DDJH

Dokapitalizacija ĐĐ i općenito o izdanjima dionica

Zanimljivo: Elementarno je da je glavna funkcija sekundarnog trgovanja dionicama (prodaja jednih vlasnika drugima) zapravo likvidnost i određivanje cijene za primarno trgovanje, tj. izdavanje novog kapitala. Sekundardno trgovanje u stvari je u funkciji primarnoga. Kod ‘nas’ se to tako ne gleda, pa je,
– s jedne strane, ulaganje u produktivnu imovinu, koja jedina od glavnih investicijskih klasa može biti okosnica svakog štedno-investicijskog portfelja (=dionice) razumljeno uglavnom kao ‘špekulacija’
– s druge, ne vide se potencijali koji za tvrtke slijede iz razvijenog tržišta kapitala.

Ako se dobro sjećam, razvijanje tržišta kapitala je bio drugi najvažniji cilj mirovinske reforme, a to je zaista vrlo važan cilj. Tvrtke koje imaju pristup tržita kapitala, prvenstveno kroz izdavanje dionica, mogu brže i bolje rasti nego one čije je financiranje ovisno isključivo o bankama. Korak dalje, KAD bi naša starp-up scena imala neku supstancu, čak ni onda od nje ne bi bilo skoro ništa upravo zbog nerazvijenog tržišta kapitala. Naime, mogućnost IPO je glavni ‘mamac’ VC fondovima za ulaz u perspektivni start-up, prodaja strateškom ulagaču je tek druga (daleko manje atraktivna). A IPO nije moguć na ovako nerazvijenom tržištu. Jasno, u slučaju naše start-up scene ovo je samo teorijska ograda jer su prepreke poput skromnih resursa svih vrsta, nemogućnost skalabilnosti, loši poslovni i pravni uvjeti, nerazvijenost cijelog eko-sustava već i ranije presudne prepreke (da su Laryy i Sergey nekim čudom ‘smislili’ Google u RH, on bi propao još u embrio fazi).

U tom kontekstu, čini mi se da je u sjeni prošla jučerašnja najava, ili rekao bih ‘indikacija najave’ dokapitalizacije ĐĐH (DDJH). Priznajem, i sam sam površno preletio poziv na GS u kojem sam uočio samo točku 12 – predloženo smanjenje nominale na 80 kn, što je u zadnje vrijeme uglavnom bila indicija za upis kapitala (doduše u situaciji kad glavni kandidati imaju stanovitu pregovaračka snagu, pa vode priču k relativno nižim upisnim cijenama, zadnji primjeri su PTKM, PODR, DLKV, ULJN ako se ne varam).

Međutim, u točki 13 (Izmjene Statuta) predlaže se i

ddjh dokapitalizacija

Koliko mi se čini u zadnjim primjerima, do sada se nije dogodilo da se smanjuje temeljni kapital i ovako indicira dokapitalizacija, a da se ona ne dogodi (jasno, u razmatranje uzimam i još nerealizirane slučajeve PTKM i PODR koji se tek trebaju dogoditi, ali mislim da su izvjesni), naime da već nema poodmaklih razgovora sa zainteresiranim stranama. S time da se ovdje trebamo podsjetiti i jedinog primjera kad je dokapitalizacija bila najvljena iznad tržišne cijene, Ledo na 8.000 kn, pri čemu je cijena do upisa porasla 8.000. Uočite da bi i uz planirani izdani broj dionica i tržišnu cijenu od 80 kn, tržišna kapitalizacija DDJH porasla na preko 300 mil. kn (ne znam da li još uvijek vrijedi taj limit za ulaganja OMF-ova, ali eto za svaki slučaj).

Što se poslovanja ĐĐ tiče, jasno da je kratkoročno najvažniji element posao u Kuvajtu, za koji, kako sam pisao, postoje realne šanse. Ne znam o kojem se broju vozila radi, ali svakako se to mjeri u stotinama, što potencijalni posao vrednuje već u zoni pola milijarde eura. Time bi ovaj posao bio valjda najveći koja je ikoja hrvatska tvrtka ugovorila igdje, a s obzirom na način suradnje s Kongsbergom (o čemu je uprava davala izjave, naime da je ĐĐ samostalan u određivanju svojih profitnih marži), vjerujem i prilično profitabilan. Jasno, ovakav posao bio bi snažan indikator i za iduće slične, te bi u tom slučaju trenutna valuacija bila (kako mi se čini) smiješna. Ovakav posao bi, s druge strane, zahtijevao i veći obrtni kapital. Dokapitalizacija od 130 mil. kn znači i veći potencijal zaduživanja, pa bi to valjda bilo dovoljno. Ovdje možemo vidjeti da već sada ĐĐ može proizvoditi dvostruko nego sada Patria BOV-ova (dakle, oko 100 godišnje).

U tom slučaju – koliko vidim, ta je fraza postala dosta popularna – ova bi dionica mogla biti ‘novi KORF’ s ogromnim potencijalima rasta.

U drugom slučaju, čak i ako ne dobije postao u Kuvajtu, mislim da je realno očekivati neki drugi sličan posao, uzevši u obzir zaista kompetentnu kombinaciju Patria+Kongsberg.

Jasno, takav razvoj događaju bi vjerojatno odveo ĐĐ na novu trajektoriju što se tiče proizvodnih programa i moguće rezultiralo novim uspješicama.

U ostaktu, svejedno ostaje trenutno poslovanje koje je na razmeđu ‘bread and butter’ i ‘nedovoljno’, pogotovo jer još nije krenuo najavljeni investicijski ciklus. Međutim

No, razumno je smatrati da država, uz očito veliku želju naše Vlade da se pohvali ovim ili onim uspjesima, nema puno potencijalnih tvrtki ili projekata na koje se može ‘kladiti’, ĐĐH može smatrati jednim od njih. Ova dokapitalizacija bi, ćak i da ĐĐ ne dobije posao u Kuvajtu, omogućila redovno poslovanje tvrtke do iduće prilike za ‘razvijanje krila’ ili naprosto ubrzanje u redovnom poslovanju.

Zanimljiva je i ‘reakcija’ tržišta kapitala na tu jučerašnju vijest. S jedne strane imamo zaista čudno izvještavanje naših medija koji su prenijeli samo vijest o ‘smanjenju kapitala’ bez navedene stvari o dokapitalizaciji (ja ne moram imati vremena ili fokusa na praćenje svih vijesti, ali mediji od toga žive, to im je profesija?!), te i dalje nedostatka likvidnosti koji ne omogućava ‘price discovery’ u realnom vremenu – jedan ili dva prodavača na skoro svakoj dionici mogu oboriti cijenu za 10% ili čak 20% (primjer PTKM koja se do prije par dana zbor prilično malog ‘overehanga’ tržila na 195, a jučer završila na 215 – ako vas zanima tko je prodava, mislim da je sve prilično jasno u knjizi dionica). Razmjere neefikasnosti tržišta možete vidjeti također i na primjeru KORF koji je još prije malo više od 2 1/2 godine bio na 30 kn.

A propos KORF, zanimljivo stjecanje najvećeg dioničara (Valamar grupa – VLHO) koji je jučer izronio s 42.083 komada više – ili je od ‘skrbnički HITA’ kupio sve to to, ili je taj, u zadnje vrijeme vrlo aktivni račun, na kupnji bio on sam. U oba slučaja vrlo zanimljivo 🙂

Da se vratimo na prikupljanje kapitala na tržištu. Možda najuspješniji takav primjer je AD Plastik, za kojega sad znamo da je (od velikih) vjerojatno naša najbolja proizvodna tvrtka. U pravom trenutku je AD Plastik primio novi kapital, preko 300 mil. kn, upravo s obzirom na cijenu na burzi, ako se sjećam, točno tako je i glasio algoritam. Pri tome je upisnik bio ozbiljan investitor kojeg se zasigurno nije moglo ‘zavaljati’ neozbiljnom cijenom. Zaista, ADPL je jedna od rijetkih dionica koja nikad nije bila ozbiljno precijenjena, ako uopće, pogledajte:

ADPL cijena

Pri tome treba uzeti u obzir da je globalna kriza zaista šokirala automobilsku industriju, tako da je i ADPL bila vraćena 2-3 koraka unazad (‘čovječe ne ljuti se!’), pa u tom smislu treba gledati tadašnjih 250 mil. kn u dokapitalizaciji. Isto tako je istina da bi, da nije bilo dokapitalizacije i novih 300 mil. kn na računu, AD Plastik lako moguće prošao vrlo loše kroz tu krizu.

No, općenito, ako pogledate do sada, pravih prilika za pribavu kapitala na tržištima kapitala je u stvari bilo malo. U godinama prije velikog rasta, mislim da je to napravila samo (tadašnja) Dalmatinska banka. U godinama velikog rasta, cijene na burzi većine dionica su toliko rasle i postale za većinu dionica vrlo apsurdne, a insideri bili zabvaljeni prvenstveno kapitalizacijom svojih udjela (sjetimo se tu slučaja blok trgovine dionicama Ingre po 55.000 kn), da za skoro sve dionice to nije imalo smisla (uz rijetke iznimke, kao ADPL). U godinama pada, kako je on bio brutalan i kaotičan, naravno to nije imalo previše smisla. U međuvremenu, neke su prilike propuštene (VIRO, za kojeg navodno oko 300 kn nije bilo interesa?!) neke manje-više promašene (LKPC – koji godinu i pol dana još uglavnom nije uložila sredstva iz dokapitalizacije po 850 kn – cijena je sada ispod 550 kn, a tvrtka je u međuvremenu ostvarila poprilične gubitke).

A sada, pri ovim cijenama i perspektivama, tržište kao da je našlo ‘sweet spot’. Onako malo otužno, u tvrtkama koje ipak ne stoje bajno, ali ipak imaju perspektivu. Nažalost, malo je tvrtki u sastavu Crobexa za koje dokapitalizacija ima smisla (neke su cash-cow, kao HT ili ADRS pa im ne treba novac, neke su bazirane na uslugama, ne treba im veliki kapital, kao ERNT, neke su neperspektivne … ).

Zanimljivo, općenito je na razvijenim tržištima, iako je sekundarno trgovanje u funkciji primarnog, možda 99% svog trgovanja je sekundarno. Na hrvatskom sada, uz LEDO, uz nadamo se PODR, PTKM i DDJH, udjel primarnog trgovanja u ukupnom bit će znatno veći, možda 10% ili čak 20%. Vjerujem da to govori o nerazvijenosti sekundardnog trgovanja trišta kapitala. Te nerazvijenost pak ‘ogađuje’ i odraz je ‘ogađivanja’ tržišta kapitala (sjetimo se kako je o dionicama pisao npr. Poslovni u razdoblju 2009.-2011., upravo kad su bile najbolje prilike na tržištu kapitala za dugoročna nešpekulativna ulaganja, a njima je valjda u svakom drugom naslovu s tržišta kapitala bila MGMA ili INGR, uz općenito navlačenje da ‘svijet propada’), ali ujedno pruža velike prilike racionalnim investitorima.

Napomena: Uočite da imam dionice DDJH i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju ili držanje istih.

Kategorije:DDJH, Uncategorized

277 replies »

 1. Možete li mi malo pojasniti dokap (povečanje temeljnog kapitala) koji je izglasala skupština IPKK.

  Glavna Skupština je prihvatila informaciju o povećanju temeljnog kapitala Tvornica šećera Osijek d.o.o. sa iznosa 100.000.000 HRK za iznos 84.972.600 HRK na iznos 184.972.600 HRK reinvestiranjem dobiti.
  Dana je suglasnost na unos nekretnina u protuvrijednosti 6.293.256,36 EUR i prava vezanih uz nekretnine u protuvrijednosti 2.820.649,12 EUR, u vlasništvu Društva, smještenih u zajedničkom tvorničkom krugu s tvornicom šećera u kapital Tvornice šećera Osijek d.o.o.

  Click to access DNtv4ZKGd1FetNeeEUsEAw==.pdf

 2. Kad se već priča o efikasnosti tržišta, može li netko prokomentirati ovo:

  http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/274148/Brokere-na-burzama-zamijenili-roboti.html

  Ako algoritmi reguliraju tok novca (ogromnog novca) to mora da je super efikasno tržište?

  Kaže:” Jedna od najvećih nezgoda dogodila se 2010. na njujorškoj burzi kada se sustav srušio na par minuta i vratio se sam od sebe.” Da li je ovo neka vrsta monetarnog terorizma?

  U konačnici se spominju manipulacije. Tko može komentirati ovo i isporediti s našom stvarošću na hrvatskom tržištu?

 3. Lijep pregled.

  Što se tiče DDJH, nadam se da će u dokapitalizaciji (i to većim dijelom) sudjelovati Kongsberg i/ili Patria. U biti, mislim da se to i pokreće zbog ulaska strateškog partnera u vlasničku strukturu. To bi bio pun pogodak, tako bi i strateškom partneru bilo zapravo svejedno gdje će se proizvoditi BOV-ovi (u Finskoj ili Hrvatskoj) jer će biti i djelomični vlasnik Đure i tako sudjelovati u dobiti. Tada bi samo gledali gdje mogu proizvesti što više, što brže i sa što manje troškova. Mislim da je onda DDJH tu svakako u prednosti od njihovih domicilnih pogona.
  S druge strane, tada bi i pritisak na Upravi Đure bio veći u pogledu efikasnosti poslovanja jer je jasno da bi strateški partneri na tome inzistirali.

 4. @nbakic
  mozete objasniti ovo:
  ” Naime, mogućnost IPO je glavni ‘mamac’ VC fondovima za ulaz u perspektivni start-up, prodaja strateškom ulagaču je tek druga (daleko manje atraktivna)”
  dakle sto to cini IPO neke firme koja vrijedi X i imate udjel u njoj boljim od recimo imanja udjela u firmi koja vrijedi X… na stranu bubble IPO ala FB i Zynga…
  da li je stvar u tome da VC generalno nemaju dovoljno love da prate rast troskova startupa ili … ?

  • Naprosto je to tako, iz više razloga. Preferencijalni ‘exit’ je uvjerljivo kroz IPO. Ponekad imate i prodaju strateškom ulagaču kao jako dobru opciju, ali ni one uglavnom ne bi bile po tako atraktivnim valuacijama da nema mogućnosti IPO-a. Poduzetnički / start-up ekosustav u kojem su razvijena tržišta kapitala je naprosto puno jači nego u nerazvijenima. Naravno, kako rekoh, ovo kod nas nije bitno jer su druge prepreke daleko značajnije.

  • Potpisan je ugovor za Hž-om!?

   Zanima me da li su razgovori odmakli u suradnji sa Azerbajdžanom!?
   http://www.poslovni.hr/hrvatska/azerbajdzan-daje-plin-za-vagone-akovica-uljanikove-brodove-i-ledov-sladoled-233642
   …Đuro Đaković je pred zaključenjem ugovora o otvaranju tvornice u Azerbajdžanu. Kako je Poslovnom dnevniku potvđeno u tom holdingu, riječ je o dvama projektima: suradnji u gradnji željezničkih vagona i o joint-venture projektu gradnje tvornice istih vagona u partnerstvu s državnim željeznicama Azerbajdžana. Pregovori su, dodaju naši sugovornici, u poodmakloj fazi, a osigurat će Đuri Đakoviću poslove vrijedne desetke milijuna eura
   Uprava Đure čini mi se da je dosta “zakopčana” u davanju informacija.
   Sad da li je to dobro ili ne …

 5. Eksplodirala je atomska bomba i uništila sve pogone Đure Đakovića i istovremeno su im otkazani svi ugovori??? Prodavati po 57 kn, a javna je informacija da se priprema dokapitalizacija po 80 kn? To može samo luđak.

  • Ne bih znao … možda se prevrnuo BOV na testiranju u Kuvajtu 🙂
   A možda nekima treba novca za dokup Ingre i Dalekovoda, tko će ga znati.

  • Što je najbolje, upravo bi trebalo biti pri kraju, ili je upravo završeno testiranje u Kuvajtu, koje može biti radikalan preokret u poslovanju kompanije (a ako ne bude taj deal, dobre su šanse za neki drugi u budućnosti jer je proizvod krajnje konkurentan) – u DDJH se, naravno, ne ‘kladimo’ na tekuće operativno poslovanje u drugim segmentima. Znači ništa se nije značajno promjenilo u odnosu na prije 2-3 mjeseca. Mislim da se radi o ‘momonetum’ trejdanju ‘pada, pa će sigurno još’. Nadam se da ćemo uskoro saznati informacije iz Kuvajta.

   • Negdje sam pročitao info da je AUDIO ‘otpustio’ – što bi se reklo dao braniteljima (fondu) cca 17.000 komada dionica, pa onda ne treba čuditi rasprodaja, njihova logika je ionako oduvijek daj što daš, a sakupljači to koriste i jeftino kupuju …. tako da kad se ispuca ta količina, plus oni koji odmah kad krene stampedo rasprodaju, smiriti će se i ta rasprodaja …..

 6. Đuro je sad poprilično preprodan tako da bi vijesti iz Kuvajta mogle dobrano “podići”temperaturu ili kao što ste i sami rekli ovaj proizvod od Đure je vrlo kvalitetan i konkurentan na svim tržištima svijeta.Sa dokapitalizacijom kao i mogućim povečanjem temeljnog kapitala nastao bi povoljan trenutak da se krene i u privatizaciju koja mi izgleda da bi mogla proći bezbolnije nego kao kod petrice gdje se formirao “pokret otpora”.

  • Zvuči dobro, a vjeurjem da bio dio proizvodnje dobio i ĐĐ da ovo uspije. To je onaj natječaj u koji se blentavo gurao Alan, a Patria je htjela samostalno pregovarati.

   • Danas imamo ovu važnu vijest http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/morh-placa-10-milijuna-kuna-za-remont-cetiri-tenka-m-84-251753.
    Naravno, ne radi se tu o 10 mil. kn vrijednom poslu, nego o tome što taj posao znači, pogotovo kad se čita vijest u potpunosti i izjava ministra Kotromanovića.

    Meni se čini kao da se radi o:
    a) Održavanju kompetencija, važno i za moguće remontne poslove tenkova M84, ali i implementacija Kongsbergovih stanica na Patrijina vozila jer se u svojoj složenosti to već primiče složenosti tenka.
    b) Referencama za druge poslove.

    Ne mislim da bi država ulazila u ovo i još davala ovakve izjave da ĐĐ nema izglednih poslova u vojnom segmentu.

    • Mislili ste na ovaj današnji članak? http://www.tacticalreport.com/view_news/UAE_8x8_tender:_Nexter_v_s_Patria/3584
     Znači, od početnih 10 imena, izbor je sužen na Patriu i Nexter.
     Koliko mogu zaključiti ovako malo čitajući, Patrijino vozilo je bolje (vjerojatno i najbolje na svijetu u svojim kategorijama), ali Francuzi žestoku lobiraju za svoje.

     Piše li ikakav okvirni datum za konačnu odluku? Budući da je princ prije 15-ak dana zatražio bolje ponude od ovo dvoje, do konačne odluke, pretpostavljam, neće proći dugo.

    • Ne znam jeste li i Vi kupili izvještaj, ali u njemu nedvosmisleno kaže da je
     – Patria apsolutni favorit vojske, tj. onih koji će ju koristiti
     – da Nexter može dobiti jedino politčikim shemama
     – ali da je ‘činjenica’ da Šeik neće dati previše važnosti tome, nego da želi najbolje za vojsku
     – te da ostali ponuđači nemaju šanse

     Meni se ovo čini kao odlična vijest, jer ne samo da vjeurujem da od tih 600 nešto mora zapasti i ĐĐ, nego bi to značilo i jaku pobjedu za Patria BOV kao takav, tj. pokazalo tko ima najbolju ponudu. Uzmemo li u obzir da je u tenderu bio i General Dynamics sa svojom Piranhom (http://www.tacticalreport.com/view_news/UAE:_VBCI_Piranha_and_tender_for_armored_vehicles/2766), a da ovi nisu ni ušli u najužu konkurenciju, mislim da to puno govori i za Kuvajt, gdje je jako bitna stvar Kongsbergova stanica, za koju vjerujem da je osim Patrije / Đure ima samo GD (Piranha): http://www.kongsberg.com/en/kps/news/2010/june/2306_eurosatory_2010_protector_mc_rws/.

     Kako ovaj Piranha nije ušao ni u uži izbor u UAE, a ima i inače slavnih trenutaka kao ovaj http://www.youtube.com/watch?v=hE-F8rvVFH0, te kako mi se čini da Piranha 8×8 još nigdje nije prodana (naime ovdje nije navedeno http://en.wikipedia.org/wiki/Mowag_Piranha), mislim da se ovdje razvija vrlo jaka igra za ĐĐ!

     Ako na koncu ĐĐ dobije Kuvajt (što bi zaista bilo senzacionalno!), moći će se reći ‘all the evidence was in plain sight!’.

    • Naravno, ovdje govorimo o vjerojatnostima. Ali vjerujem da će i ĐĐ biti ono što je bio KORF, koji je, kad sam počeo ulagati u njega bio prezrena dionica, kako od strane špekulantića, tako i još više od strane ‘industrije’, oni su se sprdali s njime i mojom investicijom u njega, i još su sami sebi izgledali sjajno i pametno. Kod KORF nije bila jednokratna stvar, ali je prijelomni trenutak, game changer, bio raskidanje ugovora s Epimom. Mislim da bi dobijanje bilo kojeg posla za Patriju ili za ĐĐ za BOV-ove bio također prijelomni trenutak, s time da imamo više prilika. Najrpije ovo u UAE, zatim imamo Kuvajt, zatim će sigurno biti još prilika. U tom trenutku mislim da trenutna operativna izveba ostatka biznisa postaje nevažna.

    • Nisam kupio, ali dalo se zaključiti iz dostupnih informacija. Recimo ovdje kažu da francuska diplomacija pokušava uvjeriti princa da posao daju Nexteru: http://www.tacticalreport.com/view_news/UAE_France_and_8x8_vehicle_deal/3498.
     Ali ako kažu da princ zbilja želi ono što je najbolje za vojsku, Patria će biti pobjednik.
     No, tko god da dobije, pročitao sam da će se i jedna njihova firma morati uključiti u izdradu BOV-ova. Kako je ipak potrebno određeno vrijeme da se tvornica opremi i ljudi obuče, a ima tu posla mašala (600 komada), logično je i da Đuro odradi dio.

     Zanimljivo je kako je General Dynamic ispao iz utrke. Ako je istina da samo on, uz Patriu, ima Kongsbergove stanice, onda je zbilja Đurino vozilo veliki favorit za Kuvajt.

    • Ne možemo biti sigurni da samo oni imaju Kongsberg, ali nisam vidio nikakvu drugu vijest. A ne bi ni bilo logično da itko dreugi ima. Jer je ta stanica aspolutni lider u kategoriji (štoviše, definira tu kategoriju, prvi su i koliko znam za sada jedini u 30mm), dakle nisu ‘posvuduša’, a GD-u naprosto moraju dati jer su im ovi valjda najveći poslovni partner.

    • I još bih dodao da je naročito zanimljiv cijeli razvoj događaja (trend). Naime,
     – prema ovome http://www.tacticalreport.com/view_news/UAE:_VBCI_Piranha_and_tender_for_armored_vehicles/2766 još prije malo više od godinu dana su u prva dva bili GD (Piranha) i Nexter, a Patria nije bila u užem izboru
     – zatim su prije malo manje od mjesec dana u igri bila tri: Patria, Nexter i Arma: http://www.tacticalreport.com/view_news/UAE_8x8_tender:_Patria_AMV_v_s_VBCI/3554
     – zanimljivo, sada tvrde da je Patria apsolutni favorit (osim što se tiče tog francuskog političkog naguravanja, ali ne vidim da bi oni tu trebali biti nešto preutjecajni)

  • To je odlično za cijelu kategoriju, neovisno o tome tko su ‘favoriti’ u početku (vidjeli smo i za UAE da Patrija nije bila uopće izgledna u početku, a sada je glavni favorit). Jer u svakom slučaju povećava tržište za najbolja vozila, čiji proizvođači imaju više prilika i stoga manje kompetitivni. K tome, nemaju ni toliko kapaciteta, dakle kao i inače, čim više kupaca to bolje za sve ponuđače u cijeloj kategoriji. Odlična je stvar da kako znamo (prema izjavama Patria CEO u VL) da ĐĐ može lako povećati već sada svoj kapacitet na dvostruko od sadašnjeg (dakle 8 na mjesec).

 7. Mislim da je samo pitanje dana/mjeseca kada će Patrija/DDJH pobijediti na nekom natječaju. Puno natječaja je raspisano a kvalitetu imaju…a onda je to totalni game changer za cijelu grupu.

  • to je jedan od razloga zbog čega se ne vidi svjetlo na kraju tunela, i zašto imamo tk kakvog imamo, nema tu normalnosti a kamoli nekog zdravog rasta još neko vrijeme…da nema g. bakiča crobex bi bio troznamenkast, samo se može njemu možemo zahvaliti, da ga još nisu potpuno srušili socialkomufašisti, kako bi svi bili jednaki,…jedino bi NAŠI imali “MALO VIŠE”…

 8. Natječaj za remont T84 pa sada natječaji za BOV, koliko to sve u toj branši traje?
  Mnogo je ratova u međuvremenu počelo i završilo a pokoji ponuđač bi lako mogao nestati s lica zemlje.
  Imaju li ti koji raspisuju takve natječaje, uopće želju da sklope kakav posao ili im sve to dođe kao malo razonode?

  • Koliko sam pratio do sada, vijesti su bile da je Patria bila neosporno bolja i jeftinija od konkurencije. Naravno da je moguće da su išli i preliminarno podmazivati za ‘pošteno suđenje’, jasno teško je išta prejudicirati u ovom slučaju. Za poslove u arapskom svijetu ne mislim da je ovo problem, naime afera je već buktila jako u Sloveniji već jako, a Patrija je svejedno ušla u najuži izbor u UAE i također u Kuvajtu.

  • Zanimljivo, izostali su komentari na ovakvu vijest! Presjednik uprave DDJH izjavi da je završeno testiranje u Kuvajtu, da su zadovoljni s rezultatima testiranja i da u skorije vrijeme očekuju konkretne korake od strane Kuvajta. Meni se ovo čini kao vrlo značajna vijest, nadam se da je DDJH vrlo blizu sklapanju vjerojatno najvećeg izvoznog posla u HR uopće.

   • Evo nam i novog ‘intelligencea’ s terena: http://members.tacticalreport.com/view_news/UAE_France_Nexter_and_8x8_tender_974/3607

    Prema njemu, dvije važne stvari: da je tender sada 700, a ne 600 AMV.
    Te da se Francuzi trude kao da rade zadnji (čini se kao ono što se obično naziva ‘očajnički’) pokušaj kako bi preokrenuli stvari u zadnji čas:

    … However, Sheikh Mohammad keeps silence and does not say a word … As for Patria AMV, sources close to the General Headquarters of the UAE Armed Forces say that the Finnish side is still confident that it will win the tender, so it keeps silence and does not make any efforts to influence the Emirati decision.

 9. Koliko je realno očekivati da bi Patria dala dio poslova ĐĐ i da bi Đuro ispregovarao mogućnost da u tom eventualnom poslu nešto zaradi?

 10. http://www.morh.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=8673:sluzbeni-posjet-ministra-kotromanovica-republici-srbiji&catid=2&Itemid=119&lang=hr

  Ima li posjet ministra Kotromanovića Srbiji veze sa:
  http://www.mycity-military.com/Oklopna-tehnika/Modernizacija-kuvajtskih-M-84_112.html
  Vlada Kuvajta i Parlament Kuvajta su nedavno odobrili 19.000.000 KD (kuvajtskih dinara) ili oko 67.000.000 $ za remont tenkova M84 u Kuvajtu. Međunarodni tender je raspisan. U igri je nekoliko firmi iz bivše SFRJ, te američke, engleske i južno afričke firme koje se bave remontom ovakve tehnike. Ekipe se već okupljaju, sastavljaju, dogovaraju itd. Eppur si muove

  Za te pare nema modernizacije ili nešto slično. Samo remont. Neki su predstavnici stranih firmi koje bi mogle raditi taj posao ovih dana na terenu, bivšoj SFRJ, te dogovaraju poslove. Utvrđuju cijene koje bi ponudili na tenderu. Remont će se raditi na teritoriji Kuvajta.

  Ostali podatci nisu još za javnost.

  Vlado

  • To su sve vrlo ozbiljne stvari. Imamo tvrtku tržišne kapitalizacije oko 23 mil. eura, čiji je konzorcij (predvođen njom) vrlo ozbiljan, ako ne i vodeći u bidu za kuvajtski posao od 500 m. do 1 mlrd. eura (?), plus ovi poslovi koji se vrte u Đurinoj orbiti (ovaj remont, zatim Partrijin moguć, ili vjerojatan, deal u UAE, itd.).

   Možda sam subjektivan, jer imam značajnu poziciju u DDJH, ali ne razumijem investitore koji imaju disperzirani portfelj (a valjda je to jedini način kako na portfelj treba gledati) koji DDJH nemaju u portfelju, njegova cijena na burzi je s obzirom na ove mogućnosti zaista kao opcija (kupiš s očekivanje da ti sve propadne, a ako bude ‘puta nekoliko’, onda te ugodno iznenadi), s time da je bolje od opcije jer ima vječno trajanje). Naravno da je ovo vrlo rizična dionica (njen osnovni poslovni model je upitan, a poslovi u vojnom segmentu se ne moraju ostvariti), ali mislim da je potencijal u slučaju pozitivnog raspleta najveći od možda svih dionica na Zagrebačkoj burzi. Dakle, ovdje u slučaju pozitivnog rasplete i valuacije ‘puta 5’ ili ‘puta 10’ mi ne izgledaju nevjeroajtno (čak i odlični SLRS, ARNT, KORF ne vidim takve potencijale nego se za sada nadam samo ‘puta 2’ ili ‘puta 3’).

    • Sokolić ja ću ti odgovoriti kada neća nenad,mislim da petrokemija vrijedi puno više od današnjeg tk,ja je nemam iako sam na njoj fino zaradio ali nakon onih vikanja NAŠIH na tadašnjoj najavi privatizacije prodao sam je jer sam mislio da neće u privatizaciju barem pet godina a do tada sam mislio da će je NAŠI satrati do temelja,jednostavno sam je prodao iz revolta,međutim kao što vidite NAŠI su je satrali puno prije nego sam ja predviđao i sada su i oni za privatizaciju.Mislim da petrokemija ima ogroman potencijal,čak se mislim i kupiti iako u pravilu ne kupujem dionice koje sam prodao a ta čitava sapunica me toliko odbila od te dionice.Petrokemija je po meni i danas podcijenjena dionica jer se radi o industriji koju nije lako napraviti grenfield,treba imati kadrove i ljude koje petrokemija već ima i mislim ako se dobro pripremi privatizacija u kombinaciji sa dokapitalizacijom da je potencijal petrokemije ogroman.Naravno puno toga se mora poklopiti a najvažniji je taj strateški partner koji bi trebao ući u petrokemiju,ako u to uđe ozbiljan igrač iz te branše petrokemija ima veliku budućnost.Naravno ovo nije poziv ni za kupnju ni za prodaju nego neko moje razmišljanje a ja sam uvjeren da petrokemija danas radi cca 110 milijuna kuna dobiti kao 2011g kada je i najavljena privatizacija i kada su se na noge digli “klausi,horvati,nadežde” i ostali da nebi dokapitalizacija-privatizacija išla ispod 600-800 kn,možda ja griješim ali tako stvarno mislim,meni je zbog svega toga što sam naveo petrokemija i danas podcijenjena kompanija jer ona ne spada u red “normalnih industrija”,to su jako složeni procesi za početi iz nova,tu po meni njena najveća vrijednost a ne u trenutnim financijskim rezultatima i ako bude konkurencije na natječaju to bi mogla biti dobra priča kako za kutinu,državu,tako za dioničare i burzu općenito ali pričekajmo da vidimo što će se tu dogoditi…

    • Sorry, Sokolić, odgovorio sam ti i ja, sad vidim da nije prošao odgovor. Uglavnom ne bi trebalo biti pušing rođo, a najveća vrijednost ptkm je što uopće postoji. Cijena po kojoj se trenutno pazari je po cijeni starog željeza. Napisao sam da je problem ova glupava dokapitalizacija, jer država pustila mirovince za čik, a samu sebe previše razrijedila. Tu sad ima mali milijun kombinacija i u svakoj od njih, po mom mišljenju , nama malima bez veze izlaziti čak i uz premiju x2 ili 3 na sadašnju cijenu, pogotovo jer nema straha od istiskivanja. Po meni, dugoročno najpovoljnija solucija po nas male, da strateški uđe u vidu investicijske dokapitalizacije i tako nas razrijeđuje sve podjednako, a svi bi se namirili na porastu vrijednosti. Sumnjam da bi država pristala na to, jer treba lovu i političko opravdanje za privatizaciju, pa će vjerojatno ići nekakva kombinacija, i u fazama. Što god odlučili i napravili, jedino bitno je da se firmom konačno počne normalno upravljati i poslovati.

   • Nenade,
    kako komentirate transparentnost uprave ĐĐ!?
    Npr. završio je natječaj u Kuvajtu a nitko iz holdinga se nije očitovao o rezultatima testiranja, o šansama koje imamo da dobijemo taj posao.
    imamo samo kratki osvrt predsjednika uprave, ništa konkretno…
    http://limun.hr/main.aspx?id=961929&Page=1
    …U Kuvajtu je upravo završilo testiranje borbenih oklopnih vozila gdje smo bili u konkurenciji s 3 renomirana svjetska proizvođača. Zadovoljni smo s rezultatima testiranja i u skorije vrijeme očekujemo konkretne korake od strane Kuvajta.

    Da li je po vama ova zatvorenost informacija poželjna ili ne!?

    Zahvaljujem

    • Koliko vidim natječaj nije završen, nego je samo bilo testiranje. Vjerojatno je natječaj u kritičnoj fazi. Mislim da u ovakvim poslovima bi svako ekspliciranje od strane tvrtke koja sudjeluje nanijelo štetu izgledima tvrtke. Tako da je ovakva izjava maksimalno što možemo očekivati u razumnim okolnostima, a tumačim ju kao prilično pozitivnu.

  • Ovo je zaista važno!

   Zasigurno se radi o Kongsbergovim stanicama 30mm, i ovo je, koliko pratim, a skoro pa da sam siguran, prva takva implementacija igdje. Pri čemu Kongsberg definira klasu 30mm, nakon što je neosporni lider u 12,7mm, a Patria je najbolja u klasi.

   Znači na bilo kojem natječaju, kad se pojavi konzorcij ĐĐ+Kongsberg+Patria, ne radi se više o prototipu, nego o implementaciji, što je vrlo, vrlo važno.

   S time da stvar ne izgleda kao ovo na slici, to je bila samo provizorna instalacija za pokazno gađanje, ovako izgleda prava integracija: http://www.duro-dakovic.com/press_centar/novosti/durina_patria_amv_8x8_krenula_u_kuvajt.aspx

  • Začuđuje me taj intervju, ne vidim skoro nikakvog sadražaja u njemu koji bi zahtjevao takav intervju. Pogotovo jer je izašao s ogromnom fotografijom koja mi liči kao da je to u biti neki PR-aranžman (slika važnija od sadržaja u ovakvom intervjuu).

   Do sada sam stekao dojam da se ‘naš’ predsjednik uprave pokušava ponašati onako ‘direktorski’ u maniru starih direktora, znate ono … veliki, odrješiti autoritet, malo ili ‘malo’ apsolutistički, dozvoljavam da sam krivo doživio. Iako je ovo za njega neusporedivo veća pozicija nego je ikada prije imao, zadnje koliko vidim (osim angažmana u HUP) je bilo u Instrumentariji koja je mala firma i koja je poslovala jadno i u godini njegova odlaska (po mojim rezonima, ali možda griješim, ta godina bi također trebala pokazati njegove rezultate rada, praktički kolabirala u smislu da su gubici bili veći nego prihodi).

   U tom smislu očekivao bih veliku skromnost, a ne ‘direktorski’ nastup, pogotovo s obzirom na tip klijenata s kojima radimo i partnere koje imamo, vrlo vrlo osjetljive stvari. Uz takav ‘direktorski’ nastup bih povezao i ovakvo, po mom sudu, bezvezno davanje intervjua koje kao da služi građenju kulta ličnosti. Takav ‘direktorski’ nastup uz prekomjerno davanje intervjua (a sjetimo se ono kad je došao iz Norveške, pa ravno na dnevnik, da nas izvijesti o ugovoru za koju su očito zaslužni većinom neki drugi ljudi jer se na takvim stvarima dugo radi, i izlaze da Kongsbergova stanica košta i do 3 mil. eura – meni je to nevjerojatno, naprosto skandalozno da predsjednik uprave u ovakvoj branši o takvim stvarima izvještava u dnevniku?!).

   Kažem, naročito zbog naravi ovog poslovanja, i vrlo osjetljivih pregovora s kupcima i partrenima, ako sam dobro uočio da se radi o takvom nastupu, to bi moglo imati vrlo teške posljedice. Možda naprosto taj predsjednik uprave nije dorastao ovakvom poslu?

   Jasno, ne moram govoriti o začudnom plasiranju cjenovno osjetljivih informacija o ugorovorenm poslovima za 2014., čudi me da netko to još nije raportirao Hanfi?

   Ovo s vjetroelektranama ne razumijem, ako sam dobro razumio poticaji države se izmiču s tog područja, a on bi u vjetroelektrane, o čemu se tu radi? (http://www.seebiz.eu/umjesto-vjetroelektrana-teziste-poticaja-na-proizvodnji-struje-iz-biomase-bioplina-malih-he/ar-74789/)

   Također, koliko vidim, ove je godine osnovao tvrtku Kowlanatur j.d.o.o., kojoj je i direktor, koja je registrirana za sve i svašta, primjerice:

   Predmet poslovanja
   * Prerada i konzerviranje voća i povrća
   * Proizvodnja biljnih i životinjskih ulja i masti
   * Proizvodnja pića
   * Proizvodnja eteričnih ulja
   * Proizvodnja i promet vlastitih pomoćnih ljekovitih sredstava iz grupe pripravaka i čajeva i mješavine čajeva
   * Djelatnost proizvodnje i stavljanje na tržište predmeta opće uporabe
   * Savjetovanje s područja nutricionizma
   * Proizvodnja medicinskog proizvoda
   * Promet na veliko medicinskim proizvodima
   * Uvoz/izvoz medicinskih proizvoda

   Čini se da on ima podosta energije za bavljenje poslovima i izvan ĐĐ, ali meni se čini upravo suprotno. Možda je vrijeme da se malo odmori?

   • Zahvaljujem na Vašem odgovoru.
    G. Kovačeviću ovo nije prvi inetrvju gdje se razbacuje brojkama(miljunima).

    Osobno sam imao velika očekivanja što se tiče ĐĐ i njihovih rezultata u 2013. godini i za sad su ona debelo podbacila.
    Vjerujem da bi bilo koji dogovor u sektoru obrane bilo da se radi o oklopnim vozilima ili tenkovima promjenio naše mišljenje o Đurinoj upravi.
    Iskreno se nadam istom.

    Ako ne tražim previše molim Vas za Vaš komentar na današnje izjave kuvajtskog ministra?
    http://www.tacticalreport.com/view_news/Kuwait_Defence_Ministry_Patria_AMV_and_8x8_IFVs/3672

    Vidimo na primjeru natječaja za UAE da se ti natječaji znaju odužiti, Kakav je Vaš dojam. Zna li kuvajtska strana što želi ili je ovo tek početak “sapunice”!?

    Po izjavama g. Kovačevića testovi su prošli solidno…
    http://www.business.hr/kompanije/vlada-stvara-uvjete-ali-rast-gospodarstva-mora-donijeti-realni-sektor-i-uprave-tvrtki
    …U Kuvajtu je upravo završilo testiranje borbenih oklopnih vozila gdje smo bili u konkurenciji s 3 renomirana svjetska proizvođača. Zadovoljni smo s rezultatima testiranja i u skorije vrijeme očekujemo konkretne korake od strane Kuvajta.
    .
    Zahvaljujem!

    • Poštovani,

     1. Samu izjavu u njenoj supstanci ne bih komentirao (o formi kasnije), koji je Vaš komentar? Iako predlažem da ne komentiramo to ovdje, neka si svatko koga zanima kupi taj report, to je javna info ali košta, pa neka i Tactical Report nešto zaradi.

     2. Što se tiče tajminga, okolnosti su sljedeće:
     – Radi se o dvije mehanizirane brigade, znači vjerojatno negdje između 150 i 300 vozila po brigadi (reicmo, srednje velika talijanska brigada ima 230 vozila, a velika američka oko 300)

     Recimo da se radi o 400 vozila, da je cijena po vozilu oko 1,4 mil. eura, dolazimo do 560 mil. eura samo za vozila. Tu može biti i nekoliko desetaka (30-70?) autonomnih Kongsbergovih stanica, zajedno s integracijom je vjerojatno onda daljnjih 100-200 mil. eura; dolazimo do (da zaokružim) nekih 600-800 mil. eura; tome treba dodati i održavanje.

     – S obzirom na veličinu i osjetljivost posla, jasno da odluka neće biti donesena sutra, niti vjerojatno jako brzo, vjerojatno se radi o mjesecima (a pri tome mislim da nije 1-2 mjeseca).

     – S obzirom na ulaganje u dionice DDJH dioničari, ili potencijalni dioničari, po mom sudu, s obzirom na razmjere ovog mogućeg posla (govorimo o poslu gornje veličine za kompaniju tržišne kapitalizacije od manje od 22 mil. eura, a za koji vjerujem da bi bio vrlo profitabilan s obzirom da su u poslu i Kongsberg i Patria), trebaju gledati dugoročno. Naime, za ovakav posao ako i kad se zaključi – a pogotovo s obzirom na onda veću izglednost ostalih sličnih poslova – svaki idiot može zaključiti da dionica vrijedi više. To je kao da pitate ‘stavljate li na ruletu na 17 ako znate da je 17 već izvučen?’.

     Jasno, kako je tržište u Hrvatskoj vrlo neefikasno, to znači da se informacije slabo procesiraju, pa ako se takav događaj i dogodi, fond managerčići će reći ‘da nisu uložili jer nisu mogli znati’, kao što su i držali HT na 350 kn ‘jer je prema zadnjoj dividendi to bilo isplativo’. Jasno, ako se ne dogodi takvo što, onda će likovati ‘kako su pametni bili’. Znači win-win za njih, ali zato i jesu skoro svi propustili turističke dionice, ulagali u Nexe obveznice (‘jer je prethdodne godine firma imala za kamatu, pa će valjda i dalje’), krcali se kao ludi Ingrom, Dalekovodom i sličnima, i općenito imali tako katastrofalnu izvedbu.

     Dakle, ovdje se radi o vjerojatnostima, a ne o izvjenosti posla i određenom datumu na kojem će se to znati.

     Za ilustraciju, ajmo uzeti jednu bolju firmu, jer kod ulaganja u ĐĐ ukupna nekvaliteta firme malo zamagljuje situaciju. Primjerice ADPL (koju sam otrkio daleko prije naših fond managera, koji su mislili da dionica ne valja gledajući u retrovizor). Zamislite da je ovako odmakla u pregovorima s Porscheom kao nosilac konzorcija za posao od 700-900 mil. eura; ili – s obzirom da su marže u tom ijelu poslovanja mnogo manje nego u vojnoj opremi – 2-3 mlrd. eura. A sve to da se događa u potpuno novoj, ali vrlo traženoj kategoriji proizvoda u kojoj imate najbolji proizvod i dobijanje jednog posla povećava izgleda za dobijanje ostalih. Da li biste vrednovali ADPL drugačije s obzirom na to?

     3. Što se tiče forme ovog izvještaja koji ste dali, moje je iskustvo da su arapske zemlje (a pogotovo servis ovog tipa) iznimno zaključane i indirektne u ovakvim stvarima, tako da stvari treba tumačiti kao indicije u tom smislu, a ne kao decidiranu informaciju.

  • Potvrde za Kuvajt neće biti u decidiranom obliku čak i ako se deal primakne kraju, arapski svijet ne komunicira tako transparentno. Ali mislim da bi svaki ulagač u DDJH ili potencijalni ulagač morao uložiti 30USD da kupi ovo. Moje skromno mišljenje. Ako pitate fond managerčiće oni će vjeorjatno reći suprotno. Ali ipak su oni profesionalci pa vjeorjatno valja poslušati njih.

   • U pravu ste, najbolje poslušati profesionalce 🙂 Neki od njih misle da Đuro niti u poslu s Kuvajtom ne može ostvariti dobit, jer eto nisu dobili na nekim ranijim poslovima s državom. To je snažan argument 🙂 No, presjednik uprave smatra da se u takvom poslu itekako može zaraditi, al jasno, što on zna 🙂

    • A čujte kako su u konzorciju i Patria i Kongsberg valjda naši vrli znalci znaju i da su oni neuki bezveznjaci. 🙂

    • To me podsjeća na dvije veće gluposti koje sam zadnjih godina čuo od naših fond managera, to je bilo kao ‘potupno jasno’ i rasprostranjeno mišljenje:
     – da se u turističke dionice ne isplati ulagati jer se u turizam ne isplati ulagati (to su čuli od svojih kolega u rizicima koji su mislili da se valjda(? – iako su bili čak i tu u krivu) ne isplati ulagati u nove hotele)
     – da je dionica HT ‘kao obveznica, samo još bolja: daje predvidivu dividendu, a glavnica raste’

    • Glede fond manager-a, njima je bitno imati čvrst stav glede nečega, bez puno razmišljanja. Jer razmišljanje je za inženjere i šljakere, koji nemaju karaktera za donošenje odluka.
     Njihov stav se nikad ne mijenja, ma koliko stvari bile apsurdne. Ovo s HT-om i turistima je kruna svega, ali ipak je na kraju tržište reklo svoje.

    • Eh da zaboravili smo da su ipak aktivno kupovali jednog turista, vrlo aktivno, to je bio ISTT, i to na cijenama od preko 300 kn, jedan fond je dokupljivao skoro svaki dan dugo vremena!! 🙂

    • A također me čude i naši špekulantići fond managerčići kojima su trebali sati da procesiraju sve ove vijesti (izašlo još prije sat vremena i na T Portalu), pa zar nije bio no-brainer za traderčiće da bi ovakva vijest morala pomaknuti tržište? (Napomena: sam nisam danas trgovao ni jednu dionicu.)

    • Eh, da ISTT 🙂 Valjda je logika bila da će svi turisti rasti, neovisno o fundamentima. Dok su neki KORF-ovi, ARNT-ovi… za sitne špekulante i egzotične fondove, s druge strane ISTT je odabir pravih profesionalaca 🙂

  • Potvrda za Kuvajt će biti kad Patria (patria.fi) to objavi. Ali tko prati TR zna da je Patria trenutno u užem krugu za nekoliko ovakvih poslova.

 11. Nenade koju maržu otprilike možemo očekivati od ovog posla u Kuvajtu?Znamo da su sve podredili izvozu i sada bi napokon sa ovim poslom krenulo nabolje a i razgovor sa g.Kovačevićem je vrlo konstruktivan i sa određenim ciljem što mi je kao dioničaru bitno i transparentno.

  • Ne sviđa mi se to pisanje Defendera, stvar je daleko od gotove, a špekulantićima i fond managerčićima ne bi ionako pomoglo ni da je 100%. Treba se fokusirati da se posao u miru dovrši.

   • Istina, bolje da nisu prenijeli vijest, previše buke može samo napraviti štetu. A znamo da će glavni bukači sada biti oni što nemaju interes u DDJH, al “znaju” da ništa od cijele priče. Sam članak je OK je napisan, ali naslov je naravno senzacionalisticki.

    • Lako za ove bezveznjake što pišu o dinicama koje nemaju ali ne valjaju, ali se radi o poslu kao takvom, pregovorima o poslu.
     No, evo shvatili su i sami, a možda i čitaju ovo, jer su izmijenili članak.

  • Tako je. Sad će fond managerčići imati teži zadatak. Znali bi oni kupiti nešto ako su sigurni da vrijedi 5, 6 ili 10 puta više (ne znam da li im se to ikad dogodilo), puno im se češće dogodi da izgube većinu uloga. Ali što sad? Ako nije sigurno?

  • Sveukupno, po mom mišljenju je ovo sada ulagački no-brainer (ali to je samo moje mišljenje, nije preporuka za ulaganje). Naime, vjerojatnosno gledano, što imamo (ovo je moja logika, ali svatko može sam napraviti sličnu svoju, pa se i ne složiti s mojim mišljenjem)?
   – Ako1 je ĐĐ zaista vrlo ozbiljan, ili kako je pisao Defender, T Portal i Poslovni (prije nego su sve izmijenili), najozbiljniji kandidat i
   – Ako2 se radi o poslu te veličine koji oni kažu (100-140 vozila, po mojim nagađanjima koja sam objasnio gore, 300+),
   – te Ako 3 ĐĐ ostvari barem minimalnu profitabilnost od 10%
   dolazimo do dobiti od valjda 40-70 mil. eura samo na ovom poslu.

   Sad za početak treba vidjeti vjerojatnosti. S obzirom na sve ovo što znamo od prije (Patria kako stoji u UAE, Piranha 5 nema implementaciju nego samo prototip, izjave PU ĐĐ, …) i ovo što je bilo objavljeno i povučeno jučer, stavio bih na ‘Ako1’ barem 50% (Moj prijatelj iz PR kaže da je ovakva reakcija, povlačenje vijesti, ali ne i demant, tipično kad izvor ima vijest, ali ne i službeno potvrđenu, jer da ju nema, bi ju demantirao – ali to je samo njegovo mišljenje).
   – ‘Ako2’ s obzirom na veličinu posla i kasnije upogonjavanje i održavanje rekao bih da je 100% da je barem 400 mil.
   – ‘Ako3’ mislim da je 80% sigurno da je barem toliki profit budući da ugovarač nije samo ĐĐ, nego i puno sofisticiraniji Patria i Kongsberg.

   Ukupno dakle mislim da imamo barem 40% šansi da ovdje dobit bude 40 mil. eura i barem 50% šansi da bude barem 20 mil.eura, ali i značajne šanse da bude veći … matematički rečeno: stavio bih ‘očekivanje’ (svi mogući ishodi otežani njihovim vjerojatnostima, dakle i ishod 0, koji također ima vjerojatnost) na barem 25 mil.eura za ovaj posao.

   Sada imamo ‘Ako4’, a to je kolika je šansa da iza ovoga slijede drugi poslovi u tom sektoru itd. … postaje puno kompliciranije.

   Ali kako govorimo o vrlo grubim mjerama (uspoređujemo ovo s Mcap od 25 mil. eura), tipa ne mjerimo čovjeka metrom, nego recimo da trebamo donijeti odluku da li je viši od 90 cm … tada je dovoljno da znamo je li mlađi od 6 godina (recimo da to znamo s 90% šansi da nije) i klaidmo se da nije patuljak i onda s obzirom na tu vjerojatnost stavljamo okladu. Neki fond managerčić bi rekao ‘da se tu ne može donijeti odluka jer ne znamo precizno, morali bismo ga TOČNO u milimetar izmjeriti da znamo’, a neki špekulantić bi rekao ‘još se ne isplati ulagati jer posao nije siguran i, pogotovo, OBJAVLJEN’.

   A sve ovo treba gledati u kontekstu disperziranog portfelja i uklanjanja rizika disperzijom a ne ‘sigurnošću’ (primjerice, portfelj mojih ‘ludih’ dionica je bio daleko sigurniji nego npr. mirovinski ‘betoni’, a daleko produktivniji, a npr. o lažnoj ‘sigurnosti’ nekretnina ne moramo ni govoriti, naročito onima koji su svu svoju imovinu puknuli u nekretnine ‘jer je to sigurno’).

   Naravno, ovo je samo moje osobno razmišljanje, nije preporuka na kupnju ili prodaju dionice. Niti u zadnje vrijeme uopće trgujem tom dionicom (zadovoljan postojećom pozicijom).

 12. Iz Vlade je je jasno rečeno da će dati državni dio na prodaju.
  Kako će to izgledati?
  Prodaja s dobivenim natječajem za BOV i bez njega sasvim je druga priča.
  Ne vjerujem da se to može odraditi prije rezultata natječaja a činimi se da nakon toga Vlada ima gubitničku poziciju u oba slučaja.
  Kako opravdati prodaju ako tvrtka ima posao od kojeg može godinama uhljebljivati sve uokolo s jedne strane a kome i po kojoj cijeni prodati tvrtku koja strelovito propada s druge strane.

 13. Još malo o mogučnostima DDJH!
  http://www.defender.hr/republika-hrvatska/obrambena-politika/kotromanovic-ce-u-ukrajini-nazociti-preuzimanju-migova.php
  Tako je planirana i posjeta tvornici oklopnih borbenih vozila i tenkova u Kharkovu. Naime, u tijeku je isporuka 200 moderniziranih tenkova T-72 Etiopiji, pa će to biti prilika za čelne ljude tvrtke Đuro Đaković da razgovaraju sa čelnicima konstrukcijskog biroa Morozov i tvornice tenkova Malyshev o mogućnostima suradnje.

  Država Hrvatska je referenca Đuri ta treća tržišta.
  http://www.defender.hr/republika-hrvatska/oruzane-snage/pripreme-za-pocetak-remonta-tenkova-m-84-u-ddsv.php

  • Ništa ovdje nije sigurno, ali mislim da nema tvrtke s većim mogućim perspektivama u RH. Što se tiče dionica, također ne vidim trenutno ni jednu osim ddjh koja u slučaju pozitivnog raspleta svojih planova možda vrijediti ‘puta deset’ (naravno, ovo nije moja procjena ili prognoza niti ikakva preporuka za kupnju dionice).

   • g. Bakič uz dužno poštovanje, na osnovu čega Vi i mali dioničari, možemo još gradit optimizam na Hrvatskom TK? Šta može biti okidać ovoj burzi? Pa vidimo, da i uz najave privatizacije (ptkm,cros), dionice ne reagiraju, čak padaju…Odlični rezultati turizma isto ništa, dionice padaju još polako ide kraj sezone…Evo sad đuro isto – dionica nikuda, dok je još pre neki dan bilo 1200 dionica do blokade, sad prođe 20.000 kom za dva dana oko milju kuna (pišem baš zbog toga, jer je uvijek isti obrazac 1 miljax 2 dana, važi i za ptkm), onda demanti nekakvih poluvijesti i sve ispočetka, politika sindikati djele nešto što je još daleko od zarade i možda se i ne ostvari), a uprave? ostavite da u miru radimo! a gdje? ispod stola?, nisu prošle nagrade? Dalje vpik – belje (dvije belja za jedan vupik?) mrcvarjenje danima ili mjesicma, da Vas nema na kupnji neznam gdje i kako bi završilo… S druge strane imate adpl gdje nema po satima trgovanja a blue chip i drže ovih 118+dividenda godinu i više, kako god se postavi neka napetost izvana (rast stranih burzi) onda spreadovi po 5% i više…z druge strane firme u PSN nema ni smisla komentirati.Poruka malim dioničarima je jasna bježite odavde, nemate toliko para koliko imamo mi dionica(dokapitalizacije) i nemate toliko dionica, koliko imamo mi vaših para (porezi). Ako Vama i netko pokuša pomoči izvana, pobrinuče se za to naši političari, sindikati i 9x,xx populacije koje želi nazad u ex YU gdje nije bilo kapitala pa tako ni burze. Možda zamaram ali ovako meni ova burza izgleda i a ako otvorite prozor i pogledate ljude na cesti na žalost slika je ista: odraz burze je i stanje pojedinog društva. Imam neke od navedenih dionica i nije nagovor na bilo šta isto zbog toga i ne napuštam svojih pozicija ;-).lp

    • Ako govorite o ulaganjima u dionice, činjenica je da ne izgleda lijepo kad vanjska tražišta tako napreduju, a Hrvatska čmrlji. Ali sjetite se kako je bilo kad sam počeo pisati ovaj blog, dalako gore, pa pogledajte kako su racionalni investitori mogli proći jako dobro. Tako da mislim da će se fundamenti iskazati, a oni su za neke dionice zaista odlični.

    • Baš me zanima koliko je fond managerčića kupilo izvještaj. U slučaju pozitivnog razvoja će reći da ‘se nije moglo znati’.

    • Po mom sudu ovdje imamo priličnu čudnu priču, naime u slučaju da nešto bude od ovog posla, po mom amaterskom sudu firma vrijedi 5 ili 10 puta više. Ajmo sad gledati, ako slučajno bude nešto od tog ili sličnog posla, koji su fondići imali dionice, a onda se izrugivati onima koji nisu. S time da su oni profesionalci pa im ovih 40 USD ne bi trebalo značiti ništa, naravno možda još uz 120 da kupe još koji izvještaj da stave stvari u kontekst.

    • Ovdje imamo potpuno apsurdnu priču. Tim više što se sad mogu kupiti i malo veće količine zbog MM-a, a da se pri tom previše ne diže cijena. Odavno je sve jasno, iz dana u dan dobivamo odlične vijesti, ali neka možda je bolje da fondovi kupuju kad sve bude gotovo.

 14. Slažem se, mi ovdje pričamo o “mogučnostima” DDJH.
  Na kraju naša očekivanja se mogu i nemoraju ostvariti.

  Imam dionice DDJH i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.

   • Odlična vijest! Sve je više indicija da se priča razvija jako dobro. Ovo nije bitno je li 8 ili 16 ili tko zna koliko, bitno je da ćemo imati prvu svjetsku implementaciju takve konfiguracije u ovoj izrazito aktraktivnoj klasi, i to s dva, čini se, uvjerljivo najbolja ponuđača. Također uz Đurinu implementaciju koja je zasigurno dobra jer ĐĐ ima vrlo visoke kompetencije iz programa tenkova.

   • Pojedinačna superiornost Patrie i Kongsberga je već same za sebe dovoljna, a tek njihova sinergija. To je garancija da će ĐĐ ovakav proizvod kad tad negdje prodati, neovisno o ishodu Kuvajta. Samo jedan ovakav posao je dovoljan. Naravno, ništa nije 100% sigurno.

    • Mislim da je Kuvajt i više nego bitan.
     Godinu dana se čeka taj posao sa oklopnim vozilima za Kuvajt. Mislim da Kuvajt može i “mora” biti prekretnica za ĐĐ.
     Radi se ne samo o oklopnim vozilima, tu su i tenkovi.
     Sa referencom od Kuvajta mislim da Đuro posto jedan od proizvođaća vojne opreme vrijedan pažnje i van granica Hrvatske,
     Bojim se da bi u slučaju da se neuspije prodati oklopno vozilo u Kuvaj…

     Kuvajt je bitan!!!

    • Slažem se da je Kuvajt bitan, s obzirom na superiornost BOV-a i ranije reference s Kuvajtom, velike su šanse za uspjeh. Ali, ako se dogodi da i unatoč svemu do realizacije posla ne dođe. Opet ostaje velika vjerojatnost da će netko drugi kupiti BOV-e. Vidili ste koliko se natječaja trenutno vodi. Tako da dugoročno, postoji iznimno velik potencijal u vojnom segmentu za ĐĐ. Jasno, teško je to shvatiti našim špekulantima.

    • I fond managerčićima. Odnosno, ako pogledata što npr. radi Erste invest, to je ponekad isto 🙂

    • Upravo ih zato i nisam navodio posebno 🙂
     A i malo me sram koliko ste bili u pravu svo ovo vrijeme od početaka pisanja blog-a, a oni u krivu. Tako da mi se žao više rugati s njima, nije im lako.

    • Sve bolje i bolje. No ipak, možda je bolje pričekati i ulaziti na 3xx. Tada će se sve znati, onda je to 100% 🙂

    • Jedva čekam tih 3xx … onda ću im sa zadovoljstvom prodati moje sa 5x …. baš sa svim guštima … i neće mi biti žao niti ću biti zavidan ako i oni zarade …. naprotiv

    • Evo se MM postavio na 62,70 – 64,20. Neki neiskusni misle da MM ‘gura cijenu’, ali MM samo odražava sentiment i K/P. Tako da budući da mora držati neki minimalni raspon, u stvari mora držati visok ‘bid’ da ne spusti jako ‘ask’, a iza njegova ‘aska’ na 64,20 nema ozbiljnih količina sve do 80 kn! Tako da mislim da će ga pokupiti uskoro.

    • Nakon što cijena ĐĐ-a naraste, dobit ćemo objašnjenje naših mudraca da je to zato što MM “diže” cijenu. To je sad glavna tema po forumima, više nije g. Bakić taj koji “diže” cijenu, sad je glavni “krivac” MM 🙂 Razlozi rasta moraju biti mistični i u maniri teorija zavjere. Jer tržište je efikasno, sve dostupne informacije su ugrađene u cijenu dionice, nije moguće da neke dionice nisu fer vrednovane. A opet, možda ipak postoji netko tko može zbrojiti 2 i 2.

    • Ja mislim da MM stabilizira cijenu, da njega nema mislim da bi cijena već i danas bila na 70 kn. A svatko tko ‘zna’ da MM ‘diže cijenu’, mogao je od njega kupiti po 61 i danas mu prodati po 63,50, ne? Bez MM-ovih 1.500 do 80 kn je vidljivo manje od 5k komada?!

    • Potpuno se slažem. Razlog velike mržnje prema MM-u po forumima leži upravo u tome što stabilizira cijenu dionice i time drastično otežava korneriranje.

    • Ne znam baš koji sentiment vlada po ‘forumima’, ali teško da netko mrzi MM. Prije bi bilo da se radi o neuspješnim špekulantićima i ekipici iz fondova koji trebaju imati izlike za svoje promašaje, a najviše ih boli kad nisu u dionici koja rasta, pa tako pokušavaju racionalizirati svoj pacerski pristup.

 15. http://www.defender.hr/republika-hrvatska/obrambena-politika/kotromanovic-u-ukrajini-preuzima-migove.php
  …U fokusu moguće suradnje na području vojne industrije je oklopni program, bilo da je riječ o tenkovskom programu ili programu proizvodnje oklopnih vozila koje proizvode ukrajinski “Kharkiv Morozov Machine Building Design Bureau” i hrvatski “Đuro Đaković-Specijalna vozila”.

  Slijedeći tjedan u službeni posjet RH dolazi delegacija Katara.
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/josipovic-sada-se-vidi-da-smo-u-kataru-napravili-dobar-posao/713080.aspx

  Uvjeren sam da budu posjetili ĐĐ, ili možda samo želim da posjete ĐĐ…

  Imam dionice ĐĐ i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih!

  • Ovo s Ukrajinom je zaista zanimljivo, toliko toga se množi …
   I sad kad pogledate naše ‘investitore’ kako špekuliraju s Diokima, Ingrama, IGH-ovima, Magamama itd. i raznim drugim kockarskim pričama, a mogli bi težiti jednakim profitima na npr. ovoj priči … ali tu nema ‘uzbuđenja’ day-tradinga.

  • Mislim da su šanse da DDJH dobije neki strani posao velike i to je onda totalni game changer. U isto vrijeme, mislim da od sudjelovanja DDJH u rekonstruiranju HŽ Carga neće biti ništa (kao što je to bio slučaj s Ingrom). Po meni uprava najviše svoje energije trebaju trošiti u segmentu specijalnih vozila a pustiti se svih priča oko restrukturiranja nepovezanih posurnulih poduzeća

   • Problem je u tome, da i ako dobiju neki od tih poslova “tržište” jednostavno ne vjeruje u njih. Čak ako ga dobiju biče 2 dana ludila špekulanta a onda 1001 razlog, koji se dnevno navodi na ovom blogu, da upravi neče uspijet od tih poslova ostvariti neki profit. Što želim reči je to, da uz ovakvo ukruženje, trenutno ni jedna firma povezana sa državom nema šanse da ostvari profit, nego ima više šansi, da propadne. Prvo su htjeli extra bonuse-pa nije prošlo, pa su htjeli Ingru-pa nije prošlo, pa čudna dokapitalizacija-prošla, pa sad HŽ Cargo, pa arapi-muljatori svjetski (taman da odluče poslije pet godina razmišljanja, oni se predomisle-shvate, da jim neke igračke i ne trebaju), znači uvijek, kad bi trebali počet raditi-ZAPLET??? Gospon Bakič će se ljutit na ovakvo razmišljanje ali dnevno smo svjedoci tih slučajeva, g. Bakič i možda nas deset hiljada jednostavno ne možemo pobijediti na ovom tk bez snažne podrške, nekih stranih resursa, za sada jih još nema na horizontu a kad dođu narod če na nas zaboravit, kao, da nikad nismo postojali, ako nikad ne dođu bićemo unutrašnji neprijatelji i krivci za sve stečajeve koji če slijediti. Mogu i iz prve ruke reći, da moji prijatelji (obični ljudi) ma nema ni jednog, koji pomišlja, da kupi u životu i jednu dionicu, ko se izvukao taj se smješi , ko ne, bježi glavom brez obzira i puno prije kupuju odela, putovanja, avte, stanove, a klade se na sportske stave.Šta želim reči je to, da barem uživaju u životu (ko još može) a mi možemo kamione žući izliti na monitor, promijena nema. Imam slićice igrača Barcelone i ostavljam jih djeci, možda će koja od njih nekad i nešto vrijedit :-). lp

    • Mislim da griješite. Za početak, stvari kao što su vagoni itd. zaista ne bi trebalo dovesti do veće valuacije, to je ‘bread and butter’ i nisu dovoljno efikasni da od toga naprave nešto. Vojni program je potpuno druga stvar, po mom sudu pogotovo ako uključuje Kongsbergove stanice.

     To kako će ‘tržište’ odreagirati, o tom – o tom. Za mene je bitna vrijedsnot. Bilo je 2010. gore nego sada ,sjetite se samo atmosfere oko KORF kao što se tiče profesionalnih ulagača, običnih ulagača (kojima ni tada nije padalo na pamet ulagati ‘u dionice’, špekulanata), a a gledajte ha .. ‘puta 5 ili tako nekako’. BTW, i DDJH je danas 142% (sto četrdeset i dva posto) skuplji nego prije tri godine.

     Za njega će bilo koji takav posao biti game changer.

     O uspješnosti uprave za sada ne možemo previše suditi jer su oni mogli raditi na dvije fronte:
     – restrukturiranje
     – ugovaranje novih poslova iz vojnog programa i ostlaih programa.

     U restrukturiranju se nisu iskazali i ,zajedno s time, preintenzivan i ‘direktorski’ nastup u medijima, te ono što bih nazvao ‘muha bez glave’ stil u potencijalnim poslovima (npr. Ingra) i odatle moje glavne sumnje u nju. No, validnost tog ‘uvida’ nije 100%, možda sam u krivu.

     Ugovaranje novih poslova u vojnom sektoru je u toku, ishode ne znamo, što nije zbog ĐĐ. Ono na što su mogli utjecati, ipak se čini da ide u pravom smjeru, naime s MORH-om, čini mi se ugovaranje održavanja tenkova, ‘male’ Kongsbergove stanice, a vidjeli smo i najavu za ‘velike’ stanice (pri čemu se ne govori eksplicitno da us Kongsbergove, ali što bi bilo)?

     Najbitnija je prilika sada Kuvajt. Ako ugovore taj posao, onda je zaista već sada sve riješeno, Ako zabrljaju to, bit će još prilika, ali onda ova uprava ima veliki problem. Tu je potreban jedan zreli pristup, očito je sve jako pipkavo, i tu me brine nastup uprave kakvom možemo svjedočiti u medijima, iskreno – plaši me. S druge trane, evidentno je da ondje gdje mogu vuku dobre korake (vidite koliko se trude oko toga deala s HŽ cargo, i dalje grizu).

     S druge strane ovo je tvrtka koja mislim da može sama donijeti možda 0,5% rasta BDP Hrvatskoj u toku nekoliko godina, a s druge strane, njen neuspjeh bi značio kolaps i vladajuće koalcije na idućih nekoliko izbora u SB županiji, tako da se nadam da i ‘politika’ ovome pristupa vrlo vrlo ozbiljno.

     Što se tiče novih poslova u vojnom sektoru, kao što rekoh, oni mogu biti game changer, a meni je iz svog skupa indicija (npr. pogledajte ravzoj vijesti, ne samo svaku pojedinu vijest, iz Kuvajta na Tactical Report, naročito zadnju) toliko već vjerojatno, da već duže vrijeme uopće ni ne trgujem dionicom DDJH kako danas-sutra netko ne bi rekao da sam nešto znao (podmitio kuvajtskog ministra ili tako nekako, kao ono s Čačićem i Petrokemijom 🙂 ).

    • Kaže unutra “… Meanwhile, circles close to Sheikh Mohammad Bin Zayed quote him as saying that the Patria AMV is still on the top of the options, but he will not ask Nexter to stop its tests and will not set a deadline for it….”

     Mislim da je Patria očito preferirani izbor, ali da je ovo natezanje oko bolje cijene ili nekih uvjeta.

    • Odlično, hvala! 🙂

     Ovaj natječaj se lagano privodi kraju, u međuvremenu još malo novih poslova na domaćem tržištu. So far, so good!

  • Oni već misle na obuku ljudi koji će koristiti oklopna vozila!
   Iz toga proizlazi da je odluka o kupnji vozila zaista blizu.

   Čudno mi je kako nitko iz vlade ne ide lobirati u Kuvajt za ĐĐ!?
   Primjer kako vlada lobira za svoju firmu je natječaj za oklopna vozila u UAE. Bila je dolje službena delegacija Finske ali u suporedbi sa Francuzima to nije ništa. Francuzi kao da su se odselili u UAE.

  • Uf, ovo je stvarno velika stvar! Ako se govori o planiranju obuke ljudi, onda je odluka o kupnji praktički već donesena. Biti će stvarno zanimljivo pratiti kako će se stvari dalje odvijati. Koliko bi samo jedan ovakav posao značio za ĐĐ i za HR općenito.

  • Nenade, u slučaju skorog pozitivnog raspleta ove priče, možda bi bilo zgodno objaviti jednu zahvalu radnicima i upravi u novinama. Uz prigodne božićne i novogodišnje čestitke 🙂

   Hehe, ovo nije bila provokacija, naprotiv to s oglasima je bilo skroz cool. A i malo bi potaklo trolove da izađu iz rupa, pa da se malo smijemo svi zajedno.

  • Ajde pls. prestanite s postanjem toga s Tactical Report ovdje, tko treba znati, zna, u smislu da tko ima mozga da to prati ondje, ostali se ne moraju uzbuđivati oko toga, nije vrijme za talasanje. Mislim radi se o javnoj info ali svejedno. Nisam naprosto bacio ovaj post u smeće jer bi onda bilo da ‘cenzuriram’, nadam se da razumijete 🙂

 16. Kuwait, Croatia and Patria AMV (40 credits)
  Posted on: Fri, Dec 06, 2013

  The tests which were made on the Patria AMV 8×8 wheeled Infantry fighting vehicle (IFV) in Kuwait are said to have been successful. The following 400-word report sheds light on the Croatian efforts to place an offer with Kuwait for this vehicle and tells what about the position at the Kuwaiti Defence Ministry and what about other competitors.

  Jako…jako..dobro..

   • Nenade vi ste jedini koji nesto moze napraviti, skupite punonoci , sprijeciti ovu devastaciju tvrtke. .ucinite nesto ..cijena je 148 kn i samo curi. Unistili su firmu

    • Prvo, mislim da treba razlikovati dvije stvari, a to je cijena i proces. Mnogi ljudi sad paničare jer pada cijena. A što se u stvari događa ne znamo, čekamo privatizaciju, sve je moguće, osnove premise vrijednosti i dalje, po mom sudu, vrijede, samo što je ostatak vrijednosti sad evidentno manji.

     A što se tiče ovog poziva ‘Nenade Vi ste jedini’ pitao bih Vas sljedeće. Jeste li Vi poslali koji email na HRT, DORH ili MINGORP dok sam se ja borio u prethodnoj rundi i dok su na mene pljuvali svi, od socijalističkih demagoga, špekulanata-hijena, mirovinaca itd.? Jeste li? Koliko je dioničara napravilo išta, ili su većinom kukavički kibicirali ‘eno glupog Nenada, on će’? Koliko je ljudi došlo na ključnu skupštinu KORF? U Poreču, na zaista prijelomnoj, je od vanjskih bio samo zalutali Slovenac, te nas troje, od kojih sam dvoje ostalih ja zamolio kao prijatelje. Koliko je ljudi bilo na skupštinama Petrokemije? Koliko je ljudi došlo na drugu važnu skupštinu KORF, kad se govorilo o povećanju kapitala, a KORF je već bio u centru inveticijske pažnje? Koliko je ljudi došlo na skupštinu DDJH?

     Eto to je Hrvatska o kojoj pričamo, i kakva će vam ostati (možda i meni, tko zna), a čisto po zakonu vjerojatni mogu pretpostaviti da ste se prepoznali i u gornjem paragrafu, pogotovo jer ste i sada ‘hrabro’ anonimni!

     To o čemu pišem Vam leži u podazini fenomena NAŠI o kojem piše Antun.

  • Po mom sudu bi sad bilo dobro da braniteljima država da dionice DDJH da bude likvidnosti … e kad bi netko razmišljao holistički u državi 🙂

   • A ono što ljudi ne razumiju (a meni se čini da je tako, no možda upravo ja ne razumijem), to je da u Hrvatskoj treba ulagati u dionice za koje misle da su radikalno potcijenjene. Po mom mišljenju imati novce u hrvtaskim dionicama za 10-15% očekivanog prinosa (uz sav rizik) je smiješno, to radiš jedino ako si mirovinac (na tome in ne treba zamjeriti). O čemu govorim vidjeli smo ovih dana na LPLH.

    • A što se tiče trgovanja, oni koji ulože koju kunu u knjigu dionica mogu vidjeti koliko ih ima MM, a to po naravi stvari ne može biti jako puno. Nisam pratio trgovanje danas, ali jasno moguće je uvijek da i MM bude počišćen, a onda je on, kako profesionalci to vole reći, ‘skvizan’ i onda može biti veselo ako ne bude likvidnosti. Kao što možete vidjeti, zadnja ‘ask’ pozicija mu je poprilično iznad granica blokade 🙂

    • Ljudi ne razumiju kako funkcionira MM. On naprosto mora biti na tržištu određeni postotak vremena s određenim količinama i na nekom minimalnom rasponu. Uvijek naravno ima dilemu, ako vidi da ide gore, može pobjeći s askom, ali onda mora dignuti i bid i tako pojačati trend (katalizirati), a s druge, mogu mu rasturati ask. Mislim da ovom MM-u nije sada lako, povećao je spread na 2 kune, tj 3%! Mislim u biti da mu je malo vuna … jer ako ga počiste morat će kupovati uz gubitak nazad (i time dalje dizati cijenu) ili zvati po tržištu za pakete … ako čitjau, mene ne moraju zvati, ne prodajem 🙂

 17. Iako je jedno od mojih pravila da ne kupujem firme gdje je država vlasnik, danas sam ga prekršio. Prekršili su neka pravila i veliki gurui, pa dobrano zaradili. Čini mi se da će biti teško da Đuro neke od tih poslova ne dobije, a ako dobije dionica leti u nebo dok firma poprima jednu sasvim drugu dimenziju, plus privatizacija koja će se dogoditi. Ako pa ne dobije niti jedan od poslova što mislim da je nemoguće ništa se znatno neće promijeniti. Jedino što se može desiti je da država ne zezne sa privatizacijom i zakasni kao u slučaju Petrokemija!

  • Ja na to gledama ovako.

   Evo da malo nabacujem.

   RECIMO da dobije posao u Kuvajtu i da je on (s održavanjem u prve dvije godine) oko 500 mill. eura. Recimo da su totalno nesposobni i da ostvare neto maržu od samo 5%, što mi se čini totalno suludo niska marža, ali ajde … (kasnije ću se vratiti na veću maržu). Nekako ne vjerujem da mogu proći jako loše jer ipak nisu sami u dealu, nego je tu Patrija, i još važnije zaista svjetski igrač Kongsberg. Znači u tom scenariju imamo oko 25 mil. eura neto dobiti, tj. 12,5 godišnje. Neka se to ostvari tokom dvije godine, kao što znamo bio je potrpredsjednik Patrije dao intervju za Večernji gdje je rekao da se može kapacitite u ĐĐ povećati duplo već sada. Ako se ne varam, to je onda 104 vozila godišnje. Dakle, moguće je neki deal te veličine izvršiti u dvije godine, a kao što znamo kapacitete je lako još značajno povećati.

   Pretpostavimo da ostatak biznisa posluje na 0, ne više gubitaški, zbog sada veće uposlenosti kapaciteta.

   Znači recimo u tom osnovnom scenariju imamo oko 12,5 mil. eura dobiti godišnje. Ako za trenutak zanemarimo novo izdanje, to je onda fwd-looking P/E od oko 2,5. REcimo da je prava valuacija oko 7,5; dakle potencijal u ovom scenariju oko 200%. Recimo da je vjerojatnost dobijanja posla 50%. Recimo da je šansa da im marža bude 10% ipak ista kao šansa za 5%.

   Dakle, imamo dva potscenarija, jedan uz potencijal upside 200% (puta tri) i jedan 500% (puta 6). U prosjeku je to 350%. Recimo da imamo još razvojne šanse od cca. 50% da će nakon ovoga dalje slijediti sve veći poslovi (kumaltivno) zbo gkojih će firma vrijediti još 40% više, a 50% da će ostati na istome. To je onda 350% * 1,2 = 420%.

   REcimo da imamo 25% scenarij da ne ugovore ovo, ali ugovore nešto drugo, što će u idućih nekoliko godina vrijednost tvrtk održavati na ovoj razini.

   Reciom da je vjerojatnost da ne ugovore ništa oko 25%, te da u tome slučaju firma vrijedi pola koliko sada (-50%).

   Znači prema ovim zamišljenim scenarijima imamo tzv. (matematičko) očekivanje sada od 0,5*420% + 0,25*0% + 0,25*(-50%) = cca. 200%.

   Znači, uz ovakve a priori vjerojatnosti uz ovakve poraste vrijednosti poslovnaja imamo ‘sadašnju srednju vrijednost’ oko 200% veću. Naravno, AKO se ostvari neki od pozitivnih scenarija, vrijenost je puno veća (ovo je kao da kažem da ja a priori vrijednost koju mi se isplati staviti na 6 kad bacam kocku 1/6 uloga, naravno ako baš padne na 6, onda je to naknadno, 1).

   Naime, radi se zaista o game changeru s određenim vjerojatnostima.

   Napomena: Ovo nije nikakva procjena vrijdnosti nego igra sa scenarijima.

 18. To bi i iza RH bilo zaista fantastično, a za Đuru više ništa ne bi bilo isto. Kao što Vi kažete matematičkim rječnikom velika je vjerojatnost da će se posao dobiti, a sa druge strane, ako i ne dobije opet će dobiti nešto i jedini bi rizik bio da je dionica precijenjena, a obzirom da nije onda zašto ne kupiti? Možda se fondovima čini kao špekulacija pa ne žele u te pozicije ulaziti jer su se opekli na Ingri, Nexeu i ostalim perjanicama (naravno ako su na greškama naučili nešto, a ipak vjerujem da jesu). Meni se pak ne čini špekulacija kad su tu Patria i Kongsberg sa njihovim referencama.
  Bit će svakako zanimljivo kao i kod Petrokemije. End game se bliži 🙂

  • Ako pogledate zadnji izvještaj s Tactical Report, vidjet ćete da (napokon) ni naša diplomacija ne spava, te da, što je još važnije, sada za nas radi i druga diplomacija u EU. Mislim da Francuzi u ovome nemaju šanse a da će biti korišteni za što bolje pregovore s našim konzorcijem.

 19. vjerujem u to – samo što je bilo previše takvih priča u prošlosti – premda imam dionice DDJH i nadam se da će ovaj put biti drugačije i sve to završiti pozitivno za sve nas

   • K tome, Nexter 8×8 mi izgleda kao totalno izvan konkurencije. Proučite malo reference i koja je to generacija i pogotovo rade li ju s Kongsbergovom stanicom.

 20. mislio sam na općenito NAŠE priče – a u pravu ste da je ovo kada govorimo o ovom poslu koji bi se (ja se duboko nadam) trebao dogoditi jedinstvena priča koja bi bila veliki preokret za sve nas – jer koliko me pamćenje služi mislim da je ovo najveći posao u povjesti RH

 21. …pravo pitanje je za koga se testira!?
  http://www.brodportal.hr/clanak/cujete-li-zvuk-pucnjave-i-detonacije-ne-brinite-se-4174
  …Naime, ‘Đuro Đaković’ Specijalna vozila, danas i sutra će vršiti provjeru borbenih vozila na poligonu Kindrovo u vremenu od 09:00 do 17:00 sati. Tom prilikom moguće je da se čuje pucnjava ili detonacije koje su pod kontrolom.

  Ovo je nastavak dugogodišnje prakse testiranja vozila. Tako je prošle godine premijerno prikazan vrhunski borbeni sustav, BV-MCRWS (borbeno vozilo opremljeno daljinski upravljanom oružanom stanicom srednjeg kalibra), koje uključuje bojevo gađanje topom kalibra 30mm, koaksijalnom strojnicom i hrvatskom konfiguracijom daljinski upravljane stanice PROTECTOR M15.

 22. Nisu li ovdje neke stvari kristalno jasne!?

  Možda je problem u meni(vama…) što razmišljamo previše subjektivno zato što imamo dionice DDJH.

  • Ne nameću se nego jesu. Pa to je njihovo prirodno tržište. Jasno da se bore i u klasi 8×8, ali kako sam već više puta prenosio razne izvještaje i informacije, imaju slab proizvod. Zanimljivo je i da nemaju instalaciju s Kongsbergom, koji se ne ‘nameće kao kao opskrbljivač’, nego jest uvjerljivo najrelevantniji igrač u klasi. Tako da su karte i dalje kako su bile, čekamo rasplet. Za UAE imate novi izvještaj na TR, pa si kupite i pogledajte.

  • Taj je načelno u igri od prije o čemu sam pisao ovdje:https://trzistakapitala.wordpress.com/2013/05/01/rezultati/#comment-32275

   Također je praktički ista platforma kao i Pirahna s kojom su Ameri već u igri. Međutim kao što znamo, gađanja (testovi) su bili preko ljeta i ovo mi se više čini kao uvlačenje još jednog igrača za obaranje cijene. Ne mislim da je ozbiljan konkurent, štoviše ovakvo nestrukturirano uvlačenje još jednog igrača mi se čini kao znak da se ulazi u završne pregovore (pritisak na onaj konzorcij s kojim se zapravo najviše računa).

   • p.s. Evo upravo sam kupio izvještaj, neću prenositi sadržaj ovdje (sada je to javna info, ali neka malo zarade i na TR), ali ispada sam postao majstor za interpretiranje ovih izvještaja već i iz najavae, naravno uzevši u obzir sav kontekst koji se zna. Ispada da je upravo kako sam rekao, čak i povoljnije za ĐĐ nego sam mislio gore. Kupite pa vidite.

 23. Može li se pretpostaviti okvirno kada bi moglo doći do realizacije ovog posla za DDJH, recimo u prvog ili drugom kvartalu 2014, ili je to nemoguće prognozirati? Vidim da je ovo rasteže već neko vrijeme.
  Pod uvjetom da ddjh i Kongsbergom dobiju posao naravno, za što vjerujem da budu:)

   • U pravu ste glede vrijednosti ugovora sa DDJH – ispričavam se (nije bila loša namjera). U uhu mi je (sa Dnevnika HRT) ostala cifra 360 mil. kn, što je zapravo ukupna vrijednost ovog inv. projekta Ine (pogl. tekst članka), a 240 mil. je ukupna vrijednost potpisanih 4 ugovora.

    Hvala na primjedbi i ispravku!

   • Koliko znam ugovor je potpisan sa većim brojem tvrtki, uključujući i Viadukt, pa pretpostavljam da je 27.xx mil dio koji obavlja DDJH dok je ostatak za firme koje obavljaju druge radove

 24. Zanimljivo!!!
  http://www.defender.hr/republika-hrvatska/obrambena-politika/makedonsko-izaslanstvo-interesira-inicijalna-nabava-desetak-patria-amv.php

  Neslužbeno smo doznali kako je makedonsko izaslanstvo izrazilo interes za nabavom borbenih oklopnih vozila Patria AMV koje proizvodi slavonskobrodska tvrtka Đuro Đaković, Radi se o inicijalnoj seriji od desetak borbenih oklopnih vozila. Realizacija takvog posla omogućila bi hrvatskoj tvrtki daljnju proizvodnju vozila u kontinuitetu do konačne odluke o pobjedniku natječaja u Kuvajtu gdje je AMV proizveden u Slavonskom Brodu pokazao superiornost u odnosu na konkurenciju prilikom testiranja.

 25. Deseti dioničar, Erste, popravio se za cca 6,000 komada.
  Odobrovoljio ih kredit, valjda u Đuri znaju zašto su ga podigli a u HBOR-u
  zašto su ga odobrili.

  • Mislim da smo dobili više eksplicitnih i implicitnih poruka koje su jako dobre:

   1. Josipović: “Ovdje sam dobio informaciju kako se vode zanimljivi razgovori sa stranim partnerima o mogućnosti izvoza i tu priliku zaista treba i iskoristiti“.

   2. Trebate uzeti u obzir da Josipović vjerojatno nije slučajno u ĐĐ, a pogotovo da je došao neinformiran ‘grlom u jagode’. Naime njegova savjetnica za gospodarstvo je supruga jednog člana uprave. Kako Josipović jako jako jako pazi na svoju javnu sliku, a izbori su pred nama, zista ne vjerujem da bi se ovako izlagao u lošoj priči; prije da želi uzeti kredit za dobru priču.

   3. Vidjet ćete da je ovo velikim dijelom i podrška, odnosno pritisak, na Vladu da ide u pravom smjeru, a to su obnova tenkova, čime se zadržava kompetencija i stječe referenca za velike poslove koji su mogući, te također ono oko 8 stanica za BOV-ove, gdje kao što znamo je očita opcija Kongsberg.

   Kao što znamo, Kongsberg je apsolutni globalni lider u takvim stvarima, jedna od rijetkih kompanija izvan SAD koja uspijeva držati korak s Amerikancima. Recimo ljudi ne znaju da u stvari Kongsbergovi proizvodi štite Bijelu kuću.

   Zapravo je nevjerojatno da je netko uspio isposlovati da ĐĐ vodi konzorcij Patria+Kongsberg u vrućoj kategoriji BOV-ova (ogromne nabavke širom svijeta), gdje je ta konfiguracija zapravo nenadmađna (Patrijin BOV najbolji na svijetu, ali recimo da tu nema odlučujuće prednosti, nešto kao Mercedes vs. Audi i BMW), ali Kongsbergove stanice 12,7 su uvjerljivo najbolje na svijetu i sada Kongsberg redefinira klasu s 30mm. Znači govorimo i iznimnim integracijksim sposobnostima ĐĐ, ali i komercijalnima jer je ta suradnja s Kongsbergom zaista enorman uspjeh.

   Ono što Kongsbergu treba je prvi kupac te konfiguracije, tzv. ‘launch customer’ (naime BOV+stanica, pri čemu je stanica oko 2 puta skuplja od BOV) i Hrvatska ima priliku biti ta koja će imate nekoliko (ako se ne varam 8) tih konfiguracija. Dakle, KOngsbergu i ĐĐ cijena tog projekta za MORH je manje važna, nego je važna referenca.

   Mislim da ako bi se MORH odlučio za išta drugo nego najbolje i naše u ovom smislu, da bi se radilo o teškom diletantizmu ili i nečemu mnogo gorem.

   U svakom slučaju, ovo izgleda jako dobro.

   4. Ne zaboravimo upravo odobreni kredit od HBOR i odobrenu dokapitalizaciju. Čini se kao da i u ĐĐ znaju što rade, a i da se država kladi na ĐĐ.

   • Imam iste nade što se tiče skore budućnosti ĐĐ ali Kovačevi
    već duže vrijeme izgleda kao da bi mu trebao jedan poduži GO.
    Iscrpljen, zabrinut, kao da nema svjetla ni na kraju tunela.

  • U nekoj normalnoj državi možda bi postojao pravni case za tužbu ili nešto slično, kad nacionalni medij objavljuje neprovjerene informacije (ili ih bar takvim pokazuje), a koje onda utječu na kretanja na burzi. Npr. nek mi netko kaže nakon što su objavljene plaće višeg menadžmenta u EPH da netko tom objavom nije htio srušiti cijenu prema dolje kako bi nadokupljivao.

   Mislim, čisto sumnjam da netko ima više tamo uopće pameti razmišljati na taj način, ali malo je smiješno da se pravni subjekt mora službeno braniti od neslužbenih glasina.

 26. Osjeti se već lagano vapaj Đure, jer situacija trenutno nije bajna. Valjda će se odmotati klupko…

  I ja imam dionice DDJH.

 27. Ako netko ima volje može malo edukacije…
  Gledam BID/ASK na DDJH i već neko vrijeme Netko na neki način “blokira” dionicu s nalogom od 1500 u vrlo uskom rasponu na BID 57 kn te na ASK 59 kn.
  Jasno bi mi bilo da braniš neku doljnju cijenu ili stalno pokušavaš držati malo veći nalog od trenutačne cijene da ne ode predaleko ali ne vidim razlog za ovako nešto?!

  • To je MM, ništa neobično. On niti ‘diže’ niti ‘spušta’ cijenu nego se dinamički prilagođava. Recimo ako mu se skuplja po asku, on ga diže i obratno. Obično ima u zalihi oko 10.000-20.000 dionica

 28. Dr, DDJH ima market makera već neko vrijeme.
  ali istina je da se na DDJH taj market maker jako čudno postavljao… ne pratim u zadnje vrijeme.

 29. Dešava li se nešto sa DDJH što bi obrazložilo veliki omjer u korist naloga za prodaju naspram kupnje, kao i konstantni pad cijene zadnjih par tjedana? Negdje su se pojavile nove informacije oko nekih poslova ili je ovo samo klasično ponašanje cijene dionice na hrv tržištu?

  • Teško je prognozirati kretanje cijene dionice, ali za mene je ovo bilo očekivano (napisao sam bio ovdje). Stanje u firmi je prilično loše, zaposlenost kapaciteta je na niskoj razini, a još su povećali broj zaposlenika prošle godine i podigli plaće (12% veći troškovi plaća). U 3. kvartalu je bilo 10 mil gubitka, u četvrtom već 25 mil (u cijeloj godini napravljeno 65 mil. kn gubitka), a kako nikakvih obavijesti o novim poslovima nema znači da i dalje možemo očekivati ovakve kvartalne rezultate (ovaj 1Q gotovo sigurno), a kapital je već poprilično nagrižen. Zapravo ga već manjka (a vidimo da je vjerojatno i daljnje smanjivanje), dokapitalizacija je nužna ako firma želi ostati konkurentna. Zato sam rekao da malo podsjeća na Petrokemiju (s čim se NB nije složio), a i tu smo mislim sve bitno rekli: https://trzistakapitala.wordpress.com/2014/01/28/o-nekim-dionicama/#comment-41339

   Dobro je dionica još i prošla od objave izvješća, momentum je već bio negativan, vijesti o dobivenim bilo kakvim poslovima u međuvremenu nije bilo (ako sam dobro popratio), a dionica nije pala ni 20%. :).

   • Najprije, iskreno (bez šale) bi me zanimalo jeste li dioničar ĐĐ, i ako da, pod kojim imenom i prezimenom, kad Vas tako jako interesira ĐĐ da ga već treći put uspoređujete s Petrokemijom? Budite tako dobri da nam date tu informaciju kako ne bismo mislili da ste neki baš od najjeftinijih ‘forumaša-drukera’ koji je zalutao ovamo, ono kad ima interesa promovirati neku dionicu ili u forumaškom stilu se okomljavati na dionice koje nemate (jer je dobro da drugi izgube).

    Budući da očito vrijedno pratite, i jako ste zainteresirani za ĐĐ, vjerujem da znate o čemu se ovdje radi. Prema javnom dostupnim informacijama ona kao favorit pregovara o poslu za koji možemo naslutiti da je reda veličine 500 mil. eura, kao nosilac konzorcija, a sa svjetski vodećim proizvodom i u vrlo jakoj (s velikim volumenom) klasi.

    Jasno je da civilni program trenutno ne posluje dobro, jasno je da se cijela zemlja nalazi u investicijskoj rupi koja ne može trajati vječno, i vjerujem da ste proučili naraciju o zadnjem izvješću.

    Vrlo je zanimljivo je da tvrtka dobila očito strateški kredit HBOR od 120 mil. kn, a i prije njega, na kraju godine je imala 140 mil. kn na računu, pri čemu je trenutni Mcap oko 165 mil. kn, te je izglasana dokapitalizacije, što očito zbog ove ogromne likvidnosti nije taktički (krizni) potez, nego strateški, država se ‘kladi’ na ovu firmu (kao što znamo ide i obnova tenkova).

    Ukupno i dalje mislim da je ovo jedna od najboljih prilika na ZSE, naravno nije no-brainer kao što mislim da su ‘turisti’, nego ju treba gledati portfeljno, vjerojatnosno.

    Ukupno, naravno da ova tvrka nije ‘kao Petrokemija’ (koja jest, i bila je jedan poseban slučaj). Jasno je da ovime želite reći nešto loše o ovoj tvrtci i dionici. Ako slučajno imate dionicu, pitam se zašto ju ne prodate, a ako nemate, čemu onda ovaj naporni forumaški drukeraj (već treći put isto da je ‘kao Petrokemija’). Evo, pustio sam ovaj Vaš komentar i na njega potrošio puno vremena, što vjerujem da ne smatrate nečim što sam ‘dužan’. Uvijek možete otvoriti svoj blog i naravno na njemu stalno ponavaljati da je ‘ĐĐ kao Petrokemija’. Uključiti naravno možete forumaške izjave ‘dorbo je još dionica i prošla’ – kao iskusni forumaš Vi sigurno jako dobro znate zašto se događa negativni drift kad nema likvidnosti, a forumaški špekulanti se umore od neke dionice koja nije hot hot hot. Puno je bolje 3 puta ući-izaći u DIOK uz gubitak nego čekati koji mjesec, da ne govorimo godinu, kao investitor.

    Jasno, tzv. forumaši (ako dobro razumijem većinomo su to par multinickova-trejdera-zgubidana koji su pogubili novce pa je to kao neka terapija, te neki ‘profesionalci’) su jako spremni likovati nad Petrokemijom (anonimnio jasno, jer onda ‘ne znamo’ tko su, tj. tko su ti takvi zlobni ljudi), ali narano isto su pisali i oko KORF prije godinu dvije ili tri. Začudo ni Vama nije vam palo na pamet pisati ‘možda bude kao Petrokemija, a možda kao KORF’, zašto?

    Ironični smiješak na kraju vašeg komentara na tipičnu trash primjedbu da je dionica ‘kao’ trebala pasti i više od 20% jer nema objave poslova, vjerujem, ako imate malo mogućnosti objektivizacije, omogućit će vam da se i sami malo zamislite nad svojim stilom i namjerama. Namjere su svakakve, ima svakakvih ljudi, to razumijem – ali zašto to morate raditi ovdje? Znači govorimo o perspektivi posla od cca 500 mil. eura, koji naravno ne znači samo taj posao, Vi to jako dobro znate i svejedno se izrugujete s time da dionica nije pala ‘više od 20%’.

    Za kraj, budite tako dobri, kad se tako žudite dopisivati sa mnom oko ĐĐ, legitimirajte se ovoj publici ovdje i dajte svoju procjenu vrijednosti ĐĐ, koliko po Vašem sudu dionica vrijedi kad je trebala pasti više od 20%?

    Inače za tipičnog hrvatskog špekulanta-gubitnika (ne kažem da ste to vi, kao što znamo dobro ste zaradili na Jadranki koju ste vrlo agresivno promivirali ovdje): http://lifehacker.com/how-to-stop-being-a-cynical-asshole-1537302138

    • Naravno, iznenađen sam ovom Vašom reakcijom. Ne vidim da sam iznio kakav krivi podatak ili argument komentaru, a slobodno ste ga mogli i ne pustiti ako ste mislili da (iz nekog razloga, makar i subjektivnog) ne zaslužuje tu biti. Prije otkrića ovog bloga sam redovno pratio forume jer sam jedino tamo mogao pratiti i komentirati s drugim ljudima vijesti o dionicama (nažalost, nemam baš frendova s kojima to mogu raditi :)), čak sam se i tamo uvijek trudio biti korektan kad bih komentirao, a već godinama nisam napisao praktički niti jedan komentar igdje drugdje (a niti ovdje to ne radim prečesto), a čitanje foruma se svelo na u prosjeku jednom tjedno (mislim da to sve govori).

     Ne vidim razlog zašto mi predbacujete što sam pisao o Jadranki? Vi niste pisali o njoj, jeste o drugim turistima, a kako sam je ja pratio i bila mi je zanimljiva, htio sam napisati što znam o njoj i svoje osobno mišljenje zašto je imam. Nisam niti „dosađivao“ mislim, ne znam je li bilo ukupno desetak komentara, u moru drugih, u par mjeseci prije objave rezultata. Opet, ako Vam je to “reklama”, “agresivno reklamiranje” kako kažete, ako sam pisao gluposti, niste trebali pustiti, a ne da mi sad to predbacujete.
     Moj portfelj je zbilja skroman, a mislim i da moje pisanje nema nikakvog utjecaja. Vi čak tvrdite da i Vaše pisanje o nekim dionicama nije uzrok porasta njihovih cijena, pa gdje bi onda pisanje jednog beznačajnog anonimnog rijetkog komentatora da morate „rigati vatru“? Uostalom, dionice JDRA se nisu praktički pomakle prije objave javne ponude, što dokazuje moju tezu.

     I da zaključim s DDJH. Nisam trenutno dioničar. Ne trgujem često s dionicama, ali nisam ni klasični buy and hold investitor. Imam svoj način upravljanja portfeljom s kojim nikog ne zamaram niti smatram (jedino) ispravnim.
     Mislim da DDJH vrijedi više od trenutne cijene, s potvrdom dobivenog posla u Kuvajtu znatno, znatno više (ili hoćete iz nekog razloga da se baš nabacujem s ciframa?). Uostalom, s tim sam i završio svoje zadnje komentiranje DDJH (prije 30-ak dana, kad je izašlo FI) u gornjem linku:

     „Što se tiče same mogućnosti zarade na dionicama DDJH, on je, naravno IMHO, još uvijek tu (iako imam dojam da je zbog svega ovoga momentum negativan pa bi cijena dionice mogla još malo potonuti, ako se to uopće može predvidjeti). U veći potencijal zarade na dionicama PTKM više ne vjerujem (propustili smo priliku).
     Da se ne ponavljamo previše, ĐĐ s dobivenim poslom u Kuvajtu vrijedi značajno više (a vijesti koje imamo pokazuju da je prilična vjerojatnost da će ĐĐ to dobiti), dobiveni posao Patrije u UAE i davanje ĐĐ dijela prozvodnje (50-100 komada vozila) također daje veću vrijednost firme od sadašnje, obnova tenkova u Iraku isto tako, a bez ičega toga vrijedi znatno manje. Samo dodijeliti postotak svakom ovom scenariju s pripadnim vrijednostima firme, i dobijete koliko vam sad vrijede dionice. Sve ovo je naravno samo moje mišljenje.“

     U čemu je onda problem? A kako sam i napisao da mislim da bi cijena mogla pasti, tako sam i djelovao jer mi (nažalost) nije problem izaći iz pozicije čak ni kad je likvidnost skromna. No, to ne mijenja moje mišljenje o vrijednosti DDJH i mislim ga opet imati.
     I čovjek je sad tražio komentar na trgovanje i kretanje dionice zadnjih par tjedana pa sam dao svoje mišljenje (koje je, vidite, konzistentno s onim što sam pisao). Ispričavam se ako nisam dobro odvagao svaku riječ pa je mogla imati drukčiji prizvuk i pripazit ću na to u budućnosti. Vi ste kao uzrok pada označili samo manju likvidnost, a ja sam dao svoje mišljenje. Ako se u mišljenjima i ne slažemo, ako je moje tako pogrešno po Vama nemojte ga niti pustiti, ali ne mislim da je fer ovako mi odgovarati. A opet, Vaš blog, Vaše pravo. Ne shvaćam osobno.

    • Znači još jednom. Zaista nema razloga da uporno ‘dobronamjerno’ uvjeravate ljude ovdje da je ‘ĐĐ kao Petrokemija’. Ako ste ‘bivši forumaš’, to bi izgledalo kao da Vi možete iz foruma, ali ne i forumi iz Vas. Što se tiče JDRA. Ovdje ste bili jako zainteresirani da nematljivo objašnjavate kako je baš najbolja investicija u hrvatski turizam, što je bilo jako pogrešno. Svejedno, srećom iil nesrećom za male dioničare, tu je došlo do prvog pravog preuzimanja, za što mi je bilo drago, a mislim da je korisno i za cijeli sektori, i posebno sam čestitao upravo Vama.

     S druge strane, Vi se niste zapitali što bi bilo čak i s Vašom investicijom u JDRA da nismo, mislim ponajviše na ovom mjestu, pokazali koliko sa vrijednost krije u turističkim dionicama, te da, predvođeni ‘flagshipom’ KORF, mnoge manje turističke dionice ‘odradile’ velike prinose. Kolika bi tada bila ponuda za JDRA?

     Svejedno, Vi morate toći baš ovdje uvjeravati ljude, da ne kažem ‘se**ckati’ o toj dionici ĐĐ, koju nemate, ali VAs jako nervira pa ‘dobrnamjerno upozoravati’ kako je on ‘kao Petrokemija’.

     Što se tiče i te Vaše tvrdnje, ne mislim da je Vaše pisanje nešto utjecajno, ali naprosto došli ste ‘u moju kuću’ ‘piškiti, kakiti’ hrabro, anonimno i zato sam Vam pokušao skrenuti pažnju na možda malo pristojnosti ili čak ukazati na destruktivni cinizam (ako sam dobro razumio, smatrate svoj uspjeh ili ‘uspjeh’ većim ako netko drugi prođe loše). Svejedno, Vi i dalje natupate ‘hrabro-anonimno’, tako da se nemojte ljutiti, nemam baš previše vremena i energije za takve stvari.

    • Opet se to kao nešto odnosi i na mene? A ja se trudio da ne odgovorim na prethodno (da ne širimo nepotrebno raspravu) iako ste me lažno optužili “da uporno ‘dobronamjerno’ uvjeravate ljude ovdje da je ‘ĐĐ kao Petrokemija’”.
     1. Niti sam “uvjeravao” da je “ĐĐ kao Petrokemija” već da, po meni, ima sličnosti s njom i objasnio zašto to mislim (“Ma ima sličnosti s PTKM, kako ne. Niti u Petrokemiji vam ne bi priznali da se “autodestruktivno uništavala”, uvijek je problem bio samo skupi plin.
     Prihodi, vidimo, nisu bili mali (615 mil kn), a gubitak nije bio ovoliki niti 2009. kad su prihodi bili 495 mil kn, niti 2010. kad su iznosili svega 274 mil kn. Bilo je dosta manje posla nego 2012. godine, vojni program je većinom završio, 40% manje prihoda – OK. Ali ne možeš mi onda imati 12% (12 milijuna kn) imati veće izdatke za plaće u ovoj godini!”) i
     2. Niti sam to radio “uporno” kako kažete. Rekao sam to u jednom komentaru (i u drugom samo dodatno pojasnio kad se niste složili) prije više od mjesec dana kad je izašlo izvješće, i sad kad je čovjek tražio komentar trgovanja dionicom sam uputio na taj komentar.

     Žao mi je što imate loša iskustva s raznim trolovima, ali kod mene niste u pravu. Složili smo se milijun puta oko različitih stvari, nekoliko puta nismo i odmah optužbe da sam došao “hrabro-anonimno piškiti i kakiti u vašu kuću”, “se**ckati” o ĐĐ i sl. Ali kažem, ne shvaćam osobno i iz poštovanja prema svemu dobrom što ste učinili se povlačim iz ikakve daljnje rasprave.

 30. Kažu u sutrašnjem VL:”Iako je petak trebao biti zadnji dan za predaju obvezujućih ponuda za kupnju Petrokemije, rok je produljen do srijede 12. ožujka. Borealis je, doznajemo, odustao, a ostale su dvije ponude – češkog Agroferta i mađarskog Bige Holdinga. Država će zadržati 25% plus jednu dionicu. (lk)”

  Ne znam da li je te prenaivno, ali ja bih rado da naši mirovinci, ako su već išli u dokapitalizaciju, umjesto Nexe i ostalih pizd…gdje su pogubili našu lovu i hvalili se s prinosom manjim od prinosa na državne obveznice kojih moraju imati ako se ne varam 60%, uđu ozbiljno u PTKM i naprave od toga dobru priču i na sreću cijele države i dioničara prodaju po malo većim cijenama, a ne da gledamo ovo što gledamo…
  Naravno da ništa nije izgubljeno, bilo tko kad uđe, napravit će što mora i za 2-3 godine će već po inerciji normalnog poslovanja i normalne cijene plina PTKM procvjetati…

  Šteta za propuštenim prilikama i propuštenom vremenu jer bi cijena restrukturiranja bila manja, ali ništa nije izgubljeno…

 31. Piše u večernjaku da je i Borealis odustao, za koga će navijati klaus sada? Ili procjenjuju da se nitko neće javit pa da još jeftinije prođu

 32. http://www.poslovni.hr/hrvatska/u-ini-strahuju-da-nece-imati-kamo-s-proizvedenim-plinom-265846
  …u Čađaru!!! Niti do sada niste imali, ali ste lopovskim ugovorima i kriminalom prodavali Petrici!
  Gospodin Cvitan je veli da su problemi korupcije na lokalnim razinama. nek prvo posjeti Kutinu i riješi bez velikih ekspertiza slučaj zamračenja par milijardi kuna u Petrokemiji. To bi mu bilo prvo pa muško, osigurao bi narednih 5 mandata i podršku cjelokupne javnosti

 33. Mislim da bi ovo moglo biti zanimljivo tržište za ĐĐ.

  http://www.tacticalreport.com/view_news/Iraq_Finland_and_Patria_AMVs/3890

  http://www.duro-dakovic.com/press_centar/novosti/iracki_ministar_posjetio_duro_dakovic_.aspx
  …Osim predstavljanja poslovnih potencijala Grupe, iz Đure Đakovića su iračkoj delegaciji prezentirali i aktualne natječaje za nekoliko projekata u Iraku na kojima Đuro Đaković sudjeluje i koji predstavljaju i konkretnu priliku da se u skorije vrijeme uspostavi poslovna suradnja s Republikom Irak.

  http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/234171/Default.aspx

  Imam dionice DDJH i ovo nije nagovaranje nekog da kupi iste.

 34. Izašlo izvijesce na Tactical Report, sada su u igri i Iračani za AMV 8×8 Patrie?
  Da ne prepričavam cijeli report (40 $ ipak košta ) izgleda da Patrijin BOV postaje jako tražena roba u Perzijskom zaljevu. Najprije UAE potom Kuvajt a evo sad i Irak. Nisam pratio kako se situacija u Iraku odvijala, da li su uopće i bila testiranja za BOV 8×8 (osim američkog Strykera kojeg su vidjeli u akciji)?

  Još jedna pozitivna vijest za Patriju ali i posredno nas dioničare Đure Đakovića!

  • Evo zašto ĐĐ ima tako jako dobre sposobnosti integracije, što je jako bitno, između ostaloga zato je i nosilac konzorcija Kongsberg/Patria/ĐĐ. To je npr. kao da AD Plastik bude nosilac konzorcija u kojem je Mercedes.
   http://vidoz.com.ua/video/Pht9JBiuGD1.html

   Više o AMV imate ovdje: http://vidoz.com.ua/video/PkChwRHh_C1.html

   S time da iako je Patria tržišni lider u ovome, liderstvo Kongsberga je daleko jače u stanica: http://www.kongsberg.com/en/kps/

  • Ovo je još jedna zaista izvaredna vijest: http://www.tacticalreport.com/view_news/Iraq_Poland_and_Patria_AMV/3903, iz nje:

   Reports from Baghdad suggest that Iraqi Acting Defence Minister Saadoun Al-Dulaimi admits that it would be too difficult for Iraq to agree with Finland on a deal for types of the Patria AMV 8×8 wheeled fighting vehicle. … Despite that, he asked Iraqi military attaches in European countries, including notably Poland, to help him find middlemen who can communicate with the Finnish decision-makers on the subject of Patria.

   … at least 200 Patria vehicles.

   But it is of note in this regard that the Iraqi Defence Ministry prefers buying the Finnish-made Patria rather than the Polish version

   Koliko znam, ĐĐ proizvodi tu najzadnju ‘finsku’ vezriju, uz velike pohvale potpredsjenika Patrie prije jedno godinu dana u intervjuu VL. Zbilja mislim da bi bilo krajnje čudno da ĐĐ uskoro ne počne ‘zabijati golove’ u arapskim zemljama jer je kategorija vruća, ĐĐ ima najbolju ponudu i ĐĐ/Patria su daleko odmakli u razgovorima na nekoliko tržišta.

   Iz tog intervjua:

   U ulici Kaivokatu, u sjedištu Patrije, razgovarali smo s Jukkom Holkerijem, zamjenikom predsjednika uprave finske kompanije. Za početak pitali smo ga kako ocjenjuje dosadašnju proizvodnju oklopnih vozila u Đuri Đakoviću.

   Ima prostora za izvoz

   – Đuro Đaković je vrijedan partner, u njegovim pogonima se proizvodnja odvija bez ikakvih problema te smo uvjereni da je ta kompanija spremna izvoziti oklopnjake na treća tržišta. Štoviše, mi u Patriji vjerujemo da se proizvodnja u Slavonskom Brodu može udvostručiti – istaknuo je Jukka Holkeri te dodao: – Sada smo prisutni u samo šest do sedam zemalja, tako da je prostor u svijetu izuzetno velik.

   U ovom su nam trenutku dva-tri tržišta posebno zanimljiva, no zasad ne smijem reći više. Na ta ćemo tržišta ići slučaj po slučaj, vidjet ćemo odakle slati vozila, a dakako, tražit ćemo najefikasniji način isporuke. U svakom slučaju, puno je zemalja zainteresirano za oklopna vozila pa smatramo da Đuro Đaković može odigrati važnu ulogu. Mnoge zemlje kojima Patria prodaje vozila žele i da ih proizvode. Ako neka zemlja s njima potpiše ugovor, moguće je da dio proizvodnje prebace ondje ako ugovor bude uključivao dovoljno velik broj vozila. Radi se obično o narudžbi od 100 vozila. Ako narudžba bude manja, prebacivanje dijela proizvodnje nije ekonomski opravdano – objasnio je Jukka Holkeri.

   Intervju: http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/dj-djakovic-spreman-je-udvostruciti-proizvodnju-i-izvoziti-oklopnjake-441410

 35. Zvijer 🙂 Baš me imresionirao, a oni su ga desetkom! Takav proizvod će sigurno naći svoje tržište. Baš bi nakon Petrokemije bilo lijepo nadoknaditi sve (naravno puno više) na Đuri a nekako mi se čin (možda sam subjektivan jer imam tu dionicu) da će baš oni dobiti taj veliki posao.
  Sa Ajvikom sam imao polemiku ali mislim da me čovjek krivo shvatio i nije razumio jedan-dva moja posta oko Korfa, no dobro ne uzimam mu za zlo. Nije ni usporedba sa Petrokemijom možda zlonamjerna ali obzirom da je država vlasnik ima sličnosti ali je daleko različita situacija. Čovjek jednostavno želi nešto objasniti (osjeća potreba za time) ali nekad nije u pravu, dok drugi put je i tako. Po meni nije bitno dali će dionica pasti ili rasti u idućih par mjeseci (kupio sam je na dugi rok i nadam se da će se neki poslovi ove godine realizirati), nego je najbitnije da je država stala iza nje i da ima perspektivu i da će sigurno dobiti neke poslove zajedno sa Patrijom, a onda se sve mijenja.

 36. Ovo ima smisla jedino ako dobiju neki veliki posao. Očito su i oni jako sigurni da će u idućih godinu dana nešto dobiti pa proaktivno traže kadrove. Ako je tako trebalo bi pohvaliti upravu koja gleda korak-dva unaprijed. I iz ovog se da vidjeti koliko je Đuro daleko od Petrokemije i da je uspoređivati ove dvije kompanije kao uspoređivati kruške i jabuke.

 37. Kad bi se ta roba brže proizvodila i cijeli ciklus kraće trajao, sad bi bio posao ponuditi ta vozila u zemljama kao što stu Ukraina i slično.. 🙂

 38. G. Bakić, meni je već jedno vrijeme zanimljivo to što se čeka sa dokapitalizacijom, kao i što se DDJH ne spominje u privatizacijama. Meni to izgleda kao da svi čekaju neki veliki posao pa da krenu u te aktivnosti jer bi one ujedno značile i bolje uvjete u istima.
  Što Vi mislite?

  • Mislim da tu nema razloga za brigu, po meni, situacija se razvija kako bi i trebala. Privatizacije tog ranga ne idu brzu i jasno takve se ne rade vrištanjem kroz novine. Ne zaboravimo da je ovo vrlo osjetljiva industrija, sa strateškim partnerstvima s Patrijom, ali još važnije s Kongsbergom, koja je jedna od ključnih tvrtki Zapadne vojne industrije (što reći nego da njegove instalacije štite Bijelu kuću), te da je ĐĐ usred vrlo osjetljivih pregovora oko do sada najvećeg mogućeg posla hrvatske industrije.

   Kao što znamo, odobren je veliki kredit HBOR od 120 mil. kn iako je krajem godine novac na računu i u blagajni bio 143 mil. kn. Rekao bih da ipak tu postoje ‘neke namjere’ i da stvari nisu slučajne. Onako amaterski mislim da je ludo od fond managera da nemaju barem malo ovoga, tek tako da mogu reći da ‘nisu propustili priču’, ako se nešto dogodi (ako se dogodi, lako će biti sve činjenice koje znamo interpretirati kao ‘pa naravno da je bilo očito’, pa će izgledati skroz luzerski), kao što im se dogodilo s turističkim tvrtkama.

   Ovdje je i jedan novi mali poslić koji je prošao nezamijećeno, čisto da se vidi zadržavanje kapaciteta i kompetencija, a investicijski ciklus mora kad-tad početi: http://www.duro-dakovic.com/press_centar/novosti/zapocela_izgradnja_kuglastog_spremnika_u_rijeci.aspx

 39. Malo o ĐĐSV
  http://www.defender.hr/republika-hrvatska/vojna-industrija/milanovic-sutra-posjecuje-karlovacki-hs-produkt.php

  Razvoj pojedine vrste naoružanja prije svega ovisi o sigurnosnim prijetnjama i rizicima sa kojima će se vojnici suočiti na modernom bojištu na kojem ne postoje crte razdvajanja i gdje je neprijatelj gotovo nevidljiv, a njegove reakcije nepredvidljive. Naglasak je na proizvodima kojima se osigurava mobilnost postrojbi i zaštita vojnika na bojištu, uporaba bespilotnih letjelica, vizualizacija bojišta u realnom vremenu, komunikacijsko – zapovjedni sustavi te razvoj sposobnosti na području obrane računalnih mreža. Vojna industrija u regiji ne može odgovoriti ovakvim tehnološkim izazovima samostalno već isključivo u suradnji sa inozemnim partnerima. Upravo takve trendove vidimo u Republici Hrvatskoj na primjeru tvrtke Đuro Đaković-specijalna vozila.

  Naime, tvrtka je uspostavila strateško partnerstvo sa vrhunskim svjetskim proizvođačima vojne opreme i naoružanja, finskom Patrijom i norveškim Kongsbergom. U suradnji sa prvom tvrtkom, Đuro Đaković proizvodi borbena oklopna vozila AMV 8X8. O kakvim je vozilima riječ možda najbolje govori podatak kako su na nedavnim ispitivanjima u Kuvajtu pomela konkurenciju sa Zapada i trenutno se čeka konačna odluka o pobjedniku. Najbolje od svega vozilo AMV, koje je sudjelovalo na ispitivanjima, proizvedeno je u Slavonskom Brodu, Također, na istom projektu zajedno sa Patrijom i Đurom Đakovićem u Kuvajtu je sudjelovala i norveška tvrtka Kongsberg koja je najbolji svjetski proizvođač između ostalog, daljinski upravljanih oružanih stanica 12,7mm, a od nedavno i 30mm. Upravo je svjetska prezentacija oružanih stanica 30mm održana prošle godine u Slavonskom Brodu što govori o povjerenju Skandinavaca u hrvatsku tvrtku. Nigdje na svijetu nećemo naći na jednom mjestu proizvodnju borbenih oklopnih vozila 8X8 i integraciju daljinski upravljanih oružanih stanica 30mm osim u Slavonskom Brodu.

  Ovaj primjer govori kako se obrambene tvrtke u regiji moraju povezivati sa inozemnim partnerima kako bi ponudili tržištu konkurentne proizvode.

   • Ovo je zaista izvanredna vijest za ĐĐ u sutrašnjem JL:
    radili protiv ĐĐ

    (Ovo je samo dio teksta, kupite JL za cijeli.)
    Ne radi se samo o tom poslu za 8 30/1 stanica, gdje je poznato da je Kongsberg najbolji svjetski ponuđač.

    Nego je glavna važnost očita briga vrha politike (napokon se politika ponaša državnički) za ovaj projekt gdje ĐĐ kao integrator Patria AMV + Kongsbergova stanica ima referencu kao ‘launch customer’.

    Uočite da je upravo Kongsberg štitio Bijelu kuću pri inauguraciji predsjednika SAD 2005. (nemam referenca za kasnije, ali lako moguće da se suradnja nastavila): http://en.wikipedia.org/wiki/NASAMS

    Što se tiče Javelina, to je čini se američki proizvod (http://en.wikipedia.org/wiki/FGM-148_Javelin) koji Kongsberg integrira u svoju superiornu stanicu, što nam pokazuje još neke stvari, a to je da u Patria + Kongsberg ponudi/pobjedi u Kuvajtu interes nema samo ‘tamo neki ĐĐ’; naime uz Kongsberg su valjda i ondje neki američki interesi, a drugi najveći dioničar Patrie je EADS (Airbus).

    Budući da je Defender neki dan javno objavio da je na testiranju u Kuvajtu ĐĐ ‘pomeo konkurenciju’, ovo mi sve izgleda jako dobro, ne vjerujem da bi se država ovako trudila da nije posao velikih izgleda. A čini se da se radi i poslu 500+ mil. eura.

 40. Ovo je ustvari fantastičan detalj..Još od tamo velikog sukoba kada je ministar obrane bio dr. Hebrang te tek kasnije spominjan njegov sukob ( u tisku u to vrijeme) s g. Zagorcem koji je bio u RH Alanu, zbog kojeg je Hebrang morao otići, dakle sličnu situaciju je izgubio.
  I ovo je samo slijed onoga što g. Kotromanović konzistentno pokazuje. Unutar mjesec dana je također branio važnost poslova s Đurom Đakovićem oko nabave BOV za državu prilikom zadnjeg rebalansa proračuna, također s tezom da taj posao izuzetno važan za obrambenu sposobnost države kao i za probitak Đure Đakovića s sjajnom domaćom preferencom. A s druge strane i onako moramo ispoštivate određene norme prema NATO, dakle pazi/razmišlja (radi svoj posao) i na rokove obveza koje imamo.

  I ne samo konzistentnost već i velika hrabrost (velika lova, veliki dečki u igri) što samo dokazuje vašu tezu o “državničkom” načinu razmišljanja.

  Palčevi gore Kotromanoviću da u tom kolopletu interesa uspije je ne znam tko si ti “nižerangirani” dužnosnici, a s druge strane nadam se da su se od Hebrang/Zagorac vremena ipak promijenila i da ministar vlada uprkos nižim interesima kojih će uvijek biti.

  • Još da je bio tu kad su nam nedavno bili Amerikanci, pa probao preko njih malo otvoriti nam nišu za Bovove kod Arapa, umjesto što pravio društvo nazovi premijeru na besmislenom putovanju down under.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.