VART

Predstečajna Varteks

Čini se da se privodi kraju predstečajna nagodba najvećeg profila do kraja. Predlagač Izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja je sam ministar Linić: Varteks plan financijskog restrukturiranja 29-05-2013.

1. Budući da banke, koji zajedno s državom drže veliku većinu potraživanja prolaze skoro pa bez gubitaka, ne sumnjam da će na ročištu 3.6. plan biti i usvojen.

Glavni elementi plana su:
– otpis dugova za oko 220 mil. kn (prvenstveno država, ali i otpis kamata od strane financijskih institucija)
– umanjenje duga dokapitalizacijom 15 mil. kn (po 50 kn / dionica, ako dobro razumijem)
– umanjenje duga preuzimanjem nekretnina za oko 202 mil. kn
– reprogram duga oko 155 mil. kn (od 1 god. za strateške dobavljače, do 15 godina neki založni vjerovnici)

Ukupno ovo znači restukturiranje nekih skoro 600 mil. kn, od čega umanjenje duga oko 440 mil. kn.

2. Nakon te akrobacije bi kapital trebao valjda biti oko 400 mil. kn (uzimajući u obzir i vjerojatni gubitak u Q1 i Q1 oko 40-50 mil. kn), te dug oko 270-320 mil. kn, ubrojano i planiranih novih oko 10 mil. eura kratkoročnih pozajmica za trošak restrukturiranja i obrtni kapital.

Prema projekcijama već u 2014. pozitivni EBITDA od oko 20 mil. kn, u 2015. oko 17, tj. i neka minimalna neto dobit.

To bi već trebala biti solidna kapitalna struktura (iako uz vrlo loše organiziranu aktivu, o čemu više kasnije) uz osnovno poslovanje pozitivno, što nije nerealno uzevši u obzir restrukturiranje poslovanja (povećanje efikasnosti).

Uz 30.000 novih dionica, i uzevši u obzir trezorske, po sadašnjim cijenama bi tvrtka imala Mcap oko 32,5 mil. kn, odnosno P/B 0,08.

3. Ako dobro razumijem, kao namira duga ustupit će se robna kuća u Zagrebu, prodajni centar u Varaždinu i Rijeci i neke druge stvari, ali ne i glavna nekretninska imovina, a to je kompleks na ulazu u Varaždin, od nekih 200.000 m2 građevnog zemljišta, ako se ne varam. Perspektiva tvrtke ipak bi se morala, nakon inicijalne stabilizacije, osnivati na monetizaciji te nekretnine, uz izmještanje proizvodnje (u N. Marof?).

Ukupno, dakle, ovo bi morala biti uspješno restrukturiranje upravo prema idejama predstečajne nagodbe (suprotno bi očito značilo ne samo stečaj, nego uništenje tvrtke, sudeći po bezuspješnim naporima zadnjih 2-3 godine i trenutnom stanju tvrtke) i ako uprava ne pokaže da već od prvog trenutka implementaije ovog projekta ima uspjehe, morali bismo razmisliti i o njenoj hitnoj rekonstrukciji.

4. Što se tiče Varteksa kao dionice VART-R-1, ovo mi je, uzevši u obzir oportunitetni trošak ne-ulaganja tog novca u neke odlične dionice koje su mi velika većina portfelja, gubitak (no, to se lako može nadoknaditi) iako sam najveći dio dionica kupio po nekih 13,50-14,00 kn. Ali je odličan pokazatelj raznih stvari, primjerice:

a. U ovakvoj Hrvatskoj, mnogi ne vole vidjeti da netko prođe dobro, pa tako ni u ulaganjima, a pogotovo da je netko značajno zaradio ulažući ni u šta drugo nego omrznute hrvatske dionice ‘na kojima se može samo izgubiti’. Od onih neukijih, koji misle da je neki stari, a poznati brand u stvari dobra dionica (recimo VART ili KRAS, a propos za kojeg mislim da će tek dočekati svoje poprilično crne dane) ponekad čujem (prešućeno:) ‘Ti si kao neki dobar ulagač … ‘ (glasno:) ‘A kako ti ide Var-teeeksss?’. Interpretirajte sami 🙂

b. Manji dio svog portfelja sam uložio u rizične priče od kojim sam negdje baš izgubio (npr. DKVS – nevjerojatna pljačka tvrtke i prevara), negdje izvukao manje dobitke (npr. VLDS), negdje ću (čini se) proći prilično dobro (VART). SVa ta rizična ulaganja su bila u okviru disperziranog portfelja, uz svjesno preuzimanje rizika, uzevši u obzir i očekivani potencijal.

Jasno, taj potencijal uglavnom nije ostvaren u tolikom očekivanju (VART sam davno očekivao daleko veći povrat), uglavnom zbog loše, jako loše i još lošije ekonomske situacije u RH, tragično lošeg upravljanja krizom.

ALI, ipak su to bile racionalne strategije, za razliku od iracionalnih i zapravo besmislenih oklada na dionice tipa INGR, DLKV, IGH, brodara …, favorita naših špekulanata i institucionalnih ulagača. Kako oni ipak dominiraju ovako bijednim tržištem (na kojem se upravo zato mogu ostvariti enormni povrati), jasno vam je ogorčenje, zlovolja i bijes takvih ulagača protiv moje malenkosti (‘ako netko zarađuje na hrvatskom tržištu, to … to …. to ….. je nemoguće i prevara!!’), a i medijskih bojovnika nekih institucionalaca (neki su mediji, prema upravo objavljenim rezultatima, opet ostvarili kolosalne gubitke, pa i tu treba tražiti uzroke njihove manične depresivnosti). (A za većinu njih su naše najbolje dionice, kao KORF, bile i ostale ‘neinvestabilne’.)

Glavna poruka je u stvari da racionalni ulagači i u ovako katastrofalnoj gospodarskoj situaciji mogu dobro proći, čak i ulaganjem u loše tvrtke kao što je Varteks, a i dalje tvrdim da je ulaganje dionice poput npr. KORF sigurnije nego ulaganje u hrvatske banke (jasno, uz enormno veće očekivane povrate). Mislm da su razne hrvatske dionice i dalje vrlo, vrlo povoljne (iako su neke druge preskupe).

Napomena: Imam dionice VART-R-1 i KORF-R-A i ovo nije preporuka za ikakvo ulaganje.

Kategorije:VART

223 replies »

 1. kad kažete iracionalno i besmisleno ulaganje u brodare pada mi na pamet vaše ulaganje u LPLH koji je također brodar, a kako sad stvari stoje i vi ste pogriješili jer to nije bilo baš dobro ulaganje kako je na kraju ispalo. Molim vaš komentar. Hvala

  • Hvala na pitanju, znam da ste od onih dobronamjernih zato ću Vam i dati malo duži odgovor 🙂

   1. Mislio sam na ulaganje u brodarske kompanije kad su već tonule, naime ‘hvatanje padajućih noževa’ čito kockarski, znate i sami mentalitet naših špekulanata. Ipak, ne treba zaboraviti ni napucavanje dionica kao što su ATPL na cijenama od oko 3.500 kn itd. To bi uključivalo i kupovanje LPLH zbor njenog dijela brodarskog biznisa u trenutku kad je ovaj već bio pred bankrotom s nadom da će se možda oporaviti.

   2. Sama dionica LPLH jest
   – jedina brodarska dionica u koju sam uložio (ako izuzmem male i krajnje kratkoročne, špekulativne pozicije u nekim drugima)
   – dionica na kojoj sam vjerojatno najviše izgubio kao pojedinačnom ulaganju na hrvatskom tržištu (?)
   – ali nije nikad bila u ‘jezgri’ mog portfelja (u biti je to uvijek i bila jedna oklada tipa Varteksa).

   Znači to da imam LPLH kao dio portfelja ne znači da je u suprotnosti s ovim gore (mislim da imam i sada nekih 20-30 hrvatskih dionica u portfelju).

   3. Ja Vam definitivno nisam od onih kojih mogu predvidjeti pad ili rast svjetskih tržišta (globalni market timer), mislim da su ona u biti efikasna za skoro sve ulagače stalno, a za sve ulagače skoro stalno (imate jasno neznalica koji tvrde da oni upravo znaju, ali pustimo sad to). Tako da u okvirima toga u određenom trenutku je i LPLH kao i neki drugi brodati izgledao jeftin. Nemam, jasno, kristalnu kuglu da mogu prognozirati BDI i slično.

   ALI, od naših brodara, on je cijelo vrijeme imao fundamentalno najpovoljniju valuaciju, plus veliku prednost da je (onoliko koliko sam mogao vidjeti) vodi ekipa koja nije fokusirana na manipuliranje manjinskih dioničara, kao što mi se čini da je slučaj kod nekih drugih brodara.

   NO, najvažnije, ta dionica je defanzivna u smislu da je ipak velik, ili najveći, dio njene valuacije bio u njenom turističkom biznisu, tako da je u biti tu priča kao s VArteksom: imate temeljnu valuaciju u vrijednim nekretninama, a pretpostavljate da će i operativni biznis poslovati kako-tako.

   4. U tom smislu, ako pogledate trenutnu valuaciju (http://www.mojedionice.com/dionica/LPLH-R-A) mislim da je vrlo vjerojatno da ni na toj dionici u konačnici neću izgubiti (nisam pratio tržište u zadnje vrijeme, ali koliko vidim po prometima, zadnjih mjesec dana je bilo svega 33k prometa, što vjerojatno znači da kupnja za 50.000 ili više diže cijenu za 20%, 30% ili tko zna koliko). Znači, daleko smo od toga ‘kako je na kraju ispalo’, za razliku od nekih drugih brodara.

   Vidite, u tom smislu sad čak imam i racioanlnu okladu na – nećete vjerovati – jednog građevinara, naravno time samo povećavam mržnju onih koji su istoga kupovali na npr. 15 puta većim cijemama. I na njemu mogu sve izgubiti, to je proračunati rizik u diverzificiranm portfelju.

   5. Kad smo već kod svega ovoga, vidim da i u pristupu ulaganjima imate prilično pogrešan pristup. Vidim da temeljito pratite moja ulaganja, iskusniji ste Vi ‘mačak’. Tako da često čujem kako je ovaj ili onaj ulagač ‘loš’ jer je izgubio na ovoj ili onoj dionica itd. U konteksku mojih ulaganja je prilično važno da sam značajnije počeo ulagati upravo oko dna i da sam većinu ulaganja ipak fokusirao na ponajbolje hrvatske dionice. Za to je naravno bilo presudno uočiti da je hrvtsko tržište iznimno neefikasno (u što ste se mogli uvjeriti u mojim prvim postovima) i imati povjerenja u samog sebe i racioalno razmišljati dalje. Znate, ja vam se ne nalazim sa ‘znalcima’ na njihovim marendama, tračevima i ‘povjerljivim informacijama’, neog onako čituckam koliko mi se da javne info i samostalno zaključujem. E sad, svaki, ali svaki ulagač ima gubitaka. Ako imate omjer 6:4 onda ste jako dobri, sa konzistentnih 7:3 ste vjerojatno već u klasi Buffetta. Kao što ste mogli vidjeti, moj track record je nesumjerljivo bolji od doslovno svih hrtvaskih profesionalaca.

   U tom smislu, ulagnaje nije ‘winner’s game’ nego ‘loser’s game’: pobjednik je onaj tko napravi manje grešaka (radikalni uspjesi također pomažu, naravno). Vama preporučam prihvaćanja toga da je invstiranje ‘loser’s game’, preuzimanje racionalnih rizika u okvirima diverzificiranog portfelja.

   • Ne da mi se sada proučavati izvješća, ali u gornjem smislu bi moglo biti da je LPLH zapravo najpotcjenjenija turistička dionica. Jeste li to u stvari htjeli pitati?

    • LPLH akumuliram od 165kn sve do 35kn i iako sam s njom u najvećem minusu i dalje vjerujem da će mi za godinu dana biti lijepa dobitnica.

    • Brodarski sektor LPLHa praktički ne postoji, postoje samo masni dugovi i dospjeli krediti koji će, zbog organizacije u holding i komplicirane mreže odnosa između tvrtki unutar holding vjerojatno onemogućiti da se LPLH turizam značajnije razvije. Jedini izlaz je u izdvajanju turizma iz LPLH, ali je, zbog komoliciranih odnosa, upitna izvedivost toga. + nesposoban i nesmjenjiv managment

    • Koliko ja znam, nema kreditnih ni garancijskih odnosa između brodarstva i holdinga, znači nema se što izdvajati nego se brodarstvo naprosto treba pustiti niz vodu.

 2. Rijetko komentiram tu, pa svaki put imam drugi nick. Nevezano za VART, ja vam gospon Nenad od sveg srca želim da uspijete u svoj ovoj igri sa dionicama. U moru hr jala i zloće, a u tom smo nenadhebivi, ono što bi me veselilo je da uspijete…zbog sudbine ovog naroda koji se možda nauči veseliti tuđem uspjehu, zbog promjene u načinu razmišljanja, zbog forsiranja pozitive i gro drugih razloga. Izjedamo sami sebe sa zloćom i negativnim razmišljanjem, a to je jednosmjerna cesta:(

  • Puno hvala!

   Inače, uspjeh već jest konačan, neke dionice su uvjerljivo na sigurnom, primjerice moje najveće ulaganje KORF, koje bi s tolikim dobicima moglo pokriti puno gubitaka, čak i kad bi ih bilo (a i sve ostale glavne mi stoje jako dobro, u debelom su plusu).

 3. Zanimljiva činjenica, iako neznam jeli to uobičajena praksa u ovakvim situacijama, je da u procesu restrukturiranja predsjednik Uprave VART jamči svom vlastitom imovinom da sredstva neće trošiti nenamjenski, tj. da će ih utrošiti na obveze koje imaju prema radnicima. Dakle nema muljanja s tuđom lovom.

  • Tako nekako. …. Samo se nadamo da se sad ‘veća, manja, duplo!’ ekipa neće preseliti s Ingre, IGH i Dalekovoda ovamo 🙂

 4. Kako je nasumičnost jako neintuitivna ljudskoj psihologiji ljudi često rade grešku da racionalnost neke odluke mjere isključivo prema njenim rezultatima.

  To često bude pogrešno jer u praktički svakoj realnoj odluci u životu postoji komponenta nasumičnosti i najbolja odluka može ponekad dati loš rezultat ako jednostavno niste imali sreće. Ono što pokazuje kvalitetu i racionalnost odluke je koliko je bila objektivna iz perspektive prije danog događaja. Gledano unatrag sve nam se čini puno očitije, ali to je zamka našeg intuitivnog razmišljanja (hindsight bias).

  Ako neka investicijska odluka nije donjela željeni rezultat, ne znači da je bila loša, znači često samo to da nisi imao sreće.

   • Kad već spominjete građevinare, mislite li da je lavčević u ovom trenutku čak i bolji izbor za ulaganje bar prema pokazateljima i poslovima. Jedino možda više likvidnosti nedostaje..

    • Ne znam jeste li čitali što se u toj MMTZ u zadnjih godinu dana događalo…sve i svašta, premda to ne znači da nije dobro ulaganje. Ali skoro su otišli u stečaj. Srećom su imali neku firmu koja im je dugovala novac i platila posao, inače bi ih gledali u crnoj kronici.
     Što je “čudno” (zapravo nije) jer oni imaju posla od Njemačke do Saudijske arabije.

 5. Gosp. Bakić. Slažem se u svemu s vama vezano uz KORF, stoga me i zanima vaše mišljenje vezano uz VLHO. Ukratko samo, da li se po vama isplati ulagati u nju ili bi bilo bolje imati direktno KORF?

   • Gosp. Bakić, kada ste već došli na temu KORF, imate li kakvih komentara na najavu skupštine RIVP? Najavljeno je da će dobit ići u povećanje temeljnog kapitala, što bi sa rezervama i prošlogodišnjom dobiti značilo dizanje nominale sa 10 na 15KN. Zbog čega se onda prvo ide na denominaciju dionica, i da li bi to moglo imati veze sa preuzimanjem HDBK?

    • Evo i poziv za drugu skupštinu, uz manje povećanje temeljnog kapitala uz denominiranu dionicu i delistiranje. http://www.zse.hr/default.aspx?id=45951 Pravična naknada bi koliko sam na brzinu izračunao trebala biti 13.75 kuna ili malo više, u svakom slučaju nešto bolje od dobrovoljne ponude. Nije baš najsjajnija vijest za fondove pretpostavljam, ali imali su vremena prebaciti se u KORF…
     Napomena: imam KORF, nemam RIVP.

    • Nažalost, fondovi su se ovdje pošteno osramotili. Čini se da će morati van iz RIVP po nekoj patetičnoj cijeni, pa ostaju praktički bez ikakvih ulaganja u hrvatski turizam, to je za ‘vjerovali ili ne’ (imaju nešto malo, npr. u PLAG, ali to je zanemarivo za njihovu veličinu).

     Ovdje je i nevjerojatno da fondovi (OMF) nisu prepoznali da moraju izaći iz RIVP i prijeći u KORF (čuo sam svakakvih priča zašto je to tako bilo), jedini koji je to prepoznao je Kapitalni fond (državni!) i pri tome je već sada prošao jako dobro.

     Koliko sam čuo od nekih profesionalaca, naovdno je KORF ‘neinvestabilan’, a RIVP ‘investabilna’, a pokazuje se upravo suprotno

   • U 2,5 godine cca 200%…znači u banci bi mi trebalo 150 miliona ziliona godina, da to ostvarim i pomislim da sam zaradio i kad uzmem u obzir inflaciju, tada shvatim da nisam ništa zaradio 🙂

 6. Evo imali smo zanimljiv razvoj situacije zadnja dva dana: porast cijene od skoro 50% i jedna od najtrgovanijih dionica u ta dva dana.

  Što se tiče plana poslovanja i njegove održivosti, treba pogledati primjerice Kotku:
  – Ovdje za 2011. http://www.kotka.hr/GFI-POD_ver.%202.0.1.pdf
  – Za 2012 je slična – EBITDA oko 5 mil. kn na prihode od oko 54 mil. kn

  Kotka je ostvarila u 2012. oko 1,3 mil .kn razlici poslovnih prihoda i rashoda, zapravo se jednim dijelom bavi upravljanjem svojom financijskom imovinom, ali kao što se vidi, to nije odlučujuće za rezultat.

  To znači da taj vid posla ima perspektivu u Hrvatskoj, pogotovo što se mijenjau odnosi u tekstilnoj industriji što se tiče Europe i Azije.

  Što se tiče same dionice, ako predstečajna nagodba u utorak uspije (a zaista ne sumnjam u to), zasigurno će dobiti poveliku medijsku pažnju što će ulagače zainteresirati (P/B je još oko 0,1), a u međuvremenu u iščekivanju toga očekujemo mrgudne špekulante gubitnike da ‘uskoče’ u dionicu, jer pamenti su oni, više vole Ingr, Dlkv itd. ali ‘novac je novac’ nisu oni glupi da nas zeznu tako da ne zarade ovdje. Ne moraju oni ni govoriti da su kupovali dionicu, pametni su oni …

  A mislim da su u ova zadnja dva dana počišćeni dosadašnji sitniji špekulanti, velik bid na za njih prilično atrakivnim cijenama je ostao nezatvoren.

  • Kao što ste naveli, ono što tekstilcima ide na ruku da dosadašnje niske cijene rada u Aziji više nisu održive. Čovjek, Indijac, vlasnik tvrtke s 25.000
   zaposlenih kaže da više ne može držati dosadašnju konkurentnost jer sve više ljudi ne želi raditi za taj novac.

  • Bitno je, međutim, da dioničari u ovom trenutku inzistiraju na 100% posvećenosti uprave, što uključuje i zamijenu nekih njenih dijelova ili cijele, ako nije u stanju isporučiti rezultate, s prvim uspjesima ASAP.

 7. Click to access fac-20130517.pdf

  Further, current policy has created systemic financial risks and potential structural
  problems for banks. Net interest margins are very compressed, making favorable earnings
  trends difficult and encouraging banks to take on more
  risk. The Fed’s aggressive
  purchases of 15

  year and 30

  year MBS have depressed yields for the “bread and butter”
  investment in most bank portfolios; banks seeking additional yield have had to turn to
  investment options with longer durations, lower liquidit
  y, and/or higher credit risk.
  Finally,
  the regressive nature of the artificially compressed savings yields creates pent

  up demand
  within bank deposit portfolios; these deposits may be at risk once yields begin to rise and
  competitive pressures increase.

  Uncertainty exists about how markets will reestablish normal valuations when the Fed
  withdraws from the market. It will likely be difficult to unwind policy accommodation, and
  the end of monetary easing may be painful for consumers and businesses. Given th
  e Fed’s
  balance
  sheet increase of approximately $2.5 trillion since 2008, the Fed may now be
  perceived as integral
  to the housing finance system

  Oh kakav sok… 🙂
  Schiff je napravio video o ovome, ali necu to postati, jer Schiff je klaun ,jel tako? 😀

  • Varteks je sustavno uništavan sve zadnje godine kao i mnoge drguge tvrke u HR.
   Tvrtku su uništile uprave i prije svega ova zadnja koja godinama samo producira gubitke i isključivo se bavi osobnim interesima.
   Dakle, prije svega uprava mora odgovarati za stanje koje je sada i podnijeti ostavku. U ovom trenutku pisati o vrijednosti dionice je besmisleno a kupovina ove dionice u ovom trenutku je isto što i pokloniti novac onima koji je već imaju i koji čekaju priliku da se istovare.

   • Mislim da ste pogriješili u procjeni da se uprava samo bavi osobnim interesima, rekao bih da su glavni ljudi u njoj duboko svjesni da čak i ako se žele baviti osobnim intreseima da se prvo mora spasiti tvrtka i koliko sam svjestan oko toga su se prilično tvrdili (ne i svi članovi uprave, što možemo i vidjeti iz nekih materijala, pa tako možemo i realno očekivati neku rekonstrukciju vrlo brzo ako se stvari jako ne poprave).

    Mislm da je vaša procjena da je pričati o vrijednosti dionice besmisleno upravo besmislena (iz razloga iz kojih sam više puta pisao).

    Inače, u našem mentalno devastiranom okružju burze gdje prevladavaju fond managerčići i špekulantići koji (puni sebe) komuniciraju terminima ‘istovara’, ‘ukrcaja’, ‘kićenja’ itd. (tako punim sebe terminima hrabre sebe i tješe od gubitaka na raznim ingrama, dalekovodima, plovidbama i ‘dionicama kao obveznicama’) upravo i omogućavaju racionalnim investitorima ekstravagantne povrate. Da ilustriram, evo npr. KORF nije valjalo kupvoati po 45-50 kn jer ‘kupuje samo Bakić kojeg pametni ‘kite‘, he he’, zatim nije valjalo na 60-70 ‘jer će se Bakić sada ‘iskrcati‘ naivnima, itd. itd., pa eto nije valjalo ni Varteks kupovati krajem 2010. ‘jer će to propasti zbog lošeg managementa, samo netko čeka da es ‘iskrca” – valjda je valjato u tom trenutku kupovati ATPL po 1000, INGR po 34 ili DLKV po 347?).

    Mcap Varteksa je još uvijek svega 33 mil. kn. što mislim da daje još uvijek vrlo, vrlo veliki potencijal rasta. Pri tome, jasno, trebate uzeti u obzir i mogućnost jačeg angažmana nekih dioničara.

    Kako bih Vam pojasnio o čemu se radi, možda da zamislite koje hrvatske dionice imate trenutno i kakve su uprave tih tvrtki? Ili još bolje, da podijelite s nama?

    • Poznajem članove uprave i znam dobro čime su se bavili i čime se bave. Bolje o tome govori broj zaposlenih ili još bolje rezultat zadnjih godina.
     Ulagati u što? Njihove nekretnine!!! Ili u nadau da će vlada ponovo upumpati milione poreznih obveznika!!!! Mislim da to više ne ide – dakle sve ovo je špekulacija na kojoj se naravno može dobro zaraditi kao u zadnjih 30 dana ali isto tako i izgubiti. Varteks za mene ne vrijedi ništa jer je uništen davno.
     Kada ste zadnji put kupili njihovo odijelo?
     Teško je ne primijetiti da prodavači ne znaju ni što imaju a ni što prodaju a o tome kako da prodaju da i ne govorim.
     Koliko je prometa ostvario Varteks na inozemnom tržištu sa vlastitom modnom markom?

    • 1. Gledajte, čim krenete od teze da neka dionica ‘ništa ne vrijedi’ razmislite o tome da ste totalno zabrazdili. 1 lipu možda ipak vrijedi? 10 lipa? 1 kunu? 10 kuna? Koliko?
     2. I to baš sada ništa ne vrijedi kad ide ova iznimno povoljna predstečajna nagodba? (Nadamo se da će proći.)
     3. Znam da u tekstilnim krugovima vlada vrlo loša atmosfera, možda je to baš i samo prema Varteksu (u što sumanjam), ali ima mnogo ljudi ‘tekstilaca’ koji kad znaju da sam dioničar Varteksa (jedan od važnijih) s nekom posebnom ogorčenošću mi moraju objasniti kako moja investicija ništa ne valja, znate i sami o tome, je li tako?
     4. Vođenje kompanije je daleko od odličnog i kao što rekoh, uprava će sada (vjerojatno po prvi puta) biti pod velikim pritiskom dioničara. Dođite na iduću skupštinu pa ćete vidjeti.
     5. Niste mi rekli koje to hrvtaske dionice imate, naime što mislite o upravama tih tvrtki? Molim možete li navesti sve hrvatske dionice koje imate?

    • Zaboravio sam odgovoriti kad sam zadnji put kupio Varteks.

     Prošle godine! Dao sam sašiti odijelo po mjeri, od Loro Piana tkanine (imali su je), tako da vidim kako ‘moja’ firma radi. Sad imam VArteksovo odijelo s imenom, netko bi rekao ‘onih 1%’, ali nije bilo skupo i svaki bi si dioničar mogao to eksperimentalno naručiti.

     Evo ga ovdje

     20130603_145318

     Složit ćemo se da im je postava malkice ‘čiči’, kao i malo provincijska ova fora s plavim obrubom na postavi, ali to se sve da unaprijediti. Odijelo je inače odlično.

    • Možda da umjesto Di Caprio modela izađu na tržište sa Eclectica modelom? Razni fond menageri i ostali kravataši pogotovo ovi s portala bi to razgrabili.

    • 1. Gledajte, kada napišem da ta dionica ništa ne vrijedi onda to znači da ne vrijedi za mene i to samo za mene. Vama je vrijedila koliko ste platili. Istina i ja sam jednom imao istu i na vrijeme sam se istovario. Poslije toga rekao sam: Nikad više!

     2. … predstečajna nagodba (nadajmo se da će proći.) Sigurno da nemam znanje i iskustvo da bih mogao pisati g. Bakiću kao Vi, ali to je upravo ono na što sam htio upozoriti.
     Mnogo je razloga zašto ministar nudi nagodbu i o tome svi u Varaždinu pjevaju jer se oprašta dug i stiže svjež, tuđi novac. Juhuuuu…..!!!!
     Kako komentirate izjavu predsjednika uprave? Da li je on tom izjavom spakovao sam sebi? Da li je platio porez na imovinu kojom garantuje? Da li taj komad papira nešto vrijedi i kome?
     Kako je taj čovjek uspio uštedjeti toliki novac u tako kratko vrijeme? Kolika je njegova plaća?

     3. Meni je drago da ste Vi dioničar u Varteksu i iskreno se nadam da će se Vaša očekivanja ostvariti. Nadam se samo da ćete na vrijeme izaći. Bilo bi fer da to najavite obzirom da ste jedan od važnijih dioničara i da o tome često pišete.

     4. Vođenje kompanije je katastrofa! i to ne samo u zadnjih 8 godina. Zamislite molim Vas da dođete u bilo koju zapadnu zemlju i ponudite njima modnu marku Di Caprio! Da li mislite da bi Vas neko shvatio i prihvatio ozbiljno? Koliko je se novca upumpalo do sada u tu modnu marku? Čime se bavi predstavništvo u Engleskoj i Austriji i kako posluju zadnjih 20 godina? Zašto nema predstavništva u Njemačkoj sa tržištem od 80 M stanovnika i sjedištem glavnih kupaca?
     Zahvaljujem se na pozivu – bio sam već i rekao: Nikad više!

     5. Jednom prilikom 2008. godine sam kolegama rekao koje dionice imam i to sam požalio. Nisam rekao kada sam se istovario. Meni je tih ljudi i danas žao!
     Tada sam rekao: Nikad više!

    • Ugodno ste me iznenadili izborom tkanine i kupovinom odijela! Čestitam!
     Kažete da je i cijena povoljna! Super!
     Ali to je bila prošla godina, a svake godine su dvije kolekcije i tkanina a i gotove odjeće, zar ne!
     Kada Buffett piše o dionicama onda pije Coca Colu koju je kupio u Costco-u a u GE-hladnjaku ima još najmanje 11 komada, u novčaniku Amex karticu koju je izdao Wels Fargo, kojom je platio Colu, GM auto, osiguranje i sve ostalo … da ne nabrajam …
     … iz ovoga se vrlo lako da naslutiti koje HR dionice posjedujem ili koje namjeravam kupiti…
     Usput: Upravo sam dva puta zvao salon u ZG – obožavam tkanine i odijela šivana po mjeri – radno vrijeme je do 16:00. Nitko se ne javlja, g. Bakiću!!! Vi dobro znate da se u tvrtkama koje dobro posluju i nešto vrijede netko mora javiti prije nego telefon zazvoni treći put!!!
     Varteks ima tradiciju, izvrsne i vrijedne radnike u proizvodnji, vrhunsku kvalitetu, ali mu ništa od toga ne vrijedi kada na vrhu ima tri N.
     N kao nepotizam
     N kao nezanje
     N kao nered iliti nerad
     .

    • Salon u Zagrebu su zatvorili još davno, koliko znam?
     Oko Varteksa se slažemo da se mora još puno unaprijediti.

     Što se Buffetta tiče, ovdje u RH nema ni jedne tvrtke koju bi on kupio, jer kupuje samo izvrsne, takvih nema u RH (na burzi). Ali zato postoje one koje su s obzirom na vrijednost jako potcijenjene. Pa sjećate li se kakva je firma bio Dpm Holding (sada Valamar Adria Holding) prije 2-3 godine? I misli li možda netko da ju se stoga nije isplatilo kupiti po npr. 50-60 kn? Ili da danas ne vrijedi 143 kn?

     A uprava nije bogom dana, mislim da će se morati početi jako, jako truditi raditi u najboljem interesu tvrtke (dioničara). Kao što rekoh, samo idiot ne bi primjetio da je npr. kvaliteta nekih materijala u predstečajnoj bila daleko ispod standarada.

     Također je svakome tko se imalo razumije u marketing jasno da je potpuno deplasirano razbacivati se s onim znakom ‘Superbrands’, djeluje nekako jadno, zamislite da vidite tako nešto na Zapadu, sažalili biste se nad kompanijom?

  • I to lijepe dividendice, 4,66 kn/dionica, iliti 10% trenutne cijene. Baš me zanima kako će cijena odreagirati slijedećih dana … mislim, firma je prava keš mašina … jedino mi nije jasno čemu povećanje temeljnog kapitala, ali ajde, ako već mora, barem nas nisu tražili pare već će to riješiti iz zadržane dobiti ….

 8. G Bakić
  iz sve ga što ste gore napisali čini mi se da se u slučaju pozitivnog rješenja predstečajne nagodbe kanite aktivnije uključiti u poslovanje Varteksa u funkciji manjinskog vlasnika ( a možda i ne toliko manjinskog ).

 9. Bilo bi mi jako drago da bude i ako bude drugačije, ali od prošle srijede vidim slijedeći sutrašnji naslov:
  PREDSTEČAJNA NAGODBA = IZBORNA PATKA KOALICIJE PIJETLOVA
  Kada sam danas vidio jednog gospodina sa čašom vina u ruci na slavlju koja je upriličena izbornoj patci taj isti naslov sam vidio “fett”.

   • Bit će mi drago ako prođe, već sam napisao. Mišljenje sigurno neću promijeniti. Nagodbom Varteks sigurno ne dobiva nego gubi ono malo što je ostalo i nešto vrijedi.
    Mcap Varteksa je 34 M poslije 95 godina poslovanja a predsjednik uprave sa svojih 42 godine života skupio je imovinu od 16 M!!!!
    Ništa novo na ovim prostorima – viđeno toliko puta, zar ne.
    Osjećam gorčinu, g. Bakiću ali na ovu temu ne želim više pisati.
    Vama želim uspjeh.

    • @MaTa
     g. MaTa ne razumijem vaš stav.

     Vaš trenutni pogled je negativan i očito je subjektivne prirode. Kada bi ste tako razmišljali i za druge tvrtke (+ one koje nisu na burzi) situacija bi za vas bila toliko crna da bih vam savjetovao da razmislite o promjeni države. Gledajte nemojte me krivo shvatiti, samo želim reći da pogledate malo oko sebe. Pogledajte i BLJE, VPIK, ARNT….. Ja sam siguran da vi NE znate kako je ARNT izgledao prije koju godinu i šta se tamo sve dešavalo. Jednostavno se od nekud treba krenuti, a činjenica je da je ovaj prijedlog pozitivan (imate fantastične Nenadove analize) i da u takvom scenariju “postoji svjetlo u tunelu”.

     Bez ljutnje ali smtram da bi svaki investitor morao imati hladnu glavu i ne dozvoliti si svakakve ispade (pogotovo oko cijene i 16M). Moram Vam napomenuti da ako ne prijavite osobu koju ste optužili po meni radite 2.5 prekršaja: jedan moralni prema sebi i drugi prema državi i zakonu (štitite zločin, krivca – lopova), a ovaj zadnji “polovični” je onaj koji spada u polu – špekulantsku stvar – ne možete nabacivati optužbe, a nakon toga pobjeći bez konkrektnih podataka (zašto niste prije pisali na blogu, Nenad je odavno pisao o VART nego baš sada???).

     Zašto smatrate da je problem u inozemstvu s brendom D. Caprio? Ne razumijem? Zašto u “inozemstvu”, zašto u inozemstvu ne bi prošao B2B model (bivši Levis). Za koga sve šivaju hrvati? Zar samo svoje brendove? Di se šivao “Benetton”?

     Znate na koga me podsjećate kada ne želite reći koje dionice imate – na moju mamu koja mojoj kćerci hoće pokloniti čokoladu a onda je pita da li je večerala (jer ako nije neće joj dati čokolatu??) – ili šutite ili recite; ostalo je neozbiljno.

     Ako vi NE smatrate da sutrašnja nagodba treba proći savjetujem vam da odmah ujutro (prije odluke) to idete reći svim 624 radnika – siguran sam da će vas poduprijeti.

     Što više razmišljam vaša priča mi liči na ementaler, a Nenad-ova na oklopnog transportera. Spike su vam jednostavno bezveze (moja mala bi vam rekla škifo) bezobzira za sutrašnji ishod.

     PS Imam dionice VART, BLJE, DDJH, VPIK, ARNT i ovaj post nije nagovor ni na kupnju ni prodaju ni jedne od njih. Samo reakcija na (ahh ne znam više kako bi to opisao).

 10. Nekako je slabo medijski i trgovanjem na burzi danas popracena vijest o predstecajnij nagodbi. Koji je vas komentar?

  • Ne pratim što se događa oko kompanije, ali po trgovanju vidim da je na djelu uobičajeno napucavanje od strane jednog tipa naših špekulanata koji kao skakavci (‘locusts’) skaču na takve prilike i osjećaju se moćno u grupi. Najčešće ih počisti (kao npr. na INGR, DLKV, IGH, BD62, ATPL …), ali moguće je da negdje napokon i dobiju, rado bih da to bude baš Dioki. Veliki volumeni Vas ne moraju impresionirati jer vjeroajtno ima tu puno kružnog trgovanja (sjetimo se samo kako se u Ingri znalo protrgovati i po 10% posto kompanije u danu, po cijenama od oko 10 kn ako se ne varam), što znači da jedna manja grupa (rekao bih 20-30 njih) međusobno sebi preprodaje u tom kružnom nadmudrivanju. Zaista bih vrlo rado da to završi dobro, zbog tih špekulanata, tržišta (dobro je da špekulativni kapital ima što više likvidnosti) i tvrtke. Iako, ako bi se pokazalo da su premise na kojima je baziran rast (odnosno, napucavanje dionice) pogrešni, mogla bi vrata biti pretijesna za izlaz svima, kako ti dečki prvensteveno vrednuju likvidnost (novac da ga vrte), kad se neka špekulacija pokaže iscrpljenom ili lošom, oni mogu prilično odlučno izlaziti van.

   • Ok, kazete niste pratili dogadjanja oko firme (ja jesam, jako pozorno proslih godinu i nesto) i onako po trgovanju na prvu vam izgleda kao poznati uzorak.

    Mislim da ste vrlo vjerojatno u krivu ovaj puta. (neda mi se pisati dugi post ovako kasno 🙂

    U ponedjeljak prolazi Cermakov plan predstecajne nagodbe, pa cemo vidjeti kako ce dalje ici.

    • Ne razumijem kako sam u krivu? Nisam rekao da niti vrijede niti ne vrijede fundamenti. Rekao sam kako mi izgleda trgovanje, koliko vidim s time se slažete. Također sam rekao da je u podosta takvih situacija ekipa tih najvulgarnijih ‘veća / mannja / duplo’ špeukulanata podosta izgubila sličnim pričama, te sam rekao da se nadam da ovaj put neće biti tako. U čemo od toga točno nisam u pravu?

 11. Upravo je to u biti i poanta cijele naše burze u zadnje vrijeme,špekulacije na kvadrat pa u moru špekulacija ipak se nađe jedna,dvije stvarne “priče”koje imaju realnu osnovu da opstaju(vart) i želim svima sve najbolje u ovoj dionici iako je nemam u portfelju.Meni su draže one fundamentalno otpornije na adrenalin.Još kad bi korf počeo dijeliti dividendu onda bi to bilo baš po ukusu samog Buffetta.

 12. http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/radnici-varteksa-obustavili-proizvodnju-zbog-zaostalih-placa-245972
  Nikako ovi upitnici da dobiju odgovor …
  “Iz Odjela za korporativne komunikacije Varteksa doznali smo kako se Košćec naposlijetku radnicima i obratio, pojasnivši kako su plaće u programu predstečajne negodbe koji su vjerovnici prihvatili, ali se još čeka i potvrda suda. Osim toga, istaknuo je kako Varteks još čeka odobrenje interventnog kredita, koji iako zatražen prije godinu dana, još nije još realiziran. Upravo taj kredit trebao bi Varteksu osgurati inicijalnu likvidnost kojom bi trebao moći podmirivati tekuće obaveze.” (…) “U Varteksu kažu da su pregovori s bankama u završnoj fazi, ali više od toga nisi znali reći.”

 13. G. Bakić
  što mislite, jeli ovo otezanje s kreditom spasa za Varteks stvar procedure ili se država malo muči da isforsira taj kredit?

 14. Danas sam u jednim njemackim novinama procitao jednim staru istocnjacku mudrost koju cu pokusati prevesti i podijeliti sa vama:
  Stado ovaca moze pobijediti copor vukova ako stado vodi dobar vuk ali isto tako copor vukova moze izgubiti od stada ako copor vodi ovca iliti ovan! / DSK in die Welt /

  • BTW, večars u Dnevniku Nove TV Luković s velikim odobravanjem govorio o predstečajnim nagodbama dok su se se na ekranu paralelno vrtili kadrovi iz nekog tekstilnog pogona, ne znam da li Varteksova, ali nije ni bitno, ne bih to iščitavao tendenciozno kao nečiju poruku. Nego, neko veliko razumijevanje između Vlade i bankara, pogavito Lukovića, izbijalo je iz priloga. Ohrabrujuće …

  • U biti, ovo mi se čini kao prilično ozbiljna stvar, jer da nema ničega, da je ‘non-issue’, ne vidim zašto bi se objavljivalo išta na Zagrebačkoj burzi,

  • Hvala, ali ne mogu se stvari gledati izolirano. Ovo je uvijek bila dionica s velikim potencijalom, ali naravno rizična. Čini se da će biti odlično na koncu, ali moglo je biti i drugačije. Važno je imati diverzificirani portfelj.

 15. ” … – Nakon što se čekalo mjesec i pol dana, možda je već jučer ili će danas biti potpisan ugovor između HBOR-a i ZABA-e o kreditu od 10 milijuna eura za Varteks. To će biti njihova jedina dugoročna obveza pa im neće biti teret, rekao je župan Predrag Štromar na aktualnom satu Županijske skupštine. -Nakon realizacije kredita menadžment Varteksa morat će se dokazati ili ćemo tražiti novo rješenje, dodao je Štromar.(vms) ”

  Izvor: http://regionalni.com/aktualno/novosti/stromar-hbor-i-zaba-daju-10-milijuna-eura-kredita-14061/

  Time bi valjda predstečajna trebala biti i konzumirana i vrijeme je da Varteks počnemo gledati kroz prizmu mogućeg uspjeha. Slažem se i s ovom zadnjom napomenom g. Štromara.

  Inače mislim da hrvatska tekstilna industrija ima perspektivu, pa sam prošli tjedan tako i dao ponudu za kupnju 33% dionica Čateksa.

    • Meni na korfu nije trebalo puno :)….a ovdje još manje.
     Htjedoh reći da je sve to jako slabo dok netko ne udre malo jače..
     Vart mi je 8% portfelja tako da bi mi baš uljepšalo novogodišnje praznike..Šalu na stranu evo danas kupio 300 kom.
     Šteta više samo što nema pravih leviski nigdje za kupit..

  • Zanimljivo, sad su izmijenili vijest, evo nove ovdje: http://regionalni.com/aktualno/novosti/vlasnici-varteksa-postaju-hbor-i-zaba-dat-ce-10-milijuna-eura-kredita-14061/

   To me podsjeća na ono oko DDJH, gdje najprije objave čvrstu izjavu, onda članak privremeno nestane, pa objave malo mekšu. Moj frend iz PR kaže da se to tipično radi kad medij ima pouzdan, ali ne i služben izvor, pa dođe intervencija, ali oni i dalje vjeruju u svoju vijest, pa ju ne demantiraju nego samo ublaže. 🙂

   • Imam dojam da su malo paničarili kad su pisali ovaj ispravak, ‘brzo, brzo … samo da nešto novo napišemo’, pa su napisali pokoju glupost, kao da primjerice HBOR i ZABA postaju vlasnici Varteksa? 🙂

    • Zadnje što se sjećam da sam vidio je iz plana restrukturiranja s početka godine, niže. Kasnije je bila i izmjena plana, ali nije bilo bilance u njemu:

     varteks bilanca

    • Ako sam dobro razumio, Varteksu sada ostaje zemljište u Varaždinu, nekih 200.000 (!!) kvadrata građevinskog zemljišta, otprilike kao na slici dolje. Kako Varteks ima praznu i noviju tvornicu u Novom Marofu, a o preseljenju proizvodnje onamo se već pisalo, mislim da je to sad idući prirodni korak. Te prodaja te prvoklasne imovine u Varaždinu. Kao najveći dioničar sad ću se ozbiljno za to založiti. Mislim da je to odlično i za grad Varaždin, kako bi se dovukao neki pravi developer koji bi taj prostor stavio u životnu funkciju.

     Varteks zemljiste

    • + što je pozicija tog zemljišta u Varaždinu jako blizu centra a istovremeno nije daleko ni od gospodarske zone i autoceste, što će reći da se može postići jako dobra cijena, a time osigurati i kapital potreban za reengineering proizvodnje. Pod uvjetom da je management sposban, ne kao onaj koji je ugasio proizvodnju primarnih tkanina (i time si pucao u vlastite noge)

    • Ne razumijem se u cijene takvog zemljišta, ali valjda je negdje u rasponu 100-200 eura/m2. Time bi se oslobodilo 20-40 mil. eura za core business, koji je već sada saniran?

    • Eto, recimo da je tako, i to je friški kapital za daljnje iskorake van (velim opet, pod uvjetom kompetentne uprave).

     BTW, Čateks je velik biznis svojedobno vrtio tako da je radio jeftinu proizvodnju kvalitetnih čarapa za skupe brendove po svijetu (npr. YSL). Kina je bila veliki market tada (što je meni bilo paradoksalno, da Kina sa svojom tekstilnom industrijom hoće bilo što uvesti iz tamo neke Hrvatske, ali navodno i dan danas imaju problema s kontrolom kvalitete a globalni brendovi sve manje žele outsourcati tamo proizvodnju zbog lošeg imidža oko uvjeta za radnike itd…).

  • Čestitke za davanje ponude za Čateks, držim fige da Vam uspije. Slučajno sam proveo neko vrijeme s bivšim vlasnikom s kojim sam i naučio da tekstilna industrija stvarno MOŽE imati perspektivu ako su iza nje (tj. u njoj) pravi ljudi.

  • Nenade, vi ste koliko znam već drugi primjer u kratkom vremenu nekoga tko je poceo s IT-em a “pivotira” u tekstil.. nedavno je Hrvoje Bujas (Crno Jaje, itd) kupio wtfjeans.com, tako da ocito tu ima necega. Može neki reasoning iza vaše odluke i stava da tekstil ima perspektivu? Pretpostavljam da ima veze sa razvojem novih tehnologija (wearable technologies, nanotehnologije itd).. jesam na tragu?

    • Najčešće se radi o vrlo jednostavnoj stvari, kupuje se nešto po 20 pa ako se posloži to i to, dogodi se to i to, onda može vrijediti +100. Nema veze sa nekim high tech stvarima, lakše je zaraditi na običnom tekstilu ili proizvodnji wc papira. Nevjerojatno je kako je ovo nemoguće objasniti našim profesionalcima da primjerice dionice poput DDJH ili VART mogu biti odlične za ulaganje i da je rizik funkcija cijene.
     Možda zato što su večina ekonomisti za razliku od matematičara koji su potkovani u teoriji vjerojatnosti, i kalkulacijama pa kada nauče ekonomski folklor puno brže i lakše zaključuju i pogotovo rasturaju na ovako neefikasnom i jednostavnom tržištu kao što je zse.
     U svojoj analizi major Boris isto tako zaključuje tko se uspinje na ljestvici bogataša ljudi koji najčešće:
     (1) They tend to be well above average, if not outstanding, in their powers of mathematical, scientific or at least logical reasoning.

    • A s čim ima? 🙂 Ne kuzim tekstilnu industriju, i ako je Nenad dao ponudu za 33% Čateksa onda me fakat zanima zakaj jer to nikad be bi pomislio.. Mislim, želim bolje razumjeti kad vec nije ono kaj sam mislio, kaj sad 🙂 1-2 paragrafa načelno..

 16. Znate kakva je psihologija “naših”…sklonost totalnoj euforiji ili mračnoj depresiji,nešto normalno što je većinom i racionalno ne postoji pa tako treba proteći dan-dva da se ova informacija apsorbira,obradi i tada nastupa “eureka”!Racionalni investitor ima priliku kupovati sada npr.po 15-16kn a ostatak “mase”npr.po 20kn i više mada smatram da srednjeročno je i taj ulaz dobar ukoliko uprava ima planski razrađenu strategiju za 2014.Imam dionice vart i nije nagovor na kupnju ili prodaju već subjektivno iznosim mišljenje.

  • Ajmo malo o temi zašto je privatizacija svega što se može privatizirati jedino racionalno rješenje za hrvatsku?Da bi to razumjeli trebamo shvatiti kako u NAŠOJ maloj zemlji funkcioniraju političke stranke i tu je jako bitno shvatiti kako to funkcionira na najnižim lokalnim razinama.Znamo da su stranke jedan oblik udruživanja ljudi koji zastupaju određene zajedničke stavove i ciljeve,ako to znamo onda znamo da te stranke moraju potrošiti veliku količinu energije i uključiti široke krugove ljudskih potencijala da bi na terenu ostvarili cilj preuzimanja vlasti.U toj “predfazi” svi su defakto “gologuzi” i svi su na neki način zbliženi i zajednički rade na tim projektima animacije ljudi,tu su jako zbliženi i uspostavljaju jake prijateljske odnose.Što se događa kada uzmu vlast?Počinje podjela fotelja prema zaslugama?Gdje je problem?Malo je slobodnih fotelja za sve one koji imaju iznimno velike zasluge za rad po terenu?Gdje je sljedeći problem?Ako se “vođa” ne pobrine za sve najzaslužnije i najuticajnije članove te stranke-organizacije kako može očekivati da u miru upravlja tom strankom i da ima kritičnu masu podrške tih “zaslužnih” koji imaju presudan utjecaj na ostalo članstvo u stranci.Do čega na kraju dolazimo?”Vođa” je pred zidom da bira između struke ili gubitka utjecaja i stvaranju kritične mase koja će se protiv njega okrenuti u stranci ako ne zadovolji apetite barem neke kritične mase tih najuticajnjih i “zaslužnih za nošenje letaka”,na koncu kako će dobiti sljedeće izbore ako nitko neće nositi “letke sa njegovom slikom”

   Tu dolazimo na čistinu i možemo zaključiti da sve dok postoji slobodan broj fotelja “vođa” nema izbora nego da nađe način da ih osigura svojim članovima i na taj način kupuje mir u stranci.To je u biti legalizirana korupcija,to se javno radi.E sada zamislite još kako to funkcionira u malim sredinama gdje članovi tih stranaka nisu samo pripadnici iste “sekte” već su umreženi i rodbinskim odnosima i svaki dan se viđaju na ulici?Postavlja se pitanje dali takav NAŠ sustav uopće daje izbor NAŠIM velikim vođama?Jedanput mi je menađer jednog velikog hrvatskog poduzeća pričao kakav pritisak na zapošljavanje rade na njega iz njegovog rodnog kraja pa mi je rekao u jednom momentu da “i mama sa njim ne želi razgovarati jer je ona dužna pomoći tim ljudima da zaposle sina jer oni njoj svakodnevno pomažu u njenom privatnom životu a ona ostala sama na selu”,njega se ako
   “NE UČINI” smatra nezahvalnim,da je nitko i ništa itd.U biti tu leže korjeni i temelji nastanka rođačko-stranačke-socijalističke ekonomije u hrvata.To je paukova mreža koja prisiljava ljude da rade mimo poštenih kriterija i selekcije kadrova?To je sustav u kojem su anomalije pravilo a ne iznimka,jedina je razlika u tome što se taj sustav toliko razvio da su neki došli u poziciju da odlučuju pomoći “svojima” da dobiju posao a neki drugi su došli do toga da opet “svojima” osiguraju milijunske poslove na natječajima,neki to debelo naplate a neki malo manje ali u biti ništa nije besplatno,svi nešto dobiju,u najmanju ruku skrb za mamu koja je ostala sama na selu,ti su još kao najpošteniji a toliko su “sofisticirano naučili pogodovati” da su im javni natječaji postali nikakva prepreka,dječja igra,oni javni natječaj napišu tako da se već unaprijed zna tko će ga dobiti,to su naravno shvatili i NAŠI neki poduzetnici i onda su vidjeli da je besmisleno jedan drugome konkurirati jer ZNA SE sve,oni tada počinju jedan drugome pomagati u raspodjeli pljena tako da se samo formalno javljaju na natječaj sa unaprijed većom cijenom od “NAŠIH” I defakto znaju da gube taj natječaj ali znaju već unaprijed koji će njima kolač pripasti od tog posla ili od nekog sljedećeg,sve se ZNA već unaprijed u NAŠEM malome selu.U državi sa 4 milijuna ljudi sa takvim nasljeđem što je više privatizacije to se sužava krug malverzacije NAŠIH.Mi smo selo malo gdje svatko sve zna i svatko svakoga zna samo je pitanje kako su nas učili u jugoslaviji “čija je veza jača”,odnosno tko ima jačeg igrača na pravoj poziciji,sve ostalo je stvar tehnike a tehnike su jako različite i sofisticirane,gotovo dovedene do savršenstva…

   Zato se čitavo ovo društvo boji privatizacije jer smo svi untra,netko više a netko manje,samo ovaj što je “manje” prezire onoga što je “više”,zato jedan moj poznanik meni kaže “pa što što sam dobio posao preko veze,pogledaj što su ovi drugi dobili a ja jedva preživljavam”,jedva naravno preživljava sa 8000 kuna plaće u državnom sektoru?
   Što da kaže onaj koji je isto tako obrazovan,puno bolji student,ujedno sa puno više iskustva u privatnom sektoru koji sličan posao radi za 4500-5000 kuna?
   Svi naravno imaju svoje razloge i svoja opravdanja zašto to “moraju” činiti;vođa zbog mira u stranci,menager zbog mame na selu,netko drugi zbog žene koja traži veći auto i dnevni boravak “jer ako to može todorić sebi priuštiti što nebi mogla i ona” i tako se stvorila paukova mreža rođačko-stranačkih-koruptivnih interesa koju mi pokušavamo lječiti sa toplim čajevima i aspirinima?A bakterija je u međuvremenu mutirala 12 puta,teško da bi joj i radijacija mogla naškoditi a kamoli topli čaj?

   • Bravo Antune, to je sve notorno, ili ‘noturno’ kako Vi kažete, ali nitko to ne zna ovako lijepo životno iskazati!

    • Nenade,naravno da će vam NAŠI “moderni” filozofi reći “ali zar političari nisu predodređeni za rad za opće dobro” Jesu?Ali ima jedan “mali” problem iz socijalizma što svi misle “da su upravo ni predodređeni da rade za opće dobro i da su upavo oni “ti”” a malo je mjesta “za opće dobro” pa se na kraju zadovolje-ušutkaju zbog mira u kući sa bolje plaćenim mjestima u državnim i javnim poduzećima,bolje išta nego ništa jer što bi mu rekla žena doma kada bi joj nakon tolikog izbivanja iz kuće i “nošenja letaka” došao doma poslije pobjede na izborima “gologuz”.Tu dolazimo do one socijalističke utopije o poštenom društvu?Danas sigurno postoji u hrvatskoj ali i vani barem sto hrvatskih igrača koji misle da su nepravedno izostavljeni sa popisa za reprezentaciju.Kažem barem sto?

     Meni kaže jedan prijatelj da bi zato trebalo osnovati “stručne komisije i neovisna tjela koja će to nadgledati”,nešto slično tome imamo u javnim medijima i u hrvatskom novinarskom društvu.Ali gle čuda?99% koji sjede u tim tijelima su društveno-ekonomski ljevičari u odnosu na njihove stavove po tim pitanjima,bilo bi i čudno da su nešto drugo,oni su u startu u sukobu interesa.Zar tako nije većinski na nekim hrvatskim fakultetima?Evo ja osim umjerenog polšeka koji je po onemu što ja čitam daleko od desnog,nisam još čuo nekoga sa filozofskog fakulteta da u svojoj filozofiji zastupa neke društveno-ekonomske desničarske stavove koji bi recimo bili bliski miltonu friedmanu,nema niti jednoga niti blizu a kamoli da zastupa njegove stavove?Ne znam možda ima takvih ali ja ih na javnoj tv nisam još vidio?Ovi koji danas dolaze na tv svi slično da ne kažem isto misle o društveno-ekonomskim problemima NAŠEG društva,mogu se samo razlikovati po “patriotskim” pitanjima npr kao srećko horvat i nino raspudić ali oni se u biti oko svega u ekonomsko-gospodarskoj sferi slažu kada malo pogrebeš ispod površine tih misli koje oni izgovaraju,jedino npr raspudić prezire socijalizam zbog povećanih negativnih iskustava,političkih progona ljudi koji su bili znatno više izraženi u kraju iz kojeg on potiče,ne zbog one druge gospodarsko-ekonomske strane tog socijalizma,što se može jasno iščitati iz njihovih misli i stavova prilikom obrađivanja nekih konkretnih tema,ljudi se tu značajno uopće ne razlikuju u promišljanjima iako ih ljudi doživljavaju kao suprotnosti,kao nespojivog desničara i ljevičara.

     To je anomalija NAŠEG sustava,mi uopće desničare na političkoj sceni ni nemamo,Mene neki dan pita jedan prijatelj u čudu da što ja imam protiv sindikata a dobro me poznaje i percipira kao nekog ljevičara,on to misli da ja jesam iako su meni ti pojmovi lijevo i desno strani,zna neke moje stavove iz života pa mu je to čudno,ne može se načuditi.Ja mu kažem da su sindikati u ovakvom obliku kao danas po mome mišljenu “paravlast” i da je jako upitno koliko su oni uopće ustavna kategorija jer ne zastupaju sve građane ove zemlje nego samo neke i vrše stalno pritisak na politiku i bore se samo za neke društvene skupine i njihova prava koja trebaju plaćati svi građani ove zemlje,što je u biti neravnopravna utakmica jer nisu svi ljudi u toj utakmici isto zaštićeni a pogotovo oni koji to sve plaćaju a nisu dio tog javnog i državnog sektora nego privatnog i da ne vidim niti jedan razlog za postojanje sindikata javnih službi jer političari su dio te skupine i ako oni neće njima dignuti plaće neće ni sebi?Znači radi se o klasičnom sukobu interesa?Danas čak imamo takav bezobrazluk da se tvrdi da su nam vlade “desničarske u službi tkz. krupnog kapitala” a to je ravno današnjim tvrdnjama da je kotromanović ili bojan glavašević dio neke “nevukovarske hrvatske”,želim reći da danas u hrvatskoj ne postoji niti jedna desno orijentirana stranka u smisli pogleda na ekonomsko-gospodarska pitanja,štoviše tvrdim da su sve do jedne stranke ultra-ljevičarske,bio to hdz ili sdp ili hsp ili lesar,oni nikada neće skrenuti niti malo desno ako ih nevolja na to ne prisili,odnosno kada se zaustavi dotok tuđeg novca.

     Zato ne postoje veći sindikalisti javnih službi od samih političara jer njima stoji u opisu radnog mjesta da moraju u svome izbornom programu i kroz participaciju u vlasti obuhvatiti što veće skupine ljudi koji će za njih glasati
     Sindikati kao takvi imali su smisao postojanja u nedemokratskim društvima,gdje prava radnika nisu bila zaštićena zakonima nego su bili prepušteni sami sebi ali u današnjim modernim demokratskim državama sindikati mogu samo napraviti svojim zemljama štetu,odvući proizvodnju u zemlje trećeg svijeta,stjerati masu firmi i proizvodnji u bankrot,odvesti države u bankrot ili u najblažoj varijanti osuditi ih na dugogodišnje stope stagnacije ili niskog rasta.Sindikati su vam kao mama u obitelji koja želi svojoj djeci priuštiti sve najbolje i najviše,pa tako se mama zalaže i u obiteljskim financijskim krizama da tata i dalje nastavi financirati djecu sa istim intezitetom usprkos tome što je mama izgubila posao a tati je smanjena plaća 20%,ok labilni tata da mu žena ne pravi problem u kući,ili nedaj bože da rastavu braka nastavi to financirati zaduživanjem po visokoj kamati do momenta dok mu banke ne sjednu na račun i tada ostanu djeca bez ikakvog financiranja,mama je i dalje bez posla a tata blokiran u teškom psihičkom stanju više nije ni sposoban da sakupi koncentraciju da radi dalje svoj posao pa na kraju i on dobije otkaz.Mama je imala najbolje namjere ali je na kraju bilo “tonemo svi” i kao što kaže ona stara poslovica koju smo više puta čuli “put u pakao uvijek je popločen najboljim namjerama”,znate kada ljudima to objasnite na takav način iznenadili bi se koliko ljudi počmu razmišljati o svemu tome i drugačije gledati na te stvari.Problem NAŠE populističke političke scene je taj što se nitko ni ne trudi ljudima ništa ni objasniti nego ih vode kao guske u magli i čine od ljudi neandertalce koji čekaju davida coperfielda ili onoga koji je hodao po vodi da nas izbavi iz siromaštva?To vam je slično kao da nogometašima stavite povez preko očiju i očekujete da se plasiraju na sp?
     Banaliziram ali to je otprilike to?Kao “lakše” će podnjeti i bolje igrati ako ne vidi tko mu je protivnik,”manje će se prepasti”

    • Ajmo malo ovako kada imamo inspiraciju o tkz zločestom profitu,da vidimo što je to profit?Uzmimo “najomraženijeg” hrvata todorića koji je fizička osoba koji je vlasnik agrokora kao pravne osobe.Važno je ovo razlučiti da je todorić privatna osoba koji ima neka vlasnička prava a da je agrokor pravna osoba koja ima neke obaveze prema svojim zaposlenicima,
     dobavljačima,porezima prema državi,mio sustavu,socijalnom,prirezima itd,itd,da ne nabrajam sada sve te namete jer ne mogu stati na 5 stranica a4.Ali vratimo se mi na profit i što je to profit i gdje on u konačnici završava jer mnogi u ovome društvu misle da profit završava todoriću pod jastukom,umjesto perja familja mu navodno spava na kušinima popunjenim kunama i eurima?Hipotetski agrokor ostvari neki profit,ajmo uzeti tri solucije da ne širimo priču gdje može završiti taj profit?

     Solucija 1-može ga reinvestirati za unaprijeđenje i modernizaciju posla u belju ili zvijezdi ili vupiku i sl,što se time postiže,povećava se prihod tih firmi,povećava se porez državi jer su to spojene posude koje mi teško možemo shvatiti ili jednostavno ne želimo jer nam emocije blokiraju razum.

     Solucija 2-može ga jednostavno uzeti sebi platiti državi porez od 32% i staviti na na štednju u hrvatskoj banci koja opet taj novac mora plasirati građanima,poduzećima i državi i dao bog da ga banke imaju što više da mogu njime financirati državi pa da “mi” doma a ne “oni” vani zarađujemo na kamati.

     Solucija 3-može uzeti opet sebi profit i opet platiti porez od 32% i uložiti ga u kupovinu viletine-hacijende koju treba urediti,ozeleniti itd ili jahte koju opet treba negdje vezati platiti vez u marini,uzeti skipera,netko to treba skupo servisirati,točiti gorivo na ini,velike su i trošarine,pdv,ima toga masa da ne nabrajam.

     Što je zajedničko u sve tri solucije?Više prihoda državi,više gospodarske aktivnosti-razvoj,potreba za većim zapošljavanjem ljudi,da ne nabrajam dalje.Tu mislim da se ne trebamo sporiti jer se radi o neosporivom.
     Što želim reći?U nas je profit postao naomraženiji termin koji možemo najviše primjetiti u upotrebi kod nekih društvenjaka,tkz.humanista,oni se naježe kada čuju tu riječ.Ali ajmo sada malo vidjeti što je alternativa profitu?Uvijek je alternativa društvima koja nisu u stanju napraviti dovoljno profita zaduženja,pri tome ne mislim samo na države nego i firme.Znači mi defakto mrzimo profit ali volimo zaduženja?Uzeti ću primjer kako npr razmišljaju neki ljudi-zaposlenici državne firme kada vide da je ta firma ostvarila profit a nije povećala plaće,oni kažu mi ostvarujemo profit a vi nas ovako iskorištavate?E sada prenesimo to npr na hep i zapitajmo se sa čime hep može održavati,modernizirati svoju mrežu,povećavati kvalitet usluga prema građanima a da ne govorim o izgradnji novih proizvodnji struje zbog sve veće potrošnje u hrvatskom društvu?Samo su dvije solucije za to financirati i time omogućiti razvoj te firme.Ili profitom ili zaduženjima?Što rade socijalisti?
     Oni profit raspodjele u plaće,sindikalna putovanja i službene automobile i reprezentacije a sve ostalo financiraju sa kreditima na koje imaju sve veću kamatu zbog toga što uopće i nemaju profita pa je i nejasno sa čime kredite misle i vraćati?Što rade odgovorni poduzetnici,mislim da nije teško zaključiti?Oni uvećavaju vrijednost svoje firme tako da ulažu u razvoj,novo zapošljavanje itd,naravno to je sve pod prepostavkom da im se to isplati više nego da taj profit drže negdje na banci ili u obveznicama neke države?

     Jako sam pojednostavio priču o profitu,mogli bi o tome napisati roman,znam da bi sada neki odmah našli anomaliju sustava a ne pravilo pa bi rekli da to nije “baš” tako ali mislim da sam jako pogodio bit onoga što želom reći a želim reći da bi ovo kao abecedu djeca morala početi učiti u 7 razredu osnovne škole,pogotovo u zemlji gdje im barem 70-80% roditelja ne zna objasniti što je profit osim da je to “veliko zlo”,navesti ću samo primjer jedne norveške koja ima zbog nafte velike suficite u svome proračunu.Oni umjesto da te suficite podijele razno raznim interesnim skupinama oni su se odlučili oformiti državni fond koji sa tim novcima kupuje veliku količinu dionica različitih firmi diljem svijeta.Razlog zašto oni taj profit plasiraju u taj fond je kako oni kažu taj što moraju biti odgovorni prema budućim naraštajima jer izvori nafte nisu neiscrpni i zato je fer da se racionalno ponašaju prema današnjem novcu koji je zarađen iz tih izvora da bi i sljedeće generacije imale koristi od toga,drugi razlog koji navode je taj što ne žele da im se ekonomija pregrije i otiđe u totalno rastrono neodrživom pravcu,znači oni jako brinu što će biti sutra i gdje će plasirati profit.
     Kod NAŠIH jedino što znamo o profitu “da je to najveće zlo” a JEDINA alternativa profitu su zaduženja pa ona ispadaju “najveće dobro”?
     Tako je to kod NAŠIH?Nemojte me krivo shvatiti,kada bi ja bio predsjednik države ili vlade u kojoj 80% ljudi ne zna što je profit mene bi pomalo bilo i sram nekome reći da sam ja predsjednik ili premijer takve države u 21 stoljeću???Netko se time hvali a netko bi se toga sramio ali bože mili nismo svi isti?Svi smo mi na koncu konca različiti ljudi!Nadam se da sam barem malo otvorio temu o “zločestom profitu koji će nas uništiti”

    • E moj Antune!

     Pa morate uzeti u obzir da su donedavno nas učili u školi službeno tumačenje svijeta oko nas, a to je ‘marksizam’. Recimo ja sam išao u MIOC i morao slušati to s*anje. Na fakultetu sam pak imao ONO i DSZ, uz pokoju četvorku sam imao i jednu trojku i ponosno kažem da je to upravo iz ONO-a.

     A marskismu se mora vjerovati jer je Marx bio jedan humanist i razvio je lijepu teoriju, samo na krivim pretpostavkama. To smo u Yugi zvali ‘znanost’, ‘marksizam’ je imao status ‘znanosti’?! teorija je bila maštovita i čak unutarnje konzistentna, ali je krenula od 2+2 = 5 ili tako nečega. Ali je bila humana. Tako humana da su njene sve implentacije dovele do istoga, totalitarizma i pomora ljudi. Ali po toj teoriji također ne mogu postojati traktor, telefon, automobil i kompjuter jer ‘kapitalističko društvo’ to ne može proizvesti jer se ‘nužno’ urušava prije toga.

     A u toj znanosti što Vam je profit? Eto vidite to je nešto što ‘kapitalist’ ‘eksproprira’ radniku, lišava ga dijela njegova rada i tako ‘stvara profit’. Znači svi društveni problemi se riješevaju tako da bude revolucija i onda es ‘eksproprira eksproprijatora’ i onda bude sve dobro, kao u Sj. Koreji ili Rumunjskoj druga Ceaucescua.

     Znaju NAŠI, a i narod zna, da toga nema. Kao što mala djeca znaju da nema vila. Ali nekako je lijepo vjerovati u to. Po liberalnom shvaćanju krećemo od pojedinca i njegovih sloboda, pa što bude. Po kolektivističkom, ‘profit je zao’. Kao što reče Krleža ‘u gomili smrdi, ali je toplo’.

    • Ravno u sridu, Antune … profit je nešto što NAŠI mrze, ali ga jako vole potrošiti, ako ga ima, naravno, ako ne, već će se oni negdje zadužiti ….

    • A profit je samo ono što ostane, nakon što se plati sve ono na pet stranica A4. Na tim stranicama su, između ostalog, i plaće svim horvatima i raspudićima na faksevima, gdje nam djecu odgajaju da mrze kapital i neoliberalni, na profit usmjeren, kapitalizam. Učeći ih tome, vojsku mladih ljudi čine egzistencijalnim invalidima, nesposobnima da se pobrinu sami za sebe i svoju obitelj, nego očekuju da to učini država umjesto njih. U kombinaciji sa onim što ja zovem sindromom lude matere, stvori se društvena klima u kojoj je sramota ako ti dijete postane konobar, kuharica ili stolar. Obična je propalica, za razliku od “doktora nauka” na državnih jaslicama, koji svisoka prodaju pamet i s prezirom pljuju po tim ljudima, iako im oni zarađuju plaću. Rezultat je omjer ponude i potražnje radnih mjesta 4500:350000. I opet se traže isti ti konobari, zavarivači i sl. Nitko ne traži prodavače muda pod bubrege da mu soli pamet i govori mu kako bi trebalo.
     Percepcija Todorića kod većine je da je lopov, a sve što ima da mu dao Tuđman. Kak’ mu je dao, dokaz i to što je posuđivao kapital po cijeni i 10%, dok je izgrađivao Agrokor kakav je danas. Kad im kažem da kod njega radi 40000 ljudi, jedni mi kažu da lažem, drugi da je to kurac od ovce. Kad je kurac od ovce, zašto oni ne pokušaju? Trebamo ih samo desetak da riješimo problem nezaposlenosti.

    • Znate li kako su u socijalizmu “neutralizirali profit”?Kada bi direktori vidjeli da će biti nešto profita onda bi podijelili 13,14 čak i 15 plaću cilj je bilo poslovanje 0;0,navodno su ih grci prešišali oni su ih dijelili i po 17 plaća,umalo da nisu išli na referendum da mijenjaju kalendar na 24 mjeseca.Pa zato je socijalizam “onako bajno funkcionirao” u početku jer tada je bilo kredita i neke firme koje su bile grinfield su tada stvarno imale konkurentsku moć,međutim njima nije bio cilj profit,oni su profit ulagali u plaće i povećavali broj ljudi kako se povećavao taj profit a pošto vrijeme nije statično i kako se i drugi miču oni su satrali te firme u sedam osam godina i to do temelja,kada su došle 80-te tu kamen na kamenu nije ostao,totalno su bile nekonkurentne i zastarjele,ne sve ali velika većina,ovo danas je pjesma što su oni tada uspjeli učiniti u tako kratkom roku,nije ostao kamen na kamenu.Nemojte zaboraviti da su gro NAŠIH firmi počevši od ine,končara,zvijezde itd nastale puno prije nego smo mi uopće ušli u jugoslaviju,tako da su to opet još jedni NAŠI mitovi i dogme da je to sve nastalo u jugoslaviji a većina toga je osnovana između 1880-1915 godine,samo mi pamtimo samo jugoslaviju pa za drugo i ne znamo.

    • Marksizam će imati sve više pristalica u ovako objesnoj europi jer je depresija stanje koje se kao magnet lijepi na marksizam,to su ma koliko se činilo nestvarno jako povezane stvari,objest,depresija i marksizam imaju jako velike poveznice iako se to na prvi pogled čini nestvarno.To su vam kao mnogi bogati nasljednici u današnjoj europi koji su reda radi završili neke društvene fakultete “jer morali su nešto završiti” pa žele na neki način pisajući knjige ili zastupajući neku novu misao realizirati svoju profesionalnu karijeru jer od dosade i objesti i nemaju drugo što i činiti a nisu baš nešto previše talentirani za pisanje.Što je uvijek aktuelna tema i što ima vječni prolaz među ljudima?Priča o bogatima i siromašnima,tu ne možeš faliti i da hoćeš?Tako je i engels počeo,tri konjaka sa marxom u depresivnoj betuli lokalnog kočijaša i letimo u novo sutra?Oni onda počmu pisati knjige sa prepostavkom da su ovi u njemačkoj obespravljeni i siromašni kao oni u africi,i njih u to uvjere bez problema, kada vide susjeda u porscheu a oni voze “samo” golfa upali im se lampica kako je to nepravedno a na koncu što nije,samo ih treba potaknuti da to vide?Malo im još zasole da mi danas živimo u materijalnom svijetu,gdje se izgubilo duhovno itd tako da opet uvjere ljude da je to tako i da nebi bilo loše da se svi manje radimo(tko se nebi sa time složio) i počmemo se više baviti duhovnošću(kao ovo danas nije dovoljno),pa se navodno svi počmemo baviti samo čitanjem knjiga,slušanjem klasične glazbe itd.Zamislite sada da nama u hrvatskoj ostave puno više vremena za “duhovnost”,bilo bi tu koncerata klasične glazbe koliko nam duša želi,ludilo brale rekli bi u splitu ali bilo bi tu i “čavoglava” malo i više od koncerta klasične glazbe,na “duhovne” referendume bi vjerojatno išli svaki drugi dan,što da ne kada imamo vremena,pa neka narod odluči?Što bi nam tek tada padalo na pamet da imamo više vremena “da radimo na sebi”,kakve bi nam tek tada utopije padale na pamet kada smo danas ovakvi,svi bi bili polupijani sa zapuštenim bradama i uz tri jointa u krugu kolektivno pisali ustav nove “savršene države jednakosti i pravde”,svi bi bili u filmu grčkih bogova i božica a kupali bi se u plavcu malome,za božić i u dingaču,zamislite kakvu bi državu u tom stadiju “duhovnosti” zamislio ljubo ćesić rojs,sigurno neku ludo boemsku,da mi je vidjeti ustav te države,mogao bi mirno umrijeti???Znate što?Današnja filozofija se jako razvila,jako je napredovala ali što ona više napreduje sve više “podcjenjuje ljudsku prirodu”,sve više se udaljava od čovjeka?Oni su kao američka svemirska agencija NASA,što se više razvijaju sve su dalje od zemlje?

    • Dandy kada je todorić to dobio sve đabe što oni nisu đabe uzeli brodogradilišta i to ne đabe nego im je još država nudila znatnu financijsku podršku dok to ne stave na noge?Znaju mlatiti praznu slamu na televiziji ali nikome nije palo na pamet da konkurira debeljaku ili da uzmu 3 maj,e sada im ne valja ni debeljak,te on nezna,te on nije stručan(a oni jesu),te to ne može tako,te treba država ovo,država bi trebala ovako,samo im je država ustima,država je svemoguća?Nitko se nije javio ni za jednu firmu koja se prodaje za 1 kunu,nema nigdje nikoga a svi znaju “kako bi trebalo” i vidjet ćete ako debeljak uspije reći će “lako mu je bilo uspjeti kada je NAŠE dobio đabe”,ne može njima radijacija ništa,nemaju oni nimalo srama,pa sjetite se kako su nas uvjeravali “da su slovenci nacional patrioti koji su sve resurse od banaka do strateških firmi zadržali u NAŠIM rukama” a slovenci su danas jedini u europi u ravni sa nama,tamo nije ostao kamen na kamenu,praktično su u tehničkom bankrotu ali to NAŠIMA i dalje ne smeta da dođu u medije i opet mlate praznu slamu o tkz. nacionalnim interesima i ekonomijama iz vremena richarda nixona,ako ih i on sluša prevrće se danas u grobu?

   • u 22 godine hrvatske državnosti bolji, životniji, pošteniji i iskreniji tekst nisam pročitao, priznam trebalo mi je i vremena da sve ovo shvatim, a život je škola.

 17. Evo, i dalje ništa … Samo ovo: Kohana_Exception [ 0 ]: Response::status unknown status value : 0 ~ SYSPATH/classes/response.php [ 273 ] Jelly_Validation_Exception [ 0 ]: Failed to validate array ~ SYSPATH/classes/jelly/model.php [ 559 ]
  Nevermind …

 18. http://www.jutarnji.hr/tajni-plan-desnice-na-referendumu-o-cirilici-ujedinit-ce-se-osam-stranaka–dvije-udruge-i-crkva/1140964/

  Ajmo malo opet o referendumima?Nabrijali se lijevi i desni oko ideoloških tema koje će duboko podijeliti ovo društvo.Ajmo malo analizirati što će biti rezultat tih referenduma i političkih igara i igrica?Ljudi su već danas tako nabrijani da govore ako prođe referendum da neće živjeti u takvoj državi,vjerujte ne govorim na pamet a mislim da to imate priliku čuti svakodnevno čak i putem medija ali po raznim društvenim mrežama.Što će “patrioti” na kraju dobiti kao rezultat?Ništa!Sve će ostati kako je bilo samo će još jedno 40-50 tisuća,možda i više mladih ljudi osnažiti želju da napuste zemlju u kojoj vladaju nabrijane podjele koje je netko jako dobro izrežirao i nametnuo,nije teško pogoditi tko je sposoban za takvo što?To je jednostavno zanat kao i svaki drugi i moraš samo biti dobar zanatlija da nametneš takve podjele u društvu.Tko će biti gubitnik to na ovim prostorima nikada nije bilo teško zaključiti?Pa naravno svi mi,izgubiti će hrvatska?Što će se promijeniti ako prođu oba dva referenduma?Ništa?Homoseksualna zajednica će se zvati “mrak” umjesto brak kao i do sada,srbi neće imati ćirilicu na tablama kao i do sada a mi ćemo se kao društvo duboko podijeliti i krivo gledati a to će osnažiti neke druge ideološke grupe da i one dobiju pet minuta svoje slave?Mladim ljudima će dopizditi gledati NAŠE krivo gledanje i poslati će nas sve zajedno u tri p.m. i otići iz ove zemlje glavom bez obzira?A mi ćemo “slaviti ili tugovati” ovisno o rezultatima referenduma?Jadna nam majka što nas čeka i što radimo od ove zemlje?Pazite ljudi danas shvaćaju ovaj referendum kao biti ili ne biti,doveli smo društvo do takvih ideoloških podjela da će te razlike biti jako teško premostiti.Ovo je jako dobro osmišljeno u kuhinjama nekih tajnih ili bolje reći podzemnih službi kojima nije niti malo stalo do ove zemlje?Ovo je čavao u lijes hrvatske jer kada bi netko tko je najveći neprijatelj hrvatske mogao zamisliti bolji scenarij nije ga mogao bolje osmisliti u jeku najveće ekonomske krize!Kao da netko želi što više raseliti ljude iz ove zemlje kojoj je danas važan ostanak svakog mladog čovjeka?Pa da ih 100-tinu iseli zbog ovih podjela u društvu gubitak je nenadoknadiv?

  • Znate li što ću vam reći?Nisam imao neko visoko mišljenje o jadranki kosor najviše zbog gospodarskih razloga ali moramo znati da su i nju kao i martinu dalić zakočili NAŠI “na referendumu” ali ona u svim svojim izjavama nakon gubitka vlasti potvrđuje da je imala državničku žicu i da jako dobro razumije stvari i probleme hrvatske i bez obzira što ju je sanader ustoličio moram zaključiti da je ona veći patriota od karamarka i brkića zajedno,iako mnogi misle suprotno ali vrijeme će pokazati koliko sam ja u pravu.Pokazala je potpunu zrelost da može razumom odgovoriti na sva društvena pitanja i mogu reći da se u jako malo stvari sa njome nebi složio?Kada se sada sjetim njenog ponašanja kao premijerke mogu reći da je osim u gospodarskim pitanjima,gdje je očigledno bila zakočena referendumima i medijima koji su je pogrdno nazivali “jaca” al bila je zakočena i svojom klimavom pozicijom u stranci ali znala racionalno odgovoriti na sva društvena pitanja .Nisam se nadao da ću “plakati” za jadrankom kosor ali kada vidim današnji hdz dođe mi da naričem za njom?Ona je za ove bila “sedmica na lotu”,korektna osoba i žena sa svim svojim manama ali i vrlinama?Ovaj hdz vuče nas nazad,kao da nam ne da da idemo naprijed,koriste svaku ideološku malu šansu da nametnu te teme,počelo je sa zdravstvenim odgojem,pa onda brak,pa sada ćirilica,nema tu kraja?Šteta?
   Mislim da bi ova zemlja sa kosor na čelu hdz-a već davno postigla konsenzus oko deset ključnih pitanja i imala puno veću šansu da izađemo iz ove krize a da se sigurno nebi ovako ideološki podijelili kao društvo jer ona je pokazala da ima tu državničku-odgovornu žicu ma što god mi mislili o njoj…Jako sam nekako siguran da sam u pravu i instinkt mi govori da su karamarko i brkić veliko zlo za hrvatsku,možda se varam,dao bog da je tako i da sam ja u krivu,nitko sretniji od mene ali mi dnevno činjenice i fakti potvrđuju te moje sumnje?

   • Kad se danas sjetim zakona o fiskalnoj odgovornosti mogu se složiti da je Jadranka bila avion za sadašnju vlast, za Linića, Milanovića i ostale socijalističke raspikuće, ali objektivno gledano ona je političar “drži vodu dok majdtori odu”, a nama trebaju političari koji će napraviti preokret. Političari koji će biti u stanju smanjiti državne troškove barem za trećinu i pokrenuti tržišnu utakmicu smanjenjem poreznih i birokratskih opterećenja koja koče poduzetništvo, koja onemogućuju isplativo investiranje u hrvatsko gospodarstvo.
    Sad je narod krenuo u političko odlučivanje bez političkih predstavnika , možda ovi referendumi ipak pokrenu Hrvatsku.

    • Sad je i jaca super ako je protiv referenduma? Kakve veze ima HDZ i udruga u ime obitelji? Sad su i liberali puni teorija zavjere.

    • Sokolić,ovdje mi ne govorimo samo o referendumu u ime obitelji,sjetite se atmosfere oko uvođenja zdravstvenog odgoja,sjetite se što se dogodilo neki dan u vukovaru.Zar vi mislite da je to sve slučajno tako nabrijano?
     Još nisam čuo niti jedan suvisao razlog zašto mi idemo na referendum da se ovako ideološki dijelimo,da potrošimo 47 milijuna kuna ako istu tu formulaciju imamo u zakonu i nije još nikome u vladi palo na pamet da to u tom smislu izjednači,dapače vlada tvrdi da nikada nije imala namjeru da formulila zakon na način da se zajednica homoseksualaca naziva brak?Promislite onda malo kome to treba?Pa tko je pozvao julies reisman u hrvatsku?Evo ja ću vam reći;

     http://www.vecernji.hr/hrvatska/karamarko-da-hdz-je-pozvao-judith-reisman-i-sto-je-tu-lose-503098

     Nije mi to tada izgledalo kao neki problem ali ako pogledama sljed događaja iza toga ne mogu se oteti dojmu da se mi polako udaljujemo od sekularne države a ZNA SE i zašto.Ne može mi nitko reći da ovo nisu slični potpisi kao sa splitske rive i da nije cilj o nečemu “raspravljati” nego na referendumima zapaliti ljude sa konačnim ciljem rušenja vlade jer j..e se njima za ćirilicu koju su sami izglasali u vukovaru?Mene samo strah da im se j..e i za hrvatsku?Jer ovo što se danas radi šteti samo hrvatskoj a nema te ideologije i svjetonazora koji je važniji od hrvatske a najmanje što nam danas treba su podjele,zamislite da smo se 90te mi branitelji dijelili na ustaše i partizane,vidite mi smo danas izloženi također velikoj opasnosti gospodarskog urušavanja zemlje i demografskoj katastrofi?Sokolić nemojte mi reći da se ovakve stvari “slučajno” tri puta mogu ponoviti a jako dobro znamo koji je “zanat” izučio gospodin karamarko?Zar vam pomalo nije čudno kako je tako brzo dobio podršku nekih u hdz-u,naročito podršku gospođe šuice koja je inače tada bila pod istragom porezne uprave i mislim uskoka zbog porijekla imovine i jako je čudan brzi obrat gospodina kalmete?Sve i ovo naravno može biti “slučajno” ali meni je previše toga “slučajno”,vama nije???Možda sam ja suludo samo “karamarkoskeptik”?
     Dao bog da jesam?Problem je što sam sve više uvjeren da nisam?

  • Antune, pogledaj npr. ovu firmu. Želimo li takve priče?
   http://www.index.hr/vijesti/clanak/posao-vrijedan-milijune-dolara-hrvatski-strucnjaci-izradjivat-ce-mobilne-aplikacije-za-napster/712214.aspx

   A što misliš kako lagano ovi ljudi mogu otići van? Prelako. Zato ova firma i radi toliki “PR” usmjeren na tržište rada (za razliku od “normalnih firmi” čiji PR je usmjeren na kupce/klijente) jer je u Hrvatskoj teško naći radnu snagu obzirom da najbolji prelako odu, ostaju uglavnom (bar na privremeno, “do daljnjeg”) samo ako nekoga nešto tu jako drži, neka ljubav, neke emocije prema domovini i ljudima koji tu žive, prijatelji, obitelj.

   A što misliš koliko ljudi je tamo “protiv”? Skoro svi (izrazito protiv!, suosnivač firme Viktor je i pokrenuo onu facebook akciju “protiv”). To su ljudi i firme koje gubimo ovakvim razvojem Hrvatske. To su ljudi koje u Hrvatskoj drži samo ljubav prema životu ovdje, a kojega ne mogu tek tako voljeti ako se ovako rasistički ponašamo prema raznim skupinama građanama, njima ili njihovim kolegama/obitelji, malo tko to može trpjeti,

  • Građanima su već jednom “oprostili” dugove (bivša država, hiperinflacija) što je možda dijelom i utjecalo na razvoj tog poremećenog mentaliteta “sve mi pripada, a dugovi su šala, ne moram vratiti, to je moje”.

   Kada bi se opet dogodilo nekakvo opraštanje, to bi vjerojatno jednom za uvijek uništilo ovu zemlju jer više nitko ne bi mogao ljude naučiti da se isplati biti odgovoran, da je to poželjno.

   • Mclynx,jeli vama jasno kako oni misle vratiti predkriznu potrošnju kada imamo 150 tisuća ljudi više na zavodima za zapošljavanje,kada su plaće u privatnom sektoru realno manje nego u predkriznom razdoblju?Moram priznati da meni nije jasno o čemu oni uopće govore?Da povećamo potrošnju bez investicija i novog upošljavanja ljudi?Ili da građanima oprostimo sve dugove,bacimo koju vreću kuna iz aviona a onda sve nezaposlene zaposlimo u shopping centrima i auto kućama?Možda im je to strategija?

   • Slučajno ili ne, Vlada na taj event nije poslala nikoga. Jurčić bio vidno iznenađen i uvređen. Na njihovom mjestu ja bih se pogledao u ogledalo i pitao zašto. Iluzionisti kakvi već jesu, sigurno će to pripisati preklapanju sa Vukovarom. Čak i da je tako, kakvi su to veliki planeri, kad nisu u stanju isplanirati timing ni vlastitog derneka?:) Ja ne bih planirao da čuvaju ni dvije nacrtane ovce. Jednu bi sigurno izgubili.:)) A taj Lokin je valjda ishlapio, što li? Ne bi li potrošnju možda povećala činjenica da radi i zarađuje 100000 ljudi više? A radnih mjesta trenutno se nudi, koliko ono?:(

    • Dandy ali kako vi ne kužite,oni će na kraju ispasti 100% u pravu,vlada će čekati do zida i onda će tek pod prisilom kada izgubi povjerenje tržišta ići u rezove ali to je KASNO,tada je-game is over,to se dogodilo grcima i onda te mjere uopće nemaju efekt.Hrvatska je već davno trebala napraviti light latvijsku priču,ne rezati brutalno kao latvija ali da su napravili pola od toga,preusmerili ta sredstva ili dio u okviru dozvoljenog deficira u razvoj,stimulanse,investicije i kriza bi već bila davno iza nas,to je jasno i polupismenom ekonomistu samo nekima izgleda nije?Naravno kada dođemo pred zid vi nećete imati tu mogućnost da preokrenete gospodarstvo,ne zato što su jurčić i ostali u pravu,nego vam je taj potez ZAKASNIO tri četri godine,ŠTETA je nepopravljiva,ona je već učinjena,nepovjerenje vam je STABILNO,to više ne možete vratiti u nekom brzom roku.Kada govorimo o šok terapijama u ekonomiji onda morate govoriti o tajmingu i brzini u kojoj to možete izvesti,ovo što smo mi izabrali je tiho umiranje…

    • Dandy,to vam je u krizama isto kao reanimacija čovjeka,ne možete čovjeka vratiti u život tako što ćete mu dva puta pritisnuti na srce,morate to snažno ponavljati i puhati mu usta,ne možete dati zraka gospodarstvu tako da im dva puta puhnete usta,morate snažno smanjiti poreznu presiju i osnažiti sve vrste fiskalnih stimulansa,pa mi čak ni socijalnu pomoć najugroženjima nismo povećali tj preusmerili dio sredstava od polarnih medvjeda ka njima jer i to vam je dobra antirecesijska mjera,mi ništa od toga nismo napravili nego smanjili dio poreza za socijalno koje uporedo saniramo opet našim novcima,preljevamo iz šupljeg u prazno.Reanimacija mora biti sihronizirana,brza i odlučna i jedino tako možete oživjeti čovjeka,tako vam je i u ekonomiji,mi danas oživljavamo čovjeka tako da smo mu stavili cjevčicu 4mm od aereatora od ribnjaka usta i čekamo da oživi a ta cjevčica nema kapacitet da drži na životu dvije ribice u akvariju od 5 litara a kamoli da oživi čovjeka.Jbg kao što to ide kod NAŠIH,nada umire posljednja?Bolje se nadati nego se nekome zamjeriti?

    • Naravno reći če vam NAŠI da je latvija od početka krize izgubila cca 10% stanovnika ali neće vam reći da ih je isto toliko izgubila od 1990-2000,u tom razdoblju sa 2,6 mil pali su na 2,3 mil ljudi,neće vam reći da latvija ima 500 tis rusa 30% stanovništva koji mogu sutra otići u rusiju,što i čine,da je iseljavanje počelo i prije i nakon ulazka u eu i da nisu napravili šok terapiju demografska situacija bi bila još gora,njima je bdp narastao od dna za 18% i danas im je pad bdp-a manji od početka krize nego hrvatski?Zamislite kakvu bi demografsku katastrofu imali da su dopustili tiho umiranje i totalnu depresiju u društvu ako znamo da ih je 300 tis iselilo samo u razdoblju 1990-2000 godine,naravno latvijska struktura stanovništva nije ista kao hrvatska tamo letonci čine samo 60% stanovništva ali NAŠI vam to neće reći sigurno,nego će vam reći ono samo što njima odgovara,prikazati crno-bijelu sliku.

 19. Jedino što gospodin lokin nije rekao koja je razlika između 2010-2011 godine u europi od 2012 godine?Evo ja ću vam na primjeru njemačke reći koja je to drastična razlika,rast njemačkog bdp-a u 2010 godini bio je 4,2%,2011g 3% a 2012 godine 0,7% a italija je službeno ušla ponovno u recesiju u zadnjem kvartalu 2011 godine sa padom bdp-a od 0,7% a u 2012 godini pad je iznosio 2,4%.Tako da gospodin lokin “samo” to nije rekao,to mu je nekako promaknulo.Ipak kada govorimo o tome moramo uzeti u obzir stanje u eu,pogotovo u zemljama o kojima dosta ovisi naše gospodarstvo ali i o mogućim pojačanim strahovima koji utječu na potrošnju,bilo našu bilo onu turističku…

 20. http://www.vecernji.hr/hrvatska/zaposlenici-hrt-a-ne-smiju-se-izrazavati-za-ili-protiv-904058

  Evo imamo opet nevrijeme na televiziji?Jeli ovo što vama jasno?Pa “valjda” je normalno da novinari javne tv prilikom obnašanja svojeg profesionalnog posla nemaju pravo javno navijati za nikoga ni ZA ni PROTIV,trebaju dati šansu i jednima i drugima podjednako da kažu svoje argumente,neznam o čemu oni uopće govore i raspravljaju?Samo meni nije jasno dali se ovime ide u drugu krajnost pa se zabranjuje novinarima htv-a da se u slobodno vrijeme izjašnjavaju ili učestvuju u kampanji ZA ili PROTIV?To bi bilo suludo jer oni u slobodno vrijeme mogu biti i sljedbenici karla marxa ili miltona friedmana ili jehovi svjedoci ali se to ni u kojem slučaju ne smije osjetiti u nekoj pristranosti prilikom obnašanja svoje profesije jer tv pretplatu plaćaju i oni koji su ZA i mi koji smo PROTIV,ustvari moram se ispraviti ja sam u stvari ZA ali glasati ću PROTIV.Zadespet! Jer mi je taj referendum rub zdrave pameti,nešto naluđe što sam uopće mogao zamisliti?

  • Dajte Antune molim komentirajte ovaj dramatični prilog na HRT, u središnjem dnevniku jučer, na 12:55 http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews%5Bcat%5D=119&cHash=1

   Uzbuđena novinarka, skoro da viče, praktički bez intonacije, samo jedan konstantni povišeni ton, kao na sjevernokorejskom sletu kaže: ‘A radnici koji rade shvatili su da u DANAŠNJEM KAPITLALIZMU sve manje vrijedi ona POVIJESNA ‘8 sati rada, 8 sati odmora, 8 sati sna‘!

   Ideali Marxa i Lenjina i dalje žive na HRT, uskoro očekujemo i reprize uručivanja štafeta pod nazivom ‘A kako nam je ono lepo bilo!’.

   ‘Genijalni’ prilog inače počinje s time da se postojeći umirovljenici kroz sindikati umirovljenika (!?) bune jer se produžuju radni vijek za sadašnje radnike! Suludo …

   Mi to plaćamo?

   • A jeste skužili ovu bagru sa zračne luke? Žele otkaze kako bi dobili otpremnine, pa onda natrag na posao. Mi da im platimo otpremnine?

    • Vidjeli su na primjeru brodosplita, pa bi sad i oni. Samo, tamo je debeljak odigrao dobru igru, dao svima otkaze, otpremnine i onda zaposlio one koje je on htio. A ovi bi svi da se vrate na posao u novu firmu ….

   • Da,nenade ali novinarka nikada nije naricala o tome da državi svake godine fali 2-2,5 milijarde eura da može pokriti svoje rashode.Valjda ona misli da je i zato kriv kapitalizam?Za sve je njima kriv kapitalizam?Njima je antikapitalizam postala religija?Kao onda će nam biti puno bolje,smisliti ćemo u hodu već “nešto” Svi bi oni dolazili sa “golfom” na posao neovisno tko ga proizvodi,to nam rođenjem pripada?Pa kako ih samo nađu?Kada su glasali za eu “nisu oni ni znali” da je tamo kapitalizam pa su sada jako neugodno iznenađeni?Pogotovo nisu znali da je moguće u grčkoj i španjolskoj zatvaranje-gašenje državne televizije?Kako je to uopće moguće kada je za vrijeme druga tita to bilo nemoguće?Kako se uopće usude ugasiti televizije koje by the way imaju milijarde eura gubitka?Oni valda misle da bi im narod trebao dati golden american sa “no limit” a ta priča o osam sati se totalno izvrće na glavu,tu se radi o iznimkama a ne pravilima…,vi npr imate situaciju da vam dođe kamion na istovar u 15 h zbog kašnjenja-lošeg vremena i da ga ne možete iskrcati sa postojećim kadrom radnika usprkos tome što ćete platiti te prekovremene jer ste limitirani sa tih osam sati rada?

  • “ja sam u stvari ZA ali ću glasati PROTIV”
   Haha, genijalan slogan za slikicu na Facebook-u. Mozda neko ima prijedlog za boju slova? 🙂

   • Ja sam ZA i glasaću ZA, i tko je ZA glasaće ZA, tko je PROTIV glasaće PROTIV. Samo ima priličan broj onih koji su ZA ali nije se lako othrvati ovoj harangi po portalima i medijima i riskirati da ispadneš netolerantan i taliban. Isti ti novinari koje ovdje kritiziramo da šire čudne ideje da su NAŠI, kad je u pitanju ova tema, onda su u pravu. Čudno.

    • Sokolić vi mi opet niste odgovorili na pitanje “čemu referendum”,osim da kao što vidimo time želimo pokazati koji su VAŠI a koji su NAŠI?Jako vam je bitno da u životu ne škiljite kroz ključanicu od vrata nego da imate i malo širi okular?

   • Antune hebe mi se ko s kim spava, referendum je pravni način koji mi je na raspolaganju da zaštitim sakrament braka od toga sa se tim imenom nazivaju druge vrste zajednica. To činim jer mi to nalaže zdrav razum, to mi nalaže katekizam Crkve kojoj pripadam, želim zaštititi koliko mogu svoju djecu od zbunjivanja konfuznim idejama, a ako narod odluči drugačije neka bude tako.

    • To što vi idete “zaštititi” već vam je zajamčeno i zaštićeno obiteljskim zakonom?Hoćemo li u ustav staviti i da ne smijemo prolaziti kroz crveno svjetlo na semaforu?Ne znam jeli vi uopće razumijete što vam čitavo vrijeme pokušavam reći?

    • @sokolić

     Pa sad si otvoreno priznao. Izražavati ćeš na referendumu svoje vjersko uvjerenje! U jednoj sekularnoj državi, u kojoj čak i znaš da žive ljudi i drugačijih uvjerenja po tom pitanju. I tu ne vidiš ništa sporno?! Ništa loše??

     Stvarno nam je u Hrvatskoj potrebna jedna viša razina svjesti o demokraciji i pravu.

    • Antune ne bude li u Ustavu, da se kladimo koliko će vremena proći da se zakon promijeni, ni Ti mene ne shvaćaš što pričam, Rise moje vjersko uvjerenje u ovom slučaju se slaže s mojim razumom. A što je vjersko uvjerenje nužno talibansko zaostalo, a nevjersko samim tim znanstveno dokazano? Ali nemojmo više o tome ovdje, nema smisla .

    • @mclynx
     a tvoja uvjerenja su ok jer nisu vjerska… LOL
     problem je demokracija a ne to sto netko ima vjerska uvjerenja…

    • @nosenseetal

     Demokracija nije problem ako imamo Ustav, dapače, to jedno od najvećih postignuća naše kulture! Problem je što nam se u Hrvatskoj sad sve raspada, kako ustav tako i demokracija.

     Ovo je vjerojatno finalni iskaz katastrofe hrvatske gospodarske situacije. U gospodarski katastrofalnim vremenima dolazi do uzdrmavanja temelja društva i institucija države kao što je ovo naše destabiliziranje demokracije i republike jednim udarcem.

     Dakle ova konkretna tema je očito samo slučajno, “povod”, uzroci su dublji, posljedice su dublje. Isto tako smo mogli (i još možemo) imati referendum o ćirilici ili o onome kako se kod mene u firmi šale “općeniti referendum o pravu manjina da budu jednakopravne: uvjet da je da su udjela u populaciji od preko 50 %” pa da to jednom za uvijek riješimo, nema niti jedna manjina što pisnuti, neka pita one 50 %+1 što oni misle. Hrvati se očito tako shvatili demokraciju. A žene su barem tu eto dobro proše, ima ih više od 50 %, pa time ravnopravnost žena kao jedina sigurna ostaje na snazi, ostalo sve mora gledati kako do 50 %+1 😀

   • Antune o kakvom vi virenju kroz ključanicu govorite? Ovdje je riječ o formiranju društvenih institucija. To nema baš nikakve veze s privatnim stvarima unutar 4 zida. Već s nečim što je stvar DRUŠTVA, ne pojedinca. A zašto se ide stavljat u Ustav? Zašto ne! Što je samo ljevičarskim skupinama dozvoljeno aktivističko djelovanje? Oni se smiju borit za svoje ideale, drugi ne? E pa da ne bi!
    Sve je po zakonima, sve je po pravilima. Koja nisu oni izmislili već drugi. A sad ih i oni počeli koristit. Iz reakcija na ovaj referendum je vidljivo da postoji dobar dio javnosti( jasno veliki dio njih svoj stav formira kao suprotan onima koje ne podnose a ne iz velike ljubavi prema pravima manjina) koji bi želio da brak više ne bude zajednica muškarca i žene nego bi redefinirali pojam. I sasvim je legitimno to spriječit. Pa i ovakvim metodama.

    • Alkibijad,potpuno se slažem sa vama da su ljevičari umislili da imaju samo oni monopol na aktivističko djelovanje,na koncu konca oni su na neki način potaknuli sve ove referendume a da pri tome toga nisu ni svijesni,ja sam unaprijed znao da će se ovo dogoditi,konačno pisao sam o tome više puta kada su se neki ljudi pozivali na neposrednu demokraciju a ja vam u neposrednu demokraciju ne vjerujem jer ona je nužno uvjetovanja raspoloženjem ljudi a masa-gomila je vrag.Naveo sam vam primjer da je netko nas u rat pitao nakon užasnih dana gdje imate mrtvih ranjenih masa,gdje vas danima tuču iz svih raspoloživih oružja,prijete vam četnici da će vam odrati kožu i posoliti vas da tada netko sprovede referendum među braniteljima vjerujte da bi branitelji u takvoj psihičkoj traumu,situaciji bez problema izglasali da se baci atomska bomba na beograd.Vidite zato postoji vlast jer da smo mi svi sposobni u određenim trenucima donositi trezvene odluke vlast nam nebi ni trebala.Samim otvaranje šire društvene rasprave vi potencirate nekakav negativan odnos većine prema manjini i kroz te referendume i oni se u toj priči već osjećaju ugroženi bez obzira što će biti ishod referenduma,po sličnoj analogiji možemo ići na referendum o umjetnoj oplodnji gdje bi neke grupacije sigurno tvrdile da ta djeca nisu začeta prirodnim putem,da je to kontra boga,da je to ovo ili ono a ključno je u tome kako bi se u našem društvu tjekom te rasprave osjećala ta djeca koja su začeta umjetnom oplodnjom.A vi uvijek možete spriječiti bilo kakav zakon na referendumu kada bi on stvarno došao na vladu ili u saborsku proceduru.

     Ovdje se očigledno nije radilo o zaštiti braka jer se to vidi iz aviona jer da se radilo o zaštiti braka onda bi u referendumsko pitanje bilo uvršteno i pravo na posvajanje djece,ne kažem da su ljudi koji to potpisuju nekih zlih namjera ali sam duboko uvjeren da se ovdje radi o čistoj političkoj manipulaciji ljudima ali i crkvom jer crkva kao mudra institucija nije smjela dopustiti da se istrčava pred rudo a da nitko nije uopće ni promislio donjeti takav zakon koji izjednačava te dvije zajednice jer da je to netko poslao u proceduru referendum bi bio sasvim opravdan i nitko tim grupama nebi mogao ništa zamjeriti ali ponavljam oni nisu uvrstili u referendumsko pitanje ključno pitanje o posvajanju djece koje najviše muči crkvu i te grupe koje iniciraju referendum tako da ne treba biti pametan zaključiti da se ovdje radi o nametnutoj ideološkoj temi u kojoj će na kraju najveći gubitnik biti upravo crkva jer će se masu mladih ljudi okrenuti kontra nje.Crkva se po meni u ovome svemu pokazala kao jako naivna institucija?

     Ajmo malo hipotetski?Što ako npr ova ili bilo koja vlada kaže;ok neće se homoseksualna zajednica zvati brak nego xyz ali dajemo homoseksualcima pravo na usvajanje djece?Pa iz toga vam se vidi da se radi o nametnutoj ideološkoj priči jer se ovim pitanjem uopće ne riješava bit i srž svega onoga što muči crkvu i inicijatore referenduma.
     Radi se o prozirnoj čistoj manipulaciji gdje je najviše izmanipulirana upravo crkva a neki crkveni dužnosnici zaletjeli su se kao bikovi u koridi?Pa misija crkve je da širi vjeru a sa ovim načinom samo će izgubiti veliko povjerenje među mladom populacijom u društvu.Pa to je jasno kao dan,kome nije i nikada mu ništa neće biti?Ovo je tako proziran referendum da prozirnje nešto ne može biti jer se u njemu ne odlučuje defakto o ničemu?Kako možeš o nečemu odlučivati ako ne znaš kako izgleda prijedlog zakona,pa tek tada možeš adekvatno složiti pitanje?Ovome referendumu se netko može narugati tako da donese zakon po kojem bi se homoseksualna zajednica mogla zvati brak sa točkicom ili zvjezdicom?Toliko je to pitanje besmisleno,suludo a ode 47 mil kuna,podijelili društvo ideološki za ništa,ljudi se počinju dijeliti na talibane i ne-talibane,društvene mreže su nam popunjenje govorom mržnje a država se nalazi u katastrofalnom gospodarskom stanju gdje nam je zajedništvo nužno potrebno?Kome je to trebalo?Crkvi?Ma nemojte me nasmijavati ona je najveći gubitnik u čitavoj ovoj priči pa zato vam ne treba nikakav visoki stupanj inteligencije da to shvatite.Pa zar ne vidite da crkva i branitelji u ovom društvu koje nije u stanju odgovoriti na gospodarske izazove postaju “joker zovi”,na kraju što je rezultat svega toga?Ništa?Mi branitelji i crkva postajemo sve nepopularnji u ovome društvu jer nas dio naroda počinje percipirati kao izazivače kaosa i podjela u društvu?Mi kao da nismo izvukli pouke sa splitske rive?Već tada zbog tih događanja najveći gubitnici smo bili upravo mi branitelji i ako se netko nada da se tako brani dignitet branitelja onda je taj u velikoj zabludi,već nas mnogi sa pravom uspoređuju sa partizanima i razno raznim subnor-ima,pa tko to ne kuži taj je sljepac.U ovom slučaju referenduma crkva je taj sljepac jer nitko nije predložio,poslao na vladu da će se izjednačiti te dvije zajednice a mi trčimo pred rudo sa referendumom i to se tumači kao namjerno poticanje ideoloških pitanja i namjerna stigmatizacija homoseksualaca-manjine,pa na koncu konca i ja kao vjernik tako mislim o tome,pa mogu misliti što misle oni koji nisu vjernici?Te stvari su noturno očigledne,kao što je noturno očigledno bilo da je stožer blokirao vlast iako oni danas kažu da nisu,što je smiješno jer postoje snimke tih događanja,kada si već to napravio imaj hrabrosti reći da jesi i zašto a ovako se sramotiš ne samo sebe,nego sve nas branitelje jer ljudi su isto tako sljepi pa misle da su udruge i stožeri zastupnici SVIH nas branitelja?Iza ovoga svega kotrlja se jedna politička utakmica koju ne kuže ni 95% inicijatora referenduma niti ljudi koji podržavaju stožer a bojim se da je crkva nasjela kao najveći naivac a vrlo brzo će crkva shvatiti kakve posledice će po nju u ovome društvu proizvesti ovaj nepotrebni referebdum.Živi bili pa vidjeli?Sjetite se kada sam pisao kako će se razno raznim ljevičarskom skupinama koje su naricale za referendumima-neposrednom demokracijom razbiti to kao bumerang o glavu?Tražili su gledaju?U istu priču danas ulazi crkva?

    • Pazite vi ste se sad dotakli velike teme. Problem neposredne demokracije je što je raspoloženje mase volatilno. Pa bi danas jedno sutra drugo. Parlamentarna demokracija takve amplitude malo iznivelira no daleko od toga da ona nema svojih mana. Eto vam primjer Hitlera. On je na vlast došao parlamentarnim putem.
     Ekstremizam ima tisuću lica. Kao što većina može ugnjetavat manjinu, jednako tako može i manjina većinu. Imamo dovoljno povijesnih primjera koji će to potvrdit – komunisti, feudalci,….

     Ovim referendumom se ništa neće promijenit za manjinu. Sve će ostat isto. Pustite priče ovih koji pušu na hladno i šire paranoju kako je to tek početak. Ako ćemo na osnovu izjava donosit sudove na kojoj strani se nalaze ekstremisti za mene nema sumnje. Pogledajte samo reakcije kolumnista JL. Da na osnovu njihovih tekstova i silnog bijesa koji odašilju donosim sud o tome što se ovim referendumom odlučuje ja bih bio uvjeren da se radi o otvaranju konc. logora. A izjave nekih političara poput Stazića koji je Markićku doveo u kontekst s Jasenovcem i nekog SDP-ovca koji ju je usporedio s Eichmannom bi samo to potvrdile.

     Manjina ima bezbroj i nemoguće je svaku izjednačit s većinom. Pa se onda pri dodjeli prava manjinama treba rukovodit nekakvim kriterijima. Mora postojat nekakav sistem. Ironično, najčešći kriterij je brojnost te manjine. Pa ako ste dovoljno brojna manjina imate prava, ako niste nemate. Zbilja ne vidim čime su to homoseksualci zaslužili da se zbog njih redefinira jedan stari pojam. To je stvar principa i tradicije. Ne vjerujem u galamu a oni( zapravo ljevičarski aktivisti), djeluju na taj način. Medijski su jaki i dižu ogromnu buku i siluju sve ostale. E pa tome već jednom treba stat na kraj.
     Naravno da ovo na kraju može bit i bumerang jer je većinu bilo baš briga što je brak samo zajednica muškarca i žene a promijenili su mišljenje samo kad se konzervativna udruga počela borit da tako i ostane, dakle oni ne glasaju za gay prava, oni glasaju kontra crkve, konzervativaca itd..

     No prije ili kasnije gay/ljevičarski aktivisti bi došli na tu temu tako da ju je ovo samo ubrzalo i odluka se donosi u trenutku dok stav javnosti ide u prilog konzervativnom tumačenju braka. 10 godina medijske kampanje, pričica o ljubavi, pravima, diskriminaciji i mase bi imale drugačiji stav. Tako da ne znam tko će na kraju izaći kao pobjednik. Igrat će se još dugo, dugo,…

 21. http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Sustar-Ja-sam-tradicijski-katolik-i-meni-je-HDZ-blizi-nego-laburisti

  Evo nam još jednoga “filozofa”,sjetio se naknadno da mu je ipak hdz bliži nego laburisti?Sve je u ovoj zemlji moguće,nebi me recimo začudilo i da se srećko horvat recimo “sjeti” učlaniti u hčsp?Ili možda josipović u hsp?Inače su laburisti i hdz kao jednojajčani blizanci pa čovjek nije odmah uočio razliku?Mora biti da mu se ukazala gospa na komončinu-noćnom ormariću,
  bojim se samo da mu brkić nije podvalio kakvu kinesku gospu koja svijetli,to danas kupite na e-bayu jako jeftino,naprave kinezi i svjetlećeg lesara po naruđbi,tu je samo problem što morate ipak naručiti neku količinu cca 1000 lesara i no problem,platite carinu i pdv na svjetlećeg lesara od cca 40% i počmu lesari izlaziti kao iz betlehema,iskaču iz svakog ormara?

 22. http://www.jutarnji.hr/milijan-brkic-vaso—sve-kreditne-obveze-glavnog-tajnika-hdz-a-i-njegove-zene/1097943/

  Izgleda da je gospodin brkić jako solventan,dao bog da nam je i država ovakva,pazite čovjek još nije ni diplomirao a ostvario je američki san?A meni jedna banka nakon 15-16 godina rada firme koja nikada nije bila ni blizu blokade,uredni kao švicarci, tražila za kratkoročni kredit na 2 godine za obrtna sredstva po kamati 7% i tražila još hipoteku koja je bila po vrijednosti veća od kredita za 70% iako se iz svih financijskih pokazatelja moglo vidjeti da to firma bez problema može vraćati?Kako oni nađu te kredite od 2%?A meni nikada nisu dali ništa ispod 6-7%?Jbg druže snađi se? I sjetih se na kraju,to nije bila obična banka nego karlovačka a mene uvijek dopadnu one ne-karlovačke banke,stara poslovica kaže “bolje ti se roditi bez mozga nego bez sreće”,izgleda da je ja baš u poslu sa bankama nisam imao,jbg život ide dalje…

 23. By the way,ako ima tko od vas kakvog “rođaka” u banci koji bi meni dao kredit po 2% molim vas da mi se javite,pokrivam sve sa hipotekom.nenad ima moj mail,puno bi mi to značilo,bio bi vam zahvalan do života?

  • u ovoj drzavi ovi na vlasti su jako jako sposobni i pametni, brkic kao kaj velite jako solventan, bivsi predsjednik posudio od prijatelja novac i kupio stanove, zamislite da ja sada kupim za xxx kuna nekoliko stanova i dode mi porezna i ja kazem posudio mi neki prijatelj al ne mogu reci koji 😉 mislite li da bi sada tipkao ovdje ili bio u remetincu? koliko citam brat od premijera dobio isto nebulozni kredit u odnosu na primanja, zupanica nekretnina koliko hocete , sanader takodjer, a to su samo oni za koje su novinari isceprkali , a kaj je sa onima koje ne znamo ?

  • Najzalosniji su komentari ispod clanka tipa “udba i skojevci napadaju našeg lijepog Milijana”.

   Ovo poslovanje politicara i banaka i sve povezano s tim mi totalno izgleda kao scene iz Kuma.

 24. http://www.jutarnji.hr/boris-dezulovic-10-heroja-i-jedan-glupan/1141171/

  Evo ovdje je jedan jako dobar tekst o tome “kako je lagano zatvoriti 30 tisuća ljudi”,pike šale,tu je dežulović jako u pravu?Vjerujte da je 90-te netko proveo referendum među ljudima sa kojima sam se ja borio “jeste li zato da bacimo atomsku bombu na beograd”,prošao bi lagano sa 95%,pike šale,i ja bi se dobro zamislio,šalim se ali vjerujte da je otprilike tako bilo,nisam ni malo daleko od istine,možda sam falio za 10%?

  • odlicna knjiga : Psihologija gomile od dr Gustav le BOn , moze se primjenit na svako polje u zivotu , pa tako i na dionice

   • Nema većeg zla koje se može pojaviti od kolektivizma- gomile?E tu istresu sve ono što znaju da nikada sami nebi smjeli ni promisliti?Gomila?Nema većeg zla?A što je kod NAŠIH problem?Mi se stalno okupljamo oko ideološkIH gomila,nama je kolektivizam ušao u krv?Nema nikada JA,nego MI?

  • Danas na 101-ci slušao malo i bio komentar nekog slušatelja. Kaže čovjek otprilike, kakav motiv iskazivati “patriotizam” tim poklikom, ako imaš državu već više od 20 godina, i skoro 20 u zloglasnim avnojevskim granicama. I još smo je krvlju stekli! Jedino logično objašnjenje je da ti se ne sviđa takva kakva je, nego bi htio da je takva da u njoj nema što tražiti peder, srbin, drugovjerac, nevjerac, općenito drugačiji. Što se starog kiksera Joa tiče, on nema rezervnu, nego prvu domovinu, a down under to im ionako folklor i srbima i hrvatima. Kad prođe tekma i murija ih razjuri, opet si budu dobri, biznis ide dalje as usual, jedino što se ne žene međusobno. Sutra da zarate HR i Srbija zajedno protiv Australije, nema sumnje na čijoj bi strani ratovali. Isto vjerojatno vrijedi za braću za scenarij HR vs.D. Ne osporaram mu pravo da vjeruje i zastupa štogod hoće, ali bih ga pitao zašto takvo što nije napravio dok je gradio karijeru u Njemačkoj, gdje se za takve stvari ide u zatvor? I zašto ne na početku karijere, nego na kraju kad nema što izgubiti. Lako je srati kad znaš da ćeš proći bez posljedica. Za razliku npr. od Di Cania ili ovog mladog izmanipuliranog dečka što je napustio izglednu nogometnu karijeru da bi ostavio kosti u nekoj sirijskoj kazbi. Ti momci su platili i plaćaju cijenu svojih uvjerenja. Da li je Joe spreman ju platiti? Još nas podučava povijest. Koja luda zemlja. Kad nas fudbalski sudije uče ekonomiji, kakvo onda čudo da nas povijesti uče fudbaleri

   • Dandy, nije to baš tako crno bijelo kako ti kažeš. Nije bilo davno kad se negdje pokazala šahovnica bez zvijezde, da je ista ovakva haranga bila te nacionalizam, te fašizam, te klerofašizam, te ustaštvo. Isto za kunu. Ustaše su imale isti grb, istu himnu, istu kunu, pa zar to onda sve treba ukinuti? Ima nas koji se jako dobro sjećamo tih vremena i sroske i komunističke propagande koja nas tjera na opravdavanje. Tko je taj tko će odrediti da je taj pozdrav čisti ekstrakt ustaštva i ništa više? Možda Jovanović ili Pupovac? Možda oni koji su izjednačili četništvo i partizane? Iskreno nemam čisti stav o ovome, ali jad vidim tko napada dođe mi da branim

    • Taj pozdrav jest čisti ekstrakt ustaštva. grb, himna i kuna nisu. ZDS nema povijest prije ustaštva, kuna, grb i himna imaju. Vrlo jednostavno.

    • Shvaćam što hoćeš reći, a shvaća to i zakonodavac, pa nije stavio takve stvari u kazneni zakon. Upravo zbog toga da se društvene tenzije spuste, a ne podižu. Kontekst i značenje pozdrava određuje onaj koji ga koristi. A repka valjda služi i tome da se promiče nekakav duh nacionalne kohezije. A po Joeu, međutim, tko nije spreman, taj nije navijač. Nije dosta što nas političari svrstavaju u torove, pa će sad početi i fudbaleri? Opet ćemo imati navijače i navijačine, kao što smo imali male hrvate i Velike Hrvatine? Kada ćemo konačno imati građane? A stvari kao valuta, zastava, himna, stvar su društvenog dogovora, konsenzusa i kompromisa, dakle što je svima prihvatljivo. Te stvari su svima prihvatljive, ovo nije i zato ga nije pristojno javno koristiti.

    • Što da nas zbog idiotizma FIFA izbaci sa SP-a? Na nama im je lako trenirati strogoću. Pa pola ovih što mu sad kliču, jebali bi mu mater i ganjali ga po gradu da ga šoraju! Hoće-neće morao bi uteći down under.

   • Samo jedna mala opaska. U avnojskim granicama je imamo 16 godina. Malo me i smeta kako se zaboravlja da je do kraja 1997. hrvatsko podunavlje bilo jos uvijek okupirano.

 25. http://www.index.hr/vijesti/clanak/zasto-nas-sramotite-po-europi-hdzovci-doveli-markicku-u-parlament-sdpovac-je-usporedio-s-nacistom/712603.aspx

  Pogledajte što oni rade od NAŠE države,kao prvo dovedu markićku u brukselles koju je htjelo slušati samo dvoje zastupnika,rumunj i slovak a onda se javi neki NAŠ birokratski bilmez “### izbrisano ###” i počme je uspoređivati sa nacistima tj sa eichmannom?Pa jeli vi vidite da mi nismo normalni?

  • Da, to je onaj ekstremni komunist. Vidite kako komunistima ništa nije “sveto”, kako “ljudska prava” koriste samo kao paravan, tobože brane ljudska prava jednih manjina da bi udarili s druge strane prema drugim manjinama (“bogatima” kao omiljenoj im manjini za iskazivati nesnošljivost).

   • Je li itko gledao Srećka Horvata u “Zdravom društvu”? Čovjeku daju emisiju i onda on iza leđa svojih sugovornika vrti slike nereda i molotovljevih koktela. Kao da koketira i poziva na takav način rješavanja stvari. Istu stvar ovdje radi i Kapović. A nabraja i ljude poput obitelji Lukšić koji su bogastvo zaradili van Hrvatske.

    Naravno da je njemu neshvatljivo kako netko moze zaraditi milijune svojim radom kada je osobno nesposoban za išta osim prodavanje revolucionarne magle na državni račun.

    • Clair,taj depresivni kapović u svojem tekstu javno usmjerava gnjev ljudi prema nekim hrvatskim obiteljima?Namjera je očigledna i jasna?Ali NAŠI će vam reći da to nije govor mržnje?A ja se onda pitam; što jest?Zar njemačka tragedija nije započela sa prozivanjem židova-bankara?Nisu ni oni odmah rekli;svi židovi!Jedino se to kasnije podrazumijevalo?Pazite taj čovjek je navodno profesor na faksu?Pa jeli vi vidite kako je on depresivan i destruktivan?Što recimo nikada nije rekao kako su 45-te otimali ljudima imovinu,i to ljudima koji ne samo da nisu bili blizu nacistima nego su se i borili protiv njih.Mojima su npr. uzeli sve,raselili pola familje a svi su bili kontra talijanske okupacije,svi do jednoga,oteli su im imovinu koju je stvaralo tri četri generacije?Nikada nam to ni do dan danas nisu vratili jer su prvi nasljednici umrli a drugi nasljedni red nema pravo na to?Ništa se u ovoj zemlji nije vratilo stvarnim vlasnicima,možda jest 10%?O tome nigdje ni riječi?Trebam li ja danas pozivati ljude da usmjerimo gnjev na sve partizane?Gdje nas to vodi?E vidite to radi kapović?To nije govor mržnje a ono što radi šimunić jest?Ovdje se navode imena obitelji i bez suda i presude ih se optužuje.Pa da je među njima jedan nepravedno optužen to je poziv na linč,klasičan primjer govora mržnje,štoviše tu se govori o “obiteljima” kao da su hipotetski čitave obitelji krive ako je tata kriminalac?I taj čovjek predava studentima na fakultetu,njega pozivaju na televiziju da nam kaže što on misli a istovremeno razapinju šimunića,čovjeka koji možda nema ni srednu školu,jednostavno čovjek je nogometaš odrastao u australiji među masu imigranata gdje je bilo u mnogim normalno da je slika pavelića na zidu,pa o tome vam je govorio i drago pilsen koji je tamo odrastao i kao djete gađao kamenjem sinagogu,tada je mislio da je to ok danas ne može vjerovati da je to radio.Naravno ne opravdavam ponašanje šimunića,to je katastrofa što mu je uopće palo na pamet,granica zdrave pameti ali mi ovdje imamo SVEUČILIŠNOG PROFESORA koji proziva imenom i prezimenom ljude i njihove obitelji?Razlika je očigledna?Ili nama u ovoj ludoj zemlji-nije?

    • Clair,da vam bude jasno što su radili 45-te reći ću vam primjer iz moje familje,sve su im uzeli,hotel,zemlju-nekretnine, ma sve,pola familje na vesla je pobjeglo u italiju,brat od moje bake sa ženom i djecom je živio kod svećenika u kući u jednoj sobi sve do polovice 70-te,svi su bili protiv okupacije i nacizma,svi do jednoga,što o tome malo kapović ne podučava studente?Hoćemo li zato objesiti sve partizane koji su se borili protiv nacista i okupatora?Dali mi danas imamo pravo prozivati djecu od ljudi koji su to tada radili i naređivali?Ubijali su nedužne ljude samo zato što su bili bogati i nešto stvorili generacijama i to ljude koji su u ratu mnoge spasili od tih okupatora,pomagali ljudima da se prehrane itd,itd?Dali su zato odgovorne čitave obitelji?Pa naravno da nisu!Izgleda da se kapović i ja tu ne slažemo?Njemu koliko se može isčitati iz teksta-JESU?Što o tome malo ne podučava studente?

    • Na koncu konca jeli kapović misli da je do 45-te sve bilo društveno vlasništvo?Izgleda da je njemu povijest počela 45-te a završila 90-te?Sve je bilo NAŠE?Malo morgen moj kapoviću?45-te je postalo NAŠE!Što ne podučava studente koliko su njemačke banke 80-tih otpisale NAŠIH dugova?

    • Znate li zašto marksisti u ovoj zemlji misle da su oni jako u pravu,to je postala religija?Zato što su oni uvjereni da je novac fikcija-papir i da su dugovi nepravedni,da se oni kao takvi i ne trebaju vratiti.Kao da smo mi u jugoslaviji proizvodili sami svoja postrojenja,kao da nam u automobilima nije bio fiatov ili golfov motor nego NAŠ,kao da je garderoba bila samo NAŠA,kao da nam je na pipama u garažama tekla NAŠA nafta,kao da je sve bilo NAŠE,sami smo sebi bili dovoljni-samodrživi,ZATO što oni to ne razumiju niti žele razumjeti njima su dugovi nepravedni,njima je novac=papir,način iskorištavanja ljudi?I ne kuže da bi da smo kojim slučajem ostali u robnoj razmjeni danas živjeli 16 stoljeće i bili bosi,gladni i žedni svi zajedno?Kažem vam današnji neki filozofi su vam kao NASA,što se više razvijaju to su sve dalje od zemlje?
     Bestežinsko stanje?Tu nema pomoći jer to je vjera-religija?

    • Na koncu konca promislite ali bez emocija,čisto logično; kakva je razlika između NAŠEG i NJIHOVOG,koja je tu uzročno-posljedična veza interesa čitave zajednice.Pa naravno NIKAKVA?J vam se jeli microsoft NAŠ ili NJIHOV bitno je da ga imate u društvu i da time punite društvenu kasu i zaposlite ljude jer profit vam može biti srednjak cca 5% od ukupnog prihoda te firme a država uzme 50-60% tog prihoda kroz porez a šira zajednica ostalo?Ne mogu to marksisti shvatiti da im to tupite svako jutro kao očenaš?Nema šanse?Oni se stalno pitaju zašto sve nije NAŠE?Da je sve bilo NAŠE vjerojatno bi bill gates sa srednjom školom bio portir kapoviću na fakultetu i govorio mu svako jutro;dobro jutro gospon kapović,slugavam se sa štovanjem?A steve jobs bi vjerojatno vozio bager sa ljubom ćesićem rojsom?Ali bilo bi sve NAŠE?

    • Ili samo promislite ali opet bez emocija,počmite se baviti matematikom;Dali je bolje za državu da imate firmu koja radi prihod od milijradu kuna i da je NAŠA ili je bolje da imate firmu koja radi 2 milijarde kuna i po cijenu da ste je nekome poklonili za 1 kunu?Što će vam brodogradilište koje je NAŠE,kada samo neki peglaju tu NAŠU kreditnu karticu?Naravno da je privatizacija bila hajdučka,svaka je tranzicija vlasništva takva,ona je sprovedena slično u čitavom istočnom bloku ali što da sada radimo?Da se vratimo na NAŠE i da vozimo NAŠE fiće?Bilo je svega u toj privatizaciji ali se to radilo u biti na sljedeći način;Banke su odobravale kredite nekima koji su tim kreditima kupovali te firme,bilo je tu puno muljaža to svi znamo i te muljaže naravno da treba procesuirati.Ali vratimo se na 45-tu pa vidimo kako su to radili partizani?U njih nije bilo ni kredita ni kupovanja,nego su fino “u ime naroda” došli sa puškama i rekli “van”,tko nije htio ZNA SE “opet u ime naroda”?NAŠA najveća zabluda je što mi i danas mislimo da su te firme u ratnoj hrvatskoj 90-tih vrijedile petra kajgana a vidimo koliko danas vrijede brodogradilišta u NE-ratnoj hrvatskoj,moramo platiti nekome da ih preuzme.Što se kapović nije javio na natječaj i napisao program kako nastaviti plaćati 2-3 tisuće ljudi svaki mjesec?Kada je tako jako pametan mogao je by the way predložiti svoj program “radničkog dioničarstva” i da vuk bude sit a ovce na broju?Najveća je tragedija što mi ne znamo u kakvom stanju su bile te firme.Otac mi je bio ekonomista i znao je točno stanje u hrvatskom hotelskom sektoru,40 godina je to radio,kada sam se skinuo iz vojske vrištao sam “kako su nas opljačkali,kako su se dočepali dionica a našim roditeljima dali neke mrvice-dionice itd”,tada mi je otac koji je bio u mirovini rekao “što se nerviraš ti si poludio,meni da daju te hotele đabe ja ih nebi uzeo a godinama sam ih vodio,ovi što su to uzeli prokleti će dan što su ih uzeli,poželjeti će ih vratiti,ti uopće neznaš škakva je situacija u tim hotelima,sve su to gubitaši,vreće bez dna,jeli ti znaš kako je teško osigurati sve te plaće,pa ja nisam noćima spavao kada sam to vodio a ti nemaš pojma što su komunisti od njih napravili,to nema nikakve računice”

     Naravno to ja tada ništa nisam razumio nego sam vrištao gdje god sam mogao kako su nas pokrali,danas mi je jasno koliko je bio u pravu,netko shvati prije netko i kasnije a ja danas tvrdim da je tuđmanov najveći državnički potez bila hajdučka privatizacija jer da to tada nije napravio hrvatska bi postala tvornica gubitaka,jedno veliko brodogradilište ili dalmacijavino,davno bi bankrotirali i bilo bi tu još ratova jer da to nije tako nebi istočni blok uopće išao u privatizaciju koja je i tamo bila hajdučka i to više nego NAŠA,znam da se samnom neće složiti 95% ljudi u ovoj zemlji ali ja uz domovinski rat smatram to tuđmanovom najvećom “zaslugom” kao što mu isto tako zamjeran i smatram najvećom ne-zaslugom što je kasnije razvio stranačko-interesnu-socijalističku ekonomiju,što se titular promijenio a sve je drugo ostalo isto kao u socijalizmu jer su partija i partijski komesari-populisti o svemu odlučivali i više su se bogatili ovi pljačkaši na državnim jaslicama koji nisu imali nikakve brige o plaćama svojih radnika jer je zato brinula država nego stvarno oni koji su se “okoristili” u privatnom sektoru i razvijali poslovanje u tim nemogućim uvjetima, ratnim vremenima,više su novaca uzeli komesari i njihovi pijuni na izmjenama prostornih planova,na razno raznim pogodovanjima,korupciji,pljačkama unutar sustava države nego bilo koji poduzetnici koji imaju 1000-2000-3000 zaposlenih i ne spavaju od brige kako prvoga podijeliti plaće a razno razni komesari jeb..i su ih i ucjenivali na svakom kantunu,tražili novac za “usluge” itd… Ali ima ona stara poslovica;Pomalo se u raj stiže!Nama se 20 godina čini čitava vječnost a to je u povijesnom kontekstu ništa,jedna sekundica a povijest je uvijek obilježana nepravdama ali i sazrijevanjem društva,to su paralelni procesi i varaju se mnogi koji misle da će svijet za 1000 godina biti apsolutno pravedan,naravno nije mi cilj opravdavati nepravdu ali to je fakat,to su procesi koji su neizbježni,svako vraćanje nazad vraća nas bliže još većim tragedijama,zbog vraćanja u 45-te mi danas imamo ovo što imamo,još govorimo o partizanima i ustašama,vjernicima i nevjernicima,jugoslavenima i ne-jugoslavenima,na koncu o srbima i hrvatima…Tu će nas bog pomoći?

    • Ja sam siguran da bagoura ima plemenite namjere,on je siguran da bi se sa time sve izmjenilo,da bi sve bilo bolje,tu je njegova najveća zabluda i tragedija jer on po mome skromnome mišljenu nije shvatio da mi u stvari imamo praznik demokracije i da je tu NAŠ osnovni problem.Bagura i ja smo potpuno na različitim pozicijama(što je i dobro za pluralizam),on je uvjeren da ovo do sada nije bila demokracija a ja sam uvjeren da jest.U želji za bolje sutra mi se uopće ne razlikujemo ali npr njegov program oporavka hrvatske meni izgleda kao andersenova bajka,meni je to smiješno a vjerojatno njemu jako ozbiljno?Naravno to ne mora značiti da su moji pogledi ispravni,zato i postoji pluralizam,i tesli su se možda neki smijali kada je iznosio svoje stavove i predstavljao svoja znanstvena otkrića?

     Ali koliko sam ja čitao i upoznao se sa bagurinim programom “za oporavak hrvatske” meni sa mojim intelektualnim kapacitetima je to na rubu vjerovali ili ne i nikako mi nije jasno kako je to netko mogao predstaviti kao “ozbiljan” program,ponavljam to je samo moje skromno mišljenje i možda je taj program ludilo,najbolji na svijetu ali moj mozak do toga ne može doprijeti niti to razumjeti?Meni je to rub vjerovali ili ne?Srećko horvat mi je ozbiljnija opcija-alternativa?Pa onda mo’š mislit?

    • Kako ste sigurni da ‘ima dobre namjere’? Mene je jednom vrlo ružno i agresivno napao jer da sam mojim prijedlogom za ukidanje jamaca ‘ukrao njegovu ideju’ iz onog nesuvislog ‘građani oporavljaju Hrvatsku’ što naravno nema veze s ničime?

    • Kao drugo,bagura je upao u klasičnu pubertetsku priču da su svi političari isti,ja recimo to ne mislim.Ja mislim da u svim strankama ima jako puno dobrih i poštenih ljudi koji rade luđačko težak posao i to za nikakvu lovu,evo ja se sa linićem ili dončičem nebi mijenjao za sve pare ovoga svijeta i uopće im na ničemu ne zavidim nego ih žalim i kada se sa njima ne slažem.Problem koji bagura ne vidi je u sasvim nečemu drugome,ponavljam on misli da je problem u manjku demokracije a ja mislim da je problem u višku demokracije koji kao takav proizvodi populizam koji se u politici raširio kao epidemija i to nas 20 godina vodi u propast a pljačka je kolaterala koja ni u čemu brojčano-statistički ne utječe tako bitno na NAŠU propast,to je kikiriki-kokice,što naravno ne znači da to nije ostavilo posljedice na urušavanje vrijednosti u ovome društvu?Ali danas recimo tvrditi da nas je pljačka dovela do ovoga danas to jednostavno činjenično nije točno,niti može biti utemeljeno na bilo kakvoj ozbiljnoj analizi,populizam-praznik demokracije doveo nas je do ovoga danas,što prije to shvatimo cijena koju ćemo platiti biti će manja…

     Zašto ovo sve govorim?Zato što je nemoguće oporaviti društvo koje nema kritičnu masu koja razumije gdje je nastao problem,gdje je ključ NAŠEG problema?Ako to ne razumijete onda možete napraviti sto revolucija i kontrarevolucija kao u egiptu,siriji,venezueli itd i biti će vam sve gore i gore,meni se čini da bagura nije razumio problem a uopće ne sumnjam da ima plemenite namjere?Ja nikada nisam ni posumnjao da ih i kapović i srećko horvat imaju,vjerujem da i oni sanjaju blagostanje,pravdu i pošten svijet ali kao što rekoh;put u pakao je uvijek popločen najboljim namjerama?E da je to tako lako,promijeniš političare i eto nas na marsu?
     Meni to sliči;što se babi htilo to se babi snilo?Tako su mislili u u egiptu?Sruše jednog predsjednika,zatvore drugog a opet “stvar ne radi”,svi se kao u kargo kultu sa slušalicama na ušima pitaju;”A zašto avioni ne sljeću”,nikome ništa nije jasno?Zašto im nije jasno?Zato što društvo nije dosegnulo kritičnu masu koja razumije gdje je u biti problem?
     A ovo danas NAŠE društvo je sada plodno tlo za “sveznajuće”,pojaviti će se tu masa “nadnaravnih bića-stručnjaka” koji nude recepte davida coperfielda “i jare i pare” a stara poslovica kaže “budala se uči na sebi a pametan na drugima”,jbg brzo mi zaboravimo stare poslovice,nego udri u kružni tok sa gasom do daske pa što bude?

    • Nenade sve što ljudi misle i čine, rade u “najboljoj” namjeri samo je pitanje iz čije kože na to gledate?Zar to nije jasno kao dan?Recite mi jednu jedinku na svijetu koja iz svog “okulara” nema najbolje namjere?Ja takve nisam upoznao?A vi?

    • Na kraju da budemo malo i konkretni,ne može narod na referendumu odlučivati o tome da isključi neku manjinu,u ovom slučaju političare,odnosno da im dokine pravo da se bave politikom i idu na izbore jer to je iz aviona protustavno i nosi u sebi čak i nacističke karakteristike.
     A da političarima stavimo žute trake kao židovima u 2 svj ratu?

     Znao sam već odavna da ćemo doći i do ovakvih prijedloga,pisao sam i o tome?Mislite da bagura to razumije?Vjerujte on to sve predlaže iz uvjerenja,to je još najgora solucija?Kažem vam mi živimo podmaklu fazu kolektivnog ludila i zato ja kao budala sve ovo i pišem?Adio zdrava pameti?Hoćemo li na još jedan referendum,ovdje se jako približavamo žutim trakama i vrijeme je da se “fikus” od predsjednika obrati naciji jer stvari polako izmiču kontroli?

    • Ne nenade današnji začetnici marksizma misle da tu postoje jasne “granice” koje će oni postaviti,”kao državne granice”.Oni će reći tko može biti čistač ulica a tko profesor na faksu,oni će reći da žene nisu NAŠE a “razuman i pametan” narod će ih sljepo slušati “jer oni su profesori na faksu i oni znaju sve” a narod će to poštovati i morati slušati,”jer narod je jako razuman”?Narod ih i danas sluša pa je započeo neposredno odlučivati o svemu,sada će mu “oni” objasniti da nisu tako mislili i da se to ne smiju raditi?Što ako je narod uvjeren da smije i da se time krše njegova ljudska prava na odlučivanje?Što ako narod misli da su žene stvarno NAŠE?Čini vam se nemoguće?Otiđite u neke arapske zemlje pa ćete vidjeti kako je itekako moguće i to u 21 stoljeću?Trguju njima kao sa krompirima i još se nitko ni ne buni?Kupiš ženu na pjaci i kažeš; ona je sada NAŠA ILI MOJA,svejedno?Narod se na to tamo uopće ni ne buni?Pođite im vi recite da to nije humano ili pošteno,j ti će vam majku kapitalističku-zapadnjačku i ako izvučete živu glavu super ste prošli?Pa evo u hrvatskoj su se sada malo odškrinula vrata NAŠEGA,ima tu sada NAŠIH ideja koliko nam duša želi,marksisti misle da je ideja samo jedna i to upravo ona kakvu su oni zamislili,”samo” ima jedan “mali” problem,to je moguće samo sprovesti silom i represijom,ni danas to njima nije jasno?
     Mo’š misliti “demokratski marksizam”,kao da stavite podivljalog i gladnog lava i hijenu u isti kavez?Pitanje dana bi bilo kada će žene postati NAŠE?

  • Jel ovo za tužbu? Zamislite samo da za krizu, korupciju, stanje u društvu neko optuži Srbe ili Židove baš jednako kao što je Mate Kapović optužio bogataše koje je još i naimence pobrojao. Što bi bilo u tom slučaju? Sasulo bi se drvlje i kamenje na tu osobu zbog govora mržnje i taj više ne bi smio promolit nosom u javnost. S pravom jer bi to bio huškački tekst. Baš kao i ovaj. I već je vrijeme da neko tog balavca tuži i na sudu odere za lijepu sumu pa ne bi više pisao takve budalaštine.
   Osim toga, ta njegova priča o 260 ultrabogataša u Hrvatskoj koji je preuzeo od wealthx-a uopće nije uvjerljiva. 260 ljudi koji imaju imovinu veću od 30 milijuna dolara. Toliko ih sigurno nema u Hrvatskoj. A zadnji koji bi o tome nešto znali su stranci koji se stanjem u Hrvatskoj uopće nisu bavili nego im je kao i za ostale države svijeta kompjuter izbacio brojku ultrabogataša. Jedino što su oni napravili je da su ubacili par brojki u kompjuterski program na osnovu kojih se došlo do 260 ultrabogataša. U čemu se nalazi imovina tih bogataša? U pravilu bogati ljudi drže imovinu u dionicama tvrtki, ne ne računu u banci. A to je u Hrvatskoj malo teže sakrit. Jer smo mala država, hrpa podataka je javna, tako da je teško sakrit 260 osoba s imovinom iznad 30 milijuna dolara. Ako bi nekim čudom i držali svoju imovinu na bankovnim računima i u obveznicama otkud takve informacije nekim stranim bezveznjacima? Odlučila ZABA podijelit s njima? Moš mislit! Sve mi se čini da je to samo njihov marketinški potez jer ovako dospijevaju u sve medije.

   • Znate li zašto se sve to događa?Zato jer NAŠI političari ali i ekonomisti nikada nisu realno sagledali proces privatizacije,nisu javno otvorili jednu ozbiljnu analizu i raspravu sa različitim pogledima kako je i zašto to napravio čitav istočni blok a ne SAMO mi.Da su realno objasnili ljudima sve negativne i pozitivne strane privatizacije,jedan širi kontekst?Ne oni su čitavo vrijeme to stavljali pod tepih i privatizacija je uvijek prikazivana u negativnom kontekstu kao pljačka što je ona u svojim nekim elementima i bila ali i nacionalizacija je to bila ali malo koga to danas smeta?Znate li zašto je to tako?Zato što i većina političara misle slično kao narod-da to jest SAMO pljačka i da bi nam “bolje” bilo da je nije bilo a po toj logici nije bilo nikakvog razloga napuštati socijalizam?Nikada nisu imali hrabrosti reći da je to jednostavno bilo na neki način nepravedno ali da nismo imali bolju alternativu,nikada nisu rekli da je to napravio čitav istočni blok a ne samo mi.Znate li zašto je to tako?Zato što su debelo zaraženi populizmom?Zato što nema među njima državnika?I konačno zato jer nemaju za to muda?Sve zemlje koje se danas vraćaju u privatizaciju,23 godine nazad u teškim su problemima i njima se dobro ne piše u budućnosti,biti će im sve gore jer im narod nije shvatio da je nebitno dali je to NAŠE ili NJIHOVO,to je emocionalna razina a gdje vam društvo vode emocije tu vam razuma ima sve manje i manje?

    • Ali na takve stvari treba odgovorit. Da je moje ime na tom popisu ja bi ga tužio i odgovorio mu pismenim putem, posrao bi ga tako da bi mu se svi smijali. Meni zbilja nije jasna taktika onih koji puštaju da se tako o njima priča, jer malo po malo 100 puta ponovljena laž postaje istina, nacionalni mit. Recimo da napravite anketu u javnosti zašto je Hrvatska u ekonomskoj krizi ljudi bi odgovorili zbog lopova koji su nas pokrali, kako neposredno prije krize, tako i u privatizaciji. A to je tek sporedno za ekonomske probleme.
     I što je najgore takve laži se ne odražavaju samo na osobe koje se direktno optužuju nego na sve nas jer stvaraju jednu bolesnu, nezdravu atmosferu.

 26. Ako nakon ove bagurine nadam se šale političari svih stranaka bilo opozicije ili stranke na vlasti nisu shvatili da je vrag odnio šalu onda oni imaju jako malo mozga u glavi,ako sada ne uspostave nekakav konsenzus oko ključnih pitanja onda oni i ne znaju što će im se dogoditi.Mislite da bi netko u nekom negativnom scenariju bankrota razlučivao političare dali su oni sdp,hdz,hsp,laburisti itd,ma vjerujte da nebi nego bi ih nabijali nogom u guzicu gdje bi stigli.

  Nadam se da će nakon ovog bagurinog “upozorenja” shvatiti poruku da populizmu više nema mjesta u politici nego da treba raditi ono što se mora i što im nalaže struka a ne gledati kako će ostati što više njihovih županija ili gradova ili jeftino poentirati na nepopularnim potezima vlade jer će ih u konačnici zadesiti ista sudbina i neće im više u najmanju ruku u najblažoj varijanti biti ugodno živjeti u vlastitoj zemlji,bili oni hdz ili sdp.Valjda imaju toliko klikera u glavi da to konačno shvate?Da je game is over?Voda je došla do grla?

  • Evo ja predlažem da vlada pusti opoziciji da ona bude ta koja predlaže konsenzus,da oni budu ti “pobjednici koji su odgovorni državnici”,neka se ako treba oni kasnije kite perjem jer ako otiđemo svi zajedno u tri p.m. neće narod više gledati ni tko je tko ni što je što,neće mu biti važno tko je ustaša a tko komunista.Ako oni to ovih dana nisu shvatili i neće nikada?

 27. http://www.index.hr/vijesti/clanak/zeljka-markic-zeli-milanovicevu-ispriku-zbog-govora-mrznje-sdpovaca/712860.aspx

  Pazite ovdje riječi jasenovac upotrebljava potpredsjednik sabora stazić a taj spremić uspoređuje markić sa nacistima?Pazite do čega smo mi došli?Ovo nisu neki blogeri ili forumaši nego potpredsjednik sabora i asistent europarlamentarca valjala,član sdp-a?Pa kakav će narod biti kada su oni ovakvi?Nemojte me krivo shvatiti ali to su luđaci?Možemo misliti o markić što god ali ženu stavljati u kontekst jasenovca i nacista to je najgori oblik govora mržnje…

  • Pa to vam i govorim gore. Ekstremizam je u ovom slučaju na strani onih PROTIV. Oni su se iskazali u govoru mržnje, netoleranciji, antidemokratičnosti, izljevima bijesa itd…Budala ima svugdje i na svim stranama, međutim ako usporedimo ono što govori Željka Markić i što govore Stazić , to je nebo i zemlja. Nju se oslikava najgorim mogućim epitetima za prilično benigne izjave, a njegove se ignoriraju kao da je nekakav bezveznjak bez funkcije a ne potpredsjednik Sabora.

   • To je svakako vrlo vrlo neumjesno! Jedan političar ne bi smio tako govoriti, to bi mogao biti govor mržnje (ali i ona je u istom prekršaju pa ne znam kako će ići to tužakanje po sudovima, bolje da se smire i razgovaraju kao ljudi). Ova žena se niti meni ne čini kao neka pretjerano zla osoba, više kao osoba koja jednostavno tek nije u pravu, ne zna što govori, ali nije to iz čiste mržnje.

    Mnogi koji povodom ovog pitanja javno istupaju u zadnje vrijeme zaista imaju u svojem načinu razmišljanja obilježja nacističke ideologije, pa ja kao što komunistima kažem da su komunisti, bez ustručavanja ću i naciste nazvati njihovim imenom, ali neću ljude, naše sugrađane nacističke ideologije, “uspoređivati” sa nekim povijesnim pripadnicima iste.

    Kao što onog Kapovića komunista ne uspoređujem sa Titom, tako neću niti ove naciste sa Hitlerom i kompanijom. Svaki čovjek ima svoje ime, a to i što dijele istu ideologiju ne znači da je dijele u svim detaljima, u istom ekstremnom obliku ili da su jednako zli. Pa ja znam i neke komuniste koji nisu zle osobe nego doista vjeruju u to svoje.

    Pretpostavljam da među nama slično kao i komunista ima i puno nacista koji nisu baš nešto zle osobe nego su samo nesretnim odgojem stekli određena “neprimjerena” uvjerenja. To vam je slično kao zapadni rasizam u doba američkog robovlasništva. Tamo su mnogi ljudi zaista bili uvjereni, tako odgojeni, iako je prošlo 2000 godina od vremena kada se slično a masovno razmišljalo o robovima (neovisno o boji), da su crnci niža vrsta ljudi, bliža majmunima nego bijelcima i da je njihov prirodni (i od Boga dani) položaj raditi na plantažama itd., gdje obzirom da dobivaju hranu, vodu, krov nad glavom da je to za njih dobro kao i za druge radne životinje poput konja npr. koje i cijenimo kao plemenite itd. ali zna se za čega ih je Bog stvorio i gdje im je mjesto.

    Tako uvjeren sam da i među ovim “ekstremnim za” koji dijele određena uvjerenja sa ideologijom koju nazivom imenom nacizam ima puno ljudi koji iskreno vjeruju u to i kao oni sa crncima nisu uvijek loše osobe.

    Ja zato apeliram na zdrav razum, obrazovanje, njegovanje sekularne države, pravne (dakle temeljene na ustavu koji počiva na vrijednostima zapadne kulture, od francuske deklaracije do ove zadnje o ljudskim pravima) i da tako imamo određenu nadu da će se s vremenom znanjem prebrobroditi ove ružne stvari koje mnogi ljudi ni krivi ni dužni nose u sebe usađeno odgojem koji nije temeljen na ovim sekluarnim vrijednostima i modernim spoznajama znanosti i etike i na čije stavove/izjave ćemo za 100 godina gledati ovako sa čudenjem i nevjericom da su to zaista mogli biti “ne zli ljudi”. Ali oni žive danas, ne u budućnosti za 100 godina, treba ih razumijeti, ali ne može se popuštati pred tim pogubnim neznanjem, trebamo se zalagati za dobro i ispravno, i držati fige, moliti Boga, što već, da ćemo obrazovanjem i razvojem našega društva čim prije na ove stvaru gledati kao na tužnu prošlost ali koja je iza nas.

    • Ris je tako tolerantan, prihvaća nas jer je svjestan da sve loše što je u nama je krivi odgoj, zadojenost nekim crnim vjerskim ideologijama. Ali polako, evo sad je kršćanstvo izbačeno iz eu priče, dakle ono najbolje što znači evropa je naslijeđe koljača iz francuske revolucije. Prijatelju moj više ideologije i vjere ima ta ideologija nego u nas talibana koji smo neobrazovani i poznato je da nema nijednog znanstvenika koji je vjernik. Ali ostavimo to vremenu, a u međuvremenu poštujmo jedni druge i volimo se jer sve brzo prođe tako da je suludo držati u sebi ikakvu gorčinu i mržnju. Bez obzira na stav budimo spremni na zajebanciju i na svoj račun

    • Sugrađane nacističke ideologije? Znači shvaćanje braka kao zajednica muškarca i žene je nacistička ideologija? Vidi bogati, nisam ni znao da sam nacist. Mada mislim da je neobično da su i ideologije koje su ratovale kontra nacizma – komunizam i liberalna demokracija također tako shvaćale brak, kao zajednicu muškarca i žene i nikako drugačije. Mnoge liberalne demokracije i danas tako shvaćaju brak. Nisu ni svjesne da je posrijedi nacizam. Pa ni one koje su to promijenile da su do jučer bile nacističke.
     A recite, ako promijenimo to, ako redefiniramo pojam braka, jesmo se onda riješili tog nacističkog bremena? Što ćemo s milijun ostalih manjinskih zajednica koje bi isto htjeli mijenjat neke druge pojmove da se ne osjećaju zakinuto? Evo recimo pojmovi “kosa” i “”ćelavost”. Pa da pojam kosa ne označava samo kosu već i potpuno golu glavu a ćelavost kao riječ da zabranimo? AKo vam se prijedlog čini apsurdan samo zamislite da je neka kršćanska, konzervativna udruga digla glas protiv toga i odmah će vam se učinit prihvatljivijim 🙂

 28. Ne znam jeli pratite komentare u svezi bagurinog prijedloga da se postojećim političarima uskrati pravo da idu na izbore?Ljudi su jednostavno oduševljeni,ja vam kažem da bi bagurin prijedlog sakupio 800 tis potpisa u roku ne 15 nego 7 dana?Nisam davno vidio da su ljudi tako oduševljeni sa tim prijedlogom?”Možda” je to stvarno i “dobar prijedlog” ali ja se nikako ne mogu oteti dojmu da smo mi u teškom kolektivnom ludilu?Nastala je opća euforija?Zove me sada čovjek na telefon i euforično mi kaže “da eto riješenja za sve NAŠE nedaće” a ja ne znam dali bi se smijao ili plakao,ne znam što da mu kažem jer on je mrtav ozbiljan?Pomiješali mi se osjećaji?

  • U jednom bi se sa bangourom složio,nama je danas više nego potrebna ne politička nego tehnička-stručna vlada koja u ni o čemu nebi ovisila o političkim strankama i njihovim dnevnopolitičkim interesima,igrama i igricama,podvalama.populizmu,smicalicama,ideološkim podjelama.Sada koliko je to realno?Stvarno ne znam ali znam da bi to bilo super rješenje?Ali tko će na to prisiliti političare?Možda je to stvarno i moguće nekom vrstom narodnog pritiska?Samo je najveći problem kako će narod reagirati kada čuje istinu “što se to u biti mora učiniti”,u svakom slučaju mislim da će bangourina peticija barem doprijeti do njihovih mozgova da shvate da je game is over i da vrijeme polako istječe?

   • Ma, Bangoura se pretvorio u neku vrstu new age TV propovjednika (samo ne jaši na vjeri, nego na socijali i politici), samo na Facebooku. Nešto kao self-help literatura…

  • To je neki paralelan svijet, meni iskreno nije jasno što je tim ljudima u glavi, jel oni uopce vide kako svijet funkcionira. Kad se sjetimo “patentiranog” Građani oporavljaju Hrvatsku, preko zajamčenog osnovnog dohotka pa do ove zadnje fejsbuk inicijative. Dobro kazete, nema se tu sta reci, takve ljude vode osjecaji, a ne razum. Razumijem da je mnogima tesko, ali rjesenje nije u bajkama nego u vecem radu i odricanju danas, kako bi nam bilo bolje sutra.

 29. Hrvatskoj od davno treba tehničko-stručna vlada ali naši političari misle da su jako stručni dok je sa druge strane pravih stručnjaka koji bi u politiku jako malo. Svi su se divili Polančecu kad je došao i eto kako je završilo. Mislim da bi stvarno trebala jedna nova i poštena Vlada koja će se uloviti u koštac sa problemima – pogotovo korupcijom i kriminalom. Ima tu još predmeta po ladicama i Vidoševića koji su zaštićeni kao lički medvjedi. Nakon toga potrebno je smanjiti proreznu presiju i administraciju i naravno srezati rashodovnu stranu proračuna. Samo pitam se ako bi netko to i najavio prije izbora tko bi glasao za njega???Pa taj 1% ne dobio.

 30. @Sokolić
  Kao promatrač(čitač) parlaonice sa Risom predlažem Vam da pročitate Murakamijevu knjigu “Kafka na žalu”. Iako će Vam, s obzirom na Vaš način razmišljanja možda biti teška, ako se istinski potrudite shvatit ćete i možda podesiti kut gledanja na svijet u kojem živimo.

  • A koji je moj način razmišljanja? Vjerovatno sam zatucan, netolerantan i isključiv. I to zato što smatram da je brak zajednica muškarca i žene? Misliš da to mislim samo zato jer Crkva to nalaže? Teško mi je zamisliti išta drugo što je samorazumljivije od toga. Pročitaću tu knjigu, možda otvorim um, možda mi sve postane relativno, možda doživim prosvjetljenje.

   • hebe se meni tko kome gura , al evo pitanje jedno, dali cemo moci za godinu dvije nazvat brak izmedju dvije zene i jednog muskarca ? ili obrnuto ili izmedju njih sedam ? oni ce isto biti obespravljeni ako ih se ne stavi u ustav, zakon ili sta vec ? i gdje je onda kraj ? a mislim da ovo pitanje nema veze sa crkvom nego sa razmisljanjem pojedinca, svatko od nas ima svoje razmisljanje, a ako nekoga treba netko pogurat da ima svoje misljenje onda bi takvom trebalo uzet poslovnu sposobnost jer ne moze sam prosudjivat i donosit odluke ..

 31. Jedan hint na knjigu: “svijet je obična metafora, sve ono što vidimo vani, samo je ogledalo onog unutra i obrnuto, sve ono što osjećamo u sebi pronalazimo i u onom vani, dakle, svojoj okolini.” Ugodno čitanje, i bez ljutnje.

  • Prijatelju na taj način se mogu objasniti neke stvari, vojnik na straži će od mjeseca vidjeti četnika, zaljubljeni čovjek će vidjeti svoju dragu, moj sin će vidjeti loptu. Ali to su fikcije, mjesec je tamo jedini stvaran bez obzira kako ga mi gledali. Neke stvari nemogu biti ili ovako ili onako . U svojim fikcijama ne treba izgubiti osjećaj za stvarnost, nemožemo sve relativizirati. Pa makar ispao isključiv i krut, a mislim da nisam takav

  • Sad treba pričekati novu bilancu, s obzirom na otpise 121 mil. kn (iz prijedloga predsečajne) – za toliko se povećava onda i BV, pa mi se čini da bismo sada mogli biti na oko P/B = 0,15. Pri tome su planovi iz predstečajne takvi da bi prema njima bilo P/RBITDA bio blizu 1 (EBITDA 2015. predviđena veća od 20 mil. kn – jučerašnji Mcap oko 28 mil. kn); PLUS država dokapitalizira s oko 30 mil. kn po vrijednosti 50 kn za dionicu.

   • KONAČNO! Kad se cijena stabilizira na nekakvom normalnom nivou i prodam sve što sam nakupio na razinama između 15-16, prva stvar si idem kupiti neko dobro DiCaprio odijelo od zarade.

    g. Bakić, a kad očekujete da Čateks bude izlistan? 🙂

   • Nenade, ispravka – Država dokapitalizira VART s 15, a ne 30 mil kn, (i dobiva 13,51% temeljnog kapitala). To je vidljivo iz dokumenta na Fini o sklopljenoj nagodbi pred TS Varaždin.

    • Onda sam evidentno u krivu, nisam bio pratio u zadnje vrijeme … ionako je manje-više svejedno jer ako VART ima budućnost, onda su to minorne razlike s obzirom na potencijal vrijednosti. S druge strane, oni nas ‘razrijeđuju’ (tj. u ovom slučaju skoro da bismo mogli reći ‘zgušnjavaju’) po 50 kn ako se ne varam? Tako da s jedne strane dobijamo ‘+’ s obzirom na sadašnju cijenu, ali ‘-‘ s obzirom na perspektivu.

     Rast cijene ove godine je 124% a još ima dana … možda je VART u stvari trebao biti dionica godine?

 32. Evo i na dnevniku izašla vijest ;). A dokap @ 50 je bolje gledat u ovom trenutku kao da je netko kupio 15% @ 50 kn. Iz razloga jer se tim kapitalom zatvara dug kompanije prema državi uz diskont u konačnici, ali i premijom na tržišnu cijenu.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.