Uncategorized

ADPL

O dugoročnosti ulaganja

‘Ajde da barem nešto napišem, iako sam još u drugom filmu.

1. Prije nešto više od tri godine je ADPL bila prva dionica o kojoj sam konkretno pisao na ovom mjestu, pogledajte ovdje.

2. Ova dionica krasno ilustrira primjerenost dugoročnog pristupa u ulaganju. Od datuma posta (tj. cijena na dan ranije), dionica je zajedno s reinvestiranim dividendama porasla oko 72% (podaci o dividendama i danima dospijeća preuzeti s MojeDionice, ovdje), odnosno anualizirano 18,6%. Ovdje su cijene na taj datum: ZSE 26-05-2010, ili izaberite sami ovdje (website burze nema linkove na konkretne datume).

Lako ćete vidjeti da je malo dionica koje su ostvarile veće prinose, od svih kojima se trgovalo taj dan (oko 70 dionica), tu je nenadmašan KORF s oko 375%, ARNT s oko 200%, INA oko 150% … te s prinosima preko 100% još DDJH, VIRO, te s prinosima od oko 50% još neke, kao npr. PTKM, KOEI.

3. Moja pozicija u ADPL je (po broju dionica) sada nešto manja nego tada (trebalo mi je za neke atraktivnije prilike, što se pokazalo ispravnim), ali sam dionicu cijelo vrijeme smatrao vrlo malo rizičnom. Nemam puno kredita za dionice, ali kad sam početkom 2011. uzeo zadnji, nisam imalo dilemu koju dionicu založiti, naime, znajući da želim biti dugoročno u njoj i vjerujući u malu šansu pada cijene, tj. margin calla. (Kasnije je to, u neke druge svrhe, nevezano za dionice, bio KORF). Ujedno, to je jedino moje veće ulaganje na kojem se nisam nikad pojavio na skupštini, štoviše dao sam punomoć udruzi malih i ‘mailh’ dioničara (znači vjerujem upravi).

4. Mislim da je sada i jedna trgovačko-ulagačka faza za dionicu iza nas. Naime, na taj datum dioničar je s preko 25% bio Prevent koji je propao, pa se njegove dionice prodane na loše dizajniranoj aukciji (vjerojatno po nalogu nespretnih slovenskih banaka koje su već tada bile u velikim problemima), što je na tržište bacilo ogromnu količinu dionica u najgorem trenutku. Tome treba dodati i oko 140k dionica koje su tada bile na skrbničkom HPB – kasnije je nekih 90k prešlo na ACM, zanimljivo, zadnji veliki blok od točno 52k koji je prošao je upravo koliko je nedavno imao ACM, tako da ima osnova za pretpostaviti da je i taj veliki i konstantni prodavač (ACM i povezane osobe) napokon ‘out’. A ovoga mjeseca je zajedno s HT (kojemu je prekjučer prošao blok od oko 30k) uvjerljivo najtrgovanija na Burzi.

Ovome treba dodati i dva market makera, te također puno ozbiljniji pristup izvješćivanju dioničara (prilično transparentna i detaljna izvješća).

A iz zadnjeg polugodišnjeg izvješća mi se čini da je ispred tvrtke odlično razvojno razdoblje.

5. Uočite da je ovaj anualizirani prinos od oko 18% ostvaren u vjerojanto najgore 3 godine za hrvatsko gospodarstvo ikada. Čak je Crobex tada bio oko 2000, iako sam već objasnio zašto smatram da je stvarni pad hrvatskih dionica bio i znatno veći.

Ovo sve nije slučajno, i dalje smatram da je rizičnost primjenjiva na ADPL znatno manja od rizičnosti Hrvatske, odnosno znatno manja od rizičnosti većine hrvatskih tvrtki (skoro u potupnosti izvozna tvrtka koja čak i velik dio operacija ima u inozemstvu – u slučaju bankrota zemlje, ona naprosto može premjestiti sjedište gdje želi).

6. Ovaj primjer zaista krasno ukazuje na što bi se trebalo svoditi investiranje, te kako je kvalitetno invstiranje dugoročno nagrađeno. Jasno, jednako bitan, ako ne i bitniji je, alokacija imovine u investicijske klase i uloga dionica (equityja) u njemu.

7. U svakom slučaju, ostaje pitanje zašto je ova dionica ovako sporo otkrivana. Kad sam napisao spomenuti post, mislim da je imala zaista status ružnog pačeta, a sada da je pravi blue chip. O našim fond managerima više ne vrijedi trošiti riječi (tj. većini njih), ali pitanje je kako to da strani ulagači nisu u većoj mjeri ranije prepoznali ovu dionicu. Mislim da je ovdje ogromna odgovornost (trenutno vrlo loše) struke analitičara na tržištu kapitala. Naime, mislim da je većina hrvatskih dionica daleko premala da bi strani fondovi sami radili analize, oni se oslanjaju na uratke naših analitičara.

Pogledajmo, međutim, za ilustraciju kakav katastrofalan pristup ima jedna analiza od jedne uglednije kuće koja mi je nedavno pala pod ruku.

Prije malo više od dva mjeseca analitičar daje ‘buy’ preporuku s ciljanom cijenom od nešto preko 140. Zanimljivo, u međuvremenu je cijena skoro već dohvaćena (uzimajući u obzir i dividendu – ovaj, kao i drugi modeli bazirani na FCFE pretpostavlja zadržanu dividednu, tj. odluku o isplati uglavnom smatra neutralnom).

Pogledajmo samo neke ‘greškice’ (svaka od njih mislm da je katastrofalno velika), koje se – slučajno?! – sve događaju u terminalnoj godini, koja nosi valuaciju:
– RFR (zemlje) odjednom u terminalnoj godini skače za 2 p.p.??!! Znači zemlja ima svih idućih godina RFR točno 4,6% i onda upravo u 2018. skače na 6,5%
– EBITDA u terminalnoj godini kolabira na polovicu prosjeka zadnje tri godine?!
– a ni perspektiva nije sjajna: dugoročan stopa rasta kompanije kolabira na svega 1,5% (s prosjeka od oko 7%-8% zadnjih godina projekcija), dakle manje od stope inflacije.

Nevjerojatna je zapravo konceptualna poruka ovog uratka: dati ‘buy’ preporuku za dionicu tvrtke čije će poslovanje uskoro kolabirati, a čija će sprimjenjiva RFR eksplidirati za 2 p.p.?!

Ovo su zaista konceptualno i računski ogromne greške, ovako odokativno mi se čini da bi njihovo ispravljanje (a radi se zaista o elementarnim stvarima) diglo valuaciju za barem 70-80 kn.

Teško je odgovoriti zašto se ovakve greške događaju u hrvatskoj analizi ili ‘analizi’ tržišta kapitala. Jedna teorija je da se trenutno naša institucionalna scena bavi ‘alibi investiranjem’. Jedan od aspekata toga je davanje papkarskih ‘buy’ preporuka za svega 20-30% iznad trenutne cijene (jer ako dionica poraste, u svakom slučaju si ‘pogodio’, jer si ‘pogodio’ smjer). Možda je to razlog zašto nisam do sada vidio procjenu vrijednosti KORF (osim od strane FIME), čak ni kad je bila 50 ili 60 kn? (Naime u tom slučaju, čim počneš gledati, jasno je da ‘target price’ ne može biti npr. 70 kn, možda je onda bolje ne raditi ništa, ako bi morao dati ‘target price’ od 200 kn, jer je to ‘prerizično izletiti se s tako karakternom preporukom’).

Općenito, koliko sam vidio, kod većine naših analitičara jako je popularna jedna fora, koja mislim da je vrlo lejmerska. Naime, neke kuće standardno u svim valuacijama barataju s terminalnim stopama rasta tvrtki od 1,5%-2%, odnosno veličine inflacije ili čak ispod. To znači da tvrtka od terminalne godine na dalje (znači npr. od 2016. ili 2017.) u realnim iznosima stagnira ili pada. NO, kako je L-T realna stopa rasta ekonomije oko 2%, to znači da ili ta industrija pada u BDP (odnosno, kako to rade za sve dionice, da sve industrije padaju – ali kako onda BDP raste? – osim toga, kad bi naši analitičari to za neku industriju znali procjeniti, bili bi u Goldman Sachsu, a ne ovde), ILI ta tvrtka brzo gubi tržišni udjel. Zašto onda uopće dati ‘buy’ preporuku (osim ako se radi o padajućoj tvrtki koja je snažni cash cow, a i takvih ima).

Mislim da je odgovor u tome da je to to varijabla s kojom se valuacija najlakše vrlo značajno može izmanipulirati (smanjiti), iz razloga kao gore. Ali to je toliko ‘šibičarski’ trik (ako je trik, a ne temeljno nerazumijevanje) da se čovjek zamisli koliko zapravo razumije netko tko ga primjenjuje? Pogotovo kad vidiš analizu osjetljivosti na tu varijablu koja ide u inkrementima od 0,25% ukupne varijacije +/- 0,5%. To mi je nekako kao da ‘procjenim’ da će slon kojeg uzgajam narasti na 1 m (umjesto 3) i onda ‘kako štala ne bi bila premala’, radim analizu osjetivljivosti na +/- 0,2 m, ‘znate, za slučaj da slon ipak naraste na cijelih 1,2 m’.

Samo ova greška, u odnosu na ono što bi bilo očekivano (recimo stopa rasta od realno 2% uvećano za inflaciju od 2%) smanjuje valuaciju u većini analiza za oko 20%, što analitičara koji daje ‘buy’ prepouku stavlja u komfornu zonu od oko 20%-30% potencijala za rast, umjesto 45-60% (što bi se valjda ubrajalo u nedopustivo ekstravagantno u hrvatskom analitičarskom folkloru).

Napomena: Imam dionice ADPL i KORF i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju iste. Za savjet se obratite vašem investicijskom savjetniku ili analitičaru.

Kategorije:Uncategorized

34 replies »

 1. G. Bakić, bili ste počeli sa ulagačkim osnovama pa stali (nije bitno zašto, to je Vaša stvar). Vjerujem da bi mnogi od nas rado vidjeli objašnjenja kompliciranijih analiza kao što su npr. FCFE ili DCF. Ako već ne planirate pisati o tome ovdje, možete li nam preporučiti neku literaturu (sa primjerima)?

 2. U današnjem Jutarnjem, očito ste pročitali, pored je vašeg članka na istu temu, vrli nam premijer kroji buduće mirovine i mudro se oglašuje ” ne želimo da se s našim mirovinama špekulira na burzama, želimo predvidljiv posao a to su autoceste”.
  Meni je ta izjava veći kriminal nego što ga je počino Sanader jer Milanović vrlo dobro zna kako ulažu mirovinski fondovi po cijelom svijetu, zna kako ulažu i što rade naši OMF, a zna i kako posluju hrvatske autoceste.
  Ova izjava premijera je najjeftnije spašavanje vlastite pozicije i najgori mogući oblik populizma. Boji se premijer špekulanata na burzi pa hajdemo novcem budućih umirovljenika pokrpati rupetine u proračunu što su on i njegova ekipa bez kraja i konca poharačili zajedno sa ostalim političkim prijateljima i protivnicima.
  Hebe se njemu što će biti s ljudima koji dođu u mirovinu za 10, 20 ili 30 godina, glavno da njemu još koju godinicu bude ovako kako mu je danas.
  Ako mi se do sada nije nešto posebno zamjerio onda je danas kada sam ovo pročitao.
  Kako je Antun nekoliko puta spominjao,ja sada već zaista vjerujem da dok se sve u ovoj državi ne uruši do korjena, neće biti oporavka.
  Kriminal i korupciju nemoguće je iskorijeniti, nema tog vođe, stranke, nema te svijesti u ovom narodu da se stvari pokrenu iz mrtve točke.
  Totalni kolaps i tek onda iz početka.
  Ovu državicu nema tko da spasi od vlastitog naroda, neće pomoći ni EU birokrati ni premijer koji nema drugog posla nego kreće u boj rame uz rame s mirovincima protiv špekulanata na burzi.
  Svaka mu čast, stvarno ima želudac.

  • Nemojte tako o g. Zokiju. On nije stručnjak za ekonomiju, njemu je to mrsko kao nekome prati sudje ili peglati. Ali kako je ovdje rečeno ekonomija je danas 95% politike. A trziste kapitala mu je kvantna fizika ili I-Ching.

   Pa kako to da on zagovara ulaganja mirovinaca u autoceste.

   Objavljeno u globusu:
   Najveći AZ Fond vodi Dinko Novoselec, koji je na mjesto predsjednika uprave sjeo 2003. nakon što je Boris Galić prešao na šefovsko mjesto u Allianzu. Ali i on u upravi AZ Fonda, kao član, sjedi od 2001. U Zagrebačkoj banci radio od 1998. Novoselec je javnosti poznat i kao vjenčani kum premijera Zorana Milanovića.
   (http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/velika-mirovinska-laz)

   Objavljeno u jutarnjem:
   Novoselec tvrdi kako je nova Vlada apsolutno svjesna dubine problema s kojima se mora boriti. Siguran je u to jer je godinama jako dobar prijatelj s novim premijerom Zoranom Milanovićem i sto puta su razgovarali o svemu.
   (http://www.jutarnji.hr/dinko-novoselec–kapital-ce-doci-samo-ako-mu-damo-dobre-ideje/995361/)

   Znači matematičar g.Dinko koji vodi najveći mirovinski fond kojim upravlja ZABA često razgovara sa kumom. A kao što je g. Bakić objasnio u jutarnjem, ulaganja u autoceste je win win za mirovince. I tako će to vjerojatno ići u nekom obliku, osim ako ne naprave grešku u koracima. Ali što reći o sucu 🙂

   • Zar vi mislite da milanović zna što su špekulacije na burzi?On valjda misli da u hrvatskoj postoje “špekulacije na burzi”,njemu je sve to wall street?Valjda se kod nas mirovinci klade na buduće cijene nafte,šećera i ostalog?Milanoviću je to sve isto,zato ja već duže ponavljam da mi fantastično stojimo sa obzirom na sve okolnosti i kapacitete sa kojima raspolažemo…

    • A ovo sa autocestama i ulaskom mirovinaca u taj posao na hrvatski vam se zove “sjaše murta a uzjaše kurta” ili ti ga kako u nas NAŠI sprovode politiku “vuk sit a ovce na broju”,važno je vladi da dokaže narodu da će sve ostati NAŠE,ne trebaju ni osmišljavati nove modele imamo braću slovence “oni će im napisati recept kako treba”,zato su i tako uspješni…Čemu se muče kada im slovenci mogu pokazati put u “raj”???

    • Ma Antune, kako ne razumijete?
     Turizam je za sada jedina naša strateška grana, to je rentna industrija, trguje se uglavnom znatno ispod BV, idealno za mirovinske fondove.
     Međutim, oni u to ne žele ulagati. Ako se zanemari ROMF-ov udjel u HUP Zagreb, ukupna ulaganja svih OMF-ova u turizam su svega oko 50 mil. kn iliti oko 0,07%-0,08% njihovih portfelja.

     ALI OVAKO, ulaganjem u autoceste i oni bi se mogli uključiti na velika vrata u hrvatski turizam: mogli bi brojate putnike na autocestama i tako svaki dan biti u novinama tokom ljeta! Ključni ulagači u hrvatski turizam bez kojih se ništa ne bi moglo dogoditi. Samo se bojim da je idući korak bojenje tunela.

    • Ako mirovinci kupe autoceste, jako lose za sve nas, ali iskreno me nebi zacudilo da ih kupe, ipak treba imat neku drzavnu firmu u kojoj ce se moci i ubuduce zaposljavat uhljebljeni, zali boze potrosenog novca. Kako idem stariji sve sam vise uvjeren da sve trebamo prodat strancima osim suma i voda i mozda jos necega cega se ne mogu sada sjetit, pa nek oni vode, a ne da se po raznim vezama i vezicama zaposljavaju podobni a onda to sve narod placa a nekolicina dobro zive ,,,

    • A kako bi oni to i koliko bi oni toga kupili, nisam upoznat sa ovom pričom, ne pratim. Autocesta ili nešto drugo, zar ne bi trebalo biti svejedno, to treba biti kao i svako ulaganje. Neka oni kupuju što mogu, neka se konačno iskažu nakon svih ovih promašaja, bitno je dakle da što kupuju kupuju po atraktivnoj cijeni, profesionalnim portfeljnim pristupim, dakle da vode računa o udjelu pojedinog izdavatelja (bio taj d.d. poduzeće za upravljanje autocestom koje će tu ostati možda desetljećima ili šećerana koja će se za par godina možda gasiti, svejedno) u portfelju i o tome da njihov relativni udio u tom izdavatelju nije prevelik, da mogu s time fleksibilno raspolagati na tržištu.

     Ako će “autoceste” biti uvrštene na burzu, ako će udio tih izdavatelja (i sektora ukupno) u portfelju im biti primjeren, i njihov udio u vlasničkoj strukturi takav da ga lako prodaju/dokupljuju na tržištu ovisno o investicijskoj perspektivi u datom trenutku, onda sve OK, neka ulažu u sve dionice koje mogu, ako će ceste biti svježi “papiri” na burzi, pa to je super, neka nam je tržište što šire i dublje, bitno je samo da se ne rade neke gluposti s pretjeranim izlaganjem tom sektoru (ma kako izgledao “sigurnim”, čisto rentnim), da ne plate skupo (sve može biti dobra investicija, bitna je cijena stjecanja), ili da ne uzimaju prevelike (upravljačke) udjele pa da to postane čudno i opasno za njihov portfelj a i općenito poznajući naše okruženje i što se događa kada neki tako birokratizirani institucionalci nečim “upravljaju”. Upravljanje mora biti profesionalno kao u svakom privatnom d.d.-u na burzi pa ceste kao privatizirane makar takav bezvezno-rentni biznis mogu biti sasvim lijepa poduzeća i lijepe dionice.

    • Kod mirovinaca me jako fascinira što su jako kadrovski osposobljeni za upravljanje a i procjene su im jako dobre što su i dokazali na burzi naročito su se iskazali sa obveznicama pa valjda milanović ima zbog toga veliko povijerenje u njihovo upravljanje i procjene.Da nebi ispalo da samo napadam mirovince nije ni njima lako raditi u državi gdje premijer ne razumije što su špekulacije a što nisu,nije im lako raditi u državi u kojoj ih je sanader uvjeravao da je kriza daleko od eu i da nema straha da će doći u hrvatsku a svakoj popupismenoj budali je tada bilo jasno što slijedi,možda ne ovakvi razmjeri ali sve je bilo jasno kao dan,još su mirovinci super kakva nam je država…,još uvijek u ovoj državi čovjek sa plaćom od 3000 kuna kupi auto na kredit a rata mu je 2000 kuna i nitko ga ne pita od čega to vraća a kamoli što drugo?Još su mirovinci sedmica na lotu kakvi smo mi ostali?

    • Nenade,jadna ti je država čiji se ministri hvale turizmom i poljoprivredom jer stara poslovica kaže sa čime se budala hvali toga se pametan stidi,načelno se slažem sa vama ali jako sam tužan zbog toga jer je to tako.Turizam je djelatnost rezervirana za one zemlje koje drugo niti mogu niti znaju a nama je svaka druga riječ turizam,nažalost ruku na srce drugog izbora ni nemamo,barem ga ja sada ne vidim na vidiku…Udrimo po turizmu i to masovnom jer elitni nismo u stanju ni proizvesti jer za to nemamo niti znanja niti prateću kritičnu masu,meksiko je naš uzor…,sve mi više naš turizam sliči na meksiko…

 3. Pazite mi živimo u državi koja umjesto da potiče hotelsku potrošnju sa 10% poreza i time potiče samo hoteljere koji masu investiraju mi sa 10% oporezujemo ugostitelje i alkohol u zemlji gdje je svaki drugi alkoholočar,na krompir se plaća pdv 25% a na vodku i to rusku u noćnom klubu porez je 10%,imamo danas 90% nelegalnih najmova stanovaa i mi im stavimo porez na najam od 15% i to je osnovica za obračun 75% a onima koji proizvode i zapošljavaju ljude udarimo porez na dobit sa dividendom 32%,na jadranu imamo paušalne poreze na apartmane koji se iznajmljuju 50-100 eura dnevno a porez je 300 kn godišnje po krevetu?Jeli se vama čini da mi nismo dobre glave i da je ovo osmislio netko retardiran?Pa čime će se hrvati baviti nego rentijerstvom i najmom?Pa jedino tu su porezom zaštićeni kao lički medvjedi i nikoga ne trebaju zaposliti a onaj u proizvodnji neka zapošljava,neka plaća pdv od 25% i porez na isplaćenu dobit od 32% a o ostalom da ne govorim?Mi živimo u zemlji koja bi se trebala zvati “na rubu zdrave pameti”,i onda se čudimo kako smo sav novac utukli u beton,pa država nas samo na to i potiče,oni nas tjeraju da svu ušteđevinu utučemo u beton i radimo smještaj niske kvalitete,i još nam deset godina pričaju o strategijama turizma,ili ti ljudi pojma nemaju što govore i rade ili oni stvarno vjeruju da je to pravi put.Pa koja će budala graditi obiteljski hotel oplemenjenog sadržaja i plaćati porez na profit 32% kada može napraviti deset apartmana,pet na sebe pet na ženu i lezi pod palmu i uživaj,porez 300 kn po krevetu godišnje?Kome to uopće pada na pamet,valjda opet štitimo “malog čovjeka”,zato nam je i proračun uvijek nekako “mali”…

 4. A u svakoj strategiji turizma stoji da je NAŠA želja što više malih obiteljskih hotela?Pa toga koji otvori mali obiteljski hotel a ne apartmane sa paušalom treba staviti u ludnicu,umjesto da apartmane oporezujemo sa 32% porezom na dobit a male hotele do 20 soba sa jeftinim paušalom u nas je obrnuto a strategija nam je poticanje gradnje malih ma zamislite obiteljskih hotela oplemenjenog sadržaja.Sve ovo pišem da shvatimo gdje i sa kakvim mozgovima mi živimo?To im je strategija?Kao da su retardirani pisali strategiju?Tako nam je sve?Jedna stvar negira drugu?Zato u pravilu i uvijek “potičemo” kokošinjce “da zaštitimo maloga čovjeka”…,na kraju svi ostanemo mali sa kokošinjcima sa tri kokoši i pet jaja dnevno…

  • Da, to je kod nas nezgodno, postoje ljudi koji bi htjeli svoj objekt učiniti nekakvim hotelom da se tako može reklamirati itd., ali kod nas je sve naopako posloženo pa tu imaju te glupe prepreke a baš su to ljudi koje bismo trebali najviše cijeniti jer stvarno žele ozbiljno raditi, vide se u tome kao pravom poslu za razliku od većine “rentijera”.

   I zanimljivo je kako neki naši uzoriti mali iznajmljivači i unutar postojeće kategorizacije i pravnog okvira ne odustaju od nuđenja pristojne razine usluge koja bi uz neznantne dopune faktički spadala pod mali obiteljski hotel iako se moraju nazivati apartmanima i sobama. Oni su stvarno zaslužili bolje okruženje za svoj biznis i nisu zaslužli takvo prisilno ih trpanje u isti koš sa onim drugima o kojima nemam puno lijepih riječi.

   Ja sam rijetko išao u hotele jer sam većinu života bio vrlo siromašan, potječem iz siromašne obitelji, pa sam isprobao razne tipove/veličine apartmana i “soba”, od nekada onih najjeftinijih mogućih do pristojnijih u zadnje vrijeme, i nisam često vidio niti u kojoj cjenovnoj kategoriji da iznajmljivači žele nešto više od uzeti brzu lovu i gotovo, ali postoje divni slučajevi (npr. u Rovinju sam to viđao) gdje mali iznajmljivači svoj objekt doslovne vode kao hotel, ne samo što je njihova ljubaznost/profesionalnost na toj razini kao da su Valamar objekt a ne neki “Apartmani i sobe taj i taj” nego i sve ono konkretno, dakle svakodnevno čiste sobe, mijenjaju plahte i ručnike, nude doručak/večeru i dodatne usluge (iznajmljivanje bicikala, kvalitetnih, po vrlo konkurentnim cijenama u odnosu na one u gradu) itd. Za takve ljude bi bilo dobro da svoj objekt mogu registrirati kao hotel i tako se reklamirati pa postizati nešto više (zaslužene!) cijene i nešto dužu popunjenost. Recimo jedni obični naizgled kao i svaki drugi “Apartmani Romano” (3*) u Rovinju (ili susjedni 4* Marea i sl.) nisu po razini usluge ništa lošiji od istog broja zvijezdica Valamarov hotel (npr. Fortuna u Poreču) a za super cijenu. One (prevladavujuće, pogotovo u drugim mjestima, od Medulina i sve južnije to tužnije, izuzev Dubrovnika koji je opet kao da je Istra) kokošare koji bi samo opljačkali nevine turiste treba oporezovati sa stopom za “ekstra profit” kako bi naši vladajući socijalisti to rado nazvali a ne još im davati takve povlastice i time otežavati posao ovima koji bi stvarno i ozbiljno radili.

 5. Ideja o monetizaciji cesta se pojavila prije godinu ,dvije,i osnovni motiv koji je doveo do pojave takve ideje je isključivo taj što se shvatilo kako je državi potrebno oko 3,5 miljarde eura za otplatu i refinanciranje rata kredita koje dospijevaju u slijedećim godinama.Čim se ideja pojavila odmah se govorilo kako se očekuje od potencijalnog koncesionara da “iskešira” 3,5 miljardi eura,pa će dobiti ceste u koncesiju na rok koji zaželi,može i do 50 godina,a da bi mu se omogućilo sa tako dugim rokom koncesije ostvariti povrat investicije.
  Odmah je bilo jasno da je letvica ( 3,5 mlrd eur) postavljena previsoko,i da će biti teško pronaći potencijalnog investitora.
  U isto vrijeme Vlada trpi nesmiljene kritike “naših”, kao,– sve smo prodali, kako to da stranci znaju zarađivati na našim cestama a mi ne znamo i slično,čak se traži i referendum o koncesijama za ceste.
  Zato se ide na rezervno rješenje,nudi se hrvatskim OMF-ima neka uđu u posao,i time se “našima” izbija glavni argument iz ruku,a što je u političko-upravljačkom smislu po mojem mišljenju dobar i lukav potez.
  A što se tiče ekonomsko- financijskog dijela,ne bih se složio sa kritikama kako će ovo biti nužno nepovoljan aranžman za OMF-ove odnosno nas građane-buduće umirovljenike.
  Naime,OMF-ima se nudi da imovinu koju trenutno imaju uloženu u obveznice RH (oko 10 milijardi kuna) zamijene ulaganjem u koncesiju za ceste.(u suradnji sa partnerom–specijaliziranim za auto ceste)
  Za pretpostaviti je kako će se ulaganjem u koncesiju ostvariti veći prinosi od onih koji se ostvaruju po obveznicama RH.

  • Pozitron,pa zar vama nije logično da na tv u udarnom terminu izađe predsjednik vlade ali i predsjednik države i kažu da ako nećemo monetizaciju autocesta da onda moramo pristati na smanjenje plaća,mirovina,socijale,usluga u zdravstvu,teške rezove,bolne reforme itd,pa neka onda hrvati raspisuju referendum i odluče što žele,ovako nas drže u fazi retardiranosti gdje mi stalno mislimo “da ćemo nekako gurati i bez monetizacije i privatizacije”,zar nije logično da se narodu kaže da su prošla vremena kada je država zaduživanjem spašavala nas i da je došlo vrijeme da mi spašavamo državu.Jučer je na novoj tv hajdaš dončić dao izjavu u tom kontekstu.Jednostavno game is over.Ima danas masu ljudi koji zazivaju bankrot države i toliko su retardirani da uopće i ne razumiju da nam se sa bakrotom dug nebi smanjio nego bi se i još povećao ali kome to objašnjavati u ovoj ludoj zemlji?Njima je u glavi island koji je 2007 godine imao javni dug 28,5% bdpa a danas su debelo preko 100%?Ali nekim našim stručnjacima su oni uzor?Još nam kažu;vidite kako je to island napravio?Na rubu ludila?Sada se napada linić što spašava centar banku a nitko i ne spominje štednju od 500 mil kuna za koju garantira država.Još na htv dovode bivšeg suca marića koji je ekonomiju učio do hrvatskog proljeća i tu mu je vrijeme stalo?On nam uvijek nudi i jare i pare?

   • Mislim da u ovom slučaju i trenutku nije pitanje “ili monetizacija i privatizacija, ili rezovi, reforme itd.”, monetizacija i privatizacija bi s jedne strane trebali biti prvenstveno kupovanje vremena za realzaciju pravog Turnarounda (ako itko u RH to ozbiljno i namjerava i zna što hoće), a s druge strane i dio tog preokreta, nakon kojeg RH neće koristiti upravljanje “nacionalnim blagom” za uhljebljivanje podobnih, rodbine i sl. i transfer tog istog bogatstva u privatne džepove na temelju privilegija, a ne kompetitivne prednosti.
    Inače, i ja mislim da bi bilo dobro otvoriti mogućnost malim RH ulagačima za sudjelovanje u budućim procesima vlastitim sredstvima, kroz modele javnih ponuda ili sl.. Pitanje je samo ima li za to vremena…

 6. Da sam ja Vlado, ja bi to uradio drugačije, prvo bi te autoceste ponudio za raju, pa nek kupi svatko tko želi i vjeruje u to. Ono seljački ,evo vam sad ajde kupite i budite dio te priče, tko je Hrvat i vjeruje neka kupi, Bilo bi nteresa, siguran sam, bar za 10 % firme. Nakon toga bi to listao na burzu , iz razloga da burza pokaže koliko TO VRIJEDI, a sad se pitate zašto ?. Pa jednostavno , neka burza bude referentna cijena vrijednost koliko to vrijedi. Zar ćemo opet popušiti priću kao i kod Plive, Zabe, da prvo mangupi upišu dionice po odokativnoj metodi, pa kad ih listaju onda se iznenade da to ustvari vijedi oko 10 puta više…u jebote, koji zajeb, ili baš smo dobro prošli ( zavisi na kojoj si strani bio 🙂 , da tako je bilo sa tim privatizacijama, mnogima od vas nevjerojatno, ali je sa Plivom ispalo baš tako, možda i bolje jer sam srečom zaboravio detalje :). Da,naravno,savjetnici su bili veliki dečki.

  Što nam sada serviraju ? Istu spiku, samo što se radi o autocestama, ali nema nikog tko će pokazat pravu vrijednost tih autocesta,osim što nam serviraju kako su one loše, i jedini koji to mogu spasit su mirovinci, pa ajde danas su im se pridružili i ‘specijalisti u tom poslu’ :).

  Ako tko prati slična stvar se upravo događa u Srbiji, sa njihovim telekomom 🙂

  Kako je svijet mali 🙂

  Možda su autoceste pušiona iz razloga što će se počet razvijat lokalni aerodromi po otocima, a možda i nisu. Osobno mislim da su avioni budučnost, jer će Georg iz Beča, za 45 min biti na Krku, Malom Lošinju, Zadru ili Splitu.Uz sve to počela je stabilzacija gospodarstva u EU. Taj oporavak EU gopsodarstva će za posljedicu donijet našem turizmu vrlo velike koristi. Pa će i Oleg sa Bolegom is Praga ili Waršave doletjet za 1h umjesto 10h jahanja po pola EU. Malo se šalim na račun Poljaka,Slovaka i Čeha mada nema razloga, ja bi tim ljudima dijelio zlatne medalje svaki put kad uđu u HR.

  E sad što će ispast, vidjet čemo, ja osobno bi volio prvo vidjet te ceste na burzi, JER TO JE NEKI NORMALNI PUT. Sve ostalo će biti dobro plačeni marketing za interesne strane.
  .Najduži post ever na ovom blogu. .)

  • Odlično neka to vlada ponudi građanima,super ideja,pa neka onda dionice kupe goran marić,ljubo jurčić i ostali antiprivatizacijski zagovaratelji,neka čitavu ušteđevinu utuču u “visokoprofitabilan posao” i neka oni svojim primjerom pokažu hrvatima gdje mogu “dobro oploditi ušteđevinu”,bravo darko ideja je super,već vidim gorana marića da maše listićem na kojem piše koliko je dionica kupio i koliki povrat očekuje i gdje poziva hrvate da se istresu koliko mogu,pa to bi bio pravi patriotizam,da sve ostane NAŠE i da još zaradimo a ionako imamo sve “visokoprofitabilne povrate” tako da ne trebamo ništa brinuti …

 7. Jučer je novi ministar financija srbije rekao da je srbija kao bolesnik koji nije 20 godina bio u zubara pa je neminovno ako želi da se izlječi da zaboli,čovjek je mlad ima 29 godina pa valjda nije shvatio da bolesnik nije 70 godina bio u zubara.E to važi i za hrvatsku,sve je postavljeno naopako,gangrene su na svakom koraku a vlast misli da će bolest izlječiti sa tri plombe,neki kvazistručnjaci nam sugeriraju da nam ni plombe ne trebaju,oni bi riješili gangrenu pastom za zube i to hrvatskom…

 8. Nemojte tako! Naša Vlada razmišlja i o ozbiljnim stvarima, kao na primjer, jučer nakon ljetne stanke nije imala o ničem pametnijem odlučivati nego što će s dugom NK Zadar i NK Šibenik 😦
  Blago nama!

  • LukabB,ali milanović sugerira mio fondovima “da je bolje da budu izloženi u autocestama gdje će im povrat možda biti 40 godina i to ako im se posreći,nego da budu “špekulanti” na hrvatskoj burzi ma što god to značilo,valjda on zna što govori,čovjek se izgleda razumije u to”,njemu su to sve špekulacije,mene čudi da nije predložio mio fondovima da otkupe sve neprodane stanove pa da ih daju u najam “jer im je i tu stabilan prinos” ja predlažem da se puno ne muče nego da sve to stave na banku i prst u uho…,da se ljudi ne muče?A da milanović uzme jadranku kosor za savjetnicu za investicije jer žena ima veliko iskustvo djelovanja sa mio fondovima kod ine?Treba razumjeti fond menagere njih muči “loša likvidnost na burzi” pa se okreću autocestama “gdje se stalno keš okreće”,ja se samo bojim da se i nama ne počme okrećati u glavi?Nenad im godinama vrišti za turistički sektor ali oni ne reagiraju,nijemci prodavaju obveznice sa minusom za ulagače a mi nismo shvatili da je to najveći vjetar u leđa baš turističkom sektoru koji se u ovoj krizi pokazao jako žilav…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.