Uncategorized

Agrokorova avantura se, nadamo se, privodi kraju

‘Dečkima’ iz Agrokora zaista treba dati podršku, a i odati priznanje na ogromnoj volji, trudu i ustrajnosti, Jutarnji kaže (nadamo se): AGROKOR ĆE POSTATI NOVI VLASNIK MERCATORA Slovenska Vlada dala suglasnost NLB-u za prodaju dionica, čeka se Pivovarna Laško.

Agrokor je imao i sreću zbog debilne politike ‘NAŠIH’ u Sloveniji, koji nisu htjeli prihvaitit njegovu ponudu za 220 eura / dionica.

Jedan dio priče je ovdje Konzum, kojeg je alternativno vjerojatno Agrokor mogao prodati i Todorići se povući u mirovinu.

Ali vjerojatno je daleko veći dio priče vertikalna integracija onoga što je, čini se, glavna karta na koju igra Agrokor, a to su poljoprivredne i prerađivačke kompanije: Vupik, Belje, PIK Vrbovec, Ledo, Zvijezda, Agrofructus, Jamnica).

Za kompanije koje zasigurno tek počinju koristiti svoje potencijale (Belje, Vupik, pa i Agrofructus) ovo je trivijalno dobro (jasno, dioničari trebaju razmotriti i druge okolnosti, kao što je zaduženost i kamata na dug), ali je jako dobro čak i za npr. prerađivača Zvijezdu koja je pomalo ‘stuck in the middle’ s odlično brendiranim proizvodom koji je u stvari commodity, pa mu je jako važno razvijanje ekomonije razmjera (ili prodaja nekom većem).

U našoj totalno antipoduzetničkoj, socijalističko-talibanskoj metalnoj klimi, mnogima je teško razumjeti što znači taj siloviti razvoj poljporivredno-prerađivačkog sektora, i teško je u biti zamisliti da bi ga napravio itko drugi osim Agrokora.

Kao ‘detalj’, samo informacija da Agrofructus, kompanija za otkup, proizvodnju i prodaju voća i povrća je u 2012. imala prihod od 640 mil. kn uz godišnje stope rasta 20-30%.

Napomena: Imam dionice VPIK, ZVZD i ovo nije preporuka za ulaganje.

Kategorije:Uncategorized

34 replies »

 1. Lijepo je vidjeti da kod nas ima takvih poljoprivrednih i prerađivačkih firmi koje proizvode novu vrijednost, a ne bave se samo trgovinom financiranom zaduživanjem, i koje se usprkos ovakvom stanju u državi uspješno razvijaju.

 2. Nenade,NAŠI slovenci spasili NAŠE hrvate,umjesto 220 eura NAŠI slovenci će od NAŠIH dobiti 120 eura po dionici,vidimo kako dobro stoje NAŠI u podravci koji su se opirali da NAŠI u atlantiku ne kupe podravku,zato su profitirali NAŠI slovenci u kolinskoj,oni su dobili 392 milijuna eura a NAŠI u podravci upakiranog mršića,sada smo 1:1,ni to ne trebamo zaboraviti,gdje prođu NAŠI tu trava više ne raste.Ovo samo pišem da shvatimo da nisu samo NAŠI slovenci gubitnici….NAŠIs-NAŠIh rezultat je neodlučen 1:1?Ali hvala bogu da i NAŠI negdje nešto dobiju?

 3. Pozdrav Nenade,evo napokon smo dočekali povijesnu akviziciju u Hrvatskoj i buduće stvaranje “konzumatora”,kakvo je tvoje viđenje daljnje situacije na našoj burzi?Na svjetskim burzama su ovakve i slične situacije(ipo) indikator za likvidnost i rast indeksa a kod nas je još uvijek ukorjenjeni socijalizam a kapitalizam teško ulazi u glave.Moglo bi ovo ljeto biti zanimljivije i dinamičnije u odnosu na prethodne.

 4. Što se tiče Agrokorovih poljoprivrednih tvrtki Belje i Vupik, zanimljivo je ovo iz Petrokemijine prezentacije od prošlog tjedna:

  Ključ svih ovih promjena je – isplativa potražnja na tržištu, posebno domaćem i regionalnom, koja bi se u slijedećem petogodišnjem razdoblju mogla povećati 30 do 50%, a u optimističnom scenariju i udvostručiti.

  Pri tome mislim i dalje da je VPIK daleko bolje dioničko ulaganje od BLJE (koliko razumijem, naši fond manageri misle suprotno, još od kad su BLJE i VPIK bili na sličnim cijenama od oko 60 kn), a to je zbog dva razloga:
  – vrlo vrlo jak razlog: ogromne stope rasta prihoda VPIK-a (a prihodi BLJE stagniraju)
  – vrlo jak razlog: znatno veće kreditno opterećenje BLJE zbog čega je EBITDA solidna, ali malo toga ostaje dioničarima

  • Uz malo pameti na pravim mjestima možda ćemo moći svjedočiti još jednoj megavertikali tipa RIVP/VLHO/KORF.

   Što bi se reklo, fingers crossed.

   Inače, čestitke Vama na ispravnim predviđanjima čitavog niza stvari što iz članaka što iz komentara, a vjerujem da će se točnost predviđanja nastaviti pokazivati i dalje 🙂

  • Uspoređivao sam rezultate poslovanja Belja i Vupika za 9 mjeseci pa mi izgleda da se situacija promijenila u odnosu na vrijeme pisanja ovog komentara. Prihodi Vupika stagniraju kao i prihodi Belja, obje posluju sa neto gubitkom, obje kompanije puno investiraju i sve su više zadužene.
   Ali možda bi trebali pogledati malo više u natrag, pa primjetiti snažan skok prihoda Belja u 2011. godini, i nakon toga 2 godine stagnacije. Moguće da takav scenario čeka i Vupik, s obzirom da Belje i Vupik dijele istu strategiju.
   Rekao bi da se u slučaju obje firme radi o tome da kapitalne investicije dugo traju, i da tek njihovom aktivacijom dolazi do značajnog povećanja prihoda i rezultata. I zbog toga je moguća stagnacija i od nekoliko godina, nakon čega dolazi do snažnog rasta prihoda koji onda opet stagnira par godina, pa poslovanje treba pratiti kroz duži vremenski horizont.
   S obzirom da su velike kapitalne investicije u Belje završene, očekujem skok prihoda Belja u idućoj godini. Vupik nisam pratio, pa ne znam u kojoj je on fazi. U svakom slučaju smatram da je poslovanje obje kompanije vrlo zanimljivo i poučno. Meni se osobno obje sviđaju i očekujem puno od njih u budućnosti.

   • Mislim i dalje da je VPIK daleko bolja investicijska prilika od BLJE (a bio sam jako u pravu do sada). Ovako srazmjerno visoka cijena BLJE spram VPIK mislim da se može objasniti nastojanjima, željama, špekulanata da zadrže pozicije (poznata paradigma bihevioralnih financija) jer su se mnogi na to kladili kad se govorilo o preuzimanju. Te naravno mislm da će razni fondići koji su već unutra ‘lupati’ po tome (što mislite dokle bi došla cijena VPIK da se onako po njemu lupa kao o BLJE zadnjih dana)? Slično kao i kod LRH.

    Naravno, kratkoročno poslovanje nam je enigma za obje firme, a možda nije ni značajno.

    Ali neosporno je da BLJE ima znatno više duga (po jedinici kapitala) od VPIK, te svejedno daleko višu valuaciju od VPIK u smislu P/B. Parametar koji je tu zgodan za usporediti je EV/EBITDA koji je za BLJE dvostruko veći!

    K tome, tu je još jedna okolnost, a to su braniteljske dionice. Kao što znamo, država im je u zadnje vrijeme davala i BLJE i VPIK. Molim sad one koji poznaju situaciju da mi kažu kako to ide, meni se čini da država to daje s obziro na nominalnu vrijednost (ili je to možda prema knjigovodstvenoj). Tako da ako je nominalna, onda se branitelju koji odmah želi do novca daleko više isplati uzeti BLJE jer je tržiša vrijednost oko pola nominalne, dok je za VPIK oko četvrtina.

    Ako ćemo ići korak dalje u špekulacije, odnos većinskog dioničara prema malima. Čini mi se da je s malima u Blje iziritiran, a s onima u Vpik nije, štoviše ne čine mi se izgledni nikakvi agresivni potezi prema dioničaru broj 2 u VPIK.

    Tako da je za mene VPIK i dalje daleko atraktivniji od BLJE (napomena: imam dionice VPIK i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju), ali mi je jasno da će se mnogi špekulanti i fondovi držati Belja bilo to racionalno ili ne.

    • Slažem se sa vama u vezi svega što ste napisali. S tim da P/B, EV/EBITDA pokazuju poslovanje kakvo je bilo u prošlosti, i ne mora realno oslikavati budućnost. Osobno nemam dovoljno podataka da bi napravio ozbiljnu procjenu poslovanja Belja i Vupika za 2014. i daljnje godine, ali mislim da je Belje sa završetkom investicijskog ciklusa bolje spremno za budućnost, pogotovo u slučaju preuzimanja Mercatora od strane Agrokora, a koje je sve izvjesnije. A naravno trenutna, statična situacija je svakako na strani Vupika.

    • Lrh jesu neki kupovali radi špekulacije o preuzimanju, ali on se danas trži po p/b 0,68 što nije bitno nepovoljnije od Arnt i korf, a i oni imaju nevaloriziranu imovinu

    • Ma slažem se, samo govorim o psihologiji. Neki ne bi zamijenilo LRH za npr. ARNt ili KORF i da su ovi u pola cijene od danas, kao i oni što vole Belje.

    • Slazem se za VPIK. Medutim sada je i ZVZD prilicno atraktivna pogotovo nakon preuzimanja. ZTNJ je svakako njihova najeftinija dionica, odnos, dug, kes, pb. Moze vase misljenje za ZVZD i ZTNJ?

 5. Moram priznati da je interesantno čitati sve ove postove a pomalo i poučno. Međutim, malo je toga spomenutto kada su u pitanju očekivanja ( nadovezujem se na usporedbu Belja i Vupika). pa nije li izgledno spajanje, nije li izvjesna dokapitalizacija pretvaranjem potraživanja itd).
  Mislim da je Vupik interesantna priča ali da ga čeka sudbina Belja.

  • Kako je ‘izgledno’ spajanje? Iako bi čak i takav događaj vjeroajtno bio odličan za VPIK jer teško da bi se radilo drugačije nego preko BV, pri čemu je BV VPIK sada samo 0,35, a od BLJE oko 0,54.

 6. Spajanje je implicirano i logično s obzirom na troškovnu manipulaciju i scenariji sa Merkatorom. Dapaće kladim se da će biti realizirano kroz narednih 6 mjeseci.
  Kompanijama upravlja isti vlasnik, prepoznatljiv je jako sličan model upravljanja i sklonost da se firma prezaduži.
  Najavljeni planovi razvoja nisu u skladu sa kreditnim mogučnostima. Radi toga mislim da je moguće pretvaranje potraživanja u equity (s ciljem daljnjeg zaduživanja s ciljem razvoja).
  Nisam siguran koja je bolja investicija ali mislim da kod poslovanja Vupika primječujemo pojedinosti od poslovanja Belja od prije nekoliko godina. Mislim da je Belje na višem stupnju tehnološkog razvoja.
  Spajanje po BV. Slažem se.

  • S obzirom na BV, odnosno nominalnu vrijednost, mislim da bi pretvaranje duga u equity bilo odlično za male dioničare, ali ne vjerujem da će se Agrokor baš tako zeznuti.

  • Ipak je, znači, krenuo s prodajom. Ne cijelih tvrtki, već ovako dijelova tvrtki i nekretnine. Moram priznati da me iznenadila neki dan cijena po kojoj su prodali 5 prodavaonica (pola milijarde kuna), a sad i Juicy. Čestitke Agrokoru!

 7. Svako će malo popustiti i Mercator ide Agrokoru. I za Slovence je to najbolje riješenje, a za Hrvatsku i Todorića veliki dobitak. Agrokor, Atlantic i Adris će biti pravi regionalni igrači. Bravo za njih.

 8. Napokon :-). Općenito je dobro za sve proizvode Agrokora a i nekih domaćih kompanija.Varaju se oni koji misi da Todorić neće gurati i svoje proizvode. To je demagogija. Malo po malo će većinu asortimana uvesti na police, što je i normalno jer mu ti proizvodi nose najveću profitabilnost.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.