PTKM

Petrokemija – endgame

Čini se da je Petrokemija spašena, a njeni dioničari dobijaju ‘prava’ (rigths)

Vrlo zanimljiv i jak članak danas u VL koji je prethodio ovoj najavi o indiciranju upisa novog kapitala Petrokemije.

1. Pogledajmo najprije valuacije.

U pozivu se kaže da bi upis bio u skladu s tržišnim uvjetima u trenutku ulaganja.

U podnaslovu teksta u VL se kaže da su mirovinci pripremili 200 mil. kn. Članak je potpisao jedna od urednika, pa ga vjerojatno nije stavio netko drugi (ponekad urednik zna postaviti podnaslov ili naslov koji nema puno veze s tekstom).

Također se kaže da se ima namjeru izdati toliko novih dionica da one predstavljaju 25% kapitala. U pozivu se kaže da se želi prikupiti 150-200 mil. kn

Znači tu je negdje početna točka razmatranja i ako su ekskluzivni izvor VL mirovinci ili njima netko blizak, onda bi to ujedno bio i njihov početni bid. Ako bismo krenuli od pretpostavki:
– da država ne upiše ništa (po svemu do sada objavljenom, izgledno)
– mirovinci upišu 20%, ali ostali još oko 5% (nadamo se da ekskluzivni izvor ne misli da bi samo mirovinci upisali) – to bi značilo oko 259 mil. kn
– a da mirovinci za to daju 200 mil. kn (ostali, dakle, 50)

to bi impliciralo da se za novih 25% dionica daje oko 250 mil. kn, pa onda ‘starih’ 75% vrijedi tri puta toliko, oko 230, koliko je otrpilike sadašnja tržišna cijena.

Kad bi ostali dali još 100 mil. kn (prikupilo se ukupno 300 za 25%), to bi impliciralo cijenu od 270 (točno nominala).

Kad nitko osim mirovinaca ne bi upisao, to bi impliciralo cijenu od 180.

S druge strane, uprava indicira da joj je potrebno 150-200.

Iz toga bih mogao zaključiti da je inicijalni mirovinski ‘bid’ nešto preko 200 kn, a da ako ovo postavlja tvrtku na noge (ako je članak u VL točan, onda mirovinci imaju stvarni interes, tj. vide perspektivu u njemu), a ako je upis noivh dionica ograničen na svega 150-200, ovaj indikativni book building bi mogao dati i znatno veću potražnju, tj. višu cijenu.

2. Zanimljivo je da ovime uz dionice PTKM dolaze ‘prava’ (rigths), opcije na upis dodatnog kapitala. Po naravi stvari, svaka opcija nešto vrijedi, pa bi dionica za postojeće dioničare trebala ovime vrijediti više.

3. Ako je članak iz VL točan, onda bi svi oni koji imaju manje od 50.000 eura vrijednosti dionica ‘izvisili’ s ovim pravom, pa bi nekima od njih lako moguće bilo oportuno povećati uloge na preko 50.000 eura.

4. Ukupno gledajući, uzevši u obzir točku 1, moja procjena je da će se upis na koncu obaviti negdje oko trenutne nominalne vrijednosti dionice a uz minimalni potrebni kapital (s obzirom i na najave poslovodstva uz izveštaj o Q1, te također s obzirom na track record mirovinaca u upravljanju društvima gdje su vodeći dioničari – moramo se složiti da se baš nisu iskazali, primjerice slučaj Dalekovod, Luka Ploče …). Time bi vjerojatno većina postojećih dioničara bila zadovoljna jer se time ujedno ne bi ni previše razrijedio kapital, pa ostaju razne mogućnosti. To je ta taktička dokapitalizacija koju sam više puta kao opciju spominjao. Uz upis 150 mil. kn, izdalo bi se oko 550.000 novih dionica, tj. oko 1/6 novih kapitala, pa bi se postojeći dioinčari (koji ne bi participirali) razrijedili na 6/7 originalnog udjela, a država komotno, ali ne previše, pala ispod 50.

Napomena: Imam dionice PTKM i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. (Također je možda bitno reći da trenutno ne sudjelujem u trgovanju dionicama PTKM.)

Kategorije:PTKM

47 replies »

   • Možete li molim Vas pojasniti točku 3.? Kako mislite izvisili? Ne bi mogli realizirati pravo, ali bi im ostalo vlasništvo dionice?

    Nije li da će svi koji imaju dionice, imati te dionice i dalje, jedino što će, gledano u postotku, njihov udio postati manji. I moći će ih prodati kad god se na to odluče po cijeni koja bude važila na taj dan eventualne prodaje?

    Možda su pitanja trivijalna, ali bih bio vrlo zahvalan na odgovoru.

    • Izvisili u smislu da su izgubili opciju upisa novih dionica, jasno ostale bi im stare.

    • znači li to da su mirovinci i država izigrali jako male dioničare. u čemu je fora sa iznosom ulaganja, nisu li sve izdane dionice jednake neovisno o ukupnom iznosu ulaganja? mislim ako se pravila igre mogu mijenjati tko kaže da se neće opet promjeniti iznos kad uložiš 50.000 eur, onda dignu na neki drugi iznos. ako bi mogli malo pojasniti te mehanizme ugradnje opcije. treba li takve odluke potvrditi 50%+1 dioničara (u ovom slučaju samo država kao većinski vlasnik)

     postoji li neki mehanizam da se mali dioničari zaštite od takvog načina istiskivanja iz vlasništva odnosno umanjivanje vrijednosti određenih dionica?

     hvala unaprijed

    • Podatak od 50.000 je iz članka u VL. S druge strane, u preliminarnom pozivu toga nema. U svakom slučaju, dioničari ispod tog iznosa po trenutnoj tržišnoj cijeni imaju oko 15% svih dionica, a to bi se i dodatno smanjilo jer oni koji imaju nešto manje, trebali bi kupiti malo da dobiju opciju pravo na sve dionice. Mislim ipak da bi se pravo na upis trebalo dati širem krugu dioničara.

    • Kada bi se netko htio potruditi oko ovoga… mislim da to mora pasti na sudu. Čini mi se sasvim pogrešnim u slučaju dioničkih društava govoriti o “dioničarima” umjesto “dionicama”. Poanta je dioničkog društva u dionicama kao nositeljima vlasničkih prava i obveza, ne osobama vlasnicima tih dionica, jer dioničko društvo je prije svega društvo kapitala (ne osoba) a temeljna jedinica kojega je 1 dionica a ne neka skupina od N dionica. Vlasnik dionica svoja vlasnička prava ima posredno, preko dionica (svake dionice posebno) koje posjeduje a ne direktno kao osoba koja posjeduje “neki broj” dionica.

     Svaka odluka koja bilo koju od izdanih dionica stavlja u neravnopravni položaj prema drugima, svaka odluka koja vezuje “prava” i “obveze” uz neko grupiranje N dionica umjesto da su pridjeljena svakoj dionici po komadu, ukoliko to nisu zakonski propisana prava/obveze (oni pragovi, istiskivanje itd. – doduše glupi zakoni), misim da se može rušiti.

    • Mislim da ste u pravu. Osnovni problem je da bi takva tuzba velikim dionicarima bila kontraproduktivna, a malima se ne isplati jer bi trosak tuzbe mogao premasiti gubitke. Eventualno kad bi se mali udruzili, ali do sada se bas nisu pokazali pretjerano slozni.

 1. Ova taktička dokapitalizacija kako je vi nazivate je pretpostavljam privremeno prijelazno rješenje do privatizacije kojoj je cilj novi večinski vlasnik i strateški partner koji može dovesti poslovanje na jednu višu profesionalnu razinu. Molim Vas ako mi možete odgovoriti koliko bi vremena po vašem mišljenju moglo proći od taktičke dokapitalizacije do privatizacije a uzimajući u obzir da Petrokemiji trebaju sredsva za ozbiljne investicije do 2017g (ovaj iznos od 200mil. je minoran). pozdrav

 2. Nadam se da je ovaj dokap za kogeneracijsko postrojenje a ne prvenstveno za astronomske otpremnine. Sjetimo se dokapa i otpremnina u LKPC ( mirovinci ni da trepnu). Gdje je država gazda na otpremninama se ne štedi ( HEP).

 3. Da neće Tomislav Pokrovac “dokapitalizirati ili kupiti” PTKM u ime i račun Putina i Gazproma s obzirom na svoju objavljenu fotku. Šala mala… 🙂

 4. Ako bi država pala ispod 50% onda će se teško naći nekoga tko je voljan ući recimo sa 45% ili se varam? Bolje da država ostane na 51% i to proda Rusima ili Norvežanima tj. onima koji ponude najbolju cijenu.
  Glavno da je došlo do nekih promjena i da će država kako tako izaći iz Petrice 🙂

  • Američke se dionice danas iz puuno razloga mogu smatrati jeftinima, samo je jedan protiv: tamo je “skoro efikasno” tržište pa bi trebalo biti nemoguće da cijene bitno odstupaju od vrijednosti.

   Naše dionice sasvim obratno – koje su jeftine jeftine su primarno zbog neefikasnosti tržišta, malo je koja kompanija “izvrsna” (održivih kompetetivnih prednosti), makro okruženje nikakvom gospodarstvu ne ide na ruku, nikakvi svijetli momenti nisu na snazi nigdje u našem gospodarstvu.

   Ali naše tržište je toliko neefikasno da su naše najbolje prilike sigurno bolje od američkih najboljih prilika, makar tržište u prosijeku… tko zna, tamo možda bilo čak i jeftinije nego naše u prosijeku “efikasnosti” im usprkos (nisam siguran da je stanje sada takvo, ali to je moguće, jer kako je naše neefikasno na jednu stranu, može tako i na drugu, pa se jeftinoće i skupoće međusobno tu lako dobrim dijelom ponište da nam “indeksni fond” recimo prođe i bitno lošije nego njihov kroz neko naredno višegodišnje razdoblje…, a dugoročno će svakako usklađeno za rizik proći nešto lošije jer se kod nas slabije stvara vrijednost i u tom podskupu gospodarstva koji se nalazi na burzi i indeksu a koji definitnvo nije reprezentativan, bolji je od prosijeka nam države svakako, ali ipak ne u rangu normalnih firmi u normalnim gospodarstvima).

 5. A je li ovo endgame (za Klaisa, Jagušta i ekipu) ili možda početak (za dioničare – država) u smislu da država više neće biti preko 50% pa može početi (efikasna) tržišna utakmica?
  Nakon ovoga mora uslijediti hitna rekonstrukcija uprave.

 6. Ne znam, možda će mi se sutra činiti drugačije kad provarim informaciju. Ovako na prvu, kakva je to dokapitalizacija od 150- 200 milijuna kuna? Više košta odšteta za Modrića! Možda griješim, ali čini mi se to premalo za bilo što. Pa više kapitala naši su spalili samo u zadnjih 5 kvartala! Znači da se samo normalno radilo i upravljalo, ne bi je ni trebalo. I koji joj je cilj? Ako znamo da su dvije ključne investicije kogeneracija i dizanje kapaciteta na 2 milijuna, po meni bi dokapitalizacija trebala biti dostatna za jednu od njih, a druga nek’ ostane vlasniku nakon privatizacije. Ovako ispada, pokrijemo većinu gubitaka, podijelimo nešto velikodušnih otpremnina i zlatnih padobrana, a onda teraj dalje kao dosada, vozi Miško pet kilometara u rikverc, zavezanih očiju Još ako država ne bude učestvovala, ajoj nama. Jedino gore od situacije država gazda je situacija niko gazda (vidi pod Podravka). Mislim da država u ovom trenutku ni slučajno ne bi smjela ispustiti većinski paket. Ako se to dogodi, za sve daljnje korake morat će se natezati sa mirovincima, jednim ili više njih, sa nikakvom pregovaračkom pozicijom, osim vrlo fluidne prijetnje ukidanjem i podržavljenjem 2. stupa. Jednom je upalilo, pitanje je bi li drugi put. A mirovincima se nigdje ne žuri. sve dok uplate redovito sjedaju, naplaćuju se naknade za “upravljanje” i isplaćuju bonusi. Mogu oni podnijeti još 10 Ingri i Dalekovoda, kad će prve ozbiljnije isplate početi tek za 20 godina. Dotle mogu čestitati sami sebi kak’ su se jeftinom dokapitalizacijom dočepali čega? Pacijenta u komi, kojeg samo investicije mogu oživjeti i izliječiti. A ovakvom dokapitalizacijom oni mu nude i garantiraju kliničku smrt. U tom smislu i ova cifra od 50000€ mi se čini kao podmetanje od strane mirovinaca sa interesom da što manje drugih učestvuje u dokapitalizaciji. To je još jedan dokaz tretmana malih dioničara u Hrvata, iako im je ostavljena cinična mogućnost dokapitalizacije u kućnoj radinosti. Da ste danas kupili po 230, a dokapitalizacija ide po 200, vjerojatno bi za dva dobra kvartala došli do te cijene i još nešto zaradili. a ako ide po nominali, zaradili bi odmah i izašli sa kokošarskih 17-18%. Ali i u jednom i u drugom slučaju ste isključeni, a firma dobiva premalo kapitala i polako ali sigurno gubi perspektivu. Eto toliko. Kažem, možda griješim, zato molim druga mišljenja.

  • Slažem se, i meni se čini da je dokapitalizacija smiješno mala. Njome se vraćamo na stanje od prije godinu ipo dana (toliko je gubitaka napravljeno u tom periodu), i na čemu ćemo biti onda? Stanje u firmi isto, samo će država pasti ispod 50% i razrijedit će male dioničare. Kao što ste rekli, od klasičnog većinskog državnog vlasništva idemo u smjeru vlasničke strukture Podravke. Koliko se ona usrećila s tim, vidimo.

   Ako je vlasti već politički ne-oportuno ići u klasičnu privatizaciju (ta riječ u Hrvatskoj je postala sinonim za zlo), zašto se ne ide na veliku dokapitalizaciju prema nekom strateškom partneru koji bi tako stekao znatniji udjel, a firma značajno kapitalno ojačala za nove investicije? Ovako ćemo opet poslije države i mirovinaca imati – državu i mirovince.

 7. u toku je subversive film festival čiji je diretkor naš srećko horvat.

  “Subversive pak ne bi bio Subversive da se odmah na početku nije dogodio sudar ideologije i stvarnosti, i to kroz prikazivanje reklame za Peugeut, što je dio publike popratio ironičnim aplauzom, a netko i komentarem kako je ‘auto barem crvene boje’. Očito se lijevo orijentiranoj i dijelom antikapitalistički nastrojenoj publici nije svidjelo što moraju uopće vidjeti bilo kakvu reklamu u kontekstu Subversivea, na što se odmah u svojem izlaganju osvrnuo i Srećko Horvat. Programski direktor Subversivea je potpuno ispravno odlučio odmah reagirati na pljeskom izraženu ideološku kritiku, te je podsjetio da ozbiljno propitivanje kapitalističkog sistema i njegovih najgorih ekscesa zahtijeva i sporadično korištenje sredstava tog sistema.”

  sporadično korištenje sredstava tog sistema??? izvrsno.

  “Jasnije rečeno – ako se želi dvotjedni Subversive s oko 300 gostiju, među kojima su Slavoj Žižek, Oliver Stone, Tariq Ali i Alexis Tsipras, onda će se morati progutati kao nužnost – a ne naročito gorka pilula – činjenicu da će se prije projekcije filma pustiti reklama za nekog proizvođača automobila. Srećko Horvat je u na trenutke duhovitom, ali ponajviše ozbiljnom i gorljivom govoru publiku Dsubversivea ohrabrio na to da nastave i prodube svoj kritički angažman, za što je nagrađen velikim i neironičnim aplauzom.”

  pogledajte sponzore Srećkovog festivala na dnu stranice http://www.subversivefestival.com.
  t-com, peugeot? sponzoriraju dovođenje Tsiprasa?

 8. Inače oliver stone se “jako borio protiv kapitalizma” tako što se 1967 godine prijavio za rat u vijetnamu i izričito tražio da dobije zadatake na bojnom polju,htio se baš boriti “prsa u prsa protiv kapitalizma i našao baš jadne vijetnamce”,bio je jako ratoboran i hrabar pa je dva puta bio i ranjen i za to je dobio od američke države medalje za hrabrost koje naravno nije odbio preuzeti,humanist i pacifist kojeg bi svatko poželio u društvu?Inače se jako divio castru i hugu chavezu,jako dosljedan čovjek?Baš me interesira jeli poklonio kubanskom i venecuelanskom narodu sve te stotine milijuna dolara koje je zaradio kroz život u fuj kapitalizmu ili jeli se barem pokušao odužiti vijetnamskom narodu što im je ratoborno orgijao po zemlji i to kao dragovoljac koji je baš sam tražio da ide u borbu na prve linije?Sa obzirom na biografiju nije ni čudo da mu je sve teorija urote?

  • Nebi me začudilo da za deset godina mi na neku ratnu obljetnicu počmemo pozivati četničke vojvode koji su se “eto preobratili” i da nam i oni tada objašnjavaju da je za sve to kriv neoliberalni kapitalizam i da oni nemaju sa tim nikakve veze “već su ih zaveli centri moći i kapitalisti”,sve je na ovome svijetu moguće pa i to?Tako nam na antikapitalistički festival dovedu olivera stonea,dragovoljca iz vijetnama,možda čovjek nije znao da je vjetnam socijalistička zemlja,možda su mu to sakrili pa on mislio da se bori protiv kapitalista?Sve je moguće?

 9. Oprostite Nenade, ali ovo sa Petrokemijom je jedna obična svinjarija na štetu malih dioničara u režiji politike ! Ovo je slobodno tržište !? Hahaha !
  Pa kako mi uopće možemo očekivati bilo kakav povratak ulagača na tržište kad se ovakve stvari dešavaju, tko će više uopće od malih igrača htjeti ulagati, osim hazardu sklonih ljudi ? Normalno da građani imaju milijarde u bankama i čarapama kad su već jednom gadno opečeni 2008-2009 godine, a i ovaj fini igrokaz sa PTKM je u tijeku…molio bi Vas komentar…
  Lijep pozdrav i svaka pohvala Vašem blogu !

  • Nemojte tako brzo zaključivati. Mislim da je očit medijski pritisak mirovinaca, ali država još ništa nije rekla. ALI je zato (pod uvjetom da država ne sudjeluju u upisu kapitala pro rata) privatizacija počela, a jednako je tako jasno da tvrtki taktički neki kapital treba.

   Dakle, katalizacija je počela. Vjerujem da će se sada, čak i ako država neće strukturirano voditi proces, početi javljati zainteresirani ulagači (Večernji već navodi Borealis, koji ima Agrolinz http://www.borealisgroup.com/industry-solutions/base-chemicals/, koja je jedina značajna tvronica u krugu koji je prirodno geografsko tržište Petrokemije).

  • Sve to o cemu pricate je super za firmu, ali pusiona za male dionicare. Odnosno, dugorocno je cak i za njih mozda dobro, jer je korist od drzavnog izlaska veca nego gubitak 1/7 imovine, ali stvari se opet rjesavaju na nepravedne i upitno legalne nacine. Ne mozemo ocekivati od ljudi da imaju povjerenje u trziste kapitala, kad se male dionicare svakom prilikom pokusava izigrati. Ovo je vec druga dokapitalizacija gdje se spominje 50k eura kao uvjet za sudjelovanje, cini mi se da to postaje nova norma trzista kapitala. Ne bi me cudilo da iduci korak bude spajanje velikih igraca da skupe preko 95% i pokusaju napraviti squeeze out malih (koji je sam po sebi vec jedna vrlo nepravedna ali legalizirana stvar).

   • Inace trenutno nemam PTKM pa mi ovo nije nekakav osobni problem, ali ne svidja mi se cinjenica da se ljudima vlasnistvo moze tako lako i nepravedno otudjiti.

    • Gledajte, nemojte se ljutiti ali Vaše pisanje je tipično za ‘forumaše’ (evo i Vi sami me na drugim mjestima nazivae ‘drukerom’, jasno da Vam ne pustim komentare govorili bi kako ‘nema demokracije’… a propos, tu ste slični nekim velikim profesionalcima koji me nazivaju ‘blogerom’, a za njih žalosna činjenica je da sam ja zapravo u hrtvaskim razmjerima naprosto značajni investitor koji je u spektru uspjeha na potpuno drugoj strani, a osim toga imam i blog, ti analitikanti jasno ne mogu artikulirati ni tri rečenice ali upravljaju tuđim milijunima ili milijardama) koji nemaju određene dionice ali svu svoju energiju troše da ukažu drugima kako se u neke dionice nikako ne isplati ulagati (pogledajte npr. temu KORF od 2010. pa sve do sad, naravno bilo bi još bolje kad bi mogli vidjeti razne postove koje je čak i Poslovni koji je takav kakav je, izbrisao).

     To je jedna vrlo čudna paradigma na hrvatskom tržišu kako među ‘forumašima’, tako i profesionalcima (koji se djelomično i preklapaju) da se užasno nerviraju oko rasta cijena nekih dionica koje oni nemaju. Oni jadni misle da ako npr. KORF, PTK, DDJh itd. raste, da je to loše za njihova ulaganja u DLKV, INGR, ATPL, HT i druge ‘najbolje’ dionice. Ti ljudi nisu nikad razumjeli da je živost na tržištu kapitala upravo dobra za njihove ‘zvijezde’ koje bi stajale još lošije da nije bilo rasta likvidnosti i cijena drugih dionica, pa tako i cijele burze (vjeorjatno je tu ipak dominantna, ali neosviještena emocija zavist).

     Da ne duljim, u ovom i prethodnim vašim komentarima tendenciozno prenaglašavate moguće nepovoljne okolnosti. Kao prvo, ja mislim da da nije nezakonito imati takav uvjet. Drugo, upravao je poslala poziv u kojem se to ne spominje. Treće, moguće je da je dobro za kompaniju da se cijela stvar što prije i jednostavnije obavi.

   • Nešto ste Vi pobrkali, kakav gubitak 1/7 imovine? Isključenim malim dioničarima bi se razrijedio udjel, ali ne bi nastupio nikakav gubitak imovine (osim ako cijena u dokapu ne bude ispod fer vrijednosti postojećeg kapitala). Na sav svježi kapital koji se uplati u firmu, svi dioničari (i postojeći i eventualno novi, i veliki i mali), svi su (proporcionalno veličini udjela) vlasnici tog i onog od prije kapitala.

    Ali da nije u redu isključivati male dioničare, tu se slažem. Mclynx je to u jednom komentaru lijepo obrazložio.

    Možda nas Uprava iznenadi pa prijedlog i bude da ne bude nikakav limit za sudjelovanje u dokapu.

    • Naravno. Ako netko ne bi sudjelovao, on gubi onu vrijednost koja je sadržana u ‘pravu’ (right), u biti slično vrijednosti opcije da kupi još dionica po cijeni izdanja.
     Znači razliku između fer cijene i cijene upisa, ako bi cijena upisa bila manja od fer cijene, pod uvjetom da bi uopće htio upisati.
     S druge strane, svi dobijaju veću sigurnost.
     Tako da su velike zabrinutosti dušebrižnika vjerojatno druge motivacije.

 10. http://www.24sata.hr/express/komadina-za-express-tesko-je-ostvariti-socijalnu-drzavu-313642

  Fantastično mi stojimo sa obzirom koliko malo toga razumijemo?Stalno im je u glavi “profit” a nisu ga ikada niti shvatili niti razumjeli,da se samo profitom može doći do snažne socijalne države koja se međuostalim i financira upravo sa tim profitom,kao što je rekao churcill “socijalisti misle da je dobit grijeh a ja mislim da su gubici grijeh”,izgleda da komadina misli da smo sa gubicima u brodogradnji “jako ojačali socijalnu državu”,evo imamo podravku koja nije maksimalizirala profit,štoviše svojim vlasnicima nije donijela lipu dividende ali je zato “maksimalizirala” od 2007g broj zaposlenih i smanjila ih “samo” za tisuću tj 2007g imali su 6700 zaposlenih a sada ih imaju 5700,izgleda po riječima komadine da su nam i zato krive multinacionalne kompanije,što država nije zaradila ni lipu a niti mi budući umirovljenici ali ni mali dioničari a radnici ostali bez posla,svi izgubili a mi to slavimo?Valjda je gubitak nešto jako poželjno i stimulativno da se ljudi odluče krenuti u poduzetničke vode?Ma fantastično mi stojimo sa obzirom koliko (ne)razumijemo ama baš ništa?Čitav život sa državnih jaslica prodavaju nam još pamet o profitu kao nepoželjnoj kategoriji?Još malo pa ćemo slaviti “dan poštenih gubitaša” i u maksimir će na grah samo smjeti doći predsjednici uprava koji će na ulazu morati priložiti financijsko izvješće gdje dokazuju da vode poduzeća sa gubicima,to će ih deklarirati kao poštene humaniste-socijaliste koji itekako “brinu” o svojim radnicima i svojoj državi?Ništa me više nebi začudilo?Baš me interesira kako oni zamišljaju socijalnu državu?Možda kao na kubi?Svi 17 eura mjesečnu plaću ali barem “pravedno i svi isto” ,potpuno bi se složio sa ružom tomašić da mi nismo spremni za eu a jedino sam ja tu malo više isključiv i mislim da mi ovakvi nismo spremni danas ni za “nesvrstane” a ovaj komadinin intervju govori tome u prilog.Što je uopće bio član stranke koja se zalaže za hrvatski ulazak u eu?I tko nas prisiljava da moramo ići ka tom globalnom svijetu?Ulazimo u kapitalističku zajednicu naroda a mrzimo i k od riječi krupni kapitalista i kapitalizam?Jesmo li mi mazohisti?Ovo su jako ohrabrujuće poruke za mlade ljude,kao da trenirate igrače dinama za tekmu u ligi prvaka a unaprijed im šaljete poruke da je besmisleno igrati jer su suci(krupni kapitalisti) već zavladali nogometom i da mi u toj igri sigurno gubimo?

 11. Poštovani g. Bakić,

  kako gledate na objavljeni plan smanjenja pa povećanja temeljnog kapitala, koliko vidim primarno bez malih dioničara te uz novu nominalu od 170 kuna?

  Unaprijed zahvaljujem

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.