Uncategorized

Poslovanje hrvatskih poduzeća – mračno doba (2): tvrtke u blokadi i predstečajne nagodbe

1. Najprije podaci o blokiranim tvrtkama po godinama, na način na koji ih još niste imali prilike vidjeti: 6 godina unazad i po duljinama blokade.

VAŽNO: Ovo se inače u našim medijima naziva ‘nesolventna’ poduzeća (odnosno poduzetnici), što je pogrešno, a razlika je konceptualno jako velika, iako je u praksi često slično (npr. evidentno kod banaka gdje samo naznaka nesolventnosti dovodi do nelikivsnodi, a nelikvidnost uglavnom do brze rasprodaje nelikvidne imovine po niskim cijenama, pa onda i do nesolventnosti). Ova razlika je važna i upravo zbog dijela o predstečajnim nagodbama niže.

Broj tvrtki u blokadi, na kraju 2012. ih je bilo 32.730:

Blokirane - broj

Iako je u 2012. ukupni broj blokiranih je pao, smatram da su tvrtke blokirane duže od 360 dana praktički mrtve, a ostatak izgleda ovako, situacija od 2009. se nije popravila:

Blokirane - broj do 180 dana

2. Blokirani iznos je 34,2 mlrd. kuna i on naizgleda pada:

Blokirane - iznosi

Međutim, ako opet pretpostavimo da su tvrtke preko 360 dana praktički mrtve (i da kreditori i vjerovnici neće dobiti svoje novce zbog koji su ih blokirlai), vidimo da se u ostatku situcija kvari i dalje:

Blokirane - iznosi do 180 dana

3. U blokiranima radi nekih 35.000 radnika:

Blokirane - zaposleni

A kao i što po broju radnika možete vidjeti, mnoge od njih praktički i nemaju poslovanja (one duže od 360 uglavnom ne):

Blokirane - prosjecno zaposleni

4. Blokirane su one tvrtke koje ne mogu podmiriti svoje obaveze. Znači one su zapravo nelikvidne. Insolventne (nesolventne) su one u kojima su obaveze veće od imovine. Kako je imovina = obaveze + kapital, to znači da je u nesolventnima kapital negativan, odnosno nema ga.

Rijetke su tvrkte koje su (računovodstveno) insolventne, a svojim dioničarima ipak vrijede, tj. imaju smisao postojanja. To je uglavnom ako im fizička imovina vrijedi više nego je u knjigama u smislu trenutne tržišne vrijednosti ili budućih prihoda od te imovine (recimo, može biti telekom koji je razvukao optičku mrežu ili turistička tvrtka koja ima nekretnine po nekoj staroj, nerevaloziranoj vrijednosti), ili neku drugu imovinu ili okolnost koja vrijedi više nego u knjigama (brand, izvršivi poslovni plan za neki startup, rentna pozicija koja nije knjigovodstveno valorizirana – recimo lokacija hotela, itd.).

Međutim, mnoge nelikvidne tvrkte jesu solventne, ali naprosto ne mogu trenutno funkcionirati. Primjerice potpuno zdrav čovjek kojemu je ‘odjednom’ (ili ne baš odjednom) zastao krvotok. Ako to potraje, on zaista postaje nepopravljivo mrtav.

5. Kad je tvrtka nelikvidna (ne može podmiriti obaveze) ili joj kapital propadne može se proglasiti stečaj (vjerovnici ili uprava). U tom trenutku vjerovnici razgrabljuju imovinu tvrtke i ono što ostane nakon toga pripada dioničarima (tj. vlasnicima kapitala). Kako je
– vrijednost poslovanja tvrkte uglavnom veća od vrijednosti njene imovine (koja se u stečaju često prodaje budzašto)
– kako često neki važni vjerovnici, a ponekad i stečajni upravitelj, imaju interes u tome da stečajni postupak traje prilično dugo, pri čemu se i dalje uništava
– a postoji i važna psihološka okolnost kod ključnih vjerovnika, uglavnom banaka, gdje je lakše ne-djelovati nego djelovati (o čemu više kasnije)
to je stečaj u hrvatskim okolnostima najčešće zapravo smrt tvrtke.

6. Jasno je da su nelikvidne tvrtke uglavnom rak na ekonomskom tkivu, ne samo zato jer u svoje zarazne lance nelivkidnosti povlače druge, nego i zato jer imobiliziraju korisne resurse.

Način na koji Ministarstvo financija pokušava riješiti ovaj težak problem su predstečajne nagodbe. Inače, ovaj je problem jednim dijelom lakše riješiti tako da se uz veliko zaduženje (u inozemstvu) lanac nelikvidnosti počne rješavati od države. Kako se više ‘baš i ne možemo’ zaduživati, a kako je ubacivanje likvidnosti bankarski sustav u ovakvim okolnostima dubiozno (one će biti sklonije zadržavati likvidnost ili ju vraćati vlasnicima).

Predstečajne nagodbe imaju za cilj dvije vrste tvrki:
– zdrave, solventne, ali nelikvidne (npr. treba im obrtni kapital i financijsko restukturiranje)
– insolventne tvrtke čije poslovanje može u nekoj mjeri preživjeti kroz neku vrstu ‘neformalnog forsiranom stečaja s preustrojem’ (= predstečajna nagodna u ovom slučjau), a tako da ukupni gubitak za sve dionike (stakoholdere) bude manji nego da tvrtka ode u stečaj; primjerice, u tom trenutku se banke odriču dijela potraživanja, čime kapital opet može postati pozitivan itd.

Ovakve nagodbe nisu jednostavne, problemi mogu biti zaista veliki, primjerice:

a. Neki vjerovnik zaista više želi stečaj jer je dobro osiguran u tom slučaju, te ne pristaje na predstečajnu nagodbu ili je razvlači (dok kljuse ne umre)

b. Birokratski mentalitet ključnih osoba kod ključnih vjerovnika. Zamislite slučaj tipičnog managera u nekoj banci. U slučaju predstečajne nagodbe on mora svojim aktivnim djelovanjem napraviti ‘gubitak’ za banku (otpisati dio kredita), a u biti ga samo formalizirati, jer on u stvari već odavno postoji. U slučaju stečaja može izgubiti više ili sve, ali kako nije ništa radio, često može reći i da nije kriv. To može biti potpuno racionalno ponašanje. Primjerice, još i danas se sjećam kako su me u 2. ili 3. osnovne moji kolege izbacili iz nogometne ekipe jer sam rukom obranio inače siguran gol iako nisam bio golman, i time ‘skrivio penal’.

Ovo drugo je i razlog zašto predstečajne nagodbe mogu biti uspješnije od stečaja, a prvo je također važno jer se procesi otvaraju u fokusiranoj i intenzivnoj komunikaciji, s jakim ulogom često ključnog vjerovnika, države (koja onda ima jaču poziciju prema bankama).

Kategorije:Uncategorized

74 replies »

 1. Zr blokirana tvrtka nije u stvari Državno guranje u rad na crno? Sav priliv od tekućeg poslovanja ide na ovrhu, i kako onda tvrtka može raditi? Zar se u tom slučaju direktori ne snalaze na druge načine – uz blagoslov države?

 2. Jedan od osnovnih problema jest što se za pokretanje stečaja treba uplatiti određen iznos, koji je ponekad i veći od mnogih pojedinačnih potraživanja, i nitko se na to ne odlučuje. Prošla vlada je bila donijela debilan zakon (ne znam vrijedi li on još) po kojem je uprava firme (direktor) osobno kazneno (sic!) odgovorna ako je firma u blokadi (mislim) 6 mjeseci a ne pokrene stečaj, a s druge strane uprava ne može pokrenuti stečaj ako nema dvadesetak tisuća kuna. Nešto slično je sad s predstečajnim nagodbama, iako uvjeti nisu tako rigorozni.

  Po meni, svaka firma koja je u blokadi duže od godinu dana ako nema zaposlenih ili neki duži period ako ima, treba automatski ići u stečaj bez iznimke.

 3. Problem je, kao i obično, kod nas , u nedorečenosti mjera koje donosimo i nepripremljenosti sustava na iste. Eto, imam iskustvo s jednom od tvrtki koja je krenula u predstečajnu nagodbu: 1. Najprije se FINA nije kadrovski pripremila, a rokovi su dosta kratki, a i čitav postupak se može vratiti na sud, obzirom da su vjerovnici u dilemi mogu li pobijati predstečajnu nagodbu po pravilima o pobijanju sudske nagodbe. Eto, uprkos tomu što se očekivanih 20.000 tvrtki njih samo cca 3.000 do Nove godine prijavilo, još se traže kadrovi za Nagodbena i Savjetodavna vijeća ?! A što da se doista prijavilo 7 puta više tvrtki ? 2. Naložiti tvrtki koja podnosi predstečajnu nagodbu da osigura troškove iste glupost je, ako su joj već blokirani računi , i automatski joj ide još jedno riješenje o ovrsnosti ,bez ikakva rezultata. Ali, zanimljivo, država otvara i priznaje i te prijedloge predstečajne nagodbe, doprinoseći općoj konfuziji u procesu, jer bi trebala provesti likvidaciju ili pokrenuti stečaj kao jedan od vjerovnika 3. Nagodbena i Savjetodavna vijeća pri PU i MF-u ne funkcioniraju dobro i nema koordinacije s FINOM, 4.Banke su posebna priča-iako sve pričaju da su oformile timove za nagodbe, ljudi koji rade u njima ,(govorim iz iskustva,čast izuzetcima) nemaju konkretne prakse i znanja za ocjenu perspektivnosti neke tvrtke na tržištu, 5. Za 60 dana za male dužnike , a 120 dana trajanja predstečajne nagodbe za ostale, tvrtka se nalazi u svojevrsnom limbu zbog nemogućnosti ugovoranja novih poslova , jer je u svojevrsnoj blokadi, vjerovnici u tom periodu (zanimljivo baš ) imaju povoljniji položaj u odnosu na vjerovnike u procesu nagodbe i ne bih se opkladio da se to neće zlorabiti sve u 16. 6. Država se i sama ne drži rokova koje je propisala, tako da formalno govoreći, dosta tih tvrtki već će prije ispuniti uvjete za likvidaciju nego li za nagodbu. Mislim da će iz svega toga na kraju proizaći samo veliki materijalni troškovi za porezne obveznike jer se sad uz nesposobno pravosuđe u sve uključila i nesposobna državna administracija. Trebalo je samo provesti i pojednostaviti ovlasti stečajnog upravitelja i uvesti kao pomoć neovisnih (od lobija i politike) recimo 1000 umirovljenih njemačkih ili skandinavskih sudaca/stečajnih upravitelja za swift provedbu svega. Čak i uz prevoditelja i honorar učinci bi bili mnogo bolji za gospodarstvo.

  • Ali ne zaboravite pogledati odličan Drljačin komentar u sutrašnjem VL (ili se pretplatite na online izdanje pa možete već sada 🙂 )

 4. postovani, hvala na ovim iscrpnim i otreznjujucim svodovima. istina, tsu javno poznati podaci, ali rijetki od nas znaju suvereno baratiti brojkama i postocima. ne znam kanite li dalje ici s ovim sagledavanjima makroekonomske slike hrv u smislu odraza iste na trziste kapitala u hrv. bilo je vec rijeci nesto malo o tome, mene konkretno muci razmisljanje kako uz ovakve uvjete nadati se boljim rezultatima tvrtki i kupovati dionice istih. uz ovakvu fiskalnu presiju i nezaposlenost, sve tvrtke koje rade za domacu potrosnju su na udaru, čak i banke. ostaje turizam i pokoja izvozna tvrtka. znam da ste vi optimist po inv filozofiju i da u tom duhu pisete jos od pocetka 2009 i tadasnjih crnih dana, ali tada je to bila kriza, ovo je sada depresija koja trese ne samo ekonomijom, nego i drustvenim i demografskim tkivom hrvatske.
  glede linica, da, on dobro radi svoj posao, ali uveo o nove poreze ili naplatio vise s naslova starih, ista je stvar. evo bas citam da su u vinkovcima radnici jednog hotela potjerali inspektore i policiju pri pokusaju pecacenja. zapecatiti objekt zbog 100 kn i poslati 10 radnika na burzu, jest zakonito i legitimno, ali pobogu komu to koristi.

  • Pa zato i ulažem duže vrijeme prvensteno u izvozne i turističke tvrtke. A cijene dionicama mogu rasti iz dva razloga:
   – popravljanje poslovanja i okolnosti na tržištu kapitala (npr. ako rastu svjetska tržišta ili je manja primjenjiva diskontna stopa u RH)
   – uvid da su prijašnje cijene bile preniske.

   Zadnjih godina je glavni pokretač rasta cijena turističkih i nekih drugih dionica bilo ovo drugo. Npr. poslovanje KORF se nije popravilo toliko da mu cijena poraste 6 puta.

 5. hrvatske tvrtke, ali po mogucnosti da sto manje posluju u hrv. zalosno, ali investicijski jedino razumno.
  sto sam zapravo htio pitati i cuti misljenje jer niste ni sindikat, ni poslodavac, ni drzava, a ocito imate kapaciteta i za mjerodasvne sudove o društvu i ekonomiji – vjerujete li vi da ova vlada zna sto radi. znam da se rezovi moraju ciniti i da su bolni, pa cak prihvacam da ne ist ne mogu biti napravljeni uvijek pravedno, ali koji u ovim uvjetima moze biti krajnji ishod 3 postognog smanjenja placa, kad potrosnja ionako tone, koji ishod zakona o onvesticijama, kad sini porezi i namet i dalje ostaju isti, a potrosnja jadna. kao sto je jedan anticki pisac primijetio o dioklecijanovim reformama: broj primajucih poce biti veci od broja davajucih.
  postavljam ovo pitanje jer pretpostavljam da bez obzira na osobni uspjeh i situiranost, niste ravnodusni na ono sto se dogada oko vas i na problkeme sugradana, a volio bih cuti vase misljenje jer inace ljudu upitani za isto uvijek odgovaraju iz svoje perspektive, joj, moja placa, joj, moja prava itd.

  • Vlada u cjelini ipak ne ne zna ‘što radi’. Naime to je ipak socijalističko-populistička vlada, i kao što rekoh (ali o tome Vam je daleko bolje pisao Antun), situacija kad se svima da i nikome ne oduzima postaje problem kad se novca više nema. Uzalud tada ‘dobre namjere’. Njemci su 1946. mogli svi vikati ‘da njemačkom građaninu pripada to-ito’, dmeonstrirati i smjenjivati Vlade svaki dan ako su htjeli, ali s time i bez toga bi ih čekao 10-20 godina teškog rada i odricanja. Nažalost, bez obzira na razloga, Hrvatska je tako ekonomski (a i mentalno) devastirana, da ni za ‘nas’ nema brzih rješenja za prosperitet.

   • Lijepo napisano i za mene potpuno istinito ekonomsko-mentalna devastacija te da nema brzih rjesenja.
    E sad moje pitanje kako-tko moze postavit dugorocnu strategiju koja nam je ocito potrebna…Kod nas se mjenjaju strategije smjernice svakih 4g odn od izbora do izbora a tijekom mandata bilo koje vlade se neka dugorocna strategija promijeni par puta zbog dnevnopolitickih prilika…
    Kako mentalitet promijeniti? Mi samo krivimo za sve politicare ali jesu li oni glavni i jedini krivci za nase nedace? Jesmo li mi ista bolji od nasih politicara, na kraju krajeva mi ih biramo?
    Kako naci sposobne i postene ljude da vode zemlju/ekonomiju/politiku. Kod nas kako mi se cini u politiku ulaze posteni-nesposobni iz patriotizma ili sposobni-pokvareni motivirani osobnom koristi…

 6. Jedno hipotetsko matematicko pitanje g.Bakic,. Netko hoce uloziti 10mil Eura(recimo kreditom EBRDa/Zabe) u Hrvatsku proizvodnju necega-stalno pricamo kako nam je proizvodnja neophodna itd.
  Kolika je vjerovatnosta uz postojece stanje porezne zakone, birokraciju itd da kroz 5g: propadne? povrati ulaganje? ostvari neki profit? Firma bi poslovala legitimno,legalno bez namjestenih natjecaja itd…
  Ja sam poluoptimist pa bih odokativno ocijenio 50% vjerovatnost da propadne 🙂 zavrsi u blokadi…

  Vrijedna analiza…trebala bi Fina izbacit neku statistiku povijesti zasto su firme u blokadi, npr jesu u blokadi sto su im drugi duzni il sto im je drzava duzna il su nekako izvukli novce , il lose poslovanje itd itd…tu bi dosli do glavnog uzroka blokada i mogli bi pristupiti bolje problemu…

  Npr ja nekome napravim posao vrijednosti 5mil kn ispostavim racun i platim pdv odmah 1mil kn a taj mi ne plati ja sam odmah u velikim problemima…
  Berlusconi je htio u Italiji uvest placanje PDV po placenoj usluzi sto kod nas nikome ne pada na pamet ni pomislit da se uvede…

  U sredjenim zemljama ovakav zakon placanja PDV funkcionira jer oni sami pojam neplacanja gotovo pa ni ne poznaju odn upoznali su dolaskom ‘Balkanaca’. Pa kod nas je glavni sistem bogacenja 90’ih a i danas je neplacanje kojecega(direktor firme koja nije njegova najbolje drzavna da frendu robe u vrijednosti 2mil eura ovaj to preproda izvuce lovu novci se podijele firma propala druga se otvorila dvojac iz price tezi za mil eura)…

  • pa gledajte to na sljedeći način. u kojem poslu vam je sad neto proftina marža 25%?
   u utaji poreza.

   osim toga donwside risk je nikakav jer pravna država ne postoji.

   simple as that.

   ali bitno je uočiti da je to upravo tako jer je država uvijete poslovanja dovela do neizdrživosti.
   poduzetništvo u rh graniči sa mazohizmom. a vlast se ponaša sadistički prema poduzetnicima.

   a i što bi ti napravio da ti kuća gori, jel bi spasio što možeš ili pustio da sve ode u onu stvar (državni proračun)?

 7. Trgovački sudovi su cijelu prošlu godinu u ogromnom broju brisali tvrtke(d.o.o) koje su bile u blokadi računa,nisu imale imovinu iz koje su se vjerovnici mogli naplatiti. Broj takvih izbrisanih tvrtki se navodno kretao oko 20.000 firmi za prošlu godinu. Samo uđete na sudski registar i vidite koliko prisilno brisanih subjekata ima. Što je tu problem? Problem je što su svi ostali dužni poreze( pdv i ostalo) doprinose za svoje djelatnike koji su radili u takvim firmama te su naravno takve tvrtke ostale dužne i mnogobrojnim različitim vjerovnicima koji se sada više ne mogu naplatiti. Naravno da su takve mnogobrojne tvrtke povukle u ponor i dio onih koji se nije mogao od njih naplatiti ( i ja sam bio na rubu ponora ).Porezna uprava protiv takvih tvrtki sada više ne može poduzeti nikakve mjere niti postupke jer tih firmi jednostavno više nema. Pojeo vuk magare. Btw i za ovu godinu predviđaju brisanje ogromnog broja tvrtki. Ako su u statistikama smanjili nepodmirena dugovanja u Hrvatskoj a u to su uvrstili i ove brisane tvrtke onda je to naravno netočno jer te tvrtke nisu vratile dugovanja nego su jednostavno gumicom kao u osnovnoj školi izbrisana.

  • I gdje je točno problem? Rizik poslovanja jedan je od osnovnih postulata kapitalizma, i u cijelom svijetu je normalno otpisati nenaplative dugove kao gubitak i nastaviti s poslovanjem. Drugi je problem što se kod nas srlja u dugove bez razmišljanja, roba se isporučuje kupcima bez provjere može li biti naplaćena (ili čak svjesno znajući da će naplata biti teška ili nemoguća). Zaštita od rizika je na strani dobavljača, a ne države — ako znaš da je netko loš kupac/platiša, nemoj isporučivati proizvod prije nego ti plati!

 8. Kad smo kod predstečajnih nagodbi, što mislite g. Bakić o INDG s obzirom na cijenu na burzi (može i netko drugiako je pročitao prijedlog naravno)? Koliko mislite da je izgledno da nagodba na kraju bude realizirana ovakva kakva je iznesena u prijedlogu?

  Nemam dionice INDG, iako su mi pri cijeni od 80-ak kn vrlo zanimljive.

  • Ne znam. Imao sam nešto sitno dionica INDG, kupio kad je bila ona forsirana prodaja, što sam brzo prodao čim je cijena skočila.

 9. Pozdrav,možete g.Nenade dati mišljenje o mogućem scenariju u vezi termes grupe i žita o prelasku praga 75% glasačkih prava?Imam dionice ipkk.Hvala.

  • Izgleda da su Termes i Žito djelovali zajedno u prošloj ponudi pa sada ne nastaje obveza za davanje ponude …..u prošloj ponudi su ponudili 235 kn, ispravite me ako griješim …

 10. Kod nas je mračno, tko nam kriv. Nije svuda tako. Tko je zaslužio bolje to je dobio, jer kao što znamo ovo je najbolji od svih mogućih svjetova. Najbolji od svih svjetova sastoji se od mračnoga i svjetloga, pola-pola, jing-jang. Da nije tako ne bismo znali što je dobro, da je dobro, čemu možemo težiti i što je moguće postići.

  Evo nam najsvježije od lijepih godišnjih pisama Warrena Buffetta, malo da vidimo i svjetlu stranu našeg svijeta, mada ni tamo nije samo svjetlo, uvijek mora postojati i ona mala točkica tamnoga kao na tradicionalnom grafičkom prikazu jing-jang, kako bi svjetlo svjetlilo bolje i trajnije. Godina niti Buffettu nije bila baš savršena, ali pokazuje se da je dugogodišnji put dobar, da je budućnost lijepa.

  Click to access 2012ltr.pdf

  P.S. Još malo svjetla. Znanje, obrazovanje, volja za učenjem, za poučavanjem, za osvjetljavanjem bakljom znanja sve do na kraj svijeta… to je velika stvar.

  Ovdje vidimo izvještaj o milijardu preuzimanja sa najvećeg svjetskog repozitorija besplatnog znanja a kvalitete najprestižnijih američkih i stranih fakulteta.
  http://www.apple.com/pr/library/2013/02/28iTunes-U-Content-Tops-One-Billion-Downloads.html

  • E bome ovo pismo i poruke unutra mi uljepsale prilicno mrku subotu (misaono). Mozda bi se trebali poceti baviti prijevodima za nase velike “mislioce”?

  • Hoćemo li još lijepih vijesti?

   Dow na ATH, S&P isto tu negdje, a bude kroz par godina i Nasdaq, naime četvorica veličanstvenih AAPL, MSFT, GOOG i AMZN uz pomoć popratnog kadra tipa INTC, GWL i sl. i inozemnih partnera (ARM, IMG, TSM, 6753 i 6758) pripremaju puuno lipih stvari za naredni period, otvaranje cijelih novih “kategorija” itd.

   Cijeli svijet kupovati će američke proizvode made in China. Dvije velesile snažno grabe naprijed. Brine me jedino čime će Europljani plaćati tu svoju potrošnju… ili će morati priznati da ih pregazilo vrijeme i da si više ne mogu priuštiti najbolje stvari koje svijet nudi? Ili će se potruditi zadržati bar dio svog nekadašnjeg statusa? Budemo vidjeli. Ja volim Europu i nadam se da će se trgnuti malo. UK, Njemačka i još par državica se još i drže, ali ovo ostalo… stvarno se mora malo uozbiljiti.

 11. Gosp. Bakić Ako smatrate ovo što ću napisati na neki način promašenim, nemojte objaviti.
  Komentar i pitanje je u vezi investiranja.
  Nastojimo kupiti dionicu kad je ona niska i čekamo da ona višestruko poraste. Cijenu poistovjećujemo sa vrijednošću. Da bi to izbjegli trebamo imati informacije o kretanju poslovnih aktivnosti. Financijska izvješća izlaze kvartalno, a dionicom se trguje svakog dana. Informacije koje se dobiju preko medija nisu provjerena, a ako i jesu upitno je dali će ta informacija imati uticaja na cijenu.
  Različito je tumačenje fin.izvj. A ‘zna se’ da P/E<15; P/S<1; P/E*P/B<22.5 itd. u biti dionica na koju treba obratiti pažnju, a opet neki (ili većina) raspoznaje, ili prepoznaje 'kasno'. npr KORF.

  • Volim broj 22, ali odakle baš tih 0,5 još 🙂 U investiranju nema krutih i preciznih formula, ako se nešto i mora formulirati, to su “fuzzy” formule. Brojevi su u investiranju uvijek neke “grube” vjerojatnosti a logika je “neizrazita logika”. U praksi je tu važan alat i intuicija tj. napametno baratanje sa tom neizrazitom logikom i vjerojatnosnim računom pri čemu ne treba neka velika matematika nego mozak to može naučiti računati određenim približnim prečacima, nekako tako to radi Buffett. On ne zna puno matematike a zapravo napamet obavlja vrlo složene vjerojatnosno-statističke izračune kojih ni sam nije svjestan, tako nekako mi se to čini. To se zove intuicija a što je vrlo različito od “kockanja”, to je “iskustvo” i “mudrost’ nataloženo na vrh velikog znanja i velike samokontrole u pogledu bihevioralnih zamki.

   Zato će uvijek top investitori biti ljudi. Računalo nema “intuiciju”. Računalo može gledati te neke formule, na najpametnije “fuzzy” načine, metodološki najispravnijim računom tih raznih vjerojatnosti, imati veliku prednost pred ljudima što u mogućnosti obrade veće količine podataka, brže, preciznije, sveobuhvatnije, što u nemogućnosti upadanja u bihevioralne zamke, ali neimanje “intuicije”, nesposobnost procjene “etičkih osobina uprave”, nesposobnost ocjene “emotivne” vrijednosti nekog proizvoda/brenda, nesposobnost dovoljno pouzdane ocjene neviđene situacije, iznimke (a svaka firma je iznimka svoje vrste po nečemu…) itd. presuditi će ljudskoj inteligenciji u korist.

   Investiranje je puno više od brojeva, u investiranju se aktivira najšira definicija ljudske “mudrosti”. Oni koji su uspješni investitori imaju u tome dokaz da su stvarno: mudri ljudi!

  • A jeste li vidjeli domaće komentare, kod nas ljudi kažu “Švicarci stali na kraj neoliberalizmu”? lol

   A to je upravo vrhunac neoliberalizma, koji izvire vidimo i iz najširih masa običnih građana, zar nije to nevjerojatno, takve građane nema niti jedna druga država.

   To je upravo liberalna stvar, stvar koja vlasnicima kapitala/dioničarima daje moć u ruke, stvar koja svakog radnika bez obzira bilo njegovo radno mjesto direktor ili čistačica stavlja na njegovo mjesto: mjesto radnika!

   Radnik je radnik a vlasnik je vlasnik. Baš su to građani tamo rekli. Radniku plaću (su)određuje vlasnik a ne može si on sam zakukuljenim birokratskim metodama i varanjem vlasnika neopravdano povećavati plaću oduzimajući vlasniku njegovu prirodnu vlast nad negovim vlasništvom i time aktivnu ulogu u dogovaranju plaće svakog zaposlenika neovisno o njegovom rangu u hijerarhiji.

 12. http://www.24sata.hr/svijet/svicarci-su-na-referendumu-odbili-dulji-godisnji-odmor-257179

  Sprovedite u hrvatskoj,sloveniji ili italiji ovakav referendum pa bi vidjeli što bi mi odlučili?Mislim da se švicarci puno igraju referenduma i nekako sam uvjeren da će ih to doći glave?Hipotetski,o čemu će uopće odlučivati vlast kada oni svako malo imaju referendum?Zamislite da je prošao ovaj prijedlog o šest sedmica godišnjeg odmora?Zbrojite praznike i vikende pa onda računajte koliko jedna takva zemlja može biti konkurentna i uspješna?Ne zaboravimo da je ipak 32% švicaraca glasalo da se godišnji odmor poveća na šest tjedana…

  Što želim reći?Meni ovo igranje demokracije sve više sliči na jedan veliki cirkus gdje su bogati narodi europe izgubili kompas pri prvom malo jačem posrtanju njihovih gospodarstava i zaostajanju u odnosu dobar dio ostatka svijeta i sada se negdje prijeti a negdje sprovode referendumi a negdje biraju oriđinali-komičari kao što imamo sada slučaj u italiji koja je pokazala kako demokracija može biti pogubna kada narod izgubi pamet…Teško da će tko sakupiti potpise da se npr na referendumu odlučuje o povećanju radnog vremena u eu nego uvijek i u pravili se referendumi predlažu da se povećaju ili sačuvaju neka stečena prava?Jako čudno?Sve što smo spremni predložiti u okviru države nikada to isto nebi primjenili u okvirima svojih obitelji?Zamislite npr da ste vi sada mali obrtnik kojemu je drastično pao prihod ili radnik koji je ostao bez posla i živi od pomoći države a da vaša familja traži da joj se omogući duže zimovanje i ljetovanje,isti ili još veći nivo standardna i potrošnje kao 2005-2008g?Moram priznati da meni to graniči sa zdravom pameću?Još malo pa će europljani sprovoditi referendume o cijeni nafte,plina ili rudače koju nemaju?Kao ono “jeste li zato da nam rusi prodaju kubik plina po 10 lipa”,znate li koga tko bi glasovao protiv?Ako je to demokracija jao si ga nama?Slovenci se “sjetili da su kolonija” jer bosch ima bolju perilicu od gorenja a talijani spas potražili u 77-godišnjem seksualno isfrustriranom starcu koji se spašava zatvora i u komičaru beppe grillu koji je najveći životnu ulogu odigrao na ovim izborima u italiji i ponizio demokraciju do te mjere da je uopće postalo upitno dali demokracija u ovakvom obliku može opstati a da europa ne skrene ka putu zemalja trećeg svijeta?

  Osobno nikada nisam vjerovao u ovakvu demokraciju koju danas baštini europa jer to znači da je moguće da predsjednik vlade postane i moja baba ako ispriča tri dobra vica biračima.Beppe je dokaz da je sve to moguće a ja bih rekao da ni holland u francuskoj nije daleko od njega a o berlusconiju više nije pristojno ni trošiti riječi?Kada je sve to moguće a vidimo da jest onda me jako čude ljudi koji se zalažu da o “nuklearnoj fizici” narod odlučuje na referendumu a isti taj narod ima 40% stanovnika koji imaju samo ili nemaju osnovnu školu a ostatak naroda se razumije u astronomsku fiziku kao i ja,čemu se ljudi školuju,obrazuju,usavršavaju ako narod sve najbolje “zna” i o svemu “pravilno” odlučuje a znamo da je za vrijeme galilea bilo demokracije mi bi još percipirali svijet kao šahovsku ploču?Bojim se da zagovaratelje neposredne demokracije ne pojede upravo ta demokracija kao što su revolucije u prošlosti pojele svoju djecu?Ovo što se dogodilo u italiji u jednom jako ozbiljnom trenutku za budućnost te zemlje je prestrašno?Evo slušam jednu “analitičarku” iz hrvatske i ona kaže “da je građanima dosta vlasti koja sav teret krize svaljuje na građane”,upravo tako je rekla.Možda ona misli da teret krize trebaju snositi marsovci ili dinosaurusi?Poslušajte malo ovih dana tv,radio i neke medije pa ćete stalno čuti “da građani snose teret krize” Zar vama to nije konstatacija za ludnicu a u nas se još ti ljudi prestavljaju kao novinari i “analitičari”,ispada da ovu današnju vlast nisu birali građani?Mene buni još jedna stvar:Jesu li i političari građani ili su oni nešto drugo?Možda su oni ribe ili dinosaurusi?Ponekad ti se čini da sanjaš?Još ovi što to govore misle da su pametni a što je najgore i većina što ih sluša isto to misli?Pazite “građanima je voda došla do grla i ne žele više na svojim plećima snositi teret krize”,što je sa seljacima i otočanima?Jesu li i oni građani?Za poslodavce neću ni pitati jer ZNA SE da oni NISU?Kolektivno ludilo?Građani?Ma zamislite?I još ove koji to izgovaraju ozbiljno slušamo?

  • Inspirirani odgovori kao i uvijek 🙂

   E al Antune, u duhu konstruktivnog pristupa, gdje Vi vidite rješenje? Naime slažem se sa svime rečenim, ali nekako kad probam izvući pouku ostaje mi emigriranje u SAD kao kolijevku kapitalizma (gdje je pak kvaliteta života ipak značajno pala u zadnjih nekoliko godina, što je sasvim razumljivo i u skladu s kontrakcijama opće ekonomije), Australiju (što je možda i najjednostavnije rješenje, ali su brutalni s radnim dozvolama i zelenim kartama) ili Aziju (gdje su uređenja za strance koji nisu iz zemalja prvog svijeta u najmanju ruku manje nego idealna).

   A bilo gdje tamo drugdje ili a) ne bi mi bili na ovakvim raspravama na ovom mjestu u ovakvom društvu ili b) ne bi imali ovolike realizirane i/ili očekivane prinose na tržištu kapitala kojim se bavimo (ZSE) ili c) ne bi imali stvarni luksuz kava na rivi ili trgovima. Ovo pod c dodajem samo zato jer toga baš i nisam puno vidio vani – jedno mjesto gdje se skuplja masa ljudi pa se divani u beskraj (bez obzira na šire neradničke implikacije istog ponašanja, vikendom je to sasvim ok, zar ne?) 🙂

   Dakle eto, pitam zapravo samo da li ima neko svjetlo na kraju tunela, a i kako se / da li se branimo od opće epidemije jambranja protiv i kontra svega…?

   • LukaL,naravno da postoji svjetlo na kraju tunela,samo se trebamo pokrivati pokrivačem koji imamo i živjeti u skladu sa svojim mogućnostima a to znači da kada vršimo preraspodjelu unutar onoga što imamo da ne vodimo rasprave o podjeli onoga što nemamo i razmišljamo da nam rođenjem pripada i ono što nemamo.Da se ponašamo u tim okvirima nebi danas slušali pijane analitičare koji govore “da građani snose teret krize” jer takve izjave su na rubu zdrave pameti?O takvom kolektivnom ludilu pričam već duže vrijeme.Ovdje nikako ne želi da se shvati da europa ima problem u povjerenju drugih u održivost našeg načina života i u održivost naših financija a ne kako se nama predstavlja u nekakvu dobru ili lošu volju političara “gdje ma zamislite građani snose teret krize”,izgleda da mi to nikako ne želimo shvatiti i ponašamo se kao razmaženi pijani milijarderi,uostalom to je za europu i njeno ponašanje rekao malezijski premijer a ne moja malenkost.Ovdje se radi o tome da se mi želimo pokrivati sa puno većim pokrivačem od onoga što stvorimo i sada nam je svatko na ovome svijetu kriv.Evo neki slovenski socijolozi i filozofi kažu da je slovenija postala njemačka kolonija,valjda zato što bosch ima bolju i svijetu prihvatljivlju perilicu od gorenja?Nitko ne govori;Mi moramo više raditi,biti bolji i konkurentnji od drugih nego odmah sebe proglase kolonijom?Valjda je tako lakše živjeti?Ako primjećujete nitko čak u ovom društvu ne raspravlja o povećanju prava onih koji su najugroženiji,onih koji danas nemaju posao,onih koji imaju fizički hendikep nego se u pravilu govori o stečenim pravima onih koji to nisu i što je najgore od svega upravo se borci za njihova prava a ne za prava totalno obespravljenih predstavljaju kao ljevičari i predstavnici anti-neoliberalizma a pomiješali su i kruške i jabuke i serviraju nam priču o “građanima”,zar vama nebi bilo logično da danas vodimo rasprave o pravima totalno obespravljenim i nezaposlenim ljudima kojima je pomoć od vitalne važnosti za osnovno preživljavanje već mi vodimo rasprave o 3%,božićnicama,cipelarinama i regresima,zato ja tvrdim da naš proračun u ovako izmjenjenim okolnostima treba potpuno precrtati-izbrisati i sastaviti potpuno novi održivi proračun koji će ako hoćete biti i puno socijaljnji nego ovaj danas i puno korisnji za potrošnju unutar društva i naposlijetku i puno poticajnji za otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje investicija.Naravno za takav zaokret nemamo niti političke hrabrosti niti kritičnu masu unutar društva,što uopće nije ni čudno jer nam se već 20 godina prodavaju muda za bubrege…Zato je moguće da nam na tv dovode analfabete koje svaki potez snižavanja državne potrošnje nazivaju neoliberalnim konceptom i “direktnim udarom na tkz građane”,kao da država nije zajednica građana nego zajednica ptica pjevica?Kada sa takvim tezama dovedete građane na nivo neandertalaca koji više i ne žive u realnom svijetu tada vam se svašta može dogoditi kao talijanima beppe…Ovdje pamet više ne stanuje jer se stalno barata sa podjelama stanovnika na zločeste političare i poduzetnike i na tkz građane,ma što god to značilo.Ja neznam kako nas danas gledaju oni iz kine,indije ili brazila ali znam što bi ja razmišljao da sam na njihovom mjestu.Izgleda da mi percipiramo da nama u ustavu piše da mi moramo živjeti 400% bolje od drugih u svijetu i još se bunimo da su nam prava premala a radni dani predugi?Prenesite to u vašu obitelji ili u odgoj vlastite djece pa prevedite te poruke pa ćete shvatiti na koji način bi vi trebali odgajati svoju djecu i uvjeravati ih kako da steknu više i bolje za sebe u životu?Valjda bi ih trebali učiti da uvijek troše isto,da nikada ne štede bez obzira koja primanja imaju,e upravo to se nama danas sugerira i uspoređuju se kruške i jabuke,npr amerika,japan,kina,njemačka,grčka,hrvatska i španjolska i uvjerava nas da bi se povećanom potrošnjom hrvatska brzo oporavila od krize,”valjda” bi ta naša povećana potrošnja jako stimulirala porast izvoza a ne uvoza?Ponekad se čini da sanjamo?Baš me interesira koga će sljedećeg dovesti na htv da nam održi predavanje kako “građani nisu više spremni snositi teret krize na svojim plećima”,možda da prenesemo taj teret krize na dalmatinske magarce jer oni su “valjda” zajednica koja čini jednu državu?

    • Još nisam čuo nekoga da je rekao da teret ove krize ne snose “građani” nego se teret ove krize prenosi na buduće generacije naše djece ili unuke?O tome nigdje ni jedne riječi a svima puna usta građana?Deficit i usprkos tkz. mjerama štednje nitko i ne spominje?

  • Ne znam jel mi post zavrsio slucajno u spamu il? 🙂 ali evo opet
   Antune zar se kod nas ne naplacuje porez na dobit po dvostrukim kriterijima npr? Za strance se ne naplacuje dodatni porez na dobit od 12% dok se za gradane Hrvatske naplacuje dodatnih 12% poreza na dobit…

   • Valjda ste čuli za ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja,pa ne mislite valjda da bi vlasnici dt-a trebali platiti uz redovnih 20% poreza na dobit i porez na dividendu od 12% a da uz to plate iste te poreze i u njemačkoj.Recite mi tko bi onda investirao u hrvatsku?Jasno je da oni taj porez na dividendu plaćaju u njemačkoj jer hrvatska ima preko 60 međudržavnih ugovora o izbjegavanju dvostrukok oporezivanja jer da nije tako onda bi tek i ovako destimulativno tržište za ulaganje bilo još više neprivlačno…

    • Da na to nisam mislio da su dodatno oporezovani u Njemackoj 🙂
     Ali svejedno ovaj dodatni 12% porez na isplatu dobiti nam nije trebao…

 13. Evo kao da sam nostredamus,doveli su u dnevnik 3 dr.Mata kapovića koji se zalaže za neposrednu demokraciju kao korektiv vlasti ali je uz put iznio meni jednu potpuno nerazumljivu i nestvarnu tezu a ta je da se o ljudskim pravima i sličnim pitanjima ne može odlučivati na referendumu nego po njemu to su stvari koje su zagarantirane i nepromljenjive?Meni je to granica vjerovali ili ne?Evo i zašto;čovjek smatra da je narod zreo da odlučuje o ključnim državnim gospodarskim potezima a smatra da nije zreo da odlučuje o ljudskim pravima?Više puta sam od ljudi koji sebe prestavljaju kao ljevičare-humaniste čuo da “ovo može a ovo ne može” i time se samo pokazuje kako neki ljudi zamišljaju neposrednu demokraciju.Napisao sam u gornjem tekstu da će neposredna demokracija pojesti upravo one koji je danas najviše zagovaraju kao što je masu puta u prošlosti revolucija pojela svoju djecu.Ajmo još malo hipotetski?Npr. hrvatska odluči prodati-dati u koncesiju neke strateške firme ili resurse da bi mogla uredno servisirati svoje dugove i mi na referendumu naravno ne želimo ni čuti o tome i kažemo da mi to nećemo ali me onda jako brine dali će netko od tih humanista postaviti sebi pitanje što je sa “ljudskim” pravima štediša ili poreznih obveznika čiji je novac hrvatska uzela i potrošila a sada dug ne želimo i ne možemo vraćati a ne želimo se ničega odreći?

  Ovakvo poimanje neposredne demokracije gdje će narod imati pravo SAMO odlučivati na referendumu o gospodarskim ili socijalnim pitanjima je čisto zagovaranje jednoumlja jer ako je narod zreo da odlučuje o gospodarstvu,fiskalnoj,monetarnoj i ekonomskoj politici za što većina nije školovana niti upućena u problematiku onda se valjda podrazumijeva da je itekako zreo da odlučuje i o pitanjima koja su u domeni ljudskih prava i o svim društvenim pitanjima jer zato ne treba biti školovan.Ne može se odlučivati o nečemu a da se narodu ospori da o nečemu drugome ne smije odlučivati?Zato ja tvrdim da će se zagovaranje neposredne demokracije upravo obiti o glavu ljudima koji je danas najviše zagovaraju a onda je u hrvatskoj sve moguće?Beppe i berlusconi u italiji je najbolji dokaz da je ama baš sve moguće?Ja mislim da je u hrvatskoj još puno više od toga moguće?Pa ti ljudi koji zagovaraju neposrednu demokraciju neka je samo nastave gurati?Tražili smo gledajmo?

  • Meni je najgore čuti kako vlastodršci i sindikalisti tvrde da se građani više ne mogu stiskati, kako napokon moraju početi trošiti, a pri tom misle samo na korisnike državnog proračuna. Uopće nisu svjesni da građani mogu više trošiti samo ako im država manje uzme, dakle ako korisnici državnog proračuna manje troše.
   Krajnje je vrijeme da im netko objasni tko treba više štedjeti, a tko više trošiti.
   Vlado počni napokon štedjeti kako bi mi građani mogli više trošiti odnosno investirati!

 14. Sviđa mi se nova naslovna sličica i ovaj novi izgled. Izgleda urednije i preglednije, a unazad nekog vremena vratio se i popis zadnjih postova u mobilnoj inačici.

 15. ako???(stari se 😀 ) se dobro sjecam na ovom blogu se u komentarima moglo procitati kako Talijani kuze da im treba Monti iako im to nije drago… uglavnom samo zelim reci kako je to cudno cuti iz danasnje perspektive nakon izbora… uglavnom od ove cetri stvari ja se pouzdam u dvije: mob, politicians, gold, assault rifles. 🙂 no ne treba biti predepresivan oko ovoga svega… kako kaze comrad Faber (tko nije po meni bi trebao procitati recimo http://investorshub.advfn.com/boards/read_msg.aspx?message_id=4071190 da vidi da taj Faber nije neki bezvezni dr ekonomije ala Krugman) citav financijski sutav ce otici kvragu za 5-10 godina, ali to ne znaci da ne mozemo se zabavljati, izlaziti i trejdati do tada. 😀

  • Haha, e to vam je slikoviti prikaz razlike u mentalitetima. Neki dan čujemo da slično ogorčenje i potom nove mjere nadzora uvodi gđa. Mayer (Yahoo-ov CEO) jer njeni zaposlenici također u vrijeme kada bi trebali raditi ne rade što bi trebali. Ali razlika je u tome što to točno rade a ne bi trebali za vrijeme “radnog vremena’ – rade na “svojim privatnim startupima” umjesto svoj posao u Yahoo. Talijani umjesto “svojih startupa” imaju malo sirovije porive za nerad 😀

   • Evo, još jedan lijepi tekst Katarine Ott.
    http://www.tportal.hr/komentari/komentatori/246945/Tina-H-u-raljama-strukturnih-reformi.html#.UTY6zxyP2So
    Njen glavni lik je također zaposlenica javne uprave.

    Govori se o ‘pravima radnika i nezaposlenih’, a ustvari se misli samo na stecena prava javne uprave, jer sto ce nekome tko je nezaposlen, radi u privatnom sektoru, ili je cak toliko lud da ima vlastiti posao, vrijediti da se sluzbenicima ne smanji placa?

    Zapravo bi svi koji ne vise na drzavnoj sisi trebali marširati i prosvjedovati ZA smanjenje plaća, i poželjeti dobro jutro onima koji spavaju na toplim drzavnim jaslama. Prosvjed bi trebao biti upravo obratan, s obzirom da se obraca ‘radnicima i obespravljenima’, ne znam kako nikome to nije čudno. Kad Kresimir Sever kaze ‘ljudima je dosta’ ne razumijem na koga on tocno misli?
    Njegova retorika bi upravo trebala angažirati ljude koji su ZA smanjivanje nezasluženih prava, a umjesto toga ti isti oštećeni ljudi se dižu na noge da ‘neka ovima koji rade za državu njihovo’. Meni je to nevjerojatno…

  • Antune,ne treba nam crna kronika i na ovom odličnom blogu.Koje god novine i portale otvorite glavne vijesti su iz crne kronike.Sto je najgore ljudi to i čitaju umjesto da usmjere energiju na nešto pozitivno.

  • Ja ne znam koja je svrha čitanja crne kronike. Crna kronika čovjeka rastužuje, čini nesretnim kroz empatiju prema unesrećenima. Ne treba činiti stvari koje loše djeluju na raspoloženje, pa valjda sve što se radi se raditi u svrhu poboljšanja rasploloženja a ne ovako naopako. Crna kronika je autodestruktivna stvar. OK je biti informiran o stvarima oko sebe, ali većina crne kronike nema neku važnu informativnu vrijednost, većinu toga bi bilo bolje agregirano kroz neke statistike primati kao informaciju a ne se tako nepotrebno emotivno izlagati teškim stvarima kroz pojedinačne tragedije.

   Prava novinska vijest mora biti zabavna ako ne na drugi način korisna. Recimo ovo iz istog “kontrovernog medija”, bilo to crna kronika, vijesti iz svijeta ili što, baš je zabavno i možda dokaz da Alah ipak postoji. Jer ako postoji on prezire vjersku državu, smatra najgorom izopačenšću pregaziti “ljudske/prirodne” zakone koje je on i stvorio, u svrhu nametanja nečije slike tzv. “božjih zakona” (u kršćanstvu bi to nazvali “farizejštinom” – kao što su to naši crkveni vođe ništa manje nego ostali) pa im pošast divovskih štakora i druge šaljive “nedaće” dobri (i time sklon humoru) Bog definitivno mora slati s vremena na vrijeme, ako stvarno postoji:
   http://www.index.hr/vijesti/clanak/teheran-u-ratu-s-vise-od-25-milijuna-golemih-stakora-ubijaju-ih-otrovom-ali-i-snajperima/665968.aspx

   • Glavni razlog zašto se čita ‘crna kronika’ je da su ljudi u ‘pecking order’ i ljudi vole vidjeti da ima onih kojima je lošije nego njima. Kao što ste rekli, ljudi često vole vidjeti da je drugima loše. To nije moj stav, nego činjenica, koja se bazira na popularnosti crne kronike.

   • to je jedna loša navika čitanje tih crnih kronika kao i 24 sata i sličnih.
    loše navike su poput udobnog kreveta lako se ulazi, a teško izlazi iz njih
    ima veze i autodestrukcija i slično, to je psihološka stvar

 16. Ma stvarno porast crobexa preko 2000 bodova i rast od 1,26% i nitko ništa ne komentira,pa odavna nismo vidjeli 2xxx?

  • Ma, fuj, ta burza, opet se prljavi kapitalisti i bankari bogate, a i neki pojedinci (NB recimo), koliko li su samo para zaradili od nove godine naovamo … jedva čekam da cijena dionica padne pa da se PD i slični mogu raspisati koliko smo izgubili … znate onu židovsku kletvu: dao bog da imao pa nemao …. (kao na burzi) ….

  • Antune,sjetim se vaših kometara vezano za ZVZD.Očito je bila skupa kupnja na 3500-4000 a kada pređe 5000 kn,tada će fondovi krenuti u kupnju.

   p.s. ..sigurno se povode za starom poslovicom;…nisam dovoljno bogat da kupujem JEFTINE STVARI.

   • Samo neka oni još malo pričekaju ,,,, ja ću im vrlo rado prodati štošta kad bude još skuplje … nema žurbe, 2013-ta je tek počela …

   • Pa valjda vam je bilo sve očito…,pa tu nije bilo nikakvog rizika,sjećate se kada sam pisao o tome i to tada jako oprezno da nebi navlačio?Ne znam što da vam kažem a neki fondovi su je kupovali u rasponu od 12-16 tis kuna?Valjda na 2400-4500kn nije atraktivna,tko će ga znati?Nije bio ni korf na 60,nije valjda ni adpl na 60-80?A što reći?Ima tu masa dionica gdje je puno toga bilo jasno?Jeli vama čudno da npr jedan fond kupuje ht a nije mu interesantna npr podravka ili adris?Morate priznati da je teško dokučiti tu matematiku?

    Od spomenutih imam zvzd,podr,adpl i nije nagovor na kupnju ili prodaju.

 17. Poštovani,
  zanima me kretanje cijene FNVC-a u nardnih godinu dana. Obzirom da ste i Vi sami dioničar a sad je cijena dosta nisko mislite li da je to dugoročno dobra prilika za ulaganje. Hvala.

   • Meni je sada na htv-u bilo “najbolje” to što su sever i ribič rekli “da se oni zalažu za prava radnog čovjeka”,ponekad ti se čini da sanjaš?Valjda ovaj iz realnog sektora treba dati još više ovome u javnom sektoru?Ne pitaju oni odakle?A nezaposlene nitko i ne spominje?

    Dali se vama ponekad čini kao da sindikalisti razgovaraju o suficitu proračuna od 10-15 milijardi kuna a ne o deficitu.Kao da nikada nisu učili matematiku a davaju savjete i napadaju međunarodne financijske institucije u stilu “što oni to nama brane da trošimo i tjeraju nas na štednju”,kao da oni posude svom prvom susjedu 5 tisuća eura pa ga svako jutro savjetuju “susjed nemoj štedjeti samo troši ti i dalje,ne brinemo se mi za naš novac”,ja vjerujem da će se za 50 godina razgovarati o sindikalistima kao o nečemu na rubu vjerovali ili ne?Pa ovo više nema veze sa razumom i pameću?Kao da se država ne zadužuje da isplaćuje sve te plaće,mirovine itd i kao da na to ne plaćamo masnu kamatu nego se oni ponašaju kao da vlada ima suficit od 10-15 milijardi “ali je zločesta i neda lovu”,valjda linić suficit sakriva pod jastuk ili ga nosi u dubai u banku?Jadna nam majka?

    • Milanović je u dnevniku odao dojam kao da razumije stvari i da zna šta treba napraviti. Samo treba vidjeti ima li snage da se reforme stvarno i provedu.

     A i dobro je rekao neka sindikati se kandidiraju na izborima pa neka vode državu.

 18. Sada je milanović rekao na tv jednu fantastičnu stvar i uputio poruku sindikatima:Izađite na izbore!Kratko i jasno!Totalno čovjek ima pravo,neka izađu na izbore i neka oni onda podižu plaće i objašnjavaju kreditorima da oni nisu za štednju.Pa ovo što rade danas neke interesne skupine u hrvatskoj ali i u europi je strava i užas.Kao da žive na marsu a ne u realnom svijetu.Sviđa mi se ova izjava;IZAĐITE NA IZBORE!Ja bih još dodao;PA KADA IH DOBIJETE OBEĆAVAJTE ŠTO GOD VAS VOLJA!I tisuću eura minimalca kao i beppe?

  • I ja sam nezadovoljan sa radom ove vlade ali ne zbog toga za što ih se svaki dan napada,upravo suprotno ja mislim da su nedovoljno odlučni da provedu ono što ćemo morati provesti prije ili kasnije,bio na vlasti sdp,hdz ili sever i ribič.Milanović je rekao još jednu istinu “da nitko u eu nije napravio spektakl i izvukao zemlju preko noći iz krize jer su strukturne anomalije tako velike da to ne ide preko noći”,tu je sto posto u pravu.Ne branim ja ovu vladu ali recite vi meni gdje sakupiti 20 ekstra sposobnih ministara koje će podržavati politika da učinimo sve ono što znamo svi da treba učiniti?Pa zbog ribiča i severa bježe sposobni ljudi od politike,pa tko će se crveniti svaki dan za ministarsku plaću i da ga anafabete i populisti svaki dan prozivaju?Tu je ključ naših problema i zato mi nemamo druge nego podržavati bilo koju vladu,bila ona ljevo ili desno,mi boljih nemamo,da se i nama ne dovede stvar do apsurda pa dobijeme svog beppea…Odavna tvrdim da je svaka dosadašnja vlas bila bolja od nas samih i primarni zadatak svake odgovorne buduće vlasti morao bi biti da nas mijenja jer bez toga ni david coperfield neće pokreniti ovu zemlju…Naravno nije sve crno,mi imamo veliki potencijal ali bez da se kao društvo ne otvorimo umjesto da se zatvaramo u naše poznate ideološke forme teorija urote mi nemamo šanse za neki značajan napredak.Mi se non stop osjećamo ugroženim,ili imamo srbe ili slovence,ili krupne kapitaliste ili eu,stalno je netko drugi kriv,još se bavimo 45-tom i 90-tom a mi branitelji rugali smo se partizanima a postali smo gori od njih,sreća naša da je gotovina pametan čovjek jer da nije bilo toga sada bi se mi još natezali tko je ustaša,tko partizan a tko četnik,ili tko je radio za udbu a tko nije…Gotovinina uloga u tome je neprocijenjiva,samo nam je falilo da on nadolije ulje na vatru?I ovako nismo normalni?

 19. http://www.index.hr/vijesti/clanak/dvanaest-razloga-zasto-strmoglavo-jurimo-prema-dnu/666260.aspx

  Evo novinar se čudi kako nam je pdv 25% a ja se čudim kako nije 40%?Imamo totalno neobrazovano i staro stanovništvo sa prosjekom 43 godine,ljude sa velikim ratnim posljedicama po psihu i zdravlje a skupu zemlju mora i kopna koja bi bila skupa za održavanje da u njoj živi i 10 milijuna ljudi.Pa da nije države i subvencija nebi postojala niti jedna otočna linija,da nije bilo subvencija u brodogradnji danas i nebi znali što su brodogradilišta,isto je sa željeznicama,avioprometom,autobusnim linijskim prometom,poljoprivredom,ribarstvom itd,itd a novinar se ČUDI kako imamo najveći pdv u europi???Neka pita dance,mađare i šveđane zašto i oni imaju najveći dopušteni pdv u eu od 25%?Ma šta reći?Kakvi novinari takva i država?Ovi pišu samo da nađu nešto PROTIV,pa taman bilo što,samo piši kontra i odmah si “pametan i pošten”,boriš se za pravicu?U dalmaciji kažu;Seri seri moj golube bijeli?I još plaća prvoga?Kud ćeš bolje?Neće više nitko u ovoj zemlji ništa ni raditi nego pljuvati po čitav dan?I to je posao?Ja predlažem da stavimo nultu stopu pdv-a na pljuvanje,tako da nas se što više zaposli…

 20. kako komentirate sporazum sa Slovenijom ? Sve mi se cini da su ljudi nepovratno izgubili svoj novac u Ljubljanskoj banci

  • Jel vam lijepo pise u sporayumu da se to pitanje rjesava ugovorom o sukcesiji aneks c i da se postojece tuzbe zamrzavaju?

   Po meni, vlada totalna diskrepancija izmedju onoga sto pise na tom papiru i onog sto se pise po medijima. Kao da nitko nije ni pogledao tekst sporazuma.

   Ne vidim nista sto sprecava nastavak procesa odmah po ratifikaciji u sloveniji. Upravo ovaj dokument razdvaja postupke, do sad je to sve bilo na nacelnoj razini.

   Ak sam u krivu, bit ce mi drago cuti kontraargumente.

 21. Pratite li razvoj dogadjaja oko DIOKI-a?

  Cini se da bi mogla biti dobra prica ako prodje predstecajna nagodba i pokrene se proizvodnja. Cermak najavljuje i nove projekte…

 22. Imam još jednu malu “protutežu” iz svijeta, domaćem “mračnom dobu”! 😀

  Pokazatelj da tehnologija još uvijek napreduje eksponencijalno
  http://www.tsmc.com/tsmcdotcom/PRListingNewsAction.do?action=detail&language=E&newsid=7681

  Vrlo je zanimljivo kako se danas uspijeva s jedne strane i dalje smanjivati proizvodne procese a s druge strane stalno postizati, nerijetko sasvim neočkivana arhitekturna poboljšanja. To kao ona američka nafta, izvlaći se i od tamo gdje se mislilo da više ne može i time postiže “neočekivana čuda”.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.