ARNT

Hrvatski turizam: asset play

O čemu se, investicijski gledano, zapravo radi u hrvatskom turizmu? (Ovo, jasno, ima i presudan utjecaj na razvojni aspekt, o čemu više kasnije.)

1. Ključan aspekt je ‘asset play’, tj. nekretninska vrijednost koja odražava dugoročnu rentnu poziciju hrvatskog turizma, za koju mislim da će se samo pojačavati.

Dakle, mislim da je trenutna operativna izvedba (tj. profitabilnost) sama po sebi čak i nevažna, ali je bitna kao indikator dugoročne operativne profitabilnosti, kao i smjernica trenutnim vlasnicima u kojem smjeru razvijati poslovanje i rentnu poziciju, kako bi ona dugororično bila što atraktivnija njenim dugoročnim (prirodnim) vlasnicima. Primjerice, pod ‘prirodnim’ vlasnicima ne smatram Zagrebačku banku (Istraturist), EPIC (VAH – Riviera) ili Ugo grupu (Solaris), dok sadašnji konzorcij za Arenaturist može biti prirodni vlasnik.

2. Pogledajmo to na primjeru Arenaturista koja je u konceptualizaciji i egzekuciji te investicijske strategije otišao najdalje i skoro da ju realizirao (relizacija je napuštena zbog izbijanje financijske krize 2008., ali ne vjerujem da se od nje odustalo).

Pogledajmo najznačajnije događaje u tom projektu:

a. Prije točno šest godina investicijski fondovi sponzorirani od strane Goldman Sacsha kupuju većinski udio u Arenaturistu, o cijeni možemo nagađati, ali iz sljedećih podataka vjerujem da je bila 400-500 kn po dionici.

b. Naime, dva mjeseca kasnije, ti fondovi daju javnu ponudu za sve dionice ARNT po 534 kune. Izvješće o preuzimanju više nije dostupno, ali vidimo da su uspjeli prikupiti nekih daljnjih desetak posto.

c. Nekoliko mjeseci nakon toga, Park Plaza Hotels kupuje 20% u toj investiciji. Tvrtka kasnije prelazi u annglosaksonski način upravljanja i B. Ivesha iz Park Plaze postaje predsjednik upravnog odbora (u tom modelu upravni odbor zamnjenjuje NO i Upravu), dakle najvažnija osoba u tvrtci (pri čemu je glavni izvršni direktor Štoković, po mom sudu, djelomično operativac, djelomično figura, a djelomično zadužen za lokalne kontakte, što mislim da je za tvrtku prilično loše odradio), što je u skladu i s ovom objavom. Park Plaza i prezentira Arenaturist kao imovinu kojom upravlja. To mi se čini kao da je za GS-ov fond ovo zaista čisto financijska investicija (=asset play), a upravljanje je u stvari prepušteno Park Plazi, odnosno sada PPHE Hotel Group. O PPHE više možete saznati ovdje.

d. Nekoliko dana nakon toga predlaže se smanjenje temeljnog kapitala za 611 mil. kn i isplata dioničarima 280 kn po dionici.

e. Uskoro dolazi i iduća obavijest koja pojašnjava narav transakcije, u njoj stoji:

Dioničari su odobrili maksimalno smanjenje dioničkog kapitala kako bi društvu omogućili što veću fleksibilnost u strukturiranju svojih financijskih aranžmana. … Povrat kapitala neće se financirati prodajom imovine – društvo u ovom trenutku ne planira prodaju bilo kakve imovine. U okviru daljnjih koraka svog restrukturiranja, društvo će zatražiti odobrenje svojih dioničara za prijenos većeg dijela svoje imovine na novu tvrtku u njegovom stopostotnom vlasništvu.

Meni to izgleda kao čisto razdvajenje tvrtke na imovinski (nekreninski) i operativni dio, pri čemu će se u cjelini velik dio equityja zamjeniti dugom, gdje će nekretninski dio, ovako zapakiran, biti koletaral za dug.

Uočite da je razumno za pretpostaviti da glavni dioničari smatraju da je ovo dio koji se može izvući iz biznisa a da on i dalje ostane održiv i profitabilan (inače ovo ne bi imalo smisla)!

3. Naravno, u ovome svemu nema ničega lošeg jer je to prirodan način za razvijanje potencijala kompanije.

4. Ovdje ujedno vidimo i jednostavan i moćan odgovor na ‘kritike’ nekih naših investicijskih ‘znalaca’ koji tvrde da ‘ovakve naše turističke tvrtke nisu nikome velikome zanimljive zbog neobične strukture svojih portfelja’. Mislim da GS i Park Plaza zaista jesu ‘netko’, i odgovor je, jasno, u razdvajanju na nekretninsku i operativnu ‘tranšu’. Cjelina naših velikih turističkih tvrtka zaista ne bi bila zanimljiva nekom od velikih svjetskih operatera (ogromna nekretninska investicija zbog tako malo operacija), ali je ovo prirodan način gledanja.

5. Kao što sam već više puta pisao, smatram da EPIC, kako zbog svog profila, tako i profila svojih glavnih ljudi nije prirodan vlasnik Riviere. Mislim da ne moram posebno elaborirati zašto ZB nije Istraturista, itd. Vjerujem stoga da će to i biti exit strategije u još nekoliko većih slučajeva u RH. Ali primjerice mislim da neke kompanije neće ići tim putem (npr. Maistra, Plava laguna …).

6. Ovdje se trebamo osvrnuti i na nekretninsku situaciju. Kao što sam također više puta pisao, slom tržišta stanogradnje ne znači puno za produktivne nekrentnine u turizmu i poljoprivredi, za njih vrijede druge valuacije. A kako su se nekretninska tržišta u svijetu uglavnom u velikoj mjeri oporavila, mislim da će se atraktivne valuacije opet preslikati i na hrvatske turističke nekretnine (ali ne ‘apartmanuše’ na obali, koje mislim da će i dalje biti na silaznom putu).

Uočimo da je gornja kalkulacija od 280 kn dionici bila prije više od 5 godina! Mislim da su se (operativne) okolnosti u hrvastkom turizmu u međuvremenu promijenile značajno na bolje, a također su vodeće tvrtke u međuvremenu uložile značajna sredstava u izgradnju i obnovu kapaciteta.

Mislim da u ovom svjetlu, kao dominantno asset play, treba gledati i ovako velike investicije Valamara, pogotovo s obzirom na dugoročno iznimno povoljno financiranje od HBOR-a – rekao bih čista arbitraža u okviru gore objašenjenog asset playa.

7. Osvrnimo se još i na tekuću sezonu. Mislim da dolazaka i noćenja zaista ima manje nego prošle (uskoro temeljitija analiza). Ali vjerujem da će minuse osjetiti ponajprije privatni iznajmljivači koji se uglavnom ne mogu aktivno prilagođavati tržištu (povećanim marketingom i prodajom) kao velike, i sada već dobrostojeće, turističke tvrtke. Oni uglavnom naprosto pasivno stoje i reaktivno primaju goste. Vjerujem da će za glavninu (tj. bolje upravljane) turističke tvrtke možda i manji booking biti nadoknađen većim cijenama (dijelom i zbog obnovljenih kapaciteta) i većim kapacitetima, te da lako moguće mogu ostvariti financijske rezultate i bolje od prošlogodišnjih. No, mislim da je već i ova razina profitabilnosti, a pogotovo prihoda, više nego dovoljna za glavno investicijsko razmatranje, a to je asset play (naime, predloženi deal za ARNT je bio moguć već i prema rezultatima iz 2007.)

8. Ako je ova moja procjena točna, da će naše najveće turističke tvrtke ‘poklopiti’ veliki svjetski igrači, ne sumanjam da ćemo opet svjedočiti medijskoj harangi na ‘neoliberalni kapitalizam’ koji je ‘poklopio’ ‘jedino što vrijedi u Hrvatskoj, a to je naš turizam’. Ali onda bi ovo bio odličan primjer kako je zapravo ‘poklopljeno’ samo ono što nećemo. Tko je hrvatskim građanima i mirovinskim fondovima branio ili brani da po ovim, ili prošlogodišnjim cijenama, ulaže u ovu rentnu poziciju? I da li onda treba osuditi onoga tko hoće i tko će tu rentnu poziciju razvijati? Zanime me također da li su oni političari i ekonomisti koji demagoški viču da ‘Hrvatska ne treba biti zemlja konobara i čistačica’ ulažu u ovu rentnu poziciju da ju ‘zadrže u Hrvatskoj’, da bude ‘NAŠE’ (kao i druge uspješne turističke NAŠE firme kao što su Hoteli Živogošće, Kupari, HTP Korčula, HTP Orebić itd.) – pa da ‘MI’ budemo rentijeri, a ne ‘konobari i čistačice’?

9. Najveća ideja koju je ikad itko imao je vjerojatno Darwinova, o evoluciji prirodnom selekcijom (uz sve njene ogromne implikacije u raznim područjima). Kao što kaže Hayek (u The Fatal Conceit) o tome kako su društva bazirana na tržišnoj ekonomiji prosperirala (prirodnom selekcijom, kao superiorna), odnosno kako su elemementi tržišne ekonomije bili ‘selektor’ uspješnosti, što je kasnije bilo tek institucionalizirano ‘društvenim uređenjem’ koji zovemo tržišna ekonomija:

The evolution came about, then, through the spreading of new practices by a process of transmission of acquired habits analagous to, but also in important aspects different from, biological evolution. … Yet as far as we know, all currently civilised groups appear to posses a similar capacity for acquiring civilisation by learning certain traditions

te citira A.M. Carr-Saundersa:

‘… man and groups are naturally selected on account of the customs thery practice just as they are selected on account of their mental and physical characters. Those groups most practising the most advantageous customs will have an advantage in the constant strugle between adjecent groups over those that practice less advantageous customs.’

U tom svjetlu, pogledajmo što možemo zaključiti o tome kako su građani naše zemlje (individulano, ili kolektivno kroz sustave koje imaju, primjerice miovinske fondove) prepustili vlasništvo i vođenje igre u valjda trneutno jedinoj našoj strateškoj grani (da je ‘valjda jedina’ vidimo i po histeričnom medijskom praćenju tekućih rezultata sezone). Zakjučite sami, da li je ‘NAŠ’ sustav rođačko-etatističke kvazi-tržišne ekonomije superioran ‘selektor’ za uspjeh nacije? Nažalost, socijalna evolucija je daleko brža od biološke. Narod (i njegove institucije) možda sve uništiti daleko prije nego se promijeni.

p.s. 22.7.2013. 07:26 Nema direktne veze, ali evo danas će nas mediji danas ili sutra slavodobitno izvijestiti da je ove subote i nedjelje ušlo u RH 88.000 stranaca više nego u odgovarajućem vikendu lani.

Napomena: Imam (naravno) dionice KORF, VLHO, ARNT i SLRS i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:ARNT, Turizam

124 replies »

  • Čudi me da nisam nigdje vidio tezu (valjda premalo čitam?) da su socijalizam i kreacionizam u biti ekvivalenti i zato toliko u banani u objašnjavanju svijeta? Primjerice, ništa LOGIČKI ne govori protiv toga da je svijet zaista nastao prije 6.000 godina, zajedno sa svim dokazima da je se razvijao prije toga (‘kreator je umetnuo ‘dokaze’ da su ‘postojali’ dionosauri), ili također da je nastao prije 29 godina, zajedno s umetnutim ‘dokazima’ u glavama ljudi i zapisima da je povijest postojala prije toga. Ništa LOGIČKI ne govori protiv toga da živimo u virtualnoj stvarnosti (dokažite suprotno ako možete!).

   Jednako tako, ništa LOGIČKI ne govori protiv toga da je socijalizam idealno društvo :), je li tako?

   • socijalizam i kreacionizam nisu bas slicni po meni, iako naravno oboje pocivaju na vjerovanju prije razuma i ilogicnom odbacivanju cinjenica kada ne idu u prilog ideologiji. 🙂 Uz to oboje imaju izmisljene verzije povijesti. 🙂
    Kad smo kod tih ilogicnosti bas se ovo lijepo nastavlja na moj link…
    Harris-Perry was Associate Professor of Politics and African American Studies at Princeton University from 2006 to 2010, leaving after being denied a full professorship due to such factors as her lack of scholarly work.[12] Currently she is Professor of Political Science at Tulane University.[13]

    Ovo je stvarno ROTFL, koliko morate biti losi da nemate dosta scholarly work u kvaziznanstvenim disciplinama… 🙂
    Da karikiram kao sto je to South Park napravio u jednoj epizodi (gdje pisci Family Guya su dupini koji izbacuju lopte sa rijecima) znanstvena djelatnost se tu doslovce svodi na permutiranje white africanamerican slawery wage-gap affirmative-action 1% white-hetero-male, KKK, institutionalized….

  • Evo dodao sam i ovo: 🙂

   Zakjučite sami, da li je ‘NAŠ’ sustav rođačko-etatističke kvazi-tržišne ekonomije superioran ‘selektor’ za uspjeh nacije? Nažalost, socijalna evolucija je daleko brža od biološke. Narod (i njegove institucije) možda sve uništiti daleko prije nego se promijeni.

 1. Je’l se meni to samo čini da je “Valamar grupa” objavila izvješće za 2012. po kojoj je zarada po dionici 8,21 kn, odnosno u odnosu na ove cijene P/E na cca 11, a amortizacija povećana za 30 mil kn na 222 mil? 🙂

   • Zarada od 8,21 kn je zarada od koje su već oduzeti manjinski udjeli. Sveobuhvatna dobit je 84 mil, dioničarima društva 50 mil, manjinski 34 mil.

  • To je konsolidirana dobit, a ako se gleda sveukupna dobit samoga d.d-a dođe se do 20-ak kuna po dionici. A to je po cijenama KORF-a od 31.12.2012 (109 KN), po ovim cijenama se skupilo još 30KN kroz godinu. I digao se BV od Valamar grupe d.d. sa 516 milijuna na 720-750 milijuna (P/BV 0,8) (uz pretpostavku da kupnja RIVP nije utjecala na BV).
   U svakom slučaju bilo bi zanimljivo vidjeti bilancu od ovoga polugodišta i saznati od kuda im novci za RIVP, pretpostavljam da bi se te informacije trebale moći dobiti na skupštini.

 2. Nema neke veze sa temom, ali vrijedi pročitati:
  http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Gianni-Rossanda-Gradit-cemo-u-Rijeci-i-Puli-i-vlastite-brodove-koje-cemo-kasnije-prodavati
  Pazi koju maglu prodaje lik: knjige narudžbi prazne i u Puli i u Rijeci, pa hajmo zaposlit ljude i gradit brodove za svoju (NAŠU?) novu firmu koja isto nema narudžbi, naravno jer nema nij brodova, pa ako ne ide biznis sa tom firmom, kasnije ćemo brodove prodati na svjetskom tržištu (kome ?), pa ….
  Samo je zaboravio reći ko će financirati te gradnje (banke sigurno neće, jer i jedni i drugi su im dužni ko grčka ….) … to mi sve liči na opet neku vrstu NAŠIH brodogradilišta, nema veze što nisu profitabilna, bitno da damo ljudima posla i da se usput malo i spremi za se, već će to netko platiti …
  Ovo je već u domeni komedije …..

 3. ❤ index komentatore sa mozgom:
  "Mi, djelatnici FFZG-a pozdravljamo odluku i šaljemo velike pozdrave onima koji pune proračun i time financiraju naše znanstvene radove koje nitko ne smije prevesti na neki od svjetskih jezika. Iz razloga što bi isti znanstveni radovi izazvali žestoku sprdnju i smijeh u svjetskim znanstvenim krugovoma. I zapamtite, dok tankate gorivo, mi, uposlenici FFZG-a (a i rektor Bjeliš) vas obožavamo."
  vezano na vijest :
  "Građani moraju biti svjesni da će rezanje proračuna biti skoro nemoguće. Niti možemo smanjivati mirovine, niti plaće zaposlenima, ne možemo smanjivati standarde u zdravstvu. A to znači – bitku za prihode. Redovita naplata, ali i nešto veće trošarine koje moraju puniti proračun", kazao je Linić jučer komentirajući prognoze i opravdavajući povećanje trošarina.

 4. Jadranki ide prilično dobro, vidimo. http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/losinj-hotelsvillas-u-glavnoj-sezoni-ocekuje-vise-turista-i-nocenja-248031
  “Hoteli i vile iz portfelja Lošinj Hotels&Villas malološinjske tvrtke Jadranka hoteli u glavnoj ljetnoj sezoni očekuje 5 posto više turističkih dolazaka i 3 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, što ukazuje da će im sezona biti kvalitetna i dobro popunjena, dok za ukupnu sezonu u Hrvatskoj smatraju da je dobro pripremljena i da će ostvariti bar jednake rezultate kao i prošle godine.

  Takva očekivanja i prognoze predsjednik Uprave Jadranka hotela d.o.o. Damir Mlacović za Lošinj Hotels&Villas temelji na kvalitetnoj pripremi i investicijama u ovu sezonu te najvažnije malološinjske i jedne od vodećih kvarnerskih hotelskih kuća koja je i prvih šest mjeseci završila s fizičkim porastima turističkog prometa.

  U smještajnim objektima Lošinj Hotels&Villas u prvoj polovici ove godine ostvareno je 21 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, došlo im je i 18 posto više turista, pri čemu Mlacović podsjeća da u prvom dijelu prošle godine zbog obnove nije radio Vitality Hotel Punta u Velom Lošinju.”

  A vidimo i da investicije idu po planu.

  S druge strane, Istra je u malim problemima. Barem što se tiče fizičkih pokazatelja, nadam se da će prihodi proći bolje. http://www.poslovni.hr/hrvatska/lorencin-treba-pricekati-cjelovite-podatke-za-turizam-248061
  “Prema podacima županijske Turističke zajednice od početka godine do 21. srpnja u Istri je zabilježeno 1,4 milijuna dolazaka turista i 8,7 milijuna noćenja, što je za tri posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Sam srpanj je u minusu šest posto u dolascima i pet posto u noćenjima.”

 5. Biti će “nama” turizam puno veća briga od “asset” igre. Trebalo biti ovako: emtivina tržišta gostiju – najbogatija područje Europe (zapadna, sjeverna, nova srednja Europa), emitivna tržišta radne snage – najsiromašniji dio Europe (BIH & Kosovo), a “mi” fino u sredini tu tek “gospoda dioničari” koji uživaju svoj kapital, beru plodove svog rizika ulaganja ono malo ušteđenog kapitala u najizazovnijim vremenima financijskih tržišta, i Hrvatske kao države, u povijesti.

  Sudeći po nezainteresiranosti naših najvećih investitora, predstavnika najmasovnije investicijske populacije (2. stup), sudeći po ovome što baš čujemo kako završeni srednjoškolci masovno upisali fakseve za “kuhare i konobare” (a netko rekao da mi nećemo biti zemlja konobara?), kojekave “ekonomije” (gdje im predaju bivši komunisti), prava, filozofije i sl. konobarske edukativne ustanove pa na FER-u i PMF-u ostalo viška mjesta (iako su i njihovi kapaciteti skromni obzirom na potrebe gospodarstva) ispada da će nama turizam dugoročno biti i poslodavac domaćoj radnoj snazi uza sve ovo drugo što je bilo očito i prije. Ne znam što će onda ovi jadni susjedi. Kako destruktivna država, kako bezosjećajna, umjesto da smo motor regiji, da “pomažemo” drugima da izađu iz jada, mi im se želimo pridružiti??

  Ako turizam bude mjesto gdje će raditi hrvatski građani to je znak da smo trajno izgubljeni i nema više spasa jer će se to nastaviti generacijama a jadni susjedi neka krepaju do tada dok se mi ne osjetimo spremni preuzeti ulogu “gospode kapitalista” – ma kako “humano”!?

  Ponekad treba znati preuzeti odgovornost za svoju sudbinu a time i sudbinu onih oko nas, čega često nismo niti svjesni, ne vodimo računa o tome da svojim postupanjem ili ne postupanjem utječemo na druge ljude.

  Treba znati preuzeti odgovornost za sebe kada odlučujemo koji faks upisati, kada savjetujemo djecu koji faks upisati, kada ih odgajamo i obrazujemo na način da su spremni/voljni to upisati, jer tko će nam na kraju biti kriv kada budemo skapavali od gladi, kada nam starci budu kopali po kontejnerima jer djeca konobareći neće im moći pomoći?

  Hoće nam opet biti krive nekakve “banke” (država, tko god) jer nas “nisu upozorili na rizike” izbora faksa “na kojem se najlakše dobije diploma” (ankete kažu da je to način donošenja odluke) umjesto da smo razmišljali odgovorno? Treba li nas netko upozoravati na očigledne stvari, a koje i tako ne želimo slušati i da nam se kaže, treba li nas netko upozoravati da nam nije pametno ići linijom lakšeg otpora ne razmišljajući na dalje staze od prsta pred nosom?

  Nitko nam neće biti kriv osim nas samih ako smo se ponašali neodgovorno, ako nismo upisali faks koji nam donosi korist na tržištu, ako nismo pomogli djeci da se odvaže na to, ako nismo uložili svoj teško stečeni kapital u najbolje prilike, ako nisu naše mirovine uložene u najsigurniji kapital na domaćem tržištu. Nitko nam neće biti kriv ako nismo postali “gospoda kapitalisti” ali ćemo mi biti krivi kako sebi tako i onima oko nas koje ubogaljujemo time što smo i sami jadni.

  • @mclynx:
   “pa na FER-u i PMF-u ostalo viška mjesta (iako su i njihovi kapaciteti skromni obzirom na potrebe gospodarstva)”
   je glupost po mom misljenju(osim ako se nesto promjenilo u protekle 2-3g) , barem po trenutnom programu na FER se upisuje i previse ljudi jer je na FERu program kreiran vise za recimo 300 ljudi da se upise godisnje(dakle neki visokokvalitetni buduci inzinjeri, ne “obicni” programeri), ovako imate tonu ljudi koji jedva prolaze i kojima bi bilo bolje da idu po nekom drugom programu…(sad bi ja tu mogao kukati kako je i FER izoliran od trzisne ekonomije jer lako se igrati obrazovanja tone znanstvenika kada nemate konkurencije koja bi rekla alo jeste vi ludi da mislite da ce vam 500 ljudi godisnje biti znanstvenici ili Google/FB inzinjeri… )
   naravno ne TVZ jer je to opet prelagano(znam ljude koji su izletili sa FERa pa imali prosjek preko 4.0 na TVZu 🙂 )

   A za vas zadnji odlomak – vrijeme je da postante libertarian, da je takav ustroj u Hr lagano bi vas bolio dzon za to sto je u hr vecina ljudi antikapitalisticki zavidno nastrojena rulja jer bi ste sami ulagali u svoje najbolje prilike a ne tamo di vam rulja kaze ili tamo di vam odabrani od rulje kazu …

   Inace bas bi volio cuti misljenje g bakica da moze birati izmedu
   a) F”F”ZG ostaje kakav je
   b) F”F”ZG se ukida u potpunosti
   (nema neke sredine)
   koje bi odabrao buduci da linic kaze da je nemogue skresati rashode… 🙂

    • drago mi je,
     nekako mi se ucinilo da ste u zadnje vrijeme postali manje radikalni 🙂 , pa sam se bojao da ce te reci nesto josipovic speek, treba vidjeti … optimalna alokacija resursa, … drustvena vaznost za cjelokupno drustvo… vaznost za kreiranje naprednog civilnog drustva… ljudi nisu brojke… 🙂

     no opet nije da nemate libetarian streak 😛 :
     https://trzistakapitala.wordpress.com/2010/04/25/

    • P.S.
     naletio sam na ovo:

     jao, jao… doduse mozda svi koji se isprdavaju iz VERNa su samo ljubomorni, nemam direktnih iskustava 🙂

   • @nonsenseetal

    Ma ja se samo referenciram na činjenicu da naše firme iz IT sektora u Hrvatskoj imaju ovih dana (u vrijeme općenito “rekordne nezaposlenosti”) značajan problem naći zaposlenike, mlade ljude koji znaju programirati. Dakle na tržištu je malo kadra koji je potreban poslodavcima, previše onoga koji nije potreban.

    Briga mene s kojeg su faksa, FER, PMF itd., ili neka viša škola kao taj TŽV i sl., samo kažem da ih nema, a sigurno neće doći sa FFZG, Ekonomije ili Prava. Za sada ljudi koji znaju nešto takvo raditi dolaze sa ovakvih faksova i kako ih nema dosta za naše tržište (istina, iz razloga što ih previše ode van…) to mi znači da spomenuti faksovi ne obrazuju dovoljan broj studenata po sadašnjem kapacitetu koji imaju, a kako evo sada niti ne uspijevaju upisati niti te postojeće kapacitete svojih ustanova, to znači da će ih na tržištu biti još veći nedostatak za par godina…

    Jer sigurno da se potreba na tržištu neće smanjivati i tako uskladiti sa smanjenjem ponude. Ja mislim da će se potražnja na tržištu i povećavati, a to je onda vrlo ozbiljan problem, to jednostavno koči rast domaćih IT firmi a koje su jedne od rijetkih koje mogu koliko toliko uspješno poslovati na globalnom tržištu bez nekih prevelikih kompetetivnih nedostataka.

    Time i ono što bi moglo iz našeg gospodarstva biti uklopljeno u globalnu ekonomiju neće to baš tek lako izvesti a iz tako banalnog razloga. Naravno, naše firme se mogu potruditi privlačiti radnu snagu iz Srbije u kojoj se može naći vrlo kvalitetne ljude za ovaj sektor (ali i tamo je potražnja isto velika) a u tome direktno konkuiramo zapadu, pitanje kamo će mladi Srbi radije odseliti, Hrvatsku ili UK npr., ili prakticirati neki klasični outsourcing u daleke zemlje (Indija), ali to je sve već bitno kompliciranija situacija za menje firme koje bi trebale prvo malo narasti da bi tako radile a ne mogu rasti kada nemaju niti za početak potrebnu radnu snagu.

 6. G. Bakić

  ako može malo o trećoj ligi …
  dok čekamo posljednji zvižduk suca o realizaciji spasonosnog kredita za Varteks ( PSN je valjda rješena ), što mislite o LPLH, vrijedi li to lagano prikupljati dok nam godišnje konsolidirano FI ne pokaže da je nakon otpisa brodarstva to jedna fina turističko- nekretninska tvrtka s malo duga a puno keša ?

  • Pa mislim da je tu sve jasno i da će sada ‘ostatak vrijednosti’ doći do izražaja ako vrednujemo ‘plovdibu’ s 0. Također mislim da je sadašnja vlasnička struktura takva da neće biti muljanja s firmom (teško da bi se lokalni igrači baš mogli uskladiti, pogotovo jer imaju krimen propasti Plovidbe).

 7. “Netko bi Vaš novac, namijenjen za vrtiće, bolnice i škole mogao staviti u svoj džep! Zato tražite, uzmite račun i prijavite nepravilnosti, jer – Bez računa, se ne računa!”, stoji u najnovijem priopćenju Porezne uprave.”
  Nisu spomenuli poticaje(za nerad 😛 ), penzije, drzavne “sluzbenike”, “investicije” djecije doplatke…

  • “… velika očekivanja imaju i od ljetnih mjeseci koje drže ključnim faktorom uspješnosti cijele godine te vjeruju da je unatoč brojnim izazovima i teškoćama i uz najave dobre predsezone realno da ove godine ostvare bolje rezultate nego prošle, ističe za Hinu predsjednik Uprave te kompanije Peter Fuchs.”

 8. @mclynx
  Imaju velikih problema u pronalaženju informatičara a plaće im preko 8 tis.kn. Unatoč tome vani informatičaru koji je dobro obučen i kod nas prima nekih 10 tis. kn plaću vani nude 2,500,00 eur plus stan pa dođe na nekih 3 tis. eura sa mogućnošću povećanja za godinu dana ako se pokaže iznad očekivanja šta nije teško jer su naši dečki stručni. Još je jedan paradoks da kod bas rade 9-10h dnevno a u Njemačkoj 8h a ako i ostanu prekovremeno to im je plaćeno pa plaća rapidno raste a onda nije ni čudo što idu vani. Meni jedan fredn nedavno išao a drugi je na putu.

  Znači još jedna uspješna godina za Valamar 🙂 Onda je stvarno i dividenda u 2014.god. realna mogućnost što povećava atraktivnost dionice. Za usporedbu Istraturist (hotel Koralj) je početkom 7.mj. mjeseca bio zatvoren što se nije desilo od ratnih godina. E sad zašto i kako to je drugo pitanje iako je prodaja možda već i dogovorena velikom susjedu iz Rovinja al za to ćemo morat pričekat još neko vrijeme.

  • Ma gostiju je bilo manje, jasno. Ali nikakvih zatvaranja nije bilo. Do spajanja Istraturista i Maistre dolazi, možda sjedište nove kompanije bude u Umagu. Vlasnik Adris ili neko treći? Teorije zašto i kako je turista manje? Pa ne mislite da bi vlasnik uništavao namjerno tvrtku koju spaja/prodaje. Istraturist je privatna, a ne državna kompanija. Podbacio je cijeli Sjeverni Jadran u periodu koji navodite.

   • P.S Poki. Baš sam telefonski provjerio kod kolege za Hotel Koralj*****. Rezultati za 7 mjesec su po broju gostiju na nivou prošlog 7., a financijski su bolji. Za sada. Lp

 9. Dakle, oni su prije 5 godina smanjili temeljni kapital kako bi isplatili dioničarima 611 milijuna kuna a to do danas nisu napravili? Čuo sam za petoljetke, no što je ovo, desetoljetka? Kad misle?

 10. – ARNT je danas završila na 5-god. maksimumu, a P/B joj je još uvijek svega 0,59
  – KORF, SLRS oko 2% do 5-god. maksimuma.

  Ne mogu se sjetiti da je su neke druge dionice na tim razinama, dakle turistički sektor zaista ‘praši’.

 11. Znam da sam i sebi dosadan sa mojim clipovima, ali evo mislim da je Ari toliki debil da nije u redu da to ne podjelim sa svima:

  (za one koji ne kuze sto to znaci biti libertarian Ari im je objasnio 😛 )

 12. Odlične vijesti za Valamar:

  Na području Dubrovnika trenutno boravi oko 20 tisuća uglavnom inozemnih gostiju. To je za oko 8 posto više nego lanjskog srpnja, pa u Turističkoj zajednici grada ne kriju zadovoljstvo sezonom, osobito u svjetlu najnovije potvrde Dubrovnika kao vrhunske svjetske destinacije, otkriva za Media servis Jelka Tepšić iz TZ Grada Dubrovnika.

  “Sad i ekskluzivno, dakle, upravo smo jučer dobili informaciju od kompanije Fleet Qee, inače sestrinske kompanije najvećeg svjetskog turističkog portala Trip Advisera, gdje je Dubrovnik proglašen top destinacijom za jesenski odmor. To je svakako veliki kompliment i sigurno će dodatno doprinijeti da gosti dolaze u Dubrovnik i kada ne bude tako jako vruće”, rekla je voditeljica Odjela za komunikacijske taktike TZ grada Dubrovnika.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/rekordna-godina-za-dubrovnik-privukli-vise-od-20-tisuca-turista/691594.aspx

  • Statistički podaci su neumoljivi, ali je činjenica isto tako da nikad lošija sezona nije bila po “real feel” mjerilu. E sad, da li je to zato što je uistinu toliko (više) turista, ili je zbog straha od inspektora prijavljivanje revnosnije – nemam pojma, ali dovoljno je obići ista mjesta u gradu od prošlih godina kao i ove. Sve je poluprazno, ali doslovno. Zaboravite pritom cruiser posjetitelje i slike prepunog Straduna iz tv dnevnika jer oni ostaju samo po nekoliko sati i tek stignu napraviti đir po staroj gradskoj jezgri (i naravno ne upadaju u ovu statistiku noćenja).

   Zanimljivo bi bilo analizirati i turiste po dobnoj strukturi. Naime, iako iz prve ruke znam da npr. dva hotela u kojima mi rade prijatelji imaju dobru popunjenost, kaže da dob 18-30 g. skoro da i nije zastupljena (što se najbolje može primijetiti na noćnom životu koji je devastiran u odnosu na prošle godine).

  • Nije loše izvješće. Povećanje broja noćenja, povećanje prihoda. A sada se vidi i od kuda novci Valamar Grupi za kupnju RIVP – 142 milijuna kuna dugoročnog zajma od VAH i Linteum grupe. Nadam se da nadzorni odbor KORF-a pazi što se radi i da je taj zajam u zajedničkom interesu i Grupe i Holdinga,,,

 13. Nenade, mislite da postoji ikakva mogućnost da se Valamar baci na kupnju eventualno spojenih ISTT i MAIS. Možda prevelik zalogaj?

  • Mislim da je svaki od ta dva prevelik (ne bih ulazio u špekulacije o spajanju), a i na koncu: zašto bi? Super nam je ovako …

 14. Arenaturist:

  1. Iz izvješća:

  “Društvo je u prvih šest mjeseci 2013. godine ostvarilo 7% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Navedeni rezultati u skladu su s očekivanjima obzirom da ove godine hotel Park Plaza Histria i turističko naselje Park Plaza Verudela imaju više operativnih dana u usporedbi s lanjskim prvim polugodištem.

  Početkom lipnja započela je s radom Marina Wing, depandansa hotela Park Plaza Histria, nekadašnji hotel Palma.

  Prema raspoloživim podacima mjesec srpanj će svojim prihodima premašiti prošlogodišnje rezultate. …
  Na temelju ostvarenih rezervacija očekujemo bolje rezultate turističke sezone od prošlogodišnjih, čemu zasigurno pridonosi veliki interes gostiju za novoureñenim objektima, koji su svojom kvalitetom ponude pozicionirali Arenaturist na nova tržišta.”

  2. Budući da većina drugih velikih kuća postaje slabo investabilna zbog vlasničke strukture i drugih okolnosti (npr. ISTT, MAIS …), mislim da je ARNT, uz KORF, (uvjerljivo) druga najinvestabilnija turistička dionica na ZSE, tj. da će uskoro postati investicijski ‘mainstream’ umjesto ‘alternative’ kao do sada

  3. Mislim da trgovanje to i pokazuje. Na ovim razinama pojavila se i likvidnost, pa – iako je trenutno ukupno trgovanje na ZSE vrlo tanko – je trgovanje ARNT relativno vrlo jako: zadnja tri trgovačka dana je promet bio 802k kuna, za uspordbu cijeli srpanj do prije tri dana i cijeli lipanj zajedno 1.036k kuna.

  • 1. ARNT već 3.-4. dan za redom na 5-god. rekordu uz iznimnu likvidnost (zadnja 4 dana prometa sad već jesu veći od cijelog lipnja i ostatka srpnja).

   2. Vjerujem da će se na ovim razinama oslobađati nešto potrebne likvidnosti i to od strane KD Victoria jer im dionica probija 10% imovine: http://www.kd-group.hr/fond/HRFOINUVICF6/hr-id-4/, ako se dobro sjećam tako su radili i ranije kad je raslo – držali na oko 10% i prodavali višak. U biti vjerujem da su zadnjih dana oni i prodali nekih 2500-4000 komada i to je likvidnost koja se pojavila. Mislim da je to dobro za dionicu, iako bi bilo bolje da i više likvidnosti.

   3. KORF također na 5-god. maksimumu.

   • Promet s ARNT zadnjih 7 trgovačkih dana kao i prethodnih 53. Danas-sutra vidjet ćemo da li KDV i dalje daje likvidnost, na ovim cijenama im je to oko 10,7% vrijednosti fonda (ako je sve ostalo isto), dakle trebali bi smanjiti poziciju za oko 500k kuna, itd. … do razine od 220 prodati još 1,2 mil. kn.

    • Danas i SLRS na 5-god maksimumu.

     Nadam se da ćemo još dugo gledati snažno napredovanje ‘turista’ i čuđenje ekipe s jakim argumentima da ‘ne može TO rasti, jer je do sada jako poraslo’.

     Prema MojeDionice je P/B
     – za KORF 0,82
     – SLRS 0,38
     – ARNT 0,69

    • Kao što sam i pretpostavljao, na ovim razinama KD Victoria daje likvidnost (kao i sve od 150 kn) jer im ARNT probija 10% portfelja: http://www.kd-group.hr/fond/HRFOINUVICF6/hr-id-4/
     To znači da na svakih 10% porasta cijene ARNT trebaju prodati oko 500k kuna dionica, tj. trenutno oko 2.500 komada – mislim taman da hrane tržište pri rastu ako nema drugih prodavača.

 15. Nenade,koji P/B je realan i fundamentalno opravdan s obzirom na dosadašnje rezultate i imovinu misleći pritom na arnt,korf i slrs?

  • To Vam zaista ne mogu reći, pogotovo jer se interpretacija BV razlikuje od firme do firme. Međutim, načelno imslim da je do P/B=1 sve zaista OK, a preko toga ovisi od tvrtke do tvrtke, za neku možda 1,2, za neku možda 1,5 … Naravno, ovo nije preporuka ni ‘formula’ za ulaganje, molim da napravite vlastite analize. Konkretno, za preciznije analize za turiste bih krenuo od sposobnosti imovine da zarađuje, nekih trenutnih benchmarka za produktivnost pojedine vrste imovine.

 16. Hvala,kako vrednovati vpik koji ima puno zemlje u koncesiji i đuru kod kojeg je marža vrlo niska?Da li isto oko P/B=1 ili je kod đure više s obzirom na tendere koji su otvoreni gdje je moguće dobiti neke velike poslove?

 17. Vrlo zanimljiva vijest za dioničare KORF. Ali neću vam sve reći, morate kupiti knjigu ili otići u SKDD.

  Jedan naš luzerki fond je skoro skroz rasprodao svoju poziciju, a u prvih 20 se probio jedan globalni fond jedne od najvećih tvrtki za upravljanje imovinom na svijetu (imovina pod upravljanjem preok 500 mlrd. USD).

  • Premješteno od marijan Poslano 26.11.2013 u 13:59

   + + +

   Znači da će brzo i u top10, pa ne moramo po knjigu u SKDD ….. će da vidimo na netu …. treba samo pričekati

 18. Super vijest 🙂 Fenomenalna za KORF! Ovo sa 500 mlrd mi se čini nekako neralno puno. Iako mene više veseli izlazak naših fondova ma koliko to glupo zvučilo. Vjerojatno danas kupuju HT kad je promet već na 8 mln kn.

  • Konkretno, na 30.9. su imali 500-dvadeset i nešto mlrd. USD imovine pod upravljanjem (ne navodim točno da se ne može tek tako guglati). Osim ako se netko ne zove BAŠ kao oni i njihov fond, u što, iskreno, sumnjam 🙂

   • Koliko sam onako odokativno bacio pogled, deseti u TOP10 ima nešto manje od 47.000 dionica, znači po trenutnoj cijeni otprilike oko 6,8 mil. kn. Po obimu trgovanja to je cca 30-40 radnih dana burze … obzirom da ne kupujem knjige iz SKDD ne znam koliko je spomenuti fond već kupio dionica, ali recimo onako ofrlje da bi ga negdje u januaru mogli vidjeti u TOP10, naravno ako nastavi tako grickati malo.-pomalo …

 19. Spržilo brate i to od ljeta, pa traže još naivaca ….
  Živo me zanima tko li će ih sad dokapitalizirati ? Jedino da što prije uleti neki strateški partner koji će kupiti većinski udio (znači 50% + 1 dionicu), jer šta ta bragra može popržiti para, to je teško i naštampati …..

 20. Nenade jeste li u zadnje vrijeme valorizirali nanovo dionicu lrh, s obzirom da su u međuvremenu Arnt i korf narasli i da im je cijena po kojima se trže po nekim parametrima slična trenutno. Da li je vlasnička struktura jedini minus ili mislite da je i po podcijenjenosti lrh i dalje manje atraktivna od korfa i Arnt?

 21. http://www.poslovni.hr/hrvatska/zasto-se-vlasnik-dogus-grupe-odlucio-ulagati-bas-u-hrvatsku-271670

  “Zašto ste odlučili uložiti baš u Hrvatsku?
  Ovdje smo došli zato jer mislimo da je Hrvatska jedan od budućih turističkih lidera na Mediteranu. Jadranska i egejska regija zajedno, od Turske i Grčke do Hrvatske, imaju ogroman potencijal postati svjetski važna turistička destinacija. ”

  “U Turskoj ste vlasnik niza televizijskih postaja, suvlasnik ste Garanti banke, sa skoro tisuću poslovnica… Hoćete li i ovdje ulagat u te sektore?
  Nećemo, jer su mediji nešto jako lokalno. Nemamo namjere niti ulagati u bankarski sektor. U Hrvatskoj smo samo zbog turizma.”

 22. Iznimno zanimljiva ponuda za preuzimanje Apartmani Medena, koja mislim da odlično ilustrira ‘Asset Play’, tj. vrijednost imovine i koji je njen potencijal monetizacije.

  Dakle, imamo ponudu http://zse.hr/userdocsimages/novosti/7Tv3ypobksskxGJy47tIlA==.pdf koja kaže:
  – najprije dokapitalizacija Društva u iznosu vjerovnika u PSN, tj. nešto preko 90 mil. kn; to je ujedno trenutni iznos duga
  – zatim da će ići ponuda za sve ostale dionice po 125 kn; to je još oko 95 mil. kn

  U biti, to nam govori da je Enterprise value za ovog preuzimača za AMDN oko 190 mil. kn. Apartmani Medena su ovo http://www.apartmani-medena.hr/trogir/ – trenutno je to 260 apartmana, plus nerazvijeno zemljište.

  Trenutni EV Arenaturista (koji ima sve ovo http://www.arenaturist.hr/ ) je valjda negdje oko 1,25 mlrd. kuna, znači svega oko 6,5 puta veći. Pri čemu su godišnji prihodi Apartmana Medena zadnjih 5 godina bili uvijek između 12 i 13 mil. kn, a 2013. su imali pozitivan EBITDA nakon negativnog u 2011. i 2012. Pri čemu su prihodi 2013. bili manji ne samo od 2012., nego i od 2009. – dakle prihodi su bili manji nego prije 5 godina.

  Pogledajte si gore ovo što sam pisao za Asset Play turističkih tvrtki prije točno godinu dana, kad je cijena ARNT bila 169 kuna, dakle manje nego polovica današnje cijene.

  Sad pogledajte razvoj prihoda te dvije tvrtke:

  AMDN:
  amdn prihodi 2009-2013

  ARNT:
  arnt prihodi 2009-2013

  Dakle, prihodi ARNT su u tih pet godina porasli preko 50% i sada su oko 25 puta veći od AMDN.

  Netko može reći da se zapravo kupuje potencijal razvoja, moguće gradnje hotela na nerazvijenom zemljištu. Ali koliko bi onda trebao vrijediti LPLH?

  E sad se sjetite svih onih ‘znalaca’ i ‘profesionalaca’ koji su tvrdili ili i dalje tvrde da cijene turističkih dionica rastu samo zato jer ih ja navodno ‘guram’. Jako je teško shvatiti da si takav diletant i ne usmjeriti velik dio portfelja u ‘turiste’, a pogotovo ako si tako psihički slab da ne možeš priznati grešku i vidjeti kako se stvar razvija i stajati izvan toga i dalje.

  Pogledajte još jednom ovaj gore post od prije više od godinu dana!

 23. Spominju još i ulaganje u obnovu apartmana, koliko to može biti? Nek je 200k kuna po apartmanu, to je onda 240M pa imate skoro 1M po apartmanu. Što se tiče nerazvijenog zemljišta, mislim da ga Medena nema, tj. 70 000 kv građevinskog je potrošeno na postojeće apartmane, a 350 000 kvadrata kojim ih je država dokapitalizirala je u prostornom planu “zaštitna šuma”, što god to značilo. Ukoliko dobro ne izlobiraju, nema tu više gradnje…S druge strane postoji i prethodna ponuda Danka Končara http://zse.hr/userdocsimages/novosti/aySdxN9LqWmbBaIwNzoHng==.pdf
  što cijenu može tjerati samo gore.

 24. U ovom članku gore sam dao opširan uvodni prikaz o Arenaturist (svejedno – ludo? – ga je većina fond managera zanemarila iako im je gore sve crno na bijelo).

  Evo za ilustraciju zadnjeg razvoja:

  1. Počinje obnova još dva hotela: http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/pocinje-obnova-hotela-park-i-brioni-u-puli-/

  2. Ti su planovi postojali i prije 2 godine, ali se ‘čekalo da se vidi kako će proći ovo s Medulinom’: http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/kad-udjemo-u-eu-zaposljavat-cemo-poljake-i-rumunje-358796

  3. Kao što sada znamo, rezultati novog Belvedere su naprosto sjajni, što se može vidjeti ovdje http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/arenaturist-u-7-mj-6-4-posto-veci-prihodi-nego-lani-464055 i pogotovo ovdje http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/m-kraljevic-u-hrvatsku-se-dolazi-zbog—hrvatske-461245, gdje piše i:

  – Kakva je ovogodišnja sezona u Arenaturistu?

  – … naša je kompanija u obje destinacije u Puli i Medulinu ostvarila 12 posto više noćenja u prvih šest mjeseci. Moramo uzeti u obzir da smo cijeli taj period poslovali bez jednog hotela koji je bio u obnovi. Riječ je o hotelu Park Plaza Belvedere s 427 soba koji je mogao dodatno pridonijeti tim brojkama, jer je otvoren tek 15. lipnja. Izuzetno smo zadovoljni rezultatima. …
  – Kada su u pitanju čvrsti objekti, utjecaj srpanjske rupe nije značajan. Ono je skoro neprimjetno, te do kraja srpnja i ne bi trebalo biti razlike u odnosu na lani. Kada je Arenaturist u pitanju, okrenuli smo se prema čarterima i avio-gostima, posebno iz Velike Britanije i Skandinavije od kuda bilježimo velike poraste u svibnju, lipnju i srpnju …

  4. A ovdje je o hotelu Belvedere http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/arenaturist-u-belvedere-ulaze-17-milijuna-eura-430996, te također ovdje http://www.glasistre.hr/multimedija/pula_istra/otvoren-najljepsi-hotel-arenaturista-458145 (tekste je niže ispod slika), gdje piše i:

  Dio je najnižih etaža rezerviran i za kino dvoranu te kongresne prostore gdje ekipe na pripremama mogu odražavati svoje sastanke i slično. Ujedno, već će ove jeseni Arenaturist u potpunosti preurediti svih šest nogometnih igrališta, od kojih će jedan dobiti tribine, svlačionice i sve potrebne sadržaje kako bi i udovoljili i najzahtjevnijim sportskim grupama, te čak i reprezentaciji.

  Kako nam kaže Kraljević, želja je Medulinu ponovno vratiti stari sjaj destinacije za pripreme sportaša koji je imala u prošlosti kada su gotovo svi poznati sportaši s područja bivše Jugoslavije ovdje boravili. A to će biti vidljivo već početkom iduće godine. Hotel će raditi gotovo cijele godine, uz malu pauzu od sredine listopada do Nove godine. U punoj sezoni ovaj hotel može primiti oko 1.100 ljudi.

  5. A još prije koju godinu je to izgledalo ovako: http://www.glasistre.hr/vijesti/arhiva/arenaturist-na-milosti-banaka-250551

  Iako još i ovdje piše “Arenaturista Ivesha je najavio da očekuje završetak obnove objekata Arenaturista tri godine nakon dobivanja svih potrebnih dozvola te da će cijela investicija biti teška od 150 do 200 milijuna eura.”, a čini se da se te stvari ipak ostvaruju 🙂

  No, već 2012. iz kompanije se kaže da je već tada godišnje zarađuje puno, usprkos računovodstvenim prikazima:

  – U nova ulaganja krećete s kreditom ili vlastitim sredstvima?
  – Gledajte, mismo ovdje već četiri godine i nismo si isplatili ni jedan euro, a godišnje Arenaturist zarađuje 4-5 milijuna eura. Sve ostane tu isve se investira u Arenaturist. Tako da nije točno da samo banka kreditima financira razvoj Arenaturista. Otkako smo kupili Arenaturist, ostavilismo ovdje 20 milijuna eura profita i uzeli od banke 24 milijuna eura kredita te tako investirali više od 40 milijuna eura.
  – No, u protekla četiri godišnja financijska izvješća ne prikazujete dobit, već gubitak koji se iz godine u godinu povećava.
  – To je samo računovodstveni gubitak, ali ne i novčani. Mi imamo pozitivan priliv novca i taj novac ostaje unutra.

  6. Što se tiče kampova, tu je očito proces upoganjavanja u prave tvronice novca (što vidimo i po tome da ove godine do srpanja ni oni nisu poslovali lošije usprkos katastrofalnom vremenu za kampove): http://www.glasistre.hr/vijesti/arhiva/327484

  Vidite, prethodni upravljač ogromnog kampa Kažela je upravo isti onaj koji upravlja izrazito profitabilni Bi Village, što mislim da ukazuje na potencijale – a ovdje nije imao takvu profitabilnost jer nije skoro ništa ulagao jer je parazitirao na uglavnom nerazvijenoj imovini.

 25. Pisalo je i u Jutarnjem listu danas. Samo što Arena nema takvih sporova (onaj sa NLB će i dobit NLB što je logično kao što su i naše štediše dobile spor protiv NLB-a) a i derutnih hotela sa jednom zvjezdicom (Adriatic) ili derutnih apartmanskih naselja (Punta) pa će i cijena biti drugačija. Tu bi P/B trebao biti oko 2. Volio bi da ih Valamar preuzme.

 26. Arenaturist puno bolji Q2 nego prošle godine. EBITDA 15,4 mil. kn vs. 4,2 prošle godine!

  Click to access ARNT-fin2015-2Q-NotREV-N-HR.pdf

  Pogledajte ovo: “Objekti Arenaturista u mjesecu srpnju bilježe značajan porast posjetitelja u svim tipovima smještaja. Najave za mjesec kolovoz 8% su veće u odnosu na prošlogodišnji rezultat, dok su one za rujan veće za 12%. Povećanje fizičkih pokazatelja poslovanja prate i financijski pokazatelji, odnosno povećanje prosječnih cijena, što utječe na bolji rezultat poslovanja. U narednom razdoblju očekujemo i puni doprinos hotela Park Plaza Arena za koji gosti pokazuju vrlo veliki interes. “

  • Možda neke zanima ili nisu u mogućnosti provjeriti sami – povodom jučerašnjeg obilaska kompleksa nažalost na cijelom području verudele u Puli nije se moglo naći pa skoro niti jedno parkirno mjesto.

   Doslovno ne pamtim kada je bila ovakva gužva i da li je uopće ikada bila.
   Samo neka se nastavi tako.

   Naravno da imam dionice Arenaturista i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

  • Prošao sa izvješće i nigdje ne vidim ove brojke. Što krivo gledam?
   Linka. Je H1, a ne vidim ni gornji komentar, možda u pdf varijanti?

 27. Ono što je meni ovdje naročito zanimljivo je da su oni praktički ‘privately held’ i u tom smislu bi im trebalo biti skoro pa svejedno očekivanja tržišta od njihova poslavanja, a izašli su s ovako jakim (daleko jačim tj. konkretnijim, prognozama) nego ikad itko u turističkom sektoru. Da ne pušu i ovdje neki drugi vjetrovi kao kod RIVP ili tko zna …

 28. U sutrašnjem JL upravo ono što govorim za ARNT, da je tek u razvojnoj fazi i tek treba početi iskazivati pravu dobit:

  arnt1
  qrnt2

 29. Zbilja odlični rezultati za Arenaturist, sve kako sam i predviđao … a ako netko nije pogledao ovaj članak gore (Asset Play) predlažem da ga pročita.

  S time da Arenaturist još nije razvojno praktički uopće zagrizao u ogromni kamp Kažela koji ima 110 ha (cijeli Turisthotelov Zaton ima 100 ha)

  Click to access ARNT-fin2015-3Q-NotREV-N-HR.pdf

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.