Uncategorized

Štivo za vikend

Ako ste propustili + nešto malo aktualnog oko Lex P.

1. Neki od članaka objavljeno ovaj tjedan koji svakako trebate pročitati (plus pokoji od ne baš ovaj tjedan) – većina je bila spomenuta uzgred ili samo u komentarima, a mislim da zaslužuju veću pažnju:

A. Polšekov tekst Socijalni meandri lustraci je – retribucije i pomirenja iz 2011., ali online objavljen tek prije neki dan.

Tu je i jučer reobjavljeni popularniji tekst iz 2009. Zašto smo zaboravili lustraciju?

B. Vuk Vuković odličan na Banci Španjolski zatvoreni krug – pouke za Hrvatsku.

C. Komunizam i fašizam – dva lica iste stvari na Monopolizam (zato će komunisiti liberale optuživati da su fašisti, a fašisti da su socijalisti) u članku Kada je prema Homo Collectivusu vlast dovoljno velika?

p.s. 22.9. D. Članak iz Slobodne o privatizaciji Petrokemije (još jedan doprinos zašto su privatizacije važne, naime koji su to što se ‘moralistički’ i ‘humanistički’ im protive).

2. I na koncu, s obzirom na (napokon jedan) humoristički doprinos u cijeloj priči oko LP, naime bivšeg predsjednika Mesića koji kaže:

“… Trebalo je jednostavno diplomatskim putem objasniti se sa Europskom komisijom, bez ikakvog dizanja tenzija, bez potrebe da se od toga napravi nekakav veliki problem. Jer moramo znati, i u EK ima onih koji Hrvatsku i cijelu bivšu Jugoslaviju svrstavaju u red zemalja Istočnog bloka. Oni ne razumiju da je Jugoslavija bila zemlja u kojoj su vladali tržišni odnosi, zemlja u kojoj su bili sasvim dobro razvijeni i neki politički, demokratski procesi. Dakle, koja nije bila Istočni blok. Na kraju, naš sukob sa Staljinom je bio razlaz sa jednom dogmatskom politikom Sovjetskog saveza (SSSR), sa politikom koja nije priznala nikakva ljudska prava. Dakle, to se zemljama bivše Jugoslavije mora priznati …”

preporučam i ovu odličnu ovogodišnju knjigu Stalin’s Curse: Battling for Communism in War and Cold War Roberta Gellatelyja

Evo nešto o knjizi iz The Economista:

This central message in Robert Gellately’s masterly new book is an uncomfortable one for those who believe that Stalinism was an aberration, or a reaction to mistakes made by the West. It is facile to say Stalin was simply a psychopath, that he believed in terror for terror’s sake, or that the Red Tsar’s personality cult replaced ideology. A Leninist to his core, he was conspiratorial, lethal, cynical and utterly convinced of his own rightness.

Mr Gellately’s latest work has a good claim to be the best single-volume account of the darkest period in Russian history

Knjigu svakako preporučam kako biste i na ovom zanimljivom primjeru vidjeli kamo u konačnici vode sva kolektivistička stremljenja (naravno da je dio kolektivističkog sustava da neminovno na čelo dođe psihopat, drugi nemaju šanse.)

Ali ono što nas zanima oko gornjega humorističkog doprinosa su i dijelovi u knjizi koji se tiču Jugoslavije i razlaza sa Staljinom. Nakon što dokumentira Titove ambicije da pripoji Albaniju (Staljin za kontru gura Jugu u zajednicu s Bugarskom i Rumunjskom) i razotkriva i Staljinov i Titov ‘socijalistički’ režim kao de facto sve više lišene ideologije, koja postaje samo oportunistička mašina za utvrđivanje i zadržavanje vlasti (iako Staljin to velikim dijelom i ne osvješćuje), imamo ove zanimljivosti (str. 322):

… The Soviet strategy was to connect with these -sound elements” and to work with them to stage a revolt against the Yugoslav leaders who would not change their ways.

Almost nothing was said about the Marshall Plan, which was front-page news at the time. Instead the Stalinists focused primarily on Yugoslavia’s ideological mistakes and its “nationalist deviations.” Zhdanov claimed to be protecting and fostering the “international solidarity of the working class,” when in fact he was out to impose rigid ideological uniformity and subordination to the USSR.

Contrary to Stalin’s wishes, the Yugoslav party did not turn on Tito and the other accused. So Stalin expelled the entire party from the Cominform, a step filled with significance. With that blow, he destroyed the solid Communist front that had existed since 1917. That Yugosl-via was the object of this castigation was ironic: Tito and his comrades had taken Stalinization further and faster than anywhere else, falling over themselves trying to mimic the Soviet model. Even after they were ostracized, they became more Stalinist in the sense that they increased the terror and purged those they now labeled as “Cominformists”, that is, believers in Stalin’s dictates through the Cominform. Tito soon had thousands of them arrested and sent to special concentration camps, the most notorious being Goli Otok, a desolate island in the Adriatic.

Svetozar Stojanović, once persecuted by Tito, was right to say that the essence of the Yugoslav Communist Party “was the same both when it obsequiously followed Stalin and when it wrenched itself free from his coattails!” Tito’s repressions were known in the West, and occasional stories appeared in the New York press. For example, Ranković reported in the 1950s that 11,130 “Cominformists” had been arrested in 1948 and that 4,089 of them were still in custody.

After Moscow cast out Yugoslavia and the dust had settled, Tito led the country gradually away from economic Stalinism. The system of collective farms was not working, and in October 1950 he was compelled to ask Washington for assistance to deal with a disastrous crop failure. President Truman agreed to help and obtained congressional approval to provide $50 million in emergency food relief. …

(Podebljanje moje.)

O onome s ‘tržišnom ekonomijom’ mi se ne da tražiti reference, prebezvezno je 🙂

Kategorije:Uncategorized

215 replies »

 1. g.Bakic stvarno imate hrabrosti tako kriticki pisati o nasemu bivsemu Vodji 🙂 pri tome ne mislim na Tita nego na g.Mesica…
  Doduse treba priznat da je Juga od svih komunistickih zemalja ipak malo bolje stajala i standard je bio visi ali da je bila neka bajna zemlja daleko od toga…Komunizam je nista drugo nego zakamuflirani nacizam ali ko bi to nama Hrvatima mogao pojasnit…Tito je bio mali Staljin(Pavelic mali Hitler)…
  A ovo s Perkovicem je presmijesno sto je problem otic na sud …ako je Gotovina mogao u Hag sto Perkovic ne moze na Njemacki sud…Tko zna kakve se tu igrice vode i koji su razlozi nepostivanja EU zakona, vjerovatno nikad necemo ni saznat pravu istinu…
  A i mi to nam je postala top tema umjesto ekonomije 🙂

 2. nas jedan EU parlametarac(llijevi liberal) rece “budućnost Europe kao kontinenta i EU kao organizacije jamči samo pravednija raspodjela društvenog bogatstva…” , ovi bi samo nesto pravednije rasporedjivali :)…
  Ja bih rekao zaradi sa svojih deset prstiju sto bi se reklo pa onda dijeli kako god znas…
  Svi bi nesto tudje djelili i sto su drugi ajmo rec zaradili…

 3. Iz članka na Slobodnoj (http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/222169/Default.aspx):

  “Možemo li se vratiti na marksizam i onu vašu usporedbu komunizma s TV-serijom “Zvjezdane staze“. Kako to mislite?

  – U seriji nitko nije plaćen, svatko daje prema mogućnostima, svatko dobiva prema potrebama. Srušit ćemo religiju, kad napravimo dovoljno tehnologije srušit ćemo i kapitalizam, i onda će strojevi raditi za nas. Postoji neki kapetan, ali nema represije, energija je neograničena i sve rade strojevi. To je jedini uspješan model komunizma koji sam vidio.”

  • @dzemal
   kasno sam ovo vidio ali je genijalno… 🙂
   ovo mi je najbolji dio…
   » Ali to je muzika američkih crnaca?

   – Sve što vrijedi u Americi dali su crnci: blues, jazz, rock, sport, ples… Da nema crnaca, Amerika bi bila Njemačka.

   😀 😀 😀 😀

   ali i ovo je isto dobro:
   » Podržavate li američku vojnu intervenciju u Siriji?

   – Ne podržavam. Prvo, to je veliko razočaranje za sve nas koji smo podržavali Obamu

   😀 😀 😀 😀
   No CHANGE? ah, tako tuzno, mozda se ne bi trebao biti politolog ako si toliko glup da vjerujes u Obamu… doduse naravno ovo je samo sala, ako si tako glup onda ces biti politolog ili docent/aktivist/revolucionar…

   I ovo je isto suprer:

   – Istina je da se marksizam još nije ostvario u onim zemljama u kojima je Marx predvidio da se ostvari, dakle u visokorazvijenim kapitalističkim državama, tako da zapravo još čekamo provjeru Marxa u realnosti.

   P.S. ja bi u ustav dodao da se doktorima smiju zvati samo ljudi koji se bave znanosti, ne svakakvim piz*arijama… 😛

 4. Poštovani,
  I) Kratka terminološka opaska – fašizam i nacizam nisu isto, ni blizu, samo zato jer su bili saveznici u jednom dijeli II sv. rata i kasnija plitka medijsko-povijesna scena pobjednika ih je izjednačavala. Naravano da su nacizam i komunizam defakto isto, nacional je tu ionako oduvijek bio kao pridjev a socijalizam kao imenica – nacionalsocijalizam. Različit je samo pristup u legitimiziranju vlasti naspram masa – nacija ili radnik, na kraju se to kako primjer Staljinističe vlasti pokazuje stopilo. Na žalost čini mi se da počevši od 19st. na ovamo jedina tendencija koja je kostantna je jačanje totaliteta države. Neovisno dal se ona povlači iz ekonomske sfere i ostavlja je privatnom sektoru kao u liberalnim parlamentarnim demorkacijama. Država i uhljebi u njoj nalaze druge kanale kontrole resursa i grabljenja za sebe.
  II) Kada se govori o “demokraciji” također je uputno naglasiti kojem tipu demokracije. Parlamentarna demokracija je svojstvena englesko/američkom društvu i tamo je nastala raritetnim povijesno harmoničnim slijedom. Kontinentalni povijesni slijed se očito ne snalazi u tim okvrima jednako dobro, a kamo li balkanski ili ruski. U izgradnji uređenog društva/države hrvatske tada još seoske mase dobile su donekle nacionalnu svijest. Te iste mase nikad nisu bile nosilac upravljačkih društvenotvornih/državotvornih uloga. Tako je naša izgradnja države/društva išla obrnutim slijedom od zapadnih koje su prvo razvile državu/uređeno društvo pa onda provodili buđenje nacionalne svijesti. Famozno razdoblje 41`-45` je obilježeno podivljalim uklanjanjem svih upravljačkih/građanskih struktura. “Crni” su uklonili židovski element, “crveni” njemački, talijanski, i hrvatski građanski. Apsurdno, crveni “internacionalisti” su napravili ekstremno etničko čišćenje i izuzev srpske manjine “pročistili” RH – još jedan dokaz o kako se sličnim/istim ideologijama radi bez obzira na boju. Takav diskontinuitet koliko mi je poznato nema ni jedna zapadna država, cak su i saveznici u procesu denacifikacije Njemačke dobrom dijelu upravljačke elitem koja je možda i zaprljala rukem ostavili uloge u razvoju nove Njemačke.
  Kod nas je neupravljačko stanovništvo preuzelo upravljačke pozicije, i uz čast izuzecima prenijelo sebi svojstven “zero sum game” seoski mentalitet (o tome piše npr. Josip Županov).
  I to je najveća tragedija naše države, taj radikalni rez – diskontinuitet. Tako smo zapravo 90ih naslijedili u novi liberalno/kapitalistički okvir “homo sovieticus” mentalitet o kojem govori britko Alexander Zinoviev
  (http://www.economist.com/node/6941760)
  I pod cijenu ekonomske propasti, demografskog urušavanja, pa ćak i sankcija, taj homo sovieticus našeg tipa će se boriti kratkovidno kakav mu “zero-sum game” način razmišljanja omogućuje da opstane. Često mi se čini da je u ovakvom okruženju optimizam da će država ići na bolje zapravo – kukavičuk.
  malo slikovitog prikaza koliko je kultura žilava
  Rusi si nabave modernu infrastrukturu i prometne zakone

  S druge strane

  Ipak, neke države poput Japana/Koeje/Indonezije zadrže cijeli niz njima svojstvenih karakteristika a ipak rastu…
  Inaće prozaični autor to lijepo opisuje u
  http://www.theguardian.com/books/2004/jul/17/highereducation.news
  Mi naprosto nemamo društvenotvornu/državotvornu elitu/upravljačke kadrove
  karakteristike mase su uglavnom od sekundarne važnosti. Npr. jedan Sanader je k nekretninama orijentirane retail ulagače navukao na dionice HTa,
  netko bi mogao taj silni novac zarobljen u štednji u bankama i nekretninama možda i aktivirati na zdrav način na tržištu kapitala u korist cijelog društva, ali…nažalost sumnjam, homo sovieticus ce uvijek prevrtljivo htjeti jefitno špekulirati.

 5. Pa zato što mesić misli da smo u jugoslaviji imali “tržišne odnose i poštovali ljudska prava” zato i jesmo danas ovakvi kakvi jesmo,kakvi smo mogli biti u hrvatskoj nego “isti”,pa mesić nas je vodio,što je najgore mesić je dva mandata bio najpopularniji političar u hrvatskoj i da mu je zakon dopuštao ostao bi doživotni predsjednik?Zar mesić nije “praznik demokracije”???Kako ga nije sram hvaliti državu koja je zbog svoje “tržišne uspješnosti i poštivanja ljudskih prava” proizvela krvavi rat na ovim prostorima”,napravite anketu među hrvatima i vidjet ćete da pojma nema 90% ljudi da je jugoslavija bankrotirala a u svijetu kada se govori o bankrotima samo se priča o argentini,čileu,jugoslaviji i grčkoj a NAŠ predsjednik nas i dan danas uvjerava da je jugoslavija bila čudo?I što je najgore taj mesić je i odležao u zatvoru u toj jugoslaviji “zbog poštovanja ljudskih prava”,pa vidite da mi nismo dobre glave?Do jučer je po australiji pjevao juru i bobana,pa se više toga i ne sjeća i poručivao srbima da su sa sobom donjeli opanke pa ih mogu i odnjeti a sada ga po stare dane puklo na “od vardara sve do triglava,tržišna ekonomija i ljudska prava”,zato skačimo ljudi u nebo od sreće jer mi fantazija stojimo sa obzirom koliko smo zastranili?Jednima je pavelić veliki patriota a predao u ruke pola jadrana talijanima a drugima je josip broz demokrata koji se strašno zalagao za ljudska prava i njegovao tržišnu ekonomiju?Vjerujte mi na riječ;Kolektivno ludilo!Mi nismo normalni a bivši predsjednik nam je ogledalo!Tako nas danas uvjeravaju da je vlada zorana milanovića neoliberalna,svi nose teksaške šešire a svi zajedno u članstvu sdp-a na prostoru čitave hrvatske imaju “jednu mirovinu” radnog staže u privatnom sektoru ali mi kažemo da su “predstavnici krupnog kapitala i neoliberalizma”?Znate li vi i jedno hrvatsko kolektivističko ludilo-mišljenje-ideal da ima ikakvu logiku,da je činjenično utemeljeno,da ima veze sa zdravom pameću.Ja ne znam?Od pavelića,preko tita do neoliberalizma?Ne znaš više tko je gori,partizani,ustaše ili rušitelji tkz. neoliberalizma-ma što god to značilo a kako koji tako gori?Sve lažov do lažova?Do jednoga?

  • Nasi politicari su nase ogledalo i to uljepsano :)…Mesic bi i danas bio predsjednik da nije ogranicenje od max 2 mandata. Nista to ne govori o Mesicu nego o nama…A sto se Juge tice i gospodarstva u Jugi ako se usporedjuje sa zemljama u kojima je tada bio komunizam onda ipak se moze priznat da se u Jugi zivilo bolje nego npr u Rusiji,Ceskoj,Kini itd…
   Tile je bio diktator i zlocinac svjetskog kalibra i to vrlo uspijesan a diktator ko diktator neki su ga voljeli i iskreno plakali te 80te neki su silom plakali neki se veselili. Isto ce sutra bit sa Castrom itd…
   Antune Vi bas ne volite ni Tita ni Pavelica s razlogom ne volim ih ni ja ali da se igra paintball ustasa vs partizana radje bi bio ustasa 🙂
   Sta mislite o Tudjmanu?

   • Vi bi radije bili ustaša?Meni je to na rubu zdrave pameti ali što da radimo nismo svi isti?Ja ne kažem da mnogi ljudi tada nisu izmanipulirani stvaranjem države otišli u ustaše,tada je bila informativna blokada pa su se mnogi odlučivali za vojsku “tko te prvi pokupi” ali ustaški pokret je u svome začetku bio rasistički u savezu sa fašistima i tu meni završava svaka priča o ustašama,partizanski pokret se javio kao protusnaga fašizmu a drugi je par rukava u što se on kasnije pretvorio,te stvari ne treba brkati.U dalmaciji npr. imate masu ljudi hss-ovaca koji su se zbog okupacije priklonili partizanima a iza rata bili su duboko nesretni kada su shvatili u što se to pretvorilo,u jednoumnu komunističku diktaturu,ne brkajmo razlog borbe sa onim što se dogodilo iza toga?

    Što se tiče tuđmana mislim da je bio jedino moguće riješenje u tadašnjem momentu stvaranja hrvatske države i uspio je donekle ujediniti tkz partizane i ustaše i napraviti državu,to mu nikada nitko neće moći oduzeti i po meni imao je masu karakteristika koje mora imati državnik za to ratno vrijeme.Naravno imao je i puno grešaka,po definiciji njegove prošlosti(titov general) nije bio klasični demokrata ali je i radio u nemogućim uvjetima,za jedne je bio ustaša a za druge titov general.pripisivalo mu se puno toga za što je bio objektivno kriv ali i puno toga što objektivno nije(sjetimo se vukovara),u kratkom roku je tada trebalo napraviti salto mortale,oformiti institucije države,nacionalnu valutu,vojsku itd a sve je to radio sa “ledine iz ničega”,ja bih kod njega izdvojio dvije pozitivne stvari;rat u hrvatskoj vodio je savršeno i dobio ga uz minimalne žrtve a druga je da je imao hrabrosti u to vrijeme ući u privatizaciju koja je slažem se bila nepoštena i hajdučka ali drugog izbora nije ni imao jer bi mu se čitavo gospodarstvo pretvorilo u jedno veliko brodogradilište,mislim da su mu to dvije najveće zasluge ali imao je mana,krivih procjena itd,tu prvenstveno mislim na politiku prema bh ali nije on sam od sebe dijelio bosnu,bosnu su dijelili razno razni pregovarači,milošević koji je svojim primjerom pokazivao da se “okupacija isplati”,razno razne udbaške frakcije koje su vodile tada obavještajni rat protiv hrvatske i nisu uspjele zaratiti samo hrvate i muslimane nego i muslimane i muslimane(krajina-velika kladuša),mi stalno zanemarujemo tadašnju obavještajnu službu jugoslavije u toj čitavoj priči.Tuđmana i tita nikako ne možemo staviti u isti kontekst jer je ključno pitanje što je tko od njih radio u miru,rat nikome nije brat i u takvim uvjetima nemoguće je kontrolirati stvari na terenu,učestvovao sam u tom ratu i dobro znam što vam govorim,kada ljudi iz traperica uzmu oružje u ruke stvori vam se sizofrenija,tu se više ne zna ni tko pije a tko plaća i nije lako bilo to sve voditi jer svatko je tada imao svoje ideje “kako bi trebalo” i tuđman među nama tada nije bio nešto popularan,dapače proklinjali smo ga stalno jer smo smatrali da nas je slabo naoružao ali sa ove distance priča je sasvim drugačija,mi smo vodili rat na “mikrorazini u snovima a on na makrorazini i u ukviru mogućeg” a to su kruške i jabuke.Ja bih volio da se o tuđmanu napiše knjiga koja će biti utemeljena na faktima i činjenicama i tek tada možemo objektivno razgovarati o njegovim zaslugama i ne-zaslugama?Npr. imate izjavu mate granića da je pozelenio od bjesa kada je čuo za hrvatske logore za muslimane u bh i naredio da se zatvore u 24 sata,o tim stvarima bi ja htio čuti ali ne rekla kazala nego kroz svjedoke tog vremena, činjenice i fakte,Što se tiče privatizacije čovjek sebi i svojoj obitelji nije priskrbio niti jednu značajnju firmu u hrvatskoj,to je fakat i činjenica.Ponavljam važno je gledati tuđmanov lik i djelo nakon rata a ipak je čovjek dopustio razvoj demokracije i višestranačja i nisam čuo da je radio masovne egzekucije neistomišljenika ili donio neke rasne zakone?Naravno i njegov pogled na demokraciju je bio uvjetovan njegovom prošlošću,tako je slično i sa NAŠIM pogledima na neoliberalni kapitalizam danas?Zašto tražiti od tuđmana savršenstvo kada smo mi i danas daleko od toga?

    • Ja bih volio čuti od hrvatskih tkz. stručnjaka kakvu je to privatizaciju tuđman trebao napraviti 90-tih?Neka oni kažu kakvu?Da je podijelio dionice na 4,5 milijuna hrvata imao bi socijalizam samo drugačije upakiran,stvarni gazda nebi ni postojao,to bi bila privatizacije bez privatizacije ali ipak je ljudima dao neka prava i dionice,otkupili su jeftino stanove itd,itd,pa netko je i rat financirao,ne vidim da se nešto sjajno brinemo o tim zgradama u kojim smo sve te stanove otkupili a mogu zamisliti kako bi tek brinuli o tim firmama osim što bi na svaku najavu restrukturiranja vikali da je to NAŠE i da to neće proći?Pa do tada smo imali društveno vlasništvo koje je bilo upakirano u vlasništvo radnika?Zar smo 90-te trebali nastaviti po istome?Mogu zamisliti u kakvom bi stanju danas bili vindija,agrokor,adris,ericson,valamar,franck,itd,itd…
     Nebi ostao kamen na kamenu a što bi tek danas bili ne mogu od straha ni zamišljati?

    • ma ovo je samo prica o paintballu da se razumjemo :)…Partizani su bili cisti komunisticki pokret nikakva reakcija na fasizam/nacizam usli su u rat protiv ustasa tek kad su Njemci napali Staljina…Ljudi u Dalmaciji nisu imali izbora gdje biti nazalost pa su se priklonili manjem zlu tada za Dalmaciju…Zalosno je sto u biti Macek nije organizirao nekakvu pobuni ili bilo sta jer je u biti HSS imao potporu naroda ne glupi Pavelic a onda dolazimo u pricu sta bi bilo kad bi bilo.
     Za Tudjmana se slazem u svemu sto ste naveli…

    • Tomislave ljudi u dalmaciji su se digli protiv talijanske okupacije dalmacije,o kakvom manjem zlu vi pričate?Nisu se ljudi u dalmaciji većinski digli zato što su uopće razumjeli što je komunizam a što on nije,naravno da je to kasnije iskorišteno za promociju kroz partizanski pokret jer komunizam vam je imao odličan marksistički pr,”svima isto i svi sretni i bogati samo da se riješimo okupatora”,pa recite mi tko tada sa četri osnovne nebi prigrlio tu ideju,na sličan način su izmanipulirani ljudi koji su išli u ustaše jer su im rekli; “konačno hrvatska država” a pola jadrana predali talijanima i bili obična fašistička marioneta,i danas neka djeca od tih ustaša to nisu razumjeli i misle da je i to komunistička propaganda jer u nas se sve izmješalo,ne zna se više istina?Tako i partizanska djeca misle da nije bilo masovnih egzekucija i protjerivanja poslije rata i oni misle da je to ustaška propanganda?Tako i NAŠI danas misle “samo da se riješe krupnih kapitalista i tkz. neoliberalizma teći će med i mljeko”,svima će biti po potrebama,sve će im “oni” osigurati?I taj bi fim “volio” pogledati?

    • Ma Antune slazem se s tobom… ljudi iz Dalmacije nisu imali kud tada nazalost vec u komunisticke partizane(parizane mislim manje zlo od pomirit se s okupacijom).. da je bar postojao nekakav HSSov organizirani otpor kamo srece… Ajmo rec da Talijani nisu okupirali Dalmaciju kao sto jesu i da su dosli Ustase tamo da li bi ti ljudi otisli u partizane tako masovno kao sto jesu i naravdo da je normalno da jesu i ja bih vjerovatno da sam se rodio u tom vremenu i da su mi Talijani okupirali kucu, gradove itd?
     Iz ovoga kako ste i naveli ja povlacim paralelu izmedju komunistickog partizanskog pokreta i Ustaskog…slicnu podrsku su imali u narodu marginalna stranka jedva prelazeci prag…na vlast su mogli samo revolucijom..kako sami navodite i jednima i drugima PR isti ovi stvaranje Hrv drzave komunisti svima isto itd…sa onima koji ne misle isto obracunat se tako da se neistomisljenika ukloni po mogucnosti metkom u glavu…u cem je razlika onda izmedju Tita i Pavelica jako mala barem meni…Vise imaju slicnosti nego razlika po meni…Pavelic je imao fikciju na Srbe dok je Tito imao fikciju na sve koji su protiv njega…
     Obojica su zlocinci samo mi debili kakvi jesmo za jednoga od njih i dalje imamo spomenike/trgove slavimo njegov rodjendan javno itd…Pa cak i Rusi ne slave javno Staljina nigdje iako imaju pristalica njegovih mozda vise nego sto mi imamo pristalica za Tita… Zar mi nismo malo poremeceni onda?

 6. Znate li koja je razlika hitlera i pavelića,osim što su bili bolesni zločinci par exellence kakve zdravi ljudski um teško može zamisliti?Hitler je na kraju ostao sa svojom vojskom i svojim narodom kojeg je upropastio i imao hrabrosti se ubiti a pavelić niti je ostao sa svojom vojskom niti sa svojim narodom koga je dobro nasadio sa stvaranjem tkz države i umočio ga u stravičan zločin a nije imao hrabrosti da se ubije.Fukara samo takva!Tko zna možda bi i on danas da je kojim slučajem živ hvalio jugoslaviju?U nas je sve moguće?Na koncu konca hitler je staljinu jedno vrijeme bio idol dok nije krenuo na rusiju a oba dvoje su došli na vlast “jer su rušili neoliberalni kapitalizam”,jeli primjećujete da se u NAŠIH šapće kada se treba reći da je pavelić teški zločinac,kada to i kažu onda je sljedeća rečenica “ali,vrijeme,kontekst itd”,danas imamo za tita istu priču “kao nije ih tito ukokao toliko kao staljin,opet vrijeme i kontekst”,to vam je isto kao da sudac na sudu silovatelju i krvniku kaže u presudi “nisi ti tako loš u odnosu što je radio jack trbosjek”,i u svemu smo takvi,zato još dan danas nemamo odnos prema svojoj povijesti,izmješali smo fašizam i borbu za državu, i antifašizam i diktaturu kapitalizma,i legitimnu i junačku obranu zemlje smo izmješali sa zločinima,tako su neki veeeeliki hrvatski patrioti koji metka u ratu nisu ispucali vikali od straha da hrvatski branitelj u obrambenom ratu ne može počiniti zločin(rub zdrave pameti) a ja čitam svaki dan crnu kroniku i čudim se kako onda možemo počiniti zločine u miru,još malo pa ćemo uvjeravati eu da nema svrhe na hrvate primjenjivati uhidbeni nalog jer smo svi mi “marija terezija” pa to vrijeđa NAŠE osjećaje i našu vjeru?Svugdje je takva farsa da te gad uhvati?Ma zamislite jedni kažu za pavelića “kontekst i vrijeme” a drugi kažu za tita isto “kontekst i vrijeme” a zbog tog “konteksta i vremena” u novoj hrvatskoj ogule tri hrvatska generala na pravdi boga 10 godina jer ovi koji su morali o tome voditi računa i procesuirati-spriječiti “isto su od straha govorili kontekst i vrijeme”?Uvijek igra isti film samo se glumci mijenjaju?I još nas uvjeravaju da ne treba kopati po prošlosti?Treba itekako i svaki zločin za kojeg imamo dokaze procesuirati pa taman zločinac ima 90 ili 16 godina,zvao se on ante,ivo,jovo ili stevo,počinio ga on za ustaše,partizane,četnike ili hrvatske branitelje,j.be mi se za koga neka mu to suci uzimaju u obzir,neka to njima kaže jer jedino tako nećemo pričati više o prošlosti,neka se time bavi pravosuđe a ne kafana,tako se brine o higijeni društva a te priče da će zato antifašizam i domovinski rat biti stigmatizirani i iskrivljena povijest,to je priča za neandertalce,razina pećine jer problem ovog društva je već sto godina što ono što vrijedi za VAŠE ne vrijedi za NAŠE,j.bu nas u mozak od “stoljeća šestog” sa njihovim “kontekstom i vremenom”…

  • Ima dosta razlika izmedju Pavelica i Hitlera… zajednicko im je da su zlocinci ostalo su velike razlike…Hitler je zaludio cijelu Njemacku i Njemci su mu slijepo vjerovali barem vecina dok je Pavelic poltron instaliran od strane Njemaca i nije nikad imao vecinsku podrsku u Hrvatskom narodu…Pavelic je meni nesto slicno ko Tito i ovoga su instalirali Sovjeti kao Pavelica Njemci…ni jedni ni drugi nikad nisu imali vecinsku podrsku u narodu jedino su mogli na vlast doc revolucijom za koju su se i zalagali…

 7. http://www.index.hr/vijesti/clanak/kolaric-za-index-ovo-je-smaknuce-bez-sudjenja-vrijednosti-ivice-racana-vise-ne-stanuju-u-vodstvu-sdpa/701854.aspx

  Izgleda da se i kolarić čudi što je izbačena iz stranke a žena nije prestala kritizirati milanovića od kada je došao na vlast,dovedu je na htv “i ona pristane” kao članica sdp-a i drži govore kako se milanović komunicira,kako to nije dobro i onda se još čudi kako je izbačena iz sdp-a?Pa nije stala kritizirati a oni na vlasti i imaju kritičara 4 milijuna,svi traže veće plaće?I onda se žena još čudi kako su je isključili,pa ja kada sam je vidio na dnevniku 3 prije negdje 2012 godine kada je prvi put kritizirala milanovića kao članica hdz-a?Ljudi jesmo li mi normalni?A jako je interesantno to sve i pogledati i poslušati,pa trebala je davno davno biti isključena iz sdp-a pa neka se bavi pr-om;

  A ovo je izgleda jako pogodilo:

  • Nisam upucen ali u ovom videu nastupa ne kao clanica SDPa nego kao zastupnica odredje interesne skupine i zastupa relativno korektno interese te skupine…
   Sad ako je statut SDPa da clanovi ne smiju javno kritizirat stranku, predsjednika onda je treba izbacit jer je povrijedila statut…trebala je sama izic iz stranke u tom slucaju…
   A ako takve stavke nema u statutu zasto je izbacivat?.. Svaka stranka, udruga itd ima pravo imati jedan takav statut il sta vec pa kome se ne svidja ne mora biti clan…

   • Tomislave zamislite demokraciju da svatko iz hdz-a ili sdp-a svakodnevno dolazi na javnu tv kritizirati poteze svojih čelnika?Ta aleksandra kolarić je tipična hiperaktivna neodrasla žena koja zamišlja demokraciju tako da svatko može javno bilo što reći a ne da se za to bori unutar stranačkih tijela?Njena stranka donese zakon o pr agencijama i ona kao članica sdp-a izađe na novu tv i to kritizira a u očitom je sukobu interesa jer ona je i sdp i pr?Pa to je tek suludo?Pa ako vidiš da nemaš unutar stranke mogućnost da plasiraš svoje ideje otiđeš iz stranke i tada uputiš poruku javnosti i kritiziraš svakodnevno koliko te god volja,ne ona je to zamislila da svaki član sdp-a može reći svaki dan što ga je volja kroz medije a ne unutar stranačke kuće?Zamislite da ministri u vladi angele merkl svaki dan iznose na javnoj tv ono što oni misle o nekim potezima i odlukama merkl,umjesto da to iznose unutar vlade,i još se onda na kraju čude što ih je smijenila,ovo vam je slična priča,pa ne možeš sjedati na dvije stolice,izađi iz stranke ako misliš da nemaš prostor za realizaciju svojih ideja a ne na svaki potez vlade izlaziti na javnu tv po pet minuta slave?To je suludo?A najgore je što se čudi zašto je izbačena iz stranke?A ja se čudim kako je milanović do sada tolerirao njene javne istupe?To je meni više nego suludo?Ja ovdje govorim o principima a pri tome ne ulazim u meritum spora jer i sam brutalno kritiziram tvrdoglavost milanovića u svezi lex perković ali nisam član sdp-a i to mogu raditi do mile volje,mogla je i ona ali unutar stranačkih tijela ili javno ali tek kada napusti stranku?Pa vidite da mi nismo normalni?

    • U njemackoj je vjerovatno regulirano u statutu CDU i drugih stranaka sto su prava i obveze clana stranke. Ne znam nista o doticnoj gospodji/gospodicnoj itd pa ne mogu komentirat nesto vise od ovoga zadnje sto se desilo. Ako SDP ima u statutu da clanovi SDPa smiju javno iznosit svoje misljenje i kritizirat vodstvo ili bilo koga onda ne vidim problem da neki clan istupa kao npr ova gospodja/gospodicna..
     Ne da mi se citat statut SDPa :), buduci da su ozbiljna stranka vjerovatno imaju nekakvu slicnu odredbu o javnim istupima clanova onda ju je trebalo izbacit davno iz SDPa ako je istina to sto kazete a vjerujem da jeste…
     Iskreno kod tog zakona o PRu(nisam imao pojma o cem je rijec) kako sam vidio iz isjecka je malo diskriminatorski zakon…Milanovic ako mu smetaju PR agencije je mogao dat naputak svojim ministarstvima da ne koriste PR usluge zbog stednje itd a ne donosit zakon kojim se zabranjuje uzimanje usluga PRa, zasto samo PRa zasto ne onda usluge drugih bransi…nije uredu podcjenjivat nijednu struku od vulkanizera,konobara,raznih konzultanata,PRa,odvjetnika itd, moje skromno misljenje takvog zakona kao sto sam vidio iz isjecka je diskriminatorski prema PRu nisam citao zakon 🙂 ovo je temeljeno samo na ovom isjecku uzimajuci u obzir da je istina ono sto su doticne navele….

  • Možda bi joj bilo pametnije da je poradila na vlastitoj komunikacijskoj strategiji, umjesto što kritizira tuđu. Žena je siva eminencija još od Račanove Vlade. Desetak godina je porezni obveznici plaćaju 3,5-4 soma € bruto mjesečno, a nitko pojma nema što radi, pa ni ona. Nitko suzu neće pustiti za njom.

   • http://www.jutarnji.hr/kolaric-supruzi-ministra-jakovine–drzavi-sam-za-razliku-od-tvrtke-njezina-supruga-platila-sve-poreze–/1127647/

    Ima ona stara poslovica “budalu ne treba tražiti ona se sama javi”,kud baš ona i još omogući aleksandri kolarić da snažno poentira,kao da joj radi pr?I ovakvi će se boriti za interese hrvatske u eu parlamentu?Pa zna da joj ta poljoprivredna apoteka i dugovi vise nad glavom i da pola hrvatske smatra da je milanović nju poslao u ep da jakovina riješi svoje financijske dubioze i BAŠ se ona našla davati razloge?Nevjerojatno ali istinito?

    • Antune dosla joj je kako bi se reklo ko kec na desetku :). Rugala se sova sjenici da ima velike oci…Jos nam je ta za EU dobra kakvih ima 🙂
     Kao sto g.Bakic kaze nismo nista bolje ni zasluzili…
     A iskreno kad pogledas tko je u politici i tko se njome bavi…uglavnom oni koji nisu sposobni se bavit ‘pravim’ poslom il ljudi sumnjivog morala koji vide priliku kroz politiku steci bogatstvo na ilegalan nacin. Pa imamo pravnike koji nisu kalibar za odvjetnike, ekonomiste koji nisu kalibar naci sebe u privredi, doktora koji ne zele vidjeti pacijenta na kilometar….Cast iznimkama naravno ali tih je malo…Evo npr mislim da bi g.Bakic bio odlican ministar financija recimo ali kakav bi njemu bio interes/motivacija biti ministar financija i radit za manje od 20000kn kad on usprkos i ovakvim nasim antipoduzetnickim zakonima je odlican poduzetnik koji je vec zaradio milijune…jedino ludi patriotizam ja bih cak rekao mazohisticki patriotizam bi naveo nekoga takvog kalibra da bude ministar…a nas bi samo takvi ljudi kao g.Bakic npr i mogli izvadit iz blata…
     G.Bakic nadam se da se ne ljutite sto sam Vas naveo ovdje kao primjer…

 8. Nevjerojatno ali istinito, u Venezueli su ostali bez WC papira: http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-24185342

  Socijalizam propada čak i kad sjedi na zalihama nafte vrijedne stotine milijardi dolara! Kaže BBC: “In a tweet on Thursday, Venezuela’s Vice President, Jorge Arreaza, said authorities would “not permit hoarding of essential commodities, …”

  Ja imam drugi prijedlog. Da socijalističke zemlje naprosto bojkotiraju sve što su smislili mrski protivnici iz tržišne ekonomije, pa što će im uopće taj toalet-papir … neka se vrate na brisanje dupeta novinama … ups!, pa i novine su izum tržišne ekonomije… dobro dobro, može onda prstima 🙂

  • Evo doveli su na htv jasminu popović kojoj je glavna teza “da je krupni kapital u eu uhvatio radnike za gušu i da je život u europi postao nesnošljiv”,jedino što nije rekla gdje je to na svijetu bolji i snošljivlji,kao i dali je ikada postojalo bolje mjesto za život od današnje europe?Samo takve dovode na htv?Što se ne bave malo korejom ili kubom,tamo nema krupnog kapitala?Pa jeli vi vidite da kod NAŠIH nema novinara koji uopće razumiju razloge krize u europi?Kao da su retardirani?Ukopali se u rovove kontra krupnog kapitala i ni makac dalje?I mi to moramo slušati i još za to plaćati pretplatu?Pa nema danas na htv-u novinara koji može sveobuhvatno i činjenično prikazati stvarne probleme i uzroke krize u europi nego se sve svodi na prizemne-primitivne teze “o krupnom kapitalu i neoliberalizmu” a radi se o tako složenom “softveru” gdje nešto moraš znati da bi uopće o tome mogao razgovarati a kamoli voditi emisije na javnoj tv?Recimo nikome nikada nije palo na pamet da izreče tezu da europljani žive lošje jer su se digli neki drugi narodi koji u prosjeku žive bolje?To im nikada nije palo na pamet i da je i to možda zasluga “krupnog kapitala i globalizacije”,stalno nam se servira “jaje na oko”,pa kako im ne dosadi,meni bi na mjestu njihovih urednika bilo neugodno ali možda ni oni ne kuže ništa?Jedino što bi se ja složio sa svim tim ljudima je to da europa nikada više neće živjeti tako lagodno kako je živjela do jučer,borba za bolji život nije više regionalna liga europe nego svijetsko prvenstvo gdje svi mogu pobijediti,ako imaju pameti,bojim se da je mi nemamo???

  • Iskreno mi je zao vidit npr da se u Saudijskoj Arabiji koja je notorna zemlja u svakom pogledu zivi bolje nego u venezueli a ove dvije zemlje su relativno usporedive samo prva je americka kolonija dok venezuela ipak nije…na ove dvije zemlje mozemo vidjet npr razliku socijalisticki organizirane ekonomije i ajmo rec relativno trzisne ekonomije..

   G.Bakic u Venezueli su izbori mozda cak demokratskiji nego kod nas pokojni Hugo Chavez kakav god da je je izabran na jako transparentnim izborima i vecina naroda Venezuele ga voli i birali su ga, ovo kazem ajmo rec iz prve ruke jer su mi to rekli ljudi iz Venezuele koji nisu volili Chaveza. Venezuelu ne mozemo usporediti sa S.Korejom/Kinom/Kubom.
   Meni je zao sta se njima dogadja i to je jedan jako dobar narod itd. Ali kad dolazimo ajmo rec do demokracije onda iz Hrv imamo krivu predozdbu o Venezueli i stvaramo sliku sto nam CNN servira a CNN servira samo crno-bijele slike da bi Ameri lakse razumjeli..

   A da imaju promasen ekonomski model imaju ali sami biraju predsjednika i to na relativno transparentan demokratski nacin.

   • Gledajte,

    1. Tu ste formalno u pravu u jednom dijelu, a to je da je narod vjerojatno volio Chavezai glasao za njega. Pa kao i svakog diktatora, Tita, Mao Ce Tunga pa čak i ovog klauna u Sj. Koreji. Narod ih iskreno voli.

    2. Za američke medije ne znam što želite reći kad kažete ‘što vam CNN servira’. Vjerojatno niste upoznati s time kako funkcioniraju mediji u velikom i (uglavnom) slobodnom društvu kao što je SAD. To Vam nije u SAD kao u Hrvatskoj pa da ima jednu ‘državnu’ TV koja onda vrti svoju propagandu, nego možete vidjeti razne aspekte i razna mišljenja. Što se tiče objektivnosti, ona je u ‘američkih medija’ različita od hrvatskih kao njihovi automobili spram naših (jasno da i neke druge zemlje imaju čak i bolje pojedine modele automobila).

    3. Kod Chaveza imate poseban slučaj jer kod njega imamo ekstremni slučaj ‘crony’ odnosa, a i narod je bio relativno sretan jer je od tog silnog bogatstva od nafte nešto i njemu kapnulo. Mislim da es niste niti malo uputili u stvarnost u Venezueli.

    4. SA nažalost nije tržišna ekonomija, a njihovo naftno bogatstvo per capita je ipak znatno veće od venecuelanskog,

    • Ma slazem se s vama, ali kod Chaveza i Venezuele je ipak malo drugacije. Tri puta je izabran na demokratski nacin i narod Venezuele je dobio ono sto je htio kao sto mi imamo Milanovica. Tita/MaoCeTunga/Korejskog narod njihov nije imao pravo birati. A nama je kroz medije dano da je Chavez diktator silom dosao na vlast bar onako kako sam ja vidio sliku iz tih medija nije me Venezuela previse zanimala…onda mi ljudi iz Venezuele koji ga nisu voljeli kazu da je on potpuno legalno na demokratski nacin dosao na vlast i da je narod glasao za njega a da su mogli glasat i za druge ,onda to nije demokracija tipa Azerbeijdzan…

     Americki glavni mediji serviraju sliku onakvu kakva odgovara americkim interesima…kad ste vidili u Siriji npr da su pobunjenici prikazani u nekom losem svjetlu vrlo rijetko i uglavnom kratko tek od nedavno mozda nekad prikazu nesto a ti pobunjenicu su pobili civila i protjerali vise nego Asad od pocetka rata…sve krscane i ne-sunite ubijaju i protjeruju od pocetka sukoba to se nije moglo il vrlo tesko vidjet na CNNu samo kako je Asad ovakav il onakav eto to Vam je CNN…pod CNN mislim i ostale glavne medije u USA…

     Da bas pogledah Wiki GDP Venezuale per capita je negdje blizu naseg ali u Hrv se kudikamo bolje zivi nego u Venezueli 🙂 ma njihova ekonomska politika je totalno promasena bez dileme…socijalizam je protuprirodan i suprotan ljudskoj prirodi tu je SAD majstor stvorili su ekonomski sustav koji najvise odgovara ljudkoj naravi/prirodi ja bih rekao i daleko su najveca sila i bit ce jos puno godina, Kina il bilo tko drugi ih tesko mogu stici bas zbog toga-to je moje neko misljenje
     Usporedba sa SA je bila zbog nafte u SA niije trzisna ekonomija ali nije ni socijalisticka i narod u SA jako dobro zivi a mogao bi i u Venezueli samo da su malo pametniji 🙂

   • Tomislave bio sam u venezueli i vjerujte mi puno je gore nego što nam “cnn servira”,puno puno gore a bio sam i u caracasu i barceloni.Tuga i nevolja….

    • Ma znam Antune i zato mi je zao sto taj narod u Venezueli nema standard barem kao Hrvatska nije da ne mogu, samo od nafte mogu si to priustit samo da malo pametnije vode ekonomiju i drustvo… Ali narod Venezuele bira tako kako bira i tko smo mi da im sudimo il Amerika…
     CNN servira ono sto su americki interesi…Sto npr Alijeva ne prikazu kao notornog diktatora koji je 100puta gori od Chaveza, koji dize spomenik ‘heroju’ koji je odrubio glavu sjekirom drugom vojniku dok je spavao u NATOvom kampu u Madjarskoj…Tom Alijevu smo i mi ljubili ruke i da prostis nesto drugo nedavno kad je dolazio u Hrv….

    • Tomislave opet ste loše razumjeli,mnogi narodi južne amerike dnevno su kljukani već desetljećima neoliberalizmom,zločestim kapitalizmom,jednakima,standardu po duhu svetom,opčinjeni su revolucijama,stalno su u filmu da ih netko ugnjetava,non stop im se servira ta priča,bez neprijatelja više ne mogu živjeti-ovisnici su,isto to rade danas NAŠI u hrvatskoj i stvaraju nam djeci “budućnost” kao u južnoj americi,počinju se svi baviti “pravicom a ne radom” a to vam je polako gašenje svijetla za 100 godina…Uvijek vi danas u zemljama južne amerike imate kritičnu masu kojoj je bolje ići u revoluciju nego nešto raditi,vjerujte mi da je to tako.Tu onda nema discipline,reda ni načina,to je onda društvo kaosa i prozivanja svega i svačega.Vjerojatno će sada i ovaj klaun od predsjednika venezuele izaći na govor naciji i optužiti krupni kapital što su oni ostali bez wc papira,izmisliti će američku urotu,ma bilo što jer su mu tako rekli pr savjetnici,jer to samo tamo prolazi,upri pred siromašnima prstom na bogate i neboj se???To vam je južna amerika?Svi se bore za pravdu?Chavez je sve nacionalizirao tako da ovaj novi više i nema što,sve je tamo NAŠE,samo im fali wc papir “i bili bi švicarska”,upravo nama marksisti serviraju tu priču svaki dan.Pa zar ne vidite da svi napadaju vladu zorana milanovića “što nije pokrenula gospodarski rast” a bez reformi i rezova ne mogu pokrenuti ni fića iz garaže a kamoli uspostaviti gospodarski rast?E,da su odlučnije krenuli to raditi na početku mandata opet bi ih proklinjali i nazivali neoliberalnim fašistima,samo jare i pare igraju u ovoj zemlji,to je jako opasno jer desetljećima vam je tako u južnoj americi,svi galame i svi traže pravdu,čak i kriminalci kažu da otimaju onima koji imaju,ni policija im ne može ništa,takvo je raspoloženje unutar društva,nema tu pomoći,svi se bore za pravdu,socijalnu pomoć i lezi lebe da te jedem?

    • U venezueli je samo u 2012 godini bilo cca16 tisuća ubojstava a višestruk je broj ranjenih u uličnim obračunima bandi.Po tome je venezuela već dugi niz godina rekorder u južnoj americi, po glavi stanovnika cca 55 ubojstava godišnje na 100 tisuća stanovnika a ponavljam broj ranjenih je višestruk,svi se tamo bore za neku “pravicu”,tako su ih naučili,ako ne možeš stvoriti ili ti neda država onda ukradi-ubij to je ok jer svi moramo biti isti,malo pretjerujem ali to je to…To je rezultat dnevne paljevine na neoliberalni kapitalizam,na bogate,na ameriku i zapad,svi su im neprijatelji,tako se i doma počmu ponašati prema svojima,cilj opravdava sredstvo…

    • Pa poznata vam je izreka che guevare;”tužna je stvar nemati prijatelje a još tužnija nemati neprijatelje” a on im je idol?

    • Evo, upravo gledam na HRT 3 dokumentarni film o neoliberalizmu, čikaškoj školi na jedan prilično jednostran i loš način. Kako da idemo naprijed, da se počinje mijenjati mentalitet ljudi kod nas ako mediji uporno serviraju takve stvari? Neoliberalizam je loš, Margaret je unazadila Veliku Britaniju i sl. gluposti.

    • Da se razumijemo, ja znam jako uspješnog ‘poduzetnika’, jako bogatog čovjeka koji je profitirao uglavnom od rada s državom, on isto jako voli Naomi Klein. Krug se zatvara 🙂

    • Alene pa na htv-u samo to i gledamo i slušamo godinama…Ne znam što to vas čudi,to samo oni i prikazuju,oni su utvrda marksističkih teorija koje nam svijesno i jako perfidno dnevno plasiraju.Vjerujte to se ne radi nimalo slučajno?Nije problem što oni prikazuju “doktrinu šoka” već par puta to je ok i meni je to zanimljivo pogledati nego je problem što nemamo nikada drugu stranu medalje,jednoumlje u najgorem obliku,pa na to upozoravam već duže vrijeme.Zadnji objektivni novinar na htv-u bio je mislav bago.Otišao je i goran milić i ostalo je jako malo dobrih novinara?A kada nisi dobar onda ti je marksizam spas.Ima naravno još na htv-u dobrih novinara ali su manjina a amaterska ekipa je počela kolo voditi i prodavati ideologiju a ne profesionalnost,znanje i istinu?Nije problem što oni naprave “peti dan” nego je problem što nemamo “šesti dan” sa tri gosta koji zastupaju dijametralno suprotnu ideologiju.Non-stop nam guraju jednu te istu priču…

    • Da se ne lažemo naomi klein je jedna teška lažljivica,jer je tvrdila da je milton friedman podržavao rat u iraku a on je rekao da je to klasična agresija,u filmu prikazuje suradnju sa pinochetovim režimom a friedman je više puta rekao da nema niti jednu dobru riječ za taj režim….Tako da se žena služi noturnim lažima a način na koji ona prikazuje stvari nije uopće razina za ozbiljnu raspravu,to je upućeno neupućenima koji jedva čekaju da to čuju…

    • Sve stoji sto ste rekli…Kad ljudi pocmu shvacat da nema kruha bez motike mozda se nesto promijeni kako u Venezueli tako i kod nas u Hrvatskoj 🙂 Da nema nekog vanjskog krivca nego je sve u nama…

    • Opet krivo tomislave,nema kruha bez pameti i motike a samo sa motikom se možete slikati.Znate li koga su nijemci u bitci za staljingrad stavili u prve redove jer su znali da će ih masa izginuti?Glupe a vrijedne?A obrazloženja tadašnjih sudionika tog sastanka su bila da oni uvijek i nepovratno čine najveću štetu njemačkoj?Tada je na tom sastanku netko pitao “a što ćemo sa lijenima a pametnima” i dobio je odgovor da njih treba čuvati jer su oni kao dobri za moral i motivaciju.Motika nas sama ne može spasiti a u hrvatskoj su veču štetu napravili oni koji su nešto radili bez plana i programa nego oni koji nisu ama baš ništa.Promislite malo pa ćete doći do sličnog zaključka?

    • Tomislave ako primjećujete kod NAŠIH se čitava presija odgovornosti prebacila na vlast i tkz. državu jer NAŠI su umislili da su oni svemogući,kao što vidite gore friedman napada tkz. dobrijanere i jako dobro objašnjava gdje nastaje problem.Stavite to u hrvatski kontekst pa ćete shvatiti zašto mi imamo tisuće agencija,tisuće kompliciranih procedura,tisuće tkz dobrijanera i slično?Pa moramo opravdati postojanje svih tih radnih mjesta?NAŠI se stalno zalažu za odgovornost političara i vlasti a nitko ne promiče odgovornost svakog pojedinca.Druga stvar koju NAŠI nikada nisu shvatili je ta da poduzetnik nije “marija terezija” i da on pridonosi društvu puno više nego je to njegova namjera ako posluje u okviru zakona,to je nešto što NAŠI nikada nisu razumjeli a društvo koje to ne razumije nema temelje da se razvija jer ono je zbog tog nerazumijevanja u naravi antipoduzetničko jer tada se kod ljudi probude osjećaju jala,zloće i zavisti jer što bi mi bili pro-poduzetnički raspoloženi prema toj grupi ljudi “ako od njih nemamo nikakve koristi i ako oni to sve rade samo za svoju korist”,kada imate takvo prevladavajuće mišljenje i nerazumijevanje u društvu nema tog davida coperfielda koji će to društvo pokrenuti prema naprijed,to vam je kao da gurate auto pod ručnom kočnicom.

     Sve to stavite u hrvatski kontekst i zbrojite-oduzmite sve što nam NAŠI već godinama serviraju?Pa jeli vi znate kolika je uloga javne tv u oblikovanju nacije i društva,vjerujte ogromna?Pa što onda očekujete od ljudi kakvi ćemo mi biti kada se non-stop loptica odgovornosti prebacuje na državu i tkz krupne kapitaliste,non-stop naričemo i udaramo po istome?Prevedeno država je dužna osigurati blagostanje svim svojim građanima,oni su “svemoćni i hodaju po vodi”,dok god imate takvu crno-bijelu sliku morate znati da živite u društvu koje nema šanse za prosperitet nego ćemo se vječno valjati u blatu prebacivanja krivnje jedni na druge.Sve te stvari morate ugraditi u obrazovanje a kod NAŠIH su danas najveći kritičari društva oni koji obrazuju generacije a ponašaju se kao da se njih to ne tičue,oni i ne razumiju kolika je njihova odgovornost u oblikovanju ljudi?To njima uopće skoro pa nije jasno?Ponavljam što će vam albert einstein ako ste od njega napravili che guevaru?Što će vam genijalac student- iznimno kvalitetan strojar ili elektrotehničar kojemu je san da se zaposli na manje zahtjevni posao u hep-u koji recimo može raditi prosječan čovjek?Mi smo odgojno debelo u socijalizmu i sve radimo da tako i ostane,pa zato nikada na javnoj tv nećete vidjeti emisiju sa “miltonom friedmanom” nego ćete uvijek i samo gledati emisije tipa “naomi klein”,to što nas takve emisije čine još neproduktivnjim kao društvo ma koga je to danas i briga,mi vozimo dok ne udarimo u zid a onda ZNA SE tko će zato biti kriv;nesposobni političari i neoliberalni kapitalizam,sve se kod NAŠIH zna unaprijed.Zato mi godinama u 21 stoljeću slušamo crno-bijele priče koje nemaja ama baš nikakve veze sa zdravom pameću a što je najgore ti koji nam sve to serviraju umislili su da su oni “humani,pametni i veeeeeliki dobročinitelji” a čine takvu štetu ovome društvu da tih razmjera uopće nisu ni svijesni,vode nas u propast.

     Vjerujte europa je danas jako pijana i tamo se debelo infiltrirala socijalistička svijest i jako je upitno kuda europa danas ide,ka teškom siromaštvu koje će obilježiti sljedeće stoljeća ili ka otriježnjenju a hrvatska je tu ekstreman primjer.Ne zaboravite da je povijest čovječanstva obilježena teškim siromaštvom,to je konstanta a blagostanja su uvijek i u pravilu bila kratkotrajni bljeskovi jer ih čovjek nije znao održati,uvijek je sve znao upropastiti jer čovjeku sve ono što ima danas postaje “normalna stvar” a sve što nema mu je “nenormalna stvar”,to vam se zove stanje opijenosti,na kraju kada izgubite i ono što danas imate tek onda shvatite ali tada je kasno,prođe vam stoljeće u siromaštvu,ratovima,tugi i nevolji,prošao voz…

    • http://www.jutarnji.hr/svaki-drugi-mladi-hrvat-zivi-s-roditeljima–s-mamom-i-tatom-je-lagodnije-i-jeftinije-/1127866/

     Mama,tata i država i neboj se?Evo to vam je to!Veeeeliki dobročinitelji će vam reći da je opet za sve kriva država što nije osigurala mladim ljudima radno mjesto i stan?To je prevladavajuće mišljenje u kojem mi danas živimo?Država ima odgovornost a mi je nemamo,država treba otvarati radna mjesta a mi ne trebamo,mi samo trebamo čekati da se država “opameti” ??? što je to na koncu država to nam još do dan danas nije ni jasno???A mene su učili da država to smo mi?

    • Pazit cu u detalj sta pisem 🙂 Mislio sam da se neke stvari podrazumjevaju…naravno bez pameti ‘motiki’ nema smisla mislio sam da je to jasno samo po sebi…onda bi kopali kanale koji nicemu ne sluze :)…Jasna stvar da danas moras naci stvari u kojima mozes biti konkurentan i bolji od drugih il u najmanju ruku isti kao i drugi…

    • Antune, Vaša razmišljanja o HRT-u se manje-više poklapaju sa mojima no očekivat od ekipe koja sada drma HRT-om( što se sve više prepoznaje : http://www.jutarnji.hr/-sve-mu-pripreme–a-stankovic-samo-dode–sjedne-i-melje–komentar-tomislava-cadeza/1128285/ ) takvo što je nemoguća misija. Ja sam polagao velike nade da će Radman koji dolazi iz biznisa počistit tu ekipu no ništa od toga. Nedavo sam imao prilike razgovarat s nekim HRT-ovcima i na moju kritiku kako je HRT postao lijevi propagandni mediji i to ne lijevoSDPovski nego marksistički i kao primjer sam naveo 5. dan dobio sam odgovor kako 5 dan uopće nije krcat ljevičarima i to uz izraz gnušanja kako mi je takvo što uopće palo na pamet. I oni doista tako misle. A misle tako jer je u njihovim glavama Naomi Klein referentna točka. Jer su ih tako učili na fakultetu političkih znanosti, na Filozofskom – na sociologiji, filozofiji, komparativnoj književnosti, lingvistici,…Oni su poput sekte, poput Hare Krišne, poput prvih kršćanskih misionara, to su ljudi s misijom. Misija je “edukacija” stanovništva o opasnostima sotonskog neoliberalizma. Sotonski je moj dodatak jer su napredniultrakulljevičari ne bi dopustili biblijski pridjev. Oni šire vjeru. Nekakav amalgam marksizma i jedne holivudske-naomikleinovske verzije liberalizma te naprasnim guranjem takve jedne ideologije gdje god stignu žele pomaknut mainstream još više ulijevo. U takvoj konstelaciji snaga 5. dan doista nije ljevičarski.

  • Možda im nebi bilo loše da uzmu za savjetnike tarika alija,žižeka i srećka horvata?Možda im oni mogu predložiti riješenje za wc papir a da ne trebaju koristiti silu i nacionalnu gardu?Ili je opet i za wc papir kriv neoliberalni kapitalizam i krupni kapital?Dežurni pedro je uvijek tu kao joker zovi?

  • Pri čemu ne zaboravimo da godišnje od izvoza nafte i prerađevina dobiju oko 100 mlrd. dolara! Kako ih ima oko 6 puta više nego Hrvata, to je kao da Hrvatskoj godišnje ‘kapne’ oko 15 mlrd. dolara samo od nafte.

 9. http://www.jutarnji.hr/gradonacelnik-imotskog-oglasom-nudi-kceri-posao/1127607/

  Zašto ja govorim da NAŠIMA radijacija ne može ništa?Pazite “sve je po zakonu”,stavio čovjek “samo oglas za natječaj u narodne novine”,ovako nam je sve?Zar je i za ovo kriv krupni kapital ili smo se svi ovako zapošljavali u jugoslaviji?Tamo je sve bilo “preko veze” ali ama baš sve?Tko vam kaže drugačije taj vas laže,tamo je samo bilo pitanje “tko ima jaču vezu” i čitavo društvo vam je bilo umočeno u to,u hrvatskoj smo samo tako i nastavili a većina današnjih velikih boraca za “pravdu,protiv tkz krupnog kapitala i nostalgiju za jugoslavijom” jako dobro znaju kako su dobili posao,samo šute kao kurve….

 10. http://www.portaloko.hr/clanak/zoki-raspustio-dubrova%C4%8Dki-sdp-izbor-je-vas-glasujte-za-nas/0/51178/

  Ako je ovo točno onda milanović ide u još jedan suicidni potez,ne ulazim u sposobnosti mladog valjala i nemam uopće o njemu nikakva saznanja ali o tati mu znam sve i on pod takvim krimenom očeve biografije koji nosi ne može u dubrovniku dobiti izbore da se popenje na čičimak,to možda nije fer ali je tako,to je isto kao da se sin od josipa broza kandidira za predsjednika države i to će mu iskoristiti svaka stranka,pa to vidiš iz aviona.Izgleda da je čovjek izgubio osjećaj za stvarnost?Pa da zamišljaš kandidata koji će ti izgubiti izbore našao bi nekoga tko je sin od ivice valjala i otvorio mogućnost drugim strankama da to iskoriste?Nevjerojatan je ovaj milanović?Čisti suicid?

  • hehe da Antune stvarno smijesno…treba cekat kad ce MK grupa kupit neku firmu u skoroj buducnosti i eto garantiranih 15% prinosa godisnje odmah kupujem 🙂 garantiranih 15% prinosa….jao jao…pa sto kod nas mozes lupnut i ostat ziv to je za nepovjerovat…
   Samo ako je granatiranih 15% a ako bude ispod morat ce nadoknadit ipak je to garancija a iznad 15% ja sam spreman podijelit pola pola dobit ma dat cu im cijelu dobit iznad 15% ako garantiraju 15%…
   G.Bakic evo ulaganje sa 0% rizika kakav Vas KORF i ostale kompanije tu ima neki rizik MK grupa sljedeca akvizicija garantira 15% prinosa godisnje sa strepnjom iscekujemo akviziciju…

 11. Mene zanima, kako smo mi došli sa Crobex opravdava 2500-3000, prije tri godine u situaciju u kojoj svakodnevno ima barem 10 razloga u večini slučajeva političkih, za pad tržišta o tome i u zadnje vrijeme i ovaj blog . U najboljemm slučaju imamo držanje indeksa na +/- 0,5 tolrance pa JUS-u. Trgovanje nema veze sa razumom kamo li sa poduzećima i njihovim rezultatima, ujutro se neko postavi na xxx,99 za bilo koju dionicu, pa i kako dođe neka vest za rast ili pad ima ulagač samo 2 max 24 sata, da kupi i proda papir. Znači društvo je za ove tri godine palo na nižu razinu nego prije početka krize. Na jednu pozitivno vijest 10 lošijih, pa ovi socialkomufašisti iskaću iz svake paštete, g. Antun jih više ni nestigne nabrajat. Kad razgovaram sa običnim ljudima, još su prije krize izgledali normalno, sad ( pa ni ja ) ne razumiju baš ništa i na kraju još kažu, pa ako Vam je tolko loše ili toliko ste pametni ili sposobniji zašto još niste u inostranstvu…itd da ne nabrajam. Pitanje moje je: šta bi moglo biti dovoljno velik okidač za ovo tržište-državu (privatizacije kako izgleda idu ispod stola a ni to nije konačno), da se društvo vrati na put u koji je trebalo krenut prije 23 g. Dali mali ulagač-radnik uopšte ima tu šta tražit, Jer ispada svaki dan sve veća budala ako kupuje, drži papire ili odlazi na posao? Kako izgleda ciklus ove krize če ovdje trajat 10-12 godine znaći još 5-7 g, a to je ukupno već trećina aktivnog života svakog čovijeka, radnika, ulagača- a karte podjeljene ( na novo se dijele samo poslije rata ili revolucije?).
  Znam, da je ovaj blog najbolji u HR, što se tiće širenje horizonta, meni ipak izgleda, da večina ljudi ne žele promijene, ma šta god mi mislili, željeli ili šta pišu antropolozi.

  • Justtheone,dali ljudi odnosno mi želimo poromjene vjerujte više nije ni važno,to je bilo važno prije dvije, tri,četri, pet godina.Uskoro stižu jako brutalne “promjene” a narod ako to ne želi neka dovede na vlast lesara ili nekoga drugoga,mogu i tarika alija ako žele,,možda oni imaju recept kako neće biti “promjena”,game is over,i ja bih želio crobex na 5000 ali ne ide?Kada stignu “promjene” nebi bilo loše da se obrate za pomoć ovima što su ih uvjeravali da živimo neoliberalni kapitalizam pa neka im oni osiguraju da ne bude promjena i da crobex dođe na 5000 bodova sa punom zaposlenošću u hrvata?Dali mi želimo ili ne želimo promjene vjerujte više nije ni važno,važno je samo koliko ćemo sebi štete napraviti do “promjena” odnosno koliki ćemo račun na kraju platiti?

  • Jos se kod nas neki vjerovatno nadaju da ce drzava rec e sad ne treba vracat kredite kao sto je to nekad u Jugi bilo :)…

   Jedna stvar sto bi drzava trebala regulirat da se banke ne dogovaraju izmedju sebe oko kamatni stopa a koliko znam to je i protuzakonito i trebalo bi se kaznjavat ali od toga nisu imuna ni strana trzista…ako se dobro sjecam u Engleskoj je bila neka afera oko namjestanja Libora/Eubora…

  • Ja inače jako volim njene tekstove, ali sto ga je ovaj put ‘oplela’ po ekonomistima… Ja ih znam dosta koji bi se puno bolje mogli opisati sa pojmom ‘laik’. Po mom mišljenju ih ona malo pretjerano glorificira.

   “Učinci izrazite državne intervencije temeljene na nedovoljnom razumijevanju složenosti ekonomskih fenomena su toliko štetniji od nedostatka bilo kakve nove državne intervencije, da joj se ekonomisti gotovo redovito protive.”

   Npr. ovo se sigurno ne odnosi na hrvatske ekonomiste. Ali hajde, ipak je to prepričan tekst.

 12. Evo malo svježeg štiva sa tržišta, svjetskog, o “analitičarima”, efikasnosti tržišta (i onih tobože skoro efikasnih itd.).
  http://www.apple.com/pr/library/2013/09/23First-Weekend-iPhone-Sales-Top-Nine-Million-Sets-New-Record.html

  Znate kako je dionica AAPL, dakle najveća dionica najjefiksnijeg tržišta, tresnula sa 500 USD na 450 USD u sveg par dana, po predstavljanju novih iPhone-a i novog iOS-a (a čak je tu i P/E i do nekih 2-3 puta manji u odnosu na konkurenciju osim MSFT i koja ima pozitivni P/E).

  E pa danas vidimo: u prvom vikendu prodanih 9 milijuna iPhone-a (+ 80 % u odnosu na prošlu godinu), a iOS 7 je trenutno (onih 200 milijuna korisnika je već stara brojka) instaliran na već preko 50 % svih iOS uređaja nakon svega 4 dana. Ja doduše nisam zadovoljan kako iOS 7 radi na uređajima ispod iPhone 5 i ispod iPad 4 (iako radi začuđujuće dobro obzirom kako bi “mogao” raditi uzevši u obzir koliko teške stvari implementira), ti korisnici po meni nemaju pravi iOS 7 doživljaj, ali ipak bolje išta nego ništa. Uskoro će svi oni kupiti najnovije uređaje, netom predstavljene i iPad koji stiže za oko mjesec dana valjda… Pa će svi vidjeti kako izgleda moderni OS. Šestica i konkurentski OS-ovi su sada kao iz kameng doba 🙂

  Analitičari nemaju pojma 😀

   • E ovo su već ozbiljne stvari, to je masovno uništavanje vrijednosti, na račun beskorisnosti praktički te cijele garniture financijske elite.

    Za pojedinačne investitore nebitno, svatko je odgovoran za sebe, ali nije baš zgodno kada institucionalni investitori tipa mirovinci tako razbacuju sredstva.

    Na naše mirovince se ovo odnosi također, itekako. Oni obzirom na rezultate svojih fond menandžera sami po sebi spadaju u te beskorisne “stručnjake”, pa onda što ulažu u one strane fondove kojima upravljaju drugi beskorisni stručnjaci koji možda isto ovako koriste usluge trećih…

    Ako se ne varam, još je Graham pričao o tome kako financijski savjetnici teško mogu stvoriti neku pozitivnu novu vrijednost. Nevjerojatno je koliko puno istine ima u svim tim jednostavnim postavkama klasičnog “value” investiranja. Na svaku bačenu milijardu možda je bila dovoljna tek jedna pažljivo pročitana knjiga “Inteligent Investor” je uštedi 🙂

   • G.Bakic jel ima nekakva konzultantska kuca koja radi cisto na postotak :). Npr kupim uslugu savjetovanja za ulaganje kroz sljedecih godinu dana profit koji se ostvari dijelimo u nekom postotku a takodjer da oni snose u nekom postotku eventualni gubitak….
    Karikiram oni me savjetuju kako da ulozim 1000kn ako na kraju godine bude 1200 djelimo profit od 200 u nekom postotku kako se dogovorimo a ako na kraju godine bude 800 onda oni snose dio gubitka tako da plate onoliko koliko se dogovorimo….

  • Moje skromno misljenje tu…Amerika je postala lider na trzistu SmartPhona i Tableta od pocetka i dok god Apple nema americkog konkurenta ce imat jako dobar revenue, Amerikanac ce uvijek radje kupit Apple nego Samsung….ostatak svijeta je borba izmedju Appla i Samsunga ostalima ostaju mrvice, meni je iskreno zao Nokije sto je propustila taj vlak i ispala iz igre…
   Operateri su lose odigrali u svemu tome, nemaju nikakav dio kolaca od Applea cak su neki i svjesno u gubitku davajuc popuste na Applove uredjaje da bi zadrzali kupce…

   • Nije to ispravno gledanje. Nikakav Samsung, Nokija, Motorola, Sony, HTC, Asus itd., to ne postoji više, jednom zauvijek je prošlo to staro vrijeme.

    Tu konkuriraju: Apple, Microsoft, Google i Amazon. Sve su to američke firme, i u vrlo su oštroj konkurentskoj borbi. Od gore spomenutih, Nokija je sada Microsoftova, Motorola je Google-ova.

    Došli smo u vrijeme kada se do kraja jasno pokazala važnost/ispavnost koncepta “hardver i softver zajedno”. Zato su MSFT i GOOG preuzeli neke hardverske firme kako bi i oni kao dva od četiri glava igrača tu mogli nešto napraviti. Ali radi se o tome da je Apple u tom načinu funkcioniranja već desetljećima, uz vrlo uspješno implementiranim tim konceptom već više od 10 godina, i uz druge dobre startne pozicije, pa je borba istina jako teška za ove ostale, ali u Apple ne spavaju u osjećaju svoje apsolutne nadmoći (to je put za propadanje) nego i dalje rade kao da im gori pod petama, utrkuju se sami sa sobom ako/dok su drugi još dakeko iza.

    Evo pogledajte danas: preko 50 % svih iOS uređaja (uključivo one koji su prestari da se ne može na njih instalirati) je već na (radikalno) novom OS-u nakon svega par dana. Konkurencija nema više od 40-ak % na OS-u starom više od godinu dana, a na onom najnovijem niti nakon par mjeseci nema ni 10 %. To je samo jedan primjer što donosi rad na hardveru i softveru usklađeno, razmišljajući unaprijed zajedno itd.

    Recimo ova 64-bita u novom A7 iako nose trenutne značajne benefite (ne samo u samoj implememtaciji OS-a, nego već mnoge third-party aplikacije objavljuju velike dobitke u performansama… http://www.macrumors.com/2013/09/23/djay-and-vjay-updated-for-iphone-5s-64-bit-a7-processor-2-4-times-faster-for-some-tasks/ a to će biti još daleko važnije za iPad, uskoro izlazi novi), još važnije je što to jamči buduću kompatabilnost starijeg hardvera sa budućim softverom, što omogućava unaprijed do vremena kada bude presudno tranziciju već cijelog “ekosustava” na novu arhitekturu (pa će se tada lako i sasvim ukinuti podrška za 32-bitne aplikacije, dok konkurencija neće to moći i dugo će vući repove iz prošlosti itd.). Ili onaj mali koprocesor M7, samo jedan primjer kako oni kada god se odluči da je bitno ključne stvari akceliriati si u hardveru, ostvariti tako ključne ciljeve dizajna i istovremeno dobiti na performansama i energiji kao od šale, a to se ne može tek tako ako je razvoj hardvera i softvera odvojen, nesvjestan međusobnih plonova budećeg razvoja.

 13. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/angela-merkel-tvrdi-se-nada-da-ce-hrvatska-ispostovati-sve-ispregovarano—304192.html

  A gdje je orsat miljević?On nedeljom ne razmišlja o uhidbenim nalozima ali izgleda da merkl razmišlja i dan nakon izbora a nas uvjeravaju da to nije tema?Sada će vidjeti na sljedećem problemu kakav će eu odnos imati prema hrvatskoj?Da se razumijemo samo je budala mogla ispregovarati sa eu uhidbene naloge koji se tiču vremena prije 2002 godine iz nama jako poznatih razloga jer tu ima masu rizika zbog učestvovanja bivših udbaša u formiranju hrvatskih tajnih službi,to je na dušu hdz-a ali ova kriva procjena premijera i ministra pravosuđa je u rangu igrala se djeca vlasti,kao to nije tema i nikoga u eu to i ne interesira?Izgleda da interesira itekako?

 14. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/288032/Racan-otvorio-dusu-o-kaosu-u-SDP-u.html

  A vidite NAŠEG ivana on je zabrinut za sdp a ja za državu?Podsjeća me na jednog njemačkog zastupnika u eu parlamentu?Ivan još nije shvatio da je jedno biti socijaldemokrat u opoziciji a jedno je to biti na vlasti jer na vlasti riječi treba pretvoriti u djela a u sdp-u imaju danas te probleme i zato pucaju po šavu,voda curi na sve strane a narod želi ono što su im u opoziciji obećavali a pucanje po šavu tek predstoji jer kada vidu članovi sdp-a kakve će se brutalne mjere morati poduzeti biti će padobranaca koliko ti duša hoće,spašavaj se tko može da zadrže šansu za neke sjedeće izbore,da mogu vikati kao i ovi iz hdz-a danas;”nismo mi ništa znali,mi smo ipak na vrijeme iskočili”

 15. Sada sdp ima “jaku alternativu” u davoru bernardiću,aleksandri kolarić,zlatku komadini i možda da im se pridruži veeeliki diplomata tonino picula?Pa kada je bal neka je maskenbal?Recimo komadina bi mogao postati premijer,kolarić glasnogovornica vlade,bernardić potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo(on je tu doma) a tonino ministar vanjskih poslova koji će promicati ideje socijaldemokracije diljem europe?Milanović kakav god da jest za njih je “svemirski brod” a ova vlada je nešto najbolje što sdp uopće može sastaviti,sedmica na lotu sdp-a,da naprave par dvije tri korekcije među ministrima u vladi oni su u top sastavu,boljih nemaju niti su ih ikada imali?Greška oko lex perkovića je očigledna ali mora se priznati da su neke stvari ipak započeli,problem ove vlade je što nema muda od početka i što vjerojatno nisu ni sami bili svijesni u kakvim se strukturalnim problemima hrvatska nalazi,izabrali su tkz. srednji put tj. išli su aspirinima liječiti karcinom,to im se danas razbija od glavu jer sada ih optužuju i oni koje su maksimalno štitili a i oni razumni koji znaju da je 2+2=4 i da nikako ne može biti 5(srednji put).

  Neki dan je vlasnik mk grupe u srbiji kostić rekao;”Bilo bi lijepo imati,zakon o radu, socijalni i mirovinski sustav jedne švedske ili norveške i to mnogi u ovoj zemlji priželjkuju ali to jednostavno nije realno ,mi trebamo prepisati zakon o radu od zemlje koja ima sličan društveno-ekonomski sistem kao srbija a to je trenutno kina…”Mislim da je ova vlada pala na krivoj procjeni dubine hrvatskih problema i da su oni bili uvjereni,uostalom kao i većina u ovoj zemlji “da nama samo malo fali” a to je takva kolektivna zabluda koja nas na kraju može doći glave.

  Drugovi i drugarice nama fali toliko puno da vam se pamet smrzne i na tome je pala ova vlada,naravno mnogi je danas optužuju za sasvim nešto drugo,da su napustili socijaldemokratske principe itd a upravo zbog tih tkz socijaldemokratskih principa kojih su se do sada držali nemaju rezultat….Naravno svojim diletantskim pristupom lex perkoviću sebe su doveli na vjetrometinu kritika ali napadi sa svih strana bi počeli i bez toga jer mnogi znaju da se približava trenutak istine gdje će ova ili možebitno druga vlada morati izaći pred narod i razbiti mit “da nama samo malo fali” jer ako je tako onda je posve “razumno” od naroda da očekuje od vlade aspirine umjesto kemoterapije i operacije?Razbio im se tkz. srednji put o glavu,to je kombinacija koju godinama igramo “i jare i pare,i švedska(baltik) i italija(mediteran)”,drugovi to neće ići ma koliko se mi tome nadali,dubina hrvatske krize je najveća upravo u NAŠIM glavama,tu sve počinje i sve završava,time se danas nitko i ne bavi,štoviše dnevno nas tkz. kvazistručnjaci obasipaju tisućama suludih ideja i nude čarobne štapiće za izlazak iz ove strukturalne krize koju je prouzrokovala NAŠA mentalna kriza,tu aspirini sigurno neće pomoći…

  • Antune
   Ovim komentarom u kojem nekritički braniš i neargumentirano hvališ sdp ovu vladu popljuvao si sve svoje brojne kritike socijalističkog puta u propast u koju nas veselo vodi Milanovićeva ekipa.
   Ovo mi je najgori tvoj komentar.
   Ne mogu shvatiti da netko tko vidi i vrlo zorno opisuje sva zla socijalizma može hvaliti hrvatsku vladu i žaliti što nisu i više reformi pokrenuli.
   Gledajući rezultate njihovog rada ja samo vidim kako sve više propadamo. Ministri koji sehvale da više rade ( linić, mrsić, maras …) više nam štete nego ministri za koje se ne čuje.
   Ne znam koje bi ti zamijenio ali ja bih vladu najprije smanjio za 10 ministara, a prve bih najurio ovu spomenutu marljivu trojicu koji što se više trude nama sve gore.

   • Dandy,razlika mene i vas je što ja jako dobro znam gdje živim,u suštini mi se slažemo…samo izgleda da vi niste na pravi način razumjeli demokraciju “narod zaslužuje točno onaku vlast kakvu bira”,jedino što ja jako zamjeram svim NAŠIM političarima ali i ostaloj intelektualnoj eliti što nikada nije ni pokušala mijenjati mentalitet naroda i naših navika nego su ih uvijek hranili prizemnim svjetonazorskim ili populističkim floskulama.

    Danas je akademik zvonko kusić kao gost hrvatskog radija rekao više pametnih nego svi koji su gostovali na htv-u zadnjih godinu dana,naravno u emisiju se javila NAŠA profesorica krizmanić koja se odmah sa time nije složila i ponovila NAŠE teze i mitove da su naši radnici i naš mentalitet skoro pa najbolji u svijetu a ja bih joj odgovorio samo sa jednim istinitim vicem koji je izrekao u ratu jedan moj prijatelj ,danas invalid domovinskog rata a on je tada rekao jednome zapovijedniku;”pošalji nam inžinjeriju da nam napravi bunkere na brdu jer da sam ja htio raditi odavna bi otišao u njemačku a ne ostao u hrvatskoj”

    • Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, a ja bih htio da hrvatski narod napokon dobije bolju vlast od socijalističke hdzove i još socijalističkije sdpove.
     Međutim kad ti Antune koji jako dobro prepoznaješ i kritiziraš socijalistički mentalitet i način razmišljanja počneš hvaliti naše sadašnje ministre ja se počnem pitati što mu je sad najednom, možda mu netko prijeti pa se sad ispravlja ili zaista nevidi što nam vlada radi.

    • a koju ce to dobit dandy nego SDP/HDZ ? Nije problem u SDP/HDZ nego u nama jer ne znamo birat bolje il ne zelimo birat bolje…da dodje netko i kaze kad dodjem na vlast otpustit cu pola ljudi koje rade za drzavu jer to drzava ne moze vise placat vidio bi kako bi dobio izbore :)…da to kaze npr HDZ sad , SDP bi rekao sta oni lazu naravno da mozemo placat jos cemo i zaposlit vise ljudi u drzavnu sluzbu i eto ti zacaranog kruga :)…brod polako tone….

    • Predlažem pogledati ovaj prilog, naročito nakon 1:00, vidite kako je dobro kad se zna što je u NAŠEM interesu 🙂

    • Nenade “jedna od rijetkih NAŠIH banaka”,da se razumijemo imao sam i ja nešto NAŠIH dionica centar banke i otišle u vjetar,najviše me zavarao ulaz NAŠE države,mislio sam da sam siguran kao polarni medvjed?Eto NAŠIH?I hpb je NAŠA?Koliko smo ono puta nju- NAŠU banku spašavali novcem poreznih obveznika?

 16. Evo milanović održao govor u saboru o radu vlade i stanju nacije.Ukratko bih to komentirao ovako;Puno podataka a nigdje matematike!Naročito me “fasciniraju” usporedbe hrvatske sa zemljama eurozone?Ili on ne zna koje su razlike ili se pretvara da ne zna?Zamislite da se kongo uspoređuje u gospodarskim pokazateljima sa austrijom,pa njihov predsjednik vlade kaže vidite da nama bdp raste 0,2% a austrija je na nuli?To vam je jako slično?Mentalnu krizu kao i antipoduzetničku socijalističku klimu nije ni spomenuo?Demografija i mio sustav,ma kakvi?Moguć ulazak u program prekomjernog deficita i javnog duga,novi izračun javnog duga,toga nema nigdje.Tri ključne i jako aktuelne stvari jedva da je dotaknuo?Čudi me da nije usporedio javni dug hrvatske i njemačke?

  • Mislim da je rekao, piše:


   – Nepobitno je da ćemo ući u proceduru prekomjernog deficita. Pitanje je hoćemo li sami osmisliti plan konsolidacije ili ćemo čekati Europosku komisiju – istaknuo je.

   – Ne skrivamo pod tepihom naš deficit, naslijeđene dugove posakrivane proteklih godina – tvrdi.

   – Kako bi Vlada ostvarila cilj – smanjenje deficita, Milanović je najavio da će kombinirati intreventne mjere s reformama.

   – Kako bi u kratkom roku smanjili javni dug ide se u provatizaciju ili koncsionaranju dijela državne imovine.

   … “

   • 🙂
    ovo zadnje
    Evo nitko ne voli slusati eto rekao sam vam, ali ja sam davno rekao da privatizacija “svega u Hr” je iako dobra sto se tice kapitalistickih principa samo pokazatelj vecega problema… vladajuci ce radije sve rasprodati da se odgodi day of reckoning nego da naprave neke stvarne promjene… ala sumnjam da je netko iz partije ili zajednice proicitao Free to Choose .:)

    • Tako je, oni ne privatiziraju jer bi znali da su privatne tvrtke bolje od državnih, nego jer im je dogorilo do prstiju.

    • Dokaz da je tako je mršić u podravci koji najavljuje preuzimanje?Čega, koga, sa čijim novcima i za čije ime?Mršić ide u akvizicije a država u privatizaciju?Jako čudna priča?Nebi me začudilo da petrokemija krene u preuzimanje yare?

    • Nisu oni to u stanju čitati jednako kao što “izvjesna” (people must trust us) nije u stanju pogledati istoimeni video serijal. Dotična nije u stanju gledati jer ne razumije ništa (dokazala je pričajući), a vladajući nisu u stanju čitati (dokazali su radeći). Da to krenu čitati vjerojatno bi im se počeo rušiti cijeli svijet, a obrambeni mehanizam je jači pa bi knjiga prije kraja završila na lomači ili u kutiji u mračnom kutu podruma.

    • Skužiti će,ne trebate se zato bojati,meni je samo žao što ćemo i mi zajedno sa njima.Samo im ovo nije ni grčka ni španjolska nego mala hrvatska gdje će i poslije vlasti trebati prošetati ulicom.To neće biti jednostavno ni hdzovcima ni sdpovcima pa neka im onda tonino picula sa cca 7 tis eura plaće i razno raznim uredima objašnjava što je socijaldemokracija i “da se on zato zalaže” a jandroković što je domovinski rat?Mogu im dovesti barosa i tsiprasa da im pomognu?

    • @Neven
     mast je primjer sramote, ali ne smijete se fokusirati na to, jer
     a) puno veca steta se radi tiho
     b) nije stvar u osobama, nego u sustavu… kako u US su govorili pred izbore Obamney… isto tako i u hr vecina problema proizlazi iz sustava i stava drustva, a ne iz toga sto je neki Ivo mazno (jako puno) ili sto je netko zaztupnik u EU parlamentu a ne zna engleski. :), iako su to dobri pokazatelji koliko je sati. 🙂
     dakle kako ja to kazem sada je fency govoriti da je nesto emergent property, tako ja kazem da su hr politicari emergent property hr drustva i intelekta populacije(naravno ovo je znanstveno neispravno, sto hocu reci da umjesto ste ljudi zbog id1ota na TVu ili na poziciji budite ljuti zbog toga sto ste okruzeni ljudima koji glasaju za njih i za one koje ih postavljaju na javu kucu, ovaj javnu tv…).

     BTW ciljani deficit su fulali za 6 mlrd kn… no sto je to … sitnica.. omaklo im se…
     ” Uvjeti zaduživanja na svjetskim financijskim tržištima još su prihvatljivi i to bi trebalo iskoristiti – kaže stručnjak upoznat s planovima Ministarstva financija. ”
     Zeno ne bi ja digo kredit, ali kad je bila ova super ponuda… treba to iskoristiti 🙂

    • “Samo im ovo nije ni grčka ni španjolska nego mala hrvatska gdje će i poslije vlasti trebati prošetati ulicom.”

     @Antun: pa ne budite naivni, zar stvarno mislite da će biti ikakva reakcija?? Pa kad Sanader iziđe iz zatvora, bit će na špici u subotu na kavi, dočekat će ga kao heroja! Bit će 10 ljudi za tim stolom s njim! Nažalost, neće ga nitko od prolaznika ni pljunut u lice što zaslužuje, a kamoli što više. Što je tužno za zemlju gdje je toliko naoružanih, i toliko ljudi koji dignu ruku na sebe – da nitko nije bar pokušao uzet pravdu u svoje ruke. To puno govori o nama i našem mentalitetu u ovakvoj situaciji.

    • Da nastavim, to je mentalitet “snašo se on, svaka mu čast”. Malo ljudi iskreno voli ovu zemlju i ima pogled na korupciju na visokoj razini – ako je ukrao, ukrao je svima nama.

    • Đemal bijedić,”ne znam zašto” bi ljudi trebali biti kivni na sanadera,pa za njegove vladavine dijelilo se šakom i kapom,on je bio klasični djed mraz i to ljudi jako dobro znaju,ja govorim o hipotetskoj situaciji da doživimo grčke rezove 30-40%,e onda bi vas ja pitao tko bi od političara smio prošetati zagrebom ili splitom?Nemojte brkati te dvije stvari?Nije sanader predao državu u bankrotu on je na vrijeme lukavo zdimio?Narodu je sanader kao ante marković nekada,nije im direktno uzeo iz đepa ili preciznije ne gledaju to na takav način,zato sanader može mirno šetati ulicom…

 17. Evo na htv-u 4 gostuju akademik kusić i vedriš,akademik kusić sjajno objašnjava NAŠE probleme,konačno da čujemo i “drugu stranu medalje” a ne da stalno prizivamo davida coperfielda?Treba pogledati?

 18. http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/objavljeno-izvjesce-o-globalnom-bogatstvu-saznajte-gdje-je-hrvatska-252913

  „Ukupno gledano, štediše iz istočne Europe su do danas prilično dobro prebrodile financijsku krizu“, objasnio je Allianzov glavni ekonomist Michael Heise. „To je zapravo čudesno. Unatoč bliskim ekonomskim vezama s krizom pogođenom Eurozonom, istočna Europa nudi mnogo bolji potencijal rasta. Bilo bi preuranjeno pretpostaviti da regija neće dostići bogatije zemlje.“

 19. Ovo sa Mrsićem me podsjetilo na nešto što sam upravo pročitao.
  Buffet je rekao da kod menađera i vođa traži 3 kvalitete: pamet, volju za rad, i poštenje (moralni integritet).
  Ako nemaju ovo zadnje onda prvo dvoje nije ni bitno.
  http://www.goodreads.com/quotes/76790-somebody-once-said-that-in-looking-for-people-to-hire

  Najbolje bi bilo kada bi manadžeri imali sve troje ali to je teško naći. Na primjeru NAŠIH vidimo kako se čini kako su najgori pametni (lukavi) bez poštenja. Oni znaju kako sustav radi i gdje treba podmazati, umreženi su po vertikali i horizontali, kreću se kao mačke u tamnoj zoni. Ako odbacimo poštenje onda nam ostaje 4 kombinacije: glupi i radišni, glupi i lijeni, pametni i radišni, i pametni i lijeni.

  Najgori od svih su glupi i radišni (Hardworking Idiots) a a najbolji od svih zaćuđujuće, pametni a lijeni jer im se ne da raditi pa često smišljaju efikasnije i jednostavnije sustave i nove načine, lako delegiraju stvari i usredotočuju se na bitno. Glupi a radišnji rade kaos i nevolju a takvi često isplivaju u našim sustavima zajedno sa lukavcima.
  Ovakva klasifikacija potječe od jednog od najboljih njemačkih ratnih stratega Wehrmachta u 2 svjetskom ratu, i zanimljivo je pročitati na

  http://straighttogo.com/clever-and-lazy/

  A i ekonomist je nešto pisao o toj temi.
  http://www.economist.com/news/business/21583592-businesspeople-would-be-better-if-they-did-less-and-thought-more-praise-laziness

  • Mislim da je tu klasifikaciju u kontekstu vojne organizacije ipak prvi uveo Kurt von Hammerstein koji je još u 30-tima proglašen nepodobnim te nije sudjelovao u 2. svjetskom ratu. Zbog velike popularnosti u vojsci pušten je na miru od strane Hitlera iako mu se, recimo to tako, otvoreno protivio i radio na njegovom svrgnuću.

  • Koji Kregar? Onaj koji predaje na fakultetu, sa Sapunarom radio u posmrtoj pripomoći, sam sebi potpisivao kredit? S obzirom koliko zaradi mjesečno od države…njegovi stavovi su razumni.

  • I ne samo to, i neki Kinezi svoje vlastite kineske kompanije sele (djelomično) u USA (blizina tržišta, veća vrijednost oznake “made in USA” itd.).

   Ali to naravno danas nije moguće za neke velikog obima i komplicirane operacija, gdje je potrebno puno stručne radne snage proizvodnih inženjera/”tehnologa” (čega u USA nema dovoljno, nema iskustva…) i gdje je kompliciran lanac nabave i zahtjevi na just-in-time isporuke itd. (u Kini je to sve na jednom mjestu, pa je cijeli proces daleko brži i efikasniji).

   Tako npr. Mac Pro se sada proizvodi u USA jer se to radi malim količinama uređaja. Sve ostalo je nemoguće raditi u USA, čak i za ovo je trebalo prvo obućavati američke inženjere u kineskim tvornicama itd., jako puno posla na svim razinama za jednu takvu “marketinšku foru” kao što je oznaka “made in USA”.

   • Ponekad ne mogu vjerovati na ebayu što su kinezi u stanju proizvesti i za koji novac,prije godinu dana sam uzeo timer za brodsku pumpu,ozbiljan uređaj koji ima mogućnost programiranja 17 dnevnih vremena uključivanja i isključivanja pumpe a uz to mi služi kao sat,uzmem odmah dva komada sumnjajući u kvalitet a po komadu me došlo 4,2 usa dolara uz free shipping,da ne povjeruješ,dva timera iz kine sam dobio na vrata od kuće za 45 kuna?Evo ga i danas radi,sve pet?I onda kada čujem neke naše kvazistručnjake kako treba pokrenuti proizvodnju i “kako je to lako i samo treba znati i da to treba država”,valjda misle da bi trebalo proizvoditi pa taman kao u brodogradnji,da nam pita bude skuplja od tepsije?Kažem vam 4,2 usa dolara ozbiljan timer 12v za brodsku pumpu?Ne možeš vjerovati?

 20. Što mislite o Croatia osiguranju, po kojoj cijeni bi se mogla prodati? Do petka su zainteresirani trebali predati neobvezujuće ponude. Što očekujete?

 21. Sjećam se nenade vaših par tekstova o “kargo kultu” ovaj lex perković je bio tipičan hrvatski “kargo kult;”Vidjeli miljenić i milanović kako se neke velike zemlje postavljaju i realiziraju svoje nac. ciljeve pa se i oni malo zaigrali,postavili baklje uz pistu,stavili kokosove orahe i bambuse umjesto slušalica i antena,postavili kontrolora leta,sve uradili isto kao i “veliki” a na kraju vidjeli da avioni ipak ne slijeću,sletila im na kraju obična birokratkinja vivian reding čim je sletila udarila ih po prstima a mi čekali obamu,darove i boeinga 747?

 22. Da se razumijemo ne može milanović toliko zaribati i biti toliko loš da izgubi izbore od karamarka ili kujunđića i nema ni u sdp-u konkurenciju,to nisu sigurno ni bernardić ni komadina,sve ide njemu na mlin pogotovo mu ide na mlin što su bernardića podržali i ostojić i komadina,ostojić je bio ozbiljan protukandidat milanoviću do zagrebačkih izbora gdje ga je bandić pomeo a sada se još priklanja bernardiću kojeg nitko ozbiljno nikada nije shvatio osim njegove zagrebačke baze ljudi?Zato je milanoviću pozicija jako komodna!Da hdz danas ima jednog nekadašnjeg sanadera milanović bi već danas sišao sa vlasti…Ovo se može čuti među običnim ljudima,bili oni hdz ili sdp.

  • Luđaci. Nama izgleda nema druge nego bankrotirati da bismo shvatili neke stvari o životu. Oni jednostavno ne shvaćaju kako su PRIHODI proračuna izrazito previsoki, da treba bitno smanjiti prihode proračuna (dakle bitno smanjiti ubogaljivanje gospodarstva) a onda i toliko smanjiti rashode da budu usklađeni s tako umanjenim prihodima. Oni idu skroz suprotno, još i povećavaju prihode i u apsolutnom iznosu.

   Štedjeti nismo niti počeli, stalno se na to “pripremamo”, kao da imamo vremena za tako opsežne pripreme (= odugovlaćenje), a oni bi sada “odustali” od još ne započete štednje. Tako ludih ljudi nema niti u u najluđim komunističkim državama koje se barem iskreno takvima i nazivaju.

   Sjećam se kako je predsjednik Josipović prije dvije-tri godine svakih malo svećano otvarao neke tvornice WC papira. Ako se ovako nastavi doći ćemo kao Venezuela u situaciju nestašice, nacionalizacije tih tvornica itd. Zanimljiva je to kako usrane države samo nešto oko WC papira, otvaranja, zatvaranja itd..

 23. Evo da kažem svoja očekivanja vezana za Croatia osiguranje, privatizacije i ponude za preuzimanja znaju biti najuzbudljivije i najlukrativnije za burzovne ulagače pa da malo prokomentiramo. 🙂

  Preuzimanja osiguravatelja u svijetu se obično kreću u rasponu od 0,5-1,5 godišnje premije. U tom rasponu će se gotovo sigurno i ova privatizacija odvijati. Trenutno se CROS-R-A trguje na 0,75 godišnje premije. To nam samo govori da je bliže ovoj donjoj granici, ali ne i da je neopravdano nisko cijena. Eventualno da vrijedi pomnije promotriti. Pa hajmo probati izračunati koliko bi ona vrijedila u rukama privatnog vlasnika, nekoga tko zna posao i tko ima interesa učiniti je što profitabilnom. Moje laičko razmišljanje ide u ovom smjeru.
  Croatia je prošle godine, uz prekomjeran broj zaposlenika i uz sve ostale neefikasnosti državnog rukovođenja, završila s neto dobiti od 123 milijuna kn. Koliki je točan broj nepotrebnih radnika, teško je reći, ali zasigurno je popriličan. Uz javnu tajnu da su određene stranke tamo uhljebljivale svoje ljude, vidimo da je broj zaposlenika rastao za nekoliko stotina i u zadnjih 5-6 godina, unatoč općoj i krizi u osiguravateljskom sektor. Trošak plaća u Croatia grupi je preko 400 milijuna kn, i recimo da će novi vlasnik reducirati broj zaposlenika za samo 20%, govorimo o uštedi od 80 milijuna kn na godišnjoj bazi. Uz to, pretpostavimo da je moguće postići dodatne uštede (minimiziranjem nemara i kriminala svojstvenog državnim firmama) od barem 1% godišnjih rashoda, što nas dovodi do novih cca 30 milijuna kn. Sve skupa, dakle, govorimo o potencijalnoj godišnjoj dobiti od nekih 230 milijuna kn.

  E sad, koliko će koji ponuditelj ponuditi za Croatia osiguranje, a vidjeli smo da ih ima puno zainteresiranih (od Triglava, Adrisa, PZU-a, do AIG-a i drugih), vidjet ćemo. Ako govorimo o P/E 10, odnosno godišnjem povratu od 10%, značilo bi da su spremni ponuditi 10-ak posto veću cijenu od ove današnje na burzi (odnosno da Croatiu vrednuju s 2,3 milijarde kn). Moje mišljenje je da bi se većina ponuda trebala kretati oko te cifre. No, oni koji su najzainteresiraniji, poput Adrisa (ili PZU-a) bi mogli ponuditi i značajnije više. Ako uzmemo P/E 15, odnosno godišnji povrat od 7,5 % (što imam dojam da je recimo Adrisu sasvim zadovoljavajuće jer na nagomilani neiskorišteni keš dobijaju svega 2-3 posto kamate), govorimo o 60-70 % većoj cijeni od današnje na burzi. Tako da mislim da bi se cijena u ponudi mogla kretati u tom rasponu, odnosno nadam se „nadbidavanju“ između najzainteresiranijih. Nadam se da će biti zanimljivo. 🙂

  Sve gore napisano predstavlja samo moje mišljenje, a ono naravno može biti totalno promašeno.

  • CO me zanima kao tema pa samo da se uključim, kako može CO raditi najbolje se može vidjeti gledajući bilance drugih osiguravatelja u HR, možda najprije Koncerna Agram ili određenih članica iste. Osim prekomjernog broja zaposlenika kod COa bi trebalo pogledati udio šteta u premiji jer značajno utječe na profitabilnost, trošak marketinga i sl.

   I prokomentirao bih samo navedeno „unatoč općoj krizi u osiguravateljskom sektoru“, dakle osiguranje kao biznis ima izvrsnu perspektivu, raslo je ogromnim stopama rasta sve do 2008, od onda pada minimalno, no sasvim sigurno ima perspektivu za rast, udio premije u GDPu je kod nas recimo 2,8%, već u Sloveniji 5,9%, a EU 7,5%, premija per capita kod nas 379 dolara, Slovenia 1352, EU 1850$…što vam to govori? Zdravstvena reforma će pružiti prilike za privatne osiguravatelje, pratite li priču po medijima sa dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem? To sve naravno ne znači da će se CO dobro snaći u svemu tome. Pod udarom će biti najveći, a CO je i dalje najveći osiguravatelj u HR sa preko 30% market sharea. I oni koji imaju najviše polica obveznog osiguranja od auto odgovornosti. D 1.7. nastupila je liberalizacija, jeste vidjeli da je Generali spustio cijenu osiguranja automobila za 23%, i tu slijedi rat cijenama i kontrakcija tržišta sada vrijednog 3 milijarde kuna koje čini više od 30% ukupnog osiguravateljskog tržišta (preko 9 mlrd kn).

  • Kao što se i nagađalo, Adris i PZU su najviše zagrizli za Croatiu. http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/croatia-osiguranje-adrisu–a-hpb-erste-banci-
   Neobvezujuća ponuda oko cijene koju sam i pretpostavio, Adris kaže 6000 kn, PZU 6750 kn po dionici. Dakle, to je par postotaka gore-dolje oko sadašnje cijene na burzi.
   I sad ide ono najzanimljivije, da vidimo tko je više zagrizao. Gotovo sigurno je, rekao bih, da su išli s nižim cijenama u neobvezujućim ponudama kako bi zavarali konkurentne. Sad ide za ozbiljno. PZU-u je ovo zadnja prilika da dođe na ovo tržište – ako ne uspiju, križaju ovo područje. Adrisu je pak ovo prilika koju dugo čeka, za ovakve stvari je čuvao novac. Po izjavama svih ovih godina se vidi da je debelo zagrizao, žele daljnju diverzifikaciju poslovanja, a žele da to bude u Hrvatskoj. Drugih velikih prilika baš nemaju na vidiku. A uz sve to, znaju biti galantni u ponudi.

   Tako da opet ponavljam – trebalo bi biti zanimljivo. 🙂

 24. Nešto se dramatično događa na javnoj kući. Revolucija, puč, što li? Popodne kod Novokmeta bio neki čovjek sa Instituta za turizam, koji se usudio zastupati privatizaciju hotela, kontra Tomljanovića koji se čudi k’o Mara krivom kurcu, kak’ hrvatski menađeri loše upravljaju državnim hotelima, a odlično privatnim. I o tome duboko kontemplira i meditira, tražeći bit, bitak i smisao, dok nonšalantno pijucka koktele (na trošak kuće), na terasi kakvog (privatnog) hotela. Možda je kvaka 22 u privatnom, a ne u hrvatskom? Za to vrijeme Severica izvještavala sa neke nezanimljive izložbe. A večeras u “Labirintu” Šonje!!! Jesu li to zapuhali neki novi vjetrovi?

 25. http://www.jutarnji.hr/sestasi-bi-o-rodnoj-ravnopravnosti-trebali-uciti-uz-rozgine-slike/1128735/
  culture war…. 😦
  evo iskreno meni se cini da ce kada i ovi iz udruga i pravi rvati budu zivjeli kao totalna sirotinja a i dalje se natezali oko debilana to biti bolesna satisfakcija u stilu tako vam i treba…
  no ako nista ne smije se osporiti vizionarsnost uvodenja spolnog odgoja, naime ako se nastavi ovakvom ekonomskom politikom mladim hrvaticama i u manjem broju hrvatima emigriranje da bi se mogli baviti pruzanjem seksualnih usluga u inozemstvu je izgledna mogucnost i tada ce im znanje sa predmeta seksualni odgoj biti vaznije nego recimo godine studiranja na filozofskom. 😛
  Hvala vlasti na vizionarstvu…
  naravno da ne bi me zoki nakon sto ovo procita optuzio da ne nudim nikakva rjesenja, nego samo prigovaram 😛
  SCHOOL CHOICE!!! 🙂
  I ne samo to nego i da roditejlji biraju program obrazovanja, a ne birokrati.
  A kada vec sanjam moze i par unicorna…. 😛

  • čitam nešto pa me ovo podsjetilo.
   http://taimur.org/kaufmann/wgaj/wgaj-1/

   evo npr.
   In the fateful decisions that mold our future, freedom becomes tangible; and they are objects of extreme dread. Every such decision involves norms, standards, goals. Treating these as given lessens this dread.

   It is easy to understand why parents cultivate acrophobia in their children: precipitous heights are dangerous, and having been taught to dread them, one communicates one’s dread to one’s children. That is much easier than teaching them prudence, self-reliance, and the skills required to enjoy peaks.

   People do not fear all decisions. Decidophobes, far from dreading meticulous distinctions, may actually revel in them. For immersion in microscopic decisions is one good way of avoiding fateful decisions.

   Anyone making fateful decisions that affect others without feeling any apprehension would be a menace.

   The easiest way to insure stability is to engender fear. Teaching the skills required for responsible decision making is much harder.

   Choosing responsibly means that one weighs alternatives.

   i za kraj, kako to izgleda u slučaju seksualnog odgoja
   A. Avoid fateful decisions -> jesmo
   1. Strategies involving recourse to authority:-> zovi državu, crkvu…
   B. Stack the cards to make one alternative clearly right and remove all risk: -> uvodimo jednoobrazni seksualni odgoj u škole
   C. Decline responsibility:-> ofcourse, odgovornost kolektivna

 26. Zeljko Kardum u Press klubu kaze da drzava ide u bankrot, sto vi mislite o tome? Je li samo pitanje vremena kada ce Hrvatska bankrotirati, ako jest kada se to moze ocekivati? Za 2,3 ili 5 godina?

  Ima li smisla zivjeti u Hrvatskoj, odnosno ima li buducnosti za mladog covjeka koji mora zivjeti?

  • 1. Željko je ipak u domeni ‘zabavljačkih financija’, dakle nešto kao Cramer u SAD, s time da Cramer ipak ima background u financijama, Željko čak ni to nema – bio je samo u PR-u pri financijama (nema referenci u financijama), to je velika razlika. Njegov stil je dosta senzacionalistički i uglavnom negativistički, ton članaka je uglavnom galamđijski tj. voli ispasti zanimljiv senzacionalističkim tvrdnjama (no za njih ipak treba imati pokrića – recimo meni ne pada na pamet takvih stilom nešto decidirano tvrditi / vikati o operi), valjda je to niša koju je našao u borbi za čitaoce/publiku/popularnost.

   Za početak, što bi to točno značilo ‘bankrotirati’? I kako on to zna? Eto meni se npr. čini da će nam znatno prije toga nametnuti ‘luđačku košulju’ (srećom), brzo, jako brzo. Kako biste takve najave stavili u perspektivu, uvijek uz informaciju morate imati i informaciju o informaciji, tj. zapitati se o relevantnosti izvora.

   Ovako na prvu, kako većina njegovih stavova je samo u tiskanom obliku, mogu naći nekoliko stvari, ali vjerujem da je to dovoljno:

   – prije točno pola godine je ljudime u Globusu snažno sugerirao da ‘ulažu’ u zlato (jer je KRIZA), pogledajte kako je ono prošlo u usporedbi s dionicama

   zlato 29-09-2013

   – Onda recimo, prije točno dvije godine je (jer je KRIZA) savjetovao da se ‘drži gotovina’, evo točno ovako: “Vaš cilj je izgubiti manje novca od drugih. Onaj tko izgubi najmanje pobjeđuje”, navodi Kardum. Ako gospodarstvo bude slijedilo svjetske trendove, dionice i cijene nekretnina trebale bi padati, a “u velikim krizama jedino keš ostaje kralj” i on se drži puno bolje od dionica. “

   To je naravno besmisleno, dionice su točno dvije godine od takvog nagovaranja porasle globalno oko 50%, što možete vidjeti ovdje

   Čak su i hrvatske dionice (a naša se ekonomija raspadala cijelo vrijeme) u prosjeku prezentirano Crobexom malkice porasle od tada, iako je svakom razumnom jasno da Crobex u zadnje dvije godine nije bio reprezentativan i ako ste izbjegli najobičnije greške i ulagali koliko-toliko racionalno ste mogli ostvariti daleko bolje prihode.

   – prije oko dvije i pol godine isto tako jaka tvrdnja da dolar propada, ‘bit će samo bezvrijedan papir’.

   Nažalost, novine su pune neutemeljenih savjeta ljudi iz zabavljačke domene, a nema drugih, pa to ispada kao neki ‘mainstream’ i tako neobrazovana raja misli da je ‘sveto trojstvo’ nekretnine-novac-zlato

   2. Mladom čovjeku, ako baš nema neku ludu priliku ili snažne privatne razloge da ostane, savjetovao bih da se iseli.

   • Mi se neki pod 2 još držimo one “ako svi dobri odu, g**na su pobijedila”…

    Ali i inače točka pod 1 izgleda vrlo lucidno. Baš se pitam kako će izgledati prvih par strana dnevnih listova za cca 2 godine, kad luđačka košulja i stigne.

    Da li pritom vidite neki veći utjecaj takve situacije na članice Barcelone i/ili izvozno orijentirane tvrtke općenito?

    Naime gledajući novu rundu diskusija o poreznim zakonima, ne mogu se oteti dojmu da će na brodu luđaka časnici tražiti više davanja, više snage, a veslači su na izdahu. U tim uvjetima je možda polako i tvrtkama vrijeme da naprave ovo pod točkom 2?

    • Luđačka košulja stiže puno ranije.

     Što se tiče oslobađanja vrijednosti u izvozno orijentiranim dionicama, zar nemamo krasne primjere u KORF i ADPL (ubrojite i dividendu), za koje mislim da imaju još itekako prostora za rast. S PTKM smo imali nepogodu nesposobne Vlade, tako da je dio potencijala izgubljen, npr. za ĐĐ je svejedno što se događa ako dobiju za početak neki posao s BOV-ovima. Itd. Ne moram ni govoriti što je bilo s nekim drugim turističkim tvrtkama u zadnje vrijeme iako se situacija jako kvarila.

     Većina tvrtki nažalost ne mogu pobjeći. Za sada neću iznositi svoje prognoze za hrvatsko gospodarstvo, iako ih imam i mislim da su dobro utemeljene.

    • Malo sam poguglao pa eto našao ovu malu diskusiju… i izgleda da luđačka košulja konačno stiže:
     http://www.jutarnji.hr/eu-komisija-i-sluzbeno-pokrece-nadzor-nad-hrvatskom/1221794/

     Baš tužno da nam treba “gubernator” kao alibi za promjene koje smo mogli sami apraviti (note bene, ista stvar vrijedi za INA-u… da je bilo pameti i da nisu stvar vodili NAŠI…). Ali eto, očito mora doći npr. netko iz Austrije, za next-to-nothing kupiti propalu firmu pa je okrenuti i nizom pametnih poslovnih poteza napraviti jednu Valamar grupu. Pa će tako biti i sa nacionalnom ekonomijom izgleda.

     Dobro se ovdje pisalo – 90% politike danas je ekonomija. Samo što to izgleda baš nitko ne kuži od onih koji bi trebali.

 27. RH je sama pristala na ulazak u EU sanatorij nadajući se da će nas njihovi doktori izlječiti.
  Problem je samo što je sanatorij pun luđaka, a pravih liječnika je vrlo malo.
  Ne slažem se da je bijeg iz RH dobar izbor. Mislim da uvijek postoji mogućnost da se ove naše bolesne socijalističke vlade zamjene racionalnim ljudima koji će se znati nositi s prilikama u sanatoriju i pametnim mladim ljudima omogućiti da se u RH izbore za svoju budućnost.
  Za početak je potrebno onemogućiti doktore iz sdpa i hdza da nam određuju terapiju. Tamo su svi nadriliječnici koji nam uporno propisuju krive lijekove.

  • Petar me pitao za ‘mladog čovjeka’, naime što mislim da bi netko osobno trebao napraviti. Njemu vrijeme ide i ne zanimaju ga kolektivne priče … kako narod ima manje-više vlast kakvu zaslužuje, to ćemo se još načekati da bi mladi imali dobre šanse. Naravno, ne bi bilo dobro za zemlju da se svi mladi isele, ali mislim da za mladog ambicioznog čovjeka, koji ima vještine ili znanje ili barem (ili ponajviše) stavove koji se cijene u razvijenom svijetu, bolje je otići nego ostati (uz ograde koje sam rekao gore). Čak i ako vjeruje da je ‘socijalizam prava stvar’, svejdno će mu biti bolje u pravoj tržišnoj ekonomiji (Njemačka, Austrija, Švedska, Švicarska, SAD …) ili čak i ako ode u neku neobičniju zemlju steći će iznimno vrijedna iskusta, neće biti zatupljivan ovom situacijom i zaradit će nešto para.

  • Manje više svatko tko živi u Zagrebu zna nekoga tko radi u Holdingu.
   Ljudi otvoreno pričaju da njih pet obavlja posao koji bi jedan obavio jednom rukom. Naravno da nije svuda isto ali uglavnom tamo stvari tako stoje godinama.
   Sve lijepo privatizirati, osloboditi gradonačelnika zajedno sa skupštinarima brige i eto građanima kvalitetne i jeftinije usluge a tvrtkama profita.

   • Jedino ne razumijem koji je smisao privatizacije monopola? Ak’ Čistoća npr. ostane monopolist na odvoz otpada, što će spriječiti sada privatnog monopolista da snizi razinu usluge i čak poveća cijene? Privatizacija bez tržišne utakmice i ukidanja monopola gora je nego sadašnje stanje. Teoretski, zašto ne bi konkurirala tvrtka iz npr. Burkine Faso, koja bi bila skuplja 50%, ali koja će reći i garantirati da će sav otpad izvesti u Afriku. Pa nek’ ljudi biraju. Pa bi ovi ekološki “osviješteni” imali priliku i djelima dokazati ono za što se zalažu. Po trenutnom planu, Plinara bi ostala u Holdingu i dalje monopolist. Zašto kad se tržište plinom liberaliziralo na nivou države, a na gradskom nivou ostaje monopol? Ili npr. Bandić proda Zrinjevac nekom rodijaku ili priki i sve poslove u gradu nastavi lifrati Zrinjevcu, koji je tu smisao? A nakon privatizacije većine Holdinga, nitko ni ne spominje smanjenje prireza, a ja smatram da bi trebalo i moralo biti prostora za to, jer se smanjuje razina i obujam “usluga” i “javnog servisa”.

    • Pod privatizacijom djelova holdinga podrazumjevalo bi se otvaranje mogućnosti za dolazak konkurencije. Pa tko bi podržao prodaju monopola?

    • Monopol sam po sebi nije problem. Problem je zloporaba, a koja se može koliko-toliko sprječiti nekakvom “regulacijom”, ali treba pažljivo jer regulacija lako može biti veće zlo nego i sama “zloporaba monopola”. Ali u svakom slučaju bolje privatna kompanija uz višu regulaciju nego državna, jer to je ravno “beskonačnoj regulaciji”, i gore.

     A na kraju krajeva ako/kad se i dogodi čak i ta sama “zloporaba monopola” u konačnici je stvar bolja nego da se radi o državnoj firmi (koja bilo koliko dobro ili loše posluje) jer moramo stvari gledati cjelovito: nije bitna sama strana potrošača (kako ima bolju uslugu/cijenu) nego je bitna i konačna zarada radi koje ta kompanija postoji, kolika je i tko to zarađuju. Ako se profit slijeva u javni proračun to je odmah “malinvestment”, još gore ako ga nema nego je direktno pretvoren u neefikastnost i previsoke plaće (što ima negativne efekte na cijelo gospodarstvo preko tržišta rada s kojim je ta kompanija također povezana). Ako se taj, makar i “monopolni ekstra” profit, slijeva u ruke privatnih vlasnika, barem možemo biti sigurni u jedno: neće se loše investirati, ljudi se brinu za svoj kapital, makro posljedice na gospodarstvo će tada svakako biti dobre, pa ako postoje negativne strane na strani konkretnih potrošača konkretne kompanije (cijena/kvaliteta) u konačnici će se poništiti barem na makro razini kroz interakciju te zarade sa drugim dijelovima godpodarstva (u kojima baš ti potrašači npr. i rade…).

     Tako da…, bedasto je uopće i pomisliti na alternativu privatizaciji bili koje javne firme, jedino imamo razmišljati o tome kako se privatizacija može učiniti na najbolji način i kako stvoriti što bolje uvjete za tržišnu utakmicu kako ne bi bilo puno brige i filozofije oko monopola na mjestima gdje prirodom stvari monopol nije baš nužan.

  • prof Schiff kaze 😛
   trosak vlasti je onoliko koliko trosi, a ne onoliko koliko skuplja u porezima(naknadama, kartama…)…
   dakle tako ce i trosak ZETa sutra ostati isti, samo ce naravno lova dolaziti indirektno od gradana, i to ne bas istih jer ce to placati i oni koji se ne voze tramvajom…

 28. Mislim da su sve stranke u HR taoci državne administracije, i vrlo je teško sprovesti teške mjere dok istovremeno nema realnih pomaka u ekonomiji od strane privatnog sektora (država sa svojima malo kaska), ili povečane potražnje iz inozemstva prema našim izvoznim strukturama. Iz jednostavnog razloga jer je to velika glasačka mašinerija. Zato se i zadnje dane spominje MMF i svi oni baukovi o kojima su pričali kako su pričali svi mediji po redu u prošlosti.

  • Teške mjere za vladu su smanjenje poreza, a za porezne obveznike i gospodarstvo su teške mjere povećanje poreza.
   Vlada s lakoćom donosi teške mjere na štetu poreznih obveznika i gospodarstva, a one druge kojima bi rasteretila porezne obveznike i omogućila rast gospodarskih aktivnosti su joj preteške iz više razloga.
   Prvi je što ne zna, drugi što ne želi, s treći što nitko to od njih ozbiljnije i ne traži.
   Čekaju Eu komisiju da ih udari po prstima zbog prekomjerne potrošnje, a nama prodaju maglu o katastrofi koja će nas pogoditi ako nam smanje poreze.
   Smanjenje poreznog opterećenja preduvjet je gospodarskog rasta, a gospodarski rast je rješenje za probleme nezaposlenosti, socijale, zdravsta, mirovina pa čak i plaće državnih službenika.
   Dakle prvo vlada treba smanjiti proračunsku potrošnju, a onda privatni kapital pokreće gospodarstvo, a ne obratno.

   • Profesor Ljubo Jurčić nije tako govorio jučer kad je gostovao kod Romana Bolkovića. On kaže da ako država smanji potrošnju, kad je već potrošnja građana pala, da to vodi u manju ukupnu potrošnju koja zatim vodi sve manjoj proizvodnji, manjoj zaposlenosti, onda opet dodatno smanjenoj ukupnoj potrošnji i tako nas ta negativna spirala može odvesti na razinu srednjeg vijeka. Njegove riječi. I također da je glupost da tržište može samo odrediti gdje, što i kako investirati, već da to treba odlučiti država koju će savjetovati neki instituti koji će reći u kojim područjima smo konkurentni i onda se poduzetnici mogu tući na tržištu (?). Na početku je također rekao kako je pogrešno što je Vlada smanjila potrošnju smanjujući tako kupovnu moć, da bi je on još više povećao iz razloga gore navednih. Naravno, kako bi financirao deficit (koji je i ovako preko 15 milijardi kn) nije rekao. Ali je rekao da dug uopće nije problem i da je to samo alibi za Vladu. O tome kako su samo troškovi kamata prošle godine bili 7 milijardi kn, ove 10, a slijedeće će biti 12,5 kao posljedica toga što smo od 2008. godine udvostručili dug, također ni riječi. Ima kaže i Japan 200% dug pa opet ima rast od 2%, unatoč Fukushimi i tsunamijima. Romano zaključuje kako kako mu nije jasno zašto ga nitko u Hrvatskoj ne sluša.

    • Ajvika jedino što ljubo jurčić prešučuje ili možda čak(nedaj bože) i “ne zna” koliki je japanski godišnji priljev novaca od suficita na trgovinskoj bilanci, više puta je ljubo jurčić uspoređivao javni dug japana ili njemačke sa hrvatskim javnim dugom a to su kruške i jabuke,ne samo da se japan bez problema zadužuje na domaćem tržištu već su drugi vjerovnik američkih obveznica i boli ih briga koliki im je javni dug.Niti jedna zemlja tipa njemačka,japan nemaju problema sa zaduživanjem države jer im je priljev novca na domaće bankarsko tržište konstantan zbog kontinuiranog suficita na trgovinskoj razmjeni sa inozemstvom…

     Dali ti ljudi to govore zato što stvarno tako misle?Slične teze iznosi i prof. jakovčević sa ekonomskog fakulteta?Meni to ništa nije jasno i jako je to teško razumjeti?
     Druga stvar koja je totalno nejasna je ta da NAŠA država “štedi”,to je na rubu vjerovali ili ne?Pa odakle onda deficit od 15-16 milijardi kuna?Ili je njima ekonomija stala za “hrvatskog proljeća” ili mi ovdje ništa ne razumijemo?Nešto od toga jest?

    • Profesor Ljubo Jurcic 🙂

     Ako postoji sublimat ili utjelovljenje svega sto u ovoj zemlji ne valja u politicko-ekonomskom smislu onda je to on. Lesari i Ribici su groteske koje zapravo ne ulaze u konkurenciju, ali gore spomenuti kvazi-ozbiljan politicar i ekonomist je opipljivi populisticki uzas i zamka u koju lako upadaju i oni “pametniji” koji imaju pola mozga…

    • @suzi
     +1
     imao sam nesrecu slusati jedno njegovo predavanje,
     zaista sam dobio dojam da malo toga kuzi… naravno moglo bi se reci da je on samo htio jednostavno objasnjavati jer je to bilo kao neko gostujuce predavanje, ali po mom arogantnom misljenju sam u stanju brzo detektirati tko kuzi stvari a tko ne, no i to po strani o ljubi samo najgore sto se tice njegovih ekonomskih izjava…

 29. Blago nama s prof. Jurčićem i Romanom, eto čarobnog riješenja kojeg nitko da primjeni. Da je Jurčić predsjednik Vlade prvi dan bi naredio da se zadužimo za cca 50 milijardi kuna, nakon toga svima podigao plaće za barem 30% i onda bi mi svi skupa počeli dizati potrošnju kupijući hrvatske Honde, Toyote, Canone, Thosibe, Nikone itd. I eto to bi otvorilo nova radna mjesta u tim velikim hrvatskim firmama te za cca 6 mjeseci bili bi ko Japan. Dakle na korak smo do rješenja svih naših muka! Možda bi zgradu ekonomskog fakulteta na Kenedyevom trgu trebalo srušiti i proširiti parking? Koristi bi bile višestruke. U proračunu ne bi imali više izdataka za taj faks, Grad Zagreb bi povećao prihode od naplate parkinga i otvorio jedno radno mjesto na naplati, za Jurčićevog suseljana iz zabiti iz koje je došao. Najveća korist bi bila što ne bi bilo više kapaciteta za proizvodnju novih Jurčića koji bi nagrizali naš mozak i trovali ljude ovakvim glupostima. Uostalom negdje sam pročitao da je Hrvatska velesila u haiku poeziji, dakle stvarno smo uz bok Japanu! Možda Ljubo ipak govori istinu?

  • ako se svi skupa malo prisjetimo kako su se krajem devedesetih olako donosili zakoni o administrativnoj podjeli zemlje na županije i općine pa te općine osnivale komunalna poduzeća, a sad 15 godina poslije se to tako teška srca treba ukinuti. Zamislite gdje bi nam bio kraj da nas ta birokracija nije kočila ovih 15 godina.

   • Svaka mjesna zajednica ima tajnika koji je na plaći a ne radi ama baš ništa,imate takve slučajeve u mjestima gdje živi 100 ljudi a da stvar bude još apsurdnja predsjednici mjesnih zajednica su volonteri?Izmišljena radna mjesta za tajnike?Ali sve to nije glavni problem ove zemlje i nebi se složio “gdje bi nam bio kraj” jer problemi su puuuuno dublji i kompleksniij,naravno i to je dio problema…Najveći problem je što smo mi kapitalizam shvatili da je to isto kao socijalizam gdje će se mama-država opet za sve “pobrinuti” samo da ima više slobode(čitaj anarhije i nepoštivanja zakona) i puno više novaca?Tako je i bilo ovih 20 godina?

  • Pa, o tome se radi! Sve košta, a “besplatno” košta najviše. Nema besplatnog ručka, što kažu Ameri. Za 8000 kuna koje šljaker izdvoji za “besplatno” obrazovanje. bez problema djeci plati godinu na svakom hrvatskom fakultetu i većini europskih. A da taj novac izdvaja od kolijevke (uz ponešto racionalnog i vrlo konzervativnog investiranja), Harvard i Yale bili bi puni Hrvata! A ovih 16000 za zdravstvo je prestrašno. Kakav paket zdravstvenog osiguranja, možete kupiti za 1300 kuna mjesečno? Za taj novac ni za ptičje mlijeko ne treba recept!

   Danas aktualan Obamacare. Nedavno sam gledao intervju sa nekim američkim kongresmenom, inače oftamologom po struci, i to na nekom stand-up comedy kanalu. Nevjerojatno, Ameri koriste i takve kanale da poduče, objasne i osvijeste ljude. A kod nas u najozbiljnije termine i emisije, dolaze ridikuli sa doktorskim titulama i lupaju bedastoće. Evo, i danas bio neki “stručnjak”, Kapović se zove, koji nam najozbiljnije i s punim akademskim integritetom, predlaže da prestanemo vraćati dugove po uzoru na Argentinu. Kakav klaun. Da se vratim na temu. Pita komičar što ćemo sa zdravstvenim osiguranjem, većina ljudi ga nema? Veli čovjek, nije tako. 85% ljudi ga ima, a 15% ne. I još kaže, što će mladom i zdravom čovjeku zdravstveno osiguranje? Njemu trebaju osiguranja života od nesreća i sličnih stvari. Pa, ako sve dobro prođe, unovči tu policu, pa u kasnijoj dobi počne plaćati zdravstvenu, kada je vjerojatnije da će ju trebati. Dobro, kaže on, to je samo moje mišljenje i ne mora biti točno,ali suštinsko pitanje je da li trebamo više ili manje države. Veli čovjek, u njegovoj struci samo dvije usluge ne pokriva zdravstveno. Lasersko skidanje dioptrije i kontaktne leće. Baš ničemu što pokriva zdravstveno cijena nije pala, a mnogo toga je i poskupjelo. A laser? U pet godina sa 2000$ po oku, cijena pala na 500$! Ne zato što sam to htio, nego zato da bih uopće bio konkurentan. A leće prodajem jeftinije nego u Wal-Martu, zato da bi netko uopće došao k meni.

 30. Evo opet danas ljubo jurčić kod maje sever,zar sumnjate koga će maja pozvati; ili ljuba, ili horvata?Ljubo je svugdje?

  • Evo i Mate Kapović, lingvist sa FFZG, na HRT4 daje recepte za izlazak iz krize. Ako to nije znak dekadencije jednog društva, ne znam što je.

   • Nije maja sever ništa kriva,nemam ja osobno ništa kontra nje,ona je vjerojatno jako nježna žena i sve to radi iz osobnog uvjerenja i zbog osobnog neznanja a vjerojatno je žena vrijedna pčela i snašla bi se u drugim temama puno bolje ali u zadnjih par godina ona se bavi ekonomijom i financijama po instinktu a instinkt je vuče na socijalizam “jer svi su ti ljudi jako socijalno osjetljivi kada sa tuđim novcima gloginje mlate” pa maja samo takve i poziva u emisije,problem nije maja sever nego onaj koji je ne zna rasporediti u emisije gdje je ona doma i o čemu može nešto pametno reći ali još je važnije da zna birati goste koji će nešto pametno reći.Ovako već unaprijed znamo da će tamo doći NAŠI ili veeeeeliki dobrotvori i tkz.socijalno osjetljivi tipovi koji nam objašnjavaju uvijek isto;Kako rasporediti tuđi novac a da sva ostane NAŠE?Neka naprave emisiju za mađioničare i eto nam zabave?Ovako više ne znaš jesu li te emisije tragedije ili komedije ili narodno rečeno;neznaš više bili se smijao ili plakao?

 31. http://www.index.hr/vijesti/clanak/i-ovo-su-ozbiljne-mjere-stednje-ali-drzava-o-njima-ne-razmislja/703941.aspx

  Evo ovdje imamo plan u 12 točaka i čovjeka pozovu na htv da ovo izloži kao “mudar program”?Ljudi jesmo li mi u stvari normalni?Kaže kapović što onaj koji ima porschea nebi plaćao veći porez 50%?A ja se pitam što bi taj koji vozi “porschea” uopće vozio porchea i živio u hrvatskoj?To njemu izgleda nije palo na pamet jer i ne razumije zašto ljudi idu u poduzetničke vode a ne bore se posao u državnoj službi?Ma zamislite čovjek je napravio program u 12 točaka?Iz teksta se vidi da još kapović nije shvatio što je nino pavić kao fizička osoba a što je eph kao pravna osoba i to se njemu kao klasičnom socijalisti stalno brka u glavi.Inače mi taj pavić nije niti malo simpatičan ali kakvih sve imamo još će mi postati simpatičan?Jedino pametno što je kapović predložio je provjera porijekla imovine pa to i danas mora raditi porezna uprava,dobra mu je ideja revizija povlaštenih mirovina,broja zaposlenih u državi ali sve je to još uvijek kikiriki i kokice,i to se sve zna da se mora raditi i napraviti?Revizija privatizacije sada bila bi suluda i bila bi pita skuplja od tepsije,sve bi stalo i proizveo bi se kaos u društvu a državnu kasu treba kontinuirano puniti.Recite mi jednu banku koja bi kreditirala firmu u koju bi danas ušli istražitelji,”revizori privatizacije”???Samo nam još fali sada revizija privatizacije?Tu će nas bog pomoći?Evo u venezueli su sve nacionalizirali ali fali im wc papira a na kubi je plaća još 20 eura a sve je NAŠE?

  Ja bih poručio kapoviću da se bori socijalizam i da se ne muči sa programima da mu se ljudi ne smiju.Socijalizam je upravo ono što on zagovara i čemu se iscrpljuje nepotrebnim stvarima?Ne kuži kapović i dalje da je većinski vlasnik svake firme sama država i da ona ubere 98% vrhnja od svake firme ali njega jako proganja tih 2% vrhnja,ne kuži i da podijelimo sve da je opet malo vrhnja a ako sve i podijelimo svaki dan će ga biti sve manje a pogotovo će biti manje onih koji znaju i još imaju volju nešto proizvoditi u ovoj zemlji,zdimiti će i oni,polako ima vremena naučiti će jer i on misli kao i većina u ovoj zemlji “da nama jako malo fali”.Odlično mi stojimo sa obzirom što nam na htv-u serviraju svaki dan?Jedan dan jurčić kaže da dugovi nisu nikakav problem a sljedeći dan kapović kaže da dugove ne treba vratiti i navodi nam primjer ekvadora i argentine,samo još nisu spomenuli island?Jadna nam majka?

  • Antune, budite sigurni da Vas i mene neće pozvati na HRT da pričamo o srednjovjekovnoj francuskoj književnosti ‘jer nismo stručnjaci’ (naravno), ali ovog će pozvati da pričao o tome u što se i daleko manje razumije? Javna TV 🙂

    • Pa sjetite se koliko je na htv-u bilo gosta-zagovornika keynesove teorije gospodarskog oporavka ali niti jedan novinar nikada nije proučio keynesa pa barem postavio logično pitanje u stilu;Dali mislite da je moguće u hrvatskoj sprovesti keynesovu teoriju sa obzirom da u vremenima gospodarskog rasta nismo štedjeli i generirali neki suficit- to smo propustili učiniti jer upravo je to keynesova teorija kako bi se država trebala ponašati?Pazite nikome to nije palo na pamet,nego uvijek slušamo jednu stranu medalje i udri po mjerama štednje?Pa više puta im je guverner vujičić školski objašnjavao zašto hrvatska ne može snažno sprovoditi anticikličku politiku ali uzalud,jednostavno ne čuju ili neće da čuju?Udaraju oni svoje i gotovo?NAŠE I KEYNES?Na hrvatski;i ovce i novce i jare i pare!

   • A “program” k’o da mu pisao Gargantua (Rablais). Taj je govorio da treba stat’ sa cugom, kad ti se napuhne pluto na sandalama.

    • Nenade jeste li primjetili da gospodin “dudo” strahovito strahuje da se profesori ne pretvore u prekarnu radnu snagu?Inžinjeri i radnici na tržištu mogu biti nesigurni i mjerljivi ali profesori ne mogu?Dali uopće profesori kao i svi mi zbog svog rada snose dio odgovornosti za sadašnje stanje u zemlji?Dali oni imaju podjednaku odgovornost kao svi mi ili su oni polarni medvjedi kojima je za sve kriva politika?Ali netko je obrazovao i te političare kao i sve nas?Tada dolazimo do pitanja;što je prije,kokoš ili jaje?Oni kao da su vanzemaljci,kao da ih se to ništa ne tiče?Kao da stanje u državi nije aktivnost i djelovanje svih nas i njih pogotovo jer nas upravo oni obrazuju i na neki način i odgajaju?To je stara socijalistička dogma;država je sve kriva ako pođe po zlu?Nas tu nema nigdje?Osim kada nam dobro ide,tada sve zasluge pripisujemo sebi?

   • Pomislih da su ih ukinuli a kad ono – nova postava emisije “Peti dan”.
    http://www.tportal.hr/showtime/tv/289571/Mima-Simic-nova-je-voditeljica-Petog-dana.html
    Dosadašnju voditeljicu Ankicu Čakardić zamijenit će poznata filmska kritičarka, književnica i publicistkinja Mima Simić. Od stare ekipe ostaju Nadežda Čačinović i Nino Raspudić, kojima će se pridružiti redovni profesor na odsjeku komparativne književnosti na Filizofskom fakultetu u Zagrebu Dean Duda i znanstveni fizičar u Institutu za fiziku Antonio Šiber.
    Kako im se uspio “ugurati” fizičar?

    • Pa nije im bitno što je ako je neokomunist ili kolektivist kakve druge vrste (na koncu sve isto) … vidjet ćemo tj. vidjet ćete, ja to ne gledam 🙂

    • Pa izbjegavanje takvih emisija je u svakom slučaju dobro za mentalno zdravlje. S druge strane, gledanje i kritika HRT-a na koncu daje rezultate. Da je HRT ljevičarskopropagandni medij koji vodi rat protiv fantomskog neoliberalizma više nije mantra nas nekoliko pojedinaca već ima sve više zagovornika. Eno Romano Bolković na index.hr kaže: “Na HRT-u više nema emisije koja bi u najširem smislu govorila o hrvatskoj politici a da to ne čini na najprimitivniji način: nedoučenom retorikom kafanskih revolucionara. Voditelji do reda boluju od Turettova sindroma, a najčešća im je psovka: neoliberalizam.” Neki dan i Čadež u Jutarnjem iznosi sličnu kritiku HRT.
     Jednostavno postali su toliko jednostrani, sektaški zadojeni da to izaziva reakciju sve većeg broja ljudi i u jednom trenu će se stvorit kritična masa pa će se stvar morat mijenjat. Dakle ne treba posustajat.

    • Tako je.
     A u međuvremenu su neo-(trash)-komunisti (NTK) čak i korisni jer antagoniziraju ljude čak i za ‘obični’ socijalizam (Hollande etc.)

    • Inače, da li imate dojam da se to neo-komunističko zatupljivanje pojačalo od kad je došao Radman?

    • Ja sam se nadao da će Radman koji je radio u Microsoftu počistit tu ekipu kad ono…
     Nekad pomislim da su svi ti HRT-ovski ljevičari produkt kapitalističke zavjere kojom žele ljudima ogadit socijalizam. Da su oni neka vrsta korisnih idiota. Al’ nažalost stvar je vrlo banalna. Razgovarao sam s ljudima sa HRT. Njima to što oni zastupaju uopće nije lijevo. To je za njih istina dok privatni mediji odrađuju prljavi posao za kapitaliste. Kako su mi objasnili – desnih intelektualaca nema. Intelektualac=ljevičar, kako oni shvaćaju stvari. Jednog su izvukli – Raspudića a taj je zapravo i sam u ekonomskim temama lijevo, ne doduše tako radikalno kao oni no svejedno lijevo.
     Možda je doista masovni bojkot plaćanja preplate dobar način pritiska. Jer javna televizija ne izvršava svoju javnu funkciju. A za to dobiva poprilično novca.

    • Neka malo gospođa nadežda održi predavanje mladim generacijama o konkurentnosti i neka im kaže “da se niš ne brinu što nisu konkurentni jer to nije ni važno jer će se uskoro njemačka i japan preobratiti u humanitarnu organizaciju po uzoru na karitas”Neka nijemci i japanci rade, proizvode inovacije a mi ćemo fino čitati knjige u prirodi i zelenilu i još će nas zato i plaćati?

     Evo gospodina dude i njegovih pogleda na svijet,zar ste sumnjali;puno magle a još više gusaka?

     http://www.slobodnifilozofski.com/2011/10/dean-duda-puno-magle-jos-vise-gusaka.html

     Jako je indikativno da se većina hrvatskih intelektualaca jako poziva na “sigurnost”,samo uvijek imaju jednu mentalnu blokadu da svijet nikada ne promatraju u cjelini pa i ne shvaćaju da ono što mi nazivamo “nesigurnost” za afriku i velike dijelove azije je puko maštanje a da je upravo ta “nesigurnost” zapad odvela u blagostanje u odnosu na ostatak kugle koji je “siguran” da će se probuditi gladan u teškoj neimaštini.

     Stari ljudi su često znali reći;”ne traži kruha preko pogače”,meni se čini da mi to stalno tražimo?Samo da ne bude;tražili smo gledajmo?

    • Evo Duda mudro zbori da tržišna ekonomija ne valja jer ‘… neprestana proizvodnja straha i osjećaja zamjenjivosti, gomila neplaćenih radnih sati samo da bi se opstalo odnosno da ne bismo završili na ulici, tretiranje radnika kao potrošnog jednokratnog materijala…”, kaže drug Dean i upali svoj ‘neoliberalni’ kompjuter, navečer si pogleda TV (to je subverzivno, he he … koristiš tehnologiju prokletih ‘neoliberalaca’ a tako ih podrivaš), kad ga boli glava popije lijek (jasno ni on nije iz Sj. Koreje niti od druga Tita), pusti si ‘Maljčike’ (ne kuži duda da je to bila ironija, on misli da pjesma za pravo slavi industrijalizaciju u komunizmu) itd.

     Drug Dean ZNA da socijalističke/komunističke/nacističke/fašističke države (Sj. Koreja, nacistička Njemačka, Kambođa, Kuba, DDR …) bile države bez strage, velike sigurnosti itd.

     Pa recite zar to nije sve zabavno? 🙂

    • Nenade,zatupljivanje je počelo puno prije radmana,radman i da hoće ne može to promijeniti jer ovima radijacija ne može ništa,oni se pozivaju na slobodu novinarstva a svjetonazorski je većina na htv-u na istoj liniji.NAŠE i pravednja raspodjela onoga čega nemamo?Može se radman slikati?

    • Ali da li Vam se čini da je ‘odgajanje naroda’ na liniji ‘živjeli Castro i Staljin’ počelo i jače njegovim dolaskom?

    • meni bi pregenijalno 😛 bilo da se partiji obije u glavu ovo ljevoumnistvo (koje slucajno 🙂 se pojacalo na TVu od kad su oni na vlasti) – da na izborima maloumni inspirirani programom javne kuce glasaju za nekoga tko je stvarno za pravdu a ne fake socijalisti( a zapravo u sluzbi krupnog kapitala) kao partija…
     no to na stranu…
     HTV sluzi onome cemu sluze mediji u US…
     proizvodnji useful idiots…

  • Pročitah što nadrobi ovaj Kapović i pomislih da smo svi otišli na kvasinu, ali komentari ispod članka vratiše mi nadu u bolje sutra.
   Kapović je ## izbrisano ## i ne znam tko mu i zašto daje prostor na javnoj tv, a cudi me da mu netko uopće daje posao na faksu.

  • Fakat prečesto domaći portali i mediji podsjećaju na scenarij Atlas Shrugged. Koja sumanutost.

   Filozofija & ekonomija, ma to je tu negdje jelda. Božsačuvaj.

   A oko toga što se sve i tko se sve potpisuje sa prof.dr.sc. a još gore doc.dr.sc. po našim fakultetima stvarno bih mogao elaborat napisati, ali šteta trošiti vrijeme na žuč. Ako ćemo o dramatičnim mjerama i programima, podsjetio bih se poteza u jednoj državi koja je po pokretanju revolucije izbacila gotovo sve profesore na fakultetima na ulicu (btw, ne i studente, samo profesore).

  • Nemam pojma. Htio sam se nadovezati na Nenadov komentar da Vas i njega ne bi zvali da pričate o francuskoj književnosti, ali me bacilo dosta ispod. U svakom slučaju NAŠIMA “Gargantua i Pantagruel” može poslužiti kao ekonomski manifest. Da raji približe svoju ekonomsku misao.

  • Taj Kapović koliko ja znam predaje lingvistiku ali da to mu je sporedna uloga, glavna zanimacija mu je “profesionalni revolucionar”. Po uvjerenju ekstremni komunist.

   On inače kao samo gleda kako gdje iskoristiti priliku za pokretanje nekih “revolucionarnih nemira”, ima talenta za “afirmiranje”/manipuliranje masa, vjerojatno dobro kuži psihologiju (mase) jer kada govori pred masama sposoban je ljude bacati u trans potpunog povjerenja u njegove riječi ma kakve bedastoće govorio.

   On je bio glavni huškač (govornik tj. “moderator” na “plenumu”) onih nemira zvanih “blokada FFZG”. Ja sam tamo jednom bio kao moralna podrška sa frendom koji je organizirao pokret otpora (rušenje blokade) i mogu reći da sam se doslovno bojao za vlastiti život, tamo među tobože akademskim građanima, jer kad su čuli da smo “protiv blokade” izgledalo mi je kao da nas više ne gledaju kao ljudska bića nego da smo tada samo “neprijatelji”, toliko se ljudima može isprati mozak. Čim se skužilo da imamo drugačije mišljenje frend više nije mogao doći do riječi (moderatori na plenumu tome služe, da filtriraju samo podobna mišljenja) i bilo je nužno pobjeći što prije dok se rulja skroz ne razbjesni, jer tamo ih je bilo stotine a onih protiv blokade možda još 10-ak ali svi su bojali javno to reći i sigurno da nitko ne bi priskočio u pomoć u slučaju nekog fizičkog obračuna. Više sam se uplašio tih komunista tada nego jednog bliskog susreta sa skinheadsima svojevremeno. Ali sve je to isto, komunisti ili nacisti, svi su jedino složni u kolektivnom ludilu i nasrtanju na sve neistomišljenike.

   • Ma na kraju nije ni bitno tko je kapović,bitno je to što on uopće ima raditi na htv-u i pričati o ekonomiji i programima za “spas gospodarstva”,neka ga pozovu kada imaju lingvističku temu,tu valjda ima što reći?Problem je što htv stalno takve poziva na tv,razno razne “kapoviće i srećke horvate”,oni ne silaze sa televizije i nude nam “bolji svjet po uzoru na argentinu kubu i ekvador”,to je jedini problem a oni kao oni nisu ni bitni?Kada ste na htv-u vidjeli nekog gospodarski desno orijentiranog ekonomistu ili filozofa?A kamoli ekstremno desnog?A nama se stalno serviraju ekstremno lijevi populisti filozofi i ekonomisti?Prvi nam veličaju socijalizam i postignuća huga chaveza i eva moralesa a drugi nam nude ekonomske recepte po modelu;i jare i pare i sve NAŠE ili tuđe hoćemo svoje nedamo?Kada njih nema onda nam dovedu vođe sindikata koji imaju 10-14 tis kuna plaće da nam oni malo drže predavanja o keynesovim modelima oporavka gospodarstva a o keynesu pojma nemaju nego stvari izvlače iz konteksta i to rade jako perfidno a svi pušu u isti rog populizma i time totalno izluđuju ionako izluđen i iscrpljen narod,zatucaju nas do razine neandertalaca?

    Što je ovo?Jednoumlje?Jeli htv-u neko dao mandat da reklamira marksizam i socijalizam?Jeli to javni interes?Ako jest neka to kažu glasno i jasno?Pa zar ne vidite da većina umjerenih ekonomista više i ne žele doći na htv jer su stvorili takvu atmosferu u kojoj ako kažeš istinu tada si nesocijalan,u službi krupnog kapitala,masona,
    vanzemaljaca i ostale braće,ili si sa nama ili si u službi ZNA SE da si fukara?Sve se svelo na to da se govori ono što narod želi čuti?Svima bi nam bilo “super” da nema tkz. krupnih kapitalista i da je sve NAŠE?Pa kako ćemo na tim tezama otvoriti prosperitet mladim generacijama kada ih odgajamo da budu che guevare a ne da se bore da u poduzetništvu stvore globalno konkurentne proizvode koji su nam više nego potrebni da možemo kupiti od svjeta ono što nemamo a što nam je potrebno za život u blagostanju?Ne oni nas guraju da idemo putem kube ili sjeverne koreje?

   • Osim sto je bio glavni huskac, mislim da je bio i glavni organizator i pokretac plenuma koji je predstavljen kao spontana pobuna studenata. Osobno sam ga slušao dok je tjedan dana prije početka plenuma dogovarao tijek i ugovarao podršku zadarskog sveučilišta (tj filozofskog iz Zadra).

   • @mclynx
    hvala sto ste ovo podjelili sa nama,
    jer te spodobe se cesto prave veliki intelektualci i humanisti dok su u biti generalno neinteligentni i skloni nasilnim revolucijama…

 32. http://www.avaz.ba/globus/svijet/ekvador-u-dilemi-eksploatacija-nafte-ili-sumska-idila

  Evo opet malo o ekvadoru?Oni malo posuđuju od od zapada,mmfa,svjetske banke itd a onda izvedu trik sa komisijom,unesu strah u imaoce obveznica i na kraju otkupe tajno svoj dug na 20% vrijednosti a sada našli kineze ali oni bi i dalje posuđivali a da sve ostane NAŠE?Što uopće posuđuju novce?Sa kinezima će se “fino” provesti?Našli su “banku sa malim kamatama”???

 33. A sindikati? Bolji im Uljanik i državno, makar im orobili ostatak dionica za čik, nego Debeljak i privatno, iako će vjerojatno ponuditi donekle fer cijenu za dionice i pristojne otpremnine za otpuštene ( o čemu neće moći odlučivati jer nije većinski). Evo i sindikati u Ini sa širokim osmijehom dočekali Mol-ove najave o povlačenju. I oni bi rado natrag na državnu dojku. To što bi država dionice u tom slučaju morala otkupiti po barem dvostrukoj cijeni od one po kojoj ih prodala Mol-u i na javnoj ponudi, ne brine ih puno. Sva sreća da je situacija u proračunu takva, da njihova nada spada u sferu ZF i vjeru da postoje vilenjaci.

  • Debeljak mi je malo ekscentričan,ali mi je ostavio dobar dojam kada je gostovao kod Stankovića. Brodosplit je preuzeo u najgore vrijeme kada je su narudžbe za nove brodove i vozarine na dnu.

 34. Liječimo rak aspirinom. Nemamo dovoljno znanja u Hrvatskoj da se možemo nositi s ovom situacijom, nećemo moći izaći iz krize bez da nam netko izvana ne pomogne da otvorimo oči i pogledamo stvarnost u pravom svjetlu. Ne mislim na Međunarodni monetarni fond, nego na konzultante i analitičare.

  • Naletio na to u trenutku dok je govorio Stipe Curkovic, jos jedan od mladih lavova sa filozofskog, zaguljeni marksist po uvjerenju. Ono sto je zanimljivo kod njega jest da je glavni urednik hrvatskog izdanja Le monde diplomatiquea koji je u vlasnistu zadruge koju su njih nekoliko ljevicara sa filozofskog osnovali. Ako pratite tu scenu primjetit cete da je ljevicarima sa Filozofskog zadrugarstvo idealni oblik vlasnistva ( nesto kao reinkarnacija saoupravljanja po istom modelu po kojem je kapitalizam postao neoliberalizam) i da ga vrlo cesto zagovaraju.
   E sad zasto je to zanimljivo? Jer njih 3-4, koliko ih vec ima, od drzave dobivaju godisnju subvenciju od 300 tisuca kuna za taj LMD. Sto je sasvim lijeva lova. Daje im Andrea Zlatar jer su to njeni studenti ( ona je usput da spomenem gurala i Kapovica i Hrvoja Jurica, sve velike ljevicare sto otvara pitanje sto doticna gospoda radi u HNS-u?). Dakle 300 tisuca kuna subvencija na njih 3-4! Zamislimo da se ostvare njihovi snovi i da cijeli privatni sektor osnuje zadruge po njihovom modelu. Odnosno da svaki zadrugar dobije od drzave oko sto tisuca kuna. Pa racunajte.

 35. http://www.seebiz.eu/ribic-sada-nije-trenutak-za-smanjivanje-dugova/ar-73789/

  Evo opet ribiča i brkanja krušaka i jabuka,”sve je rekao” a ništa nije rekao a nije rekao najvažniju stvar-razliku; koliki je mađarski vanjskotrgovinski suficit a koliki je hrvatski deficit,jeli on uopće zna koja je to razlika?Totalno brkanje krušaka i jabuka, mađarska i hrvatska su dvije potpuno ratličite gospodarske strukture ekonomija.Pri tome ribič stalno zanemaruje da su mađari defakto nacionalizirali novac iz mio fondova i on opet ne shvaća da je i to “đemtido” samo će im taj đemtido doći na naplatu u nekom drugom periodu,orbana to neće puno brinuti jer on tada sigurno neće biti na vlasti ali netko sigurno hoće i dobro će se morati pobrinuti za mirovine?Ribiću su iste zemlje sa vanjskotrgovinskim suficitom i one sa deficitom,sve je to njemu isto i po njemu na njih bi se mogle primjenjivati iste-univerzalne monetarno-fiskalne politike?Jadna nam majka koja je ovo količina neznanja a čovjek je navodno ekonomista?

  • Kaže Ribič preko 50% mladih nema posla. Pa, naravno kad ti 70% njih studira društvene znanosti. Koja to ekonomija može progutati tu količinu politologa, filologa, povjesničara umjetnosti, pravnika, dogovornih ekonomista…? Ne razumije on da svatko svoju plaću mora zaraditi, pod uvjetom da tu vojsku “znalaca” i “stručnjaka” netko želi zaposliti. Ma , naravno da razumije, pa se protiv toga i bori. KU-ima, ZOR-om, a radna mjesta na proračunu po njemu treba ugraditi u Zakon o nasljeđivanju. On i slični se bore protiv svih promjena i tržišnih zakonitosti, jer im je jasno da su njihove kompetencije i radna etika takve da bi u otvorenoj tržišnoj utakmici crknuli od gladi. K tome su i lijenčine, a i ispod časti im raditi kakav čestiti posao na traci, baušteli ili variti u kakvom pogonu. Zar smo se za to školovali, rekli bi vam na to, s neskrivenim gađenjem. Jer takvima se čestiti rad gadi, ali im se mili dijeliti rezultate (tuđeg) rada. Kad tako pogledaš stvari, onda je sasvim jasno, zašto je Htv takav kakav je. I zašto govore i gostuju oni koji gostuju. Svi oni se bore za opstanak. Svi oni bilići, severice i slični vrlo dobro znaju da za njihove emisije i umotvorine nema publike, koja bi to htjela platiti. Jedina šansa za opstanak im je namet zvan pretplata. Tko bi normalan platio da sluša predavanja kapovića, čakardićke, one nekonkurentne babe i sličnih. Nitko! I nigdje ne bi mogli biti ni gosti- predavači, a kamoli držati kadetre sa doživotnim mandatom, osim u “besplatnom”, tj. poreznim novcem financiranom visokom školstvu. O Ribičevoj “znanstvenoj” karijeri, bezveze je trošiti riječi, a i onaj doktorski sindikalac nigdje ne bi zaradio 4000€ mjesečno, osim ako onih 500 sati doista i ne odradi. Samo drugi mjesec više ne bi bio doktor,nego pacijent. Tako da je sasvim jasno što je Htv, ustvari. Nikakav javni servis, nego glasilo svih čija egzistencija ovisi o poreznom novcu. Za Htv je jedino rješenje grčki scenarij. Ukidanje i ponovno osnivanje na tržišnim principima, pa tko živ, tko mrtav. Ovo figurativno. Jer u Americi stotine tisuća svršenih odvjetnika, ekonomista, inženjera…, rade kao vozači kamiona. Nisu prošli na tržištu. Što ne znači da za neko vrijeme neće postati milijunaši, ako se odluče na poduzetništvo i uspiju. Ili beskućnici, ako ne uspiju.. A ovaj Radman običan bezveznjak. Vlada ga je tamo poslala da napravi čistku, smatrajući da za to ima kompetencije, budući je potekao iz bivše nomenklature i bio uzoran i perspektivan omladinac, Ali su ga na brzinu pacifizirali, izvukavši mu hotelčić od prije 20 godina. Smijurija ala Broj Jedan i njegova crna knjižica. Difamacija sa udbaškim potpisom i pečatom. Ali je upalilo, a Radman se usrao i zašutio

   • HTV kao glasilo svih čija egzistencija ovisi o državnom proračunu. Sjajna definicija 🙂 Da sve bude veselije to kastinsko glasilo se financira nametom pod maskom javnog interesa.

    • Pa zato su oni NAŠI?Pa zato se većini na htv-u gadi tržišna ekonomija i tkz. neoliberalni kapitalizam?Još su umislili da su oni iznimno važan faktor za prosvjećivanje ljudi u ovom društvu?Prosvjetitelji?Intelektuaci?Dobročinitelji?A sve to rade iz uvjerenja,ne zbog plaće?

   • Uz dužno postovanje, simplificirate stvari i pisete gluposti. Stotine tisuca odvjetnika u Americi rade kao vozaci kamiona? Otkud vam taj podatak, iako, da je i tocan, sto to tocno znaci u gospodarstvu od 300 milijuna? S druge strane, prema podacima HZZO na burzi je i tisucu inzenjera elektrotehnike, uz dvije tisuce pravnika i pet tisuca ekonomista. Najbolje da zatvorimo sve fakultete na pet godina dok trziste ne zatrazi novi kadar, jel? Koje to tocno struke trenutno nema na burzi u troznamenkastom broju, da vas odmah postavimo za dekana tog fakulteta?

    • Neke fakultete bi definitivno trebalo zatvoriti, i to na nekoliko generacija, ne na 5 godina … npr. filozofski sa svim usmjerenjima, ekonomski, prometni, itd, itd. Ionako služe samo uhljebljivanju mase završenih studenata u kojekakve znanstvene novake i lupetanju gluposti, a oni koji ne nađu posla završavaju na burzi jer su nesposobni za išta pokrenuti i zadojeni socijalističkom filozofijom. Tako da, i da zatvorimo takve, ne bi ni znali da ih nema ….
     BTW, dobar komentar, dandy, s velikim dijelom se slažem

 36. Ovo su podaci o hrvatskom deficitu u 2012 godini:

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/prosle-godine-vanjskotrgovinski-deficit-495-milijardi-kuna/681595.aspx

  A ovo su podaci o mađarskom suficitu 2011 godine;

  http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2012&mm=03&dd=02&nav_id=587391

  Znači da je mađarski suficit sada cca 7 milijardi eura a hrvatski deficit cca 6,5 milijardi eura.E sada tko je u ovoj zemlji lud?A oni bi primjenjivali istu monetarnu i fiskalnu politiku?Da ne povjeruješ?Ti ljudi sebe nazivaju ekonomistima?Jadna nam majka?

 37. By the way da razbijemo tu famu o mađarskom plutajućem tečaju reći ću samo ovo;tečaj mađarske valute tjekom 2007 i 2008 godine kretao se na razini 2,9 za 100 forinti u odnosu prema kuni a danas je razina 2,6 i tečaj je oscilirao tjekom 2009,2010,2011,2012 godine između 2,9 do 2,55 a srednjak je negdje oko 2,60-2,65 a pošto je matematika egzaktna nauka 2,9×0,90=2,61.To znači da je mađarska valuta oslabila u prosjeku u odnosu prema kuni cca 10%?E,sada vidite dali bi tih 10% spasilo hrvatski izvozni proizvod da postane konkurentan?Pametnome dosta?Toliko o fami da mađarska vodi iznimno pametnu tečajnu politiku i da zato izvozi samo ne kažu kolike su plaće u mađarskoj ?Nama se stalno prodauvaju muda za bubrege?

  Inače dobro je pogledati i ovaj članak za kolike se plaće bore mađarski lječnici pa to usporedimo sa hrvatskom,pazite njima je cilj da specijalista lječnik dostigne 964 eura plaće a početnik 643 eura;

  http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Madarska-vlada-nudi-vece-place-pobunjenim-lijecnicima

  • Ali to ne znači da su oni postali 10% jeftiniji u izvozu, sigurno su povećali cijene (u forintama) jer sigurno imaju poput nas dosta uvoznog inputa. A u međuvremenu su time doprinijeli lomu građana i tvrtki zaduženih u stranoj valuti, što sada ‘spašavaju’ time da lome banke, ajme majko, bit će svega … pogledajte samo Orbana kako izbezumljeno izgleda?

 38. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/290311/Investicija-nema-jer-imamo-debilan-ugled-u-p-m.html

  Sada će se neki NAŠI novinari jako čuditi kako se usudio čovjek iz vlade reći golu istinu da imamo debilan ugled u pm?Pa sjetite se koliko sam puta pisao gdje će nas dovesti prijetnje tim silnim referendumima,kontinuirano dovođenje “che guevara” na htv,udruga,proklinjanje kapitalizma i krupnog kapitala,veličanje chaveza,,pa sve su to stvari koje utječu na obične ljude i one birokrate na najnižim razinama i time smo stvarali NAŠ odnos prema kapitalu i investicijama,to snažno utječe na sve nas a recite mi dali bi vi investirali u takvoj zemlju gdje se na javnoj tv skoro pa ne priziva oktobarska revolucija,svakodnevno optužuje vlada da je u službi krupnog kapitala,da je za sve kriv neoliberalni kapitalizam,gdje se profesori sa faksa u serijalima rugaju sa konkurentnošću,gdje je sve prikazano kao urota,pljačka i prevara,gdje se na svakoj investiciji prijeti referendumom,gdje se priziva da sve ostane NAŠE,tvornice radnicima,banke hrvatima itd,itd?.Pa što smo mogli očekivati?Investicije?Nemojte me nasmijavati?Pa dajmo ljudi budimo ozbiljni?Još se danas čudimo da nema investicija?Hrvatskoj su veću štetu u ovih pet godina napravili neki ljudi koji toga nisu ni svijesni nego pet vlada iva sanadera?O tome sam pisao stotinu puta,tražili smo gledajmo?

  Sjetimo se danas svih prijetnji referendumima i opstrukcija svake investicije,proklinjanje STRANIH vlasnika itd,itd?Pa neka oni i dalje proklinju neoliberalni kapitalizam ma što god to značilo i neka i dalje prijete referendumima i opstrukcijama svega i svačega,neka i dalje viču hoćemo NAŠE?Samo naprijed!Samo se bojim da na kraju nebi kao u africi dočekivali eventualne ili možebitne investitore na aerodromu u sastavu predsjednika države i vlade na crvenom tapitu?E tada neće biti biranja,ja bih ovako ili mi nebi ovako ili to je zaštićeni obalni pojas?Bojim se da će tada i šume i hep ići na bubanj?A hoteli će se graditi gdje odredi investitor a ne mi i naša struka?Možda ćemo onda shvatiti;Tražili smo gledajmo!

 39. http://www.politikaplus.com/novost/88282/ljubo-jurcic-linicevi-potezi-nisu-ekonomski-moralno-i-eticki-opravdani-ali-zakonski-jesu

  A pogledajte ove jurčićeve teorije,ovo je rub vjerovali ili ne,da su linićevi potezi u svezi naplata nisu ekonomski-moralno-etički opravdani a zakonsku jesu.Drugim riječima jurčić nam sugerira da dok ne dignemo dohodak ne naplaćujemo poreze u zakonskom roku?Jeli mi ovo sve sanjamo ili je stvarno sve otišlo u tri p.m.?Pazite ako firme ne mogu platiti svoje obaveze one ne mogu poslovati na hrvatskom tržištu jer recite mi i jednu budalu iz vana koja će doći poslovati u hrvatski kaos gdje je neplaćanja obaveza normalna stvar?Da je jurčić kojim slučajem ministar financija u americi tamo nebi uopće postojao institut stečaja,svi bi morali opstati pa tama dugovali koliko god?U americi od 4 novonastale firme tri bankrotiraju do druge godine a jedna opstane.Što bi mi sada trebali?Dozvoliti firmama da ne plaćaju poreze državi a nisu se javile ni na predstečajnu nagodbu niti su u postupku stečaja nego preživljavaju tako da državi ne plaćaju porez i time stvaraju nelojalnu konkurenciju onima koji plaćaju?O čemu uopće ovaj čovjek govori?Svaki dan on ima nešto za reći,ama baš svaki dan?Jeli on uopće razumije smisao tržišne ekonomije i nužnost njene dinamike gdje je bankrot sastavni dio tih procesa,dapače što brži bankrot manje je zagađen sustav i zdravi lakše dišu.Ma zamislite vlada treba povećati dohodak?A što ako trgovaca koji dominantno prodaju uvoznu robu imamo previše?

  Po jurčiću ispada da bi svi trebali opstati dok vlada ne poveća dohodak?Jadna nam majka?Ne ulazim u rokove i iznose koji će biti predmet ovrha porezne uprave ali ako zakon kaže da se porez mora platiti u 60 dana,tada se mora platiti,tko to ne može izdržati nažalost morati će zatvoriti butigu…Najžilavji i najači će opstati?Zar to nije smisao tržišne ekonomije ili je smisao da pustimo da se razmnože hodajući zombiji koji će zatrovati čitav prostor tako da će se i zdravi na kraju razboljeti?Pa kako će država ispunjavati svoje obaveze na vrijeme ako nema redovnu naplatu poreza,zar to nije začarani krug?Zar ne postoji bankarski sustav koji će rengenski proučiti kome može dati kredit za otplatu dugova a kome nema spasa ili se svi moraju spašavati tako da neće plaćati porez i obaveze prema drugima?Ili će opet neka imaginarna država(sa kojom mi kao da nemamo veze) opet tolerirati ono što je tržišno neodrživo a neodrživo je sve ono što ne može poslovati unutar zakona i na vrijeme ispunjavati svoje obaveze kako prema državi tako i prema drugim pravnim subjektima(dobavljačima)???Izgleda da ja nisam najbolje shvatio tržišnu ekonomiju?Imao sam firmu 15 godina i nikada u životu nisam zakasnio platiti porez državi a plaće radnika sam mogao zakasniti najviše 5 dana,pa tim planiranjem ispunjavanja obaveza dominantno sam se i bavio a ne da stvari pustiš po onoj “u božjim rukama pa što bude i kako ispadne”,pa kada sam i imao neke dubioze ili sam firmi posuđivao vlastiti novac ili ako ga nisam imao premostio bi to kreditom banke i zato plaćao masne kamate?Zar da te kamate umjesto mene plati država?Kakva je to logika?Valjda to jurčić zna?

 40. U hrvatskoj i jest godinama problem zdravim firmama što im od nastanka države hodajući zombiji čine konkurenciju i zagađuju prostor,ako tome pridodamo crnu ekonomiju dolazimo do zaključka da se ne isplati biti zdrav jer uvijek se na kraju pomaže zombijima da otplate porezne dugove po povlaštenim uvjetima a tko ih je plaćao na vrijeme ispada totalna budala?Tako je u svemu,od gradnje do poreza?Pa tome se jednom mora stati na kraj i očistiti zagađen prostor?Neplaćanje poreza ne postaje iznimka nego pravilo,nekima porez postaje zadnja rupa na sviralu?Nije ovo prvi put?Naravno dežurni demagozi će reći da je to udar na “male” ali ne kažu da hrvatski umirovljenici svaki mjesec sa mizernim penzijama ispunjavaju svoje obaveze prema režijskim troškovima svoga stanovanja?Po jurčićevoj logici i njima bi trebali izaći u susret dok se ne povećaju mirovine?Kada će se povećati pitaj boga?Neka i njih državni hep tolerira i kreditira,samo je onda upitno tko će hep kreditirati da i on ispunjava svoje obaveze i zatvara investicijske projekte?Možda sveti pavao?

 41. Potpuno se slažem sa linićem,nema malih i velikih već postoje oni koji posluju u okviru zakona i oni koji ne posluju?Demagozi u ovom društvu non stop nam prodaju priču o “malima” a upravo ta zaštita tkz. malih dovela nas je do ovoga.Pa nije njemačka ili američka država spašavala “male” nego velike sustave u autoindustriji i samo velike banke jer oni su im puno značajnji za opstanak sustava nego tkz mali i od njih ubiru enormne porezne prihode?A mi godinama udaramo “mali,mali i opet mali”,na kraju se svima omili ostati “mali”,tako je u poljoprivredi,turizmu,u svemu u ovome društvu?Trebamo se odlučiti dali ćemo preći na dogovornu ekonomiju gdje nitko ne smije pod ovrhu i u stečaj ili ćemo poštovati pravila tržišne ekonomije.Pa sam stečaj ne znači da je to kraj svijeta?Nama trebaju i mali i veliki ali oni koji posluju u okviru zakona a da se ne lažemo i služimo populizmom veliki i njihov opstanak puno su nam značajnji nego mali,ne može se uspoređivati petrokemija ili jedno belje sa nekim malim poljoprivrednikom u slavoniji,to su kruške i jabuke,slijedom toga državi su prioritet opstanka upravo ti najveći,pod uvjetom da imaju realne prepostavke za održivo poslovanje u budućnosti?Ostavimo se ćorava posla i pričama o “malima”,to je hrvatska demagogija,na kraju krajeva svi smo mi mali ali plaćamo račune i obaveze svaki mjesec?I svi mi tu kemijamo sve i svašta!

  • Antune
   Nije linić loš zato što je principijelan u naplati poreza nego upravo obratno.
   Cijeli zakon o predstečajnoj nagodbi je zakon o neplaćanju poreza za odabrane (prevelike da bi propali) a sad se čudi kad ni mali ne žele plaćati jer vide da će zbog linićeve porezne presije propasti.
   Vrijeme je da linić podnese ostavku.
   On više nema kredibilitet za prikupljanje poreza.
   Ministar financija mora biti poštena osoba koja će pojednostaviti porezni sustav, smanjiti poreze na prihvatljivu razinu ii ukinuti sve mogućnosti nejednakog postupanja prema poreznim obveznicima.
   Linić je već previše štete učinio.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.