KORF

Da ne ostane nezabilježeno

Zaista značajna tema, ali kako je uopće nema u našim medijima, ‘adje da ju zabilježimo i ovdje, iako sam ju već prije poprilično kementirao, a dotakli smo je se i u komentarima jučer.

A to je da imamo već treću javnu ponudu za veliku turističku tvrtku, najprije ISTT, zatim RIVP i sada MAIS. Kao što znamo trezor kupuje, čini se, kupuju koliko može VLHO, pa je i to valjda puzajuće preuzimanje. Mislim da VLHO ili EPIC ne daju ili nisu dali ponudu za KORF da ne provociraju tržište jer su procjenili da im je teško dogurati do neke veće količine (što bi se pokazalo i točnim, ako su tako razmišljali, jer smo vidjeli dokle je dogurala cijena), a sada im preostaje se priviknuti na ‘new normal’ što se tiče dionice KORF, mislim da mogu napustiti nadu da se jeftino okrupne.

O značenju ponude Zagrebačke banke za ISTT sam opširnije pisao prije 4 mjeseca ovdje.

Mislim da je ‘Tony’ dobro upozorio na mogući razvoj događaja, a mislim da sam i sam ovdje pisao da je ADRS prirodni kupac ISTT-a (sjetimo se i kako je nastala Maistra). Ovo ima smisla i ako razmotrimo da su velika ulaganja Maistre (Lone, Monte Mulini) ionako više usmjerena na razvoj destinacije (Rovinj i Istra) nego kao sami po sebi profitabilni poduhvati.

U Istri već imamo značajni ‘upgrade’ k ozbiljnom hotelijerstvu jer uz autohtone poduhvate kakve razvijaju Maistra, Valamar itd., imamo i ozbiljan ‘uvezeni’ razvoj u Arenaturistu (Park Plaza).

Uočite da će ova javna ponuda za MAIS ići na znatno većoj valuaciji od cijena na burzi nekih drugih velikih turističkih tvrtki kao što su ARNT i SLRS.

Očekujem da će se kapitalno okrupnjavanje i investicijski razvoj turističkih tvrtki nastaviti, nekako mi se čini da su ozbiljniji hotelijeri puni para, ali i kreditnog potencijala (npr. KORF EBITDA oko 270 mil. kn; gotovina 248 mil. kn, dionice KOEI su još oko 100 mil. kn, a to sve na Mcap od svega malo preko milijardu), te jasno uz već sada odlične najave za sezonu.

Što se tiče investitora koji imaju i koji nemaju (u značajnijoj mjeri) turističkih dionica, zaista nitko nije kriv onima koji još prije godinu dana ili više ovo nisu mogli procesirati – takvi su gledali, a mislim da će i dalje gledati kako ‘vlak odlazi’ (urednici novina: ne morate me prijavljivati Hanfi jer mislim da će dionice koje imam rasti, pa zato ih i imam, ili …?).

Napomena: Imam dionice KORF, ARNT, SLRS (i beznačajne količine nekih drugih spomenutih) i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih.

Kategorije:KORF, MAIS, Turizam

16 replies »

 1. Kako tumačite velike promete na JDRA posljednjih dana? Po P/S, P/B je jedna od najpovoljnijih turističkih dionica, a ostvaruje i dobru profitnu maržu. Ušli su i neki ruski ulagači. U odnosu na KORF, ARNT u ovoj godini je vrlo skromno rasla pa me zanima vidite li joj vi mane koje ja ne vidim.

  Imam dionice JDRA-R-A i ovo nije preporuka za kupnju istih.

  • 1. Gdje vidite ‘ruske ulagače’ u knjizi dionica?
   2. Više puta sam razmatrao, ali nisam se odlučio na kupnju. Neki razlozi su vlasnička struktura (mislim da tu mora biti poprilično natezanja između EBRD i lokalne zajednice) i mislim da valuacija nije tako atraktivna kako se čini na prvi pogled (zbog velikog udjela trgovine i također je vjerojatno imovina revalozirana jer je EBRD unutra).

   Iskreno, kad su mi neki sugerirali JDRA oko tog vremena sam ‘počistio’ onaj višak ARNT na 55-65 kn, tako nekako, što se nije pokazalo kao loš potez.

    • Koliko ja vidim, prihod Jadranka trgovina u 2011. je bio oko 137 mil. kn, dakle oko 40% svih prihoda; a ne 21 kako navodite.

   • U pogledu ruskih ulagača možemo samo nagađati, s obzirom da iza Rive (drugog po veličini dioničara) stoje Beta ulaganja a iza njih rusko investicijsko društo (možda je netko od managementa tamo otvorio skrbnički ili je stvarno ruski kapital). Isto tako Beta ulaganja su u 12mj.12. dokapitalizirana za 5m eur, neko preslagivanje je i tu u tijeku, vidjet čemo da li če donijeti štogod dobrog.
    Zanimljivo je da i u Jadranka Esop-u Jadranka d.d. sudjeluje sa 47%, da li je ti dobro ili loše??
    Prihodi od turizma su nekih 200m, mislim da ne možemo reći da je to neatraktivno, naravno s obzirom na cijenu.
    Imam dionice Jdra, i drugih turista.

  • solaris je podcjenjen lani je radio tutta forca , a i ove će godine
   mislim da tamo i nema ozbiljne prodaje do 700 kuna
   s obzirom na mogućnosti
   i baš me briga ko kupuje i prodaje )nije nagovor=

 2. Kažete: “a mislim da sam i sam ovdje pisao da je ADRS prirodni kupac ISTT-a”.

  Na “ovdje” je link zaboravljen.

 3. za koje točno dionice u rh predviđate objektivan porast vrijednosti u narednom periodu….a uzevši u obzir krizu u eu te kod nas te refleksije na gospodarstvo….a da opet ne bude balon….vaše cijenjeno mišljenje jer je očito da ste expert u ovome poslu….i znate što radite…..banke smanjuju kamate na štednju, valutni ratovi se nastavljaju…s novcem treba nešto raditi

  • Upravo ovaj blog, svi doprinosi putem komentara i čitav ovaj “networking” znanja i iskustva je odgovor na Vaše pitanje. Započnite čitanje od početka bloga i pratite promišljanja i razvoj tržišta u RH od Crobexa na razini 1200 pa do današnjih dana kada su se se vrijednosti nekih grana gospodarstva sasvim promijenile u odnosu na prije. To je čitava promjena paradigme za neke ljude (zemlja ploča -> zemlja kugla)

   Najvažnije: kupujemo budućnost tvrtki, a ne prošlost. Zato je nekima izuzetno shvatiti u čemu je vrijednost nekih tvrtki o kojima se raspravlja ovdje.

   Posjedujem dionice hrvatskih tvrtki i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

  • Lucija, svrha ovog bloga nije da Nenad vama ili nekom drugom daje investitorske savjete. Ali ako želite sami nešto naučiti, informirati se i donositi kvalitetnije odluke u pogledu vlastitih financija, ovaj blog je izvrstan resurs. Počnite čitati od postova za uvod, preko tema o dionicama koje vas zanimaju…

 4. G. Bakić,

  kakva su vaša iskustva, nakon javne ponude, kakvo je ponašanje ponuđača koji uspije i kakvo onog koji ne uspije skupiti 95% dionica (pitam ustvari za Maistru, ovdje je vjerojatni cilj Adrisa skupiti sve, pretpostavljam). Ne tražim investicijski savjet, nego možda vaše mišljenje (iskustvo temeljem povijesti) o daljnjem ponašanju većinskog vlasnika. Post ne mora na objavu, ne očekujem direktan odgovor na mail, ali možda neki kratki post?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.