Uncategorized

Nezaposlenost – situacija je teška i urgentna


– Procjenjujem 380.000 nezaposlenih u veljači (ali cijeli raspon 370.000-400.000 je moguć!)
– Nezaposlenost je problem sam po sebi, ali i simptom
– Broj radnih mjesta po djelatnostima pokazuje da će biti izuzetno teško stvarati radna mjesta
– Nema alternative hitnom povećanju stranih direktnih ulaganja (FDI), uključivo privatizacije
– Ovo nije kritika Vladi na dosadašnjim učincima nego upozorenje na krajnje urgentnu situaciju
– Gubitak radnih mjesta je vezan s posrtanjem gospodarstva u cjelini, ali može i početi značajnije trgati društveno tkivo

1. Stopa nezaposlenosti do listopada izgleda ovako (desezoniranje je moje – ono nam daje usporedivost, i vidim da smo sada na razinama s početka 2003.!):

S obzirom na trenutan broj nezaposlenih objavljen na HZZ, koji je 342.353, što je za oko 9.000 više nego krajem listopada, te kako se taj broj vjerojatno odnosi na zadnji radni dan prije objave (objavljen je još ujutro), to znači da je u prvih 16 dana studenog broj nezaposlenih porastao za 9.000. Pretpostavimo li povećanje za još svega oko 5.600 u drugoj polovici mjeseca, dolazimo do 348.000 nezaposlenih krajem studenog, odnosno uz daljnji mali pad aktivnog stanovništva, ovakve stope:

Ovo već izgleda uzbunjujuće.

2. Ako bi broj nezaposlenih krajem studenog dosegao 348.000, to bi bilo povećanje od 15,2% u godini dana. Sezonski vrhunac nezaposlenosti je u veljači. S obzirom na stanje gospodarstva i s obzirom da je smanjenje YoY stope porasta tokom tri mjeseca u promatranih 10 godina bila samo dva puta veća od 5% (od čega dva puta samo simbolično) i to nikad kad se trend okretao, nego kada je već bio okrenut, pa se ubrzavao, zaista mi je nevjerojatno da bi se YoY povećanje stope nezapolenosti do veljače moglo svesti na manje od 10% (a vidjet ćemo da se to da zaključiti i iz strukture radnih mjesta).

Imamo ove scenarije:
– Kad bi u veljači YoY stopa porasta broja nezaposlenih bila 10% (dakle, sada je oko 15), imali bismo oko 378.000 nezaposlenih
– Kad bi bila 11%, imali bismo 381.00
– Kad bi ostala 15,2%, imali bismo ih 395.000

3. Zaposlenost po djelatnostima. Radna mjesta se stalno stvaraju i gube, razlika je neto gubitak. Kako bi taj neto gubitak (o kojem gore govorimo) bio što manji potrebno je da se radna mjesta što manje gube i što brže stvaraju. Nažalost, destrukcija radnih mjesta je golema i teško da će se zaustaviti. No, nažalost, čini se da je u postojećoj strukturi i njihovo stvaravanje vrlo, vrlo teško.

Pogledajmo gubitak radnih mjesta po djelatnostima u zadnjih 4 godine (od kad je nezaposlenost počela rasti), prema zadnjim dostupnim podacima.

Ovaj grafikon pokazuje promjenu broja radnih mjesta u zadnje 4 godine i zadnjoj godini. Uočite da se i u zadnjoj godini stvar kotrlja u istom smjeru: preokret još nije ni počeo!

A ovo je, radi jasnoće, u postocima:

Razmislimo sada:
– Je li moguće vratiti radna mjesta izgubljena u građevini – preko 30.000 radnih mjesta, i skoro 30% svih radnih mjeta u građevini (a čini mi se vjerojatniji daljnji pad)?

– Je li realno očekivati vraćanje radnih mjesta (preko 35.000) u trgovini i popravcima motornih vozila, uz ovakav pad potrošnje?

– Je li realno očekivati povećanje broja obrtnika i slobodnih profesija?

– Je li realno očekivati povećanje broja samostalnih poljoprivrednika?

Jedino gdje donekle, od značajnijih djelatnosti (isključujući državni sektor) možemo očekivati povećanje broja radnih mjesta je prerađivačka industrija, a i tu, kao što vidimo, trend još nije ni blizu preokreta.

S druge strane, tokom 4 godine smo imali povećanje broja radnih mjesta u državnom sektoru! Ovo je, jasno, potpuno neodrživo (zapošljavanje jednog stranačkog uhljeba ili jednog ‘zeme’ uništava barem 2-3 radna mjesta u privatnom sektoru).

4. Jedino brzo (i ujedno dobro) rješenje su direktne strane investicije, i privatizacije (koje onda brzo rezultiraju stvaranjem radnih mjesta ili smanjenim gubitkom radnih mjesta). Ovo se odnosi, primjerice, na Gredelj, Podravku, Petrokemiju (gdje su ‘naši’ čuvari radnih mjesta, dok je zamjenik i/ili predsjednik NO bio glavni, utjecajni sindikalac izgubili u 2 godine čak 15% radnih mjesta, a to jer nije bilo investicija i općenito se loše upravljalo tvrtkom, uostalom kao i sada!), HŽ Cargo …

Jasno, moguće je daljnje kvarenje bilance plaćanja, primjerice:
– vidjeli smo veliko prebacivanje novca iz banaka u inozemstvo,
– vidimo značajno, novine kažu dramatično povećanje loših kredita, pri čemu možete usporediti ove podatke, s onima u Španjolskoj gdje je iznimno teško, a Španjolska je uz Grčku već i postala sinonim za probleme u bankarskom sektoru u Španjolskoj je zadnjih 10,7% ‘rekordno’)
– a o drugim (mogućim) problemima neću ni govoriti.

U tom kontekstu je prednost FDI i privatizacija je i da unose svježi novac u zemlju.

5. Pri svemu ovome se Vlada ne smije povoditi za plašenjima i uzdisanjima sindikata državnih službi ili medija koji zagovaraju etatističku intervenciju.

Primjerice, isti onaj novinar/urednik koji je nedavno izjavio ovo:

“Stoga sasvim razumljivo zvuče zahtjevi radnika [ tvrtke o kojoj govori ] koji žele ostati u državnom vlasništvu i protive se novom vlasniku – bio on iz zapadne ili istočne Europe, privatna tvrtka ili u većinskom vlasništvu druge države. To je legitiman zahtjev i sve drugo u hrvatskim uvjetima bilo bi lažno.”

(podebljanje moje) je prije tri godine, na početku krize, izjavio ovo, nećete vjerovati:

… smanjivanje državnih potpora i javnog sektora, nastavak privatizacije, očuvanje stabilnosti cijena, tečaja kune i tržišne privrede gotovo da nemaju alternative. U idućem razdoblju status nacionalnih heroja trebaju dobiti upravo uspješni poduzetnici i izvoznici, jer bez njih Hrvatska nikada neće biti onakva o kakvoj smo maštali početkom ’90-tih. … Treba razbiti strah od privatnoga kapitala i poduzetništva koji je još prisutan u Hrvatskoj. Nije sramota doživjeti stečaj i propasti, pa početi ponovno. Sramoti treba izložiti sve one koji žive na tuđi račun, koji varaju državu, ali i druge gospodarske subjekte i ne podmiruju svoje obveze. Godina 2010. krajnje je vrijeme i za razbijanje iluzija o povratku na staro. Treba jednostavno zaboraviti prežvakane floskule o sigurnosti radnih mjesta, precijenjenom tečaju kune i uvjerenju da se u javnom sektoru ne može dobiti otkaz. U nepunih godinu dana bez posla je ostalo gotovo 50.000 Hrvata. Nažalost bit će ih i više u 2010. Gotovo nitko među njima još nije iz javnog sektora. To se mora promijeniti, bez obzira na cijenu (u otpremninama) koju će državni proračun pritom morati platiti. U Hrvatskoj 2010. više ne smije biti tabua, ne smije biti zaštićenih i privilegiranih tvrtki i sektora. Hrvatska se u 2010. mora nametnuti kao pokretač razvoja u regiji i bez imalo kolebanja svu državnu administraciju staviti u funkciju potpore gospodarstvu. U protivnom ponovno ćemo, prije ili poslije, govoriti o propuštenim prilikama i izgubljenim godinama.”

(podebljanje moje).

Zanima me što će za tri godine izjaviti neki sindikalni vođe ako RH izgubi kreditni rejting i nastane pravi lom u državnom sektoru. Kako bi to moglo izgledati, pogledajte u ovom članku iz WSJ: U Grčkoj, povratak u sela predaka. (Za neke novinare/urednike smo gore vidjeli.)

Država se naprosto ne smije povoditi za ljudima koji su ili demagozi, ili slabo razumiju ili naprosto nemaju sreće u formuliranju svojih izjava (pa budu često u krivu, ni krivi ni dužni 🙂 )!

Sudeći po ovim detaljima (vidite cijelu diskusiju), čini se da Vlada to razumije, ali moramo svi, uključivo i Vladu, razumjeti i krajnju urgentnost situacije!

Kategorije:Uncategorized

120 replies »

 1. Kao malu psihološku protutežu ovim teškim domaćim brojkama, evo malo lijepih brojki iz najvećeg svjetskog gospodarstva:
  http://www.bloomberg.com/news/2012-11-19/u-s-existing-home-sales-rose-in-october-to-4-79-million-rate.html

  Ove njihove brojke dosta govore o oporavku koji je u tijeku i još više najavljuju tempo oporavka koji dolazi. Na to se nadovezuje i završenim predsjedničkim izborima uspostavljena politička stabilnost i otvoren prostor za nesmetano i promišljeno izvršavanje srednjoročno-dugoročnih poteza bez brige o kratkoročnim javnim percepcijama svih vrsta. Odlučnost i najiskreniju posvećenost u provođenju najboljih poteza pokazuje i sva zadnja retorika predsjednika Obame, otvorenost za sve savijete i suradnju sa raznim različitim stranama u tom donošenju najboljih “eklektičkih” odluka koje mora donijeti. Odluka o proračunskom deficitu je tu, brojke iz realnog gospodarstva su tu, vrlo važni gosti iz gospodarstva u Bijeloj kući su dali svoje savijete i očekivanja tokom ovog vikenda…. sve kockice se slažu za jedan lijepi nastavak sve sigurnijeg gospodarskog rasta.

  • hehe ovo zvuci kao sto bi ja nesto napisao u napadaju sarkazma, US je u b*nani, da nije ne bi FED printao >1T $ godisnje da monetizira dug i drzi k.s. umjetno niske.
   vezano za clanak i HR…
   FDI nisu nesto sto dog and pony show ministara moze ostvariti nego nesto sto je posljedica dugokih politickih poteza koje ova last nece nikad napraviti. Da sam sarkastican rekao bih bi vise potaklo FDI da cijela vlada ode u zatvor(bez zamjene) nego njihove mjere za poticanje gospodarstva. 😀

 2. Ovaj tekst treba hitno već večeras poslati na ured premijera, ured predsjednika i važnija ministarstva (financije, gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo, rada). Ključni ljudi trebaju shvatiti da je pješčani sat iscurio i da je situacija krajnje ozbiljna. Izvještaj HNB o mogućem kreditnom slomu treba vrlo ozbiljno shvatiti s tim da su ti podaci već povjesni i moguće je da je stanje već i značajno gore od objavljenih podataka. Do totalne panike nije više tako daleko i mora se reagirati. Kao što Nenad piše jedina moguća rješenja su FDI i HITNA PRIVATIZACIJA. Ja bih ovdje još dodao i izlazak na strana tržišta pogotovo građevina, a to treba osigurati sam vrh politike u Hrvata. Nenade, stvarno mislim da bi bilo dobro da ovo pošalješ mailom na važnije institucije pa možda se netko probudi.

 3. Pozdravljam ideju izlaska građevinara na strana tržišta no ima li mjesta za nas vani?Kakve su nam šanse osim dampinških cijena?

   • Prenosim svoj post sa poalovnog da se ne ponavljam.
    ‘Hrvatske firme na tom tržištu ne mogu dobiti ništa jer nisu osposobljene da posluju na takvom tržištu. Niti jedna od naših tvrtki (osim dijelom Viadukta) nije restrukturirana još od doba josipa broza… Nitko od njih nije čuo niti za Matričnu organizacijsku strukturu a kamoli za nešto naprednije. Mi poznajemo tehniku i tehnologiju gradnje ali tehnika upravljanja i organizacija, ajme majko…Radio sam što iz prve što iz druge ruke skoro sa svima pa znam što pričam. Kladim se da nitko od tih glavnih managera ni engleski ne govori.
    Naše najveće građevinske tvtrke nisu niti u top500 najvećih europskih kompanija.
    Sustav rada na bliskom istoku našim tvrtkama je totalna nepoznanica i oni tamo ne znaju konkurirati niti za kooperante a kamoli da dobiju kompletan projekt.
    Konstruktor je nabolji primjer proveli su se kao bos po trnju u Kataru sa onim sramotnim zatvaranjem direktora zbog izdavanja čeka bez pokrića (eh kad bi kod nas bilo tako) a o gubicima ne žele niti pričati.
    Što se tiče IGH to je tek priča za sebe u Hrvatskoj su mogli kasniti sa projektima i po pola godine ali tamo im to nebi prošlo niti dana. A da ne govorimo kada bi došli invetsitoru da su se oni eto zeknuli u procjeni trškova gradnje za jedno 30%. Bogami tamo bi to iz svog đepa platili!!!’

 4. nema vise spasa ovdje,to je definitivno,to je očito iz aviona,dodjite na burzu kao ja jutros pa da vidite kako se ceka u redu jedno pola sata da dobijete jedan obican žig koji vas vodi kao broj,bilo nas je jedno 200-300,jednom rjecju katastrofa,ja tu cekati vise nebudem,to je sigurno,gos. Nenad je jedan vizionar koji je neke stvari predvidio prije,ali ga nisu htjeli slusati.Vama veliki pozdrav od buduceg emigranta koji nema vise vremena cekati da se vise nesto počne pozitivno ovdje dogadjati.

 5. da se nadovezem na post ranije…malo pogledajte brojke u tom vremenu 2001-2004., povjest se ponavlja, linic ce sredit drzavnu blagajnu koliko moze, cijeli svijet ce izac iz krize do 2015, onda dolazi hdz jer ce biti 400.000 nezaposlenih isto ko i 2004, a onda uzivanje na tudem racunu slijedecih 8 godina, i onda opet sdp itd itd…

  Ako sam ista krivo napisao, neka me slobodno bilo ko demantira,

  • Da, to je ono čega se i ja bojim, taman kad se stvore pretpostavke da nam krene bolje, doći će izbori i sa njima neka nova HDZ-ovska ili ne znam koje stranke populističkja faca, koja će neukom folku obećati kaliforniju u par godina (tko će to platiti, koga briga) i onda ajmo ispočetka, show must go on. Samo se nadam da će do tada ova vlada imati vremena i hrabrosti da privatizira sve što se privatizirati može pa da nasljednicima ostavi što je moguće manje prostora za mutež. To je bila Račanova greška, jer da im je provatizirao samo pola tih firmi, gdje bi mi danas bili …. ovako, ostaje nam samo za nadati se da se povijest baš neće ponoviti doslovno….

 6. S obzirom da je hajka na državna poduzeća da stvari postavimo ovako. Dakle radim u državnom poduzeću kao sistem inžinjer. Sve poteze vlade više’manje podržavam, da čak i ukidanje božičnice, regresa i prijevoza (koliko god me to lupilo po đepu). No problem je da nema nagrađivanje ne odličnih nego nikoga. S druge strane ljudi su spremni na žrtvu ako im se objasni koji je cilj toga. Šta to znači da će kriza trajati “godinama”. Jel ima netko u Vladi pa da kaže “Kriza će trajati X godina”, i ako se ne riješi u X+1 dan, onda dajemo svi zajedno ostavku! Ovako bi i ja bio ministar.

  Ako se ne varam, država daje godišnje 20 mlrd kuna na naše plaće i troškove. Da država, znanstveno-fantastično, gledajući otpusti i zadnjeg državnog službenika ostala bi sa 20 ,mlrd kuna u đepu. Neka realno otpusti 50% zaposlenih uštedjela bi 10 mlrd kn. E sada ja Vas pitam šta bi ona napravila s tim parama? Koliko bi radnih mjesta otvorila? U kojoj industriji? Najveći stupanj obrade koja ova država može napraviti (izuzev malih specijaliziranih firmi – koje ne mogu masovno zapošljavati) je var na brodu i širina na vratima ormara? To je više manje naš know-how? Koliko ono para traži za monetizaciju autocesta? Pa oko 2.5-3 milijarde eura. Dakle tu smo negdje. Da li je itko možda saznao koja ona to radna namjerava otvoriti. Ne država kao država nego kako te novce namjerava upotrijebiti.

  Zašto netko ne dovede u HRT1 u 19.30 Mudrinića pa neka ga pita “Koliko je ljudi zaposlio, uzimajući u obzir da je njegovoj firmi sigurno ostao višak novca zbog nekih ovogodišnjih Linićevih olakšica? Pa najvjerovatnije ih je zaposlio 0. By the way, šta ima predstavnik Njemačkog Telekom u Hrvatskoj biti predsjednik HUP-a, samo zato što je hrvatski državljanin?

  S obzirom na monetarnu politiku HNB-a, povlačenje deviznih depozita izvan zemlje će s druge strane potaknuti HNB da povuće kune, radi oćuvanja tečaja. (ili možda nije tako?). Dakle možemo zaključiti da para nema, barem dok se devize ne vrate u nekom obliku. Da li je normalno da je u ovoj zemlji potreban kredit u de-facto devizama s deviznom klauzulom, da bi hrvatski građanin kupio hrvatsku zemlju . I ako je kredit iznad nekog izniosa još se mora odobriti u Italiji.

  Ova vlada ne shvaća da betonizacija neće dugotrajno otvoriti radna mjesta. Šta se je dogodilo nakon završetka gradnje auto cesta? Može Linić rezati koliko hoće, i to će mu se samo vratiti kao boomerang. Oni koji su još i vitalni će polako propadati, zbog smanjenja potrošnje. Ne treba zaboraviti da ćemo nakon ulaska u EU sigurno imati pad prihoda od PDV-a. Ako mu je cilj od cijele države napraviti socijalnu državu – samo naprijed. Problem je što se od 1.7.2013 otvaraju vrata, za razliku od bivše države.

  Iskreno mislim da ova Vlada nema blage veze šta napraviti. Govorilo se je o poboljšanju termičke izolacije zgrada (mislim ako nam to pomogne, odmah ću staviti još 10cm stiropora na svoju kuću!). Njima da sada netko stavi u ruke 3 milijarde eura i sav onaj novac koji če uštedjeti od naših plaća, šta će s njima stvarno napraviti?

  Mala digresija. Zakon o nekretninama će sigurno dovesti do prodaje nekretnina po nižim cijenama nego što su sada, zbog nemogućnosti plaćanja poreza vlasnika. No ajde mi odgovorite. Ako ja imam vikendicu (koju nemam) koju mi država procjeni na 100,000 Eura, pa mi odreže porez od 2% ili 2000 Eura, te ju ja odlućim prodati po 70-80,000 ili čak manje Eura, hoće li država novom vlasniku odrezati porez po cijeni od 100,000 ili po novoj prodanoj (nižoj) cijeni. Otprilike kao prodaja automobila. Država ima svoje tablice pa sada ti prodaj po cijeni kojoj hočeš. Eto toliko ova Vlada ima pojma?

  I kada broj nezaposlenih dođe na 400,000 tisuća ili će se preliti na ulicu ili ćemo završiti kao Armenija (posjetite ju pa pogledajte), gdje svatko tko ima auto glumi taksistu. In the meantime svatko tko zna integralni ili diferencijalni račun će napustiti ovu zemlju.

  Iskreno, bojim se da je game over Croatia, da stvar bude gora sada smo i na lošem glasu šta se tiče investicije i poslovne klime.

  Nama treba druga republika. Kompletno novi ustav, novo zakonodavstbo (bez da se ljude sa 30kn duga po računa maltretira sa ovrhama od 1000KN) praktično novo sve. Sve ostalo je politika zakrpa.

  Znam da ovo neće biti objavljeno, ali eto…

   • Bilo je 400.000 nezaposlenih, rezalo se ko i danas, a dug je oduvijek tu, tocnije od 1991.,a znamo i kome dugujemo…

    Ako se ne ponovi povjest, ja dajem ostavku, heheheheh

    Gotovo sam siguran da hoce, a sve i pokazuje da hoce….

    Karamarko vec priprema teren kako objedinit desnicu jer je veliki igrac na terenu, ljudi koji su glasovali za sdp ogorceni su na njih, za 3 godine ce zaboravit sta im je hdz uradio, i dalje je sve jasno

  • Poštovani sanjaru
   puno pogrešnih pretpostavki, i još pogrešnijih zaključaka, ali razumijem, iz pespektive nekog sigurno uhljebljenog, niti ne može drukčije. Savjetujem Vam da malo prošvrljate poovom blogu i načitajte se malo Antunovih postova, tamo Vam je puno toga pojašnjeno jednostavnim, narodskim riječnikom … ugodan dan Vam želim

   • Zašto su svi ljudi koji rade u državnim poduzećima “ihljebljeni”, bez obzira koji posao rade. Da li je baš 100% svih državnih službenika višak. Da li su recimo suci ustavnog suda “uhljebljeni”?

    Ako se uhljebljene smatra da očekujem da me netko fer plati za moj posao. Ako se uhljebljenje smatra da automatski očekujem da moj poslodavac prema meni izvršava svoje obaveze, kao što ja izvršavam svoje prema njemu. Onda sam 100% uhljebljen.

    Bez obzira što podržavam ukidanje dodatke na plaće, kao što sam već rekao, bez obzira što smatram da je radnika potrebno sankcionirati/nagraditi već prema potrebi. Ja sam i dalje uhljebljen.

    Šta reći?

    • Poštovani
     opet ću Vam ponoviti, dajte si malo truda, prošvrljajte po ovom blogu, pa ćete vidjeti/pročitati/steči dojam koji se stavovi ovdje zastupaju. Ne sjećam se da sam igdje napisao da su svi držvani službenici 100% uhljebljeni. Ajde prvo da pokušako razjasniti pojam ‘uhljebljen’: na ovom blogu to se uglavnom koristi za ljude koji su do posla došli preko neke veze (rodijačke, zemske, političke, prijateljske, ne znam kakve sve ne) a ne preko nekog legalnog natječaja i koji imaju iguran posao i plaću za svoj rad (nerad) te samim nisu izloženi vjetrometini tržišta. Ako pročitate moj post gore, ne sjećam se da to piše. Piše samo da po državnim i javnim službama i poduzećima radi debelo previše nepotrebnih ljudi. Pa je logično zaključiti da su onda te ustanove/firme neproduktivne, jer ako ste Vi fer radnik, objanite mi molim Vas koliko to dugo možete ostati ako u Vašoj okolini svaki dan gledate nekolicini koji ne rade ništa a dobijaju plaću istu kao i Vi ? Da ne mislite da nisam jako dobro upoznat sa situacijom, trenutno vodim jedan mali knjigovodstven i servis pa sam barem 1-2 put tjedno u poreznoj, mirovinskom, zdravstvenom, fini i regosu. Pa Vam mogu iz prve ruke reći šta i koliko se tamo radi i koliko ih ima. A ako ste se osobno našli pogođeni, možda je to samo zato jer ste se prepoznali ? Lp i ugodan dan Vam želim …

  • Zanimljiv niz razmisljanja.

   Ali krivo je ocekivati da ce drzava bilo sto otvoriti ili otvoreno ulagati, pa vidite kako to zavrsi (nazalost i autoceste, a gdje su jos rukometne arene i slicno). Ona mora stvoriti uvjete da se oni koji znaju i mogu pobrinu za stvaranje novih radnih mjesta, odnosno da se na makro skali stvori poduzetnicka klima – pa cak i porezi vas indirektno tjeraju da krenete u nesto sami – sto vise i bolje zaradjujete porez je veci i jedino je logicno ulagati suvisak sredstava (nemam jos taj problem :)) u nesto produktivno.

   Dakle drzavno se poduzece danas zaduzuje na 5 godina uz 6% kamate, a istovremeneo tvrtka jednog ljubitelja kosarke se zaduzuje po 4,71%, pri cemu je rizik zemlje oko 1,5-2%. E a zamislite sad da tog rizika zemlje “nema”.

   A kad bi se dalo bas precizno predvidjeti kad ce low postati high, uh sto bi onda mogao napraviti na zse 🙂

   Pohvala i supotpisujem misao o manjim dodatcima na placu u doba ja ne bih rekao krize, nego domace ekonomske kalvarije. Ja to gledam ovako – voziti bicikl i voziti tanker nije bas isto – a i tanker je samo brod. Voziti drzavu tek… (Nije opravdanje politicarima (pri tome mislim samo na kompetentne) nego samo istina da su ekonomski ciklusi spori)

  • Ja mislim da vi neke stvari postavljate jako krivo ali počnimo od početka:kao prvo masa plaća je cca 22,3 milijarde kuna i slažem se sa vama u tome da su se opet stvorili mitovi da je to jedini naš problem i da ćemo sa smanjenjem plaća sve riješiti jer to uopće ne odgovara istini,međutim nitko ne spominje da nam je deficit proračuna 10 milijardi kuna a da je proračun još uvijek dominantno potrošački a ne proinvesticijski jer kada bi vlada okrenula strukturu tog proračuna onda bi rezovi bili jako bolni za sve kategorije korisnika tog proračuna i tada bi božićnice i regresi bili kap u moru tih rezova.Kao drugo ne reže vlada plaće zato što je to njihova želja već vlada pokušava odaslati poruku našim međunarodnim kreditorima i financijskim institucijama da pokušava biti fiskalno odgovorna i na taj način pokušava spasiti rejting zemlje da još dublje ne potone jer ako potone sve što je ova vlada uštedjela na masi plaća izgubiti će na kamati zbog pada rejtinga,jednostavno rečeno to vam je otprilike to.Danas vam je u svijetu jako važan trend činjenja i želja za uravnoteženjem vaših financija…,vlada prošle godine na masi plaća nije uspjela uštedjeti gotovo pa ništa i jednostavno ove godine nema izbora.Dali će to biti dovoljno snažna poruka međunarodnim financijskim institucijama da zadrže povjerenje u hrvatsku,ja mislim da neće,međutim nebitno je što ja mislim već treba pričekati sljedeću ocjenu rejtinga…

   Što se tiče investicija sve te stvari su vam jako povezane sa proračunom,efikasnosti javne uprave,lokalnih zajednica,zakonskim riješenjima,poreznim sustavom,klimom u društvu,zakonom o radu i nizom drugih parametara da ne nabrajam dalje.Ali kao što vidim i vi prozivate ht ili dt,kako god i na jedan način sugerirate da bi mudrinić trebao zaposliti ljude,vidite dt misli da ih treba još otpustiti i tu se naša filozofija i promišljanje kosi sa elementarnom logikom businesa.Nitko nikada ne govori da je dt kupio ht za cijenu cca 280kn već svi pričaju samo o profitu ht-a koji kao što vidimo iz godine u godinu je sve manji.Mi opet imamo istu filozofiju priče i na neki način sugeriramo da taj dt nema pravo da povrati svoju investiciju u npr 10-15 godina,ne još sugeriramo tom ht-u da uposli još ljudi a sa druge strane puna su nam usta riječi efikasnost i produktivnost,drugim riječima mi uporno pokušavamo sugerirati da je važno da se ljudi uposle “pa neka rade što god i nebitno je dali su oni toj firmi uopće potrebni” Kako mi to onda mislimo da će netko ovdje doći investirati ako mu mi sugeriramo da nema pravo na povrat svoje investicije za 10-15 godina već mu je primarna dužnost da zbrine i zaposli ljude?Stavite se vi u poziciju investitora pa se zapitajte dali bi vi investirali vaš novac u posao u kojem ne možete ostvariti povrat na investiciju za 10-15 godina?Vidite danas je povrat na greenfild investiciju u hoteleima na cca 35-40 godina i mi se onda čudimo kako nema investicija a uz to investitoru nismo u stanju ponuditi uslugu ishođenja brzih dozvola,suočavamo ga sa tisuću zakonskih prepreka,dali bi mu zemljište u koncesiju gdje opet mi određujemo pravila igre,zakon o radu nam je jedan od najrigidnjih u europi,postoji na tisuće poreza-parafiskalnih nameta koje europa uopće ne poznaje,radna snaga nam uopće nije mobilna,tu prevladava inertni plin jer nema ni priljeva imigranata koji “grizu” kada dođu u neku zemlju i stvaraju tu potrebnu radnu dinamiku itd,itd i još je nama čudno kako nema investicija.

   Naravno mi bi svi htjeli da to vlada riješi u 24 sata a to je nemoguće jer ova zemlja mora i kopna je jako skupa za održavanje i to je prostor za život za cca 30-40 milijuna ljudi a nas tu živi 4,3 milijuna niskobrazovanih,starih,sa socijalističkim navikama i jako je teško pomiriti te stvari,sa jedne strane smanjivati poreze,javnu potrošnju a sa druge strane zadovoljiti sve naše apetite-potrebe kao i potrebe funkcioniranja zemlje i njenog održavanja.Mislim da prelako ocjenjujemo dali je vlada sposobna ili nije jer već u sljedećoj rečenici mi joj oduzimamo tu sposobnost sa svojim željama i potrebama.Evo i vi upadate u tu zamku da tražite od ht-a da zaposli ljude koji im uopće ne trebaju,pa imate slovenske i talijanske autoceste imaju duplo manje zaposlenih po kilometru autoceste od nas,upravo je danas veliki problem naših firmi koje i dobiju posao u inozemstvu što zbog niske efikasnosti i produktivnosti ne mogu vani ništa zaraditi,čak i kvaliteta nije upitna nego efikasnost i produktivnost.
   Zar nismo malo nerealni ili možda precijenjujemo ulogu vlade u ovom društvu?Vlada je samo jedan dio naše priče-lokomotiva ali svatko od nas čini jedanvagon ili kotačić u čitavoj priči a nema te lokomotive koji će vući vagone sa blokiranim kotačićima.Evo ja tvrdim da masu ljudi ne želi investirati u poslove zbog toga što u proizvodnom sektoru ne može naći kvalitetnu radnu snagu i veliki problem hrvatske postaje ta izbirljivost pri odabiru zaposlenja,radije će se čovjek zaposliti u zaštitarskoj tvrtki za 3500 kuna nego otići raditi npr u malu brodogradnju ili slične poslove za 5000-6000 kuna,to je logika;manje ali slađe! i to je nasljeđe!
   Želim vam reći da stvari nisu tako crno-bijele kako ih mi pokušavamo prezentirati,hrvatska je puno puno kompleksnija zemlja od onoga što mi mislimo a opstrukcije i želja za održavanjem statusa quo su enormno velike,čak su toliko velike da one postaju nasljedne i nesvijesne.Hrvatskoj je potreban jako široki konsenzus unutar društva da te stvari konačno počme mijenjati ali kao što vidite populizam koji se danas širi hrvatkom kao epidemija priječi bilo kakav društveni konsenzus,taj populizam će također postati nasljedan i nesvijestan,kao i želja za održavanjem statusa quo, kod novih generacija ako ga se ne započme iskorijenjivati a najbolja borba protiv populizma su istina,brojke i argumenti…Borba protiv populizma nije nikako nešto bezazleno i jednostavno to je borba za novi način života,promišljanja gdje pojedinac ne razmišlja ujutro kada se probudi što će država učiniti za njega već što će on učiniti za državu,to je novi pogled na stvari i činjenice a ne vječno izvlačenje iz konteksta samo onoga što nama u tom momentu odgovara…

   Pa pogledajte nivo naše televizije i nekih medija,vječno se provlači priča o malim plaćama,pravima,sindikati su tamo kao kod svoje kuće a nitko ne priča o fiskalnim kapacitetima našeg društva.Nikada nitko nije napravio emisiju o npr deficitima proračuna svih ovih godina pa analizirao gdje država troši te novce koje posuđuje kod međunarodnih kreditora,nego se uvijek bezočno laže da je država nesocijalna umjesto da se kaže da je kolač koji dijeli ta država jako mali i da bi bio još puno manji da se ne zadužujemo.Non stop se provlači jedna te ista teza a to je;Da su plaće male,subvencije male,sve je malo…,u takvoj atmosferi i kompleksnosti ove zemlje teško da bi i david coperfield što bolje mogao smisliti od ove vlade…Mi živimo u iracionalnom svijetu već 70 godina a očekujemo od vlade da to promijeni preko noći i da nam se na putu tih promjena još i ne zamjeri?Želimo sve bolje a da sve ostane isto?Vjerujte to nam neće omogućiti niti jedna vlada pa taman u njoj svi ministri bili mađioničari!

  • Bez uvrede, gospodine, jeste li pročitali vlastiti komentar prije nego ste kliknuli na objavu komentara? Ja jesam dvaput, a već nakon prvog čitanja primijetio sam da ste kontradiktorni sami sebi. Na početku u domoljubnom ( da ne kažem ksenofobnom) zanosu bjesnite na “talijanske” banke i “njemački” telekom, iako unutra gotovo isključivo rade Hrvati, a malo dalje cmizdrite nad kletom sudbom vlasnika vikendica jer će morati plaćati porez hrvatskoj državi. Plaćanje poreza, kakav škandal! Ostatak komentara kao da je napisao Ribič, s time da Vi zbog svoje pozicije ne razumijete, a on naprosto namjerno laže. Npr. kad kaže da je smanjenje cijene rada javnom sektoru uvod u smanjenje cijene rada i ostalima, iako je notorna činjenica da je od početka krize u privatnom sektoru otpušteno najmanje 150000 ljudi, a oni koji su sačuvali poslove (ne radna mjesta) morali su pristati na smanjenje plaća, najčešće ne samo jedanput. Također, ne razumijete da radna mjesta ne stvara država nego poduzetnici. Država ako ih i stvori 100, još najmanje 20 izmisli. Za razliku od HT-a koji ima radnih mjesta točno koliko ih treba, ni više ni manje. Imam poznanika u HT-u koji je slične struke kao Vi i zarađuje 20-25000 kn mjesečno, i vrlo rado bi se mijenjao s Vama, samo da može. Ja ga viđam rijetko, što nije problem, ali ga rijetko viđaju djeca i žena što je problem. Jer iako u malom prstu ima i integralni i diferencijalni račun, izgleda da ne razumije postotni račun, tečajni rizik i još par sitnica, pa je kupio precijenjenu nekretninu kreditom u “švicarcima”. I na kraju to što ne razumijete što bi značilo i što se može učiniti sa 10 milijardi kuna ušteda u proračunu, a sve još u situaciji godišnjeg deficita od 15 milijardi (2 milijarde eura na hrvatskom jeziku), e to je zaista prestrašno.

  • mudrinic je zaposlio onoliko ljudi koliko mu se isplatilo… kukajte vladi, i onima koji je biraju sto mu se isplatilo zaposliti 0 ljudi. Inace nagradivanje sposobnih u drzavnim firmama mozete zaboraviti jer ne postoji “prirodna kapitalisticka seleckija” u drustvenim firmama, za razliku od privatnog sektora gdje oni poslodavci koji ne nagraduju talente propadaju… (generalno, ne uvijek, naravno)

   • “Prirodna kapitalistička selekcija” generalno ne postoji ni u privatnim većim firmama u Hrvatskoj zato jer većina radnih mjesta u istima zahtjeva sasvim prosječna i ispodprosječna znanja i sposobnosti te se u takvom okruženju teško može pojedinac istaknuti “po nečemu” više od ostalih osim po jalovom radu po cijele dane i vikende u neimanju nikakvog privatnog života ili poznanstvima. Moj dojam je da u većini slučajeva njihove plaće ionako zarađuje kartelistički ili monopolistički položaj firme te politika, a nikako “sposobnost” takozvanih (formalnih) managera koji ne stvaraju nikakve dodane vrijednosti već isključivo prate postojeće procese.

    • Poštovani, a od kud Vi to znate? Na kakvom radnom mjestu i kod kojeg poslodavca radite? Možda s Vašom tvrtkom nešto nije redu?

    • Gospodine Bakiću, da li ste se ikada zapitali da li je sve u redu s Vama kada ne vidite kako firme (i cijela ekonomija) funkcioniraju u Hrvatskoj?

    • Pa što vam nije jasno? Pa čovjek vam je lijepo napisao kako to kod nas funkcionira. Pa normalno da ljudi priželjkuju posao u državnoj firmi ili u javnom sektoru jer ne žele biti izrabljivani po cijele dane za 5000 kuna. Privatne firme većinom i funkcioniraju tako da su povezane s politikom na ovaj ili onaj način, ili su kao paraziti javnih poduzeća ili državnih tvrtki. To je kod nas jednostavno tako. Kao što je Ivica već napomenuo, problem je što poslodavci moraju više od jedne plaće dati državi kroz kojekakve namete.

    • Te floskule o izrabljivanju i o tome kako ‘uglavnom’ funkcioniraju privatne firme su zbilja bezveze. I kontradiktorno je. Zašto bi izrabljivale radnike kad žive na državnoj sisi?

    • Kako vi onda zovete rad po cijele dane, uključujući i vikend, za našu prosječnu hrvatsku plaću od nekih 5000 i kusur kuna? Naslušao sam se dosta takvih priča, nije baš iznimka. Naravno, ima firmi koje plaćaju jako dobro za veliku satnicu, to nije sporno. Znam osobno jednu takvu. Ali da se vratim na vaše pitanje, zašto je tome tako? Parazitiranje na državnoj firmi ili poduzeću samo jamči sigurnost posla. Sve je prožeto političkim odlukama, političkim namještanjima poslova. Pa pogledajte tko je glavni u HT-u Hrvatska recimo i kakva je njegova biografija. A takvih ima more…

    • Iskreno, puni ste nekih floskula. Ajmo svi raditi za državu, a – nemojte se ljutiti – ima dosta foruma gdje možete ovakve stvari iznositi, pa perdlažem da …

    • Vjeko,vi ste u pravu kada kažete “normalno” ali onda morate i znati da će biti sve manje onih koji će puniti “gorivo” tim državnim firmama i javnom sektoru…Tu i jest problem,sve je ljepo zamišljeno ali ponestaje goriva za sve to.Međutim ako slušate izjave nekih sindikalnih čelnika oni žele gorivo po svaku cijenu,ne interesira njih ni tko će to puniti,ni tko će to nama posuditi,njih interesira da mi goriva imamo u dostatnim količinama…,nikako da se količina smanjuje,drugim riječima oni krive vladu što ne izmisli nekakav “apple ili google” koji će sve to financirati…To vam je slično kao da mamić krivi čačića što nikako ne može osvojiti ligu prvaka,pa upravo čitav taj javni sektor nas obrazuje za poduzetnike,političare,inovatoreznanstvenike,,varioce,tesare,itd,mi smo njihovi proizvodi,kao da vi sada uzmete vaše proizvode pa ih od bjesa lomite i vičete na njih kako to da se dobro ne prodaju u svijetu…Bjesni ste na svoje proizvode?Sve su oni krivi!Nije kriv proizvođač nego proizvod?Jeli i to “normalno”??????????????????????????

    • Iako je to možda manje nego pametno uključivati se u ovaj vid rasprave, polazeći od sebe mogu reći da još nijedan posao nisam dobio preko veze ili po bilo kakvoj liniji izuzev temeljitog i dugotrajnog rada (o da, pa naravno da se isplatilo i da je nakon toga itekako išla uživancija, nakon radnih subota i nedjelja, neprospavanih noći… ali možda sam znao točno zašto nešto radim, znate li vi?!), kompetencija (e… neće ljudi ulagati u sebe, ne da im se) i ljudske komunikacije (svaki dan “prodajem” sebe, nešto ako mantra).

     Parazit je onaj koji misli da treba doći u 8 ili 9 i otići u 16 ili 17 i dobiti plaću na kraju mjeseca. Krivo – treba raditi svoj posao najbolje što se može. Bez obzira jeste li prodavač tepiha ili CEO telekoma ili čistačica ili portir. Jer itekako se to prepozna i na kraju itekako postoji prirodna selekcija, iako povremeno ima šugavih trenutaka.

     Da, problema ima i u državnim firmama i u privatnim. Da, ima i dobrih situacija i vrijednih ljudi (ne bi vjerovali, ali i u državnim firmama/institucijama, i to govorim kao korisnik usluga).

     Da, b2g je velik sektor ali bome nije jedini a mogao bih reći da bome nije ni glavni. Evo recimo, jesu li Interspar, Kika i Lesnina došli u HR po političkoj liniji? Jer zapošljavaju politički podobne? Jel imaju ikakve veze s politikom koja bi njima išla na mlin? Ako ništa drugo čak im je i barijera (pitajte IKEAu), i najrađe ne bi nikad ništa imali s njom.

     A što se tiče HT-a, pa valjda je pravo vlasnika da bira koga će staviti da vodi ovo ili ono?! Jel bi vi možda govorili HT-u kako treba poslovati? I ja bih rekao da njih baš briga za državu, glavna rola je biti cash cow švabama, zbog čega se toliko i potencira dividenda (a istovremeno izostaju bilo kakve investicije koje bi “zarobile” kapital na dulje od godine dana).

    • @Vjeko

     5000 kn je velik novac. Za hrvatske pojmove: ogroman novac. Ne znam gdje ti živiš kada tako s visine gledaš na takve “plaćice” (vjerojatno se izražavaš u terminima neto, bruto 5000 kn je već druga stvar). Prosječna plaća u Hrvatskoj je napuhana upravo tim “državnim” prevelikim plaćama (ne samo onim na proračunu, nego pogotovo neefikasnim državnim firmama, kao što su npr. sramotno visoke plaće nisko kvalificiranih radnika u firmama kao HŽ, ili onih “više kvalificiranih” u rastrošnim firmama kao što su HŠ, pa i HEP itd.).

     Uz dužno poštovanje svima, većina radnika u hrvatskoj: NE MOŽE zaraditi 8000 kn mjesečno (“bruto” naravno). To znači ako ima takvu ili veću plaću da djelomice “od negdje” dobiva nezarađeni dodatak na plaću. U privatnim firmama je to teško, u državnim ništa neobično, tamo se samo dijeli šakom i kapom, nije bitno “ima li se”.

     U Hrvatskoj je baš glavni problem taj nesrazmjer ponašanja javnog i privatnog sektora (pogledajte gornje grafikone!). U normalnoj državi plaće u javnom sektoru ne bi smjele biti više od onih u privatnom. U normalnoj državi ako se išta mora regulirati onda regulacija treba reći nešto ovakvo, u nekom zakonu ili sl. treba pisati otprilike ovo: “bruto plaća bilo koji mjesec zaposlenika u javnom sektoru ne može biti veća od 80 % prosječne plaće sličnog radnog mjesta, zanimanja ili stručne spreme, ovisno koja je manja, u privatnom sektoru prema zadnje dostupnim statističkim podacima”.

     Tek kada se u Hrvatskoj razvije svijest (jer postane očita stvarnost) da je plaća u državnoj firmi UVIJEK osjetno manja nego za istu stvar u privatnoj, tek tada će stvari moći krenuti na bolje, jer tek tada će ljudi postati dovoljno nemotivirani pomišljati na državne firme i okretati se privatnom sektoru što jedino ima smisla ako mislimo da nam se gospodarstvo razvija i raste.

    • @mclynx

     Da li vi smatrate da je recimo 6000 kuna za diplomiranog inženjera elektrotehnike previsoka suma, realna ili pak preniska?

    • @Ivan

     O tome ja nemam što misliti ili ne misliti, kao ni Vi niti bilo tko drugi. To odlučuje slobodno tržište (ako ga ima, problem je tamo: gdje tržišta nema, gdje si je netko umislio da ima pravo “smišljati” koliku je tko plaću zaslužio i onda po svojim provizornim procjenama/željama dijeliti te plaće kako to inače rade u netržišnim entitetima tipa državne firme. Ako su te firme još monopolisti, onda je to skroz neistražena zemlja, tu se ne zna onda za nikoga koliko je što zaslužio tj. kao monopolistima a priori se može kao jedini “sigurno” smatrati: svi skupa su zaslužili u svakom slučaju manje nego što “dobivaju”, no neka se otvore tržištu pa pokažu koliko točno, neka opravdaju i više ako misle da mogu! :).

     Inženjeru elektrotehnike može biti puno i 3.000 kn, a isto tako može biti premalo 30.000 kn. Sve ovisi o tome: što je napravio! Doslovno koliki je teoretski rečeno (naravno da se to u praksi ne može točno izračunati, to se ne računa direktno nego to tržište izračuna i indirektno pošalje signal o tome) njegov pojedinačni direktni utjecaj na profit poduzeća. To dakako dobrim dijelom ovisi i o tome koliko je visoko u hijerarhiji odlučivanja u kompaniji, jasno da onaj koji donosi odluke na višoj razini relativno više time utječe na sve dobitke i gubitke kompanije a onaj koji manje toga odlučuje a više tek izvršava nečije tuđe odluke relativno manje osobno utječe na rezultat bilo u pozitivnom bili u negativnom smislu.

     Zaposlenici su plaćeni za posao koji su odradili, dakle za operativnu dobit koju su svojim utjecajem stvorili za poduzeće obzirom na kapital svojih dioničara koji su pri tome koristili. Nakon što se od operativne dobiti prije troškova zaposlenika oduzmu ostali rashodi (uključivo porezi itd.) i potom “troškovi kapitala” (dakle slikovito rečeno u ovom hipotetskom pogledu obzirom na rizik primjereni dakle implicirani teoretski ROE tog poduzeća obračuna…) ono što ostane bi bila dakle po zaposleniku podijeljeno (relativno dakle koliki je čiji utjecaj na stvaranje tog rezultata) bila nekakva “zarađena bruto plaća” tog zaposlenika u toj firmi i pošteno je da ljudi dobiju točno to koliko su zaradili, dakle u idealnom slučaju ravnoteže ponude i potražnje na tržištu rada. Ukoliko je na tržištu rada više zaposlenika nego li je potražnja za njima tržišnim efektima se dakle plaće smanjuju (a “ROE” bi tada na uštrb plaća dodatno rastao pored tih u ravnotežnom scenariju očekvanih iznosa) a u suprotnom se plaće povećavaju (na uštrb “očekivano-željeno-planiranog” ROE) tako da konačne plaće bivaju rezultat kako onoga što je zaposlenik kompaniji aktualno zaradio tako i općenito stanja na tržištu rada tj. “jedinstvenosti”/posebnosti tih njegovih radnih sposobnosti koje prodaje svojem poslodavcu.

     Kada imamo firmu koja generira neprimjereno nisku dobit (većina firmi u RH je takva, državne pogotovo, unatoč povlaštenom položaju kojega nepošteno uživaju) tada je očito da je suma plaća u toj firmi prevelika tj. da su svi kolektivno uzeli više nego im pripada, a sad kakva međusobna raspodijela… ako je državna firma isto i pri tome sigurno nepošteno, naime u državnim firmama imate direktore koji generiraju ROE ispod bezrizične kamatne stope (neki čak i gubitke!!??) a imaju plaću veću od simbolične godišnje plaće od 1 kn, dapače imaju i nadprosječne hrvatske plaće i voze skupa službena vozila – to su prvorazredne sramote našeg jadnog društva.

    • Kako onda izračunati koliko je doprinjeo dotični diplomirani inženjer elektrotehnike u recimo Petrokemiji, konkretno u odjelu Održavanja? Recimo održavanje nekih uređaja tipa analizatora, mjernih uređaja općenito itd…

    • Mislim da ste sve pobrkali. Koliko ‘vrijedi’ isti takav u Zimbabweu ili BiH, po čemu je on ‘manje vrijedan’? A koliko isti takav u Norveško? Vidite, vrijednost ovisi o snazi kapitala na kojoj je baziran taj rad i tržišnim okolnostima na tržištu rada, koje prirodno diže cijene sve do razine na kojoj se tvrtkama, s obzirom na produktivnost, koja ovisi o kapitalu, isplati plaćati.

    • Dakle Ivane, taj tvoj inženjer, obzirom da u Kutini nema puno ljudi njegovih kvalifikacija i konkretnog iskustva na tim konkretnim stvarima koje su tamo potrebne a ljudi u Hrvatskoj su slabo mobilna radna snaga (a niti dalje u Hrvatskoj nema puno ljudi jednako iskusnih za to određeno radno mjesto), bi u slučaju boljeg upravljanja bolje kapitaliziranom Petrokemijom koja bi imala više posla i bila tako efikasnija mogao lijepo profitirati tim hipotetskim drugačijim uvjetima nego li su trenutni sa Petrokemijom kao neefikasno upravljanom državnom firmom koja stvara gubitke.

     Njegova plaća bi u tom slučaju rasla sve do te razine dok njena visina ne bi ljudima sličnih kvalifikacija iz drugih dijelova Hrvatske bila dovoljno motivirajuća da odluče preseliti u malecku Kutinu ili putovati iz Zagreba do Kutine na dnevnoj bazi (obzirom da u takvoj novoj Petrokemiji koja ima veći obim posla efikasnije operativnosti plaće radnicima stvarno predstavljaju tako mali udio u troškovima da relativni rast pojedinih plaća definitivno tu nije ograničen ničim doli tim eksternim uvjetima na tržištu rada)

 7. Vlada je propustila učiniti iz svoje domene što je bila dužna: značajno i beskompromisno smanjiti rashode države. Umjesto toga, ona je radila što je jednostavnije i povećala naplatu poreza. Posljedice će biti dramatične jer će se dogoditi ogromno smanjenje porezne osnovice, broj preživjelih tvrtki će biti tako malen, da čak i kad bi povećali 2 puta sve poreze neće više moći naplatiti niti približno poreza koliko si zamišljaju.

  I tad će automatizmom biti napravljeno ono što su probali izbjeći rashodi države će pasti jer to jednostavno više nitko neće moći platiti. S time da je velika opasnost da će se to dogoditi na vrlo ružan i nekontroliran način, jer je vlada propustila biti u položaju da upravlja događajima, već će oni upravljati njome.

 8. Kad bi mi netko mogao stručno objasniti tvrdnju iz posta da jedno uhljebnjenje u državnu službu znači gubitak 2-3 barem radna mjesta u privatnom sektoru? Nisam ekonomist, ali me zanima makroekonomija, ulaganje u produktivnu i realnu imovinu, teorija portfelja, alokacija u imovinske klase i općenito “ulaganje u budućnost”. Često koristim priliku da u svojoj sredini argumentiram i zalažem se za napuštanje “socijalističkog mentaliteta” i onog socijalističkog “mi” i “naše” itd itd, ponekad i koristim argumente sa ovog bloga :-).
  Unaprijed zahvaljujem

  • Ništa posebno teško. Vidite primjer od prije par godina, a zove se Jadranko Mijalić, a firme su Hrvatska pošta i HPB. Lik je promijenio valjda sve stranke što postoje, uhljebilo ga u HPB za 35-40 tisuća kuna bruto, a nije radio ništa. Za taj bruto, moglo se zaposliti najmanje troje na šalterima u banci, pod uvjetom da je HPB radila tržišno, pokušavala otvarati poslovnice… Morali ste vidjeti tu rijeku koja se svako jutro slijevala u upravnu zgradu u Jurišićevoj. Ali pazite u banku koja je onda imala 5 poslovnica u ZG i možda 10 u HR. A ljudi više nego kod RBA u Magazinskoj koja ima “milijun” poslovnica i tržišni udio neusporedivo veći. Ali ni to nije sve. Dok je bio u Pošti, zakačio se sa jednom zaposlenicom do te mjere da je žena tužila i utužila masnu odštetu za mobbing, koju je platila Pošta, pa neće valjda on Ne samo da nije radio ništa, nego je još napravio štetu.

   • A takvih primjera koliko hočeš …. kad bi taj bio jedini ili iznimka, još bi to bilo i podnošljivo, ali ima ih nažalost ko tatara. Samo treba sjesti u neku birtiju u rano jutro ispred neke državne ustanove ili javnog poduzeća pa prebrojati ljude koliko ih dolazi ujutro na posao, naravno većina sjedi i radi da ne kažem šta …

  • po meni ovo bas i nije tako tocno… npr da za drzavu radi 50% ljudi ocito da je nemoguce da bi da ih radi 0 150% ljudi bilo zaposleno… kapitalisti obicno ovime pokusavaju objasniti los utjecaj drzavne potrosnje na privatni sektor… pa pojednostave to na takav nacin.
   no nesto sto je ljudima tesko objasniti je ovo ali evo mozete proabati: (vise manje citiram Schiffa): in soviet unon everybody had a job, but nobody had stuff. Poanta je naravno u tome da su privatni poslovi produktivni i dok drzava teoretski svima moze osigurati posao ti poslovi nisu produktivni.

  • A s druge strane stižu i žalopojke poslodavaca kojima na razgovore dolaze, u smislu radnih kapaciteta i navika i kompetencija, totalni alieni. Grozno.

   • Mi smo nažalost poznati po tome da smo inertni, zatucani i neobrazovani. Tržište danas traži obrazovanu i sposobnu radnu snagu čak i za najjednostavnije poslove, ali mi to jednostavno nismo u stanju prihvatiti. Prosječan hrvat danas će radije biti nezaposlen i živjeti od neke socijalne pomoći i malo rada na crno (a taj rad vrednuje kao da je nijemac) nego se malo okrenuti oko sebe i doškolovati se za nešto ili završiti neke tečajeve i prekvalificirati se. Previše smo zadrti, ljudi još uvijek razmišljaju na način: pa završio sam tu školu i to ću raditi cijeli život. Evo, moj vlastiti primjer: diplomirao sam IT prije 25 godina, radio sam u struci do prije desetak godina dok nisam skužio da ako želim biti dovoljno dobar previše vremena moram ulagati u neprestano usavršavanje (kao što je napisao mislim dandy gore, žena i dijete me nisu vidjeli po cijeli dan, a ni ja njih) i onda sam se jednostavno ‘ispisao’ kako kaže moj sin iz vlastite firme. Onda sam desetak godina jedrio (pretvorio hobi u posao) a sad se zadnjih nekoliko godina bavim knjigovodstvom, a pedeset mi je na leđima. Znači, može se ako se hoče, ali mi nećemo, to odgovorno tvrdim. Kod nas se otkaz smatra katastrofom, ali čovjek ako je imalo okretan i sposoban, ponekad je otkaz (dao ga kao ja ili ga dobio) nešto najbolje što mu se u životu može desiti, samo to treba znati iskoristiti. A da nećemo, dovoljan je dokaz da ni za 1 kunu ne želimo otvarati firme, bolje je negdje se pokušati uhljebiti i što kaže Antun, daj ti meni moju plaću, a ko će to da plati ??? Kad dođe račun, ionako neće biti tu ….
    Nažalost, bez promjene tog mentalnog sklopa, nema nama naprijed
    Oprostite na dugom postu, malo sam se raspisao, zanijelo me. Ali svega sam se nagledao i naslušao dok sam bio poslodavac, pa u potpunosti razumijem tu problematiku

    • Zar ne mislite marijane da nama sve na svijetu pripada rođenjem?Zar nam zdrastvo,željeznice,autoceste,škole,vrtići,javna tv,struje koliko želimo,plin,nafta itd,itd,zar nam to sve rođenjem ne pripada?Tako su mene učili dok sam bio mali?Država je “dužna” sve to nama osigurati?Mene je samo čitavo vrijeme u toj priči bunilo to “a što je to država”,dali je to neki mađioničar ili možda netko tko hoda po vodi?Moram priznati da je i meni trebalo dugo da odrastem i da to shvatim?Nekim poznatim tv voditeljima ali i političarima vjerujte mi to još nije sjelo kako treba?I čemu se vi onda čudite?

    • @antun :
     “The state is that great fiction by which everyone tries to live at the expense of everyone else.”
     ― Frédéric Bastiat

     🙂

   • evo jedne žalopojke. 🙂 povremeno intervjuiram ljude na razgovorima za posao u firmi gdje radim. jedan tip s kojim smo razgovarali je bio vrlo dobro pripremljen za razgovor, riješio je testove solidno, ali nije pokazao da ima traženu razinu znanja, niti je imao iskustva na takvom tipu posla. i tako, dođemo do dijela gdje se pregovara o plaći i na pitanje koliku plaću traži, on kaže 10 tisuća kuna neto i auto. pouzdano znam da početnici na takvom radnom mjestu imaju plaću oko 5-6 tisuća, koja onda naraste negde na 7-9 tisuća, ovisno kako se tko pokaže. pitam ga neka mi kaže zašto misli da zaslužuje takvu plaću, a on odgovori da je takva plaća u hrvatskoj za to mjesto. kažem mu da mi pojasni zašto baš on zaslužuje takvu plaću i on počne muljati nešto bez veze. pitam ga zna li koliko bi poslodavac izdvajao za njegovu plaću? naravno da nije znao i na brzinu izračunam da bi to bilo, bez auta na korištenje, bilo otprilike 19-20 tisuća kuna, odnosno nekih 230-240 tisuća godišnje. pitam ga misli li da može za firmu godišnje zaraditi taj iznos uvećan bar za nekih 25% i neka mi to pojasni. tu je opet počeo muljati. vidio sam u kojem to smijeru ide, prekinem ga i kažem da mu prva tri mjeseca mogu ponuditi 5 tisuća kuna neto, a da ćemo mu poslije toga plaću računati tako da uzmemo prosječni iznos koji je u zadnja tri mjeseca zaradio za firmu, umanjimo ga za 20% i iz toga izračunamo neto, a da će auto dobiti ako dokaže da mu je potreban za obavljanje posla. tu nas je napao da što mi mislimo i da nije lud da pristane na takve uvjete i otišao ljutito i bez pozdrava.
    ovo je bila digresija, ali govori o onome što dobar dio ljudi u ovoj zemlji ne shvaća, a to je da za njihovu plaću poslodavac mora zaraditi bar duplo toliki iznos da bi mu se isplatilo plaćati tog radnika. radnici toga najčešće nisu svjesni i misle da im plaća pripada bez obzira na to koliko pridonesu firmi i da razlika između neto plaće i onog što poslodavac mora odvojiti za radnika pada s neba. a tek kad se sjetim sindikata zaposlenih u javnim službama i državnoj upravi i onoga što traže… neka obrazlože koliko pojedini njihov član pridonese ovoj zemlji i posredno i neposredno i opravdaju zašto bi trebali imati plaće kolike traže. za otvaranje radnog mjesta, poslodavac mora bar pretpostavljati da u nekom njemu prihvatljivom roku može opravdati investiciju u to radno mjesto, a u trenutnoj situaciji je to prilično teško i takvo radno mjesto može biti priličan uteg, ako stvari ne idu u planiranom smjeru.

    • Kao što je negdje jednom zgodno složio autor bloga – naši ekonomski talibani još ni to ne kuže baš do kraja kad se radi o pravoj tržišnoj utakmici. Ameri su to skovali u “no such thing as free lunch”. Svaki dan treba opravdati plaću, kolika god da je.

     A i nije štos u iznosu (da se razumijemo, pa naravno da je to bitno, ali nije jedino bitno), nego u radnom okruženju i uopće mentalitetu u kojem čovjek može biti produktivan i osjećati se koristan u nečemu (što ovisi i o posloprimcu i poslodavcu), a ne da gleda da obavezno prođe “kroz vrata” do 8 ili 9 i jedva čeka kad će proći kroz ista oko 4-5.

     Kad ostajem u uredu do 2-3 ujutro, znam točno zašto to radim, i do sada mi se to debelo isplatilo (jedan od načina naravno i financijski, ali puno više u smislu vlastitog razvoja i spoznaje). Ne dijeli se život na “posao” i “život”, nego se živi i na poslu a i u “životu” nekog vraga treba raditi da bi taj život ličio na nešto.

     Malo sam zabrazdio – ali htio sam poentirati da mi se čini da aktualna vlast (kad je kod nas već eto svi ko ovce gledaju za guidance) stvara preduvjete da se korigira ovaj mentalitet, pa će valjda s godinama i proces matchinga očekivanja i mogućega postati normalniji, a ne kao akter u Vašoj priči (thanks for sharing!)

    • Smatram da je razmišljanje osobe u vašem primjeru mogu slobodno reći ma koliko me kritizirali sasvim normalno u ovim okolnostima. Zašto to govorim?
     Zašto bih ja (iz osobnog iskustva govorim) radio za plaću od 7500KN netto stresan posao kao Project Manager sa 5 godina iskustva i objektivno solidnim znanjem dok velika većina (i realni i javni sektor) radi ponavljajuće poslove za koje i nije potrebno neko znanje za primanja od npr.. 6000KN ako ne i ista kao i ja, neki možda i veća? To nema smisla. I to je vrlo destimulirajuće. Mišljenja sam da bi omjer trebao biti takav da su moja primanja veća najmanje 60% od ovih ostalih.
     Stoga razumijem osobu o kojoj pričate no i vi ste također potpuno u pravu. Radi se o slijedećem:

     Rad odnosno možda bi bilo bolje reći iako je to relativno, znanje u Hrvatskoj je bruto preskupo te je i to jedan od razloga zašto se isto jednostavno ne može dovoljno cijeniti.

     Iz tog razloga bi većina ljudi pobjegla u ove ponavljajuće poslove u korporacijama i državnim poduzećima jer se i meni polako čini kako je tu “najlakše” postići optimalan omjer rada i prihoda.

 9. Nevezano za temu, ali u biti i da, jer očito će biti otpuštanja, da li djelomično ili u cijelosti. Uglavnom, ispao još jedan kostur iz ormara HDZ-a:
  http://www.jutarnji.hr/drzava-otpisuje-685-milijuna-kuna-duga-croatia-airlinesu/1067465/
  Pa sad, bitno je da imamo ‘našeg’ avioprijevoznika. Kojeg plaćaju i oni koji nikad dalje od svog sela otišli nisu, ni autom, biciklom ili traktorom. A avion mogu samo gledati na nebu kako leti, al bitno da ga plaćaju. I bitno je da je to ‘naše’, pa neće nama valjda tu letiti neke Lufthanse, KLM, AirFrance i slični, pa znamo mi letiti bolje, i jeftinije ….
  Pa vidimo kako znamo…

  • E pa to što pišete nema baš puno veze s HDZ-om, a jest bitno da imamo nacionalnog prijevoznika, koji nužno ne mora biti”naš” u kontekstu u kojem se ta riječ koristi u prethodnim raspravama na blogu. Svi avioprijevoznici u tržišnom okruženju su u sličnoj ili goroj situaciji, a Croatia je u tim uvjetima u ovoj godini jako smanjila gubitak, pa je skoro na nuli. S tim da je prisiljena kupovati gorivo od INE po monopolskim cijenama.
   Lova koju država daje je za avione koji su nabaljeni na kredit, a koji kompanija ne može vraćati, dakle nije baš bačena lova.
   Ako se provede ovaj pla o 10 % ušteda to bi moglo učiniti kompaniju profitabilnom.
   A što se tiče “našega” i nacionalnoga, pokušajtre mi odgovoriti kako zamišljate povezivanje Dubrovnika sa Zagrebom, zimi recimo bez CA.

   • Meni moram priznati nije jasno zašto se spašava očito neefikasna firma. U Budimpešti je bio sličan scenarij, ali je glavni guzonja rekao “od sad dosta”, odjednom odrezao Malev i laku noć svirači.

    Rezultat je da su se gotovo sve aviokompanije repozicionirale da popune time slotove Maleva u BUD, pa tako recimo Qatar Airways je tamo de facto napravio bazu za letove sa Balkana (ne zaboravimo da i iz Zagreba prvo slijećete u BUD, pa tek onda u DOH). Lufthansa već odavno vozi direkt iz Ze-Ge, kao i drugi članovi star alliancea tipa Austrian.

    Isto tako mi nije jasno odbijanje konverzije u lowcostera, jer je to de facto jedina niša u kojoj mogu egzistirati na regionalnoj razini a i cijene u domaćem prometu su im ionako skoro lowcosterske.

    Sad dizati “našu” aviokompaniju kad se bliski istok aktivirao a azijski carrieri kvalitetom i cijenama doslovno gaze i europske i američke carrere mi se čini manje nego pametan izbor.

   • Veri simpli, malim avionom za onoliko putnika koliko zimi leti na liniji Zg -Du, a i ne mora biti direktna, je li tako ? Može recimo biti linija Zg – St – Du ili čak i Zadar usput. Ali, mi smo komotne i fine guzice, kad drugi plaćaju, naravno, pa se dešava da za 10-20 putnika imamo zasebnme linije u sva 3 grada … . pa šta se onda čudimo da je firma pred propašču ? Pa to ne bi mogli platiti ni malo bogatije nacije od nas ….

   • U indiji vam imaju recept za zimsku liniju zagreb-dubrovnik,tamo voze takve linije svako sedam dana,bio vidio i čekao tu liniju pet dana,bogate države mogu to sebi priuštiti i tri puta dnevno.Jeli nama linija zagreb-dubrovnik rođenjem pripada?Ne mislim samo na tu liniju,naša država subvencionira sve otočke pomorske linije,sve je to odlično i poželjno samo državi ponestaje i zraka i goriva..O tome ovdje i raspravljamo.Zar brodogradnja isto nije poželjna?Sve je poželjno?Poželjan je bio i deterđent u NAŠOJ jugoslaviji pa ga jedno vrijeme nismo imali,i kava je bila poželjna,vozli smo i par-nepar i to je bilo nepoželjno ali uvijek se postavlja pitanje kakve su nam mogućnosti da to sve imamo i možemo si priuštiti…Što ako kreditori ne budu više željeli isporučivati gorivo za te linije?

   • Po mojim procjenama croatia airlines će ove godine poslovati sa cca 40 milijuna kuna minusa,ne znam kako ste vi došli do nule.Na 9 mjeseci imaju 9 milijuna minusa,pazite to je za ca zlatni period turističke sezone,zimski period donosi minuse…Ne znam kako je to skoro nula?

 10. Osudilo Sanadera, doduše nepravomoćno, ali ni Čedo nije Coperfield! Ako ga uspije osloboditi, slobodno neka promijeni ime u Čudo. Šalu na stranu, reći ćete off topic, ja mislim da nije jer kako živimo i što nam se dešava danas, korijen ima u njegovom vremenu. Nadam se da našoj državi takva situacija daje vjetar u leđa da s Mađarima riješi situaciju sa INA-om na, po nas, donekle prihvatljiv način. Gledajući iz tog rakursa, novo svjetlo dobiva iznenadna odluka Mađara da ipak utamniče Čačketa. Ali nema veze, ja vjerujem da bi Čačke, ako treba, robijao i deset godina za interes države, za razliku od Sanadera koji će robijati za upravo suprotno. Upornost i iskrenost se na kraju ipak isplati, kao što će se na kraju ipak isplatiti u sporu sa Slovencima oko štednje naših i ne samo naših građana. Muči me samo jedna stvar. Uz iritantnu hrvatsku navadu da cipelarimo čovjeka na podu, koji se više ne može braniti, pitam se koliko smo mi kao država, kao društvo, kao ljudi na kraju krajeva, sposobni stati pred ogledalo i pogledati sami sebe u oči? Jer birali smo ga dva mandata. Nisu nam ga birali Mađari, Slovenci ili Uzbekistanci, nego mi sami. Bojim se da je odgovor taj da smo se kao građani dali korumpirati, po onoj socijalističkoj “kradi, ali daj i meni”, i da smo zbog par godina dobrog života za sebe, potrošili dobar dio budućnosti naše djece. Zato mislim da je pravi odgovor: “Svi smo mi Ivo Sanader!”

  • E živa istina, a da se povući paralela i s još nekim negativnim likovima iz povijesti (poglavito europske ali i svjetske), jelda?

   Inače da, iako bih se čak usudio reći da je dotični toliko dugo cipelario nas da ga bome treba opaliti (bar) jednom i kad je na podu, to ide u rang sa sveameričkim proslavama po ulicama i trgovima nakon jedne egzekucije u bliskoistočnoj vukoje*ini.

   Ali možda je od svega toga bolje krenuti po načelu obraćanja na trgu neki dan – “ovo je završeno. sad idemo gledati budućnost”. Također treba posušati i poruke koje je AG ispričao novinarki Kurira na audio snimci – bez ikakvog ulaženja u što čovjek jest i predstavlja i što predstavlja čitava ta promjena presude, 100% mi se sviđa pristup i poruka koju je odaslao.

   • Slažem se sa Vama, kao i Vi sa mnom. Naravno da su se mogle povući različite paralele iz europske, svjetske, pa i domaće, nedavne povijesti, jelda. U krajnjoj liniji, zbog nekih, najblaže rečeno, anticivilizacijskih ideja s kojima je tadašnje državno vodstvo opasno koketiralo, AG je, iako nevin, robijao 7-8 godina. Zato nisam želio vući takve paralele, jer bi to onda bio esej, a ne komentar, a takva forma bi razvodnila osnovnu misao koju sam želio izreći.Ta misao svodi se na pitanje koliko smo mi kao građani i kao ljudi odgovorni za vlast i sistem vladanja i upravljanja zemljom i resursima kakav imamo, bez obzira za koga glasamo i glasamo li uopće (jer i to je stav)? Konkretno, za Sanaderov slučaj mislim, da bi njegova korupcija uopće bila moguća, Sanader je najprije morao korumpirati nas građane. Jer svi su vidjeli, znali, slutili što se radi, ali nitko nije previše galamio jer je većini bilo donekle dobro. Ukratko, na snazi je bio konzenzus između korumpiranih političara i korumpiranih građana koji je trajao dok je bilo tuđih para. Tek kad je para nestalo, onda su svi graknuli. U tom smjeru bi trebalo izvlačiti pouke za budućnost.

  • Meni je naprosto nevjerojatno da je na anketama Cacic bio manje popularan cak i od Sanadera. Takodjer, ako usporedno gledamo komentare na novinske clanke o te dvije presude, vidimo nemjerljivo vecu kolicinu euforije i zlih zelja u Cacicevom slucaju. S druge strane dolazi Lesar koji se polako ali sigurno probija medju najpopularnije politicare u drzavi. Cini se da je najvaznije biti slatkorjeciv, sve ostalo je totalno nebitno.

   Uz sve to, zanimljiva mi je i reakcija javnosti na Gotovinin govor na Trgu. Govor je sam po sebi bio odlican – pomirljiv i optimistican. A narodna masa koja je prije divljala po ulicama i htjela zbog njega rusiti vladu je prvo sutila, a onda ga bez srama i izvizdala. Cini se da su bili izrazito razocarani, ocito su se nadali agresivnom govoru i pozivima na vojni ustanak i rusenje vlade.

   Mislim da nam je zapravo zacudjujuce dobro, s obzirom na to koliko se trudimo biti nacija autodestruktivnih kretena.

 11. “veliki problem hrvatske postaje ta izbirljivost pri odabiru zaposlenja,radije će se čovjek zaposliti u zaštitarskoj tvrtki za 3500 kuna nego otići raditi npr u malu brodogradnju ili slične poslove za 5000-6000 kuna,to je logika;manje ali slađe! i to je nasljeđe!”

  @antun

  Pa svatko bira ono što mu bolje odgovara. Evo moj primjer, radim za 7 000 kuna plaće (jedna smjena, 8 sati), imao sam priliku radit za više od 10 000 kuna gdje bi satnica bila nedefinirana i radilo bi se puno prekovremenih. Naravno, izabrao sam prvu opciju jer mi je ipak život i obitelj na prvom mjestu. To je bio moj izbor i to je to. Ne vidim što vi zamjerate ljudima i što biste vi htjeli?

  • Ne zamjeram ja nikome ništa,vi ste me potpuno pogrešno shvatili,možemo svi mi raditi i četri sata za 2000 kuna,to nam nitko ne može narediti niti odrediti što ćemo i kako mi raditi ali je ključno u toj priči da onda živimo u skladu sa svojim mogućnostima,onda možda nećemo imati 50% ljekova na raspolaganju u bolnicama,onda nećemo moći zaustaviti odljev najkvalitetnjih lječnika i stručnjaka iz države,onda nećemo imati zadovoljne profesore,policajce,medicinske sestre,nećemo imati dobre ceste,fakultete,vrtiće,škole itd,itd,nije problem u onome što i koliko mi radimo nego je problem u našim željama kako sa tolikom količinom rada želimo živjeti,tu je naš problem…Trošimo onoliko koliko imamo i ne zadužujmo djecu i unuke,to je bila poanta moje priče,možemo mi spustiti bdp za još 50%,nigdje ne piše da nam bdp mora rasti ili biti na ovome nivou,posvetimo se obitelji,to nam nitko ne brani ali onda živimo u skladu sa time…To je bila moja poruka koju vi niste dobro razumjeli…

  • I na kubi svi rade ali imaju plaću cca 15 eura mjesečno.Možda su oni sa time sretni i imaju više vremena za obitelj.Ja to ne znam?Mi ovdje pričamo o tome kako povećati blagostanje u državi,kako dići produktivnost,efikasnost,održivost javnih financija i pretpostavljamo da su ljudi većinom nezadovoljni sadašnjom razinom standarda i blagostanja?

   Ovo su vam njihove plaće nakon povišice od 17%,tko nama brani da i mi živimo isto tako;

   http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/392799/nevjerojatno-ovo-je-prosjecna-kubanska-placa/

   • Mislim ovaj ili prošli mjesec u National Geographicu je izašao veliki report s Kube (čitao na ipadu), ljudi se bune i maltene se očekuje “događanje naroda”. Nikom ne paše da ne mogu razvijati svoje biznise.

   • Zato postoje ljudi kojima je novac sve i oni koji ne žele zadnju kunu u džepu već žele dostatnu sumu za život. Bez kredita, naravno. Kredit sam odavno prekrižio.

    • Ja mislim da je 99,9% ljudi tako, što točno želite reći? Možda da onaj tko želi zaraditi za školovanje svog djeteta mu je ‘novac sve u životu, a trebao bi biti zadovoljan s onim što je u džepu’ ili slično? Recimo svi oni koji imaju auto ili telefon, ili pristup internetu mogli bi reći po toj logici ‘mogao sam još manje raditi i više uživati i ne kupiti te stvari jer mi nije novac sve u životu’? Ili se vraćamo na marksističko 8-8-8 i ‘svima prema potrebama, njegov doprinos u skladu s mogućnostima’?

    • A tko to ne misli? Možda 0,01% bolesnika? Ali je jako loš argument kad se govori da ‘je nama Hrvatima dobro jer nam ne treba previše materijalnog’ i slično, tako se to često koristi kao argument. Dobro je, naravno, dok ‘glupi’ Njemci daju aute, ‘glupi’ Kinezi telefone i ‘glupi’ Talijani novac i naravno, ‘zašto ne bismo zaposlili još 10.000 ljudi u državnoj službi, da ljudi imaju posla, pa ćemo se malo stisnuti, kuća nije tijesna dok čeljad nije bijesna’.

    • Naravno, koliko kome treba je jako relativno. Ja mogu proći mjesečno za hranu i s 700 kuna (da nisam gladan, naravno), dok možda netko treba i 3000 kuna mjesečno. Nisam rekao da nam ne treba materijalno, ali je problem kada do tog materijalnog želimo doći svom silom uzimajući kredite koje u većini slučajeva ne možemo otplaćivat. Ja ću radije štedjet 5 godina za auto nego da bacim pare na kamate. Ali naravno, jasno mi je da ne mogu svi tako.

    • Vi opet nikako da shvatite,vi ste dio plemena koje se zove hrvatska i možete vi živjeti koliko god hoćete u skladu sa vašim mogućnostima i bez kredita,što je za svaku pohvalu ali vam to neće garantirati kvalitetno zdravstvo,školstvo,vrtiće,fakultete,ceste,željeznice,luke,aerodrome,sigurnost itd,itd.Ja vjerujem da na kubi nitko nema kredita ali to opet nije garancija da će dobro živjeti..Jednostavno država to smo mi!Koliko mi stvorimo novih vrijednosti i uplatimo u proračun rh toliko će nam sve NAŠE biti bolje i kvalitetnje od javne rasvjete do aviona….I rad nije kategorija koja nužno donosi blagostanje,rad može biti itekako štetan,primjer su vam masu NAŠIH firmi koje su učinile višestruko veću štetu ovom društvu nego svi oni koji u životu nisu podigli ništa teže od vilice…Tako kada upotrebljavamo riječ rad tu moramo biti jako oprezni.Jeli znate da je tadašnji vrh-generalštaba njemačke na čelu sa hitlerom donio odluku da u napadu na staljingrad u prve redove stave “glupe a vrijedne ljude” a obrazloženje je bilo da oni uvijek čine najveću i nepovratnu štetu njemačkom društvu i da će njihov gubitak biti “manja” šteta za njemačku državu…,da ne mislite da ja obožavam fašiste,dapače prezirem ih iz dna duše ali ovo vam samo navodim kao primjer…

    • Netko je, netko nije. Kao i ovdje, kao i svugdje. I ovdje netko ima mjesečno 15 000 dok netko nema ni 1000. I što ćemo onda zaključit?

    • Očito niste bili na Kubi, a i zatvarate oči pred informacijama o svijetu, koje su svima dostupne 🙂

    • Nisam bio na Kubi, ali bi je volio posjetit. Informacije u današnjim medijima treba uzet s veliko dozom skepse. Nije logično vjerovat svemu što se pročita danas. Ali recimo da je to istina, što vi želite pokazat točno na primjeru Kube?

    • U hrvatskoj 99% ljudi misli za sebe da dovoljno radi i pridonosi ovome društvu,međutim ima jedan problem;rezultat nam je loš.Masu ljudi imaju argumente;meni ne treba puno,ja sam zadovoljan itd,itd,međutim svi se raduju autocestama,parkovima,novim bolnicama,školama,vrtićima a užasnuti su kada ulaze u derutne škole,vrtiće,zgrade,voze se poljskim cestama,starim autobusima,automobilima itd,itd.Svi su zadovoljni ali samo da ovako ostane a ovako ne može ostati jer je neodrživo već 70 godina,to je život na dug,pa malo zarati pa opet isto-na dug..Htjeli mi ili ne mi smo dužni financirati naše roditelje penzionere kojih ima isto kao nas zaposlenih,ne možemo mi onda reći da nam je dosta 3000 kuna za 4 sata rada i mi fino sretni,..Sretni smo jer nam je socijalizam ostavio stan a zbog tih stanova satrali smo onu državu jer nam su zadnje rate kredita došle u vrijednost kutije šibica a sve je te rate platila država ali najgore od svega mi to još do dan danas nismo shvatili ili razumjeli…Naši argumenti su većinom jako smiješna demagogija…Manje ali slađe,meni puno ne treba?Što su onda svi ovako nezadovoljni kada je slađe i kada im puno ne treba?Problem je što svi želimo sve ostane isto ali da standard bude pet puta bolji.Taj film nećemo gledati,to je i david coperfieldu nedostignut mađioničarski trik…

 12. dali netko zna koliko bi drzava ustedjela kada bi hrvatska imala recimo 5 zupanija i da smanji za 50 % posto broj opcina i gradova ? mislim da bi na taj nacin drzava ustedjela jako puno novaca koji bi se mogli utrosit na neka nova proizvodna radna mjesta .

 13. Hrvatska ima, ako se ne varam, 417 općina i 129 gradova, te 22 županije. Naravno, niti jednoj političkoj opciji ne pada napamet, osim u predizborno vrijeme radi promidžbe, zaista reformirati upravu, regionalnu i lokalnu samoupravu. Što se ušteda tiče, izračunajte samo plaće za 417 načelnika, 129 gradonačelnika i 22 župana, kao i plaće barem jedne tajnice, jednog vozača, jednog domara i jednog referenta. Naravno, većina tih tijela ima višestruko, a ponekad i stotinjak puta više zaposlenih.

  Istovremeno, njihovu funkciju iz socijalizma velikim dijelom danas obavljaju javni bilježnici i drugi.

  Naglašavam, HDZ, SDP, HNS, IDS i drugi nemaju nikakvog interesa ukinuti ta tijela. Njih vode njihovi ljudi – time je krug ljudi koje stranka može “nagraditi” višestruko širi, a stranka moćnija nego što bi mogli biti da se vode racionalnim motivima upravljanja državom.

  • Kada se uspinjete na stranačkoj ljestvici, obično se uspinjete čineći drugima usluge. Navedene usluge naplaćuju se dobitkom izbora, a njih je jako mnogo. Valuta su sinekure. Ako se sjećate, još za bivše Jugoslavije govorilo se o pretjeranoj birokratizaciji, svakako i u pogledu administrativnih jedinica. Dakle, i tada ih je bilo previše, a danas ih je još više. Što se toga tiče, postoji konsenzus – kada si u oporbi, laj o ukidanju, a kada dođeš vlast, pronađi im svrhu.
   Lokalni izbori su za nešto više od pola godine i svi oni koji ih dobiju, dobit će ih izravnim glasovima. A nikakva vlast ne može skinuti tako izabrane čelnike, pa prema tome, očito je da će jednak administrativni sustav potrajati najmanje do 2017. godine.

   • U bivšoj Jugi, neka me netko ispravi, SRH je 1991. imala samo 102 općine. Kako smo došli na 417? Političkom trgovinom, eto kako. Međutim, kako natjerati političke subjekte da smanje broj sinekura, kad njihovi članovi po definiciji djeluju da bi koristili te sinekure? 100 općina, 5 županija i 20tak gradova uvrh glave, pa u socijalizmu su Sesvete i Velika Gorica bili dio ZG, a VG je danas 6 ili 7 najveći grad u HR.

  • “… i želimo riješiti problem kutinske Petrokemije, a u svemu tome trebamo privatni kapital koji će Vlada nastojati privući svim potrebnim poticajima.”
   Endgame je blizu, napokon, diletantima, zlogukim mizantropima, demagozima i ostalima usprkos!

 14. Treba reći da je u zadnjih 5 god. Hrvatsku napustilo 50.000,00 mladih ljudi!Strašna i neodrživa situacija te ne vidim od kuda brojka da će iduće godine BDP biti pozitivan a k tome i 1,8%!!!!

 15. Tražiti liberalne reforme od lijevo orijentirane vlasti?
  Mislim da je to nerealno. Znam da pričam cijelo vrijeme isto ali nekako ispada plauzibilno. Činjenica jest da sve što se zagovara naginje liberalnom rješenju, da je isto jedino moguće, ali se isto nekako konstantno zazire od toga, i to se vidi po ekonomskim pokazateljima.

  Glede točke 4.
  Stane investicije nisu jedino rješenje – to je lijepa želja. Zaista, nije realno očekivati da će itko investirati u Hrvatsku jer okvir u kojem se odvija naša ekonomija je okvir crne rupe. Sve što se uloži u konačnici propadne u državnom proračunu. U tome je problem, naravno jer očekivanja građana su da se ekonomija treba kreirati novcem iz proračuna, a o smjernicama i metodama odlučivati politika.

  Glede točke 5.
  Ova vlada neće učiniti ništa. Idući proračun veći je od ovogodišnjeg. Socijalna politika ima veći težinski faktor od realnog hazarda od bankrota i to je zamka iz koje ne znam kako se više izvući. Ako se prekine socijalna politika, velik broj građana navučenih na socijalni dop će protestirati ali i realno biti ugrožen.

  IMHO jedina kratkoročna šansa za izlazak iz problema jest desetkovanje državne birokracije, počevši momentalno od ukidanja pojedinih resora, objedinjavanja pojedinih (obrt-gospodarstvo) zbog racionalizacije troška i tako dok ne dođemo do nulte stope deficita. Slijede nam velike otplate kredita i ako se to ne učini, odosmo dovraga. Na idućim izborima na vlasti nam ne treba niti lijevica niti desnica, već liberali. Samo te opcije nigdje, što govori o našem antikapitalističkom mentalitetu kojeg skupo plaćamo.

  • Kod nas nema ni desnih,ni ljevih a bogami ni liberala,sve tri ideologije su duboko u svojoj srži obojene socijalističkim mentalnim sklopom…,Vi u hrvatskoj ne možete nametnuti liberalne ideje kada svaka emisija političko-ekonomskog karaktera na htv-u je zasnovana na socijalističkoj ideologiji,pa zar ne vidite da mi nemamo uopće goste na tv-u koji zastupaju npr približno obamine ideje a kamoli da se netko usudi izreći ni približno republikanske ideje…Pa zato u nas nema različitih ekonomsko-gospodarskih-socijalnih ideologija već su hdz i sdp u tim stvarima potpuno isti,hsp i laburisti su u tim stvarima također isti,nama su su sve te ideje ljevo samo se danas laburisti,hdssb i hsp takmiče tko će biti više ljevo…,Desno u tome uopće ne postoji…Mi imamo unaprijed zadan socijalistički okvir u kojem se kreću sve naše stranke a svi potezi koji ne mirišu na to ljevo su iznuđeni nevoljom a ne stvarnom voljom tih stranaka da ih implementiraju u sustav našeg društva,mi godinama sve pozitivne promjene koje su jako malobrojne radimo pod pritiskom nevolje…A ideološki okvir svih tih stranaka je isti,svaka vlast koja pod pritiskom nevolje donosi nepopularne odluke ima više problema da te poteze objasni strukturama unutar vlastite stranke nego u odnosu na građane…Vidjeli smo kako je u popularnosti prošao čačić koji je govorio dio istine a ništa nije govorio koliko je trebao,apsolutno ništa…,pa dovoljno je pogledati porast popularnosti laburista i sadržaj onoga što oni nude narodu da shvatimo u kakvom mi ideološkom okviru živimo i što je najvažnije što želimo čuti…Više milanović i linić imaju problema neke stvari objasniti unutar svoje stranke nego prema samim građanima…Zato se nemojmo lagati sa nekim našim liberalizmom,mi smo još debelo uronuti u socijalizam i sve stranke se kreću unutar tih gabarita,zapamtite bez ideološke neovisnosti medija mi nikada iz tog okvira nećemo izaći…Nama javna televizija nije ideološki neovisna već se u svakoj emisiji osjeća oblak socijalizma kojim smo mi svi zaraženi,urednici su potpuno zaraženi socijalizmom,bilo oni koji se furaju na patriotizam bilo oni koji se furaju na liberalizam.Kakva je razlika između branimira bilića,maje sever,đura tomljenovića ili voditeljice petog dana?Nema nikakve razlike i to i jest naš problem,mi nismo višestranačko društvo,barem nismo u gospodarsko-ekonomskom-socijalnom okviru,ne trebamo se lagati,to je noturna činjenica…

  • Mene samo zanima da li trenutni imatelji obveznica imaju izbora ? I kako je to zakonski regulirano. Pazi, daš ogromnu lovu (kupiš obveznice) sa dospijećem od 18 mjeseci, pa ti onda nakon 6 mjeseci kažu da para nema i prolongiraju dospijeće za ni manje ni više 10 godina. Suludo. Mislim, ako tako nešto prođe (ponavljam, ne poznam dovoljno zakone), tko će više lud kupovati ikakve obveznice ????

   • Ipak je ovdje bitnije pitanje da li su oni koji su te obzvenice upisivali mogli ovo znati … proučite malo bolje povijest slučaja 🙂

    • Najveća greška bila je bankama dati na upravljanje naše mirovinske fondove. Tko je odgovoran za to ne znam. Ovakvih slučajeva kao Nexe ima već desetak a nitko iz institucija ništa ne poduzima protiv banaka koje upravljaju fondovima, vjerojatno niti neće. Platiti će hrvatski građani, u obliku mizernih mirovina. Srećom za banke većina niti ne razlikuje dionice od obveznica pa mogu mirno nastaviti dalje.

    • Zaboravili ste Ingru i upise zapisa i potom konverziju u dionice od strane mirovinaca.

 16. http://www.business.hr/dogadjaji/ako-slovenska-vlada-padne-mozda-cemo-izgubiti-vrijeme-cijele-jedne-generacije

  Jako su me iznenadili turk i pahor,ja sam mislio da će to biti poplava populizma,međutim vidljivo je da se i razlikuju u gledanju na stvari,turk je za podizanje poreza-pdv-a i uvođenje kriznog poreza a pahor je za nastavak rezova.Mene jako interesira;A ZA ŠTO SMO MI?Možda za krugmana?Koliko ja gledam tv i čitam novine nisam još čuo niti jednog oporbenog političara da je za nastavak rezova ili kao turk za podizanje pdv-a i uvođenje kriznog poreza?Nama te opcije(valjda) nisu prihvatljive?Možda mi znamo treći put?Blago se europi možda od nas dobije konačno recept za izlazak iz krize?Jedva čekam lokalne ili predsjedničke izbore u hrvatskoj?Pa da vidimo,na muci se poznaju junaci?Baš me interesira ZA ŠTO će lesar biti?

  • Kako ne znate? Pa za snižavanje poreza, veće plaće, otvranaje novih radnih mjesta, prestanak zaduživanja, prestanak rasprodaje obiteljskog srebra te bolju zdravstvenu zaštitu.

   • Lako je Lesaru prodavati maglu, treba reći i odakle će se to isfinancirati …
    I ja sam za to da svi ovdje živimo i imamo standard kao npr. Austrija, samo što ne znam kako to izvesti. Pa onda niti prodajem maglu….

   • Zaboravili ste i za veću jednakost?Posebno se za to zalaže branko vukušić koji ima sticajem okolnosti pet nekretnina,i on se zalaže da ih toliko svi imamo i samo zato nije za uvođenje poreza na nekretnine “jer će to jako pogoditi srednji sloj u koji on i sebe ubraja”.Pošteno i iskreno!Evo i hdz nije za porez na nekretnine?Njima je bilo prihvatljivlje da imaju deficit od 14 milijardi kuna,da uvedu krizni porez,malo dignu i pdv a sada nisu ni za jedan porez “jer svaki porez u krizi je kontraproduktivan”,ja se i sa time potpuno načelno slažem samo neka kažu jasno i glasno kome uzeti da sačuvamo rejting,prihvatljiv deficit imeđunarodni kredibilitet?Svi su protiv nečega a nitko ne govori za što su za nešto?Valjda nije pametno to govoriti?Prešuti pa dođi na vlast?Zato mi se gadi demokracija!

 17. Vidjeli ste sinoć dokumentarac o sanaderu,pazite vladao je autokratski,nije se razumio u ekonomiju,primjećivao se hedonizam na svakome koraku,mnogi su dobili po prstima kada bi mu se suprostavili,osjetilo se gdje to vodi,kupio bmw itd,itd,nema što nisu nabrojali ali je jako indikativno da nitko nije izašao iz te i takve poslušničke vlade,nitko nije izašao iz predsjedništva hdz-a pa čak ni iz stranke?To je moram priznati nešto “fantastično”,to više govori o ovima u vrhu stranke i tadašnje vlade nego o sanaderu?Barem se meni tako čini?Možda ovo društvo ima drugačije mišljenje.Bojim se da sutra u sdp-u ne bude isto?Na kraju će za sve rezove i smanjenje prava biti kriv milanović?Ispasti će da su svi bili kontra toga “jer oni su socijaldemokrati” ali je milanović(valjda) vladao diktatorski?Tako je sve od 90-tih!

 18. Antune, sta si ti tako ogorcen na sve???…pa ne trebaju nam takvi ljudi, ima ih i previse…ljudi koji samo nabrajaju i govere sta je bilo….lijepo je general rekao GLEDAJTE U BUDUCNOST!!!

  toliko pesimizma u tvojim postovima

  • Vi ste nešto pogrešno razumjeli.

   Koliko vidim,

   1. Antun nije ni ogorčen ni pesimističan nego na zdravorazumski način iznosi činjenice.
   2. Ako već trebamo davati takve karakterizacije, rekao bih da se kroz njegove postove probija realistični optimizam, za razlike od nihilizma i mizantropije navodnih humanista ‘socijalista’.

  • Ivane,ja i gledam u budućnost samo u budućnost moramo ići bistre glave,ne možemo živjeti u iluziji da možemo sa poljoprivrednim avionom doći na mjesec,tako nećemo stići ni do prvog oblaka…Naravno vi imate pravo da moje postove tumačite kako god hoćete,tu smo zato da raspravljamo o tome…Međutim i dalje tvrdim da mi živimo u kolektivnom ludilu…To je moje mišljenje a iznosim argumente iz kuta kako ih ja vidim i vrlo često napišem da dopuštam da sam u krivu.Još nisam shvatio što su vaši argumenti ili kontrargumenti,osim da trebamo gledati u budućnost?

 19. Što mislite o ovome, meni se čini prezanimljivim- Hinino izvješće s okruglog stola gdje je sudjelovao Mrsić, danas.

  Dodao je (ministar Mrsić) da se razmišlja i o modalitetima promjena u ulagačkoj politici mirovinskih fondova, ponajprije u dijelu koji ograničava ulaganje fondova u jedno izdanje dionica na 10 posto portfelja, ali i povećanju stope izdvajanja doprinosa za drugi stup s trenutnih pet posto na postotak koji bi se utvrdio širom javnom raspravom, rekao je Mrsić.
  Ograničavanje ulaganja, prema mišljenju predsjednika Uprave AZ fonda Dinka Novoseleca, jedan je od razloga izostanka učinaka mirovinske reforme iz 2000. na razvoj realnog sektora. Naime, fondovi trenutno raspolažu imovinom od gotovo 50 milijardi kuna, a zbog tog limita na malom hrvatskom tržištu gotovo da više nemaju u što ulagati. Ujedno, ograničava im se i mogućnost ozbiljnijeg sudjelovanja u budućim privatizacijama.
  Predsjednik Uprave PBZ CO fonda Dubravko Štimac pritom je istaknuo da je stav industrije da taj limit treba podići na oko 20 posto portfelja, ali da se, koliko on zna, razgovara o povećanju na 15 posto.

  • Koliko sam ja pratio, a možda griješim, blizu limita su upravo ondje gdje je sva sreća da ga nisu mogli prijeći. Ili mislimo da bi bilo još bolje da su mogli uložiti npr. 20% u obveznicu Nexe, umjesto samo 10%? Itd. A da nemaju instrumenata, isto nije istina. Postoje krasne dionice u koje oni iz … khmmm …. određenih razloga baš i ne žele ulagati, a one baš super rastu … baš su sločeste!

 20. 50 milijardi??? Uh, kad se to počne slijevati na burzu, bit će ko je jamio, jamio je. Zato ja kupujem, pa makar čekao 2 godine da burza počinje rasti.

 21. “The reason that people are poor is because they lack access to productive employment. If a farmer happened to own a piece of land but never grew anything on it, he would starve. But if he were to work the farm and produce food he would be able to eat. And if extra food is produced it can be traded for other things. So the key to escaping poverty is productivity and the key to increasing productivity is capital.

  For example, the reason a person digging a hole with a bulldozer can earn more money than a person digging a hole with a shovel is that his capital equipment (a bulldozer) makes him more productive by enabling him to perform the work of one hundred men using shovels.”
  Peter D. Schiff. 😀
  Lijep pozdrav svima koji mrze svaki kapital 😛

  • Nije baš da toliko mrze kapital. Recimo, kapital im je prihvatljiv kada se njime kupuju jurilice tipa A6, ili kad mu prodaš svoje dionice i onda se još slatko smiješ, kao prodao sam mu dionice, a ionako ne može ništa sa njima jer mi mrzitelji kapitala upravljamo … svaka sličnost sa stvarnim likovima je slučajna …

 22. Ovo je obavijestiti javnost da je gđa Morgan Debra, privatni zajam zajmodavac ima otvoriti financijsku priliku za svakoga u potrebi bilo koje financijske pomoći. Dajemo kredit na 2% kamatne stope za pojedince, poduzeća i tvrtki pod jasnim i razumljivim uvjetima i stanju. kontaktirajte nas danas putem e-maila na: (morgandebra816 @ gmail com)

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.