ARNT

Još o turističkim tvrtkama: Asset play, imovina

Investicijska klasa u kojoj se osjećam zaista sigurno su dionice hrvatskih turističkih tvrtki. Evo još pokazatelja zašto, nastavno na prethodne postove.

1. Kao što sam prije objašnjavao, mislim da neke od njih imaju u bilancama značajno potcijenjenu imovinu, koju, k tome, i agresivno amortiziraju (i stoga iskazuju znatno manju dobit od one koju bi mogli).

Evo i više detalja o tome. Smatram da iako je ovo i dalje vrlo gruba slika, daje više nego dovoljno podataka za odlučivanje. Iako mislim da nema dileme da i znatno jednostavniji modeli (u ovom slučaju npr. samo P/B) daju dovoljan mehanizam za odluku o ulaganju u ovaj sektor (sjetimo se samo kako sam slično govorio i na npr. KORF=70, uz sprdnju praktički cijele profesionalne investicijske zajednice). Ipak, sada mislim da je potreban ovako finiji model za kvalitetniju alokaciju unutar sektora.

2. Ovdje vam prikazujem amortizaciju kao % od dugoročne imovine bez zemljišta (koje se ne amortizira). Visok % može biti indikator kako potcjenjene imovine (‘prebrzo’ amortizirane, ili niskih ulaznih cijena u pretvorbi), tako i agresivne amortizacije (što smanjuje iskazanu dobit), ili oboje. Po mom sudu, visok % je jako dobar indikator jer pokazuje tvrtke koje imaju vrlo čvrstu bilancu (ne treba im iskaz što bolje jer su i ovako kreditno vrlo sposobne), jak tok novca kao i velik revalorizacijski potencijal.

amortizacija kao dio od imovine

Napomena: Za JDRA sam prikazao samo turistički dio poslovanja, bez Jadranka trgovina.

3. Kako bismo bolje vidjeli da li je (samo) amortizacija trenutno agresivna ili se radi i o potcjenjenoj imovini, pogledajmo i sljedeći grafikon:

amortizacija kao udio od prihoda

4. A sljedeći grafikon je indikator dobrog generiranja prihoda s obzirom na imovinu kojom tvrtka rasplože ili velike amortiziranosti te imovine:

posl. prihodi kao udio od d. imovine

5. Mislim da je evidentno da je potcijenjenost imovine i utjecaj (agresivne) amortizacije vrlo raznolik unutar sektora.

6. Evo za ilustraciju što bismo mogli izvesti iz gornjega za KORF (za koji mi se čini da u gornjem zauzima istaknuto mjesto – disclaimer imate niže, a kao inače, ne ‘pišem dobro o KORF jer ga imam’, nego ga imam i pozitivno ističem jer na osnovu ovakvih stvari mislim dobro o njemu.

A. Još jedan ‘detalj’. Pogledajmo imovinu, amortizacije i investicije RIVP nekonsolidirano (to mi je sada jednostavnije, mislim da dobro pokazuje tezu).
– Sadašnji RIVP je nastao spajanjem RIVP, ZLTO, HRBC; za materijalnu imovinu i investicije do 2010. stoga trebamo gledati (zbrojiti), a od 2011. samo za RIVP
– Ukupna materijalna imovina sve njih tri je krajem 2008. bila 1,514 mlrd. kuna, a na koncu prvog polugodišta 2013. svega 1,282 mlrd. kn
– Istovremeno, investicije u dugotrajnu materijalnu imovinu (sve njih tri) je bila oko 530 mil. kn (za sve godine sam uzeo podatke iz izvješća, a kako je izvješće za 2011. komplicirano zbog spajanja, sam radi jednostavnosti pretpostavio 80 mil. kn, mislim vrlo konzervativno u skladu s ulaganjem od 96 u 2010., 81 2011. i 100 samo u H1 2013.).

Dakle, uz ulaganja u matarijalnu imovinu od preko 500 mil. kn je materijalna imovina pala s 1.500 na 1.280 mil. kn – rekao bih da ovo govori o vrlo agresivnoj amortizaciji i potcjenjenoj imovini.

B. Za svoje svrhe bih stoga vlro komotno pretpostavio da dugotrajna materijalna imovine u knjigama RIVP vrijedi barem dvostruko više. Kad bi bila dvostruko veća, tada bi njena stopa amortizacije umjesto otprilike 12% bila otprilike 6%, što bi značilo prosječno vrijeme amortizacije od 17 god., što mislim da je već realnije za ovakav tip imovine. To bi neke paremetre dovelo na razinu nekih drugih prikazanih tvrtki (tj. nije svaki P/B jednako ‘kvalitetan’).

No, kad bismo misaono napravili tu revalorizaciju, to povećanje imovine bi se reflektiralo i u povećanju kapitala, odnosno oko 76% (efektivni postotak vlaništva KORF u RIVP) pa bi BV porastao za toliko za RIVP, odnosno za oko 970 mil. na razini imatelja kapitala matice KORF. Kako je trenutno Mcap KORF-a oko 1,142 mlrd. kn, a P/B za (imatelje kapitala matice) za KORF oko 0,82, to bi značilo da je (zamišljeni) revalozirani P/B oko 0,48. Napominjem da je ovo ne uzevši u obzir HDBK.

6. Naravno, pitanje je mogu li uprave tih firmi staviti ‘BV’, odnosno materijalnu imovinu u upotrebu na način da one generiraju odgovorajuće pozitivne stope povrata, kako bi i taj biznis vrijedio barem BV. Osobno, mislim da je to vrlo izvjesno (npr. ovdje: ” … Edi Černjul iz porečke Riviere Adrije, koja posluje u sklopu grupacije Valamar, tvrdi da će u ovoj godini uspjeti ostvariti bolje rezultate nego prošle godine.”), a uz idući krug vlasništva još i daleko više.

Pogotovo za tvrtke koje sada intenzivno razvijaju ‘asset play’ nabavom dugotrajne imovine (izgradnjom hotela) vrlo povoljnim dugoročnim kreditima HBOR. Npr. ako dobijete kredit na 17 god. uz kamatu 1% (razvoj na otocima) umjesto recimo realne 5%, to znači da je samo na diferencijalu kamatne stope ‘zarađeno’ 1/4-1/2 investicije (ovisno o dinamici povrata). Čak i kad bi uprave bile nesposobne i ne mogle zaraditi na tim objektima pozitivu iz operacija.

Još jedan jednostavan aspekt gledanja za one koji i dalje tvrde ‘da se u turizam ne isplati ulagati (ni po kojim cijenama): vjerujemo li da novi hotel 4* kojim upravlja jaka i etablirana tvrtka može zaraditi dovoljno da se isplati investicija u njega bez zemljišta?

7. Ostaje nepoznanica kako je skoro cijeli institucionalni investicijski sektor ovako kolosalno promašio i promašuje i dalje turistički sektor (kao što rekoh, mislim da je evidentno da je čak i samo P/B bio dovoljan – oči su loše, ali je slon na 3m od tebe, pa je li možeš zaključiti da je slon?!). Naravno, govorim o relativnim terminima, ne alibi investiranju (tipa uložiš 2% u turizam, kako bi rekao da si ‘prepoznao potencijal sektora’, a istovremeno npr. na Ingr ili Dlkv ili Nexe ili Mgma izgubiš nekoliko puta toliko).

p.s. Tek kad sam ovo pisao postao sam svjestan nekih stvari oko SLRS, pazite, u 2012.:
– prihodi 196 mil. kn
– amortizacija 63 mil.
– izdaci za kupnju materijalne i nematerijalne imovine 46 mil. kn u 2012., ali 103 mil. kn u H1 2013.

Napomena: Autor ima dionice KORF, ARNT i SLRS i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. Svi podaci i analize dani su u dobroj vjeri, ali mogu biti netočni. Za svrhu investiranja napravite sami svoje analize ili se obratite kvalificiranom investicijskom savjetniku.

Kategorije:ARNT, KORF, PLAG, SLRS, Turizam

115 replies »

 1. Bliži se izjednačavanje cijene KORF i HT. Ako se ne desi prije, moglo bi se desiti nakon rezultata za treće tromjesječje. HT će pokazati koliko mu nedostaje roaming, a KORF kakva je bila sezona

 2. Osim fondova, tko je mogući strani zainteresirani kupac hrvatskih turističkih tvrtki, netko tko bi unaprijedio poslovanje i počeo razmišljati o dobiti za dioničare?

  • Mislim da je to prirodno ulaganje za nekretninske kompanije i fondove te velike turističke tvrtke, kao u slučaju ARNT (nekreninski fondovi Goldman Sachsa i Park Plaza).

 3. Mislim da su to sve nagađanja, željeli mi to priznati ili ne, još se nije pokazalo točnim ta tvrdnja da strani ulagači imaju hrabrosti ulagati na naše tržište. Dosadašnji pokazatelji su to potvrdili kao i strane analize koje nas smatraju, prema njihovim analizama i procjenama, previše rizičnom zemljom za ulaganje svoga kapitala. Dovoljno je pogledati samo pojedine analize i procjene uglednih stranih ekonomskih analitičara, kao i ekonomskih časopisa, koji navode kao glavne razloge ne investiranja u naše “potencijalo” tržište korupciju, nepotizam, sporu administraciju i kao glavnu zapreku nestručno vodstvo kompanija, prvenstveno se to odnosi na kompanije u kojima je država većinski vlasnik….

   • mislim da nije dobro kod Jadranke izdvajati trgovački dio od turističkog, jer ma što god radili na Lošinju je turizam. Ako prodajete sladoled na plaži, ribu na ribarnici meso u mesnici, ili jogurt u trgovačkom centru sve je to turizam jer na Lošinju jednostavno nemožete pobjeći od turizma.
    Npr. mala zračna luka na Lošinju je li to prometna ili turistička djelatnost?

 4. Nije mi namjera da dajem pesimistične prognoze, a niti nagađanja nego prije svega ukazati i na realniju sliku koju ponekad nismo u mogućnosti objektivno sagledati, da li zbog vlastite sljepoće ili neznanja to moramo sami procijeniti, a smatram da su čak obadvije premise zastupljene. Zar nam nije dovoljan podatak da nam gospodarstvo tone sve dublje i dublje i da glavni strani ulagači, koji su i imali namjeru ulagati na naše tržište, su nam već odavno pobjegli. Posljednjih godina je dovoljno pogledati statistiku da se najviše izgradilo i ulagalo u trgovačke cenatre, dok su nam kompanije koje su do sada imale neku mogućnost rasta zbog nedovoljne prilagodbe globanom tržišnom natjecanju skoro pa na koljenima onda postaje sve jasnije. Mislim da što se tiče turizma tu još imamo nekakve šanse zbog čistog mora, ali preskupom radnom snagom, nedovoljnom i nekvalitetnom uslugom sve više ćemo gubiti strane goste a i potencijalne investitore. To je činjenica od koje nebi trebali bježati, ma koliko mi bili optimistični.

  • I dalje se ne razumije što ste mislili da su ‘nagađanja’, o kojim se ‘nagađinjima’ radi, po Vašem sudu?

  • Ta “realnija slika” se moze gledati iz vise kuteva. Recimo nekoliko stvari
   -dobar dio razloga neulaganja stranaca u hrv trziste moze biti i jednostavno zbog trenutne fantasticne situacije na njihovim domacim trzistima. Kad njihovi indeksi vuku 30% godisnje normalno je da im je fokus tamo
   -investiranje u neku potpuno novu investiciju koja krece od 0 kod nas apsolutno nije na istoj razini kao investiranje u vec postojecu kompaniju koja pokazuje stabilnost i kvalitetan rast na trzistu
   -imam osjecaj da ljudi pod “ulaganje stranaca” ocekuju da strani fondovi samo dodu s vrecama punim novaca i bace ih nama pod noge i kazu: daj sta das. To ipak nece biti tako. Njihova ulaganja ce biti u one sektore koji pokazuju obecanja, a to je kod nas trenutno bez sumnje turizam. Pricate o nekvalitetnoj, skupoj usluzi itd ali to je tocno samo do odredene razine tj.nekvalitetna i skupa usluga gubi turiste i obicni apartmani bez sadrzaja gube turiste, ali kvalitetne kompanije, dobri hoteli, atraktivne lokacije idu samo naprijed. U danasnje doba turist na internetu pogleda ponudu i odabere gdje zeli ici. Apsolutno je normalno da kad vidi niz losih apartmana bez sadrzaja da kaze da ne zeli tamo ic i da se u tom sektoru biljezi pad, ali zasto bi pad bio zabiljezen na ovakvim lokacijama?:


   Kvalitetne firme koje su trenutno podcijenjene ce kad tad doc na svoje i nije nerealno ocekivati da ce upravo neko ulaganje stranih fondova sluziti kao katalizator da vrijednost tih kompanija ode 20-50% gore.

 5. Kontreno mislim na vašu tvrdnju o turističkim investicijama i Goldaman Sachs kao dobronamjerni investitor u hrvatski turizam tj. turističke nekretnine. Dovoljno je samo pogledati što donisi Reuters o njima i kakve im se optužbe spočitavaju. Dok nam Moody’s snizuje rast i diže ionako pesimistično rasploženje za naš gospodarski oporavak, pitanje je samo trenutka kada će doći sumnjivi investitori poput Burlakova i Goldman Sachs-a, čije “dobre” invsticijske namjere trek trebamo upoznati, a tek onda optimistično ili prenaivno se veseliti. Turistički pokazatelji su tu da nam otvore oči koliko i kakvo nam je stvarno stanje u turizmu, a s kojim se volimo hvaliti kao potencijalom gospodarskog oporavka. Iz godine u godinu podaci govore da nam je turistički sustav neučinkovit, trom i s jako lošim upravljačkim strukturama, a o omjeru kvalitete i usluge naspram cijena koje nudimo nije potrebno previše trošiti riječi. Dovoljno je usporediti Grčku i druge zemlje koje se zajedno sa Hrvatskom ističu kao turističke destinacije i njihov turizam u sporediti s našim pa da se pokaže sve ovo što navodim točnim…Netko je dobro ovdje naveo kao komentar uvoz jeftinije radne snage, možda nam je to jedini preostali spas za opstanka našeg trurizama, a od potencijalnog rasta smo još dosta daleko, da sam u pravu vrijeme će pokazati…

  • Koliko vidim Vi i dalje nemate neku tezu, spominjete neku moju ‘tvrdnju’, koja je to moja tvrdnja?

   Ili možda želite reći da je Vaš stav da Vi ne biste uložili u ARNT ni po kojoj cijeni jer u njega ulaže dobronamjerni GS? Ili po koliko biste Vi htjeli uložiti u ARNT? Po jendu kunu, 100 kn, 1 lp ili koliko? Sigurno postoji jedna cijena? Ili je bolje ulagati u ljubimce našim fond managerčića (MGMA, DLKV, INGR… ) jer ondje ne ulaže dobronamjerni GS?

   (Inače ovo kako kažete ‘kako navodi Reuters’ … molim nemojte se ljutiti, ali možda bi bilo dobro da se informirate o tome kako se vrti svijet, tko je GS, tko je Mercedes, tko su građevinari koji grade zgrade u Kini i Dubaiju itd. … a tko je naša ekipa).

   Ukupno zaista ne razumijem što točno želite reći, koja je Vaša teza, a koja je to ‘tvrdnja’ u gornjem koja ne stoji?

  • Hrvoslave, koliko dugo se vi bavite turizmom?
   Nije mi jasno s koje pozicije o turizmu govorite? Turizam kao spasitelj nacije? To je smiješno, samo gubitaši čekaju spasitelje.
   Turizam je izvozni proizvod, turist iz inozemstva bira hoče li u Grčku, Hrvatsku, Španjolsku… Nema foliranja u turizmu. Nema rođe. Ono što vrijedi kod nas vrijedi u svjetskoj konkurenciji. Na tržištu je. Od cijene nočenja, obroka, trgovina.. Sve informacije se nađu na internetu.
   Te negativnosti koje vi gledate kao tragediju, ja gledam kao mogučnost za napredak… od konkurencije radne snage do produženje sezone.

   Evo jedan dobar primjer npr, SLRS se sjetio napraviti ovo i proširiti ponudu:
   http://www.solaris.hr/vodeni-park/
   Vidite, netko i vrijedi u hr.

 6. šteta da u HR nema više investicija tipa aquapark, zabavni parkovi tipa Gardaland, Disneyland, kako to da nema zainteresiranih investitora u takve projekte??

  • Iz razloga što Gardalandu gravitira cca 10 mil. ljudi, i radi gotovo cjelu godinu (koliko se sjećam zatvoren je samo januar i februar), za Disneyland ne znam ali gravitira mu cca 20-30 mil. ljudi, tu mislim na one koji dođu barem jednom godišnje, plus turisti, a koliko bi ljudi gravitiralo jednom aquaparku negdje u HR ? Evo, sad čitam da će se u Istri kod Poreča raditi aquapark, cijela Istra nema 200 tis. stanovnika, pa za koga mislite da će to raditi van sezone ?

   • Da, to je čudno za ove krajeve, ali moram primjetiti da ako igdje to ima smisla u našim krajevima onda je to Istra. Nije to samo 200 tisuća ljudi, tu “gravitira” i dobar dio Slovenije, možda čak i ovo malo Italije u blizini granice, pa i dio primorja kod nas, dakle trokut Rijeka-Ljubljana-Trst a nije baš predaleko niti Zagreb. Ne znam za te aqua stvari, ali to je važna stvar za naš stanardni dio ponude, za naše hotele. U Istri će nam sad kako smo u EU, pa još lakše se putuje, stvara se dojam neke jače povezanosti i manjih udaljenosti, to sve biti kao “domaći” turisti, oni koji su tu tokom cijele godine, za razno-razne praznike i druge prigode/odmore. Kamo će drugdje Slovenci, sjeverni Talijani pa i Zagrepčani, Riječani i poneki Austrijanci nego u Istru o Božiću/Novoj, Uskrsu, ne-skijaškim zimskim praznicima, nekom ne-ljetnom godišnjem, kongresu, team-buildingu, raznim manifestacijama, nekakvom slavlju, vjenčanju, za neki lijepi izlet preko vikenda i slobodnih dana i tome slično.

    Dalmacija je već daleko svima, tam po sjeveru Italije, po Sloveniji ili Austriji… ili je dalje, ili nije možda tako zanimljivo pogotovo onima koji tamo žive, pa bi se bar malo maknuli negdje ali nemaju vremena za baš daleko… Istra stvarno ima fantastičnu lokaciju i koja se ulaskom u EU još pojačava, kao da nam se upeterostručilo “domaće tržište” a koje je važan faktor u ublažavanju sezonalnosti.

  • Evo jucer sam bio u Solarisu u novom aquaparku i mogu rec da sam ugodno iznenaden. Za roditelje s malom djecom to je fantasticna ponuda i sadrzaj je odlican. Osoblje takoder korektno ! A vidim i cijena dionice zadnjih dana!

   • Neki od vodećih ljudi u hrvatskom turizmu su mi rekli da je ‘Solaris napravio najbolje’ jer je uspio dobiti koncesiju na plažu, to nosi i dugoročno može nositi ponudu. Kako to izgleda, pogledajte npr. ovdje: https://trzistakapitala.files.wordpress.com/2013/08/solaris.jpg

    ili također možete vidjeti ovdje na njihovom sajtu: http://www.solaris.hr/smjestaj/hoteli/ i ovdje http://www.solaris.hr/resort/ .

    Na nesreću, free float je prilično mali, a kako nema (niti može biti) ozbiljnih prodavača, te kako su fundamenti izrazito atraktivni (P/B=0,46, EBITDA marža 32,80%, a mislim da će biti znatno veća kad se uključe od rezultata Q3 i nove investicije), to se dionica može lako ‘iskornerirati’. A kako se ‘meta’ počela gibati, upravo zato jer se može lako iskornerirati, očekujem (nažalost) brzu reakciju grupice sitnih do srednjih špekulanata (od onih koji se osjećaju sigurno u gomilici) jer nakon, čini mi se, potrošenih ‘đemdo’ priča tipa INGR, MGMA, DIOK … i vrlo malo fundamentalno jakih priča koje imaju mali free float (zato su povoljne za korneriranje), kao što je ATLN (koja mislim da je u tom pogledu ‘potrošena’ priča) nema puno prilika za takav ho-ruk način invetiranja. Zato očekujem porast cijene do 800-900 kn u vrlo kratkom razdoblju (jasno, ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju niti naznaka ‘ciljane cijene’ nego samo moje očekivanje).

    • Solaris je prije nešto više od mjesec dana kupio 26% apartmana Vranjica Belvedere koje je trenutno u PSN (vidi SKDD ticker VBLV-R-A). O čemu se radi pogledati na http://www.vranjica-belvedere.hr/hr/. Po onome što piše na http://www.vranjica-belvedere.hr/hr/info/oglasi-natjecaji do 15.8. zainteresirane strane moraju predati svoje ponude. Ovom kupnjom SLRS je došao u najbolji polozaj osvajanje ovog mogućeg budućeg dragulja, iako igra nije gotova. Mozemo zamisliti da se tamo sve sruši i napravi nešto ala svjetska klasa hotela 4-5 zvjezdica.

     Ono što daje vrijednost ovome je ovaj podatak:
     Kamp i apartmani «Vranjica Belvedere» smješteni su u Seget Vranjici- turističko mjesto Srednje Dalmacije udaljeno 5 km od Trogira u smjeru sjevera, 8 km od zračne luke Split, 30 km od Splita, gdje se nalaze željeznička stanica i trajektna luka.

     Radi se o svojevrsnom hrvatskom bermudskom trokutu jer su u blizini još dvije “mlade” u PSN, malo ocvale i zapuštene, u starim haljinama, ali ih obilaze prosci kao pčele med. Jer one imaju srebrninu na tavanu ali samo najbolji prosac će uspjeti. Morati će dati i dušu i srce da ih osvoji.

 7. Ako nađete vremena rado bi pročitali analizu događanja s turističkim portfeljom Lukšić grupacije, koja (zasad?) nije u Vašem investicijskom fokusu.
  Mislim na proces preuzimanja i pripajanja, osobito ovo posljednje pripajanje Hotela Croatia Cavtat i Hotela kompas novoj megatvrtki Jadranski luksuzni hoteli, za koje se nadam da bi na kraju priče mogli ići u burzovnu kotaciju.Recimo, u ugovoru o pripajanju, navedena je vrijednost HCRC od 247 kuna, na burzi se još može kupiti po 130. Zamjenjuju se dionice za dionice JLH. Plava laguna stječe veliki udio u JLH.

  • Mislim da je ovo irelevantna tema jer ni uz najbolju volju ne vidim zašto bi oni to izlistavali, a pogovoto zašto bi (još nevjerojatnije) izlistavatli uz diskont.

 8. “”Išli bismo na državnu cestu, Podravsku magistralu, s novim punktom i blokadom. dakle, dižemo nove punktove, blokiramo nove prometnice kako bi što prije došlo do razgovora s premijerom”. Tvrdi da blokada prometnica, pa i onih prema graničnim prijelazima, neće previše naštetiti Hrvatskoj tijekom ovog turističkog vikenda. “Uvijek mogu ići alternativnim pravcima”, kaže Pipić i objašnjava da je blokada jedino sredstvo koje imaju da privuku pozornost medija i Vlade. “Ako je razuman, Milanović će nas primiti jer ne mislimo popustiti”, nastavlja Pipić..

  “Kad je bio prije nekoliko mjeseci u Slavoniji rekao je da neće Slavoniju zaboraviti makar mu se osušila ruka. Eto sada ima priliku. Nikad u većim problemima nismo bili, nikad manje poticaja nismo dobili”, uvjerava Pipić.”
  Ja sam malo bipolaran pa na ovo sada gledam kao na nesto smijesno…
  da netko ima pravo blokirati promet je tragikomicno, na stranu to sto su poticaji cista pljacka produktivnog sektora… 🙂

  Ali neka samo part… ovaj policija hapsi zvizdace( opet meni je smijesno da dok fasisti iz US naganjaju “zvizdaca” u Hr naganjaju doslovno zvizdaca. 🙂

  Sada nitko ne moze reci da sam pesimist, jer ja sam optimist:u smislu da
  samo cekam kakve ce jos idiotarije izaci iz comedy factory imena Hrvatska, zamislite koje ce to price biti npr u mozebitnom s:) lucaju da bude debt crisis u Hr… koje ce to biti “analize” u novinama, u komentarima na clanke… izjave politicara, sindikalista… spominjanje neoliberalnog kapitalizma (tm by F”F”ZG) …
  *popcorn time*

  • Ma kakve gluposti, pa nitko ne smije blokirati državu. Ako je traktor pretežak za pauka da ga makne, onda se može naći neki drugi način da ih se makne s ceste, odgura u polje sa strane ili što već. To je teški zločin protiv države i opće sigurnosti (zamisli hitnoj kada se kaže da mora zaobilaznim pravcem do bolesnika itd.) Za branjenje Hrvatske od bilo kakvih nasilnih blokada, balvana i sl. zadužena je HV, pa neka smisle kako će, ne zanima me, njihov problem, sigurno imaju nekakvu mehanizaciju koja može u stranu porazbacati traktore sa ceste ako se odbiju mirno povući.

 9. Prevrtio sam malo starije postove o turističkim tvrtkama i kada se pogledaju današnje cijene korfa, arnt i solarisa i cijene u to vrijeme kada ste ih navodili kao najjeftinije zaista je nevjerojatno da je tako malo ljudi to prepoznalo. Tu se radi o x3 ili x4 u roku cca 2 godine.
  I sada nakon takvog rasta te dionice imaju potencijala za dodatni rast jer sve navodi da je to jedini zdrav sektor u Hrvatskoj. Ima li nade da naši mirovinci ulože koju kunu u te tvrtke ili baš sve treba utrpati državi i posrnulim tvrtkama kada nestane novca za vraćanje kredita bankama?

  • Tako je.
   Evo jednog posta ovdje od prije dvije godine: https://trzistakapitala.wordpress.com/2011/11/02/turisticke-tvrtke/#comments

   Jedina ‘anomalija’ je tako veliki rast MAIS, ali to je bilo zbog krajnje galantne javne ponude većinskog.

   Kao što vidimo, ARNT je od tada preko ‘puta 3’, KORF preko ‘puta dva’ itd.
   Naravno, ISTT je značajno pao. Ali naši mirovinci su tada nalupavali upravo ISTT, nevjerojatno?

   Još je bolje u što tada JESU ulagali, pogledajmo cijene u tom trenutku nekih fondovskih miljenica:
   – HT 247
   – LKPC 751
   – DLKV 153
   – INGR 8,30.

   Korak dalje, moram priznati da sam nekim fond ‘managerima’ objašnjavao stvari, a oni meni da je KORF ‘neinvestabilan'(?!). Gledajte sad diletantizam (ili loše namjere): kažem im da kupe jednu dionicu i odu na skupštinu, pitaju pitanja i možda onda zaključe da je ipak malkice investabilan. Naravno da nisu. Uočite najtežu razinu diletantizma, da je ‘neinvestabilan’ neovisno o cijeni (meni je InGR investabilna, doduše po 1 lp).

   Zaista nevjerojatno.

   Pri ovome svemu je zaista zanimljivo kako u uskoro po tome u njega počeli ulagati najuglednije ime u hrvatskoj financijskoj industriji (Allianz) i državni Kapitalni fond. A nekim diletantima je to bilo ‘neinvestabilno’. Ipak, sudeći po mojoj popularnosti u toj branši, rekao bih da su osim diletantizma tu bili i neki drugi razlozi. Izgleda da su me baš uspjeli ‘kazniti’ 🙂 🙂 🙂

   • #izbrisano# … A izgleda da ste banirsli i izraz za dugu tvrtku iz koncerna koju ne mozete smisliti … #izbrisano# ….

    • Naravno da nije ‘baniran’ ticker, nego doprinosi nekog tipa koji vjerojatno nije luđak, ali se tako ponaša, mislim neki ‘dizelaš’, ‘delux’ ili tako nekako … a propos molim cijenjene čitaoce da mi na private koji je to lik, čisto onako zbor antropoloških proučavanja.

   • Što je najbolje, kao što vidite iz gornjega, uopće ne mislim da je za ‘turiste’ jako bitan sadašnji rezultat. Da je on i dosta gori, opet postoji velika vrijednost u tim tvrtkama. Mnoštvo lošijih investitora misli da je cijena do sada bila efikasno određena, pa da cijena treba porasti zbog još jedne dobre sezone. Međutim, meni je očito da cijena ni do sada nije bila efikasno određena, pa da bi jak rast cijena tih dionica bio opravdan i da je sezone lošija. A kao što vidimo, bolja je. To će privući novi krug investitora u turističke dionice, pa i ‘slijepcima’ otvoriti oči, naročito nakon rezultata za Q3,

   • Nevjerovatna teza ali mislim 100% istinita. Radi anomiziteta prema jednoj osobi naša 4 mirovinska menađerska asa propustila ulagati u dionice hrvatskih turističkih kompanija po kikiriki valuacijama i tako zahebali stotine tisuće hrvatskih umirovljenika kojima ionako nije ništa jasno. A na ISTT jedan je uspio napraviti preko 100 mil kn realiziranog gubitka svojim članovima na ponos i diku.
    Kazu po novinama kako su oni prerasli Hrvatsku i regiju, nema tu investabilnih prilika osim u građevini i specijalkama.
    Sada glume branitelje INE, motati će se oko autocesta, ne binu oni bonusi su im sigurni, napraviti će se fešta.

    • Puno bi se više tu dalo reći, ali znate da o toj temi ne želim pisati ni približno koliko znam 🙂

    • Mislim da je s INOM veliki problem jer sadašnja cijena možda ne odgovara nikome osim mirovincima, kojima bi korekcija na npr. 2000 kn prokazala ogromnu rupetinu u portfelju i aktualiziralo pozive za njihovo ukidanje. Na ovim razinama cijena imamo P/E oko 42, P/B skoro 3 i EV/EBITDA 11,65.

     Kako je i sama INA izjavila, prihodi i pogotovo dobit su znatno manji zbog Sirije. A to je velika nepoznanica (čak i da ne uzimamo u obzir nisku cijenu nafte). Stoga mi ovo izgleda kao valuacijska ‘kocka’, a cijena dionice ponekad inspirira na misao da je upravljana jer neovisno o vijestima iz Sirije ona ostaje praktički ista (a čini se da je Sirija glavna varijabla).

     Znači ako je cijena pretjerana, onda se ne može dogoditi nikakva transakcija koja bi povukla za sobom javnu ponudu, a to ne odgovara ni MOL-u ni Vladi ako bi preogovarali o vlasništvu. Odnosno, možda ova situacija odgovara onom partneru koji efektivno vlada kompanijom, ako takvog ima, a u takve špekulacije ne bih ulazio.

     No smatram za mirovince je ovo vrlo, vrlo rizična pozicija, a uz HT im je to lavovski dio portfelja. Podsjećam da u turiste (ako izuzmemo HUP) imaju uloženo svega oko 0,1% portfelja. Kako im se to moglo dogoditi?!

    • Bilo je ovdje zgodno spomenuto kako banke s državom kao vlasnikom služe u Hrvatskoj političarima kao bankomati.
     Pa kako im samo onda služe obavezni mirovinski fondovi?
     Obveznice, INA, autoceste …
     Nama šanse da ikome za išta fali dlaka s glave a kamoli da ih se ukine.
     Nemamo mi političara kojeg bi u Hrvatskoj zanimalo ništa dugoročnije od idućih izbora.

    • što znači ”neinvestabilan”?
     u kojem smislu s koristi taj izraz, ako dionica kotira na burzi onda je investabilna, kada bi bila neinvestabilna?

    • Eto to su pametnjakovići koristili kao izgovor da ne investiraju, kao recimo ‘nema dovoljno likvivdnosti’, ‘nije dovoljno transparentno’ (INGR i DLKV imaju, obvzenicu NEXE da ne spominjem, ful likvidna i ful transparentna) itd.

 10. Ne mogu shvatiti da su silne milione ulupali u dlkv,ingr itd.a nisu se pozabavili analizom korfa,meni je Nenad “otvorio oči”i na tome sam neizmjerno zahvalan.Nenade…nakon sljedeće skupštine korfa idemo da te počastim jack danielsom i škampima,nakon ulaska po 80kn u korf to sebi mogu dozvoliti a bit će mi čast upoznati te.

 11. Što se tiče Korfa dosta često spominjete dolazak novog vlasnika kao prirodnog što bi u slučaju da je, kako vjerujemo, bilo dobro za male dioničare zbog utvrđivanja realne vrijednosti tvrtke, te zbog kvalitetnijeg upravljanja tvrtkom. Očita je želja da vlasnik želi prikazati Korf u dobrom svjetlu, za razliku od ranije prilično su transparentni i ne suzdržavaju se pohvaliti rezultatima i planovima, pa je moguće da pomalo spremaju mladu za udaju. Pošto je sve navedeno o transparentnosti čista suprotnost kod Vlho, što mislite kako bi navodna prodaja mogla biti provedena?
  Kada ste spomenuli otoke i kredite po 1% kamate, imate li kakvih spoznaja što po tom pitanju rade u lplh? Bi li njima dobro došao kakav “strateški partner” da ih malo ustroji? Imaju poziciju, zemlju, jeftin kapital,
  u kombinaciji s nekim tko zna to bi bila dobra kombinacija.

 12. Sad sam malo ipak u dilemi u što uložiti svoj novac..Prije nekog vremena sam bio u dilemi da li kupiti korf, ptkm ili traktor..Da traktor..Naime ukazala mi se prilika da povoljno kupim traktor u BIH, a koji je pored toga bio na hrvatskim tablicama ( nema carine i nisam švercer).I ja ga kupio, prodao i odlično prošao iako bi bolje ( neznatno) prošao da sam kupio korf koji je tada bio 97kn.Da nisam tada kupio traktor sigurno bi kupio korf.Ovaj moj primjer Vama ulagačima možda je smješan, al to je bila dobra prilika i ja sam je iskoristio. Sad je taj korf 165kn i sad se malo dvoumim..iskreno nije moje znanje na razini kao nekih forumaša ovdje i zato me malo strah jer je od tada dosta narastao,al opet ne želim ni da pored mene prođe taj slon od 3 metra a da ga ja ne vidim.Ne sjećam se od kad pratim ovaj blog kad ste nešto pogriješili oko barcalone, a pogotovo oko mesija tako da me to umiruje i tako da ću u ponedjeljak vjerovatno umjesto štednje odabrati korf.Ne treba čovjek uvijek sve sam znati, ponekad je dovoljno da prepozna čovjeka koji zna..

  • Imate osebujan pristup investiranju 🙂
   Svakako ubrojati i dodante ‘ILI’. Npr. da li ću se tuširati malo dulje toplom vodom ILI uložiti više u dionice ‘te-i-te’.

   U svakom slučaju predlažem ne bazirati se na povijesne cijene ili povijesni trošak. Često je dobro prodati dionice makar im je cijena pala ili dokupiti i ako im je cijena porasla. Recimo, KORF je cijena bila JAKO porasla s 23 na 100 kn, a INGR JAKO pala na 20 kn. Što je bilo bolje, kupiti KORF ili INGR?

 13. Upravo tako Gule…ja sam počeo čitati Nenadov blog kad je korf bio oko 60 kn i shvatio sam na vrijeme da postovi i opširne analize naročito Barcelone jesu upravo ono za što sam bio spreman platit invest. stručnjaku da na temelju fundamentalne analize odabere 4-5 dionica za moj portfelj.Nisam mogao vjerovati da sam sve relevantne podatke pronašao upravo ovdje i naučio još puno stvari a nisam potrošio ništa već sam marljivo pratio blog i skupljao informacije.Pročitaj još jednom pažljivo ovaj zadnji Nenadov post(Još o turist.tvrtkama) i uvidjet ćeš da slon još uvijek dolazi prema tebi i da imaš vremena da ga primjetiš.ps.možda ti izgleda skup s obzirom da je cijena bila cc.60 a sada je 163.. a kako tumačiti i daljnju atraktivnost po pokazateljima?!

 14. “Ako želite uspjeti, morate biti uporni. Do te mjere da drugi misle da ste ludi.”
  Prije 13 godina je job site u zemlji sa penetracijom interneta od 10-ak posto bio ludost u očima mnogih, ali 2007. su svi progledali. KORF se tržio po 23 kune u ožujku 2009. godine, a sada se trži po 7x većoj cijeni (ali neki još nisu progledali). Čovjek treba vjerovati svojim očima kad vidi slona na 3 metra makar svi tvrdili da je to zmija i da je opasna po život (novčanik).
  http://www.jutarnji.hr/jeff-bezos–ako-zelite-uspjeti–morate-biti-uporni–do-te-mjere-da-drugi-misle-da-ste-ludi/1118655/

 15. Zanimalo bi me Vaše mišljenje i o dosta nelikvidnim turističkim dionicama koje fundamentalno izgledaju solidno. Ne znam koliko ste ih proučavali. Recimo HTCP, HBRL, SNHO, ILRA

 16. Uprava Valamar Adria Holdinga možda samo jednu jedinu stvar nije odradila izvrsno, sve ostalo je za peticu a pogotovo taj silni napredak u korporativnom upravljanju kroz ove dvije godine, to je postala i vrlo dobra a ne samo jeftina firma. Mislim da jedino što su propustili napraviti kroz svo ovo vrijeme i višestruko nižih cijena dionice nego danas je jedan agresivni otkup i poništavanje dionica.

  Ali to nije ništa specifično za KORF, sve firme se danas pa i na zapadu nekako ustručavaju otkupa dionica, jer puno je povijesnih promašaja na tom polju, uvijek se kupovalo preskupo, pa je to postalo nepopularna tema.

  Čak se i jedan Apple boji ovih stvari. Imaju oni sad neki buyback, zadužili se u tu svrhu, sve po ps-u, ali stidljivo, trebalo bi to agresivnije. Danas im to i legendarni Icahn nakon što je zauzeo poziciju otvoreno predlaže. Jer sad od jeseni (10. rujna možda već) kada izađe nova (vjeorjatno stanardno “međuverzija” sa oznakom S iako mozda sa nekim i vidljivim dizajn razlikama) inačica iPhone-a sa sasvim novim fantastičnim iOS 7 koji igru ponovno vraća u 2008., pa ako stvarno izađe i jeftinija inačica za Kinu (i možda globalno tržište jer i iPhone mora jednom odraditi neku segmentaciju kao i ostali im proizvodi) sad kada je vjerojatno konačno sklopljen ugovor sa najvećim operaterom na svijetu (pretplatnika duplo više nego USA stanovnika!), pa novi iPad (veliki, možda i veći, pa mali…), pa nove kategorije koje će tek stvoriti svoja tržišta… to će valjda biti skok u prihodima i dobiti veći nego ikada, a cijena na P/E = 12, kakvo je to efikasno tržište?! Ništa puno bolje nego kod nas sa KORF, a Icahn možda i tamo mora jednakim aktivizmom kao Bakić ovdje. Sve je to isto, tržišta kapitala, dionice, Amerika, Hrvatska, nevjerojatno kako svuda ista drama samo drugi glumci. Svuda i na najnevjerojatnijim mjestima se može naći jeftine dionice (eto Icahn ni manje ni više nego u najvećoj kompaniji najrazvijenijeg tržišta na svijetu to našao) i svaku upravu ponekad u nečemu malo treba pogurati/posavjetovati, o korporativnom upravljanju ili share buyback-u 😀

 17. Svaka čast turizmu i uslugama koji su RH na puno većoj razini od same države, no šta je sa industrijom i poljoprivredom!? Pogotovo industrijskom proizvodnjom. Bez proizvodnje i novostvorenih vrijednosti tonemo i gubimo utrku ne samo sa Europom i regijom. Roglić smatra da je i kod nas Grčki scenarij na vidiku a kad vidimo da BDP stalno pada nije ni to za isključiti samo ne u takvoj mjeri.
  Bilo bi korisno da napišete i post o proizvodnji o kojoj bi svi više trebali pričati.Evo što Srbi radi dok naši obečanovići samo pričaju..

  http://www.seebiz.eu/hyundai-u-srbiji-gradi-pogon-za-preradu-otpada-vredan-400-mil-dolara/ar-70626/

  http://www.seebiz.eu/hyundai-razmatra-otvaranje-pogona-u-srbiji/ar-70555/

 18. Dobro, ne svodi li se na kraju na isto? Naime, ako smatrate da je imovina RIVP-a i drugih podcijenjena zbog ubrzane amortizacije vi je možete povećat za koliko smatrate da je ispravno. Međutim, tim činom pada ROE. A niži ROE zahtjeva i niži P/B, zar ne? Odnosno obrnuto, uz ovako podcijenjenu imovinu RIVP ima viši ROE što zahtjeva i viši P/B.

  Na koncu, ta ubrzana amortizacija će se kad-tad vidjet u računu dobiti i gubitka kroz povećanu dobit.

   • Također, upravo sam izračunao da im prihodi od prodaje zadnje tri godine rastu 9,1% u prosjeku. Za ilustraciju, PLAG je u tom razdoblju rastao 4,3%. MAIS mi je ovdje teško usporediti jer je imao barem jedan veliki novi hotel (LONE), RIVP mi je prenaporno računati zbog spajanja.

 19. volio bih da u sljedeće analize turista ubacite i još neprivatizirane hotele Maestral u Dubrovniku. Čine mi se kao zanimljiva meta s obzirom na lokaciju i sve više pretendenata željnih ulagati u turizam u Dubrovniku. 5 hotela, kapitalizacija niti 10m €. http://www.dubrovnikhotels.travel/

  • Iskreno, ne vidim relevantnost te dionice, a također ne vidim zašto bi se neprivatizirana i zaduženija firma plaćala po skupljoj valuaciji nego neke odlične privatizirane, koje su u jakoj razvojnoj priči. Probajte usporediti ARNT i HMST. No, mislim da je u svakom slučaju zgodna za ‘napucavanje’ jednom tipu igrača …

   • Nije ih bilo u tablici pa rekoh volio bi ih vidjeti ubuduće a glede brojki i usporedbe bez neke dublje analize, brojke su tu negdje, 1.5 s, 0,6 booka. Istina malo su HMST zaduženiji ali bitno da su u pozitivi i da ne jedu sami sebe kao recimo HTPK. Vidim dosta veliki prostor za poboljšanja s obzirom da imaju hotele 2 i 3 zvjezdice i relativno male prosječne prihode po noćenju (235kn). Indikativno najbolje popunjen hotel Uvala sa 4* a najslabije Adriatic sa 2* a i prihodi po zaposlenom su manji nego kod ARNT što je opet pokazatelj da ima prostora za poboljšanja. Najvažni argument je lokacija i veliki interes koji zadnje vrijeme čitamo za investiranje u dubrovački turizam (Kupari), najavljena brza privatizacija, država većinski vlasnik (77%), tržišna vrijednost trenutno sitnih 10m€, 5 hotela i puno prostora za poboljšanja.

    izvor: mojedionice.com
    2013* 2013*
    IND ARNT HMST
    p/s 1,45 1,49
    p/b 0,65 0,62
    p/e -34,23 29,92
    dug/kapital 0,7 0,83
    ROE% -1,91 2,07
    EBIT% 3,65 10,91
    EBITDA% 19,16 19,48
    zaposlenika 769 199
    s/zaposlenom 368010,4031 243618,0905

 20. Poštovani gospodine Bakić,

  Priključujem se nekim svojim kolegama i želim Vam se zahvaliti na svemu dobrom i korisnom što se može pročitati na Eclectici. I ja sam jedan od zadovoljnih vlasnika dionica KORF-a. Veliki uteg na tome je bilo Vaše konstruktivno pisanje i upućivanje na situaciju.
  Ne mogu se pohvaliti na nekom velikom “plusu” ali zadovoljan sam. JNC mi je 152,80 ali ubjeđen sam da će mi se u konačnici isplatiti. TOP 10 se malo po malo ali sigurno povećava što mene veseli (iako ste Vi napisali jednom prigodom da to više za KORF i nije toliko važno). Dugoročni sam i konzervativan ulagač, nikako ne trejder i špekulant…
  Iako je trenutno KORF u jednoj laganoj fazi korekcije, ubjeđen sam da će ovo biti jedna prekrasna ulagačka priča. Nekako sam se uspio nagovoriti da vjerujem da će se konačno početi oporavljati kompletna ulagačka klima na ZSE. Nemam ništa protiv ni jakog HT-a iako su svi mislili da je “bačen niz liticu”. Osobno mi se sviđa ovo što MM radi na HT-u ali to je samo moje skromno mišljenje i ne moram biti u pravu…
  Ako imate kakvo mišljenje o mom postu – uvijek mi je drago pročitati svaku Vašu riječ.

  S poštovanjem,
  Tihomir Vida

 21. Poštovani,

  Zaista Vam se od srca zahvaljujem na odgovoru.
  Vidim da je Erste skrbnički u proteklom tjednu ojačao svoju poziciju za 4 270
  kom. Samo neka tako nastavi… A Vi ste napisali da kad bi morali imati samo
  jednu dionicu u portfelju – bio bi to KORF…
  Što ulagač bolje može uopće poželjeti !
  Još jednom, hvala Vam.
  Srdačan pozdrav !

 22. E ovo izgleda kao nešto lijepo, i čak bi takve stvari mogle se svesti pod turizam odnosno možda bi neke naše hotelske firme u svoj portfelj mogle uvrstiti i ovakve stvari koje su efektivno “kao hotel, ali popunjen 365 dana u godini”. Imamo zgodnu klimu za starije ljude, a sve ostalo što nemamo se može napraviti s vremenom. I mi sami imamo staro stanovništvo, pa ako se mladi Hrvati potrude i svojim roditeljima priuštiti ovakve domove, biti će tu potražnje sa svih strana, samo treba kvalitetno razviti ponudu.
  http://www.jutarnji.hr/juroslav-buljubasic—otvaram-dom-za-najbogatije-europske-umirovljenike–/1123446/

 23. Poštovani gospodine Bakić,

  Pozdravljam i Vas i sve cijenjene čitatelje Eclectice.
  Ako dozvolite izneo bih svoje mišljenje vezano za trenutnu cijenu dionice KORF-a (159,31)…
  Dakle, zadovoljan sam. Sad sam i ja već nekoliko godina prisutan na tržištu kapitala, tako da (htio – nehtio) morao sam naučiti postati realan.
  Naime, gospodarska situacija i Hrvatskoj, zatim okolnosti koje vjerovatno ipak imaju bar mali utjecaj na događaje na burzi (lex Perković, Sirija) su – tragične…
  Ipak, protekli tjedan sve je prštilo od dobrih vijesti za cjelokupni hrvatski turizam (prema mom skromnom mišljenju – jedina grana gdje uistinu i bezuvjetno postoji perspektiva).
  Sve u svemu, rasprodaje i “kičenja” bida je bilo, ali ništa strašno i nije zabrinjavajuće. Osim toga, čini mi se da je sve manje “paketa 111” što je također ohrabrujuće. Dani polako idu i sve je bliži Q 3…
  Eto, to je moje trenutno razmišljanje. Ako imate kakav osvrt, pogotovo ako mislite da u nećem navedenom nisam u pravu, molim Vas da me ispravite !

  S poštovanjem !

 24. Poštovani,

  To bi bio nekakav narodni sleng… kićenje bida, prosipavanje po bidu,
  bacanje po bidu itd.
  Kad se kupuje s aska, onda se – skida s aska, grabi s aska i sl

  Npr. (samo primjer, nikako ne situacija s dionicom KORF-a) “taj i taj je poskidao nekoliko naloga s prodaje, sačekao naivce koji su se nagužvali na kupnji i onda se istresao svom silinom po bidu”…

  Ili “okitio” bid…

  Ponavljam, to je, dakako, samo primjer.

  Ugodan Vam ostatak večeri i hvala na pitanju…

  • Eto vidite. To Vam nije narodni sleng, nego izraz malih špekulantića koji tvrde da stalno dobijaju, a uglavnom gube. Mene su puno puta ‘kitili’ npr. na KORF, na cijenama od 55, pa 65, puni su vam forumi toga. To Vam koristi ekipa koja misli da je ‘uspjeg’ neki dnevni trejding, bez obzira na fundamente dionica, i uglavnom ga koristi ekipa koja je jako puno ‘zaradila’ na Ingri, Diokiju, Dalekovodu, a da o Magmi ne govorim 🙂

 25. HT se bliži KORF-u. Nažalost HT pada, i pada,… Žao mi je što veliki broj malih dioničara nije na vrijeme izašao iz HT-a, a još mi je više žao što nitko ne “hvali” ROMF ulaganje u HT.

 26. Poštovani g. Bakić, a i ostali sudionici bloga,

  od nedavno sam vlasnik dionica KORF i trenutno sam u dilemi da li ići u dodatni dokup ili malo pričekati razvoj situacije (3q izvještaj) naravno ovdje ne očekujem odgovor vezano za moju dilemu međutim zanima me ako itko zna / ima informaciju o pozajmici KORF prema VLHO u iznosu 142 mln kn (ukoliko je o istome već ranije diskutirano unaprijed se ispričavam te molim samo link). Naime mislim da bi nam svima bila zanimljiva informacija o namjeni, kamati i ročnosti plasirane pozajmice. Jedno i drugo mi se čini važno iz više razloga, a pogotovo zato što je KORF ove godine ušao u značajan investicijski aranažman baš sa Bankama, a onda slobodna sredstva (ne ta naravno) usmjerio na VLHO. Sada ukoliko je kamata veća od povrata koji ostvaruje KORF onda je isto opravdano, pogotovo ako se uzme u obzir da se KORF preko HBOR-a zadužio po značajno nižim stopama znači iskoristila se mogućnost dodatne zarade iako dodatan kapital nije bio nužan za realizaciju već predviđenih investicija (dk) ili pokrića budućeg OPEX-a (naravno ukoliko se radi o kratkoročnim pozajmicama). Ono što me malo zabrinjava je da li je nužno usmjeravati sredstva iz KORF prema VLHO i koja mu je namjena naime obzirom VLHO na burzi nema objavljena q izvješća nema informacije kako je pozajmica alocirana unutar bilance što može pobuditi sumnju na adekvatnost ulaganja kapitala u odnosu na ulaganje istog u redovnim aktivnostima KORF. Naravno mogli bi kao hedge uzeti VLHO ali opet postoji određena nesigurnost obzirom na manju transparentnost nego primjerice kod KORF, a sam KORF je zbog tržišne likvidnosti puno atraktivniji. Naravno ukoliko sam generalno zabrazdio te se radi o nečem trećem npr. o kapitalu za određena vlasnička preslagivanja koja će dugoročno biti korisna za grupu i dioničare te se o ovome negdje pisalo još jednom se ispričavam i molim link.
  Također došlo je i do drugih promjena unutar I-IIQ koje do sada nisu bile specifične (goodwill 31 mln kn, prodaja vlasničkih udjela što je pretpostavljam generiralo fin dobit 82 mln kn, značajno povećanje materijalnih troškova – povećani troškovi održavanja – u koliko se radi o redovnom održavanju koliko često možemo očekivati ovakve troškove te da li je godišnji EBITD-a ispravni pokazatelj trenda ili treba uzeti prosjek određenog vremenskog intervala)

  U svakom slučaju unaprijed zahvaljujem svima na pojašnjenjima koja napišete, ako itko napiše obzirom je zadnji post na ovoj temi od 09.10., a osobno ću se potruditi da budem prisutan na sljedećoj skupštini.

  • Vidjet ćemo što će biti dalje s tom pozajmicom za koji dan, a meni se čini da je bilo upravo za vlasnička preslagivanja, jer se VLHO bio upustio u kupnju RIVP ako se ne varamm.

   S time da KORF nije bio dobio sredstva od HBOR nego je kredite dobila operativna kompanija Riviera. Drugačije gledano, firma je na više razina ‘puna novca’.

 27. Vidjet ćemo, možda sam u krivu ali nadam se da to neće biti praksa jer ne vidim neku preveliku korist za dioničare KORF osim prihod od kamate, a nekako mi se čini da kamata sigurno nije veća od povrata koji KORF (RIVP) ostvaruje / može ostvariti. Nije mi namjera da se ovo shvati kao teorija zavjere jer od istih zazirem ali moguće je da će kroz određene periode u budućnosti ovakve pozajmice, omogućiti sustavno prebacivanje operativnog poslovanja (RIVP) na VLHO (otkupom od KORF) čime će EPIC imati značajniji udio u dobiti jednog dana kada/ako ista bude isplaćivana (kontrolu već ionako imaju kroz zajednički nastup povezanih društava), ovo ne navodim niti kao nešto negativno ni pozitivno jer ukoliko je stvarno takva situacija imam pravo prodati KORF i kupiti VLHO (za što ipak mislim da još nije oportuno), …ne znam, da li imate mišljenje po ovom pitanju

  da li je poznat nastanak goodwilla obzirom u objavljenim informacijama nigdje ne vidim značajnije promjene u II q kada isti nastaje, RIVP nije jer u njihovim bilancama promjena nije vidljiva. Mislim obzirom se radi o imovini koja se amortizira i uzimajući u obzir dosadašnju strategiju društva razumljiv mi je razlog samo ne vidim od čega nastaje

  • Slažem se da je to upitan potez.

   Na skupštini nisam htio ‘gnjaviti’ ni s kakvim pitanjima jer sam htio dati signal upravi i većinskom vlasniku koliko cijenim jako velik napredak koji su napravili u izvještavanju i odnosu prema dioničarima, ali, naravno, trebamo stalno biti na oprezu i jasno dati do znanja da vidimo loše stvari, ako se događaju.

 28. mislim, da me se krivo ne shvati zanemario sam utecaj jednokratne dobiti koju ostvaruju dioničari KORF kroz prodju vlasničkih udjela ali ukoliko više nema operativnog businessa za investiranje onda se gubi ona komponenta dugoročnosti ulaganja – tipa dionica za djecu, no dobro ukoliko dođe do toga s vremenom ću im kupiti VLHO 🙂

  • Zaboravio sam reći. Novac koji ima KORF je došao većinom od prodaje dionica KOEI, ako se ne varam.
   Što se tiče ovog drugog, dioničari KORF su u stvari vlasnici operativnog biznisa koji je Riviera Adria, tako da je to zaista prava dugoročnost. Pogotovo jer Riviera Adria nije baš investabilna.

 29. pod operativni biznis sam i mislio RIVP, no uglavnom slažem se,

  ma vjerujem da će još par godina karte sigurno biti ovako posložene, a postoje i atraktivnije priike od unutarnjeg preslagivanja tipa ACI (koji bi uz Valamarov know how mogao eksplodirati, osim ako se Turci ne umješaju) stoga ću i držati KORF još neko vrijeme samo ću pričekati 3 q sa novim potezima

  … u svakom slučaju hvala

 30. Mnogima nevjerojatno kako su neke stvari još uvijek jednostavne. Solaris je objavio odlične rezultate http://zse.hr/userdocsimages/financ/SLRS-fin2013-3Q-NotREV-N-HR.pdf, prema njihovim riječima “Pri tom je dobit iz poslovne aktivnosti za prvih 9 mjeseci vea za 25,6%”, ne znam kako su računali, meni EBITDA ispada da je rasla nešto preko 15%.

  Zar nije bilo očito da će SLRS ostvariti značajno bolje rezultate?

  Po sadašnjim rezultatima, a mislim da je SLRS tek ušao u trend zaista dobrih rezultata, je P/EBITDA 4,42, EV/EBITDA pao ispod 10 na 9,5, te P/B = 0,44.

  P/B nam je u prijašnjoj fazi bio bitan jer je pokazivao potencijal biznisa, sada je bitan jer pokazuje potencijale valuacije, u smislu što bi bilo kad bi se nekretninski biznis djelomično monetizirao.

 31. Da li će sada KORF postati atraktivan našim mirovincima? P/E=7,66, P/B=0,76, EV/EBITDA=6,36 uz ogromnu amortizaciju i asset play. Sa odličnim razvojnima planovima i možda isplatom dividende! Pitam se tko će prvi od njih progledati? Možda će ostati slijepi i praviti se i dalje da nisu bili u krivu!

  • Naravno da ne 🙂

   Pokazat će se da su mirovinci daleko veći problem nego predstečajne, kako činjenjem, tako i ne činjenjenjem. Naime, da su ovako pacerski/luzerski (ili možda namjerno) propustili investicijsku klasu desetljeća i uopće najbolju investicijsku priču (klasu) koju su ikad imali i imat će u svom horizontu, turističke dionice po onako smiješnim valuacijama (primjerice da su nečinjenjem dopustili da iz izbace iz RIVP itd.). Svi mirovinci zajedno imaju hrvatskih turističkih dionica (ako ne računamo HUPZ, koji to nije u pravom smislu) kao ja osobno?! Naravno da o tome neće pisati mediji. Primjerice, kako se prije zvao izdavač magazina Banka, prije nego je postao ‘Suvremene poslovne komunikacije d.o.o.’. Pa naravno. M.B.Z. d.o.o., što je kratica za (mislit ćete da se šalim, ali nije šala) ‘Marketing Zagrebačke Banke’. E sad promislite otkud direktoru i glavnom uredniku takav žar za branjenje deala mirovinaca u Nexe i željica za pljuckanje po meni 🙂

   • Definitivno nije idealni razvoj za par malih koji su ostali unutra, ali je s obzirom na sakupljeni postotak večinskog bilo za očekivati.
    Da sam ja večinski sa navedenim udjelom sigurno bih težio nečem sličnom…

  • Moglo se i očekivati da će povući dionice sa ZSE kad su onoliko skupili u javnoj ponudi. Zanimljivo je da ide velika dokapitalizacija po cijeni od 1000 kn po dionici tako brzo nakon javne ponude, što govori o vrijednosti Jadranke. Po ovaj obavijesti koju sam brzinski pročitao, očito se već zna ulagatelj.

  • Stvarno odlična vijest. Sada mi je žao što se nisam zaletio na skupštinu kada sam već bio u blizini da priupitam koji su planovi sa vranjicom. I koji su planovi sa vlastitim dionicama, obično ne prelaze druge firme 10%. Oni su prošle godine prešli sa 3% od jadranske banke, i u međuvremenu još podebljali sa Vašim paketom prije par mjeseci i prošli tjedan još 400.
   Inače baš sam se jutros zaletio u Solaris okupati i stvarno je lijepo uređeno, puno sadržaja i izgleda ugodno popunjeno.

  • Odmah nakon PSN Solaris dokapitalizirao i time preuzeo Vranjice.
   Prema obavijesti na SKDD:

   30.07.2014
   Poštovani,
   na temelju članka 89. a u svezi s člankom 90. st. 2. Pravila Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d., članka 532. Upute Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. (dalje: SKDD) i rješenja br. Tt-14/3729-3 Trgovačkog suda u Splitu od 15. srpnja 2014.g. na temelju kojeg je proveden upis u sudskom registru, obavještavamo vas da je SKDD 30. srpnja 2014. godine u svom informacijskom sustavu proveo upis povećanja temeljnog kapitala društva VRANJICA BELVEDERE d.d., Seget Vranjica, OIB 08943215646 (dalje u tekstu: Društvo).

   Društvo je na Glavnoj skupštini održanoj 6. lipnja 2014.g. donijelo odluku o povećanju temeljnog kapitala s iznosa od 30.806.200,00 HRK za iznos od 29.072.010,00 HRK na iznos od 59.878.210,00 HRK izdanjem 78.573 redovne dionice oznake VBLV-R-A pojedinačnog nominalnog iznosa od 370,00 HRK.

   Nakon provedenog povećanja temeljni kapital Društva iznosi 59.878.210,00 HRK i podijeljen je na 161.833 redovne dionice oznake VBLV-R-A pojedinačnog nominalnog iznosa od 370,00 HRK.

   Nova vlasnička struktura
   1.SOLARIS D.D. (26217708909) 100.291 61,97%
   2.CERP (38083028711)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587) 27.438 16,95%
   3.CERP (38083028711)/DRŽAVNA AGENCIJA ZA OSIG. ŠTEDNIH ULOGA I SANACIJU (94819327944) 25.260 15,61%
   4.CERP (38083028711)/HZMO (84397956623) 4.705 2,91%
   5.Grupa računa na kojima je uknjižena ista količina vr. papira 200 0,12%

   Jedan pao dva su još u igri…

 32. Ide tko na skupštinu Proficia danas? bilo bi dobro kad bi ih netko malo propitivao o budućim planovima…

 33. Solaris 32% rasta ukupnih prihoda sa time da su ima poslovni prihodi rasli 8,5%! Gubitak je pak prepolovljen. Na asku pak jako malo toga zbog malo flee floata, a meni je jako zanimljivo da firma tu i tamo kupi nešto dionica, što je jako dobar znak.
  SNHO ima jaku dobru likvidnost i ući će u redoviti režim trgovanja. Vjerujem da su je dugotrajni ulagači prepoznali te je sad kupuju.
  Sve u svemu sve su turistička poduzeća bolje poslovala nego prošlo godine a vidit ćemo što će biti nakon rupe 🙂 Očekujem sličan trend i na 30.09. Vjerujem da će barem jedan OMF progledati – pogotovo što se tiče KORF-a 😀
  Imam dionice i ovo nije nikakav nagovor na kupnju.

 34. SNHO već jest u redovitom režimu trgovanja, ali na MTP (Multilateralna trgovinska platforma) kao i VLHO ili npr. BCIN. Dionice u tom režimu nemaju npr. obavezu kvartalnih izvještaja. Ovisno o likvidnosti mogu biti u redovitom i posebnom režimu trgovanja.

 35. Uskoro PLAG-R-A prelazi u turističko vodshttp://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/VQJ35D2cZxfTxodUSTjjRg==.pdf
  tvo,

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.