Uncategorized

Svijet ubrzano napreduje, a Hrvati (a još više Slovenci) ubrzano traže krivce za svoj neuspjeh

Paradoksalno je slušati hrvatske medije i pomalo već zatupljene građane kako govore o ‘krizi u svijetu’ i nesretnoj sudbini Hrvatske, kojoj eto netko ne da (trenutno joj navodno ne da ‘neoliberalni kapitalizam’ kojeg nije nikad bilo, a sada ponajmanje, u Hrvatskoj).

Hrvatska je u još u fazi poricanja istine, a čini se jadna Slovenija još više. Može li gluplje i gore od ovoga: “Slovenska vlada razmišlja o pokretanju tužbe protiv bonitetne agencije Moody’s jer se nenajavljenim smanjenjem rejtinga uplela u prodaju slovenskih državnih obveznica, rekla je u intervjuu za Večer slovenska premijerka Alenka Bratušek“. Ili smješnije (klauni)?

U međuvremenu, svijet radikalno napreduje, vjerojatno brže nego ikada. Npr. S&P 500 iz dana u dan rekordno i rekordno. (Gornjoj izvedbi treba dodati oko 2% dividendnog prinosa godišnje, tj. oko 100% u 35 godina).

Danas pak imamo ovaj inspirativni govor Bena Bernankea (čini se da će ući u povijest kao ‘veliki’) diplomantima na jednom američkom sveučilištu.

Pogledajmo neke izvatke:

My emphasis today will be on prospects for the long run.

First, innovation, almost by definition, involves ideas that no one has yet had, which means that forecasts of future technological change can be, and often are, wildly wrong. A safe prediction, I think, is that human innovation and creativity will continue; it is part of our very nature. Another prediction, just as safe, is that people will nevertheless continue to forecast the end of innovation. The famous British economist John Maynard Keynes observed as much in the midst of the Great Depression more than 80 years ago. He wrote then, “We are suffering just now from a bad attack of economic pessimism.

Second, not only are scientific and technical innovation themselves inherently hard to predict, so are the long-run practical consequences of innovation for our economy and our daily lives. Indeed, some would say that we are still in the early days of the IT revolution; after all, computing speeds and memory have increased many times over in the 30-plus years since the first personal computers came on the market, and fields like biotechnology are also advancing rapidly. Moreover, even as the basic technologies improve, the commercial applications of these technologies have arguably thus far only scratched the surface.

Finally, pessimists may be paying too little attention to the strength of the underlying economic and social forces that generate innovation in the modern world. Invention was once the province of the isolated scientist or tinkerer. The transmission of new ideas and the adaptation of the best new insights to commercial uses were slow and erratic. But all of that is changing radically. We live on a planet that is becoming richer and more populous, and in which not only the most advanced economies but also large emerging market nations like China and India increasingly see their economic futures as tied to technological innovation. In that context, the number of trained scientists and engineers is increasing rapidly, as are the resources for research being provided by universities, governments, and the private sector. Moreover, because of the Internet and other advances in communications, collaboration and the exchange of ideas take place at high speed and with little regard for geographic distance. For example, research papers are now disseminated and critiqued almost instantaneously rather than after publication in a journal several years after they are written. And, importantly, as trade and globalization increase the size of the potential market for new products, the possible economic rewards for being first with an innovative product or process are growing rapidly.6 In short, both humanity’s capacity to innovate and the incentives to innovate are greater today than at any other time in history.

Well, what does all this have to do with creativity and critical thinking, which is where I started? The history of technological innovation and economic development teaches us that change is the only constant. During your working lives, you will have to reinvent yourselves many times. Success and satisfaction will not come from mastering a fixed body of knowledge but from constant adaptation and creativity in a rapidly changing world. Engaging with and applying new technologies will be a crucial part of that adaptation.

Kad smo već kod guvernera, i naš je Vujčić zadnjih dana bio u formi, pa ako niste, pročitajte ovaj njegov govor od četvrtka. Mislim da će Vujčić na koncu biti i relevatniji guverner od Rohatinskog.

U skladu s napretkom svijeta, njegovo se bogatstvo ubrzano povećava. Kako nominalno materijalno, tako i stvarno (dostupnost relevantnih stvari), ali i duhovno. Ekonomski način sudjelovanja u tom napretku je kroz ulaganja (štednju) u kapital tvrtki.

Hrvatski ulagači ipak ovdje imaju značajnu lokalnu prednost jer su domaći institucionalni ulagači što devastirani, što u svojim razmišljanjima uglavnom na krivom putu, hrvatski individulani ulagači uglavnom finacnijski nepismeni i uplašeni pucanjem balona (u koji su uglavnom bili uvučeni iz neuke i pohlepe), a za najveći dio stranih ulagača smo neotkriveni ili zbog veličine i relativne nelikvidnosti nezanimljivi.

Čini se da će čak i značajniji srpski ulagači iskoristiti ulagačke prilike u Hrvatskoj (a onda će biti ‘zbog neoliberalizma nam stranci pokupvali zemlju’), iz sutrašnjeg VL:

srpski kralj secera

(I još kaže u podnaslovu “Hrvatska će u turizmu biti ono što je Srbija u poljoprivredi”).

Što on to vidi a naši fond managerčići ne vide, a nisu vidjeli ni kad je bilo npr. ARNT na 55 ili KORF na 55 kuna, a iz ‘ponosa’ ne vide ni sada? (Eh da, moram vam ispričati jednu anegdotu. Iz knjige dionica je vidljivo da je jedno društvo za upravljanje počelo kupovati svojim portfeljašima jednu turističku dionicu, nakon što su propustili već veliki dotadašnji rast, na otprilike pola sadašnje cijene. Kako su lejmerski kupovali, nisu uspjeli kupiti nego samo malo, imali su očito neki niski lejmerski ‘target’ – to je psihologija, jer da je bio viši, kako opravdati da nisu prije to vidjeli? Zatim su neposredno prije kraja kvartala to malo što su skupili prodali, a to se često radi da klijenti ne vide kako im je ‘zaprljan’ portfelj, naime ‘zašto niste kupili više, kad ste već kupovali’, i koliko vidim više se nikad nisu vratili. Tako su i drugi put propustili rast, a vjerujem da će tako i dalje. Vjeurjem da klijentima koji pitaju zašto nemaju tu dionicu govore da je ‘neinvestabilna’. Ta crtica da objasnim dio psihologije kako ‘profesionalni’ profesionalci u Hrvata promašuju i promašuju i promašuju … ).

Mijenja se onaj tko se ne mijenja. Hrvatska je ostala zarobljena u svom kvazi-kapitalizmu (u biti više socijalizmu), slijepa na radikalne (pozitivne) promjene u svijetu, ogorčena u svom nezrelom optuživanju drugih na nemogućnost prihvaćanja promjena i upravljanja njima. Svijet se mijenja, Hrvatska ostaje ista – znači: Hrvatska se mijenja. Umjesto jedne slatke male radišne zemljice, postala je depresivac s metaboličkim sindromom. Stoga je dijeta tek na redu.

Kategorije:Uncategorized

61 replies »

 1. Bas citam o na wikipediji o nacionalsocijalizmu i zanimljivo je kako su oni gledali na Slavene “Slavene su smatrali kao nesposobne za bilo kakvo stvaralaštvo i koristili ih kao radnu snagu.”
  Da ne bi netko pomislio da odobravam nacizam i njihove ideje, ali kad pogledam nas na Balkanu, ocito ovo nije daleko od istine. Dobre smo sluge, losi gospodari.

  • Marko, općenito nije dobro generalizirati, a posebice nije dobro generaliziratipo vrlo random karakteristikama kao što je porijeklo jezika. Česi i Poljaci isto tako govore slavenske jezike, pa ih nitko ne bi nazvao lijenima i nesposobnima.

 2. joj,joj Bena shvacate ozbiljno… govor je ala Obama… ala Romney… isprazan optimism porn. 🙂 Npr u Hr kada netko govori o Hr inovatorima i Hr pameti(tm) vjerojatno vam je muka, za mene je ovo ista stvar…
  No opet kako ja to volim reci da bi covjek imao motivacije da nesto napravi treba biti optimist, a da zna kako ce nesto zavrsiti treba biti pesimist, pa mozda nije lose biti optimist… 🙂
  Za Hr i Slo ste u pravu, samo kao sto sam 100x rekao nije da je Hr posebna(po tome ste malo kao Schiff, on uvijek gleda kako je US losa, vjerojatno jer tamo zivi, pa ne vidi kako su i druge drzave prilicno ocajne)

 3. Lijepo je što mislite na sve nas male ljude koji imamo priliku postići nešto u svojim životima, jer ste odvojili neke trenutke svog vremena da nas probudite iz zimskog sna. Umjesto toga mogli ste se baviti dionicama i brinuti za svoj život…ali vi ste odlučili ovim blogom malo potaknuti ljude na neke promjene, pozitivne…Mislim da bi vas rado volio vidjeti u političkom životu ove zemlje, sa još par istomišljenika, usudio bih se reći da bi izvukli ovu zemlju iz trenutnog stanja, i ne samo to…
  A što se tiče bilo koje oporbe, to imate i u životu, tako da je sve to isto, samo je razlika između njih i vas što ste vi u svome životu nešto postigli a oni nisu, ili jesu, ali opet ne govore kao vi ili nešto rade kako ne treba, ustvari imaju mnogo više mana, realno gledajući svi ih mi imamo netko manje netko više, ali o tome se ne priča ako se greške ne ponavljaju učestalo…
  Sve najbolje u daljnjem radu…
  Pozdrav iz Slavonije…

  • Ja mislim da je za svaki uspjeh potreban dobar zakonodavni okvir i jamstvo njegove primjene a za sve ostalo je zaslužna dobro osimšljena sloboda svakog čovjeka i njegova improvizacija unutar zadanih okvira…

 4. Ključ je u ovome što govori BB, i za pojedinca i za drustvo, ali nekima ne ide u glavu: During your working lives, you will have to reinvent yourselves many times. Success and satisfaction will not come from mastering a fixed body of knowledge but from constant adaptation and creativity in a rapidly changing world. Engaging with and applying new technologies will be a crucial part of that adaptation.

  • ja mislim da zaposlenik od poslodavca mora dobiti a ne kupiti vlastitu uniformu , i ta tri mjeseca dok ne radi i ne prima plaću može raditi kod drugog poslodavca !
   Ja mislim da Lufthansa daje svojim zaposlenicima uniforme i da im plaća godišnje odmore i vrijeme kad su kući !

   • Mislim da ne razumijete kako funkcionira tržište. Čovjek pristane raditi za neku tvrtku znajući kolika će mu biti plaća i znajući od čega će se sastojati posao i koje će troškove imati. Ako nije zadovoljan, ne pristane raditi. Evo i ja kad sam imao svoj prvi posao u komercijalnom sektoru morao sam ‘investirati’ u odijela, kravate cipele itd. (‘uniformu’ za taj posao). Je li to pošteno? Ili nije? Jesam li trebao nakon što sam se zaposlio u banci kukati kako ‘sad moram još i kupiti odijela’ ili sam procjenio da mi se ta investicija isplati?

    Što sa onima koji moraju trošiti svoj auto da dolaze na posao ili ga čak kupiti, a nemaju kao stjuardese CA osigurane da ih kombi skuplja pred kućom? Je li i to nepravedno? Da svima organiziramo kombije?

    • U pomorskom businesu imate za položiti na desetke skupih certifikata i to vam nitko ne plaća,radi se o ozbiljnim novcima,npr sjećam se da sam tada prije 20 godina platio arpa radar certifikat u visini jedne i pol mjesečne oficirske plaće na stranim brodovima,za neke tankerske certifikate morao sam ići u rijeku,platiti smještaj-hranu sedam-osam dana,slušati predavanja i položiti ispit,da ne nabrajam dalje,sve sam financiraš a kompanija ti traži da sve to imaš ako želiš dobiti posao.Ne znam zašto bi bila obaveza poslodavca da vam plati uniforme a vi npr prvi dan kažete da to nije za vas i da vam ne odgovara?To je negdje praksa a negdje nije pa vi sada birajte što vam odgovara?Još malo pa će poslodavci morati odgajati i školovati zaposlenike od osnovne škole pa na dalje a mi ćemo doći na posao kao amebe-kuferi?

    • onda predlažem poslodavcima da zapošljavaju ljude za hranu i smještaj , obzirom da kod nas ima skoro 400000 nezaposlenih sigurno bi se našlo 10-tak tisuća spremnih raditi za siću i tako bi se izvukli iz krize i imali bismo najnižu cijenu rada u evropi , i zašto stjuardese nebi mogle raditi ta tri mjeseca kod drugog poslodavca dok ih ryanair ne treba ?!

    • Tako je. Evo ja bih vozio avion i besplatno, samo da me poduče 2-3 sata. Hoćete li sjesti u takav avion? Pa što ne bi i premijer radio za minimilac, suci a i policajci? Ha?

    • Možda samo zato što je to uniforma Ryanaira koja se nigdje drugdje ne može iskoristiti niti kupiti na tržištu od najpoviljnijeg dobavljača.

  • Kapitalna adekvatnost hrvatskih banaka kako kaže vujičić je zavidna-najviša u eu međutim ima jedan problem koji se stalno zanemaruje ona je i posljedica naše tradicije,inertnosti,neinovativnosti,investicijske nepismenosti i konzervativnosti itd,itd,tako da medalja uvijek ima dvije strane i pitanje je sa koje strane mi to posmatramo,naravno u današnje vrijeme to je jako pozitivno za financijsku stabilnost zemlje ali je jako upitno kako na taj način pokrenuti značajan gospodarski rast.Naravno nije tome kriv ni rohatinski ni vujičić već smo mi jednostavno takvi ljudi koji se ne mijenjaju ili mijenjaju-kako kaže g.bakić i tu treba početi značajno raditi na investicijskoj pismenosti nacije,poželjno bi to bilo uvesti u školski program.Gledam promišljanja mladih ljudi u turizmu,malo je tu novih ideja,obično svi “udaraju” po istome,”provjerenome” kao ono gdje svi turci tu i mali mujo…Tako je bilo u “zlatno doba stanogradnje”,opet naša tradicija i priča o muju i turcima?Naravno dogodilo se to i u americi,što zbog deregulacija,što zbog psihologije ali dogodilo se i tamo ali kao što vidimo oni se jako brzo resetiraju i krenu novim putem…

   • Da, ali Vujčić govori i o tome možda i nije sve s tom adekvatnošću kako se čini jer da su rezervacije premale.

   • puno je važnije u što te naše visoko kapitalizirane banke ulažu. po mojme skromnom mišljenju nastave li masovno kreditirati državu i državne tvrtke ni ta visoka adekvatnost kapitala im neće pomoći.
    stvari su dinamične i treba ih promatrati dinamično.

  • Ah Zero Hedge … mnoštvo vrijednih članaka, ali i ‘svet gral’ za mnoge investicijske bezveznjake i trash analitičare koji su napokon otrkili ‘pravu stvar’ i sad ‘znaju istinu’ (a ništa ne razumiju).

   Inače konkretno što se tiče Vašeg doprinosa, po čemu je to ‘stvarni svijet’? Znam razne wannabe gurue koji ne znaju ništa a nakon što su otkrili Zero Hegde ‘znaju sve’ pa već duže trube da je zlato novi sveti gral a svijet propada?

   Neosporno da će u nekom trenuktu dionice opet imati ‘korekciju’ (što god to bilo), a zlato porasti pa će onda genijalci vikati nakono što su dionice porasle 30% i pale za 6% ‘Jesam li vam rekao da moraju pasti!!!’, eto imate te iste na našem tržištu koji na svaku korekciju KORF viču da ‘jesam li vam rekao da će pasti, sve ono još od 33 kune!’

   • Smatram da je ono sto je napisano u clanku na koji sam ostavio link blize stvarnosti nego Vasa teza kako se svijet ubrzano bogati i napreduje. Niti je sve tako ruzicasto niti tmurno kako zagovara ZeroHedge, ali takodjer ne smatram da je S&P mjerilo svjetskog napretka i bogatstva.

    • Apsolutno se slažem s time. Rast S&P 500 je poprilično uvjetovan time da su prinosi na obveznice SAD-a (ali i drugih stabilnih razvijenih ekonomija) nikakvi, a ti prinosi su niski zbog raznih QE programa. U tom slučaju kapital je dodatno motiviran da prinose traži u dionicama i drugim riskantijim ulaganjima (zaboga pa i yield na hrvatske obveznice pada zbog ovih okolnosti, a nitko ne može tvrditi da je hrvatska postala sigurnija investicija unazad 2 godine). Mislim Japan ima nevjerojatne prinose ove godine, a je li to rezultat nekih strukturalnih promjena u ekonomiji?

     Tako da zaista ne razumijem kako itko može tvrditi da je rast S&P-a u trenutačnim okolnostima na bilo koji način vezan uz nekakav realni ekonomski prosperitet. Ne tvrdim da taj rast ne postoji, ali spominjati S&P u tom kontkestu je neprimjereno, otprilike kao da netko govori da je naša država bila u prosperitetu jer je Crobex bio na vrhuncu 2007. godine.

    • To što vi to ne razumijete, ne znači da to nije tako?
     Znamo da i većina Hrvata misli da ‘svijet propada’, što ne znači da je to tako.

    • “In the 40 years I’ve been working as an economist and investor, I have never seen such a disconnect between the asset market and the economic reality … Asset markets are in the sky and the economy of the ordinary people is in the dumps, where their real incomes adjusted for inflation are going down and asset markets are going up.

     “Something will break very bad.”

     Read more: http://www.businessinsider.com/marc-faber-something-will-break-2013-5#ixzz2TqgsmmxP

    • Jadni Faber, skroz se pogubio, to je izjavio prije deset dana, a danas kaže ovo: http://www.businessinsider.com/marc-faber-wont-keep-gold-in-america-2013-5?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+businessinsider+%28Business+Insider%29

     Znači on ZNA da je uzrok pada cijena zlata i srebra trvijalno momentum trgovanje SVIH, ali on neće i baš neće sudjelovati u tome (mrzi zaraditi) iako je njemu upravo očito da se sve vrti oko momenta!? Tko je tu lud?

    • Al evo i sami govorite kako je loša situacija u državi što se tiče ekonomskog upravljanja. Rating agencije su nam smanjile kreditni rejting, a ipak se jeftinije zadužujemo. Kako možete tako nešto racionalno objasniti, osim kao nusprodukt globalne monetarne politike?

     Je’l bi ikad rekli da je jeftinije zaduživanje naše države rezultat odlične ekonomske politike i zdravih ekonomskih pokazatelja?

     Je li Japan odjednom u 6 mjeseci rješio problem loše demografije, ogromne zaduženosti u visini od 200% BDP-a i deflacije? Jer da sudimo po prinosima Nikkei-a mogli bismo zaključiti da se tamo događa gospodarsko čudo i radikalni napredak.

    • Nemojte se ljutiti, ali ne da mi se ulaziti u ovakve rasprave. Evidentno je da su kamatne stope niže, ali nije evidentno da to znači da se svijet ruši i da je sve iluzija (čudno da zlato pada kao kamen kad je sve u jeftinom novcu!?). Ali rekoh ne da mi se, imate puno mjesta gdje možete voditi takve diskusije 🙂

    • @religious kamate nisu niske zbog QE-a vec zbog niskog ocekivanog (a i realiziranog) rasta i inflacije. U biti takav je trend od 80ih godina. Logika QE-a je upravo dizanje prinosa zbog ocekivanog rasta nominalnog dohotka. Hrvatski yield pada zbog pada rizika. Kako nastane nered u europi, investitori bjeze u sigurne imovine. onda dodje draghi i kaze da ce “do whatever it takes” i veci dio neizvjesnosti nestaje. Pada premija na rizik i investitori se vracaju u imovine koje im nude prinos ovisno o njihovoj toleranciji rizika. Japan nije nikad ni imao znacajne strukturne probleme u ekonomiji (osim demografije u dugom roku) – glavni problem je bio sa strane potraznje. Kuroda je najavio da BoJ napusta samoinduciranu zamku likvidnosti a invstitori ocekuju rast nominalnog dohotka nakon 20(!) godina stagnacije pa i pada. Zato su narasli i prinosi na japanske 10godisnje od 4.4. (0,3% na 0,8%) Ne kuzim se u u ulaganje u dionice, ali Lars Christensen iz Danske je imao note kako igrati QE3 na tržištu, i dosad po kretanju indeksa vidim da je imao pravo (naravno da majstori kao nenad vade i vise od indeksa). Smiješno mi je to podcjenjivanje tisuća investitora i njihova ulaganja koja se vide u rastu indeksa. Netko će reći da je Fed upumpao novac u sustav pa se on mora negdje potrositi – no sto onda 2 trilijuna rade na racunima u Fed-u. Meni se cini da su trzista efikasnija nego sto mislite, tj ocekuje se rast nominalnog dohotka, a sve vise se to vidi na makro vijestima koje dolaze iz SAD-a. Raste i prinos na americku 10godisnju, sa negdje 1,2 ima godinu dana na blizu 2% danas.

     nonsee… tržišta su foward looking, doć će poboljšanja i do “radnog naroda” bar tamo gdje bude razloga da se dogode

     svijet ima probleme, ali ipak se ne rusi.
     pozz

   • @nbakic probajte udahnuti, pa cete vidjeti da to sto faber prica je konzistentno, ne morate se slagati sa time no vjerujte mi ima smisla… a za njegovo bogacenje na momentumu – kada ste prije pisali o zlatu preporucio sam vam da ga shortate uz leverage 50:1… smije li se znati da li ste me poslusali ?
    Ukratko Faber se bogati trenutno ako vjerujete u njegovu tezu da ce zlato napraviti boom kada stock market i zapadne dempkracije propadnu. 🙂 Dakle nije se Faber pogubio, ako se tako cini vjerojatno ste slusali neki intervju telefonom bas nakon sto se vratio iz nocnog izlaska. 😀
    od veselijih tema: novi slogan vladajucih:

    • Uh hvala na ovom otriježnjenju! Već sam pomislio da Japan propada, u biti je isti kao Kosovo ili Grčka, a i SAD tu negdje. Da je sve laž, FIAT money, a da će se spasiti kad otkriju rezerve zlata, valjda se oko toga spore s Kinezima, tj. ‘pitanje je’ što je na onim otocima. Dalje, svijet je u najgorem stanju ikada i samo čekamo da Spasitelj dođe a ana arku će primiti samo one koji imaju dovoljno ZLATA. Golum je izgubio zlatni prsten pa ne može gore.

    • @nbakic
     stvari ne slijede…
     jel US “propala” nakon .com bubblea? Ne.
     Da li su mnogi izgubili zivotnu ustedevinu? Da.
     Da li bi hr nestala sa lica zemlje da sutra dignu porez na dividende 2x?…
     Npr Jim Rogers je bullish sto se tice Kine, ali nije da je pretjerano lud za Kineskim dionicama…
     https://www.youtube.com/watch?v=H93n7teLg8A lijepo vam objasnjava od 0:45

     Ukratko kao to sto je Japan danas i uvijek iznad grcke ne znaci da je isplativo kupovati japanske dionice(da karikiram sto je bolja firma HT ili Petrokemija ? – stvar je koliko placate X u odnosu na to koliko X vrijedi, ne da li od X postoji nesto bolje)

     Kao bonus poslusajte si pola minute od 4:25 😀

     mislim napadate Fabera koji je iznad Bena jedno 7 razina… Ofc nije ni Ben blesav, samo radi sto zna da treba…

     A za zlato cemo pricati jednom drugom prilikom… ukratko poanta je da bi zlato bilo beskorisno da se politicari / banksters ponasaju odgovorno. 🙂

    • Naravno, i stoga ZLATO mora koštati 1200 ili 12.000 ili 12 ili 0,12 ili 12 mil. USD po unci, koliko ono?
     Jasno, nitko ne zna zašto. A i ne može znati jer nema nikakvu fundamentalnu vrijednost.

     Ovo govorim zato jer goldbugs misle kako je cijena zlata samo pitanje vjere, tako i cijena svega je samo stvar ‘vjere’, manipulacije i slično ili možda jeftinog novca?

     U svakom slučaju, slažemo se da je svijet daleko lošije mjesto nego ikad u povijesti, da je sav ekonomski napredak u stvair iluzija koja dolazi od jeftinog novca i odustajanja od zlatnog standarda, te da će SAD uskoko kolabirati! Na ovaj ili onaj način. ZLATO će u tom slučaju njegovim imaocima pomoći da steknu nevjerojatnu moć. Dok ne dođu oni s oružjem i otmu mu ga. Nakon toga dolaze oni s bitcoinom i zlato odlazi u povijest. Prije toga imamo epizodu vladavine srebra i nakon toga dijamanata, za koje se zna da su prava stvar!

    • uf toliko non sequitora…
     “U svakom slučaju, slažemo se da je svijet daleko lošije mjesto nego ikad u povijesti, da je sav ekonomski napredak u stvair iluzija koja dolazi od jeftinog novca i odustajanja od zlatnog standarda, te da će SAD uskoko kolabirati! ”
     SSSR je ekonomski bio u boljoj situaciji 1975 nego 1955(mozda sam pogodio godinu gdje su imali susu 🙂 , poanta je da je bilo napretka). Po vasoj zloj povampirenoj kapitalistickoj logici to nije moguce. Aha uhvatio sam vas!!!
     Dakle US je u losijoj situaciji nego da su ostali na gold standardu(i da prije toga nisu stampali lovu za boljitak 🙂 US pa im se to obilo u glavu), jer je skidanje sa GS omogucilo rast rashoda i posudivanja. :), skretanje u smjeru socijalizma… 😦 big gov… 😦
     trivia: jadnog Ron Paula je neki zagovornik FEDa napao istom logikom-kao kako smo napravili takav napredak pod FEDom ako je FED tako zao… 🙂

     I zlato moze imati vrijednost u slucaju kolapsa fiat valuta. 🙂 Ako bi tada postalo neformalni novac… Iskreno ja ne znam da li ce zbog Big Printer Bena i ostalih central banksters doci do (“samo”) usporenog rasta(ala Hr vs Estonija, analog bi bio trenutna US/Europa vs mogucaUS/mogucaEuropa 😀 ) ili do hiperinflacije i totalnog ekonomskog kolapsa… 🙂 Stoga nikad ne bih imao 100% love u zlatu i u gold stocks. Uz to sam paranoidan da je mnogima u interesu da naprave sve moguce da ljudi nemaju slobodu da izadu iz trenutnog monetarnog sistema pa sam prilicno siguran da bi u takvim ekstremnim situacijama bio witch hunt na zlato i njegove vlasnike(tipa prljavi profiteri, za razliku od radisnih ljudi iz Goldman Sachsa 😛 ).

    • Gledajte, Vaš je problem da ste ekonomski ekstremist, jasno puno je razumnije Vaše stajalište od socijalističkog, ali kroz tu prizmu gledajući se sprdate i nipodaštavete sve koji ne misle 100% kao Vi. Da je po goldbugs, svijet je trebao odavno propasti zbog zlog bankarstva, lažnog novca i nevezanja za zlatni standard. Znači niste ništa manje ekstremni od Krugmana i sličnih, nego daleko, daleko više. To je Vaše pravo, ali meni baš i ne neka dobra osnova za diskusiju.

    • @nbakic
     it’s a feature not a bug.
     i ispravak netocnog navoda:
     ja iskreno ne znam da li ce biti uskoro kolapsa ili ne…
     mislim mogli ste se roditi u SSSR imati djecu i umrijeti u tom iston SSSRu… tako isto ne znam da li ce US coproratism/socialism izdrzati iducih 60 godina ili iducih 60 dana… 🙂
     To na stranu ne postoji ekonomija u povijesti koja se uhvatila socijalizma i imala odrziv dugorocni rast. Bitna napomena: ovo ne znaci automatski da su US dionice dobra ili losa investicija, ovo je vrli moderni svijet gdje su kao printer magijom dionice ponekad nepovezane sa ekonomskom situacijom. 🙂
     To je moj “problem” sa vasim izjednacavanjem ekonomskog napretka i stock indexa

    • Rast bogatstva svijeta se već nekih stotinjak godina ogleda u rastu vrijednosti ‘equityja’, tj. kapitala, što možete vrlo lako provjeriti. Ne zaboravite uzeti u obzir i dividende kad računate! Znači možemo o stavovima raspravljati, ali ne o činjenicama i svaka rasprava koja ne uzima u obzir (očite) činjenice je naprosto besmislena. Možda da i neku fiziku na zmelji izmislimo gdje je g=1,89 pa se sprdamo s avionima, padobranima, drvećem i slonovima koji su ipak kakvi jesu ‘iako je g=1,89?’

    • @nbakic opet izgubljen sam u smislu na sto od onoga sto sam napisao se ovo odnosi, no mozda vas zanima da je npr faber rekao za kinu, da u kini ima bubblea, ali who cares 🙂 – u US je u 19 st bilo X kriza(naravno faber je rekao koliki je X, ja sam zaboravio 🙂 )

 5. Nadam se samo da će HNB održati dosadašnju praksu i razinu samostalnosti, cvrstine i zdravog razuma (sto bi bilo osvježenje za naše političare i diplomate) i odlučiti za opt-out iz SSM-a, jer će taj sustav ionako trebati vremena da proradi kako treba. S druge strane prihvacanjem SSM-a ulazimo u jedinstveni regularorni okvir sa bankama majkama hrvatskih banaka, a za koje je Vujcic i sam elaborirao kako su u većim problemima od domaćih banaka, čime bi upitni postali svi dosadašnji regularorni napori HNBa.
  Sto se tiče iznenadjenoscu lobiranjem bankarskih krugova i pretjerivanja vezano uz rezervacije… Pa to nisu lobiranja za ili protiv rezervacija, nego lobiranja za svoje osobne bonuse, premije i incentive. No, dobro, recimo da je to diplomatska nota i javna poruka onima kojih se to tiče…

 6. Nije problem u bankama nego u gospodarstvu. Istina je da ima samo 20%-tak posto poduzeća koja su “zdrava” i mogu se kreditirati. Investicija ima na kapaljku a nije ni čudno s obzirom na situaciju. Nije da banke neće nego jednostavno nema dobrih projekata ili ih uopće nema. Sad i ministar uvodi ograničenja po minusima što je nelogično. Kasnije će možda uvijeti plafon i za stambene kredite pa onda i ograničenje po karticama! Treba narod malo educirati a ne samo uvoditi neke gluposti iz inata. Lako će se taj minus zamijeniti gotovincem, naplatiti nakana i riješiti i taj problem ali to je iz šupljega u prazno.
  Jedino što nekako ide je turizam obzirom da je PDV smanjen za 15% i tu sada kompanije vide priliku (pogotovo one veće). Međutim najveći legalni lopovi su bili ugostitelji jer nisu prijavljivali preko 50% prometa i sad ih se ovako nagradilo! Ok nekima ide loši ali neki su na obali tako uspjeli kuće sagraditi. Neka gosp. rasterete i gospodarstvo (prije svega proizvodnju) i smanje poreze te ukinu gro parafiskalnih nameta a u potpunosti uvedu informatizaciju svih državnih institucija pa ćete vidjeti kako će se brzo sve pokrenuti. Sad će opet neki reći a kako onda napuniti drugu stranu proračuna. E pa lako prodajom državne nestrateške imovina (barem to Linić stalno ponavlja kao papagaj pa nek onda više riječi pretvori u djela) a drugi će dio doći kroz investicije tj. zapošljavanje te lančano i potrošnju.

 7. Hm, da… Zaboravih dopisati sitnicu vezanu uz uvodni dio vašeg posta… Za to imamo i domaci književni citat koji mi se iz nekog razloga usjekao u pamćenje…

  “Psi laju, karavane prolaze”

  Taj osjećaj hrvatske stvarnosti je još veći čim se kroci van granica lijepe naše… Nažalost.

 8. Čim se ukaže prilika privatizacije hrvatskih hotela mi smo spremni i čekamo kao zapeta puška. Isto tako i po pitanju vaših šećerana, kazao je u subotu srpski ”kralj šećera“ i vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić.

  Dotični je zinteresiran za kupnju hrvatskih šečerana !!!
  Možda Viro ili IPKK-Šečeranu Osijek??
  Može li komentar ?

 9. @Alen
  Ali samo Talijanske majke i Hypo kod Austrijanaca. Raiffica, Erste, Sberbank i SG stoje jako dobro u svojim zemljama.
  Kvaka je i u rezervacijama no naše banke nisu kreditirale putem hipotekarnih kredita ili drug. hip. kredita. Jedino što su falili je Švicarski frank i donekle građevinsku aktivnost (ali kad je cvjetala svi su podržavali banke jer zna se da je građevina vazala ne sebe i druge djelatnosti). Ne bi sad trebalo zbog toga kažnjavati banke. Sa druge strane su pak banke spašavane od strane država dok su naše kreditirale državu pa mi nije jasno kud toliki animozitet druga ministra prema njima. On vjerojatno kao laik gleda visoku dobit ali ne gleda onu realnu varijablu a to je povrat na kapital (ROE) koji je sve manji i manji i gdje su neke druge branše puno profitabilnije i isplativije ali očito mu je to teško dokučiti!

 10. http://www.portaloko.hr/clanak/objavljena-lista-povlastenih-sportskih-mirovina-cak-60-vaterpolista/0/45729/

  Jeli vi ovo možete vjerovati?Učinili smo od branitelja,mladih ljudi amebe a sada to jovanović želi učiniti od sportaša i omogućiti im da od 45 godina otiđu u mirovinu,bez obzira koliko su zaradili u karijeri,bez obzira gdje su plaćali porez,bez obzira što danas pola hrvatske nema uvjete da osnovno preživljavanje,što je vojska ljudi na zavodu za zapošljavanje?Recite mi ljudi jesu li ovi ljudi normalni?Pazite mirovina od 45 godina?Pa tko će u ovoj zemlji to sve financirati i raditi za sve to?Sada je 1;1?Nemože živ čovjek ovo vjerovati sa kime mi imamo posla a pazite kriterij je olimpijada,tako npr tomislav ivković ima olimpijsku medalju a npr zlatko vujović ili blaž slišković nemaju da ne nabrajam dalje a npr oni su hajduk odveli u polufinale kupa uefa što je tada bio veći uspjeh nego medalja na olimpijadi gdje su igrali drugi treći sastavi reprezentacija?Ja neznam ali ove ljude treba odvesti u ludnicu?45 GODINA i pravac mirovina bez obzira na imovinsko stanje?Totalni luđaci?

  • Ima li kraja debilizmu u ovoj državi. Što o ovim mirovinama misle ljudi koji su odradili puni radni staž i primaju 2000 kn, a cijelo vrijeme su živjeli i plaćali porez u Hrvatskoj. Je li Jovanović uzeo kalkulator u ruke pa pokušao izračunati koliko je to novaca u idućih 40 godina. Normalni ljudi će Boga molit da nam se ubuduće ne omakne kakva nova medalja.

 11. Jedna od stvari koja mene posebno impresionira kod napretka svijeta jest mogućnost da učite od najboljih, naravno, ako imate interesa i to potpuno besplatno! Zamislite, imate jednu Courseru, ili EdX i doslovno možete slušati “Einsteine” iz specifičnih područja. Sad na svom mobitelu imate predavanja sa Stanforda, MITa, Harvarda… možete polagati predmete, dobiti potrvrdu da ste (ako ste) uspješno savladali gradivo. Dok takve lekcije postoje već neko vrijeme, sada već postoji određena interakcija i morate, ako želite potvrdu, aktivno rješavati zadaće, testove, itd. U tom obliku (barem za ova 2, trenutno najpolularnija servisa), stvari postoje tek nešto više od godinu dana, a već imate na izbor više od 200 različitih kurseva, znači stvar je tek praktički počela.

  Imate slučajeve gdje neki kurs sa Stanforda upiše 100 000 ljudi na svijetu, naravno, mali postotak ljudi dogura do kraja (što je opet drastično više nego što bi bilo na klasičan način), ali sasvim je moguće da je i veći dio ljudi izvukao neku korist iz svega, makar nisu u statistici onih koji su izvršili sve obveze. To znanje će neki ljudi moći primijeniti na drugom kraju svijeta, to mi je naprosto fascinantno. Naravno, netko će reći da je ionako sve to dostupno online, ali kao netko tko već neko vrijeme u tome, zajedno s par kolega, mogu vam reći da stvar jednotavno nije ista (motivacija, strukturiranost, socijalna komponenta – interakcija velikog broja ljudi u vrlo širokom rasponu znanja), makar je moguće da neki ljudi mogu efikasnije učiti na druge načine.

  Da ne spominjem ostale stvari poput 3D printanja, pametnih telefona koji svake godine postaju drastično moćniji, softverske infrastrukture (ogroman broj novih i sve kvalitetnijih softverskih rjesenja za rjesavanje kompleksnih problema), napredaka u genetici (primjerice sada možete dobiti informaciju o vašem čitavom genetskom kodu, dalekom podrijeklu, vjerojatnostima za pojedine bolesti itd, za stotinjak dolara 23andMe, dok cijene svake godine drastično padaju), medicini, nanotehnologiji, fizici kondenzirane tvari itd itd.

 12. Ben Bernanke je veliki inovator na području štampanja novca. QE1, QE2, Operation Twist, QE3, QE4…

  Također nije mi jasno kako vrijedi Svijet ubrzano napreduje => Rekordni S&P 500. QE programi najviše pogoduju najbogatijem sloju stanovništva i to je već pokazalo par istraživanja… bogatstvo se neproporcionalno distribuira, odnosno najviše profitiraju oni koji su najbliži pipi iz koje izlazi novoštampani novac…

  • Jesam li Vam već rekao da su obožavatelji plemenitnih metala više kao Subotari? Vi imate svoju jednu, ‘potpuno istinitu’ i vrlo jednostavnu istinu, nažalost ne razumijete ni približno kako se razvija svijet. … Možda će Vas zanimati ovaj članak: http://www.businessinsider.com/silver-is-just-about-finished-2013-5

   ‘Vjera’ ili vjera (jer to jest u pravom smislu vjera, naime nešto u što se vjeruje bez činjenica i podataka) je zapravo uglavnom odraz mizantropije, nije jasno kod svih – ali razmislite o tome. Jasno, ponekad može biti jedan dio hedginga ili špekulativno oportuno, ali kao glavna investicijska klasa!?

   Nažalost, vjera u plemenite metale se odlično uklapa u mentalno stanje, depresivno i needucirano, naše nacije danas. Nažalost, mnogi su pogubili silne novce na tome potpadajući pot utjecajem razno-raznih ‘proroka’. Ako pogledate samo koji su ljudi u medijskom prostoru zagovarali zlato još prije pola godine – godinu, bit će Vam jasna i trash dimenzija cijele priče.

   • Moram priznati da i ja uz najbolju moguću volju razmišljanja o zlatu kao investicijskoj kategoriji nisam našao niti jedan razlog zašto u to ulagati osim da se motivirate vjerom?Ali nisam našao ama baš niti jedan logičan razlog,pa čak i da vrate zlatni standard?Pa zar nebi onda bilo bolje da investirate u “arhivska vina” čijim starenjem cijena raste,tu barem ima neke logike?

    • Logika zlata je ‘greatest fool’ iliti ‘tko zadnji – magarac’, što može prilično dugo funkcionirati vrijeme; kako nažalost zlato nema intrinzičnu vrijednost, onda se ‘pravi znalci’ okreću srebru kojeg kao fol više nema za iskopati a homo sapiensi ga užasno jako vole i stoga mu MORA rasti cijena.

    • @Nenad; evo imam volje dodati info ako netko ne zna – nažalost neće dobro proći ni ovi koji su krenuli u srebro.

     NAIME tehnologije budućnosti oslanjaju se na “hvatanju” meteorita i harvest-anju njegove prašine ili direktnog mineanja s meteorita. Tako da ako je netko računao na nestašicu – ops jaoo ipak su našli novi izvor. Ako kojim slučajem netko zaluta u “prirodni plin” – oprez!! Imajte na umu da u našem sustavu postoje planeti s golemim zaleđeni oceanima. opreeez!

     🙂

    • Mislim da energija više neće bizi problem razvojem frackinga, obnovljivih, napretkom nuklearne i konačno fizije. Srebrk je ionako trla baba lan.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.