PTKM

Petrokemija: završnica

Kao što sam već prije pisao, bili smo ušli u end-game (završnicu). Evo sada i službene potvrde, ‘strateški partner’ (=privatizacija) je na redu, ovaj put službeno i najslužbenije: ovdje.

Dosta je bilo partikularnih interesa i upropaštavanja kompanije.

Pjevačko društvo Stožer (PDS) će ovo, bez sumnje, pokušati prikazati kao svoju pobjedu. Ipak je to sada stvar samoodržanja vodećih baritona – ako već PDS nije važno svejeno je bolje u njemu biti vodeći glas nego ne biti.

Pitanje je jedino zašto se s ovime nije išlo prije. U međuvremenu su valjda svi postali svjesni koliko sam bio u pravu s onim svojim op-edom u JL. Zanimljivo je kako su mi neki s puno nekretnina (nije JJ) čak i poručivali da ‘ne idem u Kutinu poslije mraka’ 🙂

Naravno, nisam zato propustio GS (bila je prije mraka), nego nisam smatram da vrijedi dolaziti kad je ionako završnica.

Napomena: Imam dionice Petrokemije i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih.

Kategorije:PTKM, Uncategorized

284 replies »

 1. Konačno… Alternative ovome realno nije ni bilo. Stanje državnih financija sasvim je jasno i u bilo kojem kraćem roku nepromjenjivo (barem ne na bolje), pa tako svaka kuna za produljenje agonije dobro dođe. S druge strane, država personificirana tipično našim uhljeb strukturama i na PTKM je dokazala kvalitetu alternative.
  Nadam se da će se ovo provesti kroz pravi i kvalitetno pripremljeni tender koji će omogućiti iskaz interesa SVIH potencijalnih ulagača.
  Baš me zanima kako će se uhljebi prepozicionirati, hoće li zaigrati svatko za svog favorita ili pritajiti do kraja utakmice. Oni su naravno oduvijek bili upravo za daljnji prirodni razvoj Petrice i Kutine uz strateškom partnera (ako ih ovaj udomi)…

 2. Što mislite, kako će ući partner? Novim dokapom ili kupnjom dionica od države?
  Nekako mi je logičnije dokapom jer PTKM treba novac za investicije.

 3. Dosta je ludog kola i orgijanja NAŠIH u državnim poduzećima. Privatizirati treba čim čim prije, čim čim više.

 4. Zanimljivo je i da država ne ide sa max brojem dionica u dokapu.

  Tko su nadležni koji će tražiti partnera? Audio ili Nadzorni/Uprava?

 5. Mislim da nece uci dokapom, jer drzavi treba zivog casha da nahrani pijavice.

  Kupit ce paket od drzave, a onda – it’s anybody’s guess… Sumnjam da ce drzava dati dokap jer onda bi trebala vratiti dio onoga sto je pozobala da zadrzi 25% + 1. Ja bih glasao da ce biti uvjet dodatnog ulaganja. Time bi se i malim dionicarima vratio dio vrijednosti sto ce izgubiti radi ovog dokapa, ali bi to podrazumijevalo da ce drzava dobiti manje od onoga sto bi mogla.

  Hmmm…

  • Nažalost, slažem se s ovom procjenom. RH prodaje imovinu isključivo s namjerom smanjenja proračunskog deficita. Koliko im je stvarno stalo do stvarnog razvoja i pune valorizacije potencijala PTKM i drugih društava s većinskom državnim vlasništvom, jasno je iz “strategije upravljanja” u zadnjih X godina.
   Ozbiljna dokapitalizacija ionako je u ovom slučaju realno neizbježna, jer budući većinski vlasnik ima ozbiljnije planove od gomilanja gubitaka, kupovine “socijalnog mira” (najjačeg oblika korupcije u RH IMHO) i bijesnih automobila.
   Po mom mišljenju, novac od PTKM spašavat će proračun 2013, za kvalitetnu pripremu i realizaciju ovog posla treba bar 4 – 5 mjeseci.
   Koliki discount možemo očekivati obzirom na očaj prodavača?

   • 1. Nije važno zašto to ide u prodaju, bitno je da ide.
    2. Neovisno o ‘očaju’ prodavatalja, ako ima više ponuđača, dobit će se fer cijena (to je narav aukcije).

 6. Nenade, hoće li se dokapitalizacijom i izdavanjem novih dionica prisilno smanjiti vrijednost dionica koje sada imaju mali dioničari?

 7. Sjetimo se u ovom svečanom trenutku i veličanstvenog pisanja velikog vizonara MARKUŠIĆA.

  Sjetimo se:

  “…Sasvim legitiman zahtjev je i dioničara, investitora, koji je neke dionice kupio i koji želi ostvariti zaradu na njima. I koji bi najradije uklonio sve koji mu u tome stoji na putu. Financijskog investitora ne mora nužno zanimati ništa drugo osim vlastitog financijskog interesa. I ne zanima ga. Tko govori drukčije, laže samog sebe i zamagljuje stvari. No, nije problem u njemu, nego u onome tko mu vjeruje i tko od njega očekuje nešto drugo, brigu za opće dobro. Na njega se u ime svojih partikularnih interesa obično pozivaju oni koji misle da znaju više od drugih, na njega se pozivaju “veličine” koje za sebe misle da su “pozvane” mijenjati stvari, educirati mase. Vlastitu nesigurnost obično rješavaju uvredama, povišenim tonom žele nadomjestiti argumente, brigom za “druge” prikriti svoj interes. I što su glasniji, neki drugi im počinju vjerovati, a oni koji se s njima ne slažu obično ušute kako se ne bi izložili poruzi najglasnijeg sa stavom. Na žalost, obično ti drugi, koji im povjeruju, prije ili kasnije izvuku kraći kraj. Dugoročno, naravno. O općem dobru trebali bi razmišljati političari, ministri, zastupnici… jer su za to dobili povjerenje građana na izborima. Na žalost, i oni imaju svoje interese, koji se ne moraju kratkoročno ili dugoročno poklapati s općima. Primjerice, što prije uvjeriti javnost da se nešto pokreće, da se dobro radi, da se izlazi iz teške ekonomske situacije.”

  Epilog:
  – Petrokemija ipak ide u privatizaciju, nažalost, puno je vrijednosti u međuvremenu izgubljeno
  – Markušić više nije urednik Poslovnog, nažalost, čini mi se da nema nikakav posao

  Pitanje je što je nagnalo našeg ‘nominalca’ Markušića da se ovako obruši na privatizaciju Petrokemije? Hoće li se i sada obrušiti na Vladu? Tko zna … a pitanje i zašto je onako svojevremeno propagirao kupnju raznih dionica na onim, znate: ONIM, cijenama 🙂

 8. Petrice u čast večeras se gleda i HRT dnevnik. O ovoj odluci u prvih 10 minuta ništa, čak ni u prilogu o “opravdanosti rasprodaje nacionalnog bogatstva”. Jedino bivši ministar financija kuna kako nakon HPB i osiguranja više ništa ne ostaje na prodaju. Zgodno, obzirom da vjerojatno ni orjentacijski ne zna kolikom i kakvom imovinom država raspolaže.

 9. Nenade, uživajte u trenutku, imate puno pravo likovati i isplaziti jezik svim tim markušićima, klausima, jaguštima, mesarićima i ostalim bezimenim beskičmenjacima, populistima, uhljebima, oportunistima, spletkarima, sitnim kalkulantima, muljatorima i ostalim glumcima, što pravih, što naturščika u cameo ulogama, koji se izmjenjali svih ovih godina na pozornici PTKM…Eto, nek’ se zna, kad i ako PTKM bude spašena (u što sam i osobno uvjeren iz najmanje 100000 razloga), to će biti isključivo zahvaljujući Vama. jer nitko od nas nema ni znanja, ni kapitala, kojim bi mogao utjecati da se spriječi scenarij brodogradilišta; neizbježna smrt firme nakon silnih krađa, subvencija i Himalaje spaljenog poreznog novca. Mi ostali doprinijeli koliko mogli: s nešto kapitala i poganom jezičinom eventualno. Ja osobno, čak i da priča ne dočeka happy end, uopće neću biti nesretan, jer eto, pokušao sam nešto drugačije, a prije Vaše pojave na sceni, meni se od burze i dionica svaki put ozbiljno zijevalo i spavalo. Prvo 10 godina samo Plive, Zabe i Tesle, onda par godina Ht-a i Ine, između toga Igh, Ingra i ostale navlakuše… ajme dosade, kao da gledam bilića. Pomoglo mi da razmišljam nekonvencionalnije i spoznam da ima života i u drugom selu. Hvala Vam na tome.
  Slaviti međutim, nemamo što, jer pravi posao tek počinje, a godine bačene u vjetar, kao što ste rekli. U najbržoj varijanti, par mjeseci dok pripreme tender, par mjeseci ljudima za due dilligence, a vidim da nas JJ zadužio Ini i dobar komad 2014., valjda u zamjenu za omekšanje ugovora. Za početak mu treba uzeti, ako ne ovlasti, a ono bar olovku. Da nas prije rastanka još malo ne unesreći. Nakon toga investicije, restrukturiranje… Vidim, ima se tu koješta restrukturirati. Gledam strukturu zaposlenih po strukama, i uz one normalne za takvu firmu i 23% “ostalih”. Skoro četvrtina!! Koje su to ostale, pitam se? Da nisu sociolozi? Kad stvari realno sagledam, čini mi se da prije 2018.se ne trebamo nadati zdravom biznisu.

 10. Nakon dugih i teških razgovora, predstavnici radnika i branitelja Željko Klaus, Jozo Bilobrk i Dragutin Vajnaht svojim su potpisima unaprijed dali suglasnost na Vladinu odluku u kojoj je najbitnije to da će Petrokemija biti privatizirana, ali tako da će Republika Hrvatska u njoj zadržati “zlatnu dionicu”, odnosno vlasnički udjel od najmanje 25 posto plus jednu dionicu.
  http://www.jutarnji.hr/drzava-prodaje-petrokemiju–norvezanima-ili-rusima-/1117427/

  • Ha ha, PDS šaptom pade? A nije bolje bilo da je se ovo napravilo prije par godina kad je bilo idealno vrijeme za to? Em bi država dobila više love, em bi sama firma bolje stajala jer bi se vjerojatno izbjegle ove stotine milijuna kn gubitka, em bi se već gradilo kogeneracijsko postrojenje i znatno renovirala sama tvornica, a možda i gradila nova postrojenja.

   Pa mi onda kažu da nisam u pravu kad kažem da su za ovakvo gospodarsko stanje u RH, uz lopovske i/ili beskičmenjačke političare, najodgovorniji sindikati.

   p.s. Izgleda da je ministar Vrdoljak sad nešto i načuo o privatizaciji Petrokemije? Sad je on ovo i ispregovarao sa sindikatima, a do nedavno o privatizaciji nije čuo ni u kuloarima? Ne znaš je li žalosnije ili smiješnije.

  • Sviranje kurcu. Svjestan sam da su “pregovori” vjerojatno spin i predstava za javnost i članstvo stožera. Ali stvarno sam alergičan na te igrokaze tipa mi ozbiljni i važni, stoga teško pregovaramo, po mogućnosti tajno… O čemu pričamo? To je isto kao da dva beskućnika usred zime pregovaraju za jedne novine. Smrznut će se obojica, bez obzira što dogovorili. Ozbiljni, my ass! Pogotovo država. Na Skupštinu šalje tetu, a u nadzor sekretaricu. Ono što je strašno da država i dalje priznaje legitimnost “sporazumu”, samo se uvjet spušta na 25%+1. Ispravite me ako griješim, ali to implicira obavezu države, da danas-sutra, kad dođe strateški, i skupa s većinom dioničara odluči investirati onih nužnih 400 milja €, država onda mora sudjelovati sa 100 milja poreznog novca( zar nije bilo toga dovoljno i previše), ili još gore, stopira stvar jer nema love. A ne smije prodati, niti pasti ispod 25+. Strašno! Samo gube vrijeme i jedu govna, a trebali su dosad obaviti svaki svoj dio posla. Država pripremiti tender, a sindikati članstvo na činjenicu da će još ljudi morati otići ili pristati na najmanje 20-tak posto manje plaće, ili oboje.

  • … kad je kao malo zaškripalo odmah bombastičan naslov u novinama, a znamo da se to tako ne radi http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=%20%20petrokemija%20%20d.d.%20%20austrijski%20strate%C5%A1ki%20partner&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.jutarnji.hr%2Fborealis-zeli-petrokemiju%2F1117754%2F&ei=5ZQAUuWFKMeMtQarp4GoDQ&usg=AFQjCNEWNWdgn56hUts3IvA0YZlSeN881w
   nakonprvog kruga upisa novih dionica cijena otišla malo dolje i odmah aspirin. Zar nebi bilo bolje da se u “traženju” strateškog partnera počelo sa smjenom predsjednika uprave koji je zaslužan za ovakve gubitke. Uostalom onda bi imao i više vremena na odlazak i krštenje malog novo rođenog princa i svog novog susjeda. Svega se bojim i svega se treba bojati kada nešto ovako rade naše Vlade sa ovakvim rezonima kakvi vladaju u Hrvazskoj od 90′-tih. Pogledajte jedan dan izađe članak o privatizaciji i Liniću, drugi odmah o Sabi …., zatim privođenja policajaca u VSŽ kao da su dilali 1000 kg druga, a oni ih tereta na 20 kg graha. Što se desilo kod ministra i Linića i gospođe koja ga optužuje….? Ništa svi su ušutili, a logika bi bila ili ona ili on, sredine nema, a nema ni Stenbajića… završe barem na ispitivanju i utvrđivanju činjenica. Ja osobno držim i imam dionice PTKM dulje vrijeme i nadam se dobrom raspletu, ali povijest nas uči da moramo biti vrlo strpljivi i nadatise da će za koji jesec ili godinu biti sve OK!!!!

 11. Zadnji put na špekulaciju o prodaji i na potvrđeni otpor sindikata prema privatizaciji dionica je skoćila na 380. Sada je potvrđeno od strane vlade i potvrđeno od sindikata da se neće buniti i ne može preko 220. Kada je tržište bilo iracionalno tada ili sada?

 12. @nbakic
  cestitke, iako je ovo Hr pa je mozda to preuranjeno…
  tuzno je da se u Hr generalno najbolje isplati ulagati u ono sto nije jos upropasteno, a ne u recimo neke mlade “growth stock” kompanije… ali budimo ozbiljni ovo je Hr. 🙂

 13. Nenade kako komentirate ovako slabu izvedbu adpl.Jasno mi je da je neto dobit pala jer je bilo puno capexa koji je financiran dugom na koji se placala kamata, ali pala je ebitda…kako gledate na sve to

  • Tu je više elemenata koje razaznajem ovako na prvu …

   1. Auto industrija je i dalje u krizi, dakle ADP plovi ‘uz vjetar’ i s obzirom na to su rezultati i dalje odlični. Pogledajte primjerice koliko je pala dobit Faureciji: http://www.faurecia.com/files/media/site_com_corporate/document/ANGLAIS%20internet/AMF%20REGULATED%20INFORMATION/Half%20year%20financial%20reports/hy2013_financial_report_250713.pdf (stranica 4 dokumenta, ‘Key figures’). Mislim da i sadašnji rezultati pokazuju da je ADP jedan od pobjednika u branši koja će se kad-tad okrenuti niz vjetar.

   2. Što se tiče konkretnog izvješća, vidim da glavna razlika u profitabilnosti nesrazmjeran rast ‘materijalnih troškova’ (cca. za 10 mil. kn, kolika je i razlika spram prošlogodišnjeg kvartala, i još veća u odnosu na prošlogodišnje polugodište). Nažalost, ovo se ne pojašnjava, pa nam ostaje za pretpostaviti o čemu se radi, lako moguće troškovi prilagodbe i razvoja postrojenja koja ne ulaze u imovinu, odnosno akumuliranje troškova koje još nije praćeno prihodima.

   3. Međutim, mislim da su glavne vijesti odlične, primjerice:
   – ” … Tijekom prvog polugodišta nastavljene su pripreme i investicije u nove projekte za planirana povećanja proizvodnje u Hrvatskoj, Rusiji i Srbiji. Važno je istaknuti da smo dobili novi posao na brizganim pozicijama interijera za novog kupca Chrysler, za vozilo Jeep. ..
   – U Matičnom društvu nastavljene su pripreme za projekt Edison u Hrvatskoj, a na izgradnji zgrade nove lakirnice građevinski radovi su u završnoj fazi. Montaža nove linije lakiranja je pri kraju, a prve probe proizvodnje očekuju se u rujnu. Dogovoreno je proširenje prostora brizganja u Zagrebu, te proširenje kapaciteta brizganja za lokacije u Zagrebu i Solinu. …
   – U drugom kvartalu krenule su prve isporuke brizganih pozicija za FIAT u Italiji iz tvornice u
   Zagrebu. [Napomena: Znači da proširuju suradnju iz Srbije s Fiatom ne samo na Chrysler nego i na Fiatove tvornice u Italiji
   – … U izvještajnom razdoblju FADP je nominiran za proizvodnju dijelova interijera za slijedeća Nissan vozila (P32R (novi xtrail) & P32S (novi Qashqai). “

   • Ono što mi se sviđa je veliki rast poslovnih prihoda za posljednji kvartal! Izvješće spominje ulaganja u postrojenja, pa to zasad vidim kao objašnjenje povećanih (fiksnih) troškova na novu kapitalnu imovinu koja još nije u potpunosti u pogonu.

    Očekujem da ova ulaganja imaju za posljedicu dodatan rast prihoda u budućem razdoblju uz prateći rast profitabilnosti:)

 14. Kao novinaru, posebno mi je žao što moram ovo napisati.
  Dva linka:
  1) Bloombergu o potashu:
  http://www.bloomberg.com/news/2013-07-31/potash-s-20-billion-market-transformed-by-uralkali.html
  2) Poslovni dnevnik o Bloombergovom članku o potashu:
  http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/otvoreno-trziste-umjetnih-gnojiva-od-20-milijardi-dolara-248781

  Što je doista potash? Sirovina za proizvodnju gnojiva (dovoljno je pogledati na wikipediji). Ako pojeftini, PTKM od toga može samo profitirati.
  Što je potash za Poslovni dnevnik? Gnojivo.

  Razlika je nevjerojatna.

  Otprilike kao da su napisali: Cijena plina drastično pojeftinjuje, kako će to Petrokemija preživjeti.

  Dakako, niti dva dana nakon odluke Vlade RH o privatizaciji PTKM, u Poslovnom dnevniku o tomu nema ni riječi, što je također hvale vrijedan uspjeh ove iznimno kvalitetne i nadasve profesionalne novine.

  Fuj.

 15. Poštovani g. Bakić,
  možda pitanje nije primjereno, ali jeste li i Vi sudjelovali u upisu dionica u ovom krugu poglavito u kontekstu povoljnog razvoja situacije oko privatizacije društva.

  • Pitanje je posve primjereno, u čemu je problem? Izbor je g. Bakića da li želi odgovoriti na njega.
   Za razliku od velike većine komentatora ovdje, on je u mogućnosti bez problema uplatiti minimalnu količinu od 4.500 dionica, odnosno, ako to smatra oportunim po cijeni od 170 do 228 kn steći veću količinu dionica za koje da ih kupuje na burzi bi sigurno značajno skuplje prošao (zbog male likvidnosti). Pitanje je bilo zapravo da li g. Bakić i dalje nastoji povećati svoj udio u PTKM obzirom na privatizaciju, odnosno, očekuje li da će privatizacija biti provedena (i skoro) uspješno i po višoj cijeni.

 16. Ma što drugo nego spin i plaćeni tekst. Klaus ovo što je potpisao je ili radi toga da ostane ekipa u NO ili da Jagušt ostaje PU. To se može isčitati iz izjave na see.biz kako ministar ima dobru suradnju sa sindikatom.

  Tema se skreće na Gaqzprom i Yaru a Borealis ofira sa svima i priprema ulazak bilo u 2. ako već ima dionice ili u 3. krugu kako bi imao bolje informacije…

 17. Click to access dS5c1hAOGNEgAPgFW2EIaA==.pdf

  Petrokemija d.d. zaključila je, temeljem provedenog meñunarodnog pozivnog tendera, novi
  ugovor za opskrbu plinom u 2014. godini. Ugovor je zaključen s Prvim plinarskim društvom
  d.o.o. iz Vukovara, kao najpovoljnijim ponuñačem. Uz prethodno ugovorene količine s
  Prirodnim plinom d.o.o. iz Zagreba, Petrokemija je zaključenjem ovog ugovora osigurala
  minimalnu potrebnu količinu plina za stabilnu planiranu prizvodnju u 2014. godini.

  Ako se ne varam, iza Prvog plinarskog društva za isporuku i cijenu stoji garancija Gazproma (švicarska podružnica). I prošli puta (siječanj 2013.) kada se ugovor odnosio na neki manji postotak potrebne količine plina (20%), ta firma je bila 20%-ak posto povoljnija od ostalih.
  http://www.kutina.in/6695/politika/bolji-dani-za-petrokemiju-2/
  Ako je to i sada slučaj – odlične vijesti!

  • Koliko % plina u 2014 ide s inom a koliko s Rusima? I čemu žurba s potpisivanjem ako se stvar ionako rješava ove godine. Voli čovjek potpisivati velike ugovore a tko zna tko će to dogodine potpisivati. Ništa im ne vjerujem, samo se nadam da se u stare šeme nije priključio neki novi igrač pa nastavi po starom

  • samo neka on bere bere, za zdravstvo i obrazovanje 😀 😀 😀
   I neka sreduje dubioze bivse vlade 😀 😀 😀
   jedva cekam da ova drzava bankrotira 😀 😀 😀 😀
   jedino me deprimira sto ce naravno raja okrivljavati reptile, a nasa vladajuca kasta ce do kraja zivota pijuckati limunadu…
   no onda se sjetim da je generalno gledano u ovom i slucaju npr Fr i US svaki narod dobio/dobit ce sto je zasluzio(npr pogledajte bijedu US – za traywona su mediji poludili i prosvjedi organizirani, dok heroja Manninga su kao zivotinju tretirali i osudili na dozivotni zatvor, isto i za Snowdena… mediji to prezentiraju kao balans izmedu sigurnosti i ustava ili kako vec… teska bijeda kvazislobodnoga svijeta…).

   uglavnom rekao bih da je ovo reklama za emigraciju, ali kako to g bakic kaze kome je sve jasno jasno mu je odavno , kome nije nece nikad biti…

 18. U prvom krugu upisano i uplaćeno 360085 novih dionica. Da li dobro razumjem da bi u drugom krugu teoretski bilo moguće da samo jedan od upisnika iz prvog kruga (postojećih dioničara) upiše svih preostalih 742484 dionica (i tako na mala vrata uđe kao strateški) ?

  • Informacijski memorandum, str. 366-367
   5.1.6 Pojedinosti o najmanjem i/ili najvišem iznosu prijave
   “Minimalan broj dionica koji pojedini dioničar može upisati i uplatiti u drugom krugu dobije se na način da se EUR 100.000,00 u kunskoj protuvrijednosti podjeli sa donjom granicom raspona cijene izdanja Novih dionica tj. 170,00 kuna i taj se broj zaokruži na prvi veći višekratnik broja 100. Minimalni upis bit će naveden u javno objavljenom pozivu dioničarima na upis u drugom krugu. Maksimalno pravo na upis u drugom krugu ograničeno je na broj dionica ponuđenih u drugom krugu tj. na sve preostale dionice koje nisu upisane i uplaćene u prvom krugu. Sve Upisnice kojima se upisuje manje od Minimalnog upisa neće biti razmatrane. Sve upisnice kojima se upisuje više od broja dionica ponuđenih u drugom krugu bit će razmatrane samo do visine broja dionica ponuđenih u drugom krugu.”

 19. Sad su se fondovi najvjerojatnije dogovorili da uđu po 200, i sad stare prodaju preko 200 i zamjenjuju ih novim jeftinijim. Kokošarenje umjesto da se nakrcaju ako stvarno strateški partner dolazi

 20. „Evidentno je da se od 2008. gospodarstvo bitno ne mijenja – u dubokoj je krizi, te se smanjuju i proizvodnja i investicije. Posebno je to vidljivo kod privatnog sektora, a razloge nalazimo i u tome što je sav kapital izgubljen u pogrešnim investicijama, poput onih u biznis s nekretninama, te da javna poduzeća nisu prošla proces restrukturiranja i u biti nisu spremna za međunarodnu krizu“, kaže Linić.

 21. I meni nije jasno zašto se ne nakrcaju na nekih 200 kn a kasnije prodaju (ne moraju sve) po recimo 300 kn i više koliko bi trebao i platiti strateški partner?Laka zarada ili moja matematika i logika nije dobra?

  • Vaša je matematka dobra, ali morate znati da je to za njih psihološki vrlo opterećujuća dionica, uglavnom kao i mnoge druge gdje su krenuli krivim smjerovima i ne znaju kako odustati od grešaka. KOja bi po Vašem sudu bila ‘matematika’ da oni svi zajedno imaju u turističke dionice (ako ne brojimo HUPZ) uloženo koliko npr. ja? Kako to ‘izračunati’?! Nažalost, moglo bi se dogoditi da im jedini spas bude na koncu da ih država ukine, pripoji Kapitalnom fondu i tako abolira za mrtvace koji tek trebaju ispasti iz ormara.

  • Ja bih možda postavio pitanje samostalnosti fondova, pogotovo u stranom vlasništvu (preko banaka vlasnika), u određivanju investicijske strategije. Da li su stvarno naši fond menadžeri tako nesposobni ili čak i ako vide neke prilike (kvragu, po teoriji velikih brojki barem nekoliko ih čita ovaj blog, možda i često), da li smiju išta poduzeti bez amenovanja s vrha.

   Eto recimo neshvatljiva praktički dnevna kupnja HT-a od strane ROMFa niz cijeli tobogan u zadnjih xy mjeseci. Stvarno ne volim razne teorije dogovora ispod stola, ali netko je neki deal vjerujem morao sklopiti prije nego se krenulo u cijelu tu milijarde tešku priču. Za PTKM možda jednostavno ne postoji nikakav dogovor ili nikakav jasan dogovor pa fondovi ni sami ne znaju što napraviti (pogotovo u današnjem psihološkom okruženju gdje je “grijeh” poduzeti bilo što jer se time preuzima i odgovornost za eventualni neuspjeh, pa se nitko ne usuđuje ništa normalno raditi osim ispunjavanja “biološkog minimuma” vlastitog radnog mjesta).

   Kod ulaska u turističke dionice, meni se čini da će se naši fondovi aktivirati istovremeno s dolaskom stranog kapitala, koji bez sumnje tijekom ovog ljeta ispipava stanje tržišta kapitala kod nas a i vjerojatno u cijeloj EE regiji. Jednom kad ONI uoče određene tvrtke i/ili dionice kao perspektivne, mislim da i mi možemo očekivati katarzu u smislu normalne investicijske politike. Zgodno mi je jednom rekao jedan domaći investitor – dovoljno je nagovoriti Goldman Sachs da u nešto u RH uloži svega 100.000 dolara. Veliki dečki se međusobno gledaju, i npr. Bain Capital odmah može reći “ej, ako su GSovci tu nešto vidjeli možda ima nešto dobro, ajde udari milijun-dva u likvidne dionice”, pa sve to skupa vidi netko treći… (p.s. još kad bi se naši vrli prodavači investicija po svijetu sjetili sjediti sa investitorima i pitati ih što im treba i onda čistiti administrativni aparat u skladu s time, umjesto da sami sebe hrabre kako su super i kako će investicije sigurno doći same od sebe…)

   • Pretjurejete, hoćete reći da KORF nije bio očit na 35, 55 ili 100 kn? Kako je onda Kapitalni fond to uočio? Državni mirovinski jest, a ovi nisu? Ili su totalni idioti ili ih nešto drugo pogoni 🙂

 22. Izgleda da nitko ne uočava da strateški partner dolazi. S obzirom da smo u Hrvatskoj trško je očekivati pošten tender bez namještanja i kupca i cijene. Međutim, zaradili ili ne na preuzimanju, najbitnije je da se tvornica ne preuzima kroz stečaj. Dakle ako slučajno bude pošteno preuzimanje super, ako ne strateški partner neka odradi pola onoga što u planu za restruktururanje navode, tvrtka će za par godina biti super što s obzirom na sadašnju cijenu daje nadu za puno veću cijenu. Dakle ili je priča o interesu lažna ili je ovo ogromna prilika za zaradu

 23. Lako – prodaju ono što ne valja i krenu u zdravom smjeru! Apsolutno nije kasno za to. Mislim da nije baš teško i neka greda i da obzirom da su stručnjaci i imaju svu literaturu na ovom svijetu na raspolaganju mogu krenuti onim putem koji će im dugoročno donijeti rast.
  Možda se i varam jer mi je jedan od tih stručnjaka preporučavao Dalekovod na 120,00 kn pa možda oni žive u nekom totalno drugom svijetu. A matematika bi bila da bi zaradili puno novaca za nas obične smrtnike te bi mi mogli jedan dan imati i kakvu takvu mirovinu..

 24. Čini mi se da je preslika situacije u bankarskom sektoru gdje se banke ne žele pomiriti da su izgubile na nekretninskom biznisu tj. građevinskom sektoru i gdje su prije par godina mogle spustiti cijene i imati minimalan gubit dok će u dogledno vrijeme morat rezervirati jako puno za te nekretnine koje pomalo prelaze iz novogradnju u starogradnju i kako vrijeme odmiče pretvaraju se u jedan jako veliki uteg koje će se kasnije biti gotovo nemoguće riješiti..

  • Da, stvar prilično podsjeća na brodogradnju svojevremeno, jelda?

   Neka analiza koju sam prije par godina gledao na ovu temu je konstatirala da je postojao period kad bi likvidacija svih brodogradilišta od strane države (prestanak poticaja, prodaja zemljišta, itd.) bila financijski pozitivna po državu. Likvidacija kakva se morala napraviti po sili EU (ili u slučaju banaka, po sili prirode – dobro ste primijetili, novogradnje s vremenom postaju starogradnje) je u konačnici vlasnicima donijela samo gubitak i to ne mali.

   A o načinu prikazivanja neprodanih stanova u bilancama je i autor bloga izvrsno pisao prije par postova.

   • Luka očajna vam je usporedba.
    Što koga briga ako ja hoću izgubiti na svojoj nekretnini ili ako banke žele na svojima?
    što se brodogradnje tiče tu gubici nisu privatni pa je to sasvim druga stvar.

    sa nekretninama bi bila ista stvar da je vlasnik država a da banke zarađuju na nekretninama, kao što su to privatni podizvođači radili na brodogradnji unatoč ne profitabilnosti ukupnog posla (gdje su trošak snosili porezni obveznici).

    • Ma nisam na to ni mislio – ali ako se stvori “odjednom” ogroman gubitak banaka, one će to nekako morati nadoknaditi. A što ako vam onda negdje kao privatnoj osobi/građaninu nakon toga zatreba kakav npr. kredit. Slično i za tvrtke. Veliki disbalans bi završio na leđima krajnjih korisnika banaka – u tom smislu se gubitak banaka ne bi ticao samo onih koji svu lovu drže u madracu.

 25. Poštovani kolege, štovatelji bloga g. Bakića i ostali. Unaprijed molim da se ovaj komentar ne shvaća kao pogled s visoka, mudrovanje i sl. Možda kao pogled sa strane, koliko je to moguće. Naime, nije mi jasno i primjetih da dobar dio onih koji se u svojim komentarima furaju na libertarijance, na ovom blogu, ujedno ulažu u dionice Petrokemije. Tvrtke koje je vlasnik država i istom upravlja. Nije li to paradoks par exellance. I onda idu čudjenja, idu komentari, zašto ovako, zašto onako. Uprava ovakva, uprava onakva. Ja osobno ne ulažem u tvrtke čim vidim riječ audio u first 10. Odmah dobijem alergiju. Na ZSE ima krasnih potpuno privatnih firmi koje mogu donijeti pristojan prinos, posebice turističke tvrtke. Nabrojite mi jednu gospodarsku granu u RH koja se može tući s konkurencijom na glob. tržištu osim turizma. Ovo nije ili je nagovor na kupnju ili prodaju, Nebitno. Ali dajte bar ne ulažite u državne tvrtke, unatoč eventualnoj prilici za zaradu, ako ništa, zbog principa. Pod uvjetom da ste stvarno libertarijanci, a ne da uskačete sebi u usta. Lp.

  • Mislim da ste pogriješili na više razina:

   1. Skoro sigurno nije istina da ‘velik dio onih koji se furaju na libertarijance’ imaju dionice Petrokemije.

   2. Iako ne govorite eksplicitno nego onako neodređeno ali s visoka i difamaški, bez stvarnog informacijskog sadržaja (tj. nastupate u ‘najboljoj’ tradiciji naših ‘forumaša’) da se iščitati da implicirate da se razni ljudi ovdje ‘furaju’ na libertarijanstvo tj. da nisu iskreni, te na neki način da ih ima više ili puno; ovo oboje je vrlo pogrešno, npr.
   – vjerojatno najdirektniji libertarijanac (ili liberter) je nosenseetal za kojeg se zasigurno ne može reći da se ‘fura’
   – mislim da ste vjerojatno vrlo opterećeni tipično hrvatskim pogledom na svijet tako da Vam se svatko tko razimšlja malo tržišno slobodnije čini kao ‘liberterijanac’, tako da i vidite puno liberterijanaca ovdje iako ih nema

   3. Na koncu, čak i oni koji imaju slobodnije tržišne poglede imaju dobar razlog za ulaganje u PTKM upravo zato, naime smatraju da će se veliki potencijal u njoj osloboditi upravo zato jer će se država maknuti iz nje.

   • Moj komentar je bio usmjeren na one koji eventualno promiču libertarijanski svjetonazor, a ulažu u dionice državnih poduzeća i to je paradoks.
    Osobno nisam protiv većih trźišnih sloboda u RH, dapače, a to se i vidi u komentaru.
    Obratio sam se sa poštovani kolege, štovatelji bloga jer sam i sam fan od prvih postova.
    Ne obraćam se s visoka, to je upravo jedna od onih stvari koja mi se ne dopada kod Vas. Čim Vam ne odgovara koja rečenic odmah au to forumaši, tipično hrvatski i sl. Imam pravo na svoje poglede, a Vi si uzimate za pravo raditi moj psiho profil i insinuirati moja razmišljanja i poglede bez da se poznajemo. Nije upravi to, Nenade, tipično hrvatski. Ocrniti onog koji piše/govori, a ne napisano/rečeno.

    Što se tiče prilike za zaradu, nju ne sporim, već gaženje principa. Lp

    • Poštovani, odgovorili ste kao da uopće gore nisam napisao ništa, predlažem da ponovo pročitate moj odgovor.

    • @manu
     ja nemam dionice PTKM, ali ne zato jer je drzavna…
     kako bi vam ja to objasnio ja sam libertarian, ali to me ne sprijecava da zaradujem kada mogu. dakle ja bi rado namlatio lovu dok god je to legalno i moralno(pod ovime ne mislim da li je firma drzavna ili ne 🙂 nego neke druge stvari, ala da li firma koristi slave labor npr. 🙂 ).
     npr. da znam sa nekom velikom vjeroajtnost da ce hr obveznice otici gore rado bi na tome zaradio, makar to bilo sponzoriranje socijalizma ako gledamo to na vas nacin 🙂
     Ali se slazem sa vama da je nbakic malo preburno reagirao na vase pitanje. 🙂

    • manu
     Imam dionice PTKM i nisam liberal. Ne zato što ne podržavam ideje i stavove, nego sam alergičan na svaku ideologiju. Na ovim prostorima zbog”velikih” ideja prolilo se puno krvi i ispralo puno mozgova. I zato si uvijek zadržavam pravo drukčijeg mišljenja. A PTKM imam jer se nadam da vrlo skoro neće biti državna. I nadam se masnoj zaradi, kao da sam najtvrđi liberal. Smatram, međutim,da ovoj zemlji fali zdravog kapitalizma, koji bi ljudima omogućio pristojan život. Sa populacijom pola Londona, to ne bi trebalo biti preteško. Samo u takvoj zemlji neka neupitna božanstva, totemi i svete krave ne bi mogli prodavati muda pod bubrege pijući krv sirotim poreznim obveznicima, nego bi morali čestito zaraditi svoj kruh kao stolari ili, isuse, konobarice(pljuc, pljuc, pljuc, šic kurac pojela). Zato ta tranzicija ide tako teško. O državi i politici mislim da nema što raditi u biznisu, ali mora napraviti dobru i fer regulaciju i pravila igre. Pritom, nemaju što izmišljati, sve je izmišljeno, mi u EU, samo primijeniti. A PTKM Vam je baš slikovit primjer kad je država gazda, a politika i sindikati gazduju. Pa,eto ulaganje u PTKM, gledajući tako, može biti i pitanje principa. Iako oduvijek glasam za HNS, ne mogu smisliti stranačke tajnice u NO-ima. Iako cijeli život živim od svog rada, ne mogu smisliti sindikate koji mrze kapital i bistre ekomomsku misao. To su fake sindikati koji ne zastupaju radnika. Škverani npr. nemaju boljeg prijatelja od Debeljaka. On će ih možda spasiti, nikakvi sindikalci, kvazi menađeri i političari. Eto, zato sam u svojim komentarima često satiričan, jer se svi ti likovi prikazuju važnima,pametnima, brižnima za ljude, firme, naciju, domovinu… jebate k’o da su olimpski bogovi. Ustvari nisu, dapače vrlo su prozirni i prizemni. I to Vam je otprilike to. Ništa mudro.

    • @dandy

     1. Ovdje su spomenuti ‘libertarijanci’, odnosno liberteri, što bi se trebalo odnosti na ljude koji stavljaju individualne slobode, što uključuje i ekonomske na prvo mjesto u društvenom uređenju. Libertarijanci su za minimalnu državu, ili u ekstremnom slučaju protiv države uopće.

     Kao što rekoh, manu je pogrešno ovdje upotrijebio termin jer je većinu onih koji su barem za osrednje funkcioniranje tržišta okarakterizirao kao ‘libertarijance’, ali to je tako u našem prevladavajućem gledanju na tržište; to bi bilo recimo kao da svaki auto sa 110 ks nazovemo ‘sportskim’ a zato jer su nam perspektiva jugo, reno4 i fićo (stari).

     2. ‘Liberal’ je termin koji je svjesno (dakle, ne slučajno) prisvojila ekipa nazora koji su socijalistički ili znatno bliži socijalizmu nego tržištu, tako da se liberali izmaknuli prema ‘libertarian’ itd.

     3. Od ideologije ne možete pobjeći, tj. ne možete biti ‘alergični na svaku ideologiju’. Vama zasigurno jest nešto bliže, recimo ideja slobodnog tržišta ili ideja socijalizma, i stoga ste ‘u ideologiji’. Rekao bih da niste za ideologije koje ljudima nameću neke ‘istine’, tj. kolekvitističke ideologije (nacizam, socijalizam itd.), pa mislim da ste ipak za ideologiju sloboda, uključivo i slobodnog tržišta.

    • Nenade, ispričavam se na nepreciznosti. Liberal sam upotrijebio u izvornom značenju riječi, jer mi je libertarian nezgrapan, smatrajući da pratitelji bloga to razumiju. Ovo alergičan se odnosi na lošu ovdašnju naviku lijepljenja naljepnica ljudima i spremanja ih u ladice. Čim zastupaš slobodno tržište, odmah si liberal, neoliberal, liberter, whatever… Ak’ prihvatiš i smatraš dobrom neku ideju, ne znači da si prihvatio cijeli paket zvan ideologija. Smatram i nadam se da smo kao ljudi i kao kolektiv zvan RH( eto upotrijebio sam i tu omraženu riječ) malo kompleksniji od tih black/white podjela i distinkcija. I zato sam alergičan na ideologije. Jednom kad nešto prihvatiš, pristaješ da netko drugi misli tvojom glavom.

  • Khm, manu, pa ja sam ja dosta blizak libertarijanskim pogledima (mada ne razumijem to sve nonsenseetal-ovo ekstremno) i imam PTKM, ne vidim tu nikakvu kontradikciju.

  • P.S. O turizmu i konkurntnosti. Da, imamo super, jeftine, turističke firme na ZSE. Ali ne može se načelno reći da nam je turizam nešto naročito konkurentan, zapravo tek sada i samo one najbolje firme tek postaju “konkurentne” (zato je bilo sjajno kupovati ih po cijenama kao da idu u stečaj a ne ovamo kamo su došle i dalje napreduju).

   Turizam kao grana koja ovisi o jeftinoj radnoj snazi i jeftnom kapitalu istovremeno (i nekretninskoj infrastrukturi čak) ne može biti konkurentan u državi nejeftine radne snage, skupog kapitala i pogotovo u trenutku nekretninskog balona (pa da je sve greenfield nemoguće, investicije nužno promšaji). Ali evo, nekretninski balon se ispuhuje (pa se može investirati i rasti organski), radna snaga našim internim prilagodbama relativno će postajati sve jeftnija kroz godine, a kapital potencijalnom stabilizacijom države će pojeftiniti… Pa onda ako je neka firma preživjela i sve ovo teško doba do sada, ako se čak razvijala i do sada, postiže neku ekonomiju obujma, operativnu efikasnost optimizirala, brend na tržištu izgradila, financijsku snagu nekim čudom ima već sada pa da može dalje optimalnom strategijom… To je zanmljiva firma, ona u koju se više ne mora ulagati samo zato što je jeftina nego i zato što je “odlična” mada u Hrvatskoj uglavnom ne možemo reći da je moguće da je neka firma “odlična”.

   A na globalnom tržištu bi se valjda mogle uspješno “tući” neke grane koje niti ovise o jeftinoj radnoj snazi niti trebaju puno kapitala niti ikakve infrastrukture, dakle nekakvi uslužni sektor čija usluga se bazira primarno na kompetencijama zaposlenika (koji kao takvi nisu jeftini nigdje), dakle nešto tipa dijelovi IT sektora. Recimo čest je obrazac da američka firma u Hrvatskoj naručuje development dok je QA (testiranje) u Indiji jer oni su jeftini za to, mi za programiranje itd., svatko ima svoje. To je prava globalna suradnja, svako večer call na relaciji USA-Croatia-Indija, oni se tek probudili, nama kraj radnog vremena, a marljiva Indija radi 0-24, pronalazi naše bugove dok mi još spavamo i još poslije navečer kad odemo doma. I svatko tu lijepo zarađuje. Globalna suradnja je jednako divna kao i globalna konkurencija.

 26. Malo se kroz medije favorizira Borealis. Koliko su realne špekulacije da bi strateški partner mogao ući bez ponude za preuzimanje?

 27. Osobno nisam kupovao dionice Petrokemije zbog fundamenata nego zbog potencijala tj. vjerovanja u to da će država jednog dana izaći iz te kompanije a tada će se početi ostvarivati svoj pravi potencijal. Isto sam napravio sa dionicom Ine koja je se prodavala za 1690,00 kn a ponuda Mola je bila 2800,00 kn dok je sad dionica (iako precijenjena) 4260,00 kn. Čini mi se da priča ima slične elemente. Znači kad država izađe a izaći će otvara se jedna velika perspektiva a time i mogućnost zarade. Tek onda tj. dugoročno ako cijena znatno poraste, razmišljat ću o prodaji dijela dionica te daj dio uložiti u neku perspektivnu i podcijenjenu firmu.

 28. Mada je moglo bolje za vlasnike da je država ranije imala razuma i hrabrosti, tvrtka je ipak spašena i uz strateškog partnera po kojoj god cijeni išao i dokap i prodaja, Petrokemiji i dioničarima može biti samo bolje. Sramota za državu i lokalne političare ali tko mari. Takvo ponašanje je ionako standard. Sva sreća da nešto ipak preživi.

 29. meni je ipak sve skupa pomalo glupo, kako god sada ispadne, krivcima za stanje u petrici neće bit suđeno, sad mali i veliki dioničari če biti, kao spašeni sa mogučim ulaskom strateškog partnera (cijena neče pasti?), naravno moguča je i neka zarada ali meni smeta, da krivci neće odgovarati…
  evo samo koliko ju ja pratim:
  – šta čemo sa bivšim predsednjikom uprave g. Mesaričem ima on još dionice ptkm, najuspešniji a pao zbog regresa?
  – šta čemo sa Klausom bude li on odgovarao što je šutio za “naše-njihove-svoje”, kupili mu avto?
  – šta čemo sa Jaguštom, evo sirotinja zaboravio stan prijavit, nema problema sve će narod pozlatit
  – iz ovog posljednog komentara (kutinanews) vidi se i odgovornost novinara sve ove godine za sve su krivi drugi kao sada se privatizira PTKM jer EU to traži – to je sav domet sedme sile, moš mislit?
  – Na kraju če jim Joseph i njemu slični, podjelit svima razrješnicu i nagrade, kako su ptkm slomili i skupo prodali i nikome ništa?
  – A sve to bude stranac platio? Fuj, kapitalizam, jelda?

 30. (koliko vidim nitko ovo nije stavio)
  mislim ogavno je da i kad god posmislim da me nista ne moze iznenaditi u Hr ili US cesto se prevarim…

  Što neki instituti u Zagrebu znače za svjetski nuklearni program? Ništa. Da nestanu svi fizičari u Hrvatskoj, ne bi se dogodilo ništa u svijetu. Da nestanu naši indolozi, germanisti i slavisti, bio bi potres u svijetu u tim strukama. A to se zaboravlja – kaže Boras.
  […]
  Boras, čija je plaća 17 tisuća kuna.

  linic naravno ne moze srezati sredstva za kvazifakultet ala F”F”ZG … jer je to u suprotnosti sa partijskim nacelima(i dobivanjem glasova), HDZ naravno isto jer je to u suprotnosti sa zemljom znanja( i dobivanja glasova)

  btw kad smo kod stanja u hr na to se nadovezuje emigriranje pa evo po meni jednog prekrasnog teksta sa dailypaul (nije dugacak, pa ga procitajte – ako nista drugo mclynx vi obozavate CH, zar ne? )
  :
  Socialist Immigrants in Switzerland.
  Submitted by truefictions on Fri, 08/02/2013 – 18:57
  in

  Today I would like to make a challenge to all immigrants who have the privilege of living in Switzerland to answer the following question (maybe this reasoning can be applied to other immigrants in other nations.):

  If you are a Socialist and have somehow decided and been awarded the privilege to be living and working in the magnificent country of Switzerland, please tell me why you have chosen to work and live in the least Socialist country in Europe and arguably the world?

  It amazes me that some “folks” come to this country and somehow continue to defend Socialism when their own countries are drowning in debt and misery.

  Can this question be asked to immigrants in other countries?

  Please remember that I myself am an immigrant enjoying the privilege of living in Switzerland. I am also a son of immigrants.

  This is certainly not an attack on immigrants, it is a request for clarification.

  Why did they not choose to live in countries far more Socialist than Switzerland? Venezuela for example, Cuba, or most if not all EU countries..

  If you give this matter some thought, you will realize it is one of the hardest questions they will ever confront themselves with.

  my2cents..

   • Zasigurno bi i u RH bilo još lakše skupiti pad desetaka tisuća potpisa (ekvivalent, s obzirom na manje stanovništvo i odsustvo doseljenika) da ‘svaki stanovnik Hrvatske ima mjesečno zagarantiranih 400 CHF (tj. 330 eura)’ (ekvivalent s obzirom na BDP per capita). Iskreno, čudi me da to još nitko nije pokrenuo 🙂

    A inicijativa za ‘minimalac od 500 eura’ bi zasigurno za čas imala i nekoliko puta više ‘kako hrvatski poduzetnik ne bi više iskorištavao hrvatskog radnika’, ali samo ‘kao prvi korak prema minimalcu od 1000 eura’ 🙂

    • Dapače, ja sam za minimalac od 1000 EUR, samo neka mi se konačno drava skine sa vrata, pa ću svakom svom radniku dati soma, bez problema. Samo me onda zanima tko će hraniti silni aparat i sve one sindilate, stranačke i ostale uhljebe ?
     Evo, zadnjih mjesec dana izlazi na vidjelo (HŽ u kompletu) šta se dešava kada se sva lova troši u plaće i ostale privilegije, a zaboravlja se ono osnovno: održavanje i barem minimalne investicije. Nesreće u HŽ-u gotovo svaki dan, i uvijek je netko drugi kriv; sunce, kića, vjetar, putnici, divlje životinje, glupi šoferi autobusa, kamiona i auta itd, itd. Samio oni nisu nikad krivi, jer eto, jadni, nemaju para za održavanje. A spička.li love kolko budžet Albanije ….

    • Možda bi se mogla osnovati udruga (s jednim prikladno pozicioniranim d.o.o. kao kćerkom 🙂 ) koja bi se bavila referendumima, što populističkiji to bolje (pa to je narav referenduma, zar ne?) koja bi grizla na ovakve teme i još dobio grantove od EU? 🙂

     Siguran sam da bi Antun podržao referendum za ‘minimalac od 1000 eura’, ako to čak i nije njegova ideja …

   • @manu
    ako se to stvarno ostvari onda bez sale ovo:

    If we lose freedom here, there is no place to escape to. This is the last stand on Earth.

    treba staviti na table umjesto “Welcome to Singapore”. 🙂

    btw za smijati plakati je gledati bio autora tamo,

    btw takoder vidi cuda afaik ista udruga koja stoji iza toga smeca dobila je lovu od grada ZG….
    http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=52233
    http://www.zagreb.hr/default.aspx?ID=49989
    overview tu:
    http://www.h-alter.org/stranice/donatori
    nekako mi je cesto grb grada zagreba na listi 😦
    dakle nije dovoljno tragicno sta tim *** se placa beskorisni faks na kojem uce o zlima privatnog sektora koji im placa taj beskorisni faks, jos se kada zavrse i pocnu “intelektualno djelovati” (LOL) onda jos dobivaju lovu da sire svoje antikapitalisticka “razmisljanja”.

    BTW bio autora su stvarno prekrasni tamo…
    “Završila preddiplomski i diplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na istom trenutno privodi kraju i poslijediplomski specijalistički studij Regionalne komparativne studije Srednje i Jugoistočne Europe. Područje interesa su joj ljudska prava i društveni aktivizam.”

    “Marina Kelava je dugo u noć, zimsku bijelu noć, ispijala zeleni čaj i pokušavala napisat ovu autobiografsku crticu. Međutim, shvatila je da bi radije pisala o biciklima, planinama, dalekim zemljama ili vjetrenjačama. Uglavnom, to i je gotovo sve što radi otkad je diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Ostatak vremena provodi u terenskom istraživanju na navedene teme (uz još pokoju) i s fotoaparatom.”


    Djetinjstvo i mladost: Sredinom osamdesetih završavao sam studij filozofije, s prijateljima sam pokretao neformalne organizacije TTB i Svarun i pisao prve članke u Studentskom listu.
    […]
    Za Dom, spremni: U jeku Domovinskog rata osjetio sam neodoljiv poriv da napravim i ja nešto za Domovinu. Napuštam mirni bibliotekarski posao i postajem novinar Feral Tribunea.

    Javna priznanja i odlikovanja: Godine 1996. F.T. mi svečano uručuje Spomenicu novinarskoga rata.

    Okorjeli suosnivatelj, upravitelj nadziratelj: Osnivanje i upravljanje udrugama neugasla mi je strast. Početkom devedesetih bio sam suosnivač i predsjednik udruge Lex – liberalno demokratske inicijative. Godine 1994. bio sam među osnivačima Amnesty Internationala Hrvatske i član njegova prvog izvršnog odbora. Godine 2001. postajem šef sindikalne podružnice u tvrtki Kultura i rasvjeta. Godine 2004. Zelena akcija me imenuje u svoj upravni, a potom u nadzorni odbor. Godine 2005. suosnivam Udrugu za nezavisnu medijsku kulturu i postajem, dakako, supredsjednik upravnog odbora.
    […]
    (najbolji dio)
    Sudjelovanje u radničkom pokretu: Godine 2004. završavam na Zavodu za zapošljavanje zbog širenja revolucionarnih ideja i stavova na radnom mjestu. Nakon zapošljavanja, isto mi se ponavlja 2005. godine. 😀 😀 😀 😀 😀

    • Uz HDZ, crkvu i sindikate, FFZG i slični fakulteti su najveće zlo ovog društva. Naprosto je nevjerojatno koliko su ‘klinaca’ nepovratno iskvarili …

   • Ekipa baš ste zločesti!
    Ipak je to referendum u CH, ne u RH ili Rašinoj državi. Koju,btw, zadnji put posjetih prije punoljetan broj godina, skupa sa par desetaka tisuća jednoobrazno odjevenih prijatelja. Trip bio super, ali, zajednički nam zaključak, prekratak, te ne stigosmo cijelu ju obići. Kažu da je Drina fantastična rijeka. Mala neozbiljna digresija, evo sad ću se uozbiljiti, majke mi.
    Vi ste pomislili da i njima pamet otišla na kvasinu. Ja mislim da nije.Švicarska je mudra zemlja, a Švicarci pametni ljudi. Zbog toga sam uvjeren da će postaviti i raspraviti stotine glupih i dosadnih pitanja, te na kraju iznjedriti nešto pametno, te takvu odluku i donijeti. A nama ostalima se učiniti tako jednostavno, da ćemo se lupati po čelu i pitati kako to nama nije palo na pamet. Znam to po tome jer su prvi sindikati izrazili rezerve prema takvoj ideji. Oni bi radije punu zaposlenost i plaćeni rad. Znamo kako bi reagirali naši ribiči i klausi, jel’da? Sasvim sigurno da će problematizirati i vrlo dobro analizirati 5x veće bogatstvo onih 3% najbogatijih. I saznati da li je to rezultat financijskih akrobacija ili npr. rasta vrijednosti nekretnina. Ili je to doista novostvorena vrijednost. Ako je, onda je sasvim u redu da to ljudi osjete na svojim nadnicama i dodatno si povećaju blagostanje. Ili je to jednostavno negdje drugdje opljačkani ili zamračeni novac u potrazi za sigurnim utočištem.

  • @nosenseetal
   Doista cijenim Vašu iskrenost, iako se ponekad ne slažemo. Nitko nije savršen. Ja sam možda pijanac i stari jarac, ali sigurno nisam licemjer i dvostruki moralist, a o egotriperima da ne govorim. Ako netko piše blog ne znači nužno da je materijano i nematerijano bogatiji od onog koji ga čita i poštuje. Često sam se čovjek iznenadi i zato pokušavam nikad podcjenjivati, samo promatrati…

   • @manu
    ima jedna stvar oko koje sam principjelan,
    to je da ne drzim nikada veliku kolicinu love u banci jer smatram FRBS nemoralnim… Naravno nije da sam ja neko bogat i da je to uocljivo, to je vise ala prestao sam kupovati tenisice proizvodaca X jer suraduje sa diktatorom Y.
    A za cjenjenje drugih na eclectici… npr mclynx i nbakic su po meni strahovito nerealno optimisticni u nekim stvarima i kada je o tom stvarima rijec ja se jednostavno ne slozim sa time/preskocim i to je to, ali naravno ima tona stvari gdje cjenim njihovo misljenje…

   • Nedajte se smesti manu. 😉 NB jest malo preburno reagirao jer on često vidi napade tamo gdje ih i nema, puše i na hladno. 🙂 Ali činjenica jest da ste totalno promašili s tvrdnjom kako je licemjerno ulagati u državna poduzeća, a istovremeno se izjašnjavati zagovornicima tržišta i pravog kapitalizma. Dapače, tu nema apsolutno ništa sporno. Mi i tvrdimo da će firma više vrijediti ako bude u privatnim rukama (a to je onda od koristi svima, i državi i lokalnoj zajednici i zaposlenicima), što je sporno ako onda kupujemo dionice na burzi u nadi da će više vrijediti? Pa čak i ako se neke firme u bližoj budućnosti vjerojatno neće prodavati (DDJH), ne razumijem zašto je sporno da ih kupujemo ako mislimo da vrijede više nego što se vrednuju na tržištu? Što je tu dvolično? IAKO su u većinskom državnom vlasništvu, smatram da vrijedi da više nego što je sad mcap. Ništa sporno ja tu ne vidim, nikakvo gaženje principa.
    Dapače, ulaganjem svojeg novca u primjerice PTKM, dokazujem da stojim iza svojih riječi, tim aktom pokazujem da vjerujem u to da je privatno vlasništvo efikasnije od državnog, da će firma tako više vrijediti, a od koje onda svi imaju više koristi. Riskiram svoj novac ulažući ga u ono što vjerujem i zagovaram, a to me čini samo konzistentnijim (jer i djelom pokazujem da vjerujem u ono što pričam), nikako ne dvoličnim.
    Pozdrav

    • Naravno. Imate potpuno ispravan i logičan stav o ulaganju u takve tvrtke. Ali sumnjam da ste se Vi prepoznali u mom postu. Ma samo sam htio postavit jednu tezu koja se odnosi na one koji su u nekim ekonomskim stavovima radikalniji, da budu radikalni do kraja. Ne napadam, niti osuđujem. Ako sam pogriješio da ima takvih primjera (libertera koji ulažu u državne tvrtke) onda se ispričavam. Ali ako ih ima, bar hipotetski, i dalje držim to paradoksom.

    • Ajmo ovako: možete li od svih komentatora navesti samo 3 koji svojim komentarima daju povoda da ih shvatite liberterima (osim nosenseetal, koji ionako ne ulaže u hrv. dionice)? Kažem Vam, nema libertera u Hrvatskoj, nego se često i ljudi koji imaju najnormalniji stav prema tržištu čine kao ‘ekstremno pro-tržišni’.

 31. Kako bi eventualna izgradnja kogeneracije utjecala na ptkm? Kako bi ptkm učestvovala u toj investiciji? Kao suinvestitor, korisnik ili …? Kakvi bi financijski efekti bili?

  • OIE, nažalost još uvijek ovise o državnim feed in tariffama. Iako, tzv. grid parity nije daleko, naročito za fotonaponske sustave i vjetroelektane. Kako čujem, država odustaje od klasične feed in na jesen. Nemaju muda potpisati zagarantirani otkup na 14 godina zbog nedostatka love. Okreću se zelenim certifikatima i forsiraju biomasu i bioplin, što ne bi bila loša varijanta za PTKM. Svu eventalnu energiju koju proizvedu imali bi za sebe, a višak u mrežu.

   • Bolja varijanta je sve u mrežu. obzirom da se ‘zelena’ struja otkupljuje po skupljoj cijeni od one za koju se ‘prljava’ struja prodaje, a onda ono što ti treba vučeš iz mreže po jeftinijoj cijeni, koliko znam tako rade ove solarne i vjetroelektrane, ispravite me ako griješim ….

 32. Nenade po Vama kolika bi mogla biti fer cijena dionice sa nekakvom premijom i da li mislite da će stvarno svi ti jaki igrači “tući” za Petricu?

   • Mnogo sam puta pomislio, zašto nisam lovu koju imam u ptkm podijelio u korfu, Arnt i još pokojem turistu, te sa mnogo manje stresa i rizika čekao svojih par sto posto. Je li to tvrdoglavost ili racionalnost ili ludost vidjećemo

    • Bar nije dosadno. Kad pomislimo da smo sve vidjeli, nova ludost se desi. Ima i to svojih čari.

 33. Dragi mclynx, konkurentnost nije samo u jeftinoće radne snage. Ako ste malo bili po svijetu sumnjam da ste naišli na kvalitetu naših profisionalaca u turizmu, posebice hoteljerstvo i ugostiteljstvo. Ovdje ne govorim o plesala je jedno ljeto turističkim djelatnicima koji pljačkaju i ovih dana su često u medijima zbog toga. Govorim o ljudima koji su se školovali za turizam i žive turizam. Tko to nije probao ne zna koje je to odricanje i ljubav. Želja da svaki gost bude zadovoljan, što je ponekad nemoguća misija. O kvaliteti hrane u odnosu na neke druge turističke zemlje ne moram niti govoriti. Naravno, u svakom žitu ima kukolja, ali generalno mislim da naš kadar i managament u turizmu nije loš, a naravno da može bolje. Treba ulagati u ljude, edukaciju. Pa nismo slučajno došli sa 10% udjela turizma na skoro 20%. Nije toliko sve ostalo palo, koliko smo narasli u turizmu.

  • Pa nije “samo”, ja to nisam rekao. Naveo sam tri ključne komponente na troškovnoj/investicijskoj strani ove grane. A troškovna strana je također tek pola priče, naravno. Ali polovica bez koje ne ide. I jedna od tri ključne komponente je upravo to, jedna od ključnih, ne može se podcijenjivati ma koliko bilo i drugih ključnih ili nejključnih. Također nisam ništa rekao o kvaliteti naših turistikih radnika (o tome neka kažu gosti, npr. pitajte goste naših 5* hotela kako ocjenjuju uslugu u odnosu na druge hotele te razine)

   Turizam je radno intenzivna grana, rada koji nije neke visoke razine kvalificiranosti, i tu je sasvim jednostavno, po definiciji praktički, cijena rada izuzetno važna i izuzetno je važno biti svjestan da koliko god poštivali taj rad kao i svaki drugi ali i posebice u našim okolnostima gdje turizam ima ovaj značaj za naše društvo, da radna mjesta u ovoj grani dugoročno moraju (ako nismo vrlo nerazvijeno gospodarstvo) biti među onim niže plaćenim radnim mjestima našeg gospodarstva. Dok to nije vidljivo to je samo jedan od osnovnih pokazatelja da ima nerazvijeno gospodarstvo, niski životni stanard.

   Baš zbog toga što bez obzira na potencijalno divan uspjeh ove grane kojemu se nadam ne mogu tu očekivati neke veće količine lijepo plaćenih radnih mjesta (ne rade u turizmu samo menadžeri, netko posprema i sobe itd.) ja se nadam da naši građani ne planiraju živjeti od rada u turizmu nego od bivanja vlasnikom kapitala u turizmu. Ta radna mjesta bismo trebali prepustiti onima kojima su takva radna mjesta potrebnija, dakle građanima naših jako siromašnih susjednih država. Naši građani bi bilo dobro da se obrazuju za menadžment u turizmu i druge grane gospodarstva više razine kvalificiranosti radne snage. Ali to su sve individualne odluke naravno, neki ljudi se zadovoljavaju i sa manje, ne žele i ne mogu svi biti u gornjoj polovici top liste najbolje plaćenih poslova.

   P.S. Ovo je subjektivno zapažanje, ali ovako u prosječnoj razini ako o tome već govorimo, po gradu, u ugostiteljstvu nisam na puno mjesta vidio baš zadovoljavajuću razinu usluge, tek po Rovinju i Poreču koliko-toliko. Doduše najviše sam se kretao po Istri, nisam detaljno istražio cijelu obalu. Ali u Istri ima puno mjesta (tipa Medulin) gdje je meni prilično loše gdje god se okrenem (premalo ljubaznosti, osmijeha na licu), pomalo mi neugudno pred strancima gledajući što dobivaju za uslugu za novac koji dajemo, jedino su mi ta dvije glavne destinacije u Istri i u općem dojmu po ugostiteljstvu diljem grada nešto baš solidno. Mislim da se ostatak Istre treba ugledati na ove gradove. A središnji dio na Motovun tj. onu malu istoimenu konobu, tamo je ludo dobra hrana i osobolje i sve. Za Dalmaciju ne bih komentirao, valjda nisam dovoljno vidio i možda nisam imao sreće tamo, ali tamo mi doživljaj nikad nije bio baš neki. U Sloveniji je recimo meni baš ugodno, kao najblje od Istre skoncentrirano, iako su Slovenci tobože kao “poput Austrijanaca, hladni” mi se nekako čine ugostiteljski djelatnici u prosječnim objektima tamo i na višoj razini. I Ljubljana je jako ugodan grad, spram Zagreba… to je zapad, a tako geografski mala udaljenost. Mislim da je Istra na dobrom putu i da se Istra treba još malo ugledati na Sloveniju, a ostatak Hrvatske neka uči od Istre… i jednom čemo i imati to o čemu maštamo, da su nam djelatnici svih razina top kvalitete, jer gost prvo što vidi je konobar i sl. kadar, ne zna on kakav je “profesionalni kadar u menadžmentu”, to ga ne zanima. A za konobara i sl. je glavno samo to da je veseo i nasmiješen, to da izgleda skroz iskreno, da je ugodno uslužan (uvijek na dohvat ruke, ali nikad napastan, ono da ti nudi što/kad ne želiš, nedaj Bože da stoje pred objektima i pozivaju, ja kažem “utjerivaju”, goste k sebi i sl., to je strašno) i to je to, nema tu puno filozofije, gosti vide i osjete te male stvari, za to ne treba neko veliko obrazovanje, na to ne utječe kvaliteta profesionalnog kadra koji gosti ne vide direktno.

 34. Click to access 16-01.pdf

  Odluka i obrazloženje Odluke o načinu prodaje, cijeni, posebnim pogodnostima, vremenu prodaje i uvjetima prodaje dionica Petrokemije d.d. radnicima, bivšim radnicima i umirovljenicima Petrokemije d.d.
  “Sporazumom o načinu privatizacije Petrokemije d.d. Kutina koji su sklopili dana 28. kolovoza 1998. godine Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski Fond za privatizaciju i Uprava Petrokemije d.d. Kutina s jedne strane i Sindikat Energetike, kemije i nemetala Hrvatske, Demos-Hus i Udruga branitelja INA Petrokemija Kutina s druge strane utvrđeno je da će JEDAN OD NAČINA DALJNJE PRIVATIZACIJE (moja velika slova, ovdje i dalje u tekstu) Petrokemije d.d. Kutina biti i prodaja dionica radnicima, bivšim radncima i umirovljenicima Petrokemije d.d.”

  http://dnevnik.hr/vijesti/gospodarstvo/potpisan-sporazum-o-prodaji-dionica-petrokemije.html
  “Danas (12.travnja 2008. op.a.) potpisanim Sporazumom ISPUNJAVAJU SE odredbe Sporazuma o načinu privatizacije kutinske Petrokemije, koji su u ljeto 1998. potpisali Vlada, Hrvatski fond za privatizaciju i Uprava Petrokemije sa sindikatima i udrugama branitelja Petrokemije. Tada je određeno da će JEDAN OD NAČINA PRIVATIZACIJE TVRTKE biti prodaja dionica radnicima, bivšim radnicima i umirovljenicima.

  Ako dobro razumijem, Sporazumom je 1998. godine ugovoreno da će jedan od načina daljnje privatizacije biti prodaja dionica postojećim i bivšom radnicima te umirovljenicima Petrokemije. Deset godina kasnije odredbe Sporazuma su ispunjene.
  Osim ako u Sporazumu ne stoji odredba da će država zauvijek držati 50%+1 dionicu (u tom slučaju ne bi u Sporazumu navodili načine privatizacije?), smatram da je 2008. godine Sporazum ispunjen, kao što navode svi medijski izvještaji na ovu temu od 12. travnja 2008. godine.
  U tom svijetlu ne vidim obvezu većinskog vlasnika da sa Sindikatima razgovara i pregovara o privatizaciji, obzirom da je 2008. godine ispunjena “privatizacijska” obveza prema radnicima.

  Osvrt sam napisao na osnovu javno dostupnih dokumenata i članaka, ali famozni sporazum iz 1998. godine nisam uspio pronaći na webu.

  • Domenico, sve je to sada nevažno, ovo s Pjevačkim društvom Stožer je sada samo folklor (kako sam i davno napisao da je), likovi koji se izvode su usmjereni na čuvanje obraza svih uključenih (PDS, Vlade, lokalne politike i ostalih), a kao što znamo ‘problem socijalizma je da na koncu potroši sve tuđe pare’. 🙂

  • Nisam u potpunosti shvatio poantu, ali ovaj dečko Mate Rimac se čini skroz ok. Ništa od nikoga ne traži, ne živi od subvencija kao neki, trudi se, radi i stvara. Očito ima dosta znanja talenta jer drži nekoliko svjetskih rekorda kod tih električnih sportskih motora. A sve to uz zaista skromnu lovu.

   Ako ništa, čovjek zapošljava 20-ak ljudi i uredno im isplaćuje vrlo solidne plaće. Meni je to dovoljno.

   • Pa kao sto sam napisao…
    decko sam kaze u nekim intervjuima da je knap knap sa lovom(ja mu iskreno zelim da izbjegne iz Hr i obogati se ako ima mozga), a
    u novinama je ono kao Hr Tesla predstavljen… dakle govorim o tom Hr jadnom i bijednom samoubjedivanju kako smo super…. kao danas cujem glas voditelja vijesti: “domaca pamet”, “hrvatska znanost uz bok svjetske” 😛
    I nbakic je pisao o tome, nazalost ne znam napamet kako je bio naslov.

    • Ja stvarno ne razumijem taj defetizam i potcjenjivački odnos. Ak’ sam ne vjeruješ u sebe i svoje ljude, kako da drugi vjeruju? Ja se pitam gdje su ti poslovni anđeli i start up financijeri. Ako itko od njih ima malo vizije i mašte, eto im sjajne prilike, umjesto što pomažu razvijanje infantilnih aplikacija za mobitele. Ne shvatite krivo, ne potcjenjujem nikoga, neka raste tisuće cvjetova, ali momak je zajahao val tehnologije budućnosti, a nitko još nema dobre elektroaute, ponajviše zbog baterija čija tehnologija ograničavajući faktor. Retoričko pitanje. Da li ijedan naš veleumni i obilato porezno finaciran “institut” nešto istražuje oko toga? Ja vam tvrdim, tko prvi riješi problem baterija i bude spreman na visokoserijsku proizvodnju i baterija i auta po prihvatljivim cijenama, imat će bolju rentnu poziciju, nego da ima 70% zaliha nafte. Zašto ne baš Rimac? I AD plastik mu na manje od 10km od pogona. A Rimčev problem, čini mi se, da je previše self made. I da je bolji inženjer, nego biznismen. Velik je to zalogaj samo za jednoga čovjeka. Zašto ne surađuje sa ona dva strica iz Dok-inga? Stričeki izgledaju kao ona dva iz “A je to” crtića, samo oni znaju što rade. Zašto ne pokuša prikupiti sredstva na tržištu kapitala? Nek’ napravi d.d. i izlista se na zse. Ja bih vrlo rado investirao nešto kapitala i povjerenja. I ne bi mi uopće smetalo i da izgubim

    • @dandy
     ja ne vjerujem u hr/hr ljude generalno(oh kako logicno i nepatriotski od mene 🙂 ),
     kao sto nemam vjere u grke ili danasnju populaciju US ili Franuske. 😀 Tako da Rimac moze da i uspije kao sto u US i FR ima cool novih kompanija, to nece promjeniti moj stav prema tim drzavama/hr… 🙂

     Ovo naravno ne znaci da mislim da su svi Hrvati tulavi i socijalisti, ali generalno jesu. 🙂

     A za vase tvrdnje… ako imate ustedevne sretno vam sa bivanjem poslovnim andelom u Hr. 😀

    • @nosenseetal
     Žao mi je što Vam to moram reći, ali po količini mizantropije i cinizma, ne samo o ovoj temi, doista ste Hrvat da veći ne možete biti. I pripadate ovdje ma koliki nepatriot bili. Da je homo sapiens krenuo u evoluciju uz Vaš attitude, nikad ne bi napustio pećinu. Jer glupo je, ionako će ga pojesti prvi sabljasti tigar. A kamoli se udružio i smislio način kako uloviti mamuta i do sita se najesti. Izumro bi i ne pokušavši preživjeti. S tako lošim mišljenjem o ljudima, kako funkcionirate na dnevnoj bazi? Jer kad-tad nešto ustrebate od drugih ljudi. Bilo na osobnoj razini npr. prijateljstvo, ljubav, seks, usluga, pomoć ili samo da Vam netko skuha ručak, bilo da radite neki biznis, jer biznis Vam rade ljudi za ljude, zato što su ljudi. Kako postižete da ljudi naprave ono što želite? Da li se, uvjereni u svoju intelektualnu superiornost, služite spletkama i manipulacijama da postignete cilj koji opravdava sredstvo, ili jednostavno sve hladno platite, no hard feelings? Mislim da ipak ne. Vjerovali ili ne, nekad ljudi nešto rade i pro bono, a kažu da su najbolje stvari u životu ionako besplatne. Zašto? Zato što smo ljudi! Zato što smo ljudi penjemo se po čukama u japankama i padamo u klance i škarpe. I zato što smo ljudi, uvijek se nađe hrpa tulavaca i glupana koji će tražiti i vaditi onog u japankama, riskirajući da i sami stradaju. I zato bih rado nešto platio, za mikroskopsku mogućnost zadovoljstva sudjelovanja u nekoj lijepoj priči sa sretnim krajem. Da je samo novac cause and effect, igrao bih lutriju.

    • @dandy
     moram reci da ste me nasmijali…
     ja se ne koristim spletkama jer smatram da je to nemoralno…
     ala da opet kao pravi libertarian popljujem neocone – nisam kao oni… oni su vise u stilu white trash i manjine su ono potrosna roba za nase ratove… Isus zeli da umrete u nasoj igri Rizika… 🙂
     A za ostale stvari…
     pa gledajte ja sam puno puta rekao da je bitno biti optimist za napraviti neke stvari, npr. iskreno ja mislim da je nbakic npr. isto pametan kao sto je samo da je pesimist da ne bi napravio ni 2% ovoga sto je napravio. Naravno to sto je g bakic optimist ima i svojih nezgodnih stvari po meni( ne slusa Schiffa 🙂 ) ali iskreno po meni je biti optimist ili pesimist kao biti religiozan ili ne – jako malo izbora ima individua kao takva, u smislu da moze “odluciti” biti religiozan ili ne/ optimistican ili ne. doduse mozda za ovo drugo ima medikamenata (pretpostavljam 😛 ).
     P.S. za ljudski altruizam – ja i nbakic 🙂 vam preporucujemo da proucite Selfish Gene. 🙂

    • @ nosenseetal
     Znači ipak platite? Šalim se, no hard feelings. A i ne znam di mi smiley na tipkovnici, jebemu.
     Malo ozbiljnije, dvoumio sam se da li nastaviti ovu polemiku, pa si mislim, zašto ne. Niti ću ja Vas uvjeriti u moje, niti Vi mene u svoje, ali ko ga jebe, barem je zanimljivo i nekonvencionalno. Samo dajte se malo fokusirajte. Počeli ste sa Teslom i Rimcom, a već smo stigli do sirotog Isusa, jesus. Tu bi opet trebao smiley.
     Sad sasvim ozbiljno. Ispričavam se ako ste išta od ovoga gore shvatili kao uvredu. Kada nešto pišete, često zvuči drugačije, nego u verbalnoj komunikaciji, jer nemate mogućnost geste, mimike, promjene boje glasa i dikcije, usputne digresije i ostalih komunikacijskih alata, koji omogućuju da Vas sugovornik savršeno razumije. Jednostavno se ne slažem sa Vašim mišljenjem i razmišljanjem, a na slikovit način, spuštajući Vaše teze sa teorijske na praktičnu i svakodnevnu razinu, želio objasniti i zašto. Na kraju krajeva, svaka teorija, sistem ili ideologija u konačnici svode se na život i to kako ljudi žive. Tu opstaju ili padaju. A ljudi će uvijek pokušati preživjeti, one way or another, pa dokle ide. Jebe im se za teoriju, ideologiju, religiju…Kad WASP (or C, or not quite as white and not AS at all, but very rich jew asshole) zaluta u loš kvart, ukaže mu se izvanredna prilika biti opljačkan, a merđžo ili biemdablju do jutra mu promijeni i treću ruku (jebemu smileya, di je). Uz malo sreće ostat će živ, a uz puno sreće braća će mu, kao pravi biznismeni i nadasve džentlmeni, samo prodati dobar dop. I ne trebaju mu više ni medikamenti, ni smiley. Život je opet lijep. A kažu da bankari mnoge loše i rizične odluke donijeli zbog previše bijelog.
     A ovo ladičarenje ljudi. Mi liberali, stoga mi pravedni, moralni, napredni, slobodoumni, tolerantni… A ovi prokleti konzervativci, zaostali i zatucani bigoti, žene se u prvom koljenu, a incest im zabava za cijelu obitelj. Love i jedu vjeverice, a u slobodno vrijeme, iz zabave pucaju na trgovačke putnike, dok na verandi opušteno pijuckaju brlju iz vlastite proizvodnje… Ajme kakvi grozni stereotipi. I staviti ljudsko biće u kategoriju trash je grozno. Osim, ako ne evoluira do nivoa Hitler ili Breivik. Zar ne vidite da Vas takvi stavovi čine puno manjim liberterom, nego što tvrdite? Jer potirete osnovni postulat vlastite ideologije, da je svaki čovjek jedinka za sebe, slobodan u svom pravu na drugost i drukčijost, uključujući i pravo i slobodu za pogrešku. Ja osobno, niti sam liberter zato što zastupam slobodno tržište, niti sam konzervativac zato što volim svoju zemlju, niti sam naivčina zato što volim ljude i vjerujem im, iako me ponekad razočaraju i zajebu. A to što odbijam prihvatiti bilo kakvu ideologiju, uključujući i libertijanstvo, možda me, paradoksalno, baš to čini liberterom, jer nemam okov ideologije, koji bi me ograničavao i sputavao u mišljenju i djelovanju. Jedine granice one su koje sam sebi postavim, uvjetovane kućnim odgojem, vlastitim vrijednostima, prioritetima, životnim iskustvom, moralnim kodom, ili npr. deset zapovijedi, iako nisam ni vjernik. A ideologije su Vam vrag repati i igranje s vatrom, koju čak niste sami ni zapalili. I da jeste, da li ju možete kontrolirati? Prihvativši jednom neku, već ste si ograničili vlastitu misao. Kad su Vam dovoljno isprali mozak (ili Vi drugima, svejedno), ograničili ste si izbor u načinu djelovanja i činjenja, pa i fizičku slobodu. Sa dovoljnom količinom ispranih mozgova, svaku ideologiju vrlo je lako talibanizirati. Ako ste sljedbenik nečega takvog, onda više nema ni govora o nekakvoj slobodnoj volji i mogućnosti izbora. A odatle, put do Gvajane ili Waca (vidi wiki pod jim jones i david koresh) i nije više tako dalek (stvarnog ili mentalnog, svejedno). Ako se već želite okovati, učinite to svojom voljom, a ne pod utjecajem nečijeg lošeg PR-a.
     Smiley i pozdrav

    • Onako, kad gledam učene odgovore prethodnika i razmišljanja u koju bi se ladicu svrstao ili ne bi, dođem do zaključka da se ustvari sve svodi na to da vam zaista netko utjera strah u kosti (Little chicken?) ili da ste zaista slobodni u svojim namjerama.

     Pogledajte na dnevnoj bazi neke dnevne ili poslovne novine. Na jednu pozitivnu idu barem četiri loše. Npr. ide vijest da u Kini raste manufaktura (lupam) i onda barem tri vijesti da je Kina u krizi te da se očekuje hipotekarni mjehur itd. bla, bla, bal.

     Uz skupljanje svekolikog znanja o svijetu i zadržavanje osnovne razine informiranosti, a izbjegavanjem programiranja po pitanju straha možemo zaista ploviti na racionalnom valu odluka. Ovaj blog i komentari su primjer toga. Bez sebičnosti je podijelio znanje i upozorio na negativne trendove.. Tko je htio slušati, čuo je, tko nije, niti neće.

    • @dandy
     ono za Isusa i Rizik je bio malo 🙂 sarkasticni odgovor na to sto ste rekli, podsjetilo me na price kao konzervativcima “je stalo” dok libertariani ono bi pustili siromasne da umru i hranili pse od bogatasa mrtvim siromasima, dok u stvarnosti vidi cuda neoconi(koji nisu konzervativci kako nam je to rekao tata Ron) bez problema izmisle razloge za rat u kojima umre 5k siromasnih iz US i jos jedo par stotina k civila u Iraku. Isto tako D upropostavaju siromasne jer im je to isplativo iz politickih razloga…
     P.S. Kokesh je drama queen… 🙂

 35. Složio bih se s Vama u većini navedenog, ali ne vidim zašto posebno izdvajate turizam kod građana-vlasnika kapitala. Zar ne bi trebali građani RH na svi poljima pokušavati biti vlasnicima kapitala, odnosno ulaganjem u sebe kroz školovanje i ostalo, nastojati zauzimati hijerarhijski viša radna mjesta? Ove primjere u Medulinu bi podvukao pod one koje sam nazvao plesala je jedno ljeto sistem turizma. Inače konobarenje je jednostavan posao, ali vrhunski konobar koji govori nekoliko svjetskih jezika je nešto drugo. Kad školski sustav iznjedri takve profesionalce, to ne bi trebao biti posao ispod časti nikome.

  • @manu

   Pa zato što je o turizmu bila priča i zato što je turizam radno intenzivna djelatnost i to vrlo velikog udjela u našem BDP-u pa time veliki izvor radnih mjesta a pretežno niskodohodovnih (čega građani često nisu svjesni, i u tom svom socijalističkom mentalitetu jednog dana će “zahtjevati da on kao konobar mora imati jednaku plaću kao liječnik, jer i od konobaranje sa mora moći platiti račune…”).

   Zato kažem da sva ta silna radna mjesta treba gledati malo drugačijim očima, staviti u kontekst, staviti sebe (naše građene, gospodarstvo/standard kojemu težimo) u kontekst.

   Naravno da naši građani mogu i trebaju biti vlasnici kapitala raznih industrija, mogu raditi u raznim industrijama (i hoće nekim dijelom, nema nigdje niti će biti kod nas industrije u kojoj će zaposlenici biti 100 % imigranti i sezonski radnici iz inozemstva), ali ovo je dakle jedna od onih grana gdje bi im radna mjesta trebala biti među manje atraktivnima (i u skladu s time birati obrazovanje…) a kapital (jer nam je dugoročno ovo među konkurentijim granama, nadam se) među atraktivnijima, spojeno dakle: jedino što ovdje naši građani imaju tražiti – dionice, radna mjesta – na drugim mjestima. A naši susjedi (jer su siromašni, nisko obrazovani itd.) obzirom na veličinu ovog bazena radnih mjesta u neposrednoj im geografskoj (pa i jezičnoj, kulturnoj) blizi, ovdje imaju sjajnu priliku za privremeni rad. Pa ako se mi ponašamo razumno, možemo svi biti ovdje jako sretni, svako dobiti ono najbolje što može. Oni kojima su ta radna mjesta najpotrebnija dobiti ta radna mjesta, oni koji imaju kapacitete za biti vlasnici tog kapitala biti vlasnici, win-win.

   Žalosno će biti ako mjesto građana BIH/Kosova zauzmu naši građani, a mjesto naših građana zauzmu nekakvi Austrijanci i sl., kakav je trenutno trend u kretanju vlasničke strukture naših glavnih turističih kompanija. Takav trend je zato što najveći predstavnici domaćih malih kapitalista (mirovinci) njihov kapital ne ulažu u te stvari, što naši građani direktno svoj kapital sprže u oročenja i cigle umjesto u ove žive kompanije najzanimljivije nam grane i drugih grana… Nadam se će naši građani početi malo bolje ulagati, još nije prekasno.

   • Nemojte samo opet zazivati uvoz radne snage… to kapitalisti jedva čekaju, za to će imati pomoć medija, još samo treba i da na blogovima čitam kako je to dobro — a nije, to je katastrofa. Jučer je bila obljetnica Oluje. Ovu zemlju su obranili konobari i razna druga ne pretjerano obrazovana radna snaga. Hrvatska ima zemljišnu rentu i ta zemljišna renta treba najvećim dijelom pripasti njima (nama). Ako neki konobar ima u Hrvatskoj veću plaću nego u (recimo) Srbiji, zato jer je Hrvatska lijepa, jer ima more, jer je ponuda konobara relativno ograničena, onda je to potpuno u redu, a ono što nije u redu je uvoziti konobare iz Srbije, rušiti domaćima cijenu rada, i omogućiti da cijela jadranska pozicijska renta pripadne vlasnicima zemljišta, objekata, itd — kapitalu. Neki Slavonac koji na moru nema ni metra svejedno treba uživati korist od toga što Hrvatska ima more, pa ako će to raditi na način da bude konobar, u redu. A mnogi hoće. Zazivati pomicanje u nekakva softverska radna mjesta, završavanje fakulteta za “menadžment marketinga” ili što već nije realno. NIKADA većina ljudi neće moći raditi ni sofisticirane inženjerske ni menadžerske poslove. Industrije nemamo — veliki dio će raditi u uslugama, i ne treba im željeti i raditi štetu. Nažalost, zbog EU, imamo donekle ograničene mogućnosti sprječavanja dolaska konkurencije, ali ne potpuno. Uvijek se može nešto napraviti, ali prvo treba biti na čisto sa sobom što želimo, zašto i kako, te tko ima kakva prava na što. Hrvati imaju superiorno pravo na Hrvatsku, a i oni među nama koji nisu te sreće da budu iOS programeri imaju u najmanju ruku pravo očekivati da im njihovi obrazovaniji sunarodnjaci ne zabijaju nož u leđa zazivanjem imigracije zbog nekih viših principa, moralizatorskog poziranja, želje za profitom na dionicama, i čega već ne. McLynx, računam Vas među ove inteligentnije, mislite svojom glavom i ne nasjedajte na trash propagandu iz USA da je imigracija uvijek dobra stvar i što više to bolje. Naprotiv, to je vrlo opasna igračka — igračka s kojom se bolje ne igrati. Ja ne želim vidjeti hrvatske hotele u kojima rade Rumunji kako bi povrat na kapital bio što viši. Ja želim vidjeti — zašto ne — Hrvatsku u kojoj konobar i sobarica mogu živjeti ugodnim životom srednje klase. Ako su to svugdje poslovi koje rade imigranti, zašto to znači da tako mora biti i kod nas? Imamo neke prednosti zbog prirodnih ljepota… i te prednosti trebaju pripasti i onima koji nemaju ništa osim svog niskokvalificiranog rada.

    • @Simun

     Ma ja ništa ne zazivam, samo kažem što znači visok životni standard a što niski i što bih od toga volio za Hrvatsku i Hrvate (pa između ostaloga baš kao i ti, doslovno i tako domoljubnih pobuda), ali nije to neko specijalno “zazivanje”, samo kažem što koja od potencijalnih budućnosti znači po rang naše zemlje na ljestvici razvijenosti gospodarstva i općeg/prosječnog životnog standarda. Tu nema neke velike filozofije. Jasno je kakva struktura zaposlenosti donosi kakvu razinu bogatstva za društvo (mislim prilično je “egzaktna” stvar koliku što stvara novu vrijednost a da se živjeti može samo od stvaranja). Ne govorim ja ništa ekonomski nemoguće, jednostavno kažem “bilo bi lijepo da se potrudimo imati strukturu gospodarstva sličnu zapadnima, Švicarskoj, Nizozemskoj, Američkoj…” a ne da se prepuštamo (neodgovornošću, neradom, nerazmišljanjem o budućnosti itd.) struji koja će nas odvesti u strukturu sličnu sjeverno-afričkoj. Dakle to su sve stvari iz realnog spektra mogućih struktura, nisam rekao da trebamo nešto nemoguće, nekih 100 % svi biti takvog i takvog radnog mjesta nego govorim o udjelu pojedinih vrsta radnih mjesta, realnim tipovima gospodarstva između kojih se možemo kretati.

     Nije da ja ne želim da naši Hrvati-konobari žive odlično od svoga rada, samo kažem da je to (bar moje razumijevanje ekonomije mi ne daje drugačiji zaključak) naprosto nemoguće. Nije da sam ja protiv tih romantičnih ideja (pa baš sam ja vječni optimist, sanjar, idealist) samo ih smatram sasvim nerealnima.

     Inače, što se tiče imigracija… da ih ja smatram “uvijek dobrima”… 😀 To nije niti blizu. Pa koliko sam samo puta “žalio” Švicarce i ostale što imaju balkansku imigraciju, i koliko sam puta izražavao vrlo veliku zabrinutost oko arapskih imigracija u Europi…

     Što se tiče USA, njihova imigracija za razliku od Europske je nešto stvarno dobro. Naravno da je i njihova imigracija raznolika, da i oni imaju negativnih efekata, ali bitno prevladavaju pozitivni, daleko je to bolja struktura imigranata već u startu, a i obizrom na njihovu kulturu i kod onih problematičnijih skupina daleko je veća dugoročna vjerojatnost uspješne integracije i asimilacije.

     Amerikanci bez problema mogu reći da ih imigracija obogaćuje, u svakom smislu te riječi. Amerikanci od nemalog broja obrazovanih imigranata dobivaju već kratkoročni/srednjoročni veliki impuls, od ostalih dobivaju također puno obzirom da im je tržište prilično slobodno/efikasno pa i radno mjesto najmanjeg stvaranja nova vrijednosti puno znači kada je ono tamo na pravom mjestu i pravoj cijeni, a oni uz to i dugoročno čine bazu za prirodni prirast. Istina je da i tradicionalno stanovništvo tamo ima bitno bolji natalitet od Europe, ali imigranti sa juga to još snažno pojačavaju, na razne načine, dolazi i do miješanja starog i novog stanovništva… svi sretni. To je zemlja koja će prije nego se okrenemo biti zemlja od 500 milijuna stanovnika najvišeg životnog standarda na svijetu, većeg možda nego i one super agilne male ekonomije tipa Švicarska. To je ono impresivno. Lako je imati malu državicu visokog GDP per capita, hajde neka to netko napravi sa stotinama milijuna ljudi. To je nešto fantastično. Amerika jednostavno funkcionira. Imigacija je njima uvijek tu bila važana faktor. To je ipak bitno drugačija situacija od europske. Evo još malo će i deficit ispod povijesnog prosjeka lol Kod njih se sve riješi lako 😀

    • @nbakic
     ovo je valjda jedan od najgorih stvari koje sam ikada procitao od vas(uz ovo “- KOMENTAR NENADA BAKIĆA: Bravo, dečki: Europa i euro ipak će se održati. ” zvuci super)
     pogledajte ime autora. 🙂
     Valjda je jasno sto zelim reci ( da je autor tog isto clanka autor hit piecea na high priesta Schiffa) 😛 .

     Populacije neke drzave nema veze sa njenjim ekonomskim properitetom, osim ako drzava ima neke resurse tipa nafta, rentna pozicija pa se to “dijeli”. I naravno zbog ponzi mirovinskog sustava… Mislim jel vama jasno da po tom grafu buducnost pripada US ,a na 2. mjestu Fr… ?
     Ako vam to nije sumnjivo svaka cast…
     Tako da kada bi Japanci prestali sa svojom debilnom monetarnom politikom odmah bi se kladio na japanski tim makar u njemu bilo manje clanova u odnosu na youth 🙂 US tim.

     @Simun : irony over 9000 :

     skip na 2:00 – volim drama effect i Abby vise nego skoro sve druge kvazinovinare iako ona nije nesto posebno, ali ono od ponudenih… 🙂

    • Ako zaista mislite da to nema veze, pogledajte si i ovo: http://www.theatlantic.com/business/archive/2013/07/in-rapidly-aging-japan-adult-diaper-sales-are-about-to-surpass-baby-diapers/277706/

     Što se tiče ‘NAŠEG’ prirodnog prava na rentu, mislim da je tu Šimun debelo u krivu. Najprije, tu je jedan kolektivistički sloj iskazan u ‘našem’, što mislim da je dovoljno. Ako nije, onda razmislite o tome da li će Hrvati (Hrvatska) uspjeti iskoritistiti svoju rentnu poziciju prije nego ‘nas’ počiste iz nje. Nažalost, to čišćenje se događa jako, jako brzo zbog stava prema stvaranju vrijednosti i produktivnosti. Tako da će ‘hrvatska’ rentna pozicija doći u ruke onih koji će iz toga zaista i znati izvlačiti održivu rentu. Razmislite o ovome detalju: ako je rentna pozicija nešto najprimjerenije za starost (mirovinu), a ‘naša’ rentna pozicija je najviše vezana uz obalu (turizam itd.) kako je moguće da su ‘naši’ mirovincu u nju uložili manje od 0,1% portfelja, a njihova kvaliteta je uprava takva kakva ‘nam’ i pripada.

    • @nbakic
     kao sto sam rekao problem sa starim stanovnistvom je ako imate ponzi scheme… npr ako su penzije tako ponzi kao u vecini drzava ili ako su jadni dedeki u Japanu su nakrcani JGB 😦 ali da kao sto sam rekao to nije nikakav argument vezan za ovo, isto sa nasim mirovinskim fondovima… vjerovali ili ne mirovinski fondovi i njihova (neobjasnjiva 😛 ) nesposobnost nisu argument u svakoj raspravi…
     A za Hr bi najbolje bilo da limitira uvoz nkv radne snage, buduci da nismo Izrael ne mozemo to samo tako reci, pa mozemo se pravdati traumama domovinskog rata, ili kao svicarci da jednostavno infrastruktura nije spremna za porast stanovnistva…

     BTW deprimira me da padate na te fore jer sto onda ocekivati od avg glasaca u US:
     Bush, speaking at the Faith and Freedom Coalition Conference in Washington, made a pitch for immigration reform, saying America needs more new workers to help pay for retirees — “to rebuild the demographic pyramid” as he put it.

     “Immigrants are more fertile,” [Jeb]Bush said. “And they love families and they have more intact families, and they bring a younger population. Immigrants create an engine of economic prosperity.”

     Uglavnom od silne zatucanosti Hrvatske jedina korist bi mogla biti nesklonost imigraciji, ali buduci da smo Hrvatska vjerojatno ni od toga nece nista biti. 😦

     Uglavnom kako sam rekao sretno vama sa “kladenjem” na US i Fr… 🙂

     Liberté, égalité, fraternité

     hip hip hurray!!!

     @mclynx pricate bajke…ako je sto vidljivo u tom novom stanovnistvu je to da su u svojim orginalnim zemljama bili nabrijani na socijalizam. I sve sto ce se dogoditi njihovom legalizacijom da ce D dobiti jos vise glasaca koji ce glasati da se produktivnim clanovima drustva otme jos vise… da ne govorimo o D welfare programima koji (rekli bi zlobnici by design) stvaraju populaciju welfare lifestyle D glasaca…
     Uglavnom znam da se necemo sloziti samo molim vas da kada u US ode sve u 3 poslijepodne 🙂 usprkos tome sto imaju 400 ili 500 M stanovnika molim vas da ne okrivite magiju za to, nego da proispitate svoje modele. 🙂

    • Npr. bioloski otac Steve Jobsa je iz Sirije, njegovi usvojitelji su Armenci. Otac Elona Muska je Juznoafrikanac, Greg Mankiw je imao neki clanak u kojem brani imigraciju i govori o tome kako su njegovi preci dosli iz Ukrajine u ameriku, a da ne govorimo da je nekad davno i neki Nikola Tesla iz tamo neke Hrvatske jednom davno dosao u ameriku bez ikakvih problema. O osobnim primjerima imigranata koje sam upoznao i ciji su roditelji dosli kao nkv radnici u ameriku, a djeca danas rade kao programeri, farmaceuti, glumci itd da ne govorim.

     Amerika je puna takvih primjera i zato se ja isto kladim na Ameriku uprkos svim problemima koje ima.

    • @Isakn,
     svi oba primjera su vam losa.
     Elon Musk i Jobs sigurno nisu primjeri tipicnih imigranata u US.
     A za vasa iskustva pretp da se ne druzite puno sa LA bandama ili sa samohranim majkama na socijali… dakle uzorak vam je los. 🙂
     Mislim ljudi koje ja znam u Hr i sa kojima se druzim su ok, ali to naravno ne znaci da je Hr generalno ok nego da se ne druzim sa slucajno odabranim Hrvatom.
     No kad smo kod osobnih iskustava znao sam/znam dosta svedana i vidi cuda svi s kojima sam pricao o imigrantima u svedskoj imaju slicno misljenje o njima(negativno). I naravno cujem price da Svedani bjeze iz Malmoa ali to je iz druge ruke…

    • @nosenseetal
     Čitam Haaretz 😛 pa znam ovo za Izrael…

     @IsakN
     Ne znam što mislite dokazati s Mankiwom i Bezosom… da je rat američke vlade protiv vlastite populacije OK? Čovječe, pa oni imaju vlast u Washingtonu koja sabotira granične države u pokušajima da spriječe ilegalne ulaske u SAD. Američke elite si žele izabrati novi narod. To je perverzno i nakaradno. Naravno da su mediji puni pozitivnih primjera (medije kontroliraju elite), ali imajte na umu da vrijedi i suprotno: mediji zataškavaju negativne primjere. Vi ste čuli za Mankiwa ali za probleme, kriminal i financijske troškove čuli niste. Međutim, ovo nije računski problem. Ako američki narod želi kontrolirati svoje granice, iz bilo kojeg razloga, čak i ako će mu to ekonomski štetiti — on bi morao imati pravo na to. A nema.

     @nbakic
     Stvar je sljedeća: osim ako vas ova tema (demografija, populacije, etnička povijest…) posebno ne zanima (mene, recimo, zanima), onda sam 100% siguran da su vaše informacije o tome iz mainstream medija. A tu su u igri različite stvari koje vam iskrivljuju sliku. Mediji su ljevičarski, što znači univerzalistički, globalistički, proimigracijski, uz vrlo rijetke iznimke. Ne mogu to dovoljno naglasiti. Ako ste “svjetski čovjek” i čitate npr. NYT, FT, Economist… (nedaj bože BBC ili CNN) dobiti ćete uvijek o ovoj temi jednu te istu stranu priče. Stalni dotok tekstova koji pokazuju ove ili one navodne koristi od otvaranja granica (inovacije, penzioni sustav…) i stalni dotok tekstova koji one koji su protiv više ili manje suptilno obilježavaju kao rasiste. Kažem navodne koristi jer su stvarno navodne. Ovo sa Japanom… rado bih se okladio s vama da će s Japanom sve biti OK i za 10 i za 20 godina… dok se za Francusku baš i ne bih kladio.

     Što se tiče hrvatske rente… OK, tu sam ispao dosta kolektivist 🙂 iako se “našeg” uglavnom grozim i veliki sam prokapitalist. Međutim, ovdje nisam nedosljedan. Ne zaboravite da osim vlasništva jedne osobe postoji i nešto što se zove suvlasništvo. Naše stvarno postoji. Recimo, vaša parcela na kojoj je vaša kuća je vaša, ali cesta koja povezuje sve parcele je naša. Dakle ne ničija i ne svačija (od cijelog svijeta), nego naša. (Isto je tako naš zdravstveni sustav, naš socijalni sustav, naš obrambeni sustav.) Ako netko želi dovesti stranca na svoju parcelu, i ako će taj koristiti resurse koji su naši, i njegovo će djelovanje imati razne eksterne efekte na nas, onda za to dovođenje treba naš pristanak.

     Ovo se može činiti kao akademska rasprava zato jer smo ulaskom u EU otvorili granice (neki efekti se već vide http://www.glasistre.hr/vijesti/crna_kronika/pula-rumunji-napali-vodnjanca-419004).

     Ali ja želim ipak zadržati svijest o tome što se dogodilo: mi, suvlasnici, smo to napravili. Jer jednog dana ćemo se možda i predomisliti. A ako se predomislimo, imati ćemo potpuno moralno pravo da to napravimo.

     (Ne bih dalje širio raspravu… ovo nije topic za ovu temu, ali ova tema je svakako važna, možda i najvažnija, i o njoj raspravljati treba.)

    • @Simun
     +1
     buduci da vidim da znate o cem pricate ima li neki izvor gdje bi se dalo malo vise procitati o elitama(uuu conspiracy …. :P) i imigraciji, jedino sto se meni cini logicno da je lakse manipulirati sa swipe my EBT ruljom nego nekim likovima sto rade i jos znaju nesto o ustavu. 🙂 , ali to mi se ne cini kao dovoljno jak razlog, naime i tradicionalno US stanovnistvo guta dosta toga… 🙂

     jos jednom da vas pohvalim zaista ste to lijepo high lvl napisali(long Japan, short France 😛 ), ne znam sto bi se jos dalo dodati, osim
     osim da su mozda novine umjesto:
     “Trojica državljana Rumunjske u dobi od 39, 34 i 19 godina sumnjiče se zbog razbojstva te su u ponedjeljak predani pritvorskom nadzorniku PU istarske.”
     trebale napisati:
     “Trojica mladica u dobi od 39, 34 i 19 godina sumnjiče se zbog razbojstva te su u ponedjeljak predani pritvorskom nadzorniku PU istarske, koja je napomenimo pod istragom zbog neproporcionalno velikog broja uhicenja pripadnika ****** nacionalne manjine.”
     nesto ala :
     http://www.jutarnji.hr/-nisam-rasist–ali-nije-ugodno–ti-ljudi-tumaraju-bez-cilja-i-gledaju-nase-cure–stanari-dugava-nakon-tucnjave-azilanata/1083630/
     (tucnjava nista posebno, fokusirajmo se na rasizam 🙂 )
     Kao sto sam rekao od Hr zatucanosti jedina korist bi moglo biti opiranje multikulturalizaciji, ali naravno da je ovo hr pa ni to nece uspijeti hrvati napraviti… *clap,clap*

     P.S.

    • @Šimun
     Evo po treći put čitam Vaš gornji komentar i razmišljam o tezama koje ste iznijeli i zaključak mi je stalno isti,većina Vaših teza najbolje se uklapa u ideološku matricu koja se zove nacional–socijalizam.
     Nemojte me krivo shvatiti,ne želim Vam ništa imputirati, ali pogledajmo npr.Vašu zadnju rečenicu: “Imamo neke prednosti zbog prirodnih ljepota… i te prednosti trebaju pripasti i onima koji nemaju ništa osim svog niskokvalificiranog rada.”
     Ili teza,kako će i Slavonac imati koristi od hrvatskog mora,time što će na Jadranu raditi kao konobar.
     Kad bih htio biti patetičan,pitao bih:Jesmo li se za to borili,da budemo zemlja seljaka i konobara?
     A možda i jesmo,samo toga nismo bili svjesni.

    • I kompanije su ljudi (zapravo, “i više od čovjeka”, jer su to zapravo cijele skupine ljudi različito isprepletenih sudbina, odgovornosti, snova, ali vjerojatno to nije baš popularno reći jer nekima je teško prihvatiti i blažu varijantu tek obične jednakosti/jednakopravnosti fizičke osobe i kompanije kao formalno tek pravne osobe i pravno tek “društva kapitala” ali koje je suštinski istovremeno i društvo osoba iako se tako to u pravu ne tretira).

     Pa kako su kompanije “također ljudi” valjda i one mogu biti dobre i loše kao i fizički čovjek individualac (ili kakvo drugo i u pravnom smislu “društvo osoba”), ali u uređenoj pravnoj državi ne radimo lov na vještice, da ad hoc prosuđujemo nečije etičke osobine itd., nego sankcioniramo tek počinjenje nekog prekršaja umjesto unaprijed “on je zao, pa bi mogao napraviti to i to”.

     Ali od svih kompanija, Walmart da je zao… lol, no kako god, ako/kad što skrivi, kao i svi, ide se na sud pa će pravda reći svoje.

     Ova novinarka zvuči kao neka balkanska komunistica bijesna na cijeli svijet. Ali tako je to u Americi, žive zajedno sve vrste ljudi i svatko ima pravo slobodno se izražavati, čak i ovakvim uvredljivim tonom.

   • Primjeri su takvi kakvi jesu. Evo i Jeff Bezos nosi prezime svog ocuha koji je s Kube. Kud god okrenes ti prokleti imigranti.
    Naravno ima i bandita i samohranih majki i onih koji samo iskoristavaju sustav socijalne zastite, ali iz tog poola imigranata izlaze i oni koji ne samo da poniste lose utjecaje ovih prvih nego jos i naprave korak naprijed za cijelo americko drustvo.
    Slazem se da su moji primjeri subjektivni, ali evo i kad citam znanstvene clanke iz IT-a (i ne samo one s fakulteta nego i iz googlea, facebooka, linkedina, twittera itd…) sve je puno kineskih, spanjolskih (meksickih), indijskih itd. imena. Po mojem misljenju puno je pozitivnih utjecaja imigracije (i vise nego negativnih).

    Ja cujem da sve vise svedjana dolazi raditi u Norvesku. A Norveska je ono socijalizam na desetu potenciju u usporedbi sa Svedskom.

    P.s. Meni je vecina gradjana HR skroz O.K.

    • @Isakn ovo da je suma pozitivna to je naravno vase misljenje, ne cinjenica. 🙂
     Za Svedane lijepo sam vam reko koji je razlog zasto bjeze(nije socijalizam).

     A za gradane Hr…
     probajte procitati nekad komentare ne neki clanak(recimo clanak o gostovanju nbakic u NU2 ili neki drugi clanak vezan za ekonomiju).

    • Ej kada već Bezosa spominjete, jeste li čuli što je jučer kupio?! Washington Post!

     S popriličnim uzbuđenjem čekam vidjeti čime će to izroditi. To što kaže da neće biti puno uključen u day-to-day operations i što kažu u upravi (iako su oduševljeni kupcem) da Bezos ne dolazi odmah sa nekim velikim planom/idejom, i to što njegove dosadašnje akvizicije nisu urodile nekim plodom, ne smanjuje uzbuđenje.

     Mislim da to nije tek tako, iz fore samo, ima on tu sigurno neku viziju (koja možda nije skoz jasna i možda stvarno daleko od nekog konkretnog “plana”), ali imam feeling da se nešto veliko tu sprema, jer u sličnim stvarima je stekao veliko iskustvo kroz Amazon i knjige.

     To je jedan dobar kandidat za preporoditi novine kao medij i izdavaštvo kao biznis. Negdje i netko mora započeti tu promjenu, možda baš on i ovdje. Zvuči moguće 🙂

 36. @nbakic
  Pitali ste za tri komentatora libertarijanca. Npr. Ivan, nosenseetal, vedran2006 su se u svojim dosadašnjim komentarima tako deklarirali. No to je manje važno. Koncentrirajte se na bitno. Nije važno vidim li ja posvuda libertarijance, bijele miševe ili marsovce u mjeri u kojoj Vi vidite posvuda forumaše, socijaliste, fond menadžeriće, trejderske ekipe iz Ingre i sl., već je važno jeli ulaganje u državne firme sponzoriranje socijalizma? Jeste li Vi svojim dosadašnjim zalaganjem za jače tržišne slobode u RH, ustvari u kontradikciji? Vi ste jedan od najvećih investitora u socijalizam u Hrvata. Ili je stvar puno prizemnija, pa samo malo burnije reagirate kad netko ne voli ulagati u sve dionice za koje navijate?

  • Bezveze …
   Sad bih kao trebao odabrati od jedne bezvezne teze ILI druge? Npr. moje ulaganje u PTKM potiče socijalizam ondje?! Ovo drugo je zbilja jadno, jasno hrabro anonimno, odvrtite malo na raznim mjestima pa i ovdje stalno iste teze recimo kako ja ‘drukam’ korf na 45 kn a ‘pišem loše’ o ingr, igh, ht jer ih nemam. Predlażem da forumaške nastupe nastavite na ‘forumima’, nema razloga da ovako uvredljivo ali ‘hrabro’ anonimno nastupate baš na mom mjest, je li tako?

  • @manu bas ste napisali glupost…
   sta to po vama uopce znaci investirati u socijalizam…
   pretp da bakic investira puno u socijalizam jer ga drzava guli porezima, ali kupovanje PTKM se uopce ne uklapa u to sto vi pricate…
   zamislite da bakic kupi 100% PTKM i postane 100% vlasnik… kakav bi to socijalizam tek bio 😛

 37. Super mi je ovaj blog, u zadnje vrijeme navratim samo da pročitam zanimljive komentare.

  @nonesental
  Činjenica je da je 95 posto prosječnih komentara pod tekstove na webu bezvrijedno smeće i da prema tome ne treba suditi o prosječnom Hrvatu. Prosječan Hrvat se mislim ne upušta u debilne polemike koje uvijek nekako konvergiraju ustašama i partizanima, devedesetima ili pričicama o lopovskim političarima, redovito sve skupa obojano crnilom i pesimizmom.

  • Ne, to rade intelektualno osviješteni neprosječni hrvati ….
   Dajte, Nikola, duboko udahnite i pročitajte to što ste napisali. Jer da je po Vama, komentara na webu ne bi ni bilo, jer ovi ‘neprosječni’ su totalna manjina, skoro ih treba povećalom tražit

  • @Nikola
   ali glasa za bandica 47 puta za redom, za HDZ/SDP isto toliko puta… 😛
   Ah znam, “nemaju za koga”(tm)… ali vidi cuda da se npr nbakic kandidira dam se kladiti da ne bi dobio ni 5% glasova… valjda je covjek preglup za intelektualne prohtjeve hr biraca… 🙂

 38. @nbakic
  Ukoliko Borealis ili netko drugi nema intenciju, nakon vlasništva od 25%, na primjeru kojeg ste naveli, u što kraćem roku postati većinski vlasnik i preuzeti upravljanje, onda ostaje vlasnik 25% socijalističkog mastodonta. Kako vi gosp. Bakić vjerojatno ne namjeravate postati većinski vlasnik Petrokemije, ostajete, do trenutka privatizacije koju čekate godinama, investitor u državnu firmu, uhljebe, gubitke, loše upravljanje, Klause i sve ostale radosti državnog vlasništva/upravljanja.

  • Bitno je da pratite tok razgovora, tj. svojih misli u njemu. Ovo što kažete je onako sto put već viđena teza, ali nema veze s onime prije. Kako je netko tlo ima udjel u tvrtki u kojoj ima i dražva (i nada se, i radi na tome da se privatizira), ‘investitor u socijalizam’?!

   • Moram priznati da je i meni to u početku bilo čudno. Zašto ulagati u državnu firmu pod kontrolom neodgovornih političara? Ali očito se i to ponekad može isplatiti. Samo rizik je ogroman.

    • Elementarna stvar kod ulaganja, koja se u Hrvatskoj često ne razumije: ključna stvar je cijena. Evo npr. ja bih ulagao i u Dalekovod po 1 kn. Pitanje je da li se u neke dionice ipslati ulagati s obzirom na neke cijene, ali često čujemo da se u neke dionice ‘ne isplati ulagati’ (ne uzimajući u obzir cijenu). Tako su mi govorili i za KORF da se ne isplati ulagati po 23 kuna ‘jer postoji rizik da će Austrijanci sve uzeti, a ništa neće ostati malim dioničarima’. Pogreška te logike je, jasno, u tome da je primjenjiva i na cijeni od 1 kn ili 0,01 kn (1 lipa). To sam čuo čak i od upravitelja nekih od naših najvećih investicijskih društava. To znači da oni naprosto ništa ne razumiju (iako znaju neke tehnike).

    • POštovanje g. Bakić, pišete o cijenama pri kojima bi eventualno ulazili u neke dionice, mene zanima ako ćete biti dobri pa pronaci koju sekundu za odgovor, je li cijena KORF-a od 160 kn trenutna po dionici i cijena po kojoj bi ulupali pozamašan kapital? hvala na odgovoru i svako dobro.

    • Pa ako ga i dalje držim, to je ekvivalenta odluka kao ‘kupiti’. Mislim da je ovo i dalje vrlo atraktivna cijena, iako ću ja vjerojatno s daljnim rastom cijene pomalo otpuštati kako bih zadržao njen udjel u portfelju koliko-toliko ‘profesionalnim’ (to mi je uvjerljivo najveća pozicija).

  • Uopće ne kužim filozofiju definiranja ovakve cijene. Čini mi se (ne znam) da je osiguran nekakav iznos za preživljavanje u smislu ukupno prikupljenih sredstava. Možda strah od manjka intresa i eventualnog faila u prikupljanju dovoljnog broja u 3. krugu?

 39. Mislim da mi fali znanja za ovakvu situaciju..
  Otkud stvarno cijena od 170 kad se sve ove dane konstatno cijena namještala prema 200?!
  Jel to ipak podilaženje OMF-ovima?
  Što to znači za male dioničare u odnosu na raniju nominalu?

  Malo mi fali “smjer” pa ako netko tko ima znanja ima volje i vremena zahvaljujem.

 40. potrebno je prouciti nacin odredjivanja cijene tijekom prva dva kruga, vjerujem da je odgovor u pozivu na sudjelovanje. Upravo provjerila, pogledajte dokument objavljen 18.7. na http://www.zse.hr , Javni poziv na upis dionica. Opisan je proces i kriterij za odredjivanje cijena temeljem upisa u 1. i 2. krugu. Ocito je raspon upisanih dionica odnosno cijena bio velik ali po logici stvari znaci da je ipak vecina bila prema doljnjoj granici jer jedino niskim odredjivanjem krajnje cijene se moze pokupiti one koji su iznad nje.

 41. G. Bakić,
  još jednom se vratio na Vaš post “Dokapitalizacija Petrokemije” od 09.06.pa posložio neke stvari u glavi i koliko vidim jedino što niste dobro uočili je da će cijena PTKM ići na gornju granicu kao i da bi povećana likvidnost mogla biti okidač cijene..izgleda da su institucionalni igrači i politika (što je ovdje valjda puhanje u isti rog IPAK) odigrali ovdje svoju zajedničku igru ili se varam?!

  Vjerojatno i nisu potrebita daljnja razjašnjenja pa samo zahvaljujem na ranije detaljno obrazloženim mogućim scenarijma za dokapitalizaciju PTKM.

 42. Gledam “nultu točku”. Eto kako stranačke tajnice ulaze u nadzorne odbore! Siroto “Borovo” npr., bog zna da li ljudi uopće plaću primaju, ali za svakog nadzornika 2 soma uvijek ima. Znalo se i prije, a sad imamo i potvrdu. Tarifa za vijećnika 50000 kuna. Znamo tarifu i za sabornika, ministra i premijera, još čekamo potvrdu i pravomoćnost. Kakva je to bijeda! Da ja spadnem na to da se moram prodat za 50 somova, rađe bih se objesio, pa nek’ sve ide u kurac. Zato se i neće reforma županija, gradova i općina, neće se privatizacija, tranzicija i monetizacija, a hoće se da ostane sve naše. Da nije naše gdje bi smjestio svu tu boraniju, političku i ljudsku? I kako da ljudi ulaze u politiku? Tko god ima imalo integriteta i karaktera, nema što raditi u politici. Da uđeš čist i nevin kao novorođenče, začas se isprljaš k’o zadnja kurva, ak’ hoćeš plivat u tom sistemu. Sad vidimo da uopće nema nikakvog sistemskog rješenja za korupciju, političku i svaku drugu. Sve se svodi na dobru volju, da li netko hoće ili neće uzet lovu. Dajte tu privatizaciju što prije, da više ne moramo gledat i slušat ove karikature. Nadam se da ćemo na idućoj Skupštini se razgovarat sa ozbiljnim ljudima o ozbiljnom biznisu.

  • @dandy ne znam jel vam to sto znaci ali evo ja se slazem sa vama,
   iritira me taj debilni fake rat R vs D u US i SDP vs HDZ u Hr… da oni se doista bore za vlast, ali ono sto ljudi nazalost ne shvacaju da je poanta u tome da se u biti oni bore za resurse koji su oplj.. ovaj oporezovani od naroda i da promjenom partije/zajednice koja se time resursima nasladila nece nista postici… aka ideoloske razlike su za to da se rulja(biraci) zabavlja… i da se motiviraju useful idiots(sarkasticni pozdrav mladezi necega, volonterima i aktivistima) :).
   Evo vam i odgovora zasto nijedna stranka u Hr ne zeli govoriti o smanjenju drzavne potrosnje…
   zato jer u biti oni se bore oko toga plijena i svima im je u interesu da bude sto veci…
   Naravno ovo se nigdje necete procitati u Hr (osim u komentarima na Eclectici 🙂 ) pa evo cestitke na clanstvu u elitnom drustvu. 🙂 Samo nemojte napisati sekvencu slova koja podsjeca na fuckanje, da ne bi nam svima oduzeli kompjutere zbog zvizdaskog delikta 😛

   • @ nosenseetal
    Ma ne, super! Loše bi bilo da svi mislimo isto, a nikakav problem ako se u nečemu i složimo. A ovo o čemu govorimo i Vi i ja, na tragu je onoga što smo raspravljali prije. Dokaz da su ideologije samo trojanski konj. Nije poanta u ideologijama, nego u interesima, kako tamo, tako i ovdje. Zato se ne treba previše kačiti ni na jednu, po mom mišljenju. A ako mi građani ovce koje bleje svako 4 godine, tko nam kriv? Pa, nek’ nam u nadzoru sjede tajnice, kojima ne bih dao da mi nadziru ni dvije nacrtane ovce. Mi građani jednostavno moramo vršiti konstantan pritisak i sužavati im manevarski prostor i sivu zonu. I to pritisak na dnevnoj bazi, od najnižih šalterskih razina. Jednom tako u Petrinjskoj, vadim neki dokument. Vidim dvije rade, a osam ih na Dolcu, unutra ljudi k’o na stadionu, neki i u nesvijest padaju. I nitko ništa. Dignem ja galamu, više onako od zajebancije. Dođe žandar sa ulaza, kaže mi da ne pravim nered. Kažem mu da mi to cilj, jer da prevelik red. Onda mi prijeti hapšenjem. Može me jebat’! Hapsit me za što? Za zviždanje? Dotle ih se ohrabrilo još 5-6, situacija prijeti verbalnoj eskalaciji, nema kontrole, smak birokratskog svijeta… Odjedanput, nekim čudom svi šalteri rade, ne samo od onih 8 sa Dolca, nego baš svi. I za manje od sata sala tak’ prazna da se motorom možeš voziti! Hoću reć’ ne smijemo biti ovce i pustit ih da rade što hoće, i da im to prolazi. Ko ih jebe, na bezobrazluk idem bezobrazlukom, ak’ meni pokvare dan, pokvarit ću ga i ja njima. Nije to tak’ hrabra raja, ne boje se oni šefova, nego bijesne rulje. Pa nek’ steknu uvjetni Pavlovljev refleks. Kažu da je dobar strah, kome ga je Bog dao. Kako tamo, tako i svuda drugdje. Treba se boriti za, glupo je reći pravo, ali za uslugu koju skupo plaćamo i za legitimni interes. Tako i kada si dioničar negdje. Ako sam platio za komadić nekog vlašništva, dakako da ću te pitati za junačko zdravlje. Kome se ne sviđa, nek’ zvizne svoju šušku o astal, pa nek’ vlada i upravlja kako hoće. Sigurno ne bi kao dosada.
    A naš glavni društveni problem je koalicija korumpiranih političara sa korumpiranim građanima. To se polako mijenja, teško i presporo za naš ukus. Treba strpljenja i građanskog angažmana, jer je to proces i evolucija.

 43. Stvarno taj g. Klau(n)s je vrlo ozbiljan čovjek i vrlo je bitno da kaže da li je sada ozbiljno ili neozbiljno govoriti o prodaji!

 44. Evo nam u Lideru sindikalca sa istom slikom i istom važnošću kao Vrdoljak. Uprava je nebitna. On će odlučiti tko će biti kupac. On zna. On ima moć. Majko mila.

 45. Analitičar Rinkovec kaže s visine kako su neki pisali nebuloze od ciljanih vrijednosti ptkm, čini mi se da znamo na koga je mislio.

  • Čekaj to je onaj oko Dalekovoda na 1100? Ili tako nekako? I nekih ostalih? Nema veze s Tipurićem? Što je ono bilo s Markušićem koji ga je vjerno objavljivao, nešto ne čujemo puno od njega? 🙂

 46. I završava on poetski:”takvi baloni iznad Zagrebačke burze više ne lebde”. Njegovi su se baloni raspali odavno, a ovaj će nadam se tek poletjeti.

 47. Ja se nadam da sada iako me živcira da likovi kao Klaus možda budu utjecali na izbor budućeg kupca, ako zanemarimo sve, ipak bi trebao doći normalan strateški partner pa makar on bio po izboru sindikalaca. Hoće li biti Borealis kojeg čini mi se guraju sindikati ili netko drugi ipak je to čini mi se manje važno. Nikad manje prepreka da se tvrtka postavi na noge. Ja mislim da za dioničare nikad nije bila bolja situacija od ove danas.

 48. da izdvojimo ono bitno:
  “Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Nadzornom odboru društva Petrokemija d.d. predlaže se opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Josipa Jagušta i člana Žarka Rijetkovića. Za novog predsjednika Uprave predlaže se Dragan Marčinko, a člana Nenad Zečević.
  Također, radi odlaska na tu dužnost, Dragan Marčinko je razriješen dužnosti predsjednika Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, s danom 31. kolovoza 2013. godine. “

  • Problem je to što je to teško dokazivo, nažalost …. sve ostane na špekuacijama i rekla-kazala pričama. Veći je problem izgubljeno vrijeme, da su prije 6 mjeseci ili godinu dana makli JJ-a, danas bi to već bila sasvim druga firma …. ali valjda kod nas tako mora biti, treba dovesti sve pred stečaj pa da se konačno netko pokrene i nešto uradi ….

 49. Nenade, ak’ može koja riječ o očekivanjima od nove uprave i za Q3. Također, volio bih od Vas pročitati ponešto o najizglednijem strateškom Borealisu. Ja malo prčkao i pročitao da 64% ima Dubai, a 36% OMV. Vidim austrijski dio je kapaciteta 1,7 milijuna t, uz puno više vrsta i specijalističkih proizvoda. Sa Kutinom je to 3 milje u startu bez povećanja kapaciteta, sa idejom da se pokrije cijelo tržište do Karpata.

 50. Nakon ovog, u slučaju petrokemije čini mi se da je stvarno sve moguće, od toga da su “naši” polilitičari već dobili obećanje o nekoj pinki ako stvari izrealiziraju kako si je neki od kupaca zamislio do toga da moguće ne postoji nitko tko je konkretno zainteresiran (u tom slučaju ovakva bi im priča bila totalno samoubojstvo). Naravno, osobno (entuzijastčno???) očekujem da će se odigrati jedno pravo pripetavanje i da čemo dobiti večinskog koji je spreman ponditi najbolju cijenu (i naravno i pri takvoj cijeni ostvariti odgovarajući povrat) i razvoj.

  • Ovo je naravno puko nagadjanje, ali ja ocekujem seriju quick winova, pumpanje imidza kompanije i nakon toga, hopefully, prodaju ponesto iznad trzisne cijene, na korist svih nas dionicara.

   I naravno, da se jos jednom potvrdi da je autor bloga debelo bio u pravu.

 51. Problem je taj što je autor ovoga bloga za prodaju petrokemije predlagao puno bolji tajming kada je petrokemija imala puno bolje rezultate,svejedno ovo je odlična vijest ali NAŠI su opet ovoj državi napravili veliku štetu jer.Sjetimo se antikapitalističkih skupova gdje su zvijezde bili srećko horvat i gospodin klaus,sjetimo se koliko puta su nas u emisijama kao peti dan uvjeravali da država želi prodati firmu koja stalno posluje u plusu.Sve ovo pišem da se ne zaboravi i da se ti ljudi koji su pisali i govorili o petrokemiji na taj način danas ipak posrame,barem malo ako imaju u sebi imalo odgovornosti prema hrvatskoj javnosti.Sjetimo se napada na bakića?Nama je opet trebalo da petrokemija u međuvremenu napravi 250 milijuna kuna gubitaka da shvatimo da nije istina sve ono što su nam danima servirale neke novine ali i analfabete u emisijama tipa peti dan i slično?Postavlja se pitanje gdje je u ovoj zemlji obraz takvih ljudi danas i dali uopće u ovoj zemlji postoji odgovornost za sve te izgovorene nebuloze koje su ti ljudi izgovarali kada je čačić najavio privatizaciju.Sada vidim da ni sindikat nema ništa protiv,naravno da nemaju kada im je voda došla do grla,sada su oni ti koji će gurati privatizaciju.Ja sam o tome pisao da će im se dogoditi kada su se oštro protivili ali sada ipak moraju znati da nikada više neće moći postaviti kao uvjete i izboriti se za prava koje su mogli postaviti tada kada je firma završila sa 106 milijuna kuna dobiti….Petrokemija je tipičan primjer hrvatske privatizacijske priče i NAŠEG mazohizma,nažalost uvijek je tako…

  • Antune da li si siguran da je to sve slucajno? Dosta se firmi kod nas privatiziralo upravo tako da su doslovce unistene da bi se prodale po uvjetno receno male novce…Nisam pobornik teorija zavjere ali meni se cini da ima tu malo previse slucajnosti…Sad ako netko kupi Petrokemiju po 300kn u vladi ce rec uff kako smo dobro prodali…a da su pametno je vodili kao sto je g.Bakic zdravorazumski ovdje pisao na blogu sad bi Petrokemija mogla biti lupam bezveze 600-700kn mozda i vise…koliko samo kosta napravit takvu tvornicu… Ja mislim da je tko ce god biti kupac od prije ukljucen u sve tokove oko Petrokemije…ovakvim upravljanjem se ne isplati ni prodavat a kad bolje promislim kad bi se nastavilo ovakvo upravljanje trebalo bi je dat nekome badava :)…

   • Tomislave,nemojte sada i vi o teorijama urote,evo holding ne ide u privatizaciju pa su ga braća NAŠI dobro sredila,za napraviti takvu tvornicu treba vam ekstremno veliki novac ali i vrijeme da je sagradite…Budimo ipak malo ozbiljni i nemojmo stalno živjeti u teorijama urote?Pa nikome nije niti može biti cilj uništiti petrokemiju?Naravno da će se sada pojaviti analfabete koje će insinuirati slično o čemu vi govorite.Još malo pa će ispasti da mi hrvati možemo proizvesti konkurentnije auto od golfa ali da netko to namjerno stopira da bi uvozili iz njemačke?Pogledajte npr yarinu stranicu pa će vam sve biti jasno sa kime se petrokemija mora nositi na tržištu:

    http://www.yara.com/

    Problem petrokemije je isti kao u većini NAŠIH kompanija,to su firme sa “ljudskim licem” kako kaže gospodin klaus koje su godinama proizvodile gubitke i nisu imali sredstava ali ni znanja da ulažu u tvornicu 21 stoljeća a politika i sindikati su kolo vodili,jednima su trebali glasovi na izborima a drugima veće plaće i prava ili status quo,na koncu konca hep vam je tipičan primjer vođenja NAŠIH tvrtki,zato i uvozimo 60% struje a dalekovodi su nam na razini 19 stoljeća?I nemojte nikada zaboraviti riječi margareth thatcher;Socijalisti uvijek na kraju potroše tuđi novac!Ja znam jednog jako sposobnog čovjeka koji vodi jednu državnu tvrtku koji mi je rekao;”ti tu ne možeš ništa radikalno napraviti jer si vječno u klinu između sindikata i politike i unutar toga tvoj manevarski prostor je nikakav a sindikat je toliko jak da te mogu srušiti i bojkotirati sutra a tu sjede galamđije koje gledaju samo svoju g i udvaraju se svojim članovima,njih ne zanima ništa drugo niti oni to razumiju dok voda ne dođe do grla a politika se uvijek zalaže da se “ne talasa jer idu izbori”,zato sve poteze koje radiš nalikuju na kozmetički tretman gdje više paziš da se nekome ne zamjeriš a manje vodiš računa o tržišnim pravilima i budućnosti kompanije.”
    Pa zar vam nije najbolji primjer takvog odnosa hrvatski proračun od 2008 godine?Sve vlade su igrale po NAŠOJ staroj matrici “pusti vodu dok majstori odu”,pa na koncu konca tako je drug tito sa svojom partijom satrao do temelja onu državu,danas igra isti film samo se glumci promijenili…Država gdje su vam sindikati svako dva dana na javnoj tv nema nikakvu budućnost….To je jasno svakome samo nama nije?Kada su u jugoslaviji tadašnji komunisti ekonomisti upozoravali vrh partije da je stanje neodrživo,da tako dalje ne može, da treba krenuti u racionalizacije,reforme radnog zakonodavstva,poticati velike a ne male poljoprivrednike itd,itd jer je zemlja totalno nekonkurentna i sve manje može izvesti, tada su dobijali odgovore da je to uvod u kapitalizam a danas im kažu da je to “pogodovanje krupnom kapitalu”,sve je u socijalizmu uvijek isto,kočničari su na svakom koraku a opstrukcije na svim razinama društva,od portira do ureda predsjednika države,jako su dobro uvijek raspoređeni…Zato se uvijek reagira kada se udari u zid!

    • Pa zato vam ja stalno tvrdim da je tuđmanov najbolji potez bila “hajdučka privatizacija”,to su vam potezi državnika koji je imao hrabrosti povući tada takve radikalne poteze a znao je da će to biti dočekano na nož jer je uvijek tranzicija vlasništva sa ljudske strane gledišta nepoštena ali promislite što bi se dogodilo da se u to tada nije išlo?Hrvatska bi se pretvorila u jedno veliko brodogradilište i danas bi se o nama učilo na svim svijetskim sveučilištima.Tada je 80% tih firmi bilo zrelo za stečaj jer su izgubili veliko tržište ex yu i istočnog bloka a bile su socijalistički ustrojene od vrha do dna sa ekstremnim viškovima ljudi…Sada zamislite da su one nastavile poslovati u jaslicama države,pa hrvatska bi se pretvorila u tvornicu gubitaka…Sve te firme bi pojele gubicima same sebe pet do deset puta…Zato smo mi u privatizaciji jako dobro prošli a kutle i njemu slični su bili stečajni upravitelji?Naravno nama ego danas ne dozvoljava da to gledamo na taj način?Taj pogled na prošlost je nama sličan kao srbima kosovska bitka,”što se babi htilo to se babi snilo”,još kada nam stalno preko javne tv prikazuju samo jednu stranu medalje vi ne možete očekivati od nas da se pomaknemo promišljanjem od “razine pećine”,sve vam postaje crno-bijeli svijet….Na koncu konca većina NAŠIH prosocijalističkih nostalgičnih emisija danas počinje sa crno-bijelim slikama,sjetimo se emisija o riz-u priloga koji počinju posjetom druga tita tvornici?Poruka je jasna,tada je teklo med i mlijeko?Nema cjelovitih analiza konteksta,vremena,posljedica bankrota zemlje,kasnijih ratnih posljedica,analize tadašnjih blokovskih tržišta,povlaštene pozicije jugoslavije u odnosu na cijenu i dostupnost nafte,plina,pristup tržištu nesvrstanih kojima smo jedinima mogli prodavati muda za bubrege itd itd nego nam se na najprizemnji način servira socijalistička propaganda…Nema te zemlje na svijetu koja sa takvom kolektivnom sviješću može proizvesti sreću i blagostanje za svoje građane,to je jednostavno i teoretski nemoguće….

    • Ma Antune krivo me shvacate….nije mi jasno da smo toliko nesposobni npr ne samo Petrokemiju nego mnogo ‘Petrokemija’ unistiti losim vodjenjem da bi ih na kraju onda prodali za kunu npr…Recimo da je zdravorazumski CEO od Petrokemije citao Bakicev blog i napravio 50% onoga sto je tu g.Bakic pisao mislim da bi sada cijena petrokemije na burzi bila barem 400kn? Jednostavno nema mi logike bas…Jedino mi ima nekakve logike da npr Yara il tko vec ulozi par milijona eura u te nase managere koji onda dovedu Petrokemiju tu di je….Mislim ne znamo pravo istinu ni Vi ni ja…nisam dovoljno upucen i laprdam bezveze ali iskreno mi samo to ima logike….jer nije tu samo jedna Petrokemija…ja ne znam kojoj je drzavnoj firmi drzava kao upravitelj dobro upravljala i time podigla cijenu pa onda prodala…kad prodajes nesto onda prodas dok vrijedi nesto a ne kad vise ne vrijedi nista….Jedina firma kojoj smo napuhali cijenu je bila Pliva cini mi se a rugali smo se Sanaderu….mozda grijesim 🙂

 52. Jako je važno napomenuti da su od tog momenta sindikati imali “svog direktora-menagera”,kojeg su jako podržavali ali rezultat je na kraju bio jako loš.Htio bi dodati na kraju,da hrvati još dan danas nisu shvatili zašto je kina prešla na kapitalizam i privatno vlasništvo?Dok to ne shvatimo nema sreće i blagostanja u ovoj zemlji,neće pomoći ni david coperfield….

  • vecina glavnih ‘strateskih’ kineskih firmi je kontrolirana od drzave…tako da i nije bas klasicni kapitalizam ja bih rekao…ali nije ni socijalizam/komunizam 🙂
   Hibrid 🙂

   • Predlažem da pročitate knjigu http://www.amazon.com/China-Became-Capitalist-Ronald-Coase/dp/1137019360. Kina je jedna kapitalistička zemlja, ali ne i zemlja liberalne demokracije, ali kao što znamo dugoročno su to iste stvari (dvije strane novčića) i svakao će ili Kina postati liberalna demokracija ili napustiti kapitalizam, a kao što znamo ovo drugo nije moguće. A još samo prije 50 godina je 30 milijuna ljudi umrlo od gladi u Maovim naporima ‘unaprijeđivanja zemlje’.

    • Ma slazem se…nije demokracija za svakoga posebno ne ovakvog tipa kakva je ajmo rec na ‘zapadu’ za Kineze…Samo sam naglasio da u kini drzava kontrolira sve vaznije firme ali kad malo bolje pogledamo tako je i u Americi…kad je doslo do krize ipak je drzava intervenirala i spasila banke…Kina je takva zemlja da ni ne moze bolje i drugacije funkcionirat nego sto sad funkcionira…A najbolji su mi ovi dusebriznici kad spominju uvijete rada u tvornici iPhonea itd…pa zar nije bolje da rade i 12-15 sati dnevno nego da umiru od gladi na nekom selu tamo…a i uvijeti rada u Kini su daleko bolji danas nego npr prije 10-20g a o standardu da ne pricamo…

   • Danas vam je kina pet puta brutaljnji kapitalizam od europe,nemojte se time zavravati,pomorske luke u kini su vam u privatnim rukama,da ne nabrajam dalje,ne glorificiram kineski sustav samo vam govorim da se jako varate za kinu.Kina ima na tisuće svojih unutrašnjih problema i nije tu zemlju lako voditi ali ponekad a pogotovo u krizama puno lakše vam je centralistički ustrojenim državama povlačiti neke poteze nego demokratskim državama,pa vi danas u eu nemate toliko izraženu financijsku krizu koliko je to kriza demokracije i težine upravljanja unutar nje,struka se sa time mora nositi na svim poljima odlučivanja jer su društva prepletena raznim interesnim skupinama koje struka i znanost uopće ne interesiraju već samo borba za očuvanjem svojih prava i održavanje statusa quo i u vremenima kada se svijet jako izmijenio.Otpori promjenama i složenost procedure odlučivanja u demokratskim društvima dovode ta društva u puno veće probleme nego su oni stvarno trebali biti.Demokracija nije savršen sustav ali je jedini moguć i održiv na duži rok a daleko je to od savršenog jer da je kojim slučajem za vrijeme galilea bilo demokracije mi bi svijet još doživljavali kao šahovsku ploču.Nema savršenih sustava,postoje više efikasni i manje efikasni sustavi,sve ostalo je jedna teška utopija,dok je svijeta i čovjeka voditi će se borbe i polemike oko toga koliko država mora biti socijalna a da opet društvo ne zabrazdi i time ne ugrozi svoju efikasnost i održivost,to je konstanta i jako je teško naći mjeru u svemu tome jer priroda čovjeka je kada mu pružiš prst ode čitava ruka,puno uređenija društva od nas do danas nisu našla pravu održivu mjeru u svemu tome,na koncu konca mi svi koji imamo djecu imamo isti problem kod kuće kada tražimo mjeru da djeci pružimo nešto a opet moramo gledati da ih ne naviknemo da se razmaze do te mjere da se čitav život ne naslone na nas,tu mjeru je jako teško pogoditi a u državama je to sto puta teže,jako su to kompleksne i složene stvari jer svijet je složen od milijardi različitih čipova i svi imaje neke svoje poglede na bolji svijet a on se ne događa nikakvim revolucijama nego evolucijama,velika je zabluda da se bolji svijet može dogoditi kroz revoluciju,najbolji primjer su latinoameričke,afričke ili zemlje bliskog istoka,evo i gadafija je revolucija dovela na vlast na marksističkoj ideologiji koju je propagirao uz islamsku tradiciju?Marksizam je uvijek dobra podloga za manipulaciju ljudima gdje ideali jednakosti i “istih” jako brzo naiđu na plodno tlo a kada još u to uvežete religiju ili naciju,nađete krivca tada ste osuđeni na “uspjeh”,tu vam se takozvana “urbana i ruralna” filozofija puno ne razlikuju,vi i danas u hrvatskoj imate te dvije filozofije koje u svojim ekstremnim grupama imaju sličan smisao i značenje i naginju prema fašizmu iako većini tih ljudi koji zastupaju te stavove to ne izgleda tako,dapače u njihovim glavama oni su dobronamjerni revolucionari koji se bore za “pravedniji i bolji svijet”….Uvijek je sve isto!

    • Ma slazem se Antune oko demokracije…e sad da li je jedini moguci i odrzivi sustav dalo bi se raspravljat..sto smo to drugo probali osim demokracije -komunizam :)…trebalo bi mozda probat nesto drugo na par godina experiment nekakav da vidimo moze li bit bolje nego sto je…Po meni demokracija u nekoj zemlji je toliko kvalitetna koliko je kvalitetna ona vecina koja izlazi na izbore i odlucuje tko ce biti na vlasti jel…Nema mi smisla da ima isto pravo glasa osudjeni ubojica/silovatelj i neka osoba ajmo rec visokih moralnih nacela itd ali opet tko ce tu sudit…sto bi dalje isli stvar bi se vise komplicirala jel…

     Sto se tice Kine .Kina je sila ali neka ih tamo…ako vec moramo biti necija kolonija uvijetno receno od tih velikih igraca ona bolje bit kolonija Njemacke/Amerike nego Kine vjeruj mi…Nismo mi isti svijet….

  • A gdje im je mrzitelj kapitala, prešao u ‘protivnički tabor’ pa šuti i pušta maglu? 🙂
   Socijalizam propao kao i uvijek, nakon što je potrošio sve tuđe novce … naravno, ‘ne bi propao da nije bilo sveopće zavjere protiv njega’, tvrdili su tako svi njegovi korifeji … 🙂

   • A zavjera se sastoji u tome da su im prestali davati kapital. Koji tako mrze, da ga nemilice banče i krčme, dok ne satru dušmana…

   • Nemojte se zavaravati, nije Klaus presao u suprotni tabor. On nema tabor, vec gleda svoj interes. Netko (potencijalni investitor koji vec sad kupuje puno PTKM proizvoda, pakira u svoju ambalazu pa konkurira PTKM) u kompi s nekim ( s kim je Klaus bio u kompi do smjene doticnog) su ### izbrisano ### ds stane na stranu austrijanaca. Ali, kad dodje tren privatizacije Klaus ce dreknuti na plan austrijanaca , sve izrezirano tako da vrijednost PTKM dalje padne tako da austrijanci cim bolje prodju, a mi ostali dionicari , pushing. Sindikat nesmije biti ukljucen u privatizaciju i tocka. Ako to ministar nd razumije , onda smo i banani. Mi moramo osigurati da rusi daju alternativnu ponudu i krenu dizati cijenu.

    • Zbog ovog izbrisanog dijela, nisam siguran da sam dobro razumio smisao napisanog. Pa ako možete malo pojasniti i elaborirati. Mislite da je Klaus okrenuo kaput i postao Borealisov igrač?

   • Autor teksta ostao usamljen na barikadama, izmakao se čak i Klaus kojemu je ovaj de facto bio glasnogovornik, pa sad mora naći objašnjenje za njega te izliku za sebe, da ne ispadne baš previše naivan. Teorija o uroti zlog kapitala uvijek dobro dođe…

    • A možda misli, uložio ‘karijeru’ u to, pogledajte ovaj tekst iz 2010. Zadnja oaza socijalizma

     Neki od izvadaka 🙂


     – Najnovije vijesti glase da zahtijevamo da Vlada na čelo odbora postavi Davora Žmegača, gradonačelnika Kutine – odreferirao nam je Klaus odmah po dolasku, užurban između sastanka s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem i onoga s Jadrankom Kosor, što ga je očekivao na dan naše posjete.

     – Ne zato što nas zanima iz koje je tko stranke – rastumačio je Klaus – nego zato što znamo da je upravo Žmegač sposoban za to.


     Svoje sindikalno iskustvo Kutinjani … Povezali su se i sa studentima, održali prošle godine i jedno predavanje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, za vrijeme druge, jesenske blokade. Mogli bi izvoziti i klasnu svijest za plodniji urod, a ne samo ureu, KAN ili kompleksna mineralna gnojiva.

     Ali, svakako je riječ o nekom zdravijem društvu, s ljudima koji se bore za humani tretman rada i očuvanje javnih vrijednosti. Ljudima koji su gostoljubivi prema strancima, bez obzira na to što ovi nisu imućni turisti. Ljudima koji vam, kada tamo navratite iz Zagreba ili ostatka Hrvatske, uistinu izgledaju kao neki čudan svijet.

     U Kutini, najljepšem gradu u Hrvatskoj.

     Ono što je zanimljivo da ga je taj i takav Klaus ostavio samog na barikadi, mnogi radnici su izugubili posao, ponajviše zbog kolosalnih gubitaka dok je Klaus bio zamjenik predsjednika NO (u zanimljivim poslovima s Ježićem), o čemu je Klaus lagao dok je bio predsjednik NO (zašto je lagao o tako kolosalnim gubicima?). Mesarić se lijepo uhljebio i nakon toga, Klaus vozi skupi atuo, o Ježiću da ne pričamo … a što vozi novinar Lasić? Proveze li ga još pokad Klaus u svom novom autu?

     Mnogi će još ljudi izgubiti posao u Petrokemiji, upravo zbog NAŠEVANJA, sudbina Kutine će vjerojatno biti kao i Siska. Komunisti i socijalisti će pričati priče kako su oni bili ‘za’ bolje društvo, da nisu htjeli da tako ispadne, ali ‘eto drugovi dogodilo se’, važne su namjere, a ne djela… “Što možemo kad smo gubili puno novca, čini se da se puno kralo, nije tu bilo odgovoronosti znate, ali moramo raditi na svijesti i dalje … što možemo kad nam više nisu htjeli dati para. Neki drugovi su prošli dobro, nije to fer, ali borba traje dalje …”

     No, lijepo je kako je sada i sindikat Petrokemije za privatizaciju, i tu definitivno socijalizma više neće biti, a ako je ovo bila ‘zadnja oaza’, i to još 2010. — ajde bar neka dobra vijest 🙂

     Možda najveća greška u razmišljanju je biti uvjeren da nešto znaš, a to ne znaš. Ne znaš da ne znaš. Je li se novinar Lasić zapitao da li stvarno ZNA koji su interesi, koje agende raznih aktera u slučaju Petrokemije? Ako pogleda i razmisli, možda to bude bolno. Ali ako i dalje ne promisli, možda to bude još bolnije. Iskreno, mislim da je već sada bolno gledati kako je ‘mrzim kapital’ odjednom za privatizaciju.

    • A možda ni on sam ne vjeruje u to. Možda je to naprosto bila tema koja je ‘njegova’, pa ima o čemu pisati da skupi koji honorar. Vidjet ćemo uskoro. Ako počne razotkrivati svoje kutinske bivše istomišljenike kao prebjege od ideje socijalizma i komunizma, onda je pravi, vjeruje u tu ideologiju i živi za nju. Ako prijeđe preko ovoga i nastavi pisati kao dalje, ili naprosto zašuti, mislim da ima osnova za pretpostaviti da su ipak honorari 🙂

    • Kažeš da će Kutina biti Sisak. Jel se to gubi optimizam oko dobrog razvoja situacije za dioničare?

    • Za dioničare će biti dobro. Recimo Borealis kupi i pretvori Petrokemiju u de facto skladište, jer zašto bi imao veliku i naprednu tvornicu toliko blizu svojoj? Znači njega bi prvenstveno moglo zanimati imati tržište, kupiti konkurenta da ga makne s tržišta, pogotovo zato jer se djelomično preklapaju na dijelu tržišta. I to bi on mogao jako puno platiti, njemu bi to zaista vrijedilo jako puno.

     S druge strane, u svakom slučaju će se broj radnika jako smanjiti, vidjeli ste planove restrukturiranja.

     Dobro … ne baš kao Sisak, ali u tom smjeru. Evo Mesarić već sjedi u Sisku http://www.sisak.info/boris-mesaric-i-dalje-na-celu-zupanijske-gospodarske-komore/

     On ima lijepe vinograde, radi vino, osvaja nagrade http://www.kutina.hr/Portals/0/Dokumenti/MoslaVINA_2012/2013/201305Izlagaci_ocjene_katalog.pdf

     Možda ponekad i pozove Klausa na degustaciju, da se sjete starih dana. Možda i Ježića, tko zna. A zovu li onda i novinara Lasića? Ne bih rekao …

    • “Zadnja oaza socijalizma” je stvarno malo žešći relikt socrealizma u novinarstvu, Kakvo otkriće! Hvala na linku, baš sam se zabavio. A zadnja rečenica je u tom kontekstu antologijska. Kad je Lasić ono puštao “Maljčike” na HR-u u emisiji o Petrokemiji, zaboravio je (ili ga nije uočio) ironijski odmak koji su Idoli tu imali, a koji nikako ne može biti soundtrack, na primjer, ovog njegovog teksta. On je baš onako … od srca … zanesen … Dirljivo, doista ……

    • Lijepo, bogami. Od onakve perspektive razvoja i investiranja; od vjerojatno najpoželjnije privatizacijske udavače, čini se da će se dogoditi upravo ono čime su mrzitelji kapitala najviše plašili raju. Pretvorit će se u lohn pogon i pakirnicu tuđe robe. Ne samo da su naši svojim štetočinstvom doveli do situacije kakva je, nego su, čini se, i aktivno favorizirali i privlačili upravo Borealis. Neznanje ili namjera? Ne znaš što je gore, Baš me zanima kako će Klaus svom članstvu objasniti gubitak polovice radnih mjesta, naročito onim ljudima koji će doista i ostati bez posla. Još kad se pridružila glupa i švorc država, koja na pritisak mirovinaca, e da bi i sama prošla 50-ak milijuna jeftinije, pristane na dokapitalizaciju za kikiriki…, sve da Borealis plati i 100% premije, još uvijek će to biti jedva oko best ever na burzi. Možda i manje nakon Q3. Arapima i Austrijancima osmijeh od uha do uha. Nigdje nema takvih konja. To me podsjeća na “zlatna vremena” brodogradilišta. Grk kupi vrhunski brod za čik, dođe po njega, a ovi mu još prirede banket i podvode mlade djevice, zato što ga je kupio. Ostatak do neke razumne cijene, makar oko nule, časte ovce zvane hrvatski porezni obveznici, kojima ni Grk, ni korumpirane uprave, ni dobavljači koji su se fino opernatili, nisu poslali ni fetu pršuta ni butelju vina. I što si je Grk mogao misliti? “Kakvi debili,da barem ima još takvih!” Tako i Arapi. Zašto bi dizali vlastite kapacitete za 50-ak %, kad za možda samo i trećinu love mogu kupiti još 100%? A priče oko kontrolnog paketa, investicijama uvjetovanih ugovorom su za objesiti mačku o rep. Teoretski i nepravomoćno, dovoljno je naći jednog kurvinog sina da ti prepusti upravljačka prava. A i tko bi na Skupštini i NO-u branio ugovor i manjinski interes države? Teta i sekretarica? Da se razumijemo, nisam protiv Borealisa. Dapače, oni su biznismeni koji koriste dobre prilike. Samo smatram da su najlošije rješenje. Čak i takvi svjetlosnim godinama su bolje rješenje od sadašnjeg. A da li su nekome dužni uslugu, vidjet ćemo po tome kako će se karte podijeliti nakon privatizacije. A što se profitabilnosti tiče, siguran sam da će je biti. Sasvim sigurno će začepiti rupe kroz koje curi. Sirovine se neće nabavljati iz Kutine, nego iz Austrije ili Dubaija, a plin imaju praktički besplatan, jedini je problem transport. Sigurno je da će znati prodati robu, tako da nemaju na zalihama 100-150 milijuna, ili da neće spaliti 15 milijuna sirovina na neuspješan start. Uz smanjenje troška radne snage za stotinjak milijuna, vrlo lako će 25-30 milijuna € minusa, pretvoriti u isto toliko plusa. A što se perspektive tiče, zaboravite hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju i tržište. Tu neće biti reda i zdravog razuma još najmanje 10 godina. Bacite oko na Kineze. Ljudi su uzeli u dugoročni najam (koncesiju) obradivu zemlju u Ukrajini, jer je doma više nemaju. Gledajući u tom svjetlu, Arapi bi bili loši biznismeni da ne pokušaju povećavati proizvodnju. Ili prodati obje tvornice nekome komu je to core biznis. I pokupe vrhnje, ono što je sirota hrvatska država, ZBOG NAŠIH, propustila učiniti prije 2-3 godine.

 53. Shvatio sam smisao iigru Klausa ali nisam baš siguran da če im to proči (tu mislim na favoriziranje jednog igrača)jer tu se sudaraju bar dva igrača koji imaju svoj plin(oni po meni imaju najveći interes a trgovci manji) i oba mogu dati jaku financijsku ponudu i uvjete ulaganja. Zato mislim da je otvorena utakmica.

   • A ne bi li bilo razumnije očekivati interes ruskih poduzeća koji su vlasnici plina? Tek oni i samo oni bi bili zainteresirani za održati i povećati proizvodnju, ulagati u PTKM. Jer ono što u ciklusu predstavlja praktično najveći trošak – oni gratis crpe iz majčice Zemlje! Ima li ikakovih vijesti sa te strane?? Na stranu političko-mitologijske igre između Borealisa i aktualne vrhuške na vlasti (koji izgleda da neće dugo, s obzirom na to kako vode zemlju), Borealis je doduše jaka firma, ali već ima prek puta i vlastitu tvornicu…

    • Ima jos par europskih igraca kojima bi proizvodnja u PTKM itekako odgovarala. Inace bavim se trgovinom kompleksnih gnojiva pa ponesto znam o tome. S PTKM (jos) ne radim ali nadam se da hocu obzirom na nastale promjene. Borealis je preblizu i prije ili kasnije ce ako nista drugo barem smanjiti proizvodnju u PTKM. U danim trzisnim okolnostima , vrlo vrlo niske cijene i opcenito slaba potrosnja gnojiva, sa nejasnim okvirom oporavka, taj scenarij je bojim se vrlo izgledan. Borealis ce odugovlaciti sa akvizicijom da uslijed losih poslovnih rezultata PTKM plati cim manje, osim ako ne dobije zdravu (netko kome kapaciteti PTKM zaista trebaju za proizvodnju gnojiva) konkurenciju. Jer Borealis ce lagano iskoristiti PTKM brand na regionalnim trzistima bez da proizvodi u PTKM (tko garantira da ce ubuduce u PTKM vrecama biti i gnojivo proizvedeno u PTKM) . A PTKM ce ako prezivi , vrijediti puno puno vise za cetiri pet godina obzirom na razvoj situacije oko dostupnosti plina, LNG ( osobito ako Rusi krenu proizvoditi LNG, a postoje naznake da hoce), plinovod TAP-IAP i na kraju razvoj vlastite off-shore i kontinentalne prozvodnje plina.

   • Pa nije iskljuceno da se javi Yara, koja trazi target za akviziciju u CEE, zatim Azomures iz rumunjske pa ruski EuroChem, rusi imaju nekoliko dobavljaca plina, tipa Gazprom, Rosneft. Mislim da bi se naslo jos nekih ali ovo su sve snazni potencijalni partneri i svi oni ce traziti vecu efikasnost odnosno produktivnost od PTKM.

   • Moglo bi bit da je Mika odustao. Godinama se radovao perspektivi Petrokemije više nego Kutina sa širom okolicom. Imao je prosudbu i samopouzdanje da prepozna potencijal ali za predvidjeti glupost dostatnu da sve to uništi trebalo je malo više mašte.

 54. Znači njega bi prvenstveno moglo zanimati imati tržište, kupiti konkurenta da ga makne s tržišta, pogotovo zato jer se djelomično preklapaju na dijelu tržišta. I to bi on mogao jako puno platiti, njemu bi to zaista vrijedilo jako puno.(nb)
  Baš o tome puno puta razmišljam, kako je prije par godina ovo bila glavna špekulacija, kod mnogih poduzeča i zbog kojih su navodno, sindikati i političari za svoje đepove branili narodovo blago. Karte su se u svijetu premješale ali neke stvari se ne mjenjaju, a to je baš to: stranci mogu ovo ili neko drugo poduzeče kupit, investirati, mogu postaviti svoje ili jednostavno zaobići određenu zemlju. Drugih alternativa ne vidim. Tu postaje stvarno interesantno što i Dandy, kaže, da če na kraju i djevice kupcima firmi u težkoćama za kikiriki darovat. Vidimo, da se ove priče baš dešavaju sa barceloninima igračima i one koje bi trebale u privatizaciju. Korf je uspio, mogu li i ostale firme? Bumo vidli kako če sindikati i političari još dugo odugovlaćit, dok im voda do grla, a vrijemena sve manje….

 55. DA, samo nije rekao u januaru koje godine ? Sve mi to sve više liči na trakavicu: dok ide, ide, a poslije baš nas briga ….

 56. Zašto je uprava išla sa priopćenjem za prvih osam mjeseci a za 15 dana obuhvatniji podaci za prvih 9 mjeseci? Koji je bio cilj?

  • Kao optimist bih pogađao da su za 9 mjeseci rezultati bolji pa ispada “quick win” novog menadžmenta? 🙂

   • Zvuči logično da je Marčinko htio imati ‘clean start’, tj. podvući crtu pod mandat predsjednika. Iskreno, ne bi me čudio ni ‘big bath accounting’, a to je svaljivanje svega lošega, kad je već cjelina loša, u mandat prethodnika, to je vrlo uobičajeno u svijetu.

    • Nadam se da deveti mjesec nece nastaviti u istom tonu da ne bi dionica dva puta isla prema dolje a u biti zbog skoro iste informacije.

   • Ali piše da se situacija na tržištu nije promijenila ni u rujnu, ni u prvoj dekadi listopada. Što to znači? Da prodaja ne ide ni u sezoni? Ili misle na cijene i profitabilnost?

 57. Situacija je očajna, jer da su mogli po starom još par mjeseci ova sindikalna kamarila bi odbijala privatizaciju.

 58. Evo imali smo opet “malo” na htv-u gorana marića,on je tamo “doma”,samo takve i zovu,kaže da ništa ne treba privatizirati nego navodnjavati…I da će oni kada dođu na vlast “navodnjavati”,pa 8 godina su “navodnjavali”,što su čekali,tko im je branio?Ali navodno su sada “odlučni” navodnajavati?Još neka samo predloži ljudima da se bave pšenicom?Jadna nam majka?Što nas još čeka?

 59. Doveli su u hrvatsku danas branka nađvinskog koji je danas ugostio kulića i gorana marića koji na riječ p od privatizacije čupaju kose a sutra najavljuje temu “vodi li nas novi zakon o radu u robovlasničko društvo” a vlada se pita zašto nema investicija?Jako čudno?Sinoć nam malo o marksizmu predavanja drži srećko horvat a danas branko nađvinski?Najbolji mi je taj nađvinski kada onako ljutito pita danas goste u studiju “pa kada ćemo mi više izaći iz ove krize i koje su to mjere koje treba poduzeti” a jadničak i ne kuži da su oni 50% problema ove države?Pa tko će ti investirati u zemlji u kojoj novinar na javnoj tv u udarnom terminu najavljuje temu u stilu “novi zakon o radu vodi nas u robovlasničko društvo”,j mu se najlakše je sa državih jasli(pretplate) držati govore o robovlasnicima i robovima, i kako bi trebalo,ja iskreno mislim da će im prisjesti jako skoro,onda možda i skuže a možda i ne?Ma zamislite novi zakon o radu se najavljuje kao uvod u robovlasničko društvo?Kako koji tako gori?

  Nenade pogriješio sam,bili ste u pravu,od kada je radman došao na htv marksizam na htv-u doživljava svoju renesansu.Nikada ovako nije bilo?Ama baš nikada?Za izniman doprinos u emisiji peti dan i zbog širenja “istinitih informacija” u istoj srećka horvata su nagradili emisijom?Nemaju “valjda” dovoljno stručnih ljudi i novinara na htv-u pa su našli njega da nas malo prosvijetli?A inače jako dobro stoje financijski pa se uskoro mogu očekivati prebjezi sa bbc-a i cnn-a?Mogao bi se jedno jutro u obrazovnom jutarnjem programu ukazati tarik ali kao gospa u međugorju?

 60. http://www.vecernji.hr/kolumne/srecko-horvat-je-saka-oko-standardima-tv-profesije-kolumna-628324

  A iz ovog teksta može se iščitati da peti dan ostaje samo je horvat unaprijeđen zbog “iznimnih” zasluga,metastazirali su,šire se kao epidemija?Od jedne emisije pretvore se u dvije?Nije beg(radman)cicija?Ova vlast nije bolje ni zaslužila neka ih sada beg j u zdrav mozak,i njih i nas zajedno sa njima?Ma imaju i pravo!Samo neka se sutra grčić ne čudi gdje su mu investicije i mladi poduzetnici?Pa neće “valjda” mladi izbirati profesiju “goniča robova” u ovoj suludoj zemlji koja polako gubi svaki kompas?Radman se dobro osigurao,pripremljen je za sve opcije,od nastavka kapitalizma,do povratka u socijalizam pa sve do robovlasničkog društva,nećemu nitko moći zamjeriti u nekom budućem sistemu da nije bio otvoren za misli “21 stoljeća” a ako mu se i to ne svidi ima gdje prespavati u sloveniji,i zato se pobrinuo.Svaka čast!Čovjek za sva vremena,otvoren za sve misli,sa naglaskom na marksizam 21 stoljeća?Ako se marksizam i obnovi u hrvatskoj ne treba se brinuti za hotel u sloveniji?

 61. Što je najveća tragikomedija išli su nam prodati u emisiji peti dan nina raspudića kao desničara ili rekao bi tomić kao ha ha ha urbanog konzervativca a čovjek je defakto određen svojim provincijskim kompleksima koji su uvijek pogonjeni susjedovom kravom i teorijama urote.Znate ono; masoni,krupni kapitalisti,međunarodna zajednica i ostali “okupatori” a on je “valter” a u svemu ostalom je veći marksista od pokojnog karla marxa ali karl je bio dosljedan a ovaj jedan dan reče jedno,drugi dan drugo,često mu se to događa i u istoj rečenici a kada malo to sve raščistiš shvatiš da iza toga stoji jedno veeeeeliko ništa.Uostalom tomić je to najbolje opisao u svome tekstu o daiđama i apačima.Tu se nema niti što dodati niti što oduzeti?Za izniman doprinos u prosvjećenju hrvata i njega su nagradili nastavkom tkz. emisije peti dan koja je postala predmet sprdnje u hrvata?Pa kada nemamo humorističnog programa imamo hrvatski monty python ili ti ga peti dan.Živjela pretplata!

  • Bilo bi barem ljudski od tih aktera emisije peti dan da se ispričaju ovih 7% ljudi u petrokemiji koji ovih dana dobijaju otkaz dok oni dobijaju emisije na javnoj tv.Da barem ljudski kažu da su napamet govorili o poslovanju petrokemije i obmanjivali hrvatsku jasvnost,strašili je neoliberalnom zločestom vladom koja želi prodati firmu koja “fantastično posluje” i da je privatizacija zlo,koliko fantastično posluje mogu vidjeti u zadnjoj obavijesti na zagrebačkoj burzi kao i u financijskim izvješćima koji njih nikada nisu ni zanimali,već su trabunjali sve one gluposti na instinkt ili rekla kazala.

   Pa jeli vi vidite gdje mi živimo?Još te nagrade sa novom i starom emisijom zbog snažnog doprinosa u “promicanju istine”,ma ponoviti ću po stoti put,vjerujte fantazija mi stojimo kako bi nam trebalo biti….Ovo su već granice vjerovali ili ne?

   • Eee, al niste vi njih dobro shvatili Antune – oni su da država ostane vlasnik, da zadrži sve zaposlene i poveća im plaću i da pritom firma posluje u plusu! Tako su oni zamislili, a ne ovako.

    Naravno, nisu oni krivi što je država ovako upravljala zadnjih godinu dana (od Petog dana kad je na tapeti bila Petrokemija), kontra njihovog plana.

    • Đemale nije država upravljala nego g.jagušt na prijedlog sindikata.U neku ruku radničko samoupravljanje.Da me se krivo ne shvati ne želim ovime reći da je g.jagušt objektivno odgovoran za sve to ali je jako važno ovo sve naglasiti jer kada NAŠI kažu da se petrokemija ne smije privatizirati jer “fantastično posluje i jer je firma sa ljudskim licem” odmah potom napravi se više stotina milijuna kuna minusa i otpušta 7% ljudi,kada NAŠI kažu ugledajmo se u slovence zbog toga što su oni kao “pravi nacional patrioti” zadržali vlasništvo nad bankama odmah potom raspadnu se sve slovenske banke i polako čovjek dolazi do zaključka da vladi uopće nije teško vladati,samo trebaju slušati NAŠE i raditi kontra,to je formula uspjeha i tako ne mogu faliti nikako.Ako goran marić kaže da treba navodnjavati ja bih odmah uvezao kontejner fenova iz kine i počeo sušiti zemlju jer je postoji velika šansa da kada oni završe navodnjavanje da iz “zemljine kore” sukne voda u neograničenim količinama i sve poplavi.Iskustvo i ovi primjeri na to nas upućuju?Samo kontra i ne možete faliti nikako!

   • Što bi se ispričavali. Samo lupaju bez veze. Nemaju pojma oni što je rad, niti ih zanima. Zato znaju što je raspodjela i to ih jedino zanima. Znam to jer da su ikad u životu radili išta čestito, ne bi mrzili profit. Jer rezultat rada zove se profit. Tek iz njega može nastati ono što zovemo radnim mjestima i plaćama. I onda se čudimo oktobarskoj revoluciji u Splitu, jer plaća kasni dva dana. Zamislite, i to u sektoru koji nas je u 10 godina stajao tri milijarde €, a sam splitski škver vjerojatno polovicu toga. I još Debeljaku viču da je lopov, jer se, ajme skandala, usudio neradnicima smanjiti plaću, a radišnima povećati. Još se prijete curi koja snima. Kakvi muškarci! Mužjaci, u pičku materinu! Pa ti debili nemaju obraza ni kol’ko je crno pod noktom. Čovjek ih spasio doslovno od ulice. Ako mu uspije spasiti firmu i radna mjesta, treba mu dići spomenik na Marjanu, umjesto kerumovom Isusu. Da sam na Debeljakovom mjestu, nakon svega što je čovjek proživio, sve bi ih poslao u tri pičke materine, još im rekao da se jebu i,što se mene tiče, slobodno crknu od gladi. A lovu radije uložio u neku zakladu za obrazovanje i pomoć djeci, možda baš bivših škverana. Uz takve roditelje, ionako su im slabe šanse u životu, ne zbog oskudice, nego zbog lošeg načina razmišljanja, kojeg će dobiti kod kuće.
    A na javnoj kući od petog dana se proširili na pet dana TIPSS-a. Raspudić, horvat, press klub, tomljanović, jurčić i marić se udomaćili k’o doma. Ni to im nije dosta, nego zahvatili i u dječji program, ‘oće nam djecu školovati za aktiviste. Gledam danas neku dječju emisiju, navukli balavurdiju, samo što ne psuju proklete Indijance i Brazilce što sijeku Amazonu. Jer nama rođenjem pripada pravo na čisti zrak. O njihovom pravu da ne umru od gladi i pravu da žive od svog rada i korištenja resursa koje imaju ni riječi. Humanizam do jaja, nema što. Tako samo naši znaju. Tak’ da nastave tamo gdje su današnji ekolozi stali. Neće Plomin jer čađi. Neće Rockwool, neće terminal na Omišlju zbog balastnih voda. Neće Omblu zbog šišmiša, čak im i delfini minolovci smetaju, i oni su strana vrsta, donijet će nam kojekakve boleštine. Nema veze što glavni ekolog izgleda k’o da je napravio krmocid, Iako jedva stane u wide screen, njima i dalje uvjerljiv. Ionako se zalažu za sustav iz Orwellove “Životinjske farme”. Najradije bi digli Berlinski zid duž kopnenih granica, a Hoover’s dam na Otrantskim vratima. A ak’se digići ne slože onda još i duž zaštićenog pojasa. Bilo bi posla i radnih mjesta. Još da se nađe budala koja će baciti lovu iz aviona, pa da naši ostanu jednakiji od drugih, kao i dosada. Užas!

    • Zagrcnuo sam se od smijeha na “krmocid”. 😀
     Zamolio bih novopridošlog dandy-a da u nick ubaci barem neki razlikovni simbol jerbo ovako nije u redu,

   • Antune, znate što bi vam oni odgovorili da ih prozovete za to što su energično zagovarali? Pa da se firma namjerno išla namjerno uništiti kako bi je netko kupio što jeftinije! Jer upravljanje NAŠIH nikako ne može biti problem, dapače.

    • Na ovome primjeru možete vidjeit i pravu narav svih dušebrižnika po medijima, novinara i urednika i raznih autora koji su bjesomučno i ružno napadali svakoga tko se zalagao za prestanak NAŠEVANJA, a kad se vidjelo da su bili u pravu, odnosno da su NAŠI bili jako štetni, a i pokvareni, ti urednici i novinari nisu rekli ni ‘a’. Oni su i dalje u pravu! Njihove uvrede i gadosti su i dalje OK?!

    • Nenade ne samo da nisu NAŠE ukorili na htv-u nego su ih još “za promicanje laži” nagradili novim emisijama,pa sjetimo se kakve je gnjusne laži izgovarao srećko horvat u emisiji peti dan?Zato je nagrađen emisijom?Zato što su on i voditeljica govorili da je vlada sdp-a neoliberalna,u službi krupnog kapitala,da je najava privatizacije “jedne tako uspješne firme dokaz kakva je vlada” i još zato dobiješ kao nagradu emisiju?Bravo radman!Ruka ti se pozlatila!A kaže da se mora riješiti ljudi na htv-u?A doveo sa sobom komunističku partiju sjeverne koreje?To nije nacionalna televizija nego jedna velika ideološka sprdnja koju plaćaju građani ove zemlje,srećko horvat je dobio medij u ruke da može promicati ideje povratka u socijalizam.Pa jeli vi možete vjerovati u kakvoj zemlji mi živimo?Pazite danas je voditelj na htv-u čovjek koji otvoreno kaže da niti jedan kapitalizam nije prihvatljiv i da je svaki zlo?Pa što vlada više održava kapitalizam kao društveno uređenje,što ne proglase u saboru socijalizam da nas više ne j u zdrav mozak,neka dovedu urednike i novinare iz sjeverne koreje?Živio socijalizam,radman i htv! Ovo je jedna kolektivna sprdnja sa zdravom pameću ovoga naroda?I to nam promiče čovjek koji je od sdp-a kupio hotel u sloveniji?Pa jeli mogao naći neki drugi hotel i drugog vlasnika?I sada nas sa socijalističko naricateljskim populizmom j u zdrav mozak od 0-24?Masa ljudi mi govore da će zabraniti djeci gledati televiziju jer ovo što se radi u društvu koje je izabralo kapitalizam kao društveno uređenje prešlo je granice zdrave pameti?Ovo što se radi na htv-u je granica vjerovali ili ne?Pa koja vlada u takvim uvjetima može uopće raditi?Pa da skupiš nobelovce nebi se obranili od tog populizma i laži koje su zavladale htv-om i sada će nam još srećko horvat perfidno promicati socijalističko samoupravljanje.Ma ja mislim da je time to say goodbye?Kako ih samo nije sramota?Javna tv????????????????????
     A vlada je ustoličenjem radmana dobila što je zaslužila,evo neka danas pogledaju u hrvatskoj danas temu koja se najavljuje kao “jeli nas novi zakon o radu vraća u robovlasničko društvo” ,tražili su neka gledaju???
     Evo im sada radmana?

    • Naravno radman je sada i potpuno nemoćan i da hoće nešto promijeniti ne smije jer jako dobro zna i zašto?Baš me interesira gdje je objavljen sdp-ov javni natječaj za hotel u sloveniji?To bi me jako interesiralo?Navodno radman ima i bezrezervnu podršku predsjednika države?Jesu li njegovi savjetnici znali za hotel i to od sdp-a ili nisu?Ako su znali onda je sramota da su radmana ustoličili jer su morali znati reakciju javnosti kada to izađe vani a ako nisu znali onda ih je bolje izgubiti nego naći,žali bože para kojima ih plaćamo?

 62. Stanarina + režije + hrana = Mjesečna plaća
  I to minimum ovoga sa lijeve strane. I još budi zadovoljan jer je plaća na vrijeme.

 63. http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/28-drzavnih-tvrtki-hitno-trazi-kupca
  “Posljednja tvrtka za privatizaciju do kraja godina jest kutinska Petrokemija koju su nedavno država i mirovinski fondovi dokapitalizirali. Riječ je o najvrednijoj kompaniji na prvom popisu budući da ostvaruje tri milijarde prihoda i zapošljava oko 2300 ljudi. Plan Vlade je da tvrtku privatizira tako da državi ostane 25 posto dionica, dakle kontrolni paket. Zasad su interes pokazali bečki Borealis (većinski vlasnik je IPIC iz Abu Dabija) koji ima oko 5300 zaposlenika, a samo je lani ostvario prihod od 7,5 milijardi eura. Druga tvrtka koja se zanima za Petrokemiju jest češka Agrofert grupa koja zapošljava čak 270 tisuća radnika u više od 200 kompanija za agrokulturu, industriju hrane i kemijsku industriju, obnovljive izvore energije i tako dalje. Naravno, o Petrokemiji su se raspitivale i ruske kompanije te norveška Yara, koja ima 7300 zaposlenih u više od 40 zemalja i ostvaruje prihode od oko 10 milijardi eura.”

 64. Izašao fin.iz. od Yare za 3q. Ukratko:
  prihod(milion nok): 20.607-3q 2013, 20.817-3q2012. 64.483-ytd 2013, 63.543-ytd 2012.
  dobit(milion nok): istim redom; 1,569-2,604-5,689-8,399. manja dobit ali i dalje 7,6% za kvartal i 8,82% ytd.
  prodaja(tisuče nok): istim redom; 5,884-5,013-17,526-15.704. ispada da prodaja raste( ovo može i biti zbog novih kapaciteta ali kako su i to uspjeli prodati kad naši kažu da je pala prodaja u svijetu).
  Svakako si pogledajte cijeli izvještaj tko može i ako sam nešto krivo napisao ispravite me.

 65. Hoce li vise ta prica doci svome kraju? Vidim da se ovi Poljaci bave i plasitkom. Mozda da im i nesto s Diokijem iskombiniramo.

 66. U članku se navodi da je procijenjena vrijednost Petrokemije 591 milijona kuna (325 milijona zlota), što bi značilo 133 HRK-a po dionici, to je mnogo manje od trenutne vrijednosti na burzi?

  • Čini mi se kao da je novinar samo očitao mcap prema trenutnom broju dionica i trenutnoj cijeni jučer ili prekjučer, to je upravo to.

 67. Danas u tiskanom izdanju V.L.( mali članak a Petrokemiju se samo nabraja)pročitao da će se i Petrokemija nuditi u Londonu sutra na roadshow-u. Dali netko zna nešto više o tome.

 68. Ako sam dobro pročitao bilancu, pazi, likovi imaju na ZALIHI slijedeće:
  – sirovina cca 251 mil. kn
  – gotovih proizvoda cca 354 mil. kn
  – proizvodnje u tijeku cca 66 mil. kn
  Proizvode s gubitkom, gomilaju zalihe koje ne prodaju, sirovine ko u priči, pa tko je tu lud ????

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.