Uncategorized

Je li kargo kult dominantna hrvatska ideologija?

I kako to da je jedan poseban tip tvrdog, zatucanog socijalizma popularan u Hrvatskoj?

1. Prije tri godine sam pisao kako je Kargo kult značajan u hrvatskoj ekonomiji i politici. Podsjećam, Feynman je ovako opisao Kargo kult koji se razvio na mnogim izoliranim otocima u Pacifiku nakon što su Zapadnjaci izgubili ineteres za njih:

Na Južnim morima postoji Kargo kult. Tijekom rata su domoroci vidjeli koji slijeću s puno dobrih stvari, i žele da se to opet događa. Pa su uredili imitacije stvari kao što su avionske piste, stavili su vatre duž pista, drvene kolibe kako bi čovjek u nju mogao sjesti, s dva komada drveta na njegovoj glavi koja predstavljaju slušalice i bambusove štapove koji vire kao antene – on je kontrolor leta – i čekaju avionie da slete. Oni sve rade točno. Forma je savršena. Sve izgleda upravo kao i prije. Ali stvar ne radi. Ni jedan avion ne slijeće.

Evo i objašnjenja s Wikipedije:

The primary association in cargo cults is between the divine nature of “cargo” (manufactured goods) and the advanced, non-native behavior, clothing and equipment of the recipients of the “cargo”. Since the modern manufacturing process is unknown to them, members, leaders, and prophets of the cults maintain that the manufactured goods of the non-native culture have been created by spiritual means, such as through their deities and ancestors, and are intended for the local indigenous people, but that the foreigners have unfairly gained control of these objects through malice or mistake.[1] Thus, a characteristic feature of cargo cults is the belief that spiritual agents will, at some future time, give much valuable cargo and desirable manufactured products to the cult members.

Given their relative isolation, the cult participants generally have little knowledge of modern manufacturing and are liable to be skeptical about modern explanations.[1] Instead, symbols associated with Christianity and modern Western society tend to be incorporated into their rituals as magical artifacts, for example the use of cross-shaped grave markers.

Cargo cults thus focus on efforts to overcome what they perceive as the undue influence of the others attracting the goods, by conducting rituals imitating behavior they have observed among the holders of the desired wealth and presuming that their deities and ancestors will, at last, recognize their own people and send the cargo to them instead.

Dakle, radi se o procesu u kojem ljudi koji ne razumiju bit stvari imitiraju pojavnosti s nadom (velikom!, možda čak i zagriženošću?) da će se dogoditi poželjne posljedice.

Ekonomist Bryan Caplan tvrdi da je komunizam u stvari bio najveći Kargo kult ikada (hvala Darku Polšeku!), jer je ekonomska stragija svih komunističkih lidera bila imitirati nekoliko nasumično odabranih karakteristika naprednih ekonomija, kao što je npr. proizvodnja čelika (odatle i veliki pomor od gladi za vrijeme Mao Ce Tunga).

2. Kargo kult u hrvatskom biznisu.
Zaista je puno primjera Kargo kulta, koji je bio dominantna praksa u ‘uspješnim’ biznisma od 2000. nadalje, glumatanje korporacija, itd.

Jednog od istaknutijih prijašnjih poslovnih vođa (lidera!) – sad to više nije – sam čak i prozvao ‘Paris Hilton hrvatskog biznisa’ (cirkularni argument njegove veličine je bio da je dobar biznismen jer je često u novinama, a u novinama je često jer je dobar biznismen, da ne kažem ‘gospodarstvenik’). Naše velike ‘korporacije’ u to vrijeme (pogotovo npr. Pliva, Podravka – ali uočite da to ne govorim za njih sada, to su bile neke druge uprave) su se razmetale pojmovina, ali i projektima ‘rebrandinga’, ‘restrukturiranja’ itd. Sjećam se jednog stratega jedne od spomenutih koji je ponosno pokazao kako njegova tvrkta ima fokus na nekih 50-ak proizvoda i nekih 50-ak tržišta (valjda je mislio da čim više ‘fokusa’, tim jača tvrtka), prezentacija je išla dramatično. Na jednom slajdu ‘brandovi’: ‘Mi imamo fokus na OVIM brandovima …’, pa dramatska pauza i onda drugi slajd s valjda cijelom Zemljom ‘… i OVIM tržištima’ (gle me mama kol’ko fokusa!).

Mnogo je manje vidljivih primjera tog tipa, recimo svojevremeno uvjerljivo najprofitabilniji i najugodniji za upravljanje hrvatski izdavač Oglasnik je temeljito potonuo nakon što je njegova uprava probala implementirati online strategiju bez razumijevanja, ili jedan hrvatski izdavač koji se na mene jako naljutio kad nisam htio sudjelovati u njegovom projektu da bude ‘hrvatski Amazon’ (uopće nije shvatio što Amazon jest, i zašto ne može biti ‘hrtvaskog Amazona’, ali je mislio da je stvar u knjiga+pošta, dakle pojavnosti).

3. Kargo kult u obrazovanju i znanosti.
Ovdje se kargo kult pojavljuje na pratkički svim razinama, primjerice
– o besmislenoj implementaciji bolonjskog procesa imate odličan članak Zoran Kurelić: Kako ne braniti tradiciju visokog obrazovanja
– o Institutu Ruđer Bošković sam pisao ovdje (malo niže u članku), koji jasno ne funkcionira na razini smisleno integriranog u društvo insituta fundamentalnih znanosti nego na razini ‘ja-sam-sveta-krava-ne-diraj-me-jer-se-bavim-visokom-znanošću-i-tko-nije-za-mene-je-za-intelektualno-porobljavanje-Hrvata’
– komedija znanstvenog publiciranja u svrhu napredovanja u časopisima bez značaja u kojima se objavljuje samo u tu svrhu
– itd.

4. Kargo kult u medijima.
A. Ovdje je najvažniji (i iznimno važan općenito, jer znamo da bez slobodnih medija nema slobodnog društva) kargo kult javne TV. Ona bi trebala omogućiti što već treba javna TV. Ali kod nas perverzno visokom pretplatom zaštićen HRT je opet toliko ekonomski loš (‘spoiled child’) da se – kako se žale privatne TV stanice – na tržištu bori neprirodno velikim plasmanom oglasnog prostora (velike količine + niske cijene) (slažem se s privatnim TV stanicama). To dovodi do težeg profitabilnog funkcioniranja, ili uopće nemogućeg, privatnih TV stanica.

Poremećaj na tržištu (oglašavanja) na TV dovodi do poslovnog urušavanja tiska (primjerice, Styriju je neko vrijeme uglavnom nosio tabloid 24h, a znamo i stanje u drugim medijima).

Tako da je paktički cijeli medijski prostor, osim možda nekih radio stanica revijalno-muzičkog tipa, gubitaški. A kao što znamo, gubitak je najbolji put u neslobodu (tako je i gubitaška RH zapravo izgubila najveći dio suvereniteta). Gubitaš mora servisirati onoga tko mu daje kruh, jer si ga sam ne zarađuje.

To se, jasno, odnosni i na poslovni tisak. Primjerice, tako se i uredniku-direktoru časopisa kojem je vlasnik banka, da ima dobit, a ne veliki gubitak i dakle je bar je malkice nezavisniji, vjerojatno ne bi omaklo da zažareno bojovnički ulijeće u javne rasprave braneći banke (čak i ako je načelno u pravu) i time se nepovratno ruši autoritet ‘nezavisnosti’.

Ipak, u tom segmentu, vjerojatno je najaspurdniji primjer Poslovnog dnevnika, za koji vjerujem da izlazi samo još zbog izvanredno velikog nagomilanog poreznog gubitka (koji je tokom pet godina natukao gubitak od oko 10 mil. eura, otprilike koliko su mu bili i prihodi). Krajem 2011. mu je izdavač ugašen, a poslovanje prebačeno na 24sata, izdavača istoimenog tabloida, koji je do tada poslovao s finim dobitkom. Kad bi se taj dobitak nastavio, ako je poslovanje preuzeto tako da se preuzme i porezni štit, onda bi održavanje na životu u nekoj najskromnijoj varijatni (mislim da već sada izdavački izgleda iznimno skromno) gdje bi operativni tok novca bio oko nule, on bi vrijedio vlasniku oko 3,5 mil. eura (uzimajući u obzir i porez na dividednu). Druga je stvar što mislim da će se i 24sata poslovno urušiti, pa da se taj plan neće ostvariti, ali radi se o tome da kako možemo očekivati uredničku slobodu jednog medija ako je tako radikalno ovisan (da mu vrijede samo gubitci).

Da sam ja vlasnik medija u takvoj situaciji, stavio bih za urednika nekog totalno bezveznjaka pa nek trlja-drlja još koju godinu. Jasno, ako je novina u takvoj situaciji, onda ćete kargo kult vidjeti u svim apsektima njenog poslovanja, pa tako i uređivanju. Recimo, čini mi se da imamo to u dotičnoj novini, recimo pokušaj imitiranja Business Insidera, ali bez razumijevanja što on jest, te nerazumjevanja interneta kao takvog (kome treba press clipping s BI, ili u 16:25 najava prepisana koji sat ranije s interneta da će se ‘terminski indeksi (na američkim burzama) najavljuju poztitivno otvaranje burzi’, nakon što su se burze već otvorile?

Znači javna TV snažno (direktno na TV sceni, i onda kaskadno dalje, tisak, pa internet) uništava privatne medije, a gubitaški medij je neslobodan medij.

Uzmemo li u obzir da i je javna TV snažno ideološki obojena jednim vidom zatucanog ‘socijalizma’ (koji u toj varijanti, čini se, čini se funkcionira na aksiomima pravog komunizma) slijedi da umjesto da širi slobodu medija, ona ju zatire. Čisti kargo kult: rade sve ‘ispravno’, ali bez razumijevanja (kao institucija, možda je insitutucija djelomočno zaposjednuda od raznih interesnih skupina koje znaju što rade), i onda, naravno bez učinka ili s upravo suprotnim učinkom.

5. Kargo kult u politici.
Ovoga je zaista previše, a opet svakome prejasno, da bih davao primjere, osim možda jednog.

Evo recimo imamo prije koji tjedan ‘rapravu’ o socijaldemokraciji g. Vujića u Jutarnjem (ovo je samo uvod, morali biste vidjeti i tiskano izdanje) gdje on sve ponavlja ‘točno’ na način europskih socijaldemokrata, ali uopće ne razumije da je u potpuno krivoj pretpostavci, a to je da mu ekonomske premise potpuno drugačije (‘socijaldemokracija’ podrazumijeva stanovitu razinu bogatstva i bogaćenje, a ne osiramošivanje, inače može biti bliska bilo čemu pa tako i nacionalsocijalizmu). Sve mu je točno, ali osnovne premise pogrešne, pa tako avioni ne slijeću, ali je zato ‘humanizam’ tu! Pa onda ne vidi da ne ‘jede kapitalizam socijalnu državu’, nego da je tzv. socijalna (socijalistička?) država već pojela i sebe i kapitalizam, al’ nema veze, ajmo mi polutke kokosovog oraha na uši i bambus kao antenu!

Evo ipak još jedan primjer. Skoro nitko nije obratio pažnju na sadržaj čuvenog govora Ingrid Antičević Marinović. Poslušajte od 1:45. Ona se u EU parlamentu zalaže za očuvanje socijalne države (blagostanja) – welfare state. Ona je ponovila sve prave fraze. Ali avioni ne slijeću. Ili ovo o medijima ‘No business like media business‘.

6. Mislim da u mnogim drugim sferama imamo zaista puno kargo kulta.

7. Spomenimo i da je kargo kult usko vezan i uz pojam ‘Big mena’, onog koji komunicira s precima o osigurava da kargo i dalje dolazi. A znamo kako kod nas narad govori da mu je političar taj-i-taj ‘dao’ cestu ili tramvaje ili sportsku dvoranu.

8. Uglavnom, kargo kult je sveprisutan. Kao što sam prije naveo, lako muguće da je komunizam najveći kargo kult ikada. A to ima veze s retardinim poimanjem ‘socijalizma’ (retardirano u smislu onoga što svjetski ‘socijalisti’ smatraju ‘socijalizmom’) u u ‘našim’ javnim raspravama, te začudna popularnost istoga.

Pitanje je gdje tržišna ekonomija (kapalizam) zapravo postaje socijalizam (a vrlo mali broj ljudi u Hrvatskoj je pročitao čak i Hayekov Put u ropstvo, što znači da si skoro nitko takvo pitanje ni ne postavlja, pri čemu ne želim reći da je ta knjiga nužna da bi se takvo pitanje postavilo), ali evidentno je da je za svoje protivnike Obama najčistiji ‘socijalist’, itd. Tj. da se rasprava o ‘socijalizmu’ vodi u smislu jednog ‘ljevijeg’ dijela spektra tržišne ili uglavnom tržišne ekonomije.

Ipak, kod ‘nas’ rasprava se najozbiljnije vodi o tome da li je ‘novi socijalizam alternativa kapitalizmu koji umire’, polazi se od pretpostavki ‘kapitala koji je nastao kao eksproprijacija vrijednosti iz rada’, pa ako sam dobro razumio u ovom čudnovatom izlaganju na JAVNOJ TV (pogledajte cijelu raspravu) se zagovara osnovni postulat pratkičnog komunizma ‘svatko doprinosi prema mogućnosti, a dobija prema potrebama’ (neki kažu da je autorica dobila 1.800 kn za to sudjelovanje).

Većina naših socijalista/komunista bi bila izbačena s ikakve konferencije svjetskih socijalista zbog zagovaranje tog retardiranog (=zaostalog) shvaćanja socijalizma (‘Znate, sad znamo da je Zemlja okrugla, ne raspravljamo više o tome je li ravna ploča ili ne, zaokupljaju nas druge teme vezane uz to’).

Pitanje je zašto takvo nazadnjačko tumačenje ‘socijalizma’ (što god on inače bio ‘vani’) ima prođu, kad znamo da ‘pravi’ socijalizam završava uvijek isto (Sj. Koreja, Kuba, DDR, Crveni Kmeri, Caucescuova Rumunjska itd.) ako se ne ukine (Kina) ili završi grubim prekidom?

Socijalizam/komunizam u tom smislu je vjerojatno najpogubnije i najnehumanije društveno uređenje ikada (iako i ono u kojem se vođe najviše zaklinju u humanizam), a ipak priče o tom tvrdom socijalizmu, direktne ili samo implicirane imaju prođu ‘kod nas’. Zašto?

Odgovor je: Zato jer je Hrvatska jedna od možda 2-3 zemlje, ako ne i jedina u kojoj socijalizam nije doživio svoj prirodni krah (umjetno je preživljavao, upravo u zadnjoj fazi trošenja tuđeg goriva, jer koliko znam, SAD je na ovaj ili onaj način Markovićevoj vladi dao tadašnjih 4 mlrd. USDda provedu slobodne izbore – a mislim da je tada 1 USD bilo oko 2,5-3 DEM, tj, to je vjerojatno bilo oko 5 mlrd. eura tadašnje vrijednosti, dakle vjerojatno ekvivalent skoro pa desetak današnjih). A i znamo na kakvim je nogama taj socijalizam bio prije toga (je li preživio samo samo jer je Tito uspješno ucjenjivao i ideološke prijatelje i neprijatelje?).

Baš kad je socijalizam skoro najljepše izgledao, prekinuo ga je rat i narod se probudio u lošem (korumpiranom, kronističkom, neefikasnom, etatitsičkom itd.) kapitalizmu, u devastiranoj zemlji. Oni koji malo razumiju su, naravno, rekli ‘Vratite mi moj socijalizam’. Nisu svahtili da je taj socijalizam u stvari uzrok svega, a i da je bio neodrživ; dapače da je njegovo ekonomsko urušavanje najviše i dovelo do rata.

Znači to je kao pijanac kojem je jetra upravo pred otkazivanjem, ali on to niječe, baš mu je lijepo (nakon što je zadnjih tjedan dana tulumurio na najboljim vinima, konjacima i viskijima koje je – kargo! – poslao ‘netko’), ali onda sjedne pijan za volan, sudari se i završi na liječenju i transplataciji jetre u Beču. Pri tome financijski strada (uzmu mu sve tuđe novce koje je trošio, ali i to pokrije samo dio troška). Probudi se u usr**om (kapitalističkom) Beču, pod teškim lijekovima (da ne odbaci jetru) i bez love. I zato on mrzi ‘taj Beč’ i pita se koja mu je alternativa!

Razumijem da se i mnogi današnji ideolozi tog tvrdog socijalizma možda nisu loši ljudi, možda oni ne žele zlo, možda oni zaista žele, i vjeruju u to, da je njihov utopijski socijalizam moguć, možda su oni naprosto žrtve tog naprasnog skoka u (loš) kapitalizam.

9. Ako je ova teza pod 6 točna i ako je komunizam najveći kargo kult, onda valjda imamo i objašnjenje takve popularnosti kargo kulta ‘kod nas’.

p.a. Margaret Thathcer: “Problem socijalizma je što na koncu potroši sve tuđe pare.” A evo i ovo s Business Insidera.

Kategorije:Uncategorized

162 replies »

   • Sve ste obradili ali ste zaboravili jedan ključan element žudnje za socijalizmom a to je provincijski mentalitet gdje je ego nabrijan do maksimuma i ego nam neda nego samo u tom smjeru,jednosmjerna je to cesta.Danas socijalizam zagovaraju i oni od kojih 90-tih nisi mogao ostati od prozivanja komunista,socijalista itd,i tada su oni bili socijalisti samo to nisu kužili a tragikomedija je u tome da su sve ostale prozivali da su jugoslaveni i komunisti a samo se u biti dogodilo sjaše murta a uzjahao kurta.Zanemarili ste provincijski mentalitet,on je magnet za socijalizam,ne trebamo gledati u svome dvorištu jer tu možda nismo objektivni ali dovoljno je pogledati u sloveniju,tuđe hoćemo svoje nedamo,klasičan državni kapitalizam(prikriveni socijalizam) i sve će vam biti jasno…Ja deset godina govorim da će im se te njihove banke razbiti o glavu jer da je to bilo održivo onda nisu ni trebali mijenjati društveno uređenje ali ne oni sjeli u mercedese a nedaju banke,firme,ma ništa, i gotovo,sve to neka bude NAŠE,evo im danas NAŠE…,sada je sve na prodaju ali kupaca nema?Nisu htjeli agrokoru prodati merkator ali sada hoće i to za pola cijene nego je tada agrokor nudio,njima je ispod časti bilo da neki tamo hrvatski agrokor gospodari njihovim najvećim trgovačkim lancem,što si manji to su ti kompleksi veći a žudnja za socijalizmom trajna,još kada ti to malo začine filozofi i kada oni počmu pričati o ekonomiji i boljem svijetu znaš da je to početak kraja,tuge i nevolje..
    ..
    Slovenci su “na svu sreću imali što naučiti od žižeka”,on ih je pogurao,i oni što nisu bili sigurni on im je pokazao pravi put…A meni je najveća tragedija što nas već 4 godine tuku u mozak sa htv-a i plasiraju nam priče što se ne ugledamo u sloveniju a ja gledam slovenske ekonomiste koji plaču i viču ljudi moji uništilo nas je NAŠE,još oni nas nameću kao uzor u bankarskom sektoru a u nas sa htv-a i mase medija nisu prestali napadati banke kako one “dobro stoje”,plaču što nije kao u sloveniji,navijaju da i njima bude loše pa da ih i mi kao i slovenci trebamo sanirati milijardama eura da bi spasili štednju građana i održali povjerenje u sustav.Odavna pišem o kolektivnom ludilu?

 1. jako dobro, slažem se 100% s vašom dijagnozom.

  niste jedino spomenuli kargo kult u obrazovanju, kao mi smo završili fakultet (svejedno promet, ekonomija, filozofija, …) znači obrazovani smo, a to što smo ekonomski ili informatički nepismeni ili što nitko ta “znanja” koja imamo na tržištu ne treba nije problem, možda da upišem i magisterij iz filozofije, čega god, možda ću onda dobiti posao, ili doktorat? ajmo.

  papire imamo kao zapadni svijet, titule su tu, ali posao i “zapadne” plaće nas nekako zaobilaze.

 2. ima odličan komentar ispod Caplanovog članka pa ga kopiram (vezano za cargo kult u kojem sudjeluju i naši političari u potrazi za rastom)

  William Easterly also discusses this in “The Elusive Quest for Growth”, in that investing aid in machinery, setting up mass education, controlling population growth, building dams, and many other projects have ended up not doing much for the growth of developing countries, especially in comparison with simpler things such as enhancing economic freedom in general.

  Is an educated populace important to growth? Only if they can start businesses and trade and make money. Otherwise, it is only a fetish of development, not actual development, and the educated kids will go back to their villages and do the same subsistence farming they did before as there are no real jobs to go to, and they will split up the land their parents owned (without formal title) to even smaller patches of inefficient farming.

  I like the simple idea that consumption must drive production, and you are best off reducing barriers to both.

  inače Caplan ima odlične članke, jedan od posljednjih ima isto zanimljivu tezu pa kog zanima
  http://econlog.econlib.org/archives/2013/04/crazy_equilibri.html

  • Moram priznati g.Vedrane da ste upravo promoviraji u mog vodju! Vaš stil pisanja, vaši argumenti. Genijalno! Pogadjate moj osobni logički slijed svakim postom. Hvala i užitak vas je čitati!

 3. ja bi malo s lijevog komunističkog kuta o socijalizmu i zlima “kolektivizma”. nisam ja j.b. tito komunist, nego mi to tako primjerenije zvuči od socijalist ili socijaldemokrat ili sličnih naziva.

  dakle, kad se govori o socijalizmu onda se uglavnom misli na komuniste, ljevicu, ali i hitler je bio socijalist. nacional-socijalist. i mussolini je došao sa socijalističke strane. tako da nije devijacija socijalizma samo staljinizam već i fašizam.

  a kod nas imamo sve više fašizma. ljudi prestrašeni od krize i “globalista”. se zatvaraju u kolektivizem koji je nacionalistički i šovinistički.
  pa tako imamo agrofašiste koji pričaju priče o dobrom i poštenom domaćem seljaku kojeg zli strani kapitalisti i domaći izdajice uništavaju. to previše podsjeća na naci priču.
  nema tu kolektivizma u smislu nadnacionalnog povezivanja, u pozivanju na bratstvo, slobodu, jednakost.
  tu imamo isključivost ljudi koji traže zaštitu od države samo pojedinih skupina ljudi.nema ni bratstva ni slobode ni jednakosti.

  oni bi privatno vlasništvo i tržište, ali bez rizika i odgovornosti koje isto podrazumijeva. oni bi državnu zemlju đabe i skupe traktore, ali ne i bankrot i tržište koje će određivati cijenu proizvoda. profit, ali ne i rizik.

  iako se u puno toga slažemo mislim da bi trebalo upozoriti i na ove stvari. nije opasnost samo s lijeve strane.

  što se tiče ljevice i komunizma. tu bi se i mogao složiti da je komunizam dijelom bio kargo kult koji je bio odraz fascinacije komunista kapitalističkim načinom proizvodnje i produktivnosti te pokušaja kopitanja tog načna proizvodnje. toga se ljevičari moraju odreći. stari komunisti su kapitalizam privatnih poduzetnika zamijenili državnim kapitalizmom. samo kad privatni poduzetnik propadne, drugi nastave raditi i radnici propale firme odu kod njih, a država ne propadne.
  a kad je država jedan jedini veliki kapitalist, onda radnici nemaju gdje poći nego u emigraciju žele li promijeniti poslodavca, a propašću tog kapitalista (komunističke države) propada i država sama.

  također mi i priča o višku vrijednosti koji proistječe isključivo od radnika zvuči sumnjivo. to je isto jedna od falingi koju ljevičari (dakle i ja) moraju odbaciti.

  • Otiđite u zgrade koje imaju po 30-40 stanara pa pitajte predstavnika zgrade kako to sve funkcionira i dali je zadovoljan odnosom stanara prema svojoj imovini(zajedničkoj),ja sam bio vidio i uzeli mi pet godina života.E to vam je klasični socijalizam,tu trava više ne raste a ne govori nitko sa nikim niti tko koga voli…A svi pošteni i pravedni?To vam ponove pet puta dok ih idete posjetiti u kući a onda drvlje i kamenje na susjede i nepravdu.Non stop ih je mučila “nepravda” i onda zadespet nisu htjeli biti konstruktivni,pa tama se zgrada srušila,bitno je da se i omraženom susjedu sruši stan…To je klasičan socijalizam i zato je održiv samo u diktaturama…

   • Ali zar ovo nije argument za komunizam. Znaci u zgradi svatko brine samo o svom privatnom vlasnistvu, a za javno dobro ga nije briga. Pa kakav bi to komunizam bio.
    I onda se kao rjesenje nudi da je cijela zgrada u vlasnistvu jedne osobe. Pa zar to nije slika diktature.

    Kako bi se to prenijelo na cijeli grad. Zar bi sve javne povrsine trebale biti u privatnom vlasnistvu. Tko bi sprijecio samovolju i nerad vlasnika? Recimo javne povrsine, infrastrukturu, ceste dobije u nasljedstvo neki nesposobnjakovic. Zar cijeli grad da propadne zbog njega. Lose upravljnje, nemar, gledanje samo svog uskog interesa nije nesto sto se.moze javiti samo u javnom sektoru. Ima toga.svugdje. Samo kad se u obitelji ili maloj firmi zabrlja to nema tolike posljedice kao kad se dogodi u javnom sektoru. Kad se problem dotice zivota svakoga od nas.

    Uglavnom ja upozoravam na dasni kolektivizam koji isti tako moze biti destruktivan za gospodarstvo i dezavu. Koji nece ukinuti privatno vlasnistvo ali ce politickom voljom jako intervenirati u trziste i privatno vlasnistvo.

    • Magarac,ja govorim o brizi ljudi za NAŠE,o tome vam ja govorim,čovjek uzme smeće i stavi ga ispred svojih vrata u zajedničke prostorije jer ga ne želi držati u svome stanu,neka smrdi svima koji tuda prolaze samo da ne smrdi u njegovu stanu i kada mu susjed kaže da to nije ok on mu odgovori,to nije tvoj prostor nego NAŠE.Primjer broj dva;Moliš neke stanare da im djeca ne ostavljaju bicikle u prizemlju zgrade jer to smeta starim ljudima,ružno je vidjeti itd a oni ti opet kažu meni to nitko ne može zabraniti jer je to NAŠE,treba ići urediti okoliš zgrade i uzeti poduzeće da podšiša ta stabla uredi cvijeće itd,diže se oktobarska revolucija sa gornjih katova da se njih to ne tiče jer oni ne žive u prizemlju ali prvi su sutra i viču da bi trebalo promijeniti lift,o toj vrsti socijalizma ja govorim…,toliko je nemaran taj odnos prema zajedničkim prostorijama zgrade da te jeza uhvati,kao da nije njihovo,ne žele platiti 10 kn čistačicu,u čitavoj zgradi potežu troje ljudi kao magarci i čiste tuđa “govna”,o tim odnosima vam ja govorim,ja sam imao priliku i mogućnost otići iz te zgrade ali mladi ljudi koji su ostali danas su tamo jako nesretni,ma ništa im ne valja,u ničemu ne žele dati prilog,nebi se prihvatili bilo kakve obaveze i odgovornosti a za svaku potrošenu lipu iz pričuve traže tisuću objašnjenja,matretiraju ljude koji su se toga prihvatili na volonterskoj osnovi,nemaju ništa od toga osim slom živaca,matretiraju ih po čitave dane zašto se promijenila brava na teraci i tko je to slomio,vi to ne možete vjerovati što ti ljudi predstavnici zgrada prolaze a ljudi ne mogu dignuti ruke jer žive tu,ne žele živjeti u đungli i ćumezu a ove uopće nije ni briga,da je na hodniku govno nebi ga pomaknuli,smeće se nalazi dvadeset metara od zgrade ali kada uveće pkrođete katove naći će te barem ispred pet vrata vreće smeća koje smrde,naročiti ljeti ali im ne možeš ništa jer viču da je to NAŠE i njihovo…,to je ono ničije,pa to je taj socijalizam,pa takvi su nam i zakoni gdje nigdje ne pišu obaveze,sankcije itd,mi samo pričamo o pravima,mi uopće ne razumijemo da je vlasništvo i obaveza i da smo obavezni uredno držati vrtove ispred naših zgrada,sve je to nasljeđe socijalizma,vjerujte mi nitko tko je od mladih ljudi kupio stan ne ponaša se tako,samo se tako ponašaju oni stari koji kažu “da su dobili stan od države”,tko god ga je platio xxx tis eura,konstruktivan je itekako i želi da sve bude lijepo,ako se ne uključe radom onda uvijek pitaju dali treba novaca jer ljudi žele da im stan drži vrijednost i da im je lijepo.Bio sam opširan i nadam se da ste me sada razumjeli?

    • Pogledajte ovo jučer objavljeno kako je SAD-u cijelo vrijeme bilo jasno što se događa kod nas i kamo to vodi.
     Brutalno iskreno i točno: https://www.wikileaks.org/plusd/cables/03ZAGREB107_a.html

     Očito je koliki je oportunitentni trošak u stvari bila Račanova vlada. Ljudi često broje zasluge političarima na način ‘pa IPAK je napravio ovo, ono …’, a zaboravljaju ogroman oportunitetni trošak koji samo imali jer nisu napravili puno stvari, a te godine i prilike se više neće vratiti.

     Pazi ovo kažu i prije sanaderovskih godina manijakalne potrošnje:

     LACK OF PROGRESS ON PRIVATIZATION AND JUDICIAL REFORM HAVE KEPT LEVELS OF FOREIGN DIRECT INVESTMENT LOW. GOVERNMENT DEBT IS REACHING WORRISOME LEVELS, AS THE GOVERNMENT CONTINUES TO SUBSIDIZE LOSS-MAKING INDUSTRIES. HOWEVER, BY SLASHING TARIFFS AND KEEPING INTEREST RATES LOW, THERE HAS BEEN A BOOM IN CONSUMER DEMAND WHICH HAS PUMPED UP GROWTH AND IMPROVED SOME CROATIANS’
     STANDARD OF LIVING.

    • A pazite ovu komediju sa Šukerom početkom 2010.; Šuki veli sve je super i bit će još bolje, jadni Amerikanci mora da su od njega otišli skroz zbunjeni:

     https://www.wikileaks.org/plusd/cables/10ZAGREB86_a.html

     1. (SBU) SUMMARY: Finance Minister Ivan Suker is relatively upbeat about Croatia’s economic prospects, feeling that the government has managed its fiscal situation fairly well. While acknowledging that some further reforms, such as improving labor participation rates, are needed, he appears unwilling to accept that Croatia’s economy is a high cost and high tax environment that remains unfriendly to investment. END SUMMARY.

     Onda pazi dalje:

     3. (SBU) The Ambassador congratulated Minister Suker on his success in raising funds via the bond issue and meeting Croatia’s immediate financing requirements. He expressed concern, however, about the sustainability of Croatia’s economic performance. Croatia’s business environment and
     investment climate are not friendly. Taxes, social contributions, and parafiscal fees are high, and not always predictable, particularly those imposed at the local level. Permits and other procedures take too long. Labor regulations are inflexible, and costs too high. Croatia’s ranking of 107 out of 180 in the World Bank’s “Doing Business” report was a indicator of the need to enact more reforms.

     4. (SBU) Suker responded that he did not see the situation so bleakly. He claimed that Croatia was a relatively low tax economy, with no capital gains tax, and with income taxes topping out at 45 percent, but only 2000 taxpayers in the entire country reached that level. He acknowledged that
     further reforms, such as encouraging longer working lives and lowering pension costs, were still needed, but noted that two years ago Croatia had been among the World Bank’s “Top Ten Reformers.” The Ambassador replied that, regardless of the tax figures, it was a fact that American companies regarded
     Croatia as one of the costliest business environments in Europe.

     i kažu još:

     At least in the short term, he is so focused on meeting his deficit and borrowing targets, that he has no vision (or perhaps understanding) of how to achieve the more fundamental changes needed to create conditions for organic economic growth. To get this message through will require a coordinated effort with other major economic partners, something Post will strive to develop further over the coming months.
     END COMMENT.
     FOLEY

     🙂 🙂

    • Odlična lekcija iz suočavanja s činjenicama.

     Živo se pitam što je sve prošlo diplomatskim kanalima (što mi je baš dobar eufemizam za državnu trač liniju, iako u ovom slučaju bome nisu nikakvi tračevi) kad je kod donošenja proračuna netko od ministara izjavio “da se proračun više ne može kresati jer je to jako teško”.

     Stvarno se počinjem “liječiti” pretraživanjem jednosmjernih aviokarata.

    • E da ali problem je da tim javnim dobrima upravlja čovjek ili kolektiv koji ta ista dobra nije stekao za sebe, pa stoga nema niti motiva da se njima upravlja pažnjom dobrog gospodara

 4. Tekst o ‘Bolonji’ je prekrasan, malo je dugačak, ali jako jako lijepo opisuje probleme. To je to ponašanje unazad, imitiranje bez razumijevanja, i to još krivim redoslijedom.

  Citat sa članka:
  Nepoželjne “nuspojave” ˝Bolonje˝ su:

  1) Neuspjeh da se uspostavi sustav jasno prepoznatljivih i usporedivih zvanja;
  2) Problemi u priznavanju međunarodnih zvanja;
  3) Zaustavljanje mobilnosti;
  4) Nepoticanje cjeloživotnog obrazovanja;
  5) Stvaranje sustava koji nije kompatibilan sa stvaranjem radnih mjesta u Europskoj uniji;
  6) Ugrožavanje doktorske razine obrazovanja;
  7) Neiskorištavanje najvitalnijeg dijela populacije – mladih i obrazovanih.

  • Žalosno je što od svih političara i opcija na političkoj sceni mi nemamo ni jednu koja otvoreno govori da nas je pojeo i uništava socijalizam(preobučen u državni kapitalizam) a ne neoliberalizam,ispada da ili su svi populisti ili svi ne razumiju u što čisto sumnjam.Siguran sam da ovo društvo ima političkog prostora za jednu takvu iskrenu političku opciju jer barem 10-15% ljudi razumije što nas izjeda i iz dana u dan vodi u ka provaliji,u propast,začudio sam se da to razumiju i mnogi jako niskog socijalnog statusa kojima je danas iznimno teško živjeti,to me svakodnevno iznenađuje i pomalo ljudi shvaćaju da je sve danas isto kao krajem 70-tih u jugoslaviji-game is over.Pa ne može ovo dugo trajati to je mnogim ljudima jasno,ili ćemo udariti sa sto na sat u zid ili će netko morati izaći pred narod i reći istinu,dogoditi će nam se katarza koju danas započinju srbi sa kosovom gdje su se lagali 20 godina,jednostavno nećemo više imati izbora,što budemo više odugovlačili krugovi će biti sve manji…Tada će svima sve biti jasno,da je NAŠE totalna demagogija i čisti naciosocijalizam,prodavanje muda za bubrege i tada će ljudi moći realno valorizirati što nam se godinama serviralo preko javne tv.neka onda stručnjaci i statističari mjere minute,sate i dane skoro pa marketinške kampanje o socijalizmu putem javne tv…Neki su to radili i rade iz nerazumijevanja i neznanja a neki jako jako svijesno…Vidim po raznim forumima da je to danas mnogim ljudima jasno kao dan…

   • Socijalizam/komunizam nas je unistio materijalno,moralno u svakom pogledu jako malo dobrih karakteristika komunizma/socijalizma i nepregled losih…jedino se mozemo tjesiti da nam je bilo relativno bolje nego u SSSR-u ili sjevernoj Koreji …mi smo mogli otic traperice kupit u Trst dok oni nisu 🙂

  • @Josip
   fail bolonje je simptom, pravi razlog je sto su faksovi drzavni, ne bih se tu raspisivao jer mislim da je ovo mjesto gdje ljudi kuze stvari, pa ne moram im objasnjavati koliko je 2+2.

   • Istina, samo mislim da u EU baš nisu profesori ‘provatni poduzetnici’ na državnoj plaći, kako što je slučaj kod nas …. kod nas imate profesore koji po godinu dana ne vide svog faksa, primaju plaću a rade na sto strana, samo ne ono za što su plaćeni. A razne ‘index, index1,2,3, … n-1, n, n+1; nEN’ (valjda sam dobro napisao, davno je bila matematika) da i ne spominjemo … mislim da se to u jednoj A, DE, NZ i slično ne može desiti ni u ludilu, taj bi odmah odlepršao sa faksa …

    • @marijan
     nije samo to… jedan primjer : kvote su komedija…
     bilo je nedavno koliko glumaca se skoluje godisnje…
     da ne pricamo o meni omiljenom F”F”ZG i EFZG. Sto je ironicno – koliko je puno gluposti u modernoj mainstream ekonomiju mozda EFZG proizvodi bolje ekonomiste od LSE jer ih manje krivoga nauce. 😛

    • Kakva plata takva vrata :)… Pa oni i jesu tu profesori, asistenti na faxu zato sto mogu sa strane nesto zaradit inace bi vjerovatno kao g.Bakic rekli hvala dovidjenja i otisli negdje drugo…pa meni su te place na fakultetima smijesne…Znanstveni novak koji npr radi 4-5g na doktoratu ima ako se ne varam placu 5000kn…pa tko je tu lud? Zato tajnica u referadi na faxu vjerovatno ima 4000 i na staz dodje blizu 5000 :)…
     Kod nas su npr ministarske place smijesno male 15000kn ili 18000 svejedno a upravljaju budzetima od par milijardi kuna…pa tko bi bio ministar…da mi sutra netko kaze ajde budi ministar pa ne bi ni u ludilu…
     Iskreno ne znam kakva je motivacija tih nasih ministara da budu ministri, gledao malo sta su prijavili da imaju to sve sirotinja sto bi se reklo cast izuzecima…
     Koja im je motivacija i logika biti ministar stvarno ne znam….

    • Marijane imate jedan veliki problem kod istih tih profesora;kada se uhvati kutle sa rukama u “pekmezu”,onda nitko ne govori da je to izdvojen slučaj,nego se onda to tumači kao beskrupulozni kapitalizam i zločesti krupni kapitalisti,kada po istom obrascu uhvate profesora ili lječnika sa rukama u korupcijskom “pekmezu”,onda se svi uspinju na noge da se to u javnosti prikazuje na krivi način i da su to izdvojeni slučajevi a da se vodi hajka protiv svih ljudi u tim strukama,sa čime se ja apsolutno slažem.Ali je nevjerojatno da kada nam god na htv-u prikazuju takve nemoralne radnje u privatnom poduzetništvu nitko od tih istih profesora nije rekao da je to izdvojen slučaj i da se ne smije stigmatizirati jedna kategorija ljudi u našem društvu jer su oni stupovi društva a oni upravo to rade.To su ti dvostruki ideološki kriteriji,jer ako si profesor podrazumijeva se da si moralan,obrazovan,pošten čovjek,vertikala društva ali ako si poduzetnik onda si nemoralan,fukara,
     pohlepan,ugnjetavaš radnike,ustvari nitko i ništa.Pogledajte samo kako se uspinju svi na noge kada treba sa pravom zaštititi sveučilišne profesore ili lječnike od javnog linča zbog nekog izdvojenog slučaja a onda pogledajte kako se to prikazuje na htv-u kada se govori npr o jadrankamenu,odmah se ide u širi kontekst i prikazuje klasna nepravda na relaciji kapitalist-radnik.To je osnovni problem ovog društva,pa pogledajte kako skaču iz društva novinara u zaštiti prava svojih članova,to je i razumljivo ali digne se tada i transparency international,nevladine udruge,hho i svi živi,kada se to dogodi nekom poduzetniku onda ni ćuš tovare,gazi ga na podu,dođe transparency international sa pravom u dbk podržati referendum o srđu ali nigdje ni jedne riječi o zaštiti prava stranog investitora kojega smo prostornim planovima doveli u zabludu da potroši 100 mil eura da bi mu mi na kraju to osporili na istom tom referendumu koji zagovara transparency international.Naravno u njihovim glavama je to sve mućka,to su smutili investitori sa sanaderom itd,itd a da o tome nema niti jednog dokaza na sudu?To su ti ideološki dvostruki kriteriji,što vrijedi za NAŠE ne vrijedi za VAŠE i to u nas važi u svim temama koje otvaramo.VAŠI I NAŠI?

   • @Tomislav
    ministri upravljaju sa milijardama pa lagano steknu prijatelje(da su kojim slucajem korumprirani to lako naplate u uslugama/$…) naravno ovo je samo teoretski, vlast u Hr je od naroda i za narod.

    • kriminalnu motivaciju shvacam :)… da li mi netko moze objasnit motivaciju koja nije kriminalna za biti ministar s obzirom da su ministri kad gledamo njihove kartice u biti sirotinja….cast izuzecima….Iskreno bih ‘lakse spavao’ sa spoznajom da su svi ministri milijunasi(Eur) onda bi si nekako mogao objasnit motivaciju ljudi za biti ministar ovako osim kriminalne motivacije nemam objasnjenja

   • Ipak mislim da je jedan element kargo kulta upravo ovo što iznosite o fakultetima 🙂 . Da su fakulteti većinom privatni u našoj zemlji, s našim mentalnim sklopom kako je papir sve (a ako platim, onda naravno da ću ga dobiti), a za znanje, kompetencije i vještine baš me briga – stanje u obrazovanju bilo bi još gore. Premda bismo se čak vjerojatno još i više hvalili da smo društvo znanja jer imamo veći broj visokoobrazovanih.

 5. G.Bakic gdje vi vidite izlaz iz ovog ‘ludila’ :)? Sve ste lijepo naveli cinjenicno stanje itd…Izgleda da smo promijenili vlast a da i dalje tonemo, nije bio dobar HDZ dosao napokon SDP a i dalje tonemo ili ja imam krivu percepciju :)? Ova vlast cini mi se nema snage stvoriti zdravi zakonski okvir koji bi omogucio lakse poslovanje, profit itd a i monetarna politika je upitna zbog svega toga se pojavljuju raznorazni ‘mesije’ od Pavune do Bangoure itd itd a narod im pljesce…

 6. Tomislave nije problem samo zakonski okvir i birokracija iako znamo da je to veliki problem,još veći problem je društvena klima koju su socijalisti stvorili,pa zar ne vidite da dvadeset najvećih “tkz tajkuna” i ne smije doći na htv nešto reći,samo je profesorima i to naciosocijalističkih orijentacija ulaz slobodan,takva se klima stvorila,pa sada zamislite kada npr vlahović iz adrisa neće ili ga ne pozivaju na htv kako onda očekivati da će sa nama imati posla strani investitori kada vide o čemu se tu radi,pa nema dana da netko ne napada “krupni kapital,pogodovanje,ne prijeti referendumom”,drži socijalističke govore,svaki stečaj se proglašava lopovlukom a pola europe je prošlo stečaj,pa ja o marksizmu nisam naučio u školi koliko sam naučio gledajući peti dan?Pa tko će vam doći u takvu zemlju investirati.Dali bi vi danas otišli kod moralesa investirati sve da vas moli?Bez te katarze neće ovdje stvari ići na bolje jer to nezadovoljstvo i zaraza socijalizma preljeva se i na radnike u firmama,vozače tramvaja,portire,to je širenje depresije,nezadovoljstva i huškanje građana na neposluh bilo prema poslodavcima bilo prema vlasti?U takvoj klimi nitko vam neće doći investirati u ovu zemlju a tko ima namjeru investirati 100 ili 300 mil eura taj zna puno bolje od vas i mene kakva je ovdje klima.Pa nalaze se ti ljudi na gospodarskim forumima širom svijeta,pa što mislite kakve će posljedice za hrvatsko gospodarstvo imati eventualno odbijanje projekta na srđu iako je investitor ušao u taj projekt kada je već prostornim planovima bilo definirano da se mogu graditi golf i smještaj?

  Pa recite mi jednu budalu nakon toga ako se to dogodi da će kupiti u hrvatskoj zemljište i vjerovati da može graditi u skladu sa prostornim planovima koje smo mi sami donjeli?Pa ja bi mu rekao da je idiot?Pa svaki savjetnik u hrvatskoj koga plaća mora mu reći da ništa nikada nije gotovo jer mi možemo svaku investiciju srušiti na referendumu i da je rizik kupnje zemlje u hrvatskoj veći nego trgovanje na forexu, bez obzira na to što smo predhodno napisali u prostornim planovima.Čovjek može kupiti zemljište za aerodrom koji smo mi odredili prostornim planom ali avion na taj aerodrom nikada ne mora sletiti jer smo mi tako odlučili na referendumu?To su puno veći problemi,nama treba katarza društva a ne kozmetičke promjene?Potpuna katarza čitavog društva ili će nam se zatvoriti svjetlo za 30 godina a sve što može pobjeći vani a zemlja će nam postati zemlja teških siromaha i starih ljudi koji će se zabavljati 45-tom,ustašama i partizanima…2050 biti će nas 2 milijuna,zdimiti će mladi ljudi glavom bez obzira,pa neće moći svi raditi u državnim tvrtkama i biti filozofi?I oni će se morati prepoloviti jer neće ih imati više tko plaćati.Zapamtite što vam danas kažem,bez društvene katarze hrvatka je gotova,da na kraju budem optimista ja se nadam da mi polako to počinjemo shvaćati i da jednostavno nećemo imati drugog izbora.Zaboravimo pomoć eu mi nismo zemlja eurozone,to mnogi još ne razumije,slovenija je tri skalina ispred nas ako se nađemo u sličnim situacijama,ona je članica eurozone a mi nismo i kao takvi nikoga mi ucjenjivati ne možemo…

  • Ma slazem se…pa samo mazohist moze investirat kod nas kako mi se cini…Ja mislim da danas svakome poduzetniku koji placa sve uredno,koji nema namjestene tendere i koji ima jednu kunu dobiti treba dici spomenik i to drzava mu treba dici spomenik i staviti takve poduzetnike u udzbenike gdje su nekad bili Bosko Buha i ostali … Ti ljudi su madjionicari 🙂 zar ne?

   Koliko je god trajao socijalizam i ona stara juga tj nekih 70ak godina bojim da ce nam toliko vremena trebati da se ocistimo sve te silne prljavstine sto je ostalo iza ta dva rezima…
   Nisu nasi stari dzaba govorili da je austro-ugarska bila drzava ovi nakon nje nista misleci na KSHS i komunisticku jugoslaviju …Mozda tu i ima istine…

   Kad vec spominjete Moralesa zar nisu nasi investitori imali velike planove investicija i ekspanzije u Sj.Koreju ??? Malo ih je zeznuo Kim ali plan ce se nastavit cim malo Kim ohladi sa nuklearnim prijetnjam….Kad krenu ti prvi pioniri u sj.Koreju pa nakon njih kad krene Vegeta,Kras itd…Bit cemo velesila 🙂

   Btw stalno spominjete peti dan imam nesto vremena pa idem pogledat sto je to hehehe nadam se da nije kopija Pavune 🙂 iako eventualno cijenim ono sto je postigao u znanosti a iskreno nisam puno istrazivao sto je postigao sve sto znam je ono sto je on izrekao e sad koliko to drzi vodu ne znam…

   • Pogledah peti dan napreskokce…majko mila pa sto je ovo??? Iskreno g.Raspudic me je iznenadio…njegove stavove i analizu npr BiH dogadjanja i situacije u BiH sam postovao i govorio je uglavnom sa argumentima o tome apsurdu ali u ovome petom danu kad laprda o svemu i svacemu a o vecini stvari pojma nema…. pa stvarno neki ljudi misle da o svemu sve znaju…Ne znam mi ovde na Bakicevom blogu mozemo svasta laprdat sa vise ili manje argumenata ali kad netko na nacionalnoj TV govori o Srđu ili Sj.Koreji a da im je izvor znanja o danoj temi 2-3 clanka u nasim dnevnim novinama onda stvarno gdje to nase drustvo ide 🙂 ajd da su postavili kao debatu pa imamo 2 protiv dva za neku temu pa da pokazu debatne sposobnosti bez obzira slagali se sa tezom ili ne ali ovo svi u jedan glas o stvarima o kojima povrsno nesto znaju…Mišak je sa emisijom na rubu Znanosti doktor nauka za ove…sto bi Ciro rekao Zweinstein

    • Tomislave slažem se da raspudić vrlo argumentirano i dobro poznaje materiju unutar bosne i hercegovine,na koncu to smo mogli vidjeti u jučerašnjoj emisiji nulta točka,međutim ima uvijek jedan problem a to je okular iz kojeg on to posmatra,ja ne tvrdim da on nije u pravu za 99% stvari što kaže ali vratimo se malo na vremeplov zbivanja u bosni i hercegovini.Dayton je potpisan 21.studenog 1995 godine,to se sa hrvatske strane nije smjelo potpisati ali eto potpisalo se,međunarodna zajednica je tada mislila da će sa time biti uspostavljen mir,zemlja će nastaviti eu integracije i pod diktatom tih integracija osigurati prava sva tri naroda bez obzira na teritorijalnu podjelu bh,to bih mislio i ja da sam nijemac,švicarac ili amerikanac a republiku srpsku su dali srbima da primire njihove apetite prema kosovu i da se kosovo unutar srbije riješi u budućnosti po istom principu kao republika srpska.Naravno to se nije dogodilo jer srpski apetiti su bili beskonačni i zato je srbija napadnuta to je bilo cca 4 godine poslije daytona a stvari do dan danas su se odvijale dijametralno suprotno od onoga što je tada predviđala međunarodna zajednica,pa mogu i oni pogriješiti,to riješavaju ljudi a ne supermeni,to su birokrati koji imaju mandat dva-zaposlenici,kao da danas tonino picula riješava i predlaže riješenja u somaliji,što on uopće zna o dubiozama tih naroda unutar tog društva?Pa upravo danas neće da daju srbima na sjeveru kosova tu vrstu autonomije koju su dali srbima u bh jer vjerujte ni ja nisam mogao vjerovati da će rs-om godinama vladati onakav bilmez kao milorad dodig,sa druge strane međunarodna zajednica nije htjela a pitanje je dali je mogla nakon daytona da oslabi tu vrstu države u državi u bh jer su to potpisali narodi i njihovi predstavnici na ovim prostorima,to riješenje je za hrvate u bh bilo katastrofa,pa ja sam se hvatao za glavu kada sam vidio što smo potpisali ali da sam bio amerikanac vjerojatno bi mislio da je to ok jer i oni unutar sad-a imaju države i ne misle barem zasada da je to nešto važno.Oni nemaju mentalni sklop milorada dodiga,niti mogu razmišljati na istoj frekvenciji,oni pripadaju drugim planetama…

     Da danas međunarodna zajednica koja je bombardirala srbiju ukine rs,kosovo je ionako nezavisno napravila bi od srbije sjevernu koreju sa vječnim narodnim osjećajem nepravde i neprijateljstvom prema zapadu,tako bi oni to u svojoj glavi posložili.Pa imate danas u srbiji situaciju gdje bi vlada sutra potpisala sporazum o kosovu ali neda narod,pravoslavna crkva i vlada to ne smije napraviti,sada će doći do nekog foliranja da su oni to odbili a na kraju će potpisati isto.Pa naravno da međunarodna zajednica snosi svoj dio odgovornosti ali ključ je što se tri naroda ne mogu dogovoriti oko ničega,to nitko u međunarodnoj zajednici nije mogao predvidjeti jer su mislili da će život to nametnuti,da će razum pobijediti ali kao što vidimo ne ide.O toj vrsti kompleksonsti ja govorim a raspudić uvijek i u pravilu uvijek krivi međunarodnu zajednicu za stanje u bh,pa tko je taj inzko?Tonino picula?Što će on riješiti ako nema volje unutar bh da se narodi dogovore i svima osigura ravnopravnost na čitavom prostoru?Dayton je velika greška ali što smo ga mi potpisivali,pa barem smo mi mogli predvidjeti što bi se moglo dogoditi?Čak u bh danas nemate taj eu san o pridruživanju eu koji je tada 95-te godine držao sve tranzicijske zemlje i možda je međunarodna zajednica mislila da će ti procesi sve probleme unutar bosne riješiti.Ne možete stvari uvijek u životu gledati iz okulara provincijskog mentaliteta jer onda je uvijek onaju u gradu kriv ovome na selu?To ja zamjeram raspudiću,inače u puno stvari čovjek je jako zanimljiv ali kada razgoli svoje misli uvijek se vraća na takvu vrstu teorija zavjere,od toga nikako ne može pobjeći…Pa zar mi danas nemamo sličnu situaciju oko suživota-ćirilice u vukovaru?Donesemo ustavni zakon,prihvatimo te standarde iz eu,donesemo na nivou grada tu odluku i sada kada to trebamo implementirati isti ti koji su donjeli taj zakon najglasniji su da se on ne sprovede,opet je nekima kriv “diktat bruxellesa”,opet nam to “nameću” ovi odozgo,uvijek ista priča,što god sami zabrljamo uvijek je kriv netko odozgo.I što da tu radi međunarodna zajednica?Kao da oni mogu predvidjeti da ćemo mi sve začiniti ljutom paprikom a ne vanilinim šećerom?Pa kažu ako su se amerikanci mogli pomiriti sa japancima i postati saveznici nakon bacanja atomske bombe na japan valjda će se i narodi sa prostora ex yu moći pomiriti?Pa zar ne vidite da se u nas još nisu pomirili partizani i ustaše?Što da tu radi neki birokrat,bezveznjak?Pa nije on david coperfield?Svaki put u pakao je popločen najboljim namjerama,meni se čini da je dayton bio dobra namjera ali totalno promašen jer ovo što sam nabrojao nitko nije mogao predvidjeti.Danas japanci kažu;Naši saveznici amerika i južna koreja i nitko u japanu ne oblači uniforme i ne prijeti premijeru zbog tih izjava?Problem bosne neće riješiti nikakav međunarodni “tonino picula” nego narodi unutar bh,tonino će se samo brinuti da donekle ta država funkcionira i mučiti će se do tog trenutka dokle se narodi ne budu u stanju sami dogovoriti.Ista je priča sa kosovom ali ne možemo za sve kriviti “one odozgo”,to je naš vječan provincijski kompleks…Tko je taj inzko?Mađioničar?Neka objasni nekima u hrvatskoj sa trga bana jelačića da treba uvesti ćirilicu u vukovar?Možeš misliti?Neka on otiđe u vukovar stavljati pločice?Tada bi vjerojatno protiv ćirilice bili i hrvati i srbi?Hrvate bi to homogeniziralo-iritiralo da im se netko “odozgo” petlja u posao a srbima bi vjerojatno slova bila mala i opet bi svima bila kriva međunarodna zajednica.Zar tako nije bilo sa haagom?Nikome haag ne valja i svi uvjereni da je osnovan samo zbog jednog naroda?Pa evo imate jeremića i pogledajte što ta budala radi-orgija po un-u?A završio najbolje međunarodne škole ali iz svog sela on se još mentalno nije uzdigao?Može završiti pet harvarda ali njegov životni svjetonazor uvijek će ostati u tamnoj pećini i osjećaju nepravde koja da ga pustiš bi opet proizvela strahote na ovim prostorima?Što da sa takvima radi međunarodna zajednica?Da mu ugradi nove mikročipove u glavu?

    • Evo vam još jedan dokaz raspudićevih teorija urote u stilu;”Navodno jutarnji list sjedi u skutima vlade i on je to shvatio pa se zadespet angažirao u sindikatu”..,uvijek netko sa nekim šuruje i netko je u službi nekoga,i to sve ide odozgo,valjda od neoliberalizma.Inače perforrmans mu je ok,naravno ako stoji iza njega…Evo upravo on ovdje najbolje prikazuje odnos NAŠIH naspram VAŠIH,čovjek je sa pravom povrijeđen što je jutarnji u jednom tekstu generalizirao da profesori ništa ne rade a da taj isti jutarnji nije rekao o kojim se to profesorima radi i koji to profesori zloupotrebljavaju sveučilišta.Sjajno!Sve potpisujem,nino nije u pravu nego je 1000% u pravu…

     E,sada kada to znamo uzmite sve emisije petog dana pa poslušajte njegove izjave o npr krupnim kapitalistima,sprezi kapitala i politike,tajkunima,političkim strankama koju čini skup ljudi i ostaloj braći neoliberalistima i da ne nabrajam dalje.Što on nije rekao na koje krupne kapitaliste misli,što on nije rekao na koje političare misli,što on nije rekao imenom i prezimenom na koga točno misli i tko zloupotrebljava te odnose u sprezi kapitala i politike,ili možda i on kao i jutarnji kojega napada misli da to rade SVI iz tih grupa koje on napada?To su vam gospodo ti dvostruki kriteriji o kojima vam ja govorim?Što se on nije “pobunio” kada voditeljica emisije stigmatizira čitav sdp ili hdz?Što on nije rekao da među tim ljudima ima jako poštenih ljudi?Što on nije rekao imenom i prezimenom tko to u sdp-u nameće neoliberalnu politiku ili i on kao jutarnji misli da to rade svi u sdp-u?Izgleda da bi profesori trebali biti polarni medvjedi a svim političarima bez imena i prezimena možeš opaliti šamarčinu gdje i kako stigneš a o krupnim kapčitalistima(sve iznad srednjih poduzetnika) možeš gaziti i nogama.Rekao bi linić;E,vidite tu se mi razlikujemo!Pa njemu je svaka druga riječ u emisiji peti dan;”Političari ili krupni kapitalisti ili tajkuni”,svaka druga riječ mu je bez imena i prezimena a vidite “njega jako boli što je jutarnji stigmatizirao sve profesore”,ma zamislite kako je čovjek osjetljiv?Jadna nam majka?

    • To mi sliči na onu emisiju kada su “oni” u petom danu išli obrađivati temu populizam,ja sam pao na guzicu kada sam to vidio.Pa ono što je o konkurentnosti izjavila nadežda čačinović u zadnjoj emisiji petog dana nebi palo lesaru i beppeu na pamet da žive još četri života a o voditeljicinom glorificiranju jugoslavenskog socijalizma da ne govorim,horvata je nepotrebno i spominjati jer i ovo je previše,dajte si truda i pogledajte par emisija.Nedao bog da ono iz zadnje emisije o konkurentnosti netko u svijetu vidi?Dobro bi se preispitali dali ima uopće smisla ratificirati hrvatski pristupni pregovor za eu?Pipl mast trast as?

    • By the way toliko se zanio pa je optužio čitav jutarnji list,po toj logici i sve novinare,što on nije rekao imenom i prezimenom na koga je točno mislio,jutarnji list u širem smislu je zajednica nekih zaposlenih ljudi…Što nije rekao nino pavić i taj i taj novinar su u sprezi sa vladom?a već u sljedećoj rečenici sam sebi upada usta i kaže da je povrijeđen generaliziranjem…Jeli ovi ljudi uopće slušaju sebe što govore?

    • Ma slazem se malo sam gledao taj peti element, prije sam gledao Raspudica kad govori o BiH i nesto o Crkvi i ok manje vise cinjenicno je iznosio stvari ali sad kad gledam peti element pa to je ko Maks po diviziji…cijela emisija je apsurdna…

     Sad oko BiH 🙂 ma da je to danas imalo normalna drzava ne bi se desavalo to sto se dogadja Monty Payton,da nije zalosno bilo bi smijesno…Dayton je takav kakav je u datom trenutku 95te tko zna jel se moglo bolje itd itd…bilo proslo nema se sta vracat na 95tu ali u BiH MZ ne pomaze nimalo barem ja nisam vidio …A i s obzirom s kim suradjuju tesko da i mogu nesto puno preduga je tu povijest mrznje ukorjenjena i jos rat nedavno bio jednostavno ne ide…
     Tri naroda se ne mogu dogovorit niti ce se dogovorit to je nemoguca misija , ali MZ je kao los sudac na utakmici reala-barcelona koji malo sudi gluposti za jedne pa onda malo za druge i tako ukrug

     Ne mogu se partizani i ustase pomirit kad ‘partizani’ nece da prihvate da je Tito zlocinac, 50godina se slavio kao svetac…Mirko Slavko pazi metak itd itd a sad odjednom se otkrilo da su zlocinci i Tito i vecina oko njega, kad Mesic kaze pa sto onda sto se pobilo 100 000 ljudi oni su Ustase bili i trebalo ih je pobiti …e i kako se onda tu pomiriti iako nema vise orginalnih ustasa niti partizana ali ostaju djeca unuci odgajani u tom duhu…Ja sam ajmo reci ‘ustasa’ ali mogu mirna srca rec da je Pavelic bio zlocinac i naneo vjerovatno nenamjerno stetu Hrvatskom narodu, ali kad bi igrali paintball partizani-ustase ne bi volio biti u ekipi partizana :)…ali mogu rec da je Tito napravio i dosta dobrih stvari generalno za sve narode te bivse Juge ipak bez obzira koliko losa bila ta bivsa drzava kad se usporedi sa SSSRom je bila Kalifornija za sve clanice Varsavskog Pakta….

     Sto se Vukovara tice krivi su tu svi i HDZ i SDP, skupljaju svi politicke poene tamo gdje ih ne bi trebali skupljat na kraju krajeva niti SDP niti HDZ briga puno Vukovar…. Ako vecini gradjana Vukovara smeta cirilica zbog svega sto se tamo desillo onda je ne treba stavljat zbog tih gradjana i ako zbog toga treba mjenjat ustav mjenjajmo Ustav…Znam malo situaciju u Vukovaru pa tamo hodaju slobodni(zakon o oprostu) Srbi koji su silovali i prokazivali koga treba premlacivat streljat itd itd…Tom napacenom narodu treba dopustiti da sam odluci jel hoce cirilicu ili ne a ne da se odlucuje u Zagrebu ili gdje vec….jos su rane svjeze u Vukovaru ti ljudi su propatili kao nitko drugi u ratu i ono sto vrijedi u Istri ne smije vrijediti u Vukovaru…to je neko moje misljenje

    • >>ono sto vrijedi u Istri ne smije vrijediti u Vukovaru…to je neko moje misljenje<< misli, šta Vi zagovarate dvije države ? Ili još gore, da pravna država vrijedi samo negdje i za poneku skupinu ljudi ? (to ionako imamo sada, a kad se pokuša tome stati na kraj, onda se te skupine (branitelji, …) ili krajevi (vukovar, imotska krajina (slučaj tunel) redovito dižu na zadnje noge u pokušaju obrane neobranjivog, ali eto, moglo se do sada pa zašto ne bi i dalje ….
     jedan od razloga zašto želim u EU čim prije je ako ništa drugo da nas nauče da poštujemo vlastite zakone …

  • Hm…polazeći od povijesnih iskustava Hrvata, kao i svih navedenih argumenata teško je vjerovati u promjenu još jako jako dugo. Kako onda vjerovati u katarzu hrvatskog tržišta kapitala?

  • Pa katarza će biti, to svi već znaju- a znate šta je zanimljivo da to oporba ne kuži tj. Hdz i onaj Lesar, to znaći da ipak vlast nešto dobro radi kad su ovi protiv. Čak i Glavaš sve kuži ali Lesar i ekipa po svoje.
   Ja šta god mislio o privatizaciji i ostalom u glavi mi je dokazana i potvrđena u povijesti činjenica da bez stranca ili privatnog našeg čovjeka ovdje reda biti neće. To je otimačina u ovoj državi pa i suđenje Sanaderu je cirkus jer ga više niko i ništa ne može obraniti.

 7. @nbakic
  jedna stvar mi nije jasna vezana za podnaslov:
  I kako to da je jedan poseban tip tvrdog, zatucanog socijalizma popularan u Hrvatskoj?
  Jel vi smatrate da je to posebno za Hr ili se samo cudite zasto je to tako u Hr… jel iskreno meni se cini da je to popularno u puno dr*k drzava, nije da je Hr posebna. Osim naravno sto imate peh da zivite u Hr. 🙂

  • Ma socijalizam je popularan u puno država, ali nigdje nisam vidio popularnost ovog koji počiva na baš ono komunističkim tezama.

   • @nbakic – mislim da trebate malo bolje gledati… 😀 pejstao sam vam nedavno quote od spodobe sto je skoro postala predsjednica Francuske…a naravno spodoba sto je sada predsjednik je isto katastrofa, da ne pricam o Grckoj recimo sada… a i u cijeloj ex Yu ima puno nostalgicara za socijalizmom(ne pricam ovdje samo o Zoranu Milanovicu – koji zali za vremenom od prije 45 godina kada je standard bio super)

 8. Danas je potpredsjednik srpske vlade vučić rekao;”Znam i ja da je ponuda na stolu za kosovo za nas neprihvatljiva ali me strah kao potpredsjednika vlade da ako je odbijemo i uđemo u izolaciju da nećemo imati za mirovine i plaće a znam da odbijanjem opet nećemo vratiti kosovo a dvostruko gubimo,zato se nećkam jer imam odgovornost da vam osiguram mirovine i plaće a neznam i bojim se da ću to moći”,pazite taj vučić je bivša šešeljeva desna ruka.Njihov ministar gospodarstva dinkić je rekao;Srbija bez da prihvati taj sporazum je gotova.Problem kod nas je što smo mi još u uvjerenju da smo mi daleko od srbije i da se mi još možemo igrati,hoćemo-nećemo,voditi par godina javne rasprave i sprovoditi referendume a nama je na satu 12 manje deset minuta,kod srbije je 12 manje pet minuta,to je jedina razlika…Pa neka ovi što koče svaku investiciju u hrvatskoj sutra objasne umirovjenicima da im mirovine moraju ići 20 ili čak 30% dole,neka oni objasne mmf-u da je to suludo,pokušali su i bugari,i rumunji i bosna pa nije pomoglo a tamo se te penzije dvostruko manje nego u hrvatskoj.O tome treba voditi rasprave a ne što se babi htilo to se babi snilo,pa naravno da ovo premijer neće javno govoriti narodu da ne sije strah i pesimizam ali ovo sve zna svaki i polupismeni ekonomista…Sreća da ćemo ulaskom u eu odmah ući pod proračunski monitoring eu da nas spasi da stvari ne otiđu predaleko ali ni to nije jamstvo da nećemo otići u bunar jer bez optimizma,proinvesticijske klime mi nemamo šanse osigurati rast koji nam je potreban ne da bolje živimo nego da držimo glavu poviše vode…

 9. Poštovani,
  hvala na tekstu. Dodao bih skromno zapažanje;
  kolektivni mentalitet ovih prostora još uvijek nije za uređenje. Niti samoupravno-socijalističko, niti totalitarno-komunističko, niti kapitalističko-demokratsko. Eventualno plemensko-rodbinsko dolazi u obzir.
  Dakle mi (većina građana RH) podržavamo: ČOBANSKO-AMATERSKO NE-UREĐENJE i svojom ne-svjesnosti i ne-jedinstvom želimo da potraje.
  P.S. I ja se ponekad volem unerediti 🙂

 10. Točka 6: Sve strukture u državi imaju uprave, direktore, upravitelje, načelnike, gradonačelnike i ostale spodobe imenovane od vlade, ili lokalne političke stranke.
  Budimo realni, cijela politička scena je već godinama jedan veliki kargo kult, trenutno na čelu sa premijerom koji javno izjavljuje da ne želi vladu nezavisnih stručnjaka, nego da to moraju biti ljudi iz političkih stranaka.

  • Ovo o Vladi stručnjaka griješite, to nigdje ne može proći jer nemaju političku težinu, a teške probleme moraju rješavati samo oni koji imaju mandat inače odmah padnu u blokadu.
   Ali mislim da su oni zaista jaki pobornici kargo kulta iz drugog razloga. Naime nisu shvatili (ili predjsednik Vlade nije shvatio) ili su se barem tako ponašali, da je i ‘normalnim’ uvjetima ekonomija 80-90 sve politike, a u ovakvima 95% valjda. Pa su radili sve prave pokrete, govore, šale i pošalice, retoriku kako to rade ‘pravi’ političari, ali nisu shvatili da moraju i na toj ekonomskoj razini nešto isporučiti. Da avioni neće sletiti sami. Sad mislim da mogu lagano paničariti.

   Neki ljudi misle da je ova vlada populistička koliko to uopće može biti, da ni Lesar na vlasti ne bio više (jer vlast ipak daje neka ograničenja, ne možeš npr. obećavati minimalac od 1.000 eura, a u opoziciji to možeš), konkretno mislim na ovaj članak: http://usporedbe.wordpress.com/2013/03/17/dugi-mars-u-djelomicno-ropstvo-i-natrag-u-djelomicnu-slobodu-sto-domaci-populizam-jest-i-sto-nije-te-trebamo-li-se-bojati-uspona-laburista/

 11. http://hr.seebiz.eu/politika/radikalni-neoliberalizam-kao-ostavstina-margaret-thatcher/ar-61348/

  Što je ovaj novinar ustvari htio reći, nije mi jasno…Malo nabraja njene reforme, pa malo citira Matu Kapovića…

  A pogotovo ovaj dio
  “Neoliberalizam se kao dominantna doktrina u svjetskoj politici javlja u kriznim 1970-ima, nakon što završava tzv. “zlatno doba kapitalizma” (od 1945. do početka 1970-ih), tj. “doba kejnzijanskog kompromisa”, obilježeno, među ostalim, izrazitim državnim intervencionizmom u ekonomiji, većim udjelom javnog sektora u ekonomiji, brigom oko pune zaposlenosti itd. ”

  Dakle ako dobro čitam on kaže kapitalizam=izraziti državni intervencionizam u ekonomiji. Čini mi se kao da su tu pomiješane kruške, jabuke i šljive…Uglavnom tekst koji ništa (pametno) ne govori, i novinar koristi puno pojmova kojima baš i ne barata.

   • Iako nije neka referenca za tumačenje, vidite komentare ispod teksta. Brrr, a bojim se koliko bi se naših veleumova iz kojekakvih visokih organizacija složilo s komentatorima.

    • LukaL,pa kakvi će komentari biti ispod?Pa pogledajte na koji način se prezentiraju stvari već godinama na javnoj tv.”Sve je nepravda,sve je pljačka,kapitalizam je fuj,banke su fuj,vlade su nam neoliberalne(a nama socijalisti na vlasti već 23 godine)otimaju nam NAŠE,mi smo to stvorili,dugove sa kojima smo to stvorili a nismo ih vratili ni u onoj a pitanje je dali ćemo i u ovoj državi nitko i ne spominje,svaki stečaj je nužno pljačka a pola eu prošla stečajeve,na milijune,sve se populistički izvlači iz konteksta,i to ne govore ljudi sa ulice nego sveučilišni profesori?Pa kakvi će biti komentari?Kakav je narod mogao biti u srbiji kada onaj bilmez od miloševića šalje poruke;”ako ne umemo da radimo umemo da se bijemo”,nije umjesna usporedba sa miloševićem ali vi sa takvim izjavama gdje sve prikazujete kao nepravdu izazivate kaos,destrukciju u društvu.Što da narod misli kada branimir bilić i đuro tomljenović svaku emisiju počinju u stilu;”pa nećemo valjda rasprodati obiteljsko srebro i biti sluge,konobari i kuhari u vlastitoj zemlji”,pa upišite vi djete nakon takvih emisija u konobarsku školu?Kada nam voditeljica petog dana pomalo prekriveno ali ne tako puno da ne razumijemo sugerira da je u jugoslaviji bilo ne tako loše i puno bolje nego danas a niti riječju ne spominje da je ta jugoslavija bankrotirala i da je i taj bankrot kriv barem 60% za ono što nam se kasnije dogodilo?Navode nam razno-razne analfabete švedsku kao uzor ali samo u socijalističkom kontekstu preraspodjele postojećeg a ne govore što je švedska napravila 80-tih da stvori preduvjete za ono što imaju danas,da stvori uvjete “da avioni ipak sljeću”,lako je onda dijeliti kada nešto imaš,kada putnici stižu,ne govore da su tada šveđani potpuno izbrisali brodogradnju,drvnu industriji,ušli u procese privatizacije svega i svačega,o tome nigdje ni riječi,kao da im je blagostanje palo sa neba i zbog toga što su oni “humani i socijalno osjetljivi”…Ne uvijek i u pravilu j nas u mozak samo sa jednom stranom medalje,tisuću emisija je napravljeno gdje se javno pljuvaju i ona i ova vlada da je neoliberalna a ja većeg komuniste od sanadera u smislu socijalnog nisam vidio u europi u zadnjih 20 godina,niti jedna emisija nije napravljena da se objasni narodu koliko je tih 10-15 milijardi kuna godišnje već narod živi u uvjerenju da nismo prodali 50% ht-a danas bi bili švicarska.Danas morate objašnjavati ljudima sa fakultetima da mi spržimo svake godine ne 50% ht-a nego čitav jedan ht na deficit proračuna.LJudi kada im to kažeš ne mogu vjerovati,neki misle da je ht vrijednji od svih naših dugova?Napravili su od nas neandertalce,pećinske ljude gdje argumenti i brojke više ne igraju,samo razmišljamo o teorijama urote “odozgo” i non stop nas pogoni jal i osjećaj nepravde.Pa mi super stojimo kakve nam se stvari godinama serviraju,dobro da nismo zaratili međusobno?

     O tim stvarima ja kao budala pišem već neko vrijeme,jer treba razgoliti njihovo neznanje,treba ih posramiti da se počmu pripremati za teme o kojima govore a ne da pale ljude paušalnim činjenicama i izvlače stvari iz konteksta kako njima odgovara i kako bi opravdali smisao svojih ideologija i ciljeva.Sve populista do populiste?Pa zamislite koliko je zločesto i tendeciozno kada npr srećko horvat govori u stilu da banke upravljaju našim vremenom i određuju koliko ćemo mi moći trošiti?Pa pogledajte zadnji peti dan i one nebuloze o konkurentnosti koje izgovara nadežda čačinović?Pazite ti ljudi nisu ulica,to su sveučilišni profesori koje mladi studenti gledaju kao svoje uzore?Pa kakvi će biti komentari?Pa neki dan trebali ste pročitati komentare ispod fižulićeve ispovjesti da je razmišljao o samoubojstvu?90% komentara je;što se nije ubio?I još se mi čudimo zašto je to tako?Pa napravite danas deset a ne sto emisija gdje naginjete neuvođenju ćirilice u vukovar pa ćete vidjeti što će se nakon toga događati po hrvatskoj?Pa neće postojati selo gdje neće pisati grafit;srbe na vrbe!Pa jeli zato treba biti pametan,dali da to shvatite treba biti sveučilišni profesor?Prikažite još 50 jadrankamena i kamenskih na način kako mi to prikazujemo pa ćete vidjeti koje će posljedice biti i neće se gledati tko je prav a tko je kriv,i kada se to dogodi onda ćemo reći;nismo mi znali ni tako mislili!Pa da su to radili u njemačkoj koja relativno dobro stoji oni bi se već pobili sa kapitalistima,”nosili” bi već svi žute trake…Ne govorim da o istini ne treba govoriti ali ne može stručan novinar govoriti o jugoslaviji i njenoj tkz uspiješnosti i poštenoj preraspodjeli ako ne zna sa čijim je to novcima napravljeno,ako ne zna da je jugoslavija bankrotirala i da joj je otpisano 60% dugova,ako ne zna da je ta ista jugoslavija preživljavala do 90-te državnim kriminalnim švercom nafte iz rusije na zapad,pa ne možeš onda obrađivati tu temu i biti novinar jer nisi novinar nego pristrani ideološki analfabeta…i dovodiš prosječne ljude u zabludu,ne možeš obrađivati jadrankamen i riz ako nisi proučio poslovanje jadrankamena zadnjih pet godina,ako ne znaš da im je prihod pao 50% a rashod na radičkim plaćama ostao isti,da su im knjige naruđbi prepolovljene,pa ne možeš tako voditi emisiju,ne možeš tako besrupulozno paliti ljude,ne možeš pričati o srđu a da se ne zapitaš koji su to idioti donjeli prostorne planove na osnovu kojih je investitor ušao u projekt,ne možeš se ne zapitati koji su to idioti doveli investitora u zabludu i tko je birao takve idiote na izborima,ne možeš o tome govoriti kao o krompiraima i u emisije dovoditi socijalističke zombije koji nikada u životu obrtnicu nisu izvadili a kamoli promislili baviti se privartnim poduzetništvom,pa naravno da se takvi hvataju za glavu kada vide da kerum vozi jahtu ali neće oni da izguraju i pobjede keruma u poduzetništvu nego im se sve to gadi a oni se ugurali po razno raznim komorama i institutima i sole pamet kako bi trebalo,tako su meni u ratu govorili moji neki prijatelji sa faksa da moram priznati da je masa problema i kriminalaca pošlo u rat a ja sam im na to govorio;”Da ima tu malo i istine ali da ste se vi gurali u redovima dragovoljaca oni nebi po svojim referencama mogli doći na red”,lako je reći “kriminalci” su išli u rat ali treba onda i reći zašto ti nisi?E to smo mi!Takvi smo u svemu a sve znamo kritizirati ali iz komodne pozicije a prvoga na šalter po plaću?

    • Bravo, svaka poruka.

     Kako kaže NB, postali smo pravi kargo kult, i još je gore što ni ne znamo da je bilmez na tornju sa drvenim slušalicama bilmez, nego je on “kontrolor leta”.

     I nema stajanja, treba ovakve stvari pričati što glasnije, baš kako kažete – isturiti vlastiti vrat pa vidjeti što i kako (što je lekcija koju bih i na sebi mogao primijeniti ponekad, priznajem, i budem).

     Možda je zadnje rješenje baš kao i za neefikasne firme – njima treba stečaj a državi bankrot, pa da uleti netko tko zna i vidi stvari kakve jesu (što je još jedan razlog zašto mi je onaj kablogram sa wikileaksa o šukeru jako drag – pokazuje da nismo mi ovdje ludi dok pričamo što pričamo, vide to i drugi vrlo jasno, vožnju 200 na sat prema debelom betonskom zidu). Optimizma je još i bilo dok je bilo alternative (prije izbora), al sad… uh…

   • LukaL,u tržišnoj ekonomiji nije garancija da ako neka firma ode u stečaj da ću je “ja” pozlatiti,to je totalno pogrešno razmišljanje,ne znači da ću ja to napraviti bolje od ovih prije mene ali je smisao tržišne ekonomije da sve što je neodrživo što prije otiđe u stečaj i krene novi početak,da opet ako treba dođe netko iza mene sa boljom vizijom i idejama itd,tek kada stvorite zakonske pretpostavke za takvu dinamičnu tržišnu ekonomiju i gospodarstvo možete očekivati da će se ovo društvo odmaknuti “od vegete”,nama već 20 godina u gospodarstvu šetaju firme zombiji koje su davno trebale u stečaj,država je svojom potrošnjom održavala državni kapitalizam i naslonila pola gospodarstva na sebe,stvorila firme ovisnike o “državnom heroinu”,oni izvan toga nisu ni bili sposobni funkcionirati i nisu ti ljudi krivi što je od njih država učinila ovisnike ali nas 20 godina j u mozak da mi živimo truli kapitalizam-neoliberalizam a 75% bdp-a vrti se u okviru države.Vjerujte mi to više neće šljakati ili ćemo doći pameti i početi baštiniti kapitalizam ili ćemo biti nigerija,nema u gospodarstvu ovakvoh ili onakvog kapitalizma-tržišnog natjecana,kapitalizam je na tržištu kapitalizam a kada nešto stvoriš e onda možeš dijeliti i razgovarati o tome jesi li dovoljno socijalan ili nisi.Siromah ne može pomoći ni sebi a kamoli drugima a danas je naša država(proračun) prezaduženi siromah,i tu čitava priča završava,od 4 novonastale firme u americi tri propadnu a jedna opstane u roku tri godine,bez toga nema tržišne ekonomije i napredka jer stalno braniš da održiš na životu samo “vegetu”,tako se od vegete nećeš pomaknuti nikuda…

    • Naravno, točno – mislim da sam tu već negdje pisao u komentaru priču s radija iz Londona – nekakav economic report i krene “Dragi slušaoci, danas je u Velikoj Britaniji zatvoreno 5000 poduzeća…” (ono, odmah šok i nevjerice, vizije prosvjeda na ulici, kolaps ekonomije…) “…a otvoreno novih 6500.”.
     I nikom ništa, svijet ide dalje.

     Ali dok imamo škvadru koja se prije fotelja šetala po tvornicama obuće i govorila kako se one “moraju spasiti jer je to naša tradicija i zašto ne bi HVojska cijela nosila te-i-te cipele”… šteta, nekompetentnost nije kazneno djelo na visokim pozicijama.

  • Pa s jedne strane je i Zet trebao razmisliti da li je ta tehnologija koju uvode u funkciji njihovog poslovanja ili mu je kontraprotivna. Ako nisu razmislili prije investicije, uzevši u obzir naš mentalitet, mogli su i nakon suočavanja s posljedicama.
   A možda ih i nije briga, čemu profit i efikasnost u takvoj tvrtki, za to tre a raditi i oznojiti se, a svi znamo da se puno bolje zarađuje na gubicima (vidi npr. Petrokemija)
   Na njihovu žalost (u stvari našu) jedan monopol, taksista, je razbijen u, za Zet, pogrešnom trenutku i sada nagriza njihov, ali sve ćemo mi to platiti i više od cijene sadašnje tramvajske karte kroz Zg prireze.

 12. “Postavlja se pitanje što je onda sljedeće za privatizaciju? Valjda šume i vode???”
  Domagoj Milošević, jedan od glavnih ekonomskih “stratega” HDZ-a komentira privatizaciju Croatie Osiguranja i HPBa.

  • http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/254146/Proracun-se-ne-moze-spasavati-privatizacijom-HPB-a-i-Croatia-osiguranja.html

   Evo i bivši ministar šuker kaže “da su oni riješili hpb na drugi način”,ma zamislite?Baš me interesira na koji i sa čijim novcima?Kako ovi ljudi ne shvaćaju da im je bolje šutati i ništa ne govoriti?Izgleda da je lesar shvatio a šuker još nije?Valjda su i co riješili?Rezultate možete vidjeti dole,prihodima su debelo poraženi od inflacije,svaku godinu su na “hendikepu”,to nije uspjelo ni podravci?Valjda je to šukerov način?2006 godina prihod 2,87 milijardi a 2011g. 2,46 milijardi,to bi moglo ući u uđbenike širom svijeta kao “šukerov način”,što je najgore od svega bio sam među prvima 90-te koji je uzeo iskaznicu hdz-a.Tim više me bole ove nebuloze,pa jeli mu bolje da šuti?Tko ove ljude savjetuje?

   Evo kako je to šuker riješio;
   http://www.mojedionice.com/fund/IzvFundOsn.aspx?sifSim=CROS-R-A

   • Zna Šuker sve, ali to je ta HDZ bagra, sve će napraviti da ponovo dođu na vlast da mogu izbjeći zatvor i nastavit s pljačkom gdje su stali. Ako se dogodi privatizacija CO i HPB, odakle će oni puniti stranačku blagajnu? Dakle, rekao bih da čovjek želi zaštititi svoje buduće izvore (nelegalnih) prihoda. K tome je i u glavnom populističko-predizbornom trendu “ne damo naše”.
    Ako se javne tvrtke privatiziraju odnosno smanji utjecaj politike, gdje će biti njihova moć? Politika će biti znatno neprivlačnija. Adio sinekure.
    Čemu onda biti političar?
    A sad zamislite i npr. reformu teritorijalnog ustroja, s manje županija, općina i svega. Koji bi to suludi političar kod nas proveo jer time ubija par tisuća pozicija za svoju stranačku bratiju. Drugim riječima, samobojstvo.

 13. Gospon Bakić, a što ćete s nama koji nismo jugo nostaligčari, tj. prepoznajemo loše strane prošlih socijalizama/komunizama, ali i dalje zamišljamo socijalizam s ljudskim licem?

  Za objašnjenje na što mislim možda je najbolje da vas uputim na Slavoja Žižeka, ili možda Noama Chomskog.

  Mislite li da su Australija, Kanada, Švedska, Danska itd. neodržive socijalne države?

  Možda se taj “naš” “socijalizam s ljudskim licem” ne razlikuje mnogo od nekog “vašeg” “kapitalizma s ljudskim licem”?

  • Ne razumijem zašto bih ja imao nešto s tim u smislu ‘što ću s vama’, neću ništa vama. Inače imate tu jedan problem a to je da ljudi kojima su autoriteti neki likovi, poput tog otužnog Žižeka, navode da su ti autoriteti i objektivni autorriteti, a onda dokazuju dalje da su ti autoriteti sigurno u pravu jer su objektivni autoriteti. Žižeku, Chomskom možete dodati i Marxa i Engelsa, ali ne vidim zašto bismo o tome raspravljali ovdje, ima mjesta gdje se slavi socijalizam.

   Nadalje, kod ovakvih doprinosa poput Vašeg koji su u startu na krivim pretpostavkama, kao ovdje (pomalo i manipulativno jer se provlači socijalno=socijalističko) naime zemlje koje ste naveli su tvrdo kapitalističke, daleko tvrđe od Hrtvatske. A dilema je da li komentirati uopće takve tvrdenj jer ako ih ne komentiram ispada da se slažem, tj. da su točne, a ako ih komentiram gubim vrijeme + socijalisti uvijek mogu beskonačno dugo pripetavati, a meni se ne da.

   • Svatko smatra nekog autoritetom (ili ne) po vlastitom osjećaju, ne postoji tu neka univerzalna kategorija istine, to je subjektivni doživljaj. Poanta rasprave o tome je komunikacija i učenje, zar ne?

    Ovo bi bila konkretna pitanja za vas:

    Mislite li da su Australija, Kanada, Švedska, Danska itd. neodržive socijalne države?

    Mislite li da je porez nasilje?

    Treba li privatno vlasništvo ikako biti ograničeno?

    • Iskreno, ne da mi se odgovarati na ta pitanja, pogotovo postavljena tim tonom ‘ovo su pitanja za vas’. Plus neodgovorljiva su, što bi to bilo ‘socijalna država’, pa onda ‘neodrživa socijalna država’. Pitanje za Vas: zašto ne raspravite te stvari na nekom forumu koji se bavi socijalizmom i komunizmom?

    • Zato što me zanima Vaše mišljenje i zato što nisam “tvrdi komunist” iako se čini da vi to tako mislite 🙂

   • Ispričavam se na manipulativnom mješanju socijalizma i socijalnih država, ali neki se ne slažu da je granica toliko jasna:

    “more than half of the adult population is either working in the public sector or living on some form of social transfer payment. Out of a total population of 5.6 million, a little more than 2 million are pensioners, unemployed, sick or on social transfer payments for other reasons. Around 800,000 are employed in the public sector. There are only around 1.8 million that are not directly dependent on state payments in some shape or form. But even among this group, there is high focus on cheap, subsidized childcare, free health care, child bonus payments, subsidized housing and an infinite number of other ways to secure some additional income from the state.”

    http://www.forbes.com/sites/realspin/2012/10/25/european-socialism-why-america-doesnt-want-it/

    u forbesu se dalje pitaju (i zaključuju): “the next question must be whether capitalism can exist or co-exist in the long-term in a social welfare state. Essentially, the answer has to be no.”

    • Poštovani, predlažem da se ipak malo bolje informirate o značenju toga što se govori, inače imate ispraznu diskusiju bez značenja kao gore socijalna država = socijalizam. Ali evo rekao sam da mi se ne da raspravljati o socijalizmu …

  • Vrodić,hrvatska je danas tri puta socijalnija država od svih tih država koje ste vi nabrojali,međutim teško je objašnjavati nešto što vi uopće ne razumijete…By the way ja sam bio u kanadi i australiji,nešto sam čitao i ponešto znam o njihovom gospodarstvu i socijali.A vi?

   • imam ujaka u australiji, i čini mi se da je njihova država efikasnija i socijalnija u mnogim stvarima od HR.

    sličan sam dojam stekao i o Švedskoj

    lako je moguće da ljudi tamo imaju izraženiji poduztnički duh, da država zna kako ga graditi i njegovati i to nije nešto što mi smeta, dapače

    • Evo ne bi ni ja dublje u diskusiju ali baš zgodno da su i u Ameriku i u Australiju prvo slali zatvorenike.

     Pa s tim smo na dobrom tragu, pitajte korisnike Remetinečke kuhinje 🙂

    • Pobrkali ste osnovne stvari. Naime:
     – Radi se o iznimno bogatim društvima
     – Koja su takva jer su vrlo, vrlo kapitalistička
     – U takvim društvima je daleko MANJE oslanjanja na državu nego u državama poput naše
     – Pa se zbog manje ovisnosti stavništva o državi i puno većeg bogatstva ‘socijalni’ aspket može činiti puno jačim

     I obratno, siromašne propale države ne mogu biti ‘socijalne’ u smislu da štite ranjive, a socijalizam ili naginjanje socijalizmu zemlje čini propalima. Drugim riječima, kapitalističke zemlje su daleko više socijalne nego socijalističke.

    • Mojoj babi se činilo da ću ja ispasti albert einstein a ja ispao ispod prosjeka…

 14. Evo nešto što se nadam da će autor dopustiti unutar ove teme, odličan nastavak na Wikileaks kablograme od jučer:

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/rekao-sam-marasu-vijetnam-mi-je-primamljiviji-od-hrvatske-237033

  Ako netko pročita i frkne nosom na Vijetnam, da ne bude zabune – to je itekako činjenica – proveo sam tamo neko vrijeme prije 2 godine i u sklopu poslovnog dijela puta čuo da im potrošnja električne energije (što je ekvivalentno stopi rasta ekonomije) raste 18% (osamnaest!) godišnje! To znači duplanje potrebnih kapaciteta svakih 5 godina, o potrebi divljački brzog razvoja mreže da ni ne pričamo. To je država u kojoj se engleze plaća 5-10 puta veću plaću ako odluče stati u Vijetnamu i sa nekakvom diplomom (koju mogu i “kupiti” od doma) držati engleski lokalcima. Pobrali su pamet od škvadre uokolo (vjerujte, između Bangkoka i New Yorka u mnogim dijelovima razlika je samo srednja godišnja temperatura), i razvijaju se ko blesavi, a Indiju baš kao i Kinu već sama sirova brojnost populacije MORA vući naprijed uz tek malo soli u glavi tamo gdje se odlučuje.

  I da se mi onda nađemo razmišljati jel bi mi ili ne bi na nekoj ledini megaprojekt sa golf igralištem, mislim stvarno… wake up people.

 15. Inače površno sam slušao polšekove ideje o reformi sveučilišta i iznio je neke jako zanimljive ideje,npr vaučere,na jedan način sugerirao da rad na sveučilištima postane mjerljiv itd.Meni još do danas nije jasno zašto se profesori opterećuju sa ispitima i zašto njihov rad kroz ispite studenata ne vrednuju neovisne komisije koje će na osnovu ocjena studenata moći vrednovati rad tih profesora i po tome ih adekvatno nagrađivati,po meni takav sustav bi trebao saživjeti već u srednjim školama.To se može uvesti sa univerzalnim testovima na nivou čitave zemlje gdje bi se stvarno i opipljivo mogao izmjeriti rad ljudi u prosvjeti i da se izvanredne sa sjajnim rezultatima učenika-studenata adekvatno i nagrađuje,da ih se motivira da navijaju za uspjeh svojih učenika-studenata.Ovako svi su isti?Ne vidim u čemu je tu problem?Ovako sa državnom maturom nabili su učenicima takav psihološki stres i nagurali čitavo gradivo u “tri” dana gdje učenici mogu od tog silnog stresa poništiti sve dobre ocjene koje su dobili tokom školovanja?

  • Koliko ja znam, vaučere on predlaže već jako, jako dugo. Kasnije je to u nekom trenutku čak počela zagovarati i Vesna Pusić. To bi bila prava stvar.

   • Jeli vi vjerujete da je jedan moj prijatelj koji predaje na jednom sveučilištu elektrotehniku i da je na svoju ruku napravio test o mjernim jedinicama među upisanim studentima prve godine i to smjera elektrotehničkog u pomorstvu i da 10% studenata nije točno odgovorilo u testu koliko metar ima milimetara a o drugim stvarima da ne govorim.Ako on laže mene ja lažem vas….,ni ja nisam mogao vjerovati ali čovjek mi se kune da je to istina?

   • Mislim zato da je jako važno da se to uvede već u srednjoj školi a trebalo bi možda i razmisliti o višim razredima osnovne škole gdje se stječu neki temelji,ja sam laik u tome ali nekako razmišljam da tim ljudima u prosvjeti treba osigurati jednu dodatnu motivaciju gdje će se i oni moći dokazivati i oni izvaredni po primanjima odudarati od ostalih,nije to lako sve zajedno osmisliti i implementirati u sustav ali imamo mogućnost pokupiti najbolje od iskustava i dobrih stvari koje su kao takve saživjele u nekim drugim zemljama,vjerojatno nakon par godina kada bi to saživjelo nebi nikome padalo na pamet da govori o konkurentnosti u poslu na način kako nam je to objašnjavala jedna profesorica u petom danu.Barem se nadam da to više nebi bilo moguće?Ovo sa vaučerima što je spominjao polšek jako je interesantno,tako nešto imate u srednjoškolskom obrazovanju u americi…

  • Kakvi vaučeri? Oni Friedman-Jobs-švedsko-kapitalistački?
   http://www.austrianomics.com/post/24270708203/speaking-of-the-voucher-system

   On je čini mi se još 80-ih o tome pričao, baš u Švedskoj na jednoj konferenciji, nadajući se da će se tako reformirati američko obrazovanje kojega su kako je kasnije tvrdio do kraja “uništili sindikati” (u pravu je, kao i kod nas…), a koliko znam ta “socijalistička Švedska” je na kraju i dan danas jedna od rijetkih država svijeta koja kako-tako implementira taj tržišni mehanizam u obrazovanju.

   U Švedskoj na kraju još jedino zdravstvo je ostalo problematično da im građani moraju u Norvešku za svaku sitnicu jer se doma ne može dočekati red za ništa, gore nego naše liste čekanja u Hrvatskoj. Ali oni hrabro idu naprijed, “tatcherovski” :D. Uopće se ne bih čudio da za par godina tamo gledmo i konačnu “pravu implementaciju” tržišnog mehanizma u zdravstvu.

   Stvarno su kao oni domoroci naši građani koji ne shvaćaju da “socijalnu državu” stvara kapitalizam, koji je praktički i sam po sebi socijalna država. Oni bi “oponašali socijalnu državu” kao oni sa avionama, ne shvaćajući da se tako može i doslovno umrijeti od gladi a ne samo “ne dočekati avione sa poklonima/luksuzima od bogova/predaka”.

   • Takje. Socijalna davanja (beskućnici, nemoćni, invalidi…) su troškovni centar, a npr. porezi prihodovni. Kapitalistička država jednako stvorenim viškom (a stvoren je zato jer kompeticija i slobodno tržište filtrira najbolje igrače koji onda rastu, pa (ako je porezni sustav dobro posložen naravno!) rastu i prihodi države, pa su ljudi zaposleni i proizvode novu vrijednost i tako dalje) može gospodariti kao što socijalistička država ga de facto jednostavno baca u vjetar (jer po prirodi stvari ne stvara nikakav incentive za natjecanje).

    Dobro je pisala Ayn Rand, iz usta Howarda Roarka – najviše je kažnjen u ovakvom prikrivenom socijalističkom sustavu sa pretenzijama da fol “to nije socijalizam” onaj čovjek koji je “nedovoljno kompetentan” (u okvirima našeg društva dalo bi se reći i “moralno pokvareno politički slizano đubre”), jer on plaća ceh za sve one potpuno nesposobne ili lažljive koji žive na tuđoj pomoći (bogati se pobrinu za sebe).

  • Moglo bi se kad bi se htjelo, ali tu je famozna neovisnost sveučilišta, a sve ideje trebaju doći iznutra. Vjerojatno vam je jasno koji je % onih koji su stvarno neovisni i bili bi spremni zakomplicirati si život. Ovi izvana, tipa Đikića i kompanije, vjerojatno nisu dobrodošli ako bi i bili zainteresirani.

 16. http://www.poslovni.hr/hrvatska/rekao-sam-marasu-vijetnam-mi-je-primamljiviji-od-hrvatske-237033

  “biti će gore da bi bilo bolje,ljudi će udariti u zid,investitorima je klima jako važna jer vole raditi po lijepom vremenu”,o ovome ja pišem već godinu dana,i upravo sve ovo isto meni govore neki strani investitori.Pa tko će doći investirati u zemlju gdje dio akademske elite nariče za socijalizmom a veliki dio medija svaki dan se obračunava sa “krupnim kapitalom”,svaki dan netko prijeti referendumom za pojedinu investiciju i slično,to vam je isto kao da pošaljete ministra turizma sa bundom od nerca da pregovara da privuče svijetske udruge za zaštitu životinja da održavaju svoje seminare-skupove u hrvatskim hotelima?Možete misliti kakve su mu šanse?

 17. Možda sam na krivom tragu, jer nisam stigao sve pročitati. Ali kroz letimičan pregled komentara, stalno se spominje socijalizam nasuprot kapitalizmu…
  Ono što ja mislim i tako sam shvatio, jest da tu nitko ništa ne nameće kao rješenje. Poata je što su socijalizam i kapitalizam krajnosti. U socijalizmu ljudi žive u bajci “Sve će država meni rješit”..a kapitalizam je sve praktički privatni sektor, koji nema milosti prema nikome.
  Problem je i u ljudima i u sustavu.
  Kod naših ljudi je problem što i dalje u glavi misle da će netko drugi to za njih obaviti, nisu se spremni prilagoditi na nove okolnosti. Jedna kolegica u Nizozemskoj je kao arhitekt jako dobro zarađivala, ali sada nema posla u građevini i ona čuva djecu. Kod nas je to nezamislivo, pogotovo prekvalifikacija. Ljudi će ti reći da je spreman raditi bilo šta, a na kraju ne bi radio ovo, pa ono…itd.
  Što se tiče samog kapitalizma…kod nas to i nije pravi kapitalizam, već samo ono loše iz kapitalizma. Ali kako poznajem puno ljudi koji rade na zapadu, vidljiv je jedan interesantan trend, a to je da te poslodavci sve više cijede. I to je problem kapitalizma. Zapravo, glavna stvar je profit. I sad kako ćeš ti odrediti kada je dosta? U suštini, nikad. I to te kao, tjera naprijed. Mislim da se tome ljudi protive, a ne radu, napretku, usavršavanju itd. A ta ljudska žeđ za novcem je zapravo, neutaživa. Jedino što se gleda su brojke, a ljudi su postali nevažni. Naravno, da ne mislim da bi sada zbog 100 ljudi viška, mi trebali pustiti da propadne cijela firma jer nam je žao njima dati otkaz. Treba naći neku ravnotežu, a kapitalizam na to ne potiče, jer je bitan jedino profit. Na kraju moraš biti čovjek, a kako ćeš to nekome propisati, kada trebaš biti čovjek a kada ekonom? To je ono što zakonom teško možeš propisati.

  • Krivo ste razumjeli.

   ‘Spominje se’ znači da ponekad dolaze neki komentatori koji bi o tome diskutirali, što smatram temeljito bezveznim. Dileme uopće nema. Tko misli da je ‘dilema moguća’ neka se vrati u prošlost u DDR, kod Crvenih Kmera, Maouv Kinu ili kod Ceaucescua ili ode danas na Kubu ili u Sjevernu Koreju. Naravno, nije problem ni u tome ‘sustavi su dobri, samo je stvar u ljudima’ jer socijalistički sustav konzistetno i radikalno proizvodi takvo loše ponašanje ljudi.

   U svakom slučaju na ovom blogu mi se ne da diskutirati o takvim ‘dilemama’ a diskutante koji bi ipak htjeli pozivam da to rade na nekom drugom mjestu, takvi doprinosi se uglavnom više neće objavljivati. Kao ni oni o prednostima života na način Starih Egipćana, Đingis Kana ili teorije o ljudima-gušterima ili o zemlji kao ravnoj ploći.

   Inače i Vi ste potpuno u krivu što se tiče novca i ljudi. Novac je samo iskaz stvari i, vjerujete, a ako ne vjerujte, pročitajte pokoju knjigu o tome, život je bio daleko, daleko teži, suroviji itd. u doba dok se nije razvila moderna ekonomija. Npr. ako mislite da je ‘problem da novac odlučuje čak i o zdravlju jer se medicina skupo plaća’, uvijek se možete vratiti u doba šamana ili skoro pa besplatno imati sve lijekove koji su bili dostupni prije 20 godina samo bogatašpima, skupi su samo novi lijekovi. Itd. itd. Čak i Michael Moore rabi mobilni telefon, vjerujte, a možda čak i iPhone ili Samsung, ‘iako mu novac ništa ne znači, on je samo za pravdu’, po liniji sudeći očito i ne jede moderne industrijske proizvode.

   Inače možda i da spomenem 1+1 iz ekonomije, profit je signal i motivacija, i bez toga ničega ne bi bilo. Kad kažem ‘ničega’ govorim o predindustrijkom dobu i daleko prije (jer je i u srednjem vijeku profit bio kralj), a tamo gdje navodno nije bitan profit (socijalizam) zamislite kako bi njihov svijet izgledao da nisu mogli ne uvoziti, nego kopirati stvari i ideje sa zapada. Evo Kimu nije važan profit ali koristi Apple kompjuter, baš slatko!

   • Znam da je naporno odgovarati na neka pitanja, ali zar to nije misija ovog bloga. Mislim da ne bi trebali zatvarati ta vrata te da je i poželjno da ne bi postao kult.
    S druge strane, mislim da se često brkaju blagodati moderne tehnologije i moderne ekonomije. Slično tome, nije ni profit jedina motivacija, Tesla je najbolji primjer čovjeka koji je izuzetno unaprijedio kvalitetu života ljudi, a nije bio vođen profitom kao motivim. Jasno, da postoje međupoveznice i ovisnosti, ali nije sve tako jednoznačno i pravocrtno.
    Uostalom, čini mi se da npr. upravo od naših političara očekujemo da stave opće intetese ispred svojih (dobiti sljedeće izbore) i zamjeramo im to nečinjenje. Kada to isto radi poduzetnik, to je prihvatljivo.
    Općenito, zanima me kako jedan kolektivistički duh politike može biti na vrhu društva pojedinaca-poduzetnika?

 18. Ja se slažem sa Vama i uopće nigdje nisam rekao da je socijalizam bolji. Ono što želim reći da nije dobro otići u krajnost. I nigdje nisam rekao da je prije 500 godina bilo bolje. Socijalizam je razmišljanje kako bi bilo super kad bi salata rasla sama od sebe iz betona… a to je bajka. Govorio sam da nije dobro da se ode u neku vrstu izrabljivanja ljudi.

  • Ali kako je tržišna ekonomija ‘izrabljivanje ljudi’? KOja je alternativa? Jeste li čitali Put u ropstvo od Hayeka? Što mislite gdje bi bila danas Velika Britanija da ju Margaret Thatcher nije spasila od ‘ravnoteže između socijalizma i kapitalizma’. Ravnoteža o kojoj govorite Vam je kao ona između biti i ne biti trudan, nego samo na pola, ravnotežno.

  • @Marko
   imate potpuno iskrivljeno viđenje tržišne ekonomije. ajmo jednostavno, tko to vas može izrabljivati ako ste vi slobodan čovjek i samo odlučujete što i kako ćete raditi.

   npr. ako vas šef itzrabljuje za malu plaću, oditeraditi u drugu firmu gdje su bolji uvijeti, sigurno ta druga firma isto voli profit i ako ste vi vrijedan radnik (proizvodite profit svojoj firmi) oni će vas siguirno bolje platiti.

   ili na kraju krajeva otvorite svoju firmu pa zarađujte koliko mislite da trebate.

   to vam je tržišna ekonomija, izbor i onda nema izrabljivanja. izrabljivanja ima tamo gdje nema izbora, odnosno gdje tržište ne funkcionira.

   tako da ti problemi koje vi vidite sa kapitalizmom su zapravo problemi koje stvara država koja se petlja u ekonomiju, ograničava izbor.

   s obzirom da ste očito zaposlenik a ne vlasnik firme, brinu vas logično vaša prava i da vas nitko ne izrabljuje, da ste kojim slučajem vlasnik firme i da zapošljavate brinula bi vas druga strana da radnici ne izrabljuju/kradu ili što već vas.
   ili hoćete reći da su radnici anđeli, a vlasnici pokvareni lopovi?

   na kraju krajeva tome služi slobodno tržište, na slobodnom tržiptu nema izrabljivanja nego svi rade za onoliko koliko vrijede, odnosno vlasnici riskiraju svoj kapital na tržištu i jako su zainteresirani da imaju zadovoljne radnike = dobro plaćene i produktivne.

   • E bravo, uzeše mi argument iz usta – ako se i desi ta anomalija da netko izrabljuje ljude u kapitalizmu (uzmimo za primjer taxi Cammeo, ako je istina što se priča) – zar ne bi radije da postoji i Ekotaxi i Radiotaxi, a bome i mogućnost otvaranja vlastitog obrta? U socijalizmu nema, ako imaš đubre za šefa, šanse su da je tvoja firma jedina u sektoru (eto vam HEP, HŽ…), pa ako ti se ne sviđa, alternative stvarno nema.

    A TO je tek strašno.

    • da ne idemo dalje na policiju, sudstvo….

     osim toga kod tržišne ekonomije su oni nevidljivi efekti puno bitniji od vidljivih.
     naime puno je važnija činjenica da je konkurencija moguća, nego da li postoji konkurencija.

     kad ste spomenuli taxi već sama činjenica da nove licence nisu moguće bez odluke grada govori u korist toga da su moguće potencijalne negativne posljedice. unatoč svim pozitivnim koje je povećanje konkurencije do sada donjelo. ako se to dogodi u budućnosti a vrlo vjerojatno hoće i događa se, onda će dušebrižnici pripisati tržištu umjesto gradu koji je ograničio licence.
     npr. sad se priča o tome kako cammeo ili tko već izrabljuje vozače taxija, da rade u nehumanim uvjetima i sl. Ako je to i slučaj a moguće da je to je upravo zato jer ti vozači nemogu dobiti nezavisnu licencu od grada jer ih grad ne dodjeljuje pojedinačno i to je ograničenje tržišta.

     ima čitava teorija o tome i dokazano je da ne postoje tržišni mehanizmi kojim bi se recimo osigurao trajni monopol bez da onaj koji to želi snosi sav trošak, ili kojim bi jedna firma izrabljivala radnike a konkurencija bi to gledala skrštenih ruku, jedini način je ogranićenje od države. samo to mnogima još nije jasno.

    • Ima izvrsna dokumentarna serija na History kanalu: The men who built America.

     Ovo je iz dokumentarca govor Rockefellera pred američkim sudom:

     “No one complained when I brought light into every home, no one complained when I provided thousands of jobs or millions of dollars in exports… you call it monopoly I call it enterprise.”

    • Imate pravo naravno – no evo nisam ekspert za područje ali znam da New York isto ima ograničen broj licenci samo tamo je proradilo tržište pa kupovina licence od nekoga (prenosiva je) košta oko milijun dolara (ne bi vjerovali). Međutim postoje onda neke kemije sa leasingom licence štatijaznam, odnosno vlasnici licence onda uzimaju radnike da voze taksi, ili tako nekako.

     Konkretno kod Cammea je navodno neka fora sa iskrištavanjem poticaja sa burze ili za zapošljavanje, a nekakva šema štampanja zaposlenika u stilu: zaposli-otpusti-zaposli-dvaput poticaji. Ali zapravo nije ni bitno, slažem se da bi moguće rješenje bilo izdavanje novih licenci (pod uvjetom da se garantira razina usluge u smislu poznavanja ulica, psihotestovi… tj. da grad to dosljedno provjerava).

     No i ova tvrdnja zvuči zanimljivo o tome da na kraju sav trošak monopola pada na leđa onoga tko ga dozvoli. Zgodna kvaka 22 zbog koje Ameri i imaju anti-trust zakone… Ili bitcoin funkciju za zatvaranje broja coinova u opticaju. Samo kod nas nema funkcije za štopanje deficita, a Cipar i Grčka se “događaju nekome drugome, ne može to nama”. Ha niš, promatramo i bavimo se dionicama tvrtki izvoznika 🙂

    • @LukaL

     neznam jesam li se dobro izrazio, odnosno da li ste shvatili poruku vezano za monopole.
     ako netko na slobodnom tržištu ima monopol onda je to zato jer svoj posao radi toliko konkurentno i dobro, da se konkurenciji ne isplati ulaziti u bitku s njim ili ima neku potpuno novu inovaciju i tehnologiju koju nitko nema, no takvi monopoli ne traju dugo na slobodnom tržištu.
     (školski primjer standard oil – proguglajte)

     ovo što spominjete antitrust zakone i sl. smatram to štetnim i zapravo takvi zakoni štete potrošaćima (dižu cijene).

     ultimativni cilj svakoga od nas je dobiti najkvalitetniji proizvod uz što nižu cijenu a ne imati na izbor 100-tine skupih i loših proizvoda.

     Ja to gledam na sljedeći način. Npr. ako je neka kompanija svoju monopolsku poziciju zaslužila na tržištu (najkonkurentniji proizvod), onda nasilno ukidanje monopola (npr. limitiranje tržišne pozicije na 60%), znači da će ukupno proizvodi postati skuplji jer će ukupni sustav biti manje produktivan (prije 100% * X, a sad 60% *x + 40% * y; a y je manje od x) Ovih 40% je očito manje produktivno i manje konkurentno (jer da nije ne bi trebali nikakvi zakoni da oduzmu monopol). krajnje cijene će nakon ukidanja monopola biti više i trošak će platiti kupci, a nova konkurencija će imati dobre prijatelje u regulativi i redovito podmazivati nove napade na najbolju kompaniju.

    • @Luka

     Ovo pak što spominjete sa NY i cijenom licence je poznata stvar. No stvar je opet vrlo jednostavna.
     To što licenca vrijedi 1mil $ zapravo znači da je cca NPV (neto sadašnja vrijednost) licence upravo oko 1 mil $. Znači da su budući neto novčani tokovi, prihodi od taxi prijevoza pozitivni, predvidljivi, a takvi su jer je tržište ograničeno, nove licence se ne izdaju.

     To zapravo znači da kada bi se nove licence počele izdavati da bi cijena prijevoza počela padati (jer profitne marže očito su visoke, ako im je NPV 1 mil $).

     Što zapravo znači da trošak ograničenja tržišta plaćaju korisnici taxi prijevoza.
     Neznam da li ste znali, no žutta boja taxija nije nametnuta od nekog regulatora kako bi se uredilo tržište, nego je zapravo tržište izniknulo žutu boju taxija, uredilo se samo, jednostavno neka kompanija je napravila istraživanje koja je boja najuočljivija i na osnovu toga odlučila svoje taxije farbati u žuto.

     to je ta generalna miskoncepcija, da je tržište divlje i neuređeno i da ako mu prepustimo da će biti kaos, a zapravo je suprotno kaos je upravo tamo gdje se petlja u tržište. pogledajte državne firme, holding, zdravstvo kod nas – to je kaos.
     slobodno tržište je zapravo vrlo uredno, samo akd mu se pusti da radi svoje, ali mu se rijetko pusti.

    • @vedran2006

     Prvo, šteta kaj je sučelje za diskusije na blogu ovak neprilagođeno duljim raspravama al eto bar komuniciramo 🙂

     Još sam malo dočitao o problematici tih nyc taxi medalliona i ispada prilično zanimljiv slučaj, pejstam samo dva linka, ali suština je da je jedna stvar vrijednost medaljona za vlasnike a druga vrijednost taksija kao prometala s naplatom za putnike za one koji ih leasaju od vlasnika (potonji ostvaruju daleko manja primanja naravno). A ispada da čak ni Bloomberg ne može stati anomaliji na kraj (drugi link):

     1. http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2011/10/21/why-taxi-medallions-cost-1-million/
     2. http://www.capitalnewyork.com/article/politics/2013/01/7399052/curse-new-york-city-taxi-medallion?page=all

     Što se tiče monopola, naravno da ste u pravu, ali vidim to kao jedan scenarij. Naime, Rockefeller je bio štedljiv do granice škrtosti (btw, u duhu “kulta” Ayn Rand to uopće ne smatram lošim), ali to ne znači nužno da je i svaki njegov zaposlenik takav. Dakle “kvaka 22” koju vidim u monopolima je da kad postanu prejaki na tržištu počnu “spavati”, odnosno ambicije za cost cutting i želja da se bude bolji od konkurencije splasnu, čime se vrlo niski marginalni troškovi proizvodnje/usluge (koji su takvi po prirodi stvari, jer monopolist je najveći pa najjeftiniji) onda počnu povećavati.

     Eto Todorić – value chain pečene krmenadle u mom tanjuru on u Hrvatskoj vjerojatno može isporučiti najjeftinije, no Wal-mart bi to vjerojatno mogao još jeftinije. Kako baš dotični Wal-mart zadržava tu kulturu cost-cuttinga bez da se ulijeni ne znam, ali odgovor je vjerojatno u protočnim ljudskim resursima (što je u USA ionako “prirodni” sustav).

     I potpuno se naravno slažemo za “preventivne” i automatske tužbe samo zato jer je netko prešao ovaj ili onaj prag udjela na tržištu.

    • @LukaL

     dobro ste uočili, ali nije to problem monopola, to je opet problem ograničenja tržišta.
     Zato što je tržište rada kakvo je nemožete kriviti Todorića, niti Walmart ne bi uspio kod nas napraviti nešto što specijalno jer su ograničenja kakva jesu.

     a imamo i sitemske primjere, npr. kroz zatvoreni bankarski sustav, naše cijelo gospodarstvo je relativno manje efikasno (zbog troškova zaduživanja), zatim rizik države koji snose samim time što su tu. sve su to elementi koji čine tržište ograničenijim i time imaju negativne efekte.

     tako da slobodno tržište treba gledati kao neki ideal kojemu se treba težiti, to nije nešto što je ostvarivo onako preko noći. bitno je da se ide u pravom smjeru. svaka barijera koja se slomi imat će čitav niz pozitivnih elemenata. npr za mene je to ulazak u EU, bez obzira što niti EU nije idealna, ali je za naše prilike korak naprijed, ipak ponešto slobodnije tržište. benefiti će biti eksponencijalni.

     naravno ono što je bitno treba uvijek promatrati iz aspekta consumera, a ne iz aspekta proizvođača, jer jasno da će se oni nekonkurentni buniti uvijek. tzv. kreativna destrukcija će biti na djelu (Schumpeter).
     sjetite se kako su se nekad bunili stari taxisti, a vidite situaciju sad. važan je potrošač.
     Zato se ja brinem kad država ide raditi nešto da pomogne poduzetnicima, jer to obično znači da će biti mjere na trošak potrošača. država se samo treba micati s puta i smanjiti poreze na minimum. a ostalo neka prepusti tržištu.

  • Marko,da me se krivo ne shvati vi imate jednu sistemsku grešku i kada govorite o socijalizmu ili kapitalizmu ne uzimate u obzir suštinu.U čemu je razlika?Razlika je u tome što vi u socijalizmu demotivaciju sijete na sve strane i oni koji su prirodno nadareni,sa viškom energije umore se potezati za većinu jer u tome ne vide nikakav smisao,nema goriva koje će njih pogoniti da vuču društvo naprijed,motivacija im je nula,ona čak može biti izražena do neke mjere u određenim trenucima ali sustav je takav da i ona brzo splasne.Teoretski socijalizam je moguć da bude održiv i napredan sustav ukoliko je moguće da diktatom utječete i na ljudsku psihu,motivaciju,tj da od ljudi napravite psiho-fizičke robote,tada je socijalizam ok,vi sada prosudite koliko je to realno?Kada govorite o kapitalizmu kao krajnosti onda tu morate biti jako oprezni jer ako je krajnost da vi sistemski prisiljavate ljude da stvaraju više nego je njima potrebno za život vi ih defakto prisiljavate da stvaraju dovoljno da i drugi koji nisu sposobni ili su stari za stvaranje imaju život dostojan čovjeka,socijalisti često izvlače tu stvari iz konteksta i prikazuju uvijek i u pravilu te dvije strane medalje odvojeno kao dvije potpuno različite stvari nebi li na kapitalizam navukli gnjev i ovih što trebaju stvarati i ovih što su ostarili pa više ne mogu ili imaju nekakva zdrastveno-fizički hendikep a u principu se radi o spojenim posudama.Što više raste želja ovih što stvaraju da ne stvaraju neke viškove,nego samo dostatno za svoj skromni život automatski vi nemate više mogućnosti bilo što podijeliti ovima što nisu u stanju sami sebe zbrinuti.

   Da mi kojim slučajem imamo danas u hrvatskoj plaće 1500 eura vi danas nebi imali situaciju da vam fali u državnom proračunu godišnje 17 milijardi kuna za mirovine a opet morate nekome uzeti tih 17 milijardi da bi te mirovine isplatili,ako ni to ne možete onda se dsržava zadužuje nadajući se da ćemo mi sutra biti puno produtivnji i motiviranji za stvaranje i da će premostiti taj dug,međutim što ta država više uzima,plaća veću kamatu na ta zaduženja mora sve više uzimati onima koji stvaraju višak,….Na kraju se pitate zašto polako nestaju oni što stvaraju višak?Pitate se gdje su ti investitori?Okrećete se oko sebe i završite kao jadranka kosor kada je izgubila vlast,okrećete se oko sebe a nema investitora i pitate se sa čime ćete pokrivati troškove socijalne države.Nema snažne socijalne države tamo gdje se ne stvara višak.Pa kuba je sigurno socijalna država ali ljudi rade za 17 eura.E sada koliko je to socijano prosudite sami?Na kubi sigurno neće nitko razviti microsoft ili apple,ne zato što su oni glupi a amerikanci pametni,već zato što se to ljudima neda raditi za druge,pa čovjek može biti najveći patriota ali ne može poginuti za druge,ima i takvih ljudi na ovome svijetu ali su velika manjina ali sve da i nisu manjina ova druga većina će ih početi iskorištavati i tada dolazite do pretvorbe kapitalizma u socijalizam i tada imate sve manje onih koji će se žrtvovati za ostale jer shvaćaju da to postaje besmisleno,jedan dan im kažete da trebate tri vreće krompira a onda donesete rebalans proračuna i kažete im da vam sutra treba šest vreća “jer vaše su potrebe veće”,na kraju ostanete bez i jedne vreće jer satrete volju tog čovjeka,ode i on u stečaj i sutra i on traži kilo krompira za preživljavanje…To vam je primitivnim riječnikom otprilike to!

 19. U situaciji kakva je u HR ili kakva je bila u Britaniji u vrijeme Margaret Thatcher, ti moraš rezat bez milosti jer je voda došla do grla. Ali Švedska govori da ima primjera gdje je moguće napraviti jedan normalan sustav da većina (svi nikad), budu zadovoljni. I briga me kako se to zove, kapitalizam, socijalizam…ili nekako treće. Ali da bi to mogao, prvo moraš prolit krv, znoj i suze…jer to nije moguće bez novaca. Prema tome, ne živim ja u mašti. Ako godinama živiš iznad mogućnosti, to ti dođe tako na naplatu, da ćeš morati živjeti na kruhu i vodi.
  Bio je nedavno i jedan dokumentarac o tome kako Njemački poduzetnici odlaze u Etiopiju ili gdje već kako bi uzgajali ruže, jer tamo ne moraju ulagati u ekologiju, tj. trče za profitom i njima zagađuju zemlju. To za mene nije napredak. Ako ja napredujem na štetu drugog, to nije napredak.

  A što se tiče, HPB-a i CO-a…kada su dolazili na vlast, govorili su da imaju kadrove. Sada kažu (točnije Čačić) da državne tvrtke se zloupotrebljava u političke svrhe i da oni to ne mogu kontrolirati. Pa gdje su im ti “pošteni” kadrovi? Kako u Njemačkoj postoje tvrtke u državnom vlasništvu i dobro funkcioniraju? Znači da je problem u čovjeku.
  Drugo, oni nemaju hrabrosti dati otkaz u CO koja realno ima višak ljudi, jer žele dobiti iduće izbore, pa krumpir prebace drugome (privatniku koji podijeli otkaze) i oni dobiju lovu. Ne kažem da samo ja imam pravo, ali ima i tu nešto. Time zapravo govore, da su korumpirani od vrha do dna i da nisu u stanju upravljati državnim tvrtkama.

  • Zašto onda govorite o ravnoteži socijalizma i kapitalizma? Ipak ste pobrkali stvari. Ovo drugo je naravno jasno, 2+2=4 za ovu Vladu, HDZ-ovu vladu, ili za bilo koju državu … Maggie Thatcher: “Problem socijalizma je da na koncu potroši sve tuđe pare” (pri čemu ona ne misli na Sj. Koreju ili nešto slično nego na ono što se bilo počelo rađati u VB prije njenog dolaska i prije nego je spasila zemlju).

  • @Marko
   uzgajanje ruža je napredak na tuđi teret. zagađuje zemlju?

   Evo dragi Marko samo odgovorite jel vozite auto ili koristite javni prijevoz i ako da kako se osjećate dok onečiščujete zrak da biste došli brže od točke A do točke B (kaže se vrijeme je novac ne bezveze, jer i vas goni profit samo u o obliku vremena). mislite da je to uredu? što neidete svuda pješke?

   također jeste li svijesni da je zrak danas puno čišći u europi nego je bio ikad prije a usporedite kvalitetu života. Marko čitajte dobre knjige koje je ovdje preporučivao g.Bakić i nemojte nasjedati na te ekološko-fašističke priče za malu djecu.

   • Mogao bi na sve drugo odgovoriti, to nije problem…nego ne želim tu ulaziti u rasprave koje bi mogle trajati do jutra. Sviđa mi se ovaj blog, čitam ga par mjeseci. Ima stvari u kojima se slažem i u kojima se ne slažem. Ubuduće ću rapravljati o onome sa čime se slažem.
    Radilo se o tome da su vlasnici uzgajivača ruža, bacali u jezera te kemikalije gdje su pocrkale ribe i ljudi nisu adekvatno bili zaštićeni. Sve je jasno pisalo i bilo dokumentirano. Ali nije bitno, to je moj stav i nitko ga neće promjeniti. Pa samim time nema potrebe ulaziti u daljnju raspravu.

    • Tu govorite o funkcioniranju pravne države, kakve to veze ima s tržišnom ekonomijom, izrabljivanjem radnika i ‘ravnotežom’ između?

     Ima neki hrvatski novinar koji je tvrdio da je Antonija Bilić žrtva neoliberalizma jer da nije ‘neoliberalizma’ ne bi bila privatizirana autobusna kompanija iz Imotskog, pa bi ‘ona stara’ možda i održavala autobusnu liniju na kojoj se ona možda mogla voziti, pa ne bi ‘morala’ autostopirati i tako postati žrtva. Razumijete?

  • Marko jeli se vi pitate tko snima te dokumentarce i koje su to analfabete.Kada gledate rocky sa staloneom zar se i vama ne čini da je to pravi boks?Kada su meni negdje prije sedam osam godina slali da pogledam neke dokumentarce o teorijama urote,američkom fed-u i ja sam se sa zgražanjem pitao kakvi su to zločesti ljudi i što nam rade,kada sam malo više naučio o tim stvarima smijao sam se sam sebi.Rocky nije film koji će impresionirati profesionalne boksače,njima su te scene boksa u filmu smiješne ali vas ili mene sigurno mogu impresionirati i nama je to gotovo pa stvarno.E to su vam dokumentarci o teorijama urote koji danas izlaze kao poplava jer ne-boksači su većina pa to puše bez problema,dapače danas ljudi mole boga da izađe novi takav film jer tako je valjda lakše živjeti,imaš uvijek imaginaciju krivca i sebe oslobađaš bilo kakve odgovornosti,uvijek nađeš krivca u dokumentarcu za analfabete iz tog područja,meni rokyja mogu podvaliti kao pravi boks bez ikakvih problema,još bi ja rekao da je muhamed ali za stalonea mala beba i vjerovao bi u ono što govorim ako ništa zbog pogođene muzike u filmu,muhamed ali i njegovi mečevi bi mi se činili onako depresivni,dosadni…Rocky bi postao moj junak!

 20. “Zašto onda govorite o ravnoteži socijalizma i kapitalizma?” Dobro, “malo” sam se krivo izrazio 🙂
  Hoću puno toga reći ukratko, pa kroz primjere krivo prenesem ono što sam htio reći.
  Ne mislim da je tvrtka u državnom vlasništvu nužno loše rješenje jer i bogati se zaigraju…

 21. Samo da se inače kratko vratim kako ja vidim je li tržišna ekonomija izrabljivanje?
  Stvar se može gledati uvijek iz više kutova. Jedan kolega radi u jednoj jako velikoj stranoj firmi. Ima plan koji je uvijek malo nerealno visok. Ok, to se radi zato da te natjera da daješ maximum na svom poslu. I to nije problem. Kolega taj nerealno plan prebaci 4 puta. I dobije, 4 bonus plaće. Svake godine za približno isto prebacivanje plana od onoga koji je dobio, dobiva sve manje i manje bonusa. To je izrabljivanje i nije fer. Daje ideje, troši svoje vrijeme da bi unaprijedio sustav i šta dobije? Ništa.

  • Marko, ja Vas lijepo molim da čitate što Vam se piše, znači u ovom konkretnom slučaju tko brani Vašem kolegi da ide raditi za drugog poslodavca koji ga ne izrabljuje ili sam osnuje svoju firmu. Nažalost ne mogu Vam više puštati ovakve postove jer me ne zanima diskusija o prednosti ‘ravnoteže’ između socijalizma i kapitalizma ili zašto tržišna ekonomija ne valja, oprostite ne vidim neku dodanu vrijednost u tome.

  • Marko kakav je to superman vaš kolega kada je “nerealan plan” premašio 4 puta,to mi sliči na onu priču kao da ja postavim nekome plan da na kraju godine trči 12 sekundi na 100m a on već u toj godini to pretrči za 3 sekunde?Moram priznati da mi je to teško razumjeti?

   • Antune, to je malo moguće, ali eto on je uspio. Ja radim 12 godina u prodaji i najčešće su takvi rezultati muljaža, ali ima onih 1% kad ti se valjda sve poklopi. I nije to trčanje na 100 metara jer na niti jedan način da ti se sve poklopi nećeš moći tračati 3 sekunde na 100 metara. O čemu se točno radi, ne bi htio zbog njega i eto jer ne bi htio da čovjek ima potencijalinih problema.
    Ne znam čime se bavite, ali u prodaji se mogu i takvi rezultati dogoditi. Kao što sam rekao, u vrlo malo slučajeva.

    • Ne znam ja sam se u životu ujedno bavio neko vrijeme i prodajom i mogao sam planski pogriješiti plus-minus najviše 15%,pretpostavljam da je to moguće ali kakvi su onda drugi koji rade u toj prodaji kada su planovi i ciljevi 4 puta manji od toga što je učinio vaš prijatelj?Ne kažem da vam ne vjerujem i nema smisla više o tome govoriti…

    • Alija Sirotanovic taj tvoj frend…kod takvih stvari se potpise ugovor crno na bijelo a ne ceka kad ces dobit bonus na lijepe oci…a ako ti se ne svidja poslodavac ako si dobar mozes uvijek nac drugog poslodavca…

 22. Vedrane,
  Znate u čemu je poanta. Imamo ajmo reći 2 izbora. Imamo ih više, ali ja ću sad spomenuti 2.
  1.Recimo da mogu htjeti raditi normalno radno vrijeme, ne ganjam karijeru…zadovoljan sam sa nekim prosjekom.
  2. Želim graditi karijeru. Ne pitam za radno vrijeme itd….na takvom poslu zarađivati ću više, i penjati se na ljestvici, ako rezultati budu dobri.
  Problem je u trendu da 1. zarađuju sve manje, a 2. sve više ali rade sve više i nemaju radno vrijeme već ih firma počinje posjedovati.
  U suštini ja jesam slobodan, ali sve teže živim od toga da ne ganjam karijeru.
  To još kako-tako funkcionira u razvijenim državama, ali kod nas većinom u teoriji, a vrlo malo u praksi.

  • A sta ako ja u 8 sati napravim vise posla nego taj sto ostaje na poslu prekovremeno u dva dana…ja lijepo u 4 doma , Rusi lijepo kazu ako ne mozes svoj posao zavrsit u roku radnog vremena ili firma treba vise ljudi ili nisi dovoljno dobar za taj posao…

   • No, ovo je jedna od temeljnih pričica u biznis školama – da li je dobar radnik onaj koji ostaje za stolom do ponoći i radi ili onaj koji se u 17:00 diže od stola a posao obavljen (da li je mogao ostati dulje raditi druge stvari). Ima navodno jedan ex-direktor Croatia Airlinesa koji se hvalio da samo u njegovom uredu u 22:00 još gori svjetlo jer je on za stolom. Pogledajte poslovanje CA, sve bu vam jasno.

    Dakle obje pretpostavke su OK isključivo iz paradigme tvorničkog razmišljanja, toliko preprisutnog u našim firmama. Je, treba biti DOSTUPAN u nekakvom općeprihvaćenom periodu, al da li to znači dijeliti život na “posao” i “život” je bezveze i samo vodi u frustracije (konstantno njurganje na Cvjetnom da se “mora natrag u taj fuj ured” ili “ah, tad sam na glupom poslu”, ko da se ide u zatvor a ne nešto stvarati). Voditi brigu o vlastitim KOMPETENCIJAMA… e, to bi već bila tema za diskusiju uz kavu. Al da ne bude po latinskoj “margaritas ante porcos”.

    Dalje, efikasnost i efektivnost na poslu kod nas još dodatno brkaju sa “učinkovitošću”. Ne da mi se ulaziti u tehničke detalje, ali u terminima recimo pikada možete vrlo efikasno zapikivati strelice u neki dio zida pored automata (efikasni ste ali promašili cijelu ideju) ili pogoditi ravno u sridu nakon jedno tri godine priprema (pogodili ste sam centar ali nitko više nije ostao u birtiji da plješće).

    Pa evo, ako je itko želi jasno definirano RADNO VRIJEME, preporučam mu da se zaposli kao prodavač u dućanu. Fiksno radno, bez pameti, super. Tko želi nešto napraviti može do 17 raditi jedan posao pa dalje drugi, ili može miješati poslove istovremeno a u istoj branši (čime se približava poduzetniku, jelda, pa onda više i nema smisla raditi za nekoga i biti u tom “zatvoru”, pa onda kad se otvori firma odjednom to nekako bude zanimljivo i sexy bez obzira kaj još u ponoć se vrti excel i powerpoint…)

    Da se razmemo, imam i ja pokakanih dana kad bi mi bilo dobro podsjetiti se upravo napisanoga 🙂

    • Svezi glede ovega i sličnih velikih radnika iz CA, sjećam se kad sam kao student sredinom osamdesetih dobio u ruke tek izašlu autobiografiju Lee Iaccoce. Jedan detalj koji sam dobro zapamtio je njegovo objašnjenje zašto uvijek iskoristi gotovo čitav godišnji odmor i zašto kontrolira u kojoj je mjeri njegov management (visoki i srednji) iskoristio godišnji. Kaže slijedeće: čovjek koji nije u stanju organizirati svoj posao i svoje vrijeme na način i da ide na godišnji, da se odmori, regenerira, napuni baterije i sl., kako onda mogu vjerovati da je taj čovjek u stanju organizirati posao i vrijeme svojih podređenih ? A u nas vrijedi pravilo da što se više ubijaš od posla i što duže ostaješ na poslu, to si kao ‘vredniji’ i ‘efikasniji’ …. (a mnogi promašuju cijeli pikado ….)

 23. Gledam sabor i svi u hdz-u govore o gospodarstvu,postavljaju pitanja ministrima i premijeru,jandroković kao puran najglasniji a jedina koja najviše u hdz-u zna o tome martina dalić niti što govori niti što pita?Valjda su njoj zabranili da govori?Čudna smo mi raca?

  • Pa to je onda skroz krivo postavljeno. Ne može (ne treba) poduzeće plaćati porez na nekretnine koje se koriste u poslovnu svrhu. Od poreza na nekretnine bi trebale biti oslobođene sve nekretnine koje su gopodarske primjene, dakle turizam, dakle iznajmljivanje od strane privatnih osoba itd. Samo ona nekrentina koja se koristi za “osobnu uporabu” (npr. živiš u njoj kao vlasnik, ili ne živiš jer je držiš praznom) bi trebale imati “nekakav porez” (sada, za sada, dugoročno to treba također kao i svi porezi težiti ka nuli).

  • Well, kao dioničari (obzirom da je ovo ipak takav blog) možemo biti zadovoljni da
   a) postoje planovi investicija
   b) i ako se nametne porez u najgorem obliku o kojem govori Eltz, KORF će moći podmiriti obveze, nauštrb investicija
   c) PDV za ugostiteljske usluge smanjen je na razinu PDV na smještaj, dakle 10%, a svaki hotel (a Valamarovi pogotovo) ima kuhinju i restoran, jelda?
   d) Porez na nekretnine i razna pripovedanja su baloni a pod a), b) i c) su fakati.

   A meni je drago da je na čelu Valamara netko dovoljno kompetentan ovako razgovarati o projekcijama za turizam u budućnosti.

  • Je, s jedne strane daje s druge uzimaš….s obzirom da je turizan kapitalnointenzivna djelatnost efekt bi za mogao biti negativan i ne zaboravimo nakande za koncecije zamljišta koje još nije rješeno, ima da gradovi uz obalu procvijetaju

  • Ma kakav porez, što ste se svi uplašili, to se ne može dogoditi, a ako bi se dogodilo barem u našem slučaju portfelja sa većim brojem hotela lako se prilagoditi tim novim uvjetima jednostavno rušenjem jednog hotela. Smanji se porezn osnovica, poveća popunjenost ostalih hotela, smanj fiksne troškove po jedinci prihoda time…. i lijepo se naslika za sve novine domaće i strane (do Bloomberg-a skroz) uz tu priču našeg “brzog prilagođavanja promjenama u okolini tim vrhunskim upravljanjem naše najbolje turističke firme”.

   Našim političarima se možda ne bi previše svidjelo to da cijeli svijet (a ne samo njihovi glasači, inače ljubitelji nekretnina) trubi o tome kako se zbog njih hoteli ruše (!), oni više vole dolaziti na nekakva “svečana otvorenja”, ali to njihov problem, neka unaprijed razmišljaju o svojim potezima. Biznis je živo biće, mora se prilagođavati promjenama u okolišu.

   P.S. Pa ne vjerujem niti da je g. Eltz rekao ovo što piše u naslovu, prije da je rekao “Porez na nekretnine bi unazadio hrvatski turizam” a što je jedna sasvim druga rečenica 🙂

 24. Imam zamisao za jedan fantastičan (neprovediv) eksperiment. Naime, zanimali bi me rezultati istraživanja osobnog zadovoljstva (sreće). Eksperiment bi se proveo na dvije “skupine” ispitanika. Prva skupina bi bili stanovnici Južne, a druga Sjeverne Koreje.
  E, sad zašto mislim da bi ovo bili zanimljivo. Koreje mi izgledaju kao jednojajčani blizanci koje je netko razdvojio kod rođenja i onda bacio u ekstremno različite uvjete života.
  Štoviše, znam što mi mislimo o sjevernjacima, ali bi ovdje bila zanimljiva njihova samopercepcija odnosno subjektivni osjećaj sreće (sjetite se i nas samih u npr. 80-tima).
  S druge strane, nedavno sam pročitao kako su južnjaci, koji su ekonomski nevjerojatno uspješni, najnesretniji (ili tu negdje) na svijetu.
  Dakle, da li su Koreanci, krečući se u suprotnim smjerovima “zatvorili” krug? Postoji li ikakva šansa da su sjevernjaci sretniji i kolika je razlika?

 25. Nisam ziher gdje ovo staviti ali da ne prođe nezabilježeno – zlato krahiralo u stilu bitcoina zadnjih par dana. Očekivano… E sad, gdje će se preseliti lova svih koji su prodali, pitam se pitam… a onda kad čovjek razmisli, što je produktivna imovina a likvidna? Ne skaču indeksi vani bezveze. A kad se naskaču i postanu prenategnuti, eto nas kao frontier market opet u fokusu.

  Eto, malo afterwork razmišljanja.

  http://www.monex.com/prods/gold_chart.html

  • Nastupila je baš neobična situacija, pada sve istovremeno lol

   Problem je što kompanije izdaju/najavljuju slabije rezultate za prvi kvartal, pa se onda i na usporavanje Kine gleda zabrinutije itd., to se u ljudskoj psihi sve pomiješa pa ljudi postanu uplašeni glede svega, sada se boje i zlata i dionica istovremeno. Doduše dugo su i rasli sinkronizirano, ljudi su očito već duže vrijeme zbunjeni, i dolazi valjda uskoro vrijeme za konačno spoznati prave vrijednosti.

   Ovaj puta bi čak i Apple mogao prirediti vrlo neugodno iznenađenje, prvi puta promašiti vlastiti gudinace :D. Ljudi su se sad opet malo zbunili, neznaju u što ulagati. Ali što ima stvarnu vrijednost a što samo fiktivnu? Izbor ne bi trebao biti težak. Strah je čini mi se većim dijelom neopravdan. Dionicama nije problem imati poneki slabiji kvartal. Tu se stvari gledaju dugoročno. Kada se imaš za što uhvatiti nije potrebno reagirati na svaki šušanj kao zlata.

   To što padaju i drugi metali, robe… to bi trebalo gledati kao na zdravo hlađenje, korisno većem dijelu gospodarstva kojemu su to inputi… pa bi pad dionica valjda bio ništa drugo nego: prilika 🙂

   • Kajjaznam, kolko ja stignem u niskom preletu pratiti Bloomberg, pomalo domaće portale i pomalo strane te u dnevnoj komunikaciji sa par dragih ljudi koji su zagrijani za teme ovog tipa, u dionicama su jedine donekle vesele vijesti.

    U svijetu gdje se tradicionalno učenje o financijskim piramidama (osnova su naravno obveznice kao “najsigurnije”, a vidite danas) smatra normalnim a danas je izgleda zastarjelo, u svijetu gdje sam samo na ovom blogu vidio linkove koji linkaju na članke koji analiziraju prinose različitih investicijskih klasa kroz 100-godišnje razdoblje itd itd… i nakon silnih excela i simulacija omjera kredita, stanova, analiza raznih načina ostvarivanja prinosa na novac što u Europi što svugdje, dugoročna ulaganja u dionice mi se čine i dalje kao optimalan odabir, iako nije za “faint of heart”, a i svakako traži mnogo osobnog angažmana.

    Eto recimo, trenutno se kao value investor najviše pitam koliko često i koliko pažljivo treba reevaluirati pozicije u pojedinim dionicama – dnevno, tjedno, mjesečno…? Gdin. Bakić, jel bi možda savjetovali malo oko periodike za odlučivanje?

    • Pa to ovisi. Mislim da je meni možda 80-90% portfelja stabilno iz godine u godinu (druga stvar što se omjeri mijenjaju jer mi uvijek neka dionica radikalno poraste, ali to onda malo skratim – ne zato jer ne bih vjerovao u tu dionicu nego ako mi ima preveliki udjel u portfelju, recimo preko 40%).

     Za običnog ulagača i dalje mislim da je jako dobro imati indeksni fond i ne mrdati po tome. Za inozemni (Globalni) dio portfelja u svakom slučaju upravo tako.

    • Hvala! Zvuči sasvim razumno, pogotovo jer upravo razmišljam o blagoj diversifikaciji do kraja godine u neki indeksni fond usmjeren na dalekoistočna tržišta, a koji posluje kod nas. E sad, kako ne vidim neki pametni način usporedbe portfelja domaćih fondova preko hrportfolio osim klikanja pojedinačnog a i onda je to malo zamorno, da li možda Vi znate ili eventualno netko od komentatora koji naš fond je posebno okrenut Aziji?

     Naime ovo kaže Bloomberg u osnovnoj usporedbi indeksa u zadnjih pola godine (samo na iPad app verziji, nisam uspio naći slično na webu pa tu pejstam link screenshota):

     Naime očiti pick “ilirika azijski tigar” nije se nešto proslavio performanceom, a koliko vidim nije ni izložen japanu koji bilježi stvarno impresivni rast indeksa od 39% u zadnjih 365 dana (btw, sve ovo dobro ilustrira i koliko domaći mediji kasne kad pričaju o “groznoj recesiji u svijetu i europi”, a ono tržišta kapitala cvatu).

     Sorry na spominjanju imena fondova, nije reklama za ni protiv, jednostavno tražim informaciju više ako se može dobiti.

 26. Još jedan vrhunski cargo kult primjer:
  http://www.jutarnji.hr/u-centru-za-inovacije-stvarat–ce-se-buduci-hrvatski-brendovi-poput-applea-i-nokije-/1100538/

  Naravno, novac za ideju će dati ili EU fondovi (njemački porezni obveznik) ili vlada (hrvatski porezni obveznik). Još vrli dekan kaže da on zna da je ovo prioritet i da će vlada sigurno to financirati.
  Dakle, samo treba sagraditi veliki centar, zaposliti 300 doktora i posramit ćemo Apple i Nokiu. Zar ovo netko stvarno shvaća ozbiljno?

  • Shvaćaju političari. Koji će pred izbore podijeliti te naše (tuđe) novce, jadni glasači će to popušiti i tako dalje …

  • Kakvi žicari! Što ih sprečava, da odmah nešto izmisle? Nemaju inspiraciju, ak’ nisu u 15000 kvadrata u strogom centru. da se vrli dekani i doktori nauka, ne daj bože, ne bi morali truckati, recimo do Zaprešića, u vlakovima koje su sami izmislili. Da ne spominjem preseljenje ili svakodnevno
   putovanje u npr. SB, da tamo naprave institut, prislonjen na Đuru. Putovanje od 3,5 sata za tih 200 km sigurno bi ih motiviralo i inspiriralo da izmisle CroTGV ili Shinkasen, čime bi si skratili putovanje na posao na 40 minuta. A ovo mi je naročito dobro. Doktorandi i znanstvenici rade sjajne stvari, koje im završe u ladici, jer ih nitko neće. Da su tak’ sjajne, vjerojatno bi ih netko htio. Ak’ su ovi iz Končara, Tesle i ostalih glupani, pa ne kuže njihovu genijalnost, neka ponude NASA-i ili Airbusu svoje usluge; sigurno će ih dočekati raširenih ruku, ako išta od toga valja. Na osnovu one trojice koji sa fakulteta otišli u Končar, vjerojatno zato što na faksu vlada intelektualna i znanstvena močvara, zahtijevaju da ova država iskrca 40 milijuna €, kako bi zbrinula 300 znanstvenih mediokriteta, koji bi onda iz svojih olimpskih ureda, pametovali Rimcu kak’ se pravi elektromobil i mudovali (nije tipfeler) onima u Dok-ingu kak’ se rade robotski strojevi. Nema kod njih spike u stilu, evo, mi smo izmislili i napravili to i to, time smo dokazali da znamo, iako radimo u lošim uvjetima i sa ograničenim resursima. Ne, nego samo, dajte lovu, a mi ćemo onda izmisliti space shuttle, majke mi!

   • Meni je jako tužno koliko su kolege iz tehničkih mi struka čak, za koje bih uvijek pretpostavio da će biti nešto razumniji od prosjeka, toliko zatupljeni socijalizmom. Koliko god da su inteligentni, obrazovani, pametnij od mene 1000 puta, ove neke temeljne stvari o funkcioniranju svijeta/gospodarstva ne kuže. Zaista se ne bih mijenjao niti s jednim takvim. Radije biti 1000 puta manje stručan u struci i razumijeti neke ove zanimlijve i važne stvari, nego biti neki veliki stručnjak ograničen u toj struci i ništa ne shvaćajući o stvarnosti tj. gospodarstvu.

    A koliko čujem sa faksa odlaze oni koji nešto valjaju, na sve strane. Ne samo to u gospodarstvo što poneko ponekad ode, nego odlaze i na druge fakultete u inozemstvo, na tobože neka usavršavanja itd., ali svi gledaju kako tome negdje i ostati.

    Ovo već imamo, IRB, ne znam koja korist od još jednog takvog.

    P.S. Imali su oni projekte i za entite gotovo ranga spomenutoj NASA-i, ali ti ljudi isto odlaze. Ostati će ovi što samo maštaju o “inovacijskim centrima” i “tronošcima”.

   • Po toj logici, kad se sagradi (vjerojatno potrebna) nova zgrada Muzicke akademije, odmah ce izbacivati 2-3 Mozarta godisnje. Jer nova zgrada u centru i drzavna sisa ce u nekome probuditi do tada uspavani genij.
    Izgleda da se ostvaruje akcijski plan dr.Boric o oporavku Hrvatske, ovo je AKADEMIZACIJA. A s obzirom da je nova zgrada, valjda nece proci bez FASADIZACIJE. To su vec dvije tocke rijesene!

   • Pa Nokija je nekada bila što se tiče mobitela najjača na svijetu. Na to razdoblje očito misle 😀 Gotovo nitko nije vječan. Ne može svaka kompanija kao Coca-Cola i sl. rasti stoljećima 😛 Tko bi gori sad je doli…

    Inače ono jedino što daje nadu za “vječnost” zove se “održiva kompetetivna prednost”, ono što Buffett npr. traži kad investira. To je doduše jako rijetko i ljudima teško prepoznati.

    U tehnologiji je teško imati održivu kompetetivnu prednost, tu najviše dolazi do izražaja to “kolo sreće”.

    I Apple će možda jednoga dana propasti kao Nokija, sve je moguće 🙂 Ali to je već manje vjerojatno (jer to nije tek “tehnološka kompanija”, to je puno više/drugačije od “tehnološke”, to ima one elemente “Coca-Cole” i sl.). I to definitovno nije “sada” kao što neki misle.

    • S time da Coca Cola ima “recept/formulu” čija eksploatacija ne ovisi o ljudskom faktoru. Appleu je za sada Jonathan Ive jedina izravna poveznica sa Jobsovom vizijom (to je njihov recept), ali što kada i Ive ode? A propos Buffetovog filtera.. pokušavam uvidjeti koje to “naše” firme imaju održivu kompetitivnu prednost.. Ako izuzmemo državne monopolističke mastodonte, neznam što preostaje?

    • To sa formulom je ipak mit. Postoje kopije Coca-Cole, prosječni korisnik ne može razlikovati neoznačene napitke, pa kada su označeni ipak preferira Coca-Colu 😀 To je snaga brenda.

     Istina da kod Apple-a ljudi imaju presudnu ulogu, a ljudi nisu vječni, ili ipak jesu? 🙂 Ive je tu još dugo, bez brige. On i nije baš skroz sam, njegov tim broji preko 20 genijalnih dizajnera, možda i netko od šegrata jedngo dana uspije preuzeti posao velikog majstora… Također, dizajn nije sam za sebe tu, druga strana medalje – tehnologija, tek ulazi u svoje zlatno doba, budemo uskoro to vidjeli 😉 Kratkoročnije tu ima i baš čistih Coca-Cola efekata (snaga brenda, efekt “ovisnosti”, ekonomija obujma kao taktička prednost srednjoročno itd.)

     Državni mastodonti nemaju nikakvu prednost lol Pa kod nas možda ono najjočitije “buffettovske” vrste prednosti je ono u turizmu, što se uspijelo okrupniti itd. Naime potražnja za ovom vrstom usluga djeluje “vječnom” – ljudi će uvijek imati potrebu za odmorom, more će uvijek biti jedan od ključnih vrsta odmora za veliki dio populacije. Ponuda je tu ograničena. U jednom Dubrovniku, Rovinju i Poreču, destinacijama tog najvišeg ranga, oblikom prostora (na kraju: urbanističkih planova konkrento) nema više mjesta za novu konkurenciju. To vam je ono kao Buffett-ovo kupovanje gradskih novina u svakom gradu. Nama su tako KORF gradske novine Poreča, djelomice Dubrovnika, MAIS (daj Bože da se to jednom povezalo sa KORF) gradske novine Rovinja. To je gotovo, zatvorena priča. Konkurencija ne može nastati, potražnja je trajna, a vrsta usluge vrlo vrijedna korisnicima (pa se može postići zdravo profitibalno poslovanje). To je baš buffettovski. Kupnja KORF ovih godina = kupnja Washington Post 1970-ih.

   • P.S. Inovacije i ne mogu dolaziti iz nekakvih “inovacijskih centara”. Tamo nešto i što bi izgledalo kao inovacija nije inovacija, te “sovjetskog tipa inovacije” nemaju stvarnu tržišnu vrijednost.

    Prave/stvarne/korisne inovacije nastaju prije svega u kompanijama koje su na tržištu jer “inovacija” i “proizvod” su nerazdvojni pojmovi, a proizvod je proizvod tek ako je nastao u tržišnom kontekstu u stvarnoj kompaniji.

    Postoje tzv. “skokovite inovacije” koje (u određenom kontekstu) stvaraju “proizvod”, točnije “prvu verziju proizvoda” (mutnu sliku) koji se onda nizom inkrementalnih inovacija razvija do “savršenstva” (jasne slike, “čiste ideje” kako bi to Platon rekao). Sve to nastaju u sklopu kompanije koja je nositelj tih proizvoda, upravlja njihovim životnim ciklusima tj. inovacijskim ciklusima.

    Savršen primjer toga je baš taj Appe s npr. baš iPhone-om koji upravo zadnjom verzijom čini mi se zatvara taj jedan ciklus. Verzija “iPhone 5” je konačno čista ideja onoga što je “izmišljeno” 2007. godine. Onda smo imali “skokovitu inovaciju”, koja je stvorila proizvod, koji se nizom inkrementalnih inovacija razvio u ono što je zapravo zamišljeno te davne 2007. To je sve nastalo u tržišnom kontekstu a ne u nekom imaginarnom inovacijskom centru.

    Na iPod-u vidimo još dalje, postepeno gašenje proizvoda kako je njegova konačna “savršena” verzija i kao takva s vremenom postala korisnicima irelevantna, kako se zamijenjuje drugim novim proizvodima itd.

    Na iPad-u smo još duboko u fazi razvoja, tu još budemo vidjeli dosta “inkrementalnih” promijena dok ne dođemo do onoga “kako to zapravo treba biti”.

    Kao što je i iz korporativnog vrha potvrđeno (uslijed nužnosti kakve takve transparentnosti prema tržištu kapitala…) tu ćemo vidjeti nove “skokovite inovacije” ove jeseni i kroz 2014., nakon čega očito opet par godina “inkrementalnog” usavršavanja. Kompanije to rade na način koji će im osigurati čim veći profit, na pravi način. Inovacijski centar koji nije prava profitna ustanova to nikako ne može izvesti na ispravan način tj. njihove inovacije ne stvaraju vrijednost nego su pretakanje iz šupljeg u prazno, koliko ih se plati toliko (u najboljem slučaju) stvore, a to nije nula, treba gledati oprtuni trošak, dakle svakako uništivaju kapital.

    P.P.S. Naravno, to što nam od jeseni dolaze novi proizvodi itd., ne znači da iPhone-a više neće biti, da se nužno već “gasi” kao iPod što je u fazi nestajanja, dapače: novi prozivod (nakon novog skoka) može i dalje biti i iPhone (“novi iPhone”) jer je to sada dovoljno velika kompanija da vodi nekoliko tih ciklusa/proizvoda paralelno. Već danas se vodi dvije velike stvari zajedno (iPhone i iPad) uz niz manjih.

    U svakom slučaju, iPhone doživio novi skok ili ne, imati će još neko vrijeme zanimljivu budućnost jer njemu tek predstoji segmentacija kakvu je iPad već brzo doživio, tu ćemo tek imati jednog dana “veliki i mali iPhone” (samo vjerojatno obratno – veliki da je jeftiniji, manji da je skuplji) itd..

    A prvi mali tračak te budućnosti koja je najavljena za jesen/na godinu možda vidimo već za mjesec dana kada se predstavi beta verzija iOS 7 a koji možda neće biti samo vizualno radikalno drugačiji (što je 80 % sigurno) nego bi moglo biti i nekih funkcionalnih “skokova”, a koji se možda neće odnositi samo na iPad nego možda i iPhone bude još malo poskočio koji put 🙂

    • @mclynx
     Što mislite o 3D printerima i koje su tvrtke, tikeri vodeće na tom području?

    • @grole

     Ti printeri mi ovako futuristčki gledano izgledaju kao vrlo zanimljivi gadgeti, nešto što definitvno može biti zabavno, imati edukativne primjene, možda i neke druge vrijedne svakodnevne primjene gdje se treba izraditi nešto jednostavno a unikatno ili bilo kojim razlogom se upušta u diy poduhvate (makar neisplative financijski, iz gušta).

     Kada to postane jeftino/masovno, razvije/popularizira se, može služiti recimo djeci za igranje i učenje na razne načine – printanjem raznih vrsta “igračaka”, figurica za društvene igre itd., vlastitih kreacija na računalu i sl.., ženama za one nekakve njihove nakite i sl. sitnice što vole kupovati, izrađivati i sl., ovo je jedan novi način a muškarcima, onima koji se voli igrati majstora, za izrađivanje dijelova za neke kućne popravke ili druge diy poduhvate.

     Međutim, mislim da je to još daleko, da na potrošačkom tržištu to još nećemo tako gledati, da će u doglednoj budućnosti to prije svega služiti za profesionalne primjene (tamo gdje printaju neke makete/vizualizacije, prototipe itd.)

     Ne znam ništa o toj tehnologiji, stvarnim trendovima (ovo skroz po osjećaju govorim, “kako mi se čini”), pa ne znam koja je vrijednost u tom biznisu iz današnje perspektive. Ne poznajem kompanije koje se time bave pa dakle ne mogu ništa reći u tom smislu kojem pitaš. Mogu samo reći da mi je to cool, ovako iz daleka bar koliko to vidim.

     P.S. Ako to nadovezuješ na moje razglabanje o Apple-u…, nikad ne bih pomislio da bi oni takvo što radili. Njihov proizvod u malo daljoj budućnosti kada i iPad i “sat” i “TV” postanu starine, moga bi biti: bickli!!! 😀 (milijun puta realnije od onih glupsti o automobilu što su razmišljali prije 10-ak godina dok se nisu konačno odlučili za iPod :D) Bickli je budućnost, ona malo dalja, još ljudi za tim prometalom nisu ni iz dakeka tako ludi kao što će jednom postati. Još niti ne znaju da će jednog dana odlučno tvrditi da je to glavni proizvod bez kojega ne mogu živjeti i kojega će u prosijeku htjeti platiti kao recimo cca. 25 % automobila 😀

  • Tehnički, možda i niste u pravu. Naime, mislim da je široko poznato kako mnogi znanstvenici na toj instituciji vec imaju privatne firme u kojima obavljaju projekte paralelno sa svojom znanstveno-nastavnickom karijerom, cesto koristeci resurse (ljude, opremu) institucije, a zapostavljajuci duznosti koje imaju kao sveucilisni nastavnici. Možda su to samo zle glasine i njihovi zavodi zapravo nisu profesorski sweatshopovi pogonjeni robljem (studenti) i kvalificiranim robljem (postdiplomanti, doktoranti). Ma nek i jesu, ali prema onom sto se cuje, njihov jedini posao je izvlacenje para iz drzave i drzavnih firmi, tako da na neki nacin oni vec sada “startapaju” i “spinofaju” potpomognuti javnim novcem i “privređuju” javni novac , a ovo je samo jedan dodatni nivo…Naravno, novinarski spin o Appleovima i Nokijama je sjajan vic, kako smo od jutarnjeg vec i navikli.

   • Evo jedan slučaj koji puno toga oslikava. Jeste li znali da je predsjednica Savjeta Sveučilišta predsjednica Uprave Ericssona Nikola Tesla Gordana Kovačević? Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš je ispod Savjeta (u smislu u kojemu je i Sabor ispod Ustavnog suda), a poznato je kako Ericsson NT posluje itekako s FER-om. Ovo sve zajedno je otprilike slično kao da bi neki odvjetnik koji ima svoj odvjetnički ured bio istovremeno izabran za predsjednika Ustavnog suda. Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv suradnje ENT-a sa Sveučilištem (posljedično, i FER-om). Nemam ništa ni protiv Gordane Kovačević koju se može pitati nekad za neko mišljenje o nečemu (isto kao što se može pitati i odvjetnika iz primjera). No, zašto se sve mora pokrivati na ovaj način? Inače, nije mi poznato da su zaposlenici Sveučilišta, koji su članovi Savjeta, bili protiv izbora Gordane Kovačević.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.