Uncategorized

Jadni Baltazar

Naši su vodeći websiteovi, odnosno kako sami sebe pompozno nazivaju ‘portali’, u ekstazi donijeli vijest da je ‘Google stavio profesora Baltazara na naslovnicu’. Živio Google, on je jedan od rijetkih koji ipak prepoznaje ‘naš’ značaj i genijalnost, koja treba i biti globalno prezentirana (uskoro i 3D isprintana, kako kaže usvojena predstečajna nagodba za Magmu, koja može ‘uz određeni napor’, kako kaže, postati globalni lider). Tu su ‘vijest’ čak i stavili na naslovnice:

Vidite npr. Tportal, Večernji, Jutarnji.

Naši jadni ‘portali’ nažalost nisu uočili da je to samo Googleova naslovnica za Hrvatsku. Jao. Samo malo povlađivanje Hrvatima. Naslovnice za SAD, Njemačku ili Srbiju ipak slave solsticij.

Evo npr. ovdje http://www.google.rs/ ili http://www.google.de/ ili ovdje http://www.google.co.uk/. Za SAD morate ići preko nekog proxija ako vam je homepage hrvatski, jer inače i na .com adresi daje .hr sadržaj.

Ali shvatili ste poruku. Možda i naši ‘portali’ postanu malo pismeniji.

No, ne pišem to samo zbog toga. Ovo je simptom veće teme. A to je kako je prevladavajuće mišljenje u RH, koji glavni mediji jako podgrijavaju, kako smo mi jedna ekstremno pametna nacija, jako predodređena na uspjeh, kojeg ponekad ponetko prepozna (živio Google!), ali uglavnom nas ‘neoliberalni kapitalizam’ sprječava da dobijemo ono što nam pripada. A pripada nam socijalistički život, ALI na standardu Njemaca. Jedna tako nevina, odabrana nacija, a tako ‘spriječena’ (ako zvuči pomalo sjevernokorejski, to i jest). Fuj tržišna ekonomija (ALI neka ipak postoji ‘tamo negdje’ da nam može slati aute, iPhonove i kompjutere, lijekove i čokolade, filmove i muziku), živio drug Tito!

Kategorije:Uncategorized

18 replies »

 1. “Za SAD morate ići preko nekog proxija ako vam je homepage hrvatski, jer inače i na .com adresi daje .hr sadržaj.” mislim da google.com/ncr je isto nacin da izbjegnete redirect

 2. Jedan od tri navedena portala je ispravno napisao da je riječ samo o naslovnici za Hrvatsku. Druga dva, čini se, nisu skužili. Jedan od tri, nije tako loše (:

  • E to nisam siguran, možda su izmijenili naknadno, jer kakva bi im to inače bila vijest na naslovnici da je Google samo na hrtvaskoj stranici prikazao Baltazara?

   • Tja, sama činjenica da je Google pogledao nas male Hrvate je vijest. Čak i da je samo na hrvatskoj naslovnici. Inače, takve vijesti su fantastični traffic driver, zato ih svi pokrivaju. Nisu oni baš tako bedasti.

    • Bezveze. Pa Google ima proizvod za svaku zemlju, naravno da ih onda ‘pogleda’. To je kao da kažete da je velika vijest jer je Philips preveo upute za frižider na hrvatski, ili Coca Cola ima tekst na hrvatskom? Koje veze ima s time je li G. bedast ili ne, jasno da pristupa svom marketingu ozbiljno. Ali niste razumjeli, ovi naši misle da se to prikazuje u cijelom svijetu, u tome je poanta. U idućem broju će pisati: “Hrvatska glavna na svijetu! Coca cola ima natpis na hr-vat-skom!!!’

    • Vijesti danas ne funkcioniraju po principu što ima smisla, nego što nosi pageviewse. Obzirom da klikom na Doodle dobivate search za zadani term, onaj tko najbolje pogodi SEO dobiva nagradu. Zato oni to rade.

     A što se tiče ovog drugog, razumio sam. Tportal je jasno napisao da je to samo Google.hr (zapravo netočno, pojavljuje se i na Google.com ako vam je IP iz ove regije, ali nebitno). Što se tiče ostala dva portala, u pravu ste, oni to baš nisu skužili.

 3. antune piše tekstove pod nbakic pseudonimom 🙂
  najbolji post do sada. svaka čast, nadam se da će barem jedan medij prenijeti i ovu vijest. možda news-bar 🙂

 4. http://www.google.com/trends/explore?q=croatia#q=%22cafe+bar%22&cmpt=q

  Ovaj google alat je stvarno odlican, a evo jednog zabavnog prikaza zemalja koji se naravno moze protumaciti na vise nacina… 🙂

  1.Hrvatska, 2.Grcka, 3.Irska…
  *S tim da su Irci smanjili svoja istrazivanja, ali su pri vrhu zbog prijasnjih godina

  Znam da jezik igra veliku ulogu, ali u mnogim zemljama je naziv isti!
  Rezultati medu zemljama nisu per capita iznosi nego se dobiju apsolutnim brojevima pretraga, a nas je samo 4 milijuna! 🙂

 5. Ista bljuvotina kao i javljanje s naplatnih kucica. Stvarno je mi je mucno gledati i citati medije u rh. Osim sto prevladava malogradjanstina imamo i malodrzavljanstinu. Pubertetska potreba za potvrdom.
  BTW polsekov tekst treba isprintati i djeliti po ulicama.

  Lp

  • Da, trebalo bi, ali zar zaista mislite da bi to ljudi razumjeli ? Ili oni koji i nešto razumijju, htjeli razumjeti ?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.