ADPL

AD Plastik

U današnjem broju Globusa velika reportaža o AD Plastik i zaista velika vijest, a to je da je, citiram ‘kapaciteti svih devet tvornica AD Plastika prodani su za idućih pet godina…’.

Kupite ovaj (inače odličan) broj Globusa, pa vidite sami (ulomak je ovdje).

Ponosan sam da sam prvi među većim ulagačima prepoznao AD Plastik (i to je bila prva dionica o kojoj sam konkrento pisao na ovom blogu), dok su valjda naši fond managerčići nalupavali Ingru, Dalekovod itd., te neke ostale dionice velikih i dobrih tvrtki, ali jako precijenjene – a AD plastik nije bio nešto ‘vrijedno razmatranja’. AD Plastik je ove godine već ‘odradio’ nekih 20-ak % povrata (uključujući dividendu).

p.s. Evo tog posta iz 2010. ovdje. Na taj dan (tj. cijene dan ranije) je bilo:
– ADPL 88 kn (isplatio velike dividende u međuvremenu)
– ADRS-P 263
– ADRS-R 300
– ATGR 685
– ATPL 964
– DLKV 336
– ERNT 1442 (isplatio velike dividende u međuvremenu)
– HT 264 (isplatio velike dividende u međuvremenu)
– INGR 32
– ISTT 384
– KOEI 450
– KORF 34
– PODR 310
– PTKM 125
– …

Zaista, teško je naći dionicu s tako velikim prinosom, a pogotovo tako (po mom sudu) pouzdano. Čudi me da veliki igrači to nisu bili prepoznali, zar nije bilo sve jasno u mom postu?!

Kategorije:ADPL

29 replies »

 1. Kud Bakić okom trgovanje na burzi skokom.
  Ne želim trolati ali mislim da je danas neodgovoreni upit o stanju oko Lošinjske imao utjecaja na rasprodaju isto kao i ovaj osvrt na članak u Globusu na rast ADPL u finišu.

  • Za ADPL se slažem, donji grafikon je prikaz trgovanja nakon objave mog posta (lako ćete uočiti trenutak objave) – i sam sam pokušavo kupiti nešto ali nisam uspio puno.
   adpl trgovanje

   (U tih zadnjih 15′ je protrgovano oko 5.200 dionica u usporedbi s 1.500 cijelog dana prije toga. A inače me baš zanima na koliko će se sutra staviti MM-ovi.)

   A vijest je zaista senzacionalna.

   Ono što je jako zanimljivo je da cijela horda naših analitičara, brokera, fond managera to čini se nije bila uočila?? A objavljeno u Globusu? Čime se bave ti ljudi, klikaju po Severini?

   Za LPLH mislim da to nema veze. Pa ne moram na svaki upit odgovorati pogotovo kad nema ništa novog. Ovdje pogotovo, to je jedan nelikvidna dionica na kojoj me zanima ‘puta nekoliko puta’ tako da tu neće biti nekih kratkoročnih prilagodbi cijene nekih ne znam kakvim novim informacijama …

 2. Možda ADPL nije dionica s najvećim potencijalom rasta, te možda od istoimenih nije odradila najveći rast.
  No, zasigurna je jedna od najsigurnijih dionica na ZSE. Barem po meni, možete uložiti i mirno spavati.
  Za razliku od nekih zbog kojih biste mogli preko noći ostati bez gaća.

 3. Pa drugi puta prvo kupujte a potom puštajte post. Nije link na članak u Globusu povlaštena informacija 🙂 Vezano za prilagodbu cijene na Lošinjskoj, čim su se ljudi uvjerili da brodarstvo ne potapa holding cijena je poletjela skoro 100 posto.

 4. ADPL mi spada u one članice portfelja (od dvije) za koje ponekad već zaboravim pogledati i kvartalno izvješće kad tek izađe, one dionice za koje ponekad mi se učini da uopće smetnem s uma da su mi u portfelju. S vremena na vrijeme me jedino iznenadi neka dividenda. Ne znam je li to neodgovorno ponašanje ili “buffettovsko”, ali jednostavno tu nemam što razmišljati, znam da ono što je trenutno nije važno a dugoročno izgleda prilično jasno. Takve dionice koje nude savršeno miran san su mi inače i najdraže.

  • Hmm, moram priznati iznenađujuće mclynx! Kako to da imate samo dvije dionice u portfelju!? Mislim, znam da ste redoviti posjetitelj ovoga bloga tako da mi je čudno da imate tako slabu disperziju uz toliko, ovdje navedenih, odličnih prilika. Naravno, slažem se da je ADPL vrhunska dionica, al po meni bi se trebalo imati minimalno 4 dionice u portfelju ma kako god on velik bio jer može neka dionica biti i podcijenjenija od ostalih i može čovjek biti siguran u dobro poslovanje te kompanije, ali to ne znači da će joj prvoj i u najvećoj mjeri osloboditi vrijednost.
   Evo, moje mišljenje samo.

   • Nemam samo dvije nego su dvije “ove vrste” (ADPL, KODT, a sad bi tu moglo spadati i KORF kao treća). Ostale su mi više čisto “grahamovske”, one su “buffettovske. Ukupno ih je 6 sada. Uvijek mi se portfelj sastoji od 5 do 10 dionica, udjela 7-8 % do 20-ak %. Disperzija mi je OK 🙂

 5. Ovdje se svakako vrijedi podsjetiti i ovih najava iz zadnjeg izvješća:

  – ” … Tijekom prvog polugodišta nastavljene su pripreme i investicije u nove projekte za planirana povećanja proizvodnje u Hrvatskoj, Rusiji i Srbiji. Važno je istaknuti da smo dobili novi posao na brizganim pozicijama interijera za novog kupca Chrysler, za vozilo Jeep. ..
  – U Matičnom društvu nastavljene su pripreme za projekt Edison u Hrvatskoj, a na izgradnji zgrade nove lakirnice građevinski radovi su u završnoj fazi. Montaža nove linije lakiranja je pri kraju, a prve probe proizvodnje očekuju se u rujnu. Dogovoreno je proširenje prostora brizganja u Zagrebu, te proširenje kapaciteta brizganja za lokacije u Zagrebu i Solinu. …
  – U drugom kvartalu krenule su prve isporuke brizganih pozicija za FIAT u Italiji iz tvornice u
  Zagrebu. [Napomena: Znači da proširuju suradnju iz Srbije s Fiatom ne samo na Chrysler nego i na Fiatove tvornice u Italiji
  – … U izvještajnom razdoblju FADP je nominiran za proizvodnju dijelova interijera za slijedeća Nissan vozila (P32R (novi xtrail) & P32S (novi Qashqai). “

  • Novi posao za Chrysler iako manjeg obima izuzetno je važan,jer predstavlja “ulaz” prema novom velikom proizvođaću automobila.Temeljem dosada sklopljenih ugovora iduće godine osiguran je porast prihoda minimalno 20%.
   Osobno priželjkujem i više, temeljem najava mogućih novih poslova… ( Rusija,Srbija Chrysler.. )

   E sad, kolika će biti dividenda u bliskoj budućnosti,to su slatke brige,već i sadašnji div. prinos od nekih 6-7 % je i više nego zadovoljavajući.
   Možda za napomenuti da ADPL minimalno 50% neto dobiti mora isplaćivati u dividendu ( statut ) kao i to da je najveći pojedinačni vlasnik dionicu platio 247 kuna u vrijeme dok su prihodi i dobit ( a i perspektiva ) bili manji. Istina tada su valuacije dionica bile drugaćije, no ipak.. danas se Faurecija trži na 1,78 booka uz P/E 40 ( ADPL na 0,7 booka uz P/E 13 ).Da sve bude gotovo savršeno, nedostaje nam povećanje profitabilnosti.

   Od dionice gdje Uprava tvrtke na danima otvorenih vrata ZSE prije par tjedana otvoreno kaže da im je u interesu rast cijene dionice,naravno da su oćekivanja velika.Srećom po trenutne fundamente i najave poslovanja to nisu samo puste želje.

   lp

   • Nažalost, dionica AD Plastik je bila teška žrtva nekoliko loših okolnosti:
    – aukcije na kojoj je jedan vlasnik u stečaju (tj. nesposobne slovenske banke) istresao 25% svih dionica, u uvjetima nelikvidnosti, pa je cijena bila jako niska i mnogo je špekulanata ušlo i dugo ‘varilo’ tu dionicu
    – nesposobnosti i/ili bojkota institucionalnih ulagača koji na toj aukciji nisu ništa kupili (a navodno samo čekaju prilike za veće pakete), osim jednog (koji se ionako ponaša autistički)
    – neznanja i nesposobnosti naših analitičara koji stalno (na engleskom) objavljuju ‘istraživanja’ s L-T realnom stopom rasta od 0% ili negativnom (valjda da im preporuka ne ispadne previše pozitivna).

    S druge strane, eto firma je imala barem jednog značajnog dioničara na svojoj strani. Moja je preporuka upravi bila da angažira MM-a, a kad mi se činilo da se ponašaju previše papkarski (velik bid-ask i neaktivnost) da angažiraju i drugog, kao i da angažiraju osobu za odnose s investitorima, i još neke druge stvari, sad da ne govorim.

   • Moja nedavna preporuka Upravi bila je da razmisle o izlasku na strano tržište kapitala, obzirom na trenutnu valuaciju dionice, najave i činjenicu da se dionica trži na nećemu što se naziva Zagrebačka burza, a ustvari ponekad ima promete kao malo veća veletržnica.
    Prijedlog je prihvaćen na razmatranje.

    Kako to izgleda na stranim tržištima kapitala uvjerio sam se (1. puta) u 5. mjesecu ove godine, kupio dionicu koju sam mjerkao već duže razdoblje, prinos do danas ca 90 % ( post na poslovni.hr ).

    Nažalost naši ” investitori ” više vole stečajuše i predstečajuše, što veće smeće ( s oproštenjem ) tim bolje, tako da je na našem tržištu ( još uvijek ) teško napraviti tako veliki prinos na kvalitetnoj dionici.

    lp

 6. A ono što bih rado sutra vidio, možda po prvi put na Zagrebačkoj burzi, da se MM-ovi pogrešno postave pa ih kupci istresu vrlo brzo (vjerujem da manji od njih ima nekoliko 000, a veći nekoliko puta nekoliko u bufferu), ili im istresu većinu, što mislim da se lako može dogoditi jer mislim da nema puno slobodnih dionica na prodaji na ovim razinama, a pogotovo s obzirom na ovu današnju vijest. Znači mislim da bi već nekih 5k ‘skinutih’ od MM-ova na asku dovelo do njihove prilične nervoze. Što bi značilo da ovi moraju napuniti buffere i de facto bi se dogodilo isto što i kod short squeeze, trk da se ‘zatvore pozicije’. A kako bi bila dva u konkurenciji.To bih baš volio vidjeti! 🙂

  (Ovo nije pisanje ‘protiv’ MM-ova, oni su jako korisni, samo razmatranje jednog scenarija, ako se pogrešno postave a bude velik pritisak na kupnju.)

 7. Ne mogu gledati ove sitne male ovce koji se sa svojim nalozima natječu tko će biti niže na ask-u.
  Ovce ne vide dalje, ne vide koliko će ovo vrijediti u budućnosti. Njima je najbitnije da su oni zaradili sebi za burek… i jogurt.
  Šteta što ih MM nije dovoljno “skinuo”. Ovako samo “guše” dobru dionicu.

 8. Još ćemo završit na jučerašnjim vrijednostima, žalosna je ta situacija na ZSE i očito još ne postoje temelji za čvrst rast ADP-a

 9. “Danas je to multinacionalna kompanija u većinskom vlasništvu radnika” Kao većinskom a ESOP ima 5%? E novinari!

  • Antipoduzetnički (u biti, socijalistički) mentalitet prevladava ipak u EPH, a ovo je na toj liniji … kako može btii dobro a nije ‘radničko’, pazite ‘mi’ još uvijek živimo u tim nebulozama…

 10. U toku je Investicijska konferencija ADPL za klijente Interkapitala, neki su ondje fizički, a ostali spojeni video linkom (npr. ja).

  Evo nekih zanimljivijih slajdova, ostatak slijedi:

  adpl 1

  adpl 2

  • AD Plastik je jedna dobra i stabilna firma, malo po malo rastu , dobro diverzificirani, isplacuju lijepu dividendu , osim prosle godine ,auto industrija se lijepo oporavlja , mislim da ju je dobro imati u portfelju, a svako neka odluci sam za sebe u kojem postotku

   nije nagovor na kupnju,
   imam dionice adpl

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.