Uncategorized

O Petrokemiji, ali i INI

I Jaguštu i tržištu kapitala

Iz Moslavačkog lista, via Limun (hvala IH!): Pjevačko društvo Stožer miruje. Iz njega, članovi NO Nekvapil i Majstrović, zanimljiviji dijelovi:

… Činjenica je da su nebriga i odnosi na tržištu doveli Petrokemiju do gubitaka da su hitni rezovi neminovni. Dokapitalizacija u Petrokemiji jednostavno se mora dogoditi. Čelnici sindikata u Petrokemiji, kojih je nekoliko, shvatili su da više ne mogu postavljati uvjete kao prije i da ne mogu biti kreatori politike razvoja tvornice.

… Petrokemija mora ići u restrukturiranje, jer se malim zahvatima može uštedjeti jako puno. Trošak zaposlenih je 220 mil. kn godišnje što je vrlo malo u odnosu na sve ostale troškove.

Studija je pokazala da bi provedba svih mjera i modernizacija prvenstveno amonijaka donijela kroz 3 godine dobit prije amortizacije, poreza i kamata, jednostavnije razlika prihoda i direktnih troškova, od više od 600 mil. kn. Petrokemija bi morala biti vrlo profitabilna.

(Odgovor na pitnje: Zašto je važno većinsko vlasništvo države u Petrokemiji?)
… Ta je fama umjetno stvorena. Ljudi bi htjeli sigurnost, a u kapitalizmu sigurnosti nema. Zato kapitalizam ide naprijed. Zahtjev da država bude većinski vlasnik dolazi iz struktura koje bi htjele zadržati svoj privilegirani status, lagodni život i kroz državu imati alibi zada bi meritorno moglo davati takve ocjene i izjave.

… Budućnost Petrokemije počela je prije godinu dana razbijanjem plinskog monopola i te famozne dopreme plina u jednoj točki gdje je INA kontrolirala glavnu sirovinu Petrokemiji. Istekom ovog nepovoljnog ugovora Petrokemija će prodisati punim plućima.

To će biti i znak investitorima da je Petrokemija regionalno važna tvornica koja ima budućnosti. Međunarodni tender koji će biti raspisan bit će usuglašen i sa NO i sa Upravom i sa Vladom RH i sa svim uvjetima koji će usmjeriti Petrokemiju ka razvoju u idućih 10 godina kako bi bila efikasna tvrtka.”

Neke stvari su posebno zanimljive.

1. Kao što znamo, Kina je danas (vrlo) kapitalistička zemlja. Iz knjige ‘How China Became Capitalist‘ (Ronald Case – Nobelovac iz ekonomije i Nina Wang) pogledajmo sljedeće. Kad je Kina počela ozbiljnije ići u reforme, nakon Deng Xiaopinogove ‘Južne turneje’, potpredsjednik Vlade Tian Jiyun kaže o onima koji se protive tržišnim reformama i onima koji bi htjeli ‘preusmjeriti vjetar’: Oni bi trebali ići u ‘posebne ljevičarske zone’, s čisto planskom ekonomijom s nestašicama i planskom razdiobom (‘točkicama’).

To je bilo u Kini prije 20 godina!

2. Druga stvar je možda moguć konflikt interesa mirovinskih fondova s obzirom na njihove pozicije u PTKM i INA. Konkretno, svi OMF-ovi imaju pozicije i u PTKM i u INA, ali im je INA ukupno oko 18 puta veća, i ukupno im je najveća dionička pozicija uopće!

Naime, iz gornjega slijedi da je
– INA imala monopol (ugovor još traje)
– INA kontrolirala isporuku glavne sirovine
– ugovor je (bio) nepovoljan.

Ako bismo se pouzdali u izjave NO, to bi možda moglo značiti da je monopol bio zloupotrebljavan (naime ako je monopol, a ugovor je bio nepovoljan)? A je li NO pokrenuo ispitivanje slučaja pred AZTN? Ako nije, zašto?

Pogledajte sad ovo iz zadnjeg godišnjeg izvješća INA:

U 2012. godini, INA Grupa posluje u mješovitom vanjskom okruženju. Četvrtu godinu zaredom Kompanija posluje u uvjetima smanjene tržišne potražnje za ključnim naftnim derivatima i prirodnim plinom kao rezultatom produženog ekonomskog usporavanja na ključnim tržištima, te produljenim sankcijama i nesigurnosti u Siriji, jednom od ključnim tržišta segmenta Istraživanja i proizvodnje Grupe. … INA Grupa uspjela je održati stabilne prihode od oko 30 milijardi kuna kao rezultat poboljšanje ostvarene cijene ugljikovodika… EBITDA bez jednokratnih stavki smanjen je 27% na godišnjoj razini uglavnom uslijed nedostatka prihoda od aktivnosti u Siriji.

Pogedajmo rezultate INA Grupa po segmentima u 2102:

– Rafinerije i marketing: -1,833 mlrd. kn
– Trgovina na malo: -0,003 mlrd. kn
– Korporativne funkcije: -0,595 mlrd. kn
– Proizvodnja ugljikovodika: +3.787 mlrd. kn

Kao što vidimo, veliki gubici u ostalom dijelu poslovanja se nadoknađuju velikim dobicima u proizvodnji ugljikovodika. Kako je daljnja proizvodnja u Siriji upitna (štoviše, situacije se kvari jer se Asad konsolidira, a RH je podržala pobunjenike), to je proizvodnja i prodaja plina u RH (po što višim cijenama) zaista bitna za INA. Podsjećam da je Petrokemijina potrošnja oko 650 mil. m3.

Međutim, trenutni parametri valuacije INA su sljedeći (prema zadnja 4 kvartala), izvor MojeDionice (zaokruženo):

– P/E = 67 (!!)
– P/B = 2,8

Kao što možete vidjeti, ovo je vrlo zahtjevna valuacija.

Pogledajamo za usporedbu MOL. On je imao u 2012. neto dobit od 151 mlrd. HUF (str. 3 ove prezentacije), što je oko 510 mil. eura, a tržišna kapitalizacija oko 5,7 milijardi eura, što nam daje P/E od oko 11-12.

Pitanje je, dakle, koliko je valuacija INA održiva i koji značaj za nju ima plinski ugovor s Petrokemijom (kao najvećim regionalnim potrošačem, iako mislim da je HEP kao cjelina nešto veći), te općenito hrvatska plinska priča.

Možda je mirovincima stoga baš u interesu da Petrokemija bude što stabilnija, kako bi bila što veći i pozdaniji kupac – čak i ako INA izgubi ugovor jedne godine, bolje je da ržište bude što veće. S druge strane, možda je u nekoj varijanti za INA dobro da Petrokemija bude što slabija? Ove analize prelaze moje mogućnosti, ali svakako će biti zanimljivo kako će se koji mirovinac postaviti u dokapitalizaciji i mislim da je neizostavno cijelu priču promatrati i kroz prizmu odnosa Petrokemije i INA.

Ipak, zanimljivo je primjeti da je PTKM možda jedina ‘velika’ dionica na hrtvatskom tržištu kapitala (osim KORF i ADPL), u koje mirovinci zadnjih nekoliko godina nisu ulagali (kupovali dodatne dionice ili uopće imali dionice) – osim ROMF u ADPL i nešto sitno nedavno u PTKM (možda da može sudjelovati u dokapitalizaciji?). Zar nije to zanimljivo? Ili je zanimljivo da su ADPL, KORF i PTKM u toj grupi? Jadne te dionice ili jadni članovi fondova? Možda je bolje bilo dokupljivati INGR, DLKV, HT …? Ne vjerujem da je zaobilaženje tih dionica (primjerice, izvanredne ADPL ili apsolutne zvijezde KORF, iako su imali lošije ulaganje, njen ‘proxy’ RIVP) vezano sa mnom, jer bi to značilo kartelno udruživanje društava za upravljanje, na štetu članova fondova, s namjerom da kao fol zeznu mene jer ih ja kao jedini prozivam? Ma nemoguće, ne vjerujem da su tako ‘mali’ …

No nekako vjerujem da će se ova dokapitalizacija razviti jako lijepo za Petrokemiju i da nećemo svjedočiti negativnoj ulozi mirovinaca, za koje smatram da im ovdje ne bi bilo oportuno riskirati kakvu neugodnu mrlju iz više razloga (od koje glavne nisam naveo).

3. Vezano uz sve, postavlja se pitanje je li ulaganje u INA još jedna moguća povelika ‘rupa’ u portfeljima OMF-ova, odnosno da li je ova valuacija realna. Možda bi pri ovim valuacijama za državu i mirovince bilo najbolje da skupo proda INU MOL-u – ako ju uopće po ovim valuacija itko želi kupiti. Ili možda trenutna tržišna cijena naprosto odražava iznimno veliku premiju na marginalni broj dionica koje nose prevagu u postojećoj pat poziciji. Teorijski ako imate 49,5%, spremni ste jako, jako skupo platiti idućih 0,6%, ali ne i išta nakon toga, možda čak i 100%, 200% ili 300% od fundamentalne vrijednosti dionice. Argument za ovaj slučaj možemo vidjeti po tome što cijena INA skoro pa ne reagira na zbivanja na međunarodnom tržištu kapitala, ali niti na razvoj događaja u Siriji.

4. Zanimljiv je i slučaj Predsjednika uprave Jagušta, po meni začuđujuće da je još na toj pozicij! Evo, prije mjesec i pol dana je dopunio svoju imovinsku karticu u kojoj navodi i svoj stan u Londonu. Kao što možete vidjeti u dopuni kartice, ovdje, on je stan platio 1,8 milijuna funti što je stekao, između ostaloga i zaradom na tržištu kapitala!!! Naš predsjednik uprave je dakle uspješno zarađivao na tržišu kapitala?! ALI, kako onda, da kad mu je tada, još tada, krenulo tako dobro, danas više ne ulaže na tržištu kapitala? Kao što možete vidjeti, u imovinskoj kartici je prijavio samo 69 dionica HT (i nešto sitno od supruge).

Nema čak ni dionice PTKM? (Supruga ima ‘radničkih’ 106, ali to može biti i od nasljedstva) Nije li to malo čudno? Znači toliko je uspješno ulagao u tržište kapitala prije, a sad kad je stvarno bogat nema čak ni dionice tvrtke koju vodi? A potisao je onakav ugovor s INA? Ima li to veze? Vjeruje li ON u budućnost Petrokemije? Takav bogataš, predsjednik uprave takve firme, i nije kupio, makar ni simbolično, njene dionice?

A koliko znam, do tada je radio za državne firme i … eto … uspio kupiti stan od 1,8 milijuna funti. Ili su banke u UK vrlo benevolentne, pa su mu dale većinu ili skoro sve na lijepe oči. Ali onda bi mi bilo čudno da je dobio englesko državljanstvo, ako je stan financiran uglavnom na kredit, a osim toga ako nije imao druge značajne imovine (ali možda sam ja naprosto neznalica).

Meni se čini da ovakav čovjek ne može voditi Petrokemiju. A bilo bi jako čudno da mirovinci misle suprotno (pogotovo vezano uz gornje okolnosti s INA). Ipak, vjerujem da se barem u ovoj okolnosti mirovinci sa mnom slažu?

Napomena: Imam dionice PTKM, nemam INA, i ovo nije preporuka za ulaganje ni u jednu od nih.

Kategorije:Uncategorized

103 replies »

 1. Mislim da našim mirovincima ni u narednom periodu neće baš krenuti. Kako je cijena dionica INE zacementirana na ovoj razini a prvenstveno zbog malog free floata, zamislite da uskoro MOL objavi da ima kontrolni paket dionica, a što zapravo nije nemoguće. Naši mirovinci u zadnje vrijeme ionako više ne kupuju MOL, postoji mogučnost da cijena dođe u realnije okvire. A jedan mirovinac drži gotovo 50% dionica u hr upravo u INI. Koja slučajnost, drugi mirovinac koji je opet zakopan u HT skoro u istom postotku, vrijenost boda mu je u zadnjih mjesec dana pala 3.25%. To su vjerojatno te rupe o kojima govori Nenad.

  • Mislim da nema šanse da na ovim razinama cijene MOL objavi 50%, tj. da je dokupljivao na ovim razinama, sumnjam, iskreno sumnjam, da bi htio platiti za ostatak dionica ovu cijenu.

   • Obzirom da sam se oko ovoga malo igrao matematikom pred koji mjesec, mislim da je glavni problem MOL-a ono što se pričalo po blogu za ostale dionice – da nema baš prodavača, ili bar nema dovoljno.

    Konkretno, uz 49,1% udjela koji je MOL imao svojedobno, do 50%+1 treba im oko 90.001 dionica (čak mislim točno toliko). Po nekakvoj cijeni od 4500 i puno strpljenja to ispada ukupno oko 400 mil. kuna odnosno svega 52 mil. EUR. Ne treba zaboraviti ni da mali dioničari drže oko 2% dionica, što ispada oko 200.000 komada (drugim riječima, RH ne može do većinskog paketa skoro nikako, čak ni u dealu sa mirovincima, a MOL bi mogao).

    Kao promatraču i malom sudioniku tržišta kapitala meni osobno izuzetno smeta manjak odlučnosti u poduzimanju bilo čega – INU ne pratim (i nemam), ali mi je stvarno debilno gledati sve lošija financijska izvješća takve (u hrvatskim okvirima) megakompanije. Da uopće ne ulazim u poslovni science-fiction u kojem npr. dobar upravitelj INE preuzme PTKM ili bar značajan udio (dakle uspostavljanje odnosa nalik na osovinu OMV – Borealis), ili izlazak države iz pozicije u INI i relokaciju tako oslobođenih sredstava u neku novu investiciju s kojom bi se stvorio nekakav investicijski ciklus (pod vrlo liberalnom pretpostavkom da ima nekih kompetencija u državnom aparatu da se takvo što uspije organizirati, oko čega sam sve više skeptik).

 2. Valuacija Ine je suluda ali ipak je sa strane upravitelja OMF-ova racionalno ulaganje. Kupovinom dionice INA predstavili su se kao zaštitnici hrvatskih nacionalnih interesa i time sebi obezbjedili mirno muzenje naknada pod mandatom ove vlade.

  Čini se kako će kod PTKM mirovinci odigrati OK osim što će vjerojatno raditi pritisak na upis blize 170 kn. Ne bi bilo prvi puta da mirovinci nešto dobro i odigraju, primjer Belišće. Ipak čini se kako jedan od njih neće ići u kolo.

  Realnost je da postoji zemlje i kapital koji su osvajači i oni koji će biti osvojeni. Tako je to svugdje u prirodi i u trzišnoj ekonomiji. Zbog naših slabosti nije teško predvidjeti kako ćemo završiti što u konačnici ne mora biti tako loše. Vazno je pri tome pokušati što skuplje prodati svoju kozu. U tom ratu tuzno je jedino kako su neki hrvatski trofeji osvojeni i osvajaju se za sitnu lovu. Ovo što Toda radi je pokušaj ofenzive u drugom smjeru, izazovi predstoje. Probao je i zeljkec sa Plivom, na svojoj strani je imao tešku artiljeriju i suvremenu avijaciju kakvu nitko u regiji nije imao ali nije uspio. Plivini tenkovi i avijacija slomila je zube a u kontraofenzivi Plivine trupe su se raspale dok je vrhovni general nestao bez traga i glasa.
  A opet ako Toda i poklekne u toj napadu za dioničare njegovih poduzeća ne mora biti loše. Priča o Jaguštu i stanu je odličan primjer istrazivačkog novinarstva, ljude koji su to radili kapa dolje.

  • Ne smatrate zaista ‘željkeca’ nekim igračem? Meni se čini kao tipični hrvatski pozer kojem je bila upala sjekira u med i onda je malo glumatao s time …

    • a možda je ipak dio izgradio, tko bi ga znao..slučajnost ili ne?!
     ”..uglavnom Plivinih stručnjaka, na čelu sa Zdravkom Knežević, bivšom članicom Uprave Plive za istraživanje i razvoj. Iako je i u Dukatu zapošljavao menedžere iz Plive, njegovi suradnici kažu da je to zapravo slučajnost te da ovaj projekt nema nikakve veze s bivšim Plivinim direktorom Željkom Čovićem, o čemu se u javnosti nagađalo.”
     http://www.jutarnji.hr/luka-rajic–veliki-poslovni-povratak/932747/

    • Ne razumijem što želite reći .. ali što se tiče PharmaS, u svojoj prvoj godini pravog poslovanja gubitak oko 37 mil. kn na manje od 30 mil. kn prihoda, teško će tu biti nešto napraviti. Ostali ‘velikani’ iz PLive su neko vrijeme još đirali po managerskim pozicijama (najistaknutiji Marinac), ali to je bilo uglavnom inercijom, koliko vidim skoro nitko više nije na značajnijoj poziciji.

    • Ak bi se mogao uključiti malo offtopic – obzirom da ste, g. Bakić, radili u HR sektoru još kad je bio u povojima (elektronički a bome i otherwise), možda možete dati svoj pogled na stvar.

     Dakle kad se gleda management nekih kompanija (državnih skoro uvijek, ali i privatnih ponekad) stječe se dojam da je u većini na poziciji managementa škvadra koja je naučila dovoljno dobro pakirati gluposti i prodavati maglu, odnosno kad nakon par godina nekompetencija konačno dođe na naplatu opet se prodaju dalje jer eto “na direktorskoj poziciji u toj-i-toj firmi je bio 3 godine pa je to iskusvo”. Stvar se samo pogoršava što su menadžeri stariji – cijeli radni vijek šefovanja a ono truba kad se pojavi ukakana situacija.

     Stvar mi je posebno fascinantna obzirom da je cijela RH ipak prilično malo tržište gdje bi se budale trebale prepoznati prije nego kasnije. Da li i gdje zakazuje mehanizam filtriranja?

    • Nažalost, većina naših ‘uspješnika’ je to postala u najpropulzivnijem sektoru, a to je privatne firme koje su prosperirale od suradnje s državom ili koje su glumile ‘korporacije’ tako da su mahale velikom aktivom (Pliva, Podravka, banke). Važna paradigma za koju znate je da su CV-jevi naših managera uvijek s naglaskom na pozicijama koje su imali (ako su bliži državnom sektoru, onda edukacijom, najčešće neki bezvezni magisteriji s EFZG ili skupi seminari koje je platio netko drugi), a ne dostignućima. Kvaliteta našeg managerskog kadra je vrlo, vrlo loša u prosjeku.

    • G.Bakić ako biste morali istaknuti nekog hrvatskog managera tko bi to bio? Meni pada na pamet gosp. Tedeschi od onih koji su u žiži javnosti i još mnogi koji rade u mali privatnom proizvodnim firmama koji se svakodnevno bore na tržištu, oni su pravi heroji ali ih nažalost ima premalo…

    • Složio bi se, Damir je čovjek velike energije koju lako prenosi na svoje kolege, ne znam kako sve stigne, bacio se još i u poljoprivredu. Slažete se da su vjerojatno bolji manageri koji završavanju tehnički fakultet te kasnije završavaju MBA u inozemstvu, mislim da je to najbolja kombinacija, a još bitnije da je radio na zapadu i tamo nešto postigao.

    • Hvala na odgovoru i dobrom primjeru – vrlo površnim googlanjem dođe se do CV-a iz čini mi se INE g. Vanđelića (mislim da ne bi bilo korektno baš linkati direktno, lako se nađe), primjećujem jasno iskazane brojke u tome što je postigao na kojoj funkciji. Korisno za obraćanje pozornosti i za pisanje vlastitog CV-a, i stvarno lijepa karijera.

 3. Trebali bi Inu prodati Rusima jer oni kontroliraju Asada i jedini mogu koristiti siriju i samim tim platiti Inu najviše. Sa Mađarima nemožemo ionako izaći na kraj, pa nek se oni tuku s Rusima. Na more dovući Amerikance i neka bude konkurencije i neka plaćaju neku rentu svi.

  • To sad nije niti malo realno. Niti bi RH prodala cijeli svoj paket (ostavila bi min 25%), a i da žele prodati sve Rusi opet nemaju šanse doći do većinskog paketa. Zamislite da recimo ponude i 6000 kn po dionici:
   1) cijena na burzi bi odmah porasla blizu te cijene
   2) Rusi ne bi smjeli kupovati dok ne istekne javna ponuda
   3) pri tako velikom porastu cijene za očekivati je da bi dobar dio malih dioničara želio prodati svoje dionice
   4) većinu toga bi kupio MOL (jer može najviše ponuditi, njemu najviše vrijede) i eto ga za tren preko praga od 50%
   5) Rusi pušiona, skupo platili dionice, a firmom upravlja MOL

   Dakle, to nije nimalo realno. Ostatak (ili dio) svojih dionica mogu prodati samo MOL-u, a to bi i trebali. Jedino ako stigne pravomoćna presuda da su do većeg udjela u firmi došli mitom. Tada se stvari mijenjaju.

 4. Tko je unutar KP Kine ili obiteljski/poslovno povezan sa njezinom hijerarhijom (svojevrsno “plemstvo”) ima mogućnost profitiranja na kineskom tržištu. Unutar prethodno navedenih ograničenja spomenuto je tržište “slobodno” tj. u puno većoj mjeri nije slobodno nego što jest.

 5. http://www.vecernji.hr/vijesti/cekali-ste-da-potpisemo-mijenjali-zakon-to-prijatelji-ne-rade-clanak-578360

  Ovako to rade balkanci koji se hvale da nisu balkanci…To je stara kumrovečka škola?Čekali smo ratifikaciju da zabijemo njemačkoj nož u leđa i zahvalimo joj se što su nas pogurali ovako nespremne u eu.Imali smo godinu i pol dana da se dogovorimo sa komisijom što je moguće mijenjati a što ne?Odvratno?Ali ne i čudno za NAŠE?Tek sada ćemo pokazati svoje pravo lice i NAŠE poimanje poštivanja preuzetih obaveza?Čovjek otvoreno kaže da bi u njemačkoj stvari drugačije išle sa ratifikacijom da su za to znali.To se u nas kaže;”das ist das leben daj da te zaje..m.”,danke croatia,sada znamo da vuk dlaku mijenja a ćud nikada,barem znaju što od nas ubuduće mogu očekivati…

  • Naravno ovo sve zajedno uopće nije došlo loše za hrvatsku da konačno vidimo tko u stvari čitavo vrijeme zaustavlja procesuiranje zločina iza drugog svijetskog rata,udbaške zločine ali i zločine počinjene u ovom ratu koji su ipak u nekoj dobroj mjeri procesuirani,partizanski i komunistički zločin niti jedan nije procesuiran niti je ikada rečeno tko ih je naredio,pa to je sramota,zar svaki zločin nije isti?Pa upravo te udbaške službe koje se protive procesuiranju ili barem prozivanju odgovornih za zločine nakon drugog svijetskog rata daju snagu drugoj ustaškoj strani,upravo su oni ti koji dijele hrvatsku na partizane i ustaše…Procesuiranje partizanskih i udbaških zločina bi bilo relaksiranje ovoga društva od ustaša i partizana…Izgleda da to nekim strukturama u ovome društvu nikako ne odgovara,oni kao da priželjkuju da se zločini ne kazne i da mi vječno ostanemo u prošlosti i u podjelama…Ovo što su milanović i josipović napravili hrvatskoj na ulasku u eu je nešto nevjerojatno i ustvari su pokazali svoje pravo lice gdje partizanski ili udbaški zločini nisu isti kao zločini iz domovinskog rata “jer se drugovi boje da se kroz ta procesuiranja desnica ne obračuna sa antifašizmom”,upravo suprotno samo se tim procesuiranjem može očuvati antifašizam kao nešto pozitivno,time se može sačuvati dignitet svih poštenih partizana a fukare se trebaju osuditi zvali se oni partizani ili udbaši ili njihovi nalogodavci a upravo ono što su radili neki partizani nakon drugog svijetskog rata je biš čisti fašizam,od dakse,bleiburga do jazovke itd,itd,kao da žrtava nije ni bilo,kao da udba nije postojala,nitko procesuiran…Mislim da sa ovim katastrofalnim podmuklim potezima i milanović i josipović polako postaju politički mrtvaci…,ni sami nisu svijesni kakvu su pandorinu kutiju tek sada otvorili?Duh je izašao iz boce pa neka ga oni sada hvataju po zraku?Nažalost opet će nas netko drugi morati prisiliti da se suočimo sa svojim zločincima jer očigledno je da se hrvatsko pravosuđe u ovih 23 godine nije bilo u stanju sa time suočiti i procesuirati…Nedaju partizani i udbaši i gotovo?Tako i ovi novi “udbaši i partizani” u domovinskom ratu nisu dali da se procesuiraju naši zločini u ovome ratu pa su u jednom momentu bacili ljagu na sve nas poštene branitelje i indirektno su upravo oni stjerali naše generale u haag…Uvijek je sve isto!

 6. Ma ne čudi mene ponašanje predsjednika države,njegovu bezbojnu,bezličnu politiku sam shvatio nakon 3 mjeseca od kada je došao na pantovčak ali sam jako začuđen da je milanović ispao ovakav naivac,izgleda da sam se u njemu strašno prevario.O josipoviću ne treba trošiti riječi,njegova politika se najbolje prepoznaje u “podršci” gospodarskim i fiskalnim mjerama koje sprovodi njegova bivša stranka,ne da im nije dao vjetar u leđa nego im je po meni otežavao poziciju,na koncu koliko se otuđio od sdp-a govore ankete o popularnosti,sličnu priču je imao mesić ali njegova podrška vladi hdz-a u ključnim trenucima bila je puno veća iako su pripadali različitim političkim opcijama,josipovićeva politika se najbolje mogla pročitati kada jedini u svojoj stranci u bivšem sazivu sabora nije digao ruku za sporazum sa slovenijom,tada je pokazao svoje populističke karakteristike i poslao jasnu poruku koliko je spreman preuzeti odgovornost,da je bio izričito protiv arbitražnog sporazuma ja bih to razumio ali on je bio suzdržan,budući kandidat za predsjednika države tada je bio suzdržan o tako važnom pitanju za hrvatsku,pa da to nekome pričaš nebi ti vjerovao…,njegova posjeta velikoj britaniji koja od eu jako puno uzima a jako malo daje,neposredno pred ulazak hrvatske u eu je jasna poruka europi kakvu će on voditi politiku,posjetiti zemlju koja prijeti istupanjem-referendumom o izlasku iz eu pet minuta prije ulaska hrvatske u eu je jasna poruka.Ja se iskreno nadam da neće još dugo biti u prilici voditi takvu politiku,slučaj perković je po meni kraj njegove političke karijere,iako se iz aviona vidi da su mu mediji jako naklonjeni,zašto i kako nije mi jasno,čime nas je to zadužio osim da je u svemu suzdržan…U nekim stvarima ipak nije,tu je jako pristran.

 7. http://www.poslovni.hr/hrvatska/dionicari-prije-prodaje-traze-jagustovu-smjenu-246966

  Da li je moguće da su i mirovinski fondovi shvatili kuda ide ovaj brod i da dolazi kraj jedne ere koja je 20 godina sistemski uništavala možda zadnje važnije industrijsko postrojenje u Hrvata.
  Na žalost aktualna vlast nije shvaćala i što je tužnije ne shvaća koja je bila važnost ptkm za budućnost Hrvatske. Da je prije godinu i pol raspisan tender za privatizaciju ove tvrtke to bi bio signal da vlast razumije što treba napraviti (ne samo sa ptkm), a ovako na žalost ova država kreće u totalno destruktivnom smjeru i samu sebe će na žalost svih nas zakopati za puno godina.
  A kad se jednog dana saznaju razmjeri štete koja je učinjena u Kutini i ako stvari krenu u lošem smjeru radnici u Kutini prokleće dan kada su tipovi kao određeni sindikalci uopće ušli u ovu tvornicu.

 8. I opet decki u poslovnom ne pregledaju clanak prije neg izadje u javnost. U predzadnjem odlomku tvrde:

  “2009. Predsjednik Uprave: Boris Mesarić

  267,6 milijuna eura iznosio je gubitak Petrokemije
  1,96 milijardi kuna ukupni su bili prihodi Petrokemije”

  Ipak je mala razlika izmedju 267,6 milijuna eura i 267,6 milijuna kuna gubitka. Ili?

 9. …Borealis bi ozbiljne razgovore trebao početi tek nakon dokapitalizacije i dubinskog snimanja kompanije, pa će očito do konačne prodaje proći još neko vrijeme…

 10. Jel se može jagušta smijeniti prijedlogom na skupštini ili to odrađuje nadzorni? Zamislite baju, bez znanja vlasnika pregovara o prodaji, bez znanja vlasnika potpiše s inom. Ili je mislio da je dovoljno da obavijesti pjevačko društvo stožer? Vrijeme je da ode u privednu komoru na zbrinjavanje trnzicijskog otpada, tamo se skuće svi što kradu NADAN i nanoć.

 11. Ono što je definitivno jasno da je Petrokemiji nanesena velika šteta potpisom ekstremno nepovoljnih ugovora za kupnju sirovina. Pitanje je da li je plin jedina sirovina koja je preplaćena. Ako je PU samostalno pregovarao sa potencijalnim kupcima moguće je da je radio u interesu potencijalnih/og kupaca. Nadalje svi ćemo se složiti da tvrtka koja ima takve gubitke u trenutku prodaje vrijedi znatno manje od realne cijene. Nekako mi se čini da će ovdje još biti svakakvih novih otkrića.

 12. http://www.vecernji.hr/vijesti/milan-pejnovic-drzavne-stanove-prodavat-cemo-po-trzisnoj-cijeni-clanak-583702

  “Znači li to da ćete novcem od Tiska dokapitalizirati Petrokemiju?
  Ako se ne izvrši dokapitalizacija u Petrokemiji, prijeti opasnost da država izgubi kontrolu nad situacijom u toj tvrtki. Petrokemiju treba ozbiljno restrukturirati. Iz izvješća uprave i Nadzornog odbora vidi se za koliko se mora smanjiti kapital, a potom dokapitalizirati tvrtku da bi opstala. Mi mislimo da Petrokemija mora opstati, a sama dokapitalizacija od sadašnjih vlasnika – mirovinskih fondova, manjih dioničara i države – nije dovoljna. Apsolutno smo zainteresirani da država ima kontrolni paket zbog važnosti petrokemijske industrije u našoj poljoprivredi, ali uprava će morati ozbiljno promijeniti model vođenja tvrtke i poslovanja. I sindikati trebaju podržati takve promjene jer sadašnji model upravljanja pripada prošlosti i potrošen je zato što se temeljio na tržištu plina koje nije bilo liberalizirano. Više novca u šeširu nema, mi moramo nešto prodati da bismo nekom pomogli i to moraju svi shvatiti!”

  • Da li ovo znači da bi strateški partner mogao ući kroz ovu dokapitalizaciju, odnosno kako bi taj ulaz bilo moguće izvesti s obzirom na današnju odluku o izbjegavanju ponude?

   • Moj dojam kroz ovu sigurno ne, jer najvjerojatnije će država. Teta koja zastupa državu došla skroz nepripremljena. Tražila da joj se objasne točni detalji kak’ dokap ide. Dok joj Došen nije takoreći nacrtao i rekao da upiše 50 i nešto% po 228 i onda da je sigurna, nije shvatila. Onda je izašla zvat nekog šefa. Dok je ona bila vani za to vrijeme nastala diskusija, a nas par malih zamutili vodu da zašto 228, zašto ne nominala ili 380. I lega Slavonac, da protuprijedlog na max. 380. Za to vrijeme teta se vrati skroz zbunjena i ne znajući što se u međuvremenu događalo, krene glasovanje o protuprijedlogu. Da je stric iz Kapital fonda nije munuo pod rebra, vjerojatno bi stisnula pravi gumb. Inače, stric joj cijelo vrijeme suflirao i asistirao što mi cijelo vrijeme bilo iritantno i antipatično. Da lega nije pretjerao, jebo mi pas mater, ak’ na 270, protuprijedlog ne bi prošao! Eto, tako je bilo, vjerovao ti meni ili ne, Sokoliću.

    • A taj iz Kapitalnog je isto imao biser od ideje, da može ponuditi bilo koju cijenu pa da ako bude ispod praga da može ponuditi drugu. U tom slučaju bi svi ponudili minimalnu jer nemaju što izgubiti. 🙂
     A i, stvarno, da nije on sjedio kraj one predstavnice države danas bi max cijena u dokapu bila 380 kn.

   • Ja nisam bio na skupštini, jer sam bio na moru, a kako smatram da sve ide u pravom smjeru, nije mi se dalo dolaziti.

 13. @ dandy
  Propustili ste naglasiti još jedan vrlo važan detalj u svezi istupa “tete” koja je zastupala većinskog vlasnika; naime, postavila je pitanje na koji način treba dati zahtjev za upisom dokapitalizacijskih dionica a da se sačuva postojeći postotak udjela u Društvu. Drugim riječima, namjera je većinskog vlasnika da ostane u jednakom omjeru vlasništva i nakon dokapa (naravno ne i nakon susljedne privatizacije). Na to je dobila odgovor od predsjedavajućeg Skupštine da ponudi kupnju po najvišoj cijeni (228kn), jer time osigurava da će zadržati isti udjel prije i nakon dokapa. Držim da je ovime prilično jasno po kojoj cijeni će konačno ići dokap, bar u najvećem dijelu.
  Zanimljivo je i off-the-record mišljenje predstavnika NO da je realna vrijednost Petrice cca. 8 mlrd. kn nakon provedenog plana, a koje se, ako mogu primjetiti, podudara s procjenom g. Bakića.

  • Ovo što su opisali dandy i mima samo dokazuje kako se država odnosi prema vlasitoj imovini. Slati tetu koja zapravo pojma nema o dd-ovima, skupštinama, cijeni dionice, nominali, dokapitalizaciji i sl … pa nije ni čudo da su onda uprave/NO/sindikati mogli raditi šta ih je volja … jedino pozitivno u cijeloj priči je da je država izgleda odlučila zadržati većinski udio, samo me zanima odakle će to platiti …. da nije tragično, bilo bi presmiješno, ovako je prestrašno ….

   • Ali zato je predstavnica države naglasila da nije stručnjak za tržište kapitala, da je ona stručnjak za neka druga područja..
    Inače moj dojam je da ova uprava ne može voditi uspješno trafiku a ne Petrokemiju tako dok se ovi svi postojeći ne najure nema sreće.
    Na svako konkretno pitanje oni odgovaraju nekonkretno.

    • Onda su valjda trebali poslati nekog drugog ‘stručnjaka’. Ili su ostali ‘stručnjaci’ bili zauzeti nečim drugim ? Presmiješno da bi bilo istinito ….
     pa nisu za skupštinu PTKM saznali jučer, to se zna već mjesec dana i više ???

    • Tu inače ima dosta diletantizma. Prošle godine se ona bunila jer da previše pitam na skupštini?! Eto zbog takvog nemara države se Petrokemija i dovela u situaciju u kojoj je i dozvolila ‘NAŠIMA’ da neko vrijeme kolo vode … srećom, Pjevačko društvo Stožer je ‘out’, a jasno da će Klaus sve i dalje prikazivati kao svoj uspjeh jer kako mu izrazito pada ‘izborna baza’ i utjecaj u njoj, to je sad stvar samoodržavanja za njega. Inače, u ovoj situaciji je i dobro da država zadrži većinu da ju ne mogu mirovinci kasnije ucjenjivati oko privatizacije.

   • Pretpostavljam da će to ići s računa AUDIO-a ili DUUDI-a. U jučerašnjem intervjuu je Pejnović dao naslutiti i da će novac od recimo prodaje Tiska ići za dokapitalizaciju Petrokemije. Tako da će za nabavu lovu, pretpostavljam, biti zadužen AUDIO.

 14. Ovi detalji sa skupštine još jednom pokazuju kako država vodi brigu o svom vlasništvu. Naravno da bi za državu bilo bolje da je stavila nekog normalnog u Upravu ptkm pa bi danas možda umjesto novih para za dokap u proračundobila dividendu od firme koja prodaje umjetna gnojiva. Naravno treba reći da je to rijetka firma i u svijetu koja u ovoj branši praši ovakve gubitke. Ali dobro to je naše pa neka bude i gubitak. U srijedu ponovno dolazi veliki gost sa puno para u džepovima. I to dolazi iz velike zemlje za koju smo se pobrinuli da njihovi turisti u širokom luku ove godine izbjegavaju ovu jadnu zemlju. (šteta za turizam je ogromna i puno puno novaca će ove godine faliti u sistemu).
  Dakle ponovno nam dolazi nuditi velike projekte i ponovno nitko ne zna što im ponuditi. Ne usuđujem se pisati koja je pozadina ovog dolaska i kako se naši pripremaju za to, ali tog čovjeka bi vjerujem interesirala kogeneracija u Kutini i vjerujem da bi rado pomogao da se to odradi. No problem je što mu to nitko ne zna ponuditi jer oni koji odlučuju su na nivou tete koja u me države razglaba o dokapitlizaciji.
  Mislim da bi Nenad ponovno morao objaviti onaj članak koji je prije godinu i pol objavio u jednim dnevnim novinama pa možda netko shvati važnost dolaska ljudi iz tako moćne zemlje.

 15. Evo konačno da sročim par riječi o dojmovima sa Skupštine, ali više o firmi samoj i stanju unutra. Pošto sam prvi put došao, k tomu i dosta ranije, zanimala me atmosfera, kak’ ljudi dišu, razmišljaju, sve ono što ne možeš mjeriti, izraziti brojkama…Kako volim palamuditi s ljudima o koječemu i zafrkavati se, a unutra zabranjeno pušenje, mi pljugeri izašli van i zaključili kak’ smo diskriminirani, da nas Linić i država jebu u zdrav mozak. Samo što nas u ZOO ne zatvore, a mi najuredniji porezni platiše. Nema boljih. I to dvaput dnevno, nekad i više. Tol’ko ni gazda Todor ne plati! Da nema nas i ove tri firme što još rade, propala bi država. Treba nam poreznu olakšicu dati! Od ove krdže što pušimo, samo najjači dočekaju penziju. Al’ ni oni je ne uživaju dugo, ionako je cijelu skure na pljuge. Za zdravstvo nikakav trošak mi nismo. Jer kod doktora nećemo ni ići, svaki put nas jebe da hitno prestati pušiti! Tak’ da do bolnice ni ne dođemo, nego ravno na karmine… Dok smo se tako zajebavali, dajući pritom titanski doprinos modernoj ekonomskoj misli 21. stoljeća, netko je pitao hoće li Bilobrk (šef osiguranja i član NO) na vrijeme stići na Skupštinu sa onog paleža. ” S kakvog paleža, jel’ nešto u firmi planulo?”, pitam . “Ma ne!”, kažu mi, ” Od jednog šljakera kćer tinejđerka, skrivećki pušila, pa spalila komad tavana.” Na to sve netko veli: “Kad dođe Bilobrk sa uviđaja, nek’ da čovjeku izvještaj i procjenu štete, a on s time i zahtjevom (za naknadu štete, pretpostavljam) neka odmah ide na upravu, jer po kolektivnom ima pravo. tako mu reci.” Što da vam kažem? Kad sam čuo, prisjela mi zajebancija, smijeh mi se zaledio, a mozak na emergency mode. Jedina misao koju uspio proizvesti: monty python! Pazite uviđaj, izvještaj, procjena štete, sve u jednoj osobi! Kakva murija, osiguranja, procjenitelji, vještaci, kurci, palci! Koji će nam kurac svi oni, dok je našeg šefa osiguranja! Kolikogod šef napiše, makar i milju eura, ima firma da plati jer piše u KU!!! Kad sam se malo pribrao, većina se razišla, ostao samo jedan čovjek. pitam ja jel’ to stvarno tak’, veli mi čovjek da da, al’ će to platit’ osiguranje. “Koje osiguranje?”, pitam ja. ” Pa ono za radnike.”, kaže on. “Ma nemoj me jebat’!”, velim,”To osiguranje pokriva ozljede i nesreće na radu i put do posla i natrag. Osim toga da osiguranje plaća onda bi ono išlo raditi procjenu, a ne Bilobrk.” Priključi se još jedan čovjek u međuvremenu i da malo opusti situaciju, pita me jesam kad bio u firmi (ne), gradu (da), dal’ poznam nekoga iz Kutine (da, ali nemaju veze sa firmom), koga ( jebi ga, danas su udate, ak’ me kužiš, a i davno je bilo) . “E kad budeš malo više ovdje,češće dođeš, malo upoznaš ekipu, vidjet ćeš da su ljudi u redu, gostoljubivi, pomažu jedni drugima. Dosta ti je to drukčije, nego u Zagrebu. A ako ti malo izgledaju opušteno na poslu, budi siguran da kad treba posao napraviti, povuku ‘ko konji.” Kažem ja njemu: “Ma, slažem se ja s tobom i vjerujem ti. nisam ni ja oduvijek smogovac. Znam ja dobro što je malomišćanski mentalitet u najboljem smislu te riječi. ali to se ne radi tako. Ako nekoga nešto loše zadesi, onda se skuplja lova, koliko tko može, ak’ netko ima kakav materijal, pa onda na kraju zamoliš ako firma može nešto pomoći. sve je to ljudski Ali ovo je posao od kojeg vi živite, ne ja, ne Bakić ili bilo tko drugi. Reci mi jel’ bi ti u svojoj firmi tako dijelio i krčmio? Ako bi ne bi dugo, jer bi ti firma brzo pod ledinu. Jedino što je ova puno veća, pa joj puno duže i treba da propadne.” Veli ovaj drugi da me razumije, ipak sam uložio lovu i hoću je natrag i još zaraditi. Kažem ja njemu:” Gledaj, prijatelju, boli me kurac ako izgubim svojih sto hiljada. Oplakivat’ ću ih dva-tri dana, ali bez njih sigurno neću biti gladan. Mogao sam tu lovu potrošit na lim i omotat ga oko stupa, ili na bilo što drugo. Ali ako ja i ostali dioničari izgubimo svoju lovu, vaša djeca neće imati gdje raditi. Tak’ da smo vam mi dioničari najbolji prijatelji. Nemate boljih!” Dali su mi za pravo, a jedan od njih se sjetio nekog sela u okolici, prvog u kojem je Ina našla naftu, i da su imali tol’ko love od Ine da su imali i vodovod i kanalizaciju, dok je cijela Kutina još smrdila na septičku jamu i stajski đubar. Čim je Ina otišla, kao da su u galopu projahala sva četiri jahača apokalipse, Danas tamo nema ni šugavog psa. Kažu da ljudi shvaćaju sve više i sve bolje da im nema spasa, ako se ne privatizira, kao i perspektivu jer hrane će se proizvoditi i trebati sve više, ali boje se da ne bude kao ’98. A ak’ već moraju otići iz firme da ne odu šupljih gaća. I to je to, tu se negdje traži način i kompromis. Ovdje ću zasada stati, kasno je i ne da mi se više. Ali bilo je još toga itekako zanimljivog. To be continued…

  • dandy, evo moja situacija, kupio sam dionice od rodbine koja radi u petrici, i sad nakon nekog vremena (kada je NB počeo o petrici) svi pljuju po meni (složio sam se sa NB) kakav sam ja to čovjek. normalno ja to istrpim posvađam se sa svima, ne razgovaram pola godine s nikim, žena pokušava smirit situaciju, neće nitko sa mnom da priča dok ne promijenim mišljenje, meni dobro. Da bi u prvom mjesecu počeli me zvati, kako si, što ima. poanta je ta ljudi su shvatili (došlo iz guzice u glavu) da ovako ne mogu dalje. počeli su razmišljati (nadam se)

 16. Ja bih to ovako postavio „naša firma je uspješna firma“ tko god da je vodi, država nije u stanju uspješno voditi posao pa je bolje da privatizira šta ima privatizirati, a to javno mnijenje o “našem” se mijenja i promijeniti će se, primjer, Petrokemija za Kutinu je kao Tankerska Plovidba za Zadar koja je godinama dok je bila bolje vođena „hranila“ Zadar, kada kažem hranila mislim da je doista gradila i sponzorirala po gradu (dio je ipak vraćala u lokalnu zajednicu) ali u biti davala i domicilnom stanovništvu kruh (u svakom se slučaju lakše bilo ukrcati na brod Tankerske, a i napredovati i dobiti priliku ako si iz Zadra nego ako si Filipinac – a ljudi u Zadru da im nije turizma, ribarstva i navigacije bi umrli od gladi štogod tko mislio o tome)… i onda su je preuzeli nesposobni ljudi, na ruku im ne ide ni situacija na brodarskom tržištu, i uništili, firma je na izdisaju (jedino lijepe zgrade na rivi podsjećat će na Tankersku), i sjećam se kada su ljudi govorili kako ona mora ostati“naša“, a danas su svi pobjegli na strance i stranci su im postali više „naši“ od Tankerske, i puno im je jasnije da bi Tankerska bila puno više „naša/njihova“ da je prodana u prave ruke, da je vode pravi ljudi… Problem je uvijek isti, nisu to ljudi koji žive tamo već ona mala glasna većina koja iskorištava svoju poziciju za svoje osobne interese…

  Malo o privatizaciji CO:

  Click to access 104.%20-%205.a.pdf

 17. Sama Skupština protekla je dosta glatko. Netko je gore napisao, na pitanja dobivaš dosta općenite i nezadovoljavajuće odgovore i gotovo nikakve informacije. Između redaka, nakon dosta inzistiranja i dosađivanja, jedva smo doznali da ni Q2 neće biti bajan npr. Izvještaj Uprave cmizdrava naricaljka, a prevedeno otprilike kaže: Uvijek kad trebalo krenut nabolje, nešto nas zajebalo, jebemu sreću. Što se Jagušta tiče, na sva postavljena pitanja odgovorio dosta korektno, Doduše, nitko nije bio previše provokativan, a govor tijela mu bio kao da ga boli želudac. Čini se da smo i mi i on svjesni da je ionako već bivši. Cipelarenje nije baš u sportskom duhu, a za istraživanje problematičnih stvari i bistrenje mutne vode, Skupština nije ni mjesto ni vrijeme. Ima za to DORH. Na moje pitanje o ugovoru za plin, tj.. zašto ga je potpisao, iako je znao da s tom cijenom firma nikako ne može raditi u plusu, te da li je na njega vršen bilo kakav pritisak od bilo koga, rekao je da ne, a da je za ugovor bio natječaj ( mislim da je rekao pozivni, ali nisam siguran) na kojem je izabran najpovoljniji ponuđač. Eto da se zna, štogod je potpisao, preuzima punu odgovornost. Moju opasku da bi u duhu dobrog gospodarenja i upravljanja povjerenom mu imovinom primjerena bila neka reakcija, makar neki medijski istup, ili nedajbože ostavka s obrazloženjem da u takvim okolnostima ne može isporučiti ni nulu, a kamoli profit, nije komentirao.Na pitanje o trenutnoj cijeni plina koju PTKM plaća odgovor je uskratio, opravdavši ga poslovnom tajnom iz ugovora, na kojoj stavci da je inzistirao isporučitelj. Eto, tko zna više o tim stvarima nek’ donese zaključke. Došen je nadodao, (na mene ostavio najbolji dojam od cijele Uprave), da ionako to nije preteško izračunati jer su potrošnja plina i iznos za utrošeni plin ionako javni podaci. Meni je, međutim, sporno i pitanje principa da takav prevažni podatak, može biti uskraćen bilo kome, a kamoli suvlasnicima. Jer tko inzistira na tajnosti, obično nešto mulja. Nadalje, postavio sam pitanje o luci Šibenik. Naime, prije toga , kad je govorio o planovima, naglasio je veću buduću,orijentaciju na tržište u krugu 400 km oko tvornice, s naglaskom na riječni transport koji je daleko najjeftiniji sa oko 20€ po toni. Zvuči logično. U tom kontekstu sam postavio pitanje da koga će im onda vraga luka i kakav je pozitivan doprinos na ukupno poslovanje luka dala do sada. Odgovarajući mi na to pitanje, mislim da je to jedini trenutak kada je iskazao neku strast. Odgovorio mi je, da im nije važna toliko za izvoz, koliko za dovoz sirovine (argument stoji) i da će se korist te akvizicije iskazati u budućnosti ( znači ništa do sada). Također je rekao da lučka uprava ima odriješene ruke, pa i nalog, da se ne oslanja samo na teret PTKM, već da slobodno traži posla i mimo PTKM i koristi reference i logistiku PTKM. Mo’š mislit. Da su htjeli i znali, mogli su to raditi i prije. Tko im je branio? Možemo samo pretpostavljati kakav je tamo raspašoj. Ovdje bar ima nekakve kontrole, tamo baš nikakve. Uz 170 zaposlenih, trenutne troškove i vjerojatne troškove za investicije i restrukturiranje ubuduće, možda je jeftinije sirovinu dovoziti avionom. Naravno to je samo moje mišljenje i osjećaj, bez ikakvog poznavanja detalja i materije. Na pitanje da komentira medijske špekulacije da je pregovarao sa mogućim zainteresiranima mimo znanja i dozvole države,zanijekao je. rekao je da je kontakata bilo te da ih je samo uputio na vlasnika. Uglavnom, sve vrlo očekivani odgovori. Jagušt svakako mora otići iz dva razloga. On nije od jučer i neznalica i nije smio šutke potpisati ugovor koji će firmu u godinu dana baciti na koljena i nije smio s onakvim stavom ići prema saborskom povjerenstvu. Jer u osnovi je državni službenik ili dužnosnik, svejedno, i kao takav trebao znati obaveze i ispuniti ih. Ako je bilo nešto gore od toga, kažem, ima DORH za to. A ako neko ima nešto za DORH, onda tamo treba i otići s time. Ako je s time što se ima oštećena i PTKM, onda tim gore. Ako toga nema, sve ostalo su antipatični tračevi, opanjkavanja i difamacije i ne vrijedi pišljiva boba. Ono što je istina da u trenutnom kontekstu ni najgenijalnija uprava ne bi mogla puno više. Naime, uprava je tamo na streljani, a država i NO očekuju da im obavi prljavi posao, ne štiteći ih i ne pružajući im nikakvo zaleđe ni gromobran, osim sporadično kao npr. nedavni istup Majstrovića i Nekvapila. Ali ti ljudi svaki dan moraju plivati među Klausom i ostalim piranama, ne nadzornici ni teta od države. Eto, zasada to. Kad sam se već dotakao NO, rasprava i glasanje o naknadama bio je uz onaj sa dokapom na 380, najzabavniji dio Skupštine i zaslužuje posebni komentar. To be continued…

  • dandy, hvala na lirski i činjenično bogatom izvješću, svaki daljnji nastavak će biti gušt čitati 🙂

   Da iskoristim usput priliku obzirom da sam vjerojatno neću moći – ako ima tko iz Vukovara i još dioničar VPIK, odma unaprijed molim da ako je krajem kolovoza doma i planirao biti na skupštini da se povede za pozitivnim dandyevim primjerom 🙂

  • @ Dandy

   Uporno pricate, ako i neko drugi ovdje, gluposti i konstrukcije na rubu klevete o ugovoru za plin.

   Najnormalnije je da se takve stvari vezu poslovnom tajnom. No o tome ne znate nista jer u zivotu niste potpisali kladim se ugovor na 1 mil icega, a kamoli ovako nesto… Jeli tako? Gdje ste vidjeli ugovor za isporuke po tenderu, i to u ovakvim iznosima, a da cifre nisu poslovna tajna?

   Pravilnik o radu Uprave OBVEZUJE Upravu da sve ozbiljne ugovore i pregovore vode uz puno znanje vlasnika, znaci NO i Drzava. To je javni podatak. Od kud Vam nebulozna ideja da je covjek to na svoju ruku potpisivao ili pregovarao? I od kud Vam ideja da pitate stvari na skupstini zbog kojih bi bio u poziciji krsenja poslovne tajne i de facto kaznenom prekrsaju, pa da se cudite sto niste dobili odgovor? Dosen Vam je lijepo odgovorio koliko se moglo, izmedju redaka ste mogli sve procitati.

   DRZAVA zna sve sto treba znati. Pa i o ugovoru za plin.

   Postojao je tender, i INA je bila najpovoljnija. Da nije potpisao stali bi s proizvodnjom i steta bi bila nesaglediva. Gubitak trzista, lom odnosa sa drzavom, INAom, Sindikatima… Sta mislite da je to kao kad vi ne platite plinari za stednjak i grijanje?

   Ugovor za plin je, prepostavljam, povoljniji nego onaj na kojem su napravili + od 140 mil Kn. godinu ranije. Zbog cega bi potpisao nepovoljniji ugovor? Koja je logika? Flipnuo lik odjednom ocito, nakon 35 godina u toj bransi..

   Od kad je dosao tamo, poslozio je poslovanje interno, inicirao hrpu projekata, povecao prodaju, sredio naplatu itd.. To se sad naravno sve zaboravlja.

   Ono sto ne razumijete, ili uporno ignorirate, je cinjenica da se cijena za plin tada radila po formuli koju je definirala DRZAVA. Zasto je trebalo 20 godina da se liberalizira plinsko trziste morate pitati negdje drugdje, pa ce vam onda biti sve jasnije.

   U medjuvremenu su i cijena plina u plusu, a cijene gnojiva na trzistu u ogromnom minusu (Kina dumping etc).. Ovo je mozda najgori downturn na tom trzistu u zadnjih 10-15 godina..

   Stalne lazi i floskule o profitabilnosti drugih firmi u bransi, a uz to presucivati da se radi o pogonima koji svi redom imaju jeftiniji plin, pogotovo npr Yara u Qataru sa prakticki besplatnim plinom, je deplasirano i zlonamjerno. Ili jednostavno odraz neukosti. okolnosti Petrokemije su neuporedive dok god nema pristup slobodnom trzistu plina, i dok se politika ne makne iz nje…

   Od kad se liberaliziralo trziste plina, ljudi u KT rade sve moguce da se docepaju jeftinijeg plina.

   Apropo privatizacije itd: sto mislite koga su te firme u bransi dosle prve pitati? Covjek Vam je lijepo odgovorio. Uostalom, cinjenica da je JJ postao clan boarda Fertilizers Europe nesto govori samo za sebe..

   O ispolitiziranosti Saborskog Povjerenstva itd nema potrebe pricati mislim da je svakom pametnom jasno, tek cu reci da kad je JJ postao PU u KT, NIJE bio obuhvacen zakonom o duznosnicima. To ga ne ispricava, uostalom covjek je javno priznao svoju gresku i dopunio karticu. Uostalom, da je htio nesto zamraciti, zar stvarno mislite da bi kucu u Londonu upisao na sebe i zenu, sto je naravno javni podatak? Da je htio siguran sam da je to mogao provuci kroz 5 off shore trustova ni FBI ga ne bi nasao..

   Nitko ne pita ZASTO SAD ta prica sa kucom iz 1997? Naivci.

   Nadalje, koji to stav PU prema povjerenstvu? Jel to temeljite na pisanju novinara? Jel taj da je predsjednica povjerenstva potpuno nestrucno poslala zahtjev za ocitanjem temeljem anonimne prijave, u isto vrijeme pozivajuci se na clanak vlastitog pravilnika koji eksplicitno brani pokretanje postupka po anonimnoj prijavi? Kao da vam murjak dodje pisat kaznu na temelju zakona xx, pozivajuci se na clanak u tom xx zakonu koji ekplicitno kaze da te po toj osnovi ne SMIJE kazniti…Kad je covjek dobio pravno ispravan zahtjev za ocitovanjem, to je i napravio.

   A koji je razlog da mu sad ne izdaju rjesenje da nije u sukobu interesa? Imaju novi workload od lokalnih izbora… Ma dajte nemojte me nasmijavati…

   Da je bilo nesto za DORH, vec bi bilo po svim novinama, jer lik nije niti u jednoj Partiji. Najbolje da ga nisu cesljali, ne budite naivni.

   Jedino sto Vam stoji je zadnji dio o streljani.

   Sustina situacije u Petrokemiji dugorocno je usko povezana iskljucivo sa tromedjom 20 godisnjeg nakaradnog odnosa Drzava-INA-Petrokemija, gdje je Kutina uvijek bila J…… stranka. To se tek sada mijenja, vise inercijom nego nekim planom.

   Opcenito, povrsni ste (ne samo vi), mozda i zlonamjerni, no ovo pisem jer se radi i o Vasim dionicama, pa da evo jednom zauvijek skinemo maglu s ovih pitanja, i da pocnete misliti svojom glavom.

   Malo manje citajte novine… Bit cete pametniji.

   • Previše svega za komentirati, ali recimo samo jedno pitanje, kad ne možete naći razloge sami: Zašto inače državni službenici ponekad potpisuju ne baš najpovoljnije ugovore? Ma kako je uopće moguće da im se takve stvari dogode, kad oni sve rade s najvećom savjesnošću i najboljim namjerama za državu? A kako je moguće da čovjek koji radi za državu stekne takvu imovinu i još nam ju prikrije, a po zakonu je mora prikazati? Zašto ju je prikrio? Što VI mislite? Što je s nekretninama nekih drugih bivših članova uprave? Imaju li ih čak i na Stradunu? Očito ste dobro obaviješteni, pa odgovorite ovo za Stradun barem.

    • Od kud vam ideja da je covjek radio za drzavu tj da je bio na drzavnoj placi kad je to kupio? Zivio je i radio 9 godina u Londonu.

     Znate li koju je placu imao, znate li da je nemoguce to isfinancirati.

     Znate Vi jako dobro da je to sasvim moguce. Da li stvarno mislite da DORH ne bi reagirao da je bilo razloga za reakciju?

     Za Stradun nemam pojma, opet ne razumijete neke stvari.

     Sadasnji PU nije birao clanove ni bivse ni sadasnje uprave..

     Osim sto se hvatate za jedan nebitan detalj slobodno komentirajte ostale navode, oni su kud i kamo bitniji od ovoga na sto se Vi hvatate.

    • Za koje je to privatne firme radio, a da nije u isto vrijeme možda radio i za državne (Interina). Nije ništa nebitno u cijeloj priči 🙂
     DORH inače oko mnogih predmeta ne ide najprije na oglasnu ploču, znate i sami.

     Ali mislim da je JJ svršena priča, isto kao i prvi glas pjevačkog društva Stožer (PD Stožer) (inače, meni je sve bilo jasno na prošloj GS kad sam vidio kako se prvi glas PDS i naš JJ divno slažu i drže si leđa), ne znam zašto se SADA opterećujete njime, osim ako ste mu bliski? Predlažem da se ipak predstavite, bilo bi korektno, jelda? U međuvremenu možete anonimno pisati na raznim drugim mjestima, a ja ću Vam objaviti sve što želite, pod Vašim imenom.

     Također, kako je prvi glas PDS praktički razmontiran u svojoj dosadašnoj ulozi, sada mu predostoji samo borba za očuvanje ‘vlasti’ u PDS, pa je on sada orijentiran prvenstveno internom PR-u, tako da možemo biti sigurni da će sav razvoj događaja (pa čak i konačni JJ-ov odlazak) prikazivati kao neke svoje velike pobjede …

    • Nisu se predstavili ni drugi koji ovdje pljuju po tom covjeku, i drugima; mislim da je u mom slucaju, izlaganje cinjenica u mojim postovima sasvim dovoljna mjerodavna varijabla..

     Nikoga ne branim, ali znajuc pricu i prateci sve sto se ovdje pise, osjetio sam da je vrijeme da se neke stvari kazu.

     E sad, da li cete Vi biti korektni pa to ovakvim i ostaviti, ostavljam Vama.

    • Tko želi, može znati tko je ‘dandy’, a ja znam, npr. On u biti nije anoniman i stoji iza svojih riječi, za razliku od Vas.

    • Gledajte,

     1. Mislim da plinski ugovor nije potpisao kako bi na njemu stavio nešto u džep. Ali mislim da je neosporno da je bilo vrlo loše potpisati takav ugovor na dvije godine i to svega nekoliko mjeseci prije konačne deregulacije tržišta. Koliko je ugovor nepovoljan za Petrokemiju pokazuje i to da ga je MOL / INA bio početkom ove godine jednostrano relaksirati za PTKM.

     2. Pitanje je zašto je onda potpisao tako loš ključni ugovor. Moje je mišljenje da ga je zapravo zanimala druga agenda, a ovo je bila stalna žarišna točka, pa je htio ‘kupiti mir’ u njoj misleći da je ovaj ugovor ‘dovoljno dobar’ kako bi se mogao posvetiti drugoj agendi. Koja je to agenda, da li je bila najbolja za tvornicu, pokazat će vrijeme, vjerujem da razumijete što želim reći.

     3. Mislim da se također prokazao kad je kupio onaj preskupi auto. Ja sam bio prvi za to da stari auto zamijeni novim s obzirom na svakodnevno (sad mi je i to pitanje, ide li on na posao svaki dan ili radi ponekad od doma?) putovanje na posao iz Zagreba, ali me šokiralo kakav si ne nabrijan auto kupio za naše novce. To je bila velika greška, a onda sam se pitao kako je moguće da taok iskusan čovjek napravi takvu grešku i zaključio da mu je glava u nekim većim pričama pa mu se omaklo.

     4. Što se tiče njegova bogatstva koje je skrivao, pitanje je zašto ga je skrivao, ako je sve čisto. Svakako, tom bogatstvu treba pribrojati i ostale troškove, kao što znate, školovao je sinove na vrlo skupim školama.

     5. Dolazimo, jasno, do raznih drugih pitanja, primjerice situacije da razmatramo zašto je on bio Klausov favorit? Također, kako to da tako sposoban investitor (koji kaže da je za taj veleskupi stan u Londonu zaradio i dobicima na tržištu kapitala) i manager nema dionice Petrokemije, pa makar i simbolično? Itd. Sve mi je to jako sumnjivo. Ukupno, mislim da je vrlo lukav čovjek, ali ne i mudar, te da je potcijenio druge na način da je njihovu dobronamjernost i otvorenost protumačio kao glupost i naivnosti, umjesto kao pozitivan pristup (koji, eto, i u Hrtvaskoj nekad uspijeva) i na koncu da mu je ‘sam pao, sam se ubio’, i također da, na žalost, nije uočio da su tu neke druge veće silnice (ja sam to pretpostavio kad sam vidio da je taj članak o autima izašao, mislio sam da su neki veći igrači uključili), ili da se očajnički drži na poziciji zbog tko zna čega. Po mom sudu, trebao je davno samovoljno odstupiti i to na konstruktivan način ako mu je stalo do tvrtke u kojoj je postigao karijeru.

   • 1. Zna se po kojoj je cijeni Petrokemija plaćala plin, to se moglo lako saznati kako je očito rekao Dosen. Pa ovdje smo ga računali. Ne znamo točnu formulu po kojoj se formira (jer cijena nije fiksna nego se mijenja tromjesečno ako se ne varam), ali znamo po koliko je je prosječno plaćala zadnjih godina. Uostalom, dovoljno vam je pogledati INA-ina izvješća.
    Kažete: “Ugovor za plin je, prepostavljam, povoljniji nego onaj na kojem su napravili + od 140 mil Kn. godinu ranije.” Ma o čemu govorite?! Pa pogledajte izvješća i izjave Uprave koliko im je skuplji plin.

    Istina je da je Ina bila monopolist i da je imala snažniju pregovaračku moć. No, znate li da je se gotovo sav prošlogodišnji gubitak mogao spriječiti da je se Petrokemija zaštitila od promjene tečaja dolara?! Ovako je firma pala na koljena, pa barem je danas hedging lako napraviti?

    2. Čovjek je radeći za državnu (?!) Inu i njene inozemne podružnice, kupio nekretninu vrijednu gotovo 2 milijuna funti. O čemu mi govorimo? I to ne nakon 9 godina radeći u inozemstvu kako kažete, nego nakon svega par godina. Vi tvrdite koliko hoćete da je to normalno i da ne smrdi, ali naprosto smrdi na kilometar.

   • stvarno smiješan ovaj lik joseph …. još bi mu trebali povjerovati da su u najboljoj namjeri i za dobrobit svih nas napravili 350 mil. kn gubitaka ?

   • Yeah right Josephe ili Josipe, četiri stana u Zagrebu i stan u Londonu (slučajno zaboravljen u prijavi, to je ionako sitnica) i ostalo sigurno su kupljena od par godina rada vani, a to sto je to tek sada tema uopće ne amnestira. Give me a break. Napravljeni su gubici vise stotina milijuna kuna, da ja ovo normalna država čovjek poput JJ bi davno bio negdje drugo, a firma privatizirana. No bolje ikad nego nikad.

   • Dobro došli Mr. Joseph!
    Na mjesto gdje je svako mišljenje poželjno, makar bilo i anonimno, a pogotovo ako je drugačije. I ovo kažem bez ikakve ironije. Moj nick ovdje je jednostavno nadimak iz mladih dana, i služi isključivo tome da ne moram razgovarati o temama odavde sa svakim tko me poznaje. Mogao je isto tako biti Django, Geronimo ili Mustang. Ako ste bili na Skupštini onda znate tko sam. Ako ne, pogledajte u knjigu dioničara. Da li je i Vaše u njoj? Znam da Jaguštovo nije.
    A Vaša nervozna reakcija samo me učvršćuje u uvjerenju da sam na dobrom putu da spoznam gdje je problem. Jer vidite, ja Vam više volim ispasti glup, nego budala. Vi mislite da su to sinonimi, ja Vam kažem da nisu. Jer kad nešto ne znam onda pitam i dosađujem, pa ispadnem glup. Ako ne znam, i ne pitam, a pravim se da znam, onda sam budala. I svatko će me onda praviti budalom. Glupan je aktiv, budala je trajni pasiv. Glupan može naučiti, budala ostaje budala.

    Dobili ste okladu. Nikad nisam potpisao ugovor ni na milijun krumpira. Ali tkogod sa mnom radi bilo što, zna da mu ne treba ugovor. Dovoljna je riječ. Lakše mi je tako, nego čitati sitna slova. Jer ugovori, pravilnici, zakoni, garancije sve vam je to fluidna stvar. Meni npr. više vrijedi garancija mog mehaničara do plota, nego hrpa papira sa deset štambilja nekog razvikanog servisa. Jer postoji nešto što se zove ugled i povjerenje, a to se izgrađuje. I nije bez veze da firme stavljaju na etikete since…,tko zna koliko ih je u međuvremenu propalo.
    Da niste tako fascinirani ciframa i lovom, koja po Vašem shvaćanju, prevodi koju količinu auta, kuća, žena ili čega god možete dobiti u zamjenu, znali biste da novac nije ništa drugo, nego alat za rad. A po količini dosad polomljenog i preostalog alata, rekao bih da ni Jagušt, ni oni prije toga nisu baš vični zanatu. Sve i da je tako, da samo bogomdani mogu baratati tim alatom, a ostali ne, što da radimo? Da im izgradimo toteme i prinosimo žrtve u mladim djevicama? Da živimo u svijetu gdje ništa nije sporno, upitno, promjenjivo? Hvala ja ne bih. Jer bih umro od dosade.
    Po ovome što pričate o pitanjima, siguran sam da niste bili na Skupštini, a gotovo siguran da niste dioničar, bar ne PTKM. Da jeste znali bi koja sam pitanja postavio ja, a koja netko drugi. Da želim biti bezobrazan, rekao bih Vam da s Vama nemam o čemu razgovarati, osim ako se ne predstavite imenom, prezimenom i funkcijom s kojom po prirodi stvari mogu razgovarati o ovoj temi. Ali nisam, pa evo nastavljam polemizirati.. K tome, da ste pažljivo čitali što sam napisao, uvidjeli bi da je moj stav prema Jaguštu puno benevolentniji, nego Nenadov, kao što je svojevremeno bio puno sumnjičaviji i manje afirmativan. Napisao sam da sve sumnje moraju biti ili potvrđene ili odbačene i da se situacija i stanje mora utvrditi i rasčistiti, a ne da stvari ostanu visiti u zraku. Također, vrlo jasno sam iznio dva razloga zbog kojih po mojem mišljenju mora otići, a nijedan nema veze sa ovim sumnjama. Nadalje, ne razumijete vlasništvo. I mali dioničar je vlasnik, vjerovali ili ne! I Jagušt je podređen meni, a ne ja njemu. Da li to možete razumjeti? Ja sam jedan od vlasnika, a on zaposlenik! Da li u svojoj mitomaniji i opčinjenosti novcem možete razumjeti, da tvrdnja iz prethodne rečenice proizlazi iz činjenice da je moja vrlo mala privatna lova uložena u PTKM, a možebitna vrlo velika privatna Jaguštova ili bilo koga drugog nije? Sumnjam jer ako ne razumijete vlasništvo, kako ćete hijerarhiju d.d.-a? Zapravo razumijete, ali ga stalno potirete i osporavate.
    Ajmo malo o Ugovoru. Ak su takvi ugovori tak’ tajni, zašto je imao potrebu naglasiti da je tajnost tražio isporučitelj? Otkuda mi da je samovoljno potpisao? Pa, sam je rekao!!! Vrlo jasno sam ga pitao: ” Da li je itko, uključujući i većinskog vlasnika na Vas vršio pritisak da potpišete takav ugovor?” Rekao je da nije. Ako je takav stručnjak, kako Vi tvrdite, onda je znao da je štetan. Odgovoran upravitelj, u tom slučaju bi rekao:” Ja to ne mogu potpisati, eto vam moje ostavke, a zbog odgovornosti prema poreznim obveznicima moram javno istupiti putem medija.”
    Ove stvari što pričate da netko ima skoro besplatni plin. Upravo taj je i zainteresiran, a nećete ga! Ako hoćete da ostane država, kak’ onda mislite izvesti da Vam politika izađe? Ne uviđate li da ste skrenuli u bipolarnost. Nećete privatnika, nećete državu, što onda hoćete? Ak’ želite da Vam država bude samo formalni vlasnik, a da stvarno upravljate i radite što želite kao što je dosad bilo, a porezni obveznici poslušno plaćaju vašu zaigranost; to ne možete više podvaliti ni glupanu poput mene, nego samo budali. Inače, za Vašu informaciju, mediji i novine su izvor informacija. Dobro došli u 20. stoljeće, kažu da će u 21. biti novina bez papira. Što ćemo listati na ćenifi? Radije ću biti glupan koji misli vlastitom glavom i učiti, makar i na vlastitoj koži, nego budala koja misli tuđom glavom, makar bila tak’ pametna kao Vaša. I da, molim Vas, nemojte se brinuti za moje dionice. Kupite si svoje, pa o njima brinite.
    To be continued anyway…

  • Stvarno se veselim čitati objašnjenje otkud državi lova za ulaz u dokap (pogotovo ako će objašnjavati Linić :))

   No šalu na stranu, ako je funkcija dokapa preživljavanje tvrtke onda cijela priča ima smisla kako se kod odabira strateškog partnera država ne bi morala dogovarati sa OMFovima o tome što i kako.

   Stvarno sam ostao iznenađen dandyevim izvještajem o genijalnoj “teti”. Ko da čitam scenarij za “A je to” a ne odlučivanje o tvrtki koja je (nekoć) se uvrštavala u strateške državne kompanije.

 18. Dečki su naučili na javno privatno partnerstvo na hrvatski način. Kockari sa tuđim žetonima. Stranačko sindikalni uhljebi. Srranačko samoupravljanje, hrvatski model. Inini dečki, koji su i danas inini. Valjda je dosta više, a dosta je jer vjerovatno država nema lipe da nastavi po starom. Inače bi se Jpp nastavilo s pokojim novim igračem.

 19. Ali kako decki ne shvacaju. Mene kao dionicara (vlasnika) ne zanimaju razlozi gubitka. Gubitnik ce uvijek naci neke razloge. Cinjenica je da firma, ukoliko nastavi ovim putem, ide u stecaj. Nije bitno jel i kako drugi posluju pozitivno ili negativno. Nije bitno jel plin bio preskup, gnojivo prejeftino, baba slomila nogu… Netko moze posloziti poslovanje, ubrzati naplatu, konsolidirati nabavu, maziti macke po gradu ali ako je firma i dalje u kolosalnom gubitku, nije napravio nista. Cinjenice su tu a to je da uporno firma tuce gubitak od kojeg boli glava. Ukoliko se sto prije nesto ne promjeni firma propada. Ukoliko se nista ne moze napraviti onda je to neprofitabilna grana kao npr. masovna izrada konjski kola ili stvari koje nitko ne treba. Vrlo jednostavno. Promjene mogu biti razlicite ali je bitno da one stave firmu na pravi put. Za to je najveca mogucnost ukoliko se firma privatizira. Mozda ce i onda propasti ali su sanse manje. Mozda novi vlasnik moze nabavljati plin besplatno pa firma posluje super. Ali ja Vam garantiram da ukoliko se nesto ne promjeni pod hitno (tu ne mislim na neko mazanje ociju) FIRMA PROPADA!!! LJUDI OSTAJU BEZ POSLA!!!!!! A g. Joseph nek hvali JJ kako je sve poslozio u PTKM ali je firma ipak propala. Super referenca. Ja bih ga odmah stavio da vodi moju firmu. Gleda se ono ispod crte i nema isprika!!!

 20. Evo konačno da završim skupštinsku trilogiju, kako sam obećao, sa osvrtom na sastav i ulogu NO. U tome me žulja dosta stvari. Za početak sama brojnost. Devet komada nadzornika, za boga miloga!!! Tol’ ko ni engleska kraljica nema tajnih agenata, stao broj na 007. Ajmo malo analizirati sastav. Dva mirovinca su, recimo neosporna, iako bi, po meni, jedan zajednički bio sasvim dovoljan, pa podijele troškove za čovjeka. Pa, ne bi valjda jedni druge muljali i kopali si oči, kad im je interes identičan? Bar bi trebao biti… Zatim dolaze četiri insajdera sa Klausom na čelu. Ostali su tu pro forma, Klausove marionete. Eto, da nisam bio tamo, nikad ne bih saznao da je Klaus predstavnik države u nadzoru!!! Vjerovali ili ne! Smiješno, jel’da, nakon svega?! Od takvog nadzora, čudo da je firma još živa. Onda, gospođa Ivoš, tajnica u ministarstvu gospodarstva, inače sociolog po struci. Neka mi gospođa oprosti, ali ja sumnjam da zna pročitati i protumačiti financijsko izvješće,a kamoli nešto više. Možda griješim, možda je prošla famozni Linićev brzi kurs za nadzornike? Ili je logičnije, da je njezin bitak u NO, tipičan primjer najpoznatijeg hrvatskog izuma, kolokvijalno zvanog uhljebljivanjem niže stranačke šarže? Što vi mislite? Ostaju nam Nekvapil I Majstrović, koji su ušli u nadzor kao dark horses i pokazali se najagilnijim nadzornicima. Svejedno, uz sve pohvale, prije svega na otvorenosti i iskrenosti u javnim nastupima u protekloj godini, kao dioničar bih volio saznati od njih samih, da li su preko svojih privatnih poduzeća, u bilo kakvim poslovnim odnosima sa PTKM. Molim, ako jesu, to ne mora biti ništa loše, niti ikakav sukob interesa, ali da se zna i bude podložno propitivanju i provjeri. Netko mudar reče da je povjerenje u redu, ali kontrola da je bolja. I pitanje svih pitanja za svakog nadzornika. Da li je itko od njih i osobno dioničar poduzeća? Tu izuzimam one 106-ice sa popustom na rasprodaji. Ja mislim da nije baš nitko, i ta činjenica govori sama za sebe, sve drugo je čampri ti čupri A u svoj toj masi ljudi i kakofoniji interesa zastupljenih unutra, nijedno mjesto, ni mala stoličica, makar i onaj tronožac za musti krave i koze, za nekog predstavnika malih dioničara ili bar većeg pojedinačnog dioničara? I još jedna sitnica me smeta. Netransparentnost imenovanja i opoziva. Predzadnja točka bila opoziv Nekvapila, radi odlaska na novu dužnost. Nije mi se dalo cjepidlačiti, ali zanimalo bi me na koju to. A nitko nije našao shodnim reći. Zadnja bila imenovanje doktora nauka Tomislava Radoša. Samo to piše, ne i kojih. Da nije i on sociolog? A još više me zanima dal’ mu što u rodu Jozo, znate onog što promijenio sve žive stranke. U tom kontekstu zatražio sam da se čovjek predstavi, kaže par riječi o sebi itd. Rekoše mi da nije ni došao. Nisam izdržao da ne budem ciničan, pa sam rekao da je red kad ulaziš u kuću, ući kroz vrata i predstaviti se, a ne ovako kroz prozor. No comment od nikoga.
  E, da, još onaj najzabavniji dio, kad se glasalo o naknadama nadzornicima. Kao što znate, prijedlog je bio na nešto više od petaka netto, kol’ko prosjek u firmi (nije ni čudo da svi opušteni, firma tuče kolosalne gubitke, a plaća dobra i na vrijeme). Da se razumijemo, ne bih imao ništa protiv da to bude i više, da je sastav normalan i da je firma normalna. Ali problem je da je u PTKM malo što normalno, a i to što je, tek od nedavno je. Imajući na umu sve ovo gore rečeno i opisano, kad je počela rasprava, odmah sam reagirao dosta nervozno, rekavši otprilike da je ovo prilika NO-u da i djelima dokažu i potkrijepe vlastite riječi i obećanja, kako će odsad sve biti drugačije i da u firmi pušu novi vjetrovi, te se odreknu naknade. Još sam rekao da stavljam protuprijedlog da se u idućih godinu dana zbog gubitaka ne vrše isplate nadzornicima, kako bi se, makar simbolično olakšalo firmi. Još sam komentirao u stilu, zar da 10% samo željene, ali po svemu sudeći teško dohvatljive dobiti za ovu godinu( manje od 7 milja), potrošimo na nadzor? Lega je dodao da svi nadzornici imaju svoje plaće i vlasnike za koje rade i vrše nadzor, pa neka im oni plate , a ne još da i oni zajašu na sirotu PTKM. Rečeno mi je da nema potrebe da svoj zahtjev formuliram kao protuprijedlog, jer da će ishod glasanja de facto odlučiti o tome. Složio sam se i počelo glasanje. Nakon glasanja samo su Nekvapil i Majstrović bili isti kao i prije. Nekvapil znamo zašto, a Majstrović je Iceman. Čovjek cijelih dva sata ni jednu grimasu nije napravio, niti mu na licu ili govoru tijela mogao iščitati ijednu emociju. Ovi ostali? Nemam vam ja literarnog dara za te face opisati. Kakva suprotnost onoj početnoj opuštenosti, sigurnosti i samozadovoljstvu, s kojom većina došla. Tu vam do izražaja došla istinska ljudska priroda, razlog i interes zašto su tu. Trenutak istine, kažem vam ja. Tajnica nervozno poče popravljat frizuru, a lice kao da kaže: “Jebemti, sjebali mi shopinga!” Zbog nekih sam hitnu htio zvati. Nisam vjerovao da ljudsko lice tako rumeno može biti. A Klaus? Jedan od onih za hitnu. Da nam ne odu ljudi, pa nas krivnja mučila zbog toga? Poče se čovjek meškoljiti u stolcu, glavu spustio među koljena, a doskora i izašao van, valjda da se smiri sa pol kutije pljugi i preko nekoliko žestica. I nije ga bilo dobrih pola sata, ako ne i više. Kad je prošao udarni val konsternacije i prvotni šok, šef NO-a reče, da imamo pat poziciju(?), jer da nemamo odluku (kako nemamo?). Ako sam gore bio nepravedan prema teti ( malo, ne puno), ovdje se postavila kako treba, rekavši da maksimalna naknada za nadzor u firmama u većinskom vlasništvu države po zakonu može biti dva soma, a odluka će biti donesena naknadno. “Nije PTKM od države, nego od AUDIO-a!”, dosjeti se jadu jedan nadzornik. “A čiji je AUDIO, jebo mu pas mater!”, mislim si ja. “Faćuk vanbračni od matere države, ratno siroče, što li?” Prošlo vam to nekako i stišalo se, Skupština već odmakla dvije-tri točke, kad eto ti Klausa natrag. U jednom trenutku, skroz bez veze sa temom, ma s bilo čime, napade on tetu i počne trkeljati, da je on predstavnik države i da je trebalo nešto dogovoriti prije, a ne prihvatiti prijedlog ovog gospodina, kojem ni ime ne znam pokazavši na mene. Taman uhvatio zalet za galamu i tiradu, ali kako se očešao o mene, digao sam se, a znam i ja galamiti, pa sam mu rekao: ” Gospodine Klaus, prvi put ovdje čujem da ste predstavnik države, jer se takvime baš nigdje niste predstavljali. A što se mene tiče, da ste htjeli, ja bih Vam se predstavio prije, predstavio sam se i ovdje na Skupštini, a evo i sada Vam kažem svoje ime i prezime. Odluku nisam donio ja sam, nego većinski vlasnik + 30-tak posto ostalih prisutnih dioničara, a to što Vam se ne sviđa ishod je Vaš problem.” Reagirao je šef NO-a, stišavajući nas obojicu, a Klaus je završio da se on slaže sa odlukom. Mo’š mislit’.
  Eto to je bilo to. Ljudi moji, Nenad je u pravu, zbilja treba ići na Skupštine. Na ovoj je vrijedilo biti, ako ništa drugo, zbog interesantnog švedskog stola, a moslavačko crno vrlo pitko i odlične arome, a ne teško i omamljujuće kao većina drugih. A šef sale, gospodin Grbić, vrlo ugodan gentleman i vrhunski profesionalac, kojeg ovim putem, uz komplimente, srdačno pozdravljam.

  • Ovo s Klausom je zanimljivo 🙂
   Očito mu je master plan propao, pa sad stavio novi šešir, prezentira se kao ‘konstruktivni državni igrač’, u svrhu internog PR, ‘eto i dalje sam važan i pravit ćemo se da je sve bilo po mom’, ipak je to sad samo borba za samoodržavanje. Jer što bi nam bio šef PD Stožer da nije to što je?

  • Meni je fascinantno kako nema više mnogih likova na forumu poslovnog vezano za Petrokemiju. Gdje su završili? Nakon objave u Golobusu plana restrukturiranja svi se poplašili, ili kako bi gosp. Bakić rekao i oni su saznali da je end game blizu…

    • Čovjek je pokazao da zna korjenito promjeniti mišljenje i stav. Možda vas iznenadi ako se jednom nađete na istoj strani.

    • 🙂
     Bojim se da neće baš previše imati priliku izražavati svoje mišljenje tako pompozno kao do sada, a mislio je da je utjecajan?!

  • Dandy hvala na opširnom i slikovitom izvještaju sa skupštine. Meni sve ovo kada se zbroji od osiguranja tavana do nije država nego AUDIO, izaziva refleks da odmah pobjegnem iz svih dionica gdje država kolo vodi. Nevjerojatno.

   • Što da radimo, Davore? Da ih pustimo da rade što hoće, kao dosada? Da unište i ovo malo preostale vrijednosti, ostave pustoš iza sebe, sebi napune džepove i potom prijeđu na novu žrtvu? Pritom, ne mislim samo na PTKM, nego općenito, a PTKM je samo dobar primjer. To Vam je soj bezličnih i beskarakternih ljudi koji ništa ne stvaraju, samo plivaju u sivim zonama sustava i izvlače korist za sebe. I ne treba uopće imati milosti za njih, jer ni oni nemaju milosti za nas i našu djecu. I ne dajte se nikad pokolebati, niti imajte ikakvog kompleksa od njih, jer Vi i mi smo uložili svoj teško stečeni novac, oni ga troše i kradu. To što su umislili da su svete krave njihov je problem, ne naš. Ko ih jebe! I sveta krava samo je krava.

    • Odličan, fakat, prikaz atmosfere ko da smo svi bili tamo..
     A ovo sa svetom kravom Vam je baš pogođeno!

 21. Dandy, i ja se zahvaljujemo na trilogiji koja je valjda bolja i od Gospodara Prstenova (ne smijemo dopustiti da nam PTKM završi u Mordoru).

   • Grčevito se drži ta ekipa. Ne treba zaboraviti da je i Đureković po nekim teorijama ubijen ne samo zbog hrvatskih ideja već da se spriječi objava kriminala u INI od strane udbaško crvenih menadžera. Tu su šeme uhodane odavno. Ne kupuju se vile od plaće. Ali glavno da se firme zatvaraju radi manče od 100 kn ili kuglice sladoleda.

 22. Što je ovo, gromoglasna tišina? Nitko ni a, ni be, ni mu! Vidim, praši se i dalje po grunf ekonomiji. Tko izgubi dobitak, dobije gubitak! Sa 7 milja profita u planu, 70 milja minusa već na pola staze. Još da smo nadzornicima dali što su htjeli, da minus bude jači još 10%, gdje bi nam kraj bio… I kažu da će i na kraju biti siguran, tvrdi minus. Malo će biti i ova dokapitalizacija, sve mi se čini. Samo sam letimično bacio pogled na Izvješće i čak više od ovoga gore, brinu me druge stvari. Npr. uz standardno loše upravljanje, vidim da se počeo kvariti i biznis sam. Prije su barem prodali sve što su proizveli. Sada su već na zalihama od 50000 tona, a i uspjeli pogubiti 20% domicilnog tržišta. Iz zla nagore. Pa, dokle, majka mu stara? Što se još mora dogoditi? ‘Alo, teta…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.