Uncategorized

OMF-ovi uvjerljivo rekordno

Pisao sam članak za Jutarnji sutra, pa ažurirao i ove podatke. Mirovinci uvjerljivo razbijaju rekorde, radi perspektive stavljam ne samo početak 2013. nego i 2012.:

OMF-ovi prinos 31-01-2013

Razlozi rasta su vjerojatno porast vrijednosti svih njihovih glavnih klasa imovine: domaćih obveznica, domaćih i stranih dionica.

A čini mi se da je inpresivni porast cijena hrvatskih dionica u siječnju uzrokovan velikim dijelom aktivnošću stranih ulagača, sudeći npr. po ovom skrbničkom (iza ovog općenitog naziva se skoro sigurno nalazi veći broj raznih ulagača, pri čemu ne mislim da oni svi kupuju, možda jedan ili dva njih), načinu kupnje i odabiru dionica (samo moja nagađanja na osnovu ovog mozaika).

Kategorije:Uncategorized

7 replies »

 1. @nbakic
  svi znaju moj stav prema vrijednosti imovine dragih OMF kojima je najveci udjel dionica jedne banana drzave junk statusa. 😀
  , no zanima me ovo(koliko vi smatrate da je valuacija OMFova realna)
  da li biste za 70 kuna kupili 100 kuna udjela u bilo kojem OMFu(pod pretp da ne smijete prodavati udjel iducih 7g. recimo )
  P.S.:
  The Biggest Loser
  by
  Peter Schiff
  In Switzerland, it’s not just the clocks that are cuckoo. Over the past four years Swiss politicians and central bankers have gone on an unprecedented buying spree of foreign exchange reserves. In 2012, their cache swelled to as much as $420 billion worth of various currencies, primarily the euro. This figure is a seven-fold increase since 2008 and equates to 70% of the country’s annual GDP. The sum translates to $200,000 per family of four, enough to keep the Swiss in clocks, chocolates, and fondue for many years to come. The Swiss leadership will claim the money has been “invested” with an eye to the future, but what they’ve done is impoverished themselves in the present. Although such a decision seems perverse, it makes perfect sense when seen through the lens of today’s presiding economic thinking.
  vise na:
  http://www.ibtimes.com/peter-schiff-biggest-loser-1056340
  meni je clanak super, samo mislim da Schiff ne zna ili ne zeli priznati da nije to samo neka ekonomska ludost, nego da je to malo politicki planirano. 🙂
  P.P.S.
  liberali opet pokusavaju spasiti ljude od posla:
  http://www.ibtimes.com/all-work-no-pay-seeking-justice-unpaid-interns-one-lawsuit-time-1052242
  *clap clap*

  • Kako je 65% portfelja OMF-ova u hrvatskim državnim obveznicama, a ostalo su uglavnom dionice koje su mark-to-market, 30% diskonta je ako pretpostavimo da su dionice fer (tržišno) vrednovane, oko 47% diskonta na hrvatski državni dug. Što znači da bih pristao na takav deal (pogotovo s obzirom na kupone tih obveznica za koje mislim da su dosta veći od trenutne kamatne stope, tj. da mi svaka godina ne-defaulta lijepo smanjuje izloženost).

   • @nbakic
    hvala na odg, ovo sa kuponom mi uopce nije palo na pamet 🙂 no i ovako bih to smatrao high risk/ hihg reward “kockanjem”(naravno gdje je ocekivani dobitak >0, zato je kockanje pod “, a i naravno kako sam rekao ECB ce u slucaju panike mozda pokupovati Hr obveznice, mozda cak i jadni Svicarci pokupuju nesto ako je suditi po clanku gore 😦 )

    No da vas zadavim jos jednim brzim pitanjem:
    -buduci da stanje ekonomije dosta ovisi o vlasti da li vi uopce razmisljate o tragicnom stanju popularnosti stranaka u Hr, ili vam je to nesto van spektra stvari koje gledate.
    Podatci:
    SDP 25,7%
    HDZ 19,1%
    (tadaaam) laburisti 9.8%
    http://www.jutarnji.hr/rezultati-istrazivanja-dramatican-pad-popularnosti-vlade-i-sdp-a–najnegativniji-politicar-je-karamarko/1082870/
    Mislim da li vas uopce brine to sto bi laburisti mogli ciniti dio koalicije iduce vlade?

 2. a evo na poslovnom sam pročita da se pod belje 4 dioničar skriva the new york bank
  e sad kako neko može pročitati tko je iza skrbničkog računa već prelazi u sferu povlaštenih informacija

  • Vjerojatno tu nema ničega čudnog. Nisam gledao knjigu dionica BLJE, ali lako moguće je da taj račun u knjizi dostupnoj u SKDD ima detaljniji opis nego se vidi u onom standardnom ‘Top 10’ koji objavljuju. Mnogi skrbnički vam imaju detaljniji opis. Recimo račun broj 9. na KORF u stvari glasi ovako: ZAGREBAČKA BANKA D.D./ZBIRNI SKRBNIČKI RAČUN ZA UNICREDIT BANK AUSTRIA AG, iako ga u ‘Top 10’ vidite samo kao ZAGREBAČKA BANKA D.D.

   S druge strane, u ovom konkretnom slučaju, kao i BONY koji navodite, to vam opet ne govori ništa, jer je i BONY vjerojatno samo skrbnik za nekog ulagača.

   Općenito je previše fame oko tih skrbničkih – kao prvo, zašto je to uopće bitno oko ulaganja u dionice … gdje bih ja došao da sma gledao tko je iza kojeg skrbničkog; recimo, dugo vremena nakon što sam imao značajnu poziciju u DDJh nisam ni znao da je iza PBZ skrbničkog u stvari Lukšić grupa, a to je zato jer me to nije ni zanimalo, a bila je javno dostupna informacija. Kao drugo, ta fama je potekla iz raznih luzerskih krugova koji uvijek traže neka opravdanja za svoje neuspjehe pa onda pristupaju sistemom (‘ima tu NEŠTO oko tih skrbničih, tko kupuje, tko pordaje … bla bla ..’).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.