Turizam

Rezultati turizam

Po mom sudu, turističke dionice kao sektor su vrlo atraktivno ulaganje (za razliku od drugih dionica, gdje može biti atraktivnih dionoica, ali ne i cijeli sektor).

Iako najznačajnije tvrtke još nisu objavile rezultate, uzorak koji imamo za sada pokazuje vrlo jasnu sliku. Kao što sam već napomenuo, najvažniji (od jednostavnih) parametara je sada za turističke tvrtke EBITDA jer:
– lošije tvrtke plutaju na maloj dobiti, pa je ona prilično volatilna, EBITDA je za njih stabilnija varijabla
– mislim da će bolje tvrtke (kao niže LRH) optimizirati izvještaje kako ne bi iskazale veliku dobit, ali će EBITDA teško sakriti.

Zapravo bi još bolje bilo gledati tok novca od operacija (EBITDA je ionako samo brza i prljava aproksimacija za tok novca od operacija), ali tu je potrebna pažljivija analiza zbog promjena u obrtnom kapitalu.

Dakle iako još nemamo rezultate za najznačajnije tvrtke, mislim da je ovaj grafikon indikativan, jer iako prikazuje i dobre i loše tvrtke, a i irelevatne dionice, čini se kao dobar pokazatelj (još ovih par dana) za rezultate relevantnih tvrtki. Sve tvrtke koje su objavile rezultate imaju porast EBITDA, uglavnom značajan, prosjek je oko 25%:

Turizam rezultati 1

Kao i inače, za ulaganja molim da parametre izračunate sami, greške su moguće u gornjem prikazu.

U vezi toga imamo i ovu izjavu Lorencin: Rezultati u turizmu bolji po svim parametrima, tako da, s obzirom na značajan investicijski ciklus potpomognut jeftinim kreditima, ovdje očekujem dobro poslovanje i ubuduće.

Napomena: Imam dionice turističkih tvrtki i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju istih.

Kategorije:Turizam

68 replies »

   • To je logično, no do kada će tako, za nas dioničare je dobit bitan faktor kada vrijednost dionice postigne realnu tržišnu vrijednost. Za sada skrivanje dobiti nimalo ne smeta no ne bih želio tu praksu i za dvije godine.

   • Tvrtke ne moraju platiti porez ako se odluče dobit reinvestirati, tj. ako s dobiti dokapitaliziraju tvrtku tako da to nebi trebao biti razlog skrivanja dobiti. Pogotovo ne metodom vrlo visokih amortizacijskih stopa koje se kod hotelskih tvrtki koriste, tim više što većina ima punu popunjenost manju od 50% ,

 1. Nisam očekivao rušenje Korfa pred objavu najvažnijeg izvještaja u godini,jedino logično mi je hlađenje oscilatora za jači uzlet ili možda ja nešto nevidim pa dionica možda zasluženo pada?Kakvo izvješće očekujete Nenade?

  • Što bi Vam to bilo ‘rušenje’, kao da su neke bitke, timovi u igri, a onda se oni natežu itd.? Mislim da ste malo potpali pod tipičnu terminologiju hrvatskih trejdera i fond managera koji uvijek misle da je nešto organizirano, netko ‘ruši’, netko ‘diže’ dionicu itd.? To je onako malo animistički, kao kad su stari ljudi u svemu vidjeli duhove, dok još nisu znali kako nastaju munje itd. Tako i ovdje. Eto netko je htio prodati, pa prodao kako je htio, s obzirom na uvjete na tržištu.

 2. Onda čekamo da Vlada smanji porez na dobit u želji da potakne investicije. Tada će se valjda i odlični učenici pokazati na svjetlo dana.

 3. Iskreno Nenade…malo nas je ostalo malih dioničara na burzi a osobno nisam više tip špekulanta i jedine vjerodostojne i relevantne činjenice kao i vijesti s tržišta kapitala mogu pročitati ovdje.Jedina pozitivna grana djelatnosti je turizam, izuzetak je još ADPL sve ostale možebitne pozitivne djelatnosti još”tražimo” ,Europa nas pritišće tj.prisiljava nas skinuti sa jointa,a to ovisniku teško pada…kako dalje samo sa turizmom?

  • Pa dobro, zar nije 2010. bilo daleko gore? A tko god je tada racionalno investirao do danas je zaista odlično prošao? Tako da i za one koji sada imaju racionalne pozicije, a ne orijentiraju se na tjedan-dva, malo znači što je većina cinična i zatupljena … štoviše, to nudi prilike kakvih inače ne bi bilo.

  • Nađe se dovoljno dobrih prilika. Ne moramo imati “pozitivne sektore” ali uvijek se mogu naći pojedinačna ulaganja. Diverzificirani portfelj nema problema sa “općim stanjem i sentimentom” gospodarstva i tržišta kapitala. I kroz Veliku depresiju kada je Amerika praktički upala u gladovanje i beznađe, kada se činilo da je kraj svijeta, neke su firme odlično poslovale i lijepo rasle. A da ne govorimo nakon što su većina dionica strašno pojeftinile, postale jako podcijenjene (slično kao i prije par godina u Velikoj recesiji) kako se moglo povijesno spektakularno zaraditi i kupovanjem još u vrijeme dok svjetlo na kraju tunela nije bilo vidljivo.

 4. Tada te 2010 sam još uvijek bio u velikoj većini špekulanata i naravno pogubio trećinu novaca po mgma,hgspot,ingr i sličnim “našim”dionicama.Ovaj blog a naročito članci o turistima mogu sadašnjem kao i budućem investitoru doprinjeti da ulagačke prilike iskoriste(ja sam se “otrijeznio”sa ulaskom 40%portfelja u korf po 80 kn),a potrebno je samo malo racionalno promisliti na već odlično pripremljene Nenadove članke.Evo jučer nam je proglašena plaža od Solarisa najboljom na Jadranu…kreće se SLRS putem KORF-a.

 5. Neki bi prije nego investiraju svoj novac trebali ponoviti osnovne pojmove.Jedan pita “Zašto bi firme optimizirale izvještaje tako da skrivaju dobit?” a drugi “Onda čekamo da Vlada smanji porez na dobit u želji da potakne investicije” .STRAŠNO!!!

   • Manji porez na dobit omogućuje vlasnicima tvrtke izvlačenje dobiti iz firme tako da taj novac obično ne završava natrag u proizvodnji. Koliko sam pratio porezi na dobit obično se drše visokim kako bi se destimuliralo takvo izvlačenje. Smanjivanje poreza na reinvestiranu dobit je kontra mjera.

    • Sve to stoji, samo neka mi netko objasni šta je loše u tome da vlasnici ‘izvlače’ – pogrešna riječ, vlasnici si uzmu ono što im pripada – dobit ? Ne mislite valjda da bi vlasnici trebali imati firme zbog kikirikija ? Pa to smo odavno zaključili da je svrha poduzetništva ostvarivanje dobiti svojim vlasnicima … samo naravno treba naći mjeru … preveliki porez na dobit zasigurno destimulira poduzetništvo … a niti je svrha poduzetništva u konstantnom reinvestiranju dobiti …. nitko ne želi ući u posao ako zna da iz njega neće moći izvući dobit …

    • Ma to se izvlači i šalje na Mars, samo da malom čovjeku ne ostane ništa. Malom čovjeku jedino ostane za izvuć državne pare sa tekućeg. A pazi, ja koji sam ušao u rizik, uložio nešto, i onda kao produkt toga i rada i brige po cijeli dan, nakon što se plate svi porezi koji opet odlaze Mars, ja “izvlačim” dobit. Vi ne shvaćate da ako je proizvodnja moj posao, da ja neću raditi kontra proizvodnje? A dao Bog da ih što više “izvlači” dobit, bilo bi nam svima bolje
     Mi zaista fantazija stojimo…

    • Onaj koji investira želi da sam odlučuje hoće li povlačiti dobit ili će je reinvestirati a ne da ga država porezima prisiljava da skriva ostvarenu zaradu.

  • Ne vidim što je tu strašno? Pitanje je legitimno i izvrstan je način dolaska do novih informacija. Pokušajte ponekad:)

 6. Baš me zanima kako će se ove afere U HAC-u reflektirati na dionicu Viadukta. U današnjem Jutarnjem piše kako je propjevao Josip Tadić – bivši predsjednik uprave Osijek Koteksa i kako se novac izvlačio i puštali se poslovi Viaduktu pa se novac prao..Sve je zanimljivije i gordijski se čvor napokon raspetljava 🙂

 7. Duuugo nisam ništa napisao pa evo malo mog viđenja situacije u turističkom sektoru.Osobno sam se dosta izložio ovoj branši jer sam vjerovao u ishode mnogih predstečajnih nagodbi.Ap.Med.kupujem već godinama počeo sam na nivou 15 kuna vjerujući da ne može propasti nešto tako atraktivno na odličnoj poziciji.Makarsku i još neke takođe kupujem kad god imam “nekaj sitno”Točno je da oni ne pokazuju svoju dobit jer žele ostaviti prostor za investiranje .Sve su to vrlo slabo obnovljeni objekti.Kad se već javljam zanima me i kako to da je kompleks Kupari sa početnih milijardu pao na sad nekih 400 milona.To je bogom data lokacija za sve vidove turizma.Komu je interes prodavati ruinu da su barem porušili ono što je za rušiti i počistili teren da ljepše izgleda a mogli su jer je to vojno a vojska ima inženjeriju.Opasne se igre igrarju.Tko preživi pričat će!

  • Ma gluposti. Mali negativni publicitet eventualno može stvoriti neobjektivno izvještavanje (kao da je se dogodilo ne znam što, uvedena kaznena odgovornost za homoseksualno ponašanje) jer homo i straight brakovi nisu izjednačeni niti u najvećim liberalnim demokracijama svijeta poput Njemačke, Austrije, Švicarske, Finske, Danske, većine zemalja SAD-a i sl.

  • Neki će svoje rezultate još i iskoristiti za rast turizma!
   http://www.jutarnji.hr/ovdje-se-nikad-nije-vikalo–ubij-pedera–niti-ce-se-to-ciniti-/1144015/

   Mislim da je to dobro, da je to ona klasična nevidljiva ruka tržišta koja nagrađuje dobro, kažnjava zlo.

   Dok će drugi možda izgubiti 1 % godišnjeg prihoda “ovom glupošću”, drugi bi mogli toliko ili više biti u plusu “istom tom glupošću”.

   Nisu svi gej turisti bogati kao Elton John ili Tim Cook, ali navodno troše više od prosjeka, tako da tko je pametan biti će gostoljubiv 😀

  • Iako nemam dionice JDRA, velike velike čestitke dioničarima Jadranke, pogotovo Vama! Kupac vrlo zanimljiv 🙂
   OBSHCHESTVO S OGRANICHENNOY OTVETSTVENNOSTYU UPRAVLYAYUSCHAYA KOMPANIYA PROMSVYAZ

    • Jučerašnji Mcap LPLH svega 26 mil. kn? Ako se nekome da postati molim može li javiti što sve ima od nekretnina, počevši od onog brodogradilišta u centru itd.

    • Evo nešto sam iskopao …

     Ovo su čestice koje ima brodogradilište samo u općini Mali Lošinj – Grad (možda ima i u drugima):
     LP brodogradilište

     Ovdje možete vidjeti o kojim se česticama radi, kao i smještaju na otoku (laički mi se čini da se teško može naći bolji položaj na otoku, uz sam grad, u odličnoj luci, a pristup i s otvorene strane):

     brodogradiliste zemljiste 1

     brodogradiliste zemljiste 2

     brodogradiliste zemljiste 3

     A ovdje im je prošlogodišnje revizorsko izvješće Revizorsko_izvjesce_2012_MB03040143 po kojem im je ukupno zemljište vrednovano u bilanci sa svega 2,9 miliona kuna!

     Duga praktički nema, a novac na računu na kraju 2012. 33 mil. kn.

     E ako sve dobro vidim, malo sam bio zanemario proučavanje ove dionice, onda mi je ovo otkriće mjeseca a i šire!

     A investicije u to nisu fantazija, naime postoji već projekt Nautika Hotel Resort, izvadak iz tog izvješća:

     nautika hotel resort 1

     Što je očito dio i većeg i šireg plana, naime pogledajte izvješće od LH – turizam, isto vrlo vrlo zanimljiva bilanca (praktički nema duga!, a za zemljište ću pogledati kasnije): Revizorsko_izvjesce_2012_MB03040160

     A u njemu pak imamo ovo:

     YC marina

     A ako vas muči da li je možda ovo opterećeno dugom na razini holdinga: NE! I on skoro pa da nema duga http://zse.hr/userdocsimages/financ/LPLH-fin2013-3Q-NotREV-N-HR.xls.

    • Ovo je sve luđe. Evo samo čestica koje ima LP – turizam u katastarskoj općini Nerezine: katastar LP turizam

     245.000 m2 samo u toj katastarskoj općini! A ukupna vrijednost zemljišta u bilanci mu je oko 17 mil. kn.

     Pri čemu mnoga ulaganja u kojima ima skoro 50% vodi metodom udjela (dakle ne ulazi u ‘zemljište’) u bilanci, bilješka 5.C.c gornjeg fianncijskog izvješća za LP – turizam.

     Ne znam da li nešto griješim, molim komentare, a idem vidjeti da li imaju što u drugim općinama i koliko imaju zemljišta ove firme u kojima imaju udjele … 🙂

    • Idemo dalje, Marina u sastavu LP – turizam je ovdje, baš između prolaza Privlaka i brodogradilišta!

     marina

     A ovdje je popis nekretnina LP turizam grad ML

     Znači i ovo je u LP-turizam, a svo zemljište u knjigama je koliko sam napisao?!

    • Ovime sam se bavio davno tako da sam već, moram priznati, zaboravio. Ali poduzeća gdje je LPLH vlasnik ili jedan od vlasnika, dakle, LP brodogradilište, LP Turizam, Zračno pristanište, Uvala Poljana itd. imaju zemljišta raznih namjena, mislim, između 600 i 700 tisuća m2. Mislim da se u bilancama svih tih firmi vode po prosječnoj cijeni manjoj od 100 kn/m2. Budući da je puno zemljišta prenamjenjeno cijena je zapravo smiješna. Iznosim podatke koje sada ne mogu provjeriti jer mi je to što sam piskarao i računao negdje kod kuće vjerojatno zabijeno tko zna gdje, a onda je cijena bila preko 100 kn/dionici.
     Ovo s Lošinjskom je toliko apsurdna situacija već jako dugo vremena. Sve je kristalno jasno, a opet strah je velik… Recimo to ovako, da netko prodaje svu svoju imovinu za 1 kunu, a ti vidiš svojim očima da ima zlatni sat na ruci, ne vjerujem da je u tom trenutku toliko bitno da li možda ima i ferrari u garaži. I tako mi sada razglabamo koliko zemljišta imaju, a tržišna kapitalizacija je i dalje manja od keša na računu, a dugovi zanemarivi:)

    • Zračno pristanište u kojem LPLH ima 46%, još 237.000 m2 … ovo postaje ekstravagantno 🙂

    • Nenade, šta ne možete locirati ? gdje su Nerezine, ili gdje bi bila ta marina ? To je projekt o kojem se priča već desetak godina, ali za sada ništa od njega, mislim da stvar koči brodogradilište, jer je brodogradilište privatno, a i u sklopu brodogradilišta je mala marinica, tako da ne znam kako bi se to riješilo, jer u novoj marini bi brodogradilište bilo doslovce usred marine … marina bi bila po projektu od postojeće mjesne lučice prema jugu do zaljeva sv. jakov ….

    • GPS koordinate brodogradilišta, skinuto sa google eartha:
     44 st 39 min 26 sec North, 14 st 23 min 59 sec East

    • Koliko vidim na google earth-u, uvala do koje bi bila marina prema jugu se zove Galboka, a počinjala bi na lukobranu postojeće mjesne lučice/marine …
     Ali ponavljam, to je projekt o kojem se priča zadnjih desetak godina, ali da na toj strani Lošinja (zo se zove osorski kanal) ima prostora za marinu, ima, itekako ima …

    • A ovdje možemo vidjeti malo dublju strukturu dioničara, tj. koliko je vlasništvo koncentrirano.
     http://www.mojedionice.com/trg/IzvDionicariPromjene.aspx?dat1=31.12.2012&dat2=01.07.2013&dat3=02.12.2013&sifSim=LPLH-R-A
     Sadašnji dioničari 6-10 su čini mi se svi nastali razdvajanjem Buga d.o.o. koji je manje-više valjda bio SPO za lokalnu ‘ekipu’ i to su, vjerujem, strateški ulagači koji neće prodavati vanjskima (moje skromno mišljenje, nije tvrdnja). Ali onda bi od Buge trebalo biti još desetak sličnih dioničara (da se dobije koliko je udjela u LPLH nastalo od Buge, više se ne može vidjeti u registrima jer je ugašena).

     Buga je raspodijelila dionice na 2.7.2013. Ako pogledamo prvi datum prije dok je ona bila dioničar, 1.7., vidimo da je 10. dioniča bio Vedran Vladika, s 2.100 dionica. Ako je tako ostalo do sada, onda je danas 21. dioničar sa (svega) 2.100 dionica, odnosno, prvih cca 21 dioničara ima oko 80% dionica, te nakon toga dolaze samo relativno mali dioničari.

     To mi daje uvid da vjerojatno neće biti previše dionca na prodaju na relativno niskim razinama.

 8. Da dodam, LP Turizam ima nešto manje od 50% udjela u firmi Uvala Poljana – pogledajte na stranicama Fine izvješće ove firme za 2012., koliko imovine ima, odnosno na katastru koja je to zemljište u pitanju. Također, nešto manje od 50% udjela u Zračnom pristaništu, mislim da će i njegova vrijednost značajno porasti nakon preuzimanja Jadranke.

  • Tako je, sad idem to pogledati, ne mogu sve odjednom. Znao sam da imamo puno nekretnina, ali ovo što sam sada prvi put zaista detaljno izvadio mi je fascinantno. Ispada da je brodarstvo bilo samo zavaravanje 🙂

    • Možda je prerano izabrana dionica godine 🙂
     Samo se nadam da špekulanti neće demolirati dionicu, čućim i skupljam od 160 na dolje!

    • Tek sad sam vidio da ste zaokružili krivu lokaciju, kamp Poljana se nalazi u prvoj uvali prema jugoistoku od ove Vaše lokacije ….

    • Evo pišem post gdje spominjem i LPLH. Računao sam jučer i danas i dobio sam brojke za valuaciju po m2 koje mi se čine toliko lude da ih se bojim i objaviti.

    • Da, znam, i ja sam radio neke kalkulacije pa sam dobio da samo zemljište u vlasništvu LPLH vrijedi cca stotinjak mil. eura, a računao sam sa cifrom od 100 EUR/m2, što bi se za atraktivnije lokacije sigurno dalo i bolje utopiti … pa kad bi na osnovu toga izračunali vrijednost dionice, cifra je više nego luda … kao što ste rekli, bojim se je napisati …

    • Mislim da to koliko ih sada vode u knjigama i po koliko se implicitno može kupiti …

   • Sad bi stvari trebale biti jasnije svima.
    RDiG za 2013. pokazuje gubitak, ali se on sav odnosi na brodarstvo, ostatak grupe je poslova pozitivno!

    Click to access LPLH-fin2013-1Y-NotREV-K-HR.pdf

    No, brodarstvo je u likvidaciji i kao što znamo “Postupak likvidacije društva Lošinjska plovidba-Brodarstvo d.o.o., Mali Lošinj neće imati značajnog utjecaja na poslovanje preostala dva društva u sastavu Holding grupe odnosno društva Lošinjska plovidba-Brodogradilište d.o.o., Mali Lošinj i Lošinjska plovidba-Turizam d.o.o., Mali Lošinj”, ističu iz Lošinjske plovidbe-Holdinga.

    S druge strane, imamo 43 mil. kn novca na računu i blagajni, te još 7 mil. kn kratkotrajne financijske imovine.

    Naravno, teorijski bi moglo biti da je to na Brodarstvu pa da će ‘otperjati’, ali se ne čini tako jer je npr. Brodgoradilište i na kraju 2012. imalo 33 mil. kn na računu.

    Dakle, ako zenamarimo Brodarstvo, imamo tvrtku koja posluje pozitivno, ima novca na računu kako piše gore (uz uvjet da nije na brodarstvu, što kako sam rekao da ne vjerujem) i svu zemlju koju sa opisao, a košta na burzi 67 mil. kn. Kako sam rekao i dalje smatram da je ovo jedna od najboljih prilika na hrvatskom tržištu kapitala.

    p.s. Kao što znate, treći sam najveći dioničar LPLH i ovo naravno nije nikakva preporuka za kupnju ili prodaju.

 9. http://www.otoci.net/index.php/u-politici/1259-grad-prodao-terene-jadranci-dvojica-protiv
  U ovom članku se spominje i Uvala Poljana:
  ”Ranije na sjednici, s vrlo sličnim ishodom prošlo je i glasanje o nagodbi Grada i tvrtke “Uvale Poljana”, kojom bi tvrtka od Grada otkupila čestice na kojima je kamp “Poljana”. Protiv je bio Dubravko Devčić, dok je Rudolf Ivković ostao suzdržan.”
  Ne znam sad o kojem se tu zemljištu radi, pretpostavljam da to nije zemljište koje se već nalazi u knjigama Uvale Poljane

 10. Inače me jedan fredn ujutro pitao ‘A što ako je to SVE založeno’? Kao što sam gore pojasnio u tome nema logike, te da je javno kazano da nema veze s Brodarstvom, a tko ne vjeruje neka vidi ovdje:

  “Postupak likvidacije društva Lošinjska plovidba-Brodarstvo d.o.o., Mali Lošinj neće imati značajnog utjecaja na poslovanje preostala dva društva u sastavu Holding grupe odnosno društva Lošinjska plovidba-Brodogradilište d.o.o., Mali Lošinj i Lošinjska plovidba-Turizam d.o.o., Mali Lošinj”, ističu iz Lošinjske plovidbe-Holdinga.

  http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/losinjska-plovidba-brodarstvo-u-postupku-likvidacije-247250

  • Te čisto da bi nam bila mirnija savjest, na ovim nekretninama u gradu NEMA tereta, a ako je tako, onda mi se ne čini izgledno da ima nekih važnih zaloga (ako uopće ima) drugdje, na dnu svakog dokumenta piše o teretima:

   brodogradilište

   marina

 11. Bliže se godišnji rezultati turista. Pitam se tko bi mogao najviše iznenaditi rastom. Osobno se dvoumim između KORF i SLRS.
  Ali pričekati još koji dan, pa ćemo vidjeti. Premda pretpostavljam kako će kreativno računovodstvo i ove godine ima posla sa “skrivanjem” dobiti 🙂

 12. Ovo su sve potencijalne akvizicije oko kojih se vrti Valamar u zadnje vrijeme. Očito je kako im je jako stalo do širenja biznisa.

  1. Kupare, Dubrovnik
  http://www.jutarnji.hr/bitka-za-kupare-grof-eltz-i-ivica-todoric-u-utrci-s-hyattom–rixosom-i-katarskim-naftasima/1153491/

  2. Baška voda, Krk
  http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Otoci/Suska-se-suska-Valamar-zeli-preuzeti-tvrtku-Hoteli-Baska?articlesrclink=related

  3. Jadran, Crikvenica
  http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/za-jadran-hotele-zainteresirani-su-strok-valamar-sattoria-grupa-922254

  4. Medena, Trogir (čini se da ovdje nisu prošli makar je moguće da je i nešto zapelo da Končarom budući da dugo nema novih informacija)
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/todoric-bacio-oko-na-korculu-i-orebic-valamar-na-medenu-245901

  Nastavi niz….

  • Hehe…, čini se da je “općenito” počelo kod nas u turizmu biti rentabilno ulagati u green field! 🙂 Ako je tako, onda valuacije možda i prosječnih (a definitivno lidera u industriji) turističkih tvrtki ispod P/B = 1 (pravi B, revaloriziran) nemaju smisla.

   • Na koncu bi moglo ispas5i da je sve što NISMO ulagali u turizma bilo velika pogreška. Uopće ne mogu razumjeti find managerčiće koji ovih godina nisu ulagali u turizam, a i dalje ne ulažu.

 13. Kriza će potrajati a turizam i dalje rasti i biti sve profitabilniji. Neka oni i dalje ne ulažu. Možda i bolje tako. Vjerujem da će sve te tvrtke, a i u konačnici RH kao turističku destinaciju prepoznati strani fondovi kao ovaj Norveški, a ako još krenu preuzimanja lupat će se mnogi po glavama..

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.