Uncategorized

Najavljuje li premijer (napokon) radikalnu liberalizaciju zemlje?

Već se i vrapci na granama zgražaju nad našim neukim novinarima koji prenose idiotske tvrdnje raznih analfabeta i manipulatora koji ovo što imamo u RH zovu ‘neoliberalizmom’ (iako je potpuno suprotno, uglavnom ne-liberalizam, valjda misle ‘nema veze, razlika je samo u jednom znaku, tko će to primjetiti?’).

Evo što prekjučer reče premijer: ‘Vlada je izabrala nordijski, a ne bizantinski put!’. Kako je to rečeno na ekonomskoj konferenciji, a kako je danas ekonomija barem 95% sve politike, nema sumnje da se radi primarno o ekonomskoj dimenziji. Značaj ove izjave je teško prenaglasiti, (a i skoro pa cijeli njegov govor je bio pravi liberalni!).

Pogledajmo stoga što znači ‘nordijski put’. Najbolji vodič kroz to je nedavni The Economistov prilog The Nordic countries: The next supermodel.

Evo nekih zanimljivijih stvari iz njega:

1. Uravnoteženi proračun! “Taxes have been cut … The Nordics have focused on balancing the books. … Sweden has reformed its pension system … . Its budget deficit is 0.3% of GDP”

2. Privatizacija bolnica i škola, vaučeri za škole (pozdrav Darku Polšeku!) “On public services the Nordics have been similarly pragmatic. So long as public services work, they do not mind who provides them. Denmark and Norway allow private firms to run public hospitals. Sweden has a universal system of school vouchers, with private for-profit schools competing with public schools.”

3. Mjerenje učinka u javnom sektoru, sramota je kad političare vozaju u skupim autima, e-uprava. “The performance of all schools and hospitals is measured. Governments are forced to operate in the harsh light of day: Sweden gives everyone access to official records. Politicians are vilified if they get off their bicycles and into official limousines. The home of Skype and Spotify is also a leader in e-government: you can pay your taxes with an SMS message.”

4. Ne spašavaju se novcima građana čak ni ‘nacionalni ponosi’ (a da ne govorimo o ‘obiteljskom zahrđalom srebru’: “They are stout free-traders who resist the temptation to intervene even to protect iconic companies: Sweden let Saab go bankrupt and Volvo is now owned by China’s Geely. … Denmark, for instance, has a system of “flexicurity” that makes it easier for employers to sack people but provides support and training for the unemployed, and Finland organises venture-capital networks.”

5. Reforme se provode usprkos otporima sindikata i poslovnh lobija: “The Nordics have pushed far-reaching reforms past unions and business lobbies. The proof is there. You can inject market mechanisms into the welfare state to sharpen its performance. You can put entitlement programmes on sound foundations to avoid beggaring future generations. But you need to be willing to root out corruption and vested interests. And you must be ready to abandon tired orthodoxies of the left and right and forage for good ideas across the political spectrum. ”

6. Ali … iako se teži ‘državi blagostanja’ (što god to bilo), kreće se od osobne odgovornosti i konkurencije umjesto kolektivizma: “This is not to say that the Nordics are shredding their old model. They continue to pride themselves on the generosity of their welfare states. About 30% of their labour force works in the public sector, twice the average in the Organisation for Economic Development and Co-operation, a rich-country think-tank. They continue to believe in combining open economies with public investment in human capital. But the new Nordic model begins with the individual rather than the state. It begins with fiscal responsibility rather than pump-priming: all four Nordic countries have AAA ratings and debt loads significantly below the euro-zone average. It begins with choice and competition rather than paternalism and planning.”

7. A to sve zato jer … čak ni oni nisu dovoljno bogati da rade drugačije (a što onda ostaje jadnim siromasima?): “Why are the Nordic countries doing this? The obvious answer is that they have reached the limits of big government. “The welfare state we have is excellent in most ways,” says Gunnar Viby Mogensen, a Danish historian. “We only have this little problem. We can’t afford it.” ”

Uz potpunu dominaciju konzervativnih stranaka u Hrvatskoj:
– dvije vodeće bez sumnje takve
– radikalna desnica naravno još više
– salonska radikalna ljevica još ponajviše, jer ih je njihova ‘progresivnost’ odvela u krug sve do stotinjak godina unazad

ovakvi bljeskovi liberalizma su više nego dobro došli!

Kategorije:Uncategorized

57 replies »

 1. gdje se može svrstati dolazak premijera u Vukovarsko – srijemsku županiju sa ministrom Jovanovićem na otvaranje obnovljene škole u Vukovaru u završnici prvog kruga lokalnih izbora, ali otvaranje škole drugi put, dok se na otvaranje i puštanje u rad investicije stranih ulagača – vjetro elektrane iz Vlade nitko nije pojavio iako su kako kažu bili pozvani ??? Ako idemo na onu “primitivnu” dva put je dva put, onda je to put kako kaže premijer put Bizanta, a ne neki nordijski put ma što on značio i u kojem god kontekstu bio interpretiran.Forma je jedno, a suština sasvim nešto drugo, a poznavajući ministra Jovanovića škola će biti i treći 3 put (brojkama) biti otvorena… ide ne treći, nego drugi krug lokalnih izbora…. 🙂

 2. Pa ne može se preko noći od Bizanta do Skandinavije …. a još treba i proći preko Germanije (osim ako ne ideš brodom) … tako da moja procjena je jedno 100-150 godina je trajanje tog puta

 3. Poznavajuci minuli rad bojim se da je ovo ipak samo još jedna stilska figura javnog obraćanja bez previše obaziranja šta spomenuti pojmovi vezani uz Bizant i nordijce uopće znače. Samo još čekamo da se krenu javljati razni “stakeholderi” koji su se našli na neki način zakinuti ili povrjedjeni ovime, pa da svjedocimo još jednoj ispraznoj javnoj debati preko medija… A karavane prolaze…
  “Gubimo autonomiju…” … Ovo zaista nema smisla komentirati iz usta premijera lijepe naše drzave…

 4. http://www.vecernji.hr/vijesti/bild-kladimo-se-hrvatska-je-sljedece-groblje-nasih-milijardi-clanak-558193

  Možda analfabete ovo nisu pročitale,ovo je već deseti članak u njemačkim novinama.Neki dam mi je rekao prijatelj da je u jednim njemačkim novinama izašao članka u kojem se novinar pita;”što je nama trebalo primiti u članstvo zemlju gdje vlada potpuno antikapitalistička,antinvesticijska klima gdje je birokratski i korupcijski premrežena čitava zemlja a pravosuđe u kaosu” i navodno traži od merkl odgovore na ta pitanja?Pa ja stalno ponavljam da je trenutno u hrvatskoj zahvaljujući grupama filozofa i analfabeta ekonomista napravljena atmosfera kao pet dana prije oktobarske revolucije a svi znamo(barem se nadam) da smo mi bez stranih investicija i priljeva imigranata ekonomski neodrživa zemlja a nama se svaki dan serviraju priče marxa i engelsa?Pa u toj švedskoj njihov zaštitni znak automobilski div volvo nije bio švedsko vlasništvo nego su ga za dobre novce prodali američkom fordu koji ga je na kraju uz velike gubitke prodao kinezima.Da se to dogodilo u nas mi bi već imali serijale na htv-u o potrebi da o tome narod odlučuje na referendumu jer je volvo naš identitet,nešto više od neba,da gubimo time dio sebe itd,itd,ubili bi nas u mozak toliko da bi na referendumu 99,9% ljudi glasalo protiv prodaje fordu pa kada bi tu firmu satrali do temelja onda bi je prodali za 1 kunu kao što danas prodajemo državne hotele koje neće nitko da kupi jer su totalno uništeni socijalističkim samoupravljanjem i već su sebe pojeli pet puta,već ih je država pet puta platila?

  Pa jeli me sada razumijete zašto stalno prozivam predsjednika države koji nije napravio ništa da pozove društvo na promjene dok je još na vrijeme,nama treba salto mortale i ovo je MENTALNA KRIZA koja traje već od one države,na isti način smo satrali onu državu-mentalnom krizom a ne kako nam se stalno prikazuje da je ovo financijsko-gospodaraka kriza to su novi mitovi,mi smo jednostavno došli na limite,satrali smo poduzetničku volju,stjerali sve strane investitore,bahatimo se na sve strane da smo mi čudo od naroda,švicarska sa mediteranskim začinima a mi smo jedna velika tuga i nevolja i sa ovakvim mentalnim stanjem ne možemo naprijed,to je nemoguće ali izgleda da ni premijer ali ni predsjednik države kao i predsjednici oporbe to ništa ne razumiju,oni se bave totalno perifernim stvarima za koje ne kažem da nisu važni ali kada vam se uruše temelji i krov od kuće potpuno je onda nebitno dali vam struja u kući odgovara svim relevantnim standardima sigurnosti a oni se čini mi se samo bave “strujom” a ne vide da su temelji uzdrmani.MENTALNA KRIZA nas je uništila,dovesti će nas u tri puta gore stanje nego grčku a tko to ne vidi taj je ili lud ili sljep a naši političari dođu na vlast i umjesto da oni mjenjaju nas mi promijenimo njih i govore nam svaki dan o pravednosti,andersenove bajke o skandinavijni a ruše nam se temelji države…Kao da žive u skandinaviji a ne u hrvatskoj i milanović i josipović ako se ne promijene mogli bi snositi povijesnu odgovornost za naše urušavanje?Jeli oni uopće to razumiju?Naravno da nije na njima odgovornost za stanje u kojem jesmo,to traje od drugog svijetskog rata ali oni su dobili šansu da nas izvade iz MENTALNE KRIZE a ne gospodarske kako se to njima prištampava ili kako ih neki krivo savjetuju…

  • Nego antune, čitate li vi koje strane novine? U svakom drugom članku zazivate imigrante… jedino logično objašnjenje koje imam za to je da nemate pojma što se u svijetu događa. Pa pogledajte udarne vijesti iz Švedske, Londona. To što vi zazivate je gore od SDP-a i HDZ-a zajedno.

   • @simun
    +1
    mozda da na E”F”ZG/F”F”ZG
    probamo dobiti sredstva da objavimo znanstveni rad o tome koliki je ekonomski/drustveni utjecaj imigranata na drustvo. 🙂

    “”Nismo uspjeli mnogima u predgrađima dati nadu u budućnost”, kazala je švedska oporbena političarka Anna-Margrethe Livh iz Lijeve stranke.”

   • Simune a pravite li vi djecu ili samo čitate strane novine?I počmite se baviti matematikom a ne londonom i švedskom jer oni sa nama nemaju ama baš nikakvih dodirnih točaka?Možda vi mislite da će vam se mirovina isplaćivati po duhu svetome,pogledajte kolika nam je zemlja mora i kopna i koji su njeni troškovi,kolike su nam autoceste,proučite koliko ljudi radi a koliko ih je u mirovini,proučite brojke o broju zaposlenih ljudi i kontinuiranom padu i usporedite to sa brojkama nezaposlenih pa ćete vidjeti jednu veliku rupu,proučite malo odljev ljudi u inozemstvo,projicirajte taj odljev po ulasku u eu itd,itd pa sve to fino stavite na papir pa će vam sve biti jasno…Mi smo bez imigranata ekonomski neodrživa zemlja,ma koliko mi šutjeli o tome,to je noturna činjenica…

   • Pretpostavljam da Antun misli na doktore, recimo iz Indije, sumnjam da misli na azilante iz Somalije.

    Iako, mislim da će se to neizbježno dogoditi ulaskom u Europu, dobit ćemo mi svoj dio. Tko god se pobuni biti će označen kao primitivčina i rasist, kako to obično ide, jel.

    • Ne, mislim recimo na brojke da je populacija od preko 65 godina brojnija od populacija ispod 15 godina za 100 tisuća a kao što znate životni vijek čovjeka se kontinuirano produžuje,da vas sada ne zamaram dalje sa drugim podacima.Mislim na to tko će financirati takav zdrastveni i mio sustav,socijalu i ostalo?Tko će raditi za sve to?Ne mislite da nijemci ili šveđani obožavaju turke i hrvate pa ih zato primaju?A kombinacija i jare i pare ne postoji?

    • Kad se govori o imigraciji i njenim efektima, potrebno je točno reći o kojoj imigraciji se radi. Naime, uvoz, primjerice, tih nesretnih Somalijaca diže natalitet, ali ne generira ekonomski prosperitet, dapače, efekti su štetni, što društveno što ekonomski. U tom smislu nam London i Švedska mogu biti negativni primjeri.

     Dok ima smisla to što govorite, da bi problem mogao biti u omjeru zaposlenih i onih koji su u mirovini (makar se te stvari mogu promijeniti, nije pametno proicirati kratkoročne trendove daleko u budućnost), problem nije rješiv uvozom nasumične imigracije (a nije baš da će nam Švedi dolaziti na rasplod). Primjerice u Singapuru uvoze Kineze, jedan ljevičar iz ideoloških, znanstveno neutemeljenih razloga ne smije vidjeti razliku između Kineza i Afrikanaca, politike koje slijede iz tih ideologija mogu biti jako destruktivne. Problem imigracije je jako ozbiljan problem i ako išta može uništiti Švedsku, to će biti upravo loša imigracijska politika.

 5. Pa polupismenoj budali je jasno da ne može milanović sam izvući hrvatsku iz MENTALNE KRIZE bez aktivne pomoći predsjednika države ali i oporbe,pa predsjednik države bi ih trebao okupiti sve političke snage da se konačno uspostavi konsenzus i dogovore poruke koje se moraju svakodnevno slati u javnosta a ne da nam ekonomske analfabete i razni filozofi šalju poruke koje nas još više guraju u propast iz koje se nećemo izvući 50 godina.Ako se to ne napravi i konačno se ne počmemo ponašati kao kapitalistička zemlja ne da nećemo doseći skandinavski socijalni model nego nećemo imati ni s od socijalne države,postati ćemo zemlja teških siromaha u kojoj će ostati samo oni koji nigdje vani nisu ni mogli zdimiti…Mi do sada nismo dobili niti jednu poruku koja bi išla u tom smjeru mjenjanja naših navika i vraćanja odgovornosti na razinu pojedinca nego još živimo u kolektivističkom ludilu gdje se sakrivamo iza tabora-sekti da možemo okriviti “ove druge” za sve što nam se negativno događa a ne vidimo da smo i jedni i drugi isti,isti su (ne)argumenti i srećka horvata i nekog ultra desničara,tu više nema argumenata nego samo ideologija koja nas vodi u završni čin propasti…

  • Antune, predsjednik države pazi kako da se “zadovolje sve strane”, a sklon sam se prikloniti i Alenovoj tvrdnji “da je ovo ipak samo još jedna stilska figura javnog obraćanja” bez stvarnog sadržaja koji bi mogao stajati iza nje.

  • Koje pomoći i savjeti oporbe? Mi nemamo čak ni fiskalne konzervativce, a kamoli pravu ekonomski desnu stranku. Pa SDP je (smiješno za reći) vjerojatno nešto više ekonomski desna stranka od HDZ-a.

   • apsolutno – u hrvatskoj nema ni jedne jedine političke stranke (a najmanje je to hdz) koja bi zagovara fiskalnu odgovornost, koja bi biračima nudila manje poreze i sl. takvu stranku tek treba napraviti….

   • Hdz nikada nije ni bio stranka nego pokret,tako je i nastao to je i danas,i sam sam bio među prvima u članstvu ali samo zbog stvaranja države tako da hdz uopće nije ni danas nekakva homogena grupa ljudi koje povezivaju nekakvi zajednički ideološki ciljevi,hdz egzistira na principu strašenja svoje djece baba rogama i koristi veliku neukost i neobrazovanost ljudi u ruralnim sredinama koji se boje promjena(to se vidi na izborima) i time čuvaju svoje članstvo i drže ga na okupu na mitovima i dogmama,tako da ja nisam nikada hdz ni smatrao nekom strankom,oni su pokret koji se jedino može održati vraćanjem “korjenima” a npr.domagoj milošević ili martina dalić imaju veze sa hdz članstvom isto kao papa franjo sa šefkom omerbašićem.Za tih 20% koje hdz uvijek u startu ima idealan je miljan brkić i to bi se onda moglo nazvati homogenom strankom koja je okupljena zbog ideološkog tradicionalizma tada bi imali cca 15-20% glasova i barem bi znao što zastupaju ali još od vremena tada pametnog i pragmatičnog tuđmana zbog borbe za državu ta stranka je u svojim redovima imala i kruške i jabuke,tako da je i danas to izmješano i ponekad je to i tragikomično gledati…Sa jedne strane žele se prikazati modernom eu strankom a kada se spušte na lokalne razine malih mjesta obraćaju se biračima na razini 19 stoljeća i to je dugoročno neodrživo ali kao u masu naših stranaka “papir sve trpi” a sve je u životu prolazno a samo su interesi vječni tako da masu članova hdz-a nemaju veze sa vrijednostima za koje se javno zalažu ali zbog svojih ambicija postali su veći katolici i tradicionalisti od samog pape i danas su umislili da su oni čuvari tradicionalizma i na braniku domovine a uz to su umislili da su veći borci protiv komunista od ronalda regana a u biti masu stvari koje propagiraju jako su bliske sa tadašnjim socijalizmom-komunizmom i tu stalno naglašavaju hrvatstvo i lijepu NAŠU kao oni nekad jugoslavenstvo i bratstvo i jedinstvo i tekovine tadašnje navodno NAŠE domovine,jedina je razlika što oni tada nisu vjerovali u boga a ovi danas vjeruju,ili barem kažu da vjeruju i razlika je u tome što oni i ne kuže da imaju puno dodirnih točaka sa tadašnjim komunistima,jedino su oni imali bratstvo i jedinstvo a ovi hrvatsku,sve ostalo su nijanse a neprijatelji i opasnost koja prijeti je konstanta,da nije opasnosti nebi bilo ni smisla postojanja i nije uzalud sanader polučio onakav uspjeh,sanader je dao nadu da se hdz iz pokreta stvarno može preobratiti u stranku sa jasnim profilom i to je bilo pozitivno ali znamo kako je završilo,karamarko ne bira način da dođe na vlast i zato opet formira pokret a ne stranku i počinje obraćanje biračima na razini pećine,što je više ustrašenih od promjena i od nekih “zločestih” to je postotak podrške veći,kao što vidite u velikim gradovima tipa zagreb ta stranka ne može napraviti jači rezultat ali zato su u županijama mali bogovi,tu je puno sela,malih mjesta sredina i tu hdz jako dobro prolazi,što je selo manje to je hdz jači…
    U jednome su potpuno isti sa sdp-ovim članstvom većinski se zalažu za NAŠE,tu imaju konsenzus i to prešutni?

 6. U jednom predavanju švedskog ministra financija Borga (preporučam), on objašnjava kako su krenuli u te reforme – da parafraziram bibliju (to, jasno, radi aktualnosti): na početku bješe konsenzus (dogovor sa sindikatima). dakle, takve reforme se u našem tipu društva ne mogu provesti bez suradnje svih “socijalnih partnera”, to jest bez aktivne uloge sindikata u prihvaćanju kratkoročnog smanjenja “prava” za račun (dugoročnog) povećanja bogatstva cijelog društva…. a sad, pitanje od milijun dolara – vidiš li ti u hrvatskoj i najmanje naznake da je itko od tih ljudi spreman na bilo kakav kompromis. ja ne vidim….

  • @Davore, osnova općeg konsenzusa je jasna svrha i cilj takvog dogovora koji svima trebaju biti jasni. Ne manje važno je i međusobno povjerenje kojeg nema a niti ja ne vidim ikoga u poltičkim strukturama koji bi kod mene izazvao barem zrnce povjerenja. Pa tebi jedno pitanje za 2 mil. $. Kome bi ti danas dao u ruke budućnost ove zemlje?

 7. …problem je u tome što gospodin premijer misli da nas samo on može izvesti iz ovih bespuća, a uporan je na riječima u tome da boli glava. U praksi i djelima je sasvim nešto drugo vidljivo barem većini običnih ljudi koji za svoj rad dobiju manje od onoga što bi bilo normalno i moralno.
  5. Reforme se provode usprkos otporima sindikata i poslovnh lobija

  Evo ovo je trebao prvo napraviti, a što smo dobili ? Povećanje javnog sektora i gubitak radnih mjesta u proizvodnim djelatnostima. Ispunjen zadatak. Manje proizvodimo, više uvozimo… malo iz Bizanta istoka, više sa sjevera…. 🙂

  • Naš premijer nije veliki državnik,to je valjda jasno kao dan ali to ne znači da mora biti i loš premijer ali vi imate jednu sizofrenu situaciju da ova vlada čim je došla na vlast nakon tri dana je optužena za neoliberalizam i tu su oni zašijali nazad i čitavo vrijeme vode socijalističku populističku politiku a mi i dalje vičemo da su neoliberalni,ovakvi i onakvi a predsjednik države ništa ni ne viče niti govori osim kada mu treba kaže da je plan 21 mrtav.U takvoj atmosferi gdje nemate podršku nikoga teško je raditi a pogotovo je to raditi prosječnim političarima koji nisu državnici,tada je stvarno teško od njih nešto više i očekivati…Ali ponavljam čitavo vrijeme razno razne interesne i ideološke skupine kolo vode u ovoj zemlji a političari takvih kalibara koje mi imamo povijaju se pred tim kolom htjeli oni to priznati ili ne,da je milanović imao javnu i glasnu podršku predsjednika države za radikalne poteze ja vjerujem da bi se na njih lakše odlučio,ovako pobijedili su “htv-ovci”,i jare i pare,tako da je tu politiku počeo sprovoditi i premijer iako je pod svim tim pritiscima umislio da je on radikalan i odlučan,uvjerili su i njega samoga da je tako…Pa zar nisu sdp u petom danu svi u studiju označili kao najtvrdokornije predstavnike neoliberalne politike?Možda je i premijer u to povjerovao a da ne govorimo članstvo njegove stranke?To vam je isto kao da uvjerite mulate da su oni najcrniji na svijetu,prvo vam se opiru a onda i oni sami u to povjeruju,otuda možda i ovaj “zaokret” ka skandinaviji?Kao nećemo mi više biti neoliberalni nego smo izabrali teži nordijski put?Tako bi vam odgovorili i mulati nećemo mi više biti skroz crnci nego mulati jer nam je tako bolje,znamo da je to teži put jer ne smijemo dugo biti na suncu ali mi ćemo učiniti sve da pobijelimo,na kraju mulat postane bijelac a cilj mu je bio da bude mulat,j ludi zbunjenoga…,to je otprilike to?

   • By the way i predsjednika drže neki novinari u šahu sa zampom tako da su i njega tu dobro zaskočili i pazi od tada svaku riječ da i njega opet ne povežu sa krupnim kapitalistima i neoliberalizmom,sve ih u šahu drže razno razne interesne skupine,ovo sa predsjednikom isto treba uzeti u obzir,zato on više ništa ni ne govori,što manje to bolje da ga opet ne optuže za spregu sa krupnim kapitalom…To su te fore na kojima političari populisti padaju i jako je danas jednostavni zaskočiti naše političare u startu…Pa kalmeti nakon onoga što se dogodilo u hac-u sa sanaderom nije palo na pamet da se odluči na restrukturiranje i uđe u sukob sa sindikatima,ponašao se isto kao naš predsjednik danas,”ne talasaj”,pusti vodu dok majstori odu,gasio je požar i obuzdavao upravu,podilazio sindikatima samo da šute i da se mediji ne raspištolje,otišli majstori a hajdaš dončić upao u poplavu,ne zna više odakle ne curi,bolje zna odakle ne curi,to može lako utvrditi jer nema gdje ne curi…

   • Antunu, pun pogodak. Mentalna kriza je doista problem ovog naroda. Na to mogu samo reći: PROSVIJEĆENI APSOLUTIZAM. A onda mačem i ognjem uvesti red rad i disciplinu.

    • Prosjetiteljski apsolutizam kao alternativa demokraciji – hvala lijepo NE. Ali imamo sreću da će naš ‘prosvjetiteljski apsolutizam’, a već i jest, biti onaj procesa EU, nama upravljaju procesi EU, odnosno ono što su njihove demokracije uspjele iznjedriti.

    • Od 02.07. mi počinjemo rušiti eu…,živi bili pa vidjeli,bez mentalne katarze ovdje trava neće rasti,na svim razinama društva vlada nepotizam i rođačko plemenski mutant kvazikapitalizam,radna mjesta su nasljedna kategorija,sve je u ovoj zemlji nasljedno,sektaši i rođaci vladaju hrvatskom,jahači državnih jasli zagovaraju povratak u socijalizam a vlast ništa ne čini da nam objasni razliku između kapitalizma i socijalizma,nama se sve to izmješalo a od te opcije gore nema,tolika je kritična masa koja se zalaže za nered i bezakonje da vi to ne možete vjerovati,zakoni se uopće ne poštuju,svi govore o pravima,nitko ne spominje obaveze prema vlastitoj državi nego je tretiramo kao kasicu prasicu,pa to gledam svaki dan,ne može čovjek vjerovati,radijacija im ništa ne može…Političari umjesto da nas oplemenjuju,šire nam okulare i širinu,oni nas totalno zatupljuju i sužavaju nam okulare tako da nam je širina=brava od ključanice a akademska zajednica i javni mediji nas navode na povratak marxu i engelsu “jer je to jedino pravedno”,sve u svemu jedno kolektivno ludilo koje neće dobro završiti ako uskoro ne doživimo početak procesa jedne mentalne katarze ali za to napraviti prvo političari to moraju i sami locirati kao problem no.1 a onda moraju napraviti akcijski plan,bojim se da su oni još daleko od spoznaja da je to nužno potrebno,možda se i oni nadaju “da će se nešto samo zavrtiti”,to je NAŠA klasika…

 8. Zamislite koliko morate biti utopista “da će sve biti u redu” a iz sedmice u sedmicu javna televizija vam pretežito-većinski nameće ideje marxa i engelsa a vi si umišljate da ćete potaknuti poduzetništvo kod mladih hrvata a mladi hrvati danas umjesto rock n rolla dobili uzore u svojim profesorima koji samo što se ne zaklinju u marxa i engelsa i da sve ostane NAŠE?Pa recite mi i jedan razlog za motivaciju mladih ljudi da idu u poduzetništvo i postanu tkz fuj krupni kapitalisti a vjeruju ionako da je NAŠE jedino pošteno isparavno i da se za to treba boriti?Meni se ponekad plače od smijeha kada netko od ministara kaže “da se oni bore za poduzetništvo” dok im se na javnim medijima promovira NAŠE,ekonomski liberal još nije ušao na htv a kamoli kakav desničar,tamo se samo takmiče tko je dovesti više lijevoga i takmiče se tko će dovesti većeg nostredamusa koji će nam reći kada će se raspasti eu i kada će se uspostaviti opet država “i jare i pare”,jednaka za sve?Recite mi i jedan razlog da nakon takvih depresija mladi čovjek sanja da jednog dana postane poduzetnik a kamoli da sanja bogatstvo bill gatesa,ubiti će ga ćaća ako to i promisli?

  Tako da naši ministri koji promiču poduzetništvo postaju cervantesovi likovi kao don quijote,promoviraju kapitalizam i poduzetništvo koje je ovo društvo davno odbacilo,ne da smo to davno odbacili nego još to reklamiramo na javnoj tv pozivajući profesore sa fakulteta da nam to amenuju.Da nije tragedija mogla bi se od ovoga svega napraviti jedna dobra komedija?Ministri postaju likovi kao oni iz partizanskih filmova što su slali poruke “dok se čuju pucnji na prozoru prozor neće pasti”,tako i oni tu i tamo nam napomenu da još živimo u kapitalizmu gdje poduzetništvo nije grijeh,barem još u zakonu to ne piše ali ZNA SE što mi o tome mislimo “ma koliko šutjeli o tome”,pozdrav iz rovinja…

 9. Hahahah najjaci mi je ovaj naslov u Bildu. Dugo se nisam nasmijao ovako genijalnom naslovu. Ali stvarnno je istina. Kaze mi danas jedan covjek da im je covjek iz Njemacke, dvije godine prije Sanaderove ostavke rekao da je on kriminalac. Pita on tog Njemca,da od kuda mu ta informacija? Kaze taj covjek da su ga bile pune novine u Njemackoj, da je kormupiran. I to ozbiljne novine.

 10. Ovaj socijalizam će doslovno uništiti ovaj dio Europe.
  Evo samo primjera iz susjedstva…
  1) U sloveniji propala prodaja Peka Osimpexu jer je država tražila nemoguće uvjete (zadržavanje ne znam koliko radnika, dodatne garancije i slično) pa će Peko vjerovatno ili u stečaj ili spašavati se opet novcem iz proračuna.
  2) Smijenili direktora Triglava za vrijeme kojeg je prvi put firma poslovala s dobitkom iz osnovne djelatnosti i koji je svake godine povećavao dobitak (nije htio dokapitalizirati propalu Abanku).

  Strašno…

  • IsakN slovenci su “alpski hrvati”,ista je to škola,to su NAŠI?Što si manji to su NAŠI jači?Koliko su samo njihovi NAŠI učinili propusta,to je za napisati knjigu,imali su ponudu belgijanaca za ljubljansku banku od 1,5 milijardi eura a sada bi platili da im to netko preuzme,o merkatoru i todoriću sve znate,oni su u jako teškoj poziciji a kada su u teškoj poziciji oni bi mijenjali zajednicu i sustav,par godina bi bili u socijalizmu pa kada dođe teško tada bi zagovarali kapitalizam i tako u krug?Jeli vam to poznato?Možda im žižek pokaže novi put,čeka on syrizu da vidi kako će taj eksperiment tamo uspjeti?

 11. http://www.vecernji.hr/kolumne/bez-ministra-jovanovica-djecu-bi-donosile-rode-kolumna-558107

  Evo javio se “plan 21”?Oni su svoj “plan” iznosili dvije godine u petom danu?
  A što se tiče zdrastvenog odgoja i odluke ustavnog suda,pročitao sam odluku dva puta i moram priznati da ništa nisam shvatio iako nisam baš sa pravom na vi?Meni ta odluka sliči na “mi smo i za jare i za pare”,te jesmo za zdrastevni odgoj,te nije se ispoštovala procedura,javna rasprava itd,”valjda” u vjeronauku jest?Ne branim jovanovića jer mi je on bezveznjak tipa tresla se brda rodio se miš ali ja moram priznati da ne razumijem ni odluku ustavnog suda a još mi je manje razumljivo da tu odluku donose u jeku drugog kruga lokalnih izbora,to mi je rub zdrave pameti?Koliko znam ustavni sud ima puno starijih predmeta koje još drži u ladici i još nije donio odluku,ovdje im se valjda jako žurilo,možda su ljudi zabrinuti da im djeca ne počmu puhati kondome umjesto balona,valjda je prerano,nisu im se još pluća razvila?

  • Još malo pa će nas ustavni sud pozvati na javnu raspravu da raspravimo jeli zemlja okrugla?Ili da raspravimo dali se na tjelesnom odgoju djeca smiju skinuti u kratke gaće do svoje punoljetnosti?A da im stavimo burke ili hidžab?Pornografija je preplavila internet a djeca su od 3 godine na kompjuteru i mi sada dižemo revoluciju zbog zdrastvenog odgoja da nebi slučajno čuli za kondom?

 12. By the way najmanje je sdp-u trebalo u jeku teške gospodarske krize da otvaraju ideološke frontove u hrvatskoj,baš je pametan taj jovanović?Tajming mu je bio “izvrstan” da otvara sukob sa crkvom?Kao da su mazohisti?Hdz je jedva dočekao,to ih je homogeniziralo?Kao da nemaju pametnijega posla a ako se taj predmet i ima uvoditi u škole trebalo je pričekati neka normalnija gospodarska vremena,ovako dobijamo cirkus i lakrdiju i opet crvene i crne?

  • Što očekivati od suda, koji je većinom kadrovirao Šeks, sinonim za travestiju prava i u kojem je svojedobno sjedio i lik , koga se u to vrijeme sumnjičilo za ratna silovanja po Bosni ? Ne kažem da je to i napravio, ali sama takva sumnja nije zajebancija i minimalna pristojnost bi u takvoj situaciji zahtijevala ostavku, danu ili iznuđenu. Da li se to dogodilo? Nije. Koliko sam shvatio, kao nije se poštovala procedura, javna rasprava. Bez veze, kao da se poštivala na mnogo važnijim stvarima, pa im nije smetalo. Sad na ovim trivijalnostima traže dlaku u jajetu. Ali to je kod nas glavna karakteristika; izvana huj, iznutra fuj. Bitna je forma, jebeš sadržaj. To vam je i na nižim sudovima. Na 40 u hladu jebe te u zdrav mozak da moraš doći u dugim hlačama. Kao možeš eventualno u trofrtaljkama, ali to nitko ne koristi jer ti onda onaj konj na ulazu metrom mjeri jel’ su trofrtaljke ili bermude. Kao s time se hoće da se silom poštuje sud. Pa, tko će te poštovati majmune, kad ne radiš svoj posao, a to je da doneseš presudu u razumnom roku, koju ti viši sud neće rušiti. Nije važno što smo prvi ili drugi na svijetu po tužbama u Strasbourgu, nego dal’ si došao u bermudama ili japankama. Tako i ovi, hoće silom nametnuti neku svoju ideologiju i religiju. Kad im to uspije valjda će se djeca i ljudi prestati jebati, osim kad rade djecu. Pazite, to u zemlji sa stopom razvoda 40% u prve tri godine, a petkom kad izađeš van, sodoma i gomora. Ni to nema veze, bitno da je svadba bila za 300 ljudi i krknulo se pritom stado janjaca. Ne kuže jadni da taj kurikulum ide na njihov mlin, jer bi djecu podučili da seks nije gimnastika, da brak nije zajebancija za nezrele i neodgovorne ljude. Podučili bi ih također, da je izbor partnera među tri najvažnije životne odluke, da je zasnivanje i briga o obitelji velika odgovornost, da su djeca iz jednoroditeljskih obitelji izložena puno većem riziku od siromaštva, podobrazovanosti, razvijanju raznih ovisnosti, asocijalnih ponašanja, naglašene seksualiziranosti… ma svašta bi ih se naučilo. Ma znaju ustvari oni to vrlo dobro, ali ne žele dobro obrazovane pojedince, sa dobrim znanjima, informacijama i činjenicama, koji bi onda svojom glavom i slobodnom voljom donosili dobre i racionalne odluke u životu. Jer tamo gdje su riječi znanje, pojedinac, sloboda i osobna odgovornost, pravna, moralna i svaka druga, ključne riječi, tu onda nema mjesta kolektivizmu, ideologijama svih boja i predznaka, religijama i sektama. A onda što da rade kojekakvi gurui kad ponestane neandertalaca koje će u svojoj svetoj misiji izvesti iz pećine i vratiti ih natrag na granu. I zato mi se čini da smo često prestrogi i nepravedni u kritici aktualne Vlade, kad znamo s kakvim stanjem se suočavaju, ne samo u ekonomiji, nego i s kakvim interesnim lobijima i pretežnom društvenom svijesti, uključujući i u vlastitim strankama. Ova Vlada bi bila sasvim dobra u normalnim okolnostima, a i u ovim uvjetima iznjedrili su ljude tipa Rajko Ostojić, Linić, Hajdaš-Dončić, Mrsić, Jovanović spremne i voljne pročistiti i reformirati velike sustave i dirnuti u interesne osinjake.

   • Pa imamo opet još jedan referendum o braku,sindikati sprovode neke referendume,početi ćemo se samo baviti referendumima.Ne znam koja je svrha ovog referenduma o braku muškarca i žene?Pa zar to ne stoji u našem zakonu i nitko to nije ni pokušao izjednačiti,čemu onda referendum i čemu trošiti novac i opet otvarati ideološke frontove,inače ja mislim da bi brak muškarca i žene trebao ostati općedruštveno priznat kao do sada a da se homoseksualnim zajednicama zakonom omogući da ugovornim odnosom ili nekim drugim oblicima dobiju ista prava kao i heterogene zajednice ali nisam za to da se i jedni i drugi vjenčavaju u matičara i slično,neka se napravi nekakva razlika a da prava dovedete na isto-vuk sit a ovce na broju,neka to smisle pametne glavice da ne povrijede nikoga jer moramo uvažiti činjenicu da je naše društvo tradicionalno i da nam se ne događa da isti dan u redu kod npr matičara ne stoje svatovi i jednih i drugih zajednica.Ali danas ići trošiti novac na referendume i iscrpljivati društvo tim temama a da nitko nije ni najavio izjednačavanje tih brakova je po meni suludo,što je uopće cilj toga,kompleksi?I to u jeku lokalnih izbora?Ja bih potpuno razumio tu inicijativu da je netko predložio zakon koji te brakove izjednačava ali nitko nije ni zucnuo o tome a oni udarili po referendumima?Još malo pa ćemo sakupljati potpise za referendum;jeste li zato da hrvati idu na mjesec?Znamo da ne idu ali da se odmah pokrijemo?Tako ako dođu nove generacije ne trebaju ništa ni odlučivati,mi smo već danas sve odlučili,ne trebaju oni ništa više ni misliti?

    • Za ovo što mi danas radimo sa referendumima direktno su odgovorni ljudi koji nas već dvije godine uvjeravaju da narod navodno treba odlučivati o svemu,uvjerili su nas da je to jedino ispravno i da je to volja naroda-neposredna demokracija a to je u startu bilo tako opasno,pogotovo u našem podijeljenom društvu i oni danas snose najveći dio odgovornosti za sve što će se dalje događati u rh.Ja sam čuo takve prijedloge za referendum da se smrzneš;npr da mi odlučujemo na referendumu o smanjenu plaća u javnim službama ili poduzećima,o tv pretplati,o radu homoseksualaca u školama,o zerpu,o zaduživanju hrvatske,o tome koliko će novaca ići u zgb a koliko treba ostati npr u dubrovniku,ne mogu vam ja nabrojati dokle seže ljudska mašta.Sada zamislite da narod odlučuje na referendumu o plaćama neke veće skupine ljudi i imate štandove na kojima se prikupljaju potpisi a pokraj tih štandova prosvjeduju sindikati tih skupina ljudi koje se to tiče?Pa mi kao da hoćemo da imamo rat na ulicama,pa vidjeli smo i sada oko brakova što se događa na tim štandovima a radi se o praima homoseksualaca koji su jako mala skupina u ovom društvu.Sada zamislite što bi se događalo kada bi se tim referendumima zadiralo u interese većih skupina ljudi,npr javnih službi,zamislite sukobe u malim sredinama gdje svatko svakoga poznaje,pa vi npr kao obrtnik potpišete te peticije a posmatra vas porezni inspektor kojeg se to direktno tiče ili prvi susjed?Toliko su nas marksisti uvjerili da je “volja naroda” svetinja da mi danas i nemamo razlog u to sumnjati.I o astronomiji ćemo mi odlučivati na referendumu,sve mi znamo i to je “najpoštenije jer je to volja naroda”,još malo pa ćemo sakupljati potpise kontra tv voditelja jer nam se ne sviđaju i o njima ćemo odlučivati na referendumu,neće nam trebati ni ravnatelji ni glavni urednici?Ljudi moji jesmo li mi normalni?

    • Antune,jeste vidjeli što se dogodilo u Francuskoj.To je 14 zemlja u Europi u kojoj je predsjednik( Hollande,18.05.2013) potpisao legalizaciju istospolnih brakova.
     Definicija braka postoji u obiteljskom zakonu koji se može dokinuti jednim tvz.dekretom,a nakon toga slijedi borba za usvajanje djece.
     Prvo parada,brak,usvajanje djece,…
     Meni jedino nije jasno kako pravo djece da imaju oca i majku(što je prirodno)nije iznad prava istospolnih zajednica da imaju djecu.
     I sada bi ovo trebala biti homofobna izjava.
     Ako ova rečenica da je brak zajednica žene i muškarca uđe u Ustav,nadam se da će tako biti zaštićen taj naziv.
     Možda nekako kao i Istarski,drniški pršut,šalim se.
     Da se razumijemo ja po uvjerenju mislim da smo svi ljudi braća i sestre,
     ali kao što ne bih u srcu odbacio ni bolesnike od AIDS-a,teroriste,nudiste,prostitutke…jer ih ni Krist ne odbacuje nego ljubi i želim da se obrate i izliječe da ne zavode druge i nasilnim putem.

    • Dalibore,ja uopće ne razumijem o čemu vi pričate?Tko nam brani pokrenuti referendum kada bi se eventualno povela rasprava o izmjenama obiteljskog zakona a vama je argument;pogledajte što radi holland?Ja moram priznati da takve argumente ne razumijem?To vam je isto kada da sada mi odlučujemo o socijalnom osiguranju sa argumentom “pogledajte što rade u americi”,hoćemo li otvoriti sada tisuću referenduma zato što smo našli primjer nekoga u eu i svijetu tko to tako radi?Dajte budimo ozbiljni?A da stavimo u ustav da banke moraju biti NAŠE jer “vidite da je tako i u sloveniji”,pa ako samo želite da znate vidjet ćete da je to pitanje braka u eu definirano posve različito u svim zemljama eu i da nije čitava eu riješila to pitanje po uzoru na francusku ali vi našli baš francusku i sada se mi trebamo očitovati o tome na referendumu jer su to francuzi tako riješili?A da stavimo u ustav i da odlučujemo na referendumu da hrvatska ne smije na nikoga baciti atomsku bombu jer su je amerikanci bacili na hirošimu?Nitko nije ni predložio javnu raspravu o takvim izmjenama zakona i sada ćemo mi ovako “bogati” odlučivati o hipotetskim pitanjima na referendumu,kad bi bilo i što bi bilo da je tako?Nemojte me krivo shvatiti ali meni je to za ludnicu a ne za ozbiljnu raspravu?

  • Ma nema tu čekanja “sretnijih dana”. Ok, nije isto područje, ali time dolazimo i do aboliranja svih prošlih vlada koje su za odlučne ekonomske mjere čekali “neke sretnije dane”, ali sami jako lijepo o tome kritično pišete pa da ne ponavljam. I zato, barem na tom planu, nemaju figu u džepu, što na umu to na drumu (da, Jovanović i Milanović kraljevi su nepromišljenih, brzopletih i ponekad uvredljivih izjava, definitivno nije moj stil). Pokušajte se sjetiti prošlih, konformističkih vlada. Naravno da je na ekonomskom planu tu još jako puno stvari koje su užasno loše, ali se definitivno ne može reći da (previše) brinu o svojoj popularnosti. I na tome svaka čast. Pa makar i (samo) bilo uvjetovano pritiscima iz EU.

 13. Imamo primjer u RH ljudi koji su na relativno visokim položajima u RH (državna firma), imaju plaću cca. 15.000 kn i skoro cijela plaća se troši na kredite i dugove. Do nedavno u RH je bilo “in” dizati kredite redom – stambene, za automobil (po mogućnosti novi), za uređenje stana, gotovinski za šoping u Kiki, City centru itd. (nije ni čudo odakle kriza) Uglavnom, kada si bio kreditno nesposoban, tražila se veza ne bili se moglo dobiti još kredita i još i još, nije bitno koliko, samo daj, daj…..daj….da si nekom rekao da ne diže kredit vjerojatno bi te pogledao sa smiješkom i odgovorio: pa ti si čudan, alo. No, takvih managera ima puno, a da ne pričam o raznim njihovim bliskim osobama kojima je normalno ne plaćati HRT (iako rade isto u državnoj tvrtki). Ne nagovaram ja da treba plaćati HRT, već samo kako je neobično da oni koji su postavljeni visoko izbjegavaju ono što bi primjerom trebali pokazivati. Uglavnom, smatram da je za promjenu načina razmišljanja, promjenu navika, promjena svega dosadašnjeg što ne valja potrebna tzv. evolucija, ona unutrašnja svakoga ponaosob, i treba doći do te razine da kada platiš račune, osjećaš sreću što si iste podmirio u potrebno roku, a ne da račun služi za brisanje poslije velike nužde ili za izrugivanje.

 14. U principu da bi riešili neki problem, morate početi od početka, točnije morate krenuti od tamo gdje najviše boli. Ako ste u lošoj vezi, ista vas opterećuje, vjerojatno ćete razgovarati s drugom stranom i možda se razići ili mijenjati nešto ovisno. Ako je kućni budžet doslovce pred krahom, tada ćete poduzeti korake kako biste to zaustavili na način da ćete prestati trošiti na nebitno, nećete voziti auto, nego ga ako treba i prodati, pa ćete platiti autobusnu kartu (ali ćete se duže voziti to je sad ono dao bog da imaš pa nemaš), ako stan veći ne možete otplaćivati, probat ćete prodati ga i otiću u manji, možda smanjiti pušenje, unos nepotrebne hrane, rekreativni sport uzeti kao obavezno (recimo Mavroviću nedavno sam čitao upravo sport pomogao u teškim trenucima) itd. Ako ste vlasnik firme, morate opet nešto napraviti da smanjite troškove jer zaduživanjem nećete ništa postići…ako danas otvorimo stranicu FINE vidjet ćemo koliko se nekad uspjšne firme tipa Nexe, Dalekovod, Ingra, IGH, Konstruktor napravile duga – pa to je preko 5 ili 6 milijardi kuna. Pa da li je to moguće? Što su radili da su uspjeli to napraviti? Da li se je moglo zaustaviti? I sad je ministar financija kriv za sve, a i premijer….ono što je nemoguće ponekad…može biti moguće uvijek….ako je država skupa i pred bankrotom….tada se moraju napraviti oni rezovi koji će tu državu vratiti u normalu…a ponašanje pojedinca ključno je za to. Svi smo odgovorni za ono što radimo, mislimo ili želimo!!!!

 15. jedna slika švedske i hrvatske.. bio sam tjedan dana u stockholmu,uvjerljivo najljepši tjedan u životu.. u metrou nemate bačene žvakače a kamoli grafita, naravno, kompozicija dolazi svake 3 minute.. još se sjećam kako sam psovao nekog kineza jer nije znao “precvikati” kartu na ulazu pa nam je pobjegao vlak.. još ga nisam stigao drugi put poslati u rodnu stvar a već se zaustavio novi.. pod dva, sve,ali apsolutno sve zgrade su obnovljene,fasade vjerojatno energetski aa+ razred dok na ulicama nisam vidio skuplji auto od mercedesa.. u gradu od 2 milijuna stanovnika… i da, u mcdonaldsu sam bio jedini bijelac u nedjelju popodne..imigrantska politika bilo koje zapadne zemlje mora ići na teže preispitivanje.. i odgovor.. iako imam završeni pravni fakultet i položeni pravosudni, od sutra bi prao tanjure u indijskom restoranu na Sodermalmu nego se mučio sa hrvatskim sucima koji dobiju tužbu 2009,pošalju ju na odgovor 2010 a 2011 zakažu prvo ročište..

  • Bio sam tamo 5 tjedana i uglavnom sve stoji, ali nikako ovo za aute.

   Vidio sam itekako puno skupih auta, puno skupljih od Mercedesa. Daleko više Bentleya, Lamborghinia, Ferraria, Porschea, Maseratia nego u Zagrebu…

   • Bogato je društvo pa jasno da ima daleko bolji vozni park i u cjelini (baza piramide) i na vrhu (visina piramide). Ali ta razika je daleko manja nego bi čovjek očekivao i k tome, nemojte me optužiti za rasizam ovo je samo činjenica – većinu tih najskupljih mi se učinilo da voze domaći stranci (doseljenici).

    Inače bih svakome preporučio izlet u Stockholm, mislim da još uvijek ima direktni let.

    • S ovime se slažem. S obzirom na njihovo bogatstvo, moglo bi biti daleko više takvih auta.

     Nisam baš proučavao tko vozi takve aute, ali ne bi me čudilo da je tako kako kažete.

    • ah Sweden before the fall.. trip… ako zelite vremeplov iskustvo skoknite do Malmoa. 🙂
     Cuo sam par ljudi da kukaju kako je tamo i da autohtoni bjeze u Dansku/Norvesku.
     ja sam bio nakratko u Linkopingu, zaista fascinantno drustvo, nazalost totalno nazalost isprano cultural marksiznom 😦 doduse ima par ljudi koje znam od tamo koji su Ron Paul, Pat Buchanon fanovi 🙂
     a za aute potvrdujem da nema bas nekog ludog razmetanja, pogotovo za taj standard( koji naravno nije nesto super kao sto je bio prije socijalizma 😦 )

 16. Bilo bi lijepo, ali iskreno sumnjam. Mislim da je predsjednik vlade samo pronašao model koji mu lijepo zvuči, ali da mu nije niti na kraj pameti da stvarno tako nešto sprovede. Kao malu gestu dobre volje da bih mu barem malo povjerovao, mogao bi recimo napraviti prije ljeta oštar rebalans proračuna sa puno manjim rashodima (u stvarnosti ne samo planiranim).

  Do tada: “Money talks, bullshit walks”

  • Jasno, svakome ostaje sam vidjeti što premijer stvarno misli, a ja vam ne nudim odgovore, nego samo ekspliciram njegove riječi 🙂

 17. Premijerov govor je bio pro-business govor, a ne pro-market ili politički liberalan govor. Uostalom kaže on: “naš socijalni model i naš način života, koji je ipak drukčiji, moramo zadržati, a to malo više košta, ali možda ipak život čini sigurnijim, ljepšim i smislenijim”. Meni kao libertarijancu ovime je rekao sve što mu je na umu.

  • Slažem se, ali i kao takav, njegove poruke (kad bi se implementirale) su toliko “liberalne” da je vjerojatno neprihvatljiv ogromnoj većini Hrvata. Da vas malo “bocnem”, šteta je što ste vi toliko ekstremni u svojim stavovima da u pravilu praktički izjednačavate sve one koji ne misle u potpunosti kao vi. Vama je svako “zlo” isto, bez obzira što je nešto očigledno “puno manje zlo” i najbolje što se u određenom trenutku može imati. Rekao bih da vam kronično fali političke mudrosti odnosno “strategije” kako najbrže doći do određenog cilja. Možda se i varam, ali tako vas često doživljavam.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.