Uncategorized

ADRS

Kad sam ovo napisao, 12.9.2012. Adris, cijena je bila 216.

Sada je simpatičnih 295,60.

Je li da su stvar jako jednostavne? Iz stanovitog razloga nemam dionice Adrisa, ali nemam ništa protiv njega.

Kao što znate, ‘znalce i profesionalce’ zbunjuje kako neke dionice koje ja imam rastu, ‘sigurno zato jer ih ja kupujem u nevjerojatnim količinama’. Nakon toga rastu ‘jer ih NB prodaje nakon što je ‘navukao’ neke’. (Imaju znalci i objašnjenja zašto je snimka slijetanja na Mjesec lažna.)

Ali kako onda objasniti Adris? I da je bio (barem meni) tako očit? I kako to da se znalci nisu nakrcali Adrisom? Pardon, imaju nešto malo, malo po svega imaju, tek tako da mogu reći da su ‘i to pogodili’.

Danas je VPIK također rastao, ‘sigurno’ jer sam ga ja kupovao. (Nisam.) Zašto je raslo BLJE? VPIK raste od kad sam ga počeo kupovati oko 60 kn i sada je na ‘napumpanih’ P/B=0,35. Ili je možda realna valuacija P/B=0,17!? A razlika do 0,35 je ‘napumpana’.

p.s. Ako pažljivo pogledate na gornjoj slici, vidjet ćete DUGU. Nije napumpana 🙂

Napomena: Imam dionice VPIK i ovo nije preporuka na kupnju ili prodaju istih.

Kategorije:Uncategorized

61 replies »

 1. Da još malo dosipam za ovo sa slijetanjem na mjesec i neograničenim mogućnostima “vedrenja i oblačenja” bilo kojeg pojedinca na tržištu:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth_Society

  Ja mislim da bi dotični mogli osnovati stožer sa još jednim d.o.o. sa partisućljetnom tradicijom poslovanja (hint: sjedište u jednoj susjednoj državi), pa braniti da je Zemlja naša i da mi to zapravo sve krivo vidimo.

 2. Gle stvarno duga! Već sam danas gledao sliku ali nisam primjetio dugu, moguće iz dva razloga; naknadno ste je umetnuli (napumpali) ili nisam pažljivo gledao..

  • Čudno je da godinama mnoge kuće nisu NIKAKO pokrivale ADris, pazite on je bio je 15% indeksa (samo P, a gdje je još R), pa da su barem dali ‘hold’ ili ‘sell’ ako već nisu vjerovali u njega, to je nevjerojatno!

   • Još je nevjerojatnije kako nitko ne pokriva KORF najveću turističku dionicu, zadnji put je erste to napravio negdje 2007 mislim. Mozda ima neka tajna veza, budući da su austrijanci stjecali i stekli kontrolu nad VLHO-KORF-RIVP vertikalom…

    • Zadnji research iz 2005 od RBA za KORF može se vidjeti ovdje.

     Click to access rba-analize-2005-04-05-Company_Report_Dom_Holding.pdf

     Od onda su zašutili, prebacili se na HT.

     To value Dom Holding we have used three methods, two for
     short term recommendation (market and peer valuation) and DCF valuation for thelong term recommendation. Our short term target price equals HRK 172 per share (173 peer, 177.1 market method) which represents 15% ST upside potential . One year target price based on the DCF valuation equals HRK 198 per share which
     represents 32% upside potential. We recommend to buy the shares.

 3. Ja sam uvjeren da fond menadžeri, njihovi analitičari, brokeri i pripadajuća im bratija nisu vidjeli neke prilike jasno kao Vi ali da su propuštali sve ovo o čemu Vi pišete sve ove godine a natrpavali građevinare zato što su mislili da je to najbolje za njihove klijente, to ne vjerujem.
  Cijelo društvo je korumpirano od zdravstva, sporta pa do pravosuđa. Nije logično da nešto kao što je tržište kapitala bude izuzeto od toga.

 4. Birane dionice i dalje odlično napreduju. Bez obzira na rast, treba imati na umu da su ovo još uvijek recesijske valuacije. Odlična stvar je da će i dalje, uz sav rast cijene biti jeftine (pogotovo kada gospodarstvo u RH i EU malo živne). Ukratko, dionice kao investicijska klasa i nemaju neku ozbiljniju konkurenciju (S&P blizu all-time-high vrijednosti)! I nevjerojatno mi je da postoji ovaj blog, pa da više ne moram čitati forume.

 5. Danas su hrvatski analitičari jedne austrijske banke objavili procjenu Adrisa na 324 kn za povlaštene dionice, što je potencijal više od 10% na ovu cijenu kazu oni. Research je stvarno lijep, uredan, grafovi su lijepi, boje ugodne oku, ima dosta podataka o maistri i adrisu zasluzuje se procitati. Ali valuacija bazirana na dcf, vrlo osjetljivo podrucje, nisu baš prehrabri, svaka cast tko ulaze u hrvatske dionice za 10% zarade?

  Adris Grupa: Cash, anyone?
  We initiate coverage of Adris Grupa with “ACCUMULATE” rating and target prices for the company’s common and preferred shares of HRK 359.9 and HRK 324, respectively, offering more than 10% upside potential. Our positive stance towards Adris is based on several factors. Firstly, Adris is extremely financially strong, holding more than HRK 3bn in net cash in its balance sheet, an item constantly growing on strong cash generation from operations. The company is currently traded at a price-to-cash multiple of only 1.4x. Secondly, such a strong financial position opens up the possibility for Adris to grow through acquisitions. The company has already hinted several times at its plans to use cash for acquisitions, which we expect to be the biggest stock driver in the near future. Thirdly, Adris has a diversified business portfolio, which provides stability in future earnings. In spite of rising pressures on tobacco segment and consequent profitability deterioration, we expect the company to start improving its earnings after 2014, driven by new growth momentum in tourism and fish production units. Despite recent stock rally, we think Adris is still attractive investment opportunity in the long run due to its financial strength and growth opportunities, both organic and M&A driven. We therefore think Adris shares, both common and preferred, are worth accumulating

 6. ma volim ja pročitati vaše stare blogove vikendom, draže mi nego štampu
  pa mi palo na pamet da napišete i knjigu
  dnevnik jednog investitora -satira ala M.smoje

  • Znate što je najveća tragedija ili komedija,kako god?To što su npr neki fondovi kupovali npr zvijezdu na 12-18 tis kn a nisu je prodavali u padu niti su je kupovali na 2600-3400kn ali niti je kupuju danas na 4200kn a npr ta firma ima danas bolje poslovanje,prihod,dobit -ma sve od trenutka kada su je oni kupovali?Morate priznati da je to jednostavno neshvatljivo,rubrika vjerovali ili ne?Takvih primjera imamo još puno…Adris je jedan od njih,neshvatljivo?

 7. Pozdrav svima. Blog je odlican. Usporedjujuci s forumima ovdje je kao na nekom otoku u bespucima gdje more lagano valja, a sunce przi. Odmor za dusu. Pametno, informativno i vrlo korisno mjesto. Svaka cast na svemu i samo naprijed!

 8. Isto tako postavlja se pitanje zasto nitko od tih takozvanih strucnjaka nije komentirao ni Tisak. Barem da su dali procjenu sell ili hold. Sve te njihove procjene se temelje na bacanju graha. Bilo bi zanimljivo napraviti opsezan clanak o procjenama “bacaca graha”. U normalnoj drzavi ti isti bacaci graha, vise se nikada ne bi ni spomenuli. Postavlja se pitanje da li oni uopce znaju izracunati fundamente za dionicu.

  • Poki,čovjek međuostalim predviđa zbog ekspanzivnih monetarnih politika rast cijena svih investicijskih klasa,ja nisam daleko od njegova mišljenja samo on favorizira zlato i srebro a ja baš nisam u to siguran,pogotovo od momenta od kada je ukinut zlatni standard,ova kriza je naravno bila veliki šok i velika količina novca se našla na brisanom prostoru pogotovo zbog rizičnosti banaka preko kojih se kriza i prelila na svijet,onda je došao u pitanje euro,pa su proradile teorije zavjere i urote i naravno da je bilo logično da se bježi u zlato…Ubuduće nebi stavio ruku u vatru da će se tako nastaviti pogotovo stoga jer države bi sa prodajom zlata mogli početi riješavati probleme javnih dugova…Imate primjer italije koja je po državnim zalihama zlata treća država na svijetu i već se pojavljuju ekonomisti koji sugeriraju prodaju.Što kada i ako se države na to odluče?Hoće li i onda rasti cijena?

 9. za koga su te preporuke analitičara? oni danas preporučuju adris, tri mjeseca nakon vas i nakon što je cijena narasla više od 30%

  • Ja nisam ‘preporučio’ 🙂
   Ali nemojmo skakati previše po glavi Ersteu. Malo su lame, ‘malo’, oko toga što prate, ali su im po kvaliteti (za hrvatske uvjete) analize zaista vrhunske! Pri tome pogledajte i sve one koji još ne pokrivaju ADRS ili imaju neki ‘buy’ s ciljanom cijenom 250 ili slično.

    • To je za klijente. Ako ste klijent Erste, dobit ćete analize. To je važna odrednica brokerskog posla. Ako radite preko nekog brokera, imate pristup i njihovim analizama, to je dio posla. Zato i postoji odjel analiza. Idealno je ako je nezavisan od brokeraja (nije pod utjecajem klijenata). Mislim da su analize Erste odlične.

    • Otvorene su njihove analize (ali se treba registrirati) na https://hr.products.erstegroup.com/Retail/
     Meni se to više čini kao reklama za njihove regionalne dioničke fondove (isto na toj stranice) nego za brokeraj. Ali svakako puno profesionalnije od analiza – mora to dolje, blizu je nominale.
     P.S. je li netko primijetio da je i gospodin Klaus istim argumentom računao koliko bi država dobila prodajom Petrokemije?

 10. nisam ni mislio da ste preporučili kupnju, ograda lijepo piše, a i ja sam to samo shvatio dionicu kao interesantnu temu za samostalno razmatranje tematike 😀

  • Pazite da Vam ne preporuče DLKV i obveznice NEXE! Mora da su bile neke ozbiljne preporuke kad su im se fondovi tako nakrcali obveznicama NEXE, čak i neki njihov ‘global’ fond je imao puno toga, to mu je bila najveća pozicija, ovdje!? Globalno važna firma!? Ne moš’ fulat, brale!

   • Prije jedno 3 godine sam u PBZ Global ubacio 400 kuna isključivo da bi ostvario popuste na drugim uslugama u paketu a i kao zgodan barometar za fond industriju. Eto danas vrijedi 384 kune, a ne bi vas zamarao kak je to zgledalo između, božsačuvaj.

   • Ma nisu uopće problem nikakve preporuke ili analize ali u nas to postaje problem jer u većini slučajeva svi isto misle,ili da će smak svijeta ili će teći med i mljeko čak i na ingri na 55 tis kn.Problem je što u istoj poslovnoj novini nemamo svakodnevno pet mišljenja.Npr da hipotetski gospodin rinkovec kaže da će adris po njemu rasti i argumentira zašto a istodobno npr. g.markušić kaže da mora pasti i to isto argumentira.Ovako imamo jednoumlje?Na taj način kada bi imali više analiza i mišljenja tada bi mogli vagati snage argumenata a ovako važemo bezvezarije,u tom smislu erste analize se i meni čine ok,ne u smislu da su oni dobri proroci jer u masu slučajeva pokazalo se da baš i nisu ali barem to ima svoj sadržaj i argumente,važno je da ljudi shvate da su ti analitičari samo prognozeri a ne zvijezde vodilje,meni se čini da većina ljudi to još nije shvatila,kakve su sve pogrešne prognoze izrekli ljudi u americi,fond menageri i investitori koji su u životu zaradili stotine milijuna dolara ali tamo o istoj stvari takvih šest ima različita mišljenja pa jedan kaže buy,drugi hold a treći sell…Tada ljudi shvate koliko je burza nepredvidljiva a ovako shvate samo da treba kupiti ingru na 55 tisuća a ne-kupiti adris na 140kn ili inu na 900kn?Možda malo banaliziram ali u pravilu je tako?

 11. Evo neke teme koje bi mene zanimale, možda nekad budete od volje da odgovorite ili pišete o takvim stvarima:
  – likvidnost i važnost iste – recimo turističke dionice poput Solarisa (ili Turisthotela) danas nemaju neku likvidnost, ljudi kupuju dionice na određeni rok, da bi prije ili kasnije mogli izaći bez obzira sa dobitkom ili gubitkom, no mora ako ništa biti likvidnosti da ih prodaju i izađu van
  – rizik za malog dioničara od strane većinskog – recimo negdje sam pročitao da u IPKK većinski vlasnik ima preko 90% pa me zanima koji je rizik u takvom društvu za malog da ga veliki istisne ili sl.
  LP,
  N.

 12. I ERNT-R-A niste kupovali pa je narastao 65% (od minimuma u 2012 do sada). Ne da niste kupovali ERNT, nego ste vrlo cesto negativno pisali o njemu (usporedbe nekih pokazatelja sa DDJH i sl.). To je jos jedna dionica koja potvrdjuje pravilo da trenutno rastu i one dionice koje nemate u posjedu.

  Cijela ta teorija oko “pratitelja” i “protivnika” ovog bloga su potpuno besmislene. Ja citam sto imate za reci i sa Vama se mogu sloziti, a i ne moram. Npr. ERNT sam kupovao dok ste pisali negativno o njemu, a ne zelim kupiti DDJH kojeg afirmirate. S druge strane imam i znacajni udio KORF-a u portfelju (vec dulji niz godina) pa se tu slazemo.
  Valjda svaki ulagac ima svoj mozak (i svoje pristupe ulaganju) da moze racionalno odluciti sto je ili nije za njega.

  Vi spadate u osobe koje previse paznje posvjecuju drugima koji imaju neke negativne fiksacije prema Vama. Uzaludno trosite energiju na te likove.

  Nisam prije reagirao na Vase usporedbe ERNT sa DDJH, ali mogu reci da su poprilicno promasene. Te dvije kompanije nemaju bas previse slicnosti, mada bi za DDJH bilo jako dobro da vise lici na ERNT.
  Prosla godina je bila iznimna za ERNT i vjerojatno ova nece biti tako dobra, ali je svejedno to jedna druga klasa u odnosu na DDJH.

  Rado cu Vas citati i dalje bez obzira pisali negativno ili pozitivno o dionicama koje imam u portfelju. Dobro je cuti da netko razmislja isto kao vi, ali isto tako dobro je cuti drugo misljenje koje vas potice na preispitivanje svoga stava.

  • Poštovani, hvala na javljanju.

   IPAK, mislim da ste pogrešno razumjeli o čemu se radi ovdje općenito, ali i konkretno što se tiče nekih dionica.

   1. Ovo Vam nije neki ‘forum’ gdje anonimni doprinosioci hrabro kažu kako su oni upravo ‘pogodli’ najbolju dionicu i stoga su svi ostali bezveznjaci (a propos, niste li uočili koliko je neprirodno da Vi ovako anonimno diskutirate sa mnom koji se ne sramim svog imena?). Tako je potpuno jasno da niti moj cilj, pa onda niti ovog mog investicijskog bloga (slobodno svatko može otvoriti svoj) ‘pogoditi’ jednu dionicu koja će rasti brže od ostalih, ili imati u portfelju sve dionice koje trenutno rastu najbrže. Evo recimo trenutno je u Crobexu doinica s najvećim rastom u 2013. INGR? Da li to znači da sam loš investitor ako ju nemam u portfelju?

   2. Konkretno što se tiče ERNT, krivo ste razumjeli. Evidentno je da sam govorio o potcjenjenosti DDJH u odnosu na ERNT, kao što možete vidjeti ovdje. Ovdje primjerice možete vidjeti o ERNT “Mislim da se imamo najviše razloga veseliti rezultatima ERNT (nemam dionice ERNT), koji je posebna tvrtka što se tiče umnoška veličine i znanja koje se izvozi, plus naravno svi sinergijski učinci u segmentu znanja i tehnologije. …”

   3. Na idućoj razini, ja Vam zaista ne mogu utjecati na to hoće li neke dionice kratkoročno biti bolje ili lošije od ostalih, recimo da li je bilo neko ulijevanje novca od strane stranih fondova koji onda kupuju ‘usual suspects’ pa koja god cijena bila. Pa znate li koliko je ljudi rezonirali poput Vas jer ja navodno griješim jer npr. 1.4.2011. kupujem KORF po 58, kad je ERNT na 1650 ili HT na skoro 300? A mogao je HT biti i 400 da ga je stanoviti kupac kupovao dvostruko više, kako ja na to mogu utjecati?

   4. Na još jednoj razini (iako sam i dalje uvjeren da je valuacija DDJh smiješno niska spram ERNT, koji je već u modu kad ga trebamo gledati kroz P/E, za razliku od DDJH koji je tek u fazi građenja prihoda, a svejedno se ERNT trguje na P/E = 20,65) naravno da nemam kristalnu kuglu, pa tako svaka dionica koju racionalno nemam ili imam može objaviti rezultate ovakve ili onakve. Što mislite, ako sad INGR objavi neki nevjerojatan posao od 1 mlrd. eura npr. u Obali bjelkosti, hoće li to značiti da sam bio u krivu što ju nisam imao?

   Što se tiče valuacija, tu imate pogrešan pristup gledajući ‘klasu’. Neosporno HT ima daleko veću ‘klasu’ od DDJH ili KORF, a tek što ju je imao prije dvije godine … ali, da li je to značilo da je bilo bolje ulagati u HT ili DDJH i KORF?

   Moram Vam reći da sam vrlo zadovoljan prinosom svog portfelja, a jasno je da ako u nekom reazdoblju sve dionice koje imam ne budu u samom vrhu prinosa, da će se naći genijalaca koji recimo imaju INGR još od 55.000 kn, pa kad im s 4 kn (recimo) skoči na 8, trijumfalno reći da su upravo oni najbolji investitori, a da su moje investicije bezveze.

   5. Što se tiče ovoga da li marim ili ne za razne likove, tu ste u krivu. Ne obazirem se na njih osim u dva slučaja, a to je kad rade direknu štetu, vjeurjem da ste vidjeli negatvinu medijsku kampanju koja se vodila u ključnom trenutku za KORF, pa čak i uz defamacije da meni ‘pucaju margini’ (iako ne može biti dalje od istine), što opet ne bi bilo bitno da medijski prostor nije potpuno devastiran, pa onda i takav korov zavodi neuke investitore. Vidjeli ste također kampanju koju vodi jedna poslovna novina protiv jedne dionice, pa čak dotle da objavljuje lažne informacije, falsificiraju članke itd. Druga stvar je opća. Šteta koju su neki medijski igrači nanjeli mnogim ljudima je golema u beskrupuloznim nagovaranjima da se kupe dionice po suludim cijenama, a ti isti ljudi su dalje nanosili štetu šireći ‘gloom and doom’ već 4 godine, a budite uvjereni da će kad bude balon opet nanositi štetu. Takve stvari treba razotrkivati za dobro svih nas.

   Na idućoj razini, ako niste primjetili, Hrtvaska je zamočena u jednu ogavnu, ljepljivu, smrdljivu vodurinu zloće, zloćudnosti, zlobe i zlovolje, koju velikim dijelom opet producirati ti medijski igrači. Meni je baš Ok boriti se i protiv toga.

   U vezi zadnjega, razmislite još jednom u kakvoj zemlji živimo kad je i Vama normalno (a čini mi se da niste neki zločest ili na drugi način negativan čovjek) da se skroz ozbiljno sa mnom i na forumima raspravljate anonimno? To je duboko nenormalno, a nama je postalo normalno? U kakvoj to zemlji živimo?

   • Pozdrav

    Za pocetak o anonimnosti. Iza ovog nadimka stoje tisuce postova (losih i dobrih) u zadnjih 10 godina na investicijskim forumima. Samim potpisom sa ovim nadimkom ja stajem iza svega sto sam napisao u zadnjih 10 godina o financijama i investiranju. Nisam od onih koji koriste tucet razlicitih nick-ova ovisno o situaciji.
    Nije mi bio problem staviti i svoje ime i prezime, ali tada nema ovog background-a i sasvim je drugacija perspektiva. Osobno ne vidim nista lose u anonimnosti, ako se iza nje ne krije neka losa namjera. Vecina knjizevnika je znala pisati pod pseudonimima jer samo poznavanje autora (njegovog rada) i prije samog citanja vec stvara odredjenu sliku.
    Ne bih manje cijenio i Vas blog da pisete inkognito.

    Dalje. U financijskoj online zajednici postoji ogroman broj ljudi koji su negativnog misljenja prema Vasem blogu. U nekim svojim postovima sam objasnio zasto se ja ne slazem sa njihovim stavom.

    ### izbrisano ###

    • Poštovani, može mali eksperiment 🙂

     Evo pogledao sam malo i zaista bi se moglo reći da ste plodan doprinosilac na forumima, jedan od rijetkih s pozitivnim stavom i OK komunikacijom. Ali kako znamo da niste još jedan alter age od npr. ‘ivana7’ ili ‘delux’ koji zajedno pokrivaju barem jedno 20-ak ‘nickova’, koje razvijaju do razine osobnosti (šizofrenija?) – vidite li u čemu je problem s ponosnom hrvatskom anonimnošću?

     Apsolutno se slažem da ‘U financijskoj online zajednici postoji ogroman broj ljudi koji su negativnog misljenja prema Vasem blogu.’, pa ne samo blogu, nego i meni osobno, što često prelazi čak i u mržnju. Pa zar mislite da su se razni novinarčići sami sjetili da me prijavljuju Hanfi, itd.?

     A što da Vam kažem, ako pogledate ovu tablicu samo za protekle dvije godine, pa ako je taj ‘u finacnijskoj zajednici’ slabog karaktera, pa pogleda ovo i kako mu sve jasno piše ovdje već skoro 4 godine, a on devastirao na najgluplji način svoj portfelj, ili čak i portfelj klijenata, što da radi:

     prinos 2011-2012

     Zanimljivo je da ti jadnici u stvari ne vide da su im moje aktivnosti pomogle da budu manje neuspješni. Ali što ćete, znamo već što ih pogoni.

     Kao što znate, među najgorljivijim ‘forumašima’ (a ima vas svega 10-20-30? koji multinickovima stvarate dojam neke veće investicijske ‘rasprave’) ima podosta onih koji su pogubili silne novce, od zarade, nasljedstva itd. i jako su to teško primili, ali nisu osvjetili da je problem bio u njihovom neznanju, gluposti, pohlepi itd. Ako tržište bude značajnije raslo, doći će jedna novija generacija genijalaca koji će drukati za dionice, i onda će opet ostati jedan ogorčeni destilat i od njih itd.

     Ostatak posta sam Vam izbrisao jer je, recimo, jedna već dublja rasprave o ulaganjima (a možda i nije), pa Vas pozivam na mali eksperiment. Zašto, ako sam ja imenom i prezimenom, ne biste i Vi pregrizli strrah od javnosti (stavite ime i ovaj nadimak kako bi Vaši prijatelji znali da ste to Vi). Možete Vi to, zaboravite da ste u ogorčenoj, zloćudnoj Hrtvaskoj (kakva je onda danas, ali neće biti sutra!).

     p.s. fakat Vam je fin portfelj 🙂

 13. Poštovani kolega
  S obzirom na povečanu likvidnost kod ipkk te o nekakvim špekulacijama o preuzimanju od strane Austrijanaca koje možemo vidjeti iz medija da li tu postoje realne osnove za to pošto su se izjasnili da im je viro neisplativ za preuzimanje!?
  Lp

 14. gos.Bakić molim vas zanima me dali vupik ima veci potencial od belja,gdje ga realno vidite do ljeta,zanima me zasto je sad trend prehrambenog sektora ,podcijenjenost je jedan od razloga ali ima i drugih podcijenjenih sektora ali stoje npr.lkri i lkpc,

  • Burza zaista treba pohvaliti za napore u zadnje vrijeme, ali mislim da se ovdje ipak previše uživjela u ulogu loših ulagača. Mislim da je svima, barem donekle racioanalnim investitorima, 2012. bila odlična. Evo da se prisjetim samo najvećeg ‘neuspjeha’, PTKM. Prošle godine u ovo doba baš sam bio na skijanju i priznajem da me bilo frustriralo kako cijena nikako ne može prijeći 200 kn ili 195 kn (mislim da je bilo nekako ovako, ali me nemojte držati za riječ), a na prodaji uporno stoji nalog na 200 kn koji glasi 1.100 H. E sad da li je bilo 1000 + 100 H, ili 100 + 1.000 H, ili 1.100 H, ne znam, ali davalo je opak dojam nekog tko upravo želi štopati cijenu ili je vrlo neprofesionalan (pa čak i ako je bio samo 100 H, onda je morao uočiti da njegov pokušaj od 1.000 zajedno s drugim 100 H daje jednu neugodnu sliku). I onda se vratim jedan dan sa skijanja i imam što za vidjeti.

   Ovo je samo mali detalj, opširnije sam o tome pisao ovdje: Hrvatske dionice u 2012. odlično, a 2013. će biti još (mnogo) bolja! Kao što reče danas jedan komentator, da me mnogi iz investicijske zajednice ‘ne vole’. A što da im radim? Jesam li ih ja tjerao da ulažu u Nexe, HT, INGR, DLKV … ?

 15. danas citam u jutarnjem drzava se zeli rijesiti firmi u kojima ima udio.Vjerovatno gos.Bakiću vi bi zelili to da sto prije napravi zbog petrokemije u kojoj ste medju prvih 10.To je vjerovatno dobro za firmu ali i za nas male dionicare.Ali koliko je to dobro za drzavu s obzirom da se drzava rjesava veceg ili cijelog udjela u firmama koje su od bitnog znacaja za drustvo i drzavu npr ht,lkri ,ptkm,ina,sutra hep,pa hrvatske vode i šume i da ne nabrajam.Drugim rječima moze li i kako drzava biti dobar gospodar a to sad nije.Jeli vjerujete da je jedini preostao scenarij a to je prodaja da se namakne rupa u kasi.Danas čitam da ce tempo biti dosta brz jer voda je do grla.pozdrav

  • Što to znači ‘rješava’? Zar ne bi bilo bolje da se ‘riješila’ (prodala) brodogradilišta prije 10 godina, dobila novce, sada imala dvostruko radnih mjesta i sigurna jer su tvrtke potentne i ubirala poreze? A ne u međuvremenu dala tolike novce u sanaciju. Predlažem da pogledate Antunove komentare koji se tiču ‘NAŠEG’ te paradigme ‘i jare i pare’.

 16. gos Bakicu vjerujete li u scenarij da drzava smanji ili proda udio u k kojima ima vlasnistvo kako pise danas jutarnji i to vrlo brzo.Jeli to jedini scenarij i jeli dobro za iste a i dugorocno za dzavu iako bi vi to zelili zbog ptkm.

 17. Evo zanimljive vijesti koja se odnosi i na ADRS, a nekako bi mogla proći ispod radara.
  Možda se ipak ostvari ono interesantno nagađanje o spajanju/preuzimanju Sava RE i/ili Triglav osiguranja od strane CROSa. Casha u matici definitivno ne nedostaje i iako bi bilo super neko veliko turističko preuzimanje, ne bi bila na odmet ni diverzifikacija u obliku okrupnjavanja osiguravateljskog businessa.
  http://www.zse.hr/default.aspx?id=66283

 18. Kolege dionicari Adrisa, imam jedno kratko pitanje vezano za isplatu adrisove dividende u 2016. Naime, upravo sam primjetila da mi je ista isplacena u cjelosti na tekuci racun (15kn/dionica) te da prema tome nije odmah umanjena za porez/prirez kao sto je bio slucaj s nekim drugim dividendama. Je li situacija ista i kod vas ili sam ja nesto krivo shvatila?
  Hvala unaprijed.

   • I meni cinilo najvjerojatnije da je dividenda isplacena iz stare dobiti pa kao takva nije oporeziva, jedino sto nigdje da iskopam i neku formalnu obavijest o tome. Na Adrisovim stranicama postoji takva obavijest za prethodnu dividendu (40kn), ali ne i za ovu.

 19. A ja kao relativno novi dioničar adrisa nisam znao da isplate ne idu preko skdd.. neki dan provjeravao račun gdje sjedaju dividende kad ono nešto mi ne štima i vidim da fale samo oni. Cackaj okolo i saznao da se mora javiti direktno njima i poslati im podatke.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.