam & nadam se).

 24. Ovih dana svjedoci smo totalnog rasula u hrvatskoj ekonomiji, a današnji izvještaj iz Kutine je zadnji dokaz da ova država odlazi dođavola. Ovakve gubitke teško je producirati iz poslovanja i ovo je posljedica namjernog uništavanja kutinskog diva. Enormni gubici pokazuju da je ova uprava totalno nesposobna i naprosto je zastrašujuće da većinski vlasnik nije hitno tražio ostavke kompletnog tima u Kutini. Kako je moguće da je potpisan ugovor za plin na dvije godine uz cijene za koje se u startu znalo da će nas otjerati u propast. Očita je namjera uništavanja firme iz nekog razloga i ovo se mora pod hitno zaustaviti. Radnici u Kutini nisu niti svjesni da ih uskoro očekuje zastrašujuća sudbina radnika u Gredelju, Dioki-ju, a to je ulica. Ovdje ne da neće biti nikakve kogeneracije nego neće biti niti investicije u kupnju toaletnog papira, a to govori i da neki visoko pozicionirani dužnosnici nemaju pojma što govore i upitno je njihovo psiho-fizičko stanje. Krug strave ide dalje jer uskoro i Dalekovod ### obrisano ### i zadnja postrojenja industrijskog tipa zatvarju svoje poslovanje. Ovo sve će uskoro prouzročiti velike potrese za koje je bolje da ih ne spominjem jer mnogi ne bi večeras spavali. Bojim se da ovih dana hrvatska država prelazi rub sa kojeg više nema povratka.

  • Kako može onako reći da će se u Petrokemiji uskoro pokrenuti veliki investicijski ciklus!? Ne znam s čim… sada je to moguće jedino ako što prije dođe strateški partner.
   Nadam se samo da ne rade ovo namjerno tako da bi imali izgovor za privatizaciju.

  • Potpuno se slažem s vama i ovaj odgovor nije namjera nuditi kontraargumente nego samo ponuditi doprinos raspravi.

   Dakle probajmo iz drugog kuta gledati stvar – dođete na vlast i krenete raditi ono što je jasno kao dan da će javno ispasti kao “prodaja nacionalne imovine” (bez obzira koliko smo mi u pravu ovdje i koliko je to potrebno). Tek to bi pozaustavljalo sve ove pokrenute predaktivnosti tipa konačno rasturanje apsolutno predebelih sindikalnih prava, lansiranje nekih novih zakona koji se tek trebaju zavrtiti u ekonomiji (npr. ovo o jdoo, što će već se sad vidi morati malo promijeniti jer su posljedice neuspjeha koliko pratim prilično dramatične a to tako za takve firme ne bi smjelo biti, pa ovaj zakon kakolisevećzove koji oslobađa od poreza na dobit velike investicije…).

   Da ne spomenemo da bi cijela stvar s rasprodajom odmah bila zicer čak i ovako nesposobnoj oporbi (ili pak i ona sama doživljava dno gdje se konsolidira?). I još k tome imate ekonomski kotač zamašnjak koji se niti zaustavi samo tako (potrebne su godine, kao što smo vidjeli, da dođemo u ovakvo s(t/r)anje), niti se samo tako pokreće (iako jest istina da je prošlo skoro godinu dana i stvari više nisu vesele kao prije). Ne znam više jesam li to čitao u Nordhaus/Samuelsonovoj “Bibliji” ili ovoj pravoj ali jel ono bilo nešto da investicijski ciklusi traju 7 godina (pa ono nešto o 7 debelih i 7 mršavih… ne znam, nemam još dovoljno kave u sistemu :))

   Investitori vani znaju kaj je PTKM. Odgovorni na vlasti znaju da investitori znaju (jer su im investitori to jasno rekli i saslušani su na pravim adresama) i znaju koja je situacija s poslovanjem. Što se čeka ne znam, ali ako ništa drugo ovo je stvarno očiti case for action.

   • Uz ovakvu (nikakvu) oporbu, uz ovakve rezultate fimre, uz ovako neophodne privatne investicije (koje se mogu zahtjevati u natječaju) – ne vidim povoljnijeg trenutka od sadašnjeg.

    Pitanje je samo vide li to i u Vladi.

 25. Još sam samo zaboravio i podatak današnjeg dana da je industrijska proizvodnja u Rujnu pala preko 7%. Katastrofa i ako zajednička Vlada nije moguća pod hitno treba raspisati nove izbore.

 26. I reakcija tržišta pokazuje da se ovi grozni rezultati smatraju okidačem za privatizaciju. Mislim da su stvari sad svima jasne. Što prije se privatizacija desi, to bolje za radnike, lokalnu zajednicu, poljoprivrednike i dioničare. A i za Hrvatsku, na Petrokemiji se grade i ruše mostovi (Pelješki ili neki drugi)
  Imam dionice, nije nagovor

  • Pogledajte kojom ‘brzinom’ ide privatizacija (za demagoge rasprodaja) CROS-a i HPB-a. Unutar godinu dana uspjeli su tek raspisati natječaj za savjetnika.
   Mislim da od privatizacije PTKM neće još dugo biti ništa ( mada se nadam da griješim). Čaćićevo izletavanje u proljeće je bilo samo spin i samoreklama samog Čačića, treba ipak imat na umu da ovu vladu vode socjaldemokrati i oni su uvijek na strani radnika bez obzira što te radnike vode demagozi i bez obzira što je sve to dugoročno na štetu i radnika i tvtrke

  • Baš me interesira što su smislili?Što ako npr vi meni date vaš stan od 120-150m2 npr u zgb u godišnji najam od 5000kn,ja uredno platim 15% poreza na najam cca 750kn i dali to znači da sam oslobođen poreza na imovinu?Što je sa paušalnim porezima na najam apartmana na jadranu?Baš me interesira što su smislili da opet ne bude kao rušenje bespravne gradnje;nekome srušili a danas sve ostalo legaliziraju a ovaj što su mu srušili neka plače,bojim se da će sa porezom biti isto,”snalažljivi” ga neće plaćati a “nesnalažljivi” će platiti sve?Bojim se da će tako biti?U sloveniji su se ljudi fiktivno rastavljali a vidjet ćemo što ćemo mi hrvati smisliti,još država ne zna koliko smo mi “snalažljivi”,nemože bilo koji narod na svijetu napraviti 400-500tis objekata nelegalno?To sigurno ne može svatko!Biti će tu svega…

   Načelno jesam za taj porez ali jako sumnjam da je način na koji to vlada radi nloš jer ljudi su barem trebali dobiti godinu dvije dana da sve to zbroje i odzmu i da vide što im je dalje činiti…,ovako mislim da je prebrzo a što je najgore to je tek početak jer nikada nećemo znati kome će pasti na pamet podizati te stope,stalno ćemo imati poreznu nesigurnost,uostalom i retroaktivno oporezivanje dividende je sramota i lakrdija iako protiv poreza nemam ništa ali “retroaktivno”,opet su kažnjeni ispravni poduzetnici koji nisu isplaćivali dividendu nego ulagali u razvoj,isto se dogodilo par puta sa poreznim dužnicima koji dobijaju nagardu ako porez plate jednokratno,njih se uvijek i nagradi…Sve ove mjere i potezi govore u prilog tome da pošteni u ovoj zemlji uvijek naj.bu…,znam da je vladi teško ali ovako uvijek ispada,pošteni ljudi ispadaju idioti???Dobro se sjećam kada su poreznim dužnicima davali popust na jednokratno podmirivanje poreza i tada sam se i sam osjećao kao idiot…

   • Zapravno me baš zanima kako će urediti problematiku rentanja apartmana. Hoće li ukinuti paušalni porez po krevetu te uvesti da se plaća porez na imovinu ili ostaviti sadašnje stanje? U mom gradu (Rovinj) imate brdo takvih situacija gdje npr. ljudi žive u kući od 200 ili 300 m2 te po ljeti dio toga iznajmljuju i plaćaju paušal i porez na dohodak. Kako će se u takvoj situaciji plaćati porez na imovnu na koliku kvadraturu odnosno procijenjenu vrijednost? A to što je srednji sloj u današnjoj hrvatskoj dalo bi se raspravljati jer po Liniću ako imate stan u Zagrebu i vikendicu na moru ste bogat čovijek. Ja sam također za taj porez ali ne ovako ad hoc kao što se radi nego postepeno. Uvode tako revolucionaran porez na naše prilike (sklonost štednje u nekretninama) a još nisu donijeli zakon o poljoprivrednom zemljištu i nisu legalizirali sve objekte a da ne pričamo za stanje u katastru i zemljišnim knjigama. Ako misle smanjivati doprinos za zdravstvo godinu po godinu ne treba imati veliki IQ i zaključiti da će stope poreza na imovinu svaku godine sve veće i veće tim prije jer će se provesti decentalizacija i školstva i zdravstva tj. prebaciti na lokalnu samoupravu.

    • Ponekad dođete u situaciju da od dva zla birate ono manje,dilema je dali ostaviti visoke stope poreza na rad ili ići u oporezovanje imovine,ovo se opet radi na krivi način je će populisti iz hdz-a to koristiti u dnevnopolitičke svrhe a isto to bi radio sdp da je opozicja,takva ponašanja uništavaju ovu zemlju,vrijeme je da se oko takvih ključnih stvari postigne konsenzus,iznesu porezne stope koje će biti trajna kategorija i da se ljudima da vrijeme prilagodbe jer može linić danas reći što god kada će karamarko ljudima obećavati da će ukinuti taj porez a već danas zna da neće i da je to suludo,bez konsenzusa opet imamo poreznu nesigurnost i opet znamo da ništa ne znamo što donosi sutra…,dodjali su sa takvim ponašanjem i bogu i narodu,to je neodgovorno,neozbiljno prema državi i budućnosti ove zemlje,sve isto je bilo sa zakonom o radu i kolektivnim ugovorom kada je jadranka kosor pokušala učiniti ono što je neupitno bilo potrebno,nećemo na taj način opstrukcijom nigdje dogurati i vrijeme je da netko pokaže narodu da opozicija može izgraditi i drugačiji pristup,ja mislim da bi to narod honorirao na izborima a ovako sa destrukcijom hdz nema ama baš nikakvu šansu da dobije sljedeće izbore jer narod nije glup da nasjeda na takve fore,puno puta su već preveslani,iskustvo je već veliko….,vidjeli smo i u grčkoj da populisti ne mogu dobiti vlast opstrukcijom i praznim obećanjima…

    • Ja ipak ne razumijem sdp što nije u stanju jasno artikulirati javnosti-narodu činjenicu da su oni defakto dva puta preuzeli vlast u dvije najveće recesije u zadnjih 20 godina,oba dva puta su dobili u ruke ruševinu od države,nelikvidnost do neba i nemoguću misiju….,nisam simpatizer ni jedne stranke ali ovo je gola istina koju nitko ne može poreći,linić je dva puta dobio financije u totalnom rasulu,totalnom kolapsu,nepovoljnom makrokruženju gdje nema puno alternativnog prostora i minimum pristojnosti i odgovornosti od hdz-a bio bi da oko ključnih stvari postignu konsenzus,to bi značilo da je hdz odgovoran i da se stvarno promijenio,to bi mu dalo vjerodostojnost i simpatije mnogih birača a ovo danas mi sliči opet na splitsku rivu koja je u mnogočemu zakočila tadašnju vlast da još tada naprave ključne reforme koje odlažemo 20 godina,splitska riva je tada zakočila reforme i možda odredila našu sadašnjost jer račan se više bavio očuvanjem mira unutar zemlje nego reformama,to je noturna činjenica…,po meni sljedeću šansu nećemo imati a onda će biti svejedno narodu tko je sdp a tko hdz….,dao bog da sam u krivu?

    • Želim reći da sanjam državu gdje sadašnji premijer izađe u javnost i prizna da su kočenjem jadranke kosor bili populisti i da je to bila fatalna greška i da je voda došla do grla a da uporedo sa njim izađe predsjednik opozicione stranke i kaže da je svijestan da je voda došla do grla i da će zato zbog interesa države podržati vladu u stvarima koje se moraju napraviti,da će pokušati napraviti konsenzus oko ključnih stvari i da objasni narodu da možda time svijesno žrtvuje popularnost svoje stranke ali da su interesi države iznad svega.Ja mislim da bi time hdz osvojio velike simpatije i dogodilo bi se upravo suprotno,popularnost bi mu narasla…Možda bi po prvi put mi u hrvatskoj mogli europi postati uzor u demokraciji gdje jeftinom populizmu nema mjesta u momentima kada je u pitanju država i budućnost naše djece,to bi bili državnici a ne “predsjednici stranaka ili premijeri”,možda bi u hrvatskoj povijesti ostali zapisani “zlatnim slovima” kao državnici a europa bi konačno od nas imala što naučiti…Dali je ovo moguće?I ja mislim da nije?Ali nije grijeh sanjati “nemoguće”?Ja se iskreno nadam da je to jedini način da demokracija opstane jer ako se to ne dogodi,mislim da ovaj tip demokracije nema budućnost jer je to priča “igrala se “deca” šibicama dok nisu upalila kuću”,ovaj tip demokracije gdje si jedno na vlasti drugo u opoziciji je sramota 21 stoljeća,gad i jad…

  • Već sam danas čuo od premijera demagogiju “srednji sloj” i ta priča,čim ti naši političari spomenu “srednji sloj” sve ti je odmah jasno,mene samo interesira dali je srednji sloj čovjek sa stanom i nasljeđenom kućom na moru?I ja sam jedan od takvih?Ali mi takvi smo jedan dan bogataši jer zbrajamo koliko nam nekretnine vrijede,jedan dan smo srednji sloj i to ne računamo kao imovinu a kada treba neku socijalu pokupiti tipa doplatak za djecu tada smo siromasi,mi smo u stvari “nesvrstani”…Kada sam danas čuo riječ “srednji sloj” uhvatila me muka…

   • Na kraju će čovjek sa brodom od 40-50tis eura koji nema nasljeđenu kuću a možda ni stan plaćati visok porez na imovinu a onaj koji ima stan i nasljeđenu kuću plaćati će simboličnu komunalnu naknadu jer će mu to zakon omogućiti,ovaj prvi može biti siromah i imati samo brod a ovaj drugi vrijednost nekretnina od 400-500tis eura i neće plaćati ništa više nego danas,svi će “iznajmljivati” ili će ih porez pomaziti,ja sam 95 posto siguran da će tako biti “jer trebamo zaštititi srednji sloj”,već unaprijed znam da će porez biti demagoški i populistički,dopuštam da griješim?Srednji sloj?Čime se mi bavimo?

    • Tako vam je u ovoj državi sa porezima,na jadran dođu inspektori i deru samo one restorane koji ulažu u ambijent i interijer,koji dobro izgledaju i popularni su kao takvi a one koji 30 godina rade u “gunju od ovce” i nisu stolice promijenili 30 godina,kapi im školjka od wc-a u zahodu,sve smrdi, njih žale pa ih pomiluju a ti već godinama bukiraju pod jastuk keš i bogatji su od ovih što naoko imaju super restorane deset puta,važno je da nosiš “gunj od ovce”,nemaš dva prednja zuba i voziš auto sa visećim auspuhom,taj sigurno u ovoj državi neće platiti porez na imovinu…,mislim da će upravo u tom smjeru ići i porez na imovinu,skoro sam pa siguran…

 27. http://www.seebiz.eu/slovensko-ministarstvo-financija-referendum-o-bankama-rusi-kredibilitet/ar-49085/

  Ajde na ovome svijetu ima netko luđi od nas?Referendum?Pa oni valjda mole boga da dožive grčku sudbinu?Šalju snažnu poruku budućim kreditorima;mi se sa vama ništa ne možemo dogovoriti jer imamo referendum?Ovo čovjek ne može vjerovati?Kao da su nekada bili jugoslaveni?Ovo je možda dobro za nas da vidimo što donosi referendum?Jadna im pamet a plešu na žici?Jedina olakotna okolnost im je euro,da nemaju eura već bi nakon ovakve najave bili bankrot,već sada…

 28. Gosp. Nenade, za sve Vaše buduće aktivnosti u pogledu Petrokemije, a siguran sam da će ih biti jer su ovi hohštapleri ispucali sve kredite, imate moju punu podršku (naravno i papirnatu ako će trebati) a vjerujem i svih ostalih “malih dioničara”.

 29. … vaše očitovanje glede rezultata PTKM !? Ili ste se očitovali onim stihovima Novih fosila … “šutnjom se može izreći više, iskrenije puno, nježnije, tiše?”…. ooooo…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.