DLKV

Valuacije na Zagrebačkoj burzi

“It is a wise man who said that there is no greater inequality than the equal treatment of unequals.”
Felix Frankfurter

0. Za primjer valuacija na Zagrebačkoj burzi pogledajmo dvije najprometnije dionice u petak: DLKV i KORF.

1. Dalekovod je u zadnje vrijeme jako pao i, po nekima, stoga bi trebao biti jako jeftin. Valamar Adria Holding (VAH) je u zadnje vrijeme jako porastao i, po nekima, stoga bi trebao biti jako skup.

2. P/B je:
– za DLKV 0,43: to znači da kunu kapitala Dalekovoda kupujete za 43 lipe.
– za KORF je 0,47: to znači da kunu kapitala VAH kupujete za 47 lipa.

3. Načelno, zaduženija tvrtka je rizičnija. Imamo dug/kapital (izvor ovih, kao i svih idućih podataka je MojeDionice):
– za DLKV 340%
– za KORF 61%

4. Načelno, tvrtka s većom dobiti i jačim tokom novca od operacija više vrijedi. Imamo P/EBITDA
– za DLKV -2,61 (negativni EBITDA je 2,6 puta veći od cijene tvrtke!)
– za KORF 2,61 (upravo suprotno, nije greška).

5. Načelno, puno toga ovisi o vrednovanju dugoročne imovine. Pri tome:
– koliko vrijedi dugoročna imovina DLKV, u odnosu na prikazano u knjigama?
– koliko vrijedi dugoročna imovina Riviera Adrije s obzirom na prikazano u knjigama?

Za manje-više sve ovo Riviera Adria kaže da vrijedi manje nego dvostruko dugoročne imovine Dalekovoda.

Drugim riječima, Dalekovod kaže da njegova dugoročna imovina vrijedi više od polovice ovog linkanog gore.

Ili tu nešto ne štima, ili sam pogrešno shvatio da Hrvatska ima vrlo vrijedne turističke kapacitete, ili je nešto treće? Možda ipak hrvatska industrija, gledana kroz vrijednost dugotrajne imovine vrijedi više? Evo, i bivši šef Gredelja smatra da Gredelj nije trebao u stečaj, primjerice i zato jer mu zemljište na Vukomercu ‘na kojemu nema izgrađenih objekata i na kojemu TŽV Gredelj nije planirao nikakvu izgradnjuvrijedi 20 mil. eura (200 eura/m2). Mora da su drugi ludi za tim zemljištem?

6. Načelno, dobro je svako malo imati tržišnu valorizaciju imovine.
– za imovinu KORF smo u petak vidjeli blok transakciju dionicama RIVP po 13 kuna, u iznosu od 22,3 miliona kuna (!)
– za imovinu DLKV mi je teško reći kad je zadnji put bila tržišno valorizirana.

7. Blokada računa je načelno loša stvar.
– Dalekovodu je blokiran račun
– VAH-u nije

8. Kupnja dionica u trezor je načelno dobra stvar.
– KORF, VLHO i RIVP su u zadnje vrijeme svi kupovali značajne količine dionica u trezor
– DLKV nije.

9. Načelno, održiva prednost (ako uopće ima prednosti) je dobra stvar. Ako su ulazne barijere za konkurenciju velike, to može dati održiva prednost.
– Koliko je teško napraviti realnu konkurenciju hotelskom poduzeću. tj. kapacitetima hotela, Dubrovnik Babin kuk? Ili kapacitetima u Istri? Mogu li npr. Njemci napraviti neku konkurenciju blizu Stuttgarta, ili od Grada Dubrovnika dobiti novu lokaciju usporedivu s Babinim kukom?
– A koliko je teško dostići (u kvaliteti, a ne samo u cijeni) konkurentsku prednost Dalekovoda, čak i da pretpostavimo da je jedna od rijetkih tvrtki koja u ovom trenutku može raditi zahtjevne konstrukcije u svom fahu? Ne zaboravimo, Njemci znaju napraviti Audi, Mercedes, BMW, napredne pruge i nuklearne elektrane; o vjetroelektranama da i ne govorim.

10. Znači, rekao bih da imamo dvije potpuno različite priče. Neki kažu da je dionica DLKV jeftina jer je do sada jako pala. Neki kažu da je dionica KORF skupa jer je jako porasla. P/B im je sličan, a prije nekoliko dana je P/B DLKV bio čak i veći. To znači da su mnogi smatrali da je isplativije uložiti kunu u kapital (tj. poslovanje) Dalekovoda kapital (tj. poslovanje VAH). Meni je ovo apsurdno, ali to je samo moje mišljenje. Vjerojatno ima i ulagača koji misle da ‘samo ako se riješi blokada računa, ‘vrijedi to’ barem 100 kuna iil 120, po jedinici kapitala znatno više od KORF’. Ali i kad se riješi blokada računa, ostaju sve gornje činjenice.

Vrijeme će pokazati. Iako, možda je dobro za podsjetiti se da je prije godinu dana P/B za KORF i INGR bio sličan. Mnogi su mislili da treba kupiti INGR jer je ‘puno pala’, a KORF ne jer je ‘puno porastao’. Eh da, zaboravio sam reći da je i P/B IGH vrlo sličan, 0,42. ‘Tržište’, dakle, procjenjuje da se skoro pa isto isplati uložiti kunu u kapital KORF, DLKV i IGH (po ovim cijenama).

11. A ovo je bio samo mali prigodni primjer, nije samo sebi svrha, valuacija na Zagrebačkoj burzi. Za taj primjer sam odabrao ove dvije dionice jer su bile najtrgovanije u petak.

Napomena: Imam dionice KORF, a nemam dionice DLKV. Ovo nije preporuka za kupnju ni prodaju ni jedne od njih.

Kategorije:DLKV, KORF

87 replies »

 1. U ovih zadnjih nešto više od pola godine koliko sudjelujem na tržištu kapitala i pratim zbivanja na istom, bilo kakva “logičnost” koja se tu i tamo pojavi na ZSE je očigledno sasvim slučajna. Htio bih vjerovati da nije tako, ali nažalost previše je špekulanata u igri da bi ovakvi postovi actually imali nekog bitnijeg utjecaja.

  • Moja su iskustva upravo suprotna! Ako logičnim nazivamo tržišnu valorizaciju fundamentalne vrijednosti poslovanja, ona je vrlo smislena, iako ponekad spora. Primjerice, očekivao sam da će već davno KORF debelo prebaciti 100, a to se događa tek sada. Ali ne možete reći da, baš na primjeru DLKV i KORF, današnje cijene nemaju znatno više veze s realnošću nego prije godinu, a još više dvije, a još više prije tri godine?

   • Možda je moj dojam tendenciozan i selektivan. No, pitam se kakva bi bila situacija da vi ne pišete o tim stvarima. Pritom ne želim implicirati da vi izravno utječete na cijene jer to ne mislim, ali sam gotovo siguran da bi stvari bile daleko drugačije (gore) po pitanju valorizacije pojedinih tvrtki, da vi ne pokušavate ukazati na objektivne metrike. Sama činjenica da postoji toliko podcijenjenih tvrtki je argument u prilog tome da je ZSE sve samo ne objektivan. No kažem, obzirom da sam prekratko u ovome moguće je da je moj dojam pogrešan.

 2. Mislim da je ovo jako dobar primjer i ilustracija kako se na našoj burzi većinom trguje neracionalno i špekulativno i drago mi je da ste to izanalizirali. Možda pomogne da razum prevlada…

 3. Evo Nenade, samo za vas. Koliki rizik toliki prinos. Sa korfom se ne možete ni obogatiti ni bankrotirati u par mjeseci. Sa Dlkv možete i jedno i drugo. pa ko voli nek izvoli. Tko zna kakve se tu igre kriju, naravno da je opasno kupiti ali je i moguća velika zarada. Na Korfu sam ko na oročenju u banci. Bez zamjere, pozdrav!

  • Razumijem da pristupate ulaganjima u dionice kao kocki. Ovdje se ne radi o tome. Ali pri ovome što kažete, čovjek se na svemu može ‘obogatiti ili bankrotirati u par mjeseci’, napravite leverage. Možda ste ipak malo pretjerali s ‘par mjeseci’. Većini na INGR je to malo dulje trajalo. Evo to jako dobro znaju također i oni koji su uzimali kredite u švicarcima da kupe precjenjene nekretnine, tim kreditom su si značajno povećali profil rizika.

   Inače (smatram da) je naše tržište vrlo neefikasno. Tako da se upravo i radi o tome da postoje dionice koje bez puno rizika jako napreduju. Ne znam što Vam se zamjerio KORF, čin mi se da ste Vi jako bogati kad Vam prinosi na njemu nisu bili dovoljni zadnjih godina (prije malo više od tri godien je bio 23, ako se ne varam).

   Ali općenito, govorimo o dvije različite stvari, Vi o kocki, ja o ulaganjima.

   A konkretno, što se tiče DLKV i KORF, koliko vidim samo danas je DLKV pao oko 20%, a KORF porastao oko 2. Meni je 22% puno, jako puno. Mislim da bi i Vama trebalo biti.

 4. Upravo tako. Ja ne razumijem što vi ne razumijete. Slažem se s vama, za pravo ulaganje je bolji Korf.
  Ali u svima nama leži kockarski dug a 5 godina nam je mrtvilo na burzi pa ovo “dobro” dođe. S tim da ovo s Dlkv nije za svakoga. Samo za one s viškom novaca i čeličnim živcima.

  • Zašto mislite da vam je sa DLKV pametnije nego otići u kockarnicu i stavit tih 10% na crveno? Zbog ovakvog pristupa kao što je vaš imamo takvu burzu kakvu imamo. I onda će svi kockari kad padne na crno zazivat Hanfu i pljuvat po ZSE žabokrečini, a kockari su ti koji ju takvom čine.

   • Rekao bih da je 10% na crveno bolja opcija nego ulaganje u DLKV, puno su bolje sanse. Sanse su tu negdje ako stavimo na nulu, ali nisam siguran da bi DLKV mogao narasti 37 puta, pa je onda opet kockarnica bolji izbor.

    Ono kaj se meni cini poprilicno izgledno je da DLKV ode u nekakav stecaj s preustrojem gdje bi se napravio DLKV 2.0 sa novom vlasnickom strukturom i bez dugova. Jer poslova i know-how imaju, samo su im dugovi neodrzivi, pa je jedan takav reset najsmislenije rjesenje. Nazalost na toj kocki postojeci dionicari gube.

    • Gospon efodix, koliko ja kužim nove zakone, nema više stečaja s preustrojem. Sada postoji samo likvidacija ili predstečajna nagodba. Ajmo reći da je predstečajna nagodba default bez promjene vlasnika (osim u slučaju dokapitalizacije gdje se vlasnička struktura razvodnjava). Dakle, ako je to default, book je nula, a vrijednost tvrtke potrebno je odrediti temeljem procjene budućih zarada. Naime, vele stručanjci da se u sklopu predstečajne nagodbe vjerovnici obvezuju da u idućih pet godina neće blokirati račun tvrtke na temelju “predstečajnih” potraživanja. No evo, ja uvijek rado uspoređujem “svoj” Elektrometal, koji se trenutno trži s P/S od 0,02, s ostalim tvrtkama iz građevinske branše, uključujući DLKV. Po toj usporedbi, DLKV je još uvijek debelo precijenjen, odnosno trebat će jako mnogo zaraditi kako bi opravdao sadašnju cijenu.

    • Ne znam koliko ga mislite kupiti?Mislim na elektrometal,imam ga i ja ponešto ali ga se nećete baš nakupovati,možete sa jednom transakcijom postati “većinski vlasnik”,nije nagovor na kupnju ili prodaju…

    • Viš viš, zanimljivo je na mojedionice pogledati malo ELKL 🙂

     A pohvala g. Kokorušu što svojim imenom i prezimenom stoji iza onoga što radi na burzi i ovdje.

    • @nbakic – ELKL ima četiri dioničara – Grad Bjelovar (22%), Vladimir Matjačić (12%), zaposlenike i mene. Svima osim meni pasao je socijalizam koji tamo vlada već 20 godina, no, sad kad je vrag uzeo šalu, polako se stvara svijest o kapitalizmu kao manjem zlu od stečaja. Tvrtka ima zavidan potencijal, ali i zavidan popis onoga što se mora promijeniti. Situacija je dosta slična onoj u DLKV-u, baš kao i opcije – trenutno se predstečajna nagodba čini najizglednijom solucijom. E sad, dionice ELKL-a nisu interesantne baš nikom (za razliku od onih DLKV-a), tako da je na kupnji smijurija, a na prodaji se tu i tamo nađe neki od šljakera, tako da je teško doći do iole značajnijih količina. Ako ste zainteresirani, ako Vam nije problem, dajte da nastavimo komunikaciju mailom. A da ne ispadne da drukam, napominjem da je dobro pogledati popis poreznih dužnika-tvrtki s područja BBŽ, te posebno proučiti revizorsko izvješće o poslovanju za 2011. godinu. No, sve u svemu, dionica je na stečajnoj cijeni, a mogućnosti stečaja ja bih u ovom trenutku dao jedno 20 posto, odokativnom metodom.

    • Gospodine kokoruš,mene ste zaboravili,ja nisam zaposlenik a nisam ni igor kokoruš,ima nas još u elkl osim vas “četvorice”…

    • Da, te nelikvidne dionice su fascinantne. U pocetku sam ih totalno ignorirao dok nisam shvatio da se moze uci u sasvim zdrave firme po 10-tak % njihovih vrijednosti. Istinabog ponuda je jako tanka pa se sa 10-20 tisuca kuna vec digne ask na nekih 0.5 booka (makar ni to zapravo nije lose!), ali s obzirom na to koliko ih je puno, mislim da nije problem ugurati se i sa nekoliko stotina tisuca kuna u te ostatke koji nikom nisu zanimljivi.

  • meni se čini da vi uopće ne razumijete.

   ja bih shvatio da ste ciljali na short DLKV kao mogućnost bogaćenja. long pozicija u tako rizičnoj dionici (ako uzmete u obzir sve što je NB napisao) nema apsolutno nikakvog opravdanja (uzevši u obzir rizik i oportunitet ulaganja u druge dionice).

   apsolutno ste u krivu sa vašim rezonom, naravno kupili ste pa sad kognitivna disonanca odrađuje svoje.

  • Za Katar istina, a za tenkove bih rekao da što duže nema tog deala, to je manja njegova šansa ostvarenja. Iako, otvaranje ambasade u Kataru djeluje jako obećavajuće!

   • Ma meni se cini ako se sami ne iskopamo iz blata nitko nas nece iskopat niti Katar niti itko drugi…Treba nama dugo godina da spoznamo da od zivota na kredit nema nista…Ne trebamo ici daleko pogledat Austrijance/Svicarce na cemu se temelji njihovo drustvo kopirat i pocet primjenjivat…Ne trebamo se pravit pametni previse jer nismo a navedene nacije/zemlje pokazuju da su pametnije i bolje od nas…
    Moje misljenje za Katar je da je to samo povecavanje birokracije i jedan ambasador previse 🙂 Pa tamo uopce nema Hrvata zemlja ima 400 000 stanovnika…Ako se Katar toliko zanima za Hrvatsku zasto nismo nasli nekog Katarca da bude pocasni konzul koji ce donijeti ‘investicije’
    Za cijelu tu regiju za Hrvatsku je dovoljna jedna ambasada po mom misljenju a i jedna je mozda previse i trebala bi biti u Saudijskoj Arabiji a ne u Kataru…KSA je u tom regionu najmocnija najveca s najvecom populacijom ali ne mozes nac ambasadora za KSA 🙂 (u zemlji su zabranjeni poroci…alkohol/zene/kocka itd)

    • Slažem se sa većinom što ste rekli, samo bih dodao da nije točno ovo sa povećanjem birokracije – na bliskom istoku smo općenito diplomatski slabo prisutni a rastu munjevito, a sličan problem imate u jugoistočnoj aziji (iz kuala lumpura pokriva se cijela regija i koliko sam imao prilike vidjeti ne samo da ne rade ništa pametno nego ni ove birokratske stvari ne znaju kako treba, vezano za vize, pravila ulazaka izlazaka i tako dalje).

     Mi baš zato jer nismo nešto kolektivno pretjerano pametni a još smo i mali moramo biti prisutni svugdje kao preduvjet da se nešto i napravi kad se (nadajmo se!!) posloži regulativa tako da umjesto investicijskih barijera imamo investicijski poticajno okruženje.

    • Nije baš tako. Jakarta pokriva Indoneziju, Filipine, Singapur i Tajland, ako se ne varam. KL Maleziju, Vietnam i još ponešto. A propos, svi Hrvati koji si to mogu priuštiti bi trebali posjetiti Singapur. Nakon toga bi ovo bila bolja zemlja.

    • Viš stvarno – pisao sam iz sjećanja, a izgleda u međuvremenu imamo i neka diplomatska predstavništva i u Manili a i u Bangkoku… Zanimljivo!

     Slažem se za Singapur, bio 3 puta – azijski London – tj. još bolje, azijski hedonizam sa engleskom kulturom, prva liga. A recimo nakon Laosa sam “progledao” koliko je i naš prirodni krajobraz zapravo lijep.

    • Katar plaća troškove ambasade prve dvije godine tako da nema zime. To je fakat koji govori sam za sebe tj. da emir misli za ozbač. Ono što je bitno da će emir najvjerojatnije doći otvoriti džamiju u Rijeci na proljeće tako da ima vremena za pripremiti dokumentaciju i zemljište za LNG kao i za druge projekte. Osobno, dao bi mu i lokaciju u Pločama, navodno je bio zainteresiran i za nju.
     Btw, četvrta emirova (ili treća ?) žena je modna ikona arapskog svijeta, žena je mrak.

  • Sutrašnji Jutarnji donosi zaista senzacionalan naslov: ‘Emir Al-Thani ulazi u LNG terminal, a zauzvrat kupuje vojna vozila Đure Đakovića?’

   Teško da bi kontigent mogao biti manji od 200 vozila, osnovna verzija BOV je oko 1,3 mil. eura, a Protech sistem još (barem?) 2.

   A i to bi trebale biti malkice drugačije marže nego ovom poslu sada za BOV-ove za RH.

  • A šta se tu ima komentirat posebno ? Panika, drhtave ručice rasprodaju, kao i PTKM uostalom ….
   Ako i crkne brodarstvo, ostaje turizam i brodogradilište, dobri razvojni planovi … jedino koliko sam shvatio problem je (ne)transparentnost upravljanja holdingom. Ozbiljno razmišljam da sad krenem u kupovinu …
   Ovo naravno nije nagovor ni za prodaju ni za kupnju, nemam LPLH za sada …

  • Ne mora tako biti. Može biti da ih imamo jednako kao do sada i još povrh toga da rade bolje (jer su pod povećalom) i poštenije (jer ih jako opeklo po novčaniku) a u proračun Liniću da sad kapne nešto lijepih novčeka… tako da se ovakve stvari rješavaju: nagodbama! Zašto ne ljudima u tak raznim slučajevima umjesto zatvora, u zamjenu za možda i čuvanje tajnosti o tome da su bili korumpirani (suđenje može ići iza zatvorenih vrata?) ne ponuditi neke zanimljive 100 % novčane nagodbe. To mogu biti pomalo ekstravagantni iznosi a ljudi da su svejedno kadri na to pristajati i sposobni te novce skupiti, ono prodaju se nekretnine itd. Zatvora nemamo dosta, zato naše pravosuđe treba početi praksu visokih novčanih kazni i nagodbi! 😀

  • Lijepo je samo da se ide na malo organiziraniju korupciju umjesto da se slavi uhicenje jednog lijecnika/profesora koji je prodao brzu dijagnozu/ispit za kilu prsuta.

 5. Ili Aleksandru Ljubu i onog starčeka koji nije plaćao komunalije! Mora se nešto i desiti na planu korupcije jer zna EU šta je u Hrvata i kakvo nam je pravosuđe. Nema kruha u ovoj zemlji dok se ne promjeni politički establišment i dođu novi ljudi na vlast. Ako se vani otkrije 10% korupcije i kriminala kod nas je to 1% a onda o čemu pričamo! Evo ekipe koja bi u 4 godine promijenila ovu zemlju a za 8 godina svi bi radili, gradili i ulagali: Rohatinski, Vujičić, Bakić, Robert Pauletić a onda svih silnih političara Ferdelji i Ivan Grubišić. Sa ostatkom ekipe koje bi doveli zime ne bi bilo.
  Što se tiče Dalekovoda već sam pisao i ako bi se već kladio kladio bi se da firma neće preživjeti. Poslova nema odnosno ima vani ali banke koja će pratiti to garancijama nema. Evo Zaba partner banka pa ih blokira, Stvar je u tome da svatko gleda spasiti svoju kožu jer ima još puno Dalekovoda od kojih se banke neće moći naplatiti..Šta mislite šta slijedi? Sigurno još puno zadužnica i blokada..

  • Fundamenti mi djeluju apsolutno u skladu s nelikvidnim prehrambenim dionicama (npr VPIK, KOKA, KOES…), jedino je P/E malo bolji. Naravno, mogli bismo se sloziti da su fundamenti na svim nelikvidnim dionicama nestvarni 🙂

   Nego, tko je iza Zita d.o.o. koji drzi 50% IPKK?

   • Osoba Funkcije Dob Veze

    Marko Pipunić član društva od 2010, predsjednik uprave od 2007 (zastupa društvo pojedinačno i neograničeno), direktor od 1999 do 2007 (zastupa društvo pojedinačno i neograničeno) 51

    Ilija Nedić član uprave od 2005 (zastupa društvo pojedinačno i neograničeno) 41

    Pavo Zubak član društva od 2011 57

    Marijana Pipunić član društva od 2010, osnivačica od 1996 do 1998, direktorica od 1996 do 1999 (zastupa neograničeno) 41

  • Jedan od boljih zaokreta u poslovanju u posljednjih godinu dana među našim kompanijama općenito. Prema fundamentima, sigurno jedna od najatraktivnijih dionica na ZSE.

   • Po fundamentima dionica za prste polizati. Ali hoće li i kada biti kruha za malog dioničara, kada većinski kontroliraju preko 90% vlasništva i kada se čini da im nije baš u interesu korporacijsko upravljanje i transparentno poslovanje?

    • Kako bi se ovdje reklo, sve ima svoju cijenu pa tako i stare gume.
     Ne znam kakvo bi moralo biti korporacijsko upravljanje (a meni se čini da ono uopće nije loše, i ne vidim po čemu se razlikuje od ostalih kompanija, dapače) da ovakva cijena bude opravdana.

    • 2011 dobit Zito d.o.o. od 50 mil. kn isplaćeno vlasnicima, dok je gubitak od 14 mil. kn iz prethodnih godina prenesen u 2012. Termes d.o.o. također u znacajnom udjelu u IPKK u 2011 biljezi gubitak od 13 mil. kn. Nisam detaljnije ulazio u to, ali ovako na osnovu ovih informacija, ne izgleda kao da su im dionicari na prvom mjestu??

    • @Bruno
     nemam dovoljno iskustva da bih sad ulazio u preciznu valuaciju. Ali jasno je (barem na prvi pogled) da je ovo ozbiljno potcijenjena dionica i da tu po meni ima prostora za rast od 200-300%. Jedino mi, kažem, nije baš ohrabrujuća spoznaja da si vlasnici isplaćuju 100% dobit, pritom ne pokrivajući gubitke iz prethodnih godina. Da li se iz toga mogu izvuči bitni zaključci – to ne znam.. (?)

    • @Gasper IPKK
     Vrlo vjerojatan razlog da vlasnici isplaćuju 100% dobit, iz 2011. g., a pritom ne pokrivaju gubitke iz prethodnih godina, je izbjegavanje placanja poreza na dividendu, koliko je moguce.

 6. Poštovani Nenade,

  znam da je malo van teme, a možda ste negdje već o tome i pisali ( a ja propustio), zanimalo bi me Vaše mišljenje o najavljenom porezu na nekretnine ?
  Pretpostavljam da se načelno slažete s njime, no da li i sa najavljenim detaljima ? Kako će točno odrediti tržišnu vrijednosti nekretnine ? Po meni je tržišna vrijednost iznos po kojem se nešto može prodati, unovčiti…Kolika će onda biti tržišna vrijednosti, npr. vikendice u Zagorju koju nitko ne želi kupiti ? Kako to oporezivati ?
  Hrvati definitivno imaju previše u nekretninama, a premalo u ostalim investicijskim klasama ( dionicama ), no nisam siguran da je ovo pravi put da ih se natjera da ulažu u dionice…
  Ako je cilj, kako sam ministar Linić kaže, natjerati građane na drugačiju ekonomsku logiku ( s čime se osobno slažem ), što se čeka npr. sa porezom na depozite kod banaka kao izvorom potrebne likvidnosti?
  Ostaje dojam da se porez uvodi za krpanje proračuna…
  Koje je Vaše mišljenje ?

  P.S. mislim da Vi ovim blogom puno više pridonosite investicijskoj pismenosti građana, te razvoju tržišta kapitala, nego će bilo koji ministar, bilo kojim mjerama ikada doprinjeti.
  Poz

  • Budući da se ne zna kako će izgledati, teško je davati prognoze (nisam nenad, ali evo moj post u tom smjeru). Već dugo tražim nekakav tekst prijedloga zakona, ali njega ni od korova. Ako tko ima kakav tekst, bilo bi ga super vidjeti.

   Iako ima dobrih učinaka, koji se već predviđaju po novinama (veći porezni prihod, famozno “stavljanje imovine u funkciju” etc), smatram da je jako loše, skoro pa nemoralno, to što se oporezuje nečija baza imovine (a i zato jer država baš svugdje pokušava zabiti svoj nos, ali to je skroz drugi par rukava). Ekvivalent tom porezu na nekretnine je oporezovanje keša koji sjedi na banci na tekućem računu, ili čak i samo imanje dionica (znam da su dionice produktivna imovina, ali nekako mi izgleda isto jer se do jednog i drugog dolazi ulaganjem nekih koja su već ohoho oporezovana).

 7. Kad smo kod valuacija… http://www.vecernji.hr/biznis/emir-ministrima-nalozio-pregovore-gradnji-lng-terminala-clanak-474658

  “Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Drago Lovrić susreo se s prvim čovjekom oružanih snaga u Kataru. Domaćin je zainteresiran za 300-tinjak borbenih vozila te im je predstavljeno borbeno vozilo koje izrađuju u Đuri Đakoviću. Vrijednost tog posla gotovo je identična investiciji u terminal na Krku.”

  Znači, potencijalni posao od cca 600 milijuna eura. DDJH na burzi trenutno vrijedi cca 30 milijuna eura.

 8. Koliko ja znam ne kupuju Arapi borbena vozila bez javnog natječaja i preko noči, niti će konkurencija samo tako prepustiti Patriji i Đuri da proda svoja vozila. Kod takvih poslova ima puno podmetanja, blefova i pregovaranja tako da je još dalek put do realizacija ali šanse ima.

   • Misliš na ovo: “Evo sta ja vidim na ovom forumu, samo hrpu neznanja u poslovnom svijetu. Da bi nesto dobio moras nesto i dati!!!!! TO ZAPAMTITE!!!!!

    a takav je dogovor adrs-a i vlade. adrs ce dati novca da spasi unisten Uljanik na jos 3 godine, a za uzvrat ce dobiti prednost na slijedecim velikim projektima u energetici koje vlada sprema.

    ZAPAMTITE OVAJ POST.

    ps. zna cacic posao, iako sam hdz-ovac, covjek zna kako se bussines radi, a radi se ovako”

    Prednost ,pitanje jedino dali će se to realizirati ako se bude išlo preko javnog natječaja…

    • Pa bilo bi više nego logično da sve profitabilne poslove u monopoliziranim sustavima ponude mio fondovima.Ili netko misli da bi mio fondovi trebali ulagati u firme u vlasništvu države koje su izložene vjetrometini tržišta,po meni oni tu mogu ulagati kao manjinski partneri ali nikako da oni donose odluke gdje i što ulagati.Kod energetike je druga priča,to su monopoli ali i tu mio fondovi moraju dobro računati isplativost i povrat na investiciju.Ne vidim ništa loše u tome da mio fondovi ulažu u energetiku ali samo uz dobru računicu i jasna pravila igre,to bi bilo više nego poželjno…

    • U javnom se postave uvjeti koje mogu 2,3 firme ispunit, i gle cuda adrs je medu njima, i onda dalje je se jasno

 9. Nevezano za temu no za sve kojima se place od razine intelektualne rasprave na TVu i drustvu opcenito:
  Ron Paul’s Farewell Speech to Congress

 10. Što mislite koliko će ostavka Čačića utjecati na daljnji tok razvoja događaja oko ptkm?
  Kada bi se po vasim procijenama mogla poceti raspetljavati petlja na ptkm?

  Imam dionice ptkm i ne pozivam nikoga da ih kupuje ili da ih prodaje

   • Nenade, ti imaš jedini među nama malima dovoljno snage da nešto napraviš. Ako imaš volje ili ideje što bi se moglo napraviti, a treba ti punomoć, ja ću vrlo rado ustupiti za svoje dionice. Nije to neka opgromna brojka ali nije ni malo. Kada bi ti svi mali ustupili punomoć, vjerujem da bi to uz tvoju količinu bila ozbiljna “armija”.
    Oprosti na “ti” nije to zbog nepoštovanja, naprotiv, već osjećaja zajedništva nas “petrokemijaša”

    • Mislim da u ovom trenutku ne treba raditi ništa, stvari se moraju uskoro početi raspetljavati.

    • Što mislite o katarskom plinu?
     Meni to ne izgleda kao riješenje za trenutne probleme Petrokemije.
     U ovoj situaciji i s ovakvim poslovanjem taj se plin neće dočekati.
     Možda je to razlog što nitko iz Petrokemije nije išao u Katar.

    • Mislim da nitko iz Petrokemije nije išao u Katar jer su (oni kao uprava) nevažni za tu razinu razgovora i s obzirom na svoje kompetencije.
     TAkođer, mislim da cijena plina nije tu bitna. Puno je bitnije da će sada najveći regionalni kupac na trasi biti zanimljiv mnogima.
     A plin će dočekati, ovdje je situacija malkice drugačija nego kod nekih drugih firmi.

    • Ne sumljam ja da će Petrokemija dočekati taj plin, nego da to neće biti spas iz trenutne situacije. Za budučnost sam pun optimizma i dok taj plin dočekamo već bi uz kvalitetnog vlasnika mogli zbrajati i kakvu dividendu.

    • Do prije par godina je bilo nezamislivo da poduzeće tipa HŽ Cargo privatizira, ali očito se stvari mijenjaju. Mislim da se jednostavno radi o tome da ova Vlada shvaća da nema izbora i da bi sve ostalo značilo gubitak par tisuća radnih mjesta. Potrebno je par pravih, transparentnih privatizacija da stvari krenu na bolje. Nema država što raditi u tristotinjak društava koje ima u (su)vlasništvu. Na državi je samo da stvori okvir u kojem poduzetnici mogu normalno poslovati i da smanji sve zapreke koje koče investicije, da brine o naplati poreza itd. Kad se to dogodi, tržište kapitala će procvjetati, a ta poduzeća će konačno disati punim plućima, bez ikakvog utjecaja politike i nekompetentnih kadrova.

   • Nenade, krucijalno je pitanje KADA ćemo to dočekati. Što ako za to bude trebalo još godina ili dvije, pa nam uprava devastira još jedno 200-300 milijuna kn kapitala i rezervi. Onda nam taj plin više niti neće biti potreban. Nešto se mora pod HITNO napraviti s ptkm. Ili Jeftiniji plin ili strateški partner. Pa na kraju krajeva ne mora država prodati niti jednu dionicu. Nek on uđe u ptkm putem neke dokapitalizacije ( po recimo 500kn) i mi svi sretni i zadovoljni.
    Jer ako ćemo previše čekati, em bi mogla ptkm doću u probleme i teško financijsko stanje ( pogledajmo dlkv, ingr, dioki,) em bi dionica mogla na razine koje se nikome od nas neće dopasti. Pa ptkm imaju i naši mirovinci, zar će država dopustiti da se i tamo spale naše mirovine ( zar ingra, magma, nexe, dlkv nisu dovoljni????)

    Discleimer

    Posjedujem dionice ptkm te ovaj post nije nagovor na njihovu kupnju ili prodaju a gore navedena cijena nije nikakva ciljana cijena

    • Postoje neke naznake da se stvari počinju rješavati i da neki shvaćaju da stvari treba mijenjati i ubrzati. Naravno ako zatreba vjerujem da se brzo možemo organizirati i skupiti respektabilnu količinu glasova za skupštinu. Svojevremeno se za zajedničke akcije prijavilo dioničara koji su imali otprilike 60 000 dionica. Ukoliko će Nenadu trebati punomoći vjerujem da bi svi bili za takvu akciju jer vrijeme je da se i normalni ljudi uključe u upravljanje ovom firmom.

 11. Nazalost, ovakvih zdravorazumskih analiza nije bilo na nasem trzistu 2005 – 2008. Zato – izmedju ostalog – i jesmo u ovakvoj situaciji (sto se trzista kapitala tice).
  Mislim da bi si svatko prilikom odabira ulagackih meta trebao postaviti nekoliko jednostavnih pitanja i usporedbi – kao sto je to napravio Nenad.

 12. Ovo oko gospodina Čaćića definitivno predstavlja novi moment za privatizaciju ptkm. Koliko god je gospodin Čaćić najavio privatizaciju možda je bio na drugoj strani uteg da se to ne odvije tako brzo kako smo se svi nadali. Neki zainteresirani mogli bi sada intezivirati svoju akciju oko ulaska u Kutinu.
  Također još jednom molba svim odgovornima u ovoj državi da se pokrenu. Stanje postaje neizdrživo u hrvatskoj ekonomiji i nakon Dalekovoda još jedan gigant ulazi u velike probleme koji mogu povući posljedice nesagledivih razmjera. Nema vremena za čekanje i ukoliko Uprava ptkm nije dorasla vremenu u kojem živimo neka odstupi i pusti nekoga tko zna raditi, a uz to voli raditi i pošteno.
  Treba nam jedna pozitivna priča, a ptkm to definitivno može i mora postati.

  • Bojim se svih dionica koje sudbinski ovise o jačim potezima države. Kod nas se piše u svim novinama kada neka državna firma nabavlje neke passate ili audije u vrijednosti par stotina tisuća kuna kao da je to pitanje koje rješava sudbinu Hrvatske. A nitko nije napisao kako su milijuni kuna izgubljeni primjerice kod preuzimanja Belišća radi paceraja i šlampavosti Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). Duropack je u 10 mjesecu objavio ponudu za preuzimanje Belišća po 700 kn koju su prihvatili svi dioničari i fondovi ali se na nju nije javio AUDIO sa svojih 20.000 dionica. Par mjeseci poslije Duropack istiskuje male dioničare po 478 kn pa je Država izgubila čiste dobit 4.5 milijuna kuna. Pa to je desetak dobrih audija A6 samo se trebalo javiti i dobili bi ih besplatno. A koliko je bilo prije sličnih slučajeva, desetine milijuna su izgubljene jer tamo ne kuže šta je ponuda za preuzimanje.

  • Ako ponude tromjesečni prosjek (što je za očekivati) od cca 13kn, to će VAH stajati cca 270 milijuna kn ako bi svi manjinski dioničari, osim ovih koji djeluju zajedno s VAH-om, prihvatili tu ponudu. Ako i njih “isplati” u ovoj ponudi, to je još nekih 70-ak milijuna kn.

   Oni taj novac sad imaju (vjerojatno i ova nedavna prodaja KOEI zbog toga, da se malo ojača cash pozicija?), iako će biti “ugusto”.

   Pitam se, jesu li zbog ovoga možda govorili o dokapitalizaciji na prošloj GS?

   I što mislite, kolika je mogućnost da se dokapitalizacija sad (u narednih nekoliko mjeseci) odigra? Ima li potrebe za njom?

   • 1. Na skupštini su bili rekli da se želi dati upravi pravo dokapitalizacije zbog akvizicija, kako bi se moglo reagirati brzo / na vrijeme … što očito nema veze s ovim okrupnjavanjem.

    2. Međutim, većinski dioničar je na skupštini bio uvažio moj protuprijedlog izmjenama statuta, tako da uprava ne može samostalno napraviti dokapitalizaciju; bio sam argumentirao da bi takvo pravo skupštine moglo plašiti male dioničare, naime da bi ih se moglo razrijediti.

    3. Time mislim da je priča oko dokapitalizacije na taj način stavljena ad acta.

    4. Ovdje ne znamo tko će se sve javiti, ne znamo još ni cijenu. Ako ponuđena cijena bude 13 kuna, ne očekujem da će se javiti puno dioničara, tako da ukupni angažman neće biti velik.

    • Hvala. Mislio sam na dokapitalizaciju jer se radi o dosta velikom iznosu (pogotovo ako ponude više od 13 kn po dionici) pa da se izbjegne dodatno zaduživanje, te zbog najave ministra Ostojića da na proljeće kreće privatizacija nekih firmi u državnom suvlasništvu (ako bude nešto primamljivo, po dobroj cijeni, Grof je rekao da je načelno zainteresiran). Zato ne bi bilo loše u pripravi imati dodatne zalihe.

     Inače, moram priznat da je za mene ova ponuda malo iznenađenje.
     Iako ne i nelogičan potez.

    • Meni se isto čini da je ovo zbog toga što je uprava ocijenila da je sada zadnji trenutak da prijeđe 75% i učvrsti vlasništvo prije nego što je cijena RIVP porasla i javna ponuda bi postala prevelik rizik za bilancu. Na 13 kn se vjerojatno neće javiti previše dioničara. A tu vidim i ulogu SZIF u ponudi, da pokrije garancijom malu mogućnost da se na javnu ponudu javi veći broj dioničara. Više ćemo znati kada se objavi cijena javne ponude.
     Napomena. Dioničar sam KORF-R-A i ovo nije preporuka za kupnju ni prodaju navedenoga.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.