Uncategorized

Privatizacija – pod pritiskom realnosti Vlada donosi realne odluke

Iznimno zanimljiva odluka o privatizaciji HŽ Cargo danas na Vladi RH: (brza) privatizacija pozivom na iskazivanje interesa.

Prije nego pojasnim o čemu se radi, samo da konstatiram ono što mnogi već odavno vide a nitko ne govori:
– ‘Lijevi’ su odavno postali desni, a ‘desni’ lijevi.
– Najljevija vlast do sada je bila Sanaderova populistička.
– Ljevičarstvo je kod nas zaista ekplicitno u stvari samo populizam (što je i inače, samo se često pokušava vještije skrivati).
– Populisti su u ovim okolnostima raspikuće

Zamislite da ste u nekoj zemlji gdje se ne zna po kojoj se strani ceste vozi. Vi vozite po ‘lijevoj’ ili ‘desnoj’, sukladno svojim uvjerenjima, ili najčešće, procjenom kako možete imati najviše glasova na izborima (zar zaista mislimo da itko od populista danas u RH i približno misli ono što govori?). Iz suprotne strane dolazi tegljač po vašoj strani. Što radite? Ili se cesta sužava i postoji samo jedna traka. Idete po njoj, ili zaustavljate vozilo jer ‘vi vozite samo po lijevoj traci, a nje nema!’?

Ovakav natječaj znači da nema najprije rasprave po novinama, zatim imenovanja savjetnika, zatim … a sve to uz javnu raspravu sa štetočinama svih fela. Uočite da se ovdje govori i o ‘izlučivanju’ 678 zaposlenika, jer je to jedini način da HŽ Cargo opstane (populisti će se naravno javiti i reći da je bolje neka sve potone, jasno da su oni kapetani, prvi bi uskočili u čamac za spasavanje – evo kažu i da je jedan ‘opaki’ sindikatlija nedavno nabavio auto koji nije realno mogao s obzirom na redovna primanja). Kaže ovako: “Kratkoročne obveze Društva HŽ Cargo d.o.o. iznose 589,0 milijuna kuna, a odnose se uglavnom na troškove energije (diesel gorivo) kao i neizmirene obveze prema HŽ Infrastrukturi za korištenje trase i električne pogonske energije. Dugoročne obveze (obveze po kreditima) iznose 512,8 milijuna kuna i sva su pokrivena jamstvom države. Smanjenje broja zaposlenih odrazit će se na održivi razvoj tvrtke kroz poboljšanje produktivnosti i efikasnosti, stvaranje veće vrijednosti tvrtke.

Slovenci kažu da oni ‘ne pristaju’ na to da imaju manje plaće i da si mogu kupiti manje nego Njemci. Baš me zanima što misle o tome Njemci i Kinezi, kako bi rekao Antun. Jednako tako, čudno mi je da nismo još nigdje vidjeli što će biti ako realno Hrvatska toliko propadne da su plaće u njoj svega polovica današnjih (vrlo moguće), tko sve ‘neće pristajati’ na to i kako to točno ‘neće pristati’. Kako bi rekao Antun ‘hoće li otići štrajkati pod prozore gospođe Merkel?’

Ovaj HŽ Cargo je važan sam po sebi, ali mene zanima kao dioničara DDJH. Jer kao dioničar DDJH što želim? Da HŽ Cargo preživi i tih najavljenih (za početak) 1500 vagona kupi baš od ĐĐ. Je li tako da je bolje da postoji HŽ Cargo i da ĐĐ proizvodi vagone nego da ne postoji HŽ Cargo i neki drugi cargoji servisiraju koridore 10 i 5c iz svojih baza u Grazu, Muenchenu ili Trstu? Jasno, bit će onih koji će zbrajati koliko sam ‘ja’ zaradio – svatko od njih može kupiti dionice DDJH. Jednako tako, oni mnogi koji sada prosperiraju jer Petrokemija ne prosperira, mogli bi kupiti dionice PTKM. Ali oni neće! Nekima bi bilo super i da živina krepa, sve dok i ‘sutra’ njima dođe malo krvi. (ONI imaju dionice PTKM-P-A.) Ali mislim da ipak tako neće biti

Napomena: Imam dionice DDJH i PTKM i nemam nikakav udjel u HŽ Cargo, ali imam udjel u RH-R-A. Ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju ničega od navedenog. Neki imaju i udjele u RH-P-A. Ja nažalost nemam i čini mi se da ni u ‘R’ seriji nemam pravo glasa, a oni iz ‘P’ upravo imaju, a trebalo bi biti suprotno!?

Kategorije:Uncategorized

119 replies »

 1. Nažalost kod nas su sve vlade do sad odlučivale na način da ne odluče nego da samo odgode odluku ili donesu neku privremenu odluku. A s obzirom na okolnosti odluke trebaju biti “kirurške”. Iako se bojim da je za velik broj “pacijenata” već prekasno.

  • Ova napomena je naprosto genijalna, već dugo nisam pročitao nešto tako jednostavno i tako prokleto točno. Naklon do poda ….
   Problem je jedino što oni vlasnici ‘P-A’ serije od toga neće razumjeti ama baš ništa …

 2. Prije neko vrijeme jedna brokerska kuća pisala je nešto o Đuri i HŽ Cargo gdje spominju da u slučaju privatizacije HŽ Carga nije izgledno da Đuro dobije proizvodnju vagona jer velike firme koji bi mogle kupiti HŽ Cargo koriste iznajmljenje vagone od specijaliziranih tvrtki. Evo našao sam taj tekst:
  However, HZ Cargo privatization can be a two way street for Djuro, as the acquirer will surely modernize the fleet, thereby limiting the domestic demand as the life span for freight cars is measured in decades. What is important here is who the buyer will be, because if he has permanent suppliers the doors for Djuro will be shut. We also have to point out the global trend of leasing the freight cars, so it is possible that the procurer will not be the buyer, but a leasing company who surely has its own suppliers.

  In the context of the takeover, the name the most often pops out is Deutsche Bahn, who wants to create a strong presence in the region and connect central Europe with North Adriatic ports. Deutsche Bahn ordered trains from a manufacturer outside of Germany for the first time in September 2012, from Polish PESA. PESA will produce 470 trains by the end of 2018, worth EUR 1.2bn, for the local and regional market, with many parts still coming from German producers. Even though we are not talking about freight cars this indicates strong DB policy on suppliers, but on the other hand we see them gradually opening in order to create competition and lower the prices.

  In the end, we can conclude with what we started, this can potentially be an exceptional opportunity for Djuro Djakovic, but there are too many factors at play to consider it a done deal. Also, considering DB’s slight opening to a broader supplier market, the prices will surely drop, therefore it is questionable whether Djuro can offer a competitive price while remaining profitable.

  • Oni su općenito antiprotivni, sve ono od kad je Đuro 35 ili koliko ono … i ova cijena mora da je greška!?
   Mislim da je ipak on info iz Lidera ‘malkice’ relevantnija.

   • Česti sam gost Vašeg bloga, pa sam se odlučio pitati za Vaše mišljenje o dionici BCinstituta. Po svim pokazateljima izvanredna prilika, a na burzi izgleda vrlo nezanimljiva.

   • Istina posebno su zabavni sa tehničkom analizom KORF-a i postavljanjem razina otpora i potpore od tamo negdje 50 kn.

    • Mnogi analitičari kad nešto ne uoče (recimo zicer koji bi trebao porasti) onda nikad ne racionalizraju, priznaju grešku nego uvijek ‘nalaze’ razloge zašto tvrtka ili dionica ne valjaju. Time misle da si daju vjerodostojnost (jer oni kao imaju mišljenje), zapravo samo egoizam, ali zapravo radikalno gube vjerodostojnost.

 3. konstantno slušamo o broju nezaposlenih i otpuštanjima i kako će nam biti još gore i kako država mora zapošljavati po svaku cijenu.

  ja se uvijek sjetim legendarne anegdote M.Friedmana

  At one of our dinners, Milton recalled traveling to an Asian country in the 1960s and visiting a worksite where a new canal was being built. He was shocked to see that, instead of modern tractors and earth movers, the workers had shovels. He asked why there were so few machines. The government bureaucrat explained: “You don’t understand. This is a jobs program.” To which Milton replied: “Oh, I thought you were trying to build a canal. If it’s jobs you want, then you should give these workers spoons, not shovels.”

  jedini izlaz je privatizacija.

 4. Sada je ionako svejedno. Jasno je da mi ovako mali nismo u stanju imati jake industrije jer domaća potrošnja nije u stanju obrnuti velike novce. Kada imate 50 miliona ljudi kao neke mobilne mreže u USA, strateški partner nije potreban.
  No nakon što su otišli financijski, energetski, farmaceutski i telekomunikacijski sektori (koji su najpropulzivniji sektori u 21. stoljeću) jedna petrokemija, HŽ Cargo ili šta već ide je apsolutno irelevantno.
  Mi brinemo o buhama, a slonovi već odavno plešu u našim dnevnim boravcima.

  • “Računica nije odveć zahtjevna: svi plaćaju kubik po cijeni od 2,74 kune, a pomak od jedne lipe znači tom poduzeću 6,5 milijuna kuna razlike; ovogodišnji gubitak pokrio bi se cijenom plina nižom za 23 lipe.” Izvor: Danas.hr
   Pa ovo trubimo već godinama, ako je država tako loš vlasnik zašto se onda a priori svi protive privatizaciji. Sasvim je jasno da je Petrokemija krava muzara. Kad pogledate moguće uštede na cijeni plina, ova firma ima nevjerojatan potencijal.

  • Petrokemija uistinu pretstavlja mnogo toga u ovoj državi. Rekao sam odavno, onog trena kad se Petrokemija privatizira, to će biti trenutak kada će se stvari u Hrvatskoj početi mijenjati nabolje. Uvjeren sam da će to biti odlična privatizacijska priča i da će mnogi shvatiti ne samo da se privatizacija može sprovesti na zadovoljavajući način (jer, nažalost, velika većina je uvjerena da je privatizacija=pljačka), nego da je to zapravo poželjan smjer (sklapanje strateških partnerstva s najboljima u branši i razvijanje firmi (načinom, intenzitetom i efikasnošću) kakvo država nikada neće biti u stanju raditi u današnjoj tržišnoj ekonomiji).

   Nadam se da će Linić i Milanović imati snage za to sprovesti. Jer ne treba se zavaravati, bit će tu velikih otpora. Naročito u ovakvom gospodarskom stanju, kada se približavamo granici od 400 000 nezaposlenih i čiji je sav gnjev usmjeren ka Vladi. U takvom stanju retorika Klausa i sličnih pada na vrlo plodno tlo. Bojim se da će bez podrške medija, bez barem pokojeg “afirmativnog članka” u najčitanijim tiskovinama (JL i VL) u kojima će se iznova ponavljati argumenti za privatizaciju, teško provesti privatizacija u kratkom roku.

 5. Mislim da o brojnim razmatranjima/komentarima praktično svi zanemarujete jednu kod nas vrlo bitnu činjenicu, po mom mišljenju presudnu, pa i u slučaju Pertokemije.
  Mislim da politička operacionalizacija ideološkog tipa rad/kapital nije ovdje toliko bitna koliko je bitna praksa strančarenja, odnosno donošenja odluka o sudbini pojedinih cijelih poduzeća ovisno o tome je li konkretno poduzeće “naše” ili “njihovo”. Naravno za poduzeća u kojima država ima većinske udjele.
  Zvuči možda pretenciozno ali mi se čini da se može registrirati praksa doslovnog uništavanja nekih poduzeća u kojima vodeća stranka/stranke nemaju utjecaj u dovoljnoj širini (nije bit samo u upravi nego treba gledati šire sve do toga koliko u tom kraju neka stranka dobije glasova).
  To je jedno brutalno i prikriveno kažnjavanje suprotne političke opcije, jer se smatra da su poduzeće (osobito državna) zapravo važan politički faktor preko kojih se mogu dobijati glasovi i politička podrška.
  Znam situacije iz ranijeg razdoblja gdje su u manjim mjestima /recimo Kutina je te veličine/ svi glasali za političku opciju koju je zagovaralo rukovodstvo firme o kojj ovisi cijeli kraj.
  Vlada praksa ono što nije naše-to ćemo uništavati dok nam se ne preda u ruke pa ćemo onda mi to organizirati po svome i u našu korist (investicije/zapošljavanja itd).

 6. Offtopic, ali zamislite da na HRTu netko ovo kaze:

  Zato je meni toliko depresivna razina rasprave u HR… u US barem 1% ljudi na TVu pricaju nesto smisleno… 😀

  • Rasprava u RH nije toliko depresivna koliko je glupava, neobrazovana, besmislena.

   U ovom tvojem je rasprava stvarno dobra jer obje strane imaju jake argumente, iako zvuči ružno (kao “relativiziranje”) ali ja bih rekao da su stvaarno obje strane “u pravu”.

   Baš zato nam služi predsjednik (kao i CEO u kompaniji, čovjek općenito mora živjeti u hijerarhijski organiziranom društvu, i ključno je imati sustav koji iznjedri odlične “lidere”) da negdje presjeće, da uskladi stavove (ne tek uprosiječi, relativizira, nego “pametno pomiri stavove” i inovativno kroz to dođe do nečeg boljeg, za razliku od pukog relativiziranja gdje je rezultat gori od obje krajnosti) i tako dobijemo neku vrijednost za društvo kao cjelinu, cjelinu u kojoj je svaki 1 % i svaki 99 % ravnopravan, slobodan, ponosan Amerikanac.

   Jasno je da je nedopustivo da se bilo kome bilo što ukrade. No lijepo bi bilo da u duhu inovativnog kejnijanizma i nikad prije viđeno fleksibilnog austrijanizma se malo upogone snage, i one najjače, da malo brže-bolje, na prečac (zašto ne :D), ojačamo srednji sloj, kralježnicu američkog gospodarstva. Mozak ne može biti sretan ako je kralježnica slomljena, nitko ne želi živjeti u kolicima. To bi bio glupi mozak koji se ne pobrine o svojoj kralježnici.

   Poklanjanje se nekada nevjerojatno puno isplati. U nadolazećem božićnom duhu razmislimo malo o tome. Poklanjati je lijepo. Djedu Božičnjaku moramo u tome malo pomoći svi koliko tko može i koliko voli, voli poklanjati, voli dobre ljude itd.

   Jedno je bar sigurno, oko čega se moramo složiti, ovaj Božić je jedna stvar važnija od svega: svako američko dijete (i oni koji se tako osjećaju, a svi dobri ljudi su djeca u duši) ovaj Božić mora dobiti pod bor poklon bolji nego ikada prije, neovisno o tome je li bogato ili siromašno. Čak i sasvim doslovno 😀 Pa danas ima tako divnih stvari za tako male novce da svatko može i mora dobiti nešto fantastično, lijepo, korisno, da poklon nije samo potrošnja nego i investicija. Tko nema XBox krajnje je vrijeme da ga dobije. To je zabava za cijelu obitelj, svaka kuća mora imati XBox, odmor, zabava, igra, to su svima jako bitne/korisne stvari. A svako dijete i njegov roditelj koji nemaju svatko svoj iPad (to je vrlo osobni uređaj koji se ne smije dijeliti kao XBox i sl., to svatko treba svoj!) krajnje je vrijeme da ga nabave. Tu je sada i onaj mini, za najmanju djecu je možda i taj dovoljan (mada khm khm, pedagoško-didaktička struka se vjerojatno ne bi složila, naime mala djeca žele/trebaju velike stvari, zbog motorike itd., ali zbog cijene i sl. možda ipak mini može doći u obzir…) A na tržištu je vjerojatno i puno drugih divnih američkih proizvoda prikladnih za poklanjanje pod bor koji meni trnutno ne padaju na pamet. Poklanjanje, potrošnja, svima će donijet veselje 😉

 7. SJAJNO: “Napomena: Imam dionice DDJH i PTKM i nemam nikakav udjel u HŽ Cargo, ali imam udjel u RH-R-A. Ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju ničega od navedenog. Neki imaju i udjele u RH-P-A. Ja nažalost nemam i čini mi se da ni u ‘R’ seriji nemam pravo glasa, a oni iz ‘P’ upravo imaju, a trebalo bi biti suprotno!?

 8. Nakon što mirovinci nisu sanirali gubitke vrlih privrednika evo ćemo i državu časno položit na oltar domovine. Neka ekipa i dalje raznosi kad se ima što.

 9. Danas imamo u JL da je najozbiljniji kandidati AWT (http://www.awt.eu/en) koji je dio grupe BXR (http://www.bxrgroup.com/selected-current-investments.php) i talijanski Trenitalia, te da DB nije, ALI da AWT već idući tjedan počinje due dilligence. A sad se trebamo sjetiti onog (čini se dobro informiranog) teksta od prije skoro mjeseca dana iz Lidera (nema na webu) u kojem se kaže “Do kraja godine HŽ Cargo će, gotovo je sigurno, ići na prodaju. Zainteresiran je češki AWT, koji je najozbiljniji ponuditelj i koji bi uz to mogao angažirati kapacitete Đure Đaković“, što meni izgleda kao neki konzorcij s ĐĐ.

  Zbog potpunosti ove priče treba dodati i ovu službenu izjavu o namjeri nabave 1520 teretnih vagona od strane HŽ Cargo http://www.hznet.hr/odrzana-konferencija-za-novinare-restrukturiranje.

  Zatim imamo u ovom dokumentu podatak da je 2010. prosječna starost vagona u HŽ Cargo bila 29 (!) godina: “Prosječna starost teretnih vagona iznosi 29 godina. Postojeći vozni park sačinjava ukupno 6.644 vagona od čega je njih 5.245 raspoloživo za promet. Zbog iznimne dotrajalosti u tijeku su aktivnosti daljnjeg otpisivanja i rashodovanja vagona, te je također prisutna iznimna potreba za obnovom voznog parka.

  Ako u sklopu svih ovih informacija i drugih koje vidimo da se objavljuju, ako ĐĐ ne ‘ubode’ barem 500, ako ne i 1000 vagona …

   • Pa zasto svi radimo nego za novce? Izjava stoljeca ” Pustite nas da radimo”. Nema veze sto s tim radom ne stvaras dobit. Mozda za nekog tko ne razumije evo dobar primjer: Za uzgoj svinje potrosis 5000 kn a prodas je za 1000 kn. Svaki put gubis 4000 kn ali tebi je to svejedno. Bitno je da se nesto radi a koliko je to profitabilno nema veze!? Pa ako zelis raditi- uzgajaj cvijece ili svinje i ako radis s gubitkom, radi to o svom trosku a ne o trosku svih nas!

   • Pa zasto svi radimo nego za novce? Izjava stoljeca ” Pustite nas da radimo”. Nema veze sto s tim radom ne stvaras dobit. Mozda za nekog tko ne razumije evo dobar primjer: Za uzgoj svinje potrosis 5000 kn a prodas je za 1000 kn. Svaki put gubis 4000 kn ali tebi je to svejedno. Bitno je da se nesto radi a koliko je to profitabilno nema veze!? Pa ako zelis raditi- uzgajaj cvijece ili svinje i ako radis s gubitkom, radi to o svom trosku a ne o trosku svih nas!!!

   • a da stvar bude gora isti ti sindikati koji napadaju HT i ostale privatne firme direktno su zaslužni za te otkaze jer su se borili da zadrže prava radnika u državnim firmama, što je dovelo do toga da je porezno opterećenje ostalo isto na privatne firme, a da je ukupni raspoloživi dohodak po stanovniku pao što znači buduća očekivana dobit je još manja.
    Što zapravo ukazuje na totalno beskorisnu funkciju sindikata. Koji imaju funkciju kao prstom začepiš jednu rupu na kanti koja pušta na nekoliko strana. voda curi na ostale rupe. S tim da ih mi svi, pa i tih 500 nesretnika u HT-u, plaćamo za taj “posao”.

    Pa uprava mora anticipirati situaciju na tržištu kako bi zaštitila preostalih 5000 radnika i osigurala pristojne uvijete za njih. A ne kao neke državne firme koje su ugrozile sve radnike jer su kao vodile odgovornu “socijalnu politiku”.

    isto će se dogoditi i u drugim privatnim firmama, voda će curiti tamo gdje može kad su rupe u državnom proračunu začepljene privremeno.

    Usporedba sa kantom vode je loša, jer zapravo z stvarnosti će na ovaj način iscuriti puno više vode, nego da se odmah odgovorno odrezalo tamo gdje je bilo nužno i potaknulo privatni sektor da radi a ne da preživljava.

 10. Postovani,
  Vidim da cesto pisete i komentirate situaciju Petrokemije, zanima me sto Vi mislite (ili netko od “kometatora”) da li je realno ocekivati da se cijena plina koji se isporcuje od strane INE smanji?i zasto to do sada nije napravljeno?
  unaprijed hvala

 11. Valjda nije dobro da ht povećava produktivnost,bolje je da je snižava?Zašto bi 10 ljudi gradilo kuću kada je mogu graditi njih 500?Da se vratimo u vrijeme piramida u egiptu?Svi su bili uposleni?Nije bilo otpuštanja?Jedino je birokracija bila “nešto tanja”

  http://www.seebiz.eu/merkel-jos-ne-mogu-potpuno-maknuti-znak-opasnosti-ali-sam-oprezno-optimisticna/ar-51864/

  A da idemo na referendum sa pitanjem;Dali smo zato da budemo konkurentni ili nismo za to?Da ga napravimo zajedno sa slovencima pa time “malo popravimo” produktivnost?Ili da čitavu zemlju uposlimo u svim nadolazećim referendumima?Možda nas referendumi izvuče iz krize?Ako neće krugman možda hoće referendumi?

 12. Evo jučer opet imamo emisiju o kreditima u švicarcima,opet socijalistički pamflet u najgorem obliku,dominantno neznanje i emocija osjećaja nepravde i što je najgore nije uopće dat naglasak na stvar koja bi svim ljudima koji imaju kredite u chf mogla pomoći da dobiju parnicu na sudu a to je jedina mogućnost da sud uvaži činjenicu da su se masovno reklamirali i nudili krediti u chf a da se pri tome klijente nije upozoravalo na stupanj rizika sa obzirom da je naš tečaj vezan za euro,štoviše nagovarali su službenici klijente “da im je to bolja opcija i da su i sami uzeli kredite u chf”,što je i bila istina.Ovaj dio da je kuna vezana za tečaj eura i da to većina klijenata nisu razumjeli je jedan argument kojim tužba može uspjeti jer se nije dovoljno informiralo vjerovnike u koji rizik ulaze.Međutim sve što je jučer izrečeno i opet navlačeno od strane voditelja emisije opet je totalno neznanje,čisti socijalistički pamflet sa vječnim osjećajem nepravde.Ja stvarno ne znam gdje ih samo nađu?Pa jučer ni lokin ni željko ivanković nisu uspjeli završiti rečenicu a da im duboko povrijeđeni voditelj nije bacao rukavicu ispod pojasa sa najprizemnijim osjećajima a što je najgore čitavo vrijeme se ograđivao svojim neznanjem u stilu;”ja nisam upoznat,ja nisam znao,nisam išao za to u školu itd.Zamislite da sada kažu ljudi koji su kupili stanove čija je cijena pala da i oni nisu znali,da i oni nisu bili upoznati,itd a to u nas bez problema izgovara čovjek koji želi da se vodi rasprava o toj temi i pri tome ima i sam kredit u švicarcima a ne pokazuje ni trunku objektivnosti,za sve su mu krive banke i država a mojim babama u susjedstvu sa visoka tv pretplata,to je ta razina i već nam je mjesecima i danima nameću na htv-u…Što ne naprave sa babama u mome susjedstvu emisiju što one misle o visini tv pretplate?Neka nađu babu voditeljicu koja im je istomišljenica,tako da imamo isti film samo druge glumce….

  I sam imam kredit u chf i navijam da ta tužba na sudu prođe pozitivno ali ako nas na sudu budu branili onom količinom izrečenog neznanja od strane voditelja te emisije roberta zubera jadna nam majka,ne trebaju ni pokušavati uvjeravati suce jer ono što je on jučer govorio je ćušpajz nebuloza,dobro mu je rekao i želljko ivanković.Čitavo vrijeme;ja neznam vi mi objasnite!Čovjek mu objasni a on opet;Ja neznam vi mi objasnite?Pa gdje ih samo nađu,taj zuber je do jučer pravio dobre emisije ali ako je ovo njegov novi početak jadna nam majka,još jedan marksista…Gdje ih samo nađu?Pa neka stave marksove slike po zidovima pa da konačno znamo čija je to tv…Ovo nema više veze sa mozgom?Kako koji tako gori,ma mi fantazija stojimo kako bi nam trebalo biti jer ovo su rubrike vjerovali ili ne.Pa ima li htv nekog ekonomistu koji može obrađivati i uređivati te emisije a ne da dovode analfabete koje nam kroz patetiku i populizam pomiješan sa osjećajima voditelja reklamiraju marxa i engelsa?Na kraju ne samo da nas koji imamo kredite u chf ne obrane nego nam još svojim prozirnim populizmom pogoršavaju poziciju na sudu,skoro bi to nazvao da vrše pritisak na sud da odbace tužbu jer sve što iriču su totalne nebuloze umjesto da se skoncentriraju na jedino bitno?

  • Ne razumijem zašto čovjeku lijepite ideološke naljepnice? Ni zarezom nije spomenuo Marxa, Staljina, Castra , Chea… Rasprava, slažem se nije uopće bila dobra, zato što odvjetnica udruge i gospođa bivša insajderica iz Hypa (nisam zapamtio ime, ispričavam se) gotovo uopće nisu došle do riječi. Reportaža je bila donekle dobra, a intervju sa viceguvernerom izvrstan. Sve u svemu emisija je bila prekratka za takvu temu. Ako je shvatimo kao prvog mačića, onda je imala smisla. Moje je mišljenje da su CHF krediti istočni grijeh HNB-a i trenutno najozbiljniji sociološki problem, jer je zahvaćeno najmanje 100000 ljudi (x4, dakle 10% populacije) u punoj radnoj i intelektualnoj snazi, koji će cijeli radni vijek provesti u dužničkom ropstvu i ugrožene egzistencije. Ne samo to, nego će ostati imobilizirani u profesionalnom i poslovnom smislu, jer će, zbog omče im oko vrata, svim silama pokušavati zadržati posao i prihode koje imaju, ma koliko mediokritetski bili. Neće im pasti napamet npr. prihvatiti slabije plaćeni ali profesionalno izazovniji i dugoročno isplativiji posao, ili se sami otisnuti u poduzetništvo, pa zaposliti 5, 10, 100 ljudi… To što je tužba prihvaćena od Suda odlična je vijest, rekao bih čak i za banke, jer je trenutna situacija neodrživa i za njih, iako to ne žele priznati. Rak nakon što ubije domaćina, ubije i sam sebe. Ako ostane kao sada, tko će normalan uzeti bilo kakav kredit, znajući kako su se proveli ovi ljudi?

   • Ljudi moraju preuzeti odgovornost za svoje financijske odluke. Ako su tim kreditom kupili stan po 2.000eur kvadrat a on sad vrijedi 1.500 eur, protiv koga će za to podići tužbu? U ovoj zemlji bi svi podigli tužbu protiv države ako nemaju 1000 eur plaću,stan,auto bez obzira kako radili.

   • Dandy,zato što ja imam drugi pristup,meni za sve nedaće nisu krive banke i država a marx ima pristup da će se država za sve pobrinuti.Pa ne postoji čovjek u rh ili u svijetu tko je mogao predvidjeti da će chf narasti za 40-45%.Ta rasprava uopće nije bila rasprava o bitnome nego rasprava o tome dali su država ili hnb krivi što su građani umjesto eura ili kuna uzimali kredite u chf.Pa to je kao da raspravljamo danas dali je država kriva što je netko 2008g ušao u dionice čija je cijena danas manja 90%,ili da raspravljamo danas dali je država kriva što je netko 2007g platio stan 2500 eura m2 a danas je cijena 1500 eura po m2.Uvijek i za sve su sada krive banke i država a mi “jadni ništa nismo znali već samo hoćemo da imamo plaću kao nijemci”,u tom smislu sam govorio o marksizmu,pa imali smo državu koja se o svemu brinula,zvala se jugoslavija pa smo je prvo financijski i ekonomski satrali a naposljetku smo se i pobili…Danas neki zagovaraju,svijesno ili nesvijesno povratak na isto,pa država to smo mi.Moj dobar prijatelj tako kaže da on neće vraćati dugove države jer on se “nije zaduživao”,živio je kako on kaže u skladu sa svojim mogućnostima…,ja sam ga samo pitao dali to znači da on neće koristiti ni autoceste i ceste,škole,bolnice,državnu administraciju itd,eto ja i taj pristup smatram suludim…

    Kada govorim o marxizmu pričam o pristupu da je za sve kriva država i političari,kao da je ta država pala sa marsa i kao da svi ti veliki kritičari nisu slobodni da se i oni ponude narodu i izađu na izbore pa “neka oni onda pokažu što znaju i mogu”,kao da linić ili šuker pune proračun a ne hrvatski građani svojim umjećem,znanjem i poduzetništvom?Što ako mi stvarno nemamo kapacitete da živimo bolje?Pa vidite kakva je konkurencija u svijetu?Pa ne padaju nam nafta,plin,automobili,tv,klime ili frižideri sa neba?Pa netko traži da im i mi zauzvrat nešto damo i nisu više spremni da nas doživotno kreditiraju…,o tome se ovdje radi?Ispada po zuberu da on i ja ništa nismo krivi što smo uzeli kredit u chf a uzeli smo ga zbog pohlepe i nepromišljenosti jer nam je kamata bila puno manja nego u kunama i eurima a morali smo znati gdje je mala kamta rizik je veći,pa zato ne treba ići u školu?Za sve u ovom društvu su krive banke i država,baš za sve a mi se sa “vegete” i luke modrića nismo pomaknuli sa mjesta “a svi sve znaju”,svi su pametni i socijalni,znaju kako bi trebalo “samo treba maknuti vlast”,zar se vama ne čini da smo mi u kolektivnom ludilu?Pa kakve su gluposti izgovorili i napisali mnogi novinari u ovih 20 godina dobro da u ovoj zemlji uopće ima normalnih ljudi,naravno pri tome ne kažem da nema izvrsnih novinara i da novinari nisu puno toga dobroga učinili ali po meni učinili su pet puta više zla,u politici vam je omjer isti takav,u poduzetništvu i među radništvom isti je omjer,pa nisu političari zločesti vanzemaljci a novinari nobelovci,to su sve hrvatski građani koji čine ovu državu,kakvi smo mi takva nam je i država,ni bolja ni lošija,naša slika i prilika,naravno ako želimo biti objektivni…Na kraju, nama se stalno serviraju teze da ćemo ako smijenimo kosor ili milanovića mi biti bolje društvo i da su linić i šuker zločesti a da rohatinski ili vujičić rade za strane banke,to je razina pećine a ne obrazovanih ljudi koji sebe nazivaju novinarima…

    To je moje mišljenje i po meni ništa manju odgovornost za stanje nacije nemaju novinari od političara,mislim da novinari imaju puno veći utjecaj na ljude od političara i da su od nas ti isti novinari napravili neandertalce koji se ne žele odvojiti od sise svoje matere,čitaj države,”mama će se za sve pobrinuti i ona je za sve kriva ako nama ne ide kako mi želimo”,ovo što nam danas nude na htv-u je siguran put u pećinu,oni su saučesnici u tome iako toga nisu ni svijesni,isto tako sindikati nisu bili svijesni kada su sa sanaderom pregovarali i ucjenjivali ga sa pravima,oni kao da tad nisu pregovarali sa hrvatskim nego američkim premijerom ili kao da nisu znali da se svaka vreća jednom isprazni,da se razumijemo grčka je ista priča,ima ih još jako puno…Zar nam blagostanje rođenjem pripada?Zašto onda ne pripada i onim jadnicima u africi?Možda htv i zato ima “lako rješenje”,pa neka se malo politički angažiraju “da nas malo poguraju”,neka prestanu pričati andersenove bajke i naricati nad nesretnom sudbinom obespravljenog naroda…Dodjali su i bogu i narodu!Sve isto govore o njima novinarima babe u mome ulazu kao što oni govore o političarima?Babe kažu;”vidi ih,lako ti je pričati i ništa ne raditi,zalagati se za veće plaće,mirovine itd a oni-novinari imaju plaće 10-12 tisuća kuna a nama su mirovine 2500 kuna…”,na toj razini danas rasprave vode neki novinari na hrt-u a ne razumiju da iste takve rasprave vode babe u mom ulazu o njima i da oni hrt isto smatraju državom,”one ne plaćaju pretplatu za program nego za plaće novinara koji ništa ne rade…”,pretplata se plaća samo zbog novinara da imaju plaće,tako danas naši novinari razgovaraju o bankama,porezima,proračunu,božićnicama,to je ta razina…

    • To da nitko nije mogao predvidjeti da će franak toliko porasti je naprosto netočno. Evo, ja sam predvidio, a nisam nikakav ekonomist, nemam čak ni fakultet. Vodio sam se samo seljačkom logikom, da taj franak nikad nije bio jeftiniji i da vjerojatno neće tako ostati. Možda koju godinu, dovoljno da uzmeš i otplatiš kakvu kantu, ali sigurno ne 15,20,30 godina koliko obično traju stambeni krediti. A istočni grijeh HNB-a nisu samo CHF krediti, nego devizna klauzula uopće. Jer što je država? Određeni broj ljudi na određenom području koja zbog ljudi i postoji, a ne obrnuto. Koji su atributi države? Na simboličkoj razini grb, zastava i himna, a na faktičnoj razini najčešće, ali ne nužno, jezik, te nužno, vojska, policija, Predsjednik… sve one institucije koje ne ovise o politici i opciji na vlasti, od kojih je HNB najvažnija i najneovisnija jer je zadužena za najvažniji atribut države, vlastiti novac. U tome je zločin HNB-a, jer je suspendirala nacionalnu valutu i dopustila da se građani zadužuju u tuđoj valuti u vlastitoj zemlji i time izdala iste te građane, zbog kojih uostalom i postoji. Ako je za takvo što i postojao razlog nakon rata, nakon sanacije i privatizacije banaka, a najkasnije nakon dobivanja statusa kandidata za ulazak u EU, nakon što je već dosta godina tečaj čvrsto vezan za €, a cijela ekonomija eurizirana potpuno ukinuti. Jer što bi se dogodilo? Ništa posebno. Banke bi malo njurgale. Pritisnule bi političare iz matičnih zemalja da nas malo tužakaju i ucjenjuju u Bruxsellesu. To bi trajalo možda pola godine, a dobra i pametna diplomacija to bi začas amortizirala. Zar bi prestale kreditirati državu, građane i gospodarstvo, povukle se iz zemlje? Mo’ š mislit, nisu lude. Umjesto toga, ona dopusti bankama kreditiranje u valuti koja s nama ima veze koliko i ukrajinska hrivna i azerbejdžanski lari. I građane dovede u situaciju da se rješavajući legitimno pitanje stanovanja, ponašaju kao špekulanti koji se klade na cijene nafte, zlata ili fosfata. Za takvo ponašanje HNB mogu postojati samo dva razloga. Kukavičluk ili veleizdaja, prema kojoj je ona Sanaderova mala beba Vi ćete reći zašto bi HNB spašavala ljude od njih samih? Zašto ne, kao što je i banke spasila od njih samih, nametnuvši im visoke rezerve. Inače bi ljude lovile po cesti nudeći im kredite. A onda bi imale valjda 70% nenaplativih kredita, umjesto sadašnjih 12%. Reći ćete i zašto bi država pomagala tim ljudima? Riječ je o 100 tisuća ljudi (x4, dakle 10% populacije) u punoj radnoj i intelektualnoj snazi koji će cijeli radni vijek provesti u dužničkom ropstvu i ugrožene egzistencije. Teoretski, oni bi trebali stvarati novu vrijednost, koju ćemo moći prodati nekom vani, a sebe kao društvo i državu učiniti bogatijima. Umjesto toga, ostat će cijeli život imobilizirani, grčevito braneći poslove i prihode koje imaju , ma koliko mediokritetski bili. Nitko se neće usuditi prihvatiti slabije plaćeni, ali profesionalno izazovniji i dugoročno isplativiji posao, a kamoli se upustiti u poduzetništvo, pa mnogi od njih zaposle 5, 10 ili 100 ljudi… Riječ je, također, većinom o ljudima iznadprosječnih prihoda i obrazovanja, a od takvih svaka ekonomija živi, pa i sitni biznisi. Jer, što ćeš prodati čovjeku sa 2-2,5 tisuće kuna. Kad plati račune, više je gladan nego sit. Ako satremo te ljude i napravimo ih sirotinjom, vrlo brzo ćemo dobiti društveni kontekst favele u Riju, gdje će te opljačkati 13-godišnjak s nožem. Budeš li imao sreće da te pritom ne izbode, vrištat ćemo na sav glas da gdje je ta policija tj. država da nas zaštiti od takvih. Ma, ni Bog te ne spasi od nekoga komu je ponestalo opcija.

    • To Vam baš nije tako. Vi ovdje govorite da se ‘moglo predvidjeti’ da će (hipoteza) Međunarodna Fischerova relacija u ovom slučaju vrijediti ‘zato jer je CHF bio pao vrlo nisko’. Inače je ovo izrazito komplicirana i fluidna tema, odnos kamate i tečaja. Primjerice, pogledajte ovo http://www.kansascityfed.org/PUBLICAT/ECONREV/econrevarchive/1986/4q86hakk.pdf

     Ovdje je stvar još kompliciranija zbog uloge CHF kao ‘safe haven’ valute.

     Ono što je alternativno bilo moguće je da bi kamatna stopa na CHF porasla kako bi se diferencijal izjednačio.

     Nego je problem druge naravi. Naime, apsolutno je bilo neprimjereno u financiranje kupnje vjerojatno najveće stvari u životu za većinu ljudi koji su tim kredititma kupovali stan ulaziti još u kocku valutama, praktički vrlo rizičan hedge fond u malom (za te ljude velikom).

     A druga okolnost je sljedeća. Vjerujem da su banke imale ovdje veću profitnu maržu jer su ljudi bili manje ostjeljivi na stvarni diferencijal (kamata po kojoj dobijaju u odnosu na nabavnu cijenu novca za banke) i ostale namete kad je ukupna kamata znatno manja. Znate ono, dobijete auto ‘puno jeftinije’ pa baš i ne gledate da li ste dobili u kompletu i zimske gume.

    • kad čujem da je valutna klauzula grijeh HNB-a naježim se.
     pa kakve veze ima valutna klauzula sa ičim?
     da nema valutne klauzule, banke bi jednostavno napravite da klijenti imaju kredite u valuti a da im se kod isplate/uplate vrši fx transakcija ako plaćaju u kunama.

     valutna klauzula ima isti efekt (u sami instrument je uključena two way fx opcija).

     ako baš želite slična stvar postoji i u nekim zapadnim zemljama samo se ne zove valutna klauzula (opcija nije uključena u kredit već je zasebni ugovor).

     što se tiče chf-a i u EU je CHF veliki problem, mnoge zemlje imaju puno veće udjele chf kredita nego RH dakle. Sve te priče da je to neka lokalna zavjera je glupost. osim ako ne želite reći da je sama institucija centralne banke problem, tu bih se mogao složiti s vama no to je sasvim druga tema, i nema veze ni sa valutnom kaluzulom ni sa chf kreditima.

    • @ nbakić
     U osnovi se slažemo. Ono što Vi znate na stručnoj razini, ja shvaćam na intuitivnoj , znajući da je kroz povijest “safe heaven” uvijek bilo zlato i u zadnjih 150 godina švicarske banke i valuta. Baš zbog toga je bilo nerealno očekivati da se u tako dugom razdoblju ne desi neka kriza, kada i zlatu i CHF vrijednost neminovno raste. Doduše, nitko nije mogao predvidjeti da će se desiti baš ovakva gadna, prgava i dugotrajna, ali i da je bila blaža ljudi bi se svejedno loše proveli. Ono što je najgore je to da je ljudima više pomogla Švicarska narodna banka, obuzdavši tečaj zbog sebe i vlastite ekonomije, nego HNB. Ovako su ljudi stradali trostruko. Plativši preskupo, nešto što u proizvodnji košta triput manje (slažem se da u tom dijelu plate za svoju glupost) , a, k tomu, ne košta kao lizalica, valutnu klauzulu i promjenjivu kamatnu stopu ( po meni ili jedno ili drugo, nikako oboje). Tako, da su na kraju kupili auto bez kotača i motora, a platili ga k’o Bentley. Ako je itko imao obavezu da spriječi, upozori, zabrani, onda je to bila HNB, a to nije učinila.

    • znači vi ste za državu u kojoj će vam s vrha netko narediti što da radite, kako da živite, što je dobro za vas, što je loše. pa jel vama jasno što vi tražite?

     ja ne želim, želim živjeti u zemlji gdje će ljudi biti odgovorni i preuzimati odgovornost za svoje postupke kako dobre tako i loše.

     naši ljudi bi da su profiti njima, sve im pripada, a kad bude gubitak onda su drugi krivi. pa neide vam to tako.

     hnb je trebala i upozorila je. ljudi nisu slušali, kraj priče.
     banke koje su davale takve kredite trebaju zbog toga progutati gubitke kad budu.
     ako to ne bude tako, stvorili smo moralni hazard i naučili svoju djecu da odgovornosti nema i sljedeća katastrofa neće biti tako blaga kao što je to ova sa nekretninama i chfom.

    • @ Vedran
     Vi meni baš uporno stavljate u usta ono što nisam rekao. Za valutnu klauzulu sam rekao da se trebala ukinuti, jer je ionako politikom tečaja i eurizacijom gospodarstva ukalkulirana na državnoj razini. Time što je ostavljena, otvorena je mogućnost kreditima u chf. Stalno mi spominjete državu. Ako pri tome mislite na politiku, nigdje je nisam spomenuo, a HNB je neovisna institucija, zbog iskustva iz prošlosti čak i neovisnija nego drugdje. To bi trebali znati bolje od mene. Ovo o preuzimanju odgovornosti, moralnom hazardu…., općenito antipatične su mi talibanske retorike svake vrste ideološke, političke, ekonomske… A i slabo pale te spike kod ljudi koji će završiti na ulici, bez puno preostalih opcija. Kad se favela iz Kozarih puteva, eksponencijalno proširi do Bukovca i dalje, tada će svakom od nas susret sa gore spomenutim 13-godišnjakom i njegovim alatom za rad postati sasvim moguć.

    • @dandy
     ne razumijem, ako hoćete da hnb zabrani/ukine valutnu klauzulu, ugovor o dvostranoj opciji između klijenta i banke.
     zašto mislite da onda neka druga institucija ne bi mogla zabraniti recimo fast food pod istom izlikom, da je to loše i štetno za vas da samostalno odlučite kako ćete živjeti.
     ajmo onda uvesti totalitarnu državu i sve ok.

     znam ja vi bi da se zanrani samo ono što biste vi htjeli, a da ono što ne biste da se ne dira. ali zamislite da svatko onda tako napravi svoj popis “želja”

     i ne razumijem zašto bi se valutna kaluzula zabranila, što biste vi umjesto valutne klauzule, čiste kredite u eur i chf, a od kud ćete doći do chf i eur da otplatite kredit?
     ili bsite vi da hnb nametne kunske kredite? možda je to još jedna sa liste želja?

    • Vedrane
     ti likovi bi da se opet desi juga, pa da sve kredite popapa inflacija … i onda se čude što se banke štite deviznom klauzulom, pa naučile su lekciju sa ovih prostora …. a uostalo, baš me zanima u čemu štede najveći zagovaratelji ukidanja devizne klauzule … da nije možda u kunama ?

    • Još jedan taliban. Što se valutne klauzule tiče, tko je shvatio shvatio je. Iako nije pristojno viriti u tuđi đep, reći ću da štedim u hrvatskim dionicama. A kad iznosite teze, dajte si truda, pa smislite neku svoju, nemojte ponavljati Antunove ili Nenadove. Zvuči tako kolektivistički.

    • Naravno da nisam taliban. Ali vi (namjerno pišem malim slovom jer ne zaslužujete moje poštovanje) vašim vrijeđanjem dovoljno govorite o sebi …. lijep pozdrav i ugodan ostatak dana vam želim ….

    • Dandy,načelno imaš pravo ali stvari su puno kompleksnije nego ti misliš,što je sa štednjom?Ako zabraniš kredite u stranim valutama,što da radimo sa štednjom građana u eurima?Kolika bi kamata gospodarstvu i građanima bila na kune,sigurno dvoznamenkasta kao u srbiji 15-20% ili kao u hrvatskoj 90-tih i to na euro klauzulu?Ja ti mogu reći sa osobne razine jer sam novac zarađivao vani da ga nikada u kunama nebi stavio na hrvatsku banku kada bi zabranili štednju u eurima,vjeruj mi nikada,dali bi onda uopće imali povjerenje hrvatskih štediša,koliko bi novaca ostalo pod jastukom ili otišlo vani,što je sa našom tradicijom i iskustvima hiperinflacije u jugi,postavlja se onda pitanje koliko bi bile hrvatske banke kapitalizirane i dali bi mogle izdržati na ovaj način ovu krizu,kolike bi bile devizne rezerve hnb-a,što je sa proizvođačima koji sirovine kupuju na stranom tržištu,tko bi spasio državu i njene dugove prema vani,mogu ti još toga nabrojati do sutra ali mislim da je i ovo dovoljno…Zato treba biti jako oprezan kada se o takvim stvarima govori…

    • Antune ma nije niti načelno u pravu. uzima zdravo za gotovo da banke moraju kreditirati što se babi snilo. a pitam ja njega što on misli što bi se dogodilo sa kreditnim tržištem u rh da se nedaj bože zabrani valutna klauzula? iz kojih to kunskih izvora bismo se mi kreditirali, možda da usput hnb i natiska pa da ne pofali.

     znamo već kako ti scenariji idu i kako završe.

     a uopće da ne ulazim da otkud nekome ideja da je ok da se natjera nekog trećeg da postupa sa svojom imovinom na način kako mi mislimo da je ok. to je ta razina.

    • Vedrane,pa zar to ne sugeriraju neki ugledni profesori sa ekonomskog fakulteta,”samo kreditiraj,tako ćemo pokrenuti rast”,koga briga u što,dali je to ekonomski logično i dali su firme uopće solventne da mogu prihvatiti te kredite,dali ima ideja,projekata,samo udri i kreditiraj,raditi ćemo bilo što pa taman i štetu,samo nas pustite da radimo…Pa zato su banke za sve krive,pa ista je priča sa korisnicima proračuna,svima je malo a koga briga što se država zadužuje i dali je proračun održiv,pazite ovaj nivo gospodarstva koji mi danas imamo otprilike je razina 2004-2005g,ima samo jedan “mali” problem;tada 2005g rashodi proračuna bili su cca 87 milijardi kuna a danas je projekcija za 2013g cca 124 milijarde kuna.Ma koga je zato briga?Mi se čudimo kako to da nema investicija?Za sve su krive banke i investicije?Recite mi jeste li ikada čuli ove činjenice na našoj javnoj tv?Pa vidite da mi nismo normalni,nas struka i realnost uopće ne interesiraju?Daj nam pare i gotovo!

   • Kao drugo pogledajte tko danas vodi te kontaktne emisije a onda ih sve zajedno usporedite npr sa mislavom bagom na koji način se on priprema za svoje priloge na dnevniku nove tv,to su svjetlosne godine i u načinu prezentacije,argumentima,brojkama,razumijevanju stvari a taj bago nije dobio doktor ekonomije.Pa ja bih nakon bagovog priloga na novoj tv prestao biti novinar da sam na mjestu pojedinih voditelja emisija na htv-u.Što ne uđu u ovaj program mršića za 1800kn pa ne pođu malo kod baga učiti što znači biti novinar,to je gušt gledati i još puno toga naučiš?A ovi kao babe u mom ulazu,udri po nepravdi,po bankama i državi,mi smo to zacrtali i gotovo…Babe iz mog ulaza?

    • Jednom sam naletio na članak ……. lista u kojem je netko komentirao da čemu se uopće netko bavi rizikom od franka – kad on ne postoji (to je bio sukus članka). Nažalost, više ga ne mogu naći, a mislim i da sam ga bio snimio na email.

     Zato me i zanima (i kao pravnika) kako je postavljen tužbeni zahtjev i koje su dokaze predložili tužitelji, na koje okolnosti etc.

 13. Evo još jedna nebuloza na htv-u,pita maja sever članove nekih sindikata;Što ako vlada posegne za skidanjem osnovice plaće?Zamislite na pragu 2013 godine ona još misli da je vlada “zločesta babaroga” koja se pita koliko će se rezati u hrvatskom proračunu,pa time umanjivati i možebitno i plaće?I to ona to pitanje postavlja “onako ozbiljno”,jadničak uopće ništa ne razumije;veze vlada nema sa možebitnim smanjivanjem plaća,pa vlada i danas daje 10 milijardi kuna više nego što uprihoduje i bori se koliko zna i umije da to i dalje održava?Plaće ne održava vlada nego volja naših kreditora da nas i dalje kreditiraju,kada to više ne budu htjeli za plaće i mirovine jednostavno neće biti novaca?Živimo li mi u pećini ili u 21 stoljeću?Kakva su ovo pitanja i kakvi su ovo novinari?Pa oni kao da su “englezi” pa ne razumiju da se godinama država zadužuje da može održati taj nivo plaća i mirovina,godinama trošimo nezarađeno,nismo stvorili našom pameću i radom dovoljno da živimo na ovom nivou na kojem živimo,svi smo mi maja sever,ni ona nebi u boljoj zemlji od nas nikada bila voditeljica na javnoj tv,kakva maja takvi i naši proizvodi i usluge koje nudimo vani,i na htv-u ima ponešto dobrih novinara ali ih je jako malo,isto kao i naših proizvoda na europskim “policama”?Jesu li se ti novinari ikada zapitali dali oni svake godine sa svojom obitelji uzimaju kredite da mogu živjeti znatno iznad mogućnosti?Meni su ta pitanja obrazovanih ljudi nakon 5 godina najveće financijske krize na rubu zdrave pameti?Pa jeli “zločesta grčka vlada” spuštala plaće građanima grčke zato što je uživala u tome ili više nije bilo budala u svijetu koji će im novac posuđivati?Pećina???2013 godina?Ne možeš više vjerovati ovo što čuješ i što izgovaraju pojedini voditelji na htv-u?I naravno,njihovi stavovi postaju dominantni stavovi u društvu?Pećina u 21 stoljeću?

  • Da vidino šta svaki od nas plaća svaki mjesec:

   Plaćamo plin kao da živimo u Švicarskoj koja valjda proizvodi 0 m3 godišnje, a mi nekih 70 vlastitih potreba proizvodimno!

   Plaćamo preskupe telekomunikacijske usluge jer je netko odlučio prodati DTK zajedno sa telekomom.

   GSM operateri nas redoviti gule svojim roaming pristojbama.

   U Zagrebu se plaća preskupa voda da se može subvencionirati ZET.

   Karte tog istog ZET-a su skuplje nego javni prijevoz u Beču ili Parizu. S time da je u tim gradovima prijevoz na nivou 21. stoljeća, a u Zagrebu nema razlike između prijevozal ljudi i stoke.

   Plaćamo redovite neku naknadu za vodovod i odvodnju, Pa onda kada se desi poplave u Veliko Goričkom području kao 2010, zbog neočiščenih kanala, onda su svi u čudu?

   Plaćamo samo 6 eura manju pretplatu za HRT od ipak bogatije Njemačke.

   U račun HEP-a je uključena sva ona struja koju jeftino prodajemo tvornici aluminija u BiH, i kome već ne.

   Kad registriramo auto plaćamo neku naknadu za ceste, pa onda opet kroz autopute i vozarine pokrivamo razlike u mitu i korupciji.

   Plačamo najskuplju hranu u regiji.

   Iz proračuna izdvajamo par stotina milijuna za Crkvu, plaćamo za vjeronauk u župama, pa onda opet za vjeronauk u školama:

   Koliko kuna izdvajamo iz buđeta za lažne branitelje?

   Banke, kredite i njihove “lepeze usluga” neću ni spominjati.

   Jesam li nabrojao sve? Bez obzira gdje ste i šta raditi, svi mi ovo financiramo iz svojih plača – SVAKI MJESEC! Možda bi bilo poštenije imati normalne cijene pa dobiti dodatnu uplatnicu, za uplatiti u koruptivni fond ove države!

   I VI mislite da su najveći problem ove države sindikati i umirovljenici?

   • Nije VAm palo na pamet da su neke stvari povezane? Recimo sto Vi mislite kolika je ‘fer’ placa drzavnig sluzbenika u RH? Zasto? Zasto manja ili veca nego onoga u Danskoj ili Obali bjelkosti? Kako se to ‘odredjuje’?

    • Naravno da su povezane. Daleko od toga da trošak javne uprave kao i njena efikasnost nije prolematična. Problematično je što se ne uređuju drugi odnosu u društvu nego samo plaće u javnom sektoru.

     I ponovno ponavljam, nije uopće problem da se moja plaća svede u realne okvire i da me se nagrađuje ili ne prema efikasnošču moga rada.

     No problem je što se ova Vlada ne želi primiti u koštac sa ostalim problemima koji se meni svaki mjesec, a i svima nama prezentira kroz uplatnice.

     Osnovni problem je što država preko koljena uvađa “finski model uređenog društva ” u odnosu građanin-država a ostavlja “balkanski model” u odnosu država-građanin.

     Javna uprava košta onoliko koliko je bogato društvo, odnosno onoliko koliko je društvo može plačati, zato je učitelj u finskoj plaćen par tisuća eura a u Zimbabwe-u valjda sto eura, za isti posao.

     Hrvatska godišnje izdvaja oko 300 miliona kuna godišnje za crkvu. Ali naravno nitko tu neće štedjeti, lakše je tetama u vrtićama rezati plaću. To je nešto manje od 300KN godišnje po osobi po godini koja radi. Ova Vlada ne shvaća da se od nečega mora krenuti. A kreće se od svega. Linić mora shvatiti da nema srebrnog metka koji će riješiti sve.

     Ako će se SAMO uređivati plače u javnom sektoru, a ništa drugo onda je jasno kao dan da će cijela zemlja otići u …. Ne zato što će smanjiti plaće ljudima u javnom sektoru nego što će ostalih milion kroz poreza morati plaćati samo više za istu količinu gluposti.

     Moja majka koja je u penziji preznojava se ako jedan račun ne plati na vrijeme, a to što već 10 godina čega na sudsku presudu, nikome ništa.

   • Pa uvijek ćete plaćati sve skuplje od njemačke jer imamo državu sa 4 mil ljudi,od toga pola invalida i staraca a druga polovica nas je neobrazovana i neproduktivna do boli i još razmišlja “da se za sve treba pobrinuti država” i vječno će naše porezno opterećenje biti veći od njemačkog a ne zaboravimo da imamo zemlju mora i kopna u kojoj može komodno živjeti 40-50 milijuna ljudi a to vam je slično kao da vama i vašoj familji daju da živite u dvorcu iz 16 stoljeća kojega trebate održavati,pa kada se probudite ujutro ne znate odakle da počmete i što je skuplje za održavati.I vi se onda čudite kako to da je u nas sve skuplje?Mene čudi kako uopće drži vodu?O čemu mi pričamo?

    • Koc,u pravu si ali to je deformacija izgovora u mome kraju,ne pišem magistarski rad nego na brzaka ono što mislim i omakne mi se puno toga,pa to možete vidjeti kroz sve moje tekstove,jednostavno sve “kobasice” ispišem u minutu dvije,na brzaka.Zamislite da ih pišem kako bi trebalo,pa nebi u životu drugo ništa ni radio…Mislim da je sadržaj bitnji od pakovanja,nismo novinari ni književnici nego blogeri koji “razgovaraju”

   • @new
    placate te stvari jer ste okruzeni biracima koji su intelektualno na takvoj razini da glasaju za politicare koji provode takve stvari…
    Dakle po meni su najveci problem ove drzave i***** sa pravom glasa jer je HR demokracija. Da je republika a ne mobocracy njihova intelektualna razina me ne bi ni manje dirala. Tada bi uzimali kredite u francima, protiv rada nedjeljom, bili protiv uvoza, za besplatno skolovanje(F”F”ZG ❤ ), jake sindikate(valjlda ovog tipa : http://www.foxnews.com/politics/2012/12/08/chrysler-workers-canned-for-drinking-on-job-reinstated/#ixzz2ElPdbWc3) i meni bi se fuckalo za to, u demokraciji tuda intelektualna nesposobnost/ zatucanost je svaciji problem…
    I imate jednu logicku gresku… vezano za svicarsku i plin… plin je "pomicna" sirovina dakle na slobodnom trzistu cijena je (uz uvjet da je cijena transporta niska) priblizno jednaka za sve…

    OT old but cool : http://www.businessinsider.com/cnbc-host-blasts-paul-krugman-on-air-after-krugman-calls-him-a-zombie-2012-7

    • Sa plinom je stvar slijedeća. U.Norveškoj, koja ima velike naftne rezerve, cijena litre je oko 15KN. Njegovim izvozom i velikom cijenom doma, Norveška podiže standard svojim građanima. Emirati niskom cijenim nafte na svojem tržištu ostavljaju građanima da više troše. A sigurno su troškovi ikakve proizvodnje male.

     Ono što sam htio reći da mi od tog plina nemamo ama baš nikakve koristi. Svaka zemlja koristi prirodne resurse svoje države da podigne standard svojih građana. A mi?

     Dakle mi ćemo Plomin pogoniti na ugljen koji nemamo, a plin koji imamo – od toga zapravo nikakve koristi -ćemo izvoziti. Čisti kolonijalni status.

     I onda će nas neki betonđija kao Čačić uvjeravati da je struja tržišna kategorija koja ovisi o cijeni ugljena koja je također tržišna kategorija!

     Debilana na kvadrat!

    • Mislim da ne razumijete o čemu se radi. Postoji institut tržišta, ne može se oanko ‘ki bi da bi’ da u nečemu imamo tržište u nečemu nemamo. Većina plina koji se izvozi se izvozi po sporazumu s Talijanima oko istraživanja u Sjevernom Jadranu. Možete sada naravno reći ‘zašto smo išli u kolonijalni status’ s Talijanima, ali to bi bio bezvezni argument. S druge strane, postoji nešto što se zove oportunitetni trošak, tako da i plin koji proizvedete za 1 kn po m3 vrijedi kolika mu je već tržišna cijena, ako ga ne prodate. Znači plin je također tržišna kategorija, imali ga ili ne imali. S treće strane, usporedbe s Norveškom i Emiratima su potpuno deplasirane.

    • Po podacima iz 2009g izvor European Enviroment Agency imamo npr zastupljenost ugljena u proizvodnji električne energije kod njemačke 40% a kod danske 48% sa time da je npr zastupljenost plina kod njemačke 14% a kod danske 18%?Dali su i te zemlje koje su nam vrlo često uzor i volimo se sa njima uspoređivati idioti pa ne znaju što rade?Što i oni ne koriste samo plin?Za ugljen postoji sigurnost da će ga biti sigurno 200 godina i za njega nisu potrebne nikakve specijalne trase i ventili koji će ovisiti o odnosima među zemljama već se jednostavno transportiraju brodovima i ugljen je jako disperziran po svijetu a do jučer “zakašlju” odnosi ukrajine i rusije i evo eu u problemima sa isporukom,tko vam garantira da se to sutra neće događati sa južnim tokom?

     Da nebi netko mislio da ja zastupam interese plomina 3,vjerujte ja veze nemam o tome i uopće neznam što je dobro a što nije ali barem mi je malo čudno kako to da bogati nijemci ili danci skoro pola(40 i 48%) svoje proizvodnje električne energije temelje na ugljenu a plin im je zastupljen 14 odnosno 18%?A nas svi “nobelovci” su kontra tog ugljena i za plin su?Zar ipak nije barem malo čudno?

 14. Pa stvorena je takva klima u medijima da je i političarima nemoguće raditi,pa to je doživjela vlada jadranke kosor a sada i ova vlada koja je barem pokazala neku hrabrost da započme rješavati na tisuće hrvatskih problema i anomalija sustava a žive i rade u društvu gdje ih mediji svakodnevno doslovce razapinju i to već nakon mjesec dana što su preuzeli vlast.I sam sam nezadovoljan sa tempom kojim vlada radi reforme ali je noturna istina da ih na svakom reformskom koraku ti isti mediji razapinju na križ,svi su za reforme dok se dijeli šakom i kapom nezarađeno ali čim se nešto oduzima odmah drvlje i kamenje po “nesposobnoj vladi”,pa zato možda iznadprosječni ljudi ne žele ići u politiku,pa zato su nam političari ovakvi kakvi jesu,pa nemoguće je u takvoj klimi raditi.Pa zamislimo da svi mediji kao ja na ovome blogu komentiraju u negativnom kontekstu svaku emisiju koju naprave novinari na htv-u?Pitao bi ja njih kako bi oni tada mogli normalno raditi i stvarati?Pa zašto onda misle da oni na taj način to mogu raditi političarima i poduzetnicima i još očekuju da svi budu nobelovci?Ako je to način da motiviramo naše političare ili poduzetnike da budu puno bolji onda smo mi u kolektivnoj zabludi…Pa mi danas nemamo veće investicije gdje se ne prijeti referendumima i prijeti se tkz krupnim kapitalistima?Pa kako ćemo na taj način stimulirati naše građane da krenu u rizik poduzetništva a kamoli da ćemo privući strane investitore koji svakodnevno jedan drugome prenose iskustva iz hrvatske na razno raznim gospodarskim forumima u regiji i šire gdje se sve zemlje trude privući investitore?Pa mi danas uopće nemamo klimu u kojoj je poželjno investirati,u startu svi zbrajamo koliko će investitori možebitno zaraditi,nikada nikome nije palo na pamet da će možebitno izgubiti?Pa do jučer smo zbrajali dobit građevinara koji su gradili stanove a danas nitko ne zbraja njihove gubitke i bankrote?

  Pa nema stečaja u hrvatskoj koji nije prezentiran od strane medija da je to lopovluk i nepravda a isto tako nema dana da se netko na htv-u ne obračunava sa “zločestim krupnim kapitalistima” ili neoliberalizmom ma što god to u našoj zemlji značilo…Pa tako ćemo istjerati i vukove a kamoli ne potencijalne investitore,pa tim načinom prezentiranja imati ćemo svaki dan sve gore i gore političare jer pametni ljudi u tome ne žele učestvovati i vrijednji im je mir u životu nego da ih se svaki dan optužuje da su u službi neoliberalizma,zločestog kapitala itd,itd.Samo što im još nismo stavili žute trake?Svaki dan salve destrukcije,prozivanja,neobjektivnih želja,traženje čarobnih štapića,pa to postaju nemogući uvjeti za raditi.Pa vlada ili npr gradonačelnici imaju tisuće i tisuće problema,dnevno im se obraća čitava hrvatska i svi nešto traže,svi žele da su upravo oni prvi na redu i u toj masi problema još se moraju svakodnevno boriti sa novinarima koji im svaki dan podmeću nogu i još se hvale da je to njihov posao?To je nemoguća misija!Zamislite da tv pretplatnici osnuju svoju tv ili novine i da svaki dan imamo samo kritike na sve emisije koje proizvede htv,da se na sve stvari referiramo bez imalo objektivnosti sa koliko sredstava raspolaže taj htv,nego da sve od vrha do dna kritiziramo i da još vičemo;”da je to naš posao” Dali bi i jedan dobar novinar ostao na htv-u ili bi zbog svog mira i mira svoje obitelji otišao na privatne televizije gdje može živjeti i raditi u miru?

  Sjetimo se vlade jadranke kosor i zakona o radu,mediji u suradnji sa sindikatima,lesarom itd su izvršili takav pritisak na javnost da su i ovi današnji na vlasti “morali” potpisati peticiju za referendum ako su uopće htjeli dobiti izbore.Pa čitavo vrijeme se naši političari prilagođavaju medijima koji nameću raspoloženje u javnosti,pa zato i jesmo tu gdje jesmo.Pa nema danas mladog nezaposlenog čovjeka koji nebi rušio kapitalizam?Taj više ne postoji!Samo po meni minimum pristojnosti i demokracije bi bio da ljudi koji zastupaju takve stavove na htv-u jasno i glasno izađu na izbore ili potaknu referendum o promjeni društvenog uređenja a ne da nam se bez imalo preuzimanja odgovornosti svakodnevno na htv-u nude andersenove bajke i zastupaju antikapitalističke ideje?Pa bilo bi fer da ih jasno i glasno artikuliraju ili barem neka daju ideje odakle će to vlada isplaćivati “božićnice i regrese”,neka oni to kažu…A ovaj nivo rasprave koji se svakodnevno vodi katastrofa bez smisla i sadržaja,bez imalo osjećaja za realnost i stvarnost…Svi su u državi na funkcijama,kao i poduzetnici,lopovi, nitko i ništa samo su nam novinari nobelovci i visoko socijalno osjetljivi…Pa neka mi netko kaže dali je to realno?

  • Zapravo, rješenje je vrlo jednostavno, hrvatsku d.o.o. u stečaj, bez preustroja, samo nitko nema hrabrosti to potegnuti … a svi uvjeti za stečaj su ionako odavno ispunjeni ….

   • Pa marjane jeli vi vidite u što se pretvorila htv?Pa nama se javna tv pretvara u revolucionarni pokret koji raspravlja o temama iz gospodarstva i ekonomije na razini moje babe?Sve je nepravda i svi su lopovi?Istu priču svako jutro pričaju babe u mom ulazu o državi ali i o htv preplati?Gdje to vodi?Ja sam uvjeren da ti ljudi koji to svakodnevno rade još uz to misle da rade nešto dobro,revolucionarno u našem društvu?Valjda misle da će tako lakše hrvati proizvesti mercedesa ili boeing?Sve je njima tako jednostavno?Pa upravo takav naš odnos prema državi doveo nas je do toga da imamo ovoliko lopova,upravo takav odnos prema državi doveo nas je do toga da pojedinci sa bundama dolaze udariti žig siz za zapošljavanje,pa upravo zato smo mi svi nobelovci a za sve je kriva država i političari,kao da je država jupiter a političari vanzemaljci,kao da ih nisu obrazovali i odgajali ti isti profesori koji ih danas najviše kritiziraju?

    Sve je postavljeno krivo?Pa sjetimo se priča iz 90-tih o “opljačkanim” bankama,tu je sve počelo a ja neznam niti jednog čovjeka koji je imao neku ozbiljnju ušteđevinu da ju je tada držao na našim bankama a da ne govorimo o tadašnjoj sposobnosti firmi da vraćaju kredite koje su uzele 80-tih?Pa zar je trebala tada vlada rh reći ISTINU?Da banke nemaju novaca i da firme ne vraćaju kredite?Pa tko bi onda štedio u tim bankama?Pa to je otvorilo prostor da polupismeni novinari pišu svoju istinu.Sve je postalo priča o pljački koje je bilo,to nitko ne negira ali to nije bio uzrok naših problema ali mi smo upravo to servirali kao uzrok narodu i opet danas radimo isto i time aboliramo svakog od nas kao pojedinca za sve što se danas događa u našem društvu.Pa nije valjda pljačka i politika kriva što nam je vegeta zadnji brend nacije?Pa nije valjda pljačka kriva što nemamo uređene zemljišne knjige,pa nije valjda pljačka kriva što smo napravili 250 tisuća bespravnih objekata,pa napravili smo ih isto toliko i u socijalizmu,pa nama tv novinari daju za pravo da ne poštujemo zakon i da radimo po svome jer ako je sustav pljačka onda i mi imamo pravo da budemo neposlušni u tom sustavu…

    Pa to je ta destrukcija o kojoj ja govorim.To je doljevanje ulja na vatru,to se radi i dan danas kroz prozirni populizam koji je zarazio ovo društvo…,bojim se da nas to vodi ka totalnom kolapsu?Gdje će to završiti ako vi uvjeravate ljude da smo mi svi nobelovci,sposobni,imamo bogatu zemlju ali nam “dušmani-političari” ne daju da se razvijamo i živimo blagostanje?Pa to su noturne laži,nitko nikada nije pobrojao koliko invalida imamo,koliko starih i nemoćnih ljudi,koliko je naša zemlja skupa za održavanje,nego vječno udri po škegru,šukeru,liniću,dalićki itd;Daj još!Pa odakle?Tko stvara i na kojem tehnološko organizacijskom nivou?Što ne mogu dati više i oni koji su tehnološki i obrazovno na višem stupnju od nas?Pa vi time svijesno ili nesvijesno dovodimo ljude u zabludu umjesto da potičete ljude da mijenjamo svijest,navike,odnos prema državi na način da se ne pitamo što će država učiniti za nas već što ćemo mi učiniti za državu,pa nama i danas 75% bdp-a se vrti u okviru države,pa mi i danas imamo socijalizam,pa nama su i danas masu privatnih firmi socijalističke jer su do jučer poslovale samo sa državom?Ali ne,mi i dalje želimo još više države?20 godina nam prodavaju priče o pravim ljudima na pravim mjestima?Pa što će napraviti pravi ljudi na pravim mjestima kada nemamo kritičnu masu u narodu koja će ih podržati i u bolnim stvarima koje mora proći naše društvo,pa kako će roditelj prisiliti svoje dijete da uči i radi kada mu se svakodnevno na htv-u servira priča “o zločestim roditeljima”,pa to je nemoguća misija,to su otvoreni pozivi na anarhiju???To stvara i diktira svijest i raspoloženje u našem društvu.Pa nama se servira istina po kojoj nam svima blagostanje po rođenju pripada,sve blagodati ovoga svijeta nam pripadaju,to su teze koje nam se svakodnevno serviraju,nitko ne priča o “znoju i suzama”,pa u nas se još uvijek smatra da obrazovanje i usavršavanje završava sa diplomom na fakultetima,pa zato danas imamo završene ekonomiste koji ne znaju što je bdp a kamoli da znaju što drugo?Nama se servira laž,populizam i vodi nas se ka razini pećine…Zato je i moguće da već par godina raspravljamo o preraspodjeli onoga što uopće ne stvaramo i jednostavno nemamo?Zato nam je sve kriv šuker ili linić,oni su krivi što ne dijelimo više onoga čega uopće nemamo?Pa zar to nije kolektivno ludilo?Prihvatimo tržišnu ekonomiju i onda tražimo sigurnost radnih mjesta,želimo da nam kapitalizam bude isti kao socijalizam “samo da ima tri puta više para i blagostanja”,svi viču “da je država dužna da se pobrine za svih nas” a nitko se ne pita tko će se onda pobrinuti za državu?Svima puna usta proizvodnje i poljoprivrede a svi bježe u gradove u tople urede i onda se čude kako su ovi što su ostali na selu tako tehnološki nazadni,neproduktivni,nekonkurentni itd,itd?Svako malo nam šalju poruke da mi nećemo biti sluge u svojoj zemlji,konobari i kuhari itd a u sljedećoj rečenici govore o našoj obali i turističkiom potencijalu ali opet u sljedećoj rečenici kažu da će hoteli i golf igrališta devastirati našu obalu a odmah iza toga kažu da raste broj nezaposlenih i da je stanje katastrofaPa zar to nije kolektivno ludilo?Čovjek se u tom ćušpajzu više ne može ni snaći a kamoli o njima racionalno ili trezveno razmišljati?Sve postaje besmisleno,ludost;populizam i neznanje postaju standard naše svijesti,pa mozak su nam isprali sa njihovim neznanjem,naricanjem i populizmom,još malo pa ćemo početi vegetirati,ubili su ljudima volju za životom jer sve je pljačka,za sve je kriva država i vlast,nema nigdje ni s od promicanja stvaralaštva svakog pojedinca,poduzetnicima su ubili volju za životom,ljudima za radom i odgovornosti za budućnost vlastite države,nigdje ne promiču obaveze nego non stop prava,prava i opet naša prava,pa taj nivo svijesti ne može izdržati ni kuvajt,norveška ni saudijaka arabija zajedno….Sve je destrukcija!

  • Bez veze. EU je spas za nas jer EU uređuje neuredne nacije. Zamislite da do sada nismo imali proces pristupanja EU gdje bismo bili, kakvi sve ‘naši’ zombiji bi tek onda i koliko poharačili ovu zemlju. To mi je kao ono kad kažu ‘pa zašto mi ne bismo bili kao Švicarska (drugovi moji)?’ Pa zato jer nismo kao Švicarci. Također je vrijedno za primjetiti totalnu demagogiju ili nerazumijevanje oko početnog stanja. Nije naše početno stanje neka održiva idila u kojoj mi nismo ju EU, ali ‘eto možemo’ kupovati europske i japanske aute, stanove po europskim cijenama, a raditi balkanski kao do sada (a to sve plaćati novcima koje posuđujemo od prokletih globalista). To je bilo ionako neodrživo, ne treba nama ‘šok’ da propadnemo. U tom kontekstu je EU za nas spas da nas urazumi i svede na pravu mjeru prije nego se potpuno samouništimo.

   Također, ključna riječ za nezrele a materijalno pohlepne narode koji su time došli gdje su došli je ‘rule-based policy’. To je ključna stvar za Hrvatsku. Rule-based policy. Da nam netko nametne pravila kojih se trebamo pridržavati.

  • Pavuna zna što priča u biti, sve što je iznio je istina. EU će nas koštati glave kao i ostale zemlje kada tome dođe vrijeme. Novac kojem je baza kredit i dug nije dugog vijeka, u EU ga nećemo moći ni promijeniti tako da nam nema spasa ovako i onako. Biti će onako kako nam drugi govore. Rat je možda završio oružjem u Europi, ali u svim ostalim pogledima nije. Priče o tome kako će nas korumpirana Europa naučit pameti su priče za malu djecu naravno.

   • Ma dajte. ‘Mi’ smo već davno sebe koštali glave. Kako ‘nam’ je EU kriva da smo do sada totalno ekonomski devastirali ovu zemlju i prije ulaska u EU? Oni su nam poslali Sanadera, cestograditelje, ekipu iz Dalekovoda, kao i birače koji su Sanadera i slične izabrali? Rekao bih da Pavuna to jako dobro zna, ali je planski populist jer ima političke ambicije, a takve populističke p***arije kod nas najbolje prolaze.

    • Ne bih se složio s vama. Ima jedna poslovica, čovjeku daj novac i uništit ćeš ga. Mi smo kao država 1994. godine prepustili finacijsku neovisnost i prešli na novac kao dug. Naša sudbina je bankrot, prije ili kasnije. Naravno, kamarila na vlasti će to samo ubrzati, isto kao i narod koji stalno glasa za iste. Naravno, HDZ = SDP (kao i sve ostale stranke) je već svima jasno. Ulaskom u EU to će postati i nepromjenjivo nažalost. Pavuna lijepo govori u teksu što je EU u biti, to je činjenica, slagali se vi s time ili ne.

    • Osnovna teza Vam je da smo ‘prešli na novac kao dug’, što bi to značilo točno?

    • Jednostavno rečeno, emisija novca u EU je prepuštena bankama, a države nemaju nikakve izvore novca bez duga. U konačnici skoro sav novac koji je u opticaju je stvoren kreditom i opterećen kamatom. Jedini je problem naći novac za otplatu dugova, jer sav novi novac prema statutu ECB-a (osim onog koji dolazi iz vana i nešto sitnih kamata na depozite koje drži ECB) može nastati od još većeg zaduživanja kod banaka. Dakle, imamo potpuno istu situaciju kao u Hrvatskoj. Tj. do stanja u RH je došlo usaglašavanjem zakona o HNB-u sa ESCB još od 1994. godine.

    • ah neotplativost kredita falacy…
     uglavnom to bi bilo istina kada nitko ne bi defaultao, nadalje tvrdnja da drzava nema nikakve izvore novca bez duga je glupost. Nadalje iako smatram da je FR banking nemoralan iskreno receno valjda je svakom jasno da je HR mogla biti puno bolja drzava da nije nastanjena biracima kakvima je. Mislim jel Estonija ili Singapur imaju gold standard ? S tim se slazem sa nbakicem 100%, i za Pavunu isto, iako IMHO on je malo covjek neinformiran i bahat ali ne ciljano u politickom pogledu nego vise “slusajte mene velikog znanstvenika da vam objasnim”(nesto o cemu nisam napisao ni slovo znanstvenog doprinosa).
     Ne slazem se sa nbakic o EU… Npr pogledajte Francusku… oni su si upravo osigurali raspad sistema porezima, jos ranije imigracijskom politkom…:) a i opcenito u western world je imho trenutno na snazi government bubble i ako to pukne biti ce jaaaaako puno problema.

    • Ako uistinu smatrate da novac unistava ljude, drage volje cu se zrtvovati za vas i preuzeti taj rizik da vas oslobodim doticne opasnosti. Javite se na mejl da vam dam broj svog racuna.

    • Valjda je i eu kriva za bankrot jugoslavije?Igrao je isti film samo se glumci promijenili,samo smo mi jedinstven slučaj u svijetu da su nam komunisti uspjeli sakriti da je tadašnja jugoslavija bankrotirala,”valjda smo zbog zdravlja i promicanja fizičkih aktivnosti vozili par-nepar i ostali bez deterđenta i kave”,bili mi u uniji ili ne nama je stvarnost ista ma koliko je mi pokušali sakriti i preobličiti,kao drugo ja mislim da mi niti imamo kapitala,niti znanja niti radnosposobnog stanovništva da pokrenemo naše resurse-potencijale i privedemo ih funkciji.Uz to mislim da je jedina šansa europe da zadrži današnji utjecaj,blagostanje i značenje u svijetu jedna zajednica i mislim da je eu samo i samo nastala zbog toga a ne zato što se francuzi,englezi,nijemci ili poljaci vole.Mislim da je eu prilika da nam se malo osvježi pamet i znanje kao i pogledi na svijet u kojem živimo jer ako ostanemo u našoj čahuri vratiti ćemo se brzo u totalni nered,naš prirodni ambijent,u NAŠU stvarnost i priče iz 16 stoljeća.Da će biti lako u eu vjerujte neće,mnogi će prokleti dan što su glasali za eu ali ti isti ni tada neće razumjeti da je način našeg života u jugoslaviji pa onda u hrvatskoj čista utopija i da je nastavak takvog načina života jednostavno završena priča ako ništa onda zbog toga jer su se stvari u svijetu u političkom i gospodarskom smislu radikalno izmijenile…

     Eu ima danas slične probleme kao i hrvatska,jedino smo mi možda ekstreman prikaz današnje europe,najveći problem je epidemija populizma koja je zahvatila europu gdje se počinje vjerovati u nadnaravne moći pojedinaca koji bi kao mojsije trebali izvući narod iz “ropstva” bez znoja,suza i odricanja…Taj film neće gledati nitko u europi a pogotovo ne u hrvatskoj i zato bi bilo jako dobro prije nego u hrvatskoj “lesari” dođu na vlast da se to dogodi u nekoj drugoj zemlji eu.Da se ne naučimo na sebi već na drugima…
     .
     Bez kolektivne svijesti koja će upregnuti svakog pojedinca da brine o svojoj državi na najbolji način na koji on to može neće se niti jedna zemlja oporaviti čekajući mojsija i čarobni štapić a pogotovo se stvari neće riješiti nekom poštenijom preraspodjelom koju danas mnogi sanjaju kao riješenje svih naših problema,dapače tek tada će nastupiti teško siromaštvo,nadam se da ipak eu ima dovoljno pameti da nađe ispravan put i konsenzus jer ako nema jao si ga i njima ali inama…Prvi korak im mora biti konačna pobjeda nad populistima i vraćanje politike u zonu zdrave pameti,matematike i ekonomije a ne u utopističko-populističku borbu stranaka i političara za fotelje gdje se ne ne susprežu koristiti najprizemnije populističke ideje i fraze koje su nas i dovele do ovoga danas što živimo.Tko zna možda će nam stvarno trebati pet,šest “lesara” na vlasti u eu da shvatimo da je vjera jedno a stvarnost i realnost nešto sasvim drugo?Iskreno se nadam da ćemo takvo bolno triježnjenje izbjeći?Ali nikada se ne zna?Čudni su putevi božji?

    • Rekao bih da je osnovna teza da mi necemo moci vratiti dug. Jer rast generiramo dodatnim zaduzivanjem. U biti trenutno stanje (ublazeni pad) odrzavamo zaduzivanjem.

     Cak i prodaja drzavnih firmi koji prihode generiraju vecinom ili iskljucivo na domacoj potrosnji ne vodi ka rjesenju. Djelomicno ublazuje stvar je mice one s dugim prstima koji misle da je nase zapravo samo njihovo.

     Lokalno, gledano za Hrvatsku, privatizacija drzavnih firmi koji nesto izvoze moze pomoci. Kao i jacanje turizma i time priljev nove kolicine novca.

   • Da najbolja fora mu je da se island “resetirao”?Baš su se super “resetirali” stotine tisuća europskih građana koji su štedjeli i imali povjerenje u islandske banke i državu?Izađu građani na referendum i kažu da im štednju neće nikada vratiti.Baš fino,jedni se “resetirali” a drugi završili na prosjačkom štapu,znam jednog htvata u argentini koji je isto tako radio po farmama i rudnicima argentine,štedio svaku lipu i sanjao dan kada će se vratiti u hrvatsku i obnoviti kuću u svome selu i doživjeti u starosti drugu mladost koju nije imao a argentinci su ga isto “resetirali”,vratio se u hrvatsku onakav kakav je i otišao-gologuz,baš su humani ti islanđani i argentinci?”Resetirali” islanđani tuđu ušteđevinu?I još nam ih nameću kao uzor?Previše je ako je i od pavune?Uz put island ima 300 tisuća stanovnika,ogromne zalihe plina a rusi su im odmah pomoli sa posudbom od milijardu eura,nordijske zemlje danska,finska,norveška i švedska dale su im 2 milijarde eura pomoći,eu isto tako itd?Što se grci “ne resetiraju”,neka onda oni pitaju ruse hoće li i njima pomoći,sa istom svotom po glavi stanovnika,njima bi trebalo pošto ih “samo od rusa” 45-50 milijardi eura,od ostalih susjeda kao što su nordijske zemlje pomogle islandu recipročno u visini 80-100 milijardi eura itd.A da grci pitaju makedonce,albance,srbe i turke da im kao nordijci islandu posude 80-100 milijardi eura?Meni je nejasno kako takve gluposti mogu izgovarati takvi znanstvenici kalibra kao pavuna.Što se ne drže svoje struke nego izgovaraju ovakve ludosti kao u ovom primjeru navodeći nam island kao primjer?Evo ja sam vam matematički izračunao koliku je pomoć dobio island od nordijaca i rusa a sada vi sami prosudite kakve su šanse da takvu istu-recipročnu pomoć po glavi stanovnika, za “taj čuveni reset”, dobiju npr grci a kamoli španjolci i ostali…Uhvati te jeza kakve su gluposti obrazovani ljudi u stanju izgovoriti?Kao da je nestvarno?A ne treba nego samo zbrojiti dva više dva,meni se čini da matematika već odavno ne igra,ovo postaje sfera mitologije i vjere…

    • Jako je važno znati,da island nije “resetirao” štediše velike britanije i nizozemske već su vlade tih zemalja isplatile svojim građanima 3,8 milijardi eura štednje koju su imali na islandu i da dan danas to potražuju od islanda.Istine radi i to je jako važno znati,u ovom slučaju “reset” je netko platio da SPASI svoje građane…,ne zaboravimo da neki imaoci tadašnjih obveznica koje je argentina resetirala i danas vode spor pred američkim sudovima i ako ga dobiju argentina će doći u jako tešku situaciju-tehnički bankrot…Lako je danas pričati o resetiranju sa filozofsko-humanističkog aspekta ali kada se malo pogrebe ispod površine tada se shvati da je to uvijek ušteđevina nekih građana,bilo da je ona štednja,ulaganje u investicijske ili mio fondove itd.Danas se nama takve stvari serviraju jednosmjerno,”kao resetiranje je pošteno”,pitao bih ja te ljude koji to tako prezentiraju dali bi isto tako govorili da je u pitanju njihova štednja ili ulaganje u mio fondove za mirovinu?Na islandu je štedjelo 300 tisuća građana velike britanije,pitao bih ja njih dali bi se “resetirali” da je bila u pitanju štednja njihovih-islandskih građana i kako bi onda prošao taj referendum,oni su svoje građane većinom namirili i isplatili a to vam je isto kao da danas na referendumu pitate građane hrvatske koji imaju kredite;jeste li zato da ih vraćate ili ne,recite mi jednoga koji bi glasao za vraćanje kredita…Nevjerojatno je da marksisti danas kažu da je to bilo jako pošteno i još pozivaju druge zemlje da postupe isto a još je nevjerojatnije to da mi to kao takvo prihvaćamo i kažemo;da to je to!Tako treba!Kakve priče ljudima mogu proći,to postaje nevjerojatno?Prikažete jednu stranu istine i sve prolazi?

 15. Moje mišljenje je da ima stvari za koje je prof Pavuna u pravu, kao primjerice bankarsko-financijski sustav svijeta (mislim da to nije populizam). Ja se u velikoj većini stvari slažem sa svime za što se zalažete na ovom blogu (pa evo ruled base policy, mislim da je to ključ svakog napretka).Ali, s druge strane ne slažem se sa time da je svaki dug loš (postoje dobri i loši dugovi, to što to razni “Sanaderi” nisu uzimali dobre već loše dugove, to je nas je dovelo gdje jesmo). Isto tako treba otvoreno reći da “bankaroidi” i svjetski globalni financijaši snose dobar dio odgovornosti i o tome treba otvoreno govoriti.

  • Iskreno, kad čujem teze o ‘Rotshildima kao ljudima-gušterima koji su planski pokorili svijet, pa i primjerice uzrokovali ratove kako bi zadužili zemlje’ malo mi je čudno sve to, da ne upotrijebim teže riječi. U svakom slučaju, valjda je bilo bolje u srednjem vijeku ili u starom Egiptu kad nije bilo zlih ‘rotschilda’, ‘gatesova’, ‘rockefellerova’ i ostalih.

   • A i nisu imali sva silna tehnološka čuda, vozili se u S klasama, jahte, stanove, vikendice ….. da ne nabrajam dalje

   • A kako nam je tek moglo bolje biti da nema tih ‘ljudi-gustera’! 🙂 Nije valjda da za sve dobro sto danas imamo mozemo njima zahvaljivati? Pa sjetimo se samo Tesle. Takvi su ljudi kljuc napretka. A ne govna koja se cesto oko njih okupe.

    Koliko god je suludo misliti da nad nama vladaju ‘ljudi-gusteri’ isto tako mi je suludo misliti da neke organizacije, skupine ljudi, korporacije, nazovimo ih kako god, ne bi iskoristili ono sto im se pruza. Pa koliko je i prije njih pokusalo zavladati svijetom?! To je ideja stara koliko i prve ljudske civilizacije i ne bih je tek tako odbacio.

   • Mrziteljima kapitalizma je danas lako odletjet za Sj. Koreju u kojoj nema ljudi gustera, masona, banaka i kredita u svicarcima ni bilo kakvog kapitalizma (ne racunam bucmastog vodju i njegovu zenicu sa Dior torbicama koji ocito uzivaju u blagodatima istog) posebno ne takozvanog neoliberalnog. Lijepo ostavis svu imovinu sirotinji i sa jednosmjernom kartom u ruci – pravac Pyongyang. Siguran sam da bi ih bucmasti vodja docekao bolje nego sto je njegov djed docekao Tita. Mozda bi uletio i nekakav slet 🙂

  • Dani,vi polazite od stajališta da npr. svaki znanstveni pokušaj puta na mjesec mora uspjeti,pa zar se i financijski sektor ne razvija,zar i oni ne mogu napraviti velike povijesne greške iz kojih ćemo nešto naučiti u budućnosti.To naravno ne znači da i nakon ove recesija svijet neće upasti u neku drugu recesiju u kojoj ćemo opet svi biti najpametnji kada se već to dogodi.Pa koliko je znanstvenih pokusa propalo a na njima su radili najveći mozgovi koje svijet ima?Vi tim tezama zagovarate bezgrešno društvo koje će ići uzlazno do beskonačnosti?Morate shvatiti da ljudi nisu savršena bića i da je onda suludo očekivati da imamo savršena društva,izgleda da su samo kritičari savršeni a svi su ostali grešnici,u nas novinari godinama pišu romane gluposti a onda ubodu u jednu pozitivnu stvar i razotkriju pljačku i oni su onda savršeni a onda naiu jednog lječnika koji napravi grešku pri rutinskoj operaciji i razapnu ga kao isusa na križ.Odmah je zdravstvo nula,odmah niti jedan lječnik nevalja a ako pogledate što su oni pisali o heraku,čovjeku koji je pravomoćno oslobođen svih optužbi onda ćete shvatiti da su bankari u americi ili neki lječnici koje su oni prozivali mila majka koliko su oni grješni?Pa vratite se malo unazad i pročitajte članke o škegru kada je uvodio pdv,samo što nisu zagovarali da ga zapalimo na lomači,oktobarska revolucija,sve su oni i tada “bezgrješno” znali?Zašto vi danas od financijaša tražite bezgrješnost?Pa naravno da financijaši snose veliku odgovornost za krizu ali vjerujte mogli su se financijaši slikati da nisu imali u americi građane za saveznike…,da nisu ljudi povjerovali u nemoguće financijaši nebi mogli uopće izazvati krizu u americi,pa zato i imamo preko 20 recesija u svijetu,pa smisao tržišne ekonomije je da činimo i greške,pa zato propadaju firme i ideje i u tome se iskristalizira kvalitet ili bolje rečeno ono što mi u tom trenutku želimo,alternativa je da imamo centralni komitet koji je “bezgrješan i ima nadnaravne moći”,i da opet nosimo štafetu.Zamislite da trčimo po hrvatskoj i našoj bezgrješnoj premijerki ili premijeru nosimo štafetu za rođendan?Bilo bi na htv-u masu kandidta koji bi zaslužili da im je uruče jer su svojim radom i djelovanjem omogućili da nam “bezgrješni” dođu uopće na vlast…

  • Pavuna, Icke… na takave načine vjeorovati u teorije zavijere je smiješno, neprimjereno inteligentnom i obrazovanom čovjeku, vjerojatno niti ne izvire iz racija, velika je vjerojatnost da ima veze sa nekim psihičkiom problemom.

   Inače, ako malo bolje razmislimo, možemo doći do zanimljivih zaključaka o ovim temama:
   1. Rasprava o teorijama zavijere je bespredmetna sama po sebi.
   2. Povrh toga, vjerojatnost (uglavnom) da te teorije govore istinu je vrlo mala.
   3. Percepcija (obzirom na točku gledišta, nedostatak informacija, predrasude…) je tricky stvar. Zapravo, vrlo vjerojatno da ako je teorija zavjere istinita da “tako i treba biti” 🙂
   4. Sve u svemu, ovo je najbolji svijet od svih mogućih svjetova (stvarno!)

 16. Fenomen u hr i šire je sljedeći; meni treba nešto-odem u banku-uzmem kredit-imam to nešto.
  I onda kad uđu u problem ne mogu otplaćivati taj kredit i za to je kriva banka?!?!?!?!? halo?
  ‘Banke nas gule’ ‘Bankari su pohlepni’ ‘Deru nas kamatama’ itd itd…
  Svi zaboravljaju na onaj prvi korak ‘meni treba nešto- a nemam novca da to kupim’. .. Dakle nemaš novca da to kupiš.
  Vlastiti je izbor uzeti kredit ili štedjeti pa kupiti. Ali danas svi idu po sistemu hoću sad i hoću sve… ali to košta. Ne mogu banke za to biti krive.

  • Jos i nije strasno kad to radi gradanin. A sto kad se tako ponasa drzava? Pa onda kredit otplacuje novim kreditom, pa novim… i kamo to vodi?

   • Još strašnije od toga je što sada gledam na tv-u neko istraživanje hbor-a među mladima gdje se samo 2% mladih izjasnilo da bi išli u poduzetnike i to većinom oni čiji su roditelji već poduzetnici.Ako ovako nastave maja sever i ekipa iz petog dana i njima slični za godinu dana želja za poduzetništvom među mladim hrvatima mjeriti će se u mikropromilima.To je ono strašno i to je upravo ono što vam ja uporno ponavljam i govorim,takva je to propaganda da neće više nitko htjeti u poduzetnike,svi će htjeti biti novinari,profesori, birokrati,samo ne zločesti i pohlepni poduzetnici…Užas 2% mladih??????????????????????????????????

    • drzava preko svoje firme, htv, reklamira “svoj stil” zivota. reklamira se kao najpozeljniji poslodavac. reducira druge pozitivne primjere. stvara nove glasove i usmjerava ljude ka sebi, tako da moze birati kadrove za svoje firme… parazitski sustav koji se bori za opstanak.

    • http://www.jutarnji.hr/ante-cicin-sain–covjek-koji-je-prezirao-pesimizam/281715/

     Pogledajte(na dnu teksta) 9 teza ante čičin šaina,pazite čovjek u 9 točaka spominje tri puta POPULIZAM kao najveći problem našeg društva a u još najmanje dvije,tri točke se indirektno na njega referira.Pazite ovo govori čovjek impozantne biografije i puno prije početka ove krize.Pa taj populizam će nas uništiti,kako to danas ne shvaćaju odgovorni ljudi na javnoj tv ili u nekim drugim medijima,pile granu na kojoj sjede,gase vatru benzinom i od ljudi prave neandertalce jer kako drugačije protumačiti kada se neznanje,paušalne konstrukcije serviraju ljudima kao potpuna istina a da se uvijek pri tome manipulira najprizemnjim osjećajima ljudi?Zamislimo da je gotovina sada na povratku iz haaga počeo pričati “jesu li nas prevarili,o privatizaciji,crvenima i crnima itd?Pa u što bi se ova zemlja pretvorila?Pa nama treba optimizam, budućnost a ne kolektivno naricanje nad vlastitom nesrećom?

     Čovjek je ovaj problem vidio i tada i smatrao ga najvećim neprijateljem našeg društva koji nas vodi ka samouništenju…Od tada do danas populizam je zarazio sve pore ovog društva!

    • In another news… Lesar će prijaviti premijera Milanovića zbog namjere prodaje državne imovine.
     Populizam u svom najboljem izdanju!

     p.s. Svi dugovi se kad tad plate. Netko mora platiti. Ljudi se sjećaju socijalizma pa misle da kad su digli kredite i kad ih je inflacija pojela da to nitko nije platio i da je to samo zato što je bio socijalizam. A sad ovaj zločesti kapitalizam hoće nas da preuzimamo odgovornost i da plaćamo dugove.

  • Sjećam se jedne “kineske” epizode u BD62 nedavno, počela upravo s pismom namjere.

   Al dobro, burza treba i kockare i “fundamentaliste” 🙂

   • Stoji to sve Luka, samo je žalosno da se velika većina Hrvata protivi strateškim investitiorima (pogotovo ako su nedaj Bože strani), osim u ovakvim slučajevima kao što je Dioki ili Badel. Onda su takvi investitiori spasitelji. Sva sreća da velika većina Hrvata nisu dioničari Petrokemije.

    • U pravu ste, jer ljudi ne razumiju koliko nešto može biti neefikasno ako je državno (jedina iznimka koju znam, a ako netko zna još koju molim da napiše, je Češki ČEZ, elektroprivreda u državnom vlasništvu ali dobro vođen biznis).

     Ili još gore, teorije o uvođenju tržišne utakmice na neka područja smatraju “samo teorijom”, a u praksi “moramo štititi svoje interese”. Iako je to istina za mali broj slučajeva (LNG terminal bi bio jedan od njih, ako se ne varam), on je stvarno mali.

     Ovo sam napisao isključivo jer pismo namjere koje triggerira 30% rast dionice jednostavno nema nekog smisla – kad se deal približi potpisivanju e onda se može početi govoriti o “spasu” kompanije. A ja bi stvarno i dalje volio vidjeti da strani investitori ulijeću u pogone pred stečajem – ne zato što možda crodux ne bi znao napraviti istu stvar, nego zato da imamo “success story” sa stranim investitorom u velike pogone koji onda možemo “reklamirati” drugima.

 17. http://www.seebiz.eu/jansa-sindikalni-zahtjev-za-referendumom-o-proracunu-je-sabotaza/ar-52209/

  A o ovome sam pisao više puta,naši sindikati su im potpisima za peticiju o referendumu za kolektivni ugovor pokazali kako se to radi.Činilo se do jučer nemoguće ali evo ipak je moguće?Ovo je da ti se pamet smrzne?Što će nam uopće vlada?Možda je sljedeći referendum;Jeste li zato da svi u eu imaju minimalnu plaću od 5000 eura sa time da odmah vežemo valutnu klauzulu uz chf i usa dolar(to bi se obračunavalo po tkz. slovenskoj formuli).Adio pameti!Nakon ovakvih stvari nitko pametan više neće ići u politiku?Imati ćemo sve gore i gore političare na vlasti?Pa jučer je naš ministar branitelja fred matić rekao da jedva čeka da mu završi mandat.Ja ga potpuno razumijem jer ovo više nije demokracija nego populističko ludilo,mi bi ubuduće trebali napisati listu želja i snova pa tko voli da nas vodi neka izvoli?Zamislite dokle ovo ide?

  • Ma taliban.

   E al još da Zoki malo proprčka po ovom blogu pa nauči kako našamarati bedake koji rade ovakve populističke pi*darije…

  • Ma na koncu će se Pavuna učlaniti u tzv. laburiste, mislim da bi već sada, ali da ipak pozicije moraju ‘pravedno’ rasporediti, pa pregovori traju!

   • Ako je to istina mene jako čudi da surađuje sa azijatima a koliko znam laburisti su kontra mjera štednje a upravo ti azijati nas europljane prozivaju “da smo razmažena derišta,koja se i u siromaštvu ponašaju kao pijani milijarderi i ne želimo zavrnuti rukave i raditi više”,pa to su poruke koje nam stalno upućuju njihovi ekonomisti,političari,pa čak i premijeri”valjda zbog toga pregovori sa pavunom dugo traju…”,dok se usklade sa azijatima,možda dobijemo konvertibilnu valutu?Možda će nam onda biti bolje kada usvojimo azijski zakon o radu?

 18. Da mi je doživjeti da nas pavuna i lesar “kreditno resetiraju”,pa “onda mogu mirno umrijeti”,sva sreća da pavuna ima smještaj u švicarskoj?

  • Philips,nedao bog da ovi sa htv-a naprave emisiju na tu temu,jeste li ikada čuli da su oni spomenuli te riječi malezijskog premijera a kamoli da su napravili emisiju na tu temu a sve čine da se obistini malezijsko proročanstvo,kao da navijaju da nam se to dogodi i to sve rade nesvijesno,to je gora opcija nego da rade svijesno,puno gora…

 19. Isak,pa to ste mogli odmah pretpostaviti kada ste vidjeli proračun za 2013 godinu.Isto se dogodilo ovoj vladi kao vladi jadranke kosor…,žalosno je što nisu imali hrabrosti na početku mandata,i da su ih ribiči i htv uspjeli izbaciti sa kolosjeka,sve im se isto dogodilo kao jadranki kosor,upitno je što ova vlada dalje može učiniti,dubioze u sustavu su takve da to mora biti vlada sa “mačetom” i mora nažalost doći 100-200 tis ljudi na ulicu ali to je posao koji će odraditi ova ili nova vlada ili mmf,netko će morati da nam se ne dogodi grčka a onda je kraj…tada nam vlada neće biti ni potrebna…Neka se kukuriku koalicija javi na htv da njih pita za savjet-kako dalje,oni su puni novih ideja pa možda što konstruktivno smisle…

  • Članak sam po sebi je bezvezarija, ali tema plina je velika, o čemu sam još davno i više puta pisao na ovom mjestu. Evidentno je da PTKM plaća daleko previsoku cijenu plina, ali mislim da tu nema zavjere Vlade.

   Danee okolnosti ugovaranja su bile teške (jer je još bio na snazi propis o samo jednom dobavljaču na jednoj pristupnoj točki). Međutim, mislim da je PU Jagušt katastrofalno pregovarao, kako što se tiče cijene, tako i dvogodišnjeg ugovaranja. Tko zna, možda mu je motiv bilo ne da maksimizira dobit, nego da osigra stabilnost, kako bi ‘bez pritiska’ mogao imati veći promet.

   U cijeni plina vjerojatno gubimo nekih 200 mil. kn godišnje. ALI nekompetentnim snagama, blokatorima razvoja i vjerojatno raznim lopovima u firmi odgovara i da postoji tako veliki problem pod koji se onda može podvesti sve ostalo. Na razne druge neefikasnosti se vjerojatno gubi stotinjak miliona kuna godišnje. Također, onima kojima je bitno da samo parazitiraju, naravno, nisu za ravzoj. Tako do sada nije rađeno ništa na projektu kogeneracije itd.

   Imamo i potpuno apsurdne situacije da se ljudi koji su odgovorni za stvari koje su iznimno štetne za radnike i tvrtku u cjelini demagoški prikazuju svoju ulogu kao zaštitničku (Klaus i neki). Pitanje je koji su njihovi stvarni interesi kad su oko ovakvih stvari u stanju tako značajno lagati.

   Kao što sam rekao, uprava mora otići, i vjerujem da ako ima imalo razuma u NO da će se to dogoditi.

   Po mom računu, prirodna profitabilnost PTKM je oko 300 mil. kn godišnje.

 20. Pingback: Razno | Eclectica

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.