Uncategorized

KORF

Možda očekujete da ću ponešto novoga napisati o najvećoj zvijezdi tržišta kapitala u Hrvata, KORF. Nemam puno toga novoga, a i ono što imam mi se ne da 🙂

Ali mislim da je vrijedno ponoviti neke stvari od prije 14 mjeseci, tko to ne razumije, ne mora se mučiti ni dalje.

Evo ovdje: Turističke tvrtke, ažuriranje.

I možda bih samo eksplicitno citirao dio jednog komentara ispod teksta (a preporučujem da ih pročitate sve):

Jasno, i dalje ćemo slušati slične argumente otužnih ili ogorčenih gubitnika. Jer teško je nekima promijeniti mišljenje. Neki će čak daleko rađe izgubiti novac svojih klijenata, a neki čak i svoj, nego priznati da su u krivu (to je odlika slabog intelekta i male duše). Ali znamo onu:

– First they ignore you
– Then they laugh at you
– Then they fight you
– Then you win.

A investicijska ‘pobjeda’ u slučaju KORF je velika i konačna, endgame.

I koga sada briga za zalokobne objave Poslovnog u prvoj poloci 2011. (naročito ‘drčne’, dok su se valjda još nadali da neće propasti) ili de facto bojkot establishmenta investicijske zajednice (koji su proglašaval KORF neinvestabilnim, a kupovali silne količine DLKV, Nexe i ostalog)?

p.s. The 2013 Sony World Photography Awards
p.p.s. U ovom pregledu svjetskih indeksa, je od 43 promatrana sad Crobex vjerojatno najveći ako se ukloni utjecaj snažne deprecijacije pesoa (dionicama kao realnoj imovini cijena uglavnom raste pri deprecijaciji).

Kategorije:Uncategorized

237 replies »

   • Ima jedna dobra poslovica;Lakše je između škoja u neveri ploviti sa malim brodicama nego sa velikim mega brodovima…

    • Ipak s ovdje radilo o nečem drugom nego o malim ili velikim brodicama 🙂
     I koliko znam vidljivost je bila odlična i sve jasno. Koliko znam ni vi niste uložili u Nexe nego u VLHO?

     Samo što sam ja bio meta jer sam bio dovoljno vidljiv i dovoljno velik da pokažem da nije baš ‘moralo tako biti’ da se razbije sav cargo, nego da se može lijepo proći. Samo ako se želi.

    • Nema veze u što sam ja uložio,bilo je tu još puno dobrih dionica i još ih ima i vlho je samo jedna od njih,pokušao sam vam reći da je lakše bilo “pogoditi” korf ili npr zvijezdu,ddjh.adpl ili tisak i mnogo drugih dionica nego gađati npr *** apple,o tim brodicama sam vam govorio…Puno toga je na crobex-u bilo očigledno ali i danas je upravo zato jer je konkurencija na tržištu dosta ograničena,sada se to malo poboljšalo ali je još sve jako neefikasno,puno lakše je biti prvi na selu nego osrednji u gradu…

    • i naš vrli premijer Zoran Milanović metaforiči trabunja glede financijskih agencija da moraju voziti polako jer su ceste loše, gume loše pa se lako može izletjeti van. Zaboravio je reći ono najvažnije da je u cijeloj priči ključan vozač koji vozi automobil, a u ovome (vašem) slučaju kapetan plovidbe. Pa nije li se bivši prvi podpredsjednik vlade nasukao brodom kad je bila bonaca, a nažalost imao je problema i na cesti.

    • Ma kad jednom konačno kapetan odluči kuda ide ovaj brod, posada se treba pobrinuti, svak na svojoj strani, da brod tamo i dođe.

     Ovo sada je čisto vatrogastvo – malo se bavimo onime pa ovime pa oni tamo neki (udruge, sindikati…) malo popi**e, pa se onda malo povučemo, pa probamo na drugoj strani… bezveze.

     Ako (karikirano) idemo na Palagružu iz Šibenika, možemo ići po bilo kojoj ruti ovisno o vjetrovima, moru, itd. – ali dovraga, idemo na Palagružu. A mi još ne znamo kuda idemo… mi bi malo turizam pa malo industriju pa malo lakše investicije pa malo štitili okoliš pa malo se borili za prava radnika a onda malo rezali prava… mislim stvarno.

     Po meni – turizam i ekološka klopa su naš “ticket” – i sve treba tome prilagoditi. Eventualno se da umiksati malo energetike ali to s privatnim sektorom baš i nema neke veze, osim kod obnovljivih izvora (a tu pak imamo hrpu cuclača državnih poticaja zapravo, tek malo istinske volje da se napravi nekakav win-win).

     Na makro-skali (jel, o tome valjda Todorić sanja :)), ako hoćemo da more prosperira od turizma, treba privući škvadru koja zna napraviti program i uslugu (dakle obrazovati kuhare, konobare)… Slavonija nema prepreka da proizvodi sve što treba da se gosti nahrane, a središnja HR da bude mozak svega, sredi financiranje i pojednostavi administraciju (ajde, recimo da su transportni koridori sređeni…) da se prva dva dese.

     Pa jel to tako teško spustiti na papir i reći – gospodo, ovako ćemo?

    • LukaL, ovo što pišeš i opravdano tražiš je već postala kronična boljka naših političara/politikanata; i lijevih i desnih.
     Oni koriste princip u kojem se na svaki način izbjegava (mjerljivo) definirati cilj. A onda kada se zapravo nema čvrsto postavljenog cilja prema kojem se tež – svaki korak se proglašava “korakom u pravom smjeru”.
     Na žalost, vidimo u praksi zadnjih desetak godina da je to većinom bauljanje (osim rijetkih iznimaka). A kad se cilj, uglavnom zbog vanjskog pritiska ili okolnosti, MORA mjerljivo definirati (npr. projekcija porasta BDP-a za godinu X) i kada se to u praksi dramatično promaši – primjenjuje se princip “ujeo vuk magare”!

    • Hvala – da – pa čak i kad čovjek ide nešto pojesti mora znati otprilike što hoće.

     Ajd sad, i sam sam bio pristalica SMART definiranja ciljeva (onako, po školski), makar nije uvijek lako definirati brojke – a kad se radi mora se raditi pametno. Ili ako se ne radi, opet ima načina da se nešto strateški definira – npr. hoćemo da udio turizma u BDP-u bude 50% u roku 10 godina.

     A ne da se pojave ovakva (i vrlo opravdana) pitanja, o čemu piše Kapitalac: http://kapitalac.wordpress.com/2013/02/08/strategija-razvoja-turzima-pitanja-ministru-i-njegovi-odgovori/

    • Ovakva pitanja pojavljuju se sa pojavom ideje da se o ekonomiji mora odlučivati plansko-političkim metodama i da je to primarni zadatak vlasti. Da bi se danas uspješno investiralo na domaćem tržištu poseban fokus treba staviti na one projekte koje vlast postavi kao svoj interes, baš kao što je ovih dana interes usmjeren prema turizmu objavom bizane strategije razvoja turzima do 2020 (ovo možete shvatiti kao varijantu petoljetki, samo translatiranu na 21.stoljeće). Pametan investitor to zna iskoristiti. No ti projekti su utopija jer se financiraju osnovom poreza ili stvaranjem novog javnog duga, dakle na teret građana.
     Ministar je odgovorio samo na 2 pitanja koja sam postavio. Ostala pitanja nadam se da će odgovoriti ministarstvo. Proslijedio sam ih mailom.

    • Luka ne treba nam centralni plan i strategija, već slobodno tržište koje će onda spontano odrediti što je potrebno i koliko.
     Ovo sve što vi kažete je vjerojatno točno i potrebno, no do toga se ne dolazi centralnim planom i strategijama centralnih komiteta. Mislim nemam ja ništa protiv vas ali moramo prestati donositi centralne odluke što nam treba i što bi trebalo, to mora postati mantra. kad se god ulovite da mislite trebalo bi, ispravite se i kažite ja ću napraviti to i to jer mi to dobro ide, u to se kužim i mislim da bih od toga mogao živjeti, a druge pustite nek sami donose odluke za sebe. Na kraju krajeva valjda vam je jasno da ticketi ne postoje, jer da postoje S.Koreja bi bila prva u svemu, oni se jednoglasno dogovore o svemu, nema referenduma i balvana a opet banana.

    • vedran2006, ma naravno da ste u pravu – i bome je, izrazio sam se “planski”, dok je ideja zapravo bila sasvim drugačija – “planskI” donijeti strategiju (koja btw može stati na 2-3 strane papira ili čak slajda, jer tko danas više išta čita, bitno je prenijeti ideju), i onda stvoriti pravni, financijski, institucionalni i tehnički okvir da se pusti tržište da radi svoje.

     U našem slučaju btw, ovo “stvoriti” se može prevesti i kao “ukloniti suvišno iz okvira” (a bome ima toga puno previše, bar tu je ministar gospodarstva bio iskren kad je onako pacerski (iz PR kuta) komentirao listu davanja na plaće). Dakle pustiti škvadru koja “nešto kemija” s turizmom da nastavi i razvija se, a škvadri koja želi ekološki uzgoj također pusti da radi bez suvišnih nameta (koji se uvijek kasnije mogu uvesti kad tržište nabubri). BTW, u potonjem smjeru moram pohvaliti inicijativu Natura Eko Etno (u green goldu imaju dućan, a de facto centraliziraju razne OPG-ove i slične male firmice za plasman proizvoda i unutar HR i prema van) – e takvih trebamo/hoćemo još!

    • trebam/hoću umjesto trebamo/hoćemo 🙂
     ja recimo ne želim financirati nikakve eko proizvode, niti subvencionirati turizam. ako budem htio uložit ću u taj posao. tako preporučam i vama, ako vam se nešto sviđa uložite/kupujte. ne zazivajte vraga sa trebamo/hoćemo

    • Bravo, bravo!!!!
     Unutra sam još od 46-56 kn! 🙂
     Jedino mi je žao što sam oko 100 kn morao malo skratiti poziciju u KORF-u ali s druge strane imam još dosta KORF-a i kroz VLHO.

     Bravo Nenade, idemo u nove pobjede!

    • nazalost trabunja i sadasnji i bivsi premijeri , a kako vi kazete nitko nece reci da je bitan kapetan vec je uvijek lakse svaljivat krivnju na nekoga drugog, to slusamo vec cijeli zivot ;( uvijek je netko drugi kriv i trla baba lan da joj prodje dan ,,,,,zalosno ali istinito

 1. Tekst je zanimljiv kao i vecina do sada, uostalom ko prati vas blog u dobrom je plusu 😎 , u vezi dionica mislite li da Maistra ide u smjeru Korf-a?

 2. Stoljećima je bilo i biti će da “ako me ne možeš pobijediti pregazit ću te il češ “pregristi”čast i ponos pa ćeš mi se pridružiti”.Tako će biti i juniorima Barcelone jer brzo uče od starije braće o umjetnosti “ratovanja”.

 3. Poštovani, meni je također drago što smo došli na svoje, kupujući KORF po 90… Molim Vas samo ukratko: Kakva su Vam predviđanja za KORF do kraja ove godine? Srdačan pozdrav! Ivan

 4. Baš me zanima što mislite o odokativnoj formuli:
  (povećanje udjela u RIVP)X(učinci smanjenog PDV-a)X(rast sektora u cjelini) koja nudi ogromne mogućnosti. Već pojedinačno svaki od ova tri faktora je dovoljno dobar za sebe, a najljepše je što se njihovi učinci multipliciraju.
  Inače, osim petogodišnjeg maksimuma, neokrunjeni kralj ZSE-a je prešao granicu od 1 mlrd kapitalizacije kao dvanaesta dionica u CROBEX-u.

  Imam dionicu KORF-a i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

 5. U očekivanju da se na Korfu probije magičnih 150 kn,
  pitam se što je s ADPL, sjajna tvrtka a dionica kao da je najružnija djevojka u selu. Vjerojatno nije dovoljno uzbudljiva.

   • A baš sam se pitao kako izgleda to oslobađanje vrijednosti o kojem ste pisali, to je valjda to 🙂
    Ovo je super za sve rekao bih, i one koji imaju ili su imali KORF, a i one koji ga nemaju. Živnulo je tržište od Nove godine. Još da se dogodi jedna mala privatizacija.

    • Ovo za sada je puno napravljeno, a i privatizacijica se jednom mora dogoditi, ali kada, to nažalost zna samo politika.

  • E a u međuvremenu ekipi koja piše izvješća sa burze i pljucka po KORF-u… “pogledajte semafoooor” (152) 🙂
   I to ne na sitnim ambicioznim nalozima, nego quantum leap.

 6. Čestitke g. Bakiću !!!
  Ovo je strašno kako KORF gazi 🙂
  Dionica na stereoidima !
  Kao da je jučer bilo kada su pisali da je na 50kn bloger napumpao cijenu da se iskrca u tišini.
  Nitko od tih likova nije se javio da se ispriča. Nevjerojatno.

  • Ali čekamo UREDNIKA da nam javi kolika je nominala i da li to ‘mora’ pasti/rasti, nadamo se uz osvrt na ingru na 55.000 🙂

   • Napadaju korf kao da je sudnji dan,nevjerojatno…Inače “nominala” korf-a je 50kn?A vlho je 10kn?Ne pišu ništa?

    • Možda kad bi dioničari pisali urednik da uoči ovo s nominalom i napiše nešto? Ipak je on javna ličnost, najistaknutije pero poslovnom novinarstva (uzevši u obzir sve funkcije) u Hrvata, pa to vjeorjatno bi bila provokacija nego čisto ono onako jer je javna ličnost, dio posla?

    • Ma moj gospodine Bakiću, nema taj hrabrosti za ništa, a kamo li za javni nastup u kojem bi se morala priznati greška. On po meni spada u onaj dio miljea koji je Hrvatsko društvo doveo tu gdje se trenutno nalazi.
     A njegov rad i rezultati se najbolje vide iz uspješnosti njegove novine, bankrot, isto kao i društvo u kojem pokušava biti utjecajan.

 7. a čujte uz dobar turizam ,triba naisti i gladna usta
  jer džabe hoteli ako se nema štagod dobrog izist
  a kulinari preferiraju vupik,ipkk, zvijezda, i ine
  koliko god nam turistički sektor rastao ,mora i prehrambeni
  a uz to triba popit i žmul vina 😉
  još kad budemo prodavali ribu s parangala za đžeparac di će nam biti kraj

 8. Evo još jedan citat Vašeg komentara iz gore navedenog upisa.

  “Evo recimo skoro da sam siguran da ako (iako sam osobno uvjeren da ovdje treba stajati ‘kad’) KORF počne rasti da će: – na 100 kn i više se početi uvaljivati puk, jer to ‘raste i vrijedi’, pa tako sve do kraja 200, 300 kn itd. – na 120 početi kupovati investicijski fondovi – na 150 mirovinski”

  Pa recimo da ste pogodili u SRIDU!!!!

  Bravo bravo, idemo u nove pobjede!!!

  • Mislim da ovo nisu mirovinci – samo jedan, ali ne baš običan je bio pametan i profesionalan i premjestio se iz RIVP u KORF – nego neke malo veće zvjerke! Ali ne domaće. I njima je dobro na 150 a našima nije bilo na 70? Ni na4 5??

 9. Kupnja KORF za vrijeme trajanja javne ponude, po cijeni 10% višoj od one iz ponude, ispalo mi najboljom kupnjom ikada – tko bi rekao?! 😀 Pa možda svatko onaj tko je tada uključio mozak ili samo čitao ovaj blog barem sa pola mozga.

  • Ja sam ljubomoran na sve vas koji ste tu duze, ja sam na burzi tek od ove godine. Al zahvalan sam na ovom blogu jer mi je pomogo da uocim KORF i da mi bude među prvim kupnjama!!!! 🙂 Al isto sam malo ljubomoran…. 🙂

 10. Nije vezano za temu, ali bi molio bilo koga da mi odgovori na pitanje. Prošle godine isplaćeno mi je ukupno više od 12000kn dividendi. Moram li sve dividende prijaviti, ili mogu neke prijaviti, a neke izostaviti? Nisu sve isplaćene preko SKDD-a.

 11. Svi pričaju i pišu o strategijama a imamo jednu od najljepših obala na svijetu, Bogom danu zemlju (i to koliko u Slavoniji), i zemlju od 4,5 mln ljudi. Pa to je jedan Milano!!! Sa druge strane administracija, birokracija, korupcija..Treba samo malo to posložiti stvari i uhvatiti se posla, manje filozofirati i više i brže raditi (pogotovo to treba shvatiti naš premijer). Ovo sa 600 tis. hektara u poljoprivredi će napokon biti riješeno (nadam se). Ako bude i privatizacija i smanjenje poreza nema zime ni za investicije ni za radna mjesta pa kad se sve zahukta i rast BDP-a samo sve to ide dosta sporo al bit ću optimist pa ću reći barem se kreće prema nećemu.
  I Švedi nas proglasili hit destinacijom. Bit će opet rekorda čini mi se kako je krenulo 🙂

  http://www.poslovnipuls.com/2013/02/08/svedani-hrvatsku-proglasili-hit-destinacijom-ovog-ljeta/

 12. Primijetio sam da je redoslijed postova malo pobrkan što se tiče vremenske kronologije pisanja.
  Ja bi najrađe da se cijene dionice KORFA i HT-a sretnu na 265 kn. Zašto ta cijena?Zato to je cijena IPO-a i većina građana je po toj cijeni kupovala HT-a a ako bi HT-a skočio na tu cijenu onda bi se i građani (mislim na one koju su isključivo kupili HT na duge staze zbog dividende – a ima ih jako puno) osjećali kao pobjednici. Dividenda do sada nije bila ispod 12% što bi u finalu značilo da su negdje 3 puta više zaradili od klasične oročene štednje. Uz to ti bi isti ljudi vjerojatno sudjelovali u još nekoj inicijalnoj ponudi što bi u finalu bilo dobro za samo tržište kapitala. Možda bi se i ohrabrili i ušli u još neke dionice.
  Jel mi može netko reći dali Arenaturistin P/E od 679% greška ili?Meni se čini da je (izvor je Mojedionice).

  Imam dionice KORFA i ne namjeravam ih prodavati.

 13. Ah, ponekad se isplati biti “neinteligentni” investotor pa, recimo, uložiti sve u KORF. Eh, da sam to uradio sredinom siječnja 2011., kad sam mogao, umjesto da sam čekao kraj ožujka, i da se nisam zamarao kupnjom/prodajom nekih drugih dionica, danas bih bio puno sretniji, a i ovako sam jako sretan, u svakom slučaju više od sto posto sretan. 🙂 Hvala, Nenade, na osvjetljavanju puta!

 14. U ovom trenutku se ne bi bilo zgorega sjetiti i ovog

  BESPLATAN SAVJET VELIČANSTVENOM BAKIĆU http://www.poslovni.hr/komentari/besplatan-savjet-velicanstvenom-bakicu-195777

  Piše:

  Uživao sam čitajući kako Bakić secira neke fondove kao profesor žabu pred studentima na vježbama anatomije. No, kako čovjek pomaže i tržištu i meni, a i u ime naših raspravica na njegovu blogu, jednostavno se osjećam dužnim upozoriti ga da je idealna meta za tzv. character assassination. Motiv, osim fond menadžera, imaju i mediji.Anegdota koja bi trebala biti dovoljna. Prije treninga izlazi nogometni reprezentativac iz autobusa kao furija i juri prema meni. Unese mi se u facu, nosovi se nisu dodirnuli, ali nisi mogao između njih ni list papira provući. Urla on što je već imao za urlati, Ćiro to vidi, priđe, i posve smireno mu kaže: “Sine, što ti je, što to radiš? Pa to je novinar. Uništit će te”. Reprezentativac i ja smo izgladili stvar, a kako se nisam, iako u rukama imam sve alate, potrudio uništiti čak ni moje bivše prijatelje, jasno je da se igrač nije imao čega bojati. No, Ćiro mu je sve rekao. A Ćiro zna te stvari u srž. Crnom vragu se zamjeri, ali nemoj medijima.

  Da pišemo novom šefu Hanfe?
  Dakle, Nenade, još kavu nismo popili – moja obaveza, nazvat ću – ali niz je razloga zašto osjećam potrebu besplatno vas savjetovati: Za vaše dobro, ne započinjite rat s medijima, nagledao sam se kako najveće face svijeta svisoka govore kako nema TV priloga ili novinskog teksta koji ih može izbaciti iz takta, ali character assassination je i okorjeloga generala američke vojske u stanju nagnati na samoubojstvo, a kamo li neku hrvatsku facu u suze. Recimo, dovoljno je da čak i medij u kojem ste objavljivali i kakav fond nađu zajednički interes, i imate seriju tekstova da kakav ste vi to čovjek i ulagač ako tako hvalite Samodola, plus zlonamjerne insinuacije da blogom i svim ostalim sredstvima samo reklamirate svoj portfelj, i uz samo malo ‘okolnosti’ na tržištu vi od poluboga postajete plijen koji ne smije izaći na ulicu.Naravno, logika igre nam nalaže i da sami sebe pitamo: Jesu li fond menadžeri nesposobni, ili oni točno znaju što rade? Zato, što kažete da i vi i Rakar i ja pišemo novom šefu Hanfe, i zamolimo ga da nam da uvid u sve ono na što Samodol nije ni trepnuo? A možda je i on točno znao što radi.

  • A čujte, što govorim cijelo vrijeme; ali evo male analizice.

   1. Dakle, ovo ne izgleda nikado drugačije nego kao vrlo čvrsta (iako perfidno uvijena) prijetnja. Sad prosudite je li bilo slučajno da se taj isti na mene referira u jedno 6-7 svojih kolumni za redom, pozivajući čak i USKOK itd., recimo gledajte ovo: “Dok mali ulagači hrle po dionicu samo zato što je on u top 10, on im lijepo istovaruje dionice sa svojih srbničkih računa. ”

   Je li bilo slučajno da se glavni urednik ‘jako zaintresirao’ za dionicu PTKM nakon što nije godinama ništa pisao o dionicama nakon ogromnog skandaloznog doprinosa u puhanju najvećeg balona ikada? Jesu li bili slučajni nastupi raznih ‘rinkovaca’ i prijave Hanfi od strane – koga ono, novinara? Blaćenja po svojim tiskovinama, ali i Facebooku uvaženih ‘novinara – intelektualaca’ koji rade za firmu koja se zove ‘Marketing XY’ ili tako nekako i u vlasništvu je financijske institucije?

   2. Nije, jasno, problem u Birtiću, Rinkovcu, Markušiću, Trupčeviću, problem je u ‘birtićima’, ‘rinkovcima’, ‘markušićima’, ‘trupčevićima’ , tj. u onome što oni predstavljaju. Kako je moguće da vodeća poslovna novina u zemlji ima samo jednu kolumnu o dionicama i to takvu? Koja je tu veza u vertikali B-M-T, tko je kome prisni prijatlj i koliki se honorari tu vrte? Bilo bi lijepo znati koliki se honorari tu vrte pogotovo jer je novina propala, a i u srazmjeru s drugim novinarima.

   Problem je u medijskoj sceni; kako to da isti ljudi koji su svojim nevjerojatno drskim ili zlim ili diletantskim ili što već puhanjem balona osiromašili mnoge ljude, a onda ih drugi put osiromašili odgovarajući ih od ulaganja u dionice upravo kad je bila jedinstvena prilika, a sada rade što rade i oni su još uvijek tu kao da ničega nije bilo? Niti su ikada se ispričali, kritički osvrnuli itd.; tko to plaća i zašto?

   3. Meni je zaista žao što je ta novina pala na tako niske grane, ali mislim da je i tu endgame. Naime, vidjeli smo potpunu financijsku propast prethodnog izdavača, a kako ni sada uopće nema oglasa, a vjerujem da i tabloidu 24sata ide lošije nego prije, to je vjerojatno jako velik kamen oko vrata i novom izdavaču istog vlasnika, a iako je tu očito bilo jake podrške, nema ni Crkva beskonačno dubok džep. Ako dobro razumijem, oni su se novim tzv. ‘portalom’ pokušali pozicionirati kao online novina, možda je to bio zadnji napor managementa da si kupi vrijeme, ‘dokažu’ kako nije problem u Poslovnom, nego u medijskoj sceni, ali ‘sad će oni na onlineu to pokazati’, ali kako nemaju oglasa, sumnjam da je išta moguće, još jedno neuspješno paljenje. To ujedno vjeojatno znači i daljnji gubitak utjecaja nekad najmoćnijeg čovjeka Styrije, Trupčevića, koji je – ne sumnjam – čvrsto stajao iza tog luzerskog poduhvata, na koncu i godinama zajedno s Markušićem i poslovno upraljao (članovi uprave) izdavačem Poslovnog. Mislim da je gospodinu bilo jako lako ‘napraviti nešto’ vodeći jedini tabloid u zemlji u zlatno doba, sada su okolnosti malo drugačije. Tako da očekujem povratak cijele te ekipe u ‘trećerazredni Vratnik’, tj. nižu ligu … jer dobit je veliki ‘čistilac’; kako se Credos našao u problemima, tako je i g. Rinkovec ostao na suhom, sada (vjerujem) je na odlasku ili Markušići ili cijela novina, pa tako i ostali.

   Ta ekipica je toliko besramna da se čak i na FB dopisuju kao hijene kezeći se i cereći osokoljeni svojom ‘moći’ – jednom smo imali prilike vidjeti dva glavna urednika i dva glavna direktora / predsjednika uprave izdavača, koji su se ponosno raspisali o slučaju NEXE gdje oni nisu potpali pod grešku ‘usprkos nagovaranju od strane ‘jednoga” da nešto o tome napišu, nego izrgujući se jednoj novini koja je, o tom mega slučaju gdje je na čudan način isparila milijardica, velikim dijelom mirovinanca. Jer da to nije ‘tema’ nego je tema kako se netko uopće usudi o tome pisati, oni ne, nisu oni ludi ‘potpasti pod utjecajem’. Nekako su oni vidjeli u tome mene (ja sam im jako važan) pa kao objavljeno to jer sam ja kao ‘gurao’ tu temu u novine, a veze nisam s time imao.

   Ostaje nam poruka iz Ježeve kučice, sjetite se kako su se svi rugali ‘ježu budali’.

   4. Kad smo već kod ovoga, jasno da će sada ‘birtići’ i slični na koncu početi i tvrditi kako ja u stvari gubim silne novce na KORF (‘jer sam sigurno ‘ulazio’ na 300 ili 400 kn), postoji naprosto jedan broj ljudi koji je pogubio silne novce na tržištu kapitala, a nadao se i nekom utjecaju i oni su (nažalost) jako fokusirani na mene, nesretna ljubav što li; ili početi tvrditi da su zapravo oni ‘otkrili’ neke dionice, ‘pa sve je bilo jasno od prije’, ‘pa KORF bih i ja kupio, ali nisam htio BAŠ ZATO jer je NB unutra’, ‘ja sam moralni pobjednik’, i slično, valjda nešto poput ovoga, ili obratno ili tko zna što, samo da se o meni brblja gnjavi slini: “Da Bakić nije osvanuo u top 10, vrlo, vrlo, vrlo vjerojatno ne bih kupio Vupik”: http://www.poslovni.hr/komentari/bakic-ne-utjece-na-cijenu-zato-kupih-vupik-196830 . Jasno, ovo je samo ilustracija, ne radi se o tom čovjeku kojeg se ne dotiče naša stvarnost, on ipak kupuje poluge zlata (to su vam kolumne u jednoj poslovnoj novini!?): http://www.poslovni.hr/komentari/razmisljam-o-kupnji-zlatnih-poluga-192765

   • Poštovani g. Bakiću. Znam da nije lako trpjeti napade na osobnost, posebno ne od onih koji su zlonamjerni, ali znajte oni vas se i boje, boje vas se zbog toga što ste financijski neovisni i ne želite se prikloniti njihovim gubitničkim opcijama za ostale ulagače.

    No ni vi niste bez medijskog prostora, vaš je blog je vjerujem jednako čitan ako ne i više od tih njihovih propalih novina, nemojte da vas obeshrabre ovi napadi, jer svjesni su oni da je riječ objavljena od vas jednako snažna kao i njihova.

    Stoga mislim da vaše naj jače oružje protiv njih jeste upravo ovo što radite, pronalazite ono što vrijedi i u to ulažete svoj novac, naravno nikoga ne tjerajući da uloži kamo i vi.

    A to što ljudi ulažu u ono što ste Vi rekli da bi moralo vrijediti, to je produkt toga što ste imali pravo, naravno na njihovu žalost jer ste sposobniji od njih, i zato svim silama žele da Vaša ulaganja propadnu.

    No koliko ja vidim u ovoj utakmici vi dobivate poluvrijeme, a kontra produkt njihovog rad je što Vam rade medvjeđu uslugu reklamiraju Vas i to besplatno, pa i to pokazuje koliko su mudri kao “manageri”.

    Stoga ih svakodnevno uništavate svojim pisanjem na ovom Blogu jer ga ljudi rade čitaju nego njihovo nevine.

    Pozdrav.

   • Ovaj novinar ili vas spominje u svojim člancima da bi ga vi reklamirali na svom blogu, ili ama baš ništa ne razumije.
    Da li vi želite uopće da vam on plati kavu?

   • istina je ma kako bolna bila
    da sam slušao vas od 500000 kn koje sam uložio 2009 sad imao minimalno 2 miliona kuna , a sad trenutno imam 80000 kuna
    nikad nisam zavidio na vašem uspjehu! (mada sam znao reči u sebi ” ovaj nosonja” blati moje dionice šta on zna)
    a slušajući razne analitičare ,fondove i poslovni me doveo do tog stanja tipa dlkv atpl i ine uzdanice
    i sad se pitam tko je koga doveo u zabludu nas ” male ulagaće”vi ili oni !?
    dakako ne krivim nikoga već samog sebe ,naivnost se plača
    doduše nisam se nikad klanjao novcu mada ga volim posjedovati
    gledam to iz druge perspektive da sam kupio neki bmw ili merđu 2009 od 60000 eura sad bi vridio negdi oko 15000 eura
    vremena imam , nešto sam i naučio , tko god boravi na tk 4 godine zaslužuje doktorat :;)

    • i da napomenem meni je najveći problem bio šta sam uzeo margin kredit , triba upozoriti ljude da je to opasna matematika

    • Skidam kapu na iskrenosti i nadam se da ćete vratiti početni ulog i to sa premijom.

     U međuvremenu – ako ste gledali margine u zadnje vrijeme a i onda kad ste uzimali ako ste gledali troškove održavanja i trgovanja na skrbničkom, da li znate koga bi trebalo gledati za najjeftiniju kombinaciju (kamata + troškovi)?

    • ma sve znam luka ali malo kasno danas bi ljudima savjetovao ako već dižu margin nek bude maximalno 30% posto od stvarnog portfelja ,pa da i tržište padne neće ući u margin call

 15. Nenade postovi vas ne objavljuju po vremenskom redosljedu tj. ovaj Vaš od danas (najnoviji) nije na kraju bloga ( ni moj od jučer). Nešto očito ne štima pa malo pogledajte o čemu je riječ..

  • Da, sad vidim da je neka greška, ovaj niz komentara ispod kao da je na neki način ispao iz vremenskog slijeda. Nažalost, nemam na to utjecaja, ne znam kako to ispraviti, jedino se mogu nadati da se više neće događati 😦

   p.s. Našao sam grešku … radilo se o diskusiji koja se nadovezivala na moj odgovor na ‘Mladenov’ post, a ‘Mladen’ je kasnije tražio da izbrišem njegov komentar i moj odgovor (ništa strašno, nesporazum u izražavanju, ali čovjek zamolio) i onda je taj niz ostao bez hvatišta i stavilo ga na kraj nepovezanog, sada sam Mladenov komentar i svoj odgovor vratio, tako da ovi sada imaju hvatište).

  • Jesam, ali nije to tako važno, i k tome to bi zbilja bilo zahtjevno sad prevoditi. Ona je samo copy-paste s Google translate, pa je to valjda svakome i jasno da je tako nastalo 🙂

 16. Ovaj komentar se možda ne uklapa najbolje u diskusije iznad, ali
  gledam Roberta Shillera na Bloombergu i odmah mi Nenad i ovaj blog padne na pamet. Kaže:

  “Housing is traditionally is not viewed as a great investment. It takes maintenance, it depreciates, it goes out of style. All of those are problems. And there’s technical progress in housing. So, the new ones are better….So, why was it considered an investment? That was a fad. That was an idea that took hold in the early 2000′s. And I don’t expect it to come back. Not with the same force. So people might just decide, ‘yeah, I’ll diversify my portfolio. I’ll live in a rental.’ That is a very sensible thing for many people to do.
  …From 1890 to 1990 the appreciation in US housing was just about zero. That amazes people, but it shouldn’t be so amazing because the cost of construction and labor has been going down.
  …They’re not really an investment vehicle unless you want it for your personal reasons.”

  Njegov kontekts je američki, ali vrijedi uzeti poantu, razmisliti što (ako išta) znači u Hrvatskoj i da li taj “fad” investiranja u stambene nekretnine u Hrvatskoj traje već desetljećima.(?)

  Video na linku ovdje.
  http://pragcap.com/robert-shiller-dont-invest-in-housing

 17. http://www.portaloko.hr/clanak/golf-na-srdu-igor-legaz-zatrazio-ocitovanje-ministra-bauka-oko-nelogicnog-referendumskog-pitanja/0/41910/

  Evo još malo o srđu;Pazite mi opet imamo na referendumu nejasno pitanje koje ovaj čovjek dobro objašnjava i opet neznamo za što se trebamo odlučiti.Ako i glasamo protiv ne znamo što će se dalje događati i vraćamo se na početak i čitava ta priča može trajati kao sapunica o hidroelektrani ombla gdje smo danas nakon 25 godina i potrošenih novaca utvrdili da taj projekt nije održiv kako su nam neki godinama tvrdili.

  Što želim reći?Mi opet odlučujemo na način da se izjašnjavamo što ne želimo na srđu a da pri tome ne odlučujemo što želimo?Dali želimo da to ostane neizgrađena zelena zona?Dali želimo samo golf?Ili samo javni sadržaj?Mi opet imamo situaciju da ni investitor ne zna što mi ustvari želimo i hoćemo ako na referendumu padne taj projekt?Znači opet ćemo ući u novu sapunicu gdje će investitor možebitno nuditi neke druge modificirane projekte a da ni sam neće znati što mi ustvari želimo.Zar nebi bilo logično i pošteno da smo postavili referendumsko pitanje u stilu;Dali ste za to da srđ ostane neizgrađena zelena površina kakav je i danas i da se poništi postojeći gup kojim je definirana gradnja smještajnih kapaciteta na tom području?Zar to nebi bilo korektnije i prema građanima i prema investitoru kojeg ovako možemo šetati i zavlačiti još 20 godina.Jako je indikativno da je u zadnjem intervju na tportalu predstavnik investitora rekao da ne razmišlja o nikakvoj tužbi u slučaju da projekt padne na referendumu.Izgleda da je investitor “jako dobar čovjek” kada tako govori?Meni se čini da smo mi u svemu ovakvi jer skoro uvijek znamo što ne želimo ali ne znamo što ustvari želimo?Tako i ovaj put odlučujemo protiv a ne za nešto?Izgleda da nam je to postala praksa na nivou čitave države?Moram priznati da i meni nije jasno što dalje ako projekt padne na referendumu?Hoćemo li opet nakon godinu dana imati novi referendum o novom projektu?Možemo tako 20 godina?

 18. Živim u gradu u kojem se stvara neka koalicija protiv jednog projekta koji nije ni blizu realizacije neki sportski centar koji bi se gradio za npr 5 godina. Zanimljivo da se sve političke snage vrlo lako ujedine kada su protiv nečega onda se lako grupiraju i ostalo. Međutim kada treba izaći sa nekim projektom, nekom vizijom i tako dalje onda nemaju snage za bilo šta novo da doprinesu zajednici. Poanta je da kada treba nešto srušiti za to smo zlatni uvijek smo anti ili protiv nečega.
  I tako je bilo uvijek kroz povijest znamo protiv čega smo, a neznamo za što smo. Dobro ste rekli gore, tek sam pri kraju pisanja ovog komentara pročitao vaš antune. Čini se da je destrukcija najveći izvozni proizvod ove zemlje ili bi mogla biti zamislite svi se čudimo Dubaiu kako je lijep i ostalo, a m i nedamo ni jednu podzemnu elektranu da se napravi. Moj osvrt na HRT sam dao na Blogroll članku neda mi se trošiti vrijeme više na nih.

  • Ako ste možda primjetili na hrt je u sedam dana dva puta gostovala gospođa borić sa instituta ivo pilar koja je međuostalim rekla nešto u stilu da niti jedna lokalna zajednica ne može podnjeti investiciju od 150 mil eura jer bi po njoj investitor ovladao svim demokratskim procesima u tim malim sredinama.Nevjerojatno da je u sedam dana žena bila gošća u emisiji paravan gdje je održala lorencinu predavanja o zakonu o strateškim investicijama a zatim je opet dobila mjesto u središnjem dnevniku gdje se očitovala prvenstveno o srđu nakon potrebnog broja prikupljenih potpisa,pa onda o ombli i plominu kao o zastarjelim projektima.Ne ulazim u polemiku dali su ti projekti dobri za hrvatsku ili nisu ali je jako indikativno da imamo na htv-u u sedam dana dva puta istu osobu koja misli da niti jedna lokalna sredina nije sposobna progutati investiciju od 150 mil eura i za koju znamo da je protiv zakona o strateškim investicijama što uopće nije sporno,pa na koncu živimo u društvu gdje su različitosti mišljenja poželjno ali me čudi da prečesto moramo utvrđivati isto gradivo koje smo već čuli u emisiji paravan,dali je to način kako javnosti prezentirati različitosti?By the way da me se krivo ne shvati da ja podržavam projekt na srđu,ne podržavam ja ništa ali mi nikako nije jasno zbog čega zavlačimo investitora i donosimo prostorne planove,održavamo javne rasprave da bi na kraju svega zaključili da nam to ne odgovara?Gdje smo bili sa referendumom kada smo usvajali sve te prostorne planove,izmjene i dopune i slično?Pogledajte slučaj ombla,25 godina netko je konstantno trošio novac,bio plaćen za razradu tog projekta,navodno je bila osnovana firma koja je sve to vodila da bi danas zaključili da je taj projekt štetan i kao takav nije pametan za realizaciju?Pazite 25 godina nama je potrebno da shvatimo da nešto ne valja?Gdje je tu odgovornost?Kako smo dopustili da projekt srđ toliko daleko odmakne ako je to štetan projekt kako nam danas mnogi govore?Ponekad se pitaš dali je ovo sve moguće?Odrade se svi prostorni planovi,projekt dođe u zadnju fazu i mi onda zaključimo da nama to ne valja,kao da želimo da novac troši u vjetar?Tko će odgovarati za omblu i 25 godina bačenog novca u vjetar?Vjerojatno ista sudbina čeka i plomin?Tko će obeštetiti investitora na srđu ako odbijemo projekt koji smo ugurali u prostorne planove?Koliko nakon ovoga svega što danas imamo budući investitori uopće mogu vjerovati u vjerodostojnost onoga što smo napisali u prostornim planovima općina,županija?Granica vjerovali ili ne?

 19. jeste li znali da na institutu Ivo Pilar imamo “Centar za istraživanje poduzetništva”? bila je jučer na hrt dnevniku gospođa dr.sc. borić “stručnjakinja za razvojnu ekonomiju”, te nam govoreći o ombli, plominu i srđu objasnila kako “u svim tim investicijama IZGLEDA da se pogoduje investitorima”.

  • Žena se bori “za održivi razvoj”,samo nitko ne govori što ćemo sa dvije m ilijarde eura deficita i na koji način ćemo vratiti dugove i ostvariti gospodarski rast od 4-5%?Tko će plaćati mirovine starim ljudima i od čega?Bojim se da na kraju ne ostanemo i bez mladih ljudi i investitora,svima puna usta obale i ekologije a svi bježe sa otoka kao opareni?Otoci koji su nekada imali par tisuća stanovnika danas imaju 150 trajno naseljenih stanovnika pretežno starijih ljudi?Siguran sam da bi i ljudi u linzu u austriji voljeli da im svako pet metara nije dimnjak neke tvornice ali se postavlja pitanje što će raditi i od čega će država i građani živjeti?I mene muka uhvati od tih ljetnih gužvi u dubrovniku,uvijek je tako bilo i prije 90-tih,nije to od jučer ali ne možemo imati i jare i pare?Meni se čini da nama igra samo ta opcija?Kada razgovaraš sa starim ljudima na otocima koji se ne bave turizmom oni mole boga kada će turisti otići,to je sasvim ljudski razumljivo samo nije razumljivo da ne razumiju da im taj turista defakto osigurava redovnu mirovinu….Meni se čini da mi ne idemo u pravcu “održivog razvoja” nego u pravcu neodrživog ekonomskog sustava,nitko nama ne brani da živimo kao tibetanci ali meni se čini da mi želimo živjeti kao amerikanci a da u ništa ne diramo,da nema nikakvih većih intervencija u prostor?Sa jedne strane vlast kaže da nam treba godišnje 3-4 milijarde eura investicija a sa druge strane gospođa borić sa instituta ivo pilar kaže da niti jedna lokalna sredina ne može progutati investiciju od 150mil eura jer postoji opasnost da investitor zavlada svim demokratskim procesima u tim sredinama?Kada to ljudi čuju onda im je jasno da im ništa nije jasno?Po toj logici mi ćemo imati sukobe na svakoj investiciji,to neće postati iznimke nego pravilo jer će se stvoriti takva kritična masa u društvu…Poznajem jako puno ljudi koji imaju vikendice na otocima i tu provode mjesec dana ljeti i par vikenda zimi i mogu sa velikom dozom sigurnosti tvrditi da bi oni svi bili najsretniji da svi otoci postanu nacionalni parkovi gdje je zabranjena gradnja,tako bi sačuvali svoj mir i prirodu ali bi i njihove kuće bi dobile na vrijednosti?A kakve su perspektive za život na otocima tjekom zimskog perioda to njih baš previše ne brine…Meni se čini da se svi mi jako približavamo takvim stavovima?O deficitu proračuna više nitko i ne govori,kao da je to sve pet i “održivo”?O malim mirovinama sa kojima ljudi ne mogu ni živjeti,o tome isto nitko ništa ne govori?Glavna je tema zaštita prirode a to što nam ljudi masovno napuštaju zemlju izgleda da nas puno i ne brine?Na kraju ćemo imati nedirnutu prirodu i 2 milijuna stanovnika a od toga pola u zagrebu?Možda nam je to i strategija?

 20. Koga ti instituti uopće predstavljaju, pa normalno da se mora pogodovat investitorima pa nek ide fidelu castru u institut ili onome u zemlju gladi pa neka bude njemu u institutu, ljudi su na izmaku snaga ovdje i žudimo za tuđim novcima da spasimo standard a ona sa državne plaće soli pamet.
  Šta će bit ako lik u Dubrovniku koji misli ulagat bude išao sa kakvom tužbom protiv gradske vlasti ko će onda to plaćat, pa mi smo u bankrotu tako i tako još nam to treba. Danas u 24 sata članak o Hž – u pa to je strava sve žudi za ulaganjima još fali kakva nesreća vlakova pa će bit svi pametni onda.

  • Zel,navodno je investitor “humanista” pa ne razmišlja o tužbi zbog toga što je prostorno planskom dokumentacijom doveden u zabludu sa kupovanjem zemlje i troška čitave priče od 100 mil eura?Po izjavama predstavnika tog projekta investitor navodno ne razmišlja o tužbi?Mora biti da je to neki “jako dobar čovjek” koji ima novaca na bacanje?Evo ovdje imate tekst na tportalu gdje investitor navodno neće nikoga tužiti ako projekt padne na referendumu.Dao bog da imamo još puno ovakvih kupaca zemlje,uvalimo mu zemlju pod građevinsku za 100 mil eura i onda mu je fino pretvorimo u zelenu zonu?Dao bog da su svi investitori kao ovaj i još nam obećavaju da neće nikoga tužiti,barem tako ovdje piše;

   http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/242338/Sto-nakon-referenduma-o-golfu-na-Srdu.html

   • Ma kakva tužba? Zašto bi se išli razvlačiti po sporim hrvatskim sudovima?

    Zar nije najlogičnije naprosto napraviti taj račun, obračunati zatezne kamate itd. kako to već ide, na kraju se simbolično kao znak susretljivosti može staviti još 20 % popusta na konačnu sumu jer je i tako zateznim kamatama jako narasla… i onda bez ikakvog suda i u nastojanju zadržavanja prijateljskih odnosa lijepo ići se dogovoriti za neko prebijanje tog duga. Naprosto se izravnaju računi i svi sretni. Čist račun duga ljubav!

    Istina da Grad Dubrovnik i RH nemaju načina u brzom roku nabaviti toliko novca za ovakvu namjenu, ali i sam Grad Dubrovnik i RH na tom području imaju razne zanimljive imovine koju se može trampiti za taj dug!!

    Meni je posebno interesantna imovina od najviše kulturno-povijesne vrijednosti. Toga u Dubrovniku ima puno što u gradskom što u državnom vlasništvu (ne znam, možda je potrebno samo malo promijeniti poneki zakon da se takva imovina može lakše u potpunosti prenijeti u nečije privatno vlasništvo, ali zašto bi to bio problem).

    Ne kažem da bi tu sada bilo potrebno baš cijele dubrovačke zidine dati ovome investitoru za prijeboj duga. Ali vjerojatno postoji nešto, nekakav dobro očuvani objekt malo većih dimenzija i jednostavne praktične upotrebljivosti u nekakve recimo turističke svrhe koji bi se mogao ovome investitoru dati umjesto tih novaca, ili nekoliko takvih za recimo cijeli lanac budućih kultnih dubrovačkih hotela smještenih u kulturno-povijesnu baštinu najvišeg kalibra. Recimo za vrhunski hotele 5* su idealne lokacije izvorne povijesne nekretnine najviše kulturno-povijesne vrijednosti, to je čak linija manjeg otpora. Lakše je urediti neku takvu nekretninu u objekt “kultnog statusa” nego napraviti novu stvar dizajna takvog kalibra da se postigne nekakav “kultni status”. Povijesne vrijednosti su zgodan prečac! 🙂

    Niti jedan investitor nije 100 % racionalan i lako moguće da mu se na kraju taj neki dvorac/tvrđava, tj. cijeli lanac takvih, kroz tom komponentom dodatak profitu tih evenutalnih budućih hotela pokaže manjim od vrijednosti potraživanja za koju je to trampio… Pa na kraju RH može smatrati da je napravila jako dobar posao mijenjajući financijski manje vrijednu imovinu za više vrijednu (jer teško da RH i Grad mogu na tome zaraditi više nego što zaradi poduzetnik).

    Povijesne vrijednosti su privlačne, ljudi su sentimentalni na njih, lako je moguće nekome “uvaliti” nešto takvo po prevelikoj cijeni (jedino je tu možda problem što možda još iracionalnije RH/Grad gledaju na tu svoju imovinu…) pa ja tu predlažem za izravnanje dugova igrati se kulturno-povijesnim blagom. Toga imamo u državi na pretek. Novca nemamo.

 21. Gospon Nenad, najprije isprike što sam uz istu mail adresu naznačio drugo ime, javio sam se do sada svega par puta i zaboravio sam prijašnji nadimak, nije mi namjera provocirati.

  Najiskrenije čestitke za vizionarsku igru na KORF, mnoge ste usrećili, a i razdrmali ovo ocvalo tržište, hvala vam!

  Usput, čini mi se da vam se i druga perjanica DDJH (a i moja, kupljena zbog vašeg afirmativnog pisanja još na 40kn) polako budi:).

  Btw, nadam se da će se ovaj narod jednom naučiti radovati tuđem uspjehu, jal će nas u protivnom “izglodati” kao gladan pas kost.

 22. Prije bi reko da je mudar pa ne želi prijetiti prije reda i zamjerati se,
  Omblu su kao uspjeli spriječit, još malo pa ćemo mi postati endemske vrste u ovoj zemlji. Treba dignuti spomenik ljudima u ovoj zemlji koji su uspjeli napraviti investiciju kakvu. Ko zna kad lokalni izbori prođu kako će se stvari posložiti. Još malo pa će investitori pisati knjige i zarađivati sa naslovima:
  ,,Kako smo uspjeli u Hrvatskoj” i sl.

  • To je za onako, ko u film noir, zavaliti se u fotelju sa cigarom i viskijem i gledati…

   “pogledajte semafoooor” 🙂

  • Moram priznati da sam ovo očekivao da će se dogoditi u nekom momentu ali isto tako moram priznati da me tajming iznenadio(pad rejtinga) ali ovo što se danas kupuje i najviše trguje po meni je još uvijek jako jeftino…,naša percepcija je možda drugačija jer smo neke stvari kupovali na p/b 0,2 ali još je puno toga jako jeftino…To je moje mišljenje i možda griješim ali ne mogu iz svoje kože?

 23. Da, super je sve je uzletilo i pokrenulo se, još fali turistička sezona i najave su super i da nas proljeće razbudi i može biti samo bolje sve.
  Mislim da smo oko nove godine bili dosegnuli dno da niže nismo mogli i da će se početi buditi proizvodnja ovdje. Neke reforme su prošle neke ne puno se toga nagomilalo lošega, ali vide ljudi sada polako da se bez rada ne ide naprijed.

  • Kako mislite posustao? Pa to je jedna od najbrže rastućih dionica, mislite da bi morala svaki tjedan rasti po 20%?

 24. Gospodine Bakić mozete li sad prokomentirati korf ,sad da nebi trazio ako je moguće da mi napisete kolika je knjigovostvena.Znam da ste ga dosta komentirali ali sad malo analizu na ovim razinama .

 25. Ovo se čini nevjerojatnim. Korf i Vupik kao Usain Bolt lete prema 200kn! I mene je iznenadilo takvo buđenje al eto stigao je svjež kapital, likvidnost je skočila i fenomenalna je prema onoj koja je bila prošlih godina (izbacio bi rast i borbu za Ina), te je došlo do tog veliko očekivanog otključavanja vrijednosti. Nadam se da će to potrajati a i ako moj porfelj bude na ovim razinama do kraja godine biti ću prezadovoljan.
  Još mi je jedna rekao bi sada legendarna i povijesna rečenica u glavi: Ovo su nevjerojatne povijesne prilike i cijene po kojima se dionice mogu kupiti i šteta bi ih bili propustiti.
  Htio bih se zahvaliti gospodinu Bakiću na odličnim analizama i razmišljanjima . Da sam slušao fond managere sad bi imao jedan Dalekovod u porfelju a HT-a se ne bi odrekao. Osim fin. pokazatelja u koje sam dobro upućen i Grahama koji je jednostavan al toliko logičan i koji potiče na razmišljanje u pravom smjeru, da nije bilo ovog bloga ne bi sigurno dogurao na ove razine. Zato još jednom puno hvala 🙂

 26. heh, prelagano se naviknuti na to kad nesto raste. ARNT je u ovoj godini (samo 40 dana) narastao 52%. Potpisao bih odma to da mi svako ulaganje donese toliko kroz 5 godina, a ne 40 dana. Druga je stvar sto je vecina ulazila u dionice kada su bile puno vise pa se ocekuje da se sada sve vrati gore, ali zato treba biti oprezan, nece se sve vratiti na stare razine, a biti ce i dosta toga sto ce uzletiti pa se svalit dolje.
  Sada vise nego ikad treba gledati fundamente i kako sto bolje procijeniti prave vrijednosti i rizike.

 27. Ovo je bara, močvara, u kojoj XY vodi kolo i gdje rastu samo njegove dionice. Prodaje im priče, piše hvalospjeve o firmama u kojima ima udjele, naivci kupuju, a on im uvaljiva dionice sa svojih skrbničkih računa. I još mu se zahvaljuju, hahaha!

  Tako nekako?

 28. G. Bakić, je li Vama štima izračun vrijednosti kapaciteta KORF-a u Fiminoj analizi? Ako može malo pojašnjenje, ne snalazim se u onim procjenama neto duga i manjinskih interesa.

  Ja sam to sebi ovako izračunao:

  Vrijednost kapaciteta RIVP-a: 3,18 mlrd
  Dug RIVP: 1,07 mlrd
  (Prava) knjigovodstvena vrijednost RIVP: 2,11 mlrd (BVPS: 20,4 kn)

  Vrijednost 72% KORF-ovog udjela u RIVP: 1,52 mlrd
  Neto ostala vrijednost KORF: 200 mil. (procjena, konzervativna)
  (Prava) knjigovodstvena vrijednost imovine KORF: 1,72 mlrd
  BVPS KORF: 242 kn

  Gdje griješim?

  • Mogli su se Fimini analitičari javiti, znam da čitaju? 😀
   Vjerojatno nisu ništa zabrljali, ali ako može pojašnjenje…

  • Mene zanima samo jedno: kada će Ballmer otići?! Pod njegovim vodstvom kompanija se neprestano vrti u krug, radi jedne te iste greške, dionica 10 godina na istim razinama.

   Microsoft možda ima i naveću količinu inženjerskog talenta u USA ali mu to u punih 10 godina nije pomoglo stvoriti neke prave inovacije. To je postalo ništa drugo nego “proizvodni pogon” bez glave i repa.

   Malecki Amazon i Google, pa možda uskoro ponovno i Blackberry iz susjedne države im, inovativnije su kompanije od tog giganta prebogatog ljudskim resursima (ali i svim drugim vrstama resursa). Tu očito onda nešto sa vrhom uprave ne štima!

   P.S. Sutra Tim Cook nastupa na GS-ovoj konferenciji, možda će nešto biti riječi i o novim zahtjevima dioničara za većom isplatom keša. Pokazali su zaista lijepu otvorenost prema investicijskoj javnosti kada su onako promptno reagirali priopćenjem i punim senzibilitetom prema stajalištima dioničara.

   • Meni se Ballmer ne cini tako los, i nije bas da nije progurao nijednu inovaciju. Bio je glavni za razvoj .NET platforme, a cini se da je napokon uspio i progurati WP8 kao relevanti OS http://www.amazon.com/Best-Sellers-Cell-Phones-Accessories-AT/zgbs/wireless/2422313011#1 (uzeti u obzir da jos uvjek postoji supply shortage, jer se puno uredjaja slalo u Kinu zbog njihove nove godine).

    Microsoft opcenito ima tradiciju zakasniti par godina za konkurencijom, napraviti losu kopiju njihovih proizvoda, unatoc tome nekako uspjeti zadominirati trzistem, otkupiti vodece ljude u razvoju doticnih konkurentskih proizvoda, te napokon izdati dobar proizvod (koji je u biti rebrandan stari proizvod konkurencije). Ne znam tocno kako im to uspjeva, ali ponovilo se previse puta da bi bilo slucajno.

    Najveci paradoks u svemu je da su tableti i smartphoneovi iznimka od tog pravila, tablete su gurali jos od 2000. godine, ali nikako se nisu uspjeli probiti. Koliko god se cinilo suludo, izgleda da im je falila zatvorenost OS-a i dedicirani app/music store. Ljudi su izgleda poprilicno ljeni, jer vise vole platiti stvar a da im je odmah na dohvat ruke, nego da pola minute traze po Googleu i skinu besplatno. Kako drugacije objasniti uspjeh iPada i neuspjeh svih mp3 playera prije njega?

    Cini se da je Microsoft napokon to shvatio, jer novi WP8, isto kao i W8RT su poprilicno zatvoreni OS-ovi, izrazito teski za jailbreakanje, te omogucuju download aplikacija iskljucivo preko Microsoftovog App Storea. Na WP 6.5 je svatko mogao skinuti i instalirati kaj god je htio, i taj OS nikome nije bio zanimljiv, dok je za WP8/W8RT potraznja relativno pristojna.

    Po pitanju samog Ballmerovog karaktera, vjerujem da nije pretjerano ugodan tip. Nije bio ni Steve Jobs, pa je spasio Apple od neuspjeha. Kako god bilo, bar mu se ne moze prigovoriti manjak entuzijazma, kako imamo priliku vidjeti iz ova tri zabavna filmica:

    • A unatoč svemu tome dionica 10 godina na istome? Biti će da u svijetu tehnologije “zakasniti par godina” ipak predstavlja točku koja dijeli uspijeh od neuspijeha, kao i ovo “prekopirati od drugih” što kažeš. Znate onu Picassovu “loš umjetnik kopira, dobar umjetnik krade” (naravno, oprezno u interpretaciji riječi “krade”, za ovu krađu se ne ide na sud, dapače). A uraniti u tehnologiji je ista stvar što i zakasniti. Tu je sve u biti na vrijeme, kao švicarski vlak.

     WP8 mi se sviđa iako je to još uvijek kao OS sasvim rudimentaran, ali obzirom na snagu matične kompanije ima šansu razviti u punokrvni OS poput iOS-a, a RT je da oprostiš – sranje. A trebao je biti navažnija stvar. Očito niti Microsoft nije mogao raditi na 3 različita OS-a istovremeno. I to je vjerojatno i glavna pogreška. To su OS-ovi koji ne trebaju biti različiti nego samo različite prezentacije korisniku. Kod njih naopko, različiti OS-ovi a koji bi se predstavljali jednakima.

     P.S. Surface RT se koliko čitam uopće ne prodaje u skaldu sa očekivanjima, što nije ni čudo obzirom na lepezu nedostataka koje ima sam uređaj hardverski ali i taj OS koji se ne može mjeriti sa slavom telefonskog mu brata, a pri tako visokoj cijeni, zapravo se prodaje i predobro obzirom na to, ali to će kupci tek s vremenom shvatiti, kao što su shvatili za mnoge druge konkurentske uređaje koji su kupljeni i spremljeni u ormar jer nisu dovoljno upotrebljivi – bačen novac! A u ovom slučaju i ne tako mali novac kao u slučaju neke jeftine konkurencije.

   • Lovom se bavi često ga vide,
    s trista kopalja na juriš ide.
    I vuk i medo, pa čak i – ovca,
    poznaju ježa, slavnoga lovca.
    Jastreb ga štuje, vuk mu se sklanja,
    zmija ga šarka po svu noć sanja.
    Pred njim dan hoda, širi se strava,
    njegovim tragom putuje slava.

   • G Bakić

    koliko sam vam zahvalan za portfelj koji sam posložio inspiriran ovim blogom, toliko vam hvala za sve prekrasne i korisne knjige koje ste ovdje preporučili. Takve stvari mijenjaju čovjekov pogled na svijet.

    Ježurka Ježić do sada nije bio na popisu literature ali vidim
    ima tu lijepih biografskih elemenata. Nemojte samo da to bude posveta ovom blogu.

 29. Da gospodin Ajvika ima etike i moralnosti ,stavio bi svoje ime i prezime a ne blatio gospodina Bakića i sve nas……..ne kažem da ne smije imati pravo na svoje mišljenje ali sve treba imati svoje granice….i moja malenkost prati blog gospodina Bakića i ostalih i vjerujte mi na riječ u debelom sam plusu….pozdrav svima……pogotovo gospidinu Ajviku i neka kritizira ali mora pogledati semafor i kazati NENADE na moju žalost U PRAVU SI…

   • Naravno. Ne idem više često na forume, ali pretpostavljam da je spika ista.

    Ono što me je fasciniralo je da su neki od tih ljudi vrlo inteligenti i jednako dobro ekonomski obrazovani, s velikom količinom znanja i stupnjem informiranosti, a donose neke zaključke kao da im je IQ na razini sobne temperature. Naletio sam na jednu sokolićevu rečenicu koja je “pogodila u sridu”, jednog vrlo aktivnog forumaša koji ima patološku fiksaciju na Vas je opisao sa: “Ti puno znaš, ali malo razumiješ. :)”. To mi je bilo odlično, teško se moglo bolje detektirati problem! E sad, kako to zaista nije čest slučaj kod ljudi (da od šume ne da ne vide drvo, nego vide zombije i bježe glavom bez obzira), jedino drugo objašnjenje je obična duhovna bijeda dotičnih.

    • Inače kad ste već kod toga, što mislite od kuda ta upravo patološka fiksacija nekih tih ljudi baš sa mnom? Pogubili velike novce na burzi, pa onda opet ne uložili kad je trebalo ili što ih muči toliko? Ono … izgleda kao da im je to terapija ili su propustili uzeti terapiju!?

    • Fiksacija je na Vas jer ste pokazali kako se treba investirati, jedini ste u Hrvatskoj pisali o tome i obistinile su se Vaše prognoze. Kada ne želite priznati sebi da ste donosili krive odluke, netko drugi mora biti kriv. A NB je onda bio najpogodniji za usmjeriti bijes. Vi ste zapravo njihov “krnjo”! 😀
     Imali bi ovdje posla i iskusni psiholozi za postaviti pravu dijagnozu, tako da se ne treba time zamarati.

 30. mislim da su patološki fiksirani zašto što se blizu vas osjećaju kao balavci, a pretašti su, misle da su financijska elita i visoko su pozicionirani i preplaćeni. a vi ste kao neki “pametnjaković” koji ispadne uvijek u pravu, perfekcionist u svemu, načitan, i td… koji je zaradio puno novaca i ima ulogu lokomotive dok eliti ostaje samo da hvata mjesta u vagonima. muči ih što nisu strojovođe, ili makar skretničari:-) a imaju titule i premije. a glupo je valjda da se povode vašim ulaganjima. onda je besmislena svrha njihovog radnog mjesta i zvanja? da im tu neki sa strane briše nos i stavlja u pelene

 31. http://www.seebiz.eu/argentina-u-novoj-krizi-inflacija-raste-trgovine-prazne/ar-56812/

  Meni se čini da je argentinska predsjednica vodila monetarnu i ekonomsku politiku kao da je slušala neke hrvatske ekonomiste?Kao da ih je ama baš sve poslušala;od ekspanzivne monetarne politike,preko kontrola cijena,preko dekreta bankama što će raditi i po kojim kamatama plasirati kredite pa sve do nacionalizacije naftnih kompanija,pa do politike subvencija svega i svačega…Ma sve isto što smo sto puta preslušali na htv-u?Sjetite se samo koliko smo puta čuli da slične teorije da bi hrvatska trebala ići ovim putem?Mora da je to ista škola?

 32. Evo, bilo je još mudrih početkom 2009. (ožujak)
  http://www.poslovni.hr/forum/trazi?query=korf&query_username=&page=100
  “Tko bude strpljiv s ovom dionicom, obogatit će se. Propast neće jer imaju brdo udjela u renomiranim hotelskim kućama i puno keša na računu. Pa samo udio u Rivijeri iz Poreča im je oko 78 % ili 2.846.557 dionica. Rivijera je jedna od najpoznatijih hrvatskih hotelijerskih kuća, a ima KORF još dosta toga, potražite malo sami. Nisu ljudi davali milijune za dionice KORF bez veze, plaćajući preko 200 kn. Bit će to opet, samo treba sada uzeti poklonjeno i čekati. To valjda može svaki debil ili je to prekomplicirano nekima?”

 33. “Je li Ministarstvo poljoprivrede postalo ministarstvo mljekarskih uvoznika ili ministarstvo Ivice Todorića. Zašto se s tolikom sigurnošću bez potrebnih provjera svaljuje krivica na domaćeg seljaka i čemu tolika žurba u osudi”, zapitao je Branko Vukšić danas u Saboru.

  postoji li u saboru veći demagog od vukušića? možda jedino lesar…???

  • Kakvi sve mogu uopće doći u sabor?A što je najgore od svega umislili su da trebaju biti jako aktivni pa se ne prestaju javljati za riječ,tkz narodni tribunali,da ti se pamet smrzne kada čuješ što i o čemu govore?A kao aktivni zastupnici,još im se broji koliko su toga izgovorili u saboru?

   http://www.vecernji.hr/vijesti/imovinske-kartice-laburisti-medu-najbogatijim-zastupnicima-clanak-368436

   I još ga stalno i jako muči todorić?Jahači državnih jasli?I čitav život drže predavanja “kako bi trebalo i što je pošteno a što nije”,odakle obraz?

   • Kaj se tiče laburista, moram priznati i meni su bili kuriozitet ali nije mi se dalo baviti proučavanjem – a onda sam ulovio aktualni broj Globusa, veliki članak na čini mi se 4-5 strana o Lesaru.

    Smrzo sam se, al fakat.

    Ak se ta škvadra dublje probije u politici (a već su 3. po snazi!!), to će fakat biti pomrčina.

    BTW, cijeli članak u globusu je pisan malo tendenciozno ali mislim da ima dosta činjenica i za izvlačenje vlastitog zaključka.

    A inače, općenito kaj se tiče situacije u zemlji, u zadnje vrijeme umjesto na tabloide za zanimaciju i bolje raspoloženje odem pretraživati jednosmjerne aviokarte. Jer ovo u zadnje vrijeme je koma koma koma.

  • Ali zašto Vas uopće briga za svaki ‘članak’ na svakom ‘mediju’? Što je uopće taj ‘danas’? Pa njima je i Klaus glavni ‘biznismen’. A kad biste znali poslovnu povijest i nešto malo o dilovima direktora te firme, mislim da biste shvatili irelevantnost. No, dobro nam dođe na možemo citirati, kao recimo onaj ‘Mrzim kapital’ 🙂

   • Uglavnom izbjegavam većinu medija, ali evo naletio sam na ovaj članak pa da ga podijelim. Bila bi šteta ne pročitati ovakvo remek djelo 😀

   • “Danas” ili “Dnevno”? 🙂 Cvarak je stavio link s ovog drugog, ali svejedno, bitne razlike nema, i jedni i drugi pucaju od demagogije, prvi su kao “lijevi”, a drugi kao “desni”, a u biti smiješni do bola (evo taj “dnevno.hr” npr., kliknite na bilo koji tekst, tj. kolumnu gospode kao što su Vice Vukojević, Zvonimir Hodak ili Tihomir Dujmović i sve će vam biti jasno). Samo ideologija, u svemu, bez zadrške. Zatrovano do bola.

    • Hvala! Znači, ustanovili smo da desni i lijevi imaju isti zajednički nazivnik populizma. I što je to ‘desno’ i ‘lijevo’ u Hrvata danas? 🙂

    • Desni – ruralni primitivac (neobrazovana “seljačina”). Lijevi – urbani primitivac (ponekad obrazovani, i tim više perfridni podlac, zmija otrovnica). Tak sam ja to nekako primjetio da kod nas da to ide.

     Tako da tko ne želi biti krivo shvaćen najpametnije mu se kloniti etiketiranja lijevo/desno.

    • Najbolja je fora kako se naši ‘lijevi’ vole nazivati intelektulcima. A nemaju osnovnu dimenziju intelektulca, otvorenost. Ako im kažeš da si pročitao Hayeka, Friedmana, Schumpetera, a ni pomisliti Ayn Rand, oni – iako nisu to ni dotakli – ‘znaju’ da si nepopravljivi gad i žao im je što je prošlo doba Crvenih Kmera kad bi ‘oni’ te mogli poslati na preodgoj. Jadno jadno jadno.

    • Uf, imam ja bolji naziv za ove “lijeve intelektualce”, obzirom da ih imam kolko hoćeš u uredu (tzv. office warriors) – pi*deki (da ne kažem baš onaj dio ženske anatomije). Nek autor ne zamjeri na vokabularu.

     Al ima uvijek ona jedna – ama baš svatko radi najbolje što može i zna.

     To što to počesto nije bogzna kolko puno.. eh… 🙂

    • Pa pogledajte htv,čisto jednoumlje,sve teme se svjetonazorski obrađuju na sličan način,ako netko iskoči kao ona voditeljica u svezi zdrastvenog odgoja izbace je sa televizije a da samo pogledate dvije emisije petog dana i neke izjave voditeljice te emisije vrlo ćete lako uočiti o kakvim se dvostrukim kriterijima radi,evo sinoć opet voditelj togonal onako by the way prebacio rohatinskom što je prodao zlato 2002g a da pri tome čovjek ne zna ni što govori ni o čemu uopće govori,valjda su mu “rekli” koja je tada bila cijena zlata a koja je sada pa čovjek razočaran kako to rohatinski nije tada znao da će tako biti?Evo mene više muči kako to rohatinski 2000g nije kupio dionice applea za 20 usa a danas je cijena 480 usa?Valjda je i to rohatinski trebao znati?Ali voditelj bez pardona to kaže na tv-u,čovjek o tome ne zna ama baš ništa ali nema veze “simpatično je” jer nam se sugerira da nas je rohatinski opljačkao…Pa o kakvoj otvorenosti mi govorimo?Ovo postaje anarhija!

   • Treba čovjeku pokazati dionice na ZSE. Odakle početi, ADPL, KODT i tak lake stvari gdje se skoro već i doslovno gleda P/E, onda kad malo naući čitati FI mu KORF pokažemo? lol Treba samo polako to sve da čovjeka ne uhvati srce.

  • Cvarak,mislim da ovo nebi trebalo ni komentirati…,ali kad baš moram meni je najbolje od svega je to da će investitor za “samo” deset godina povratiti svoju investiciju…pa takav povrat ima na 4,5% kamate ako štedi na banci 15 godina,da ništa ne radi,sve četri u zrak,takav mu je povrat na hrvatske obveznice…Otišli smo mi dobro na kvasinu?

   • E baš to u zadnje vrijeme slušam s više strana – mnogi investitori u nas (vanjski pa i domaći) uspoređuju zajebanciju potrebnu za realizaciju nečega sa kamatama u banci i guess what – nažalost stvari konvergiraju kamatama štednje, jer vrijeme ide… 😦

   • Moram samo dodati da ‘antun’ nije prepisao od ‘LukaL’ jer taj komentar još nije bio vidljiv. Kao što znate, ovdje ne njegujemo kolektivistički duh 🙂

   • To su NAŠI,ni lijevi ni desni,nego NAŠI-jahači državnih jasli.Pa jeli vam sada jasno zašto su svi protiv privatizacije?Pa gdje će ti svi silni politički zombiji djecu i unuke zaposliti?Što je najgore od svega sutra će ti isti novinari koji ih danas napadaju za ovakve stvari i dalje čvrsto braniti da sve ostane NAŠE…Pa to je ta hobotnica koja se pružila po vertikali društva,svatko svakoga poznaje i uvijek će NAŠ naći posao za NAŠEGA,nema tog natječaja gdje mi nećemo smisliti kako uhljebiti NAŠEGA a da sve bude po zakonu…,Pa čemu se mi čudimo,pa sve stranke u hrvatskoj tako funkcioniraju od lokalne do državne razine,svugdje rijeke nesposobnih ali su NAŠI?i onda se čudimo kako nam birokracija nije efikasna,pa sve je po babu i po stričevima a što je najgore mi želimo da ostane NAŠE i ono što je izloženo tržištu.A idemo u eu?Pa zar ne vidite da mi nismo dobre glave?Na kraju će iz ove zemlje otići VAŠI a ostati će samo NAŠI,ne možeš NAŠIMA ništa ali što kada te NAŠE više nitko ne bude htio financirati.Pa ljudi će prodati firme i imovinu i zdimiti glavom bez obzira ako se ovakve priče u našemu društvu nastave…

 34. ovo “lijevi” i “desni” postaje irelevantno, to se odnosi na osobne slobode, ne na ekonomske. treba pogledati Nolan chart, tu su svi naši populisti na istoj strani, dakle “dole”, dijametralno suprotno od nas koji smo “gore” gdje su pune ekonomske slobode.

  zastia mi je fascinantno kako malo ljudi pristaje na oboje, i na individualne (lijevo), i na ekonomske (gore) slobode. naši ljevičari su masovno ekonomski talibani, desničari isto. jako začuđujuće…

 35. i na kraju se sve svodi da su svi isti ili slicni, samo gledaju svoje interese i interese svojih interesnih skupinina 😦 Na kraju ispada da politicari imaju drzavu zbog sebe i svojeg boljitka , a za narod nitko ne pita . Pitanje kojoj stranci uopce dati glas ? gledajuci oko sebe ispada da je ustvari svejedno koja god stranka bude na vlasti jer su razlike minimalne i pitanje dal uopce ima razlike 😦

  • Problem naših stranaka je što se one populistički udvaraju ljudima dok su opozicija i tako samo sebi gomilaju gradivo i gnjev kada dođu na vlast,zato niti jedna vlada nema ni mjesec dana mira jer odmah u startu je jasno da sve ono što su govorili kao opozicija je čisti populizam?Što se te stranke više nama udvaraju dok su opozicija to mi postajemo sve veći neandertalci i počinjemo vjerovati u andersenove bajke novih populista koji naviru sa svih strana…Što se oni više naviru to smo mi sve više udaljeni od zdrave pameti…U nas više čak nisu problem ni stranke nego se svakodnevno pojavljuju tkz kvazistručnjaci populisti veći od lesara i nude laka riješenja i kada oni svi zamute vodu dobiješ državu u kojoj se ne zna tko pije a tko plaća,tko govori nešto pametno a tko glupo i neostvarivo?Više nije ni bitno što se govori,samo je bitno da si kontra svega…Pojavljuju nam se bivši ministri gospodarstva i nude čarobne štapiće,samo što nam još ne dovedu ministre gospodarstva sa kraja 70-tih(prije bankrota juge) da nam oni malo prosvijetle pamet-kako bi trebalo?Već smo u par emisija imali crno-bijele nostalgične priloge gdje se prikazuju neke firme iz 70-tih i gdje im je drug tito došao u posjetu a svi rade sve,kao u sj.koreji jučer kada su “svojim znanjem zaprkosili čitavom svijetu” a prkose samo zato da se ne pobiju međusobno jer nemaju što jesti…Meni se čini da nas većina naših medija i opozicijskih političara,kao i pojedinaca kvazistručnjaka koji uvijek čekaju svojih pet minuta “slave” upravo vodi ka korejskom sindromu,gdje su svi krivi samo mi nismo…Mislim da bi kruna svega bila da doživimo lesara na mjestu premijera?To bi bio vjerojatno kraj puta i šansa za otriježnjenje i novi početak,bojim se da bez lesara nećemo to lako shvatiti?Kakve nam se poruke šalju svaki dan iz sabora ali i sa htv-a mislim da nam je lesar posljednja šansa-sedmica na lotu,što brže to bolje?

 36. pa to je to, hdz se vraća kao u desnicu tj devedesete, a to je zapravo bio socijalizam. sdp kao socijaldemokratska brani kapitalizam
  pa mi smo stvarno cirkus kako će stranci razumijeti nas kad se ni sami ne kužimo, neznam koga lesar zastupa valjda one bakice s placa uvijek je protiv nečega i nije mu dobro, zamislite njegovu vladu ko bi mu bio ministar financija.

 37. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-istrazivanje-doznajte-koga-splicani-zele-za-gradonacelnika—274450.html

  Izgleda da u splitu biraju novog papu a ne gradonačelnika?Da me se krivo ne shvati;gospodin grubišić je dobar čovjek ali split je pretežak grad za iskusnog i puno mlađeg mladog vuka i tko god uzme tu stolicu nagrabusio je a don ivan je zaslužio mirovinu i bezbrižnu starost a ne da se naganja sa “lukom podrugom i kerumom” po splitu…Što je previše previše je?

  • Bojim se da karamarko ne posegne za brankom vukšićem iz laburista da mu pomogne napisati program poticaja za kupnju nekretnina,branko je tu jako iskusan,sve je kombinacije čovjek prošao i može tu puno pomoći?Program bi se zvao “poticaji za beton”

   • Zar mislite da se već ne vode pregovori? Dragi moj Antune, mislim da je vrijeme da se sjetimo izraza (onog komedijaša) Vasila Tupurkovskog, a to je ‘neprincipijelna koalicija’, bit će toga sve više. 🙂

    • Problem hrvatske je dobro detektirao željko lovrinčević koji je konstatirao da je hdz defakto jedina politička alternativa koja oko sebe može okupiti veliki broj ljudi koji su u stanju kako tako operativno voditi državu.Fakat je to tako!Mislim da je nikica valentić u pravu kada kaže da bi velika koalicija kukuriku i hdz-a bila trenutno najbolje riješenje za hrvatsku.Nemamo mi tako puno izbora kako mi mislimo a sa ovom količinom populizma koji je sveprisutan krug nam je svaki dan sve uži?

  • Jel može da se ovakvi komentari objavljuju na nekom drugom mjestu, a ne ovome -KORF. Puno zadnjih komentara barem direktno nema veze sa ovom temom… Evo neka gospodin Bakić otvori novu temu izbori – socijalizam ili kapitalizam ?

 38. Ajmo malo o kretanju crobex-a za danas,nikada nismo to predviđali pa eto malo za promjenu da se time i mi jednom pozabavimo;Ja mislim da će rasti!Što vi mislite?

  • To ovisi o percepciji domaćih trejdera je li noćašnje State of the Union bilo “presocijalističko” lol

   Istina, meni je to bilo prestrašno za slušati, toliko je na skliskom terenu bio da sam strepio nad svakom rečenicom, stalno sam imao osjećaj da će zbrlljati. Ali Obama je tako vješt govornik da je to nevjerojatno, izdržao je do kraja tu svoju ubitačnu vožnju, stalno je bio na rubu ali nije zbrljao! Rekao je ono što je danas potrebno, kako god to nekome zvučalo, socijalističko, komunističko… To što je u Americi “socijalizam” i ovo naše… nebo i zemlja. Da nam je “američki socijalizam” i ja bih bio sasvim zadovolijan za početak.

   Meni je razina optimizma za USA malo i porasla nakon tog govora. Potvrdio je sve dobro što se vidi i očekuje.

  • Ne znam da li će g. Bakić pustiti ovakav površni post, ali mislim da na CROBEX više utječe biometeorološka prognoza nego neki vanjski pokazatelji, te stoga očekujem trodnevni minus (jučer, danas, sutra) prije ponovnog laganog plusa u petak.

   • Ajde kad već nagađamo, i ja bi kupio “lottery ticket” – ako je u četvrtak div day za HT (negdje sam ulovio taj snippet, nemojte me ubiti ako sam fulao), računam da ovisno o tome da li opravda očekivanja krene odljev dionica (koji bi mogao okinuti i plašljivije prodavače da se pridruže “toboganu”, a oslobođeni cash da se preseli u druge, bolje dionice – recimo KORF, VPIK, DDJH…

    Nije naravno nagovor na korištenje zdravog razuma, kupnju ili prodaju spomenutih dionica.

    • potpuna špekulacija s moje strane:
     mislim da će objava dividende za HT biti u skladu sa predviđanjem g. Bakića i nastaviti silaznu putanju (recimo “šokantnih” 12 kn, lupam bezveze) što će pomoći HT-u da se nađe na vrijednostima ATL od cca. 170 kuna što će onda biti povoljna kupnja.
     također nije nagovor na kupnju ili prodaju i nemam dionice HT-a niti mi je dionica interesantna (bar dok ne dođe do spomenutih 170 kn 🙂 ) osim kao lakmus cijelog stanja burze.

 39. Kako je jučer Crobex završio u minusu ‘blagih’ 1.19%, uslijed unovčavanja dobitaka iz prošlih trgovinskih dana. Tako se izražavaju naši brokerski analitičari. Volio bi da danas ‘Barcelona’ popravi Crobex. Naravno da su to moje želje, dakle nisu podkrepljene s ničim konkretnim.
  Mislim da ovakvo pisanje neće dozvoliti gosp. Bakić.

 40. Gospodine Bakicu,
  Do sada sam par komentara/pitanja stavljao na vase postove,
  dosta sam novi u ovom svemu(iako sam “ekonomiju”zavrsio), interesa i zelje imam da jos vise znam i ucim-i vas blog je dio tog “bunara znanja” i zato jedno veliko hvala…jasno mi je da sve preko noci moze okrenuti (usporedimo to sa Slavenom Bilicem i reprezentacijom), ali ponavljam veliko hvala (castim kavom).
  S obzirom na situaciju KORFa, do kad se moze ovakav rast ocekivati?
  Sto je sa FNVC-nespominjete te dionice vise, a vidim da ni na trzistu nema previse trgovanja tom dionicom-zasto?
  Jel bi bilo previse da Vas zatrazim da mi na email posaljete neke od formula koje koristite u Vasim izracunima.

  S postovanjem,

  Ivan

 41. Ovo moje pisanje ne pripada pod ovu temu ‘KORF’, već bi više pripadalo pod temu recimo ‘Osnove investiranja’.
  Problem, izlazak iz neke pozicije. Naime, jednostavno kada izabrati timeing izlaska iz neke pozicije. Dobro, reći će neki trebalo bi izaći iz pozicije kad je ulaz u novu poziciju bolja od pozicije iz koje se izlazi. Ali, često se događa da informaciju koju dobiješ (pročitaš) je kasno tako da ulaziš tek u zadnji vagon. Što vi mislite, odnosno kakva su vaša iskustva o ovom?

  • Ako investirate dugoročno, možete imati ili target (recimo BVPS), ili se ravnati po Buffetovoj ideji (koja je mislim i ovdje prezentirana neizravno) – ako kupujete udio u produktivnoj imovini dugoročno je to vid profitabilne štednje – pa prodajete tek kad morate/želite 🙂

   To je samo moje skromno mišljenje.

 42. Evo čitam sada da je jadranka kosor pred izbacivanjem iz hdz-a,to ne mora biti nužno zlo jer vrijeme je da se hdz transformira iz pokreta za stvaranje države u dvije stranke;jedna u centru a druga na desnici,to bi za političku scenu ali i za sam hdz bilo jako jako dobro jer ovako niti je vino niti je voda…Tako bi lakše karamarko vodio stranku a sa druge strane nametnuo bi se novi lider centra koji bi zahvatio veliki kolač na centru koji je danas raspršen i jedne izbore glasaju za sdp ili hns ili hsls a druge za hdz ili se priklanjaju drugim manjim strankama koje ne mogu preći izborni prag.To bi bilo jako dobro za hrvatsku političku scenu,vidim da je neki dan izašao iz hdz-a i golem a iz svakodnevnog razgovora sa nekim simpatizerima i članovima hdz-a vidim da tu postoje ogromne razlike u razmišljanju i odnosu prema današnjoj politici hdz-a…Takva nova stranka imala bi veliku prednost pred hdz-om i sdp-om u smislu odabira kadrova jer nebi imala nasljedstvo iz prošlosti gdje su neke karte već podijeljene i utijecaji nekih kadrova u lokalnim sredinama već dugo zacementirani?Dobili bi jaki centar ali i jaku desnicu…,barem bi se proširila politička scena hrvatske…,ta nova stranka bi imala veliku šansu da se nametne kao snažna politička snaga ako pažljivo selektira kadrove i da opet njoj ne zavladaju stari zombiji…

   • A odakle bi vi?Iz njemačke?Iil iz laburista?Pa imamo ono što imamo ali ja mislim da bi taj centar hdz-a mogao okupiti puno kvalitetnih kadrova ali ti ljudi se neće aktivirati u stranci koja se vraća korijenima,ma što god to značilo,govorim o nekadašnjim simpatizerima hdz-a koji su se tada priklonili hdz-u samo zbog stvaranja hrvatske države,nakon toga ti ljudi su se povukli i ne učestvuju u politici,hrvatskoj fali jedna stranka centra ali ekonomski bliža “desnici”(tj.zdravoj pameti),potencijal koji može okupiti te ljude danas je raspršen a masa ih glasa za hdz zato što ne vole sdp a treća opcija i ne postoji,ovako će se hdz mučiti i ta muka ne traje od jučer,sukom nacionalista i tehnomenađera koje je tuđman okupio i stavio pod jednu kapu nikada nije ni prestao u hdz-u,kakve veze npr imaju martina dalić i domagoj milošević sa josipom đakićem,dujomirom marasovićem ili smiljanom brkićem?Njihovi svjetonazori su potpuno različiti i različiti su to ljudi…A takvih primjera po terenu imate na tisuće i tu tinjaju vječni sukobi,dio hdz-a je ekonomski liberalniji od hns-a a drugi dio ekonomsko-gospodarski lijevji od lesara i kako onda to pomiriti,tu stranku je nemoguće voditi?Jedan dan moraš biti che guevara,drugi dan milton friedman a treći dan karl marx da bi zadovoljio čitavo članstvo.To je nemoguće i zato se hdz kada je god u krizi ukopava u rovove,poziva na tuđmana,stvaranje države,utemeljitelje itd,itd,time kupuju primirje među članovima a stranka gubi korak sa prostorom i vremenom…

    • Ma jasno je Antune što želite reći, ja u vašim riječima ne vidim ništa loše, dapače, ali baš zbog toga što ste i sami napisali (ideološka ograničenost nekim prošlim vremenima i tu-i-tamo iskazivanje potrebe za vraćanjem ‘korijenima’) ta stranka i ima stalno biračko tijelo (kao uostalom i SDP, temeljeno na nekim drugim osnovama). Tu leži i tajna mobilizacije građana za neki cilj: svi se dižu na zadnje noge kod tema koje imaju veze s crkvom, zdravstvenim odgojem, ćirilicom, ratom, itd., a teme od kojih im ovisi svakodnevni život su važne samo dok neki kamenoglavi jurišnik ne digne prst u zrak i počne narod plašit avetima prošlosti. Iz tog razloga teško vidim neku takvu stranku u skorije vrijeme, a kao što vidimo, kod naroda kao treće opcije još uvijek prolaze demagozi zvani – laburisti?!

    • Mislim da sve više ljudi to polako shvaća i da se upravo sada otvara prostor da se pojavi stranka koja će progovarati našu realnost i istinu a ne da dođu na vlast pa da svi birači u 24h ostanu razočarani jer nisu dobili djeda mraza kako su se nadali.Pa vidite kako nam je predsjednik popularan,tako je bilo i sa mesićem,čim ne držiš blagajnu sve je laganini,da nemamo ograničenja u zakonu imali bi sa ovakvim ovlastima doživotne predsjednike,što manje “talasaš” to ti popularnost više raste,to vam je dobar primjer kako mi ne želimo promjene,ma koliko se to apsurdno činilo to je jednostavno tako…

 43. nećete virovat! ja sam od ručka ubio oko )dalmatinxi ručaju u podne)
  a vidim da je bilo veselo na burzu 😉
  u znak protesta odlučio sam za korizmu ostavit se trgovanja a to je cirka 40 dana pokere-nadam se da će me BOG nagraditi!!
  jer sam bio dobar i izdrža

  • E vidite, na Tajlandu pauza za ručak traje sat vremena – škvadra istrči van na štandove (fakat je super street food tamo), poklopa kaj ima za 10 minuta, vrati se u ured, šef prvi prebaci mokri ručnik preko lica i navije alarm i zaspi a potom i svi ostali. Na isteku sat vremena alarm zvoni, poso se veselo nastavlja a nakon toga barovi 😉

   E a da vidite ovo s korizmom, bit će odrekli se mnogi dionica, šmrc…
   Taman da si saniram likvidnost za dokup 😀

   • Moze jedan chicken pad thai. Tajland meni omiljena turisticka destinacija, koju svakom preporucam. Na jugu do Malezije ili na istoku do Kambodze, stvarno se ima sta vidjeti i dobiti za svoj novac.

 44. Sada čitam tekst renata boškovića u jutarnjem listu gdje on konstatira u stilu da ako se realizira projekt na srđu da dubrovčani neće imat gdje više graditi i širiti se.Pazite to čovjek piše onako bez pardona?Ponekad se pitaš dali to ljudi rade namjerno ili stvarno nemaju pojma o čemu pišu i što govore?Čak je i gup grada dbk dostupan na internetu i nije po njemu teško zaključiti kolike mogućnosti širenja ima dubrovnik i to već u postojećim gabaritima gup-a(što je već predviđeno za gradnju) a kamoli da se ide u širenje tih zona donošenjem novoga gup-a?Nevjerojatno kako se u nas olako pišu bezvezarije?

  • Kada se sve apstrahira zaleđe Srđa je jedino mjesto gdje se Dubrovnik kao grad može širiti. To nisu gluposti nego realnost. Gdje će se širiti? Uzduž obale prema sjeveru ili jugu?

    • nisam neki znalac, nisam golfer a ni česti posjetitelj Grada ali Google Mapsi ne lažu; meni se čini da prostora za širenje ima dosta i mimo Srđa.

 45. gledam šefa croatie airlines upravo na tv-u, firma u rekordnom minusu, a čovjek se smije i na svako pitanje odgovara isto, “restrukturiranje” te opet osmijeh. strašno

 46. http://www.portaloko.hr/clanak/-video-pogledajte-necenzuriranu-verziju-rtlove-emisije-o-referendumskom-ustanku/0/42025/

  A ja sam se čitavo vrijeme pitao tko stoji iza “referendumskog ustanka” gdje se međuostalim traži preispitivanje hrvatskog ulaska u eu.Pazite još nas uvjeravaju da je to demokracija a imali smo referendum o ulasku u eu,20 godina građani na vlast dovode stranke koje propagiraju ulazak u eu i mi bi sada “zbog demokracije to trebali preispitati”

  Meni se čini da neke snage u hrvatskoj iz svojih osobnih ideoloških interesa pokušavaju na sve moguće načine zaustaviti hrvatski put u eu a na neki način indirektno(možda ne i svijesno) prizivaju da se u hrvatskoj dogodi grčka priča.Pazite u jednu peticiju potpisa za referendum stavi se preispitivanje hrv ulaska u eu,gmo hrana,poništenje privatizacije i tkz rasprodaja zemlje.Ako malo to proučite vidi se odmah na prvi pogled da se žele izmješati kruške i jabuke jer se pokušava gmo i privatizacija na koju su građani jako osjetljivi ugurati u isti kontekst sa ulaskom u eu.Jeli vi možete shvatiti o kakvoj perfidnoj podvali se ovdje radi?Potpisivanje te peticije defakto zaziva 4 referenduma i stvara obavezu državi da ih raspiše?Ovo da mi je netko pričao nebi mu povjerovao da nisam vidio i čuo?Pazite dokle to ide?U istu priču se pokušava uvaliti nezadovoljstvo građana privatizacijom i gmo-om sa ulaskom hrvatske u eu?Granica vjerovali ili ne?

  Sada mi je puno jasnija pozicija gospođe saše borić u svim tim anti-pričama?Pazite nije ovdje problem što netko traži referendum o nekim pitanjima nego se ma zamislite u ime demokracije traži da hrvati preispitaju svoju referendumsku odluku o ulasku u eu?Pazite sve najače stranke u hrvatskom saboru su nedavno imale predizbornu kampanju i zalagale su se za hrvatski ulazak u eu i na tome su međuostalim i dobili izbore a mi se sada navodno poslije tih izbora,poslije referenduma o ulasku moramo “u ime demokracije preispitati jesmo li za ulazak u eu ili nismo”,ne miriše li ovo vama na nametanje manjine da se sve odluke preispitaju dok ne bude kako oni to žele?Preispitivati ćemo naše odluke sve dok ne odlučimo kako oni misle?Jadna nam majka u što se ova zemlja pretvara a na rubu smo bankrota i bez ulaska u eu raspali bi se kao kula od karata,zavladalo bi siromaštvo kakvo nismo ni sanjali?Dali oni to razumiju ili ne potpuno je irelevantno ali ovo prelazi granice zdrave pameti i perfidnosti gdje nam se pokušavaju prodati muda za bubrege i želi se iskoristiti nezadovoljstvo ljudi ne samo da se zakoče sve investicije u hrvatskoj nego se želi zaustaviti tržišna ekonomija i hrvatski ulazak u eu….Nevjerojatno????????????????????????????????

  • Mi ćemo ubuduće u hrvatskoj imati situaciju da će se u hrvatskim “anti-pričama” pokušati udružiti nezadovoljstvo ljudi sa antikapitalistima,
   pro-socijalistima,zelenim,nerealiziranim političkim ljudima,razno-raznim interesnim skupinama,anti europejcima,anti-gmo,pobornicima tibetanskog načina života,ljudima koji su za poništenje privatizacije,protivnicima tržišne ekonomije,protivnicima da se uopće više razvijamo i diramo u prostor,jalnima i zločestima,svi bi se trebali udružiti da dobijemo “demokraciju”???
   Iza koje ćemo dobiti ŠTO?Taj odgovor nismo dobili?Znamo samo što nećemo?Nisam pobornik teorija urote ali mislim da se iza brda valja vrlo perfidna priča koja se pokušava nametnuti kao demokracija?Naravno da je svaki referendum legitiman i odraz demokratičnosti jednog društva ali ovdje se stvari izvlače iz konteksta,prostora,vremena i svijeta u kojem živimo gdje se građanima ne prikazuje da je npr deficit na mirovinama na godišnjoj razini od 17 milijardi kuna i da i zbog toga hrvatska treba investicije,razvoj i slično da bi izbjegli situaciju da nam sutra plaće i mirovine budu manje za 50% kao danas u grčkoj.Na perfidan se način pokušavaju prodati muda za bubrege i nameće se državi lažna dilema;Dali nešto privatizirati ili ne?To je toliko perfidno kao da ja sada imam dilemu dali prodati neku obiteljsku nekretninu ili ne?Dali je opravdano nešto prodati da bi prehranili familju ili npr talentiranu djecu poslati na fakultet i sa tim novcem ih financirati?Ili je “možda” bolje da nam sutra ionako ekstremno siromašni umirovljenici doslovce nemaju za hranu “jer mi ne želimo prodati obiteljsko srebro ili ne želimo dirati u prostor i prirodu”,želimo “mediteran kakav je nekada bio i po cijenu gladi,i po cijenu da nam otiđu mladi ljudi iz zemlje?Nevjerojatno?

   • Što je najgore od svega predsjednik države uopće ne prepoznaje ove probleme-procese niti ima želju da na realan i istinit način komunicira sa građanima a nama se pod plaštom demokracije pokušava upakirati jedna ideja koja se suprostavlja ideji čitavog zapadnog svijeta u koji idemo.To valjda predsjednika države uopće ne interesira niti on vjerojatno vidi opasnost da se nezadovoljstvo koje je sveprisutno ne kanalizira na jedan pogrešan način koji će nas odvesti u još veće nezadovoljstvo i siromaštvo-ka grčkoj priči?Ja se samo pitam što je uopće uloga predsjednika države?Korektiv?Čega?Ili i on misli da bi narod o svim investicijama trebao odlučivati na referendumu a da pri tome taj isti narod nema pojma da nam mirovine,plaće,socijalni sustav,obrazovanje ovisi o tim investicijama,da nam je kamata na javni dug 10 milijardi kn,itd,itd?Zar to nije zadatak predsjednika države da to dnevno komunicira sa narodom ili mu je jedini cilj da osvoji još jedan mandat i u svrhu toga nikome se ne zamjera?Ako se tako barane nacionalni interesi.onda samo tako nastavimo,pa neka bude;tražili smo gledajmo!

 47. Pa puno se stvari mota oko naše zemlje, mnogima nije u interesu da se uđe radi pravosuđa i ostalo, ali i neki oće destabilizirati zemlju ko zna za koga rade takvi. Pa dobro je dok je još ovako dok nisu radikalniji.

 48. Evo vam primjer “te demokracije koja se danas nudi”,odgledali smo toliko emisija na htv-u kontra projekta na srđu,od petog dana do gostovanja gospođe saše borić,samo u zadnjih 7 dana je bila dva puta na htv-u i to u emisiji paravan i u središnjem dnevniku i jasno i glasno se izjasnila protiv te investicije a da ne nabrajam dalje emisije i priloge koji su napravljeni tako da se jasno iščitavaju stavovi kako voditelja tako i gosti koji su dovodili u studio a skočili su svi “demokrati” na noge kada je zoran šprajc u dnevniku napravio jedan jako realan prikaz svega toga i ja nisam mogao iščitati da je on bio pristran već je samo postavio logično pitanje novinarki da objasni;Zašto referendum?Svi tkz demokrati uspeli su se na noge da je to pristrano,da se tako zloupotrebljava medijski prostor u centralnom dnevniku itd,itd a saša borić dođe u centralni dnevnik i jasno i glasno kaže da je srđ štetan projekt i ja nisam čuo da se investitor uspeo na noge i prijetio htv-u tužbom da se tako zloupotrebljava centralni dnevnik itd.Jeli to demokracija na hrvatski način?NAŠI i VAŠI?Crveni i crni?Zar uvijek nije sve isto?Još nas j u mozak da je to demokracija.Imate izjavu saše borić u emisiji rtl-a gdje ona izjavu jedne gradske vjećnice u dbk naziva bahatošću itd a ta žena je rekla SAMO ovo;”bila bi sretnija da smo o projektu srđ odlučivali puno ranije?

  Sada mi vi recite što je u toj izjavi BAHATO?Možda to što ovaj investitor nebi uopće kupio zemlju niti trošio novac za nešto što zna da ne smije graditi jer mi nismo htjeli donjeti takve prostorne planove i odbili smo ih na referendumu,nego je ovako potrošio 100mil eura a mi ga sada odbijamo i kažemo da mi ne želimo da se gradi ono što smo već u prostornim planovima ugradili i na osnovu čega je investitor i razvijao taj projekt i čitavu tu priču?Zar je to bahatost?Pa jeli vi vidite čime se ti ljudi služe?Zar ćemo se protiv investitora boriti na isti način kako se neke grupe u društvu žele boriti protiv homoseksualaca?Samo zato jer su oni manjina a mi većina?Jeli i to demokracija?I još nazivati vjećnicu koja suosjeća sa investitorom da je bahata?Što da radimo?Da rečemo investitoru;znate,oprostite vi ste potrošili 100 mil eura,mi vas natežemo već 8 godina ali nema vam od toga ništa,sory izgubili ste 100 mil eura,jbg to je poslovni rizik,nitko vam za to nije kriv?Jeli to poruka koju hoćemo poslati i budućim investitorima.I zamislite dokle to ide kada jedna dr.saša borić sa instituta ivo pilar tu vjećnicu naziva bahatom i imputira joj da ne poštuje volju građana 8200 koji su potpisali peticiju za referendum jer je žena samo rekla da bi bila puno sretnija da smo davno o tome odlučili a ne da smo investitora doveli pred kraj projekta i sada ga želimo zakočiti a nijednom riječju nije rekla da se referendum neće ispoštovati?To je rub zdrave pameti?I sve nam to upakiraju u demokraciju?Kako ih samo nije sram?

 49. Postao sam toliko zločest da i ja priželjkujem da poništimo privatizaciju?Neka je ponište-samo naprijed?Pa da onda vidimo kako ćemo biti bogatji?Baš bi taj film volio gledati?Postao sam stvarno zločest,navijam za lesara i navijam da konačno razbijemo taj mit da je privatizacija 90-tih ključ svih naših problema?Ispada da smo i 80-tih kada smo bankrotirali u bivšoj državi sve privatizirali?Jeli nam i tada za sve bio kriv todorić?Kao da NAŠU priču nismo nikada živjeli,kao da bivšu državu nismo satrali do temelja?Kao da nikada u italiji nismo svlačili stare cipele i bacali ih u kantu od smeća da bi mogli doma donjeti talijanske cipele a talijani su nas gledali kao najveće bjednike ovoga svijeta i sprdali se sa nama i danas me sram što smo radili?Što o tome malo ne pričaju današnji veliki demokrati kojima je za sve kriva privatizacija,njima kao da povijest počinje od 90-te,što nisu bili demokrati za vrijeme druga tita?Kao da je ta privatizacija provedena samo u hrvatskoj?Tko nam danas brani procesuirati lopovluk i nepravilnosti,pa donjeli smo zakon o nezastarijevanju lopovluka?

  • A pazite što vam danas kažem;ti isti ljudi koji danas prizivaju neposrednu demokraciju ostati će zaprepašćeni kakve će se sve inicijative pokrenuti ako to postane pravilo odlučivanja o svemu i svačemu u hrvatskoj a tu prvenstveno mislim kada se stvari dovedu u sferu odlučivanja o svjetonazorskim pitanjima.Vidjet ćete tada povike;”da to nije demokracija,da se time ugrožavaju ljudske slobode itd”,još oni nisu spoznali državu u kojoj žive i dobiti će bumerang u lice a da danas ni sami nisu svijesni da ga upravo oni žele afirmirati kao sredstvo pri odlučivanju…Pazite što vam danas govorim?Neka samo to postane pravilo odlučivanja u ovoj zemlji pa ćete vidjeti kada jedna interesna skupina počme prikupljati potpise protiv druge interesne skupine koja je manjina?Tražili smo gledajmo?I know my people?I već ljudi o tome glasno razmišljaju?Vidjeti ćemo kada crni počmu odlučivati o crvenima i obrnuto?Pa ćemo onda vidjeti na kojem je nivou naša demokracija?Zar najveći ideolozi komunizma-socijalizma nisu završili “demokratski” na golom otoku,zar zapovijednici vukovara našeg najvećeg grada heroja nisu završili u zatvoru na batinanju?Bojim se reprize svega toga?

   • Jako ok tekst ali mislim da je taj potez vlade bio više nego potreban u ovakvom društvu u kojem živimo jer bi se svaka rasprava u ovom društvu o smanjivanju nekih prava ili nekih reformi svodila na priču o mimicinoj plaći od 100 tis kuna u ep.Mislim da je vlada napravila jako mudar i poželjan potez sa obzirom kontekst i prosječni mentalni sklop društva u kojem mi živimo…Po meni to je odličan potez vlade jer nas čekaju teške odluke a populisti jedva čekaju da sve te priče stave u kontekst mimicine plaće?U ovakvim okolnostima po meni vlada nije imala ni izbora da donese nekakvu drugačiju odluku jer neki bi išli tako daleko da bi pisali i tvrdili da smo ušli u eu samo zbog plaća zastupnika u eu parlamentu…

 50. RIVP rezultati izašli, čeka se KORF. Samo napomena, ako se ne varam, u zadnjem kvartalu prošle godine se knjižio ekstra prihod zbog dionica KOEI koje su išle u temeljni kapital firme kćeri. Radilo se o nekih 90-100 milijuna kn, tako da će prihodi i dobit vjerojatno izgledati gore ove godine.

  Inače, nisam više vlasnik dionica KORF-R-A. Ne mislim da s ovim porastom, s ovih razina, ima upward potencijal od 50-100% (ali to je samo moje mišljenje). Naravno, ne događa mi se često da dionica koja mi čini 20-25% portfelja poraste 100% u relativno kratkom roku, tako da je možda želja da se ne propusti prilika to kapitalizirati imala odlučujuću ulogu. 😀 Ipak, činjenica je da dionica više nije tako atraktivna kao kad je bila na 70-80 kn (iako ne znači da ni sad nije povoljna).

 51. Dok smo još pri turističkim tvrtkama, molio bih Nenada za kratak komentar izvješća ATLN, promet dionicom je naglo porastao, a cijena ipak nije spektakularno narasla iako se izvješće doima spektakularnim.

 52. – First they ignore you
  – Then they laugh at you
  – Then they fight you
  – Then you win.

  Evo, samo da dopunim misao iz uvodnog posta. Ovo gore (nisam ni ja znao za to do danas) rekao je Mahatma Gandhi :).

 53. “RIZ d.d. – Izvještaj poslovodstva za 2012. godinu

  Tijekom 2012. g. Društvo je u potpunosti izvršilo obaveze prema inozemnim i domaćim kupcima.

  Poslovanje Društva bilo je u 2012. g. opterećeno velikim troškovima, gubitkom ugovora i ugleda, zbog nasilnog imenovanja Uprave od strane većinskog vlasnika. Društvu jedino preostaje da nastalu štetu sanira poslovanjem u 2013. g.

  Predsjednik Uprave Željko Marić, dipl.iur.”

  Da li je normalno da uprava drži lekcije vlasniku? Da li je ovdje netko na drogama??

  • To morate pitati ove na htv-u?Jedino što mene buni kod te “zločeste” uprave da riz ima danas 40% manji prihod od 2008g a da je danas masa plaća ista tj 33mil kuna a ukupan prihod im je danas 65 mil kuna sa time da danas imaju 18 zaposlenih manje a 2008g imali su prihod od 107 mil kn?Nije mi jasno gdje su te silne naruđbe i ta međunarodna reputacija?Valjda je i zato kriv vlasnik?Valjda linić ugovara poslove?Koliko ja vidim a vidim izvješća od 2006g napravili su u zbroju minusa cca 60 mil kuna a govore da ih se žele stjerati u stečaj zbog nekretnina a te nekretnine su im u bilanci vrednovane 34 milijuna kuna,znači već su ih spržili skoro dva puta u tih sedam godina?Ili možda ja ništa ne razumijem?

 54. Pa super. Kakvo je Vaše razmišljanje? Da li prodati ako bude ponuda po nekoj fer cijeni ili možda držati i sudjelovati u razvitku kompanije!?

 55. Istraturist, pa Valamar a sad i Maistra! Svi su nanjušili nisku cijenu i jeftino su preuzeli sve dionice..Svaka čast tako se i radi. Čekamo analizu financijskih izvještaja s Vaše strane. Čini mi se da je Petrokemija sjela ne klupu i čeka novog trenera jer ovako baš i neće ići..

  • 1. Evidentno je da vlasnici čak i u ovim ‘rizičnim’ okolnostima i skupog novca u RH smatraju da im je imovina toliko potcijenjena da se isplati davati javne ponude, čak i na ovim naraslim cijenama. Kome nije jasno, neće mu ni biti. Tako da mi se i ne da raditi neke analize.

   2. Što ste mislili pod ‘novim trenerom’? Meni se čini da se stvari razvijaju odlično, vidi se točan i logičan slijed ključnih koraka.

   • Sad sam tek pogledao rezultate VAH (KORF). EBITDA oko 270 mil. kn; gotovina 248 mil. kn, dionice KOEI su još oko 100 mil. kn. Mcap malo preko milijardu, halo!?

   • Moguće je kako će Adris nakon preuzimanja MAIS kupiti i od ZABE ISTT pa ih onda zamrđati, istisnuti preostale dioničare, te tako stvoriti i jednu od najvećih turističkih kompanija u RH, 100% u vlasništvu Adrisa. Ovo je već igra na višoj razini za nas male ribice te sumnjam da bi se našla kakva korica kruha, pogotovo jel još ima masnih prilika na ZSE.

 56. Nisam mislio na analizu turista tj. KORFA. Pa on je zvijezda. Ovo na 31.12. je impresivno. Za neke neočekivano pa će se čuditi. Nama možda normalno jer smo zaključili neke stvari i shvatili o čemu ste govorili.
  Recimo malo o Vupiku gdje su na 30.09. pisali o gubitku i ne preoptimistično a ono sad 10 mln kn dobiti! Pa i o Tisku koji je fenomenalna dionica i Đuri tj. općenito su sve dionice iz Barcelone pokazale odlične rezultate osim Petrokemije kao i Podravke i tu je sve jasno. Politika bi trebala van iz tih poduzeća a pravi investitori i menadžeri unutra. No nekako mi se čini da to ide na kapaljku i da u ovom mandatu neće biti ništa od toga zbog izbora i različitih mišljenja unutar koalicije. Općenito malo o rezultatima ostalih kompanija i financijama pa da razbimo ova razglabanja o politici, investicijama, HRT-u i sl.

  • Mislim da ste za Petrokemiju u krivu. Vjerujem da je to kompanija koja može loše poslovati samo ako se teško upropaštava krađom ili nemarom. Tržišne okolnosti joj idu izrazito na ruku, a vjerujem da je došlo vrijeme krucijalnih promjena. Evo recimo vidite ovdje: https://trzistakapitala.wordpress.com/2013/01/21/sto-sad-znamo-o-petrokemiji/#comment-26392

   Promjene su bile nešto sporije nego smo se nadali, ali sada mislim da ova priča ide u dobrom smjeru.

   Za VPIK se ne sječam da sam nešto pisao ‘ne previše optimistično’, mora da smo se krivo razumjeli? Koliko se sjećam, recimo, argumentirao sam da je to puno bolja investicija od BLJE ono kad su imali slične cijene u kunama, pa evo kako to izgleda relativno u zadnjih godinu dana (VPIK je, naravno, ovaj što je porastao 88%).

   vpik blje

   Prinosi, odnosno razlike, o kojima govorimo u slučajevima npr. VPIK, KORF, DDJH su tako kolosalni (pogotovo u ovim tržišnim uvjetima) da se tu nema što reći, jedino možda ljudima koji misle da dionice ‘moraju’ svake godine rasti 50-100% ili svaki tjedan rast to nije očito.

 57. Ovaj i slične FI bi trebalo utrljati na nos svim lesarima, ribičima, matijašićima, klausima i ostalim protivnicima privatizacije. Čudno je kako sva ‘NAŠA’ turistička poduzeća grcaju u problemima ili su pred propašću (molim da mi navedete primjer jednog ‘NAŠEG’ turističkog poduzeća koje de može pohvaliti barem približno sličnom bilancom), a sva ‘NJIHOVA’ (mislim na prljave i zle kapitaliste) su odjednom procvjetala, investiraju, zapošljavaju, plaćaju plaće, doprinose, porez na dobit itd, jednom riječju rade na opću dobrobit, i za sebe, i za dioničare, i za radnike, i za društvo u cjelini. Pa kako je to moguće ? To je potpuno suprotno teorijama i mišljenjima koja nam se uporno naturaju …. Mora da sam nešto krivo shvatio ….

 58. I da, zaboravio sam dodati … još nijedan hotel ili kamp nisu zatvorili, sravnili sa zemljom ili nedaj bože utovarili u kamion odnesli iz hrvatske …. čak naprotiv, grade nove … zaista nešto nije u redu sa tim prljavim i zlim kapitalistima …

 59. Nisam mislio na Vas da ste vi pisali loše za Vupik. Dapače Vi ste, ako me pamćenje dobro pamti hvalili zadnji kvartal dok je Poslovni kudio 30.09. i pričao o gubicima..

 60. Što s ovim poniranjem KORF-a? Realizacija dobiti? Vidim da ga ostatak turističkog sektora uglavnom ne slijedi iak osu neki rasli i više, npr. SLRS.

  • Ta kratkoročna kretanja cijena Vam zaista ne bih znao objasniti, vjerujem da nitko ne zna (iako je pun svijet, naravno, a pogotovo hrvatsko tržište, onih koji ‘su sve znali’ itd., samo ne znam što rade piskarajući po našim novinama i ‘forumima’). Jednako tako je bilo teško razumjeti baš onako brz rast. ‘Poniranje’ vjerojatno odražava Vaš stav ili želju, kako sam mogao razaznati iz ranijih Vaših doprinosa.

   U samom padu cijene zasigurno ima ‘profit takinga’, naravno kad je dionica toliko narasla (nakon izvanredne 2011., 2012. je i čak nakon ove ‘korekcija’ jedna od dvije uvjerljivo najbolje dionice iz Crobexa u 2014. s prinosom od preko 30%), također vjerojatno ima i onih koji su kupovali kad je jako raslo (‘mora to up, up , up’ … znate) pa sad u panici prodaju jer misle da će se ‘iskorigirati’, ‘od kuda je krenula’ i druga slična bedasta razmatranja). Budite sigurni da će biti puno pametnjakovića koji će tvrditi da ‘je tako moralo biti’, kao što tvrde već od 45 kuna i stalno su u pravu. Moguće je i da je samo jedan prodavač, koji na ovako slabo likvidnom tržištu može bilo koju dionicu pošteno zatući (kao prije jedno dva-tri mjeseca kad mi se jedan profesionalac, nije bitno koji, trijumfalno javio da je ‘zatuklo KORF sve do 105 kuna’, a to je bilo samo zato jer je netko opleo po ‘bidu’.)

   Moment na dolje (u ovako tankom tržištu), naravno postoji i kao moment na gore, ali je jako teško predvidjeti gdje će se zaustaviti (sam sam sva ova četiri dana pada intenzivno kupovao dionice jer sam predviđao da neće ovako duboko). Smatram da će rast opet biti vrlo intenzivan jer je većina prodanih dionica u prošlom otišla u čvrste ruke i opet će se tražiti paketi jer se na tržištu neće moći skupiti.

   Draž dionica i je u tome da i kad znate njihovu pravu vrijednost, zaista ne možete predvidjeti dinamiku kretanja, evo ja zaista ni u snu nisam očekivao porast do 160 kuna u tako kratkom vremenu. Kao što nisam ni za SLRS, koji je nažalost nelikvidan, i to mislim prvenstveno jer nema prodaje, očekivao ovakvu stabilizaciju na 400 kn svega pola godine nakon što sam počistio onaj višak likvidnosti po 200.

   • Inače, baš sam pogledao. Ovoga tjedna kad su indeksi padali, KORF je imao oko 16,9 mil. prometa, odnosno 16% ukupnog redovnog prometa Burze! HT je (valjda) drugi s 11,6, odnosno 11,4%. Znači i ovo je potvrda da se radi o velikoj dionici, a ne o nečem ‘neinvestabilnom’ kakva je za većinu investitora, skoro sve profesionalne, još ono od 23 kune ili tako nekako 🙂

   • SLRS je u dva navrata prije Vase kupnje bio preko 350. Njega je prodavac koji je imao dva racuna u top10, zabio na 200 uz vecu likvidnost. Tako da on i nije nesto puno rastao u odnosu na druge turisticke dionice. Oni koji nisu izlazili prije na +300, ne vjerujem da ce izlaziti sada na 400. Pad im je dobro dosao za dokup.
    To je kao da ste kupili ARNT na 45 i prodali je na 60. Ako se sjecate i na Areni je likvidnost rasla sa cjenom.
    Molio bi nekoga ako zna koju je cjenu kupac ponudio UGO grupi za SLRS 2006-2007. Mislim da je bilo preko 1500 kn po dionici.

  • Mislim da neće propoasti, u kom slučaju je valuacija od 3 m. eura za cijelu tvrtku lako moguće (ili vjerojatno) premala, i to je to.

 61. 4. BAKIĆ NENAD (13987237540) 253.723 3,40 Osnovni račun
  Da li je ovo potez koji je zavarao neprijatelj kao potez pokojnog Tite kada je srušio most na Neretvi. Još i danas nije utvrđeno da li je srušen da zavara Švabe i četnike ili da partizani ne uteknu i ne ostave ranjenike???

   • Mislim da kolega govori o strateškim potezima u svom stilu 🙂

    BTW, neću lagati, pratim i ja sa zanimanjem ponekad mojedionice.

    Ali se sa još više zanimanja podsjetim stare mantre – dobra dionica (fundamenti) je dobra dionica. A dnevne fluktuacije i/ili potezi su dnevne fluktuacije i/ili potezi.

    Pa nije valjda Buffet idiot da nudi 20% više za dionicu ako ne mora. A ipak nudi.

    I je, nije ovo Amerika. Ali zato je Hrvatska. Jer tamo se dešava 20%. Tu se dešava 100%. Pa tko voli… 🙂

    P.S. Hvala autoru još jednom na svim savjetima do sad – drhtavi drhte, usidreni čekaju. Strateški.

  • E i (nadam se da autor neće zamjeriti), ono o tome da treba ponekad samo zbrojiti 2+2: Ako nekome misterioznim putevima SKDDovskim piše da je digao 8 milijuna kuna dionica u plus u jednom danu a promet na istoj na isti dan je dosegao cca 3… i onda da valjda svaki forum i/ili blogić piše o pretumbavanju pozicija “xy” ili “blogera”, da jedna osoba vedri i oblači burzom (jer eto, kockati se sa pokojim milijunčićem je čas posla) ili da je sve to velika zavjera i netko “kiti” ili “pumpa”. Oujea.

   U stilu jedne druge osobe, malo da iskoristim “savjet ne tražim nit bi ga dao”. Pametna konstatacija o P/B * P/S je pametna konstatacije tko god je kaže, imao, kao na skupštini KORF-a, 15 dionica ili 150.000 dionica (eto sasvim slučajno sjedio sam između te dvije krajnosti) – svak odlučuje za sebe hoće li dati nalog ili ne i tako to uvijek treba biti. Inače su u casinima Hrvatske Lutrije nedavno postavili nove poker aparate pa hajte gospodo.

   • ‘Gledači u dionice koje na računu ima NB’ (‘Buljači u knjigu’) napeto promatraju knjigu dionica KORF sve od 23 kune i donose svoje veličanstvene odluke na osnovu toga. Ako se dobro sjećam, na jedno 45-55 kuna je bilo naročito puno kokodakanja kako ‘mora to pasti jer u knjizi piše …’, ali zato ‘odličan razvoj u knjizi na INGR, DLKV i ATPL’. Ali njima je to svejedno, fundamenti nisu bitni. Nisu bili bitni ni kod ARNT ni SLRS. Važna je samo ‘knjiga’, kojoj se moraš pomoliti 6 puta dnevno i to je onda OK.

    Malo ih je zeznulo što strance to baš ne zanima, a ni poslovanje VAH nešto nije osjetljivo na to njihovo ‘buljenje u koze’.

    Onda kad im ‘buljenje u knjigu’ nije pomoglo (oni jadnici misle da imaju nešto od toga ako neka dionica padne), onda misle da im prijetnje mogu nešto pomoći, sjetimo se kako je to izgledako kad ‘buljačima u knjigu’ KORF nije poslušno ostao na 50:

    :))

    iskren da ti budem neznam tocno sto se i kako radi, samo sam nacuo razgovor u kojem jedna osoba komentira kako bakic nece jos dugo nakon ispada s vjesnikom. mozda je bila samo zafrkancija ili osobni komentar.

    Nenad Bakic si je stvorio toliko neprijatelja u hrvatskoj u zadnjih sest mjeseci da znam ljude koji svjesno rade samo da ga sjebu A sjebat ga nije tesko obzirom da sve sto radi posta na netu, kao kakva napaljena teenagerica koja sa svima dijeli slicice svojih novih tangi na fbu. Ima ljudi kojima je opasno stao na zulj, i koji mogu od njega napravit mljeveno meso. Sve ostalo je kolateral.

    • A da su stvarno znali pogledati u knjigu dionice, nešto bi možda i našli. Evo meni se čini (samo čini?) da su u prva dva dana ‘rasprodaje’, odnosno pada cijene ‘izlazili’ malo veći mali špekulanti (1.000-3.000 dionica) koji su propustili vrh, pa ‘adje da izađem dok nije to se vratilo na 100), pa se pogurali na izlazu i usmislili zato da ‘netko velik izlazi’, a zapravo vidjeli sebe i vlastite sjene. Tako se eto meni čini ili ‘čini’ 🙂 Što je radila ‘koza’ nema pak nikakve veze (Ili ima? Možda je koza skupljala višak? Ma tko će ga znati, te koze …)

    • Ajajaj balkan show… baš jako 😦

     Dobro je malo da i mi ostali se podsjetimo da ipak ima stvari zbog kojih je ovaj disclaimer iznad pisanja odgovora ovdje.

     Dugoročnost vam/nam ide na ruku – tko je u pravu u pravu je, tko nije… pa, nek nauči gubiti. Ili neka nauči biti (dokazano!) u pravu.

 62. Poštovani g.Bakic,želim vam se zahvaliti na informacijama,iscrpnim analizama i velikom znanju koje dijelite na ovom blogu svim ljudima koji žele naučiti o tržištu kapitala.Ja sam običan laik sa zavrsenom srednjom skokom i ulazem u dionice od 2007 g!Moje ulaganje se može podijeliti u 2 dijela:1. dio prije otkrivanja vašeg bloga(kada sam bilježio samo gubitke ) i 2.dio nakon otkrivanja vašeg bloga( kada bilježim samo dobitke ulazeći u KORF,DDJ i PTKM).Od srca vam hvala!Da je vise ljudi poput vas u našoj državi svima bi nam bilo bolje…Nadam se da će blog još dugo trajati…a na ove “mučke provokatore ” nemojte uopće trošiti energiju.

  Imam dionice KORF,DDJ,PTKM i ovo nije preporuka ni nagovor na kupnju.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.