DDJH

ĐĐ skupština

Nastavno na prethodni post, sada je jasno da ĐĐH može konkurirati za izvozne poslove od nekoliko stotina milijuna eura – koja to još hrvatska tvrtka može?

A mislim da ovo nisam do sada objavio. Zapisnik s glavne skupštine prošle godine kada sam uspio izglasati dva člana NO, jednog nominiranog od strane Lukšić grupe i drugog kojeg sam ja (oni, naravno, moraju raditi nezavisno i u najboljem interesu Društva).

Ujedno možete vidjeti teme koje su me zapravo zanimale (kontrola rizika, upravljanje imovinom, nabava …) koje su bile na začudno niskoj razini u tvrtci. Uočite da sam bio poštedio (tadašnju) upravu pitanja o voznom parku (zašto bi netko vozio Mercedes S klase), znanju engleskog itd.

Iznimno je zanimljivo i kako je predsjednik uprave eksplicitno lagao o predloženim izmjenama statuta. Naime, postojeći statut je predviđao da uprava ima pravo na ‘do 5% dobiti’, a predložena je izmjena da bude ‘5% dobiti po članu uprave’, što je naravno fudnamentalno različito. Na skupštini je predsjednik uprave mrtav-hladan tvrdio da se radi samo o pojašnjavanju, a da u biti sve ostaje isto. Jeftine uličarske fore. Predstavniku države, kojeg ovim putem zaista valja pohvaliti (g. Rac) je to jasno prozreo i minirao promjenu statuta, ali pod nekim drugim izgovorom.

Bilo je i drugih zanimljivih detalja koji nisu ušli u zapisnik, a koje ćemo ovaj put preskočiti.

A ovo pokazuje kako se isplati boriti za svoju tvrtku, zaštititi svoja prava, ali i samu tvrtku.

A ovdje je i jako, jako zanimljiva poruka. Na toj skupštini je bilo rečeno (meni iznenađenje, a vjerujem i svim ostalima koji nisu insideri) da je plan za 2011. preko 900 mil. kn, za razliku od višestruko manjih prihoda u 2010. U tom trenutku je to postao javni podatak. Svatko tko je bio na skupštini mogao je istoga trena, ili nakon skupštine, dati nalog brokeru i kupiti povoljno dionice. Vrijedi ići na skupštine!

Zapisnik:

Zapisnik o radu skupštine ĐĐHolding

Kategorije:DDJH

24 replies »

 1. Kakva bi ovo bila tvrtka da je preuzmu Lukšići! Odmah bi Čile naručio 500 Patria, a radili bi i drugu žičaru ako im je Vlahušić nacionalizira.

 2. Ako bi za Duru put za ostvariti nekakav Vas price target bio potpisati nove poslove i podici profitabilnost, za ptkm privatizacija, sto bi to bilo za Korf i Vlho, sami rezultati poslovanja ili bi trebalo cekati prodaju vecinskog vlasnika?

 3. Zanimljivo
  i Makedoncima se sviđa Patria . Oni se također spremaju u šoping.
  http://kurir.mk/makedonija/vesti/87538-Vo-Krivolak-prezentacija-na-oklopno-borbeno-vozilo-

  Zadnjih tjedana je porastao moj skepticizam spram nove uprave Đure(nisu se ugovarali novi poslovi), no ovim potpisom ugovora sa Kongspergom su me doslovno kupili! Mislim da bi ovdje u nadolazečim tjednima moglo biti svega.
  Imam značajan broj dionica ĐĐ i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih!

 4. Evo rezultata za 2012. godinu: http://zse.hr/UserDocsImages/financ/DDJH-fin2012-4Q-NotREV-K-HR.pdf

  Dobit u zadnjem kvartalu milijun kn, za cijelu godinu 4 mil. Ima za Upravu dosta pitanja:

  1. Zašto se rezultat iz financijskih aktivnosti ne dovede pod kontrolu? 2011. je dobit iz fin. aktivnosti bio 3 mil. kn, a prošle godine opet preko 3 milijuna kn gubitka – zašto?

  2. Zašto je došlo do znatnijeg povećanja broja radnika? Jasno mi je da je obim posla veći, ali zar je moguće da iskorištenost radne snage bila optimalna da je trebalo doći do cca 15-ak % povećanja broja radnika? Također, vidimo da je (uz povećanje broja radnika) došlo i do povećanja neto plaća za preko 5%. Je li to opravdano s obzirom na nezaposlenost u Hrvatskoj, u situaciji kada se od državnih službenika traži odracanje brojnih prava da se u državnom poduzeću plaće istovremeno povećavaju (koje uz to vuče velike gubitke iz prošlih godina, a i sad je na granici pozitive)?

  3. Kad će se napokon objavljivati “normalna” izvješća, a ne se rugati dioničarima i ostalim stakeholderima s “analizom rezultata”?

  4. Kad će se web stranica poduzeća redizajnirati da zasliči na nešto?
  Itd.

  p.s. Lijepo je vidjeti da očekuju ove godine povećanje prihoda od 10-ak posto. Ali zašto nisu napisali i zbog čega to očekuju kad od divizije obrana očekuju svega 300 milijuna kn? Ima li kakvih naznaka da će se dobiti neki veći posao s vaganima kada se od divizije Promet očekuje 340 milijuna kn prihoda? Ili iz drugih divizija (Obnovljivi izvori, Industrija i energetika) također očekivanja više stotina milijuna kn prihoda? Jer lijepo zvuči, nadam se i da imaju pokriće za to.

  • 1. Rezultati ĐĐ se ne trebaju gledati kroz tekuću dobit. Jasno, mnogi mudraci koji nisu dionice kupili na 33, 43, 53 i 63 će (kao što su i za KORF, ili nisu kupovali ADPL nego HT po onim cijenama) argumenirati nekim ROE, dividendama i slično. ĐĐ se gleda kroz perspektivu razvoja poslovanja.

   2. Planovi su međutim impresivni i ne vjerujem da bi se tako jakim izjavama šalili da nemaju neke konkretne naznake. Što se tiče konkrento transporta, uočite da je sutra rok za predaju privatizacijskih ponuda za HŽ Cargo http://www.hznet.hr/objavljen-javni-poziv01 pri čemu onda, naravno, možemo računati i na te velike narudžbe vagona, pri čemu vjerujem da će ĐĐ, tko god kupio, dobiti neki velik dio toga. To je primjerice što se tiče transporta, o vojnom programu znamo manje.

   3. Što se tiče broja radnika, zašto se ne bi povećavao broj radnika s rastom prihoda? Udjela plaća u troškovima nije pretjeran, pa ne vidim zašto ne bi one lagano i rasle, ali jedan dio rasta je možda i od zapošljvanja više plaćene vrste radnika, ne znam.

   Ukupno, izvješće za 2012. je kakvo smo mogli i očekivati, a kod ĐĐ je važno kojom će orbitom krenuti, a to je preživljavanja ili velikog razvoja, a ove najave me zaista ohrabruju.

   • Jesu, planovi su impresivni. Zato kažem da se nadam da imaju pokrića za to, da nisu samo puste želje. Recimo, samo od divizije Obnovljivi izvori energije očekuju preko 200 milijuna kn prihoda! To jako lijepo zvuči, nadam se da je i izgledno.

    Ukupni planirani prihodi 1,2 milijarde kn, od toga Obrana samo 300 milijuna kn (to je vjerojatno isključivo za MORH jer u Vladinu proračunu za 2013. stoji točno taj planirani iznos). Dakle, eventualni novi dobiveni poslovi BOV-ova nisu uopće uključeni u tih 1,2 mlrd. kn! Zaista impresivno.

    p.s. Imam dionice DDJH već dugo, nije nagovor na kupnju/prodaju. Samo želim da budu maksimalno efikasni, da malo “stisnemo” Upravu da postane svjesna da je to njihov zadatak. Recimo, nekakav ideal kojem težim je da budu kao Uprava ADPL. Tada ću biti miran.

  • I za 2012. planovi su bili poprilično impresivni. Prihod 1.15 mlrd, dobit 25 mil ako se ne varam. Kao što vidimo letvica je ipak bila previsoko postavljena.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.