Uncategorized

Hrvatske dionice u 2012. odlično, a 2013. će biti još (mnogo) bolja!

Jasno, ako ne uvažavate da je tržište i dalje vrlo neefikasno i/ili vam je pokazatelj Crobex (koji je porastao, ali samo 0,01%!), ili ste se pohlepno kockali, a ne investirali, ne vidite to takvim – ali svejedno pogledajte ovaj post. A mnoge stvari idu u prilog hrvatskim dionicama u 2013. – očekujem 50%, a bio bih zadovoljan i s 30%

Ograda: Ova ograda je integralni dio ovog posta. Ako prihvaćate uvjet iz nje, možete nastaviti čitanje. U suprotnom, molim da napustite ovu adresu!

+ + +

1. Kao što znate (mislim da je) hrvatsko tržište dionica vrlo neefikasno, odnosno da cijene ne odražavaju javno dostupne informacije, pa time nastaju očite i enormne prilike. Ovo mi je očito da toliko kao što jasno da nakon noći dolazi dan, ali ću ipak stavljati ‘mislim da je’ dok mi se ne bude dalo napraviti jedan tehničkiji dokaz (a jasno, svatko može imati drugačije mišljenje), iako vjerujem da ste do sada ovdje imali mnogo čvrstih dokaza te teze.

2. I kao što znate moj pristup investiranju je zaista jednostavan, nema tu neke naročite mudrosti, samo odlučnost da vidim očito, ne zatvaram oči pred očitim i (koliko-toliko) sam uspješan u izmicanju poznatih psiholoških (kognitivnih) zamki. Pogledajte pregled dionica koje su tokom 2012. bile u Crobexu. Sivo su označene one koje su ispale tokom godine, a narančasto one koje imam i koje sam uglavnom imao (bilo je i malih špekulativnih izleta u neke druge) u tokom 2012., i što je uvjerljva glavnina mog hrvatskog portfelja.

Crobex dionice 2012-12-31

Ove ‘moje’ najveće 4 (‘Barcelona’) su u prosjeku porasle 33%. (‘Juniori’ 56%, ali su to manje pozicije i nisam ih imao u potpunosti od početka). To je rezultat koji je ostvariv zaista svakom!

3. Naravno, uz sljedeće ograde:

a. Ako razumijete da je hrvatsko tržište vrlo neefikasno, pa su mnoge informacije dostupne, a nisu uključene u cijenu, primjerice vrlo znažna ‘sila teža’ koja vuče na dolje dionice koje se oslanjaju na raspoloživi dohodak i diskrecijsku potrošnju ili položaj građevinara ili …

b. Ako niste birokratski fond manager (dinosaur) koji se uzda u to da će ‘fondovske’ dionice rasti ‘najviše’ baš jer su fondovske (a dinosauri su vječni pobjednici, zar ne?) … iako smo i u 2012. svjedočili fondovskoj sili na nekim dionicama, to je zaista ograničenog dosega, fundamenti kad-tad prorade, ne može se protiv sile teže.

c. Ako niste kockar, koji neproporcionalno velik dio portfelja stavlja u jednu ili dvije dionice bez obzira na fundamente koje ‘moraju puno porasti jer su puno pale’. Takvi će ponekad imati uspjeha (kao i loto igrači), pa će na sva zvona o tom pričati, ali dugoročno, njihov limes je ‘nula’, odnosno spašavanje ‘ostatka ostataka’ svog portfelja kao štednje u hrvatskim bankama, kupnje zlata ili novčanih fondova i ogorčneo piskaranje na forumima protiv dionica koje su propustili kupiti ili, još gore, koje su prodali da bi financirali svoje kockarske eskapade.

(A propos, molio bih ‘znalce’ da u 2013. ne spamaju blog (ne biste vjerovali koliko ima bolesnika, povrijeđenih duša itd.), IP adrese se bilježe, anonimnosti nema, a prijavom na ‘abuse’ liste možete ostati bez ugovora sa svojim providerom – recimo ‘znalac’ koji je bio aktivan na samu Staru godinu javljao se s IP adrese 93.136.95.108 (T-HT) – baš bi bilo glupo izgubiti pristup zbog malo psihoterapije, kad se ona može dobiti prilično jeftino.)

… ima još, ali sve ste uglavnom vidjeli ovdje.

Ali čak i da ste (luzerski) uložili upravo u ‘prosjek’ tržišta reprezentiran Crobexom, prinos vam ne bio 0%, nego skoro 3% zbog dividendi. Ovo nisu uočili naši medijski izvještači s tržišta, ali je nevjerojatno da dividendnu verziju indeksa ne objavljuje ni Burza? Njima kao da je u interesu što manje zanimanje za hrvatske dionice!?

4. ‘Buy-and-hold’ je zaista odlična strategija. Ako ste uložili nekoliko desetaka, ili nekoliko stotina tisuća kuna, već 5-6 dionica vam daje dovoljnu diverzifikaciju, u tu svrhu vam ne treba više. Troškovi transakcija (naročito indirektni: preskakanje bid-ask spreada i bijeg cijene, ako ste veći, onda i market impact – ako ne znate o čemu pričam, probajte npr. sada kupiti VPIK za samo 100.000 kn, ili ATLN za samo 20.000). A mnoge dionice su i dalje vrlo jeftine što otklanja velik dio rizika.

Vi naravno ne možete znati hoće li neka tvrtka ići u dokapitalizaciju i u kojem trenutku, s kojim akterima i po kojoj cijeni, ili da li će se neki dinosaur naročito glupo ili korumpirano zaletititi u neku dionicu, hoće li biti neko preuzimanje, u kojem trenutku i hoće li netko sklopiti neki veliki posao koji ga poslovno lansira ili spašava od bankrota itd. … ali kako (smatram da) su mnoge dionice vrlo jeftine, disperzirana strategija u sigurnije dionice (a to nije ono što se tradicionalno u našoj fondovskoj branši smatralo kao ‘blue chip’) dobro drži vjerojatnosti, a ograničava rizike.

5. Koje su naročito povoljne okolnosti za hrvatsko tržište u 2013.?

A. Najprije, pogledajte ovo fascinantno smanjenje prinosa na hrvatske državne obveznice u 2012. (Izvor je Tjedni pregled Zagrebačke banke):

Prinos RH obveznice

Ovo je pad prinosa (malo više od) od cijelih 4! Valuacijske implikacije su goleme. Sve se na koncu svodi na valuaciju (fundamente) i svaki valuacijski model treba dati isto (ako su pretpostavke iste, a metodologija zdrava) – jasno, neki su modeli precizniji, naravno da je DCF precizniji od DDM. Ali pogledajmo za ilustraciju što na nekom DDM daje smanjenje zahtjevane stope povrata za 4%; primjerice:
– ako je Vaša dugoročna stopa rasta bila (nominalno) g=7%, a zahtjevana stopa povrata (ono čime ste zadovoljni da vam dionica ‘odbaci’) čak k=30%, smanjenje k na 26% diže valuaciju za 20%
– ako Vam je g i dalje 7%, a k bio 25%, onda ovo smanjenje diže valuaciju za 29%
– ako Vam je g i dalje 7%, a k bio 20%, ovo smanjenje diže valuaciju za 44%.

Znači: prije ili kasnije će se cijene manje-više svesti na fundamente, a s obzirom na manje zahtjevane povrate novi ‘ciljevi’ su značajno veći nego početkom 2012.

Naravno, neke dionice neće iskonvergirati svojoj vrijednosti jer će tvrtke u međuvremenu propasti, ili će većinski vlasnici istisnuti male, itd. itd., ali to je sve sadržano u visokim zahtjevanim stopama povrata (mnogi ljudi rade jednu od najpacerskijih greški, smatrajući da nakon što su uzeli visoku zahtjevanu stopu povrata ne ulože u dionicu ‘jer može propasti’, umjesto da to ugrade u u ‘k’ – ja primjerice imam (male udjele) dionica u portfelju gdje sam savršeno svjestan da tvrkte mogu propasti, ali se u suprotnom slučaju nadam jako velikim dobicima, to znači da je mogućnost propasti ugrađen u visoki ‘k’).

A neke dionice iz Crobexa će padati ili se vucarati, pod utjecajem neumoljive sile teže (njihove) poslovne okoline, iako se može raditi o odličnim tvrtkama!

A propos, ovo enormno smanjenje prinosa pokazuje zašto su OMF-ovi ove godine imali jako visoke prinose (ni krivi ni dužni), kao i neki obveznički fondovi (no zanimljivo bi bilo vidjeti po koliko neki od njih knjiže Nexe itd.)

B. Neovisno o smanjenju zahtjevanih stopa povrata kao članica EU će RH naprosto doći na mapu (kao dozvoljeno ulaganje) nekih fondova. A dodatna likvidnost će donijeti do smanjenja neefikasnosti i rasta cijena nekih dionica. Jasno da će im neke brokerske kuće povezane s nekim fondovima ‘gurati’ neke ‘usual suspects’ dionice, ali to je ograničenog dosega jer će se novac prelijevati na cijelo tržište, pametnije kuće će već sada strancima otkrivati nove zvijezde, a one manje pametne će to morati s vremenom (kad se uvidi da su valuacije nekih dionica zaista netegnute).

C. Na nesreću, ili (vjerojatnije) sreću, sve smo više u ‘rule-based policy’, tj. vladajući rade ono što moraju raditi, a ne ono što žele raditi. Sve dosadašnje hrvatske Vlade su bile naglašeno socijalističke, a kako je rekla M. Thatcher: ‘Problem sa socijaliznmom je da na koncu potrošiš sve tuđe pare!’, tako i ova vlast zaključuje da ‘Mi ne štedimo, nego naprosto nemamo novca‘ (nija šija nego vrat). Jasno je što to znači za neke okidače, recimo privatizacije (napominjem da je totalni preokret na hrvatskom tržištu 2009. nastao uplatom svega možda 60-80 mil. kn svježeg novca od strane mirovinaca u OTP indeksni).

D. Kako se sad čini, već sutra bi mogao biti jako zanimljiv start godine (kako sada stoje stvari, DAX bi se mogao otvoriti nekih 1,5% u plusu itd.), što bi moglo dati lijepi opći ton za početak godine.

6. Što se tiče dionica iz Crobexa koje imam u portfelju (vjerovali ili ne) moja su očekivanje za 2012. bila čak i veća za njih,
(a) pa tako u iduću godinu prenosim jedan dio toga,
(b) u skladu s općim okolnostima, te
(c) kako mi se čini da za svaku od njih imamo značajne pozitivne promjene u poslovanju

ambicije su mi i ove 2013. povelike (da ne duljim, ali pogledajte npr. ADPL koji je iznimna kompanija, a trguje se po P/E = 7, što trebamo usporediti s dokapitalizacijom Leda po očekivanom (u 2013.) P/E = 10 – ništa protiv LEDA, dapače!, ali zamislimo kako bi izgledala eventualna dokapitalizacija ADPL, koja već i sada isplaćuje barem 50% dobiti u dividendu).

I dalje mi je teško naći bolje prilike u Crobexu, a naravno, ako igrate neku kockarsku igru u stvarnosti ili u kakvoj virtualnoj burzi i želite maksimizirati šanse da imate najveći prinos, možda je najbolje staviti sve ili većinu na neku vrlo rizičnu dionicu (skoro sigurno gubite, ali ako slučajno budete ‘u pravu’, pobjednik ste). U stvarnosti ipak to ne bih preporučio! U virtualnim portfeljaima preporučam imati nekoliko nickova i sa svakim napraviti tako.

Moja očekivanja za dionice iz Crobexa koje imam su oko 50%, ali bih bio zadovoljan i s 30%.

7. Molim ‘dobronamjerne’ novinare da ne zbrajaju moralistički moje dobite ili likujući gubitke (tko zna!), svatko ima pravo i priliku zaraditi tako da se kladi a Hrvatska neće propasti (odnosno biti spaljena zemlja). Za mene je 2012. godina počela zaista ‘zanimljivo’ s orkestriranim medijskim napadom sada Vjesnika, Businessa i nekih drugi (ne smatramo valjda da se kolega Patrik sam sjetio te teme?), a ispravno sam procjenio da ni Vjesnik, a ni urednik Businessa neće dugo. U ovoj godini očekujem da ćemo dobiti kvalitetnije vodstvo Poslovnog (kao značajnog poslovnog medija) tako da jedina kolumna o dionicama neće biti u stvari (ono što se meni čini, a mislim da mi se s pravom čini) prikrivena reklama Herbalifea, a možda i novu upravu Petrokemije (što bi bila fenomenalna vijest za tvrtku i dionicu!).

Vjerujem da ste primjetili ogromnu količinu negativne energije usmjerene prema meni, od strane profesionalaca u investicijama, novinara i špeklanata, ali i nekih kojima odgovara stanje u nekim kompanijama (a da bismo to razumjeli, moramo znati ponešto i o osobnoj imovini tih ljudi). A evidentno je da je moja uloga bila za sve njih, a naravno i za ostale koji na ovaj ili onaj način imaju koristi od razvijene ulagačke klime (koliko god to neznalicama izgledalo čudno, kvalitetno funkcioniranje tržišta kapitala je bitno i za ekonomiju, dakle i društvo, u cjelini – primjerice, tvrtke mogu lakše do kapitala, po nižim cijenama, država može u privatizacijama zaraditi više, tvrtke se mogu privatizirati tako da se u njima prekinu krađe i upropaštavanja, itd.) … još sam vam dužan nejverojatnu prepisku (ponio ih FB!) dva glavna urednika i dva direktora medija oko uspješne autocenzure i obrušavanja na neki koji su im navodno probali dojaviti (možeš misliti) za slučaj NEXE (čitava priča je montipajtonovska jer se radi o javnoi i velikoj priči, ali ne u njihovim medijima – pa oni kao misle da moraju autonecnzurirati kao da se ljudi informiraju samo iz njihovih medija, ali dobro opisuje mentalni sklop tih ljudi, ali kako su oni urednici i direktori medija, i društva u cjelini).

Zlosutnost, zloba, zavist i (stoga) zla kob (4Z) i dalje prevladavaju u ovom društvu, ali vam mogu potvrditi da ću i dalje biti aktivistički investitor (naravno, sve u granicama pristojnosti i legalnosti), a tako nadam se učiniti i ulaganje sigurnije (barem u onim dionicama u kojima imam interes) i uspješno živcirati eksponente 4Z. Ali možda ću malo manje pisati i nastupati u medijima, naprosto mislim da je skoro sve rečeno, a – nećete vjerovati – kako sam ustanovio da je skroz bolje vrijeme upotrijebiti na druge stvari (uglavnom je prilično vremenski i drugačije zahtjevno napisati jedan post!).

8. U svakom slučaju, želim vam svima odličnu investicijsku godinu, i lijepu i dobru u svakom drugom pogledu. Svijet je sve bolje mjesto, a bit će to i Hrvatska, samo se mora svesti na svoju mjeru, što je, naravno, najteže u mentalnom smislu.

Napomena: Imam sve dionice označene narančastim u gornjoj tablici, te također i ATLN. Ovo nije preporuka za ulaganje, u tom smislu potražite savjet svog investicijskog savjetnika ili kakvog drugog profesionalca. Sve tvrdnje su se podrazumijevaju ne kao definitivne izjave nego kao moje ‘misli’ o tome. Primjerice, ‘2013. će biti mnogo bolja’ treba čitati kao ‘Mislim da će 2013. biti mnogo bolja’ itd.

Kategorije:Uncategorized

95 replies »

 1. Sretna nova godina 2 013 svima na ovom blogu a posebno g.Nenadu Bakiću i da se ostvare sve njegove želje……iako mnogo toga ne razumijem , većinu svog portfelja držim u barceloni i juniorima……mnogo toga izgleda jednostavno i logično i slažem se sa većinom ljudi koji artikuliraju svoja razmišljanja na ovom blogu !

 2. Dijelim mišljenje sa autorom i nadam se prosvjetljenju svih koji u ovoj državi žive i rade. Na ovim stranicama može se doći do prosvjetiteljskih stajališta koja mogu pripomoći velikom broju ljudi da prestanu biti mrzovoljni i konačno shvate da nije grijeh zaraditi koristeći svoje znanje. Sretnu i uspješnu novu 2013. godinu svima koji se nađu na ovim stranicama.

 3. Odličan post za početak godine – uz pozdrave iz Buenos Airesa, sve najbolje i daljnji (stalni) boravak u gornjim redovima tablice prinosa autoru!

 4. Interesantan post, osim ovih zakljucaka izvedenih Hr bonds… ono ako netko stvarno netko misli da bi slobodno trziste posudivalo Hr vladi po 3%
  neka mi se javi, imam mu za prodati nogometni stadion . 😀
  Naravno ja nemam pojma zasto je yield takav, moze biti da je samo stvar da kada ude Hr u EU da ce implicitno ECB to garantirati, nadalje je pitanje naravno tko je kupovao i koliko…
  @C tocka… da teoretski, ali problem je sto neke drzave ala Grcka toliko duboko mentalno a i ono matematicki gledano zaglave u socijalizmu da nije samo stvar u tome da ce vlada morati nesto napraviti jer zahvaljujuci demokraciji ja zaista vidim samo katasrofalne stvari za Grcku. Dakle doista mislim da je moguce da hr prijede point of no return kada vlada cak i da hoce ne moze stvari ispraviti. Naravno sve je moguce i iskreno ja bas ne vjerujem da ce se hr pretvoriti u takvu banana drzavu, no sve je moguce… sada da li je vjerojatno…
  BTW vezano za znalce :), osim ako je nesto osobno tipa prijetnje mislim da je pretjerano da abuse sluzbi ga prijavljujete…

  I na kraju naravno svim kapitalistima 🙂 pozdrav i sve najbolje u 2013.

 5. Poštovani,
  Prije svega sva najbolje Vama i obitelji u novoj godini, za dišpet svim Doom doctors, žalost dešperatnima i onima koji navijajući za, ili čak potičući, vicious circle na našem tržištu u stvari štite neki svoj vrlo opipljivi interes. Vaš blog već je do sad donio više dobrog dobronamjernim sudionicima na tržištu kapitala u RH nego puno solidno plaćenih “stručnjaka”.
  Slažem se s iznesenom procjenom o vjerojatnom porastu cijena kvalitetnog i podcijenjenog dijela društava na našem tržištu u bližoj budućnosti, kao i sa iznesenim argumentima za rast (nešto veći ili manji, brži ili sporiji, svejedno).
  Vidite li mogućnost za povećanje racionalno usmjerenih aktivnosti OMF-ova i “povratak” malih ulagača na naše dioničko tržište, posebice u svjetlu trenutnog omjera prinosa i rizika na RH i druge državne obveznice, razine kamata na štednju, cijene i realnu perspektivu zaštitnih ulaganja u plemenite metale i sl.? Pored pozitivnog utjecaja na živost tržišta i valuacije, to bi omogućilo i porast “blagostanja” za širu populaciju i povratak povjerenja demosa u tržište. Što bi moglo poslužiti kao okidač za pozitivan razvoj događaja u ovom dijelu, ili mislite da su prosječni mali ulagači osuđeni tek na “šišanje” u kulminaciji sljedeće euforične faze? Mislite li da bi famozna “država” (Vlada i ostali privješeni igrači) mogla povući kakav dugoročno pametan potez za tržište tijekom sljedeće faze privatizacije?
  Kakve su Vaše procjene o realnim mogućnostima razvoja fondovske industrije i same Zagrebačke burze? Kojim bi tempom moglo doći do internacionalizacije kod fondova? Ipak je ovo blog o tržištima kapitala, a ovo igrači koji ključno utječu na njegov razvoj.

  • 1. Da, očekujem porast likvidnosti i s time cijena, koji što se može dogoditi na više načina:

   A. Jedan ili više kupaca, stranih fondova se aktivira, vidjeli ste kakvu je likvidnost donio samo jedan (?) veći misteriozni kupac u drugoj polovici prosinca, koji je (čini se) tražio uglavnom pakete. Ovdje trebate uočiti da je jako teško kupiti značajnije količine hrtvaskih dionica, tako da to povećanje potražnje svega 20-30 mil. kn (ako kupac baš želi kupiti) može dovesti do povećeg povećanja cijene.

   B. Jedna privatizacija (mislim da je ovdje najpotentniji PTKM) može dovesti do značajnog oslobađanja likvidnosti kod malih i srednjih invetistitora koji bi to velikim dijelom usmjerili u hrvatske dionice.

   A propos ovog drugog, kao što znate, i ova naša Vlada je socijalitička (tako da i njih zanima ‘povećanje potrošnje’), pa kad bi stvarno razumjela kako funkcionira tržište kapitala u RH, znali bi da samo jedna takva privatizacija može dovesti do značajnoj porasta cijena na cijelom tržištu i onda ‘wealth effecta’, tj. situacije u kojoj bi se mnogi ljudi osjećali bogatije, sigurnije (kad im raste vrijednost njihovih ulaganja, a mislim da u RH ima barem pola miliona dioničara, samo u HT ih ima valjda (?) preko 200.000, a to su ljudi koji imaju te dionice i znaju da ih imaju (za razliku od nekih koji i ne znaju da imaju dionice, i što je to)).

   Ono što mnogi ne razumiju je da je likvidnost mnogih dionica mala jer je cijena niska, a ne jer im je cijena visoka. Nema dionica. To znači, da kad bi cijena jednom broju dionca porasla (a neke od većih dionica nemaju taj fundamentalni potencijal), onda bi se oslobodila likvidnost.

   Povećanje cijene i likvidnosti će zasigurno dovesti do nove popularnosti dionica u hrtvaskom puku i opet će i novine pisati o dionicama, itd.

   2. Fondovska industrija je praktički mrtva, o tome sam već pisao, pa i govorio na konferenciji Burze, ali ekipa ‘profesionalaca’ to ne želi čuti. U zadnje vrijeme imamo neke zadnje čavle u lijes, recimo katastrofalni razvoj s Erste fondovima ili situaciju oko RBA fondova. Vidjet ćemo i sve više ‘prljavih’ strategija društava za upravljanje, a to je pripajanje loših fondova dobrima, tako da se iz povijesti izgubi loša izvedba (pogledaš u 2013. neko društvo za upravljanje i ono vodi samo jedan fond, koji je već 2-3 godine pozitivan, ali ne znaš da su imali još 3 jako loša koji više ‘ne postoje’ jer im je imovina pripojena dobrom fondu; ali udjelničari su im možda postali prosjaci).

   Nakndae od 2%-2,5% plus ostali troškovi (prevladavajuća struktura) naprosto su neodrživi, a pogotovo za njihovu razinu komptencija, reicmo nekima od njih sam još prije godinu ili pol do dvije objašnjavao potencijal npr. KORF, a oni udarili po obveznicama Nexe ili DLKV, što reći.

   Velik broj tih fondova, skoro svi, su miš-maš, bez jasne strategije pa čak i bez benchmarka (na Balkanu očito i nezamislivo postaje normalno), tako da će izloženost stranim tržištima im preoteti strani fondovi koji će se prodavati i u RH. Tako da će društva za upravljanje, mislim, većinom postati prodajni kanali za strane fondove.

   Nekoliko boljih će se isprofilirati, koji će imati fokus na RH i biti uglavnom alat strancima za ulaganje u RH, ali i njih čekaju donekle svjetliji dani jer će s povećanjem popularnosti i Hrvati malo više ulagati u te fondove.

   3. Što se tiče zlata, dijamanata i raznih piramidalnih i Ponzijevih shema (Amway, Herbalife …) to će možda i dobijati na popularnosti, ali relativno gubiti, jer će dionicama rasti važnost. Zlatni genijalci imaju ‘mali’ problem jer taman kad su izažli iz svojihj rupa i počeli regrutirati naivce u ‘my precios’ nekako im polupalo zlato, a toj ekipi koja ulaže u zlato je (kako nema fundamenata, nego je samo bitno koliko Indijci ulažu u miraz) je jedini driver za rast cijene, sam rast cijene.

   4. Zagrebačka burza će još neko vrijeme životariti i onda biti preuzeta. Za sada je glavnim playerima (OMF-ovima) korisno da je pod njihovom kontrolom (ne želim se svaditi ali bih vam tu mogao ispričati neke stvari, tako da neka ostane samo ovako). Što je u biti nevažno jer …

   5. … Srednjoročna perspektiva hrvatskog tržišta kapitala je da će neke tvrtek otići u bananu, jedan broj će biti otkupljen s Burze (kroz istiskivanja itd.) u čemu će mali dioničari jako dobro proći kao u slučaju Plive, ZAPI ili Riječke banke (i to je onda endgame u tim dionicama), a jedan dio će se preseliti na relevantne Burze (primjerice, mogu zamisliti kako će se jednom Maistra i Valamar Adria holding spojiti i izlistati u Beču ili Londonu).

   • @nbakic
    evo jedne cudne zamolbe:
    buduci da vas ljudi ne vole jer ste uspjesni (u Hr je bolje biti lopov i sutjeti nego biti uspjesan i pricati o tome) a vi ne volite zlato molim vas nastavite pljuvati po ulaganju u zlato tako da ljudi u kontru vama ulazu u zlato.
    Hvala. 😛
    salu na stranu usporedite zlato sa “prisilnim ulaganjem” u OMFove
    i stednju u Hr banci pa mi recite sto ima najbolji risk/reward. 🙂

    • Kako točno računate risk/reward?
     Gledajući u retrovizor? Ako je tako, zar nije zlato jedina investicijska klasa koja je od 70-ih u gubitku?

    • Pitanje je kolega kako ti OMF-ovi knjiže neke dionice. Lako im je danas, treba vidjeti kako će se stvari odvijati za 20-ak godina kad prvi ljudi odu u mirovinu i zatraže te novce. Iskreno se nadam da ću otići u mirovinu kada dionice ponovno budu precjenjene, vidjet ćemo. Ja ulažem u srebro i zlato već više od 4 godine i skroz sam zadovoljan. Ispratit ću taj bull market svih vremena do kraja(ili blizu kraja) i onda ući u slijedeći bull market a taj će nadam se biti onaj od dionica.. sve najbolje u novoj

    • @nbakic
     sto sam htio reci da po meni je zlato sigurnije ulaganje od Hr obveznica i stednje(za Hrvate, jer sam vec ranije objasnio da je ludost po meni ulagati u drzavu u kojoj zivis sav novac jer stavljas novac i sebe u jednu kosaru (ako se stanje u drzavi pogorsa raste vjerojatnost da izgubis posao, i da ce ulaganja u tu drzavu izgubiti na vrijednosti)), iako nijedno od toga 3 nije ultimativno ulaganje za sve za sva vremena(vjerovali ili ne i Schiffov je plan iskrcati se iz zlata u dionice ako/kada US se prebaci na kapitalizam 😀 ). Poanta je bila da o zlatu pricate kao scam scheme, dok se ne sjecam da ste napisali da su OMF scam da banksters mogu cuclati krv radnim ljudima a da je stednja u bankama jednaka stednji u IceSaveu. 🙂
     Naravno ja ne mislim ovo o stednji, ali poanta je bila iako ne mislite da je kupovina zlata ok ulaganje to ne znaci da je to neki ogromni scam… Naravno da ima firmi koje prodaju “special” kolekcionarske zlatnike koje naravno placate 80% preko spot.., no sto onda vjerojatno ima i investicijskih savjetnika koji ce vam savjetovati da kupite 10y US bonds 😀
     za povrat – od kada je ljubljeni $ fiat cijena je porasla poprilicno, naravno ne linearno jer je bio bubble koji je pukao kad je FED digao k.s. i pad je trajalo sve do pucanja .com bubblea. Ali ovo su ipak druga vremena neko kada je Volcker drmao FEDom jer sve na stranu valjda je svakom jasno da US vlada ne bi mogla podnijeti 2% kamate a kamoli 20%.
     Da skratim argumente Soros je kupio zlato. 😀
     No ne zelim o tome jer poanta moga posta nije bila da zlato proglasim superiornim dionicama nego da kazem da ako netko ulaze u “mrtvi” metal, a ne u produktivne dionice da to ne znaci da je to po definiciji glupost.

    • 1. Stvar je ukusa, ali nije za odbaciti tezu da je zlato sigurnije ulaganje od HR obveznica, pa u tome se slažemo?

     2. Također, zlato je legitimna špekulativna klasa, pa čak i inveticijska.

     3. Naravno da je bilo i da će biti velikih makro fondova koji će se ‘kladiti’ na bilo koju investicijsku klasu. Recimo, ja mislim da je dati 100 mil. usd za sliku totalna idiotarija, ali to ne znači da za neke velike fondove nije dobro ulagati u skupe umjetnine.

     Dakle, ono može biti ‘začin’ ili hedging ili sl., a ne dominantna investicija.

     4. Moja primjedba na zlato, posebno u Hrvata, se odnosi na trash i ‘subotarski’ pristup njegovih zagovornika i ‘investitora’ u njega. Ljudi koji kupuju zlato većinom to smatraju kao ‘novo otkriće, sad će i oni zaraditi’, neku okladu kao kad su ulazili u razne MLM-ove, kupovalo ‘prvoklasne’ nekretnine u Zagrebu ili ulazili u lance sreće. Kladio bih se da većina hrvatskih ‘investitora’ u zlato nema dionice ili ima neke ostatke od kad su ‘uspješno’ špekuirali 20067.-2008., pa iz te perspektive poraženosti, a ako imaju viška novca, ulažu u ono što im se čini ‘bezrizično’, a radi se u jaaaako rizičnoj investicijskoj klasi, primjerice oni koji su kupili na zadnjem vrhuncu 70-ih nisu ni do danas vratili uloženo!?.

     O zagovornicima ulaganja u zlato u Hrvata (ili, za ‘najveće znalce, srebro – jer zlato je za raju!’) možda i ne vrijedi troštiti riječi ali možda ipak da spomenem da se radi uglavnom o nekoj anonimnoj totalno trash ekipi (zašto bi netko bio anoniman u takvim stvarima, osim ako nema neke netransparentne interese) a najjači su mi oni velikani na nekoj konferenciji o srebru, koji su navodno investitori svjetkog glasa, a da ih istreseš, možda bi našao 10 dkg srebra u njima.

    • @nbakic
     zakleo bi se da sam odgovorio vam, ali mozda sam se trebao ulogirati nakon sto stam kliknuo objavi komentar, a ugasio sam tab 😀
     Stoga
     ukratko:
     potanta je bila u tome da o ulaganje u zlato govorite kao o scamu, dok to isto nikada ne biste rekli za Hr stednju ili Hr OMFove, iako je po meni zlato bolje ulaganje. Jos sam mislim spomenuo Sorosa i Bill Grossa, ako je zlato ok za njih (kao dio, ne 100% portfelja) onda je ok i za mene. 😀

   • Jedan osvrt na 1.A.”Jedan ili više kupaca, stranih fondova se aktivira, vidjeli ste kakvu je likvidnost donio…….. svega 20-30 mil. kn može dovesti do povećeg povećanja cijene.”

    Prema zadnjem godišnjem izvještaju Zagrebačke burze promet dionicama u 2012.g. je bio HRK 2,9mlrd ili sa blokovima 3,1mlrd.

    Prema mjesečnim izvještajima Hanfe, od 31.12.2011. do 30.11.2012. OMF su vrijednost ulaganja u HR dionice podigli sa HRK 5748 M na HRK 6115 M. Znači, povećanje niti HRK 400 milijuna. Moja pretpostavka je da su to nove kupnje dionica,a ne rast vrijednosti postojećih dionica. Neka su ostali Buy&Hold investitori još 100 milijuna, ostaje preko 2,5 milijarde špekulantskog novca. Bez objašnjenja, onako odokativno, neka je “godišnji obrtaj” HR špekulanata 10 puta, mislim da se najveći dio prometa na burzi vrti sa špekulantskih 200-250 milijuna kuna. Ovo su sve moje pretpostavke. Prateći vaš blog nisam primjetio (što ne znači da niste negdje naveli već dosada) vašu analizu ili procjenu koliko prometa rade Buy & Hold investitori, a koliko su špekulanti?

    Želim reći, kao mali investitor na HR burzi stvarno se radujem da se pojave novi investitori, stranci. Očekujem da njihova likvidnost moje pozicije/dionice barem utrostruči.
    Koliko bi bilo dovoljno novog kapitala za takav scenarij? EUR 50 milijuna mislim da ne bi imali gdje utrošiti

 6. Uspješnu 2013. želim svim čitateljima i tebi Nenade da budeš i dalje tako poduzetan i inspirativan.Moje razmišljanje se bitno ne razlikuje od tvojeg po pitanju izbora kvalitetnih dionica i juniora Barce kojima se tek počela otključavati vrijednost međutim ima jedna dionica u kojoj vidim potencijala za otključavanje vrijednosti a to je luka rijeka.Molio bi te Nenade ako imaš volje malo analizirati ovu dionicu.Hvala.

  • Mislim da je Luka Rijeka odlično pozicionirana tvrtka, da ima veliki potencijal, ali mislim da dionica LKRI ima problem, a to je da tvrtki vjerojatno treba kapitala za ambiciozniji ravzoj, pa da bi mogla uslijediti značajna dokapitalizacija koja bi značajno razrijedila postojeće dioničare, s obzirom da se se trži na znatno preko BV, ne vjerujem da bi dokapitalizacija išla po toj cijeni. Ovdje je, naravno, rizik i taj da govorimo tek o potencijalu, a ne postojećoj izvedbi, za primjer ‘vječno potencijalnih’ dobro je pogledati i LKPC koja na koncu, čini se, i ne zna što bi s novcem od dokapitalizacije nego ga vraća dioničarima.

 7. Sretno u novoj godini svim čitateljima Eclectice i sudionicima hrvatskog tržišta kapitala, da im se želje ostvare i vrijednosti dionica otključaju te da prepoznaju pravi trenutak za prodaju ili kupnju svojih vrijednosnica (te da im država što manje kvari planove).
  Poseban pozdrav i dobre želje autoru bloga, da ne posustane u svom prosvjetiteljskom nastojanju te da mu i juniori i seniori donesu još puno pobjeda u tržišnoj utakmici!

 8. Pridružujem se “čestitarima”, svim čitateljima Eclectice (autoru bloga i vjernim komentatorima posebno) sve najbolje u novoj godini!

  Hvala g. Bakić na svim dobrim upisima tokom prošle godine! Puno ste dobroga učinili za zajednicu svojim pisanjem, a na to se nakalemilo mnogo izvrsnih komentara posjetilaca bloga. Možete itekako biti ponosni zbog toga.

 9. Postovani gospodine Nenade,temeljem svih pročitanih sadržaja ovom prilikom želim vam čestitati na uspješnosti procjene investicijskih odluka koje su rezultirale uspjehom!U narednoj godini želim vam jos više uspjeha!!!

 10. Gosp Bakicu, sve najbolje u privatnom i poslovnom planu u 2013. Veliko hvala na edukaciji i informiranju u 2012. nastavite ovim tempom i ubuduce.

  Pozdrav iz suncanog Baghdada.

 11. Sve najbolje u novoj vama i svim čitateljima i komentatorima.

  http://cafehayek.com/2013/01/quotation-of-the-day-508.html
  vrlo zanimljivo i za Hrvatsku, malu ekonomiju poput Novog Zelanda koji je 80ih napustio socijalizam i protekcionizam i prigrlio slobodnu trgovinu i tržište.

  evo i isječak

  Not only capital but also people move to where there is opportunity; and this is an essential part of creating new wealth and prosperity. This was dramatically illustrated for me in 1978, during a taxicab trip from the Wellington, New Zealand, airport to my hotel. The driver was friendly, and I asked, “Tell me about your country.” He replied, “It’s really wonderful. I don’t like paying half my small salary in taxes, but we receive so much that is free: health benefits, prescriptions, free education through college and advanced graduate study. I am just a cab driver, but my son is going to be a medical doctor. He has finished his medical degree and internship, and will begin practicing next year.” In recognition of his obvious pride, I said, “How wonderful. You have every right to be proud. Is he going to practice in Wellington?” He replied, “Oh no, he’s going to Australia. You can’t make any money here.” The New Zealand economic crisis hit about two years later. New Zealand could not compete in world markets – and could no longer afford socialism.

 12. uspješnu Novu godinu svima, a naročito gospodinu Nenadu Bakiću, jedinom pravom zaštitniku hrvatskih kapitalista i neoliberala.
  možemo li vidjeti prepisku tih novinarčića sa FB?

   • Taj gospodin je jedan od onih menagera koji je sa prihodima svoje firme izgubio trku sa inflacijom a kamoli da je generirao kakav rast,2006 godine kraš je imao prihod 938 mil kuna a danas ima milijun kuna prihoda,to je gospodinov rezultat u šest godina…,ali on ne staje držati predavanja “što i kako bi trebalo”,što to nije primjenio u krašu koji je godinama vodio?Nije se pomaknuo “od bronhija i lakše se diše”…,kada im pogledaš stranicu upadneš odmah u depku i još stavili na stranicu da imaju svoju “misiju i viziju”

   • U biti mislim da je nanjušio da je donesena odluka o ukidanju obveznog doprinosa HGK, pa ovime provocira, naime kako bi nakon toga mogao reći da je to obračun s njim kao osobom, tj. nadajući se da je to dovoljno jaka karta da odgodi donošenje odluke.

    • Vidošević sugerira da bi se naša konkurentnost povećala sa devalvacijom kune,evo srbi su to napravili odmah na početku krize i sada su pred bankrotom,tada im je eksplodirao javni dug?Da se tako postiže konkurentnost onda bi danas afrika i ukrajina bile najkonkurentnije zemlje svijeta?E da to ide tako jednostavno?Ne mogu nikako razumjeti te ljude koji misle da hnb ima čarobni štapić?Što rumunji i bugari nisu konkurentni i na eu standardu?Imaju i oni njihovu centralnu banku i vujičića i neograničeno veliko tržište?

  • Ne znam samo dokle će taj “veliki stručnjak” biti u javnosti? U svim iole normalno uređenim državama bio bi u zatvoru.

 13. G,Bakic dali su isplaceni udjelicari Njivica koji su bili na skupstini FNVC-a
  i po kojoj cijeni.Sto nose udjeli Hotela Njivice i Fin Rijeka u buducnosti,postoji li mogucnost isplate udjela,odnosno ako nebude isplate sto nose udjeli u buducnosti.
  Unaprijed zahvaljujem.

  • Koliko znam nisu isplaćeni, dioničari (koliko znam) ne mogu ni tražit dok nisu društva upisana, a kad se upišu imaju (ako se ne varam) dva mjeseca roka. Ovo nije pravni savjet, a trenutno i nisam u toj temi pa i ono što sam malo dublje znao moram ponovo pogledati.

   Za Finvest Rijeka ne znam, vjerujem da bi to trebala biti solidna kompanijica ako taj udjel M. Filipović želi ostaviti kćerki, a što se tiče Njivica, mislim da to poprilično vrijedi i da će biti dobra tvrtka, pogledajte ovdje http://www.njiviceresort.com , pa onda bilancu razdvajanja. Mislim da će i sam Finvest corp biti odlična kompanija.

 14. Želim Vam puno uspjeha u 2013. godini.
  Hvala Vam za vrijeme i trud koje potrošite na pisanje bloga. Vrlo je profesionalan i inspirativan.

 15. Hrvatska polako tone, Crobex je u laganom plusu a Barcelona sa Messijem opet rastura :-). To sve govori o ulagačkoj strategiji koja je na kraju krajeva tako jednostavna. VUPIK je ostvario značajni rast otključavanjem likvidnosti a isto će se desiti TISKU iduće godine. KORF je priča za sebe a perspektiva turizma u Hrv. je ogromna ali kao da to neki ne shvaćaju još. Bravo i za našeg ministra Ostojića koji je po meni najbolji ministara turizma kojeg smo imali do sada.
  Ne sumnjam u izvedbe Barce i iduće godine a Vame se zahvaljujem što ste nekim od nas otvorili oči i pomogli nam u racionalnom donošenju nekih investicijskih odluka. Sve najbolje Vama i svim forumašima želim u ovoj godine – prvenstveno zdravlja.

 16. 2 pitanja:
  1. Jel ovaj prinos na hrvatske euroobveznice od 3% znači da se Hrvatska država sad može zaduživat uz toliku kamatu? Pretpostavljam da se radi o 10 godišnjoj obveznici izdanoj 2005. i da je onda logično uspoređena s njemačkim 10 godišnjim bundom. Međutim njemački 10 godišnji bund nema tako niski prinos( oko 0 ili čak i negativno) pa mi se na prvi tren učinilo kako je riječ o realnim prinosima. Ni to objašnjenje ne zadovoljava budući da znamo kako se Hrvatska zaduživala oko 6 i pol i 7% početkom prošle godine. Tako da mi je graf ZABA-e vrlo zbunjujući. Drugi izvori ukazuju na pad prinos na hrvatska obveznice no ne tako radikalno kao ovdje( http://www.tradingeconomics.com/croatia/government-bond-yield)

  2. Zašto Vam je zahtjevana stopa tako velika? Ok, niste je točno definirali, varira od 20-30, no i jedno i drugo je poprilično.

  • 1. Ovo nije neka temeljita analiza prinosa, nego samo ilustracija, iz koje je jasno vidljivo u kojem smjeru i kako jako idu stvari.

   2. U nekoj razumnoj, profesionalnoj analizi zaista bi bilo bezvezno uzimati zahtjevani povrat 20-30%, teško bi bilo navući na više od 15%, vjerojatnije 10-15%, to uglavnom ovisi o ukusu i osjećaju analitičara. Zašto ‘osjećaju’? Primjerice, govorimo o hrtvaskoj premiji na rizik za euroobveznice, a tokovi novca koje će (uglavnom) generirati hrvatske dioince su određene kunama (neki su znatno manje osjetljivi, kao ADPL, KORF ….), tako da imate i očekivanja od deprecijacije kune, ali kako ta deprecijacija nije nezvisna od kreditnog rizika (u ekstremnom slučaju jasno da devalvacija znači i povećanje spreada), tu se stvar vraća s druge strane, sve je povezano.

   Ali u svakom slučaju je u svrhu profesionalne analize apsurdno tražiti 30%.

   Druga je stvar što pojedini investitor očekuje. Recimo, ja sam možda jako risk-averse, recimo da nemam očekivanih zahtjeva na povećanje toka novca itd., pa mi se ne da investirati u ovoj zlokobnoj društvenoj i ekonomskoj atmosferi ‘za kikiriki’. Vjerujte, rađe bih stavio novce u Švicarsku za 0,5%, nego u ovakvoj klimi ulagao za 12%. Tako da su moja očekivanja barem 30% za htvaske dionice, tražim sam takve prilike.

  • Pisao sam već da je to očekivano i razumno za njih jer je to OTP uravnoteženi fond (što se lako vidi uvidom u Top 10 i njihovu osobnu iskaznicu). Koliko vidim, imovina im je na kraju studenoga bila 26 mil. kn, pa bi prema ovim cijenama taj udjel za njih bio preko 6% imovine fonda. Kako je to uravnoteženi fond, a ovo ne naročito likvidna dionica, očekujem da će i dalje skraćivati poziciju, time postižu dva cilja: smanjuju izloženost na razumnu mjeru i povećavaju likvidnost dionice. Za samu dionicu je dobro da se dolijeva malo likvidnosti, ovog rasta ne bi ni bilo da Ersteovi fondovi nisu iskrcali znatno veću količinu počevši od oko 140 kn.

 17. 8:30 😀
  Reakcija CNBC crew je ono najbitnije…
  btw za sve koji misle da ce se Hr politicari opametiti… morate se sjetiti da smo sada imali priliku napraviti nesto i relativno daleko od izbora osim lokalnih, i naravno nista…

 18. Poštovani,

  Sve najbolje u 2013 godini.

  Imate li možda info odnosno jeli znate možda jeli potrebno podnositi poreznu prijavu za povravt poreza od dividendi do 12 000KN za 2012 godinu?

  lp

  • Nisam baš siguran, ali kako je to (valjda) porez po odbitku, već su Vam (valjda) naplatili pri isplati, pa ako ne tražite ukupni povrat poreza (valjda) ne. Ovo nije pravni ni porezni savjet, nego ga molim potražite na relevatnijem mjestu.

  • Naravno da ćete trebati podnijeti poreznu prijavu. Naime, zakon kaže da je za male dioničare isplata do 12.000 kn neoporeziva, međutim SKDD Vam je pri isplati obračunao porez i prirez te umanjio isplatu. Do kraja januara bi SKDD na kućne adrese trebao poslati obračune isplata iz kojih se vidi koliko ste poreza platili, pa sa tim obračunom imate pravo tražiti povrat plaćenog poreza na iznos do 12.000 kn (ne 12.000 kn poreza nego na iznos isplte do 12.000.kn). Za detalje malo guglajte po netu ili u krajnjoj liniji zovite PU.

   • Zvao sam poreznu gdje su mi rekli da se može tražiti povrat poreza na temelju dohotka od kapitala-dividendu koji je odbijen prilikom isplate iste (12%). No naravno to je potrebno zbrojiti sa dohotkom od plaća ukoliko je osoba zaposlena koje se oporezuju sa npr. 35% u mom slučaju što u konačnici može/će vjerojatno za većinu i mene značiti da ću morati platiti porez od npr 35% i za isplaćenu dividendu jer mi zbroj godišnjih dohodaka + dividenda spadaju u razred od 35%. Ispravite me ako griješim, ali Linić je uzeo svima cca 1% dividende svima osim nezaposlenima koji dobivaju dividendu? Ispada da je najbolje u Hrvatskoj nažalost raditi na crno!!?

    • I to minimalno 1% jer će se većini zaposlenih osoba zaračunati porez na kraju godine veći od 12%. (u kategoriju od 12% spadaju oni sa minimalnom plaćom) što znači da će se većini ukoliko im se zaračuna porez uzeti više od 1% za dividendu.

    • Gledajte, nisam još vidio novi obrazac prijave poreza od dohotka, ali pretpostavljam da stvar funkcionira kao i prije sa olakšicama na životno osiguranje, dopunsko mirovinsko, ortopedska pomagala i slično.
     Dakle, prikupite sve potvrde o plaćenim porezima (IP obrazac, potvrda SKDD, ostale potvrde ako ste po nečemu platili porez od dohotka …), u poreznoj prijavi navedete sve primitke, osobne odbitke, ostlale olakšice (tu će se navoditi tih 12.000 kn) te izračunate koliko poreza trebate platiti po tom obračunu. Zatim uzmete potvrde i vidite koliko ste poreza platili. I na kraju jednostavnoizračunate da li ste preplatili porez ili vam država treba vratiti …

    • Ovo 35% sam naveo proizvoljno jer su stvarni porezni razredi 12, 25 i 40%. (isprike ako spamam)

   • Tome se i ja nadam, čini se da nam je uprava načinila lijepu uslugu lošom izvedbom i skandalima, zajedno s onim bukačem, toliko su se razotkrili da su ubrzali procese.

    • Poštovani, što mislite o dionici vern-r-a, proizvode životinjske lijekove ali i humane lijekove, potpisali su ugovor s pfiser-om o ekskluzivnoj prodaji njihovih lijekova na hr tržištu, većinu prihoda ostvaruju izvozom. Hvala
     SRETNA NOVA GODINA SVIMA

    • Ne znam, uvijek mi je djelovala nekako otužno i neatraktivno, pa nisam dublje ni proučavao.

  • Podravku država nema što privatizirati kada je već privatizirana i ključ u podravci drže mio fondovi i podravka se može preuzeti putem burze uz odobrenje mio fondova,tu se po medijima provlači ideja o dokapitalizaciji i ključ svega je hoće li se ta dokapitalizacija sprovesti “da sve ostane isto” i dali će se mio fondovi ponašati kao da su oni “država”,zasada je to tako,ja se iskreno nadam da će se tražiti strateški partner za dokapitalizaciju koji je u stanju dići podravku na jedan viši nivo jer ako mio fondovi dokapitaliziraju podravku sve će ostati isto…Pod ucjenama države mio fondovi će vezati konja kako država kaže…,kao i do sada-politika će određivati tko će upravljati podravkom…,nekako mislim i osjećam da ovaj put mio fondovi neće dopustiti takav scenarij jer znaju da im novi izbori donose eventualno novog upravitelja,možda se varam ali vidjet ćemo što će se tu događati,za petrokemiju je posve normalno da se traži strateški partner i da se ne dozvoli bilo kakva privatizacija nego samo ona koja će jamčiti razvoj petrokemije,mislim da je tu zainteresiranih kupaca dovoljno da se može dobro odvagati što je najbolje za petrokemiju i za državu…

   • A te priče o zadržavanju paketa od 25% su čisti populizam i svijesno gubljenje novaca na prodajnoj cijeni,upravo to isto danas prodavaju kao priču i slovenci koj privatizacije banaka i zato je zainteresiranih kupaca sve manje i manje jer nitko ne želi da mu se zbog dnevnopolitičkih igara država upliće u posao,ako i nađu partnere gdje će država ostati vlasnik 25% to će uspjeti napraviti pod znatno nepovoljnjim uvjetima nego da država skroz izlazi iz vlasništva.To je opet čisti populizam!Evo slovenci su sedo jučer hvalili kako su zadržali svoje banke,mi smo im se zbog toga čak i divili a od tih banaka danas nije ostao kamen na kamenu,uostalom imali smo i mi NAŠ hpb pa znamo koliko puta smo ih spašavali novcima poreznih obveznika…Ta priča o 25% je čisto prodavanje magle da “kao narod to lakše prihvati”

 19. Ima li netko da su mu u Novoj stigle “papirnate” knjige s Amazona i koliko su ga Linicevci oderali za to zadovoljstvo?

   • Umorio se čovjek objašnjavajući profesorima o sanaciji banaka koje nisu imale nikakve veze sa kapitalom koji se prodavao prilikom privatizacije?Neki ljudi kao da su prespavali rat pa npr ne znaju da su banke čitav rat isplaćivale plaće u bezvrijednim hotelima koji su već tada bili devastirani do boli,ne samo u hotelima nego i u tisućama drugih državnih firmi i država je sanacijom samo defakto vratila ono što je godinama uzimala iz tih banaka da bi mogla financirati rat i održavati socijalni mir i normalno funkcioniranje sustava,vratila je štedišama ono što im je godinama uzimala,nije sanirala banke nego štediše.Možete misliti kako su sve te firme koje su uzele kredite 80-tih ili 90-tih mogle servisirati te kredite i to još 98 godine kada se urušavao istočni blok i nije se znalo u moskvi tko pije a tko plaća,jelcin je teturao po kremlju i hvatao bijele miševe a svijet je bio u strahu da se nuklearno oružje prodaje na buvljacima …Šonje im objašnjava ali mora biti da je sve uzalud,oni bi dekretima određivali kamate za gospodarstvo,evo imamo primjer amerike gdje fed ima na raspolaganju sve monetarne instrumente pa se opet muče da preokrenu trend kod zaposlenosti a neki naši ekonomisti hoće od hnb-a napraviti veću priču od samog fed-a,zamislimo što bi se dogodilo da rohatinski nije držao pričuve na 20%,o tome nitko ništa ne govori,za sve je danas kriv hnb,kao da fiskalna politika nema veze sa ničim,kao da se tu ne kreiraju sve politike,bilo ekonomsko-gospodarske ili monetarne… Ispasti će na kraju da je hnb kriv što smo stvorili koruptivno-rođačko-stranačko gospodarstvo i istjerali sve investitore iz zemlje tako da mi između sebe možemo preljevati iz šupljeg u prazno?Valjda je i hnb kriv što najednostavniji sudski procesi i danas traju cca 6 godina,valjda je hnb kriv što se građevinske dozvole još izdaju po godinu ili dvije dana a dok se mi dogovorimo između stranaka,sa udrugama i građanima oko prostornih planova i projekata treba nam minimalno desetljeće,još danas su nam aktuelni projekti koje smo osmislili prije 20 godina i još nismo na čisto jesu li ti projekti nama prihvatljivi ili nisu.Mora da je i zato kriv hnb?Možda je kriv i zato što još uvozimo 60% struje i što hep već 20 godina ništa nije investirao a svako 5 godina pojavi se netko iz politike sa prezentacijom nove “revolucionarne”energetske strategije hrvatske,puna su nam usta strategija od energetike do turizma a još nismo obnovili i privatizirali 50% državnih hotela a kamoli da smo druge resurse stavili u funkciju,grenfield investiciju u turizam i nemamo jer još nismo sami sa sobom načisto što mi to zapravo hoćemo…I zato je kriv hnb?Možda je hnb postavio i upravu u podravku i osmislio aferu spice?Svašta ćemo mi još prikrpiti hnb-u?I hpb je njihov grijeh?Vjerojatno je rohatinski odobravao sve te političke kredite?

    • Po nekim našim ekonomistima ispada da bi mi devalvacijom kune imali jeftiniju naftu,plin,sirovinu,strojeve,tehnologije,automobile,kamione itd,kao da bi devalvacijom sve bilo riješeno u 24 sata i kao da to više nikada nebi morali uvoziti?Pročitao sam davno jedan komentar iz srbije gdje čovjek kaže “da nema te devalvacije koja će omogućiti prodaju televizora EI niš ili zastavinih automobila jer oni neće naći kupca da se prodaju po bilo kojoj cijeni.Pametnome dosta!

    • Antune, ta dvojica su ekonomski analfabeti sa misijom očito. Devalvacija je u suštini jednako povećanju produktivnosti rada. Znači devalvacija od 10% je ista kao da sav rad odjednom postane 10% produktivniji. No devalvacija ima i nedostatak jer nam sve što uvozimo a pogotovo ono što koristimo u proizvodnom procesu poskupi za isti iznos, pa se dio produktivnosti tu izgubi.

     E sad obzirom da država oporezuje rad sa oko 50% mi zapravo u tom poreznom opterećenju imamo mogućnost za povećanje produktivnosti, ali uz potrebnu štednju na strani državne potrošnje.
     Naravno političarima se štednja ne sviđa, nije popularna, pa onda radije kupuju ove analfabete da lobiraju za njih.

    • Pa naravno da je to tako,eksplozija cijena stanova i kreditna ekspanzija kupnje automobila i nekretnina direktno vam je povezana sa podizanjem plaća u javnom sektoru i državnim poduzećima,pa skoro svi jamci i sudužnici su vam danas iz javnog ili državnog sektora,takve su banke najviše voljele a da ne govorimo kako je to direktno utjecalo na rušenje konkurentnosti u privatnom sektoru kao i generiralo veliki uvoz roba…Sve vam je to u rukama fiskalne politike ali koga je bilo briga za našu trgovinsku bilancu,nikoga to nije ni zanimalo a da ne govorim o našem mentalitetu i preziru prema stranim investicijama u doba najveće svijetske ekspanzije,mogli smo im prodati “pola jadrana” i danas ga otkupiti nazad za trećinu cijene ali ne mi smo vikali “tuđe nećemo svoje nedamo”,tako nas je naučio drug tito i zato sada imamo siromašne građane i državu koji više nemaju pojma šta da rade sa tom silnom zemljom i nekretninama,ubili smo sa procedurama i uredbama kao i sporim donošenjem prostornih planova i izdavanjem građevinskih dozvola,kompliciranim zakonima o gradnji koji ostavljaju dovoljno prostora da se tumače ovako i onako,otvore prostor korupciji,ubili smo volju hrvatima da grade i nešto investiraju a kamoli ne strancima a mogli smo u toj konjukturi zaraditi silne milijarde i danas živjeti od potrošnje eu državljana kojima bi jadran postao drugi dom.Da smo imali pameti krizu danas nebi ni osjetili ili bi je osjetili jako malo.Nismo bili u stanju iskoristiti naš jedini resurs u zlatno doba svijetskog rasta a naša “nafta” je jadran,otoci,klima i geostrateški položaj ali mi smo učinili sve da zakočimo hrvatske građane i državu da se na tim resursima obogate i sada više nikada nećemo imati takvu priliku ili bolje rečeno takvu povoljnu cijenu.Game is over!Mi kao da želimo da sve radimo u korist svoje štete?Pa nama je jedina šansa ili da uvezemo milijun radnika imigranata ili da privučemo na jadran stanovit broj europljana koji će tu oformiti drugi dom,ili kroz zdrastveni turizam i tako popunjavati rupu naših dubioza u mio sustavu i nadoknaditi naše starenje,neobrazovanost i inertnost stanovništva…Treće opcije i nemamo ali mi to još u 20 godina nismo skužili jer da smo skužili onda se nebi tako ponašali prema tome u razdoblju do 2008 godine kada smo te silne nekretnine i zemlju mogli dobro udati…Nema veze opet je sve NAŠE?

    • Znate li kada bi depardieu dobio u hrvatskoj državljanstvo kao npr u belgiji ili rusiji?Nikada a možda ni kasnije?Sada bi već imali deset udruga i pet organizacija civilnog društva koje bi eventualno takvu dodjelu proglasilo pogodovanjem krupnom kapitalu i bogatima.Takvi smo mi u svemu i zato nam sve te privatizacije strancima tako teško padaju,drug tito nas je tako naučio,”tuđe nećemo a svoje nedamo”,jedino je uvijek bilo sporno što mi tuđe hoćemo,tu ga nikada nismo poslušali…Što je nama gore to se mi bolje osjećamo?Koga je danas briga kolike su cijene dionica npr petrokemije,podravke,co,končara,đura đakovića itd,itd a o tome nam ovise mirovine ali boli nas ona stvar za mirovine bitno je da to sve ostane NAŠE a za mirovine ćemo se nekako snaći,uvijek ima budala u svijetu koje će nam posuditi da imamo dovoljno za mirovine i zašto da onda mi nešto prodajemo tim fuj strancima…

 20. Pozdrav svima a posebice g-dinu Nenadu,na nekim drugim forumima citam komentare da se laganini ukcavate u IGH..je li to istina i ako jest,zasto ste se odlucili na IGH i kakva su vasa ocekivanja glede ove,po meni,iznimno potentne dionice( svoju je kalvariu odradila te se financijski stabilizirala ulaskom dva jaka dionicara u postupku dokapa).
  MiaIII

 21. Pozdrav Nenade,čitajući jedan forum naišao na poruku gdje je jedan forumaš objavio Vašu privat poruku u kojoj ste objavili da ste prodali dionicu ipkk a s obzirom na odlične fundamente to mi izgleda u najmanju ruku iznenađujuće?Imam ipkk i meni je ona jedna od tri favorita u 2013.godini.

  • Kakvu privatnu poruku?

   Pa napisao sam to ovdje: https://trzistakapitala.wordpress.com/2013/02/22/dd-ima-novi-website/#comment-27260, a nikakvom ‘forumašu’ nisam slao. No, nema sumnje da će luzeri koji su pohlepno kupovali IPKK na 800 ili 1000 kn ‘žestoko osuditi’ taj moj potez da sam u dva tri mjeseca kratkotrajno bio u toj dionici za nekih simboličnih 40-50%. Neko vrijeme sam se premišljao jer mi se nije dalo uključiti u tu igru budući da je bio jedan zaista nesposoban prodavač, ali mislim da je moje uključivanje zapravo i bilo odlučno da se dionica odlijepi od toga dna – naime nisam htio uzeti cijelu količinu, nego ostaviti nešto i trejderima za likvidnost i, dobro se sjećam, to je uglavnom stajalo dok se nije pojavila veća kupnja (moja, iako rascjepkana u više naloga) i onda su se i ti špekulanti ohrabrili. Ne moram ni govoriti, znalci koji su to pohlepno kupovali i držali, skoro sigurno nisu kupovali na 140, ali će sigurno biti puni ‘osuda’, možda i ti fondovi će reći kako ‘nije bilo fer’. Ne znam.

   Inače morate znati da ti razni ‘forumaši’ koji takve stvari izmišljaju (da je privatna poruka) i kao znaju sve i ‘znaju’ kako moja ulaganja ne valjaju i kao brinu se, kao njih u biti ne zanima, oni su najvjerniji pratioci ovog bloga, svaki komentar oni vide. I također, dok javno pljuju po raznim odličnim ulaganjima (jer ih nisu oni izmislili a htjeli bi biti neki gurui), to kupuju; naravno na imena bliskih osoga. Evo jedan na oca imao KORF i baš ga prodao pred neki dan. Morate paziti kod tih ljudi jer ih ima opasno opsjednutih burzom, ali u smislu fiksacije na svoje velike gubitke od pohlepe i neznanja i oni naprosto ne mogu drugačije nego biti 100% negativno fokusirani na to, to im je smisao života.

 22. Odlično ako ste izašli. Sada će biti manji pritisak na prodaji, a s vremenom kod ponovnog ulaska novi potisak ma kupnji. Dionica koja izdrži Nenadov izlazak bez značajnijeg potresa može ići samo gore. Naravno osnovni razlog zašto to očekujem jesu fundamenti.
  U zadnje vrijeme previše vremena provodite raspravljajući sa i o forumašima. Bolje utošeno vrijeme bilo bi analizranje ovakvih izvještaja.

  • Sa kakvim forumašima raspravljam, nisam vidio?
   O tome komentiram s vremena na vrijeme, ne zbog ‘forumaša’, nego zbog jadnih ljudi koji na osnovu tog trasha donose investicijske odluke.
   Inače nije moj stil tako kratko biti u nekoj dionici, ali zaista je bila ekstravaganta prilika, i malo povlačim novac iz non-core pozicija jer mi je portfelj zaista otežao, to je u redu, jelda? Slatke muke. 🙂 Ne jer ne bih vjerovao u te pozicije, nego zbilja jer me ne zanima pokupiti svaku kunu sa stola.

   • Neki su, kao npr. ovaj gore, isto napravili sa dionicama korf svog oca.
    Zato ne vidim razlog da to posebno naglašavate. Srozava se kvaliteta bloga, ako smijem primjetiti. Ili sam nešto krivo skontao, pa se unaprijed ispričavam ako je tako.

    • Hvala na dobrim željama, bez šale. ALI moram iskreno reći da nemam ambicije biti nešto ozbiljan i kvalitetan, nego ono … pišem što mi dođe bez obaveze, ovo nije ‘medij’ nego neki moj blog, upravo to, i nije nešto naročit. Nego je KATASTROFA da i takav jadan on nešto jest u ovoj zemlji, katastrofa je ta razina poslovne štampe, ti neki ‘forumi’ itd. zbog kojin nešto ovakvo i jest ‘nešto’.

   • Da blog nije kvalitetan ne bi ga čitalo toliko ljudi. Ne bih ni ja gubio vrijeme, iako ga imam na pretek. Samo želim da tako i ostane što je duže moguće.

   • Poštovani g. Bakic,možete li dati kratki osvrt na dionicu INDG-R-A?Je li kod nje slična priča kao kod Varteksa gdje je vrijednost imovine puno veća od dugova?

 23. Vaša odluka da izađete iz ipkk sa lijepim dobitkom u kratkom periodu je u redu s obzirom da Vam nije činila velik udio u portfelju, međutim meni je ipkk uz korf i vupik glavna pozicija(portfelj baziran na fundamentima)usporedno pogledajući viro i njegovu cijenu na burzi i fundamente a kod ipkk se događa restrukturiranje tvrtke koja se uzdiže na zdravim temeljima kao feniks.

 24. Pozdrav Nenade,ulazak u E.U.je prerastao u euforiju jučer,danas,sve se vrti oko unije…hoćemo li i mi dioničari doživjeti euforiju na burzi?Nešto poput ulazaka stranaca u “naš”korf početkom godine,naravno smatrajući to normalnim odabirom najperspektivnije dionice na našem tržištu a koja će postati zanimljiva domaćim fondovima na znatno većim cijenama od sadašnjih.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.