Uncategorized

Evo nas i u suvremenoj umjetnosti!

1. Mladi autor Ž. Badurina objavio je ovaj rad 🙂 :

badurina

Hvala autoru, a njegov feed možete pratiti ovdje na FB, a ovdje mu je ‘službena’ stranica. Na njoj ćete naći i druge društveno angažirane radove, recimo ovu reklamu za Eau Savage:

Croatia's Prime Minister Milanovic arrives at a European Union leaders summit in Brussels

2. Inače vrlo zgodan članak o tržištu suvremene umjetnosti (kao nikad do sada u povijesti, tržište i umjetnost su međuovisni, tj. povratna veza je vrlo jaka) prije nekoliko dana u FT: 10 tips for dealing with (or in) contemporary art.

3. Tržište suvremene umjetnosti u Hrvatskoj je vrlo čudno i dijeli neke važne aspekte s tržištem kapitala. Primjerice, skoro da i nema sekundarne trgovine, nego uglavnom primarne. Iako ulagački pristup zasigurno značajno definira suvremenu umjetnost u svijetu, u Hrvatskoj, ako sam dobro razumio, suvremenu umjetnost kupuju uglavnom boljestojeći entuzijasti, iako mnogi od njih (naime većina onih s kojima sam pričao) kupuju to i kao ‘ulaganje’, naime s vjerom da će nešto od toga značajno vrijediti za neko vrijeme (a u međuvremenu uživaju u umjetninama koje imaju). No, sekundarno trgovanje, odnosno mogućnost sekundarnog trgovanja (tj. tržište za djela koja se ne kupuju od autora nego od nekoga tko je to već ranije kupio) jako je važno i za primarno tržište (ovdje sličnosti s tržištem kapitala uglavnom prestaju jer bez jakog sekundarnog tržišta primarnog praktički i ne može biti, osim recimo stanovitih ulaganja, primjerice mirovinskih fondova koja više spadaju u ‘dogovornu’ nego u tržišnu ekonomiju). S druge strane, umjetnik uglavnom stvara neovisno o tržištu.

U tom smislu, mislim da zaista postoji prostor za neki sajam suvremene umjetnosti, naravno ne možemo očekivati Art Basel, i početak bi zasigurno bio težak. Pgotovo jer i galeristi vjerojatno moraju naći nove izvore prihoda – sad kad su, valjda, prodali koliko su mogli Bukovca i ostalih.

4. Nije sramota znati nego je sramota ne htjeti naučiti, pa sam eto kao ‘stari konj’ pokušao donekle pokrpati neke rupe i tako nadošao na ovu knjigu za uvod u umjetnost koju bih svakome preporučio: The Story of Art.

Ovdje imate jedan zanimljiv film o tržištu suvremene umejtnosti The Great Contemoporary Art Bubble, početak je besplatno ovdje (bio je prije cijeli na webu ali čini se da su ga sad skinuli).

Ovdje vam je dokumentarac o djelima Gerharda Richtera (cc za engleske titlove).

Također bih preporučio A History of the World in 100 Objects.

Što se tiče uvoda u glazbenu umjetnost svakako bih preporučio How to Listen to and Understand Great Music, svako malo su popusti pa pričekajte za pravu cijenu ili recimo kupite ovaj komplet na popustu za 145 USD.

Naravno, ovo sve je nepretenciozno, iz moje skučene perspektive, tako da molim one koji znaju više da me ne osuđuju previše 🙂

Kategorije:Uncategorized

2 replies »

  1. Još jedna alternativna klasa imovine koja u zadnjih par godina biljezi stašan rast i interes su oldtimeri.

    Vintage car prices rose 395 per cent in 10 years to September last year, beating gold coins, stamps, fine art and fine wine, according to Knight Frank’s luxury index published this month. That compares with 69 per cent from the FTSE 100 or 142 per cent including dividends. Last year alone the car market was up 23 per cent, says Knight Frank.
    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/cf8aa73c-9705-11e2-a77c-00144feabdc0.html#axzz2hVzre358

    Oldtimeri su roba za malo jače macane ali je zanimljivo da i youngtimerima (autima iz 70 i 80 godina) jako raste cijena u EU zadnjih par godina. A toga se nađe i kod nas po garazama i štalama primjerice po zagorju i okolici za sitnu lovu. Tko ima vremena i voli aute ima prilke za dobru zaradu.

    http://de.wikipedia.org/wiki/Youngtimer

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.