Uncategorized

Zašto je slučaj lex Perković odličan za Hrvatsku

Zato jer ima teški metabolički sindrom i niz drugih boleština, a lex P. garantira da će sanatorij Procedure prekomjernog deficita biti baš kakav nam treba.

1. Liberalna demokracija i tržišna ekonomija (=kapitalizam) su u biti dugoročno isto, dvije facete iste stvari.

Bez liberalne demokracije ne bi bilo tržišne ekonomije. Koja je, da podsjetim, napokon, nakon 200.000 godina, potpuno redefinirala stvarnost homo sapiensa čiji životni uvjeti su tek od industrijske revolucije prvi put postali radikalno bolji nego ikada, a to ‘ikada’ obuhvaća cijelo razdoblje od plemena lovaca-skupljača plodova do kasnog srednje vijeka (brutalan, kratak i nesiguran život).

Liberalna demokracija i tržišna ekonomija ne idu uvijek vremensk izajedno. No, i ondje gdje se tržišna ekonomija ‘prosvjetiteljski’ uvodi (vjerojatno jedini način za neka društva), ona redefinira i temeljne političke odnose. Primjerice, jasno je da će i npr. Kina jednom biti liberalna demokracija (ili je neće biti kao značajnog faktora).

2. Bit hrvatske nesposobnosti je u neprihvaćanju tržišne ekonomije (kapitalizma), ona u biti nikad nije ni zaživjela ‘kod nas’, a pogotovo ne u glavama ljudi.

Ako mislite da je to jasno – nije. Kako inače objasniti da svi naši mediji neprestano prenose zbrčkane izjave da je kod nas ‘neoliberalizam’ kad je upravo suprotno. O tome možete pročitati u ovom odličnom članku Katarine Ott Tko se boji neoliberalnog kapitalizma?, a preporučam i odličan članak na Monopolizmu, Kada je prema Homo Collectivusu vlast dovoljno velika?.

Također skrećem pažnju na ovaj tekst Darka Polšeka Zašto smo zaboravili lustraciju iz 2009. koji kaže:

Najopasniji paradoks hrvatskog (i ne samo hrvatskog) odnosa prema recentnoj povijesti po tome je posve nalik na latinsko-američke tranzicije. Glavni protivnik i lijevih i desnih hunti oduvijek je liberalizam kojega njihovi narodi de facto NIKADA NISU ISPROBALI. Domaća je javnost, bez ijedne meni poznate intelektualne iznimke, danas, primjerice, prigrlila ideju da su ‘globalizacija’, neoliberalizam, njemu imanentni ‘divljački kapitalizam’ i ‘socijaldarvinizam’ krivi za postojeće stanje. Budući da su sve to navodne posljedice uvođenja demokracije, nije ni čudo da nepovjerenje u demokratske institucije raste, premda ustvari kod nas ni liberalizma ni ‘neoliberalizma’ nikada nije ni bilo.

3. U svakom slučaju, ‘zdravi’ društveni odnosi rješavaju se ponajviše na ekonomskoj razini. Da imamo pravu i uspješnu tržišnu ekonomiju, teme kao ‘crveni i crni’ ne samo da bi daleko manje dolazile do izražaja (bile bi irelevantne), nego i ne bi imale plodno tlo za razvoj.

Primjerice, kao što je jasno da su nacionalni razlazi ili funkcioniranje kroz podjeljenost u bogatim i demokratkim društvima uglavnom mirni (Švedska-Norveška, Belgija, Švicarska), tako je i jasno da se Jugoslavija ne bi raspala da socijalizam nije ekonomski kolabirao – kao i inače, držao ga je ne okupu tuđi novac (koji se na koncu potrošio). Propast države kao Jugoslavije je u velikom sličan i propasti banke. On se događa tako da

A. Banka postane najprije insolventna (njene obaveze su veće nego imovina i kapital)

B. To se neko vrijeme prikriva, dok ovaj racjep postaje sve veći

C. Kad se on više ne može skrivati, postoji neki ‘tipping point’ u kojem počinje ‘run’ na banku (kroz maloprodaju, PARDON, bankari to kažu ‘retail’ ili povlačenjem depozita tvrtki i države), radikalno i brzo se narušava likvidnost i stvar propada

D. Obratno, udar na likvidnost (recimo ‘ničim’, ili vanjskim uvjetima, izazvan run na banku) može prouzročiti insolventnost zbog prisilne prodaje imovine, a svaka banka se temeljno bavi i transformacijom ročnosti pa uvijek ima značajan rascjep u dospijećima (najpoznatiji slučaj je LTCM, koji nije baš banka, ali mehanizam je isti).

E. Ako vlasnici banke ili država smatraju da se ili udar na likvidnost inače solventne banke može amortizirati, daju kredit za premošćivanje, ili ako je banka insolventna (ali ne previše) ili u opasnosti da postane insolventna ili nelikvidna, uplaćuju dodatni kapital – ili čak i ako je previše insolventna (spremna za bankrot), ali ‘sistemski važna’.

Sličnost propada Jugoslavije i npr. Centar banke je očita, s time da je
– korak B u Jugi trajao nekih 15-ak godina (Jugoslavija je ekonomski propala još sedamdesetih)
– u tom razdoblju, budući da je bila Zapadu sistmeski važna, dobivala je mostne kredite,
i na koncu, kad je vrag odnio šalu, za Markovića, i todalni bail-out.

Najbolja informacija koju imam je da je američki ‘paket pomoći’ (kredit + grantovi, tj. mix krdita i dokapitalizacije) Markovićevoj vladi bio oko 4 mlrd. dolara; tada je dolar bio oko 2,5-3 DM, dakle radilo se, recimo, o 10-ak mlrd. DM, tj. oko 5 mlrd. eura. Današnja vrijednost (tj. uzimajući u obzir inflaciju) je oko 8-9 mlrd. eura.

Međutim, Juga je bila toliko propala da se ‘run na banku’ više nije mogao spriječiti. Naravno, kao i kod banke, insideri su predvodili run, kako bi spasili svoje uloge (vidite li i tu sličnost s Centar bankom), a insideri poretka su bili ‘crveni i crni’, ‘udbaši’ i sve ostale ‘elite’ tadašnjeg sustava. Taj ‘run’ na banku se, naravno, pretvara u anarhiju koja onda postaje samoosnažujuća, neki uzimaju više nego im pripada, neki ruše, a neki uzimaju strukturne elemente (vadi stup i pada strop), sličnost s prljavom privatizacijom nije slučajna. Na ovo ću se vratiti kasnije.

4. Vratimo se na Hrvatsku i njen metabolički sindrom – ovo gore je bio samo uvod da se pokaže da su zdravi tržišni odnosi zapravo čist zrak koji omogućava razkužavanje ‘političkog’ zagađenja. Kao što znate, metabolički sindrom je izuzetno obuhvatan i opasan skup metaboličkih poremećaja koji uzrokuje niz razarajućih posljedica (s nekima vjerojatno ima i povratnu vezu, kao dijabetes i morbidna debljina, koji može biti važan faktor u nastajanju sindroma: “There is debate regarding whether obesity or insulin resistance is the cause of the metabolic syndrome or if they are consequences of a more far-reaching metabolic derangement.“).

Pa pogledajmo neke simptome ili poremećaje na razini gospodarstva, recimo:

Morbidna debljina (samoosnažujuće): visoka zaduženost građana, tvrtki i države; štoviše nastala zbog unošenja ‘brzih’ (rafiniranih) ‘ugljikohidrata’ (kao što i inače nastaje debljina ili inzulinska rezinstentnost), kredita za široku i brzu potrošnju.

Dijabetes: Imobilizacija kapitala u nekretnine i s time vezana izrazito loš metabolizam energije (loši multiplikatori novca, nemobilnost radne snage, defetizam populacije …)

A uzroci ili predispozicije za metabolički sindrom su uglavnom:
Genetika (datost): u našem slučaju socijalistički mentalni sklop
Starost: vrlo nepovoljna demografska slika, uključivo katastrofalan omjer umirovljenika i radnika
Dijabetes i pretjerana debljina (kao što sam rekao, ova veza je povratna)
Sjedilački životni stil: antipoduzetnički mentalitet, preferencija rada za državu
Šizofrenija i ostale psihijatrijske bolesti: podjela na ‘crvene’ i ‘crne’ i ostala iracionalna ponašanja naroda u odnosu na same sebe, susjede i sve ostale narode
Stres: globalna financijska kriza
– Itd.

5. Tu su naravno i neke druge bolesti. (Sve je to povezano – primjerice, zna se da upale povećavaju i mogućnost raka). Recimo, neki bi možda rekli da imamo ‘metastazirani karcinom’ politike. Primjerice, politički analitičari se često čude ‘kako ni jedna vlast ne štedi na redukciji lokalne samouprave (i javnih poduzeća)?’.

Pa naravno! Jer to i jest bit hrvatske trenutne politike. Državni izbori su ‘marketing i PR’. Pravi izbori su oni lokalni – plijen se dijeli na lokalnoj razini, to su te tisuće ili desetine tisuća izmišljenih radnih mjesta za partijske uhljebe, nagrada za vojsku koja odrađuje ‘stvari’ na terenu, partijsku pješadiju. Oko toga se i vodi priča! I tako sve te lokalne političke uhljebaške utvrde zapravo predstavljaju metastaze.

Zatim su tu upale pluća, razni nezgodni padovi (recimo ‘pogodi’ te poplava ili te ‘pogodi’ suša) – sve to ne bi imalo previše veze da je organizam u cjeslosti zdrav, sve je to povezano.

6. Kako se liječi metabolički sindrom? Prema klinici Mayo:

If you have metabolic syndrome or any of the components of metabolic syndrome, aggressive lifestyle changes can delay or even prevent the development of serious health problems.

Nažalost, naš premijer je izjavio da Vlada nije radila promjene jer narod ‘nije bio spreman na reforme’?! Iz toga je sve jasno (da ne duljim).

Naravno, kasnije imamo i sljedeće (o čemu niže):

However, if in three to six months of efforts at remedying risk factors prove insufficient, then drug treatment is frequently required. Generally, the individual disorders that compose the metabolic syndrome are treated separately. Diuretics and ACE inhibitors may be used to treat hypertension. Cholesterol drugs may be used to lower LDL cholesterol and triglyceride levels, if they are elevated, and to raise HDL levels if they are low. …

A 2003 study indicated cardiovascular exercise was therapeutic in approximately 31% of cases. The most probable benefit was to triglyceride levels, with 43% showing improvement; but fasting plasma glucose and insulin resistance of 91% of test subjects did not improve. Many other studies have supported the value of increased physical activity and restricted caloric intake (exercise and diet) to treat metabolic syndrome.
Restricting the overall dietary carbohydrate intake is more effective in reducing the most common symptoms of metabolic syndrome than the more commonly prescribed reduction in dietary fat intake. (Smanjenje potrošnje je bolje od smanjenje investicija!)

7. E pa sada. Kao što znate, čeka nas Procedura prekomjernog deficita (EDP), o čemu je prije par dana pisao Velimir Šonje. To je taj sanatorij u koji nas uvode. Dijeta i promjena navika bit će bolna, ali je jedini put da izbjegnemo posljedice nekontroliranog razvoja metaboličkog sindroma (dijabetes sa svim njegovim posljedicama, uključivo gubitak organa, srčani udar, značajno narušavanje kvalitete života itd.).

A zahvaljujući ovom skandalu s lex Perković, naši staratelji su zasigurno uvjereni kako neki benevolentni pristup, u kojem pacijent sam pazi na sebe, administrira si lijekove itd., nije moguć: pacijent je u deliriju i slabo se kontrolira. A kako je jučer (privanto) i konstarirao Velimir sada će se u vezi poštivanja EDP nametati najstroži mogući uvjeti i istovremeno kontrolirati na najstroži mogući način: nema više zajebancije, pacijent vara i sebe i doktore. Eto, kad naša vlast ‘ne može’, ima tko može.

8. Ovo je u skladu s onim što već godinama govorim, a to je da je dolazak pred stečaj za nas zapravo dobra stvar. Najprije konstatirajmo zašto smo se zapravo podvili pod Europine skute? Pa zato jer smo bili na putu neupitnog bankrota (nije da to samo po sebi brine političare, naime bankrot države, njih brine, naravno, njihova pozicija u slučaju bankrota države).

A u trenutku predstečaja se gubi suverenost (znamo ionako: danas se politčka suverenost gubi i dobija na gospodarskom planu). I tu dolazi ‘kontroverzna’ (a u stvari uopće ne) dilema liberalna demokracija vs. ‘prosvjetiteljski apsolutizam’.

Jasno da svatko normalan teži k liberalnoj demokraciji (druga faceta istoga: kapitalizam), jedinom sustavu koji je ikada čovječanstvo izvukao iz teškog siromaštva, brutalnosti, kratkog života

(Napomena: ideološki zadojeni će reći da je ‘i socijalizam izvukao mnoge iz siromaštva’, ali naravno da je on bio moguć jedino kao parazti na tržišnoj ekonomiji, jer što bi npr. bilo od SSSR da nisu imali traktore, čeličane, automobile i telefone – sve transplatirano iz mrske tržišne ekonomije).

Ali socijalna ‘kambrijska revolucija’ se dogodila samo jednom: trojstvo industrijska-znanstvena-liberalna revolucija u Engleskoj. Ona se i nije morala dogoditi. U biti, ‘kambrijska revolucija’ je slab pojam, bolja je paralela nastanak stanice s organima ili višestaničnog organizma. Dakle, sustav u kojem se demokracija generički su-razvijala s tržišnom ekonomijom.

Za ostale, nažalost, ponekad je potrebno malkice ‘implementacije’, prosvjetiteljske izgradnje institucija. Jer kao što znamo, inače je velika opasnost da se dogodi ‘failed state’ ako se virus ‘totalne demokracije’ pusti u divljinu. Sjetimo se BiH, Somalija, Irak i mnogih drugih, ali ne zaboravimo ni Hrvatsku – kao što je Borislav Škegro rekao da su Hrvati 20 godina imali totalnu demokraciju, narod je dobio točno što je htio!. Ili drugim riječima, kako kaže jedan moj prijatelj: ‘Znam ja nas, je*o ti nas!’ Jasno, ovdje nisu odgovor kakvi ‘apsolutisti – prosvjetitelji’ (koji naravno odmah ‘evoluiraju’ u diktatore) nego za nas ulogu apsolutista-prosvjetitelja imaju procesi EU. Znam koliko su loši ti procesi i ti birokrati, ali znamo i koliko su dobri za nas.

9. Ostaje još razjasniti ‘kako to da je UDBA’ još uvijek tako jaka, da u biti upravlja svim društvenim procesima. Odgovor je sljedeći:
– u izrazito slaboj i nestrukturiranoj okolini slabi igrači i slabe konstelacije, dakle procesi koji inače nemaju snagu ‘voditi igru’, isplivaju (kao što se u fizički kaotičnom sustavu neki mali poremećaj može razviti u dominantnu osobinu sustava, primjeice kako lokalni zamah leptirovog krila dovodi do gloablnog vremenskog poremećaja)
– početno osnaživanje pozicija dovodi do pozitivne samoosnažujuće petlje
– primjerice, to možete vidjeti u karijerama nekih političara kojima ne biste dali ‘ni da čuvaju dvije ovce nacrtane na zidu’, a oni ipak izrone na vrh, štoviše postanu utjecajni, ili karijerama nekih profesionalnih managera

Tako i ovdje. Imamo vrlo slabu i nestrukturiranu okolinu. I vjerojatno ‘stari dečki’ iz UDBE (što god to bilo) imaju svoje interese i vjerujem da ih artikuliraju već duže vrijeme, te da su imali i ovdje prste (naravno, totalni je ‘overstrech’ govoriti da i njihova druga generacija, njihova djeca, nastavljaju isto – jasno da se odmakom vremena interesi i pozicije šire. Pogledajte primjerice Australiju, svi su bili kažnjenici, ali se u par generacija od kažnjenika razvila čitava funkcionlna društvena struktura, pa imamo i kažnjenika i policajaca i biznismena i radnika … iako su svima ‘preci bili kažnjenici’). Ali bilo koje odlučnije strukturiranje okoline ili kontra-potez bi tu slabu inicijativu zaustavilo.

Međutim, mislim da je ovdje dominanta sila postala iracionalno przništvo.

Dakle, UDBA nije ‘tako jaka’ (to bi zaista bilo čudno), nego je država ‘tako loša’.

10. Kao što sam napisao gore, budući da na terapiju očito nećemo reagirati nakon samo 3-6 mjeseci, čakaju nas i neki drugi lijekovi (intreprecije dajte sami … recimo što bi bio ‘diuretik’).

11. Mislim da ova paralela s boleštinama ima smisla, pa molim čitaoce da dodaju druge sličnosti našeg društva i boleština, što se tiče simptoma, uzroka i načina liječenja!

Kategorije:Uncategorized

76 replies »

 1. Dakle, UDBA nije ‘tako jaka’ (to bi zaista bilo čudno), nego je država ‘tako loša’.
  Žalosna je činjenica da nismo bili spremni za vlastitu državu, ona je za nas preskupa!

 2. UDBA ili oni koji vode državu u pozadini jesu jaki, a država je tako loša. Sjajan je tekst, ali zbilja mislim da ne treba kriviti lošu državu od strane demokracije i građana nego od strane onih koji su izabrani i koji su pospješili da država bude tako loša, a oni tako jaki. Oni (UDBA ili tko već) nisu nikad izgubili konce upravljanja…

  • Ali kao što je rekao Boro: ‘Narod ima točno takvu vlast kakvu je htio, imamo praznik demokracije već 20 godina, narod dobija točno ono što hoće!’

   • Ali narod nije dovoljno kompetentan da izabere najbolje. Demokracija ne donosi najbolja rješenja nego većinska. nažalost danas se medijima puno može pripomoći da vlastito mišljenje promjenite u njiihovo i tako pomalo nestaju vlastita mišljenja i postaju onakva kava ih oni konstruiraju. možemo se nas par tisuća na ovom blogu slagati u mnogočemu, ali dok većina glasuje i mijenja smjerove na izborima koji ne donose ništa nego sličan način upravljanja, dotle nam nema nazad. Sreća je da se neke stvari zbog EU ipak mijenjaju na bolje…

    • Znači, slažamo se: ‘apsolutizam’ koji nam nameću ‘staretelji’ će nam pomoći da izgradimo institucije (i demokratsku kulturu). Pri tome nemojte zanemariti ‘part tisuća’ simo, ‘par tisuća’ tamo … evo meni su govorili npr. da je na tržištu kapitala situacija totalno bezvezna, ‘pa kako ćeš ti sam protiv svih fondova, pa je li vidiš što rade, ne može im nitko ništa – rastu samo dionice koje oni napucavaju, bez obzira na vrijednost, itd.’, a gle 🙂

 3. Sve je napisano kako treba,dodao bi još jednu stvar koja je još u NAŠIM glavama jedna velika dilema a dilema defakto ne postoji?Dali kada je tako sve loše ići u promjenu sustava i osmišljavanju tobože boljeg i pravednijeg društva?Odgovor je jako logičan i jasan:Može!Ali onda moramo pristati živjeti “kameno doba”,zato marksisti danas kažu da treba promijeniti čitav svijet a ne jednu državu ali pri tome zanemaruju osnovnu i elementarnu logiku,hipotetski;Što bi hrvatska dopustila masovni turizam na jadranu ako ne mora?Što bi norvežani i rusi trošili naftu i plin od buduće generacije “ako ne moraju”,što bi ljudi u gradovima gradili tvornice i zagađivali sebi okoliš “ako ne moraju”,tko će raditi nešto “ako ne mora”,na koncu tko bi išao zubaru ili lječniku “ako ne mora” Prebacite sve ovo na svoj vlastiti život pa ćete vidjeti koliko stvari u životu radite a ne bi ih radili “ako ne morate”,pa pola djece nam nebi išlo u školu “ako ne moraju”,NAŠ vječni problem je što mi stalno umišljamo “da možemo ovako dalje i da ne moramo napraviti salto mortale”,prevedeno na hrvatski “i jare i pare”

  Jučer mi kaže jedna žena da će se sve izgraditi turističkim smještajem i da neće nigdje biti zelene površine a ja joj na to odgovaram da je matematika jako egzaktna nauka i da mi ne moramo ništa izgraditi ali se onda moramo pokriti pokrivačem koji imamo a da je taj pokrivač jako mali da bi pokrio sve nas i da bi nam se onda dogodilo da bi svi oni koji su ostali izvan pokrivača napustili zemlju,pa bi na kraju imali zelenilo bez ljudi.Dao sam joj primjer hrvatskih liječnika kojima se ulaskom u eu otvorio prostor da zdime iz ove zemlje u potrazi za većim “pokrivačem” jer država a to smo mi jednostavno i da želi trenutno im veći ne može ponuditi,štoviše jako je upitno dali im i ovaj može osigurati i održati,kako njima tako i nama pacijentima,ja mislim da ne može,naravno mnogi-većina su danas uvjereni “da može i da ne moramo ništa”,takvom logikom su se rukovodile skoro sve vlade,neke više a neke manje ali mislili su da aspirinima mogu izlječiti karcinom,to je naravno bila jedna velika utopija, sada je i ovoj vladi jasno što ih čeka i sada žale što su to propustili učiniti na početku mandata jer sada im se nagomilalo-nadovezalo toliko gradiva i problema da počinju i oni sami pucati po šavu a kao što je rekao jedanput g.bakić “žal za propuštenim prilikama” je jedan jako teško emocinalno stanje …

  Da se razumijemo lako je u ovoj zemlji sve kritizirati i pisati ovako kako mi pišemo ali je jako teško uvjeriti ljude da je game is over i da više nikada ništa neće biti isto kao nekada,teško je voditi državu kontra demokracije i zato je škegro bio debelo u pravu kada je rekao da je ovaj prošli period ustvari bio “praznik demokracije”,naravno većina nas za takvo što ne želi ni čuti ali to nije ni čudno kada nam se dnevno ukazivaju “nadliječnici” koji nas uvjeravaju da se karcinom može izlječiti aspirinom a priroda svakog čovjeka je da izbjegava operaciju sve dok postoji i mala šansa da “sve prođe lišo bez ponta”,problem je samo što mi uvijek imamo puno više “nadlječnika” koji pacijentima govore ono što oni žele čuti nego pravih i odgovornih liječnika…Nije lako ni ovoj a još će biti teže bilo kojoj sljedećoj vladi,to ih naravno ne abolira od odgovornosti za ne-učinjeno?

 4. Ja bih tržišnu ekonomiju i demokraciju usporedio s imunološkim sustavom, tako da mi koji nemamo izgrađen taj sustav podložni smo svakom virusu i bolešćini.

  • Sokolić,jako slično samo onda mi koji smo “izgubili imunološki sustav” napadamo sve oko sebe zašto nisu izmislili nama potrebne ljekove i prevencije,problem je kada nas “većina” izgubi imunološki sustav,tada je jako mala vjerojatnost da će vam manjina moći izmisliti i proizvesti toliko ljekova i prevencija koliko mi trebamo,tada i tako ulazite u zonu utopizma?Ali kao što rekoh,nada umire posljednja i to je ljudska priroda…

 5. Svaka odgovorna vlada mora ući u brutalni obračun sa socijalističkim mentalitetom u ovom društvu ako želi svome narodu dobro u ovakvom svijetu kakav on danas jest a ja ne vidim da se nešto tu može promijeniti a naročito ne vidim da mi nešto tu možemo promijeniti?To je čak u ovom trenutku puno važnije i od same strategije obrazovanja i ostalih NAŠIH strategija,to mora postati dominantna i dnevna tema kojom ćemo se baviti ako želimo ostati glavom poviše vode jer svijet je brutalan bio,jest danas i biti će i sutra?Tek kada u društvu postignemo tu kritičnu masu koja to razumije mi kao društvo imamo šansu postati jednog dana društvo kompetencije,osobne odgovornosti i poštivanja zakona i države u kojoj živimo,zemlja poduzetničkog duha,inovacija i blagostanja za sve njene građane a sve dok ne postignemo tu kritičnu valjati ćemo se u blatu sa NAŠIM kolektivističkim ludilom i svakodnevno čekati da nam se ukaže neki NAŠ “nadliječnik”; che guevara,hugo chavez,josip broz ili karl marx koji će nas držati u nadi tako da će nas uvjeriti da se karcinom i dalje može liječiti aspirinima i da se revolucijom postiže evolucija i blagostanje.Sve NAŠE današnje zablude vuču korijene iz socijalističkog mentaliteta gdje nam je na prvome mjestu uvijek nekakav unutrašnji i vanjski neprijatelj koje tobože “podržava aktuelna vlast” koju smo by the way sami izabrali a kada imaš krivca i “državnog neprijatelja” tada nivo osobne odgovornosti i društveno korisne aktivnosti svodiš na minimum jer je cilj “srušiti i uništiti neprijatelja” a krivac se “ZNA”-država-vlast-krupni kapitalisti itd itd i to NAŠI,takva je priroda čovjeka,mi već godinama uzgajamo samo takvu svijest ljudi… Tko to ne vidi i ne razumije po meni je sljep?Možda sam debelo u krivu ali ne mogu iz svoje kože?Kolektivističko ludilo NAŠIH i VAŠIH?Na kraju “poginemo” svi?Tako nas povijest i uči?Upravo taj nedostatak hrabrosti fali u ovom društvu,počevši od političara preko medija do tkz. nadliječnika i drugih struktura,većinski nam se govori ono što mi želimo čuti?A mi želimo čuti samo jedno-da je netko drugi kriv a mi nismo?To postaje NAŠ način i filozofija života!A to je živo blato!Depresija!

  • Kako ce vlada uci u borbu sa socijalistickim mentalitetom kad tu vladu bira vecina koja ima socijalisticki mentalitet??? Pa kad bi vlada usla u borbu sa socijalistickim mentalitetom ista bi bila smjenjena vrlo brzo prijevremenim demokratskim izborima…Kod nas se ni ne moze doc na vlast ako nemas socijalisticku retoriku i mentalitet…Nasi desni i lijevi se razlikuju u tome da jedni vole ustase drugi partizane to je jedina razlika…

   • Pa jednostavno. U slučaju pred-bankrota u kojem jesmo, Vlada (ova ili neka druga) će morati raditi točno ono što jedino može, a to je ponašati se racionalno, usprkos svojim uvjerenjima. Znači: oni će biti ‘za socijalnu državu u kojoj svaki član partije zaslužuje da mu bračni drug ima pravo raditi za državu, ALI će ipak morati otpustiti velik dio tih ljudi’, itd. …

    • Ja navijam da se takvo nesto desi…ali iskreno pesimist sam sto se toga tice nazalost…pa kod nas ljudi prizivaju vremena kad se zivilo na tockice i kad si u trgovini mogao naci eventualno jednu vrstu nekog aritikla…a po traperice islo u Trst…tada je bilo sve super svi smo bili isti goli i bosi :)…
     Vidit cemo kako ce biti…

     Jedno pitanje a tko nam ulazi u politiku? Pa g.Bakic jel vama npr pada na pamet uci u politiku i biti ministar npr?

     Moje jedno razmisljanje meni npr iako se ne smatram kalibrom da bih mogao biti ministar(s obzirom kakvi su nam ministri trebao bih preispitat ovo :)) nema sanse da bih bio ministar iz sljedeceg razloga:
     -premala je placa, za manje odgovoran posao i sposobnosti koje imam imam vecu placu u privatnom sektoru…

     Biti ministar kod nas a ne biti multimilijunas sa osiguranom egzistencijom je gotovo pa nemoguce da ne postanes korumpiran.
     Kako moze netko xy koji ima 2-3 djece raspolagati sa par milijardi kuna budzetom imat placu ni 20 000kn i da ne podlegne mitom il cim vec ne…

    • Tomislave, mozda radimo u razlicitim sektorima, ali tko u privatnom vlasnistvu ima vecu placu od onog u drzavi? Sto mislite zasto svi zele raditi u drzavnoj upravi? Nema odgovornosti, a lova do krova. U njemackoj su place u drzavnoj upravi male, tako da se menageri prvom prilikom prebace u privatni sektor, kod nas je obrnuto.

    • Vojher… Svaki ioale dobar inzenjer,ekonomist,manager u dobrostojecim privatnim firmama ima vecu placu nego nasi ministri…Nemojte usporedjivat nekoga tko ima iskustva 5-10godina radnog staza radi isti posao 5-10 godina. razina ministra je razina predsjednika uprave Agrokora,HTa, Atlantic Grupe, ‘Bakicevog’ KORFa,, pa vlasnik iole boljeg kafica sa 3-4 radnika ima veca primanja nego sto su primanja nasih ministara…

    • @Tomislave o čemu pričate, Vojher je u pravu, za istu poziciju npr. direktora prodaje, marketinga ili financija u državnoj tvrtci u odnosu na privatnu firmu čovjek dobije više za puno manje rada, znam niz ljudi koji rade od 8 do 4, u to doba jedu sa službenim karticama, voze se službenim autima, plaćeni su im prekovremeni sati, putovanja, edukacije i još bonusi + (čast izuzecima) kradu… što neuspješnija firma to bolji financijski uvjeti, to dvoje je ionako povezano.
     kod ministra i članova uprave situacija možda nije takva, no nekako i ovi ministri nađu neki interes biti ministri, uglavnom imaju neki altruistički poriv kao Polančec koji je otišao iz Uprave Podravke u Ministarstvo

  • Zaključak, dobro utemeljen u tekstu: “Kumuliranje političke volje građana za promjenama koje otvaraju put izlaska iz krize još nije na vidiku, jer dominiraju kolektivističke iluzije i prazna politička retorika. Politički legitimitet se ne nalazi u poticanju gospodarskog rasta i izgradnji stabilnog institucionalnog poretka, već u preraspodjeli smanjivanog BDP-a i parazitskom ubiranju renti kroz oslanjanje na državu. Hrvatska je stoga, kao i Španjolska, još u krizi dugog trajanja.”

 6. Dvije naj “kletve” što sam čuo u životu su;”dabogda imao pa ne imao” a druga je za socijaliste “dabogda te postavili na čelo sustava da ti dijeliš onako kao što govoriš”,ako ste primjetili zlatko komadina je tu našao zgodan izgovor on je nedavno rekao “da oni kao socijaldemokrati u ovakvoj europi teško mogu ljudima osigurati socijalnu državu kakvu bi oni htjeli”,i da je njemu jako žao zbog toga “jer je on istinski(pravi),socijaldemokrata,tako su “pravi” bili samo neki hrvati,”nisu svi”?Opet je komadina našao krivca u europi a ne u nama?U prijevodu “shits happens” ali nije dao ostavku na sve funkcije i stranačke dužnosti “nego nastavlja borbu za socijalnu državu” jer mu je to životna misija i to u europskoj uniji koju je označio kao krivca,i tata bi sine!Znate li nekoga tko nebi tako nastavio borbu do posljednjeg?

  • “Krepat ma ne molat”,inače je gospodin nekoć bio glasnogovornik hollandove socijalističke stranke,tako je i došao tu gdje jest danas,puno je govorio?Što od njega drugo i očekivati?Najbolja fora mu je “da neke zemlje eu potplaćuju svoje radnike”,što bi na to rekli ovi u bosni,makedoniji ili na kosovu?Shvatiti će ima vremena,neka on i dalje podiže plaće ako mu budale dopuste?Što recimo francuzi nebi mogli prodati svakog citroena za milijun eura?Zar i to nebi bilo socijalno a nadasve pravedno,neka još naredi nijemcima da ga oni moraju kupovati ako ništa “zbog francuskih radnika”,nisam ga nikada čuo da kao deklarirani socijaldemokrata(dobar čovjek jer to se navodno podrazumijeva) tako brine za kineske ili ukrajinske radnike?Što njima ne kaže da dignu plaće?

  • I kako da nije bilo privatizacije mi bi bili kao “švajcarska” i da nisu oni protiv kapitalizma “ali ga želi sa ljudskim licem”,i ja isto to želim,tko to na ovome svijetu ne želi? Jedina je razlika što ja “todorića” jako-iskreno žalim i zahvalan sam mu što ore i plaća poreze koje mi trošimo a većina takvih ga preziru i zavide mu a ja nikako ne mogu shvatiti na čemu mu to zavide?To nikada nisam shvatio?Nisu vjerojatno ni oni jer se ne razumiju u “bogatstvo”,nisu se time ni opterećivali u životu?To im je ispod razine svakog ljudskog intelektualnog dostojanstva ali žele dobar život svima a ne samo njima?U biti mi se u cilju slažemo,samo se u putovima ostvarenja tih ciljeva jako razilazimo…

 7. http://www.index.hr/vijesti/clanak/obrat-u-seksualnoj-aferi-na-hrtu-otkrivamo-sto-su-sdpov-tajnik-dragovan-i-suprug-mirele-despot-govorili-uskoku/701415.aspx

  Ako je ovo točno onda gospodin igor dragovan inače glavni tajnik sdp-a “nije učinio ništa loše osim što je zamolio gospodina radmana da dotičnu gospođu malkice primi u svoj ured” a jadan čovjek danas ima zbog toga veeeelike probleme?A “SAMO” je kao glavni tajnik sdp-a zamolio gospodina radmana “da gospođicu malkice pripazi pa će valjda svima NAŠIMA biti dobro”,nije čovjek ništa “loše” učinio,nije on rekao radmanu da je mora zaposliti nego “samo” da je primi a svi ga napadaju?Baš me interesira hoće li gospodin milanović biti i ovaj put tako dosljedan,ako je ovo točno,kao kod gospođe holy?Ovo smo mi?To je NAŠA socijaldemokracija,briga za “svakog čovjeka” pod uvjetom da ga znamo i da je NAŠ?Ja tebi,ti meni i neboj se?

 8. g.Bakic zar vi mislite da mi zasluzujemo bolju vladu nego sto je imamo? Mi smo u teskom socijalizmu i danas, ali vecina gradjana kod nas vole socijalizam i zato i biramo vlade/ljude kakve biramo… Samo sto ti nasim socijalistima niti prije niti danas nitko nikad nije objasnio da tako moze ici jedino ako se trose tudji novci… Nazalost nasem mentalitetu u vecini ne za sve samo sicijalizam i odgovara sto je najgore njih ne briga i da sve ode dole…nazalost njima je bolje zivit i na tockice nego se pokrenit…
  Nasa vlada je puno bolja nego sto smo mi sami i ne bih bio niti jednom nasem ministru u kozi…
  Kod nas su i ‘lijevi’ i tzv ‘desni’ teski socijalisti oni se razlikuju samo u tome sto jedni vole partizane drugi ustase

  • Partizani,ustaše i hrvatski branitelji su samo “joker zovi” da NAŠIH bude više,tu su desni malo više socijalisti a mnogi NAŠI predstavnici desnice u hrvatskoj su danas veći marksisti od karla marksa jedina je razlika da oni to ni ne kuže da jesu,lijevi barem to donekle kuže?To je jedina razlika što se tiče gospodarsko ekonomskog okvira i populističke demagogije,prodavanja muda pod bubrege?Pa hrvatska desnica potencira većinu ideoloških sukoba u ovome društvu već odavna sa “joker zovi” jer da nije toga njihovo postojanje bi postalo besmisleno,ljevica i desnica u nas postoje samo na svjetonazorskoj razini,tipa jesu li ili nisu za brak homoseksualaca.čirilicu,sekularnu državu i slično ali su se u te smjese izmiješali isti ljudi,tako da u sdp-u imate veće “patriote” od hdz-a a da u hdz-u imate veće marksiste od sdp-a,oni su se izmješali međusobno i čine jednu te istu emulziju a desnica kao ekonomsko-gospodarska desnica u hrvatskoj uopće ne postoji-jer nitko i ne osjeća potrebu da NAŠIMA to danas treba,tko danas treba desnicu u hrvatskoj,pa svi smo mi srećko horvat?Zato me i čude razno razni bukači koji viču da nas je uništio neoliberalni kapitalizam a svi viču to isto;I komadina iz sdp-a,i lesar iz laburista,i goran marić iz hdz-a,i ruža tomašić iz hsp-a,svi su deklarirani marksisti i NAŠI,samo jedni se time ponose i polu-kuže da to jesu a drugi se toga srame i ne kuže a to jesu još više od ovih koji se time ponose?Recite mi u čemu se razlikuju?

   Pa kada dođu u opoziciju svi nariču za NAŠIM,protive se rezovima,privatizacijama,investicijama koje će zagaditi okoliš,krupnim kapitalistima i bankarima itd,itd?Kada dođu na vlast sve to brzo zaborave i onda voze “srednjom trakom,kružni tok,u drugoj brzini do kraja mandata”,tada ih proklinje svatko a onda opet jovo nanovo u opoziciju?Kada su opozicija oni već tada sebi vežu ruke i prije nego uzmu vlast?Samojebi u kružnom toku?Sa faksa na posao i obrnuto,kružni tok je konstanta pa dok ima goriva vozi i ništa ne pitaj?Vozi i ne okreći se sine,da se ne prepadneš što ostavljaš iza sebe?

   • pa to sam i htio rec…razlika HDZ+strancice vs SDP+strancice je samo u tome sto su jedni za gay brakove drugi protiv, jedni malo vise vole partizane drugi malo vise vole ustase ali kad dodju na vlast su veliki socijalisti i u biti su tako i dosli na vlast obecavajuc brda i doline…U biti dolazim ja barem do zakljucka da je nase drustvo generalno socijalisticko i dalje i tu treba ja mislim mozda i 50g da se mi sami promjenimo…volio bih da nemam pravo….
    Nadam se da ce nas EU malo prodrmat jer sami ocito nismo nazalost sposobni nista napravit…
    Ja bih objerucke prihvatio da postanemo il njemacka savezna republika npr na 10ak 20ak godina da naucimo se zivit po malo drugacijim pravilima itd …Nije sramota nesto ne znat a mi ocito ne znamo puno toga 🙂

  • Sjajno,kao i uvijek?Ali tko to u NAŠEM društvu čita a još manje pamti?Kada nam svaki dan iz paštete ispadaju “srećko horvati,manolići i razno razne che guevare ” pa nam oni idu objašnjavati prošlost,budućnost,realnost i pravicu a tada znaš sigurno da smo naj…li…Evo sada je htv 3 ili htv 4 počeo reprizirati emisiju peti dan “da nam malo obnove gradivo” I vjerojatno se negdje sada smijulje “a jesmo im ga smjestili” a smjestili su ga svojoj djeci ali ni to ne kuže ali polako skužiti će ima vremena a ovakve kao polšek zazovu na htv samo kada osiguraju minobacačke napade razno raznih marksističkih revolucionara i to barem osiguraju 3;1,tako da od njihove buke i baukanja ne mogu ni doći do riječi a više pametnih kaže polšek u jednom svom tekstu nego čitava ekipa petog dana u svim emisijama-serijalima,možda i u životu ali đaba kada mi ne volimo ni pametne,ni objektivne,ni miroljubive,ni neiskompleksirane,ni sveobuhvatne i činjenično točne ljude kakav je polšek.NAŠIMA takvi ne igraju?Oni su dinosaurusi,neka se polšek ne uvrijedi ali na našoj javnoj tv takvi kao on su izumrla vrsta a ZNA SE i zašto?Jer je i javna tv NAŠA?U toj neprestanoj minobacačkoj paljbi dobro da smo još i dobre glave?Udri po mjerama štednje i neoliberalnom kapitalizmu a jebe ti se što i neznaš što govoriš?Tako mi pričamo isto o antifašizmu,komunizmu,titu i marxu,prvom svijetskom ratu,drugom i trećem,privatizaciji,tuđmanu,neoliberalnom kapitalizmu itd,sve je crno-bijeli svijet NAŠIH i VAŠIH a ovakav tekst kada napišeš kao polšek proglase te fašistom i predstvanikom neoliberalnog kapitalizma,pa se ti slikaj i misli što to znači?Kako se samo usudio napisati koliko su NAŠI silovali nedužnih žena ili pobili nedužnih ljudi?Po NAŠIMA ispada da su svi antifašisti bili marija terezija,svi su kapitalisti danas smeće od ljudi,,svi su ne-socijalisti neljudi,ukratko ako nisi NAŠ veliko si nitko i ništa.Na kraju će od mene napraviti “fašistu” koliko su dopizdili i bogu i narodu?

 9. I da se stvori neka organizacija grupa pametnih ljudi pa nema sanse da dobiju izbore…
  Odokativno govorim ali obecanja bi bila ovakva posto je kasa prazna i veliki dugovi moramo napraviti sljedece:
  -drzavni aparat smanjiti cim prije za 30% tako da cemo otpustit 30% ljudi koji zive na drzanim jaslama
  -drzava ne smije biti vlasnik firmi tipa hotela itd zbog toga se ti hoteli i firme moraju prodati
  -zdravstveni sustav reorganizirat…ne moze imati istu uslugu onaj tko placa zdravstveno osiguranje 500kn i onaj koji placa 3000kn…minimum zdravstvene skrbi mora postojat za one koji su socijalno ugrozeni itd to drzava mora osigurat… ali svi ostali prema razina zdravstvene skrbi treba bit sukladna onome koliko placaju(koliko para toliko muzike)…zdravstvena skrb danas jeste biznis i to je tako i treba biti tako…da bi bio konkurentan moras imat dobre uredjaje i dobre strucnjake a to sve kosta netko to treba platit…

  ovo je samo par natuknica koje ja laicki mislim da su normalne i potrebne da bi se izaslo iz blata u kojem jesmo…pa nema sanse da bi netko dobio izbore sa ovakvim obecanjima….

 10. liberalna demokracija i tržišna ekonomija nisu sinomini
  sinonimi su tržišna ekonomija i vladavina prava, a liberalna demokracija je nadgradnja istoga koja se ne može uspostavit bez istoga, no isto tako odmah po uspostavljanju razvija snažne tendencije rušenja svojih temelja

  • Naravno da nisu sinonimi. Niste dobro čitali. Oni su dugoročno u biti isto (ako prežive). Ovo na kraju je ipak jedan historicistički, a valjda i marksistički pogled koji ne bih diskutirao.

  • Na temelju čega bi dugoročno bili isto?

   Jedino što znamo iz prakse je da je uspon slobodnotržišnih gospodarstava poticao širenje prava glasa u 19. stoljeću, a nakon toga je ostvareno širenje prava glasa iskorišteno za kresanje slobodnotržišnih gospodarstava u 20. stoljeću na temelju nekakvih promašenih socijalističkih ideja.

   Dok god ne postoji jedinstven globalni politički i gospodarski sustav, jedino u što možemo biti sigurni je to da će negdje na svijetu postojat tendencija prema slobodnome tržištu i gospodarskom razvoju (ne znamo u kakvom političkom sustavu), dok u slučaju uspostave jedinstvenog političkog i gospodarskog sustava možemo očekivati samo globalni socijalizam.

   • Na temelju desetina i stotina primjera, ali i teorijskih razumijevanja.

    Jasno da je stvar povuci-potegni, dva koraka naprijed, jedan nazad, ali zahvaljujući ‘simbiozi’, tj. dugoročnoj ekvivalentnosti tržišne ekonomije i liberalne demokracije svijet je daleko slobodniji i u svakom slučaju bolji danas nego je bio prije 10, 20, 50, 100 ili 200 godina. Naravno, tvrda struja libertanaca će se zadovoljisti samo onakvim ‘slobodarstvom’ koje je na granici anarhije. Naravno, granica nije jasna i socijalističke tendencije mogu biti vrlo opasne, kako nas je i upozorio Hayek u svom Road to Serfdom.

 11. 1. Liberalna demokracija i trzisna ekonomija (kapitalizam) nisu istoznacnice. Imamo lijepih primjera i danas i u povijesti da ima trzisnih ekonomija i bez liberalne demokracije, i obrnuto i sl. i potpuno suprotno.

  2. Ocigledno je dvojbeno i ovo pod tockom 2. Nije nas problem jesmo ili nismo prihvatili “trzisnu ekonomiju”, te jesmo li to ucinili u ovoj ili onoj mjeri.
  Tko vise prihvaca trzisnu ekonomiju (kapitalizam – kako se navodi): neki kineski (indijski,…) inzenjer ili istovrsni americki inzenjer (inzenjer u USA neovisno je li ionako Kinez, Japanac, Inidjac) pa je slijedom ovakve logike prihvacanja i njegova ekonomija uspjesnija ili manje uspjesna,…? Prilicno sam uvjeren da ce bilo koji americki inzenjer vrlo tesko prihvatiti “trzisnu ekonomiju” u kojemu ce svoje skupocjeno radno mjesto prepustiti trzistu svome kolegi iz Kine,… Upravo je suprotno ne prihvacanjem “trzisne ekonomije” americki ce inzenjer osigurati svoju visoku placu i standard i kad trziste nudi jeftine kineske inzenjere tj njihova rjesenja.

  poveznice ekonomije sa metabolickim sindromom su neprikladne i nuzno vode na krive asocijacije. Posebno je znakovita 6. ova asocijacija sa “aggressive lifestyle changes”. Covjeku koji ima metabolicki sindrom tj poremecaj agresivne zivotne promjene mogu izazavati vece stete. U slucaju asocijacija i veza sa ekonomijom takve promjene su najcesce od glavnih uzroka problema. Npr ja od kad sam cuo za MMF uvijek se uz njega spominju “agresivne strukturne promjene”,… vecina javnih djelatnosti su u stalnim strukturnim promjenama,.., a meni se cini (kada bih zelio biti doista sitnicav) da bi jedina stvarna sturkturna promjena bila da se strukturne promjene zabrane na najmanje 5 godina.

  Bolja asocijacija od “aggressive lifestyle changes” je ona o voznji biciklistickom stazom. Neovisno je li trebas ili ne, je li ti dobro ili lose, ne smijes raditi nagla skretanja ili manevre na uskoj stazi jer ima i drugih biciklista i sudionika s kojima se mozes sudariti i sl.

  • Niste dobro čitali. Ne tvrdim da su ‘istoznačnice’ (naravno), nego da su ‘u biti, dugoročno’ iste. Jasno da je npr. u Kini kapitalizam, ali ne i liberalna demokracija. Ali u biti, dugoročno to su dvije facete istoga. Ne možete imati dugoročno kapitalizam bez liberalne demokracije, a naravno ni obratno – ovaj drugi smjer je trivijalan. Liberlalna demokracija znači pravo vlasništva, a kad imate slobodno privatno vlasništvo, naravno da ste odmah u kapitalizmu. Ovo je zaista elementarno, stoga me čudi da tvrdite suprotno. Primjerice koji je kako kažete lijep današnji primjer da imate liberalnu demokraciju gdje nije tržišna ekonomija (= kapitalizam)?

   Ovo ostalo pak uglavnom niste u pravu. Što se tiče liječenja meteboličkog sindroma, ako znate bolje nego medicinska znanost, možda je bolje da to objasnite na odgovarajućim kongresima nego meni. Što se pak tiče MMF-a ne bih ovdje previše širio raspravu, ali naravno da MMF dolazi kod teških, preteških bolesnika (koji su potrošili sav svoj i tuđi novac) i onda ga socijalisti optužuju da je on uzrok problema. Tako su nekad i ubijali liječnike kad nisu uspjeli izliječiti teškog bolesnika, jer je, naravno, liječnik bio kriv.

   A da ova usporeda nije vjerna, pa naravno. Ovo je samo eto ovako jedan tekst.

   • Tekst je odličan, samo mi se čini previše naivnim očekivati od EU da će nas prosvjetliti i povući naprijed. EU je preopterećena birokracijom i prenormirana da bi i sama mogla ići naprijed, a naši birokrati su se ubili od marljivog i krivog prepisivanja eu pravne stečevine.
    Nama treba reda i slobode od prenormiranosti kako u gospodarstvu tako i u drugim sferama života, a to nam eu neće nametnuti. Nama treba tržišno gospodarstvo, liberalna demokracija i vladavina prava, ali ne ovakvih zakona koje nam marljivo i bez ikakvog osjećaja za mjeru nameću naše socijalističke vlade. I to sve u želji da nas usklade s EU.

   • Tvrdnjama kako se u smislu poboljsanja i prevladavanja nesposobnosti samo treba okrenuti trzistu i kapitalizmu i da se to mora dogoditi u glavama ljudi (tocka 2) zapravo demonstrirate jednu od uporisnih karakteristika upravo iz socijalizma. Pa upravo nas je socijalizam uvjeravao da moramo u njega svom dusom vjerovati, njemu se predavati,… da sad ne podsjecam na to (dovoljno je samo pomisliti na radikalne primjere Sjeverne Koreje), dok kapitalizam i s njim povezan liberalizam naprosto nije imao tih pretenzija ili ih nije imao u prvom planu.
    Ako je nesto prezivjelost iz socijalizma onda je par excellence upravo to ta potreba da moramo obozavati i ideologizirati do besvijesti drustvo u kojem zivimo, a posebno da to moramo svi u svojim glavama.
    U svezi sa tockom 3) takoder imam primjedbe jer nije ekonomija i “ekonomska razina” bas sve i ishodiste “zdravih” drustvenih odnosa da sad sve mozemo reducirati samo na tu dimenziju. Slazem se da je to mozda najvaznija, ali sigurno nije jedina komponenata.

    U tom smislu liberalnu demokraciju ne odreduje prije svega “trzisna ekonomija”, privatno vlasnistvo, koliko god oboje (slazemo se) bile vazne karakteristike. Liberalna demokracija je prije svega podrucje ili to nesto sto omogucava pluralizam razlicitosti, tj. okruzje u kojemu se mogu suceljavati suprotne ideologijske i sl. grupe bez da se medusobno iskljucuju, istrebljuju i sl., vec da se na neki nacin medusobno prozmu i pronadu neki zajednicki nacin. Pokusaji socijalizma, pa i fasizam nisu imali takve aspiracije vec su zeljeli biti dominantni i jedini. Liberalizam je pak sve njih skupa prosireno za jos dodatne inacice (konzervatizvizam, krscanske domokratizam, feminizam, zelenizam,..) obgrlio i stavio na kup da se medusobno glodu, ali trpe i podnose.
    Molim referencirati se na: http://www.algoritam.hr/?id=111064&kat=450&m=1&p=proizvod, tj: http://bookos.org/book/1008225/ebe911 i mozda (nisam ovo skroz procitao) i na http://bookos.org/book/878681/aa136d

    • Prva tvrdnja Vam je baš bez-vezna, naime ne vidim kako koje (pa tako i moje) mišljenje ima veze s time da se nešto ‘mora’. Drugo, od postojećih društvenih uređenja koliko vidim za sada smo imali primitivinu zajednicu, robovlasništvo, feudalizam, socijalizam i tržišu ekonomiju – trenutno (i u novijoj povijesti) manje-više opstaju tržišina ekonomija i socijalizam, ovja potonji se pokazao kao debelo najgore društveno uređenje do sada, pa ne bih ulazio u diskusiju oko toga ‘što je bolje’ – imate raznih foruma za raspravu ‘za i protiv’ tržišne ekonomije.

     Druga diskutira tko zna s čim, tk oje rekao da se ‘sve može reducirati na tu dimenziju’?

     Treće, da su dugoročno gledano društveno uređenje liberalna demokracija i ekonomsko tržišna ekonomija pripadne, ako Vam to nije očito iz povijesnih primjera i razvoja suvremenog društva, a niste se potrudili informirati … ne bih htio sad još detaljnije objašnjavati. (a propos, zbirku eseja gdje razni autori izlažu o raznim ‘ideologijama’ kao trenutnim zapadnima, pa tako i socijalizmu i marksizmu) mi se ne da čitati. Evo imate ovdje prikaz dvije vrlo slične, komunizmu i nacizmu: http://www.banka.hr/komentari-i-analize/o-usporedbi-neusporedivog

    • Pero, fundamentalno griješite ako mislite da je liberalna demokracija područje gdje sloboda i prisila koegzistiraju. Naime tržišna ekonomija je postavljena na temeljima slobode, dok je socijalizam i njemu slična autoritativna ili totalitarna društvena uređenja temeljeni na prisili. Tako da koegzistencije tu nema, jedno poništava drugo. Odnosno ako vi želite svoju imovinu podjeliti sa drugima slobodno, to nije socijalizam, to je kada Bill Gates svoju privatnu imovinu pokloni kome god želi. Socijalizam je kada vas neki autoritet (država) prisili da svoju imovinu neovisno želite li to ili ne dijelite sa drugima (društveno vlasništvo, pa čak i porezi). Sad tu postoji nekoliko gradacija i neki bi libertijanci zagovarali i da se ukinu svi porezi, pa time i država jer se financira iz tih poreza, jer je i to prisila, ali da ne odemo predaleko. Privatno i državno vlasništvo nemogu koegzistirati pa tako niti bilo koji drugi oblik priisle u liberalnoj demokraciji.

     Meni se čini da vi nemožete još uvijek prihvatiti činjenicu da ste čitav svoj dosadašnji život živjeli u laži. Znam teško je to svi to prolazimo, uvijek, kada se događa neka promjena odbacujemo stara uvjerenja da bismo prihvatili nova.
     Moramo odbaciti socijalizam (plansku ekonomiju), da bismo prihvatili tržišnu ekonomiju.
     Moramo prestati paliti cigarete ako želimo prestati pušiti. Znam bilo bi puno lakše kada bismo mogli živjeti zdravo i pušiti ali to neide.

     To vam je onaj sindrom što vam antun stalno piše “i jare i pare”. Živjeli bi kao Njemci, a radili kao Grci. Ma kako privlačno zvuči i koliko god knjiga pročitali o tome stvari su strašno jednostavne, ako želimo živjeti kao Njemci moramo raditi kao Njemci, nema drugog, lakšeg puta.

     Sad posebno je pitanje zbog čega smo mi tako lijeni ne produktivni, a Njemci tako radišni, bogati i produktivni. Stvar je u tome da je primarno stvar društvenog uređenja. Ali ako sam dobro shvatio što je NB htio reći sa onim da to mora zaživjeti u našim glavama je otprilike to da moramo početi živjeti ono što znamo.
     Evo vam i primjer, vi danas znanstveno možete objasniti koji su sve elementi potrebni za idealan slobodni udarac u nogometu. I vi to možete pročitati i znati što je potrebno, ali ipak nećete moći imati bolji udarac od nekog prosječnog nogometaša koji nema to znanje ali tuče loptu svaki dan. Dakle vi to morate živjeti u glavi i konačno i fizički.

     A mi nažalost još uvijek se nismo pomakli iz te faze, čak još uvijek i vodimo rasprave o tome što i kako treba, sumnjamo u stvari koje su očite, borimo se svim silama protiv promjene.

     Mi smo uveli privatno vlasništvo, privatizirali par firmi i nastavili živjeti u glavama po starom, umjesto da smo znanja koja su nam na raspolaganju u 21 st. primjenili i počeli živjeti, danas bi nam već svima bilo puno bolje.

  • Mislim da ste puno toga pobrkali ali navesti ću samo neka brkanja;Američki inžinjer je već prepustio veliki broj svojih skupocjenih radnih mjesta kineskom jeftinijem inžinjeru I usprkos trgovinskim zaštitama koje imaju sve zemlje koje time donekle(umjeće pregovaranja) štite svoja tržišta,pa valjda je to više nego jasno,štoviše danas američki inžinjeri masovno odlaze u brazil raditi za veću plaću nego mogu dobiti u americi jer je tamo strašan deficit tih kadrova to je do jučer bilo nezamislivo,nekima uspjeva to i u kini i tamo su neki američki inžinjeri našli svoju računicu,kao što vam je poznato u kini danas igraju mnogi hrvatski ali i svijetski igrači nogometa i kažu da ih jako dobro plaćaju,valjda imaju računicu i zašto?

   Što se tiče “strukturnih promjena” nikada ih ne morate ni dirati pa taman vam sve ekonomske računice,parametri i pokazatelji govorili da su kao takve neodržive,možete vi imati i tvornicu gdje vam u proizvodnji radi tisuću ljudi a u administraciji pet tisuća,ni to ne morate dirati,”jedini” vam je problem naći tko će vas financirati?Vi valjda sugerirate da bi mmf trebao sugerirati svim zemljama koje su došle u probleme da nastave hodati istim putem kojim su došli u te iste probleme i vjerojatno su vam uvijek na pameti oni slučajevi u svijetu koji su jako zakasnili sa zvanjem mmf-a “pa su propali i sa njima”,to vam je slično kao da pacijent stigne u liječnika u kasnoj fazi karcinoma pa pacijent umre a liječnik na kraju ne valja?

   A što se tiče “uske biciklističke staze” problem nastaje kada ona postane toliko uska da vi više i nemate gdje skrenuti nego bez kočenja udarite u zid sa svim sudionicima-biciklistima na toj stazi,tada samo molite boga da zadnji udarite?Na kraju,nemojte i vi kao jedan moj prijatelj postavljati pitanja zašto blagajnica u konzumu ima 3000 kuna plaću a blagajnica u beču 1500 eura?Budimo ipak malo ozbiljni?

   • i jos nesto dodat :)…prepusto je kinezima puno tih poslova…ti kinezi su takodjer postali skuplji i ne bas toliko kvalitetni kako se ocekivalo pa se sad mnogo tih poslova opet vraca nazad…a ko zna sto ce opet sutra bit….nisu kinezi pali s marsa pa i njihova cijena rada raste…
    Danas dobar inzenjer u Kini kosta isto il cak skuplje nego inzenjer sa slicnim kvalifikacijam u Hrvatskoj samo mi smo mali pa ih nemamo toliko koliko ih ima Kina… Pocetna placa inzenjere u Kini koji je zavrsio ekvivalentan fakultet kao kod nas FER il Strojartsvo ima cak i bolju pocetnu placu nego kod nas inzenjeri… Indija je malo iza ali nadolazi…Svijet postaje globalno selo i te se stvari izjednacavaju svake godine sve vise…pa nisu ljudi ovce pa ce neki dobar inzenjer u Kini radit za kikiriki 10goidna…. mozda jednu godinu ali ne vise…I dalje je Amerika zemlja na vrhu sto se tice omjera zarada vs troskovi zivota…
    Kakva ti je korist npr imat malo vecu placu u Svicarskoj nego u USA kad su troskovi zivota u Svicarskoj cca 3 puta skuplji…

    • Kinezi i jeftina radna snaga, siromaštvo… lol Ma neki ljudi očito još žive u prošlosti, ali nije teško zaostati za vremenom kada živiš u eksponencijalnom dobu. Još koju godinu i to će biti država sinonim za visoki životni stanard. I Japan je to sve prošao, bilo jad i bijeda, a gle ih sada.

     Kad će si Hrvati moći priuštiti svojim boljim polovicama kupiti ovakvu engleskog dizajna obleku, a sebi ovaj engleskog dizajna “telefon” kojim se može čisto kao usputna mogućnost i ovako lijepo snimati ih kako se šepure u tim krpcima skupljim i od našeg top-telefona, ali što ćeš, tko na što želi trošiti, njegova stvar?

     Kinezi će to masovnije moći prije nas. Nema ih puno koji su možda baš poludjeli za engleskom modom, ali ovaj telefončić čujem da se prodaje ko vruće kifle (ma ne zanima njih onaj azijatsko-šareni specijalno za njih pripremljeni, oni hoće baš ovaj, ovaj koji ovak snima itd., mora da će oni kao Japanci postati opsjednuti kamerama, a ne samo igricama i sl. zajedničkim im strastima, stvarno su ti Kinezi ništa drugi nego “novi Japanci” :D, dakle ne čudimo se kada nas zaobiđu, jer i Japanci su u vrijeme naših djedova živjeli jednije nego oni!!!)

 12. Slično su pisali kada ste predlagali idealan tajming za privatizaciju petrokemije a danas su isti ti veći zagovaratelji privatizacije od vas.To su sada novi termini “neoliberalni fašist”,možda se skoro pojave novi termini “socijaldemokratski fašist” ili “demokratski fašist” ili “poduzetnički fašist”,bitno je da je fašist?Nema nas puno ali smo govna?Ne znam što ih toliko brine vaš blog,neka gledaju htv ili neka slušaju ove koji im nude aspirine i “socijaldemokraciju” ali po duhu svetome,ionako su njihovi stalno u medijima,pa nisam još čuo nekoga na ovome blogu da ih je proglasio fašistima,najgore što smo na ovome blogu mogli čuti je to da su marksisti a marx je danas jako aktuelan i relevantan a ideje i misli im se u mnogim stvarima podudaraju?Valjda ih muči što svi nemamo iste misli i ideje?Ma pustite budalu?

 13. Naravno nitko od tih koji vas i danas prozivaju neće odgovarati za enorman novac koji je hrvatska izgubila na tadašnjoj privatizaciji petrokemije u odnosu na današnju cijenu i akumulirane gubitke,nitko od tih neće odgovarati za tu kolektivnu histeriju koju su stvorili u medijima lažima i populističko socijalističkim tezama.Nitko neće,da se i ja malo poslužim populizmom, odgovarati za stotine milijuna socijalnih pomoći i porodiljnih naknada,ljekova,pomoći onima kojima je najpotrebnije danas a koje je hrvatska izgubila zbog njihovog baukanja?A usudio bih se reći da je kumulativni gubitak najmanje 100 milijuna eura?Ovo kažem;NAJMANJE TOLIKO!I zato ste valjda vi “fašista”?Valjda ste i fašista što pišete da ulazimo u program prekomjernog deficita i monitoring eu?Valjda ste i zato vi krivi?A ovi koji su nas obasipali dezinformacijama,lažima,populizmom i prepali-zakočili vladu odmah na početku mandata da učini ono što su morali učiniti oni su “plemeniti antifašisti” a vi ste “fašista”?????????????????Sada ti isti mudro šute jer jako dobro znaju što nas sada čeka?

  • Pa bolje bi mozda bilo kad je Todoric npr 94’te kupovao jamnicu,ledo, itd da su mu poklonili sve tada, tipa kupis 3 dobijes gratis 5 :)…Vjerovatno bi uspio spasiti vise toga nego sto se spasilo ovako…bio bi monopolist ali pa sto onda…Ona ideja od 200 obitelji il kako vec nije tako ni losa mozda bila 🙂

  • A luđak je čovjek koji je izgubio sve osim razuma – reče Chesterton.

   Usput, vidim da je nestala konverzacija g. Bakića s onim koji ga je optužio da je fašist. Šteta.

   • Maknuo sam taj thread jer je bezvrijedan, čovjek nešto drobi o tome da je biti za tržišnu ekonomiju ‘religijsko uvjerenje’ jer ona je puno mana (jasno, alternativa je socijalizam, a takvi mislioci u svojim humanističkim navadama uvijek zaborave i teorijske uvide, ali još gore i praktične posljedice: SSSR, Maova Kina, Sj. Koreja, Albanija, Rumunjska, Juga …) i onda bi se kao rapsravljali, ali samo jedan korak, jer u idućem već idu teške uvrede (jer nemaju argumenataa). Zanimljivo je kako horda takvih trolova ipak ovo revno čita i često navaljuje.

    Jasno, takve ‘diskusije’ nisu nikom zanimljive, osim trolovima, a onda ne vidim zašto bi ih oni vodili baš na mom sajtu, ima čovječe mjesta na internetu koliko voliš … (evo npr. danas je ‘doprinos’ imao neki koji se predstavio kao ‘Pol Pot’, naravno ti ljudi su među nama, imamo sreću da živimo u donekle slobodnom društvu, što mislite kako bi se ponašali takvi ljudi da imaju vlast u nekakvoj Kambodži ili Maovoj Kini ili Titovoj Jugi … (recimo netko tko si može uzeti za ime nadimak krvoloka koji je na najstrašniji način ubio milijune ljudi). Jasno, ti ljudi su vrlo agresivni i ovako, kad su pritajeni, vidite i po tome što opsjedaju eto baš ovo moje privatno mjesto (po njima sve je to NAŠE). Eto tako malo duže da opišem zašto i kako … ponkead nekom dam ‘ benefit od doubt’, ajde nek počnu malo argumenitrati ali brzo to ode u tom njihovom smjeru, pa ponekad naknadno taj cijeli thread izbrišem jer je zbilja irelevantan… ima mjesta gdje trollovi mogu flejmati.

    Inače fora je kako me agresivno napadaju i desni (zbog nekih drugih stvari) i ovi kvazi-lijevi, zanimljivo ovi drugi dosta agresivnije. Pišem ‘kvazi’ jer ovi naši ‘lijevi’ nisu baš domislili što bi to bilo, njihovo ‘lijevo’ je stalo kod infantilnih ‘propitivanja’ tipa ‘TREBA ipak neko HUMANIJE društvo od tržišne ekonomije’. pa onda flejm, flejm, flejm … jer to bi po njima bilo neko kolektivno (al’ se boje reći ‘socijalizam’ jer onda znaju da su odmah u pričama tipa Kuba, Sj. Koreja i slično) ili ‘TTEBA neki balans između tržišne i dogovorne ekonomije’ ili neke skro bezvezne stvari tipa ‘zao si jer kažeš da je danas ljudsko rasi bolje nego za doba Staljina’ itd.

    Ajde sad malo da se ufurate u mentalni sklop tih ljudi (primjerice taj koji me nazvao fašistom i čovjkea koji si je za ‘nick’ odabrao PolPot – valja njegov idol, jer tko bi normalan tako), ajmo malo pročitati o socijalističkom (komunističkom) režimu Pol Pota (s Wikipedije):

    Najstrašnija posljedica Pol Potova režima jest jezovita slika osam tisuća lubanja poredanih na jednom od kambodžanskih polja smrti koje je, između 1975. i 1979., na rubovima prašuma Indokine posijao komunistički režim Pola Pota i njegovih Crvenih kmera.
    Ono pak što zaslon fotografske kamere nije mogao zabilježiti prepušteno je sumornim kronikama zbivanja na jugoistoku Azije. A one kažu da je tih osam tisuća na tropskom suncu izblijedjelih lubanja tek vrh ledene sante zločina koje je tijekom brutalne četverogodišnje vladavine nad svojim narodom (ali i u ime njega) počinila frakcija kambodžanskih maoista.

    U obračunima s “kontrarevolucionarima”, intelektualcima, stručnjacima, službenicima, vjernicima, budističkim svećenicima, nacionalnim manjinama, trgovcima, poduzetnicima, seljacima i građanima, Pol Potovi su krvnici ubili ukupno 1,7 milijuna ljudi, ili petinu čitave kambodžanske populacije. Kada je bila riječ o “neprijateljima” partije, nisu se štedjela ni djeca od tek nekoliko mjeseci, ali ni čitave obitelji koje su svoj krvavi kraj dočekale na nekom od bezbrojnih polja smrti.

    Kako su jurišni odredi Crvenih Kmera u to vrijeme bili kratki s mecima, egzekucije su se vršile zašiljenim bambusovim štapom: “kontrarevolucionar” bi kleknuo nad golemom jamom, nakon čega bi mu vjerni vojnik partije u potiljak zabio ovo primitivno, ali – pokazat će surova kambodžanska statistika – nadasve efikasno oružje. Kolovođe “kontrarevolucije” čekala je puno strašnija smrt: neki od njih bili su nabijani na kolac i ostavljani da živi skončaju u najstrašnijim mukama, drugi su u drvenim kavezima izgladnjivani do smrti, a preostali su upućeni u neke od radnih kampova dok od iscrpljenosti nisu poumirali.

    Uh … svakako netko tko se zalaže za tržišnu ekonomiju umjesto socijalizma je … naravno, fašist. Neobrazovni pizdeki, koji ne mogu pak sami ni domisliti (ako već nemaju obrazovanja) ne vide da su fašizam i komunizam / socijalizam u stvari isto, vidite ovdje: http://monopolizam.wordpress.com/2013/08/23/kada-je-prema-homo-collectivusu-vlast-dovoljno-velika/

    Bit će ipak da iz takvih ljudi progovara neka osobna frustracija koju oni ne mogu razriješiti, ali jasno, treba znati da je svakakvo nasilje moguće u neslobodnim režimima ili ‘revolucijama’. Tko zna koliko malih Pol Potova među nama ima.

    Zato je važno čuvati i unaprijeđivati (liberalnu) demokraciju, odnosno tržišnu ekonomiju. Tj. slobode.

    • Kad smo kod Pola Pota, dodao bih – imao je čovjek od koga učiniti pa onda i “unaprijediti” stvar. Bio je on ovdje na radnim akcijama tamo oko 1950. Pisale su o tome novine prije godinu-dvije, bile su i njegove slike itd., da ne tražim sad.

    • Ovo ste dobro opisali da se radi o opasnim ljudima kada bi se dokopali vlasti. Upravo o tome često razmišljam kada gledam Srećka Horvata ili Matu Kapovića, netko s tako čvrstim komunističkim uvjerenjima ne bi niti trepnuo kada bi ### izbrisano ###, za više dobro naravno.

 14. Dobro, umjesto da nastavim usporedbe sa boleštinama (ne volim bolesti), ja ću nastaviti po običaju: nuđenjem optimističnih alternativa 🙂

  Dakle, pogledajmo zanimljivost o telomerama, ako je ovo istina, da se mogu produživati, onda je ovaj svijet stvarno nešto čarobno, mjesto gdje je sve moguće, samo se treba potruditi, samo treba voditi pravi stil života (kvalitetna prehrana, yoga, meditacija… – jesam rekao!! Ponekad se treba držati starih mudrosti razvijanih tisućama godina 😉
  http://www.ucsf.edu/news/2013/09/108886/lifestyle-changes-may-lengthen-telomeres-measure-cell-aging

  Dakle sve se može popraviti, ne samo zaustaviti naizgled neizbježne procese nego ih doslovno i skroz preokrenuti, samo se treba držati pravog stila života, držati se moderne spoznaje i u sprezi sa tisućljetnim iskustvom, recimo u makro stvarima o kojima ovdje pričamo: držati se spoznaja moderne ekonomske znanosti i iskustva o razvoju svijeta (“zapada”) koje imamo, i sve je jasno, yoga i meditacija, tj. kapitalizam i zdrav razum, kvalitetna prehrana tj. odgovorno svakodnevno ponašanje u upravljanju državom. Oporavak organizma od potencijalne smrti i oporavak države od predbankrotnog stanja ima puno sličnoga, kao i ono prije o boleštinama i upadanju u tu smrtnu/bankrotnu opasnost.

  • Klasa optimist 🙂 ma tako i treba…Naravno da se moze sve popravit samo je problem zeli li se…Kako je jedan mnogo pametniji od mene rekao da bi deficit svoje zemljesmanjio sa nekih 10-15 posto na 3 posto za par dana kad bi imao moc tako da bi dao politicarima ultimatum da ga smanje il lete s posla a ako ne mogu da ima tko moze…Sve se moze kad se hoce 🙂 naravno u granicama moguceg…

   • Može se ako maknemo ‘NAŠE’ iz svih važnih segmenta društva i dovedemo nekog Švabu za stečajnog upravitelja …..
    I par rimskih goniča robova ….

  • Prijatelju svaka čast na optimizmu i okrenutostii dobru i napretku mada ne vidim kako ti yoga može pomoći u tome. Tu si posijan, crpi ideje iz svoje tisućljetne tradicije a ne tražiti prosvjetljenja od tradicija koje dan danas nemogu iskorjeniti spaljivanja žena nakon smrti muža, koja se nemogu istrgnuti strahotama sustava kasti, a istodobno razni komercijalizirani zapadni gurui koriste lakovjernost dezorjentiranog zapada promičući sumnjive tehnike samoostvarenja nadahnute štovanjem Hindu bogova i ostalih demona njihove religije. Nevjerojatno je da mnogo “racionalni” ljudi kojima je svaka vjera strana olako upadaju u te istočnjačke priče, kao sve to nije duhovno već su samo vježbe i meditacija u pitanju. Poznanam priličan broj dobrih ljudi koji su zabrijali u to i nisam siguran da su došli do samoostvarenja. Malo sam off topic, ali ris mi je simpatičan i izgleda dobar čovik pa ga upozoravam da ne zabrije previše.

   • Pa uspoređivali smo osobne/fizičke/zdravstvene stvari sa makro/gospodarskim, ono boleštine itd. a ja onda krenuo od liječenja i prevencije boleština.

    Yoga je izvrsna stvar za fizičko zdravlje svakog pojedinca, neovisno i o dobi i trenutnom zdravstvenom stanju. To je posebno zgodno za suvremene ljude sjedilačkog načina života jer je yoga dobrim dijelom ništa drugo nego fantastično fino ugođene (eto, mogu reći “tisućama godina iskustva” :D) vježbe “za kralježnicu”. A kralježnica nam je najviše ugrožena a temelj je za neko osnovno opće stanje organizma, tako da mislim da je vrlo pametna stvar za zapadne ljude na taj centralni problem udariti najjednostavnijim a čini se najboljim alatom koji imamo. Ne znam gdje tu vidiš problem.

    A meditacija, pa to je sasvim jednostavno i svakodnevno, meditacija je svako namjerno duboko opuštanje, odmaranje uma, mirom ili alternativno uz opuštajuće zvukove. To ljudi stalno rade a da tako niti ne nazivaju, npr. slušanjem glazbe (upravo slušam iTunes Radio :).

    Ja nemam ništa protiv istraživanja raznih kultura i uzimanja iz svake ono što ona može ponuditi kao vrhunski doprinos čovječanstvu, naime svatko je u nečemu dobar, nitko u svemu, pa se svuda može nešto naći što može oplemeniti suvremenog čovjeka.

    Što se tiče same Indije, da je to kolijevka kulture, čak starija i temeljnija i od naše grčko-rimske antike, mislim da se ne možemo sporiti. I sigurno da su nam ostavili neke stvari koje vrijede i danas te pogotovo dalje preko reformatorskih pokreta kao budizam i dalje razvojem tih ideja u okolnim krajevima, Kini i sl. A to da danas taj dio svijeta nije ništa baš lijepo i napredno, pa jasno, ja uopće ne volim današnju Indiju (pa niti Kinu nešto previše u trenutnom baš stanju, tamo volim ono kamo se ide, gledam unaprijedno malo) i također se zgražam nad svom tom zaostalošću koja ih muči.

    To je velika i komplicirana država u kojoj ima i od najružnijih i najzaostalijih stvari do normalnih krajeva i divnih ljudi, čak i sasvim suvrmenih, obrazovanih, pa s nekima i svakodnevno radim, dio QA-a (testiranje softvera, traženje naših bugova :D) nam (tj. našem američkom klijentu) je u Indiji, eto jedna od osoba koja mi svakodnevno pronalazi greške je čak žena, dakle i žene u Indiji mogu biti suvremene, na normalnim radnim mjestima (po cijeli dan tap tap po iPhone-ima, iPad-ima, to joj je za Indiju stvarno OK posao). Ne smijemo previše generalizirati niti glede te trenutne materijalne i duhovne bijede u kojoj se Indija nalazi.

 15. Jedna od najboljih analiza našeg društva koje sam dosad pročitao sa zanimlljivom usporedbom. Nažalost samo će manjina shvatiti bit.

 16. demokracija nema veze sa kapitalizmom, republika ima. 🙂
  a za Hr… kao da je EU nesto posebno odgovorna(<3 UKIP 😛 )… ja i dalje kada bih se morao kladiti da ce Hr a kasnije i puno zemalja u EU defaultati "skoro" 😛
  A za clanak, po meni malo ste pretjerali sa analogijama, no dobro…
  nadalje navikao sam vec na optimizam od vas, ali naravno ne slazem se sa njime. 🙂

  No evo dodjeljum vam pocasno clanstvo u Hr Faber/Schiff/Paul fan clubu zbog ovoga:

  " to su te tisuće ili desetine tisuća izmišljenih radnih mjesta za partijske uhljebe, nagrada za vojsku koja odrađuje ‘stvari’ na terenu, partijsku pješadiju. Oko toga se i vodi priča!
  "
  Iako naravno ne smijemo zaboraviti ni da su velike drzavne firme isto zgodne igrackice. 🙂

 17. http://www.politikaplus.com/novost/83133/politicki-je-opasno-otplacivati-javni-dug-prodajom-nacionalne-imovine

  Evo ovdje imamo po tko zna koji put priču o “monetizaciji javnog duga” gdje ljubo jurčić vrlo korektno objašnjava što je monetizacija javnog duga i što ona nosi kao posljedice.”Veće cijene uz iste poreze povećavaju prihode države a smanjuju realni dohodak i standard građana”,slažem se u svemu što je rekao ali je jako indikativno da nije rekao ni pola mise evo i što nije rekao;

  Da se sada ne bavimo sa onim što smo sto puta čuli a to je da smo mi visokoeurizirana zemlja sa negativnim povijesnim iskustvima sa hiper inflacijom pa nam je štednja dominantno u stranim valutama,da ne spominjemo kredite nominirane u eurima,da ne spominjemo nepredvidive posljedice za stabilnost bankarskog tržišta i uopće reakciju građana jer je sve to sto puta rečeno ali ajmo se malo drugim opasnostima i činjenicama;

  Ako prihvatimo teorijsku činjenicu(iako ona nije pravilo) da relativno niska inflacija smanjuje nezaposlenost a visoka inflacija je povećava doći ćemo do zaključka da je štampanje novca u nekoj “umjerenoj” količini korisna privremena vatrogasna mjera za izvlačenje gospodarstva iz krize,govorim samo na teorijskoj razini da sada ne ulazimo u specifičnosti hrvatske.Ako se složimo i sa tom činjenicom dolazimo do dva ključna pitanja a ona glase;Što znači to privremeno i tko sa sigurnošću može garantirati vremenski rok utjecaja inflacije jer iskusta mnogih su bila dijametralno suprotna od onoga što su oni u početku predviđali?Drugo je ključno pitanje je tko sa sigurnošću može garantirati kontrolirati inflaciju kada svi sudionici na tržištu počmu kalkulirati i špekulirati sa “očekivanom inflacijom”Što želim reći?Nama su puna usta proizvodnje ali promislite malo da imate vlastitu proizvodnju i da već unaprijed očekujete da će cijene rasti na koji način bi i kada i po kojoj cijeni nabavljali sirovine ali i prodavali proizvode na tržištu i dali vam nepredvidivo tržište cijena olakšava ili otežava poslovanje?Dali inflacija otvara prostor špekulantima, trgovcima ili stvarnim proizvođačima?Čime bi se vi u tim momentima bavili da imate kapital a znate da ga morate zaštititi?Trgovinom ili proizvodnjom?Što je lakše?

  Što želim reći?Da je “monetizacija javnog duga” sigurno riješenje svih naših problema postavlja se pitanje zbog čega mnoge “budale” u svijetu koje imaju monetarni suverenitet sprovode strukturne reforme?Kada je sve tako “izvjesno” i predvidljivo?Drugo je jako važno pitanje;Što kada morate pribjegavati mjerama obuzdavanja inflacije a to je punu puno teže “pogoditi” nego kod upumpavanja novaca u sustav?Kakvi su tada rizici po navodno održivi gospodarski rast koji ste proizveli monetizacijom?

  Naravno mnogi će vam dati primjer amerike ili japana i njihovog javnog duga?Kao što vidimo u tekstu to ljubo jurčić i uspoređuje sa hrvatskim javnim dugom a to je toliko besmisleno da je teško trošiti i riječi na to jer se tu zanemaruje jedan najbitniji parametar a to je priljev novca na njihova tržišta.Ponekad mi se čini da bi mi željeli imati ciljanu inflaciju 10-15% a da nam država refinancira dugove na domaćem tržištu u kunama na 5% i to bi bilo “jako poželjno” da je financiraju NAŠI mio fondovi,tako da uđemo u mašinu preljevanja iz šupljeg u prazno,uostalom to radimo već odavna?

  Naravno kada se govori o monetizaciji autocesta zanemaruje se i ova činjenica;
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/za-mjesec-dana-javni-dug-mogao-bi-premasiti-70-posto-bdp-a-252596

  Nadam se da sam sa ovim malim osvrtom na neke stvari otvorio još jednu temu koja već godinama visi u zraku u našem društvu i jako je indikativno da svi zagovaratelji inflacije nikada jasno i glasno nisu rekli na javnoj televiziji “da se tim mjerama defakto smanjuje dohodak građana i smanjuje njihov standard života”,doduše jurčić je u ovome tekstu tu bio potpuno jasan ali ja nisam čuo da kada dođu na javnu tv da na to stave naglasak nego se to prikazuje kao “gospodarsko monetarni patriotizam” i kao čarobni štapić a rizike nitko ni ne spominje a u svijetu se već 100 godina o tome vode polemike a iz njih se može zaključiti da je pravilo da nema pravila i da su rizici enormni?Američki model se ni u kojem slučaju ne može npr uspoređivati sa europskim modelom jer niti je europski model tako prilagodljiv i tako dinamičan kao američki niti su to dva ista sustava pa bi ih mogli staviti u istu ravan a najbolji primjer tome se vidi kroz prizmu američkih nekretnina kao i u količini i brzini proglašavanja bankrota kako firmi tako i stanovništva a npr u hrvatskoj imamo stečajne upravitelje koji još vode stečaje iz 90-tih i još uredno za to primaju plaću?
  Mislim da mi u ovome kao i u svemu brkamo kruške i jabuke i stalno lopticu prebacujemo na monetarnu politiku jer je to danas u hrvatskoj jako popularno a jedini jamac stabilnosti i održivog puta(po meni) su fiskalna i porezna politika,monetarna politika u normalnim uvjetima je samo nadogradnja ali mi nismo do sada nikada imali “normalne uvjete” nego populističko socijalističku vlast koja ili nije razumjela ili nije htjela razumjeti osnove ekonomske znanosti a ZNA SE i zašto jer nije trebalo biti nešto iznimno pametan u vrijeme ekonomske ekspanzije pa pogledati koliko su hrvatski ekonomski parametri neodrživi na duži rok?Jako se dobro sjećam kada sam razgovarao 2005-2007 godine sa nekim ljudima koji nisu ekonomisti gdje smo već tada govorili o cijenama kvadrata stana i uspoređivali ih sa prosječnim primanjima hrvata,pa to nije bio američki balon nego balončina koja se vidjela iz aviona i tu priču nije mogla spriječiti monetarna politika nego fiskalna,porezna i politika prostornog planiranja i graditeljstva koja je tada bila u rukama NAŠIH u sprezi sa politikom,kao i politika dovođenja reda u sferi najma stanova,nekima je to sve odgovaralo a neki su naučili na nered pa te stvari nisu ni razumjeli,to se jako poklapa sa onim paralelama koje je povukao g.bakić između “snage-jakosti udbe ili nemoći loše države”,mi tu uvijek imamo sinergiju,tako da miševi kolo vode i bez formalno-pravno neke snage koju realno posjeduju u društvu(iako i to ne možemo isključiti),jednostavno loša država otvara im taj prostor?Koga je tada bilo briga što građani štede u betonu?Tada se recimo nisu sjetili poreza na nekretnine,nije im padalo na pamet jer su ih i sami kupovali i tako štedjeli?Zato sada imamo što imamo,još smo dobro i prošli?Dokle?E to ćemo tek vidjeti?

  • Da se na kraju još nadovežem riječima škegra koji je rekao;”imali smo praznik demokracije,narod je htio standard sad i odmah a vlast mu je želje uredno ispunjavala”,to je čitava NAŠA istina i sve dosadašnje vlasti su radile isto,pusti vodu dok majstori odu,važno da se narod veseli novim stanovima i automobilima,autocestama,novim radnim mjestima u državnom i javnom sektoru,”besplatnim uđbenicima”,subvencijama,rukometnim arenama,”besplatnim tramvajima i autobusima itd”,održavanju na životu neodrživog,kruha i igara a u tom kaosu monetarna politika se mogla slikati,stvorili smo balalajka strukturu i sada nam još predlažu da je možemo izliječiti aspirinima,to i radimo već 5 godina a rezultat je poznat,još svi napadaju državu da je “štedljiva i neoliberalna” a linić ima deficit od 15 milijardi kuna,mi od djeda mraza u medijima napravimo beskrupuloznog neoliberalnog teksaškog renđera tako da na kraju i on, i njegova stranka,i čitavo članstvo umisle da su pretjerali u “štednji”,uvjerimo i zdravoga da je lud,sjetimo se zaključaka iz petog dana kada ova vlada nije pošteno ni zasjela na pozicije “da su prevarili birače i da oni nisu nikakvi socijaldemokrati nego teški neoliberali?Profesori na faksu?

   Takve teze nitko u ovom društvu više nije ni preispitivao,jedna totalna neistina i laž tako kod nas postaje činjenica-fakat?A za 15 milijardi deficita?Ma kao da je to uopće važno?Koga je i briga za to?Nismo mi matematičari ili ekonomisti,nama je bitan opći dojam?Zato su danas oni koji se bave matematikom i činjenicama anomalija sustava,dinosaurusi koji izumiru,tko ih za što i pita kada imamo “pete danove”,gdje nam sve kažu što mi želimo čuti?Pusti nas matematike,to je dosadno i egzaktno?

   • Vole naši političari da je balalajka, jer narod tako lajka. Makar svi završili kao ono siroto pseto Lajka. Izgubljeni u svemiru.

 18. Linić: Osam godina HDZ je uništavao zemlju

  Osam godina HDZ je uništavao Hrvatsku, 8 godina niste proveli nijednu reformu, trošili ste novac na željeznice, na pojedince u poljoprivredi, plaćali ljude, niste gradili pruge… Tvrtke uništene, privatni sektor uništen, gurali ste ga prema ulaganjima u zemlju, u prostore, u stanove. Da, gospodo, osam ste godina uništavali.

  Martina Dalić: Nikada u povijesti ovakav deficit

  Nikada u povijesti proračun nije imao ovakav deficit i nikada se nije dogodilo da sredinom rujna proračunski proces za iduću godinu nije pokrenut. Ovakav nerazmjer u proračunu prijeti temeljima financijske stabilnosti zemlje pa pozivamo Vladu da se hitno očituje o problemu i počne izrađivati i provoditi mjere koje će sanirati proračunsko stanje.

  • Moram priznati da ni meni nije jasno što je pjesnik htio reći sa ovim naslovom?Možda nije skužio da je ovo “triple” pa misli “da nam je rejting pao sa smeća na ispod smeća” a mi smo sada “stabilno samo triput smeće”,šutite još smo stabilno na razini smeća i to triput “stabilno”?I to je nešto?

   • Sad smo usmrđeno smeće koje je cijelo ljeto odstajalo na suncu uz more. Šteta što sunce i morski zrak ne mogu smeće pretvoriti u nešto vrijedno iako mnogi misle da je rješenje u suncu i moru 🙂

 19. Članak kao i puno drugih na ovom blogu (uključujući često i super analize u komentarima) osvjetljava mnoga mračna mjesta i pronalazi sve viruse i bakterije vrhunskom preciznošću, no mišljenja sam da bi bilo dobro uz dijagnozu staviti i još jači fokus na uzrok koji omogućuje pojavu svih pronađenih i još ne pronađenih “bolesti”.

  Cijelo stanje i sve navedeno je samo odraz (slabog, lošeg) karaktera pojedinca koji se onda artikulira kroz sve kanale društva i grupira po sistemu nazovimo zajedničkih vibracija (privlačenje sličnih; naši s našima, crni s crnima..), a upravo u tom dijelu se ne polaže dovoljno pažnje u izgradnji karaktera i davanje važnosti temeljnim ljudskim vrijednostima (ne moralu). Tu mislim već na sam školski pa onda i društveni vrijednosni sustav gdje bi glavni cilj obrazovanja trebao biti dobar karakter uz naravno sva druga potrebna i stručna znanja.Većina ljudi su skloni generaliziranju, ali zapravo uvijek se radi o pojedincu imenom i prezimenom i kvaliteti karaktera s kojim nešto rješavate, a ne instituciji, tvrtki itd.
  Stavljanje izgradnje dobrog karaktera temeljenom na ljudskim vrijednostima u fokus djelovanja dovodi do jačanja i strukturiranja okoline, jačanja imuno sustava. Taj proces je zapravo u toku ispod površine pa već i samo osvjetljavanje bezbrojnih slučajeva i otkrivanje novih “bolesti” ukazuje na promjene u tom smjeru.

  Sve pohvale g.Bakiću na blogu i ulozi svjetionika koje se prirodno primio 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.