PTKM

Petrokemija: Uprava mora otići!

Tko šteti hrvatskom društvu, uništava ga i vuče natrag? Ali ovo je ipak vjerojatno katalizatorski trenutak za privatizaciju!

1. Petrokemija je objavila izuzetno loše rezultate. Tko su gubitnici? Gubitnici su skoro svi:
– dioničari, od kojih je je najveći država,
– ali i skoro svi zaposleni u RH jer su velik vlasnik i mirovinski fondovi
– radnici, jer će se sad vjerojatno morati ići u hitne mjere štednje (smanjenje plaće, smanjenje broja radnika) kao i u prošlog krizi. A jasno je da im je sada i kolektivna snaga pregovaranja za bolje uvjete u privatizaciji lošija (alternativa je sudbina Gredelja, Kraljevice, 3. maja …)
– lokalna zajednica (porezi i razvoj),
– itd.

Dobitnika nema, osim eventualno INE (koja ima dobar ugovor o plinu s Petrokemije) i šačiće zlosutnika koji likuju kad je drugima loše.

U ovom kontekstu bi krasno bilo znati što misli gospodin Žmegač, gradonačelnik Kutine. I on se bio protivio privatizaciji! Računa on i na prihod od 4 mil. od zemlje koju bi prodao Petrokemiji, ali sada će to malo teže ići!?

2. Pri tome je ogromna, meni nevjerojatna, odgovornost uprave. Pazite, primjerice, što kažu: “Kao odraz kretanja na svjetskom tržištu naftnih derivata i rasta tečaja USD prisutan je rast cijene plina (39,1 % u odnosu na isto razdoblje 2011. godine) i to je bio najznačajniji troškovni udar u izvještajnom razdoblju.

Znači li ovo, a čini se da znači, da je tečaj dolara varijabla, u smislu da nije hedgiran!? A sjetimo se kako je propadao Brodosplit koji se također nije hedgirao, primjerice 2008.: Velika buža: Brodosplit lani izgubio više od pola milijarde kuna.

Gospodin Jagušt puno je vremena proveo radeći u Interini i Agrokoru, dakle morao bi ponešto znati o otklanjanju tečajnog rizika. Jer posao uprave nije da se nada ili kladi na tečaj valuta, njegove je da se zaštiti od promjene tečaja ako mu ‘ulazi’ i ‘izlazi’ nisu u istom. A što bi bilo da je dolar narastao daleko više?

Također, prema zapisniku sa zadnje skupštine, gospodin Jagušt je priznao da je otpustio jednog lažno zaposlenog, ali koliko znam nije predmet prijavio DORH-u. A kao što znamo, radi se o kaznenom djelu, i, primjerice, zbog takvog slučaja su u HAC-u frcali otkazi na poprilično visokim razinama. Gospodin Jagušt nas nije izvjestio da je podnio kaznenu prijavu nakon što je otkrio kazneno djelo, pa vjerojatno i nije, a nakon što sam eksplicitno postavio ovo pitanje, tada predsjedavajući Željko ‘mrzimo kapital’ Klaus (‘srećom’, malo su mu smanjili pozicije, više nije predsjednik NO niti član revizorskog odbora, pa više neće ni voditi skupštine) je zabranio to pitanje ‘jer da je to obavijest izvan dnevnog reda’. Iako mislim da je ovo kršenje ZTD (jer se u sklopu odobravanja financijskog izvješća raspravlja o cjelokupnom poslovanju kompanije) nisam htio rušiti skupštinu, jer smo bili postigli glavni cilj, a to je imenovanje novog NO i novor revizora.

Pitao sam na skupštini i neka druga pitanja oko drugih navodno fiktivno zaposlenih.

No, po mom sudu je glavni grijeh uprave potpisivanje dvogodišnjeg ugovora o dobavi plina, za koji se sada jasno vidi da je nepovoljan za Petrokemiju? Zašto taj glavni poslovni odnos fiksirati na dvije godine? Fleksibilnost je vrlo važna i čak i plaćanje nešto više cijene, ali na godinu dana, bilo bi daleko bolje.

Zašto godinama stoji projekt ulaganja u kogeneraciju?

I je li istina da je za predsjednika uprave nedavno kupljen Audi A6 bi-turbo S line, za preko 600.000 kuna? Ne razumijem zašto bi takav auto kupovala (većinski) državna tvrtka u gubicima? (Ali poznata je strast naših managera prema skupim autima!)

Mislim da zbog ovako loših rezultata, ali i ponašanja, koje sam indicirao gore, uprava mora otići!

2. Kao što znate, u proljeće ove godine sam u Jutarnjem objavio ‘programatski’ tekst kako bi trebalo privatizirati Petrokemiju. Sada je potpuno jasno da sam bio potpuno u pravu.

Evo tog teksta.

3. Ubrzo nakon toga je privatizacija i najavljena. Razni ‘dušebrižnici’ su počeli galamiti po medijima. Najviše znani su bili istupi sindikalca Klausa, koji se predstavlja kao zaštitnik radnika, ali čiji rezultati govore upravo suprotno. Ovdje se uvijek lijepo podsjetiti kako je on izjavio i da ‘Mi u Petrokemiji mrzimo svaki kapital’. Kako se ovim gubicima smanjio kapital društva, valjda su mu onda gubici dragi!?

Ali najparadoksalniji su bili istupi glavnog urednika Poslovnog, Markušića. Kao što znate, on je bio zamjenik glavne urednice (zadužen za tržišta kapitala) pa je tako svojevremeno potpisao i ovaj tekst (i vjerojatno naslovio): Varteks i ingra potcijenjeni, INA precijenjena (u tom trenutku je Ingra bila 56.000 kn). Ima takvih članaka dosta. On godinama nije pisao o konkretnim dionicama, ali zato je o Petrokemiji napisao:

Stoga sasvim razumljivo zvuče zahtjevi radnika kutinske Petrokemije koji žele ostati u državnom vlasništvu i protive se novom vlasniku – bio on iz zapadne ili istočne Europe, privatna tvrtka ili u većinskom vlasništvu druge države. To je legitiman zahtjev i sve drugo u hrvatskim uvjetima bilo bi lažno.

Što čovjeku bi, povijest će istražiti, pogotovo jer se još 2006. obračunavao s ilegalnim aktivnostima u članku Kraj socijalističkih iluzija u TDZ, a ovdje se nije pozabavio s ilegalnim ‘Stožerom za obranu Petrokemije’ (Pazite, ‘Obranu’, od čega!?).

Pisao je taj urednik i o ‘Kredibilitetu autora‘, gdje imamo i antologijski citat ‘Ne treba vijesti prikupljati panično nego ležerno’, pa mi je nevjerojatno da se sad, nakon svojih prethodnih članaka o Petrokemiji nije pozabavio ovim ogromnim gubicima u njoj!?

A opet kako to povezati s time da je pri vrhuncu tržišta vodio neki ‘virtualni portfelj’ gdje je redovito izvještavao o nekim papirnatim dobicima, ali kad je kasnije krenulo po zlu, nismo više čuli ni riječi? Onaj izvadak koji sam prije citirao čudom je nestao iz arhive business.hr na webu (!?), ali ima ih dosta. Evo ovdje je ‘zaradio’ 61.000 kuna.

Ali zato je urednik objavio i članak u kojem piše o Petrokemiji “Prva ekipa kaže da firmu treba prodati jer je to najbolje za sve, od dioničara, radnika, do nas 4,200.000 idealnih da saniramo eventualne gubitke. Dobra je oklada da ta ekipa nema ništa protiv da cijela Kutina umre od gladi, samo da oni zarade.” (Je li ovo dno, ili može i gore?).

Ogromne gubitke Poslovnog dok je izdavač bio Dnevnik, g. Markušić član uprave i glavni urednik, sanirao je vlasnik. Izdavač mu je sada 24sata i prijašnji izdavač je ugašen. Inače, 2007.-2010. (kasnije nemamo jer je subjekt ugašen) su mu gubici bili koliki i prihodi!?

4. Ipak, tržište Petrokemiju svejedno percipira dobro. Od početka godine je u plusu 10%, pad nakon objave ovih velikih gubitaka je bio mali i na vrlo malom volumenu. Vjerujem da to znači da većina sudionika tržišta misli kao i ja: privatizacija Petrokemije sada je izvjesnija i bit će vjerojatno brža nego li je plan bio prije ovih rezultata.

5. A koje su alternative? Možda najbolje da krenemo od perspektive radnika. Možda da prouče slučaj Gredelj.

Napomena: Imam dionice Petrokemije i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:PTKM, Uncategorized

364 replies »

 1. Hvala na doprinosu i sažimanju onoga što se ovdje već pisalo jasno i glasno (i pravodobno!).

  Obzirom da konačno završavam Atlas Shrugged (tja… ima dana kad ne stižem više od strane ili dve pročitati ali zato čitam temeljito :)), mogu samo reći da rezoniranje jako podsjeća na jedan od finalnih sastanaka Reardena sa “vladajućom klasom”, gdje se zdravi razum potpuno izgubio u trabunjanjima o “dobrobiti društva” i “praktičnom djelovanju u krizi koja je samo privremena” (privremena godinama već). U knjizi je slijedio raspad sustava, život u strahu i neimaštini, opći kaos, zar ne? A rješenje je bilo tako lako – samo pustite one koji znaju da rade (ako netko želi kupiti i nudi fer uvjete, pa pustite ga da radi).

  • I samo malo da se nadopunim, jako jako se nadam da će ovo što DIV pokušava napraviti u brodogradilištu rezultirati nečim čime će se moći mahati pred nosom našim sindikalnim uguznicima – pa da i to bude u prilog nastavku procesa.

   A premalo se priča i o tome kolika panika je izbila u doba privatizacije HT-a, dok se danas nitko ne buni što bere dividendicu i što stvari konačno funkcioniraju po nekakvim tržišnim principima (sve rasprave o samoj dionici, tvrtki i tom tržištu ovdje na stranu).

  • Nekakva udružena akcija sigurno. Ali svatko bi mogao pisati svom zastupniku u Saboru, Ministarstvu gospodarstva, ali i upravi i NO Petrokemije.

 2. “Službena ili odgovorna osoba koja ne prijavi počinjenje težeg kaznenog djela za koje je saznala obavljajući svoju dužnost, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili povodom prijedloga, čini kazneno djelo iz članka 300. stavak 2. Kaznenog zakona”

 3. a da krenemo oglasom u javnim glasilima i javnim pozivom malih dioničara na ostavku uprave? G. Bakić je već koristio taj način komunikacije prema široj javnosti. Ovo je trenutak u kojem mali dioničari ne smiju puno oklijevati.
  pozdrav svim malim dioničarima i puna podrška naporima g. Bakića.

  • To je dobra ideja. Pod nazivom ‘Čeka li Petrokemiju sudbina Gredelja?’, podnaslov ‘hitna privatizacija Petrokemije dok je još vrijeme’ .. itd.

   • Ili nešto u stilu onih nekih sličnih full-page porukama koje su kretale sa “ISTINA JE…”, pa onda rezoniranje, usporedbe, fakti…

    G. Bakić, ak se odlučite na to, molim javite gdje bih mogao uplatiti svoj skromni doprinos za objavljivanje.

   • Ako to mali dioničare ne naprave ne znam tko će? Treba nam pravi stožer za obranu Petrokemije i to stožer za obranu od nevjerojatno loših odluka Uprave, jeftinog populizma koji nas može strašno puno koštati (možda i više od brodogradilišta), stožer za obranu od ovakvih strašnih kvartalnih gubitaka, stožer za obranu od pogodovanja INA-i i ostalima. Ovako više ne ide… gdje je sada Vlada, gdje je “odgovoran većinski vlasnik”? Po čemu je to INA toliko bitnija od Petrokemije? Država je Petrokemiji još uvijek samo maćeha čiji pijuni pune Upravu poslije svake smjene vlasti. To treba hitno prestati!

    • Dapače, sinergije rješavanja pitanja Petrokemije i INA-e istovremeno su više nego zanimljive kad uđete u razradu takvih scenarija 🙂

 4. G. Bakić

  Pošto ste pisali da imate kontakte s radnicima Petrokemije, zanima me što oni misle o ovim rezultatima Uprave i kakva je kod njih klima vezana uz privatizaciju. Mislim da su i oni koji više nisu dioničari, vidjevši kuda sve to ide životno zainteresirani za drastičnim promjenama.
  Vjarujem da su svjesni da tu više nikakva demagogija ne pomaže.
  Ako imate kakav komentar s njihove strane?

   • Vjerojatno im je toplo oko srca zbog predsjednika kada ga vide kako tutnji na zadnjem sjedištu kroz Kutinu s takvim strojem. Ipak je takvo što simbol uspjeha.

    Ako baš i krene po zlu, naći će se i za kakvu zgodnu otpremninu, ipak je Petrokemija jedno ozbiljno hrvatsko državno preduzeće.

 5. Nisam dioničar PTKM, a mislim da vrijeme nalaže maksimalnu angažiranost dioničara.
  No, danas me malo dublje štecnula Linićeva najava uvođenja trošarina na plin, struju itd, gdje bi bili oslobođeni građani, a opet će račun platiti industrija, a građani malo kasnije kroz cijene.
  Pored ovakvih cijena još i trošarine, mislim da je to malo previše da bi naša industrija mogla izdržati s obzirom kako se njome upravlja i kakve naslijeđene terete vuče sa sobom.
  Nijedna veća industrija u nas neće preživjeti ako ne uvede pravila najstrožeg kapitalizma u proizvodnji, vezano za rashode itd.

 6. Podržavam akciju i također sam spreman sudjelovati u troškovima objave.
  Maloprije sam poslao slijedeći upit Ministarstvu gospodarstva:

  “”Poštovani,
  prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u pratnji pomoćnika ministra i suradnika još je u ožujku ove godine boravio u dvodnevnom službenom gospodarskom posjetu Ruskoj Federaciji. Za Hinu je izjavio da je s ruskim dužnosnicima u Moskvi raspravljen niz tema, te da su Rusi iskazali i interes za privatizacijske procese Petrokemije i Hrvatske poštanske banke.

  Budući da je prošlog tjedna Petrokemija objavila katastrofalno izvješće za treći kvartal, moje je pitanje kada će se izvršiti privatizacija Petrokemije i na taj način pomoći i samoj državnoj blaganji od prihoda privatizacije, ali pomoć bi to bila i svim građanima RH jer više država (porezni obveznici) ne bi morala sanirati dug Petrokemije? Također bi na velikom dobitku bili i zaposleni u Petrokemiji jer bi novi vlasnik ili strateški partner mogao (tj. trebao, ako se to u tekstu natječaja za privatizaciju postavi kao uvjet) uložiti u proširenje kapaciteta i na taj način zadržati sve zaposlene, a možda otvoriti i nova radna mjesta.

  Samo par podataka bih htio iznijeti i to iz samog izvješća kojeg je objavila Petrokemija. U posljednjem kvartalu je ostvaren gubitak od 91 milijun kuna, a u sveukupno u prvih 9 mjeseci ove godine dug je 141 milijun kuna.

  Najveći problem je nabavna cijena plina kao osnovne sirovine koja u izvještajnom razdoblju ima udjel u ukupnim rashodima od 56%. A ta cijena plina je u prva tri tromjesečja 2012. godine viša jza 39,1% od istog razdoblja 2011. godine, a čak 78,5% u odnosu na usporedivo razdoblje 2010. godine (kumulativni rast). Uz sve to, uprava Petrokemije se nije zaštitila od tečajnog rizika, te je potpisala, očito nepovoljni, ugovor za dobavu plina ne samo za ovu nego i za slijedeću godinu.

  Također, na str. 17 i sami kažu: „Pokretanje snažnijeg investicijskog ciklusa i modernizacija nameću se kao nužnost trajnog konsolidiranja poslovanja Društva.“, a sve upućuje na to da tog novca nema niti Petrokemija, niti njen većinski vlasnik – Republika Hrvatska.

  A samo kao primjer što se sve može postići je i ovaj članak http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/srbiji-smanjena-cijena-ruskog-plina-218564
  iz kojeg je vidljivo da će ugovorom s Rusijom, Sribija kupovati plin od njih po 20% povoljnijoj cijeni od dosadašnje. Samo ugrubo, ako je godišnjih rashod Petrokemije 3 milijarde kuna, a od toga 50% otpada na plin (1,5 milijardi kuna), s ovakvim ugovorom, ušteda bi bila 300 milijuna kuna godišnje!

  Nadam se da ćete brzo reagirati i pokazati da se može napraviti i transparentna, pozitivna privatizacija od koje će svi imati koristi. Što se čeka?

  Srdačan pozdrav i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
  dioničar Petrokemije””

  Imam dionice Petrokemije i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.

   • Pridružujem s pohvalama! S obzirom da je e-mail javno objavljen, nadam se da nemate ništa protiv da ga kopiram i postavim pitanje i u svoje ime (kao dioničara)?

    • Hvala!
     Slobodno kopirajte dio ili cijeli email. Ili dodajte svoj štih.
     Mislio sam napisati puno duži email, s više argumenata, ali se bojim da ga onda nitko ne bi čitao. I ovako mi se čini malo predugačak 🙂

 7. Citat iz izvješća trebalo bi dopuniti i ovim objašnjenjem:”Ova najvažnija sirovina nabavlja se na domaćem tržištu prema tzv „ruskoj formuli“ temeljenoj na cijeni naftnih derivata i cijeni plina izraženoj u USD. Petrokemija d.d. nije u razdoblju odrujna 2011. do rujna 2012. godine bila obuhvaćena Odlukom Vlade RH o najvišoj razini cijene plina za povlaštene potrošače, a u normativnom dijelu tržišta plina nije imala mogućnost
  istovremene kupnje od više dobavljača. Stoga je u svom financijskom rezultatu podnijela sav teret izrazitog rasta cijene prirodnog plina, što je imalo značajnog utjecaja na rast troškova i iskazivanje gubitka. Tijekom trećeg tromjesečja 2012. godine Petrokemija d.d. je na bazi odgovarajućih odluka Vlade RH, vezanih uz normativno definiranje tržišta plina u Republici
  Hrvatskoj, konačno bila u mogućnosti kupovati plin od više dobavljača. Količine plina dobavljene po nižoj cijeni od inozemnog dobavljača, djelomično su ublažile troškovni udar s kojim je Društvo bilo suočeno tijekom izvještajnog razdoblja. Nažalost, prethodna ugovorna
  ograničenja sprječavaju Društvo da značajnije količine nabavi na slobodnom tržištu, tako da se u trenutku sastavljanja ovih financijskih izvještaja nastavlja nabavka manjih količina prirodnog
  plina, koje ne mogu bitno utjecati na ukupan poslovni rezultat 2012.g..” (strana 6 izvješća).
  Po onome što ja iščitavam, dolar se koristi samo kao obračunska jedinica u toj formuli, a ne kao sredstvo plaćanja, pa ne vidim kako bi se Petrokemija mogla zaštititi od tog rizika. Ili sam krivo shvatio izvješće? Time ne opravdavam ovakve Jaguštove rezultate, ali po ovome kako sam ja razumio za gubitke je kriv ministar gospodarstva, koji je i zapeo da se Petrokemija proda, jer nije promijenio Odluku Vlade.
  Jesam li možda nešto previdio?

  • Naravno da se ne plaća u dolarima, pa službena valuta je kuna i bilo bi to nezakonski. Ali izračun formule je u dolarima. Dakle, treba se hedgirati.

   A ono što često viđamo u loše upravljanim tvrtkama (ne kažem da je i u PTKM; iako moguće), je da ako bude velika dobit, uprava ima veliki bonus, a ako bude gubitak, nikome ništa. Stoga je njima daleko bolje kockati se, nego ići na pozitivnu nulu.

   • Kad već spominjete bonuse uprave za rezultat, koji je uopće plan za 2012. Malo sam lijen tražiti, ali ono koliko sam dosad prosurfao po objavljenim podacima burze, nigdje nema Petrokemijinog financijskog plana za 2012. godinu. Zar ne? Jer možda ovaj rezultat Q3 je u skladu s planiranim, pa je onda uprava dobra.
    Koji financijski rezultat uprava uopće gađa? I koje parametre nadzorni onda kontrolira upravu?
    Ili je možda plan predstavljen dioničarima na održanim skupštinama?
    Hoću reći: ako je uprava ostvarenim rezultatom daleko od plana, onda mora otići? Ili nadzorni odbor mora otići i doći novi koji zna cilj kojeg treba nadzirati.

  • Ugovor za plin se nije morao potpisivati na dvije godine, eto kada vidimo da je inozemni plin jeftiniji od domaćeg? Eto ako se znalo koliko je nepovoljni ugovor onda ga nisu niti smjeli potpisivati po cijenu otkaza….

   • Ugovor za plin se kao prvo trebao potpisati tako da se potpisuje s najboljom firmom/na najbolju ponudu. Iako postoji šansa da je to stvarno tako, čisto sumnjam – jer da je sve čisto, nema razloga da PTKM ne objavi malo više podataka od “sklopljeno je”.

    • Ne postoji šansa da je “ugovor potpisan s najboljom firmom/na najbolju ponudu” jer PTKM nije mogla s nikim ni potpisati nego s Inom. 😀 Tu se vidi taj maćehinski odnos države prema Petrokemiji. Daješ nekom praktični monopol, a s druge strane ne reguliraš uvjete plasiranja tog proizvoda – točnije, regulirali su za građanstvo i male gospodarstvenike, a HEP i Petrokemija su samostalno pregovarali.

     Znači, Petrokemija je mogla ili pristati na uvjete koje je Ina ponudila, ili zatvorit pogon. Iako sam čuo da je g. Jagušt bio dobar/oštar pregovarač, teško je u tim uvjetima nešto značajno bolje ispregovarati kad zapravo nemaš značajniju pregovaračku moć.

     Eventualno se moglo možda medijski napravit pompu, reći kako stoje stvari, da Ina zapravo pokušava na leđima HEP-a i Petrokemije smanjiti gubitke u plinskom biznisu. No, za to je trebalo imati *uda, jer bi lako bilo moguće da će te Vlada smijeniti (jer će javnost postati svjesna da je to zapravo direktna posljedica loše vladine odluke o zamrzavanju cijene plina za građane i malih gospodarskih potrošača koji su plaćali nerealno nisku cijenu. Ina je, logično, to pokušala ublažiti na Petrokemiji i HEP-u na koje se ta ograničenja nisu odnosila). I onda kao rezultat dobiješ to da anticiklični potrošači plaćaju znatno veću cijenu od svih drugih, što ne može biti veći nonsens nego što je. Eto, to su možda mogli “iskomunicirati” javnosti, napravit malo drame (recimo naslov “INA NAS TJERA U STEČAJ”). Sve drugo je zapravo “pišanje u vjetar”, Ina je imala znatno veću pregovaračku moć.

     ALI, ono što su sigurno mogli, je zaštiti se od promjene tečaja! To je bar bilo lako. Jer pazite, gledajući graf USD/KN, vidimo da je tečaj 10-ak % veći u odnosu na prošlogodišnje isto razdoblje. Znači, na plaćenih cca milijardu i 250 mil. kn za plin (56% rashoda što su naveli u FI), mogli su uštedjeti minimalno 120 milijuna kn! To bi značilo da bi bili negdje malo ispod nule, a ne stvoriti ovako ogromni gubitak.

     Dakle, Upravi Petrokemije se treba “suditi” prvenstveno zbog tog propusta. A i zbog potpisivanja 2-godišnjeg ugovora (jer se znalo da je liberalizacija tržišta plina pitanje dana, da će u pregovorima s više dobavljača tek moći dobiti fer cijenu plina).

    • Hvala na detaljnom pregledu! Ne stizem sam pratiti sve detaljno pa mi je i ovaj blog a i komentari po diskusijama vrlo vrijedan izvor inputa za daljnje razmisljanje (zgodno kod toga je sto je KPI vrlo jasan brojcano kod brokera :))

 8. Neka radnicima sada srećko horvat objašnjava u petom danu kako su oni uspješno vođena kompanija koju država i zločesti čačić žele prodati i “oteti radnicima” i kako bi im esop bio najbolje riješenje…Neka im on predloži esop,tu će ih bog pomoći…,evo štete koju su prouzročili hrvatski mediji i razni populisti a čačić je bio prozvan crnim vragom na samu najavu razgovora o eventualnoj privatizaciji…,,sada će krenuti otpuštanja i snižavana plaća a sve zahvaljujući populistima koji ljude zaluđuju iz dana u dan i stvaraju antiprivatizacijsku i antinvesticijsku klimu u društvu koje svaki dan zaranja sve dublje i dublje,valjda oni to i žele…

  • E ako se nije već dovoljno dogodilo da dođe nova uprava, novi vlasnik itd., onda stvarno ne znam što se još treba/može dogoditi. Nakon svega ovoga više nitko od gore spomenutih štetočina nema pravo pisnuti na temu privatizacije Petrokemije jer svi su svoje već sve rekli i povijest će im suditi.

   Vlada sada ima jasan i ozbiljan posao pred sobom i nadam se da shvaćaju i važnost vremenske varijable u tome, da će prvi koraci biti učinjeni vrlo skoro jer kako vrijeme prolazi vrijednost koja će se tu ostvariti je sve manja. Država danas sigurno nije u poziciji da si može priuštiti daljnje uništavanje kapitala.

 9. poštovani, niste li vi jako hvalili gospodina Jagušta i izražavali mu svoju veliku potporu?
  rezultat je bio manje više očekivan, pa ne razumijem ovu vašu radikalnu promjenu stava.
  hvala

  PS-nemam nikakve veze s dotičnim, posjedujem dionice PTKM i ovo nije nagovor na prodaju ili kupnju istih

  • Što Vam nije jasno? Pohvalio sam ga za ono što je napravio tada, ali taržim da odstupi sada, sukladno svojim rezultatima? Al Vi to znate, jelda, nego Vi to onako … ?

 10. Možda sazivanje izvanredne skupštine? Sa samo dvije točke: smjena stare i izbor nove uprave, te nalog novoj za pronalaženje strateškog partnera i privatizaciju. Čini mi se konstruktivnijim načinom od medijske galame, pogotovo ovakvog kampanjskog tipa. Jer ako smo šutjeli dosada, što sad imamo galamiti po novinama? Ako ćemo galamiti, idemo galamiti gdje treba Čak, smatram da ni mi mali dioničari nismo sasvim nevini. Stalno na ovom blogu nešto licitiramo tipa kol’ko će nam Rusi platiti kad dođu ,700, 1000, 1500?… , pa zatim ako je plus dobro je, ako je minus opet dobro jer brže će privatizacija itd. Pitam se kakve su to kalkulacije? Kako minus može biti dobar, osim ako nije u investicijama? Moja kalkulacija je zadržati dionice i nakon privatizacije i za 10 godina, nakon što se prošire proizvodni kapaciteti i završi kogeneracijsko postrojenje, računam da će im vrijednost biti barem 10-15x veća od one po kojoj sam ih kupio. Neka je prirodna profitabilnost konzervativnih 7,5% godišnje, sa dividendom u 2 godine ja sam otplatio cijelu investiciju i pobijedio desetogodišnju inflaciju. Poslije toga, 30-40% mojih godišnjih prihoda bio bi prihod od dividende. Ako, ništa drugo to je 30-40% više slobodnog vremena. Nisam ovdje vidio slične kalkulacije i zato se ne čudim zlobnicima i zavidnicima koji nas percipiraju kao špekulante koji se prave da to nisu ( kao da su oni nešto bolji od nas), niti Kutinjanima koji radije biraju zlo koje znaju (Klaus i balvani) od onog koje ne znaju (Bakić i geekovi). Napominjem, to je njihova percepcija, ne moj stav. Što se tiče plina, sve živo smo iskomentirali. ali cijenu i najvažnije ugovor na 2 godine i to u kontekstu liberalizacije trgovanja skoro ni riječi ( uključujem tu i sebe), tek par sramežljivih komentara i linkova koji nisu naišli na plodno tlo za raspravu. Zasada toliko.

 11. Procitao sam tekst, ali nisam skuzio da li je, za male dionicare, dobro sto se sada dogodilo zato jer ce petrokemija prije u privatizaciju (i da li bi u skladu s tim trebali biti sretni zbog ovakve uprave).

 12. Meni nije jasno da i mirovinci koji tamo ne sjede nešto ne poduzmu oko hedgiranja tečaja!Pa kako to da Uprava to nije napravila kad i puni al puno manje kompanije to rade. Da ne znaju ajde al moraju da znaju. Možda su se htjeli kladiti na tečaj kao ekipa iz Riječke banke i eto gubitaka. Po te se može raditi samo sa svojom lovom i preuzimati takav rizik al ne sa tuđom! naravno da UPRAVA MORA ODGOVARATI I NAPUSTITI TVRTKU. A ako je priča sa Audijem istinita onda je to katastrofa nad katastrofama.
  Nenade Vi imate tu medijsku moć i možete lako sve to objaviti u medijima. Ako treba platiti za objavu članka i ja ću sudjelovati.
  Trebalo bi se i preko Facebooka oglasiti na stranici Vlade (ja ga nemam) a i super je što se pisalo ministarstvu gospodarstva.

 13. Čitam ovaj tekst i razmišljam kad će napokon ovakav sistematičan pristup biti i u mainstream medijima. Jedino na ovakav način gdje se locira u detalj problem i gdje se nudi rješenje može biti pokretač toliko željenog razvoja… Nažalost, ovakvo pisanje, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, hoće pobuditi zanimanje glavnih medija, ali u njihovom tradicionalnom pljuvačkom stilu bez imalo pokušavanja ulaska u sam bit problema…

 14. http://www.seebiz.eu/porez-na-imovinu-iznosit-ce-2-posto-vrijednosti-nekretnine/ar-49262/

  Ako je ovo točno onda je ovaj dio o stanovanju i najmu podnošljiv i normalan porez ali ovo na vikendice 2% to je za ubiti vola.Pa to znači da će čovjek na vikendicu od procjenjene vrijednosti 250 tis eura plaćati 5tis eura godišnje,pa skoro je za tu lovu može iznajmiti?Ipak su kod vikendica pretjerali jer ima kuća uz more koje će procijeniti na 500-700tis eura pa će ti ljudi plaćati 10-14tis eura godišnje?Meni to izgleda puno?Ovo za stanovanje i najam više je nego pristojno samo je nepoznanica tko će to procjenjivati?

  • Očekivano i mislim da je 2% previše. Za stanovanje nisam niti očekivao više dapače točno sam prognozirao 0,2%. Za najam je 0,4% međutim onda se neće plaćati 12% od 70% cijene najma kao porez na dohodak? Pošto iznajmljujem stan izračunao sam da ću plaćati toćno 3X više poreza nego sada ako budem plaćao porez na imovinu (naravno ne znam koliko će mi taj dodatni stan procijeniti porezna uprava). Kakve će biti stope za zemljišta? Za neobrađeno poljoprivredno 2%,za obrađeno 0,2% neizgrađeno građevinsko 2%? To je puno previše. Kolike stope će biti ako se dio kuće iznajmljuje turistima, znači dio 0,2% gdje se stanuje i dio 0,4 koje se po ljeti iznajmljuje? Još je tu mnogo nepoznanica.

   • Mene jako interesira kako će oporezovati građevinsko zemljište na kojem se uopće i ne može graditi(neizgrađeni dio građevinskog područja) jer lokalne sredine nemaju novaca da naprave detaljne urbanističke planove koji su za te zone neophodni po zakonu…,ta zemljišta jesu na papiru građevinska a ustvari nisu jer se ne smije graditi..I to je već tako u nekim sredinama 5,6 ili više godina a ljudima se obećava sutra,samo što nije i tako već od “stoljeća 6-og”…,koliko je investitora vjerujući obećanjima o brzini donošenja planova kupilo zemljište a na kraju izgubilo vrijeme, novac,živce i pamet?Masa ih je vjerujte,poznajem neke koji ne mogu vjerovati u kakvu su zemlju došli…naši ljudi ne mogu vjerovati a kamoli stranci….

    • Upravo tako. Prijatelj je u sličnoj sitauciji, ima oko 1.500 m2 građevinskog a nema DPU-a za tu lokaciju. Sada će biti kažnjen zbog toga, nota bene da će taj porez biti porez lokalne samouprave što znači da će ga kazniti ista ta lokalna vlast koja nije donijela DPU-u?! Tko je tu lud!

   • “Za najam je 0,4% međutim onda se neće plaćati 12% od 70% cijene najma kao porez na dohodak? ”

    Dobro pitanje. Ti mislis da su porezi iskljucivi, ili jedan porez ili drugi. Ja mislim su kumulativni, i jedan i drugi. Znaci, mislim da ce se placat i porez na dohodak (12% na 70% ukupne zakupnine) i (0.04% na ukupnu vrijednost nekretnine). Sto je ovako odokativno 50% vise od dosadasnjih davanja.

    Ima li netko da zna sigurno kako misle oporezovati?

 15. Jeli moguće sazvati izvanrednu skupštinu zbog katastrofalnog rada Uprave ili ćemo morati čekati redovnu nemajući pojima što se dešava?
  Ako je moguće, što treba poduzeti?

 16. Nema se ovdje više što puno razmišljati. Po hitnom postupku treba sazvati izvanrednu skupštinu sa jednom točkom, a to je smjena kompletne Uprave koja je pokazala da je u najmanju ruku nesposobna iako ovdje ne treba isključiti nekakve nečasne radnje. Da je ovo normalna država i da neki ljudi koji odlučuju imaju minimum pristojnosti i morala za drugi tjedan bi bila sazvana skupština i akteri ove svinjarije bili bi na zavodu za zapošljavanje. Također bi normalno bilo da predstavnici mirovinskih fondova isti dan sjednu u auto i zatraže objašnjenje i pronađu krivca za ovu katastrofu. Ne usudim se niti pomisliti što bi bilo da sa EON-om nije potpisan ugovor o jeftinijem plinu u prošlom kvartalu. Vjerovatno bi gubici već sada pojeli sav kapital i ova tvrtka bi otišla u povijest i pridružila se nizu industrijskih postrojenja koje je hrvatska država unakazila. Također treba vidjeti kakvi su penali u ugovoru sa INO-m u slučaju prekida iduće godine. Ako se radi o velikoj cifri onda se ovdje može govoriti definitivno o štetnom poslovanju i treba postaviti pitanje odgovornosti potpisnika ovakvog ugovora. Uz ovu cijenu plina iduće godine tvrtka odlazi u stečaj bez povratka.
  A još ako je istina da je kao nagrada za rezultate kupljen ovaj AUDI za 600 000 kuna onda nas sve neko gadno ebe u mozak.

  • Koliko sam ja stekao dojam, g. Jagušt je odličan inženjer, odličan poznavatelj proizvodnih procesa. Ali kao menadžer (što je najbitnije za predsjednika uprave) ima deficita.

   Kako objasniti činjenicu da se odlučiš ne štiti od valutnog rizika koji tako snažno može utjecati na profitabilnost? Imate moj post gore gdje se vidi da je porast tečaja USD/KN za 10-ak % uzrokovao gubitke Petrokemiji od cca 120 milijuna kn. Zamislite što bi bilo da je tečaj porastao 30%?! Ključ u bravu?

   Odavno sam sebi rekao, tek kad/ako se dogodi privatizacija PTKM (i to prava, znači ne neko kemijanje s dokapitalizacijom od strane mirovinskih fondova), to će mi biti signal da se napokon vraća razum u ovu zemlju, da su ljudima ipak postale jasne neke stvari.

   I polušala za kraj, kad krećemo u osnivanje Stožera za obranu kapitala Petrokemije? 😀 Jer ovim tempom gubljenja kapitala, Petrokemiji su dani odbrojani (da gospon Klaus, firma bez kapitala ne može poslovati).

  • “I najduži put počinje prvim korakom….”
   Možda mi “mali moramo napraviti prvi korak i tražiti izvanrednu skupštinu, ne vidim razlog da nas kasnije i fondovi ne podrže.

   • Ne postoji nova i stara matematika, jer je matematika egzaktna znanost. Dakle da pojasnim. Ako ptkm recimo plati drzavi npr 200 milijuna kn pdv-a a ostvari minusa 100 milijuna, zasto nebi drzava pokrila minuse kada je jos uvijek u plusu sa njom, a zaposleno je puno ljudi i jedan cijeli kraj tamo opstaje od ptkm.

    • Nešto niste razumjeli. Da to isto gnojivo uveze, naplatila bi na njega PDV i umjesto gubitka mogla plaćati radnicima da ništa ne rade i još bi joj ostalo. Možda da ipak proučite kako funkcioniraju tvrtke u tržišnoj ekonomiji? Recimo kako izgleda bilanca, što se događa s kapitalom kad nastaje gubitak itd.

    • A ne ne ne. Neke stvari morate imati u vlastitoj proizvodnji. Ne mozete izgubiti neke grane industrije jer time gubite suverenitet. Hranu, gnojivo za tu hranu, energente, vodu…tko to izgubi skinuo je gace do kraja. I zato vam vas primjer sa uvozom nije dobar, a molio bih da malo manje s visine odgovarate, jer ja jako dobro razumijem kako funkcionira ekonomija, znate, ali isto tako jako dobro razumijem kada je nesto od vitalne važnosti.

    • Sad ste zbilja pobrkali stvari. Zaboravili ste NAFTU! Znači, nismo suvereni? Televizore, automobile, telefone, kompjutere … pa kakve je to suverenost bez interneta? Oružje? Suverenost bez oružja?

    • A dobro, vi sad mozete i zrak tu navesti, ali jako dobro znate o cemu pišem. Neka ostane na ovome, ne bih dalje ulazio u raspravu na ovom nivou, jer prepametan ste čovjek da bih s vama vodio komunikaciju na ovoj razini. Vrijedja i moju i vašu inteligenciju

    • Po toj logici država bi trebala i svakom stranom vlasniku hrvatske firme nadoknaditi gubitak “jer valjda i oni kao firma registrirana u hrvatskoj plaća pdv”,što se tiče petrokemije,za nju je važno da bude održiva i konkurentna na eu tržištu jer našeg seljaka neće baš impresionirati patriotizam i država kada bude odlučivao čije će proizvode kupovati,njemu će biti bitan samo omjer cijene i kvalitete.Ja recimo nikada nebi kupio končarevu klimu,kupio sam je jednom i nikada više jer radi kao traktor…,ne vidim baš na ljudima u hrvatskoj da paze da kupuju hrvatsku garderobu,imam dojam da svi nose strane marke…,nebitno je čija je firma bitno je da u petrokemiju uđe kapital i tehnologija i da ona kao takva ostane održiva i da nitko na njoj ne gubi,ni država,ni radnici,ni vlasnici…,što će vam proizvodnja koja vam nosi minuse,pa bolje da zatvorite tu proizvodnju pa se bavite sa nečim što vam donosi plus i sa tim zarađenim novcem kupite ono što ste do jučer proizvodili a donosilo vam je minus…To je isto egzaktna matematika i zdrava logika…,naravno nisam ni ja za bilo kakvu privatizaciju jer je petrokemija važna za hrvatsku ali ništa više nego sve ostale firme te veličine,pa nismo više na zatvorenom jugoslavenskom tržištu,tada stoje argumenti koje ste vi naveli,ali više nismo zatvoreni nego otvoreni…

    • Mile, koliko je održiv sustav poduzetništva za koji se ti zalažeš? Ne opstaje Kutina od Petrokemije nego već godinama životari i sad je jasnije nego ikad da kruh radnika te tvornice ima sedam kora. Zar misliš da je uz preko sto milijuna kuna gubitaka godišnje moguće održati postojeći broj radnika i visinu njihovih plaća? Ako to stvarno misliš i ako se ne radi o provokaciji, nevjerojatno si naivan. Uostalom, taj tvoj uplaćeni PDV (koji bi kao trebao pokivati gubitke) niti približno ne bi pokrio potrebe ulaganja Petrokemije koje su između ostalog i propisane njenim poslovnim planom,a da ne pričano u regulativama EU vezanim poglavito uz ekologiju. Bez ti ulaganja, nema više Petrokemije, to ti mora biti jasno. Pa sad ti pokrij to sve iz proračuna…ali tebi je očito i dalje sve besplatno… od zdravstva do obrazovanja… Možda ti je najbolje da se preseliš u Sjevernu Koreju, možda će te tamo netko razumijeti.

    • Na koncu konca mi stalno zaboravljamo da u slučaju bilo kojih pogoršanih okolnosti u svijetu,izvanrednoj situaciji,potpunom poremećaju u odnosima među državama,pa ako hoćete i u ratu država ima zakon u svojim rukama i ima sve instrumente da bilo koju firmu proglasi višim nacionalnim interesom i jednostavno je privremeno ili trajno nacionalizira.Ja ne znam što nas stalno muči to NAŠE?Pa sve to i jest NAŠE ako je firma registrirana i posluje na području rh,pa zar država ne ubire najveći dio kolača od prihoda te firme,zar ta firma ne puni naše fondove mio i zdrastva a vlasniku ostaje “kikiriki”?Pa jedini smisao je da ta firma postane bolja,konkurentnija,održiva-bez minusa,da povećava prihod,zapošljavanje,punjenje državne blagajne…,ne znam zašto nas muči tko će biti vlasnik?Što smo uopće napuštali socijalizam i prelazili u kapitalizam?Šveđani ovih dana napadaju eu da ne žele prihvatiti proračun koji 40% sredstava troši za poljoprivredu koja čini 1,5% bdp-a europe.Šveđani se pitaju dali mi to živimo na početku stoljeća gdje nam se “pola stanovništva bavilo poljoprivredom”,stvari su se drastično promijenile,što je bilo prije 40 godina više nije a meni se čini da mi već 70 godina pilimo po istome…Ulazimo na slobodno tržište gdje će građanin hrvatske moći kupovati proizvode u budimpešti po jednakim uvjetima kao u splitu i mi mislimo da ćemo moći sa NAŠIM firmama konkurirati na tom otvorenom tržištu…,pa pogledajmo podravku koja stagnira ili bolje rečeno “vozi u rikverc” već 20 godina,prihodima ne može pobijediti inflaciju a sve privatne tvrtke godinama povećavaju prihode,od agrokora,preko atlantic grupe do vindije?

     Pa zar nam treba sada nakon 70 godina NAŠEGA još 100 godina da shvatimo da je NAŠE najgori oblik vlasništva kako za državu,tako i za radnike i na kraju za naše buduće umirovljenike…,ja stvarno neznam što mi u stvari želimo?Pa ht nije NAŠ ali ja sam pet puta zadovoljnji sa uslugama i cijenama tih usluga koje mi isporučuje taj “zločesti strani vlasnik” od usluga i cijena koje mi isporučuje hep.Pa hep mi naplaćuje svaki novi kilovat 1700kn,ja njima trebam platiti da bi povećao potrošnju struje koju trajno plaćam,stavim dva nova trošila u kuću i trebam platiti hep-u svaki novi kilovat 1700kn…Jesu li to ti NAŠI o kojima mi razgovaramo?Dali smo mi mazohisti?Evo naš je bio i hpb i svaki put smo to naše morali debelo plaćati i spašavati?Koji je smisao svega toga?Hoćemo li plaćati kilo krompira 20 kuna jer mi želimo NAŠ krompir?Koja je to logika i smisao???

    • Pa dovoljno je pogledati što je todorić napravio u belju,pivac u karlovačkoj mesnoj industriji a podravka u danici pa ćemo lako shvatiti da upravo to NAŠE koči razvoj ove zemlje,nema godinama značajnih-revolucionarnih investicija u tim NAŠIM firmama,nije ih bilo ni u “zlatnim vremenima” do 2008 godine pa kako ćemo ih imati danas,pa todorić otvara klaonice a danica ih zatvara,ne razumijem uopće da mi to do dan danas nismo shvatili,ht godinama ulaže u optiku a nama još danas kada zagrmi naselja ostaju privremeno bez struje,još nam sa drvenih stupova vise kabeli od struje,još u povijesnim jezgrama gradova na kamenim fasadama tih povijesnih objekata gledamo ružne kabele i nosače tih kabela koje smo zabili u kamene fasade sa ruzinavim vijcima i maticama,kada ćemo konačno shvatiti da su NAŠI zakočili održivi razvoj ove zemlje,zar smo mi stvarno nojevi pa ništa ne vidimo?Pogledajmo luke i aerodrome na što to sliči?Pa to nam je ogledalo zemlje,po tome vas poštuju ili ne poštuju u svijetu,kada dođete u bilo koju luku i aerodrom na svijetu točno znate u kakvu ste državu došli,dali je to država nereda ili reda?Sve vam je odmah jasno!

    • Zamislite koliko su NAŠI(podravka) “uspješni-dobri gospodari” kada ih je po prihodima prešišao čovjek(tedeschi) koji im je do jučer u “garaži” pravio vrećice i dilao žvakaće gume?Pa to nije za javnu osudu nego za zatvor?A mi i dalje vičemo da hoćemo NAŠE?To je kolektivno ludilo?Mazohizam u najgorem stadiju?

  • Mile, mislim da Vam je Nenad vec odgovorio ali evo da probam i ja (nadam se ne ‘s visoka’) jer postoji druga dimenzija koje se niste dotakli. Ako Drzava ‘zaradi’ 200M Kuna od PDV-a, a firma napravi 200M kuna poslovnog gubitka – preka Vasoj ‘matematici’ Drzava bi trebala biti indiferentna i jos u pravilu bi joj trebalo biti u interesu sanirati gubitak, ne? Ali tko je Drzava? Ja kao porezni obveznik da placam gubitke Petrokemije? Gledajte, meni kao osobi koja nema nikakav poslovni interes u Petrokemiji je veci interes da mi ta Drzava izgradi biciklisticku stazu pored zgrade – a ne da baca novac u saniranje firme koja u svojem pogonu odrzava i ‘spalionicu’ za novac. OK, moze se reci da sam kao drzavljan i razmjerni vlasnik Petrokemije je je Drzava veliki vlasnik, a svi smo mi Drzava. Ali buduci da je Drzava pravna osoba i te dionice biljezi na sebe – ja efektivno nemam nikakav utjecaj na te dionice i pravno nisam vlasnik. Dakle, Vasa matematika o PDV-u je suplja kao supalj lavor jer to nije zero-sum-game. Gubitke netko placa – a u ovom slucaju platili bi ih porezni obveznici. Zasto bi porezni obveznici placali gubitak nemarne Uprave? Po kojoj logici je to njihova obveza i zasto bi oni placali taj hazard? .

   • Što Vi mislite zašto sam npr. prodao? Koje su mogućnosti? Koji su mogući razlozi? Te kako to utječe na Vaše investicijske odluke?

    • Nema utjecaja na moje financijske odluke, ali koji su razlozi, to zbilja nebih htjeo špekulirati, ako imate kakav inside info, molim Vas da ga podjelite…

     Lijep pozdrav!

    • Ako se smijem nadovezati na gornje postove. Dakle, naravno da su vaše investicijske odluke samo vaše. No pretpostavljam da mišljenja koja vi prezentirate na vašem blogu mnogi vaši čitaoci uzimaju u obzir prilikom promišljanja o vlastitim investicijama. Kad npr. u nekom vašem postu afirmativno pišete o nekoj dionici to vjerujem činite jer želite na neki način “educirati” vaše čitaoce kroz određenu ilustraciju. U tom smislu pretpostavljam da se dio čitaoca može osjetiti zakinutim ili zbunjenim ako neka vaša investicijska promišljanja ili odluke ostanu neartikulirana. Iz edukativnih razloga, stoga, ilustrirajte nam ukratko, koje su se okolnosti promjenile po pitanju vašeg promišljanja o VLHO?

    • Pretpostavljam da je trezor dok su se cijene vrtjele na 70ak kuna, s nekolicinom većih dioničara dogovorio prodaju s premijom na veličinu paketa. Sada vjerojatno uz pad prometa slijedi i pad cijene.
     Imam velik dio portfelja u ovoj dionici.

    • Skoro sam siguran da ne. Sa mnom nitko nije dogovorao takvo što, a prva transakcija je taj dan bila moja, nakon koje su prodala još tri srazmjerno veća dioničara, koji nisu mogli znati da će biti ta moja transakcija i reagirali su na licu mjesta nakon nekog vremena. Što ujedno pokazuje kako revno mnogi ljudi prate dnevna zbivanja na burzi 🙂

    • Po broju izloženih dionica se moglo pretpostaviti da je to Vaš nalog.
     Ne čudi me da Vaši potezi inspiriraju nas manje ulagače, ali da su ovi veći požurili izložiti dobar dio svojih paketa ( po istoj cijeni )odmah nakon što ste to Vi učinili ?

 17. Moje misljenje je da ste prodali vlho, da pojacate korf, jer tu mozete dobiti jos uvijek sve kroz diskont, a na vlho ste vec dobrano zaradili, a na korfu mozete jos nadokupit i zaradit ili u neku drugu turisticku kompaniju?

  • Jel netko primjetio da je KORF rasprodao dio svoga portfelja u Končaru i došao do gotovine u iznosu od 16 180 000 Kn, svoj udio je prodao za 629,73 Kn po dionici?

  • Ajde kad ste baš navalili.

   1. Prodaja drugih dioničara, pogotovo ako ide u bloku, ne bi vas trebala previše zanimati; štoviše, moje je iskustvo da blok prodaja samo bude katalizacija za dizanje cijene (pogledajte primjerice kako je KORF lijepo reagirao nakon prodaje blokoga na oko 92-96 kn).

   Ono što vas ponekad može taktički zanimati ako netko pokušava izaći s velikom pozicijom malo po malo, a na nelkividnom tržištu, u padajućoj cijeni (tj. on time vrši pritisak na cijenu). Ali i to može biti vrlo zavaravajuće.

   Primjerice, ako pogledate ARNT, jedini prodavač među većima je KD Victoria, pa bi se moglo zaključiti da on radi ‘overhang’, kako su mnogi, bez sumnje i mislili. Ali njemu je to najbolja pozicija u portfelju (većina rasta ove godine od nje) i prodaje samo koliko mora kako cijena raste, a ona probija 10% portfelja. Dakle, on pluta na 10% i zapravo krasno hrani tržište s ponešto dionica.

   2. Investitor može prodavati dionice iz niza razloga.

   Primjerice, treba mu novac, pa proda ono što može. Ili mu neka pozicija naraste jako velika, pa ju skrati radi rebalansiranja, ili uvidi u tom trenutku neku još bolju priliku, a može doći do likvidnosti baš u toj poziciji. Ili odluči vratiti (na dospijeće ili prijevremeno) neki margin kredit. Ili sto drugih razloga.

   Na našem ulagačkom tržištu ipak prevladavaju uglavnom zatucane ‘stretegije’ špekulantskog lupanja po dionicama, ‘stavi sve u jednu, pa ju onda prodaj, pa kupi drugi jer će ta rasti’ i slično, pa je mnogim ljudima teško razumjeti što je to normalan pristup. Primjerice, vdijeli ste mnošto komentara o mojim ulaganjima koji se svode na to da ili dionice rastu jer ih ja kupujem, ili će pasti jer ih ja neću imati kome prodati, ako kupujem ne valja, ako prodajem ne valja, ako ne radim ništa ne valja … ali to su vam zaista potpuno bezvezna razmatranja naših špekulantića čiji glas se čuje samo zato jer je tržište u segmentu investicijskog mentaliteta devastirano (a upravo stoga nudi velike prilike).

   3. Kao što znate, smatram da je RIVP-KORF-VLHO jedna od najboljih, ako ne i najbolja prilika hrvatkog tržišta kapitala zadnjih godina. Prvenstveno ovdje mislim na KORF, a to ne samo po porastu cijene, nego po svemu što se događa … to je značajna dionica, pravi hrvatski blue chip i tu očekujem i dalje iznimno veliki napredak.

   4. Smatram i dalje da je u toj vertikali VLHO cjenovno najbolje ulaganje.

   Međutim, što se mene tiče, trebate razumjti neke stvari, koje se ne primjenjuju nužno na vas (a možda i da):
   – ne znam jeste li svjesni kolika je moja pozicija u KORF, tj. cijeloj priči? (->potrebno rebalansiranje s obzirom na veliki porast cijene)
   – za mene je to sve jedna priča, a ovaj dio u VLHO je bio vrlo mali dio iste
   – likvidnost koja je meni potrebna za pozicije je veća nego što treba vama tako da moram raditi drugačije načine kompromisa … to znači da u manje likvidnim dionicama ako imam srazmjerno veliki paket, manje sam sklon maksimizirati cijenu; naravno, ovo je sve relativno gledajući, ne znači da ću ‘pobjeć’ čim vidim priliku; to možete primjerice vidjeti na ATLN, gdje je ostatak moje pozicije (bila je dosta veća ali sam ju uz lijepi profit bio riješio) takav da komotno (i vrlo profitabilno) mogu izaći s obzirom na veliki bid na 36, ali ne želim; slično na ovim cijenama ne bih rješavao druge pozicije gdje imam relativni veliki udjel, kao što je SAPN, ARNT itd. (inače, uočite da mi je ARNT daleko značajnije ulaganje od toga što sam imao u VLHO).

   5. Ovdje vam neću govoriti konkretne detalje (ni navoditi stvarne razloge prodaje), ali napominjem da možete gledati i šire. Naime, ovim razvojem u turistima ulaganja u njima postaju međusobno sve sličnija. Dakle, u istom košu treba gledati npr. SLRS, a pogotovo ARNT. Što znate, možda sam baš novcem od prodaje VLHO ‘podebljao’ ARNT? Također, da sam recimo prodao nešto KORF na oko 95 i time kupovao SLRS na 200 (kad se bila pokazala likvidnost), nema sumnje da bi se razni ‘dušebrižnici’ zabrinuli ‘eno ga, prodaje KORF’.

   6. Skoro nikad neću ‘trashati’ dionicu, moj će izlazak ili skraćivanje pozicije biti u paketima i uglavnom uz premiju, a bit ću sklon prodati pakete čak i ako mislim da mi to nije dobro što se tiče samog tog paketa (naime da vrijedi više), ako to znači ulazak nekog većeg (ako kupuje paket, veći je), pa onda u ovim uvjetima i kvalitetnijeg kupca.

   7. U tom smislu, mislim da je za dionce iz ove priče jako dobro da je sada demonstrirano da su svi trezori u vertikali (KORF, VLHO, RIVP) poprilično skloni kupovati vlastite dionice.

   8. Iz svege ovoga možete vidjeti da se može dogoditi da u budućnosti prodam i poneki paket KORF, iako izrazito vjerujem u njegov daljni rast, pa vjerujem da vas zbog ovog odgovora to više neće ‘golicati.

   • 7. U tom smislu, mislim da je za dionce iz ove priče jako dobro da je sada demonstrirano da su svi trezori u vertikali (KORF, VLHO, RIVP) poprilično skloni kupovati vlastite dionice.

    I spremni su rasprodati pakete drugih dionica uz premiju(primjer KOEI) kako bi došli do u posjed gotovine kojom mogu dodatno kupovati što ocjene da vrijedi kupovati pogotovo dionice iz te vertikale jer znaju pravu vrijednost portfelja kojim upravljaju i raspolažu!

   • Evo ja mogu reći jer sam taj dan isto prodao valamar,procijenio sam da u tom trenutku ima jeftinijih stvari od valamara a nisam ni u jednom momentu mislio da prodajem valamar po fer vrijednosti nego sam procijenio da je on ipak narastao a neke druge pozicije u koje sam taj dan ušao neopravdano nisu.To ne znači da će te pozicije rasti a valamar neće,to je samo bila moja trenutna i osobna procjena a dali sam bio u pravu samo bog zna,može sutra valamar narasti 50% a moje nove pozicije mogu stagnirati ili pasti za xy%,ne treba nikada gledati zašto netko nešto prodaje jer to nas puno puta dovede u zabludu,ne zaboravite da je g.bakić valamar prodavao i na 28kn,npr ja sam ga tada kupovao ali kao što vidimo nije ni tada mislio da je valamar precijenjen već je možda procijenio da je npr korf ili petrokemija jeftinija…,ja sam vidio da kupac nudi 89kn,da se otvorila prilika sa likvidnosti i jednostavno sam stavio i moj dio na prodaju i poklopilo me,to je čitava priča a to ne znači da je valamar precijenjen,dapače ja mislim da nije i da ima tu još debelog prostora za rast,naravno moje procjene u ničemu ne moraju biti točne,možda je to bila najveća greška a možda odličan potez,to danas ne mogu znati,to je jednostavno bio trenutak takve odluke…

 18. http://www.poslovni.hr/strane-kompanije/thyssenkrupp-gradi-tvornice-umjetnih-gnojiva-u-sad-u-220235

  Evo za gospodina Čaćića i društvo prijedlog kakve investicije bi se mogle pokrenuti u ovoj jadnoj državi. Tvornice gnoja grade Arapi, Indijci, Amerikanci, a samo u hrvatskoj državi tvornica gnoja propada u srcu najpotentnijeg poljoprivrednog područja u ovom dijelu evrope. Ovaj narod nije zaslužio ništa bolje od totalnog ropstva. Ako Ministarstvo gospodarstva ne sazove izvanrednu skupštinu i potjera kompletnu Upravu u Kutini to će biti znak da apsolutno nikoga više nije briga nizašto odnosno to će biti znak da su svi dio jednog nesposobno lopovskog lanca.

  • Kada čovjek ovo čita, pita se tko je ovdje lud.
   Čitav svijet ulaže i gradi postrojenja kao što je Petrokemija, a naša država
   kao vlasnik dozvoljava da šaka nesposobnih uništi i to malo što bi moglo poslovati uspješno u ovoj zemlji.
   Naravno, jedini koji se zbog toga živciraju i grizu su mali dioničari, ljudi koji su direktno uložili svoj kapital u tvornicu.
   Država, fondovi? Hajde molim vas. Kako je rekao Markušić – polako i ležerno.
   Uprava i sindikati? Dok je Audija, tajnica i otpremnina ništa oni tu neće dati mijenjati. A može im se pored ovih gore ležernih.

 19. Dioničar sam Petrokemije. Zanimalo bi me koga bi predložili za predsjednika Uprave ako bi Jagušta maknuli? Imate li već ideju? Također, mislim da bi dioničari bili zadovoljni kad bi se Vi primili neke funkcije u Petrokemiji da se malo reda napravi. Ako već ne predsjednika uprave onda bar financijskog direktora. Ako ne trajno, onda u prelaznom periodu.

 20. Poštovani g. Bakić!
  Obzirom na ozbiljnost i, rekao bih, nepodnošljivost situacije u PTKM, predlažem da organiziramo nekakav sastanak nas dioničara PTKM, tj. onih koji žele nešto poduzeti s tim u vezi. Na njemu bi, prije nego se bilo što poduzme, iznijeli prijedloge i ideje. Ako bi postigli nekakav dogovor, a budući smo racionalni i odrasli ljudi mislim da to ne bi trebao biti problem, mogli bi zajednički nastupiti u obrani naših interesa, u bilo kakvoj formi. Smatram da bi nas zajednički nastup ojačao i dao nam veće šanse za uspjeh. U tom duhu, kao temu za razmišljanje predlažem da, između ostalih akcija kao što je sazivanje izvanredne skupštine, zahtjev za smjenu Uprave isl., razmotrimo i opciju podizanja tužbe jer je očito potpisivanje takvog štetnog ugovora, iz tko zna kakvih razloga i interesa, iznuđeno od strane većinskog vlasnika tj. države, tj. politike. Takvom političkom odlukom ( smatram da Jagušt tu nije imao nikakvog manevarskog prostora, on je samo potpisao po onoj veži konja gdje ti gazda kaže), malim je dioničarima nanesena direktna šteta i mislim da tu ima osnova za utuženje i obeštećenje. Mislim da smo dosta čekali, trpjeli gubitke, vrijeđanja i svakakve pizdarije. Vrijeme je da poduzmemo konkretne akcije u zaštiti naših interesa jer nas očito nitko ne shvaća ozbiljno. Očito se male dioničare tretira kao ovce za šišanje, ne samo u PTKM. Molim Vaš odgovor i nadam se konstruktivnom doprinosu raspravi i idejama ostalih posjetitelja bloga i dioničara PTKM.
  S štovanjem

 21. Kako bi se nešto pokrenulo u PTKM, mislim da je potrebna naslovnica Jutarnjeg u stilu:
  “Čeka li Petrokemiju sudbina Diokija?”
  u kojemu će se objasniti da će PTKM, na ovaj način, dakle bez strateškog partnera, završiti u stečaju, te upravo zbog toga najlakše postati rusko skladište. U tom članku također je bitno podsjetiti kako se nitko ne protivi da Turci preuzmu Dioki, iako ga preuzimaju bez javnog natječaja, dok su istovremeno svi protiv privatizacije.
  Također valja istaknuti da ulaskom Hrvatske u EU nema više subvencioniranja gubitaša, kao i veliku potrebu ulaganja u PTKM.

  Ja sam više nego uvjeren da više od pola Vlade RH uopće nema pojma da PTKM-u gori pod noktima.

 22. Ako govorimo o NAŠEM toga skoro pa ni nema osim u Petrokemiji i nekim poduzećima koja na žalost propadaju i jako loše rade: Gledajte sad ovo:

  Radim kod Slovenaca
  Placu dižem kod Austrijanca
  Šopingujem kod Talijana
  Telefon plaćam Nijemcu.
  Točim gorivo kod Mađara.
  Lijekove kupujem od Izraelca
  Zakone mi propisuje Belgijanac
  Sudi mi Nizozemac

  • Izgleda da je u jednom segmentu bio dobar, kad je trebalo zavrtiti komercijalu, ali da ipak nije dorastao cjelini situacije. Ali vi to znate, je li tako?

   (p.s. Najbolji su nam ti hrabri anonimni hrvatski cinici, je li tako?)

  • I ja sam navijao za sanadera iako od 90-te ne idem na izbore,mislio sam da radi čuda,moderan političar,govori jezike,superioran i nadmoćan,ljubimac eu,dobra prezenca,krenuo je super dok nismo vidjeli “rezultat”…,jedino mjerilo vrijednosti menagera i političara je “rezultat”,danas taj rezultat može biti dobar a sutra loš…Zar se ne smije o tome govoriti i kada je dobro i kada je loše,pa masu najuspiješnjih nogometnih trenera u povijesti je dobilo otkaz jer u novom klubu nisu imali zadovoljavajući rezultat a do jučer su ih drugi klubovi sa kojima su imali rezultat slavili kao narodne heroje..Nekada je i nokija bila no.1 danas više nije,proizvodi gubitke jer su je apple,samsung i slični pregazili,nekada je i cibona harala europom,tko zna možda se sutra sve okrene ali mi gledamo sad i danas…Ne znam zašto se čudite što je g.bakić jučer govorio za dobar rezultat petrokemije da je to zasluga g.jagušta ili da je današnji loš rezultat isto “zaslugu” g.jagušta?Zar se to ne podrazumijeva?Zar se ti ljudi svijesno dolaskom na funkciju predsjednika uprava ne uzimaju odgovornost za ostvareni rezultat,bio on dobar ili loš?Ili mi mislimo da su to doživotne funkcije,kao NAŠ drug tito?

  • Pa samo budale ne mijenjaju mišljenje. Ne vidim u čemu je problem. Taleb je dobro u Fooled by randomness govorio upravo o štetnosti toga da se mišljenje ne mijenja i koliko puno ljudi griješi u tome.

   Ovdje oko ptkm i g. Jagušta je po činjenicama sve jasno.

   • Ma to je jasno, ali gospodin pokušava biti ciničan, to je moderno na hrvatskim ‘forumima’, iako slabo ide uz anonimnost, jer treba neki kredibilitet da budeš cinik.

    • kakve veze ima ciničnost sa Vašim stavom da je g. Jagušt dobro rješenje za Petrokemiju, da ne ide na godišnji odmor, da radi ozbiljan posao i slično. Očekivao sam i očekivao bih opet od Vas kao velikog ulagača da znate da li se hedgiraju ili ne? ta informacija je u ovom biznisu vrlo važna i lijepo ste je ovbjasnili kako može donijeti veliki bonus direktoru, a nikakvu kaznu ako bud gubitka.

    • Ne zam zašto biste Vi od mene nešto ‘očekivali’, ali ja kao dioničar mogu očekivati da će biti napravljene elementarne stvari, tj. hedgiranje. Ili mislite da bih trebao provjeravati? Ili da bih trebao imati neke insiderske informacije? U čemu je problem?

    • da dodam onaj post sam pisao sa mobitela i ne znam zašto ne piše tomislav, a sad sa kompjutera isto imam marinthedrzic kao wordpress account, ali piše tomislav

    • Ma nema problema kod Vas, problem imam ja sa mojim očekivanjima. Hedgiranje ne bi trebao biti insajderski info. To bi trebalo biti javno objavljeno na koji se način rizici kontroliraju. Ja se i dalje čudim da to niste znali. Nisam ni ja, ali ja sam bio sitan dioničar. nemojte gubiti nepotrebnu energiju.

  • Ma g. Jagušt je možda zaista dobra osoba (iako ono sa skupim automobilom u tako teškoj poslovnoj situaciji mi onda nije skroz jasno…), vrlo marljiv itd., ali u poslu iako je sve to važno presudan je poslovni rezultat.

   Rezultat je alfa i omega. Nekada se čak može i vrlo tešku osobu tolerirati ukoliko svoj posao radi izvrsno. Kada rezultat nije zadovoljavajući više ništa drugo nije bitno. Najbolja osoba, najgora osoba, svejedno.

   Ako ste možda čitali strani tisak, mogli ste vidjeti da je neki dan u najvećoj kompaniji svijeta otpušten jedan Scott Forstall. Vrlo “teška osoba” (neusporedivo teža od Jobsa, koji je sa godinama i sazrio u svojoj “emocionalnoj inteligenciji”) ali čije se ponašanje tolerira zbog fantastičnih rezultata (i zato što je bio ljubimac Steva Jobsa, odmah iza Jonathana Ivea), takvih rezultata da je njegov odlazak izvana gledan kao pravi potres, gotovo kao anologiju “prvom Jobsovom odlasku” (tko zna, možda i Scott doživi svoj “drugi dolazak”… kada i on “sazrije”), ali stvar koja se morala dogoditi zbog nezadovoljavajućih rezultata u zadnje vrijeme (od stare slave se ne može živjeti!), a čiji se odlazak interno pak “slavi” (za razliku od vanjske percepcije), kao napokon postizanje “mira u kući”, vrijeme kada će napokon svi izvršni direktori i njihovi “timovi” moći surađivati na način kakav već godinama nije bio moguć, kada će napokon suradnja hardverskih i softverskih timova prijeći na jednu novu razinu kojoj Apple svojom vizijom teži, kada će i sama interna komunikacija u softverskoj diviziji postati zdrava kao i u ostalima, kada će dizajn softverskog sučelja biti pod istom kapom kao i hardverskog – kapom Sir Jonathana!!! 😀 (oko ovog zadnjeg već i “javnost” postaje uzbuđena, iako ih je prvo streslo ovo pretumbavanje uprave).

   Kada jedan čovjek kao što je Scott Forstall može biti otpušten “zbog rezultata” (i “vladanja” :D, kap koja je prelila čašu je navodno odbijanja potpisivanja isprike kupcima u pogledu nezadovoljavajuće Maps aplikacije, što je CEO preuzeo na sebe i potom povukao ovaj nevjerojatno težak i super rizičan potez otpuštanja takvog čovjeka, ali što se na kraju čini kao jako dobro odvagan rizik, nešto što bi moglo potvrditi Cookovu lidersku sposobnost) onda zaista svaki direktor u svakoj kompaniji može biti otpušten ukoliko i nakon neznam kako uspješnog niza mega rezultata poluči neki niz nedovoljno dobrih i/ili pokaže nezadovoljavajuću razinu sposobnosti za preuzeti odgovornost za te neadekvatne rezultate.

 23. Ma sve to stoji ali recimo sa se u građevinskoj branši promjeni 100 direktora rezultat bi bio gotovo identičan. Stvar u Petrokemiji je da uprava nije kompetentna i da svi oni moraju otići sa naravno financijskim direktorom. Ja još ne mogu shvatiti kako se može gubiti na tečajnim razlikama i kako nisu hedgirali tečaj! Gori su nego uprave pojedinih brodogradilišta ali tamo se isisavao novac i nikoga nije bilo briga za sudbinu brodogradilišta i ljudi koji su tamo radili. No očito i u Petrokemiji puno toga ne štima pa se ne bi začudio da je još fiktivno zaposlenih ljudi.
  Nego u utorak nam stižu Rusi kod Čačića. Nadam se da će i jedna od tema biti privatizacija Petrokemije jer zainteresiranost Rusa uopće nije upitna. Vrijeme je da se privatiziraju one kompanije koje rade loše a gotovo sve rade loše i da se dio novca usmjeri na poticaje za izvoz i rasterećenje gospodarstva a ne nabijanje poreza kao ovaj na imovinu koji će kako se piše obuhvatite ne samo bogate a 2% je ipak pre bezobrazno! Neke se rađe onda INA proda do kraja i dio HEPA i smanji porezna presija (pogotovo PDV na hranu jer nam je najskuplji u Europi a 40% kućnog buđeta ide na hranu što je katastrofalno) jer bez potrošnje rasti sigurno nećemo ma koliko god neki tvrdili drugačije.

 24. Poštovani gospodine Bakić,
  ispričavam se na smetnji, ali rekli ste da svakako slijedi nekakva zajednička akcija. Kojoj ste opciji trenutačno priklonjeniji, sazivanju izvanredne glavne skupštine ili nekakvoj medijskoj akciji?

   • Jasno, ali htio sam samo čuti vaše mišljenje o tome kojoj ste opciji priklonjeniji ako biste nešto odlučili poduzeti.

    • Moj pristup ulaganja u dionice je takav da prvo izanaliziram tvrtku sto se tice prihoda, dobiti, knjigovodstvene vrijednosti… s obzirom na cijenu same dionice te ocjenim da li je kupiti ili ne. Dakle pristup koji ste na blogu propagirali i koji sam uvjeren da je ispravan! Nikakva ulaganja tipa to je palo pa mora rasti i tome slicno.
     Sto se sada dogodilo s PTKM?
     Stanje:
     1. Smanjenje prihoda u prva tri kvartala
     2. Game changer ali u negativnom smislu ( od preko 120 mil. kn neto dobiti u prva tri kv. 2011. do gubitka od preko 130 mil. kn u prva tri kv. 2012. )
     3. Imamo jednog vodju sindikata koji se protivi svakoj privatizaciji (mrzi kapital) i koji po mome misljenju ima jos uvijek velik utjecaj u firmi ( ne tako veliki kao prije godinu dana ali ipak…)
     4. Imamo jednog g. Jagusta za kojega smo vjerovali da je jako dobar menadzer sto se ove godine ispostavilo da nije
     5. Imamo taj ugovor za plin sklopljen na 2 godine (?) za koji smo se nadali da ce biti povoljan za PTKM za koji se na zalost ispostavilo da je katastrofa i ne znamo zbog cega je potpisan ( je li bilo kakvog pritiska da druga firma pozitivno posluje ili neki drugi razlog)
     6. Imamo jednu izjavu staru vise od pola godine prvog potpredsjednika vlade da postoji interes za PTKM i nakon toga nista. ( Dok se privatizacija CROS i HPB stalno najavljuje i ocigledno je da ce je biti).
     Nastojim biti objektivan u cijeloj situaciji i imam dionice PTKM.
     Ako ja te iste dionice drzim samo zbog izjave jednog politicara stare vise od 6 mjeseci da postoji interes za PTKM (napomena: ne da se prodaje vec postoji interes) a vidim da je uprava losa, sindikat koji unistava firmu te sklopljen ugovor koji moze biti koban za firmu… zar mene to ne cini spekulantom a ne investitorom?
     A znamo kako spekulanti obicno prolaze…
     Imam dionice PTKM i ovo nije nagovor na prodaju ili kupnju

    • Ja osobno te dionice držim jer sam još uvijek u uvjerenju da će doći do privatizacije, te da će PTKM za par godina stati na zdrave noge i početi konačno dobro poslovati i samim time dugoročno donositi dobrobit državi (plaće, pdv) a samim time i dobit dioničarima. Za mene je ona trenutno ulaganje u moj privatni mirovinski fond. Međutim, ukoliko se u slijedećih nekoliko mjeseci ništa radikalno ne promijeni, početi ću ozbiljno sumnjati u to ulaganje, te mislim da ću ozbiljno razmotriti opciju anuliranja te pozicije u mom portfelju. Za sada još uvijek imam povjerenja u aktualnu vladu da će nešto poduzeti sa PTKM, međutim moram priznati sa mi je stpljenje pri kraju. Naravno, ovo je samo moje mišljenje a ne nipošto nagovor na prodaju PTKM …..

 25. G. Bakić

  što mislite jeli konačno rješenje oko južnog toka baš sasvim loša stvar oko uvjeta pod kojim će se privatizirati Petrokemija?
  Moglo je baš i da Petrokemija ide pod račun po nekom većem diskontu.

  • Ne znam. Ne vidim zašto bi bilo negativno, jer Petrokemija kao vodeći potrošač u regiji i dalje ostaje jednako zanimljiva, a dovoljan je i krak.

    • Ne znači da se cijena malo trznula zbog toga. Na ovako nelikvidnom tržištu svaki pa i najbezvezniji ‘razlog’ može biti razlog da neka cijena raste ili pada, ako nema minimalno likvidnosti za ‘price discovery’.

   • Možda je točka na “I” bila reakcija NAŠIH na eventualno preuzimanje petrokemije od strane gazproma,prijetnja ponavljanja 90-tih,neka sada vlada zbroji koliki ćemo gubitak pretrpjeti od toga što nećemo naplaćivati tranzit i skladištenje plina?Neka NAŠIMA ispostavi fakturu…

 26. http://www.index.hr/vijesti/clanak/otocni-sabor-vladi-odvojite-nasljedstva-od-novogradnji/645133.aspx

  Što nama može pasti na pamet to je nevjerojatno?Pazite “otočni sabor” predlaže da se nasljedstva odvoje od novogradni?Pa to je da čovjek ne povjeruje što ljudima uopće može pasti na pamet?Evo i zašto;masu nasljedstva upravo na tim otocima dijelila su se između troje,četvoro ili petero nasljednika na više načina;ili su isplaćivali svoju braću-sestre koji su onda sa tim novcem gradili nove kuće,apartmane i sl ili su tužbama za dosjelost kao način sticanja vlasništva u dogovoru sa ostalim nasljednicima ljudi stjecali to isto vlasništvo na način da se nasljednici koji su bili fiktivno predmet tužbe uopće nebi javili na spor ali čitava ta priča je bila unaprijed dogovorena.Zamislite “otočni sabor” predlaže vladi upravo ono što bi najviše naškodilo većini otočana nasljednika jer upravo na otocima su bile i danas jesu nesređene zemljišne knjige i nije u masu slučajeva bilo uopće generacijama prijenosa vlasništva jer se to nekada riješavalo “na riječ” tako da su ljudi poštujući tu riječ i u novoj hrvatskoj raspoređivali vlasništvo na razne načine i kombinacije.Ovo je još jedan primjer hrvatskog mazohizma gdje “otočni sabor” upravo tim zahtjevima dovodi puno nasljednika u neravnopravan položaj jer su npr neki ljudi bili isplaćeni od braće i sestara ili im je kupljena obližna susjedna zemlja da i oni mogu sebi sagraditi 50m2,zar sve što mi predlažemo mora biti mazohizam?Kome uopće ovakve stvari padaju na pamet?Što je ovim ljudima u glavi?Pa oni predlažu kršenje ustava?

 27. … Hillary Clinton dođe u Hrvatsku kaže zatvoreni ste za investitore, promjenite to. Ide dalje i kaže vi ste lider u regiji…. A onda se pojavi Medvedev i Gazprom i kaže južni tok ide preko Mađarske. Slučajan tijek događaja ili…. Dobro neka ne budu Rusi ali brate onda nam pomozite da se pokrenemo. Izgleda da su nam opet zabranili neke stvari na uštrb našeg prosperiteta i svojih interesa… zašto uvijek preko naših leđa za tuđe, a ne vlastite interese ???

 28. Evo nekoliko informacija vezano uz politički okvir buduće, recimo eventualne privatizacije kvazistrateških poduzeća (lista: http://www.audio.hr/default.aspx?id=50). Dakle, na toj listi osim PTKM nalaze se i CROS i HPB, koji bi prema svemu sudeći trebali u privatizaciju/dokapitalizaciju. Nedavno su otvorene ponude za savjetnike:
  http://www.mfin.hr/hr/novosti/cetiri-ponude-za-usluge-savjetnika-za-privatizaciju-i-dokapitalizaciju-croa

  Situacija je sljedeća – Lesar je ovog ljeta spomenuo kako je privatizacija CROS-a i HPB-a nezakonita bez saborske rasprave na tu temu, a prema informacijama kojima raspolažem upravo će se taj zakon naći pred saborskim zastupnicima u idućem sazivu koji počinje idući tjedan. Kada će doći na red i hoće li doći na red ne znam, međutim, ako Vlada treba odlučiti o savjetnicima za privatizaciju CROS-a i HPB-a u roku od mjesec dana, za pretpostaviti je da će u tom roku održati i saborska rasprava.
  Ukoliko CROS i HPB odu na bubanj bez saborske rasprave, za pretpostaviti je da ova Vlada ignorira zakone prethodne.

  Jednako tako, pred Vladom je tzv. tehnički rebalans kojim će se, ako mediji dobro prenose, investicije smanjiti za pola milijarde kuna, a za jednako toliko će se povećati izdaci za plaće. Valja podsjetiti kako je kreditni rejting RH nenadano zadržan upravo temeljem Linićeva proračuna, koji očito više ne važi.
  Najava poreza na imovinu u ovom obliku, dakle s drakonskih dva posto poreza na neiskorištenu imovinu, također je potez koji pokazuje da ova Vlada, baš kao i prethodna, nema snage pozabaviti se smanjenjem rashoda, što agencije za kreditni rejting zasigurno neće gledati s odobravanjem.
  U međuvremenu, da parafraziram Rohatinskog, ispuhalo se sve za što je Vlada mislila da se neće ispuhati, a to je jednokratni učinak povećanja stope PDV-a i naivno najavljene investicije državnih poduzeća.

  • Da, prilično kontradiktornosti u eteru trenutno (ne mislim na medijski nego općenito), valjda će se netko u svemu tome sjetiti objasniti malo kud plovi ovaj brod.

   U međuvremenu, hvala na linkovima – jako je zgodno kliknuti na lijevoj strani i pogledati portfelj AUDIO-a (odnosno države) – koji ima manjinske (sub-50%) usjele u čak 600 (!) poduzeća. Nisam proučavao drugdje pa nemam benchmark, ali to mi izgleda nekako debelo previše? Istovremeno i vlasnički udjeli preko 50% u 71 društvu.

   Nadam se samo da netko negdje ima i proširenu tablicu s izvučenim podatcima iz RDiG, i da zna tko to sve treba vidjeti.

 29. Ovim putem htio bi uputiti jednu poruku hrvatskoj Vladi i radnicima Petrokemije. Situacija se dramatično pogoršava u hrvatskoj ekonomiji i više nema doslovno vremena niti za jedan dan čekanje. Ekonomija puca po šavovima i nitko neće ostati pošteđen. Vidjeli ste na primjeru Diokija, Gredelja i još hrpe firmi što se može dogoditi. Uskoro će i još jedna velika i značajna firma krenuti tim putem i to će izazvati velike potrese i kaos u državi. Poruka Vladi RH je da se bez odgode treba pokrenuti proces privatizacije u Kutini jer to jedina firma koja može sa strateškim partnerom pokrenuti bilo kakav investicijski ciklus, a kako vidimo investicije dramatično padaju i nitko nema ideje kako bilo što pokrenuti. Jučer smo vidjeli očajnog ministra prometa koji nesuvuslo objašnjava kako treba bar 18 mjeseci da bi se nešto pokrenulo. Zamislite situaciju gdje zovete investitore i nudite im projekte, a pola sata poslije novinarima govorite kako ništa nije moguće pokrenuti. To je totalno ludilo i fijasko bez premca.

  Radnici petrokemije pod hitno se saberite jer uskoro ćete biti u situaciji za koju niste niti sanjali da vam se može dogoditi. Pomoći neće biti ni od koga jer jednostavno u ovoj zemlji više nema snage koja može nešto učiniti. Onda ne da nećete biti skladište ruskog ili norveškog gnojiva nego ćete biti hrpa željeza. Sami pokrenite inicijativu prema Vladi RH da raspiše natječaj za privatizaciju jer je to jedini način opstanka ove tvrtke.

 30. Pazite samo ove detalje. Neto dobit Gazproma je pala u prvoj polovici godine za 34%. Prodaja plina potonula je samo u Rusiji za 23%. Dakle potrošnja plina je strahovito pala i samim tim mora pasti i cijena. To se i događa i Rusi svima snižavaju, a gle čuda jedino Kutina plaća skuplje plin nego prošle godine. Kakve su to formule po kojima mi plaćamo plin i kakvi su to ugovori i tko ih je sklapao? Da li Uprava ptkm ima kakav komentar na ove činjenice ili svi čekamo da kuharica u restoranu u Petrokemiji dobije radnu knjižicu kao i njena kolegica koja je čitav život provela u Gredelju, a sad ju čeka kontejner za smeće. Gdje je i komentar sindikalne scene iz Petrokemije na ove činjenice. Toliko mrze kapital da su odlučili što prije ga spaliti kupnjom najskupljeg plina u Evropi. Jedino što im se mora priznati je da u uništavanju kapitala stvarno imaju uspjeha.

 31. Poštovani gosp. Bakiću, veoma pozorno pratim već dugo Vaše javne komentare i nastupe ( ne samo o Petrokemiji) i u određenoj mjeri se i slažem s njima. Što se tiče mog stava o Petrokemiji kao Gradonačelnika on je veoma jasan i mislim da se iz njega može iščitati sve što Vas zanima (evo jednog dijela iz posljednjeg priopćenja: ..Dakle, duboko vjerujemo da prodaja Petrokemije d.d. zbog jednokratnog punjenja proračuna RH nije opcija ni jednog odgovornog vlasnika, pa tako ni Vlade RH dok je razgovor o postavljanju novih ciljeva poslovanja, a tek nakon toga i o načinima i mjerama kako te poslovne ciljeve ostvariti, jedino poslovno prihvatljivo rješenje.”). Dakle, osobno duboko vjerujem, i tu prema svemu što mogu zaključiti djelim tu vjeru i s Vama, da je Petrokemija d.d. Kutina tvrtka koja ima perspektivu razvoja uz provođenje potrebnih mjera reinženjeringa i restrukturiranja-a prije svega uz snažnije donošenje Odluka. Zaključno, bilo bi mi drago da se susretnemo slijedeći puta kad ste u Kutini, jer ovako važna tema za naš Grad treba suradnju, znanje i viziju što većeg broja ljudi pogotovo onih koji tu imaju već dokazna znanja i iskustva, ali svakako i posebno građana Kutine jer je pogled s vrha Moslavačke gore ipak drugačiji nego pogled sa Sljemena. Pozdrav, uz poštovanje Davor Žmegač

  • Drago mi je da ti pratite ovaj blog g. Žmegač, ovdje ste zaista mogli prikupiti mnogo relevatnih informacija i promišljanja o Petrokemiji.

   No, ako dobro razumijete zbivanja oko Petrokemije, zar nije obični populizam izjave davati u stilu “Dakle, duboko vjerujemo da prodaja Petrokemije d.d. zbog jednokratnog punjenja proračuna RH nije opcija ni jednog odgovornog vlasnika…” i onda tek u nastavku implicitno (tako da obični puk ne razumije) dati naslutiti da je i privatizacija prihvatljiva?

   Ako pratite financijske rezultate Petrokemije, onda znate da je stvaranje ovakvo kolosalnih gubitaka dovodi na rub stečaja. Zar treba uistinu doći do točke nakon kojen nema povratka, preći rub provalije da bi shvatili koliko je stanje kritično?

   Nadalje, također vjerojatno znate da su Petrokemiji neophodne ogromne injvesticije, kako zbog zastarjelosti pogona, tako i zbog zadovoljavanja ekoloških standarda. Petrokemija ne da nema taj kapital, nego se ne može toliko ni zadužiti jer joj nitko ne može odobriti toliki kredit. Ona nije u stanju niti dignuti jedan dugoročni kredit nego stalno mora kratkoročnim zaduživanjem financirati obrtna sredstva (što je sramota, struktura financiranja sredstava se uče na 1. godini faksa).

   Država, znamo, također nema para, stoga nam ostaje samo dokapitalizacija od strane drugih investitora. To mogu biti mirovinski fondovi (ako su zainteresirani) ili neki strateški partner.

   I sad mi recite, je li bolje da u vlasničku struklturu uđe neki stateški partner tipa Gazproma ili Yare, ili mirovinski fondovi? Što je bolje za samo Petrokemiju, da ima nekoga tko može isposlovati dobivanje znatno jeftinije sirovine, otovriti možda i neka druga tržišta, ili netko tko će samo dati kapital?

   Kako god, država će izgubiti većinski udio, jer i dokapitalizacija je praktički privatizacija (ako država neće sudjelovati u dokapu, a neće jer nema para). I sad recite, zar nije bolje da država provede pravu privatizaciju i tako i ona uprihodi neophodnu lovu? A k tome, zar nije bolje ako ulazi netko tipa Yare u vlasničku strukturu, da ima kontrolni udio (a ne neki manjinski) i tako od Petrokemije napravi firmu kakve su i sve druge njezine – vrhunske i vrlo profitabilne?

   Zato se nadam da će te dobro razmisliti o tome i objektivno procijeniti što je najbolje za Petrokemiju. A populista, neznalica i prodavača magle (koji znaju da nemaju nikakvu odgovornost za ono što govore) imamo na bacanje.

   • Molim vas ne spominjite mirovinske fondove…,mio fondovi ne mogu preuzeti upravljanje tim sustavima jednostavno jer oni za to nisu osposobljeni,pustimo vlasnika iz te branše da odlučuje gdje će potrošiti taj novac od eventualne dokapitalizacije a ne da opet netko drugi “sa tuđim novcima odlučuje u kakve i kolike će investicije ići,da nam se slučajno nebi dogodilo kao sa obveznicama ingre,nexe itd,itd.Molim vas ne spominijte mio fondove,neka oni kupuju dionice,idu na dokapitalizacije ali uvijek kao manjinski vlasnici a ne netko tko sutra preuzima upravljanje tim velikim sustavima,imaju oni puno posla i bez toga,mio fondovi mogu biti partneri u dokapitalizaciji ako nađu računicu u toj čitavoj priči a ne da oni zamjenjuju državu,po onoj staroj “sjaše murta a uzjaše kurta”,neka se mio fondovi bave svojim poslom…,,Samo nam još to fali,”nije država ali jest opet nešto slično”,skoro pa isto…

    • Mislim da je bilo više nego jasno da nisam za ulazak mirovinskih fondova, već za pravog strateškog partnera. Spomenuo sam mirovince jer imam dojam da je to najizglednija opcija, da će otpor javnosti biti manji ako Petrokemija ostane u “našim” rukama. A vidimo da je to daleko nepovoljnije za samu Petrokemiju, za radnike, lokalnu zajednicu i državi. Strateški partner je taj koji može osigurati jeftinije sirovine, otvaranje novih tržišta, a onda čak i eventualno podizanje novih kapaciteta. Stakeholderi (radnici, dioničari, lokalna zajednica, država) imaju to više koristi čim je firma profitabilnija, nadam se da to naši građani shvaćaju.

     No, najgore od svega bi bilo da ostane status quo. To je pak najvažnije da šira javnost shvati, a tu npr. gradonačelnik ima najveću ulogu tj. odgovornost.

    • Ma kakvi crni mirovinski fondovi, oni samo daju jednokratno našu lovu, a ništa se ne promijeni u načinu upravljanja i radu tako privatizirnih firmi. To je tek jednokratno punjenje proračuna našim budućim mirovinama. Po meni tako dokapitalizirane/privatizirane firme tek imaju izgleda da završe u stečaju.

   • Svaka čast, jedan odmjereni, kulturan i činjenicama potkrijepljen odgovor na gore navedeni populizam jednog od prodavača magle uhljebljenog na državnim jaslama. Ni ja to ne bi bolje složio. Svaka riječ je na mjestu. Još kad bi to populisti i razumjeli … ali njih jedino brine da ne bi slučajno dioničari zaradili… poznati hrvatski jal i zavist. Pa što ne uložite svoje pare u PTKM kad sve tako dobro znate i sposobni ste do boli ? Još jedan razlog više da se riješim te dionice. Nema tu sreće dok je i prvi čovjek grada na strani mrzitelja kapitala…

    • Marijan,možda gospodin nije mislio ništa loše ali meni nije jasno tko će postavaljati te “ciljeve”,zar nebi predhodno trebalo preliminarno obaviti razgovore sa eventualnim mogućim kupcima-dokapitalizatorima da kroz te razgovore vidimo kako oni vide petrokemiju i njen razvoj a ne da opet bude IDEJE NAŠE A GORIVO VAŠE,i na kraju opet nam se jave jedini na natječaj mio fondovi sa NAŠIM gorivom a vlada im obeća da će “zakonski ubuduće biti mekana prema njima i njihovim naknadama” i da će šutati zbog “ingre,nexe,dlkv itd,itd…Nekako mi instinkt govori da mi idemo u još veću provaliju…,ne možete postavljati ciljeve a da niste obavili razgovore sa barem pet potencijalnih kupaca da vidite koliko su ti ciljevi realni i isplativi…Kada bi mi određivali ciljeve sa tuđim gorivom onda bi se od vukovara do dubrovnika bilo popločeno 18 karatnim zlatom,tako smo mi postavili ciljeve za četri rukometne arene,može i osijek postaviti cilj da napravi stadion od 100tis ljudi,lako je postaviti ciljeve treba vidjeti što je isplativo i realno ostvariti a najbolje će to sto puta odvagati onaj koji daje svoj novac,mi naravno ne moramo prihvatiti te ponude ako mislimo da ne zadovoljavaju naše apetite ali da mi postavljamo ciljeve i netko to drugi plaća to je suludo a naročito je suludo da to plaćaju mio fondovi sa našim novcima,imaju oni dovoljno prostora da se bave dokapitalizacijama u monopol sustavima tipa hep i neka tu nalaze računicu sa vladom rh a ne da mio fondovi sa našim novcima idu na vjetrometinu tržišta sa firmama za koje nisu osposobljeni niti licencirani da njima upravljaju i još to ne rade sa njihovim nego našim novcima…To bi bila točka na I u ovoj zemlji….

    • Da se pita danas mršića u podravci on bi sa podravkom preuzeo nestle i dr.oetkera zajedno,toga se ja najviše bojim,da opet naši novci ne otiđu u “arene” da bi netko sebi napravio živući spomenik.U ovoj zemlji vječno igra isti film,ideje naše a gorivo vaše,neka preuzimaju i upravljaju sa svojim gorivom…Neka gazde preuzimaju sa svojim novcima!

   • Dosta je bilo populista, i prodavača magle, gradonačelnik bi se trebao brinuti za sve radnvie inače kada to sindikat ne radi jer kako njihov predstavnik izjavio mi mrzimo svaki kapital(opa takva izjava gradonačelnika ne brine), trebao brinuti da li poduzeće posluje pozitivno i kako ptkm se odnosi prema ekologiji, ako se vrše malverzacije upozoravati javnost. Zašto npr. sada gradonačelnik Kutine na sva zvona ne traži reakciju vlade, zašto ne zove novinare gdje traži od uprave da daju otkaz zbog lošeg ugovora s INOM gdje ptkm u prvih 9 mjeseci je izgubila 144 milijuna Kn jer cijena plina je neodrživa i jede sav kapital. Zašto reagiraju samo dioničari ptkm koji upozoravaju da će ptkm završiti kao Dioki ili Gredelj ako se u ovom ritmu nastavi…
    Tako smo mi mali dioničari prije velike krize od 2007. i 2008. otvoreno tražili od vlade ali i od EU komisije da natjera vladu da dopusti povećanje cijena gnojiva, inače da dopuštenja nije bilo ptkm bi već 2010. imala dug preko 700 milijuna Kn. Tada su mali dioničari spasili PTKM i sada ju spašavaju jer upućuju na neodrživost ovakve poslovne politike i nemogućnost ostvarivanja prosporiteta bez velikog strateškog partnera.
    Savjet moj gradonačelniku uložite u dionice ptkm barem i 200 000 Kn pa će pristup biti drugačiji inače sve je to populistički da bi osjetili što znači na cijeni dionice kada se ne čine pravi potezi inače nitko od dioničara ne bi imao protiv države da upravlja petrokemijom i da pri tome ima dobit u iznosu od 300 milijuna Kn godišnje, a ovdje se dešava upravo suprotno otpor prema kapitalu, otpor prema napretku, prazne riječi, demagogija, parole, prodavanje magle uz ekstremno gubljenje kapitala(opa čitaj kada se gubi nitko se ne buni, a svi se bune kada treba biti profitabilan, imati zajamčen razvoj, osigurana radna mjesta, ekološki razvoj, nije niti čudo što je Hrvatska na rubu uz takvo ponašanje prema onome tko radi iz svoga interesa jer je uložio svoj kapital( rad, znoj, odricanje, štednju, kako bi stvorio dodatnu vrijednost) a sve uz lošu reakciju onih kojih mrze tuđi rad znoj štednju, koji su uložili u ptkm i govore to nije za nas za nas je da bude sve državno, kada je loše svi šute,…………… osim malih dioničara………………

  • Ako je pogled s Moslavačke gore takav da se ne vidi da je privatizacija nužna, onda se odatle ništa ne vidi. Pa zar svi u Kutini misle da smo mi dioničari protiv radnika? Jasno mi je da ljudi imaju bojazan od privatizacije u zemlji Ježića i Kutli, jasno mi je da ne vjeruju onima koji su neznanjem i kriminalom doveli do toga da kao jedina zemlja u Evropi s 70% svog plinaa plaća 70% skuplji pli od konkurencije, ali mi je još jasnije da su potrošeni svi modeli i da se mora ući u privatizaciju. Ako bude dobra, bit će dobro, ako bude loša, ne može biti lošija od sadašnjeg stanja. Dakle privatizacija je nužna

   • Da i tu budemo jasni,ježić je kupio dioki od dom holdinga i tada je bilo više nego jasno da je ta firma neodrživa,naravno shvatili smo kasnije zašto je kupio i zašto je bila “održiva”,što se tiče kutle tadašnja vlada i državni vrh su našli “budalu” kojoj su tada uvalila 100-200 firmi koje su 99,9% već bile u stečaju i država nije imala snage da ide u masovna otpuštanja(kao gredelj) i da ih stjera u stečaj a on se možda u tom đumbusu “malo popravio” ali i uštedio hrvatskoj državi milijarde.Pa danas je to jasno i polupismenoj budali?

    • Pa ne mislite valjda da bi kutlu dopalo 200 firmi da je to nešto valjalo i bilo održivo?Pa tko je bio kutle u to doba?On je ispao u toj priči naivni i pohlepni klaun koji je imao posla sa puno većim maherima od sebe…On je odradio ono za što tadašnji vrh nije imao hrabrosti,meni je taj potez tadašnje vlasti iz današnje perspektive dosta razumljiv,drugi način nije postojao a da je država odlučila šlepati sve te firme kao npr hž ili brodogradilišta mi danas u gospodarstvu nebi imali kamen na kamenu a pitanje je dali bi uopće imali i državu…,to je bilo nešto slično kao kada smo bili prisiljeni zbog embarga trgovati kao država sa najvećim ološem i kriminalcima svijeta…

  • Pozdravljam inicijativu gradonačelnika Žmegača da se aktivnije uključi u donošenje najboljeg rješenja za budućnost Petrokemije, koje će ujedno biti i na dobrobit radnika Petrokemije, same Kutine, svih poreznik obveznika RH, te dioničara Petrokemije.

   Vremena ima sve manje i brza akcija bi bila poželjna.

   Naime, u posljednjem izvješću Ptrokemije iskazan je gubitak od 141 milijuna kuna za prvih devet mjeseci ove godine, a glavni razlog je rast ulaznih cijena sirovina, prije svega prirodnog plina. Prosječna ostvarena nabavna cijena plina u prva tri tromjesečja 2012. godine viša je 39,1% od istog razdoblja 2011. godine, a čak 78,5% u odnosu na usporedivo razdoblje 2010. godine (kumulativni rast). A cijena te osnovne sirovine ima udjel u ukupnim rashodima od 56%.

   Vjerojatno znate da je Petrokemija potpisala ugovor o dobavi većine potrebnog plina koji važi još cijelu ovu i cijelu slijedeću godinu, pa ako se nešto hitno ne promijeni u Petrokemiji, gotovo da je nemoguće izbjeći stvaranje novih gubitaka u slijedećih pet kvartala (počevši od 1.10. ove godine do kraja 2013. Godine).

   No, da bi se stvari ubrzale, najbolje je uključiti sve glavne aktere kako bi se sve opcije stavile na stol, te se donijelo najbolje rješenje za sve navedene u prvom odlomku ovog posta.

   Dakle, neophodno je zvati predstavnika Vlade RH kao većinskog vlasnika i to njihovog predstavnika zaduženog za taj sektor a može donijeti brze i konkretne odgovore, a to je gospodin Radimir Čačić. Također, bilo bi poželjno pozvati i predstavnike tri obvezna mirovinska fonda koji se nalaze od 2. od 4. mjesta po broju dionica Petrokemije (Erste Plavi, PBZ Croatia osiguranje i AZ), te gospodina Bakića koji je 5. po broju dionica Petrokemije, ali ujedno i najaktivniji dioničar koji svakako može izložiti svoju viziju napretka Petrokemije. Također, ako je potrebno, uvjeren sam da gospodin Bakić može prikupiti punomoć od mnogih drugih dioničara da ih zastupa na takvom ili sličnom sastanku, te bi on time možda postao drugi največi dioničar Petrokemija.

   Svakako na sastanku trebaju biti i predstavnik Petrokemije (gospodin Jagušt) kako bi objasnio nastalo stanje, te predstavnik radnika.

   Ako se sastanak u tako širokom sastavu ne može održati, najbolje bi bilo da vi u ime Grada Kutine pozovete većinskog vlasnika da posjeti vas i Petrokemiju, te da izloži svoje planove za budućnost Petrokemije. Vjerujem da bi jasno očitovanje gospodina Čačića o tome što Vlada RH trenutno čini, a što u budućnosti planira učiniti s Petrokemijom (i kako joj bilo koji od navedenih aktera može pomoći da se nađe najbolje rješenje za sve zainteresirane strane) bilo poželjno svima za čuti.

   Posjedujem dionice Petokemije i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.

  • “Dakle, duboko vjerujemo da … je razgovor o postavljanju novih ciljeva poslovanja,..načinima i mjerama kako te poslovne ciljeve ostvariti, jedino poslovno prihvatljivo rješenje…”
   Eto, naveli ste otprilike istu rečenicu koju (s manjim modifikacijama) koriste mnogi u RH kad se zalažu za neprivatizaciju drugih posrnulih tvrtki u državnom vlasništvu.
   Mislim da vi ne znate koji su to ciljevi (jer biste ih naveli), a načine i mjere pogotovo. Potrebno je dopustiti onome tko zna “ciljeve postići” iskušanim “načinima i mjerama”.
   “Načine i mjere” zna onaj tko već negdje drugdje proizvodi gnojivo, pa je zaradio na tome i sada želi uložiti svoj novac kako bi (još više) oplodio svoj kapital.

  • Postovani, Vas komentar ostavlja na mene dojam demagogije u cilju zauzimanja pozicije prije lokalnih izbora pomijesane sa panikom zbog razumijevanja katastofalnih rezultata koji vode Petrokemiju u propast. Mogli ste se javiti g. Bakicu privatno, na mail, umjesto da stavite javni komentar, zar ne? Ako Vam je stalo do buducnosti Kutine i Vasih sugradjana koji su Vam ukazali povjerenje pozovite SVE relevantne medije i dionicare u Kutinu i otvoreno pitajte vecinskog dionicara – Vladu RH sto planira sa Petrokemijom. Vi morate biti glas razuma u Kutini. Petrokemija ide strateskom partneru ili zavrsava kao staro zeljezo uz 3.000 otkaza i 10.000 gladnih usta. Imam dionice i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju, ali svakako je poziv na otrijeznjenje.

 32. Svatko tko bi prodao petrokemiju “zbog jednokratnog punjenja proračuna”,bez čvrstih jamstava razvoja,očuvanja radnih mjesta,modernizacije,osiguranja tržišta itd,itd prvo bi trebao otići u ludnicu a onda u zatvor,pretpostavljamo da nema više takvih u luđaka u ovoj zemlji a imamo danas i povećalo javnosti i ulogu Vas kao legitimnih zastupnika interesa kutine…

  Ali ima jedan veliki problem,mi uvijek prodajemo sve strateške firme kada smo ih potpuno uništili a tada niti koga možemo nešto uvjetovati niti možemo tražiti ozbiljan novac i ulaganja,tako je bilo sa bankama,tako nam se dogodili sa brodogradnjom,željezarama itd,bilo je NAŠE sve dok se sve nije raspalo a onda nemamo kupca ni za jednu kunu,već država još treba debelo platiti da imamo kupca i za jednu kunu,tada kupac nama postavlja uvjete.Bojim se da mi uporno idemo istim utabanim putem,opstrukcije protiv privatizacije su na svim razinama društva a tako nećemo daleko dogurati.Iskreno se nadam da će petrokemija opstati,napraviti nužan tehnološki,modernizacijski i organizacijski iskorak gdje će raditi sretni ljudi koji će biti adekvatno nagarđeni za svoj rad a da će država hrvatska zadovoljno trljati ruke zbog uplaćenog novca u državni proračun a tko će biti vlasnik to je po meni najmanje važno…Kada imate nešto što vrijedi vi tada postavljate uvjete i pravila igre a kada imate nešto što više ne vrijedi tada obično biva daj što daš…Svaki normalan čovjek u ovoj zemlji trebao bi navijati za razvoj petrokemije,očuvanje radnih mjesta i dobrobit svih građana kutine i hrvatske,jedino uvijek postoji jedno veliko ali,mi se nikada nismo dogovorili sami sa sobom koji je način ili put najbolji da se ti ideali dostignu i ostanu održivi na dulji rok…Tu uvijek imamo problem i često ponavljamo iste greške.

   • Ne treba vam to reći machiavelli,otiđite pitajte bilo kojeg bivšeg predsjednika kućnog savjeta ili današnjeg predstavnika stanara kako se ljudi odnose prema NAŠIM zajedničkim prostorijama i okolišu te zgrade u kojoj žive i kakve muke prolaze sa pojedinim sustanarima?Oni će vam to bolje objasniti od machiavellija…Ja neznam o čemu mi uopće u 21 stoljeću raspravljamo?

   • Ajmo opet malo hipotetski,uzmimo npr. da je ht NAŠ i jedini na tržištu i da živimo u “svijetu jednakosti i pravde srećka horvata”?Recite mi barem jedan razlog zbog čega bi zaposlenici tog istog ht-a izmišljali sebi posao da uvedu optiku u svaki stan,kuću,dom kako god?Dali bi vi kopali kanale i vadili na tisuće dozvola i suglasnosti a to ne morate raditi?Valjda bi se vi i ja dopisivali preko interneta na način da jedan drugome odgovaramo sa petka na subotu,takvu bi brzinu imali?Malo je prebanalno ali u biti to vam je to…

    Što želim reći?To je jedanput g.Bakić dobro objasnio;Da bi vi stvorili profit u firmi morate prvo nečim “unaprijediti ili oplemeniti društvo”,pružiti mu nešto što ono želi jer ne možete raditi nešto što je nekonkurentno,nije potrebno ni bogu ni narodu a da na tome zaradite profit?Naravno neki će opet reći;Ali i na cigaretama se zarađuje profit?Točno ali na tim cigaretama piše da su štetne za zdravlje ali mi i dalje pušimo i trebamo ih?Neki će reći da ih treba zabraniti?I to donekle stoji ali što onda ne zabranimo seks prije braka,pa mi smo dominantno vjernici i katolici?Tko je taj koji će na ovome svijetu reći što nama treba a što ne treba?Možda slavoj žižek?On vjerojatno njegove knjige nebi zabranio?Možda ja bi?E,tu smo već u problemu?Ako se uključi crkva u tu raspravu e tek onda dolazimo u još veće probleme a ako se svi uključimo odosmo svi zajedno na svakodnevni referendum,probudimo se i umjesto na posao idemo na referendum,umjesto tržišta o svemu bi odlučivali na referendumu…Idila?Samo što ćemo sa manjinama?Dali bi mi prepoznali “teslu” na referendumu ili bi ga tretirali kao galilea?Moram priznati da sam i sam živio u vrijeme galilea da sumnjam da bi povjerovao u ono što govori?Možda nebi bio za to da ga spalimo ali možda bi bio za “blažu varijantu” i za to da ga pregledaju lječnici i napišu dijagnozu?A što ako je lječnik “falsi”,pa napiše krivo?Nismo mu dali šansu već smo ga proglasili ludim jer je rekao “da se ipak okreće”.želim reći da nama današnja garnitura nekih filozofa nudi riješenja iz 16 stoljeća gdje bi se ograničavala sloboda pojedinca jer im dominantno smeta “tuđe bogaćenje” koje i jest masu puta rezultat i nepravde ali ponekad i puke sreće ali u masu puta je i rezultat generacijskog rada,upornosti,volje,obrazovanja,mašte i lucidnosti,mi bi bili spremni zbog ovih prvih ograničiti slobodu i ovih drugih…Mi birokrati i filozofi bi odlučivali tko može a tko ne može i što je korisno a što nije?E,to nam se danas nudi kao alternativa ovome danas…Zamislimo svijet u kojem bi svakog čovjeka ograničili da ne smije zaraditi više od “100 tis eura jer je to nepravedno”,recite mi tko bi u takvom društvu nešto radio nakon što bi dostigao tu cifru,vjerojatno bi svi na toj cifri stali i posvetili se hedonizmu,npr čitanju horvatovih i žižekovih knjiga,”zimmer-frei lezi pod palmu i uživaj”-nema stresa,zamislite keruma koji se posvetio trubadurskoj poeziji i tu nađe svoj smisao a ljubo ćesić rojs sjedeći ispod suncobrana na bageru proučava grčku demokraciju i povijest,svi bi mi našli nešto i postali bolji ljudi nego smo danas…Još da se kinezi i arapi složu sa time(zbog resursa)?Idealno?Tko ovo nebi poželio?

 33. molio bih nekog pametnog da mi objasni koja je razlika između visekratnog,jednokratnog ili nikakvog punjenja drzavnog proracuna? ako bi kupac bio lider u bransi naravno da bi se proracun stalno punio jer bi i posao bio puno bolji….

 34. Nadam se da “Grad Kuitna”, prati i ovaj blog aktivno, a ne samo istupe gosp. Bakića, pa mu možda i sva nesebično prezentirana literatura i samo pisanje gosp. Bakića na ovome blogu pomogne u daljnjim istupima i aktivnostima vezanim za temu Petrokemije, ali i šire.

 35. Meni je ipak interesantno, da gradonačelnik, komunicira preko jednog bloga. Za nešto ovako mora postojati dobar razlog. Ako je osoban, ne može imat nadimak Grad Kutina, ako je grad Kutina onda nekome gori pod nogama? Da je gospodin pod stresom vidi se prijava pod Grad Kuitna (Kutina) ako je izstup dobronamjeran, to je još jedan korak napred i da netko vidi, da priča neče završit lako s g. Bakičem i malim dioničarima.

  lp

 36. Dioničar sam Petrice preko dvije godine i nisam prodao niti jednu dionicu u onom eksplozivnom rastu, a nakon ovog izvješća i trenutnog zatišja ostajem dioničar samo zbog g. Bakića i pratitetlja ovog bloga, sve ostalo vezano za kompaniju od Vlade do Uprave me niti malo ne ohrabruje………nekako sam iz investitora postao špekulant na ovoj dionici, a to ne želim biti. Nadam se promišljenoj i uspješnoj kordinaciji autora ovog bloga…..imate moju podršku.

 37. Poštovani gosp. Bakić, ovo je moj prvi istup na Vašem blogu kojeg redovito pratim. Zahvaljujem Vam na mnogim informacijama i razmišljanjima koje bespoštedno dijelite, a ujedno predstavljaju i fantastičnu edukaciju.
  Posjedujem dionice PTKM i ne pada mi na pamet da ih prodajem, ali je strašno iritantno s kakvim nemarom se država, grad Kutina i posebno najpoznatiji ˝BARIKADAŠ˝ u Europi ( gosp. Klaus ), odnosi prema ovom industrijskom dragulju. Iritantno je dok PTKM grca u dugovima nema stožera za obranu Petrokemije, ZAŠTO?
  Činjenice, koje gosp. gradonačelnik Kutine itekako treba uzeti u obzir dok je vrijeme, a njega je sve manje, jesu:
  – jeftinijeg plina kao osnovne sirovine za PTKM nema
  – država više ne stoji iza ugla da je financijski potpomaže, jer nema novca
  – preostaje samo moliti Boga, da preostali kapital u ovakvim uvjetima PTKM sprži što sporije
  – a sve gore navedeno vodi ka jednome, da PTKM više neće moći spasiti ni demagoški dobro skrojene parole barikadaša Klausa, koji je u srednjoj školi očito pohađao sve političke satove i naučio kako najlakše zavaditi dvije strane i to tako da zaborave i kako se zovu, a to je, ˝BACI IM KOST U OBLIKU SUPROSTAVLJENIH IDEOLOGIJA¨ (KAPITALIZAM,SOCIJALIZAM ).
  Na žalost, uspio je skrenuti pažnju s ključne biti, a to je da nije pitanje ˝HOĆE LI˝ Petrokemija završiti u bankrotu kao željezara Sisak, već ˝KADA ĆE TAKO ZAVRŽITI˝.

 38. Nedavno sam pogledao film “The Girl With The Dragon Tattoo”, i ima jedna zanimljiva scena pri kojoj glavni lik, novinar ulazi u kuću (bivšeg) matalurškog magnata gdje on izjavljuje (prijevod): “….Moj djed je izlio traćnice po kojima vozi vlak u 4:30 koji će vas odvesti kući. Mi smo spojili ovu zemlju. Napravili smo ćelik, rezali drvenu građu, to je ono
  što je sagradilo modernu Švedsku. Znate li koji je naš
  najprofitabilniji proizvod danas? Gojivo.” Iako je situacija oko PTKM trenutačno prilično loša, jednostavno mi je nezamislivo da se stvari ne poboljšaju.

  Imam dionice PTKM, nije nagovor na kupnju

 39. kakav je ovo bezvezan osjećaj…. da političari imaju takvu moć, da je ta njihova prazna riječ teža od sto tona razuma na ovom blogu…. siti smo mi svega toga, svih tih petljanja politike, “branjenja” interesa radničke klase i naroda kutine i naroda babine grede i omladine i pionira i partizana i branitelja i dinama i hajduka,,, kredit živi vječno. svega toga smo siti, i dajte pustite nas da bar s vlastitim vlastništom možemo raspolagati, a ne da nam svaki “stožer za obranu” može nabiti nogu u dupe (što se desilo prekjučer u diokiju, jučer u rizu, a sutra možda u vašem stanu ako mate kapović zaključi da imate previše kvadrata)…. sve je to naše, “srđ je naš”, i “pogled s moslovačke gore” i “podravka podravcima” kao još jedna nebuloza jože friščića… i ostale lokalpatriotske gluposti u čijoj pozadini je jahanje na našim leđima, jahanje uz pogled dug samo 4 godine koliko traje mandat… ne znam… uopće mi nije drago da imamo ovakvog “gosta” na blogu, gradonačelnika, nisu mi ti tipovi simpatični, tipovi koji odlučuju o stvarima o kojima pojma nemaju, koji npr. iz stranačke fotelje padnu s neba u upravu podravke jer su “to od malih nogu željeli”… pa želio sam i ja biti maradona…. i još se nalaze pozvani da komentiraju i da nam nude ruku suradnje, pa bismo mi sad ovjde na blogu trebali biti nešto zahvalni i reći kako je gradonačelnik silna hrvatska uljudba i kako nas pažljivo sluša i kako će “sve učiniti razmjerno mogućnostima”… pa kao da sam otišao u ured mjesne zajednice 1973. da molim uvođenje asfalta ili telefona, a ne da tražim nešto tako normalno kao što je davanje tvrtke na upravljanje i u vlasništvo onih koji to plate i kojima je stalo da se motor vrti i da peć gori, i koji imaju iskustva u branši, KOJI IMAJU POJMA, pa bili oni s mont everesta ili “s moslovačke gore” ili novog zelanda. pa mi još živimo u sistemu gdje ovakvi likovi odlučuju o našim novcima i našem znoju… i drže cijelu naciju taocima svojih četverogodišnjih mandata i svojih neostvarenih ambicija. doviđenja, nemojte nam dolaziti na blog…

 40. Gradonačelniće Žmegač

  vidno smo iznenađeni vašim javljanjem vezano uz događanja u Petrokemiji no molim vas da kažete i to da ste upravo vi bili jedan od kandidata Klausa za predsjednika uprave nakon što je Mesarić smijenjen.Iznenađeni smo i vašom smjelošću, bahatošču i umišljenošču da uopće prihvatite takvu funkciju premda niste jednog dana proveli u Petrokemiji već samo možda ranžirajići njene vagone dok ste bili šef kolodvora u Kutini. I vi ste baš taj koji bi trebao voditi firmu??? Građani Kutine na poslijednjim izborima pokazali kakva vas budućnost isčekuje u gradu Kutini jer ste naše povjernje potrošili. Vidimo kako ste pomogli gospodarstvenicima u Kutini i kome se pogodovalo u gradu. Kako ste nam uveli parkirninu, povećali trošarinu, komunalnu naknadu, kako ste kadrirali i zapošljavali u gradu, zadužili građane itd.

  Slobodno pogledaje postove i mišljenja mladih na stranici na teme Petrokemije:http://www.kutina.in/6249/politika/petrokemija-d-d-izvjesce-o-poslovanju-u-prvih-devet-mjeseci-2012/

  Iz vašeg pisanja zaključujemo da je ovo čisto politikanstvo sada pred izbore jer vaši koalicijski partneri su bili u NO i što su doprinjeli u očuvanju Petrokemije??? Ništa osim naknada koje su primali! Doprinos ravo nuli.

  • Nije doprinos ravan nuli već negativan ptkm posluje negativno, dogovorio se loš ugovor s INOM, nadalje sredstva od petrokemije(čitaj kapital dioničara) troši se i dalje neracionalno, nadalje sada bi trebao gradonačelnik pozivati stožer za obranu ptkm, što čini na tome planu, i da ide na poništenje ugovora s INOM, jer ugovor je potpisan da uništi jedno poduzeće inače nigdje se ne ističe da ga to zabrinjava ali i 144 milijuna Kn minusa. Po svemu ima jako puno posla, i taj gradonačelnik treba se zapitati koliko je profita ptkm donijela u zadnjih 10 ili je to negativan profit koji je samo jeo kapital, inače u zadnjih 10 godina ptkm je pojela kapitala u iznosu od 700 milijuna Kn, a nije ostvarila oko 3 milijarde Kn profita, kada bi zbrojili to ukupno je izgubljeno 3.7 milijardi Kn, ako gradonačelnik ne kuži da sposobnost vođenja i podobnost nije isto, ja npr. da sam gradočelnik
   ja bih gledao da ptkm dodaje vrijednost grada tako što posluje i upošljava više ljudi, inače lošim poslovanjem svega ima manje, zaposlenih, kapitala, ali i prihoda od strane ptkm za neke projekte u zajednici, sigurno mu ne bilo svejedno da je od 3.7 milijardi Kn koje je ptkm u zadnjih 10 godina izgubila mogla je dati 100 milijuna Kn zajednici da je kojim slučajem profitabilna, a ovako kada posluje negativno samo je na teret cjelokupne zajednice……

 41. Najveći problem današnje hrvatske je što mi nemamo državnike koji će preuzeti odgovornost nego “otpremnike poslova”,ja bih se opet vratio na franja tuđmana koji je donosio iznimno teške odluke u iznimno teškim trenucima.Jeli griješio?Pa naravno da jest ali malo u odnosu na ono koliko je brzih odluka donio,mi danas mozgamo pet godina pa opet nismo u stanju donjeti ispravnu odluku.U to vrijeme donjeti odluku o onakvoj privatizaciji nije mogao neki bezveznjak već državnik,znao je da će to osuditi 99% naroda a ipak je išao u to.I sam sam tada bio razočaran i preneražen takvim postupcima ali iz današnje perspektive po mome mišljenju to nas je spasilo od totalnog sloma gospodarstva i državnih financija,nismo izbjegli “eksploziju” ali smo ipak izbjegli “nuklearnu eksploziju”,to je bio potez državnika,dopuštam da sam u krivu ali ja tako mislim…

  Danas mi imamo antiprivatizacijsku i antipoduzetničku klimu jer su godinama populizmom političari kljukali narod da je sve to bila pljačka,da su ti sustavi bili zdravi,konkurentni,produktivni a da je privatizacija sve to uništila.Pa naravno bilo je pljačke,to nitko normalan ne može poreći ali ovaj drugi dio uopće ne stoji,niti nam je tada gospodarstvo bilo konkurentno i održivo niti je privatizacija sve to uništila,to je jednostavno populistička laž i u tom odnosu šteta manja šteta je bila pljačka nego da nam se čitavo gospodarstvo pretvorilo u jedno veliko “brodogradilište”

  Međutim mi danas nemamo ljude,političare,novinare,ekonomiste koji će objektivno kroz medije sagledati kontekst,vrijeme i činjenice iz tog vremena,niti danas imate volju od strane najviših državnih dužnosnika da kroz svoja priopćenja i svoj autoritet pokušaju promijeniti tu opstrukcijsku klimu koja je stvorena u društvu,da se o svim tim stvarima danas otvoreno i objektivno razgovara,bez populističke fige u đepu,nego nam se još na televiziju dovode ekonomisti koji nam pričaju o jugoslavenskom ekonomskom čudu kojega smo “eto mi u novoj hrvatskoj upropastili”,kao da mi nikada nismo živjeli u onoj državi,kao da se ne sjećamo bankrota tadašnje države,redova za 20 dkg kave i 1kg deterđenta,vožnje par-nepar itd,itd…Pa kako to da smo tada bili svijetska proizvodno izvozna “sila” a nismo imali novaca za osnovne namirnice i energente,počevši od kave preko deterđenta do nafte?Ne samo da nam se serviraju laži iz te povijesti nego nam se danas serviraju laži iz bliske povijesti od 20 godina i ne samo to nego se ide sa lažima toliko daleko da nam se serviraju laži iz sadašnjosti i prikazuju teški gubitaši kao” uzorna poslovno tehnološka čuda…”Pa kako možemo mi kao narod iskoračiti ubolju budućnos kada prošlost i sadašnjost živimo u lažima,dogmama i mitovima a nemamo ni najmanju želju političara,kako onih na vlasti, tako i u opoziciji, da konačno tome stanu na kraj, pokušaju narodu prikazati objektivnu sliku svijeta u kojem živimo ali i u kojem smo nekada živjeli…

  Na kraju nameće se logično pitanje;Dali oni to (ne)rade zbog populizma ili zbog elementarnog neznanja i nestručnosti?
  Kako god okreneš;ne znaš što je gore?

 42. Pazite,vidjeli smo sada izbore u americi gdje se američko društvo dijeli na demokrate i republikance,obama je pobijedio sa milijun glasova više,to nikako nemojmo zaboraviti.I sam sam bio za obamu ali ne mislim da je romney govorio gluposti,mislim da je istina i održiv američki put negdje između obame i romneya jer društva imaju vječni problem da ostvare ideju o socijalnoj državi i pravednosti a sa druge strane da ta ideja ne zakoči ambicije,rad,napredak,održivost i stvaralaštvo,ljudska vrsta će i za 100 godina imati slične dileme i suprostavljanja…

  Zašto ovo sve govorim?Mi uopće nemamo takva suprostavljanja?Mi smo skroz homogeno društvo gdje je opet;ZNA SE!Sve se već unaprijed zna?Kada počinje neka tv emisija o bankama i ekonomiji već unaprijed znamo stavove gosta i urednika emisije,to je jasno kao dan.Da kojim slučajem u nas netko izađe na tv i izloži obamine ideje bio bi proglašen neoliberalnim zločestim idiotom,kriminalcem i bavili bi se njime mediji dok ne iseli iz ove zemlje a sada zamislite da se netko usudi zastupati stavove tvrdokornih republikanaca?To je odlika bolesnog društva a niti jedan “doktor” tu bolest ne želi lječiti,iako imamo poplavu doktora u politici ali valjda su svi internisti pa najviše što nam mogu ponuditi je aspirin ili vitamin c,pa dokle ide ide,kada zaboli “vidjet ćemo,snaći ćemo se već nekako”,i tako se mi “snalazimo sa aspirinima već 20 godina…”

 43. Gosp. Bakić je javno pozvao da javno iznesem svoj stav i to sam i napravio jer mi je kao Gradonačelniku to obveza i dužnost u tako važnom pitanju. Zahvaljujem na pruženoj mogućnosti, Davor Žmegač

  • A koji je tocno vas stav? Protiv ste jednokratnog punjenja drzavnog proracuna? A jeste li za visekratno praznjenje proracuna? Vec je jednom PTKM zagrabila u proracun. Hoce li opet ako se ovako nastavi? A ne mora biti tako. Ako postoji mogucnost da PTKM uz strateskog partnera raste, povecava svoje prihode, dodatno zaposljava, jeste li protiv toga?

   Koja je vasa vizija PTKM? Sto ste poduzeli s obzirom na ove katastrofalne rezultate?

   I ne radi nista nekad znaci raditi stetu.

  • Pohvalno je to,svatko normalan to podržava ali moram priznati da ja još nisam razumio “što je vaš stav”,osim da ste rekli da treba postaviti ciljeve.Može i linić danas postaviti cilj rasta bdp-a od 8%,i to je legitimno ali mi se uvijek vraćamo na početak;Kako to realizirati?Kinezi su to realizirali kroz otvaranje i tranziciju društva i vlasništva?Meni se čini da bi mi to htjeli realizirati “a da sve ostane isto”,”i jare i pare”,moram priznati da meni ti modeli za ostvarenje ciljeva nisu jasni…20 godina mi postavljamo ciljeve ali realizacija zapinje čim netko spomene i od investicije i k od krupnog kapitala ili s od stranog investitora?

  • Zamislite kako bi se “razvijali” kinezi i brazilci da su vikali “da mrze strani kapital i da je sve to NAŠE”,pa to su države gdje su jučer stanovnici umirali od gladi,bio sam vidio,ja to nisam vjerovao da postoji na kugli zemaljskoj a mi dužni 50 milijardi eura,satrali onu državu životom na dug do temelja i opet ništa shvatili nismo,mi još nismo svijesni da 70 godina živimo na tuđi račun,pa zato je i moguće da danas javna tv zastupa interese radnika i sindikata a ne interese čitavog društva koje se zove “država”,mi blage veze nemamo što znači država,nego uporno pilimo granu na kojoj sjedimo,mi smo na razini neandertalaca koji u 70 godina nisu shvatili što je odgovornost pojedinca prema zajednici i državi,nego nam još javna tv radi reklamu za”besplatni” esop u firmi gdje je država većinski vlasnik a ta ista država samo u toj firmi pretrpjela je gubitke u iznosu 90 milijuna kuna,sve je tako i ovdje nije tema petrokemija nego ovdje je tema naša luda pamet koja nas svaki dan vodi sve bliže provaliji…Najveću odgovornost za našu “ludu pamet” snose mediji,političari,opozicija i vlast podjednako i sindikati,oni su” udružena zločinačka organizacija”,u ekonomskom i obrazovnom smislu koja nas je zatupila do razine neandertalaca…Mi smo sada na stadiju -10,ne na nuli nego na -10,nula postaje naš ideal…

   • u toj istoj Kini djeca rade za dolar i pol dnevno. Osobno sam nekoliko puta bila u Kini i vidjela neke stvari zbog kojih sam zaplakala na sred ulice.Ako ne znate kako se to oni razvijaju molim da vas da malo procitate o tome. Upamtite da 80 % kineza i dan danas radi doslovno za koricu kruha.

    • Nadao sam se da smo ‘apsolvirali’ ovakve ‘primjere’, iz više razloga. Prvo, ‘forumaške’ razine, primjerice zadnje rečenice koja je zaista ‘čudnovata’, neistinita, tendenciozna itd., prva jasno vrlo slična jer zaisgurno ima ‘djece koja rade za dolar i pol dnevno’, ali daleko od toga da je to karakterizacija.

     Ali recimo da Vam je izletila tek onako. Onda dolazimo do prve razine značenja. Naime, kako bi rekao Antun, što ne kažete Kinezu koji, recimo, radi za ‘malu’ plaću iz Zapadne perspektive da mu je bilo bolje prije kad je radio za još manju ili vodio puno teži život na selu. Nakon toga, na odgovor koji već naslućujem: ‘Ali nije imao izbora voditi svoj idilično život na selu jer je globalni neoliberalizam tako izmanipulirao’ ne znam što bih rekao a da ima smisla, jer je sve jasno (da nije bio idiličan život). Zatim možete se onako odokativno okomiti na ‘neoliberalni kapitalizam’, ali tada ćemo se podsjetiti Maoa i Velikg skoka naprijed u kojem je umrlo 30-40 miliona ljudi od gladi. Nakon toga dolazimo do iduće razine, a to je: Kakve to veze ima s ovime gore? Što u stvari želite reći? Ili, kako bi rekao Antun, da se vratimo na početak: možemo se ili prilagoditi ili ići štrajkati pod prozor ‘Angeli Merkel i Kinezima’.

     Evo lijepo Vas molim da svedemo diskusiju na neku ne-forumašku razinu.

    • Ma malo sam ishitreno mozda reagirala, nije mi namjera trolati temu. Zelim reci, nemojte me krivo shvatiti, (jer i ja , a narocito vi ne spadamo u prosjek ljudi po financijskoj sigurnosti i imovinskom stanju) da je sve to malo u svijetu loše raspoređeno. Kina stoji bolje nego prije 10 god, ili 20 kada su dolovce bili gladni, no u Kini danas ima 100 tine milijardera. Nekako , da se ne izrazim krivo, bih voljela da je taj novac malo drugacije rasporedjen, da ipak ti ljudi koji zaista jako naporno rade, budu barem malo adekvatnije placeni. Eto samo to sam htjela napisati, Postoji stara izrecica koja se kod mene u Sarajevu govorila ( zivjela u sarajevu do rata) da si “bogat onoliko koliko su ti komsije bogate”

    • Vječna je rasprava o tome da li bi i oni koji imaju malo imali i to da nema onih koji imaju puno, te koja je dinamika. Možda je ovo samo međufaza. Na koncu, uvijek se sjetite ‘pravedne’ jednakosti u Kini za vrijeme Velikog skoka naprijed i kulturne revolucije.

    • Uz potvrdu napisanog, mislim da je bitno reći i da nije lukavo gledati apsolutne iznose. Da malo približimo stvar obzirom da se iz naše geografske perspektive nije baš praktično brinuti o kineskim siromasima (nema ništa sporno da ima puno ljudi na kugli kojima treba poboljšati i životne uvjete i kvalitetu života), slično je s raspravama oko toga “čija je plaća veća”.

     Kako tko može raspolagati prihodima i rashodima ovisi i o sposobnosti onoga tko donosi odluke (pod ovo se podvlači i onda naša glupava dogma da je dug loš – loš je samo ako mu je struktura loša i ako se koristi za krive stvari). Za moje potrebe mojih 1000 novaca mogu iskoristiti vjerojatno bolje od škvadre koja ima i neke druge potrebe koje osigurava s tih 1000 novaca (pojavljuje se tu periodički rasprava i o buy vs. rent nekretnina)

     Što se Azije tiče, primjerice, u jugoistočnom dijelu sasvim je uobičajeno da škvadra živi u straćarama ali svu hranu kupuje vani, u smislu restorana/kioska/štandova, što je nama pomalo i luksuz – straćare su im dovoljne jer temperatura nikad ne pada ispod 30 stupnjeva, a klopa je toliko jeftina, pogotovo lokalcima, da za cijenu naše žvakaće gume dobiju cijeli ručak (i to bome stvarno fini, ako mene pitate). Naravno da ne bih volio živjeti u takvim uvjetima, ali ti ljudi u principu nisu gladni.

     Druga bitna lekcija koju sam naučio je od jedne ex-humanitarke koja je provela dio radnog staža u Africi – i jako se mrštila kad bih davao siću sirotinji – veli mi “tako se njima ne pomažeš, oni moraju i trebaju imati načina da nešto nauče raditi, i sve socijalne pare trebaju ići prema tome, jedino tako se napreduje”. Tu je pristup znanju kritičan – a to nikad nije bilo bolje nego danas.

     BTW, stvarno nisam nikakav filozof, samo se često zapletem u takve rasprave 🙂

    • Vi ste vjerojatno bili u kini sad,sreća da niste bili u kini kada je 60 milijuna ljudi u kini umrlo od gladi,imate potresnu knjigu čovjeka čiji je otac umro a nije to smio do dan danas reći ni napisati.Vi ste mene potpuno pogrešno shvatili,ja sam pričao o ostvarenju ciljeva u smislu rasta bdp-a i podizanja standarda stanovništva,vidio sam ja i u indiji 88g gdje djeca od 8 godina metu luke na +50 stupnjeva i piju vode sa šahtova gdje krave piju vodu ali ne možemo stvari izvlačiti iz konteksta,moj otac i moj djed su isto tako kao djeca radili kao životinje,moja generacija već manje a naša djeca više nikako,ne možete te stvari izvlačiti iz konteksta i uspoređivati civilizacijski stupanj razvoja kine i indije sa europom,ipak noturna je činjenica da danas u šangaju imaju veće plaće nego o hrvati a kada mi pričamo o kini onda pričamo o dvije i pol europe..Svi mi znamo koji smo tamo bili što smo vidjeli,otiđite u srednju ameriku i afriku pa ćete tek vidjeti tugu i nevolju ali izvlačiti ovakve stvari iz konteksta i ne razumjeti da je ipak 600 miljijuna kineza izašlo iz okova siromaštva nego samo pričati o djeci koja rade za dolar ili dva je izvlačenje stvari iz konteksta i pokušaj sugeriranja da sam ja neosjetljiv na takve stvari…,ja sam samo pokušao reći da oni svake godine idu gore,i ove godine će bdp rasti za 7%,pa valjda rastu i plaće a da će još dugo neke pokrajine živjeti u teškom siromaštvu sigurno hoće?Vi te stvari ne možete riješiti čarobnim štapićem,užas da je to tako ali imate li vi riješenje kako to riješiti?Vi želite sugerirati kako ja glorificiram kinesku državu a tamo djeca nemaju što jesti.Vidite to je čisti populizam,jer ispada da ste vi osjetljivi na tu djecu a ja “neoliberalni fašist” nisam…,a ja nemam veze ni sa vašim socijalizmom niti sa neoliberalizmom već pokušavam svojim pisanjem stvari dovesti u okvire zdrave pameti…

    • I ja mislim da su to velike razlike u bogatstvu ali promislite malo čije su to milijarde koje posjeduje pojedinac;Dali je to njegovo bogatstvo u vrijednosti firmi koje posjeduje,dali je to keš na banci?Onda promislite što rade te firme i gdje se plasira novac koji pojedinac ima na banci.Nakon toga promislite jesu li te milijarde o kojima vi pričate samo njegove.Pa recite mi vi što će čovjeku milijarde?Šta da radi sa njima?Dali bi američko društvo danas bilo bogatje da podjele te silne milijarde na jednake djelove?Što uopće štampaju novac kada imaju toliko milijardera?Na koncu koliko vi mislite da će vrijediti microsoft ako ga sutra pomete neka kineska firma?Koliko je firmi koje su vrijedile na desetke milijardi bankrotiralo?Ali nama su stalno u glavi milijarde?Pa najveći interes od tih milijardi u appleu i microsoftu imaju njihova društva i država,kao i na desetine tisuće zaposlenika a milijarde su samo trenutne vrijednosti tih kompanija,sutra te milijarde mogu biti zero usa dolara,to morate shvatiti…Pa nisu valjda milijarderi stavili milijarde pod jastuk,pa ih ne daju nikome?

  • Jedan od temeljnih postulata svakog političara je NE IMATI STAV O NIČEMU (oprostite na velikim slovima, samo sam htio naglasiti poantu), jer imati stav o nečemu znači kasnije odgovarati na možebitna neugodna pitanja ako se taj stav pokaže pogrešnim. Ovako, ako nemaš stav, odnosno stav ti je općenito zamućen u nejasnim priopćenjima, kasnije možeš uvijek reći: pa ja samo upravo to i tvrdio cijelo vrijeme, i zalagao se upravo za to ….

   • Meni to izgleda kao plodno tlo i velik opportunity za BILO KOGA tko bi došao i počeo stajati iza svojih odluka (pa ne dobiva Linić toliku naklonost bezveze, iako možda nije najbolji primjer). Ima ono nešto da u stadu ovaca bilo tko tko govori glasno i odlučno postaje pastir.

  • Gdine Žmegač, kao čitatelj bloga cijenim što ste, iako Vam to nije ni obveza ni dužnost, odvojili vrijeme da se javite na ovaj blog. Kao (pretpostavljam) dobar poznavatelj problema s kojima se PTKM bori, predlažem Vam da Vladi, kao gradonačelnik (još bolje uz potporu gradskog vijeća), predložite smanjenje stope PDV-a na umjetno gnojivo na “slovenskih” 8,5 posto, ako već ne ide na talijanskih četiri posto. Hrvatski seljaci plaćali bi jeftinije gnojivo nego sada, a država bi zaštitila domaću industriju. Usto, državni proračun ne bi time puno izgubio. Jednako tako, bio bi to način da se država oduži PTKM-u, koja, izvan svake tržišne logike, plaća najskuplju cijenu plina u Hrvatskoj (iako ga uz HEP najviše troši, iako je anticiklički potrošač).

   Ako ništa drugo, takvim jednim otvorenim pismom ministru Liniću zasigurno bi se ponovno otvorila priča o PTKM, a kada biste prethodno uspjeli porazgovarati s gdinom Jaguštom, vjerojatno biste dobili jedan dodatan paket argumenata.

   Ako Vaša briga za PTKM počinje i završava ovdje na blogu, to je, priznat ćete žalosno.

   Što se pak privatizacije tiče, vi se zasigurno sjećate da se predsjednik Vaše stranke zalaže za privatizaciju Podravke. Ne kažem da liberali trebaju biti vojska kao HDZ-ovci, ali nije mi jasno kako zastupate dijametralno suprotna mišljenja.

 44. Svi današnji političari imaju jedan mentalni ugrađen feler:oni uvijek govore “kako bi država trebala upravljati firmama manirom “dobrog gospodara”,defakto oni nam poručuju da iz socijalizma nikada nismo trebali ni izaći i nikako nisu spoznali da se država ne može takmičiti na tržištu sa privatnim kompanijama jer su političari po naravi svog posla ovisni o populizmu i kao takvi nemaju slobodu upravljanja tim sustavima nego to uvijek završi tako da se preko tih sustava riješava socijalna politika umjesto da socijalnu politiku sprovode državne institucije.Država može upravljati državnim monopolima ali ne može i ne smije upravljati firmama koje su izložene vjetrometini tržišta,pa najbolji primjer je podravka,hipotetski uzmimo da je mršić “ludilo od menagera”,da je to zaslužio(znamo da nije) i bla bla bla ali se postavlja logično pitanje “tko je nakon sljedećih izbora na redu???”,tko je novi mršić?Zašto hdz ili hss nebi rekli;”imamo i mi konja za trku”,o tome se radi a mi to nikako da shvatimo.Pa političari moraju nakon izbora uhljebiti svoje “nosače letaka”,time kupuju mir u svojim strankama,time kupuju podršku u stranki od strane svojih utjecajnih kolega koji možda na izborima nisu prošli onako kako su željeli.

  Nama se stalno prodavaju “muda za bubrege”,da je moguće ovo o čemu oni govore nikome nikada u kini i rusiji nebi palo na pamet da napuste socijalizam,mi non stop želimo nekog mutanta koji izgleda socijalistički a raznim akrobacijama i kozmetikama htjeli bi ga prikazati kao tržišnog igrača…Političar ne može biti tržišni igrač jer njegovo tržište su njegovi birači a ti isti birači su i zaposlenici tvrtke koju on vodi.On je u startu hendikepirana osoba za vođenje te firme,”on je u sukobu interesa” a to sindikati mogu uvijek jako dobro koristiti i izvući od njega ono što je neracionalno i dugoročno štetno za tu firmu a i jedni i drugi(političari i šefovi sindikata) opet ovise o volji tih istih birača-zaposlenika a to znači da nisu slobodni u promišljanju održive budućnosti te firme,jer kada dođe trenutak izbora pogotovo su im važni ti veliki sustavi i glasačka mašinerija u takvim tkz. malim sredinama,zbog toga sve što danas slušamo je potpuna utopija….

  Zašto se mi čitavo vrijeme lažemo da to nije tako?Pa zar nam zakon o radu koji je išla izmjeniti jadranka kosor ne govori o tome?Zar ne vidimo da danas hdz podržava prijedlog laburista da se smanji broj potpisa za referendum a do jučer su se hvatali za glavu kada bi čuli za takve prijedloge?Koga mi lažemo?Ja vidim riješenje samo u tome da se mladi napredni ljudi u ovoj zemlji uhvate politike,naprave treći put i pometu ove metuzaleme sa političke scene hrvatske da više nikada ne dođu u poziciju da imaju vlast jer sve što možemo od njih čuti je 19. stoljeće,laž,populizam i demagogija,što je najgore danas su sa tme zarazili mlade ljude koji postaju veći socijalisti od lenjina a to je siguran put u totalnu propast,u ovakvoj novoj gospodarskoj karti svijeta to je put u siromaštvo kakvo nismo ni sanjali..Ponavljam;kakvo nismo ni sanjali!.

 45. Ako je ovo imalo istina što možemo pročitati na kutinskom portalu onda se tamo događaju zastrašujuće stvari. Tamo treba pod hitno organizirati izvanrednu skupštinu i tražiti objašnjenja za ovaj gangsteraj. Kakve su to krađe kablova, kupovine zemljišta, servisi auta. Da ne spominjem rukometaše, nogometaše i sličan gangsteraj. Ovdje hitno treba ući USKOK i istražiti ove stvari. Ovo je očito gore nego što bilo tko od nas može pretpostaviti.

  • Evo vam primjer dinama,pričam o dinamu kao instituciji,hvali se današnje rukovodstvo kako uspješno posluju i kako su npr bolji od hajduka a nitko ne spominje kolike je gubitke pretrpjela država i razni vjerovnici kada je nad dinamom pokrenut stečaj,radi se o cca 250mil kuna duga državi a još igračima itd,dinamo više nije ni pravni sljedbenik tih dugova to je presudio sud u cvitanovićevim potraživanjima, naravno ali zato jesu sledbenici rezultata,to ih nije spriječilo da se time i dalje diče,npr hajduk gubi sve sporove od bivših igrača i vjerovnika i uredno ih mora isplaćivati jer je pravni sljedbenik a ovi nas danas uvjeravaju kako su oni uspješni a ovi nisu…,po toj logici svako deset godina proglasiš stečaj i balalajka se nastavlja do sljedećeg stečaja a sve to plaćaju vjerovnici i država,mučno mi je gledati ljude kada ostaju bez posla ali nikada ama baš nikada nitko nije spomenuo male obrtnike,srednje firme čiji su vlasnici založili imetak svoje familje a ti sustavi su im odlaskom u stečaj poništili sva dugovanja i danas je imovina tih ljudi pod ovrhama,vječno se populistički prikazuje jedna strana medalje a upravo od tih dugova koji su stvoreni neko vrijeme je radnicima ipak isplaćivana ta plaća,to je ista priča kao dinamo i hajduk gdje nas čelnici dinama uvjeravaju kako su oni uspješni.Neka država otpiše javni dug i ona će biti “uspješna”,samo će taj “uspjeh” uvijek netko platiti….

 46. Imam i poruku za gradonačelnika Kutine.

  Poštovani gospodine Žmegač,

  Ja sam dugogodišnji dioničar Petrokemije jer sam vjerovao da ova tvrtka ima fantastičnu perspektivu i da treba predstavljati sam vrh industrijske proizvodnje u Hrvata. Tvrtka je morala biti nosilac velikog investicijskog ciklusa i nismo niti svjesni činjenice da upravo ovakvu tvrtku imamo na hrvatskom teritoriju. Na žalost ljudi koji upravljaju tvrtkom (bivši i sadašnji) radili su upravo suprotno i činili su sve da ova tvrtka nestane.
  Pozivam Vas da se hitno probudite iz sna i neznanja u kojem živite i počnete razmišljati o nekim činjenicama. Da li znate što za neku tvrtku znači kada ima gubitak veći od amortizacije? Da li znate tko je je tvrtka YARA i da li ste ikad prije poljoprivredne emisije vidjeli njenu reklamu za gnojivo. Da li ste se ikad vozili oko Metkovića i primjetili puna skladišta Yarinog gnoja i što Vam to govori? Da li Vi znate kakvi su ruski planovi sa plinom u Srbiji i ulaganjem u Azotaru? Da li ste ikada probali poslati nekog kupca da kupi veće količine gnoja u Kutini,a da nije jedan od onih redovnih posrednika preko kojih se poslovi odvijaju. Da li je Vam poznato da jedino Kutina u gubitku, a njeni distributeri masno zarađuju na prodaji gnoja?

  Vjerujte ova tvrtka uskoro neće poslovati i imati ćete tisuće radnika na cesti i nitko im neće pomoći jer u ovoj državi više nitko nikom ne može pomoći. Vi bi prvi trebali biti u Vladi sa zahtjevom za privatizacijom ove tvrtke jer je sad potpuno jasno da ova država ne može upravljati sa svojom imovinom.
  Da li ste ikada pitali Upravu u Kutini zašto ne pokreću izgradnju kogeneracijskog postrojenja i tako naprave značajne uštede u poslovanju i donesu benefite i tvornici i gradu Kutini.
  Mogao bi Vam knjigu napisati o ovoj tvornici, ali smatram da Vam je i ovo dovoljno da se probudite i pokrenete konkretne akcije. I to hitno jer vremena više nema.

  • Bilo bi lijepo gospodine Žmegač da odgovorite na ovo i neka druga pitanja ovdje postavljena. Dali ste nam samo neku uopćenu izjavu (za koju sam Vam rekao u prvom odgovoru zbog čega je populistička) i dalje ništa.

   Red bi bio da kažete i smatrate li naša razmišljanja/kritike/prijedloge bezveznima ili se slažete s njima, smatrate li da smo mi od onih “pohlepnih kapitalista koji samo žele zaraditi na uštrb radnika i koje nije briga za Kutinu” ili su zapravo naši prijedlozi zasnovani na činjenicama (koje su neumoljive) i koji vode jačanju ovog hrvatskog industrijskog giganta (kojemu su nažalost dani odbrojani zareda li još par ovakvih kvartala poput posljednjih)?

   Zaista bih bio zahvalan na odgovoru.

   I još bih Vam samo dao jedan podatak – kretanje broja radnika zadnjih nekoliko godina:

   2008. – 2656
   2009. – 2380
   2010. – 2355
   2011. – 2312

   Ove godine je također smanjen broj radnika u samoj Petrokemiji za dodatnih 30-ak radnika ako sam dobro izračunao (Grupa Petrokemija pokazuje nešto veći broj radnika jer je preuzeta Luka Šibenik, no u nekonsolidiranom izvješću je vidljivo da je u samoj Petrokemiji d.d. nastavljen trend smanjenja broja radnika).

   To su činjenice, trend je vidljiv. Još se jednom pitam, zar zaista treba dovesti Petrokemiju do točke nakon koje nema povratka da se shvati u kojem ovo smjeru ide?

   I da zaključim: Vjerujete (ako Vam se neda da sami proučite sve dostupne informacije) Petrokemija još uvijek jako puno vrijedi nekom velikom igraču iz branše. Ako privatizacija hitno uslijedi, u natječaju se još uvijek mogu postaviti svakakvi zahtjevi (ulaganje stotina milijuna kn, zadržavanje postojećeg broja radnika 3-5 godina, velike otpremnine za one koji žele otići, itd.). No, za nekih godinu ipo dana, bojim se da se više takvi zahtjevi neće moći postavljati. Tada će se moliti kupce da kupe firmu za 1 kn i preuzmu sve dugove (g. Antun je pisao litanije o tome kome nije jasno).

   • Ajvika, briga njega (mislim, gradonačenika) šta će biti za godinu i po, na proljeće su lokalni izbori koje vjerojatno neće politički preživjeti, pa nek je bal dok je bal, a i maskenbal je prije izbora, zar ne ? To ti je princip HDZ-a, razruši, uništi, opljačkaj sve što se može, a šta će biti poslije, to će da rješavaju oni nakon tebe, nije te briga. Još ostaviš i poneki skriveni kostur u ormaru i naslađuješ se ….

 47. Mika, potpuno je iluzorno očekivati od čovjeka koji je prije radio to što je radio (vidi post Ajvike) da razumije elementarne ekonomske stvari (da ih ratzumije ne bi prije radio što je radio) jer čovjek je očito banuo tu gje je preko politike, a vidjeli smo iz njegovog stava da mu politika i prodavanje magle leže. Kad se i ako bude išta zapitao (recimo, gdje je lova u gradskom proračunu koji se puni od plaća u PTKM, zašto imam tisuću ljudi na uilici, i slično), biti će odavno kasno. Ovako, očito je da čovjek još uvijek živi u uvjerenju da će se sve to pokrpati, jer kao vlada ne želi socijalne nemire. Mislim da se već na primjeru Siska, Gredelja, Diokija, i slično mogao uvjeriti da Linićeva metla mete, polako ali sigurno. Pa ako se želi naći pometen, samo naprijed, ali ako je imalo pametan, mislim da će prije Čačiću na vrata …

  • Marijane,griješiš gospodin je iz hsls-a,zna to on dobro ali ne smije reći jer narod to ne želi čuti,mediji i političari su nas zatucali do razine pećine i mi samo i samo glasamo za NAŠE,zna masa njih jako dobro o čemu mi pišemo i raspravljamo,čak se načelno i slažu sa nama ali NE SMIJU TO GLASNO I JASNO REĆI,zato mi nemamo državnike nego političare i lesare.Dao bog da lesar uzme vlast,nikada nisam od prvih izbora izašao ali ovaj put ću glasati za lesara,pa kad je bal neka je maskenbal,nama treba lesar više nego bilo što i bilo kada,kao mojsije židovima nam treba,da konačno shvatimo da je to kraj sljepe ulice koju uvijek odaberemo.Ne može šaka blogera pobijediti ovo ludilo,to može samo LESAR,nitko drugi,vjerujte mi na riječ…

 48. ” da prodaja radi jednokratnog punjenja proračuna nije opcija nijednog odgovornog vlasnika…bla, bla, bla”. Zamislite, frajer si uzima za pravo da vlasniku govori što da radi sa svojim vlasništvom. Pa, čovjek nije normalan! To je isto kao da meni netko dođe i kaže: “Nemoj prodati auto:” ili “Ak’ rentaš stan, nisi odgovoran vlasnik!” Jel’da nemoguće, u suprotnom vrlo moguće da bih takvome iščupao grkljan. Nevjerojatno, još ćemo morati pitati i moslavačkog lovočuvara što smijemo,a što ne smijemo sa svojim vlasništvom, ali prije toga i on se mora konzultirati sa bazom i provesti referendum među srnama,lisicama i veprovima.
  @ Grad Kuitna
  Gospodo iz Kuitne, vrijeme je da shvatite da je riječ VLASNIŠTVO ključna riječ,te što ta riječ kao pojam znači i obuhvaća. Jer činjenica da se PTKM fizički nalazi u Kuitni kao i to što unutra rade mnogi građani Kuitne, ne čini grad i građane vlasnicima PTKM, kao što činjenica da netko radi kao konobar u birtiji ili kao gost svako jutro popije pet konjaka, te ljude ne čini vlasnicima birtije. Nadalje PTKM nije izgrađena na način da su građani i lokalni političari Kuitne i Moslavine odlučili sagraditi tvornicu, skupili lovu, digli kredite lovište dali u tisućljetnu koncesiju i tako je izgradili. Obrnuto, izgrađena je novcem svih građana ove zemlje i kreditima koje su otplatili porezni obveznici, dakle opet svi građani ove zemlje. Živo me zanima da li cijenjeni gradonačelnik osobno ima dionica PTKM? Špurijus mi govori da nema, jer da ima , a zastupa takve stavove, mjesto bi mu bilo u jednoj drugoj javnoj ustanovi sa lokacijom u Popovači u narodu od milja zvanoj Popa. Isti taj špurijus mi govori da gradonačelnik spada u onaj soj ljudi koji se nikad ne guraju u onaj red gdje se stvara nova vrijednost, nego u onaj gdje se ona raspodjeljuje. Dakle, gradonačelniče, pljunite i riskirajte svojih osobnih 100-150 tisuća kuna kao što smo mi dioničari učinili. Prije toga nemamo mi što s vama razgovarati o ciljevima, načinima, mjerama i poslovno prihvatljivim rješenjima. I opet mi špurijus govori da bi prije krokodilu izbio suzu iz oka, nego cijenjenom ugledniku tu lovu iz đepa. Međutim, ova situacija je vrlo lako rješiva. Za početak donesite snažnu odluku, i raspišite referendum sa prvim pitanjem građanima Kutine(dosadilo mi biti nepismen) žele li uložiti svoje ušteđevine, podići kredite i s tom lovom otkupiti od RH većinski paket dionica. Drugo pitanje građanima Kutine i okolice neka bude da li pristaju prodati svoje kuće,zemlju, krave u štali, prasce u kocu i svu perad do zadnjega jajeta, da bi prikupili kapital (fuj,bljak) neophodan za prijeko potrebne investicije. Kako u Kutini mnogi mrze kapital, bojim se da takav referendum ne biste preživjeli ne samo politički, nego i fizički. Može se reći da je takva logika apsurdna, ali to je vaša logika, ne moja. Kad bi u nekom SF scenariju prošao takav referendum, tek onda možete i smijete dokazati svoje znanje i iskustvo, suradnju između vas i građana Kutine i mrzitelja kapitala, radite reinženjeringe i restrukturiranja, ma radite što god smatrate da treba da ostvarite svoju viziju. Samo bojim se da je ta vizija, ako uopće postoji takvo što, i ako doista vjerujete u takvo što ( a ja osobno ne mogu vjerovati da vjerujete u takvo što jer bi to bilo isto kao da vjerujete u vilenjake) pusta tlapnja. Moja vizija budućnosti Kutine i njenih građana za 5 godina ponešto je drugačija i, rekao bih, realnija jer je utemeljena na iskustvu iz prošlosti i situaciji u sadašnjosti (vidi Sisak). U njoj mnogi Kutinjani, umjesto da idu na dobre i dobro plaćene poslove u vlastitom gradu, žure na cug u 4 i 15, da na vrijeme stignu na loše i bijedno plaćene u Zagreb i budu gastarbajteri u vlastitoj zemlji. A u 4 i 15 ne vidi se ni Sljeme ni Moslavačka gora, vidi se samo mrak i magla. Cijenjeni gradonačelnik se vjerojatno sprema na povratak na staro radno mjesto šefa kolodvora.

  • Bravo za paralelu sa Siskom. BTW, fantastičan potencijal tamo postoji i dalje, samo fali kapaciteta i znanja.

   I poimanje vlasništva općenito je kod nas slabo – kad je nešto “moje”, nema meni tko bilo što govoriti što bi ja s tim trebao raditi, pogotovo ako nisam pitao. Možda je jedino trik u tome da u politici ide ono “ruka ruku mije”?

    • Stečaj nije nužno loš proces,u socijalnoj državi kako nam stoji u ustavu upravo tada bi trebala stupiti država sa svijim mjerama zbrinjavanja ljudi ali mi non stop imamo stečaj države i firmi,pa ne znaš tko će kome pomoći a ništa da se izrodi iz tog stečaja,niti google,niti nokia nita mercedes,u 20 godina smo imali milijun stečaja ali još se od vegete nismo pomaknuli,to nam je još top brend nacije u svijetu i opet je sve NAŠE;od đura đakovića,petrokemije,končara,podravke,croatia osiguranje,hpb,hbor,riz,luke,aerodromi,čak imamo i 44,8% ine,sa mirovincima i više,masu derutnih hotela su još NAŠI,imamo zemlje NAŠE kao u priči,derutni bivši vojni objekti su NAŠI,pa sve je NAŠE,i SRĐ JE NAŠ,I CVIJETNI JE NAŠ,i JAVNA TV JE NAŠA,HAJDUK I DINAMO,SVE JE NAŠE a NAŠI opet viču;hoćemo još da je NAŠE!Do vladivostoka neka bude NAŠE,tako ćemo lakše upropastiti…Zato ja predlažem nacionalizirajmo sve i nemojmo ljude zatupljivati do razine pećine,ovako će barem znati istinu;Da je sve NAŠE!Tako će i NAŠA istina biti prava istina….Ovo danas je mutant a ne država i istina,tako će nam barem djeca znati da postoji ipak istina!Kao 45-te nacionalizacija pa neka se više ne lažemo…,Ovo više nema nikakvog smisla,fakat nema…,zaboravih i lesar je NAŠ…

    • Antune, ova usporedba sa hotelima mi se naročito sviđa, pazite imamo hrpu ‘naših’ hotela i hotelskih kuća koji svi odreda propadaju (molim, navedite mi jedan pozitivan primjer gdje hotelska kuća radi pozitivno a da je država vlasnik ili većinski vlasnik, ja ga ne znam) a sa druge strane hrpu hotela odnosno kompanija gdje je privatni (prljavi, zločesti, pokvareni) vlasnik i sve odreda procvjetale, rade kao nikad, investira se, posluje sa dobiti i slično …. (a da ne pričamo o tome da pune i državn i lokalni proračun). Još kad bi konačno i dividende počele …. Pametnome dosta …..

    • E pa da, kad se prodaje vrijedi da je sve to “naše”, ali kad se potkrada firma onda je to OK jer je to “državno”, ilitiga “nije moje” 🙂

     Od svakog prema mogućnostima, svakom prema potrebama, jeli?
     Ima (bar) jedna dobra knjiga koja je detaljno (na cca tisuću stranica) razradila taj scenarij.

    • Malo bih modificirao Vašu formulu. Naše je ustvari samo izlika, da se neki time koriste kao svojim. Kao što Klaus uzme firminog vozača, sekretaricu i njemački lim i njime dođe u Zagreb lagati na TV i držati ideološke tribine glupavoj, izmanipuliranoj balavurdiji, koja aspirira jednog dana nazivati se intelektualcima. To što je on napravio ne može, međutim, napraviti šljaker koji na -20 radi remont na postrojenju. Ako je sve naše, zašto se Klaus može koristiti limom i sekretaricom, a šljaker ne može? Dolazimo do toga da je to naše samo deiure naše, a de facto je Klausovo. Pa njemu je bolje nego Gatesu! Ako Gates hoće lim, sekretaricu i vozača, mora ih platiti. Ovaj ih ima besplatno!!! U onom režimu ta kasta ljudi se zvala “crvenom buržoazijom”. Ne koriste se oni time kao svojim, nego puno gore od toga. I to na način kao što se npr. klinac koristi skupim autom, koji mu je ćaća kupio. Dakle nije ga sam zaradio, pa ga trga, forsira i na kraju razbije i od velike vrijednosti napravi hrpu željeza za CIOS, za razliku od onog drugog, koji je krivio kičmu i pišao krv da zaradi za puno jeftiniji, pa još malo pišao krv,pa kupio bolje gume, felge, pa još malo… Dakle modificirana formula bila bi Naše= šatro naše, ustvari privilegij nekih ili nekolicine i ničije više.

    • Marjane,zar ne vidiš da je to kolektivno ludilo,pa imaš ovih dana inicijativu “mladih revolucionara” koji preko društvenih mreža pozivaju na bojkot konzuma a povod im je “kao todorić ne plaća male dobavljače i masu ih je stjerao u stečaj”,nemam pojma kako todorić plaća ali ajmo hipotetski da je to potpuna istina,pazite što vi postižete sa bojkotom konzuma osim što dajete prihod stranim shoping centrima koji ipak nemaju toliko dominantno hrvatske proizvode kao konzum.Pazite vi tražite bojkot konzuma “jer ne plaća male dobavljače”,valjda će ih uz bojkot još ažurnije plaćati?Pa to je za ludnicu a ne za uopće bilo kakvu ozbiljnu raspravu.Taj primjer vam samo govori o količini destrukcije i nepromišljenosti sa kojom se mi navodimo,što god odlučimo učiniti uvijek u pravilu odaberemo sljepu ulicu i uvijek radimo u korist naše štete a sve naše ideje nastanu na ideologiji “da mi idemo pomoći”,pokojni glumac predrag vušović inače po nacionalnosti crnogorac na početku rata je poručio crnogorcima koji su napadali dubrovnik pod izgovorom da idu obraniti srbe i crnogorce koji su ugroženi;”samo nas nemojte braniti,preklinjemo vas da nas ne branite!”Tako bi mi morali moliti ove što nas danas “brane”;Samo nas vi nemojte braniti i sve će sa nama biti u redu”,svaka emisija na htv-u gdje se zastupaju prava “malog čovjeka-radnika” i prozivaju lopovi poduzetnici isti taj dan ubije volju u svakom poduzetniku da bilo što investira u ovoj zemlji,ne samo to nego ljudi sužavaju gabarite svog posla jer ne žele doći u poziciju da mu familju stigmatizira čitava nacija,neće ljudi zbog toga da preuzimaju rizik,kažu;manje ali slađe!Tako vam je uvijek kod nas,kada god čujete da netko nekoga brani i nariče nad njegovom sudbinom budite sigurni da je on ili ona tim naricanjem indirektno dovela još pet ljudi u istu poziciju kao što je ovaj ili ova što nad njim nariču.Promislite o bojkotu konzuma?Kome
     to najviše šteti?Todoriću ili našim dobavljačima?Zamislite da njemci u njemačkoj pokrenu inicijativu da se ne kupuju opel vozila ili francuzi citroena?Zato što im se ne sviđa hans ili jean(todorić)?Morate priznati da je to domena medicine?

  • Uz Ajvikin komentar, ovo sa referendumom je najbolje što sam pročitao o privatizaciji Petrokemije. Zahvala svim dioničarima Petrokemije na doprinosu pri spašavanju Petrokemije, te zahvala gradonačelniku jer je svojim javljanjem na blog, pokazao da razumije koji je put za Petrokemiju najbolji!

 49. Još nam danas daju primjer islanda-najbezobraznije zemlje na svijetu koja je spržila tuđi novac I zavila u crno na tisuće europskih građana,pazite još nam to serviraju kao “uzor i ideal”,ili argentinu,poznajem čovjeka hrvata koji je 35 godina radio na farmama i rudnicima i ta veličanstvena država nacionalizirala mu je čitavu štednju i čovjek se vratio u hrvatsku bez gaća,kako je otišao tako se vratio,i to nam se danas servira kao uzor,tako bi navodno i mi trebali…pazite 35 godina čovjek je radio kao životinja,nije mu nikakav radnički savjet odobrio stan i slično,vratio se nakon 35 godina potpuno gologuz kakav je i otišao a sanjao je dan da se vrati u svoje selo i obnovi-nadogradi kuću iz koje je otišao,štedio čitav život da ostvari svoj san.I to su nama danas uzori?Neki profesori koji studentima danas predavaju na fakultetima dive se tim NAŠIM uzorima?Jadna nam pamet?

 50. Čvrsto sam uvjeren da će privatizacije biti u 2013. i da će Petrokemija biti spašena od sustavnog propadanja. Status quo je jednostavno prestrašan jer vodi preko dvije tisuće ljudi na burzu rada.

  • Firma je u zadnja tri mjeseca napravila preko 90 (!)mil. kn gubitka. Znaci svaki mjesec oko 30 milja. Smjer je jasan! Ukoliko uskoro ne dodje do drasticne promjene mislim da ce preko 2000 pretezito kutinskih obitelji ostati bez svojih prohoda. Bas me zanima tko ce tada iz stozera za obranu ( citaj unistenje) izaci pred te ljude i preuzeti krivicu na svoja ledja. Ma nece nitko! Opet ce svi ti jadni ljudi biti namagarceni a glavni protagonisti su se vec obezbjedili. Ali to je lijepa nasa…

   • Evo upravo sam procitao jedan zanimljiv clanak u Jurarnjem. Nadam se da ova sudbina ne ceka nasu Petricu ali je na zalost jedan od mogucih scenarija ako se pod hitno nesto ne promjeni.
    http://www.jutarnji.hr/u-gredelju-se-masno-trosilo–bez-ikakva-postenja/1065651/
    Uzmimo u obzir da je Gredelj radio u godini dana gubitak 20- 50 mil. kn a nasa Petrica u samo 3 mjeseca 90 mil. kn. Koliko dugo ce firma moci podnijeti takav tempo unistenja i nadam se da cemo uspjeti nesto promjeniti dok je jos vrijeme.
    Kad se samo sjetim izjave galamdzije: “Vi masete zastavicama sa svojih 4% vlasnistva.” Koliko li je on svojih novaca ulozio?
    A ovo je drugi moguci scenarij:
    http://www.secerana.hr/default.aspx?id=22
    Prilikom privatizacije 2002 je firma prodana za 110 mil kn a danas trzisna kapitalizacija vrijedi preko 750 mil. kn (izvor mojedionice).
    Moje pitanje:
    Sto je najbolje za PTKM, Kutinu, kutinjane, dionicare… i da li mora doci do stecaja da se neke stvari promjene?

    • Što se tiče zadnjega, mislim da se i u Kutini sada daleko bolje razumiju neke stvari.

    • Meni samo nije jasno tko to u hrvatskoj danas ne razumije,pa naravno da će se državna potrošnja godinama još smanjivati,dali će to biti nominalno ili realno stvar je tehnike ali i količine vode koja će nam “navirati do grla”,rast javnog duga prvo treba zaustaviti,dovesti proračun na nulu ili suficit a onda sa rastom bdp-a smanjivati i vraćati taj dug.Merkl je čak i dosta optimistična jer neke brzorastuće zemlje kao npr. indonezija trebale su cca 10 godina da sa 85% javnog duga u udjelu bdp-a smanje taj dug na današnjih 25%,pa naravno da je to dug proces i nema čarobnih štapića,sve je jasno kao dan i zato je taj rastući populizam kojim se služe mnogi političari ali ne samo oni jako jako opasan za ovu zemlju jer ako mi zakočimo vladu,proizvedemo političku nestabilnost u zemlji onda defakto mi srljamo prema grčkom scenariju gdje onda više nećemo imati nikakve alternative,ne samo to nego ćemo doći u puno goru poziciju od grka jer nemamo euro i kao takvi nismo značajni ni bogu ni narodu a tada odu plaće i mirovine na nekima danas nezamislivu razinu jer takve stvari vam pokrenu “spiralu pada i onda se pitate gdje je kraj kao grci danas”

     U tom smislu je populizam današnji najveći neprijatelj hrvatske,skoro kao 91 jugovojska, ne znam dali su ljudi koji ga potiču uopće toga svega svijesni?Čine veliku štetu svojoj zemlji jer time koče promjene i nužne zasada kozmetičke rezove,privatizaciju i reforme…Pile granu na kojoj svi sjedimo?

    • http://www.seebiz.eu/proracun-probijen-rejting-vjerojatno-pada-investicija-niotkud/ar-49966/

     Evo to je ta priča,traži se čarobni štapić?Naročito je “inspirativna” konstatacija “da je linić uštedjeo koliko je uštedjeti mogao”,to je za rubriku vjerovali ili ne?Valjda gospodin misli da su božićnice i regresi maksimum što je linić mogao uštedjeti?Stvarno ponekad ne mogu razumjeti te ljude?Vide što se događa u europi i to u zemljama koje smo do jučer smatrali našim uzorima a to se uporno ignorira i pili stalno jedna te ista priča,merkl kaže da će pet,šest godina trebati “najboljima u europi” a mi tražimo da linić sve riješi u deset mjeseci?Što je previše previše je?

 51. Po svemu sudeci kako se odvija situacija oko ptkm ne pise nam se dobro a i tekstovi su sve mracniji i mracniji..mozda sam ja slijep i tup ali ovdje mi puno toga nije jasno…prodavaoca svakim danom sve vise i vise a cijena klizi debelo ispod nominale..poslovanje ce i dalje padati po prije navedenim tekstovima tako da ovaj brod postaje jako nesiguran..zanimljivo je kako se prije nekoliko mjeseci pricalo o nekim ciframa a sada samo o stecaju i propasti…

 52. gospodo, za sazivanje izvanredne skupštine potrebno je 5% temeljnog kapitala.. pokrenite se.. da ne ostane sve na ( jako razumnim ) riječima..

  • Podržavam ovaj prijedlog za sazivanja izvanredne skupštine! Ja sam nezanemariv dioničar, inače bih se i sam pridružio. Ali ovdje ima tako dobrih komentara (neke sam uživao čitati), pametnih i razumskih ljudi da bi bila prava šteta da ti ljudi i ova razmišljanja, argumenti i pitanja potencijalno ostanu samo na ovom blogu i ne dođu pred Upravu, većinskog vlasnika i drugih relevantnih aktera…

  • slažem se, evo ja dajem potpis sa svojih 520 dionica… vjerujem da ćemo lako doći do 5% uz nenadovu pomoć…

   • Podržavam prijedlog za sazivanje izvanredne skupštine, vrlo ću rado potpisati punomoć ako NB želi nastupati u naše ime …

 53. Pročitajte dobro ovaj tekst bivše ministrice financija martine dalić,da to je ista ona osoba koja je doduše kratko bila ministrica financija u vladi jadranke kosor,pazite ona u aludira na gorana marića bivšeg nogometnog suca koji je isto tako član hdz-a,saborski zastupnik,i još su ga stavili u nekakav ekonomsko-financijski odbor hdz-a da im “on” prati situaciju u zemlji da im što ne promakne” i kao takav je bio pozvan u tu emisiju,ja sam danima nakon te količine izrečenih gluposti mislio “da sam sam na ovome svijetu”,pročitajte tekst-sjajan je,sve je rečeno,samo zašto nisu ovako otvoreni dok su na vlasti,zašto ovo narodu javno ne govore,ma kakva istina bila, nego nas većina njih navodi da postanemo neandertalci?

  http://www.bankamagazine.hr/vijesti/blog/nulta-tocka-ne-tolerancije-na-populizam

  • Slučajno sam gledao oko pola te emisije, dok mi se nije smučilo …. e, sad, probajte zamisliti kako je završio faks taj marić ili kakva je kvaliteta tog faksa ako on danas promovira i prodaje takve stavove ? prestrašno … je blaga riječ za to

   • Želim vam reći da su sve te stranke blokirane unutar sebe sa neznanjem i populizmom koji je sveprisutan,tako da npr jedna martina dalić koja očigledno jako dobro razumije stvari nije u stanju ništa učiniti već je zakočena.Takva populistička atmosfera nije samo zakočila društvo nego je zarazila i stranke tako da i oni ljudi koji nešto znaju ne mogu od populista doći do izražaja jer im se svaka provedbena ideja blokira…Uvijek postoji tisuću razloga zašto to sad ne učiniti;Ili su državni,lokalni ili predsjednički izbori,ili nije trenutak “jer društvo nije zrelo”,uvijek je sto razloga a sve u cilju da se održi popularnost pojedinaca ili stranaka…

    U toj čitavoj priči jako je važno shvatiti ulogu medija koji defakto kreiraju svijest i raspoloženje građana ali i političara jer valjda su i oni građani?Nisu vanzemaljci?Umjesto da mediji potiču reforme i promjene u ovom društvu oni rade upravo suprotno,potiču opstrukcije i održavanje statusa quo,svaki reformski potez bilo koje vlade uvijek se dočeka na nož.Evo npr. imamo sada porez na nekretnine koji jednostavno moramo uvesti,ja razumijem kritiku za 2% na vikendice,to je i meni van zdrave pameti kada se uzme naša tradicija,specifičnosti,raseljavanje ljudi po svijetu ali ovaj drugi dio poreza koji je izašao kroz medije vani uopće nije pretjeran i sasvim je dobro izbalansiran i logičan ali u nas umjesto da se usredotočimo na kritiku jednog segmenta tog poreznog zakona i usmjerimo se na njega mi odmah čitav zakon proglasimo da ne valja…Sve nevalja?

    • Zašto govorim da je 2% pretjeran porez?Bolesno pretjeran?Iz više razloga;a.zato što imamo masu raseljenih ljudi po svijetu kojima su te “vikendice” kontakt sa domovinom i tu imamo veliki unos novca.b.zato što to znači da prosječan hrvat sa plaćom od 5000kn to neće moći plaćati ni za klet u okolici zagreba a kamoli za nasljeđenu obiteljsku kuću na moru.c.zato što ja vidim da je jadran naša “nafta” gdje bi morali privući europske građane da formiraju u hrvatskoj svoj drugi dom i tako kroz taj prihod(njihovu potrošnju) možemo nadoknaditi sve anomalije koje imamo u mio sustavima,natalitetu,starenju nacije itd,njihova kupnja bi obogatila i hrvatske građane koji imaju puno toga upravo u nekretninama a time bi se postigli i višestruki multiplikatori za čitavo gospodarstvo a 2% je destimulirajuće za te strane državljane jer npr prosječna novouređena kuća na atraktivnim lokacijama jadrana blizu mora objektivno vrijedi minimum 300 tis eura a to znači da bi taj strani vlasnik morao plaćati 6000 eura godišnje što je pretjerano puno i djelovati će destimulirajuće i na kupnju zemlje,graditeljstvo itd…Porez DA,ali ovo 2% je za naše prilike za ubiti vola?.

 54. Slažem se s Vama. Ovaj Žmegač nam je dobro došao danas, da iskalimo svoju frustraciju. Međutim, on je samo političar opće prakse, dakle demagog, populist i kalkulant po prirodi, a još u svjetlu izbora na proljeće… Ali mi dioničari PTKM morali bi konačno poduzeti ozbiljne akcije u zaštiti svojih ulaganja i vlasničkih prava. Izvanredna skupština je dobar način ali ne da galamimo na Upravu, koja bez ikakve sumnje mora otići. Na tu smjenu ne treba potrošiti više od 10 minuta skupštine. Ali, bolna istina je da sa ovom cijenom plina ni mađioničar ne bi uspio poslovati pozitivno. Ja mislim da je naš problem pasivno ponašanje većinskog vlasnika države tj. njenih predstavnika, a ponašaju se tako jer ih nitko ne pritišće da se ponašaju drugačije. Kao da su se povukli pred Klausom i njegovima. Ako se država prepala par rabijantnih bukača, treba sve prodati po 1 kunu, ne samo PTKM, nego cijelu državu. Zato smatram da naš pritisak i neugodna pitanja treba usmjeriti na predstavnika države i na Ministarstvo gospodarstva. Pozivam dioničare PTKM da ovdje iznesu svoje ideje, prijedloge, sugestije.

  • Ne bi htio iskomentirati forumaški, ali ako spomenute dionice nastave putem koji su krenuli, to će biti spektakularan fijasko fondovske industrije općenito. Time će se potvrditi ono o čemu se ovdje piše već nekoliko godina. Posebno je trgično ovo s preprodajom obveznica ingre, ako je istina.

   E sad samo da netko shvati da je krajnje vrijeme za otvaranje svih puteva izvana unutra, jer danas se kapital ne natječe za projekte nego je baš obratno – države se investitorima i same moraju “prodati”, a ne nastupati kao bogomdane prilike za investicije pa razmisljati kome će povjeriti da nešto malo prčka po tvrtkama (usput im vežući ruke na jedno 10 godina da ne bi slučajno mogli racionalizirati poslovanje na način koji nije sexy sindikatima).

   Pomrčina.

  • Pa, to i nije sasvim bez logike. Bolje je ne raditi uopće i stvarati manji gubitak, nego raditi na silu i u par godina pojesti sam sebe i cijeli kapital. Bolje da PTKM godinu dana ne radi uopće i ne uzima plin od INA-e po trenutno važećem ugovoru. PTKM bi imala gubitak zbog troškova za plaće i nužnog održavanja postrojenja, ali ni približno koliko će imati ako nastave nabavljati plin po trenutnim uvjetima. Pa, neka onda INA nađe idiota kom će uvaliti tu količinu plina po toj cijeni! Kaže se da je to neprihvatljivo iz “socijalnih razloga”, a mene zanima tko to kaže. Ako to kaže većinski vlasnik država, onda sam potpuno siguran što slutim već neko vrijeme, da je na djelu kurvanjska politika, kojom preko cijene plina za PTKM država obeštećuje INA-u za gubitke na plinu koje im država skrivila u prošlosti. To znači da država kao većinski vlasnik namjerno uništava PTKM. Samo u toj igri mali dioničari su prevareni, pokradeni i opljačkani!! To zahtijeva strašne posljedice za sve učesnike u toj podlosti,a za nas male dioničare sudsku zadovoljštinu i obeštećenje!

 55. G. Bakić, razmišljate li vi o izvanrednoj skupštini? Očito da su mnogi od nas za to i spremni su vam dati punomoć (osobno bih radije sudjelovao, ali mogu dati i punomoć ako sam tako korisniji 🙂 ).
  Pitnje je koga bi država poslala kao predstavnika na tu skupštinu, odn. koliko ozbiljno bi ju shvatila… :/

   • Mislim da je to shvatio i gradonačelnik.
    S obzirom da je radio kao Šef kolodvora na HŽ-u, te da mu se bivša firma privatizira (HŽ Cargo – do sada nezamislivo), shvatio je kuda vozi
    ovaj vlak.

   • Ne bojite se toga što su izbori pred vratima, a i naše tradicije da puštamo da nešto propadne do kraja prije nego prodamo?
    Brzo mi se nekako čini nepoznat pojam za naše političare. 🙂

 56. http://www.hbor.hr/Default.aspx?art=707&sec=1232

  Pogledajte primjer njemačke,koja je danas europski uzor zdravog gospodarstva,pazite oni su “samo” 2009 godine imali 34 600 stečaja,to je cca jedan stečaj na 2300 stanovnika.Pazite govorimo o njemačkoj koja je danas nekakav uzor.Što želim reći?Mi se moramo naučiti da je stečaj jedna priča a kriminal druga priča jer u nas je svaki stečaj tretiran kao kriminal,tko god otiđe u stečaj viče;Lopovi,to je zbog nekretnina i nečijih viših interesa,sve je urota?Mi smo stečaj i kriminal stavili pod zajedničku kapu,”kao to se podrazumijeva” i to su stvari koje su potpuno zaludile ovaj narod jer ljudi zbog takvog nametnutog osjećaja nepravde gube volju i za život a kamoli za neki konstruktivni doprinos društvu.Ta količina vijesti koja nam se svakodnevno servira je nevjerojatna a npr nikada nitko nije rekao da je jedna disciplinirana i racionalna njemačka samo 2009 godine imala 34 600 stečaja,to su te poluistine koje nam se non stop serviraju,pa mi kada vidimo deset stečaja o kojima se danima prikazuju reportaže na televiziji mislimo da toga nema nigdje u svijetu nego samo kod nas…Pa stečaj upravo jest selekcija koja vam spriječava da vam se dogodi hž ili brodogradnja gdje izgubi država milijarde eura a da pri tome na kraju ništa ne spasite…

  E sad ako vi živite u zemlji gdje novinari koji serviraju takve priloge ne znaju razlikovati stečaj od kriminala vi proizvodite kaos,obezglavljenost nacije,ljudi gube povijerenje kako u institucije države,kako u poslodavce tako i u sebe,mi sa takvim jednosmjernim načinom izvještavanja rušimo temelje države i društva,time dajemo za pravo ljudima da i oni ne poštuju zakone ove zemlje jer “ako je sve kriminal,pljačka što nebi i ja to radio”,iskreno vjerujem da oni što nam to svakodnevno serviraju ni sami nisu svijesni što čine,ja uopće nemam dilemu dali oni to rade namjerno,siguran sam da ne već je to njihovo uvjerenje u najboljoj namjeri,međutim meni je to gora opcija nego da imaju stvarnu namjeru…

    • Vedrane,ići će privatizacija-dokapitalizacija svega i svačega,to više ne ovisi o volji NAŠIH političara ili populista,problem je samo taj kolike štete ćemo pretrpjeti kao društvo dok konačno ne shvatimo da je to nužno za razvoj ove zemlje i održivost naših financija.Imate slučaj brodogradnje?Zamislite da je netko prije 15 godina rekao da idemo u privatizaciju i još da to prodamo “kinezima ili rusima”,pa pola države bi izašlo na ulice a htv bi prikazivao u udarnim terminima posjete druga tita 3.maju i vrtile bi se slike porinuća brodova,reportaže bi bile nostalgično intonirane da bi se svaki hrvat naježio na primisao da to više neće biti NAŠE.Ne,mi smo trebali kao društvo izgubiti milijarde eura da shvatimo da je to i tada bilo nužno,problem je taj što mi ni danas ne shvaćamo da smo mi svi nepovratno izgubili taj novac a nikoga nismo spasili,tu dolazimo do ključne stvari koju mi još do dan danas nismo razumjeli,niti se na takav način prema njoj odnosimo;mi još nismo shvatili da “država to smo mi”,zato su nama još u glavi “besplatni udzbenici”,mi još nismo shvatili da nema “besplatnih” ali uporno se prema tim stvarima tako odnosimo,na taj način i medijski obrađujemo sve teme,kada država diže porez proklinjemo je,kada država stečajima i privatizacijom ide zaustaviti rast svojih dugogodišnjih gubitaka tada je opet preklinjemo,komunistička društva su išla u tranziciju jer više na NAŠEMU nisu mogli podnositi te gubitke a mi udaramo 20 godina po istome,državu tretiramo kao kravu muzaru a da pri tome uopće ne vodimo računa o elementarnoj matematici i održivosti tih naših želja i potreba…

     Ništa to više ne ovisi o nama I NAŠIMA,ove opozicijske populističke fraze koje neki prosipaju nebi li dohvatili tri glasa više dovesti će upravo njih u poziciju da prodavaju “stranačke prostorije” da se održe glavom poviše vode.Tko to nije razumio do sada i neće nikada?Taj nije ni razumio društveno-ekonomsko-politička događanja u svijetu u zadnjih 30 godina,taj još živi kao alisa u zemlji čudesa?Taj upravo danas nalazi spas u marx-u a da pri tome uopće ne pita druge u svijetu što oni o tome misle,populista živi u vječnom uvjerenju da je samodrživ,populisti nitko na ovome svijetu i ne treba “jer mu sve stvari rođenjem pripadaju”

    • Recite mi dali ste ikada gledali i jednu edukativnu emisiju koja upravo govori o odnosu pojedinca prema vlastitoj državi?Nema tog stupnja razumijevanja i shvaćanja koliko je to važno za buduće generacije,država se ne voli na način da prozivamo “srbe,neoliberaliste,krupne kapitaliste” i slično,država se voli stvaranjem novih ideja,vrijednosti i plaćanjem poreza a ne populističkim frazama gdje uvijek krivimo tu istu državu za sve naše nedaće i probleme…Mi uopće nemamo niti taj nivo kulture niti pokušavamo da na taj način obrazujemo nove generacije,država je za nas kanta za smeće gdje bacamo sve naše frustracije…I onda mi očekujemo od poduzetnika i građana da budu konstruktivni elementi društva a svakodnevno im serviramo destrukciju?

  • Pročitao. Odličan članak za one koji razumiju. Oni koji ne razumiju, nikad niti neće. I dalje će misliti da idu za Australiju ….

 57. http://www.index.hr/vijesti/clanak/narod-se-digao-protiv-predsjednice-drzave-protiv-lazi-kriminala-i-korupcije/645847.aspx

  Evo, pa neka nam večeras srećko horvat i voditeljica emisije objašnjavaju o argentinskom gospodarskom čudu koje je raslo na ideji:Ideje naše a gorivo vaše!Ima biti da je goriva sve manje?Ovo sam čak i predvidio prije petnaestak dana.Toliko o “argentinskom gospodarskom čudu” koje se nacionalizacijom “obračunavalo sa krupnim kapitalom”,izgleda da sada nema ni krupnog ni sitnog kapitala,izvori presušili i kao što kaže margaret thacher;socijalisti uvijek ostanu bez tuđeg novca!A nas su do jučer uvjeravali da je to novi put i gospodarsko čudo u koje bi se mi trebali ugledati?

  • Naravno čim “pofali” goriva,presuše izvori za sve je kriva korupcija i pljačke,ama baš za sve?To je više postalo “normalno”.I tako se argentina vrti u krug već 30 godina!Sve moguće kombinacije su isprobali,od nacionalizacije banaka,otpisa dugova pa do najnovjih nacionalizacija naftnih kompanija,sve su živo NAŠI pokušali i opet nešto ne štima.Pitam se gdje je problem?A 21 je stoljeće?

 58. http://www.index.hr/vijesti/clanak/sankcije-na-hrtu-stankovicu-i-jabuci-30-posto-manja-placa-mikleusevic-kamenski-i-novak-srzic-10-posto/645869.aspx

  Pazite,ovo me tek “osokolilo” ili rastužilo-kako god,prvo argentina kojoj sam predvidio budućnost već davno iako nas je srećko horvat uvjeravao da su oni “čudo” ali ovo je tek zastrašujuće,navodno je gost nedeljom u dva bio čovjek koji ima samo osnovnu školu i navodno je knjigovođa a predstavljen je sa četri doktorske disertacije,moram priznati da je on meni “još bio i pametan” kakvi su sa diplomama dolazili na htv.Jeli vi sada shvaćate gdje mi živimo?Pazite ovo je tako opasno za jedno društvo da se smrzneš jer kada vi čovjeka predstavite kao “doktora” narod ga sluša i gleda u njega kao u boga,to su ti načini gdje pojedini novinari zbog nepoznavanja materije mogu dopustiti rasprave u stilu “prodao rohatinski zlato i oštetio hrvatsku za 5 milijardi” ili “sanirali smo banke za 80milijardi a prodali za 6”,a da novinar uopće ne postavi pitanje npr;Koliki je bio kapital tih banaka kada smo ih prodavali?Nego je sve;zdravo za gotovo!Ovo je samo potvrda da mi jako opasno živimo….

   • Ali spoguz čeme se čudiš.Pa politika nam već 20 godina prodaje tu priču kroz tkz. nacionalne interese a mediji 20 godina prikazuju i tu i takvu politiku kao “socijalno neosjetljivu”…,pa već duže vrijeme govorim da smo mi u “kolektivnom ludilu” i podhitno nam je potreban konsenzus da sutra ne bude kasno.Pa zato ja i ovo sve kao budala i pišem,game is over a nas se svaki dan zatupljuje i zatupljuje i prodaje priča o “nacionalnim interesima” a što će nam nacionalni interesi ako će nam djeca doći u stadij neandertalaca?Pa vidite što se radi?Ovi sadašnji su pisali peticije za referendum a ovi bivši sada predlažu rezolucije o pelješkom mostu?Da ti se pamet smrzne?Umjesto da jedni i drugi sjednu zajedno i naprave konsenzus i zaokret ovog društva prije nego svi zajedno ne otiđemo u tri p.m.Pa jeli vi vidite da je lesar na 10%,da je josipović već u predizbornoj kampanji,da je vlada koja danas radi rudarski posao(i dobro i loše ali radi i pokušava mijenjati stvari) na vjetrometini medija,građana,opozicije i svih mogućih populista u ovoj zemlji,svi smo postali populisti,djeca su nam populisti a pješčani sat se prazni…Kolektivno ludilo?A nama se nudi rezolucija o pelješkom mostu kao nacionalni interes?Što je sljedeće?Rezolucija o opstanku hajduka?Čime se mi bavimo?

   • Spogutz,odličan tekst ali mene brine jedna druga stvar “ima li nade za nas ili je već kasno”,ne brinu mene čak “falsi” gosti i “doktori” na tv-u,mene brinu “pravi”,što je sa kritičnom masom “pravih”?Gdje je smo tu?Da nisu ti “pravi” poludili kao bankari u americi?To mene brine a taj gospodin je još najmanji NAŠ problem iako je i to zastrašujuće?Gdje su “pravi”????

  • Mihajlović ima diplomu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i u NU2 je sasvim realno iznio situaciju u Hrvatskoj i svijetu.

    • Ako ste slušali tj. gledali emisiju, onda ste čuli što je pričao? Što da vam objašnjavam kada je sve rekao? Druga je stvar što vi mislite da sve znate pa ste Mihajlovića i njegovu stranu priče proglasili gluparijama.

    • Evo i mene bi zanimalo što je to rekao, a da je vrijedno, odnosno da nisu neke populističke floskule?

    • Vjerujte,stvarno nisam shvatio ništa,vi ste možda shvatili a ja nisam,dopuštam da ja ne razumijem a vi razumijete ali ja ne mogu iz svoje kože…Kao što vi ne možete iz svoje? Ali to nas ne treba spriječiti da o tome raspravljamo,ja sam vas samo pitao za argumente “što je on to realno iznio”

    • Zar nije istina da je Hrvatska država organiziranog nereda i mala zemlja velikih čuda? Zemlja gdje bi država trebala postavit stručne ljude da vode tvrtke poput Petrokemije, a u suprotnom imamo već jedne te iste 20 godina. Zemlja gdje Hrvati rade sami protiv sebe? I ne, privatizacija tu uopće nije stavka. Problem je puno dublji i privatizacija nije rješenje.

    • Ako su mu to glavne ‘teze’ toliko su bezvezne da se teško mogu kvalificirati i pod ‘demagogiju’. Dva ničega i jedna glupost?

    • Kavanska rasprava? A kakvu vi to raspravu vodite ovdje, molim vas? Pljuvačina po čovjeku koji je opisao situaciju u Hrvatskoj, opisao situaciju u svijetu i nazvao EU svojim imenom. To nije kavanska rasprava?

   • Eto, kao što rekoh. Vi znate bolje pa što da onda ponavljam. Bitno da je vaše gostovanje u NU2 bilo poučno i potpuno istinito. Istina je ovako i onako negdje u sredini.

    • Neuspio pokusaj uvlacenja u kavansku raspravu. Nego Gorane, koja je idealna postava hrvatske nogometne repke i koja nam taktika najbolje odgovara kad igramo na mokrom terenu?

    • Zar vi mislite da gospodin jagušt iz petrokemije nije stručan?Ja mislim da jest ali je jako upitno što on uopće može napraviti u petrokemiji i koliko su mu odriješene ruke,na koncu konca vlasnik mu postavlja ciljeve pa je možda vlasnik i zadovoljan sa ostvarenim rezultatima i na koncu vlasnik bi ga trebao napuniti “gorivom” za investicije ali izgleda da je vlasnik ostao bez goriva i nezna kako će pokriti brodogradnju,socijalu,mirovine i ostalo a kamoli da još gorivom napuni petrokemiji?Po vama izgleda da nije problem u privatizaciji nego u stručnim ljudima na pravim mjestima?To je “možda i točno” ali mi onda nikako nije jasno zašto su kina,rusija i ostale tranzicijske zemlje prešle na kapitalizam,mogli su na čela svih kompanija postaviti “prave” ljude i svi problemi bi bili rješeni?Ako ste vi u pravu i “ako je problem dublji i privatizacija nije rješenje” ja se onda pitam zašto su sve te silne zemlje išle u sve to,”mogli su staviti prave ljude na prava mjesta i sve bi bilo rješeno”,čemu onda sav taj trud oko tranzicije,privatizacije,puko gubljenje vremena a uz to izgubili smo NAŠE?A mogli su samo staviti prave ljude na prava mjesta I sve bi bilo kao u bajci,sve bi bilo NAŠE i svi bi bili konkurentni za ubiti vola,ima li veće sreće?

   • Kavanska rasprava? A kakvu vi to raspravu vodite ovdje, molim vas? Pljuvačina po čovjeku koji je opisao situaciju u Hrvatskoj, opisao situaciju u svijetu i nazvao EU svojim imenom. To nije kavanska rasprava?

    • I ja se slažem da ‘kavanski’ nastupate. Primjerice, meni ste se obratili time da ste me otpužili da sam javno lagao, bez ikakvog dokaza (niti ih može biti, jer nisam ništa lagao).

     A rekao bih da je i oko argumentiranja oko tog čovjeka također kavanski, jer na njegove teške besmislice i floskule samo tvrdite da je u pravu, a kad Vas ljudi pitaju u čemu je točno to u pravu, konkretno, samo se ljutite i optužujete druge.

   • Da li vi imate dokaze da je Mihajlović lagao? Gdje su vama dokazi da je to populizam i besmislice? Pa dajte prvo sebe pogledajte pa ond asolite drugima pamet. I da, vjerojatno ovo nećete objavit jer eto, vi ste uvijek u pravu.

    • Vidite, Gorane, čovjek bio u studiju, vidio prilog o njemu u kojemu se navodi da ima ni više ni manje 4 doktorata, nije to ničim demantirao, dakle u najmanju ruku nije istinoljubiv i pošten. Pa kakav mu je onda kredibilitet za ista reći i tvrditi ? Isti kao i kumicama sa placa (ne mislim time ništa loše o kumicama, samo navodim kao primjer). A Vi molim Vas navedite što je to taj lik rekao i potkrijepio argumentima pa da onda možemo o tome raspravljati i davati protuargumente ?

    • Dodatak gornjem komentaru: nisam tim primjerom mislio reći da su kumice sa placa nepoštene, već da lik ima stručnu vjerodostojnost kao i one ….

    • Poštovani Gorane,

     ne ulazeći u Vaš stav o ovom blogu, g. Bakiću niti o g. Mihajloviću oko čega ste se dosta “oštro” postavili ali stvarno bez još izrečenih argumenata, molim Vas odite na banka.hr, na blog: “HNB Hrvate NIJE ostavio bez kuna”, g. Milana Deskara Škrbića i g. Tomislava Ćorića (od 27.10.2012.g.) gdje se osvrću na tekst novinara g. Ratka Boškovića objavljenog u Jutarnjem listu 26.10.2012.
     Na blogu gore navedenih autora imate i link na originalan tekst g. Boškovića te možete komparirati navode jednog (novinara) i drugog (ekonomista).

     Vjerujem da će Vam iz komparacije oba teksta biti razvidno što ljudi na ovom blogu misle i zašto su među ostalim protiv tih i takvih nastupa ovog i inih “g. Mihajlovića”, protiv onhih koji javno nastupaju u novinama ili televiziji i ne iznose istine ili iznose poluistine, nisu educirani ali ipak pišu o nečemu što nisu proučili do kraja, a pogotovo ako se lažno prezentiraju.

     Što se tiče g. Ratka Boškovića iskreno do prije 2-3 mjeseca sam i sam mislio da napokon imamo “malo svjetla na kraju novinarskog tunela”.

     Sve gore napisano je bez imalo zle namjere ili želje da se difamira Vas ili g. Ratka Boškovića.

     Lijepi pozdrav,
     Dražen Lovrić

 59. http://www.banka.hr/blog/velimir-sonje/prosvjedi-populizam-i-demokracija-poruke-ante-cicin-saina

  Šarajući malo po blogu bankemagazina naiđem na ovo a ja “umislio da sam nikola tesla”,pazite ante čičin šain je o populizmu kao najvećem problemu društva pisao već 2006 godine?On je predvidio sve probleme koji nas čekaju i pisao o tome.Pazite to nije neki bezveznjak kao ja to je prvi guverner narodne banke hrvatske?Što opet želim reći?Tko je tog čovjeka ikada pozvao na televiziju da nešto kaže?Pazite čovjek je tu stvar locirao 2006 godine,”halo” danas je 2012 godina a mi smo još više zabrazdili u taj populizam gdje su;svi lopovi a mi jadni mali obespravljeni kmetovi?Zadivljen sam ali ovakvi na televiziju ne dolaze,šteta čovjek je umro…

 60. http://www.jutarnji.hr/ante-cicin-sain–covjek-koji-je-prezirao-pesimizam/281715/

  A sada pogledajte njegovih devet teza.Čovjek je nepogrešivo locirao sve naše probleme,iznimno mi se sviđa njegova teza u stilu; “da sa obzirom na sve naše probleme i nasljeđe mi stojimo jako dobro sa obzirom kakve su nam predispozicije”,pazite on je već tada govorio o konsenzusu unutar društva da se slomije naša “bajka” koju živimo a mi danas imamo hdz koji predlaže rezolucije o pelješkom mostu i igra na najprizemnije osjećaje ljudi umjesto da oni budu ti koji će predložiti konsenzus o najbitnijim pitanjima o kojima ovisi naša budućnost,ne samo nas nego naše djece a non stop nam se prodaju parole o nacionalnim interesima a umjesto toga nudi nam se populizam i destrukcija koja je zahvatila sve pore ovoga društva i koja je zatupila svih nas do razine pećinskih ljudi.Jesu li to nacionalni interesi?Pa kako ih svih zajedno nije sram?Pa jesu li ikada oni ovo pročitali?

 61. Pa jeli nama jasno koliko su stvari dovedene do apsurda?Jedan moj prijatelj branitelj je čuo da će se njegov jedan prijatelj aktivirati u politici i zove mene da mi kaže da mu se nikada više u životu neće javiti,pazite njega više ne interesira ni stranka ni ideologija njemu su svi političari lopovi.To je nemoguća situacija!Po meni danas veću odgovornost za našu budućnost nosi hdz nego kukuriku koalicija jer mora se jednostavno prestati sa zatupljivanjem ljudi i početi govoriti istina ma kakva ona bila,pa o tome piše ante čičin šain,pa oni pile granu na kojoj sjede služeći se najprizemnjim populizmom za dnevnopolitičke potrebe i oni će formirati nove stranke koje će se obraćati ljudima sa još većim populizmom,to će prerasti u takmičenje populista,pa hdssb će biti mala beba kakve će se lokalne stranke formirati i uvjeravati narod u čuda i bolji život “samo kada maknu lopove”,ja bih to i razumio da smo mi stabilno društvo ali to raditi danas kada je država na prekretnici gdje biramo svjetlo ili dugotrajni mrak to je neodgovorno do boli.Ne može danas hdz podržavati lesara i takve “niže oblike političkog života,birtijskog i sindikalnog galamđiju,bezveznjaka sa bez i jedne uočljive vrline i postignuća”-ante tomić,pa ne može hdz danas dopustiti da nam se društvo sroza na tu intelektualnu razinu,pa kada dodirnemo dno sa intelektom i sviješću nitko nas otamo više neće izvući,ni karamarko,ni stier,ni milošević ni tisuću davida coperfielda,hdz jednostavno ne smije dopustiti da se kao društvo srozamo na dno jer već smo jako blizu dna.Konsenzus nije stvar volje jednih ili drugih nego je to naša zadnja šansa “da skroz ne poludimo”

 62. http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/225172/Prosvjedi-tresu-najvece-argentinske-gradove.html

  Pazite izjavu argentinske predsjednice;”Ljudi više nemaju radne kulture i žele živjeti od socijalne pomoći”,pazite to govori predsjednica koja je uvela isti taj socijalizam na velika vrata u argentinu,ista ta žena koja je mmf-u i svijetskoj banci zatvarala vrata i govorila da sve što oni pričaju su obične gluposti,ista ta žena je nacionalizirala banke,naftne kompanije,direktno se obračunavala sa “krupnim kapitalom” slala narodu poruku “da neće više nitko njih iskorištavati”,bila je veliki borac za socijalnu pravdu,prava žena,ma super women,svaka druga riječ su joj bila prava a nigdje obaveza i sada se ona čudi “kako to da ljudi više nemaju radne kulture nego žele živjeti od socijalne pomoći”,zamislite da se jedna predsjednica nakon sloma socijalizma,nakon prvog bankrota argentine opet čudi svemu tome?To je isto domena medicine?Dva mandata ih ona “trenira za socijalizam” a sada se svemu čudi?Kako to sada?Pojeo lav trenera?Sve već viđeno!

 63. http://www.nacional.hr/clanak/130030/piratstvo-kao-dobra-politicka-ideja

  Imamo ovdje novinara Halimija koji savjetuje europu da ide istim tim putem jer je argentina time povećala proizvodnju,značajno popravila nezaposlenost,smanjila siromaštvo itd,itd.Kako ljudi brzo polude da ne vide dalje od nosa?Pazite predsjednica argentine je naređivala dekretima bankama po kojim će kamatama davati kredite,navodno je nezvanično godišnja inflacija je bila 25% a ona je naređivala da se krediti izdaju po maksimalno 15% kamata,žena je čudo?A sada napada narod “da nemaju kulturu rada i da žele živjeti od socijalne pomoći” koju je ona snažno “podebljala”,nestalo goriva i sada jadan narod za sve kriv…

 64. Zanimljivo piše danas Šola u Večernjaku o dogmama ljevice:
  1. Kapitalizam je uzrok mizerije
  2. Socijalizam, bez obzira na njegovu praktičnu propast motiviran je visokim idealima, a Marx nas još uvijek ima puno toga naučiti
  3. Globalizacija šteti siromasima u Trećem svijetu
  4. Čovijek je glavni krivac za ambijentalne nedaće
  5. Tradicionalna vjerovanja, posebno kršćanska proizvod su zatucanosti i neprosvijećenosti
  itd a tko ne misli tako netolerantan je, homofob i pohlepni kapitalist

  • A koji diktator nije imao ‘dobre namjere’? Kolio ja znam, Hitler, Staljin, Tito … a pogotovo Mao, Kim i Crveni Kmeri su ih imali. Uopće glupo da u 21. stoljeću raspravljamo o marksističkkm socijalizmu. Možda da.opet otvorimo raspravu o Zemlji kao ravnoj ploči?

   • Baš mi je drago da si stavio Tita na tu listu. U našim medijima to skoro više i ne možeš. Jer odmah si crnokošuljaš, pokvarenih zubiju i nacionalist.

  • Dogme ljevice i desnice su vam apsolutno iste,potpuno ista uvjerenja(u svom svijetu) imaju vam današnji ekstremni ljevičari u svijetu kao i oni ekstremni republikaci u texasu koji nose još kaubojske šešire,jednima su za sve krivi bogati a drugima su za sve krivi siromašni.Jednima je sramota biti bogat a ovima sa šeširima je sramota biti siromašan,oni su ISTI…Upravo je fašizam nastao na dogmama o bogatim židovima koje treba sve iskorijeniti jer drže sve banke pod kontrolom i manipuliraju svijetom,poslušajte današnju retoriku i usporedite je sa govorima hitlera i goebelsa vidjet ćete kao da je sve prepisano,jedino sada nisu u priči samo židovi nego svi bogati i vlasnici banaka.Svi danas u svijetu govore da su države spašavale banke a nitko ne govori da je to noturna laž već se spašavala štednja građana jer da niste spasili te prve dvije ili tri banke,ljudi bi povukli od straha novac iz banaka i kolapsirao bi čitav sustav ali ne mi slušamo od doktora ekonomije i priznatih svijetskih filozofa da su države spašavale banke i njihove vlasnike i to čak “više nije ni sporno”,laž postaje dominantna istina…,pročitajte neke fašističke govore krajem pred drugi svjetski rat pa ćete vidjeti da nema nikakve razlike od onoga što nama danas prodavaju ljudi koji sebe nazivaju “humanitarcima i liberalima”,sve je isto…

   • A defakto mi živimo u svijetu “nogometa” gdje umjesto da dominantno ratujemo toljagama ili tenkovima,dominantno ratujemo radom,obrazovanjem,proizvodima,pa ako hoćete i špekulacijama,npr kao kada igrač falso padne u 16m i sudac mu svira penal,služimo se i tim sredstvima,međutim u nogometu ne krivimo uefu zbog lošeg rezultata dinama ali slično tako ponekad tražimo od trenera da napravi čudo sa lošim sastavom i vječno imamo istu priču,sudac ili trener nam je vječni krivac i to je ljudska priroda,međutim to postaje jako opasno kada okrivite klub koji je bolji od vas da su oni krivi što vama loše ide a sudac vam je uvijek bankar a trener političar…,ovo što se danas događa u siriji vam je slično kao rat bbb i mamića,da me se krivo ne shvati,loša je usporedba, duboko suosjećam sa svim ljudima u siriji jer smo i mi to prošli ali je činjenica da to društvo nije još našlo svoj optimum sreće i zadovoljstva ljudi nego još uvijek živi u velikim podjelama i traženju modela uspješnog društvenog organiziranja u zajednici…,naravno onda jako brzo u tim društvenim kaosima na plodan teren naiđe ideja da su za sve krivi oni kojima dobro ide i koji su uspjeli naći bolje modele i civilizacijski iskoračiti od njih…Uvijek je sve isto!Od postanka svijeta!Zato mene i čudi da današnji ljudi nisu to shvatili jer nikada nismo bili tako obrazovani,načitani i imali toliku količinu informacija dostupnih na kliku jednoga miša…

 65. http://www.qafco.com/about-us.html

  Eto sutra pametni ljudi kreću prema Qataru pa možda im ovaj web pomogne da ponude neku suradnju katarskim šeicima. Rusi su pobjegli od nas zbog nekih prijašnjih hrvatskih ljudi, a ni šeici nisu bili bog zna kako dočekani.
  Je li došlo vrijeme i da li će netko ponuditi strateško partnerstvo šeicima kojima plin izlazi iz vrta u tvornici gnoja u srcu evrope vidjeti ćemo za par dana.
  Ako i od ovoga ne bude ništa onda narode preostaje samo molitva.

 66. Evo vidim da se nešto aleksandar stanković ispričao za krivu info da g.Mihajlović nema četri doktorske disertacije ali je kasnije dodao da se nema razloga ispričavati zbog izrečenog u emisiji.Jako korektan stav stankovića jer nema se on zašto ispričavati a čovjek koji je bio u emisiji bio je više nego ok kakvi su sve dolazili na tv i što su sve izgovorili u raznim tv emisijama.Mene samo buni jedna stvar;Zašto su na tv-u stalno gosti koji imaju dvije ili tri dominantne teme i mišljenja a to je da su;banke ovakve i onakve,da je neoliberalizam=fašizam i da su političari u službi krupnog kapitala,non-stop igra isti film samo se glumci mijenjaju.Nemam ništa protiv toga da čujemo i takva mišljenja,dapače i to je jako potrebno ali mene uvijek jako plaši kada svi misle sve isto?Nagledali smo se žižeka,srećka horvata,sada je u blažoj varijanti i g.mihanović iznio slične stavove ali ja još nisam na tv-u vidio ekstremnog desničara “neoliberalnog fašistu sa kaubojskim šeširom” koji ima dijametralno suprotne stavove od spomenute gospode…Da čujemo oba dvije strane medalje a ne da non stop slušamo;zločeste banke,fuj eu,fašisti=neoliberalisti i “trebalo bi prave ljude staviti na prava mjesta i nije problem u privatizaciji nego(valjda) treba obrnuto-nacionalizacija” a ta teza je zamijenila onu tezu iz socijalizma gdje bi se partijski sekretari obraćali sa;”drugovi mi bi trebali i morali”,želim reći da me užasava svako jednoumlje a mi to upravo imamo i već unaprijed sve znamo,svi pričaju da sustav ne valja a nitko ne priča kako se u društvu dolazi do stvaranja novih vrijednosti koje će oplemeniti i unaprijediti taj sustav…Ja iskreno ne mogu vjerovati da su za sve krivi političari jer kada bi uspješnost njemačke ekonomije ovisila samo o političarima onda nisam baš siguran da bi oni danas bili tako puno ispred nas…,i nikako ne mogu progutati tezu da demokracija ne odražava volju većine naroda već je to “navodno čista manipulacija” jer da narod nije vjerovao kerumu nebi on došao na mjesto gradonačelnika…,volio bi poslušati ljude zašto DA privatizacija a ne zašto NE privatizacija jer takve stalno slušamo,volio bih čuti te argumente ali ne opet u stilu “država nije dobar gospodar” jer kada se služite takvim plitkim argumentima tada vi defakto dajete za pravo onima koji tvrde da država “jest dobar gospodar samo treba na prava mjesta staviti prave ljude”,želim reći da nam je više nego potrebna raznolikost mišljenja a ne udri po političarima i neoliberalistima pa što god,samo udri što jače tim bolje…

  • Što se tiče ekipe koja je krenula šeicima u goste imamo: IGH, KONČAR, AKD, IN 2, PODRAVKA, NEKE BANKE (na aerodromu sam vidio Centnera iz Erste), HGK….
   Uglavnom to su zadnji ostaci koji u ovoj državi još mrdaju i koji misle da mogu nešto ponuditi šeicima.
   Ako pitate da li su otišli ljudi iz Ptkm odgovor je negativan i to pokazuje svu apsurdnost ove situacije i količinu neznanja, bahatosti i gluposti.
   Katar ima plina u svakoj kući, a Kutina ga plaća vjerovatno najskuplje na svijetu. Predsjednik uprave ptkm već je morao biti dolje i to još prije godinu dana i razgovarati o načinu kako sa šeicima postići partnerstvo i spasiti svoju firmu od propasti. Ako ne on isto su mu trebali predložiti i većinski vlasnik (ministarstvo gospodarstva, AUDIO, Ured za upravljanje državnom imovinom, Ured premijera (jer Milanović je direktor firme Hrvatska koja zbog poslovanja firmi kao što je ptkm nezaustavljivo ide u propast). Zašto recimo i gospodin Žmegač kao gradonačelnik nije predložio takvu akciju ili se i on boji da bi Arapi radili skladište u Kutini. Ili možda nema pojma o ničemu i baš ga briga za ovu državu.
   Kako je moguće da nikom, ali baš nikom u tom lancu to nije palo na pamet govori o ponoru u koji srlja ova država.
   Pazite dalje: Qafco je katarski proizvođač gnojiva u državi koja je najbogatija skoro pa na svijetu. Isti ti ljudi daju 25% vlasništva te firme YARI, a bankrotirani Hrvati kažu da svoje ne daju nikome jer da bi direktor YARE pojeo postrojenje i tamo izgradio skladište i onda gnoj vozio iz Norveške po Hrvatskoj. Šta je to ušlo u glavu naših ljudi nemoguće je shvatiti. Što mislite da li bi šeike zanimalo kogenercijsko postrojenje i mogućnost prerade jeftinog plina u skupu struju i gnojivo koje treba čitav svijet. Nakon šta su nam Rusi dali vritanjak šeici nam ostaju skoro pa zadnja nada za konkretne akcije. Ukoliko im Čaćić ne ponudi Kutinu kao potencijalnu investiciju to će biti sumrak pameti.
   Dalje, proračun je probijen kao cigansko rešeto, a prave rupe tek slijede iduće godine i nastati će majka svih kolapsa. Po ko zna koji put apeliram na odgovorne da počnu raditi poteze u općem interesu i zaustave pljačku ovoga naroda.

   • Ne vidim razloga, Mika, zašto Čačić ne bi bio “pregovarač”, kao i u slučaju s Rusima. Ovaj podatak o Yarinih 25 posto u Quafcu je fascinantan kao protuargument onima koji tvrde da mi možemo sami i da sve to mora ostati naše.

    • Žao mi je čačića kao čovjeka jer se to može svakome dogoditi ali ako vlada ima alternativu možda to neće biti loše za vladu,čačićeva osobnost je bila veliki teret za vladu i poslastica za medije pa će možda sada lakše prolaziti investicije jer da je čačić rekao da ide graditi prihvatni centar za beskućnike diglo bi se pet udruga i pet medija da je to nečiji privatni interes,nasljednik čačića može imati bolji medijski tretman ali važno je da to bude čovjek iz poduzetništva,pun energije i poželjno da ima znanja u makroekonomiji više od čačića.Dali takvih uopće ima u politici ostaje da vidimo?

    • A imate jako korektne izjave jadranke kosor,šeksa,kajina pa čak i dinka burića iz hdssb-a o čačiću gdje svi oni ljudski suosjećaju sa njime a jedini se našao karamarko na tome poentirati,polititizirati,napadati milanovića što ga je uopće primio u vladu itd,jadan ti je hdz i tko ga danas vodi…Ta izjava i politizacija u takvom trenutku za političkog suparnika je dno dna,to je cipelarenje i najgori oblik politikanstva,šeks,kosor i burić su se pokazali da su ljudi i da ne žele taj slučaj koristiti u dnevnopolitičke svrhe…

    • Moje osobno mišljenje je da ako čačke ode u pržun, da će sve stati, jer u sdp-u ima previše onih kojima je milije ‘naše’ i debela hladovina, privilegije i populizam, nego da svoju guzicu stave na vjetrometinu i pokrenu nešto, pa da samim time i preuzmu odgovornost. tako da mislim da smo obrali bostan …..

    • Mislim da ne.
     Više nama ‘lijevih’ i ‘desnih’, nego ‘morajućih’ i ekonomski gledano je SDP sada najdesnija stranka. Tako da ne vjerujem da će stati ni investicije ni porezi ni privatizacije.

    • Marijane zaboravili ste deficit proračuna od 10 milijardi kuna,da bi vi išli u hladovinu ili populizam netko vam mora dati gorivo,vjerujte mi takvih budala više nema…

 67. kad je Čačić spomenuo PTKM u Rusiji, nije valjalo… sad kad o svemu šuti, a razni naslovi i podnaslovi izlaze po tisku i portalima opet ne valja. Ma sigurno je otišao tamo radi Gabrićeve poliklinike …hoće konačno da progleda, samo da ponovo ne vozi!!!

 68. Sad sam pročitao da je i predsjednik uprave hypo banke otišao u Katar, a također i Čeda Maletić iz HPB-a. Što će ti ljudi tamo to je za emisiju na rubu znanosti. Jedino ako će dati ponudu za kupnju najveće katarske banke onda to ima smisla. A novce mogu posuditi od Klausa i Žmegača jer iako mrze kapital vjerujem da bi rado šefovali šeicima i pokazali kako se zapravo treba raditi. Naravno da gospodina Jagušta nema tamo jer je stvarno glupo da firma koja plaća najskuplji plin na svijetu ide tražiti jeftinijeg dobavljača.
  Ovo je sumrak pameti i kolektivno ludilo.

  • Već prekosutra ćete imati u medijima da još nije izgrađen LNG terminal na krku a oni isti što su izgubili južni tok i već tada prije 10 godina nisu realizirali LNG terminal soliti će nam pamet da vlada nije uspjela “dovući šeika”,kao oni će to brže,imate će priliku samo neka ne žure jer ova vlada još ima neke šanse da nešto napravi a da su kojim slučajem oni pobijedili ili da sutra dođu na vlast i da su bili dva puta bolji od ove vlade već bi svaki drugi dan imali pun trg prosvjednika u zagrebu,njima narod i mediji nebi dali deset dana mira a kamoli deset mjeseci,to je ipak velika razlika…

 69. http://www.bankamagazine.hr/vijesti/blog/proracun-2013-godina-istine

  Dajte ljudi ovo je fenomenalno!Konačno netko?Ma ovo je fantazija!Samo jeli ovo tko čita?Pa o tome se radi, samo nisam htio napadati ovu vladu jer je napadaju svi mogući populisti na ovome svijetu a ja sam uvijek “kontra” i mislio sam da živim na marsu pa mi nikako nije bilo jasno da drugima nije jasno…,pa naravno da je i proračun 2012 godine bio populistički.Jeli nama sada jasno kolike je razmjere uzeo populizam u hrvatskoj koji napada vladu da je neoliberalna,socijalno neosjetljiva a proračun 2012 godine je bio praznik populizma.Pa konačno da netko piše o ovome?Pa to je danas tako potrebno da populisti shvate kako su smiješni-jadni kada napadaju vladu da je socijalno neosjetljiva,reže i diže poreze itd,itd…Pa ništa oni nisu rezali koliko su morali,doslovce ništa,oni se vrte kao lija oko kaše ali barem se vrte i treba ih potaknuti da se konačno šporkaju jer to moraju učiniti zbog budućnosti ove zemlje,budućih generacija,naprosto to se mora,užas ali se mora…

  • Pročitao. Mislim i realno predstavljena dva suprostavljena modela (nisam ekonomista po struci, ali mi se čini da je drugi model dosta realan i ostvariv). Međutim, kao što kažete, Antune, tko to čita ? Marić, Lesar, Ribič ? Sigurno ne. A i da čitaju, vjerojatno ne razumiju, njima bi za oko sigurno zapeo podatak o rezanju plaća 5% i tu bi priči bio kraj. Evo malo populizma tog tipa:
   http://www.vecernji.hr/vijesti/izvanredno-kriticno-to-je-topnicka-priprema-kresanje-placa-clanak-474645

   • Ne trebate biti ekonomista da shvatite da nas svaki trend povećanja javnog duga vodi u propast,radi se o procesu koji će biti dugotrajan,danas je pola europe sa time suočeno a plaćaju puno manje kamate od hrvatske,bez tih mjera eu će izgubiti povjerenje svijeta,ne možete živjeti tako da non stop povećavate javni dug-game is over,to vam je isto kao da vi idete iz kredita u kredit i stalno povećavate glavnicu i kamatu i onda se začudite kada vas sve banke počnu prvo kamatariti sa visokom kamatom jer ste jako rizičan klijent a na kraju vas počmu i odbijati,nitko vam takvome više ne želi posuditi novac,kreditori više nisu pijani kao bankari u americi prije krize,zato je proračun 2013 godine stvarno proračun odluke…Pa neka štrajkuju i prosvjeduju to je njihovo pravo ali da vlada njih posluša dovesti će upravo njihovo članstvo na prosjački štap,oni ne brane svoje članstvo nego sebe a svoje članstvo i državu vode u propast,isto to su radili grčki sindikati…Sve je to već viđeno!Koja god dođe vlast to će morati radititko kaže da neće taj laže i služi se jeftinim populizmom,ne ovisi to više o njima,što se bude duže čekalo to će šteta biti neuporedivo veća,kozmetika jednostavno više ne pali a rast po stopama 3-4% je jako daleko,bez odgovorne fiskalne politike taj rast je utopija,ne možete ga postići da ste mađioničar….Ne trebate zato biti nikakav ekonomista radi se o zdravoj pameti…

    • I nikada ne uspoređujte dug visoko razvijenih zemalja sa hrvatskom,to je fatalna pogreška koju mnogi danas rade,optimum javnog duga za zemlje razvijenosti kao hrvatska bio bi cca 25% bdp-a,mi smo to davno premašili a vidjet ćemo koliko se toga nagomilalo sa jamstvima….,nemamo mi više jednostavno prostora ni alternative…,imamo ali to je onda put u sljepu ulicu…

 70. Što mislite o neodlasku predstavnika Petrokemije u Katar?
  Nemaju što tamo tražiti jer ionako ne odlučuju o ničemu bitnom u budućnosti Petrokemije?
  Opomena pred isključenje zbog postignutih rezultata?

  • Može biti ili da je Vlada skroz nesposobna (što mislim da nije) ili njih smatra ili nesposobnim ili nevažnim, u kom slučaju mislim da i neće dugo biti u upravi. Možda griješim. Jer sve mi je drugo besmisleno, s obzirom da je svima jasno da je PTKM jaaaako važan faktor u cijeloj priči, budući da je ključni potrošač na trasi, i vidimo da se tu nešto događa s Rusima itd., baš oko potrošača (danas ili jučer u VL, ne sjećam se više).

   • Ne znam tko je nesposoban, ali uočio sam na televiziji šefa moje bivše firme, a radi se o manjoj/srednje velikoj privatnoj firmi. Ako su oni mogli biti u Kataru, a predstavnik Petrokemije nije…

 71. Vlada je po hitnom postupku trebala smijeniti Upravu Ptkm i u Katar povesti novog čovjeka jer u priči oko plina ptkm je jednostavno prevažna i jedina je spremna za nove investicije. Qafco bi sigurno bio zainteresiran za ovo ulaganje i tu smo mogli pokazati ozbiljnost namjera za suradnjom sa bogatim šeicima. LNG dugo traje i na nekim detaljima može priča pasti u vodu. Pretpostavljam da je HYPO banka poslana sa namjerom da kažu da neće raditi probleme oko zemljišta s obzirom da oni imaju hipoteku na zemljišt za projekt. Istovremeno je ista banka totalno devastirana i očajnički traži kupca za totalno kontaminirani portfelj. Ti ljudi po mome neće voditi brigu o hrvatskim interesima (nego kako što skuplje prodati banku) i tu mogu nastati veliki problemi. Što ako npr. Rusi kupe HYPO automatski ulaze u posjed zemljišta za LNG i Vlada RH opet ispadne neozbiljna jer je nudila nešto što nije njeno. U takvom razvoju situacije Rusi nas mogu blokirati i na grub način provesti svoje interese na ovom području, a ne više partnerski kao štu su nam nudili prije par godina. U tom slučaju bi i Katar pobjegao glavom bez obzira. Možda i griješim , ali o svemu treba voditi brigu kod ovakvih stvari.
  U ovoj državi nitko da konačno shvati koja je važnost Petrokemije za hrvatsku državu i koliki je to potencijal za investicije.

 72. petrokemija bi hitno trebala poraditi na svom zdravlju…yara se u nas sve ozbiljnije pojavljuje na tržištu gnojiva…trenutno je nešto skuplja od ptkm, ali kvaliteta im je boli glava tako da profitabilnije kulture i napredniji farmeri sve više kupuju navedeno gnojivo

  osim toga seljaka već očajno iritira niža veleprodajna cijena za zemlje u okruženju:
  npk 15-15-15
  —-
  hr: fco Kutina – 346 kn/t
  bih: fco Kutina – 327 kn/t
  srbija: fco Čantavir – 330 kn/t

 73. Premijer na sjednici o proračunu izjavio da u 2013. očekuje da se stvore uvjeti za dolazak investitora koji će dokapitalizirati u equityu neke domaće tvrtke, sa po 50, 100, 200, 300 milijuna EUR. Nisam 100% ali mislim da je spomenuo privatizaciju kao riječ.

  Mala zabilješka, ali dobro dođe u ova vremena.

  Također, puno priče bilo (pratim preko Neta) o formiranju uvjeta za EU fondove i financiranju kapitalnih investicija ali pogotovo o posljedicama ulaska u EU kad padaju carinske barijere s obje strane, izvoznici prema tome rastu a uvoz bi trebao biti lakši/jeftiniji.

  Što se mene tiče, pozitivni feedback na stvari o kojima se pričalo i u ovom postu i u drugima.

  • Iz Linićeve prezentacije (boldanje njegovo):

   “S obzirom na trendove u kretanju javnog duga, a uzevši u obzir povećane rashode za kamate, potrebno je naglasiti značaj i potrebu privatizacijskih primitaka u nadolazećem razdoblju.”

   Prezentacija je ovdje: http://vlada.hr/hr/content/download/233462/3425694/file/prora%C4%8Dun%202013-2015.pdf

   A Milanović kaže (Milanović #proracun:) “Spremni smo na teret odluka.Dužni smo ljudima objasniti što je naš zajednički interes.Moramo osigurati uvjete za rast”

    • A gledajte ovo:

     Ciljevi provedbe programa u razdoblju 2013.-2015. i pokazatelji uspješnosti kojima će se mjeriti ostvarenje tih ciljeva

     Cilj 1. Koordinacija i harmonizacija sustava, izrada strategi je, plana i godišnjih izvješća

     Izrada strateškog plana upravljanja državnom imovinom koja će biti usklañena s planovima i strategijama resornih ministarstava, jedinica lokalne i regionalne samouprave i drugih tijela i kojim će se privatizaciju državne imovine, putem tržišta kapitala koristiti kao dominantnu metodu privatizacije javnih poduzeća, omogućiti izlazak s tržišta besperspektivnim poduzećima uz primjereno zbrinjavanje kroz institucije, tržište rada i socijalnu politiku, dovršetak privatizacije trgovačkih društava iz državnog portfelja te aktiviranje nekretnina u državnom vlasništvu i njihovo stavljanje u funkciju gospodarskog razvoja.

     te također ovo što se odnosi na Petrokemiju, koja je u potpunosti izložena tržišnoj utakmici:

     Prema njima moguća je privatizacija ili prodaja po posebnoj odluci; poduzeća koja su upotpunosti izložena tržišnoj utakmici razviti kroz tržište kapitala i osigurati punjenje proračuna, a država će u njima biti manjinski partner; trgovačka društva u vlasništvu Republike Hrvatske dana na upravljanje putem koncesija.

    • Zadnjih godinu dana učim biti oprezno optimističan umjesto samo optimističan, pa bum možda malo pokvario veselje (jednako nagađam kako će stvari dalje temeljem onoga što piše), ali postoji i ovaj zakon:
     http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/308455.html

     A i Antun će vjerujem to elokventnije napisati da nama nikad nije problem bio u definiranju strategija, ciljeva i mjera, samo u provedbi uvijek nekako zaštekamo na svim poljima 🙂

     That said, rekao bih da su ovo jako, jako dobro posložene stvari i prilično zanimljiv nastavak mjeseca koji se već pokazuje uzbudljivijim nego što je itko očekivao, a moja osobna procjena je da će do 01.07. stvari biti samo još bolje.

    • Da, dakle malo sam zabrzao – dakle u navedenom zakonu članak 4 stavak 2 je bitan, pa se možda ovo napisano odnosi primarno na to? Ne znam, nagađam.

   • G. Bakić, mislite li da država može nekako zadržati cca 25%-tni udio? Jedino ako partner ne bi radio dokapitalizaciju (malo vjerojatno?)?

   • Za one koje zanima, Linić je od negdje 21. do negdje 31. minute ovdje:
    http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/sjednice_i_odluke_vlade_rh/2012/62_sjednica_vlade_republike_hrvatske/audiozapis_62_sjednice_vlade_republike_hrvatske
    pojasnio svoje (a time i stavove Vlade RH) oko privatizacije. S tim u vezi Grčić je kroz desetak dana najavio prezentaciju opsežnog investicijskog ciklusa, gdje će vjerojatno biti nabrojeni kandidati za privatizaciju za iduću godinu. Kao dioničar, nadam se da će se PTKM naći među njima, no nekako su mi upečatljive i najave o prodaji državnih udjela u društvima u kojima država ima manje od 25 posto, pri čemu mi prva na pamet pada Podravka. Čiji nisam dioničar, ali što bi bila povijesna vijest. Linić je također govorio i o predstečajnoj nagodbi, što je vjerujem interesantno svim dioničarima Dalekovoda, kojega je kasnije, na presici, izrijekom spomenuo.
    Sve to zvuči jako lijepo, ali valja podsjetiti da CROS i HPB još uvijek nisu privatizirani, ali i da Vlada ove godine nije uspjela uštedjeti na trošku radne snage.
    Jednako tako, zanimljivo je što je u Hrvatskoj danas, na temu državnog proračuna, kao prvi gost pozvan gdin Sever, predsjednik sindikata.
    Dakle, još uvijek se mijenjamo samo na papiru.

    • Zar ste očekivali da u Hrvatsku danas pozovu mitta romneya?Pa sindikat tamo plaća “članarinu” oni su tamo doma…To je njihova emisija!U hrvatsku danas poželjni su samo oni koji će se zalagati za prava radnika,veće plaće,sve “veće” a tko će to platiti i financirati to njih uopće ne interesira,neka to ide po duhu svetome.Jeste li ikada vidjeli i jednu emisiju na htv-u gdje se zgražaju nad deficitom proračuna od 10-15 milijardi kuna i novim zaduženjima zemlje?Ma koga zato uopće briga?Daj ti meni moju plaću a zaduži nam djecu i unuke koliko hoćeš?To je prava hrvatska danas!

    • Zanimljivo je čuti i stavove premijera o privatizaciji (32:20), kao i stavove podpredsjednika Grčića (konkretno o privatizaciji na 39:30). Vrlo ohrabrujuće, moram reći.

   • “Sve” će morati prodati ova ili bilo koja vlada,što prije to bolje za naše financije,to nije stvar nikakve odluke nego nužnost da ne dođemo u poziciju da moramo prodati hep,vodu,šume i “ured predsjednika”,to već odavno pišem,počnimo se baviti matematikom a ne našim željama pa ćemo shvatiti da bez privatizacije nema ni održivog proračuna koji će nam jamčiti rejting ališto je najvažnije ni rasta bdp-a jer država ne može biti pokretač investicija u firmama koje su izložene vjetrometini tržišta a u vlasništvu su države,to bi bilo tek samoubojstvo,u tu zamku ne smiju ući ni mio fondovi…,da opet nebi bilo “ideje naše a gorivo vaše”,neka ovaj put bude “ideje naše ali i gorivo naše”,treba tražiti strateške partnere koji su spremni kupiti i investirati u te firme da ih što prije pripreme za eu tržište,već debelo kasnimo,kao u svemu…,puno je tu potencijala i to treba pokrenuti odmah,što brže…

 74. Da li je gradonačelnik Kutine još uvijek s nama u ovoj diskusiji. Ako je, nadam se da je gledao na dnevniku radnike Dalekovoda koji se spremaju na štrajk i prijete obustavom rada ukoliko ne dobiju plaće. Sličan scenario moguć je i u Kutini i potrebna je hitna reakcija. Najava s današnje sjednice Vlade RH je ohrabrujuća, ali to će biti se presporo i treba djelovati odmah.
  Ovdje treba raditi dan i noć i razraditi moguće poteze u privatizaciji Kutine. Treba otići kod mogućih zainteresiranih (ne mora to biti javno nego tiha diplomacija) i vidjeti tko je na što spreman i koliko brzo se stvari mogu odraditi. Možda da dam neku ideju pregovaračima gdje treba ići. Prva stanica je svakako Gazprom, a nakon toga ruske firme EUROCHEM i PHOSAGRO. Gazprom će dati smjernice za što je zainteresiran i uputiti na firme u vertikali. Treba im doći sa gotovom investicijskom studijom za kogeneracijsko postrojenje i analizom svih mogućih benefita takve investicije.
  Dalje im treba ponuditi zajednički nastup na tržištima Afrike gdje se strahovito traži gnojivo za poljoprivrednu proizvodnju. Dalje proširenje Luke Šibenik koja bi mogla postati mjesto za razmjenu roba iz Rusije , RH i Afrike.
  Svakao im treba ponuditi i veliku plinsku elektranu od recimo 400-500 Megavata i to negdje na ruti plinskih pravaca. Zašto ne blizina Kutine? Tu može biti posla i za napaćeni Dalekovod jer struju treba nekako i transferirati. Treba im ponuditi da dio radova rade i ruske firme, a na kontra strani tražiti da neke naše firme uđu u rekonstrukcije njihovih petrokemijskih postrojenja i projekte odsumporavanja termo elektrana. Zašto ne i pokušati dogovorom riješiti i Bosanski Brod čiji smrad je stvarno nepodnošljiv. Sa Rusima treba pokrenuti i program izgradnje spalionica smeća i postrojenja na bazi biomase. To na može biti i jak izvozni proizvod jer u Slavonskom brodu ima firma u ruskom vlasništvu koja je jedna od najjačih u evropi u toj branši.
  Svakako treba otići i u Yaru i vidjeti što Norvežani mogu ponuditi po tom pitanju, a ne treba zanemariti niti Qafco jer bi to mogla biti strašna kombinacija s obzirom da je YARA tamo 25% vlasnik.
  Ljudi treba raditi jer zajebancija je stvar prošlosti i još možda nije kasno za ovu naciju.

 75. http://www.poslovni.hr/strane-kompanije/tri-godine-s-gazpromom-i-postali-su-najuspjesnija-srpska-tvrtka-221883

  Ovo nam govori da se Rusa ne treba bojati pogotovo ako su nam prijateljske namjere. Zamislite da je Petrokemija prodana 2008 godine koja bi to danas firma bila, a ovako samo čekamo probleme. (Iako neke brojke u članku izgledaju pogrešne informacija je jako dobra i pokazuje moć ruskog kapitala)
  Ne bi bilo dobro da navučemo gnjev Rusa jer mogu biti neugodni ako im se zamjerite.

 76. Danas lijepa likvindost na Petri. Izgleda da su ljudi počeli shvaćati priliku i potencijal ove dionice. Nadam se da je ovo početak jedne prekrasne priče u Hrvatskoj i da će ih biti još puno takvih. 😀
  Imam dionice Petrokemije i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.

   • U biti, ništa što već nije rečeno prilikom predstavljanja nacrta proračuna za 2013. godinu, dakle da kreće val privatizacije gdje se država “rješava” poduzeća od pet do 90 posto udjela. S tim da je PTKM spomenuta izravno jer davim s tim Romana već neko vrijeme, a usput, Linić je spomenuo i da će se tražiti strateški partner. Vidjet ćemo vrlo brzo čitav taj plan, predmnijevam, već na idućoj sjednici vlade.
    Ovo će biti prva masovna privatizacija nakon pifova, čini mi se. Vjerujem da će otići i Končar i Podravka i Kaštelanski staklenici i svi hoteli i tako to. Mislim da nam svima koji smo u dionicama slijede slatka vremena. Teško da ćemo još dugo vremena gledati ovako smiješne dnevne promete.

    • Ali zašto su onda planirali svega 3 milijarde kn od privatizacije ove godine? Još za ovu godinu je Linić očekivao 2 milijarde kn za CROS i HPB, ali odužilo se pa će to biti prihod za 2013. Znači, govorimo o samo preostaloj 1 milijardi. To je prilično malo. Tu milijardu kuna mogu dobiti od npr. prodaje udjela u Končaru, a gdje je sve ostalo.

     Tako da mi je to malo nejasno.

    • To je jucer bilo u 2u9? Nazalost, nisam gledao. Ima danas repriza u 13:45 ali niti tada necu moci gledati.

    • Ajvika, to niti meni nije jasno.

     Zna li je li se 2008. spominjala kakva cijena? Mika?

 77. Također malo se govori da je prošli tjedan ruski ambasador bio u posjeti kod potpredsjednika Mimice. Rusi već dugo imaju (godinama) problema oko bilo kakvog ulaska na naše tržište. Sad im je puna kapa svega i pokrenuli su konkretne akcije zadnjih par tjedana. Neki akteri priče sa naše strane ne shvaćaju kolika je moć ruskog kapitala i ruske države i zato će se gadno provesti. Osim nekih fizičkih osoba ovih dana u velike probleme zbog podcjenjivanja Rusa ulaze i neke mega firme u RH. To može napraviti ogromne probleme i hrvatskoj državi. Rusi na takav način vraćaju za sve neugodnosti s kojima se ovdje susreću. Zapravo neznanje, bahatost i arogancija naših ljudi je poprimila strahovite razmjere. Imate danas vijesti o SBER banci koja se širi van granica Rusije strahovitom brzinom. Je li bolje sa tim ljudima biti partner ili im stiskati kajle gdje god stignemo jasno je i zadnjoj budali osim nekim ljudima koji menađiraju ovom državom. Uz Južni tok Rusi stavljaju i optičke kablove i kreću u telekomunikacije. Moć njihovog novca je ogromna i treba se shvatiti da su ti ljudi postali skoro pa zadnja nada za ovu državu. Jedva čekam dan da im sindikalac iz Kutine kaže da će na njemu rabiti zube. Vidjećemo kako će se provesti.

  • Mika,
   je li se 2008. spominjala kakva cijena za državni udio?
   Sto je sa onih 400 milijuna eura sa kraja 90-ih koje su nudili Yara i jos netko?

   • Koliko ja znam 2008 se nije spominjala nikakva cijena jer na žalost nitko u Hrvatskoj nije pokrenuo proces privatizacije. Tad je bilo idealno vrijeme i danas ova firma ne bi bila u problemima. 1998 YARA je kako piše tisak iz onog doba bila spremna ponuditi veliki novac za državni udio. Naravno niti to nije prošlo, a sad je vrag došao po svoje i moramo prodati. Ne samo ptkm.

 78. Iskreno meni su sve te izjave već polako smiješne. Taj isti Linić je isto tako prije mjesec danas izjavio da će država ući u vlasništvo Ingre. Previše je tih izjava, a konkretnih stvari fali…

 79. Najava sutrašnje sjednice:
  “Sjednica Vlade Republike Hrvatske održat će se u četvrtak, 6. prosinca 2012. godine, u 10.00 sati, u Banskim dvorima.

  Dnevni red otvorenog dijela sjednice:

  1. Pokretanje novog investicijskog ciklusa u Republici Hrvatskoj u mandatu od 2012. do 2015. godine, s posebnom analizom za 2013. godinu
  ….”
  očekujemo konkretnu najavu privatizacije petrice?

   • Danas u VL ozbiljan članak o privatizaciji, da je u službenoj strategiji koja će se uskoro završiti Petrokemija u grupi ‘Solidum’, zajedno s HPB i CROS, a u goj grupi su tvrtke u kojima je predviđeno da država bude manjinski partner ‘dorbim ulagačima’. Vjerujem da se Pejnović ne bi izletao s tako ozbiljnim stvarima da nisu proučene i sređene ili pred sređivanjem i potencijalne prepreke (primjerice onaj čudnovati ugovor o privatizaciji, koji je zapravo bio jedina realna osnova za galamđije tipa ‘ne damo Petrokemiju (vlasnicima), mrzimo kapital’.

    • Gospon nenad, sad još trebamo konačnu potvrdu Sindikata energetike, kemije i nemetala, u obliku prijetnji prosvjedima i štrajkom, i onda znamo da je donesena konačna odluka.

     U HNS-u me uvjeravaju da kupci grizu i nude dobru cijenu. Država neka proda 25%, po ostatak novi partner može preko burze i fondova, ukoliko uopće procijeni da mu je potreban. Nadajmo se i kako će uprava Ine naći vremena da primi Jagušta glede novih cijena plina, jer se pregovaračka pozicija ulaskom Gazproma stubokom mijenja u korist Kutine. Šteta što se to nije dogodilo 2011. godine, nego tek sada.

     No, još upečatljivije čine mi se vijesti iz Podravke, o novom valu otpuštanja i smanjenju Mršićevog utjecaja. Koliko god nam je PTKM činila bastionom socijalizma, Podravka je tu mnogo žešća, pogotovo po utjecaju politike. Teško je u biti povjerovati da je politika popustila struci.

    • I drugi put ćemo moći pričati na GS kako već želimo, je li tako? 🙂
     Zvuči malo ponižavajuće da sam (smo) istrpili ono, a ništa nismo poduzeli, ali mi je bilo bitnije da je izglasan NO i revizor, što će se tek vidjeti kako je bilo važno.

     p.s. Je li istina da si je sindikalac kupio Opel Insignia?

    • Zanimljivo!

     Pardon na neznanju – potražio sam ali ne vidim niš o “skupini Solidum” po netu izuzev u ovom članku, ispadaju mi samo Solidum centar za namješraj i Solidum Žužić u nekim čudnim kombinacijama – jel znate / zna netko nešto više?

    • Znači SOLIDIUM, ne Solidum. To nisu društva od strateškog značaja nego ona u potpunosti izložena tržišnoj utakmici, u istoj grupi su i Podravka, Đuro Đaković, Atlanska plovidna, Končar ..

    • Solidium is a limited company fully owned by the State of Finland. Its mission is to strengthen and stabilise Finnish ownership in nationally important companies and increase the value of its holdings in the long run. Investment activities are based on financial analysis. The core of Solidium’s investment strategy is proper, value enhancing asset management of the current holdings. Solidium is a minority owner through its stakes in eleven listed companies.
     http://www.solidium.fi/home

    • Hvala obojici!

     Drago mi je da netko u državnoj upravi malo gleda okolo pa “kopira” dobre koncepte iz Finske. Koja, uzgred budi rečeno, mislim da jedina nije uvela nikakve restrikcije za naša zapošljavanja nakon 01.07.2013.. Tko zna, možda zato jer računaju da će Patria trebati kojeg Hrvata… 🙂

 80. By the way,dušan viro je u današnjem jutarnjem str.24-25 napisao potpunu istinu o temi o kojoj mi ovih dana raspravljamo,tu se nema što dodati ili oduzeti,sve je rekao…

 81. Vrlo zanimljiv intervju s ministrom Vrdoljakom u emisiji “Bez ograde” na http://www.24sata.tv
  Direktni link na video ne radi, no lako ga je pronaći na listi (tražite: RAZGOVOR Ivan Vrdoljak// 21.12.2012.// trajanje 26:32)
  O Gazpromu, cijeni plina i Petrokemiji govori od 17:55 do 20:52. Naglasio je kako je ugovor između Petrokemije i Prirodnog plina štetan za Petrokemiju i da traže način kako osporiti ugovor o isporuci plina. Naglasio je da Petrokemija plaća 80 posto plina po cijeni od 2,89 kn (što je daleko više od tržišne cijene), a da je za preostalih 20 posto (količina koju Petrokemija može na tržištu slobodno ugovarati) Prirodni plin na tenderu ponudio cijenu od 2,43 kn.

  • Zanimljivo. Tu se dalje postavljaju iduća pitanja.

   1. Zašto je onda predsjednik uprave potpisao na 2 godine?
   2. Je li na pregovore išao sam ili s nekim?
   3. Ako je išao sam (odnosno pregovarao sam), pitanje svim čitaocima, da li biste se vi usudili ići sami na potpisivanje ugovora od 3 mlrd. kuna, možda najvećeg poslovnog ugovora u zemlji?

 82. Kada se sjetim da sam potpisivanje tog ugovora čekao kao nešto što će poslovanje Petrokemije promjeniti iz korijena.
  Nakon svega, čovjek se pita u što i u koga više vjerovati.
  Pa još za svaki slučaj, kada se već potpisuje, na dvije godine. Nek se nađe.
  Vjerojatno sve u dobroj vjeri.

  • Poslovni se kroz uratke dva najvažnija člana, ‘Velikog’ i ‘Malog’ ulagača baš bio podosta bavio sa mnom. Veliki bio kao glavni urednik ni kriv ni dužan napisao dvije kolumn za redom, nakon godina apstinencija od dionica, valjda misleći da će te godine apstinencija sprati ljagu s onoga prije. Mali se, ako se ne varam, bavio sa mnom u jedno 6-7 svojih ‘kolumni’ za redom.

   Iako koliko vidim već jedno pola godine ni šuć ni muć o meni ni o Petrokemiji, čak moje ime žestoko cenzuriraju na forumu da se ne bi nešto loše omaklo. O čemu je riječ?

   Mali je inače svjetsko čudo, fenomenalan investitor svjetskog ranga, jer uz sve one žbrljotine (par puta sam probao razumjeti, ali to mi je teško za pratiti, valjda je problem u meni?) pokazao kao nevjerojatan investititor. Mali ‘Herba’ nam tako kaže ‘da bar HLF padne još 50%’ http://www.poslovni.hr/komentari/herbalife-pao-25-posto-ma-da-padne-jos-bar-50-203738 i evo pogodi čovjek: http://www.marketwatch.com/investing/stock/HLF . Kladio bih se da će mu idući uradak biti o Einhornu i kako je lako biti short-seller svjetskog glasa.

   Samo što Mali nije šortao nego držao, ali nema veze, glavno da s ima o čemu pisati. U stvari mislim da je poslovni model Malog investitora u tome da ovaj nešto kao kupuje brlja (ako sam dobro shvatio HLF je kupio za 1000 usd?), ali onda ima o čemu pisati, a Veliki investitor mu isplaćuje velike honorare. Ili je možda nezavisni distributer (ili njemu bliska osoba) Herbalifea ili AmWaya ili tako nečega: http://proizvodi.herbalife.hr/nabaviti-herbalife#.UNc3VG_AeSo ?

   U biti uopće nije problem u Malom i Velikom … problem je u medijima. Naime kako se moglo dogoditi da ovu poslovnu novinu njen najodgovorniji čovjek (glavni urednik i član uprave) tako temeljito zabije u zemlju (nakon više godina konzistentnih i kolosalnih gubitaka izdavač ugašen i izdanje povjereno izdavaču tabloida 24h) i još je tamo i kako je moguće da sve komentare koje možemo vidjeti o tržištu kapitala su samo ti, jednom tjedno, komentarai Maloga? Onda se moramo zapitati koja je zapravo svrha te novine, jer vlasnik, izdavač, valjda želi zaraditi? Ili se ovdje ciljaju neki drugi ciljevi, za što je Veliki skroz dobar?

 83. Ne ulazeći u povijest vaših razmimolaženja sa Poslovnim, ali ne mogu ne komentirati naslov kolumne koju ste pogodili valjda do riječi točno.. o Einhornu i short-selingu.. spooky.. 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.