KORF

RIVP vertikala (2)

Prije godinu dana sam pisao o RIVP vertikali (VLHO/KORF/RIVP/HDBK).

Evidentno (barem meni?) su turističke tvrkte zbog atraktivnih valuacija i dobrog poslovanja sada vodeća investicijska pod-klasa na Zagrebačkoj burzi (sjetimo se samo javnih ponuda za MAIS, ISTT, RIVP), a situacija oko ove gore vertikale se baš ugrijava: danas se s RIVP trgovalo s lijepih (ili nevjerojatnih) 13,4 mil. kn i još 1,2 mil. kn KORF, sve uz velike rastove cijene (RIVP 14 kn).

Zbog delistiranja RIVP sada je valjda svima jasno da KORF ostaje glavni benchmark za ulaganja u turističke tvrtke i de facto jedina investabilna dionica za veće ulagače, uzimajući u obzir veličinu, likvidnost, vlasničku strukturu i transparentnost (što se tiče ovog zadnjeg, pogledajte kakve npr. podatke objavljuju i zamislite koliko je daleko svaka druga hrvatska turistička tvrtka od takve objave – pogledajte ovdje).

Danas me inače dva ulagača pitala privatno o odnosu VLHO/KORF/RIVP, pa evo malog ponavljanja.

1. Valamar Adria holding (VAH) / KORF i Valamar grupa (VG) / VLHO nisu nikakvi fondovi nego najobičnija d.d.; prvom se imovina sastoji uglavnom od dionica RIVP, drugome od dionica KORF. Znači: VG drži VAH koji drži RIVP.

2. Dionice RIVP koje ima VAH prema današnjoj cijeni od 14 kn (po koliko su prošli blokovi) vrijede oko 1,096 milijade kuna. Čitav VAH, međutim, na burzi košta 1,066 mil. kn, ali vrijednosti dionica RIVP trreba pribrojiti i novce od prodaje dionica KOEI (imao ih je u vrijednosti oko oko 100 mil. kn ako se ne varam, a mislim da je možda nekih 20-30 mil. kn potrošio na dokup dionica RIVP – oprostite što sam neprecizan jer u zadnje vrijeme ne pratim detaljno jer mi je sve jasno oko ovoga), dionice JNAF, dionice HDBK, te prema zadnjem izvještaju (gledamo nekonsolidirano u ovu svrhu) još stotinjak mil. kn ostale imovine, a uz sve to svega oko 35 mil. kn duga.

Dakle, VAH se prodaje uz značajan diskont na imovinu koju ima, pri čemu mislim da zaslužuje premiju u odnosu na RIVP jer mislim da je investabilniji od nje (više je u vlasničkoj hijerarhiji, veća likvidnost i struktura dioničara).

3. Dionice KORF koje ima VG prema današnjim cijenama vrijede 605 mil. kn; osim toga, VG ima i tvrtku Valamar hoteli i ljetovališta (management kompanija za RIVP), te valjda još 1 ili 2 firmice, te neka vrijedna zemljišta; koliko vidim na Poslovnoj Hrvatskoj, praktički nema duga (manje od 1 mil. kn na kraju godine). Kako mu je tržišna vrijednost svega 555 mil. kn, on se prodaje možda i uz veći diskont od KORF.

Što se ‘turista’ tiče, možda je i najzanimljivije da, iako su javne ponude za MAIS, ISTT, a sada i trgovanje RIVP ide oko P/B = 1, još uvijek ima velikih i zdravih turističkih tvrtki koje se trže po P/B=0,50 ili čak P/B=0,3.

p.s. A imam danas i prethodni post

Napomema: Imam dionice KORF, VLHO i ovo nije preporuka za ulaganje. Kao što možete vidjeti, prilično sam neprecizan u gornjem izlaganju, pa molim da sve ove brojke provjerite sami ako vas evenutalno zanimaju.

Kategorije:KORF, RIVP

34 replies »

 1. Od dionica očekujem rast cijene i/ili dividendu kroz vrijeme, no svakako i svojevrsnu likvidnost, mogućnost prodaje u nekom željenom trenutku. U slučaju VLHO-a me muči upravo ta likvidnost, vrlo je mala. Doduše i ja sam minorni dioničar pa je ovakva trenutno dovoljna. No svejedno i onoga tko ima malo (njemu je to puno) zanima da li je moguće da u potpunosti nestane likvidnosti ili može li se i kako delistati dionica sa burze i što mogu ako imam takve dionice? Da li je to mogući scenarij sa VLHO? Također već postoji visoka koncentracija vlasnika, što bi značilo povezivanje vlasnika, javnu ponudu? Da li postoji neki drugi način da me istisnu, a uz nepovoljne uvjete? Javna ponuda bi morala biti OK. Ako kod PTKM vlasnik može zakinuti male dioničare možda netko tko ima 90ak% vlasništva to može još lakše učiniti?

 2. I mene bi to zanimalo. Iznimno atraktivni hoteli, lokacija, iskustvo, no sasvim na rubu interesa investitora. Zasto je to tako? Pozdrav svima!

  • Osobno mislim da će se kod Jadranke pojava imalo veće likvidnosti strašno odraziti na cijenu. Firma se trenutno trži na oko 150 mil mcap, a turistički dio Grupe ostvaruje oko 200 mil kn godišnje prometa (ostatak je Jadranka trgovina koja je također profitabilna). Kampovi su im izrazito profitabilni, a hotelski dio bi ove godine također trebao ići u pozitivu jer će svi obnovljeni hoteli raditi punom parom cijelu sezonu i predsezonu.
   Od sad pa u naredne 2 godine gotovo sigurno će EBRD izaći iz vlasničke strukture Hotela, a onda ćemo vidjeti koliko oni vrijedi. Prije 5 godina su ušli u vlasničku strukturu unosom 24 mil eura u kešu, a za to su dobili svega 32% dionica Jadranka hotela. Cijela Grupa Jadranka (dakle plus Trgovina i Kampovi) je danas na burzi vrednovana s 20 mil eura. Uostalom, svi zainteresirani imaju sve dostupne podatke na ZSE. Izvješća su im prilično detaljna što je za svaku pohvalu.

   p.s. Imam dionice JDRA-R-A.

 3. htjeli Vi to ili ne, Vaša riječ se sluša. meni osobno za promjenu je dobro došla, sve više ekipe trguje s Vašim ( da ih tako nazovemo ) dionicama, želim Vam sreću u daljem poslovanju jer znajte da sve će Vam oprostiti ali uspjeh ne, ali ja ću Vas pratiti…

 4. Danas na ovo malo trgovanja RIVP vertikala briljira po prometu a VLHO naprosto “podivljao”.
  G. Bakić, dajte par riječi o VART da se malo pokrene trgovina !

 5. @NO!
  To mene brine ne samo kod VLHO nego i kod svih izlistanih tickera na našem Tk. P.s. dosta je likvidna bila danas.

  • Kod svih? Ivane, zasto pretjerujete 🙂
   Ja opcenito vrlo pozitivno gledam na trziste kapitala danas. Dioničare KORFa koji su uložili pred koji mjesec ili god. trenutno ništa ne brine, mozda tek sto će raditi za vrijeme godišnjeg odmora, raste i cijena i likvidnost zadnjih par god. Pada moguci prinos za new comerse jer vlak je vec prosao dio puta, no ima jos voznje, za skromne i strpljive sasvim dovoljno. Ja sam recimo zadovoljan sam bilo kakvim prinosom. Ovo je naravno samo moja nestrucno videnje ne i preporuka za kupnju ili prodaju bilo čega bilo kada. Ali ima i bit će još takvih prilika, siguran sam. Naravno ima i neprilika. Zato sam ja osobno jako oprezan sa bilo kakvim ulaganjem, pa pokušavam razumijevati ovo oko vlasnicke strukture i likvidnosti VLHO. Argumentirane stavove na ovu temu bih rado cuo obzirom da je tu prisutno vise stručnjaka od mene. Svatko naravno donosi odluke za sebe.

  • Ivane, kod svih? pretjerujete 🙂
   Ja vrlo pozitivno vidim tržište danas. Dionicare Korfa recimo vjerojatno ništa ne brine, raste cijena i likvidnost već par godina. Možda friske koliki je još mogući prinos. No ovo sa Korfom je doista bila povijesna prilika i zicer. Svatko tko se imalo razumije je trebao to shvatiti. No ne želim zvucati kao general poslije bitke, u kojoj pritom vecinom nisam ni sudjelovao. Niti sugerirati kupnju ili prodaju bilo cega. Samo želim reci da prilika ima i bit će ih, u to duboko vjerujem. Kao i neprilika. Sa ciljem prepoznavanja neprilika čitam blog i postavljam pitanja, kod VLHO me konkretno ovo zanima i nadam se argumentiranim komentarima. Ovaj vas komentar mi je malo neutemeljeno širenje panike, podsjeća na forum, sorry 😉

   • Što se tiče Valamar Grupe (VLHO), ovdje su neke informacije o drugim stvarima u portfelju:
    – Puntižela je kupljena 2007. po 30 mil. kn (http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=14944#axzz2W4hUHWlL), što bi po tadašnjoj cijeni kupnje bilo oko 5 kuna po dionici VLHO
    – Valamar hoteli i ljetovališta su 2012. imali oko 100 mil. kn prihoda i oko 20 mil. kn dobiti, što bi uz (rekao bih, konzervativan) P/E od 8 vrijedilo oko 160 mil. kn, odnosno oko 40 kn po dionici VLHO

    • Ako nas možete prosvijetliti otkuda vam informacije o Valamar hotelima i ljetovalištima? Na FINA-i nema još izvještaja za 2012 ni za njih, ni za Valamar grupu. Prihod se može isčitati iz revidiranih izvještaja za RIVP, koji im je glavni kupac, ali dobit je ionako relativno zanimljivija.
     I što nebi 160 mil KN uz 6.5 mil dionica bilo oko 27KN po dionici?
     Iako i bez toga VLHO ima impliciranu vrijednost 105KN po dionici samo po vrijednosti udjela u KORF-u.

    • Kao što se može vidjeti, (http://zse.hr/default.aspx?id=46238) Valamar grupa ima po novome i 9.3 milijuna dionica RIVP (a možda i još 2.6 koji su se prodali u petak). Zašto oni, a ne KORF preko Linteum-a koji ima 80-90 milijuna od prodaje KOEI, i otkuda im toliko keša, saznati ćemo valjda za godinu i pol na godišnjem izvješću VLHO…

    • Izašla su izvješća Valamar Grupe i Valamar hotela i ljetovališta na Fininim stranicama (RGFI). Valamar Grupa u odnosu na VAH po izvještajima izgleda prilično podcijenjena, pogotovo uz redoviti cash priljev iz Valamar hotela i ljetovališta. Treba još vidjeti od kuda im skoro 200 milijuna kuna za kupnju RIVP i koji su planovi sa tim udjelima.
     Napomena-imam diionice VLHO i KORF.

   • Osobno, VLHO sam prekrižio kao dugoročno ulaganje još prije par godina kad su napravili delisting dionice i dali ponudu za otkup ostalih dionica. Ne znam točno kako se opet vratila, nisam pratio, ali ne želim biti u vlasničkoj strukturi tamo gdje se osjećam nepoželjno. KORF ima znatno povoljniju vlasničku strukturu za male dioničare, IMHO. I to je jedan pravi blue chip koji je bio u Crobexu mislim i prije više od 10 godina kad je Crobex sačinjavalo svega 8 dionica.

    Nemam niti jednu navedenu dionicu trenutno.

 6. RIVP na 14.50 kn: Watch me now … I’m going UP! Pušioničari bi možda mogli biti samo članovi OMF-ova ako se OMF-ovi iskrcaju s obzirom na delisting … nadamo se da OMF-ovi neće prodati na ovim cijenama, to bi bilo sumnjivo, zar ne?

 7. Evo vidimo danas izlazak iz RIVP 2. i 4. najvećeg vlasnika u blokovima. Plus još jedan blok od 791k dionica. Što mislite kamo će sada ti novci od RIVP-a, dali će se opametiti ljudi pa prijeći u KORF ili će se utrošiti na neke sumnjive investicije?

    • Sv. Nikola u Poreču, Sv. Andrija i Sv. Katarina u Rovinju – to su stvarno biseri. Takav otočić kad je u tako neposrednoj blizini top turističkog mjesta, to je pravi mali raj na zemlji, i sama ta turistička mjesta su time više top jer imaju takvu stvar u ponudi. Ima nešto čarobno u tom pojmu “otoka”, kao da si negdje daleko, to samo po sebi na nekoj podsvjesnoj razini vodi u duboku relaksaciju, totalni odmor, nevjerojatna razliku u odnosu na par stotina metara udaljeno “kopno”. A tako blizu kopnu, od Nikole do grada 5 minuta, kao jedna tramvajska stanica, pa se možeš prebacivati iz jednog u drugi mode, opuštajući/gradski, kako poželiš. To je genijalna stvar, tko ima takvo nešto bio bi totalni luđak da ne iskoristi kako spada, jedva čekam vidjeti taj upgrade sv. Nikole, i da se one ruševine uokolo što samo nagrđju stave u funkciju kao što vidimo na ovim slikama da će očito biti slučaj.

     P.S. Ako navečer prošetate svetim Nikolom možete vidjete zečeve kako uokolo skakuču i pasu travu – cool! 😀 Ma ta mediteranska flora je super, to svuda u prospektima pišu, ali i fauna je zakon, ja bih još faune, treba to više naglasiti, možda se može još nešto revitalizirati, možda je tu nekada još nekih životinja živjelo koje bi mogle ponovno, kao npr. na svetom Andriji što se šetaju one crvenkaste ptičice… takve stvari imati na 5 minuta od grada vjerojatno baš i nije uobičajena stvar, malo tko se može pohvaliti rajsko-zemaljskim otočićima na 5 minuta kao ova naša top turistička mjesta. Samo plaže ne valjaju, plaže (i malo većom dužinom od 10 metara uz hotele i sl.) u Rovinju i Poreču pogotovo, treba malo popraviti umjetnim zahvatima. Nikakva korist od savrešno prirodno katastrofalnih plaža. Ljudi ne vole grozno oštro kamenje, to nitko normalan ne voli, to se domaći samo tješe kako je to lijepo i prirodno – ali samo je njima, ostalima je to koma.

 8. Ne bi bilo čudno da Valamar uskoro još iznenadi jer im sigurno miriši nešto sa menija turističkih firmi na popisu za privatizaciju ili u ps nagodbi te bi mogao tu nešto uskoro zgrabiti, neko iznenađenje.

 9. Danas prvi put na skupštini korfa (iako sam već dugo dioničar), atmosfera ugodna, pomalo sterilna, bez nekih novih značajnijih informacija. Uprava i večinski vrlo opušteni (za “hladne” austrijance), stječe se dojam da su vrlo zadovoljni i ovogodišnjom sezonom.
  Kad bi i skupština petrokemije jednog dana protekla u ovako “revijalnom tonu”…

  • Za mene nije bilo ništa problematično ovaj put, to je valjda prvi put sa sam bio na nekoj skupšini, a da nisam postavio ni jedno pitanje. Došao sam samo iz poštovanja, a kao što ste mogli vidjeti i uprava i NO su bili, čini mi se, u najjačem sastavu.

  • Zaista vrlo vrlo pozitivno iskustvo, pogotovo druženje nakon skupštine, a prošle godine je bilo jednako ugodno.

   Stvarno, kao što je autor ustvrdio ovdje par puta, šteta da više dioničara ne obilazi skupštine (osobno, da mi raspored dopušta, i sam bih posjetio još nekoliko što adresa u Zagrebu što gradova po Hr…), mogu se čuti i vidjeti zanimljive stvari!

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.