KORF

Skupština VAH

Red je da i ove godine izvjestim o skupštini VAH (KORF). Novost je da nitko (pa ni ja!) nije postavio nikakvo pitanje, vjerujem da i to nešto govori. Odluke su uglavnom donesene jednoglasno.

Što se tiče kompanije, molim pogledajte ovo: planovi za 2014. Evo npr. i ovdje.

Zanimljiva su i događanja u knjizi dionica (za detalje morate kupiti knjigu), ako dobro uparujem neke skrbničke s nekim fondovima, čini se da je prestao institucionalni bojkot dionice (ili se ipak radilo o neznanju i nemaru?). Odgovor na ovo pitanje biste znali da ste došli na skuptšinu i vidjeli tko s čime glasa. Što se tiče dionica, zanimljiva je i ova prekjučerašnja promjena na vrhu.

Napomena: Imam dionice KORF i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:KORF

35 replies »

 1. Uvjerenja sam da ste svojim ulaganjem u KORF i pisanjem logike koja stoji iza Vaših poteza, napravili pravu “malu” revoluciju u investiranju u dionice na ZSE. Da se opet ne ponavljamo, do zadnje recimo 2 godine gotovo doslovno ste bili “sam protiv svih” u KORF-u i pokazali ste kako se treba vjerovati u vlastite procjene koliko god ti suludo zvučalo da dionica može biti toliko potcijenjena na burzi. Iskreno, iako sam Vas čitao cijelo vrijeme, oko KORF-a su mi stvari tek postajale bistrije početkom 2011., a tad je cijena bila već oko 70 kn. No, shvatio sam i da je to vrlo, vrlo povoljno i da je to odlična prilika s potencijalom velike zarade. Što se i pokazalo točnim, zaradio sam cca 100% u 2 godine. Iako ga već par mjeseci nemam (prodao po oko 155 kn), navijam da i dalje nastavi u istom tonu (a možda se i vratim ako mi neki drugi favoriti odrade ono što očekujem brže od očekivanog).

  p.s. Drago mi i da se Jadranka napokon počela polako prepoznavati. Dogodilo se ono što sam i očekivao, samo mala pojačana pojava kupnje je počela dizati cijenu.

  • Sad ste me natjerali da pogledam stare transakcije, izgleda da sam ja kupovao još i kasnije. 🙂 I to krajem 2011., prve kupnje po 68-70 kn, a kasnije sam i dokupljivao po višoj cijeni. Sve u svemu, više sam nego zadovoljan.
   p.s. Imao sam i jedan vrlo dobar trejd ranije sjećam se. Prije objave javne ponude, cijena je neobjašnjivo stajala na 40ak kn, a bilo je jasno da ponuda mora ići po minimalno 45 kn + možda i premija (nije bilo premije, ali svejedno sam prodao po 10-ak % većoj cijeni). To sam napravio s dobrim dijelom portfelja, ali ne zato jer sam vjerovao u KORF kao dugoročno isplativu kupnju, nego čisto kao gotovo no-risk priliku.

   Da su mi sva iskustva s dionicama slična kao s ovim na KORF-u (naročito u usporedbi s onim načinom ulaganja prije susreta s ovim blogom), vjerojatno bih bio napuhanko koji misli da je uhvatio Boga za bradu. 😀

   • Korf sam stjecao od siječnja 2011 po 41,12, zadnje do siječnja 2012 po 71,21 i nisam prodao niti jednu dionicu. Još je puno potencijala ostalo u njoj i iskreno ulascima i izlascima si samo smanjujete % povrata.

   • Kada se prisjećamo slavne prošlosti,i ja sam otišao pogledati prvu kupnju Korfa, 25.02,11 po 55kn a kasnije je bilo i po 47kn.
    Sada kada pogledam, zaista nevjerojatan pravocrtan rast nakon toga.

 2. A ima li kakvih novih saznanja o odnosu VLHO : KORF, naime rast cijene VLHO-a u zadnjih godinu dana npr. ne prati u potpunosti rast cijene KORF-a, odnosno raste sporije, a kako kažete VLHO je praktički vlasnik „samo“ KORF-a pa bi morao rasti bar jednako + ima još Valamar hoteli i ljetovališta te neka zemljišta, na likvidnost možda ide neka premija ali svejedno…

 3. Ja sam mislio tamo krajem 10 mj. kad budu objavljeni rezultati per 30.09. al očito će prije. Mogao bi i Vupik tada biti opako blizu..

  • Ja pak mislim da će se to dogoditi čim dođe prvi značajniji ‘flow’ iz inozemstva u RH, a šanse su sve veće čim više strane burze rastu, a mi duže u EU. Da ste Vi vanjski fond manager zar Vam ne bi bio KORF jedna od prvih meta? Ako je
   – turizam naša najznačajnija gospodarska grana
   – k tome jedina koja posluje odlično
   – ako ovo odličan asset play, koji k tome i operativno posluje izvanredno
   – ako je ovo najveća hrtvaska turistička tvrtka i, k tome, uvjerljivo najinvestabilnija (što se tiče likvidnosti, free floata, standarada izvještaavanja)
   – k tome ‘dionice godine’ prošle godine
   da li bi ona bilo visoko na Vašoj listi želja?

   A na žalost, na ovim razinama cijena nema previše likvidnosti, ona će se morati potražiti malkice više. Mislim da bi se nešto moglo pronaći oko 160, a onda je 170 već tu negdje. A to je cijena HT.

 4. Ovo pitanje je zato što sam još zelen u svijetu dionica, a ne zato jer sumnjam u analize cijenjene gospode na blogu te sam zainteresiran za ulaganje u turistički sektor. Zanima me zašto KORF po sadašnjoj cijeni u odnosu na standardne pokazatelje nije preskup i na koje pokazatelje i podatke se treba koncetrirati u procjeni dionica iz turističkog sektora te neke kvalitetne izvore informacija. Shvaćam ako pitanje nije baš pametno, ali eto, zanimalo me pa sam mislio da bi ovdje mogao dobiti kvalitetan odgovor. Unaprijed hvala na eventualnim informacijama 🙂

  • Ovo niže sam napisao prije dvije godine, to je valuacija koja ide ‘najdublje’ do razine biznisa. Vjerujem da bi temeljita procjena sada bila dosta bolja jer smo razvili prilično novih kapaciteta, ali i prihodi i profitabilnost po smještajnoj jedinici se znatno popravila, tako da bi trebalo ispraviti ‘vrijednost po smještajnoj jedinici’:

   + + + +

   Alternativna valuacija.

   Ovo sam otprilike zapisao, ali mislim da su brojke tu-negdje. Grupa ima preko 11.000 kreveta u hotelima, te još oko 5.000 u apartmanima, te oko 8.000 jedinica u kampovima. Ovo dalje se bazira na podacima koje sam popabirčio, nisu pouzdani (nadam se da ću imati u toku dana pouzdanije, pa svratite opet, bit će u nekom od komentara). Stoga vas molim da ovo ne prihvaćate zdravo za gotovo, te da za sve moguće investicijske odluke napravite sami svoje kalkulacije ili se posavjetujete s nekim tko zna.

   Ako sam dobro razumio na konferenciji o turizmu (nedavno u Punta skali), za 4* ulaganje po sobi u u RH rangu 60-80k eura je isplativo, ako se hotelima dobro upravlja (cijene, popunjenost, troškovi itd.). Koliko mi se čini, Valamar solidno upravlja našim hotelima.

   – Pa recimo da je za naš prosječni hotel ta vrijednost 65k, u gornjem smislu, tj. isplativnosti s aspekta povrata na investiciju, tj. da je neto sadašnja vrijednost očekivanog toka novca tolika ili veća (većina su novi i nedavno obnovljeni hoteli).
   – Recimo da je OK vrijednost za 3* 35-55k i da naši ‘vrijede’ u prosjeku 50k
   – Recimo da soba u prosjeku ima dva kreveta i da je od gornjeg broja 40% u 4*, a 60% u 3*

   To bi značilo nekih 2.200 soba u 4* i 3.300 soba u 3*. Prema gornjim pretpostavkama to bi bilo nekih 308 mil. eura.

   Recimo da su apartmani u prosjeku 4 osobe po apartmanu, što bi značilo nekih 1.250 apartmana. Pretpostavimo da je vrijednost apartmana kao u sobi hotela s 4*. To je dodatnih 80 mil. eura.

   Mjesta u kampovima ima oko 8.500 (pod čime se podrazumijeva tri puta toliko ‘ležajeva’) i recimo da mjesto u kampu ‘vrijedi’ (s obzirom na tokove novca koje generira) svega 7k eura. To je dodatnih 59,5.

   Ukupno je to oko 450 mil. eura.

   Kako imamo oko 100 mil. eura dugoročnog duga (konsolidirano), a kratkotrajne obaveze i imovina su slični, možemo zaključiti da je neto vrijednost tog biznisa nekih 350 mil. eura

   U RIVP, direktno i kroz Bastion, imamo nekih 70,75%, nešto je malo trezorskih dionica, a s obzirom da u HDBK imamo (skoro sve kroz RIVP, nešto malo direktno) oko 94,7%, recimo da u cijelom tom dijelu imamo ekonomski interes od nekih 69%.

   To bi značilo da je ovako izračunata vrijednost turističkog biznisa Dom Holdinga oko 240 mil. eura, odnosno oko 250 kuna po dionici (ne računajući trezorske) Dom Holdinga.

   Pretpostavimo li da je ostala neto imovina samog DH – nekonsolidirano (imovina-obaveze) oko 200 mil. kn, to bi bilo dodatnih oko 30 kn. po dionici, što bi značilo da je ovako procijenjena vrijednost dionice DH oko 280 kn po dionici.

   • Lijepo je ponovo i pregledno vidjeti potencijalni target za nas 🙂
    Apropo, ako ovako nastavi, postoji šansa da ćemo vidjeti sjecište HT i KORF još tijekom ljeta (ja sam cijenio tek najesen ili slijedeće godine!)

 5. Plus revalorizacija imovine koja bi se trebala napraviti ali postepeno.. Općenito da sam fond manager fokusirao bi se na podcijenjene dionice sa dobrom perspektivom tj. branšom. Naravno bez velikog duga. Čini mi se da je sa druge strane likvidnost Korfa mila majka prema likvidnosti recimo Vupika ili Arenaturista i ako dođe (a morat će doći) umjereni flow iz inozemstva bit će tu svašta – barem se meni tako čini..

   • Čak i da je pao broj noćenja i podbaci sezina u RH kakve to veze ima sa KORF ako njemu poraste broj noćenja i dobit što je uz kvalitetan menedzment realno za očekivati. Tako je primjerice prošle godine KORF ostvario dvostruko veći rast broj noćenja od prosjeka RH. Valjda KORF moze biti puno bolji od prosjeka, pogotovo kad se u prosjeku računa i nisko profitabilni apartmanski smještaj i drzavne turističke kompanije treće klase.

  • Ja samo znam da mi u zadnjih cca mjesec dana iskacu Valamar Hotels google adsi na svakom, ali baš svakom sajtu. E sad, za investicijskog laika poput mene, taman da neznam ništa o multiplama, bookovima i common sensu, samo ta spoznaja bi po meni bila jasan signal. Za što? Pa procjenimo sami 🙂

  • Pa ako i bude neki sitni pad dolazaka i noćenja, to se neće odraziti na RDG hotelskih kuća (naravno ako su dobro i racionalno vođene) jer smanjenjem PDV sa 25 na 10%. prihodima u korist ide 15%. koje nisu ranije imali.

 6. Pozdrav Nenade,na temelju analize( koja će biti poboljšana sa višim standardima u idućim godinama)od prije 2 godine dionica ima prostora za rast cc.100%!.Mene isto tako zanima ako imaš podatke po kojim parametrima su se vršila preuzimanja na burzi u turizmu i prehrambenom sektoru(ipkk)?Hvala.

 7. @nbakic
  moze jedno misljenje ako vam se da tipkati.
  Ovo za autoceste…
  jesam ja u krivu sto mislim da je to primarno jedan nacin dizanja kredita za vlast?
  Aka oni ce dati koncesionaru monopol da oguli vozace mnogo vise nego sto bi bilo realno samo da mogu dobiti vise love trenutno, dakle u biti vozaci ce otplacivati kredit koji je dignula vlada.
  Nadam se da je jasno sto hocu reci ( svaka slicnost sa prodajom/garancijom monopola HTu je slucajna 😛 )

  Pitam jer se svi koncentriranu na NASE ili u manjem slucaju na to da je privatno vlasnistvo ucinkovitije… do nisam vidio ne netko to tome govori kao o jos jednom zaduzivanju..

  • Mene iskreno ne zanima čije će biti autoceste ako kao tvrtka raditi profitabilno i puniti proračun. Očito NAŠE neće biti jer smo mi dokazali da ne znamo time upravljati (premalo prihoda, previše zaposlenih, prevelike plaće, ostala prava i povlastice, prenetransparetno trošenje love, itd). To što će morati otpustiti pola radnika kojih je dokazano previše, uopće me nije briga, niti ih mi je žao. A da će cestarina biti skuplja, čak mislim naprotiv, da će privatni koncesionar naći načina da motivira čim više vozača da se voze autocestama, jer to mu je na kraju u interesu, zar ne ?

  • Ako dođe Marčinko, to je širenje interesa A. Todorića na Petrokemiju.
   Poslan je u ovu čudnu agenciju za istraživanje ruda i gubljenje vremena iz PIK-a Vrbovec (Agrokor) i sad je vrijeme za idući potez…

   • Mislim da gledate zavjeru gdje je nema. Inače, meni bi bilo drago da se osnaži suradnja AGrokora i Petrokemije, ako se dobro sjećam sa zadnje skupštine, Agrokor (na žalost) je sada znatno manji kupac (ako uopće) nego prije.

   • … a i kao što je rekao jedan pametan čovjek, PTKM stvarno ne bi trebala biti jako komplicirana za vođenje. Sve potencijalne sinergije sa VPIK i slično bi meni kao udjelničaru (nije nagovor na kupnju ili prodaju) bile sasvim simpatične.

 8. Znate li možda kada je, i da li je uopće bila slupština VLHO?
  Nigdje ne mogu naći apsolutno nikakvu informaciju, jel moguće da nije bila i da neće biti?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.