Uncategorized

Ogroman dan u Europi – pozitivan sentitement će se prenijeti i u Hrvatsku

Jučer:

– DAX +2,41%
– CAC 40 +3,58%
– MIB +2,93%

a CROBEX -0,39%.

Trenutno na jadnu izvedbu Crobexa utječu prvenstveno zaostalost hrvatske investicijske javnosti, odnosno potražnje od domaćih individualnih ulagača i institucionalnih investitora. Dionice se i dalje percipiraju kao kockarska vrsta imovine umjesto kao najvažniji element dugoročne štednje i ulaganja.

A kad nema likvidnosti, smjer kretanja cijena određuju oni koji dionice moraju ili baš žele prodati, tako da se malim volumenima i prodajom na velikom bid-ask rasponu cijene otklizavaju na dolje (nema kupaca koji ‘baš moraju’ kupiti, pa ovaj proces radi sam na dolje).

S druge strane, tržište je prilično nelikvidno za veći broj stranih ulagača. Ipak, diferencijal koji se stvara (odnosno razlika potencijala) kad-tad dovodi do ulaska nekih od njih, a tome trebamo zahvaliti i rast početkom godine (ne zaboravimo da su cijene i sada značajno više nego možda prije pola godine ili godinu dana, pogotovo ako ne gledate Crobex nego dionice racionalnog odabira).

Ipak, dionice uglavnom predstavljaju realnu produktivnu imovinu, pa će stoga za njih biti kupaca, čemu svjedoče i zaredala javne ponude na Zagrebačkoj burzi. Zanimljivo je i da neke (brzo) rastuće kompanije već imaju i veči dividendni prinos nego oročenje u bankama (inače takav prinos nije čudan za padajuće ‘cash cow’ biznise, ali za očekivati je da će brzo rastući biznis koji isplaćuje samo dio dobiti u dividendu isplaćivati sve veću dividendu, za razliku od padajućeg ‘cash cow’ biznisa).

A čim je veći diferencijal, vjerojatnost kretanja u smjeru izravnavanja je veća. Pri tome, zato što dionice s nedavno postignutih vrhova klize na ovakav način, ako se opet pojave veći nalozi, mislim da će rast mnogih biti opet strelovit. A izgleda da nas i danas očekuje pozitivan dan na burzi.

Ipak, mislim da je jedna prepreka rastu tržišta određen broj velikih dionice koje su već na nategnutim valuacijama, a također mislim da je hrvatsko tržište vrlo neefikasno tako da se prilično lako mogu uočiti takve dionice. Stoga ulagači trebaju biti oprezni u kupnji perspektivnih dionica, a ne kupovati ‘indeks’.

Uočite također da su priče o ‘prestanku štednje’ u Hratskoj potpuno bezvezne, naime Hrvatska država ne štedi, ona naprosto nema. Tako da mislim da i dalje možemo očekivati smanjenje potrošnje, raspoloživog dohotka i pogotovo diskrecijske potrošnje, što će pogoditi one tvrtke koje o tome ovise, uključivo građevinu. Moj investicijski odabir su stoga i dalje tvrtke koje prvenstveno izvoze ili očekujemo da svoje prilike ostvare prvenstveno u izvozu (uključivo turizam).

Napomena: Ovo nije ulagački savjet nego komentar tržišta kapitala.

Kategorije:Uncategorized

152 replies »

 1. Kako tumačite malu zastupljenost investicijskih fondova u VPIK-R-A? U prvih 10 ih skoro i nema.
  Prema mojedionice.com P/B je 0.34, a EV/EBITDA 2.61. Cijena hrane raste, a Agrokor se preslaguje. U Vupik je uloženo 530 milijuna kuna, a tržišna kapitalizacija je 190 milijuna.
  Imam dionice, nije nagovor.

  • A što se još ima reći o toj bratiji, situacija je tragikomična. Kako su propustili najbolja ulaganja, a zakucali su se u najgora? Srećom, prošlo je vrijeme kad su se ljudi ravnali prema tome što rade fondovi i bojali se kupovati dionice koji oni nemaju. Danas je jasno da je super argument za dionicu ako u njoj nema fondova (s par časnih izuzetaka). Ta bratija je nejverojatna, a vrijedi se sjetiti i ovakvih izjava (zašto ne kupuju dionice Petrokemije iako su valjali u blatu Ingre, ulagali u fondove s net expense ratio i preko 4%, stavili depozite u Credo – jedina dva depozita koja su imali, osim onoga u skrbničkoj banci):

   Odgovor iz PBZ Croatia osiguranja malo je konkretniji: Kad smo kupovali, dobro smo procijenili da će tvrtka u sljedećem razdoblju bolje raditi. Već smo sad vlasnici gotovo pet posto tvrtke, članovima ostvarujemo 32,05 posto apsolutnog povrata i ne vidimo zbog čega bismo trebali još kupovati. Zar zato da bi netko mogao prodati svoju poziciju? pitaju.

   Tako da je zaista bolje da ih nema, a biranim dionicama je do sada to samo pogodovalo 🙂

  • EV za VPIK i PIVK na mojedionice nije dobro izračunat. Nisu pribrojene obveze prema povezanim poduzetnicima (AOP 094): 587M za VPIK i 670M za PIVK. Posljedično EV/EBITDA je znatno veći.

  • doći će i ona na red carpet kao ledo tisak jamnica konzum
   očito je trend da toda povećava svoj udio i misli to skupo naplatiti na londonskoj burzi znaći triba se bazirat na ostatak todexa i ne moš falit

   • Baš na tu temu – otvoreno pitanje pa ako netko može pomoći sa znanjem – recimo stvarno da je nekakav strateški plan Agrokora povlačenje sa ZSE i ulazak na Londonsku ili neku drugu burzu.

    Sa stanovišta nas kao malih dioničara, koju poziciju je lukavo zauzeti – čekati otkup i nadati se premiji ili držati (jer je sve to produktivna imovina)? Naime recimo da se VPIK izravno ili posredno preko agrokora izlista na LSE. Da li mi ovdje sa VPIK-R-A profitiramo ili ne (znam da je HT u istoj poziciji ali nikad si nisam do kraja razjasnio te mehanizme, tj. gdje je balancing da se ne desi da netko npr. kupuje ovdje a prodaje tamo ili obratno, gdje je već bolja cijena)?

    Sorry ak je pacersko pitanje, ali kad krenem korak po korak kroz to obično uđem u maglu 🙂

 2. I inače, zadnjih 365 dana glavni indeksi divljaju – očito se smart money iz zlata na vrijeme preselio u stocks:

  Dow Jones: +13,21%
  S&P500: +15,07%
  NASDAQ: +10,06%
  Deutsche Borse: +19,36%
  EURO STOXX 50: +16,58%
  Nikkei 225: +45,62% (!!!)

  Iako je ovaj rast fenomenalan, kad-tad će doći do zasićenja, a meni se i dalje čini da 1% portfelja veliki igrači i hedge fondovi mogu odvojiti za frontier markets, gdje ispada da spadamo, skupa sa afričkim zemljama i srenjoazijskim -stanovima (Hrvatistan = Apsurdistan, jel).

  A i ne znam kako izgledaju modeli tradera za valuaciju rizika zemlje, apropo našeg skorog postajanja dijelom unije (pravno, ne i monetarno nažalost), ali mi se čini da ne bi trebali producirati negativne rezultate po RH nakon 01.07.

  • Fascinantan je japanski rast indexa od cca 42% ali opet se puno toga iz povijesti ponavlja,amerika i japan su opet po nekoj objektivnoj percepciji budućnosti no.1,što je samo dokaz da nije sve u socijalizmu ima nešto i u kapitalizmu i ljudima koji ga baštine.

    • Pa naravno da je vezano uz pad valute, dvostruko. Prvo, kako su doinice realna, produktivna imovina, to predstavljaju odličnu zaštitu protiv inflacije i deprecijacije; drugo, time se povećava konkurentnost japanskih tvrtki (troškovna baza u Jananu im je niže, gledano iz dolara ili eura).

    • česta je zabluda da se slabom valutom može povećati konkurentnost. učinci su vrlo kratkotrajni i nose sa sobom više problema nego koristi. to je za slučaj Japana još očitije pošto on masivno uvozi sirovine koje mu automatski postaju skuplje kada slabi svoju valutu.
     zasto Vujcic ne bi HR učinio konkurentnijom da oslabi kunu za recimo 20%? 😉

    • Malčice su mi i komentari i sam članak cmizdravi u stilu “pa kako oni to mogu nama raditi i pokušavati imati bolju valutu od nas”. Fair game, suverene države.

     Mislim da ih je puno više frka monetaen unije yen-yuan. Kina i Japan sami za sebe (izgleda) su ravnopravni takmaci na tržištu sa USA, ali u bloku (a ak se dobro sjećam prošle godine se pisalo o takvoj monetarnoj uniji), stvari već postaju frkovite. Pogotovo ako se Rusija zainteresira, a odma je susjed.

    • Uopće je Japan fascinantan (nažalost po mene kao putnika i da 3 tjedna tamo čovjek ne ostavi samo sve iz novčanika nego i gaće na štapu…), i po povijesti i po sadašnjosti a i po budućnosti. O ekonomiji ovdje ne treba trošiti riječi na tu temu, meni je i dalje skoro zagonetka kako uspijevaju s tolikom zaduženošću držati ne samo jaku ekonomiju i članstvo u G8 nego još i bilježiti ovakav rast nakon i ekonomije i tsunamija i
     totalne panike s nuklearkama.

     Apropo nuklearki by the way, post-Fukushimski scenarij uključuje prijelaz na prirodni plin, za što su trenutno dovedeni u poziciju da bidaju po 40$/MWh dok Europa može tek oko 23 a Amerika “stoji na asku” (shale oil) sa proizvodnom cijenom od svega 7. Zamislite samo marže i cakljenje u očima vlasnika LNG terminala u USA koji ih upravo prenamjenjuju iz importnih u exportne. Ludnica.

     Kaj se Japana tiče, facinantno je i nažalost to da zbog prilične zatvorenosti društva (uvjetovanog običajima a i kulturom), pomalo odumiru – prirast je mali zbog ekonomije a slabo se miješaju s drugim narodima. To možda odražava i da su toliko pametni i napredni da će postati žrtva vlastitog uspjeha – u uvjetima blagostanja narod zaboravi da ipak treba održavati i osnovne funkcije (ne bih ovdje o biološkim temama ali malo guglanja i postat će jasno, izvitoperila im se tamo slika o nekim stvarima prilično jako).

     Ameri imaju obrnut problem uslijed blagostanja, tamo postaju manjina i polako se žale na uvjete na radnom mjestu (primjerice, medicinske sestre amerikanke žale se da na poslu ne mogu komunicirati s meksičkim kolegicama koje međusobno sve pričaju španjolski).

     Čisto onako, zgodno za pratiti “kud to vodi”.

     Bit će fora kad se za jedno 200 godina i mi nađemo u sličnim “problemima” 🙂

    • Zanimljiviji su Amerikanci, jer su ljudskiji. Japanci su Vulkanci 😀

     Pa medicinska sestra neka nauči španjolski, i tako u USA nema službenog jezika, svi su ravnopravni. Dvojezičnosti imamo i u našoj državi. U Istri su dva jezika čak službena, ne kao u Americi gdje nema službenog, pa se opet nitko ne žali što pored službenosti svoga jezika mora koristiti i onaj drugi ponekad. Nakon što su Hrvati postali većina Talijani s njima bez problema komuniciraju na hrvatskom. Još nisam čuo da se medicinska sestra u Puli žali da mora sa kolegicama pričati na hrvatskom. Nekad su bili većina, više nisu, to je tako, svijet se mijenja. Multietničke zajednice su lijepe ako se radi o civilizaranom kraju gdje ljudi jedni druge poštuju i svoju različitost smatraju zajedničkim bogatstvom i ljepotom.

    • @LukaL Što se tiče duga, to nije problem jer se zadužuju u svojoj valuti, za razliku od recimo Hrvatske ili Grčke.

     Što se tiče nataliteta, dugoročno se teško kladit na te stvari, baš zato što su koherentna nacija, moguće je da se stvari promijene preko noći. Nisu oni glupi, svjesni su tog problema, moguće da će naći rješenje. Europa je već našla rješenje za taj problem, imigracija iz nerazvijenih dijelova svijeta, samo bojim se da su si time stvorili daleko veći durgoročan problem.

   • Plematalex,nije jednostavan odgovor dali slabljenjem valute postižete pozitivne učinke na gospodarstvo,to jako ovisi o nizu faktora koje morate uvrstiti u formulu da bi mogli izračunati sve negativne i pozitivne učinke kada se odlučujete na tu mjeru,to nisu univerzalno primjenjive stvari i morate uvijek svako pojedino gospodarstvo promatrati unutar svih kompleksnih struktura i tek kada uvrstite sve “poznanice” možete izračunati jednađbu i dobiti odgovor na to pitanje.Što se tiče hrvatske tu ne trebate računati ništa jer se iz aviona vidi da bi nam ta mjera tri puta više naškodila nego donijela nekakve benefite,to može izračunati i osnovnoškolac ako mu date sve relevantne podatke i činjenice na uvid.Ta priča nije vrijedna ni rasprave u hrvatskoj ovakvoj kakva ona danas jest.Jedan od osnovnih i najvažnijih stvari za povećanje konkurentnosti unutar drušva je stvaranje pozitivnog ozračja i takmičarskog duha unutar tog istog društva,mislim da to do sada nije shvatila niti jedna vlada a mi takvo ozračje nikada nismo imali već se konstantno socijalistički zombiji trude da ga svojim teorijama urote još više naruše.To vam je kao na moru,kada imate bonacu i ljepo vrijeme svi izađu na more,kada imate nevrijeme i oluju samo morski vukovi?Pametnome dosta!Izgleda da je nama i to teško shvatiti i zato ja strašno zamjeram svim rukovodstvima htv-a,naše javne tv da oni nisu bili u stanju prepoznati taj problem i na jedan konstruktivan način pridonjeti stvaranju potitivnog ozračja u društvu nego su i oni upali u zamku klasnih ratova gdje se ova država počela dijeliti na “poštene građane i radnike” i “nepoštene tajkune i poduzetnike”,u prilog tome oni već zadnjih godina uporno reklamiraju jednu ideološku matricu koja je svoj vrhunac dosegnula sa emisijom peti dan,koju možemo nazvati raspravom bez rasprave,da se tu i tamo malo ne pobuni nino raspudić imao bi čovjek osjećaj da se rasprava vodi među jehovim svjedocima?U jednom momentu imali ste situaciju da se ta emisija prikazivala sa reprizama tri puta unutar četri programa htv-a,da nam se još malo učvrsti gradivo,i nemojte biti naivni da je to sve slučajno,i dr. borić sa instituta ivo pilar nije ni malo slučajna,žena skoro svaki dan izdaje neko priopćenje,ili u svezi strateških investicija,ili u svezi srđa,plomina,omble,budućih turističkih investicija itd,jako su se oni dobro organizirali i rasporedili a ono što se radi putem javne tv netko im dopušta.

    Da se razumijemo,ja nisam nikakva isključivi neoliberalista pa da sam toliko glup da se zalažem da se ne čuju i takvi stavovi i mišljenja,pa ako hoćete i totalno zastupanje socijalističke ideologije,naprotiv zalažem se da se čuje svačiji glas ali dajte malo ravnoteže,dovedite i drugu isključivu neoliberalnu stranu,dovedite i one koji su u sredini tog puta a ne uvijek jedne te iste koji samo ponavljaju;”rasprodati ćemo svu imovinu i postati konobari i kuhari u vlastitoj zemlji” i još im narod plješće za to a kako se osjećaju kuhari i konobari koji sa tim časnim i užasno teškim poslom prehranjuju obitelj koga je uopće briga,kako se osjećaju djeca od tih istih konobara i kuhara kada npr đuro tomljenović ili branimir bilić ponavljaju takve stvari i retorički se pitaju “pa nećemo valjda biti robovi,kuhari ili konobari u vlastitoj zemlji”,izgleda da to nikoga i ne smeta?Dokle god budemo imali tako pristran-socijalistički javni medij nema šanse da se u ovom društvu stvori pozitivan takmičarski-poduzetnički duh.Pa vidjeli ste kako su “najveći demokrati”
    ove zemlje napali zorana šprajca jednog po meni interesantnog.
    karizmatičnog novinara u reportaži o srđu a čovjek je samo postavio logično novinarsko pitanje “čemu referendum jer svima puna usta investicija i to je određeno prostornim planovima,u čemu je kvaka” i htio je samo dobiti suvisao odgovor na to?Drvlje i kamenje?Samo što ga nisu optužili da je na plaći investitora a na toj istoj tv napravljen je serijal pristranih sapunica na tu temu i tada se nitko nije bunio niti je optuživao nekoga da je pristran?Taj slučaj vam je tipičan primjer kako socijalisti zamišljaju demokraciju,”ili si sa nama ili si kontra nas”,pa imate tkz nepristrani gong koji je prije dvije godine dodijelio udruzi srđ je naš nagradu za širenje demokracije i aktivizma uz sljedeće obrazloženje;”svojim djelovanjem radi na zaštiti prostora srđa od divlje apartmanizacije pod izlikom gradnje golf igrališta”,pazite oni su im za to dali nagradu a već 10 godina su se radili prostorni planovi gdje niti jedan čovjek u dbk nije imao dvojbu da će se apartmani,hoteli i vile raditi na srđu,štoviše na tu temu imali smo masu javnih rasprava,što na gradskim što na županijskim razinama i nitko uopće nije dvojio ili sakrivao što su namjere investitora,to nikada nikome nije bilo ni dvojbeno?Ne poznajem čovjeka koji je mislio da će investitor graditi samo golf na srđu?Barem ga ja ne poznajem?To vam je isto kao da ja optužim neke graditelje aqua parkova da sam ja mislio da će oni samo izgraditi parkove i vodoskoke a nisam znao da su tu tobogani,prateći sadržaju i ostalo i zato još dobijem nagradu?

  • Dionice su tako dobre da im ništa ne mogu loše vijest 🙂 Loše vijesti su uvijek privremene, dionice kao klasa trajno su superiorne svemu ostalom. Kratkoročna kretanja? To je bar lako, dionice: osciliraju 😀

  • Tu nema nikakve sumnje, u zemlji zombi-poslovnih medija (pogledajte malo financijska izvješća i bojovničke istupe za zaštitu BANAKA glavnog urednika Banke, pa vidite što je nedavno bilo s Liderom itd.) vjerojatno i jesu ‘najjači’. Ali katastrofa je u tome kako su svi skupa neuspješji … redimo kad pogledate trashy pristup njihove jedine kolumne tržišta kapitala (to su neki jako hrabri autori koji su mislili čak i da mogu brusiti zube na meni) vidite gdje smo. Znači sad je izazov za Poslovni da postanu i relevantni u sadržaju, a možda jedan pokazatelj bude da imaju neku manje trashy kolumnu o tržištu kapitala, vjerujem da bi mnogi to bolje pisali za daleko manji honorar 🙂

 3. Koji bi tek ovo pozitivan sentitement moglo donijeti!

  http://hr.seebiz.eu/makroekonomija/paul-krugman-ipak-je-bio-u-pravu/ar-62608/

  Iz članka:
  “Još bolji primjer su one zemlje koje su prihvatile mjere štednje kao što su Velika Britanija i Grčka i na kraju završile sa recesijom a u slučaju Grčke i s depresijom.”

  Ahaaa, znači Grčka je zbog štednje u depresiji! Da su barem to prije otkrili… Hvala Bogu, mi ćemo sada biti pametniji nego Grcka, idemo mi udariti po potrošnji onoga što nemamo, jer ako štedimo i trošimo samo ono što imamo, to će nas dovesti u depresiju!A pogotovo će nas dovesti u depresiju ako trosimo samo ono sto imamo, a cijeli dan sjedimo na guz***

  • Meni je prvenstveno nevjerojatno da se priča o “štednji” a godišnje se zadužujemo po 20 milijardi. Zapravo je nevjerojatno da nitko u medijima ne spomene taj apsurd, već svi ko papige ponavljaju “mjere štednje” kao da će uz dovoljan broj ponavljanja to postati istina.

 4. http://www.business.hr/ekonomija/nobelovac-krugman-srbiji-predlaze-devalvaciju-dinara

  Te priče o krugmanu su više otrcana farsa ali uzmimo npr srbiju i poruke koje je krugman uputio njima a rekao je kao što vidimo i ovo;”da nemate tog duga nominiranog u eurima mogli bi ste devalvirati dinar i povećati svoji konkurentnost”,to je otprilike kao da ja kažem upravi konstruktora;”e da nemate vi taj dug prema bankama i da građevinu nije pogodila teška kriza vi bi danas mogli biti najuspješnija građevinska firma u regiji” Recite mi koja je razlika između te dvije poruke?Dali je to slično ili isto?Da vam to opet prevedem na pučki,krugman je poručio srbima;”da je moja baba muško zvala bi se duško”,neka mi i jedan ekonomist objasni kako zemlja koja nije ni započela strukturne reforme može povećanom potrošnjom vratiti gospodarstvo na održiv put i npr.kako će na taj način poravnati trgovinske bilance i izmjeniti strukturu iz dominantno potrošačkog-uvoznog i uslužnog sektora u dominantno proizvođački.Neka mi netko objasni kako?Meni to sliči kao da vatru idete gasiti benzinom ili da idete održavati na životu neodrživo?Ja ne kažem da u krizi treba imati proračun bez deficita ali ključ čitave priče je na što trošite taj deficit,dali na razvoj ili potrošnju?Ista je stvar sa stvaranjem viška likvidnosti hnb-a,kakva koristi od toga ako niste sproveli strukturne reforme i ako vam taj novac posisa država i hodajući zombiji koje ne može spasiti ni održati ni veli jože?Stvarno neznam ponekad o čemu ljudi uopće pričaju i o čemu mi uopće raspravljamo i zašto se raspravlja dali je monetarna ekspanzija dobra ili loša a da se ne govori o kojoj se zemlji i o kojem stadiju bolesti govori.Kao da je riješenje svih bolesti antibiotik ili nije,pa sada mi razmišljamo generalno dali ga je bolje popiti ili ne popiti a da pri tome i neznamo ni jesmo li alergični na antibiotik.To su po meni rasprave na razini pećine?Možda ja nemam pojma o ničemu,jer po struci i nisam ekonomista ali meni se ovo što sam gore napisao čini kao 2+2=4?Pa sada ako su 5 onda sam ja neznalica-analfabeta?

 5. Udruga “srđ je naš” jučer je objavila anketu po kojoj je 50% građana dbk protiv gradnje na srđu a 40% za gradnju a kako se to nama do sada prikazivalo ja sam “mislio” da su svi protiv,pazite uza nevjerojatno snažnu kampanju,mladenački revolucionarni bunt,ljude sa instituta ivo pilar,društvo arhitekata,zeleni,razne udruge itd i to po anketama ljudi koji su pokrenuli referendum odnos je 50;40,by the way moje skromno mišljenje je da neće izaći na referendum 50% birača jer masa ljudi koji su za gradnju golfa na srđu neće izaći na referendum jer se boje da nebi projekt propao iz razloga jer je puno veća motivacija za izaći onih koji su protiv projekta nego onih koji su za ili su ravnodušni-neutralni,tako koliko ja imam info oni koji su za gradnju na srđu javno pozivaju na bojkot referenduma a neki dan su i stanovnici tog naselja pozvali u priopćenju ljude na bojkot referenduma.Meni je ova priča nebitna ali samo vam želim reći sa uza svu ovu jaku marketinšku kampanju po anketama udruge srđ je naš još je 40% stanovnika za projekt a nama se to stalno prikazivalo kao da skoro nitko nije za taj projekt.

  • Jako dobro – eto živog primjera kako mainstream mediji (tv, novine) gube svoj kredibilitet na izuzetno očit način, pogotovo danas kad itekako imamo alternativnih načina da komuniciramo ideje i vijesti (eto i ovaj blog je možda i najbolji primjer toga).

   A kaj se ove blesave udruge tiče, kao i onih “trave i ovaca” bedaka iz Fužina, veseli me znati da ići protiv zdravog razuma ipak ima svoje granice, i da ipak nije ovo baš sasvim lijepa zemlja ludih ljudi, ima ih i dobrih. Dakle danas pišemo “win” za normalne 😉

   • Ja svakako ne izlazim na taj referendum jer je to za mene prekomplicirano pitanje,kao da me pitate da odlučujem o nuklearnoj fizici,narod je valjda godinama birao vlast i struku koja je donosila sve te prostorne planove i odobravale utjecaj na okoliš,tko sam ja sada da odlučujem dali je to eko prihvatljivo ili nije i kakav ima utjecaj na okoliš,to je isto kao da ste za vrijeme galilea pitali narod da se odluči “okreće li se ili ne”?Pokušavam čitavo vrijeme samo objasniti da su prostorni planovi davno donešeni i mi bi sada trebali da ih retroaktivno poništimo,defakto je to bit…Kada bi to postalo pravilo mi bi svako sedam dana imali negdje jedan ili pet referenduma o investicijama koje smo već isplanirali u prostornim planovima,da se rušio prostorni plan kada je zato bilo vrijeme i prije nego smo ga donosili,mislim da bi to bila potpuno legitimna priča a ovo danas je po meni jako neozbiljno i neodgovorno jer bi poništenje tog projekta bila snažna poruka svim investitorima da naši prostorni planovi postaju irelevantni i da ništa nije gotovo dok mi ne kažemo da je gotovo.Postavlja se pitanje tko bi sutra pristao pod tim uvjetima uopće i kupiti neko zemljište i započeti projektirati u skladu sa prostornim planovima a zna da sve to može za godinu,dvije,tri ili pet pasti na referendumu,meni je to čak i jako upitno dali je taj referendum u skladu sa ustavom,izgleda da jest a mene nekako logikom vuče da nije?

    • Tako je.

     Ovdje je ujedno i razlog zašto “izravna demokracija” putem npr. interneta (koju na moju žalost zagovara jedna simpatična mala strančica geekova, koji imaju i fora program za reformiranje sustava intelektualnog vlasništva) nikad ne bi dobro funkcionirala – pogotovo ne u naciji od 4 milijuna menadžera, ekonomista, povjesničara, nogometnih trenera, kuhara i missica (dakle svi “mogu” sve).

     Reperkusije promjenjivog ponašanja su otprilike kao da vi ili ja kao dugoročni investitor imate posla sa shizofrenim klijentom – svakih 5 minuta neko novo raspoloženje, ilitiga strategija, akcijski plan, promjena zakona ovog pravilnika onog, onda još luđi ispadi tipa referendumi o usvojenoj proceduri, zahtjevi za mjerenjem broja dlaka na šišmišima u špiljama i tako to… mislim, pa nekakav sustav zakona koji definira investicijsko okruženje (zajedno s monetarnim sustavom i gospodarenjem prirodnim resursima na teritoriju) bi trebao biti kao portfelj – izgradi se jednom i onda pomalo podešava, ovisno o prilikama na tržištu i/ili nekakvim egzogenim faktorima tipa geostrategije, portfelj energenata na teritoriju i u okruženju, prirodni resursi, prometni položaj, demografska struktura naroda, sustav obrazovanja… al sve je to džabe pričati, bisere pred prasad, na trajektu bez kapetana 🙂

    • ovdje nije pitanje direktne demokracije, već pitanje vlasništva, ako je netko legitimno postao vlasnikom parcele na kojoj je PP uređeno i planirano građenje, onda bi ta prava trebao štititi ustav jer tko danas sutra meni ili vama može garantirati da određena skupina glasnih građana neće tako ušetati u vaš ili moj stan i odlučivati na referendumu što ću ja s a svojim stanom.
     S tim da je referendum ovdje moderna inačica lomače na kojoj su se nekad palile nepodobne osobe pod izlikom da su možda vještice.

    • što sam htio još reći. demokracija, direktna ili indirektna, ne može funkcionirati bez kvalitetnog ustava koji štiti osnovna prava, s tim da ovjde prava ne definiram kako to definiraju socijalisti, pravo na rad , pravo na lagodan život na tuđi račun itd. mislim na prirodna prava, pravo vlasništva i sl.

    • Vedrane u pravu ste upravo nam te udruge i svi ti pozivi na referendum počinju sličiti na rimske gladijatorske borbe gdje se klicanjem mase čeka cezarov palac dole za konačno ispunjenje “volje naroda”,dobro ste to primjetili,uvijek je sve isto,i za vrijeme galilea sve je bilo isto,ljudi su uvijek isti,pogonsko gorivo koje nas pokreće je uvijek isto,nagoni su isti,isto je bilo i 1941g i 1945g,uvijek smo imali neprijatelje i masu(kolektiv) koja je čekala palac dole a na kraju svi kažu;nismo mi,bili smo zavedeni kolektivom,tako ako ova zemlja bankrotira i uđe u teško siromaštvo,svi će vikati;”nismo mi zaustavili investicije i razvoj hrvatske i potaknuli iseljavanje ljudi,mi smo samo htjeli da investicije budu eko”…,i oni 1941g nisu htjeli pobiti sve te nevine ljude jer su druge rase “nego su samo htjeli samostalnu neovisnu hrvatsku”,isto to su govorili i oni 45-te kada su krenuli u masovna ubijanja potpuno nevinih ljudi,uvijek je sve isto samo nekada naj….o malo više a nekada malo manje ali u pravilu uvijek naj….o svi?

  • http://www.index.hr/vijesti/clanak/anketa-pred-dubrovacki-referednum-o-golfu-na-srdju-50-posto-protiv-a-40-posto-za-/674390.aspx

   Ona priča kako na Jadranu ne želimo masovni turizam (koja se godinama vrtila) već da se trebamo okrenuti elitnom turizmu, ja već mjesecima ne čujem? Sad kad se imamo prilike polako okrećati elitnom turizmu, golferima koji znatno više troše od ostalih turista, koji dolaze prvenstveno van turističke sezone, neki nisu ni za to pa se posvećuju maksimalno da stopiraju projekt kako god znaju, vrše medijsku propagandu i što sve ne.

   Baš me zanima ishod referenduma u nedjelju.

   • Bit će čeka se kakva nova strategija turizma 😉

    BTW, ne znam da li pratite, ali na nekom od portala danas je izašlo nešto o strategiji inovacija – dva mjeseca pred članstvo i škvadra je sad piše, e pa vjerojatno se tako pisalo i svaštanešto ranije, zato nam i je kak je.

   • Ajvika ja mislim da znam rezultat,neće izaći 50% ljudi,dogoditi će se bojkot referenduma,to mi masa ljudi govori,sve je više ljudi za projekt,znam već pet šest ljudi koji su promijenili mišljenje,oni mišljenje mijenjaju kao čarape,sada će glasati za golf resort jer im se ne sviđa capor i sve te udruge,veze oni i nemaju o projektu niti su ikada imali,uvijek glasaju protiv nekoga,do jučer su bili protiv projekta a sada su se okrenuli protiv capora i udruga,sada im se oni gade,hrane se konfliktom a j se njima za projekt,to je u drugom planu,to je NAŠA rvatska…,sada ćemo ući u fazu da su za sve krive udruge,više nam neprijatelj neće biti neoliberalizam nego udruge,nama je važno da imamo neprijatelja i protiv nekoga glasati,sve ostalo je nebitno,to smo mi…Nisam gledao ovu emisiju ali jutros na kavi sam čuo da je capor ispao smiješan,da mu je nastup bio kao uvrijeđeno dijete kada mu ponestanu argumenti,ne znam nisam gledao ali vidim da su većina komentara ispod ovog teksta takvi,slične komentare sam i ja jutros čuo;

    http://www.portaloko.hr/clanak/sučeljavanje-capor-vs-kusalić-svi-argumenti-đura-capora-pali-u-vodu/0/44821/

    • Sada se u dubrovniku špekulira da taj capor ima političke ambicije i da je njegov politički angažman gotova stvar,ako je to točno to će biti zadnji čavao u lijes svim tim udrugama.Zamrziti će hrvati udruge i opet ćemo naći krivce u nekome drugome a ne u sebi,udruge će pokopati isti porivi na kojima su i one same nastale a to su jal,ljubomora,zloća i protivljenje svemu i svačemu.Ne znam koliko je istina da će se capor politički aktivirati ali ako to napravi to će biti snažna poruka javnosti zbog čega nastaju udruge i kakve se ambicije kriju iza toga,sutra da se osnuje i napoštenija udruga svi će reći;”znamo mi što se iza toga krije”,mi smo svijetski prvaci u mazohizmu,u što god dirnemo svugdje zamutimo vodu…

 6. pozdrav svima, dotaknuo bih se dvije stvari:

  1.) “Pozitivan sentiment će se prenijeti u HR” : to ćemo sigurno odraditi, ali treba paziti izaći na vrijeme, jer kao što je Nenad vizionarski spomenuo, ZSE-u kroz narednih par godina slijedi rasformiranje, “priča” ala ISTT, MAIS, TISK itd. će biti sve više, a uzevši u obzir tko nam vodi tržišta kapitala i sve ostalo ne vidim da će itko biti spreman provesti transformaciju ZSE-a, gdje bi se npr. koncentrirali na nove start-up-ove koji bi hvatali niše i koristili geografski položaj i bio-raznolikost ove državice koja pored svega tu i tamo čak i ima poneko rudno bogatstvo … Osobno, mišljenja sam da nema razloga da propadnemo, ali ćemo propasti sigurno, takvo nam je vodstvo.

  2.) Tečaj. Nastojati ću biti kratak; čim nešto treba “braniti” tu nešto ne valja.
  Dodatno: pogledajte tečajnu listu i uočite kakvim sve gospodarstvima HRK trenutno parira u omjeru 1:1, a nekima i više, dok nam je istovremeno gospodarstvo u odnosu na te iste zemlje kojima “tečajno pariramo” mnogostruko lošije.

  lp

 7. Ovi stvarno ne odustaju. Evo ih u “Spektru”. Fužine im propale, a derišta se i dalje dernjaju, bacaju po podu i lupaju rukama i nogama… te falilo im 45 glasova ( od koliko?), te nije organiziran sa lokalnim izborima… tko i što će im još biti krivo? Beusan i Messijeva ozljeda? Nadam se da će i u Dubrovniku proći isto, da će zdrav razum prevladati. Lijepo su si to zmijoljupci zamislili. Mediteran kakav je negda bio, ali njima Dubrovačka republika, a žiteljima Bosanke kameno doba i pećina. Gledam i ove iz Ine. Viču, neće Mađare, hoće da je opet naše. Na koji način, valjda kao u Argentini ? Pa da naši opet naplaćuju ulaznicu od 5000 maraka, kao što je bilo 80-ih? Cijelu Šubićevu da pošalješ 200 metara dalje u Zvonimirovu, ne bi se osjetilo nikakve štete. Ova zemlja je čisti paradoks. Ovdje se bune samo oni kojima je dobro. Ostali nek’ im budu roblje i ovce za šišanje. Ovo je gore nego u starom Egiptu jer je tamo samo jedan bio faraon. Ovdje ih je stotine tisuća, ne samo faraona, nego i svetih krava i zlatne teladi.

  • Dandy,zar ne primjećujete da se mi kao društvo pokušavamo dijeliti i identificirati sa kolektivom za kojeg smatramo da pripadamo,npr. imate braniteljsku populaciju koja isto tako ima svoju kolektivističku identifikaciju sa svojim zahtjevima i viđenjem kako treba upravljati ovom zemljom,imate danas isto tako jednu paralelnu građansko-intelektualnu hrvatsku koja isto tako želi slično,to je ona kvazi intelektualna hrvatska koja bez pardona umalovažava konobare,kuhare,čistačice itd,čak njima to uopće nije ni sporno što ponekad o tome govore,pišu…,njima je normalno reći;”pa nećemo valjda biti sluge,kuhari i konobari u vlastitoj zemlji”,pa neki voditelji na htv-u bez pardona su nam slali takve poruke i nevjerojatno to nikome nikada nije bilo sporno niti je tko osjećao potrebu da ukaže na to da se time vrijeđaju časni i pošteni ljudi koji rade te poslove,nama je ta vrsta kolektivizma u krvi,svi se sakrivamo iza nekog kolektiva i svi imamo neke udruge iza kojih se možemo sakrivati i svi su protiv nekoga-ovih drugih,ili ovi drugi nisu branili,ne vole hrvatsku i nisu hrvati od tri metra ili nisu dovoljno intelektualno dorasli razno raznim jahačima državnih jasli pretežito obrazovanih za humanistički-društvena područja a upravo tu privilegiju da se bave tim poslovima koje istinski vole omogućili su im ti isti konobari,kuhari,
   radnici i poduzetnici koje u trenucima “inspiracije” možda i nesvijesno vrijeđaju.Hrvatski kolektivizam je neuništiv,kao da nam fali partija,srbi,sjever-jug,samo da smo podijeljeni i hranimo se neprijateljima?Pa na prvom referendumu smo imali 98% ljudi za samostalnu hrvatsku a mi smo i nakon toga nastavili mjeriti hrvatstvo u metrima,imamo danas udruge koje se hrane poduzetnicima i mrze kapital iz dna duše,po njima ispada da bi svi trebali pisati pjesme i nitko u vlastitoj zemlji nebi smio biti kuhar i konobar,valjda bi i onaj sa osnovnom školom morao postati asistent na fakultetu političkih znanosti,barem to?Zamislite čime se mi služimo u borbi protiv kapitalizma;huškamo ljude da mi strancima nećemo biti konobari,kuhari ili čistačice i vrtlari?Pa da ideš razmišljati sto godina o ideološkoj propagandi nebi ti takvo nešto palo na pamet?Granica vjerovali ili ne?Tako je mene iza rata jedan branitelj uvjeravao da su vlado gotovac i dražen budiša teški jugoslaveni?Ma zamislite?Što nama može pasti na pamet teško se smisliti u najvećim kuhinjama ideološke propagande komunističke partije?Nisu ni oni bili tako lucidni?Nevjerojatna obrana vukovara proučava se na svim ozbiljnim svijetskim vojnim sveučilištima a mi smo to odmah u startu proglasili “predajom i izdajom” i još dan danas vjerujemo u to?Nevjerojatno?Sve je urota,sve je izdaja,svi su jugoslaveni,svi su beskrupulozni kapitalisti,ništa nama ne valja?Samo su nam državne jaslice konstanta u koju vjerujemo da je održiva?Tu svi nađemo svoje mjesto pod suncem a ako taj suncobran nije dovoljno velik kako mi to zamišljamo odmah se grupiramo u kolektiv i udri po neprijateljima?

  • Dandy,danas je najveća opasnost za eu obijest,masa ljudi se školovalo za humanističke i društvene znanosti,pročitali su na milijune knjiga,izmješalo im se u mozgu sve i svašta,život je postao prilično lagodan,svi imamo i automobile, klima uređaje, frižidere,perilice itd i što nam sada preostaje nego imaginacija i mašta,traženje kruha preko pogače.Pa vidjeli ste one mladiće koji su postavili eksplozivnu napravu na trgu,bogate obitelji,od obijesti više nisu znali kako ispuniti životni sadržaj pa se išli malo igrati bombaša,tako bi se danas mnogi igrali revolucionara,che geuvara im je in,malo su o tome pročitali i sada samo čitaju gradivo o velikim povijesnim ideolozima različitih revolucija,tako život dobija smisao i sadržaj.Ja čitavo vrijeme govorim da europu može uništiti samo obijest i populističko-revolucionarni duh i to ljudi koji su sebe svrstali u kolektiv i nazvali ga “srednji sloj”,ako se hoćemo našaliti to možemo nazvati gemištom,niti su vino niti su voda ali važno je kolektivu u koji se svrstavaš dati legitimitet kroz naziv “srednji sloj” a kada netko upotrebljava riječ “srednji” u startu preudicira da se nikome ne zamjera,to je perfidna priča-mit o časnim,poštenim,umjerenim i skromnim ljudima koji su eto u životu “srednji” a upravo ti srednji su razvalili europu jer su se natovarili na državne jaslice svom svojom težinom i za njih potežu svi u društvu a njima nikada dosta.Izmislili su na milijune agencija,zakonskih regulativa,instituta,umrežili su sustav paukovom mrežom i izmislili na milijune radnih mjesta i kada god zapne kažu da su oni “srednji sloj” a upravo oni o svemu i odlučuju,čitav sustav drže u svojim rukama,imaju trostruke zaštite,štite ih političari jer su značajno biračko tijelo a 99% političara dolaze u politiku iz tkz srednjeg sloja,štite ih sindikati jer su najače organizirani,štite ih razno razne udruge jer je članstvo tih udruga sastavljeno od njih samih,zaštićeni su kao polarni medvjedi a uvijek su nezadovoljni i uvijek žive izvan gospodarske stvarnosti zemlje….Kažem vam spleli su takvu paukovu mrežu zakona,regulacija i izmislili na milijune birokratskih procedura i poslova,udruga,promatrača i nevladinih organizacija tako da im ni radijacija ne može ništa.Oni su i vlast i paravlast,sve u jednome,i vino i voda a svi viču da su “srednji sloj”,pa pogledajte eu parlament,svaki zastupnik ima pravo zaposliti četri savjetnika i imaju buđet za to od 20 tis eura,kažem vam jači su od radijacije,mutanti….,i sada će na tisuće vujanića i ruža tomašić sa četri savjetnika nama pisati zakone i praviti paukove mreže,da bi opravdali smisao postojanja svih tih radnih mjesta trebaju svaki mjesec donjeti barem sto novih zakona i regulacija,tako da kada idemo u wc moramo na ulazu izvaditi osobnu kartu i prijaviti kojom tehnikom kakimo ili piškimo?Oni su već druga generacija i smatraju da je sve to “normalno”,više i ne kuže da nas to vodi u propast?Što se više budemo školovali za humanističko-društvene znanosti to ćemo morati sve više izmišljati radna mjesta a sve manje će nam niknuti tvornica a sve više udruga,nevladinih organizacija,agencija,instituta,birokratskih procedura dok ne otiđemo u p.m. svi zajedno…

   • Ako zbog ničeg drugog zbog Antuna treba izmisliti nekakve novine. Za koji tjedan Stanković bi već dogovarao termine po Dubrovniku 🙂

   • Uf, koliko toga; Antune! Kad ste već adresirali komentare na mene, red je da, iako mi se ne da, pokušam artikulirano razmijeniti koju pametnu u dijalogu sa Vama.
    Kažete, kolektivizam i pripadnost istome. Ma ja mislim da Vam je kod nas sve manje-više travestija i hiperinflacija svega čega se sjetiti možete, branitelja, udruga, obrazovanja i kvaziintelektualaca, srednjeg sloja,… dekadencije i dekadentnih ljudi općenito, zbog koje su, znamo iz povijesti , propale i grčka i rimska civilizacija, jer su odjedanput svi htjeli biti pjesnici i filozofi, uključujući i vladare; nitko više nije htio ratovati, raditi zemlju ili prikupljati poreze po provincijama. Tako da mislim da taj kolektivizam uopće nije iskren, nego je samo druga riječ za lobiranje, u čijoj pozadini su vrlo lukrativni i prizemni interesi, koje možemo skratiti i staviti pod zajednički nazivnik cicanja državne sise i života na tuđoj grbači, bez obzira na cijenu, bez obzira koliko se ova sirota država još morala zadužiti, bez obzira koliko još Vlada morala pojačati poreznu i paraporeznu presiju, bez obzira koliko još mladih ljudi moralo u emigraciju glavom bez obzira, bez obzira koliko još ljudi ostalo bez posla… Te ljude nije ni za što briga, nego za sebe i svoj interes i svi drugi, što se njih tiče mogu i krepat’, ako će time njima biti i ostati dobro. Beskrupulozni su, bešćutni i nemilosrdni i zato ne treba imati milosti ni za njih. I još sa toliko bezobrazluka i bestidnosti sa svojih olimpskih visina ismijavaju konobare, kuhare i općenito pošteni rad. Da preko tih konobara i kuhara svake godine u ovu zemlju ne uđe 5-6 milijardi € tuđih para, pa kruha bi bili gladni, i mi i oni. Kažu, nećemo robovati strancima. Ne, nego ću robovati tim idiotima. Tak’ lud nisam. Ak’ sam ovan u horoskopu, ne znači da sam ovca. Šupci i seronje, zato i ne plaćam pretplatu, nego tu lovu i još pride potrošim na manču konobarima. I samo i jedino pod krinkom kolektiviteta i pripadnosti istome je moguće da onaj iz udruge pripadnika gardijskih brigada sebi uzme za pravo da u moje i Vaše ime kaže, da za prvi maja ide rušiti Vladu. Ma, kako se samo usudi uopće govoriti, a kamoli nešto činiti u moje ime? Da sam kojim slučajem katolik ili bilo kakav vjernik, kako se onaj pop samo usudi kazati da i on na prvi maja ide rušiti Vladu, kad već ne može u moje, a onda u Vaše ime, Antune, koji jeste katolik? Naravno, idu i sindikalci rušiti Vladu, u ime škverana i gredeljevaca naravno, iako im je ta ista Vlada poslala najbolje prijatelje Debeljaka i Hrkača, veće im prijatelje od svih severa (muških i ženskih) i ribiča na svijetu zajedno. Iako su to i šljakeri vrlo brzo skužili, nema veze, ne brine to njih puno. Kad svrgne Milanovića, tada će robespierre ribič i Debeljaka i Hrkača ekspresno na giljotinu, nema veze što mu ti isti zarađuju za plaću i život. Sigurno ide i baba Sarnavka rušit Vladu u ime onih sirotih žena bez posla i obrazovanja, koje su bivši muževi tlačili i tukli. I ona govori u njihovo ime, a to pravo valjda vuče iz toga što im je, preko udruge, pomogla besplatnim smještajem i pravnim zastupanjem. Vraga besplatno,na kraju je opet Vlada i država sve platila. Ono štu su te žene doista dobile besplatno, je Sarnavkino tlačenje njenim vlastitim svjetonazorom i talibanskim feminizmom. Ni za nju nije bitno da možda neke žene ne dijele njen svjetonazor, ne žele karijeru, a žele djecu, obitelj i biti lijepe k tome, a najmanje što žele je imati bilo kakve veze sa bilo kakvom politikom… Samo su imale nesreću da su naletile na idiote. Svejedno, kad sredi Milanovića, Alijev je sljedeći, sve u ime tih žena, iako pojma nemaju tko je taj. I što je, dovraga, Azerbejdžan. A onoj njegovoj plastičnoj, napirlatanoj flundri će se napiti zadnje kapi krvi. Dolaze i ekolozi-zmijoljupci rušit Vladu u ime ptica pjevica, ćelavih guja i kosmatih šišmiša. Naravno, event ne može proći bez Lesara i njegovih, a kao protuteža bit će i puno poštene inteligencije, sve redom oboljele od sindroma lude matere, sa svim svojim zvučnim titulama i, što kupljenim, što prepisanim, što bezveznim i znanstveno irelevantnim doktoratima. Pa, koliko se tog ludila namnožilo, pitate? Nije to nikakvo ludilo, sve je to vrlo hladno i proračunato, svi oni se bore da ostanu na našoj grbači i nastave nam piti krv na slamku. A lažno govoreći u naše ime, svoj istinski interes, lažno predstavljaju kao opći. I to vam je to. Da se razumijemo, sve te organizacije i udruge trebaju postojati, neka cvate tisuće cvjetova, netko reče. Neka zastupaju i pomažu različite interese, projekte i skupine ljudi na konstruktivan i argumentiran način. Ne ovako rušilački. I još ih parama moraš hraniti, inače prijete anarhijom. E, ja neću, ne pristajem na reket, jer što kažu Srbi, sve Vam je to go’ pacov. Ono što nam jedino kao pojedincima preostaje je misliti nam vlastitom glavom i zdravim razumom, nazivati glupost glupošću, i to govoriti svakom tko nas hoće slušati. A što se egzistencije tiče, kod Vas kažu, ne crkni magarče, dok trava naraste. Treba u međuvremenu živjeti i stvarati, a ako ćemo čekati da stvari dođu na normalu, proći će nam život. Ja sam za sebe našao prilično kreativan način preživljavanja, u kojem većinu prihoda ostvarujem ispod radara. I znate što? Uopće se zbog toga ne osjećam loše, jer svaki put kad ogladnim, ožednim, poželim se ugrijati ili oprati, a bogami ne želim živjeti ni u mraku ni u pećini… ali baš svaki put kad išta od toga trebam ili poželim, na ionako preskupu robu ili uslugu, platim još i 25% PDV-a. A u normalnim državama, da ne kažem civilizacijama, to je skoro pa normalan i dovoljan porez. I, kao što gore rekoh, odbijam biti ovca.

    • Nebi htio da se ovo moje pisanje protumači da sam ja protiv ljudi koji rade u javnim i državnim službama,dapače neki dan sam išao obnoviti osobnu kartu i te žene koje rade na šalterima rade rudarski posao i da im se plaća pet kuna po stranci bile bi bogatašice,30-40 ljudi im je non stop u redu,pojedu sendvič za ručak 10 min i vraćaju se na posao,rade pakleni posao,da ne govorimo o mnogim fantasičnim lječnicima,izvanrednim profesorima,medicinskim sestrama,poreznim službenicima koji su zatrpani,većina njih koji savijesno rade svoj posao su maksimalno potplaćeni ali sustav je takav da stalno jedni te isti oru za neke,međutim ne može se platiti nešto što je nemoguće,što država jednostavno nema,nije zaradila,podigla je poreze do granice pucanja čitavog gospodarstva,ne može se na silu napuniti proračun,jednostavno novaca nema,vlada je npr spustila plaće u tim sektorima 3% a oporezovala je dobit poduzetnika i to retroaktivno 12% i sada je taj porez na isplaćenu dobit 32% a dobit je danas u hrvatskoj rijetkost?Sa jedne strane imamo smanjenje 3% a sa druge dizanje poreza za 12% i opet se napada vladu da uzima najsiromašnjima što ne odgovara istini?Profit svih poduzetnika su oporezovali sa novih 12% poreza,to nikada nitko nije spomenuo,nikada nitko od tih malih obrtnika i malih poduzetnika nije prijetio prosvjedima itd,ne mogu ti ljudi stići prosvjedovati jer njima je tri dana prosvjeda bankrot,svaki dan mnogi stave ključ u bravu,kuće su im na hipotekama,familje ugrožene a porez im je dignut za 12%,i ovako ih većina grca u dugovima,posluju u minusu i čekaju bolja vremena.Ne želim umalovažavati javni sektor koji je itekako važan ali ne može javni sektor živjeti u drugom svijetu i na drugoj planeti,o tome mi ovdje govorimo?Nitko ne omalovažava društvene i humanističke znanosti ali je neodrživo da u ovoj zemlji od 200 tis studenata njih 60% studiraju upravo te fakultete a ne možemo se baš pohvaliti da je veliki broj naših ljudi iz društvenih i humanističkih znanost svijetski poznato,ne kažem da nema i takvih ali ne možemo se baš pohvaliti da ih svaki dan netko iz stranih medija zove da kažu nešto pametno,da im se knjige prodavaju vani u milijunima primjeraka itd,itd.To je neodrživo za jednu zemlju kao hrvatska,pa ne mogu neki ljudi živjeti na drugoj planeti i govoriti da se njih ne tiče što država nema para i što se zadužuje,svi bi mjerili kvalitet rada vlade a nitko nebi pošao mjeriti svoj doprinos društvu a svi smo na neki način uvezani….To je bit čitave priče!

    • Slažem se dandy, također i u politici. Neki misle da i sadašnja SDP-ova vlast naprosto nesposobna, ali vjerojatnije je da se ona ponaša proračunato klijentelistički s obzirom na svoje glavna glasačko tijelo, a to su državni službenici. Tj. oni pokušavaju maksimizirati kratkoročne ciljeve, ali s nadom da će se dugoročno situacija riješiti sama od sebe (ali neće).

    • Nenade tu ste sto posto u pravu,isto mislimo,vlada je i po mome dubokom uvjerenju uvjerena da će se hrvatski problem riješiti kozmetikom,i sam sam stekao to mišljenje,mislim da su oni našli alibi u drugim zemljama eurozone i ako primjećujete vrlo često se referiraju upravo na njih kao da ne razumiju razlikovati eurozonu i zemlje izvan eurozone,njihova značenja,mogućnosti i alternative.Mislim da oni danas razmišljaju ovako;”treba čekati rasplet u eu pa će se valjda zavrtiti nešto” ja se samo bojim da im se skoro ne zavrti u glavi?Sjećam se kada je milanović napao stiera da on ne razumije hrvatsku kompleksnost i život jer se tu nije rodio a sada ja počinjem sumnjati da milanović to još manje razumije jer ide lječiti karcinom sa aspirinima a to je siguran put u propast.Ali da ga ne pokudimo baš u svemu moram priznati da je imao hrabrosti da par dana prije masovnih prosvjeda kaže da mu je žao da na početku mandata nije sproveo puno jače rezove?Davno nisam čuo takvu političku hrabrost i ant-populističku izjavu,to ivo josipović nebi rekao da ima bianco doživotni mandat,još da dobijemo političare koji su u stanju preuzeti odgovornost i brže,energičnje sprovoditi reforme u djelo a ne da samo to ostane na pukoj retorici “što i kako bi trebalo” jer svi manje više znamo što bi i kako trebalo samo nema nitko petlje to sprovesti,znala je i jadranka kosor i martina dalić što i kako bi trebalo pa su se tresla brda a rodio se miš,važnji su bili izbori od budućnosti zemlje,sada igra film sa malo hrabrijim glumcima ali su užasno spori i neodlučni što je u pravilu najgora opcija za gospodarstvo?

 8. http://www.index.hr/vijesti/clanak/iz-dubrovacke-perspektive-zbog-cega-treba-glasati-protiv-golfa-na-srdju/674640.aspx

  Evo opet malo o konobarima,kuharima,čistačicama itd,itd,znaju li ovi ljudi uopće što pišu i da sa ovakvim pisanjem vrijeđaju časne i vrijedne ljude koji svakodnevno rade težak posao da bi prehranili sebe i svoje familje i da nema tih konobara,kuhara i čistačica nebi bilo ni hrvatskog turizma a onda bi ova zemlja živjela kao nigerija?Kolektivno ludilo povampirenih socijalističkih birokratskih zombija!

 9. http://www.index.hr/vijesti/clanak/iz-dubrovacke-perspektive-zbog-cega-treba-glasati-protiv-golfa-na-srdju/674640.aspx

  Jako je indikativno priopćenje hrvatskog helsinškog odbora u koja područja bi mi morali ulagati a čičak predsjednik tog hho-a inače svoj novac je uložio u proizvodnju alkoholnih pića na bazi rakije,čovjek proizvodi i prodaje rakiju i to u zemlji koja ima 500 tisuća alkoholičara a upućuje nas da ulažemo u nano tehnologiju,obnovljive izvore itd.Rakija može,to je zdravo i eko a golf vile,hoteli,e to ne može jer to je zagađenje i kolonijalizam?Udrimo po rakiji jer ako nam ovi sa golfom zagade vodu neće nam drugo ništa ni preostati.Tako je mene jedan suborac u ratu na moje primjedbe da puno pije uvjeravao da on pije rakiju ujutro na tašte zato da dezinficira usta i opere zube i da je to zdravo da zadravlje ne može biti a da su te paste sa kojima sam ja prao zube čisti otrov a pogotovo te koje smo mi “navodno” primali u ratu a da se zapad riješio na nama svog smeća kojeg su imali na zalihama,još je mene uvjeravao da se prebacim na pranje zuba rakijom?Tako nas danas čičak upućuje u što ćemo mi ulagati?Golf ne može a rakija,e to može?

 10. http://www.vecernji.hr/vijesti/bebic-sdp-ov-plan-21-otoke-ukinuti-zivot-njima-clanak-544912

  Nema tu kraja subvencijama,pa zar ne vidite da svi viču da smo bez subvencija mrtvi-gotovi?Sviraju zračne uzbune a država nema više odakle,game is over?Pa to nebi izdržala ni saudijska arabija da utrostruči dnevnu proizvodnju nafte?X puta sam se vozio sa trajektom na otoke tokom zime i bio među dva do tri auta na trajektu a imamo linije po tri puta dnevno tj tri puta tamo tri puta vamo,znači šest vožnji?Tko to može financirati?A mi još vičemo da hoćemo mediteran kakav je nekada bio a na otocima nam u prosjeku živi 50-150 ljudi?A mi zagovaramo “održivi-eko razvoj” a trajekti nam zimi voze pet putnika na otok i još nismo shvatili zašto je to tako?Pa nije se ništa napravilo na tim otocima od 70-tih jer mi čuvamo jadran i “eko”,imamo otoke malo manje od malte na kojima živi 200 ljudi?Sve je eko a nigdje ljudi a sebični vikendaši iz gradova i oni koji dođu na otoke mjesec dana u godini,u koje ubrajam i sebe stalno viču da sve mora ostati nedirnuta priroda i uporno čine sve da sve ostane nedirnuto,imamo zemlju veličine za komodan život 40 milijuna ljudi a skoro da bi sve proglasili nacionalnim parkom,fali nam uvijek prirode i zelenila.Tako u dubrovniku viču da se grad nema gdje više širiti a od prevlake pa do stona imamo dužinu cca 100 kilometara,voziš autom 20 km a nigdje kuće,sama nedirnuta priroda i zelenilo?Divlje svinje imaju svoju nudističku plažu i bojim se da i one ne krenu na referendum o odcjepljenju jer je i njima čudno da sto godina nitko ništa nije izgradio,i one bi se malo bavile turizmom,barem da iznajmljuju suncobrane na plažama?

 11. Jeste li gledali slučajno dnevnik hrt-a ako niste pogledajte prilog,pazite voditeljica kaže da je po anketama neizvjestan rezultat referenduma na srđu i da su šanse pola pola i da doslovce svaki glas može presuditi,pazite radi se u čistoj navlakuši i o potpuno netočnim informacijama jer koliko ja znam izašla je samo jedna anketa po kojoj je 40% ljudi za gradnju a 50% ljudi protiv gradnje,voditeljica sigurno jako dobro zna da će oni koji su za gradnju i neutralni većinom bojkotirati referendum i sada sa tv ekrana govori o “izjednačenim anketama” o kojima nitko nije čuo,koliko ja znam izašla je samo ova anketa o kojoj sam ja govorio.Dali je ona to slučajno to željela prikazati kao izjednačeno i “da o tome može presuditi svaki glas” presudite sami?Ako je njome izjednačeno 10% prednosti onih koji su protiv gradnje onda su i laburisti prestigli hdz u anketama?Sve vam ovo pišem da shvatimo kakvo neovisno novinarstvo mi imamo?Do jučer su nas uvjeravali da su “svi dubrovčani protiv srđa” a sada nas uvjeravaju da je “sve izjednačeno i da je svaki glas presudan”,razumije se i zašto?Ovakve stvari konačno treba početi razotkrivati!Do jučer su svi bili protiv a sada je pola-pola?Da ti se pamet smrzne čime se ti ljudi bave?

 12. http://www.index.hr/vijesti/clanak/veliki-intervju-zorana-milanovica-zao-mi-je-sto-nismo-vise-rezali-a-sindikati-prosvjeduju-kad-glavesine-odluce-da-im-je-to-interesantno/674788.aspx

  A ovako nešto još nitko odavno nije rekao, niti smogao hrabrosti reći gdje je najviše pogriješio i to u momentu kada su se svi digli na noge i prijete vladi prosvjedima.Ovo predsjednik josipović nebi rekao da mu bianco damo doživotni mandat,on jedri niz vjetar.Nažalost moramo se hvatati pozitivnih rijetkih bljeskova ljudi na vlasti i iskrenosti prema hrvatskim građanima.Ovo je hrabrost i iskrenost!Bolje i to nego da nas dva mandata drže u andersenovim bajkama.Zašto ovo govorim?Pa naravno da bi svi željeli bolju vlast ali bolju trenutno nemamo,ovu je narod birao i treba dati podršku ovakvim anti-populističkim izjavama jer one su na hrvatskoj političkoj sceni rijetkost.Da se razumijemo slično sam pisao kada je jadranka kosor i hdz bio na vlasti,rušenjem nečega ništa nećemo postići,problem je u nama a ne u vlasti,jedino nikada nismo u stanju birati hrabre i odlučne ljude,tuđmana smo pogodili i za to vrijeme rata bio je za nas idealan predsjednik,naravno griješio je i on ali jako malo sa obzirom u kakvom je stanju preuzeo državu i sa obzirom da je i on ipak bio stara garda,titov general ali za to vrijeme sa vremenske distance bio je idealan,lako je tražiti tisuću zamjerki ali on je formirao državu,institucije,uveo hrvatsku valutu,dobio rat,privatizaciju drugačiju nije ni mogao sprovesti a da je nije sproveo danas bi se umjesto rh pisalo u dodatku =brodogradilište…

  • O sindikatima…. http://www.jutarnji.hr/vilim-ribic–nije-tocno-da-drzava-nema-novca–drzava-ga-uvijek-ima–uostalom-moze-ga-uzeti-od-bogatih/1099443/

   I inače sam stava da sindikati ne bi trebali postojati, da je to isključivo negativna pojava čiji je tobožnja pozitivna “uloga u zastupanju radika” uvijek i neizbježno tek mit. A tek kad vidimo ovakve skandalozne istupe… U normalnoj državi takvi redikuli nemaju pristup medijima. Ali mediji rade onako kako zahtjeva njihova publika, to sve najviše govori na kraju o toj publici, a stanju svijesti našeg društva. Očito naši građani žele slušati takve infatilne izjave. Nažalost pričanje bajki, samozavaravanje, nikome ne može pomoći, to samo produbljuje probleme.

   • @mclynx: ne biste vjerovali kako ljudi puše tu ribičevsku marsističko-socijalističko-populističku spiku. evo, prije par dana sam se zakačio sa jednim poznanikom baš oko toga. čovjek radi na fakulteteu kao administrativac (inače je profesor geografije) i nisam mogao vjerovati koliko je zatrovan takvim načinom razmišljanja, to je njima gotovo kao mantra, valjda jutarnja, uz kavicu. na kraju kad više nije znao što bi mi rekao argumentirano, zadnja mu je bila da treba oporezvati štednju građana, jer štede ionako samo bogati (i valjda lopine, ali nije rekao naglas), pa što ne bi njima malo dali … prestrašno

    • Život može biti bajka, ali ne tamo gdje su ljudi podli, jalni, lopovski socijalisti. Na takvim mjestima kolektivnog ludila nastaje prava bijeda, duhovna i materijalna, gdje nitko nije sretan, svi pate, bili direktni krivi za to ili samo kolateralne žrtve, a na onim drugim mjestima ljudi žive u stvarnoj bajci, kakvoj tko, koju si sami pišu, slobodno, samostalno, individualno, ponosno.

 13. g.Nenade šta mislite o fundamentima i cijeni dionice hotela Makarska…znam da nemate te dionice ali molio bih Vas , zanima me vaše mišljenje…hvala Vam..pozdrav..

  • Nisam pomnije proučavao jer mi se čini da ima značajnih turističkih tvrtki koje su već privatizirane i posluju odlično (VAH, Arenaturist, Solaris) koje imaju znatno povoljnije valuacije.

 14. Evo mene opet o petom danu?U sinoćnjoj emisiji voditeljsku ulogu je preuzeo nino raspudić koji je optužio jedan dnevni list da je “prorežimski” i jasno je bilo da misli na jutarnji list,na koncu to je i više puta govorio u nekim svojim istupima.Potpuno legitimno i ništa to nebi bilo sporno da čovjek nije jučer sjedao na mjestu voditelja emisije na javnoj tv i da “gle čuda” taj isti nino raspudić ne piše za najveći konkurentski list-večernji tom istom jutarnjem kojega proziva da je “prorežimski”,osobno ne naginjem ni jednom ni prema drugom listu i mislim sa obzirom kakva nam je država da su oba dva ok,imaju oba dva i dobrih i loših novinara,i dobrih i loših tekstova,čak je meni večernji u nekim stvarima prihvatljivlji jer su malo manje senzacionalistički nastrojeni ali je nevjerojatno da se na ovaj način zloupotrebljava javna televizija i to od strane čovjeka koji je očigledno u sukobu interesa jer napada list koji je izravna konkurencija listu za koji on piše i to radi jučer u svojstvu v.d. voditelja emisije na javnoj tv?By the way i sinoć se pokušala nametnuti teza da su svi protiv javnih i državnih zaposlenika što ja nikada nisam čuo,koliko ja razumijem stvari o čemu masa ljudi govori ljudi se zalažu da i ti ljudi žive unutar sustava ove planete i dijele sudbinu hrvatskog gospodarstva,da te službe budu efikasnije,produktivnije uostalom zar se svi ne zalažemo za iste stvari i u privatnom i u javnom sektoru i u čitavom društvu.Ja još nisam upoznao budalu da je rekla što će nama profesori,lječnici,znanstvenici,policajci,poreznici itd,itd.Ja barem takve idiote ne poznajem ali je jako indikativno kada se i tom sektoru i tim istim npr profesorima nametne barem mali dio odgovornosti za odgajanje i obrazovanje ljudi u ovom društvu i na njih se svali mali teret odgovornosti za ukupan rezultat kakav mi danas imamo unutar društva oni se u pravilu uspinju na zadnje noge ali sebi dopuštaju da imaju pravo da iz sedmice u sedmicu “hraćkaju” po ovoj ili bivšoj vladi-svejedno?Ovaj slučaj gdje se javno proziva jutarnji list od strane čovjeka koji piše za večernji je samo dokaz kako su “veliki demokrati” zamislili demokraciju a naročito “sukob interesa”,nebi me začudilo da sljedeću emisiju otvore sa temom “sukob interesa kod političara”,valjda profesori filozofskog fakultetane mogu biti u sukobu interesa jer su oni filozofi a mi to i ne razumijemo?

   • Nije problem što se oni bave filozofijom,neka se bave time jer su za to i kompetentni,obrazovani i načitani ali problem nastaje kada mlatite praznu slamu o stvarima koje uopće ne razumijete.To je isto kada filozof kaže da npr srđ nije javni interes i da građani od toga neće imati ništa?Što vi sa takvim ljudima uopće imate više što raspravljati?Tu čak više ni nema pomoći ni smisla bilo što objašnjavati jer se radi o elementarnom nerazumijevanju stvari,to je razina pećine?Npr. rasprava o mjerama štednje je svodi isto na razinu pećine,kao da vlada odlučuje o tome hoće li ili neće štedjeti?Pa što da se odluči da neće i odluči se za deficit od 5-6-7%?Pa polupismen čovjek bi morao znati da bi nam kamate na zaduženja skočile u nebo i sav novac koji smo oslobodili za deficit utukli bi u kamate i opet bi došli na isto,umjesto 10 milijardi kuna kamata došli bi jako brzo na 14-15 milijardi i to ako bi se još mogli zaduživati sa prikazom takvog pravca u fiskalnoj politici?To nisu rasprave nego mlaćenje prazne slame a ima tema gdje su ti ljudi jako zanimljivi kada se uhvate svoga područja za koji su kompetentni,što se ne drže toga nego se iz sedmice u sedmicu brukaju?To u nas može proći jer 90% ljudi i ne razumije o čemu se radi,zato je sve to i moguće,nažalost tako je i u nekim zemljama eu,zato je i moguće da beppe iz kazališta lutaka u 24 sata uzme svaki četvrti glas talijana?Zamislite da npr. rohatinski počme držati predavanja njima na filozofskom fakultetu na koji način bi oni trebali držati predavanja studentima?Na što bi to sličilo?E,upravo oni to rade?Govore o mjerama štednje a ne znaju uopće o čemu se tu radi,pa guglaju na internetu i nađu citat krugmana i uhvate se toga kao pijan plota a krugman defakto poruči sljedeće;”da je moja baba muško zvala bi se duško”,tako nam i ribič kaže da je naša potrošnja nečiji prihod i ostane živ.Pričaju o hrvatskoj kao da živimo u americi pa će apple ili gm povećati svoju prodaju ako amerikanci budu više trošili? A mi ćemo povećati prodaju opelu,boschu,samsungu i dm-u i još se čudimo kako to da nam oni nisu spremni pomoći “jer je naša potrošnja njihov prihod,što mi više trošimo njima je bolje,još malo pa ćemo uvjeravati hrvatske ugostitelje da je njihov interes da nam na ulazu u ugostiteljske objekte davaju bonove od 1000kn jer je to i u njihovu interesu jer su mjere štednje kontraproduktivne”,to je ta razina rasprave?Ponekad se prepadneš?

 15. Baš me interesira kakav bi komentar dao nino raspudić da npr butković ili peša iz jutarnjeg u svojstvu v.d. voditelja napadne večernji list da je on desničarski,ne-intelektualni,prohdzovski list?Dali bi i tada mislio da je to legitimno i u redu raditi sa pozicije v.d. voditelja na htv-u ili bi možda doveo u sumnju i povezanost butkovića,peše,nina pavića,vlasti sdp-a sa ravnateljstvom htv-a?Baš bi taj film volio pogledati?Od gusta?Da vidimo dali imamo ujednačene kriterije prema onima sa kojima se ne slažemo?

 16. U nas kada kažeš da su nam javne službe neefikasne,neproduktivne itd svi se dižu na noge i to spuštaju na nivo osobne razine,na ovom blogu je tisuću puta napisano da je i naš realni sektor loš,da nemamo potrebnu kritičnu masu izvrsnih poduzetnika,da je i taj realni sektor,zastario,neproduktivan, nefikasan,neinovativan,da nam treba otvaranje prema vani radi znanja
  itd,itd ali to ne znači da je netko rekao da su svi poduzetnici takvi nego da smo općenito takvi,u zajedničkom nazivniku nismo dobri,o tome se radi a čim dirneš javni sektor odmah se svi uspinju na noge nismo mi lijenčine,na koncu konca čovjek može biti vrijedan do neba a masa takvih učini najveću štetu društvu,tako da je i taj pojam lijenčina i vrijedan jako varijabilna kategorija.Užasno je i samo spominjanje hitlera ali je on naložio svojim generalima da na staljingrad u prve redove stavi iznimno vrijedne ali glupe ljude pod obrazloženjem da oni u pravilu učine uvijek najveću i nepovratnu štetu njemačkom društvu.Nema lijenih i vrijednih naroda nego postoje dobri ili loši sustavi koji nas definiraju i usmjeravaju kao društvo,nas je nažalost definirao i oblikovao socijalizam,grke državni socijalistički-kapitalizam,zar se i o tome ne smije javno govoriti ali ni to ne znači da su svi hrvati takvi i da su svi grci takvi,takav nam je rezultat kada se svedemo na zajednički nazivnik ne vidim što je tu sporno?Pa tko nebi volio da živi u zemlji gdje profesori na fakultetima imaju 5 tis eura plaću?Koja budala to nebi voljela?Ali jednostavno mi toga novca nemamo,nismo sposobni u realnom sektoru da ga zaradimo,to smo svi mi,nisu to vanzemaljci?Što je tu sporno priznati i dali to opravdava one u društvu koji kažu;”nas se ne tiče koliki je proračun države,mi ne pristajemo na smanjenje plaća i prava?To je isto kao da neki obrtnik koji je do jučer zarađivao 20tis kn mjesečno i sada posluje u minusu kaže vladi;”nisam ja proizveo krizu,vi vodite državu dajte vi meni mojih 20 tis kuna mjesečno jer ja radim ili hoću raditi”,u čemu je razlika?

 17. Jučer nam je opet srećko horvat poručio da nam treba hrvatska syriza i pazite ovo “čovjek se čudi kako je ta ista syriza” narasla sa 3% na 23% podrške a odgovor “kako” je jasan kao dan;isto kao beppe grillo!Jedina razlika koju je grillo obećao talijanima je to što im je on obećao 1000 eura minimalne neto plaće a syriza grcima 750 eura neto plaće,beppe je sve to kopirao od syrize i malkice povećao.Neka danas netko obeća u hrvatskoj 500 eura neto plaće eto ga začas na 15%,u 24 sata?U čemu je problem?Što mogu izgubiti oni koji mu povjeruju?Nada uvijek umire posljednja!Pa grillo je kopirao syrizu,sve je isto i još malo spike udri po bankama,štediše ni ne spominju tako da i štediše glasaju za njih i ne kuže o čemu se radi,do te mjere su izmutili politiku?Neka netko testira i obeća hrvatima 500 eura zagarantirani minimum neto plaće?A horvat se čudi kako im je narasla popularnost?Izgleda da su se grci sada još i sjetili da im nijemci duguju odštetu u visini polovice javnog duga,valjda je i to syriza našla kao riješenje svih grčkih problema,meni odmah palo na pamet da se i mi sjetimo tako nekoga iz prošlosti tko bi nam mogao uletjeti,malkice nas pogurati?Stvarno je “jako čudno” što syriza uživa tako veliku podršku unutar grčke?Sanader je barem prije izbora rečeno sprovodio i podigao bi plaće i mirovine i bez problema dobijao izbore,tada više nikoga nije bilo briga dali je tri ili pet sati popodne ili pet do dvanaest uveče?Jako čudno za jednog tako načitanog i informiranog čovjeka da se on pomalo divi i čudi kako syrizi tako jako raste podrška?Pa beppe je iz kazališta lutaka došao na podršku svakog četvrtog talijana i zato mu treba skinuti kapu.Ja samo žalim i jako navijam da konačno ti “novi” prosvjetitelji dođu na vlast jer koliko se ljudi trude to su više nego zaslužili?

  • ja bi ga uzeo recimo od ribičevog sindikata i dao poduzetnicima u problemima …. sa svim guštima i osobitim zadovoljstvom

   • Npr u dubrovniku je ova priča oko srđa poprimila takve razmjere i potaknula tenzije između ljudi da je to defakto došlo na razinu pitanje “dali ste za rušenje kapitalizma”,bio sam blizu jedne rasprave gdje jedan zajapuren tip viče “sad ili nikada ne kapitalu” i pita mene što ja mislim a ja mu kažem da je demokracija svetinja ali i način-obaveza da snosimo odgovornost i posljedice za naše odluke i da zato ona i postoji a da mi se čisto j..e i za srđ i vile iako sam jednom racionalnom stranom sebe za gradnju iako potajno iz osobno sebičnih razloga molim boga da izglasaju protiv i da mi se j hoće li oni rušiti golf ili kapitalizam,da ću ja poštovati sve što narod odluči jer barem je svijet danas jako otvoren i svugdje ima mjesta za svakoga,ništa mu nije bilo jasno što mu govorim,nije više ništa pitao?Pa ako će se socijalisti usrećiti u grčkoj i hrvatskoj a npr kapitalisti u jednoj švicarskoj ili nijemačkoj što to nebi ljudima omogućili,da biraju državu u koja im više odgovara,tako bi nestale tenzije,svi sretni i zadovoljni?Zar nije dobar prijedlog?Neka syriza,lesara,beppea itd,ako narod to želi,zašto ne probati?Nebi se ljudi više ovako natezali i lagali?Svaka ptica svome jatu?To bi bio idealan svijet?Mjesta za sve i tko gdje želi i to bez viza?Posjećivali bi se socijalisti i kapitalisti,razmjenjivali iskustva,nitko se nebi svađao,hnb i grčka centralna banka štampali bi novac u tri smjene,sindikati se nebi bunili,izgubili bi i smisao postojanja pa bi se mogli prebaciti u politiku,beppe grillo bi zabavljao narod pri službenim posjetima,sve bi bilo puno veselije?A ne da se natežemo za ništa i iscrpljujemo na tim temama do beskonačnosti?

  • Pročitao sam cijeli intervju,granica vjerovali ili ne?Nije problem što on govori nego je problem što on duboko vjeruje u ono što govori?

  • Najbolja fora je “da država može mobilizirati štednju”,da se našalim mogu ljudima opet slati mobilizacijske pozive,npr moj rođak pomorac na stranom brodu više ne drži novac na bankama nego u sefu i njegovi razlozi su sljedeći;”neće stati ovi sindikati,vjeruj mi pocuclati će i zadnju lipu a ja ne želim da mi se dogodi da sam čitav život navegavao za ništa”,vjerujte to mi je čovjek dao kao argument iako sam ga ja uvjeravao da nema razloga za brigu i da nam je bankarski sektor stabilan,nije me htio poslušati.E sada mu još ribič prijeti “mobilizacijom”,sada je neće držati ni u sefu?Nađu oni uvijek tko ima a tko nema,nije ni bitno tko je trošio još nezarađeno a tko je štedio mukotrpno stečeno?Bitno je podijeliti da se svi namirimo?Tko je štedljivi i racionalni podstanar a tko ima tri stana ni to nije bitno?Imate u jutarnjem jedan odličan članak o imovini nijemaca koja je višestruko manja od južnjaka i razloge zašto se oni protive pomagati?Stavite se u njihovu kožu pa razmislite?Veće bogatstvo ima prosječna hrvatska obitelj nego njemačka?A o cipru,španjolskom i italijom da ne govorimo,shvatiti ćete brzo gdje je naš novac završio a gdje njihov?Mi smo ga betonirali,sve je u betonu,sada nemamo novaca to održavati i plaćati sve te režije?To se 70 godina zvalo beton-ekonomija i to još bez papira i kroz papire?Sada ćemo to legalizirati pa ćemo imati i “pečat” kao ono sa sindikalnim prosvjedom u srbiji gdje je jedan od prosvjednika pitao “a gdje je pečat”,tako i u nas pomalo stiže pečat pa ćemo se onda izbrojiti da vidimo što smo mi to sve napravili i komu to služi?Stigao pečat našoj gluposti?

    • NASLOV: “Zašto su Nijemci bijesni na južnjake… i kakve to veze ima s Hrvatima”
     Prosječno je neto bogatstvo ciparskog kućanstva 671.000 eura, što je tri puta više od njemačkog. Pa ipak, zadatak je Njemačke da spasi Cipar. / Prosječno njemačko kućanstvo ima imovinu vrijednu 195 tisuća eura. I pitaju se zašto spašavaju Španjolce čija imovina vrijedi gotovo 300 tisuća. (Detaljno na 3 stranice “Magazina”)

 18. http://www.tportal.hr/showtime/tv/257560/Branimir-Bilic-djeluje-kao-lik-iz-satiricnog-fake-news-showa.html

  Evo žena je dobro napisala,svaka joj je rečenica na mjestu?Naravno što drugoj strani preostaje nego da kaže da su to kuhinje tajkuna,bankara,itd,itd,
  isto to misle i u koreji?I ja bi vjerojatno to isto mislio?Nemam ama baš ništa osobno protiv nekih ljudi sa htv-a,čak mi je branimir bilić simpatičan i nekako neobičan lik ali ponekd te uhvati mala snaga kada gledaš neke emisije i pitaš se “kako je to moguće”?

  • Antune, sve stoji, ali nije zapravo trebala ni riječi napisati, osim samljeti Bilića njegovim vlastitim ubitačnim “oružjem”, odnosno njegovim pitanjima. Samo ih citirati. Ja sam se, recimo, potrudio i upravo doslovce, od riječi do riječi, skinuo njegovo pitanje upućeno viceguverneru HNB-a Damiru Odaku u “Temi dana” od 24. travnja:
   “Je li vi to činite, gospodine Odak, s obzirom da mnoge banke koje su propale … ja im neću navoditi imena … vi kažete da će to sigurno … barem vi to tvrdite … može djelovati destabilirajuće na i sl… na bankarski sustav, ali je li netko iz HNB-a u proteklih desetak godina odgovarao? Ja znam da ste vi na čelu za nadzor sustav banaka tek od dvanaestog mjeseca prošle godine, pa… ovaj … ali, ne vidim da je netko odgovarao. Primjerice, sjećam se primjera Štokića u Riječkoj banci, sjećam se različitih pri… evo sad imate Karlovačku banku. Imate niz drugih. Imate, evo … spominjanje … imate i samog bivšeg guvernera koji je, kažu, sjajno radio svoj posao i dobio nagrade silne evropske, a prešao je u jednu tvrtku … tvrtka se zove “Agrokor”, koja… čija je supruga zapravo prodala toj istoj tvrtki banku. Je li on … banku … svoju tvrtku. Je li on u sukobu interesa i tako dalje? Dakle, što vi poduzimate, je li netko od vas odgovarao ili porezni obveznici na kraju plaćaju sve?”
   Eto, na žalost, porezni obveznici, odnosno TV pretplatnici, plaćaju i ovakve kadrove. Može li ovakav voditi emisiju u informativnom prime timeu? Zamislite na CNN-u nekog tko ovako tumara po rečenici. Evo, da se uvjerite (ovo pitanje počinje na 02.06., ali nije iznimka)
   http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews%5Bcat%5D=569&cHash=4ea8d454f9

   • Nemojmo čovjeka napadati jer će nas optužiti da smo u službi centara moći,doduše ja imam kredit u chf pa sam već u startu u sukobu interesa.Fuj banke?Živjelo dalmacijavino?

    Nego u zadnje nisam nigdje vidio đura tomljenovića,on se čas pojavi a čas nestane?Sada je jako aktuelan ovaj turistički “iznimno profitabilni”porfelj koji je ostao u rukama države,nekako koliko ja poznajem đura mogao bi se on složiti sa dr.borić da mi to ne prodamo nego da država oformi veliku turističku firmu i krene investirati i obnavljati hotele,kandidata za upravljanje ima po agencijama koliko nam duša želi?Čudi me da još nismo predstavili taj akcijski plan?To je đurov resor?Samo gdje ćemo naći kuhare i konobare,evo danas slušam neke izjave “jako pametnih i školovanih” dubrovkinja sa crnim naočalama koje kažu da će glastati protiv srđa jer nije budućnost njenje djece da budu kuhari,konobari i vrtlari i sakupljači loptica bogatašima.Vjerojatno joj muž navegava na stranim brodovima pa joj nije potreba a neka se ovca topi a ona uredno na siz svaki mjesec po pečat?Ne boji se uopće da će je tko pozvati da bude konobarica,već je znaju-da neće,siz joj je samo zbog mirovinskog i socijalnog?I ja bi se na njenom mjestu borio protiv vrtlara?

   • Spogutz,nakon takvog pitanja nema druge nego pozvati matu bulića i zamoliti ga;”neretvom me poškropi a kamenom poklopi”

    • Spogutz,jedino sam skeptičan malo oko “neretve” zbog pesticida?Nebi me začudilo da zeleni uskoro predlože da zatvorimo petrokemiju?Možda bi tada g.bakić i g.klaus postali saveznici-kućni prijatelji?

    • Zelenima treba Petrokemija kako bi mogli proizvoditi: biodizel, etanol, bioplin, bioplastiku ….

    • Ma sve sam vidio,što imate gledati pa vidjeli ste kako su se prikazivale priče iz riz-a i jadrankamena?Da je netko pročitao financijska izvješća,uočio taj drastičan pad prihoda i pad naruđbi?Nije im to ni palo na pamet?Ali smo gledali crno-bijele slike za vrijeme druga tita?Još malo pa će nas uvjeravati da je rohatinski trebao kontrolirati dodjelu svakog kredita kod privatnih banaka,valjda je trebao skužiti i kod riječke banke da se onaj gospodin malo zaigrao sa ulaganjima na tržištu kapitala,?Evo ja predlažem da im iz hnb-a ugrade čipove u mozak tako da u svakom trenutku znaju što ovi misle i rade?Pa ako hoćeš raditi u banci bez čipa neće ići?Jako je indikativno da se bave ponašanjem banaka u zadnjih 20 godina a nitko se nikada nije bavio dodjeljivanjem kredita 80-tih zbog čega su banke i kolapsirale kasnih 90-tih?Jako indikativno,to nikoga ne interesira?Nego nas još skoro pa uvjeravaju da je tada teklo med i mlijeko?Danas kada su nam banke stabilne,imaju povjerenje ljudi i relativno dobro jedre kroz najveću financijsku oluju nisu prestali govoriti o bankama?Kao da navijaju da se i one raspadnu?Pa kada je bal neka je maskenbal?Idemo svi!Nevjerojatno je to da se slovenci dive našem bankarskom sektoru i žale što i oni nisu proveli privatizaciju mi zato vrijeme drvlje i kamenje a jako malo se spominje koliko nas je do sada koštalo spašavanje hpb-a?Evo u ovome tekstu prof jakovčević najveći kritičar rohatinskog i privatizacije banaka govori da je nadzor i kontrola banaka najbolji dio strukture hnb-a a bilić udario po nadzoru hnb-a,pa kome sada vjerovati?

     http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/57868/Guverner-Rohatinski-ne-smije-biti-tast.html

    • Spogutz,jeste li ikada čuli od nekoga da su državne banke davale kredite 90-tih firmama koje su defakto bile mrtve,čak nisu ni poslovale kao npr hotelske kuće i da su direktori svaki mjesec išli u te državne banke uzimati plaće za svoje zaposlenike koji su uredno primali plaće?Na kraju su sve svi čudili kako su te banke propale i tko ih je to pokrao?Ma zamislite,banke su nam propale a mi smo ih kao država morali sanirati novcima poreznih obveznika?I svi se na kraju pitamo kako?I još nam nije jasno do dan danas?Mislite da to većina u ovoj zemlji razumije?Sjećam se jednog direktora koji se iskrcavao na otok sa plaćama i svi su vikali;”stižu plaće”,hotel je naravno godinama bio zatvoren,iz zidova su niknule kapare…

 19. Naša je vlada socijalistička. Troši više nego sšto porezni obveznici mogu podnijeti. Troše ko pijani bogataši i zaduženi nam djecu i unuke. Nikako nemogu shvatiti kako netko može misliti da je Milanović dobar premijer samo mu treba malo vremena i opće podrške pa će nas odvesti u blagostanje!
  Malo sutra, socijalistička vlada nas vodi direktno u ropstvo.

  Isto tako nikako ne razumijem zašto bi vlada trebala nekoga prisiljavati na investicije not u golf igrslišta. Ako dubrovčani ne žele golf ne treba im to nitko nametati. Uvijek ima tko hoće. Njima očito to netreba.
  Najgore je kad centrala vlast nekoga sili na nešto što ne želi. Inače sam žestoki protivnik neposredne demokracije (vladavine rulje) ali ako lokalna vlast ne želi neku investiciju nitko nema pravo traźiti da to prihvate.

 20. kažu da hrvati stede 6 miljardi više nego lani.laiku poput mene se postavlja pitanje -odakle!?
  ako pogledamo vojsku nezaposlenih, ništa ne radi , sve iole poznatije firme u predstečajnoj nagodbi
  na čemu su ti zaradili!

   • Ako je oroceno po 4% a inflacija je 5, mislim da vecina stedisa nije ni svjesna da gube novce, a jos su si zavezali likvidnost o bankovni stup. Pa nisu ni kamate na kredite bezveze visoke, banke se stite i od inflacije i od bedastih stedisa, bez obzira s to im moraju osigurati prirast na ulozeno.

    Daleko od toga da je stednja besmislena, ali stvari treba gledati malo sire, ne?

    Ponovio bih onu ideju o predmetu imena npr. Raspolaganje novcem za 4. Razred srednje, netom prije stjecanja zakonske mogucnosti za full time zaposljavanje.

    • Udžbenički jest. Međutim, kao što vidite u postu iznad, ljudi niti kamate ne znaju obračunati i pripisati glavnici.
     Čovjek pred mirovinu ima 100k€ od prodaje stana prije 2-3 godine i svake godine oročava po 5% posto u banci. Za njega u danom vremenu nije bilo boljeg izbora s obzirom na dane uvjete i mogućnosti.

 21. Evo ja predlažem kako ćemo odmah smanjiti broj ljudi na zavodima za zapošljavanje za cca 100tis a možda čak i 150 tisuća,neka država odredi godišnji paušal za socijalno osiguranje onih koji ne traže posao i neka to stavi na razinu npr 500-1000 kn godišnje i kaže da ti ljudi nisu dužni(kao olakšanje) da se javljaju svaki mjesec na zavod “zbog tog pečata bez kojeg nemožemo” i statistika će se odmah drastično popraviti i tada ćemo znati gdje smo?Kako to nikome nije palo na pamet a još nam se premijer hvali da on poznaje jako dobro naše društvo i svu njegovu kompleksnost.Ovako se već 20 godina lažemo sa statistikom i brojkama?Nama je nezaposlenost i 2008g bila cca 230-240 tisuća ljudi na zavodima?Jeli to realan broj ljudi koji je tada stvarno tražio posao?Mogu se tako i ja prijaviti na zavod i čekati posao ništa ispod guvernera hnb-a?Što mislite jesu li te brojke realne?Ovim paušalom bi barem ubrali neka sredstva a rasteretili bi ljude na siz-u kolona ljudi koji dolaze po pečat-kao radnici borova u srbiji?Kao da nam ministri i premijeri žive u švicarskoj pa ne znaju da je to tako?

  • Nemojte se ljutiti, ali ipak trebate razumjeti se (informirati) o najelementarnijim stvarima. Primjerice, tržišna ekonomija (kapitalizam) stvara vrijednost i jedina je do sada omogućial izvlačenje većine stanovnika Zemlje iz siromaštva. Socijalisti ‘raspodjeljuju’ bogatstvo, ali tako da unište sve. Recimo da ipak ne želite potražiti osnovne informacije nego i prije toga želite diskutirati, što bi onda, po Vama, bilo ‘rješenje’ kad to nije kapitalizam? Prvobitna zajednica, robovlasništvo, feudalizam ili komunizam (socijalizam)? Zašto koristite internet i kompjuter kad ‘kapitalizam nije rješenje’, možete se svojevoljno reducirati na standard koji omogućavaju drugačija uređenja i još imati ogromne beneficije od kapitalizma jer je svije i mnogo mirnije i manje nasilno mjesto nego ikada u povijesti (pod uvjetom da ne želite ni farmaceutiku ni zubare ni automobile, koji su svi plodovi, i jedino je tako i moglo biti, kapitalizma)?

  • Poki,zašto se vi ne potrudite napraviti pravedniju preraspodjelu,pošteniji svijet- da svi na svijetu budu bogati,neka svi igraju u prvih 11 reala?Ajde to pokušajte matematički postaviti u omjer pa si izračunajte rezultat?By the way jeste li ikada razmišljali tko će u takvome društvu “jednakih i istih” pristati da čisti vaša i moja g…a ako ne mora,tko će biti “konobar i kuhar” ako ne mora a tko će grijati g….u u toploj kancelariji ili jednostavno neće raditi ništa?Jeli vi mislite da je to moguće sprovesti “dogovorom”???Evo vam venezuele,ona vam je nešto između,mutant između demokracije-socijalizma i kapitalizma?Otiđite tamo pa vidite kako ljudi žive i to u zemlji koja ima enormne prirodne resurse(naftu) u zalihama?Meni se čini da vi zagovarate takav model?Tamo nitko više ne postaje bogatji,svi postaju siromašni i da ne održavaju ideološku neprijateljsku priču naspram kapitalista i time ne hrane narod već bi se pobili međusobno i to sto puta.Pa 21 stoljeće je,živjeli smo socijalizam,vidimo čime se na vlasti u “tom idealnom društvu” održava predsjednik sj.koreje i mi opet želimo još jedanput isprobati,”možda baš nama iz druge upali”.Što vi mislite koliko bi trajala “ta idila” u sjevernoj koreji da im nema američkog “neprijatelja”,pa da toga nemaju nebi ostao tamo kamen na kamenu?Venezuela je ono što vi indirektno zagovarate,ako nismo u stanju napraviti dobro vino vi predlažete da pijemo gemišt,”valjda” će nas tako glava manje boljeti?Još malo pa će nas početi uvjeravati da bi se hajduk i dinamo trebali dogovarati tko će i kada biti prvak lige?Jednu godinu-jedni a drugu godinu-drugi i to bi bilo “pravedno”?Samo se uvijek na kraju postavlja pitanje kome bi tada uopće bilo interesantno igrati ali i gledati nogomet?Možda bi na tekme dolazio samo predsjednik države?Baš nas briga,važno da je pravedno?Svi gladni ali je barem pravedno?

  • Poki,u jednom ću se barem složiti sa vama;bolji je čisti socijalizam od ovog mutanta koji mi nazivamo kapitalizam,bolje piti vodu nego loše vino?Tu se apsolutno slažemo!

  • Poki,još jedno pitanje?Dali vi mislite kada već pričamo o pravednosti da građevinski radnik koji radi i za npr dobru plaću misli da je “pravedno” što on ima 7000-8000 tisuća kuna plaće a da istu tu plaću dobija profesor na fakultetu u odijelu?Vidite većina tih ljudi misli da i to nije pravedno?Ja sam sticajem okolonosti u životu radio dosta i sa tim ljudima pa znam što misle i kako oni zamišljaju pravedno?Traženje apsolutene pravednosti su vam igre bez granica,pa socijalizam je samo zbog toga i propao,pa valjda su oni barem htjeli doći blizu pravednosti.Evo i ja sam trenirao nogomet 10 godina i mene u odrastanju dočeka rat a modrića real?I ja mislim da to nije pravedno?Deset godina sam trenirao a od mene na kraju u nogometu ispalo jedno veliko ništa,nisu mi to čak ni htjeli na vrijeme reći a ja bio uporan?Tom analogijom sve je na svijetu nepravedno?

 22. http://www.seebiz.eu/dacic-nema-vise-skrivanja-pogotovo-ne-iza-kosova/ar-62784/

  Nešto slično o različitoj temi bi ja volio čuti od našeg predsjednika države koji ima veliku popularnost u narodu?Kao što su se srbi godinama sakrivali iza kosova koje je izbrisano u ratu 90-tih tako smo se mi 23 godine sakrivali kapitalizmom kojega nikada i nismo usvojili niti baštinili nego su navike i filozofija života ostale iste kao u socijalizmu.Izgleda da su srbi konačno pred katarzom a mi smo još miljama daleko?Njima je ostao na ledini samo koštunica a nama svaki dan iznikne jedan karl marx ili edvard kardelj?Moram priznati da je dačić na vrlo jasan i razumljiv način počeo objašnjavati srbima istinu ma kako ona bolna bila,vidim da se ne umara od objašnjavanja i to im ponavlja svaki dan.A mi idemo(uvode nas) u nba ligu igrati košarku a pripremaju nas kao za pionirski košarkaški turnir mjesne zajednice “spičkovina” pod pokroviteljstvom saveza komunističke partije hrvatske?

  • “Da priznamo da u kosovskom krugu nema kvadrata i da, onda, polako, Srbiju počnemo da spuštamo na zemlju. I na toj zemlji, još opustošenoj, počeli smo da tražimo način, a ne izgovore”, navodi premijer.

   Mislim da čovjek mora biti jako, jako zreo i jako svjestan situacije da može ovako govoriti.
   A za to vrijeme se kod nas potpiruje vatra, diže buna, poziva na prosvjed, bojkot, blokadu, i pravdu, pravdu za sve! Oni se spuštaju na zemlju a mi svaki dan slušamo bajke, Alisu u zemlji čudesa, i težimo ka oblacima, mašti, i gubimo kontakt sa stvarnosti i zdravim razumom. Di je Josipović i njegova pravda… On je svjetlosnim godinama daleko od ovakvih istupa. Svjetlosnim godinama. Dačić je za njega Supermen.

   P.S.Nisam neki internacionalni (a ni domaći) “igrač”, ali moguće da bi tržišta kapitala mogla kod naših susjeda biti zanimljiva, kao posljedica ovakvih razmišljanja njihovog premijera.

 23. Koliko sam shvatio priču o referendumu oko Srđa, oni koji su za izgradnju, bolje im je da ne izlaze na referendum da izbjegnu 50 posto izlaznosti. Na kraju krajeva takvi i nisu tražili referendum.

  • Tako će na koncu i biti, mnogi koji su za golf na Srđu neće izaći, a onda će biti nedovoljna izlaznost, ALI će rezultat biti protiv (jer oni koji su protiv su uglavnom zagriženi, pa će izaći, a i paše im veća izlaznost), tako da će protivnici poslije argumentirati da su ‘većina protiv’, ali da je loš zakon, pa da ne neuspjeg referenduma ne odražava ‘volju naroda’.

   • U razgovoru sa ljudima prije tri mjeseca stekao sam dojam da je 45% za a 55% protiv,danas imam dojam da je 60% za a 40% protiv,masa ljudi je promijenilo mišljenje ali ne zbog projekta,o tome nikada nisu ni imali blage veze niti im je to bilo bitno u svrstavanju nego su im dopizd..e sve te udruge i svakodnevno baukanje,upravo tako mi ljudi govore jer su ljudi shvatili da i te udruge nisu usmjerene samo na projekt kao projekt nego se radi o pokretima koji imaju svoje ideološke ciljeve jer npr u pitanju o golfu i vilama preudicira se da se golf može graditi ali bez vila,apartmana itd a ja znam masu ljudi koji nemaju ništa protiv vila i apartmana ali zastrašeni pesticidima su protiv golfa,imate i masu obrnuo,imate masu ljudi koji nebi htjeli ništa da se gradi,tako da na kraju ljudima nije jasno o čemu na referendumu odlučuju i o čemu se izjašnjavaju,protivnici svega i bilo kakve gradnje već optužuju capora da je on rekao da će se ipak tamo nešto graditi a oni bi da se ništa ne gradi i da to ostane zelena zona,sve se tu pobrkalo i sve je to jako nespretno vođeno,što su se oni više zalagali da objasne ljudima da to nije dobro,investitor je mudro šutao i na taj način okrenuo simpatije prema sebi jer ovi nisu birali sredstva,izmišljali su sve da ostvare cilj,tako da je ljudima postalo upitno i ono što je neupitno i što su udruge točno iznosile ali pogriješili su na klasičan balkanski način,udarili su svim raspoloživim oružjem i brzo se ispucali a voda iza njih ostala mutna,sada ti objasni ljudima jeli na dnu mulj ili kamen…To je priča o srđu?Sreća za dbk da ta sapunica završava večeras jer su se posvađali muževi i žene,dva brata,brat i sestar,kumovi,sve je izluđeno kao da će smak svijeta?

    • Spogutz,sada ću vam reći ja sam iz sebičnih razloga navijao na projekt padne ali razum mi je govorio da je to sebično i suludo.Ali da vi znate čime su se služili ti ljudi vi to ne možete vjerovati,srećko horvat je za njih bio argimentiran sugovornik,e onda možete misliti,što su oni više lagali,petljali i lajali,stvarali pokrete,sada će oni napraviti svijet pravde,meni žena veze nema o srđu i to je uopće ne interesira i kaže neki dan jednoj osobi da bi možda ipak bilo dobro da se nešto uradi,da se obnovi tvrđava a ova sva razočarana joj ljuta kaže;Pa nismo mi valjda na suprotnim stranama?Podijelili su ljude,izdrkali mozak ovome gradu i na kraju svima napunili k…c,sva sreća da je ovo konačno završilo pa neka sada plaču onima u zagrebu koji su ih podržavali.vidjeli ste danas sramotno drukanje slobodana prosperova novaka na dan referenduma,da je to radio na novoj tv ili rtl-u ja mu ni riječ nebi rekao ali na javnoj tv koju plaćaju svi građani i oni za i oni protiv,pa nisu oni jutarnji ili večernji,njih plaćamo svi,njih moramo kupiti ali izgleda da to njima nije jasno.Stanković je inače jako korektan-sjajan voditelj i nije neki druker ali danas je morao prosperova novaka zaustaviti i reći da je dan referenduma i da mogu razgovarati o tome drugi put jer je indirektan druk bio očit.Zašto to oni rade i tko im to dozvoljava neznam?

    • I ne zaboravite od 1600h izlaznost se drastično povećala jer su ovišto su za srđ skužili da nema šanse da referendum prođe pa su počeli izlaziti glasati za projekt,takve sam informacije dobio od par ljudi,tako da čisto sumnjam da će kako što se govori i udruge srđ je naš protiv biti 80% ljudi.Čuo sam da je poslije 16h kada je bilo jasno da je izlaznost 20% izašlo masa ljudi koji su za srđ.Vidjet ćemo rezultate?

    • Sada sam dobio službeni podatak da je izlaznost bila 28%,jeli vi to možete vjerovati?E,sada bi ja vratio sve te emisije sa htv-a i pitao te voditelje,tko su ti svi protiv?Nama se to prikazivalo na htv-u kao da su svi protiv?U zadnje su počeli dovoditi predstavnika investitora ali par mjeseci to je bila sjeverno korejska propaganda?28%?Nevjerojatno,sakupili su isti broj glasova ljudi protiv projekta koliko im je potpisalo za referendum,čak i ispod toga?Svi do jednoga protiv su izašli i svi do jednoga protiv su izašli i glasali protiv,vjerujte tko je god bio za nije izašao na referendum,to je bila javna tajna…malo pretjerujem ali vjerujte da je tako bilo,dbk je malo selo sve saznate na jutarnjoj kavi…

    • Ne morate to meni govoriti, Antune, to je upravo prije par minuta bio i moj argument u dvije rasprave na Facebooku: neizlazak je ovdje glas ZA, a ne znak apatije. Ovo je bio zatvoreni aktivistički party na koji se zagovornici projekta nisu osjećali pozvanima, pa što bi se gurali?!

    • matematički gledano, neizlazak je riskantan za slučaj da je izlaznost blizu pola. zamislimo da od 100 glasača njih 49 je protiv, a 51 za. međutim, ovih 49 svi izađu, i onda da izađu samo 2 glasača od ovih koji su protiv cijeli referendum bi dobio legitimitet, gdje bi onda ispalo da je 2 za, a 49 protiv.

    • Ma ne da je bio glas za,nego se to znalo u dbk,pozivalo se one koji su za da ne izađu na referendum,pa to svi znaju u dubrovniku,to nije nikakva tajna,pa kusalić predstavnik investitora je rekao da neće izaći,vlahušić isto,čak neki ljudi koji slučajno to nisu znali bili su upozoravani od ovih “sektaša za” da ne izlaze pa su u zadnji čas odustali,ta priča da su glasači bili anemični u ovom slučaju ne drži vodu,radilo se o klasičnom bojkotu referenduma,pa nema u dbk čovjeka tko o tome nije pričao zadnjih dana,to je bila histerija ali ovi protiv su bili tako glasni da su ljudi molili boga da referendum padne,naravno da će se sada to predstaviti “kao mala je izlaznost ali svi su protiv”,to još jedino mogu prodati naivnoj maji sever,sve je jasno,to zna čitav dubrovnik,ljudi su bili za a bojkot se radio jer je to bila sigurnija opcija jer je motivacija ovih koji su bili protiv dovedena do fanatizma i bojali su se da rezultat ne bude na knap,usporedite broj potpisa za referendum i broj glasova protiv investicije i oni će vam se razlikovati u 100-200 glasova,svi su potpisali peticiju za referendum koji su bili protiv,i mame,i tate,i djedovi i bake,to vam je bilo 20% dubrovnika i svi su ti danas zaokružili protiv a čitavo vrijeme su baukali-vikali kao da ih je 110%,ovi što su bili za mudro su šutali i nisu se čuli,sve su rekli neizlaskom na referendum ali i ne-potpisivanjem peticije za referendum jer ne zaboravite oni su te potpise sakupljali tjekom proslave sv.vlaha kada su svi ljudi na ulicama i to 15 dana,i to su sakupljali na xy mjesta,potezajući ljude za rukav,meni je žena potpisala jer joj je bilo neugodno nepotpisati…

    • Danijel domazet,toliko je bilo očigledno koliko je malo ljudi bilo protiv da je to bilo najsigurnija opcija ne izaći,to se javno govorilo jer je motivacija ovih 9000 bila fanatična i postojao je rizik male izlaznosti oko 50-55% i onda bi bilo na knap,većina dubrovnika cca 60-70%,po mome uvjerenju podržava gradnju…,ovo im je bila najsigurnija opcija,mještani bosanke tog naselja na srđu danima su pozivali ljude da NE izlaze ako su za.Kao što su ovi protiv imali kampanju protiv tako su i ovi za vodili nešto tišu kampanju i poticali ljude da ne izlaze…To vam je to?Evo htv danas ima temu u dnevniku 3 “dali referendum ima smisla uz ovako rigorozna pravila”?Oni ne staju?

    • Spogutz,trebate pogledati dnevnik 3 na htv-u gdje novinarka kaže da je investitorica rekla da golf ide bez obzira na referendum i postavlja pitanje u čemu je smisao referenduma,toliko je neupućena i toliko je pristrana da ona i ne razumije što je rekla investitorica,ona je mislila na referendumsko pitanje koje je bilo sročeno tako da golf može a vile i apartmani ne mogu,pročitajte referendumsko pitanje pa ćete shvatiti što je investitorica rekla i to je tema u dbk već duže vrijeme,pitanje je sročeno kao da golf može a gradnja ne može,pa na tome su i krenuli sakupljati potpise “da se pod golfom prodaje gradnja i mešetarenje nekretninama” a novinarka sugerira da je ona rekla da projekt ide bez obzira na rezultate referenduma.Ovo više živ čovjek ne može vjerovati?U što se ovi ljudi pretvaraju?Vampiri?Tko ovo dopušta na htv-u?Kakvi su ovo ljudi sa kojima živimo?

    • Marjane,imali su najmoćnji medij u svojim rukama,sjetite se petog dana,zuberove emisije sa dr.borić,dnevnika 3,pa dr.borić je gostovala 5-6 puta na htv-u na tu i sl.teme,emisije sa majom sever,da ne nabrajam dalje,kada je samo u jednom dnevniku zoran šprajc tražio da se pojasni zašto referendum slijedila je topovska vatra po htv-u i to je navodno demokracija?Pa pogledajte reprize tih emisija,pogledajte vrijeđanje ministra lorencina od strane voditelja koji mu je sugerirao da zapisuje što govori dr.borić,pogledajte emisiju peti dan koja obrađuje temu srđ,pa na koncu konca na dan referenduma dopuste slobodanu prosperovu novaku da na perfidan način agitira za rušenje projekta i poziva građane da izađu na referendum a zna da su sve pristalice projekta pozivale na bojkot,zna da su stanovnici tog naselja bosanka danima pozivali ljude na bojkot jer je motivacija ovih koji su sve to pokrenuli bila dovedena do usijanja,kao da će smak svijeta?I sada oni kažu “mediji”,ja već duže vrijeme govorim da su ovo granice mogućeg bezobrazluka?

    • Antune, sve mi je jasno, kao naravno i Vama i svakom normalnom čovjeku, i zato mi je neopisivo zadovoljstvo što su popušili i što su nasapunali dasku svakom budućem referendumu na takvu ili sličnu temu (sjetimo se i Fužina prije mjesec dana ili manje, to su 2:0 za malo pameti u ovoj tužnoj državi). A a propos članka od Butkovića u Jutarnjem (dole sam stavio link), možda ipak ima nade za nas (EKV) ….

  • Opet će biti ogorčenih i nesretnih što će netko zaraditi umjesto da ledina stoji gola. Zapitaju li se kada ti mudraci koliko ljudi čeka bilo kakve investicije samo da si nađu nekakav posao. Jesu li ikada osjetili neizvjesnost nezaposlenosti ili samo mogućnosti gubitka radnog mjesta u sadašnjoj situaciji? Naravno da nisu, orgijaju na državnim jaslama i ne žele da vide dalje od vlastita nosa. Treba sve to izložiti tržištu pa bi vrlo brzo promjnili melodiju. Evo Kolanović na PMFu studentima rekao da u USA asistenti prije nego što diplomiraju zarade 20 tisuća dolara godišnje prije odbitka poreza a većina profesora živi asketski. Kod nas kada poslušate sindikalce pomislite da je ispod 10000 kn neto za razrednog nastavnika šamar za obrazovanje.

 24. Vidite Nenade kao što ste vi apsolutno za kapitalizam tako su i neki apsolutno za socijalizam. U mom postu nigdje nisam spomenuo da sam za socijalizam nego da ne valja niti kapitalizam pa ni taj socijalizam naravno! Ako je taj kapitalizam tako dobar kao što ga Vi i Antun zagovarate zašto onda u tim modernim kapitalističkim državama ima toliko nezaposlenih i gladnih? Zašto ako kapitalizma zagovara da se država nigdje ne miješa, zašto je došlo do spašavanja Američkih banaka i njihove auto industrije? Ima tu još mali miljun primjera ali nema smisla raspravljati kad je kapitalizam umro 2008. god.(tj. da je daleko od onoga šta se mislilo i šta se zagovaralo te se i on pokazao kao fijasko u traženju sistema koji će skorao pa savršeno funkcionirati) i kad su svi spoznali da ni on nije riješenje.
  Moje skromno mišljenje je da mora doći do nekog miksa (naravno ne kao Venezuela). Naravno uz slobodno tržište sa što manje udjela države u kompanijama koje nisu od strateškog značenja ali sa što većom regulacijom i kontrolom nad bankama i financijskim institucija te naravno korupcijom i kriminalom. Preraspodijela je puno bolja recimo i u firmama gdje prevladava radničko dioničarstvo (ima ga naravno u Americi ali ne znam zašto se i o tome nikad ne priča nego je ili socijalizam ili kapitalizam kao i lijevi ili desni) i gdje se ta dobit ipak drugačije raspodjeljuje. Ne da netko ima milijune ili čak milijarde a netko par tisuća kn plaće.

  • Da, ali Vi ste nešto temeljito pobrkali. Kao što i Ribić kaže da nije on za tržišnu ekonomiju (koju on naziva ‘neolibieralnim kapitalizmom’), a ne kaže za što jest, ali sad ga u Jutarnjem navukli pa reko čovjek hrpu nebuloza. Tako je i Vaš stav ‘nije kapitalizam nego nešto drugo’ floskula, bilo bi dobro znate za što ste točno Vi? Koji je to točno ‘miks’, evo i stara Juga je bila ‘miks’, nije ona bila dio Kominterne.

   Iskreno, bez uvrede, preporučam da prije nego argumentirate ovako (javno ali ANONIMNO) pročitate jednu malu knjižicu, evo zove se ‘Road to Serfdom’ od Hayeka, u civiliranim zemljama spada u temeljni dio opće kulture, ovako ako žarko želite raspravljati a nemate osnovne informacije ili uvide o temi, to je malo … onako … nategnuto. Evo makar tu malu knjižicu. Nakon toga preporučam ‘Civilization’ od Fergusona, te ‘How the West Grew Rich’ (Rosenberg, Birdzell). Da ne kažete da sam ‘jednostran’ (a istina je samo jedna), možete paraleno i Komunistički manifesto i Malu crvenu knjigu, pa odvažite sami i prosudite.

   Nemojte se ljutiti, ali do tada ne bih trošio vrijeme na rasprave o socijalizmu i kapitalizmu, imaju sigurno Ribić ili Lesar ili Milanović neke svoje forume na webu gdje se raspravlja o ‘srednjem putu’.

  • Pa upravo to dioničarstvo koje je razvodnilo vlasništvo dovelo u mnogočemu do toga da su banke u americi činile ono što su činile,svi su bili vlasnici-milijuni dioničara-vlasnika a menageri-miševi kolo vodili.Razvodnjavanje vlasništva upravo vodi ka socijalizmu ali to trebate razumjeti.Svi mi na kraju tražimo neki tkz. srednji put ali prije ili kasnije shvatimo “ili jesi ili nisi”,ta riječ srednji nas je razvalila jer svi žele biti “srednji” a to podrazumijeva;stan,mala vikendica,auto,plaća 2000 eura,mijesec dana ljetnog godišnjeg,15 dana zimskog,uskrs,praznici,vikendi,7 sati rada,četri efektivno i “ljudima više ništa i ne treba”,to je taj srednji put,problem i nastaje kada nam “ništa više i ne treba”,tada se društvo i raspadne,ponestane kisika i goriva…

  • @Poki

   Ako malo bolje pogledaš neće biti teško uočiti da je problem u Americi bio: manjak kapitalizma (previše “socijalizma”) i sad bi ti to popravljao sa još “miksa”. Sasvim suprotno treba – manje miksa!, vratiti se čistijem, jednostavnijem, izvornijem kapitalizmu je jedino napredak. Ostalo je degradacija trenutnog stanja koliko god nam se ono činilo dobro ili loše.

   A što se tiče “i u kapitalizmu ima siromašnih”, ne samo što je to prilično zavaravujuća statistika (naime tim siromašnima je bolje biti tamo i siromašan nego negdje drugdje “srednji” ili što već) nego pristupaš sasvim pogrešno misleći da je postojanje “siromašnih” samo po sebi nešto negativno (i uopće da su oni jedini bitni, zar ostali ljudi manje vrijede? Bogati, siromašni, “srednji’, svi su jednako vrijedni i nitko nije zaslužio biti šikaniran niti na koji način, biti opljačkan radi bilo kakvog “višeg cillja” i sl.). Yin-yang, kratko i jasno. Postojanje siromaštva je nužno i dobro, nipošto samo po sebi negativno, niti čak toliko “suprotno” već više komplementarno bogatstvu. Moramo vidjeti siromašne da bismo bili svjesni da smo bogati, moramo biti siromašni da bismo poželjeli biti bogati, moramo imati siromašne da bi bogatiji bili bogatiji, moramo imati bogate da bi siromašni znali da su siromašni i da bi bili svjesni da i oni mogu postati bogati… to je sve povezano, bez jednog nema drugog. Loš bi bio svijet gdje bi svi bili isti. U takvom svijetu bi ljudi bili sve sličniji u bijedi, sve bijedniji a da toga nisu ni svjesni, nešto kao ekstrem Sjeverne Koreje gdje mnogi vjeruju kako žive u najboljoj zemlji svijeta, a da njihovi “neprijatelji Amerikanci” skapavaju od gladi loveći golubove po parkovima za nedjeljni ručak i prave kavu od snijega.

   Bogati siromašnima trebaju biti inspiracija, nada, težnja k istome, a ne izvor jala. Ako su jalni, ako im je krivo što je nekome dobro/bolje/fantastično, pa onda sami i nisu zaslužili bolje, ne treba im biti bolje, i neće im biti bolje i to je dobro, trebamo biti sretni zbog toga, zbog toga što pravda i dobrota pobjeđuje.

   Siromašni koji su čestiti ljudi u kapitalizmu će sigurno živjeti bolje nego bilo gdje drugdje i imati će veće šanse za, ukoliko to žele, prestati biti siromašni. Također će ići i u raj ako u to vjeruju, jer nisu nikome ništa ukrali, na nikoga bili jalni itd., za razliku od ovih “miks-sustava” o kojima maštaš, kao što je npr. naš trenutni, gdje će ljudi masovno nakon nesretnog života svakako nastaviti zagrobni život u paklu jer su ili bogatima nešto ukrali, ili bili jalni i sl. grijesi.

 25. Evo nazvali su iz dbk i slobodana prosperova novaka da i on malo “neutralno” nedeljom u dva pozove ljude da izađu na referendum,to radi javna tv,koja “valjda” i poštuje onih navodnih 40% koji su za,čovjek više nego otvoreno aludira da je protiv.Pazite ovo se radi na dan referenduma?Već 15 minuta o srđu?Što oni više to rade sve više je ljudi za srđ jer su dubrovčani jako osjetljivi kada im netko iz zagreba soli pamet za što bi oni trebali glasati.Više su celakovski i jagoda munić uzeli glasova na referendumu protiv srđa nego svi argumenti investitora svih ovih godina.Da sam ja vodio ovaj referendum dobio bi ga protiv sa 80% glasova a izlaznost bi bila 70%?

 26. To vam je isto kao da mamić govori splićanima kakav stadion trebaju izgraditi,da on reče najbolje idejno riješenje nema šanse da bi to prošlo.Tako se dubrovčanima sa javne tv iz studija u zgb solila pamet a sve je to bilo kontraproduktivno…a dubrovčani su alergični i na studente iz zagreba da im sole pamet a kamoli ne na neke druge,živio sam neko vrijeme u zgb i dugo mi je trebalo da me opet smatraju dubrovčaninom iako sam se ovdje rodio…,ali ovi ništa ne kuže?Rekao bi milanović “kao da ne živite tu i ne razumijete svoj grad”,neću vam naravno nikada odati tajnu kako bi ja u dbk dobio 80% građana protiv srđa ali možda i zato dođe vrijeme pa vam kažem…

 27. mislim da je problem sra,bojazan da će dio turista odlepršati na planinu umisto u hotele,restorane i privatne apartmane, pogotovo bogata klijentela,
  a samim tim tamo je puno ogodnije ljeti ,jer s svakih 100m nadmorske visine je jedan stupanj hladnije
  mislim da će žičara najviše profitirati

  • Jako ste blizu tome kako je nastala ideja protivnika srđa,ovi danas koji vode čitavu tu priču su druga generacija,oni i ne kuže zašto je ta ideja nastala i saživjela,da bi to shvatili pogledajte imena ljudi koji su u zlatnim godinama nekretninskog businesa kupili zemlju u dbk sa namjerom da rade vile za bogatu klijentelu pa ćete jako brzo sve shvatiti.Bili ste jako blizu?

 28. Ne moram ja biti u pravu ali povijest je pokazala da ekstremi nikad nisu bili dobri. U povijest spada i 2008. a kapitalizam je stvorio financijske derivate. Ništa ja tu ne brkam nego mnogi socijalizam vide u bivšoj državi pa ih nostalgija pere ili su pak imali nekakve traume pa zagovaraju kapitalizam. Možda ja neću biti živ kad će doći neki nova sustav gdje će svima biti bito i gdje će svijet biti bolje mjesto za živjeti a npr. Markovićev model privatizacije se super pokazao u praksi dok je 95% sadašnjih Hrvatskih bogataša sve to steklo znamo i sami kako (čast izuzecima sa vama na čelu).
  Iako ne gledam to kroz prizmu naše države jer je kod nas sve nopaćke napravljeno gledam to kroz neke zemlje koje su socijalne od naše sa jedne strane a kapitalističe sa druge strane. Tamo imam i nekakvu rodbinu koja živi pa znam o čemu pričam. Moj je recimo stric u Nizozemskoj dobio socijalni stan od 50m2 za bagatelu!!!A čovjek je bogatiji od većine naših ljudi koji recimo obavljaju poslove u bankama a opet do svog stana vjerojatno nikada neće. No to je pre opširna tema i kao što kažete nema smisla o tome niti ovdje niti na forumima..

  • Poštovani, evo nemojte se ljutiti, ali zbilja nemam vremena ni volje za ovakve rasprave. Primjerice, Nizozemska je turbo-kapitalistička zemlja, o čemu Vi uopće govorite? I k tome ste pobrkali ‘socijalno’ i ‘socijalističko’, s time da je eveidentno da nismo ni definirali ‘socijalno’. To ako Vi ne razumijete neke stvari, a nemate volje ni energije se malo informirati ili naučiti, ne znači da možemo beskonačno raspravljati, molim Vas da diskusiju o socijalizmu i kapitalizmu nastavite na drugim mjestima.

  • Ne znam što mislite pod “ekstremni”,vi pričate o anomalijama i nepravdama sustava koji naravno nije savršen kao što i čovjek nije savršen jer da smo savršeni onda nebi znali što to znači riječ “zatvor i policija”,ja vam ovdje ne govorim o nikakvim “eksremima” nego o motivaciji,nebitno je kako se sustav zove, sutra može biti sutra xylizam ili qwslizam ali jedino je bitno dali počiva na kolektivizmu ili induvidualizmu,ako je kolektivizam onda gdje svi turci tu će i mali mujo,tako za vrijeme galilea on nije dobio šansu da dokaže da se okreće i da na neki način dobije satisfakciju,nije je ni mogao dobiti niti je to bilo realno za očekivati jer je većina u kolektivu mislila da se ne okreće?Tu vam je čitava razlika? Najmanja prava će vam imati radnici u društvu koje guši poduzetništvo,ideje i ne potiče otvaranje radnih mjesta,nema tih zakona kojim ćete vi dignuti prava radnika ako tome radniku ne date mogućnost da bira kod kojeg će poslodavca raditi,da postavljaju uvjete kao nogometaši.Vidite mi uvijek priču počinjemo od repa-od prava radnika a sa druge strane sve činimo da zateremo poduzetništvo,sukladno tome oduzimamo i tim radnicima pravo da imaju više mogućnosti odabira.Pa zar npr ne vidite kako se kod nas bore protiv privatnog u obrazovanju?Oni koji imaju posao sve će učiniti da se zadrži status quo a oni koji su na zavodu na zapošljavanje neće ni dobiti priliku da pokažu “jesu li ili nisu”,e to vam je socijalizam,zato ovi koji mogu i imaju predizpozicije u pravilu zdime vani pa ih se naknadno sjetimo kada tamo ostvare karijere i to nam onda služi da opet dokazujemo “kako smo mi pametni”…Kolektivizam vam je kada ljudi kažu “mi sveučilišni profesori,mi branitelji,mi sindikati”,tada se možete uvijek sakrivati iza kolektiva,tako se danas iza nas branitelja skrivaju mnogi koji su uzeli nezaslužene mirovine,na tisuće onih koji rata nisu ni vidjeli,svi smo postali isti,i mi na prvim linijama što smo svakodnevno ginuli i čistačica u mup-u,i onaj stražar koji je čuvao ministarstvo obrane u zagrebu,svi smo na kraju isti,kolektiv-branitelji,e vidite ja se sa time ne slažem,ja imam svoje ime i prezime i oib,to mi je jedina identifikacija.Bože mili nismo svi isti?

 29. Sada vidim jednoga mladića,malo pripitog i dere se ispod zgrade;ljudi izlazite iz kuća na referendum,koji vam je k,hoćemo li dopustiti da nam sve uzmu,uzeti će nam srđ?A da mi to uzmemo investitoru pa podijelimo na 39000 dubrovčana i mirni?Zaposlili bi geodete sljedećih 100 godina da nam to isparceliziraju?I eto novog zapošljavanja i rasta bdp-a?

 30. Ajmo još malo o srđu?Sjećam se jako dobro kada sam išao u srednju školu kada bi za zimske praznike iz zagreba stigli studenti tada bi ovi jalni,loši učenici,domaći dečki bili jako ljubomorni na njih i govorili bi;joj što mi idu na živce ovi studenti iz zagreba,kao da su popili čitavu pamet ovoga svijeta a sve mamini i tatini sinovi”,vjerojatno su to pričali i o meni kada sam upisao faks u zgb ali nebitno je to,vratimo se na bitno;Jučer udruga srđ je naš kao udarnu vijest objavi da je stiglo 40-50 sudenata dati podršku referendumu,čitav dan je to bila udarna vijest koja je toliko iritirala ove sa “srednjom i osnovnom školom” da se iz aviona vidjelo da su studenti donjeli 50 glasova a odnijeli barem 500 ili 1000,kao da u šahu žrtvuješ kraljicu za pijuna?A čitav dan udarna vijest;Stigli nam studenti!Kao prosvijetliti pamet?A ovi u dbk reže od bijesa?Referendum će najvjerojatnije pasti na istom porivu na kojem je i nastao;jala.zloćudnosti,ljubomore i bijesa prema nekome.Ta priča o dubrovačkim studentima je naša priča o svemu,dali su to bankari,kapitalisti,stranci ili sv.petar i pavao svejedno je,koga se mi ne bojimo teško ga i poštujemo a nama se svaki dan nude laka i brza riješenja svih naših problema?A imamo zapetljan parangal od 10 tisuća udica i svi misle da će se sam otpetljati,kao vrijeme čini svoje,niti će se sam otpetljati nego će se na vjetru još gore zaputiti ako ga ne počmemo otpetljavati….

 31. http://www.portaloko.hr/clanak/do-16-sati-na-referendum-izislo-ukupno-176-posto-upisanih-gradana/0/45002/

  Ja sam računao da će izaći cca 35-38% birača,čini se da sam bio preoptimističan,čovjek me uvjeravao da će izaći manje od 9000 ljudi sa argumentom da su u 15 dana uz proslavu sv.vlaha gdje dođe skoro svaki građanin barem prošetati sakupili jedva jedvice 9058 važećih potpisa za referendum a da su to potpisali mnogi koji su za,barem njih 15-20%,mislio sam da pretjeruje ali izgleda da je čovjek bio puno bliži nego moja prognoza.Izgleda da su se dubrovčani baš zainatili zbog te prljave kampanje koja se vodila.Sada bi bilo jako dobro vratiti neke emisije sa htv-a gdje nam se uporno servirala takva priča “kao da su svi protiv”,pazite 17,6% do 16h, to je debakl nad debaklima,uza sve te emisije na htv-u,institut ivo pilar,društvo arhitekata itd,ovakav neodaziv je i za mene nevjerojatan?Ne mogu vjerovati?

   • Čak i puste zafrkancije radi, što ne i referendum o političkim strankama!
    Mislim, ak je Kalifornija mogla Arnija izabrati za gazdu a mi Keruma, tko zna, možda nam se i ovo desi pa naprasno uvedemo Demokratsku i Republikansku stranku, u pravom stilu kargo kulta? 🙂

 32. http://www.dulist.hr/clanak/29710/srdj-je-nas-25-do-30-golferi-19-

  Evo na ovim tehnikama im je pao referendum;na očiglednim lažima!Da je izlaznost 25-30% a izborno povjerenstvo istovremeno kaže 20%,pa dobro da slažu 2-3% nego lažu odmah i do 10%,podižu izlaznost i do 50%?Da nisu ovako bili lažljivi referendum bi bio na knap,možda bi i prošao a ovako igrala se deca revolucije a na kraju tresla se brda rodio se miš?Kako su to oni nama prikazivali ispadalo je da je max 10% dubrovčana za gradnju,to je bio klasičan teror manjine nad većinom,što je teror bio veći to su oni gubili sve više pristalica….Kao da su navijali da izgube ljude?Nemam drugo objašnjenje,jer možeš prodati zagrebu muda za bubrege ali ne možeš to raditi svojim građanima jer oni žive tu kraj tebe,znaju sve a ti ga opet ideš petljati,samo su istinom mogli mobilizirati ljude jer u lažima su kratke noge,u jednom momentu je to upalilo ali nije to moglo dugo držati vodu jer je dubrovnik premalen grad da bi neke očigledne laži mogao sakriti,investitor na kraju nije trebao ništa ni govoriti,mogao je i sakriti sve što mu ne ide u prilog jer ovi su od referenduma napravili dječji vrtić?Izmiješali su tu i che guevaru,vile,golf,kapitalizam,zelene,sve su ugurali u jednu priču i na kraju debakl…20% do 16h?I meni je nevjerojatno?

 33. ne razumijem zasto su ljudi protiv bogatih i imam osjecaj jalni ako susjed ima nesto vise od njih, ajmo ovako postavit pitanje: netko ima od nasljedstva recimo dva miliona kuna i ako ih stavi u banku na kamatu ajmo reci pet posto dobit ce 100 000 kuna da nista ne radi , taj netko ulozi u proizvodnju i zaposli nekoliko ljudi , riskira, radi od jutra do mraka i recimo ostane mu 150 000 kuna mozda godisnje i kroz par godina ima opet dva miliona . i onda mu treba uzet to sve ili bi trebao radniku 99 posto svoje dobiti a njemu da ostane manje nego da mu novac lezi u banci ?

  u Hrvatskoj hvala bogu vecina nas ima nekretnine i nitko nas ne sprecava to prodati sve ili jedan dio pa probat uci u poduzetnicke vode zar ne ?
  Zamislite gdje bi isao svijet kad bi svi imali isto ?
  Dobro je rekao antun ( mislim da je on to napisao ) ne mogu svi igrat u Realu

  • U americi nema više financiranja projekata muda za bubrege,traži se opravdanost,dvoje znanstvenika koji su 25 godina radili i živjeli u americi preselili su se u švicarsku i otvoreno mi rekli da u još samo ima u europi muda za bubrege,oni uz predavanje na faksu u švicarskoj naravno zarađuju na znanstvenim projektima i bez pardona mi kažu da je 90% tih projekata prodavanje magle da se iskamči novac,toga u americi više nema ili ga ima sve manje,to su njihove riječi a oni su vrhunski stručnjaci u svome poslu,ljudi se ne ustručavaju to reći a u nas bi na takvo nešto prizivali oktobarsku revoluciju…Pa čujete što kaže ovaj naš čovjek?

 34. Čitam malo izjave ljudi u dubrovniku i neki još uvijek govore “da je očigledno da su dubrovčani protiv gradnje i da bi to trebalo obvezivati sljedeću lokalnu vlast”,ne samo da to postaje smiješno onima koji su bili za projekt nego će na kraju prepoloviti broj onih koji su protiv projekta,npr jedan moj dobar prijatelj koji se svim srcem zalagao da projekt padne kaže mi sinoć da je očigledno da je cca 10tis ljudi protiv projekta a ostatak za i neutralni i da je to i njemu iznenađenje ali da je smiješno što se sada neki izvlače na izlaznost jer da bi on to mogao razumiti da je izlaznost bila 45-49% i da bi se onda moglo razgovarati o tome ali na izlaznost 30% uz ovako snažnu kampanju u jednom tako malom gradu on kaže da je to smiješno i da im je bolje da šute da o tome ništa ne govore nego priznaju časan poraz.Inače čovjek je na biralište vodio baku od 80 godina,ma činio je sve da projekt padne ali je jako realan u tumačenju rezultata izbora,opet se stvara fama da je izlaznost odlučila,čitav dbk zna da to nije tako,svi znaju da je prešutan dogovor onih za bio bojkot a motivacija svih protiv dovedena je do usijanja i rezultat referenduma točno se podudara sa brojem potpisa koji su pokrenuli referendum,skoro pa su brojke identične ali opet se i poslije očiglednog prodaje magla da je izlaznost presudila.Ja bih razumio da su oni u 15 dana sakupili 15-20 tisuća potpisa za referendum pa bi možda postojala sumnja ali oni su dva puta sakupili isti broj potpisa cca 9000-9500 i na peticiji i na referendumu,isti broj ljudi i to dan poslije priznaju ljudi koji su bili protiv projekta ali ovi aktivisti ne,oni ne staju….,nema tu kraja?

  • Ima, kraj je vrlo jednostavan: svim tim udrugama ukinut financiranje iz proračuna bilo koje jedinice lokalne samouprave, pa ako hoče nešto napravi, lijepo lovu na hrpu svi izi udruge pa radite. Ovako, dok ih financiramo svi skupa, zašto bi odustali ? Pa nije njihov cilj nešto napravit, nego nešto radit da se vidi da troše lovu koju su dobili i da mogu dobit slijedeću tranšu … Poli nas se reče: lako je tuđum k….m gloginje brati … beri sa svojim …..

 35. Da još malo pojasnim zašto je dobro da na lokalnim izborima ostane 50,01% prag za uspješnost referenduma?Mi u hrvatskoj imamo jako puno općina,malih gradova gdje živi mali broj ljudi i da nije tog praga moglo bi se dogoditi da imamo teror manjine nad većinom jer svi oni koju su protiv nečega dovode motivaciju svojih pristalica do usijanja,dubrovnik je doveden u situaciju gdje je ljude bilo strah reći što misle o tom projektu,”ili si sa nama ili si protiv nas”,ljudi u društvu svojih prijatelja nisu smjeli govoriti o toj temi da nebi narušili prijateljstva,podijelili su ljude po svijetonazoru,govorili da su za srđ samo oni dobrostojeći-bogati,da je ovo biti ili nebiti,stvorila se jedna totalno ne-demokratska rasprava što je bilo jako vidljivo prilikom javnih rasprava o projektu gdje se nije dozvolilo da se govori argumentima nego su argumente zamijenile zviždaljke,pogrdna vika,nisu dali ljudima da reču što misle,rekli bi svoje i napuštali dvoranu,vrijeđali gradonačelnika,ma stvorili su tako nabrijanu ne-demokratsku atmosferu da je dubrovnik jutros odahnuo.I umjesto da sada priznaju svoj neuspjeh i pokušavaju svojim izjavama zbližiti ljude,i one za i one protiv jer nitko nije ništa bolji čovjek zato što je za ili zato što je protiv oni i dalje tvrde da je tih 10 tisuća glasova protiv znak da je dubrovnik protiv projekta a grad dubrovnik ima 40 tisuća stanovnika.Ovo više živ čovjek ne može vjerovati?To je opasno za ovaj grad jer će do te mjere iziritirati ove ljude koji su bojkotirali referendum da će se početi događati fizički sukobi,svaditi će se prijatelji,susjedi itd,izgleda da to njih uopće ne tangira ili oni to i ne-razumiju?Guraju oni svoje i gotovo?Pa nije ovo bio još jedan u nizu dosadnih parlamentarnih ili lokalnih izbora koji je raspisala država,nego je ovaj referendum pokrenut iznutra iz dubrovnika,to je tema koja već duže vrijeme dominira u dubrovniku i danas pričati “da je to zbog malog odaziva i anemije ljudi” je granica mogućeg?Nevjerojatno što ti ljudi rade?

  • Ta vrsta demokracije bi se trebala zvati “ajmo glasati dokle god ne bude po našemu”,e tako pojedine skupine u ovome društvu zamišljaju demokraciju,u ovom slučaju većina koja je bila neutralna ili za projekt niti u jednom trenutku nije formirala nekakve agresivne skupine koje bi vrijeđale ili se sukobljavale na ulici sa aktivistima srđ je naš,koji su svakodnevno na ulicama imali promocije svojih ideja i stavova,ljudi su u tišini svoje rekli neizlaskom na referendum.Znam masu ljudi koji su bili za projekt i nikada nisu bili agresivni prema svojim prijateljima koji su bili protiv ali kako je vrijeme više odmicalo ti ljudi koji su bili protiv postajali su agresivni u zastupanju svojih stavova,nametnuli su priče o svjetonazorima,o bogatim i siromašnim,o kapitalizmu-neoliberalizmu,o tome da sada mi odlučujemo o svim budućim investicijama u rh,da će nas eu pojesti,da ćemo se prodati za šaku eura,da smo se mi borili za srđ a nikada nisu spomenuli da je npr tom čovjeku paskojeviću sa bosanke koji se zalaže aktivno za projekt poginuo u ratu brat i da se i on borio i to debelo platio i danas kada hoće prodati svoje oni mu kažu “TO JE NAŠE”,počeli su se služiti takvim gnjusnim propagandnim štosovima da je to postalo tako prozirno nekom neutralnom promatraču koji ne misli da će sutra umrijeti ako dođe do gradnje na srđu.Ta agresivnost je poprimila takve razmjere da je to postalo fascinantno?Ne biraju se sredstva?

  • Odličan odgovor, i sam razmišljao pa nikako da se dovinem nekakvom jednostavnom argumentu zašto je 50% (pa i više možda) dobro da je postavljeno kao letvica.

   Inače, čini mi se da vi tamo već imate teror manjine nad većinom – ako je populacija Dubrovnika oko 42 tisuće, 10 tisuća je manje od 25% besposličara koji imaju vremena i negativne energije biti bukači i čuvari revolucije.

   Još jednom mi je drago da u takvom okruženju ovakva pizdarija od “događanja naroda” nije uspjela (nimalo ne ulazeći u sam meritum projekta, jer ipak vjerujem da ako su uspjeli prijeći sve naše mamutski spore i neefikasne institucije to mora da je sasvim OK projekt).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.