PTKM

Petrokemija – GDJE JE NOVAC?

Možda još nekoliko zapažanja, odnosno eksplikacija teme od jučer. Kao što smo vidjeli imamo Muppet Show u režiji sindikata EKN. Kao što znamo glavni sindikalist je Petrokemiji g. Klaus, koji je ujedno bio i zamjenik predsjednika NO (i dosta više od toga) u vrijeme vrlo problematičnih gubitaka Petrokemije, a kao predsjednik NO kasnije javno lagao o tim gubicima i pokušao ih zataškati.

Sad imam show oko moguće greške u koracima povodom objave očito nematerijalnih informacija (tj. ne cjenovno osjetljivih), a koja se moguća greška očito dogodila isključivo iz želje za transparentnijim poslovanjem, gdje mi se čini da nekoga to jako žulja. Koliko znam, gospodini Majstrović zbog sovjih komeptencija i stava vrlo dobro može ustanoviti gdje iz firme curi ako curi.

U vezi toga mislim da bi DORH treba razmotriri sljedeće stvari:

1. 2009. i 2010. je Petrokemija imala kolosalne gubitke u vrlo nejasnim okolnostima, o čemu možete vidjeti ovdje: Kupili sirovine za 1,6 mlrd. kn kad su bile najskuplje?! Kao što možete vidjeti iz javno dostupnih podataka (info memorandumi pri izdavanju komercijalnih zapisa), tvrtke od kojih se kupovalo izuzetno puno sirovina u to vrijeme, ali i prodavalo jako puno robe (barter?) su bile one g. Ježića.

2. G. Klaus, kasnije kao predsjednik NO javno lagao o razlozima tih gubitaka, rekao da je da su nastali ‘jer su tih godina svi proizvođači umjetnih gnojiva u svijetu poslovali s gubitkom’ (a istina je upravo suprotna, najveći proizvođač je imao rekordnu dobit). Ovime je očito pokušao objektivizirati gubitke i sakriti prave probleme.

3. Sinikat Petrokemije je bio izrazito protiv imenovanja nove uprave, koja ima povjerenje novog NO, koji je doveo nove revizore itd., te je g. Klaus bio očito za g. Jagušta oko kojega su isplivale vrlo zanimljive stvari.

Meni su zanimljive stvari:

A. Je li g. Klaus prošle godine kupio izrazito skupi automobil, ako je, koji i koliko je koštao i kako to, i ostali životni troškovi, stoji u odnosu na njegova legalna primanja? Je li moguće da bi jedan skromni sindikalist kupio npr. japanski ili možda njemački (kapitalistički) skupi auto iako ‘mrzi svaki kapital’? Nemoguće?

B. Je li možda neki nedavno smijenjeni član uprave ili njegovi članovi uže obitelji kupio stan u samom dubrovačkom Starom gradu, ili nekakvu sličnu skupu nekretninu, te da li vrijednost nekrentina i nekih drugih smijenjenih članova uprave prelazi njihovu moguću legalne prihode (uzevši u obzir i troškove života).

Naravno, možda g. Klus nije kupio skupi automobil i možda sve nekretnine i ostala imovina svih smijenjenih članova uprave odgovaraju upravo njihovim legalnim prihodima. Ali za slučaj da netko ima saznanja da sve stvari baš ne štimaju, mislim da bi to trebao prijaviti DORH-u?

Onda, vezano uz to čovjeku padaju na pamet svakakva pitanja, recimo, da li je možda upravo član uprave u čijoj zoni odgovornosti su bile ove stvari gdje se navodno izgubilo puno novca, a što je u oom predmetu pojašnjavano, da li možda (kad već u toj firmi jako vole skupe aute i nekretnine) upravo on ima puno nekretnina? Ima li to kakve veze s g. Klausom?

C. Također bi me zanimalo zašto se takav mega-bogataš kao g. Jagušt odlučio zaposliti za tako skromnu plaću u Petrokemiji, ako ga nije zanimao razvoj tvrtke (a meni se čini da nije, jer sam od sebe nije inicirao najbolje razvojne projekte, recimo da sam ja pred kraj karijere se vratio u tako veliku tvornicu kao ‘izazov’, pokrenuo bio projekt kogeneracija ili tko zna što – iako sam možda prenaivan i nedovoljno obrazovan pa se ne razumijem u poslovanje takve tvrtke i njena osnovna poslovna načela), te kako to da se on i g. Klaus tako slažu; recimo, na prošloj skupštini se tadašnji predsjedavajući uz galamu suprotstavio pitanjima o korupciji u tvrtki (nisam htio zahtjevati poništenje skupštine jer mi je bilo važnije imenovanje NO), uz poslušno odobravanje g. Jagušta, koji nije odgovorio na moja pitanja, nego poslušao g. Klausa?

D. Kako to da uz sve ovo gore sindikat EKN tako agresivno eskalira ovaj u biti non-issue? Da li im možda smeta g. Majstrović i zašto? Znači sindikat EKN jako smeta jer netko pojašnjava jednog dijela gubitaka (uz moguću grešku u koracima, slažem se), ali g. Klaus otvoreno laže o daleko, daleko većim gubicima!? Tko nije za transparentnost i zašto? GDJE JE NOVAC IZ PETROKEMIJE? (Kao što znamo, ti veliki gubici su doveli do ogromnog smanjivanja radnih mjesta i smanjivanja plaća, kako bi firma mogla preživjeti. Kako to da sindikat to nije nikad problematizirao?)

Kao što vidite, ima jako puno jako velikih nejasnih stvari, a otpor prema promjenama je golem. Upravo zato sam smatrao da je privatizacija nužna, kako bismo raščistili dubioze i krenuli u razvoj. Ipak, i po ovoj reakciji EKN mi se čini da NO (a vjerujem da će i nova uprava) radi odličan posao te da sve ciljeve (razvoj, profitabilnost, zapošljavanje itd.) možemo ostvariti i bez brze privatizacije.

I da ne bi i sindikatu EKN ovdje bilo ‘tjerali lisicu, a istjerali vuka’?

Kategorije:PTKM

21 replies »

 1. G. Bakić

  nije potrebno ponavljati koliko dobra činite za sve dioničare tvrtki a i same tvrtke u kojima ste dioničar ali ako nije problem: zašto do sada , uza sve spoznaje i argumente, kao velik dioničar Petrokemije, niste prijavili DORHu sve ovo što sada navodite?
  Znam da niste skloni agresivnim potezima ali vjerujem da kad već nitko ništa ne poduzima …
  Ili će se sve to već pomalo riješiti …

 2. gospodine Bakić, jel’ netko od tih likova možda vas dosad tužio za klevete? naime, nedavno sam doživio da i toga ima – javno objavite dokazivu istinu, izvedete logički zaključak i cap – tužba za klevetu :-))

  (npr. mene tužila firma za koju sam napisao da mi duguje 3000kn i obrazložio kako je do toga došlo itd. postupak traje… rasprave, blabla… nevjerojatan gubitak vremena i resursa, među ostalim i onih koje mi plaćamo)

 3. Ma, uopće ne treba kalkulirati, niti je ikada trebalo po mome mišljenju. Treba otić’ u DORH s onim što se ima, pa nek’ se frajeri pravdaju i znoje kod Bajića, ako ništa drugo da se vidi tko je prav, a tko za buturu, pa da konačno imamo clean start. Ne želim, niti smijem nikoga optuživati, ali kao dioničar imam pravo sumnjati. Ali da stvar smrdi, na Marsu se osjeti kak’ đžiki. Jer situacija fakat traje predugo, od pet godina, četiri su u minusu. Pa, dokle? Kako onda investirati, dići proizvodnju na dvije milje + kogeneracija, ak’ frajeri unište supstancu, namjerno ili nenamjerno? I to u branši koja može samo prema gore, nikako prema dolje, jer hrane treba sve više i bit će sve skuplja!! Kad sve unište,što bi mi dioničari dobili time, taman da ih sve pospreme u hladovinu na 300 godina svakog? Ovako možda šljakeri dobiju radničko odmaralište na Stradunu, ha,ha. A i ovo na forumu Poslovnog, ako je 10% točno, pa to je prestrašno! Neuspio start u kojem se skuri plina za 5 milja eura, 40% zadnje iskazane dobiti!!! Horor, masakr kapitala motornom pilom, prolivene krvi(čitaj: profita) do koljena! Neka se situacija rasčisti, da se konačno krene naprijed, pa nek’ bude što god, privatizacija, dokapitalizacija, strateško partnerstvo… svaki scenarij je win-win. Jer Vi kažete, dobra dionica nije isto što i dobra firma, ali da bi se vrijednost dionici otključala, firma nužno mora postati dobra. Pa kad se vrijednost otključa, nek’ svatko procijeni da li izaći ili ostati. Ja ne bih, nego kao naš kolumnist, ostavio unucima, osim ak’ ne dođe tak’ nemoralna ponuda, da me izuje iz opanaka, ha, ha…

 4. Ja mislim g.bakiću da vi niste “razumjeli”,oni vjerojatno ne žele profitabilnost jer to je fuj,valjda bi trebalo sve biti na nuli,vi izgleda niste upoznati da se u socijalizmu dijelila 13-14-ta plaća kada bi bilo profitabilnosti,smisao je bio da se poslovanje svede na nulu ili minimalnu dobit,zato tito nikada nije vratio dugove,ideje naše a gorivo vaše…Zato su nam plaće 80-tih pale 40% ali “valjda” ne kuže oni to,dokle ide ide…Treba početi od abecede i objašnjavati koji su to multiplikatori profitabilnosti….Znate li kako su elementarno nepismeni a jako iskompleksirani “rukovodioci” npr u hoteljerstvu u socijalizmu razmišljali?Njima je samo bilo bitno da su direktori u hotelima sa što više zvijezdica,matematika njih nije uopće interesirala,oni su vam bili kao “purani” puni sebe kako je to dobar hotel a radnici zadovoljni a to što su iz aviona bili bankrot to ih uopće nije interesiralo,kada su rasuli poduzeće onda se sjeti partija da bi trebalo udružiti gubitaše i one koji su poslovali sa profitom,tada su mislili da će ih tako svesti na nulu a tek tada su ih sve rasuli do temelja,to su bili tada “sposobni ekonomisti” isve te posljedice osjećamo i danas,zato imamo hotele koje je lakše prodati da ne postoje,mogao bih vam ja do sutra o profitu i gubicima,igra isti film samo se glumci promijenili…

 5. U mojem gradu je u yugi bilo nekoliko tvornica-pilana drvoprerađivačkih,
  a znate kako su inventuru radili? Vozili su daske iz pilane kada je prefalilo u tvornici kuća kod inventure i obratno pa onda vraćali. Tako da nikad nije bilo gubitka samo su selili i tako isti slučaj sa tvornicom namještaja i stolarijom i svi sretni i zadovoljni, kamion i vozi tamo di fali tako su gubitke pokrivali.

  • kkovac ,”slično” govori jedan naš ekonomista samo što on kaže;Pare nisu problem para ima jer imamo našu nacionalnu valutu?Taj najviše i govori!

 6. Nevjerojatno je koliko su stare “socijalističke” strukture duboko korumpirane i koliko je ta tzv. zajednička imovina na meti raznih psihopatsko kleptomanskih grebatorskih likova. Premda se to sve zove d.d. i ima znane dioničare, uprava ili njih nekoliko se još uvijek usudi skoro pa otvoreno si prisvojiti nešto i pri tome imati opako dobre izgovore. A dobar izgovor…
  Budući da radim u realnom sektoru i moram poslovati s državnim i gradskim firmama, gotovo je nevjerojatno progutati bezobrazluk jednog dijela rukovodioca i uprava i otvoreno traženje za raznorazno raščišćavanje muteža i privilegiranih pristupa određenim resursima, a na koje bi ustvari svi trebali imati pristup u ovisnosti prema stručnosti i kvalitetama.
  S druge strane u tim firmama postoji i jedan veliki tihi crni monolit radišnih i poštenih ljudi koji odrađuju svakodnevno svoje zadatke, dobivaju neku redovitu crkavicu (za razliku od realnog sektora, gdje ovakva sigurnost ne postoji) i dalje i uporno ŠUTE, a sve znaju.
  Pošteni radnici molimo vas za prokazivanje psihopatskih veličina i uzurpatora vašeg i našeg vremena, kruha i zasluženog PROFITA (nek ovo bode u oči). Molim vas ne mrzite kapital! Pokrenite se i osigurajte si dugoročna radna mjesta na dobrobit vaših lokalnih zajednica i države u cjelini.
  Rat je gotov. Ne trebaju vam karizmatici i vođe. Poslušajte sebe i zamislite se tko vas vodi i kamo. Rat koji se vodi je rat za postizanje više vrijednosti i opstajanja u ovom surovom svijetu konkurencije. Šutnja koju volite će trajati još vrlo kratko, a nakon toga ćete možda biti pometeni i ostavljeni da bez novaca i posla gledate jeftine sapunice, hranite se lošom hranom i gledate djecu kako vam obijaju čoškove na ulicama čekajući Godota bez izgleda da se školuju na boljim školama Hrvatske i Europe.
  Ukoliko ste predugo radili jedan te isti posao na jednom te istom radnom mjestu, dignite glave i informirajte se. Ne ignorirajte novi svijet koji nastaje oko vas. Najveća sramota je ne pitati što se dešava.
  Svijet se danas giba, ziba, putuje, uči i transformira se, a vi ne želite otići dalje od svoje skupo plaćene kuće, držite se prašne i prastare djedovine, spavate i dalje i u konačnici će te biti zaboravljeni poput lanjskog snijega.

 7. Svi imamo dva dara : um i vrijeme .Novac potrošite na glup način i izabrali ste siromaštvo . Potrošite ga na obvez e i priključili ste se srednjoj klasi . Uložite u svoj um , naučite kupovati aktivu i izabrali ste bogatstvo kao svoj cilj i svoju budućnost . IZBOR je VAŠ i samo VAŠ !

  • Ne znamo po kojim je cijenama potpisan taj dodatak ugovoru ….
   Da nisu po večali cijene ? Od ‘dečki’ iz INE svašta se može očekivati ?

   • Teško.

    Ovo mi izgleda kao ‘dogovor’ uz pomaganje države. Tko bi se normalan u situaciji u kojoj se nalazi INA odrekao tako lukrativnog ugovora? Jagušt ‘mudro’ potpisao fenomenalan ugovor za INU na dvije godine. Jedini tko je mogao ‘objasniti’ INI da bi ipak bilo korektno popustiti je, po mom sudu, mogla biti država.

    • Po meni nije nuzno da je drzava ‘objasnjavala’. Barem ne u potpunosti. A kome bi prodavali plin nakon isteka tog fenomenalnog ugovora? Vidim da se sad spominje i kolicina za 2014.

 8. Da su planirali makinacije sa dokapitalizacijom ispod nominale, onda ovo država nebi sada dogovorila nego nakon toga. Najveću sam nelagodu imao od takve makinacije, ali sad je to iza nas. Ipak državi treba para.

 9. Još nešto, piše “Primjena revidiranih uvjeta počinje s 1.1.2013. godine.”
  To znači da bi se efekti morali vidjeti već u izvještaju za prvi kvartal.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.