Uncategorized

Hrvatska i nedemokratski kapitalizam

Zanimljiva i aktualna analiza Šonje i Ivankovića iz 2011.: Nedemokratski kapitalizam i nova tranzicija.

Iz sažetka:

Hrvatska nominalno ima demokraciju i tržišno gospodarstvo i na pragu je ulaska u EU, a opet, rezultat se čini ispod očekivanja formiranih uspostavom nezavisnosti. … Slijedom klasifikacije koju su ponudili North, Wallis i Weingast u studiji Violence and Social Orders analiziramo pojave koje govore u prilog hipotezi o Hrvatskoj kao zreloj prirodnoj državi koju zovemo još i nedemokratskim kapitalizmom. Ključno je pitanje daljnjeg razvoja Hrvatske prijelaz iz zrele prirodne države u društvo otvorenog pristupa i depersonaliziranih institucija. Povijesna nužnost iskoraka prema takvom društvu, koji zovemo novom tranzicijom, ne postoji. Stoga ni ulazak u EU nije jamstvo nove tranzicije (iako povećava izglede za nju). Eventualni iskorak ovisi o interesu dominantne koalicije ili nekih njenih dijelova. …

Autori su upotrijebili zbilja zgodan teorijski okvir za analizu hrvatske stvarnosti i, nažalot, ali s pravom, došli do prilično pesimističnog zaključka. I ja sam jedan od onih koji su imali pretjerana očekivanja od procesa koje će nam EU nametnuti kao neki ‘tranzicijski prosvjetitelj’. S druge strane, čovjeku su godine dugačke, a povijesti su kratke, tako da ako je istina da su barem najveći pravosudni slučajevi ipak bili prizvod nekog djelovanja EU, to je u smislu depersonalizacije institucija – koja je ključna stvar u gornjem okviru – ipak prilično brzo napredujemo, s obzirom na situaciju iz koje smo krenuli.

Čini mi se da zaključci analize odišu prilično pesimističnim tonom, primjerice:

Zbog toga postoji mogućnost da će se sljedećih godina formirati „politička krema” koja će u prosjeku biti puno poštenija i obrazovanija od hrvatske političke elite u prvih dvadeset godina nezavisnosti. No, njena će pažnja biti zaokupljena europskim stvarima i vlastitim karijerama. Uz njihovu odvojenost od „baze” te uz sloj samoniklih poduzetnika i bivših i sadašnjih rentijera koji će najvjerojatnije nastaviti s defanzivnim oportunističkim ponašanjem, nije mala vjerojatnost da će najbrojniji srednji upravljački sloj u javnom sektoru još snažnije učvrstiti svoje pozicije i postaviti snažnu branu novoj tranziciji. Određeni je remetilački (vanjski) faktor u tome izloženost konkurentskim pritiscima na otvorenom međunarodnom tržištu. Moguće je da će ti pritisci biti toliko jaki da će dovesti do snažne artikulacije zahtjeva za povećanjem efikasnosti na svim razinama, što znači i u javnom sektoru. Međutim, s obzirom na veličinu tog sektora i često nevidljivu moć njegove upravljačke strukture, moguće je da zahtjev za povećanjem efikasnosti proizvede snažan unutarnji stres koji se neće moći razriješiti u demokratskom procesu (nalik aktualnoj situaciji u Grčkoj). U tom je slučaju moguća i regresija – pribjegavanje zatvaranju radi ublažavanja unutarnjega sukoba potaknutog otvaranjem društva.

Ipak, čini mi se da će stvarnost donekle demantirati autore, jer je naša ‘kriza’ zapravo puno veća nego se činilo, pa ‘nas’ tjera na promjene malo brže i beskompromisnije. Uopće, političari su hrvatskoj javnosti podmentuli pojam ‘krize’ za ono što je u Hrvatskoj, a to nije u stvari ‘kriza’. ‘Kriza’ podrazumijeva neki trenutni stres, problem na inače zacrtanom putu. Za ovo u Hrvatskoj imamo prikladnije termine, a to su ‘pogrešan put’, ‘(strukturni) problem’ i slično. Ovo možete vidjeti i iz jučerašnje izjave potpredsjednika Vlade, koji kaže da ‘kriza jenjava kod nas i u okruženju’. O kakvoj se ‘krizi’ radi kad imamo već 5 godina (!) pad BDP? A sad zamislite kako bi to izgledalo da nemamo turizma, za čije prihode ipak većinom nismo zaslužni (uglavnom rentna pozicija ‘sunca i mora’).

Ovo podmetanje riječi, koje potpuno preusmjeruje diskurs i inače je uobičajeno u ovako neartikuliranoj hrvatskoj javnosti. Drugi je primjer tzv. ‘neoliberalni kapitalizam’, sintagma koja ništa ne znači (ponekad netko neartikuliran je i u svijetu upotrijebi), ali je uvriježena u Hrvatskoj. ‘Neoliberalizam’ ima značenje, kao i ‘kapitalizam’, ali ‘neoliberalni kapitalizam’ je besmislena sintagma (jer kakav kapitalizam uopće može biti nego ‘liberalan’, osim npr. u zemljama tranzicijskog kapitalizma kao što je Kina), ali ta njena besmislenost odjenom postaje sama sebi svrha, pod nju se može podvesti svaka neartikulirana ‘kritika’ tržišta jer čim tržišno uređenje nazoveš ‘neoliberalnim kapitalizmom’ sve je jasno, a da koristiš prave termine morao bi preiciznije govoriti o alternativama (netržišne ekonomije, ili tržišne ekonomije ograničene demokracije, ili prave otvorene tržišne ekonomije, pa onda analizirati kako i zašto u Hrvatskoj u stvari nemamo tržišnu ekonomiju).

Još jedan je primjer ‘gospodarstvenik’, krasna riječ koja ništa ne znači sama po sebi. Ali u jeziku naših medija to neki ‘privrednik’, neki visoko pozicioniran ‘nešto u ekonomiji’, pedesetih-šezdesetih (nećete nikad vidjeti vezano uz mlađe ljude), koji se odlično transformirao iz socijalizma i jaše i dalje, ali ključno je (jer, jasno, iz tih generacija ima i puno pozitivnih) da radi nešto vezano uz državu, vodi firmu na državnim jaslama ili slično. Često naši mediji to koriste vezano uz trenutno popularnog Vidoševića, npr. ovdje. Medij bi morao reći što je točno ta osoba, pa bi direktan i pošten izraz doveo do izričajnog problema, pa se koristi zamagljeni ‘gospodarstvenik’.

Općenito, riječi mogu jako zavarati, ako se ne promisle, pa su se našim neo-komuniste riječi iz sintagme ‘Temeljni osobni dohodak’ učinile tako zgodnima da su pomislili da se radi o zemlji Dembeliji (kako je to lijepo objasnio Polšek ovdje) – samo druga formulacija poznate Marxove ‘svakom prema potrebama, a svatko prema mogućnostima i željama’, a zapravo se radi o neo-liberalnoj ideji koju je u svojoj osnovnoj varijanti zagovarao Friedman i koja definitivno nije dobra za Hrvatsku koja je ipak navikla na čvršću mrežu socijalne sigurnosti (‘pri čemu je ‘fridmanovac’ jedna od najgorih uvreda koju pošteni socijalist može reći onome tko to nije, nego je, recimo, samo socijaldemokrat ili, krajnje zlo, za tržište – pošteni socijalist ipak ne želi imati kubanski telefon, nego ‘tržišni’, iPhone ili Samsung, čovjek ipak mora pristati na neke kompromise, ili još bolje, subverzivno rasturati tržišnu ekonomiju ‘iznutra’ upravo pristajući na neke njene metode kad je to potrebno, a potrebno je jer je pošteni revolucionar depresivan ako nema iPhone, ili računalo ili pristup internetu, a kakav bi to onda bio revolucionar ako je depresivan?).

Vezano uz to, nezamijećeno je kod nas prošao (jer rasprava o aspektima pro-tržišnog pristupa uopće nije dnevnom redu, mi smo još kod rasprave ‘tržišna ekonomija, da ili ne’) ovaj neobičan intervju svježeg Nobelovca Fame u NYT. Pazite, Fama se deklarira kao ekstremni liberter (libertarijanac), ALI je ipak za američki sustav Social Security (u pro-tržišnoj Americi se stalno vode rasprave da li je uopće taj sustav, koji ima neke elemente kod nas uobičajene socijalne zaštite, potreban). Znači ovdje imamo dvostruko iznenađenje:
– dok naši neo-komunisti zbog svoje neukosti zauzimaju krajnje neoliberalne stavove, netko tko se u SAD deklarira kao ekstremni liberter, ima socijalno daleko mekše stavove (vrtili se u krug, pa sami sebi došli s desna, a Fama ih dočekao s lijeva)
– a drugo iznaneđenje je za naše libertere (Fama i Social Security, WTF?!).

Da se vratimo na pesimistični ton iz članka s kojim sam počeo. Na žalost, ili možda na sreću, tzv. ‘kriza’, odnosno problem hrvatskog društva je puno veći nego se činilo prije dvije godine, a zato jer se nismo mijenjali. ‘Mijenja se onaj tko se ne mijenja’, pa se svijet promijenio, a mi smo ostali isti, što znači da smo se mi promijenili (tj. naša pozicija u svijetu, prvenstveno što se tiče ekonomske održivosti, kao osnove za sve ostalo).

A da bismo ostali isti, moramo se promijeniti. Te promjene, na žalost, ne dolaze promišljeno, nego su nametnute i političari će ih uglavnom provoditi bez razumijevanja i sa žaljenjem. Izrazio sam se ‘na sreću’ jer: kažu da je Churchill prvi rekao “Never let a good crisis go to waste“, tako da iako je ova ‘kriza’ u Hrvatskoj prilično mučna, možda će imati odlučne učinke na pročišćavanje društva i tranziciju iz ‘zrele prirodne države u društvo otvorenog pristupa i depersonaliziranih institucija‘ što bi onda trebalo imati dobre dugoročne posljedice.

A ako niste pročitali članak koji sam citirao, svakako to učinite.

Kategorije:Uncategorized

70 replies »

 1. Evo jedan konkretan prilog vašoj tezi i argumentacija tipa “što besmislenije to bolje”, jer kad je nešto besmisleno onda je to vrlo teško osporavati.
  Dotični je gore spomenut, a njegovu izjavu citiram:
  “Ocijenio je da je HGK “nešto najbolje što nam se moglo dogoditi u teškim vremenima”, jer da ima razvijenu strukturu u zemlji i snažne poluge prema inozemstvu.”
  http://www.business.hr/dogadjaji/vidosevic-hgk-je-nesto-najbolje-sto-nam-se-moglo-dogoditi-u-teskim-vremenima
  U što su upregnute te poluge i strukture imali smo priliku slušati proteklih tjedana.

 2. Pa imate od neki dan grčićevu izjavu na ptianje kako tumači pad na ljestvici svijetske banke (doing business) sa 84 na 89 mjesto on kaže sljedeće;Više je ova vlada napravila nego što se napravilo u zadnjih 10 godina ali taj pad je uzrokovan time da i drugi u svijetu rade reforme a ne samo hrvatska”,drugim riječima grčić nam poručuje “mi defakto radimo ali ne dovoljno u odnosu kako drugi rade i prolaze prilagodbu”

  Nenada nemoguće je u ovom društvu započeti ozbiljne reforme na svim razinama društva ukoliko se ne trudite dnevno objasniti ljudima što je smisao i cilj tih reformi a vlada je dopustila da sintagme “neoliberalni kapitalizam i privatni interes” postane kočnica svim reformskim procesima u zemlji.Ako primjećujete “privatni interes” je postalo nešto negativno u ovoj zemlji i prikazuje se kao da privatni i javni interes nemaju ništa zajedničko.Kao ono kod investicija;Ili su investicije privatni ili javno interes i već u startu imamo NAŠE i VAŠE.Jako je teško u društvu koje ne razumije elementarne stvari raditi reforme i izvesti zemlju na zdravi održivi put nego se u pravilu u takvim zemljama događa to da prvo udare glavom u zid i da tek onda pristupaju tim reformama na adekvatan način.Čitavo vrijeme govorim o nužnosti uspostavljanja zdrave-iskrene komunikacije između vlade koja je zadužena za reforme i naroda.U nas tu komunikaciju vode tkz. antikapitalisti,antineoliberali,razno razni mađioničari,mnogi neupućeni novinari itd,itd i zato imamo ono što imamo?Svaka reforma se tumači kao hir vladajućih “da smanje radnička prava i pogoduju tkz. krupnom kapitalu” tako da je danas razumijavanje za reforme na razini pećine?Jedno je kada vi najavite ljudima smanjenje plaća npr. za 5% sa argumentom da postoji realna opasnost da nam se zatvore izvori financiranja a tada bi morali rezati višestruko više a jedno je kada vi samo kažete ljudima da režete plaće zbog obaveze fiskalne konsolidacije a pola naroda i ne razumije što je to “fiskalna konsolidacija”,zato bilo koja vlada mora veliku pozornost usredotočiti na dnevnu iskrenu komunikaciju sa građanima gdje se jasno i bez uvijanja kaže narodu što je cilj,zašto je to nužno učiniti,koje su posljedice nečinjanja itd,itd a ne da im tu komunikaciju odrađuju populisti koji su dočekali svojih pet minuta slave pa trabunjaju što god i kako god jer sve danas prolazi?Samo je važno da si lijevi,da si kontra tkz.krupnog kapitala a “za javni interes” i možeš govoriti totalne nebuloze ali ćeš u javnosti dobiti palac gore?Mi već 5 godina imamo dominantnu društvenu aktivnost koja se iz petih žila trudi ljudima objasniti da su vlade u tkz. službi krupnog kapitala,zločestog kapitalizma itd,tako da sada tek ništa ne razumijemo.Pa nema boljeg argumenta reformama od grčićeve izjave da drugi to rade još više i jače i da zbog toga hrvatska mora ubrzati te procese…Jednostavno mi danas imamo situaciju da zbog izostanka komunikacije na liniji vlast-narod miševi kolo vode a svi ti miševi su u tome zastupnici svojih sitnih interesa ili krupnih ideoloških ciljeva,masu naoko različitih interesnih skupina udružili se u kočenju svih reformi koje su neminovno potrebne ovome društvu jer ako ih ne napravimo štete i posljedice će biti dugoročne i nesagledive,već ih debelo osjećamo 5 godina ali ni to nije bilo dovoljno da shvatimo da opcija “i jare i pare” ne postoji a to je sve posljedica stravične propagande koja se narodu dnevno servira…
  To je ona matrica;Protiviš se svemu i svačemu,svim investicijama,reformama,rezovima itd a u sljedećoj rečenici kažeš da je vlada nesposobna i nema rezultat?Ili prizivaš neposrednu demokraciju za svaku investiciju,načelno se protiviš bilo kakvoj investiciji koja nije tkz. javni interes i uvjeravaš ljude da privatni interes ne može biti i javni a u sljedećoj rečenici kažeš da je vlada nesposobna da privuče investicije,to su uobičajene matrice NAŠIH populista.Pa neki dan u splitu smo imali šou,ne ulazim tko je tu u pravu a tko nije jer i neznam što se tamo stvarno dogodilo ali je činjenica da smo vidjeli debeljaka kako pušta suzu na televiziji i možete misliti kako su te poruke stimulirajuće za neke eventualne buduće investitore,naročito strane.Pa svaki razuman čovjek će promisliti;Pa kada ovaj NJIHOV plače što će tek meni raditi?Bez poboljšanja društvene klime teško da ovo društvo može napraviti neki značajnji iskorak a kod nas mi moramo početi od abecede učenja kapitalizma i da se narodu jasno i glasno kaže kako funkcionira kapitalizam a ako ga narod i kao takvoga ne želi ima pravo na referendum pa neka ga i ruši ali i snosi posljedice za takve odluke, i to je bolje od ovoga što danas radimo…

  • investicije su kao neki fetiš, čarobna riječ. umjesto “abrakadabra” kažeš “investicija” i čudesne stvari se dese.
   i autoceste su bile investicija i dvorane za rukomet, i prazni stanovi.

   kad se priča o investicijama bilo bi dobro razmisliti i tko i što i za koga i s kolikim sredstvima se investira.
   ne mora biti problem samo nedostatak investicija već i preinvestiranje. bi li bilo razumnije da se je napravila brza cesta prema dalmaciji i jedna cijev tulena sv. rok.
   sad dosta turista dolazi avionima, možda da se je prije bilo tome domisliti pa uložiti u aerodrom i povezanost avionima? ili možda modernizirati željeznice?
   a što je tek s invesicijama u dvorane, mogli smo i bez puno toga i puno jeftinije.
   i inače investicije u nekretnine prošlih godina, ali i danas su u mnogim slučajevima upitne vrijednosti. je li dobro da se toliko investiralo u stanove, je li moglo bolje drugdje.
   i država i firme i pojedinci su velikim dijelom u problemima jer su se preinvestirali i investirali u krive stvari.

   eto to je moje mišljenje s ove moje komunističke strane, pa ne znam je li se i drugi slažu.

   • Mislim da očito dobro razumijete osnovne elemente ekonomije, iako ste komunist. 🙂
    Samo još treba da maknete ideološke naočale (koje su se do sada ipak u svijetu u puno pokušaja pokazale kao dosta neprozirne) i zaključite da je 2+2 = …?

    • nažalost mislim da će se ono što se dugo ukorijenjivalo u moju ideološku sliku svijeta teško iskorijeniti :).

     ali ako sam ljevičar to ne znači da ne treba biti i samokritičan i mijenjati se s vremenom.

     ali mislim moramo učiti od pametnih ljudi makar se i ne slagali s njima. pa ovo neka bude i isprika za neke moje oštrije i možda i nepoštene komentare upućene vama u prošlsti.

    • Znači kad smo kod investicija.
     Jasno da i privanti kapital može pogriješiti i napraviti pogrešnu investiciju, to je dio tržišta. Može se vlasnik kapitala ponašati nekvalitetno, ili naprosto biti žrtva lošiih okolnosti. Ali kad ovako neuređene države, u kojima zapravo nema tržišta, nego je premrežena korupcijskih interesima, vidimo da država investira, to može biti jako, jako opasno.

     Posebno zato jer, iako se radi o našim novcima, narod ne shvaća da se proračun tako puni (direktno našim novcima kroz poreze ili zaduživanjem na naš račun), pa i ne traži odgovornost za svoje novce. Pogledajte primjerice Petrokemiju, sad vidite koliko sam bio u pravu. Zato jer sam brinuo o svom novcu. Ali se velik dio hrvatske javnosti dignuo protiv mene jer ‘nešto a priori ne može štimati čim kapital gleda svoje interese’. Imali ste čak i paradoksalne izjave visokog rukovodstva Petrokemije da se ondje ‘mrzi svaki kapital’. Iako sam ja jasno govorio da me zanima razvoj, nikakva ‘prljava privatizacija’ itd., ‘NAŠI’ su privremeno prevladali i uništena je velika vrijednost i mnogi su ljudi ostali bez posla. Rukometne dvorane su totalni paradoks, itd., da ne govorim o pravom socijalizmu i raznim Obrovcima i mnogim drugim nekonkurentnim tvronicama koje su izgledale dobro jer su financirane u ukupno propaloj ekonomiji, ali zapravo su pokazale svoje pravo lice s naslijeđem koje je ostavljeno Hrvatskoj (npr. neki ljudi i dalje šire famu da su naša brodogradilišta ‘imaala šansu’).

   • @magarac
    Da, jedino nas investicije mogu iščupati iz ove negativne spirale u koju smo upali. Jer, hajmo ponoviti komponente rasta BDP-a. Formula kaže:
    BDP = C + G + X + I
    gdje je:
    C – osobna potrošnja
    G – državna potrošnja
    X – razlika između izvoza i uvoza
    I – investicije.

    Na temelju čega mi možemo očekivati rast BDP-a? Osobna potrošnja (C) je u banani, na temelju nje sigurno ne možemo očekivati gospodarski rast (zaposlenost je sve manja, nezaposlenost sve veća, a ljudi već i onako žive na kredit – ergo, povećanje potrošnje nije izgledno). Rast na temelju državne potrošnje (G) je također prošlo svršeno vrijeme, dug države je skočio u nebesa i taj model smo ispucali (ne samo da neće biti rasta državne potrošnje nego će se još morati i smanjivati, što će BDP dodatno vući u minus. X, odnosno prvenstveno izvoz jer uvoz će vjerojatno ostati konstantan dok se gospodarstvo ne pokrene, ne ovisi samo o nama. Koliko ćemo izvesti roba i usluga u inozemstvo, prvenstveno ovisi o potražnji tih zemalja odnosno njihovom gospodarskom oporavku. Dakle, što nam ostaje? Investicije (I).

    Dakle, jedino na što možemo računati da će nas izvući iz ove dugogodišnje recesije su investicije. Ali ne državne (jer država uostalom niti nema love, a nova zaduživanja nisu opcija, naročito ne kad ti je investicijski rejting junk), već privatne investicije. I to strane, jer domaćeg kapitala nemamo, odnosno imamo relativno malo. Primijetite da su sve ove promašene investicije što ste gore naveli bile državne, a Vi se i dalje izjašnjavate komunistom? 🙂

    • ali ako npr. investiraš u farmu krava i traktore. i ako je većina novca od investicije potrošena na uvoznu robu. recimo 1 mil. kuna invasticije, a od toga je 800 000 kn uvoz onda porast bdp-a ivesticija pridonosi s 200 000 kn. s time da je ulagač očekivao i subvencije od države, pa imamo i povećanje državne potrošnje što diže bdp, ali država da skupi za subvencije diže poreze, i reže plaće pa pada osobna potrošnja što smanjuje bdp. pa još ako se sve financira na dug a investicija ne donosi dobit zbog krize u društvu i smanjene osobne potrošnje… to je ipak malo kompliciranije.
     meni se čini da od investiranja političare zanima samo otrošnja i da je investiranje u biti drugo ime za potrošnju. jer kao mi sad štedimo i ne trošimo. ali ako potrošiš na neke kluposti ala most koji spaja ništa s ničim i kažeš da je to investicija onda je to ok. jer to nije trošanje već investiranje.

     kako bez investiranja ili s vrlo malim investicijama. pa baš je turizam dobar primjer gdje je dovođenje niskobudžetnih aviokompanija potaklo rast turističkog prometa. e sad možemo mi puno toga kritizirati, i da se centar zadra pretvara u hostel i da je poluotok postao jedan veliki pizza cut, ali sa malo novca ili ništa novca ljudi su stanove pretvorili u mini hostele i apartmane. u prezaduženom društvu bez puno kapitala ovako se jeftino potiče potrošnja i turizam i ljudi stiču kapital koji će s vremenom vjerojatno dovesti i do poboljšanja ponude i bolje kvalitete smještaja. nisu ni japanci počeli s toyota priusima ni koreanci sa samsung galaxyjem.
     dokle koristeći postojeće resurse i uz malu državnu potrošnju te mala ulaganja može se postići dobar rezultat i stvarati temelje za kasniji napredak.

     vjerojatno slično možemo napraviti i u mnogim drugim područjima privrede.

 3. Fama je idiot, mislim moze se on zvati majka tereza ako hoce, ali ako je on libertarian ja sam Kathryn Janeway.
  No mislim nije to nista novo da se mi ludaci ne slazemo oko definicija sa ostalima, jednom je Schiff Busheve poteze nazvao socijalistickima pa su ga isprdavali na TVu malo 🙂
  A za HR, mislim da quotana analiza malo komplicira stvari(da zvuci dublje i analiticnije 🙂 ), no jedna stvar vezana za EU od koje vi tako puno ocekujete da nas usmjeri 🙂
  :
  da central banksters i politicari nisu pomagali npr. Grckoji i mozebitno 😛 napuhali bubble u gov bonds nema sanse da bi se slavko mogao zaduzivati ovako jeftino, pa ono dali su nam lijepo vise uzeta da se objesimo… no OK generalno za problem u Hr su krivi nasi, no naravno za sve ce okriviti vanjske i unutrasnje neprijatelje 😛 (znate ono inferior man blames others…)

 4. Zamislite kakvu poruku mi šaljemo prizivanjem referenduma za neke investicije koje su upisane kao takve u prostorne planove koje su izglasali ljudi koje smo mi birali,nisu nam došli vanzemaljci pa donjeli te planove?
  E sada kada to znamo stavite se vi u poziciju nekog investitora koji želi realizirati neku veliku investiciju za čiju realizaciju treba u predradnje potrošiti milijune eura?A mi smo “std by” za referendum,on krene u pripremu a čitavo vrijeme mi mu stojimo-visimo nad glavom sa referendumom?Pa stavite se vi u tu poziciju,pa da ste marija terezija,najveći domoljub promisliti ćete prvo što meni to treba u životu?

  U hrvatskoj danas je postalo jako popularno da većina odlučuje o sudbini manjina i do toga su nas doveli veeeeliki hrvatski demokrati koji su nas uvjeravali da je to najpoštenije da narod o svemu odlučuje i upravo su oni otvorili vrata svim ovim referendumima i inicijativama koje su danas aktualne a nemamo malo tih inicijativa od braka,ćirilice,hac-a,plomina itd,sjetimo se srđa,to je na kraju preraslo u ideološku borbu a ne borba protiv same investicije kao takve,pošto su poduzetnici-investitori isto jedna manjina na tim referendumima više nije upitan ishod,ZNA SE rezultat unaprijed a u pripremi tih referenduma ljudi se služe najprizemnjim manipulacijama ljudima i koriste se “argumenti”;neoliberazizam,postati ćemo sluge u svojoj domovini,konobari,kuhari,čistačice kao da to nisu poštena i iznimno vrijedne profesije u našem društvu,zatim kažu da to nije javni interes,da je to NAŠE,da je to zloćesti krupni kapital,beskrupolozni neoliberalizam,obespravljeni radnici,narušavanje prirode itd,itd,uostalom dugogodišnja manipulacija braniteljskom populacijom je slika i prilika,preslik kako se u NAŠEM društvu manipulira ljudima a sve u “cilju ostvarenja pravde,poštenja,javnog interesa”
  Manipulacijske tehnike kojima se služimo su u pravilu iste ili blaže rečeno slične?Tu se ne razlikuju neki akademski građani ili oni sa četri razreda osnovne,jedina je razlika kako kaže ante tomić što ovi prvi ljepše znaju reći “tko je jamio jamio je” a sadržaji i poruke koje se šalju ljudima su u biti posve iste…Ali ima jedna stvar koju je ova kriza jako ogolila i pokazala nam je koliko mi u biti ne razumijemo svijet i procese u kojima živimo i koliko smo tvrdoglavi u naumu da sateremo i ovu državu kao što smo satrali bivšu,krepat ma ne molat rekli bi splićani?

    • Nosenseetal,svaka filozofija u sebi nosi masu pozitivnih stvari ali isto tako svaka filozofija postaje opasna kada ljudi u nju zabrazde kao bikovu u koridi a obično tako na kraju i bude,povijest nas tome uči?Ta svrstavanja u “kaste i sekte” nikada mi nisu bila privlačna jer jako dobro znam gdje to uvijek završi?Kod libertijanaca postoji uvijek veliki rizik da zabrazde u anarhizam,isto tako socijaldemokrati lako zabrazde u komunizam,tu je kratka granica i jako lako se pređe na drugu stranu,teško je ljude kontrolirati i držati u ravnoteži kada udaraju stalno po istome,vrlo brzo to izmakne kontroli i proizvede sve ono neželjeno a to je ono obično “ili si sa nama ili si kontra nas”,pa vidite ove tkz. NAŠE socijaldemokrate imate ponekad osjećaj da ako vas ugrizu da ćete dobiti tetanus zato noseensetal pamet u glavu,filozofija nije sveto pismo,svako vrijeme zahtjeva modifikaciju i prilagodbu,nemojte i vi kao neki socijaldemokrati ostati u socijaldemokraciji 19 stoljeća da bi “dokazali” kako ste vi veliki i “pošteni” socijaldemokrata,libertian ili patriot koji još živi u vrijeme bana jelačića ili stjepana radića?

 5. http://www.business.hr/ekonomija/milanovic-za-bloomberg-vidjeli-smo-da-slijepo-pridrzavanje-recepata-o-stednji-vodi-u-neuspjeh

  http://www.jutarnji.hr/milanovic–latvija-je-dobar-primjer-kako-ostri-rezovi-djeluju/1124643/

  Ovo mislim da je suvišno i komentirati?Zaključite i sami?Jako je interesantno da svi u NAŠEM društvu kada pričaju o rezovima ne govore o strukturi potrošnje hrvatskog proračuna nego se uhvate “rezova” kao pijani plota,ne kaže se nikad što je cilj tih rezova?Kao da je svaki deficit isti?Bio on razvojni ili neodrživo potrošački koji nas je i doveo u ove probleme koje danas imamo?Izmješaju se kruške i jabuke i onda očekujemo da narod nešto shvati?Jedan dan šaljete jednu poruku a drugi dan drugu poruku?Ovisno na koju se nogu dignete ujutro?Kao “potražnja će rasti” ako imamo sa jedne strane zaposlene u javnom i državnom sektoru kojima se neće dirati u PRAVA I plaće a sa druge strane svakodnevno povećanje vojske nezaposlenih koja je jučer punila proračun za te iste plaće?Moram priznati da ja tu matematiku ne mogu razumjeti?A vi?Možda je to izborna matematika,pa slijedom toga nebi bilo loše da je uvrstimo u obrazovanje?

  Izgleda da je i milanović umislio da živimo u americi i da imamo konkurentno,priragodljivo gospodarstvo kao i oni pa je “dobro” umjetno povećati ili održavati potražnju?Pa neka onda navuču proračun na 150 milijardi kuna i eto nam potražnje,teći će med i mljeko?Pet godina idemo tim putem i rezultat nam je svima jako poznat a svi znamo da nama igra samo rast od 4-5% i da rast od 1-2% nećemo ni osjetiti?Kornijevim korakom naprijed do sljedećih izbora?U međuvremenu ćemo se takmičiti kamatama i rastom bdp-a?Igramo na 0:0?

 6. Najbolje mi je od svega kada NAŠI političari onako sa visoka kažu “da su plaće ionako male i da to ne smiju dirati”,kao oni to “znaju”,pa naravno da su male to svi znamo?Ključno pitanje nije kolike su plaće nego dali su one realne i održive sa obzirom na našu gospodarsku snagu,time se oni trebaju baviti?To da su plaće male može zaključiti i neandertalac,ne trebaju oni nama govoriti kolike su nam plaće,nego trebaju dobro procijeniti jesu li ili nisu održive i hoće li nas to dovesti do grčke priče?Danas vojska ljudi nema nikakve plaće i nitko o njima ne raspravlja ništa,oni su postali puka statistika?O njihovim “plaćama” nitko i ne raspravlja jesu li velike ili male?Evo danas cca 40-50% poduzeća u hrvatskoj posluje u minusima i kakve koristi ako mi zaključimo da oni nemaju “ionako” nikakvu zaradu nego bilježe minuse?Ali kao što vidimo to nije spriječilo dvije vlade da uvedu više poreze?Tu ih ne brine što “ionako nema zarade”.Naravno da nitko razuman ne priziva manje plaće i pad standarda hrvatskih građana,radili oni poslove u javnim ili državnim službama ili u privatnom sektoru ali mi se 90% bavimo temama vezane za javni i državni sektor i razgovaramo o njihovim malim ili velikim plaćama ili ima li ih viška ili ne a kao što rekoh oni koji su “višak” na tržištu rada-nezaposleni oni postaju statistička činjenica i oružje za političke i interesne obračune?Njihova zastupljenost u medijskom prostoru hrvatske je nikakva?Tko danas zastupa poduzetnike i obrtnike koji posluju u minusima a zapošljavaju žive ljude?Tko raspravlja o tome kolike su njihove plaće i kako će ih sljedeći mjesec primiti ako već godinama stvaraju minuse?Njima su plaće drastično smanjene a nisam čuo prijedloge kako i njima održati nivo plaća?Kao da su oni građani drugog reda?

  • Najžalosnije je i to što naš premijer jako često uspoređuje zemlje eurozone sa hrvatskom,to mu je specijalitet “jer je radio u bruxellesu,pa smo mi danas “ravnopravni”, pa on to dobro kuži a kao tamo je doma,zna on kako to funkcionira”,pa “valjda” proučava što oni rade i kako rade a to su dvije potpuno različite pozicije,nemaju veze jedna sa drugom,veze sa vezom.Kruške i jabuke?Ali “in” je danas uspoređivati se sa najrazvijenijim eu zemljama kojima su na raspolaganju monetarni i svi ostali mehanizmi koje hrvatska može zasada samo sanjati a da ne govorimo o mogućnosti ucjena i ostalih mehanizama zaduženja od ecb-a(banke) koje hrvatska nema na raspolaganju?To je kao kada se nađe uprava trećeligaškog nogometnog kluba u nekoj lokalnoj zalogajnici pa se uz janjetinu onako usput organizacijski uspoređuju sa bayernom ili man.utd-om?Kao to je “in”,vidite što rade u bayernu?”Tako bi mi trebali funkcionirati” govori im predsjednik kluba koji je između ostalog i predsjednik mz-a a bio je na par europskih tekmi vani “pa on zna kako to funkcionira”?A ovi do njega glođu kosti od janjetine i u nemogućnosti da bilo što kažu od žvakanja potvrdno mrtvi ozbiljni klimaju glavom u stilu;”pametno zboriš,u pravu si 100%” a u biti j im se za bayern i utd bitno je tko plaća janjetinu,iće i piće…

 7. Teško je to bilo kojoj Vladi. Tranziciju iz socijalizma u kapitalizam nikad nismo ni napravili, barem ne u glavi. Zapravo ljudi su više bili poduzetnički nastrojeni u najcrnjem socijalizmu. Mnogi ljudi bi odradili u firmi, a popodne tjerali fuš. Mnogi ljudi moje generacije i dan-danas žive od toga što su im stari fušom priskrbili. Danas samo traže posao kod države i nit’ brige nit’ pameti. Ovo malo privatizacije što smo i imali, nitko ne može ljudima objasniti, niti ih uvjeriti da bi velika većina tih firmi ionako propala, jer su ostale bez tržišta i kapitala. Doduše za gubitak tržišta dosta su krive i kontinuirane glupe politike i stav da su rusko, arapsko i ostala tržišta manje vrijedna, i da možemo prodavati Europi i Americi. Kao da oni sve što mi imamo i proizvodimo nemaju bolje i jeftinije. A Ericson kupio Teslu samo zbog ruskog tržišta npr. Struktura zaposlenih nam takva da trećina zaposlenih prima plaću iz proračuna, a koliko ljudi iz realnog sektoru zarađuje svoje plaće na poslovima sa državom, samo nebo zna. Da nam od ovog sirotog turizma, prezrenog od NAŠIH na proračunu, u sustav godišnje ne uđe 7 milijardi tuđih para, kruha bi bili gladni. K tomu, vrlo malo imamo autentičnih i self made poduzetnika i biznismena, a i to što imamo reputacija im malo bolja nego u Hitlera. Ja dan-danas ljudima objašnjavam da kod Todorića radi 40000 ljudi, a kad uzme Mercator, još 20000 u Slo. Kažu mi Tuđman mu poklonio firmu (zakaj nije meni, tak’ i ja znam) i samo preprodaje tuđu robu, zajebava dobavljače po godinu dana… Pojma nemaju da su njegovi Belje, Vupik i Pik i da danas, da ih nije uzeo i spasio, ne bi postojali, a posljedično, vjerojatno ni ovo malo poljoprivrede. Kažem im da usporede njega i Kutlu. Kutle je krenuo sa boljih pozicija, pa gdje je danas? Dekintiran, skriva se po bosanskim vrletima! Kažem i da se sjete na što su ličile i koliko je bilo Unikonzumovih trgovina, a kako je danas. Pa nije sve to napravio pikulama, nego parama. Koliko je pritom platio davanja i poreza i sve to kapitalom koji je plaćao i do 10%? Iskreno, tko bi se od nas i NAŠIH usudio i imao energije i muda upustiti se u takvo što? Ne samo to, čovjek ide dalje, želi napasti tursko i rusko tržište, zajedno, preko 200 milijuna ljudi! Svi skupa moramo moliti Boga da uspije. Jer, što mislite čiju će robu gurati na police? Možda kolateralna korist bude ta da spasi NAŠE u Podravci, Krašu ili Badelu od njih samih. Sigurno ih neće spasiti Vegeta na majicama hokejaša. Uz takvu društvenu klimu i mentalni sklop, naravno da je moguć debilizam kakav se dogodio u škveru, da ljudi ne shvate da ih može spasiti samo Debeljak i donekle pametna Vlada, nikakvi NAŠI sindikalci i populisti u Saboru i javnoj kući. Koji kao šatro suosjećaju s ljudima, a sve što imaju i svu svoju sreću i egzistenciju duguju parazitizmu na proračunu i nesreći mnogih. Zbog svega toga jedino rješenje je reformskom sjekirom na javni sektor i javnu potrošnju, a prva na redu bila bi javna kuća uz cijenu ukidanja i ponovnog osnivanja kao u Grčkoj. Bolje nisu zaslužili, previše su napravili svjetonazorskog i društvenog zla, da bi zaslužili i najmanju milost i porezni novac. I hitna i bezuvjetna privatizacija svega, dok NAŠI nisu sve uništili i pokrali.

   • Ovo se odnosi na usa gdje je jeftinije uzet kredit od banke i kupit kucu nego istu iznajmljivat. Jednostavno drzava je poticala i potice kupnju nekretnina i velikim djelom je doslo do krize zbog toga jer su banke u usa davale kredite svakome i kome treba i ne treba cijene otisle u nebo i moralo je past jednom .. Malo je drugacije kod nas … Nezaposlenost u USA je mislim oko 7posto …

    • Odnosi se na sve, pogotovo kod nas gdje se nekretnine teška srca, ili nikad, ne prodaju (‘rađe ću dati bubreg nego prodati stan’), pa je mobilnost radne snage pogotovo smanjena.

  • Ako su nekretnine razlog za nezaposlenost onda je pretjerano ulaganje u njih veći problem nego problem nemobilnosti radne snage.

 8. Friedman je čini mi se zagovarao “negative tax income” koji je u suštini svota koji zaposlenik dobija od države ukoliko zarađuje manje od neke cifre, a u tome pak nema ničeg bezuvjetnog, pa nisam siguran koliko su te dvije stvari usporedive.

  • Ne samo da su usporedive, nego su praktički iste. Znači, u ‘temeljnom osobnom dohotku’ imate da svi plaćaju porez, a onda se svima da jednako nazad, što znači da oni koji su platili manje poreza, dobiju više nazad nego su platili, što je u stvari ‘negative income tax’. Pri tome nema veze je li to bazirano na pojedincu ili obitelji, naime praktički je svejedno da li u shemu uključite nosioce obitelji ili i djecu.

   Nego ovi naši trash-komunisti su zamislili da bi taj TOD za Hrvate bio na razini kao da smo Švicarska ili varem Austrija, prava Zemlja Dembelija ‘gdje pečene prepelice same padaju u usta’, ali to po njima nije problem jer se to može teorijski sankcinirati idiotskom teorijom tzv. MMT (Magic Money Tree), gdje ‘država može trošiti koliko god želi jer se na koncu sve njoj i vraća kroz potrošnju??!!’

   • Zapravo sam htio istaknuti sljedeću razliku: U Friedmanovskom negative tax income pravo na isplatu dobiva samo osoba koja je zaposlena, te s te strane nije bezuvjetan, i čini se, barem gledano samo s ove strane manje radikalan nego TOD, čija je ideja da to pravo ima svatko tko je državljanin ove privilegirane zemljice.

    Sa ostatkom se slažem. Ma znam dvojicu ili trojicu koji su potpisali, a i dalje misle kako će postojeća socijalna infrastruktura ostati nedirnuta (.!?)

 9. Kako se NAŠI samo sjete ovih slika?Ajde mu ti sada dokaži da je nešto muljao ili nije?Kako ćeš mu dokazati?Nikako?Za ovo ne treba javni natječaj?NAŠA mašta je neograničena?

 10. Eto gdje treba tražiti. Kod živih slikara čija su djela kupljena po 10x većoj cijeni, nego mogu dobiti na tržištu. Dovoljna razlika u cijeni da se napuni puno džepova, a i slikar bude prezadovoljan.

 11. http://www.index.hr/vijesti/clanak/netransparentnost-u-hgku-tko-su-i-koliko-kostaju-tajanstveni-savjetnici-nadana-vidosevica/709194.aspx

  Zamislite ti ljudi imaju plaće kao ministri u vladi?Da izdaju 160 tisuća raznih dokumenata i isprava godišnje,na 25 stanovnika hrvatske izdaju jedan dokumenat?Jesu li oni mup ili hgk?A nama je izvoz na razini papua nove gvineje?Kakav bi tek bio da nemamo hgk?Koliko bi tek dokumenata izdali da izvozimo kao japan,tko bi tek te dokumente ispisao?Ne može njima ni radijacija ništa,ovi su imuni na radijaciju a maras pod hitno mora uvesti dobrovoljne doprinose komori i omogućiti privatnom sektoru da stvori konkurenciju u ovome poslu pa neka se onda oni nude u organizaciji sajmova i putovanja pa tko voli neka izvoli,tko ne voli-ne mora?Pa zar nebi bilo logičnje ojačati ministarstvo gospodarstva da idemo vani na prezentacije sa ministarske razine?

  • Noseensetal,schiff po mome skromnome mišljenju nije u pravu,ima u nekim stvarima pravo ali mislim da puno dramatizira,naravno to ne znači da je moje mišljenje ispravno,na koncu tko sam ja da solim pamet jednome schiffu ali mogu reći moje mišljenje; ako sagledate američku ekonomiju,njihovo značenje u svijetu,nevjerojatnu brzinu prilagodbe,današnje stanje u eu,polako usporavanje kine,njihove monetarne mogućnosti koje se zasada najbolje vide na tečajnoj listi recite mi što bi to fed danas trebao raditi?Da europa ima tu moć i brzinu prilagodbe kao amerika,da nije tako troma i da je ona jedna država nitko razuman se nebi protivio istoj monetarnoj politici.Zamislite da fed sada počme sprovoditi ili najavi restriktivnu monetarnu politiku u situaciji kada je europa na prevratu,na putu labavog oporavka,kakav će on biti vidjet ćemo ali mislim da bi u ovome momentu bilo kontraproduktivno da fed započme sa defanzivnom monetarnom politikom jer htjeli mi priznati ili ne sve oči svijeta su uperene sada u ameriku i mislim da fed tu kalkulira i ne želi proizvesti novi šok sada kada je ipak na neki način splasnula neviđena panika u eu,amerika se oporavlja ali to će tek biti čvrsto kada budemo imali oporavak i u europi.Naravno kad tad amerikanci će se morati uhvatiti svoje potrošnje i deficita ali je pitanje dali je sada taj trenutak?Ja mislim da nije?Teško je tu ocijeniti nisu stvari tako crne-bijele kako govori schiff,sjetite se priča o grčkoj,španjolskoj,euru i njegovom tečaju,održivosti itd,najveći autoriteti su prognozirali smak svijeta pa je ipak polako došlo u kakvu takvu bunacu.Naravno to nije nikakva garancija za sutra ali nakon te doze pesimizma mislim da je danas situacija puno bolja i da amerika puno stvari danas mora raditi zbog kašnjenja europe koja je troma i spora skroz i da se tu nebi pogoršala situacija a kada panika krene znate kako to ide,domino efekt…Pitanje je kako bi se i najava restriktivne politike fed-a odrazila na situaciju u eu ali i na kinu?Schiff vjerojatno ne razmišlja na taj način?On je samo amerikanac?A u mnoge stvari na koje upozorava imaju logiku ali mislim da i ovo što sam ja naveo isto ima neku logiku.

   • eh eh…
    prvo video je o specificnoj gluposti sto je nobelovac rekao…
    a za ostatak sto schiff prica…
    ovo sto vi pricate je nesto slicno kao sto i NASI pricaju… npr ovo:
    “Naravno kad tad amerikanci će se morati uhvatiti svoje potrošnje i deficita ali je pitanje dali je sada taj trenutak?Ja mislim da nije?”

    da ne mogu se srezati NUZNE stvari, PRAVA u US, i zato FED monetizira dug… naravno imaju pricicu za siroke narodne mase i “matematiku” iza toga, ali printanje love je printanje love… 🙂 Tako da US nikada po meni i Schiffu( ja i moj brat Peter Schiff 🙂 ) nece smanjiti deficit na nesto odrzivo…

    A za restriktivnu politiku, da uzrokovala bi depresiju ali Schiffov/moj stav je da ovako samo odgadaju problem i da ce zbog toga biti jos gori kada ga ne budu mogli odgadati. 🙂
    Svaka slicnost sa Hrvatskom je slucajna…

    BTW buduci da nbakic cesto koristi neke lude primjere ala Kuba i S Koreja kao uspjehe socijalizma…
    po meni je puno bolji primjer Kalifornija… liberali su uspjeli takvu drzavu upropastiti, kako ne bi Hr. 🙂

    • Nosenseetal,nemojte brkati europu,ameriku i hrvatsku i to stavljati u isti koš,američko gospodarstvo je doživjelo čistilište i očistilo se od svih “zombija”,toliko je tu proglašeno bankrota da je meni i vama to uopće nepojmljivo i shvatiti,nekretnine se tamo nisu urušavale desetljeće nego kada je puklo zvonilo je kroz čitavu ameriku,schiff je u pravu ako to gleda samo kao amerikanac ali amerika je puno veća od same amerike i to morate shvatiti I ona je motor i pokretač svijetskog gospodarstva,svakome je danas interes da amerika krene,to morate uzeti u obzir kada govorite o restriktivnoj ili ekspanzivnom monetarnoj politici fed-a.Američko gospodarstvo je izrazito konkurentno ali nadasve prilagodljivo,tu su nevjerojatni,da se neke takve stvari dogode u hrvatskoj mi bi rezali vene, i ne možete ga kao takvog uspoređivati sa zemljama tipa grčka,španjolska ili hrvatska i sa NAŠIMA?Što su na koncu trebali oni raditi nakon milijuna bankrota,totalnog sloma tržišta nekretnina,kada su prošli čistilište,oni sigurno nisu održavali zombije na životu nego potiču novi početak a tu je velika razlika?Što su trebali a imaju tu mogućnost?Povlačiti novac sa tržišta kako su radili za velike depresije?Dajte budimo ozbiljni?A to kada će se oni odlučiti na “ručnu kočnicu” na koju upozorava schiff to ćemo vidjeti,naravno da tu postoji velika opasnost izazivanja još jedne krize ali mislim da ovaj put jako dobro znaju što rade i imaju neka iskustva i da schiff puno toga dramatizira?Vidjet ćemo tko je na kraju u pravu?Načelno je schiff u pravu ali samo načelno jer meni se čini da on ne gleda globalno nego “lokalno” kao amerikanac a u današnjem momentu amerika je nešto više od toga i bilo kakav krivi potez u americi mogao bi zakočiti oporavak europe i izazvati novu krizu u svijetu i ja zato pretpostavljam da amerikanci čekaju da se sve to razlaufa i da dobiju čvrste naznake da kriza prolazi.Ne brkajte mogućnosti amerike sa mogućnostima hrvatske pa i europe?

     http://www.seebiz.eu/schaeuble-nema-spasavanja-banaka-novcem-poreznih-obveznika/ar-75879/

     A ovo je europa?Jest to zajednica naroda ali nije ista država i neće nijemac da pomaže-plaća španjolcu i grku a pogotovo ne hrvatu a da nema pravo zapovijedati i nametati pravila igre u povećanju konkurentnosti a ovi kažu mi smo suverena država,hoćemo sami upravljati zemljom ali da nam vi plaćate bianco naše potrebe jer nama je ta prilagodba koju vi tražite prebrza a izgubiti ćemo i izbore,u americi je to prirodan proces,tamo stečaj nije rezanje vena,već se to događa svakodnevno.Amerika je jedna država.To morate shvatiti?Jedan je gazda!U eu mi smo prvo grci,španjolci i hrvati pa tek onda europljani,to su kruške i jabuke…

    • Kako mislite da je ‘načelno’ u pravu? Pa stalno je u krivu jer stalno prognozira skoru propast. Jednom kad opet bude neka kriza, a bit će kad-tad, ako on bude uporno vikao, bit će naizgled u pravu. Ipak, morate shvatiti da njemu ni nije cilj biti baš u pravu, nego raditi što veću dreku kako bi reklamirao svoje poslovne interese, a opet mu ne ide baš previše dobro s obzirom koaliko medijskog prostora dobija.

    • Ma nenade “načelno” sam mislio da ima “školske logike” da izrazitom ekspanzivnom politikom vi imate rizike velike ili hiper inflacije i da se može dogoditi strah na tržištu obveznica u momentu kada počmu oni prodavati a ne kupovati obveznice na tržištu.Međutim upravo su kinezi počeli bjesomučno kupovati američke obveznice kada je nastupila kriza 2007 godine jer je to bio i njihov interes.I ja mislim da je schiff uletio u katastrofičnu fazu,pa ako kažeš da se sve ruši,kada se nešto i sruši ti kažeš bio sam u pravu.Ne kažem da nema i danas velikih rizika ali obično te rizike kao i moguće posljedice nitko nije u stanju predvidjeti,obično se dogode na iznenađenje većine,to je i povijesno dokazano,naravno kada svaki dan vičeš da će smak svijeta jedan dan se mora dogoditi i nešto loše,pa ti onda vičeš kako si sve znao unaprijed.

    • Noseensetal a što bi tek schiff govorio da je japanac,ubio bi se?Dug im je više nego dvostruko veći od bdp-a pa se opet bez problema zadužuju na domaćem tržištu i izbjegli su bilo kakvu dužničku krizu sličnu onoj koja je pogodila europu?Kako to tumačite?Gori je hrvatski javni dug od 60% bdp-a nego japanski od 250%?Nemojte i vi kao neki NAŠI “stručnjaci” uspoređivati neusporedive stvari?Kako oni nisu uletjeli u dužničku krizu?To bi trebalo pitati schiffa?

    • @antun
     “doživjelo čistilište i očistilo se od svih “zombija””
     ukratko ne. 🙂

     @nbakic:
     vec smo ovo raspravili 10x pa ne bih ponovo 🙂
     mislim mogu ja vama dati link X,
     ali ono ako se potrudite naravno da cete naci dosta linkova gdje schiff prica bezvezarije… isto kao sto koliko to vama zvucalo uvredljivo retroaktivno i neke stvari koje ste vi pisali na blogu zvuce bezveze, no generalno vas blog je super, Schiff isto. 🙂

     BTW nasi napadaju:
     labirint 31.10. prvi prilog:
     jadna “fakultetski obrazovana”((tm) hr mediji) izrabljivana jadnica kuka kako je imala samo 2500 kn + 1500 na crno na svom prvom poslu…
     naravno fakultetsko obrazovanje je strani jezik, LOL…
     doslovce citiram bs sa javne tv:
     “maja je prof stranog jezika, tek joj je 27g, a vec je naucila da je zakon profita iznad svih ostalih zakona”
     😛 😛 😛 😛 😛
     iskreno sa takvim genijalcima da sam poslodavac ja bi se spakovao van, pa evo vam neka vam svi fakultetski obrazovani rade u struci…

    • @antun
     zadnji put kad sam gledao japanci imaju 1+T US obveznica, a da ironija bude veca srezan im je rejting prije nego amerima iirc. 🙂
     A Japan je genijalan primjer kako kenjzijanizam super radi. 🙂
     Kao sto ja to kazem libtardi su tako dobri da su uspjeli kaliforniju u svakom pogledu upropastiti, a kenjzijanci su tako dobro da su uspjeli japan upropastiti ekonomski.
     A na kraju price ce naravno BOY monetizirati dug, kao sto FED i ECB to rade. 🙂
     BTW sto nije i da se HR bez problema zaduzuje na domacem trzistu? 😛 😛 😛
     Jer fondovi moraju imati 50% u obveznicama lijepe nase. 🙂

    • P.S.
     Schaeuble: Nema spašavanja banaka novcem poreznih obveznika
     je glupost teska, jer monetizacija duga koja se radi je krada kupovne moci novca poreznih obveznika, drugo je sto im nisu doslovce uzeli X eura iz ruku… nego su samo se malo mrvicu nakupovali obveznica. 🙂

    • Noseensetal,pustite vi javni dug i kreditni rejting japana,proučite malo priljev novaca koji japan ostvari godišnje od izvoza-suficita na platnoj bilanci,nemojte i vi kao ljubo jurčić,uspoređivati kruške i jabuke.Da je japan tako uništen onda bi sigurno u ovoj krizi doživjeo dužničku krizu nalik na europsku.Jeli se njemačka zaduživala po -0,3% a ima javni dug 80% bdp-a a mi smo bili “puuuuno bolji” jer imamo javni dug od 60% bdpa pa se zadužujemo sa strepnjom na cca 5,5-6%?Dajte nemojte uspoređivati neusporedivo kao neki NAŠI?Japanski najveći problem je natalitet,starenje nacije i mio sustav a ne njihova konkurentnost i produktivnost,ne ševe dovoljno,nemaju vremena,ostavite se ćorava posla…

    • Noseensetal a da vam bude jasnija slika zaduženosti japana i hrvatske reći ću i ovo;

     Prosječan hrvat je zadužen cca 11 tis eura a japanac cca 65 tis eura,to izgleda “strašno”,međutim ima nešto strašnije od toga;prosječna hrvatska neto imovina po stanovniku (koja se mjeri stanjem imovine i duga privatnih kućanstava,tj neto imovina po stanovniku) iznosi 5482 eura a kod japanca 93 tisuće eura.Nagradno pitanje glasi tko je više dužan?Mi ili japanci?Mislim da pitanje nije teško?

     Izvor za neto imovinu vam je allianzovo izvješće a teks je kao što vidite objavljen u jutarnjem listu:

     http://www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp?id=1054757

    • Iz tih podataka sljedom elementarne logike možete zaključiti sljedeće;U nas država brine o građanima a u japanu građani brinu o državi,tamo se država zadužuje kod svojih građana koji se zbog toga i ne bune a u nas se država zadužuje za građane koji se još i bune.Morate priznati da su te dvije stvari neusporedive?Dva različita svijeta i dvije različite filozofije života i žalosno je što su i neki NAŠI “stručnjaci” upadali u te zamke uspoređujući kruške i jabuke?Japan i hrvatska nemaju niti jednu dodirnu točku,osim u slabom natalitetu i starenju nacije.

    • za japan sam govorio upropasten u odnosu na potencijal,
     npr. Hr, Franc, US su po meni u puno gorem stanju nego Japan.
     A za tunu… zgodan primjer, ali generalno nebitan, pa cu zato malo glumiti populiste :
     to samo nasi neokolonijalisti druge rase iskoristavaju nase radnike i nase prirodne resurse.
     Hocemo reparaciju, sad i odmah. 🙂

     A za Schiffa i smak svijeta, gospon Schiff je rekao da je problem u housing bubble, nije generalno govorio da ce se nesto lose nekada dogoditi…
     A za sadasnja predvicanja Schiffa i Fabera… glavno je(osim kolapsa kada tada 🙂 ) da FED nikada nece smanjiti QEnfinity, ala tapering je prica za malu djecu… 🙂 Vidjet cemo jesu u pravu. 🙂

     “The question is not tapering. The question is at what point will they increase the asset purchases to say $150 [billion] , $200 [billion], a trillion dollars a month,” Faber said in a “Squawk Box” interview.

     Mislim evo vam malo matematike:
     US duguje da zaokruzimo 20T. Budet sa ogromnim deficitima je 4T… ako k.s. odu na recimo 5% oni bi morali naci 1T samo za kamate. 🙂
     Naravno zato FED nikada nece dignuti k.s. i zato ce FED monetizirati…
     sve je ostalo propaganda…

 12. http://www.jutarnji.hr/ivo-baldasar–osamdeset-posto-ljudi-u-gradskoj-upravi-ne-radi-dobro–a-ja-im-ne-mogu-nista-/1136955/

  Problem je što im navodno baldasar “ne može ništa” kao da je hdz na vlasti u državi pa se baldasar nema kome obratiti da promijene to “da im ne može ništa u da im može nešto”,što se ne obrati šefu svoje stranke?Ako mu on isto kaže “da ne može ništa” nega raspišu nove izbore,možda se nađe netko tko će moći nešto?Ovako kako koji gradonačelnik dođe na vlast dovede sa sobom vojsku novih zaposlenika “jer ovim postojećim ne može ništa”,jeli se ovi ljudi sprdaju sa ovim narodom?

 13. Čitam danas u jutarnjem listu da se vlada dvoumi dali izaći na prijevremene izbore ili ne jer kao ovo im je navodno zadnja šansa da ih dobiju jer slijede jako bolni potezi koje će ova vlada morati poduzeti,pa to više znaju i ptice na grani ali vlada nikako da učini “hop”.U drugom tekstu čitam da hns nije za monetizaciju autocesta nego za mmf.Što su onda uopće i spominjali monetizaciju,jeli to vama što jasno?Jako se bojim da su već počele izborne kalkulacije i da ova vlada polako pokazuje da nije bila dostojna povijerenja koje je dobila od građana.Ovako smo mogli “tiho umrijeti” i sa jadrankom kosor,žali bože novaca potrošenih za izbore?Imamo naravno i predsjednika koji je obećavao novu pravednost i “da je on faktor stabilnosti” a mi smo sada toliko “stabilni” da imamo u najavi više referenduma o ideološkim pitanjima odnosa većine naspram manjine a u posjetu srbiji nam je nikolić očitao bukvicu o tome što pišemo o srbima u uđbenicima a ekonomski smo tako “stabilni” da ni vlada više ne zna kuda idemo a deficit iz godine u godinu samo raste?To nam je “faktor stabilnosti”,kakvu su ljudi šansu imali na početku ovog mandata,građani su smjenili vlast koju su percipirali kao lopovsku a došla nova vlast kao da smo je uvezli iz tađikistana,dvije godine se oni traže i nemaju ni smjer ni pravac kuda idu?Jedan dan govore jedno,drugi dan drugo,ne možeš to više ni pratiti?Te biti će porez na nekretnine,te drugi dan neće,te idu u monetizaciju te drugi dan hns nije za to,te idu u reformu javne uprave te drugi dan malo stanu,pa jedan dan je pdv 10% ali dogodine ipak dižu na 13%,te jedan dan možda će dignuti pdv,drugi dan kažu da oni to nisu rekli?Njima kao da nije jasno da bez da hrvatsku ne prodrmaju uzduž i poprijeko po svim vertikalama društva neće nas spasiti ni veli jože a oni će ući u povijest zapisani “zlatnim slovima”,pa kako to njima nije jasno.Pa to je sada već jasno i ljudima sa četri razreda osnovne škole?Pa zar su njima izbori važnji od države?Što je najžalosnije gdje je alternativa?U trećim putevima koji imaju kadrovsku bazu da mogu eventualno voditi jednu županiju?I to ako?Imamo navodno 144 stranke?Zamislite kakva bi bila tek kvaliteta hrvatske nogometne liga kada bi imali ligu 144?

  • Baš mi zanimljiv taj Hns. Kažu monetizacija ustvari izdavanje obveznica po 12%. Možemo sami napraviti reda pa zaraditi tih 12% mi i još uzeti jeftin MMF-ov kapital. Kakvi genijalci, sve sam albert do alberta. Pa da smo to mogli, ne bi danas ni razgovarali o MMF-u! Kao da ne shvaćaju da to nije moguće jer NAŠI sve znanjem pokradu i neznanjem unište. Shvaćaju oni to vrlo dobro ali krenuo već predizborni populizam i hvatanje pozicija. A što ako MMF kaže da je monetizacija uvjet da nam posudi lovu? Što će onda sa teorijom? I što ćemo sa investicijskim kredibilitetom? Eto, nema 3 dana od ministarskog road showa u Londonu. Glavna ponuda bila monetizacija, a Vrdoljak maltene glavna njuška. Al’ to je bilo prije tri dana, danas već igra drugi film. Pa, ovo je totalna šizofrenija koja već graniči sa veleizdajom! Tako nas ni četnici nisu htjeli satrati, koliko ovi NAŠI nehtijući političari. Radije bih da me stigne metak ili četnička kama, nego da umirem od gladi, a djeca mi žive u bijedi i siromaštvu. A sve samo zato da bi se još dvije ili četiri godine održali na vlasti. Već sada preko polovice stanovništva, na ovaj ili onaj način, živi od proračunskih transfera. Pa što hoće da živimo baš svi, da puste i zadnju kap krvi ovo i malo gospodarstva što je ostalo, a da izvana zavrnu pipu do kraja? Pa to je kao da sprečavaš mamurluk tako da se ni ne trijezniš. Piješ, pa dokle ide ide! A kad se to desi, onda ljudima jedina opcija neka hrvatska syriza ili nova zora. Pa pobit će ih k’o šugave pse isti oni zbog čijih glasova su to radili. Stvarno mi je pun kurac tih šupaka i govnara. A ovaj premijer, ja više ne mogu smisliti dovoljno pogrdnu riječ za njegov lik i nedjelo. Frajer je apsolutni kreten. Ima u toj Vladi nekoliko zbilja kvalitetnih i reformski nastrojenih ljudi. Netko potencijala, znanja i karizme Škegra ili Valentića bi, kvalitetnim vodstvom i političkom artikulacijom, s tim ljudima napravio ako ne čuda, a ono vrlo kvalitetne korake. A ne k’o ovaj kreten. Po deset dana ga nema nigdje, a i kad nešto kaže, bolje da nije ni rekao. Kad si premijer, moraš iz paštete iskakati i ljudima slati jasne i nedvosmislene poruke, pogotovo u ovakvim vremenima i situaciji. Jedino što još može, kao patriotski čin, potpisati sa MMF-om i Europom ne stand by, nego protektorat na jedno 300 godina najmanje. Drugačije nam nema spasa. Kad bih mogao birati, ja osobno radije bih živio i radio u Hrvatskoj za stranca, nego vani, makar radio za Hrvata. Kakve sam kurčeve sreće, sigurno bih naletio na nekog NAŠEG.

   • Dandy,zar ne vidite da je za sve poruke zadužen linić,predsjednik i premijer skoro pa da ne postoje ali što se onda dogodi?Linić pošalje poruku “kako on to misli riješiti” ali sutra na vladi dobije po prstima i kažu mu “nema šanse”,ubio se čovjek napraviti prezentaciju poreza na nekretnine,sve to pripremio,prezentirao,pisale novine tri mjeseca i pojede vuk magare?Jeli vama to normalno?Pa smjer vlade određuje premijer i on to komunicira sa građanima i usaglašava sa svojim koalicijskim partnerima i objašnjava svima nama razloge i nužnost povlačenja određenih poteza a predsjednik države bi mu trebao olakšavati i podržavati ga u bolnim potezima koje mora povući i objašnjavati narodu isto tako zašto nam je to potrebno.Upravo to je pahor radio u sloveniji?To je onda “faktor stabilnosti” a šutati na deficit od 17 milijardi kuna i znati gdje nam je javni dug i koji su kriteriji zajednice u koju su nas uveli i zagovarali je iz petih žila to je onda “faktor nestabilnosti”,možda sam ja u krivu ali meni je to jedino ispravno i normalno?

    • Da sam ja Linić, već bih dao ostavku i stjerao šefa u kurac i rekao mu nek’ si rade reforme bez reformi, kad zna bolje. Nek’ se genijalac kandidira za Nobela, a ne za izbore.

  • @antun
   “Jako se bojim da su već počele izborne kalkulacije i da ova vlada polako pokazuje da nije bila dostojna povijerenja koje je dobila od građana.”
   Bez zelje da budem bezobrazan: Dobro jutro sto bi se reklo. 🙂
   “Pa zar su njima izbori važnji od države?”
   Da.
   “Što je najžalosnije gdje je alternativa”
   Da gradani Hrvatske nisu genijalci kao sto jesu postojala bi alternativa, a i drugovi i zajednicari bi morali drukcije igrati…
   Mislim recimo da se sutra nbakic kandidira na bilo kojim izborima i da su mu jedini konkurenti sisacka zupanica i sanader dobio bi valjda 2% glasova u 3 way utrci…
   Mislim to nije samo u Hr, u US Schiff je u republikanskom primary uspio izgubiti od bivseg kongresmena(fuj) i neke wrestling sefice sto je stukla 50 M USD na kampanju(sto je ogromna kolicina love jer Connecticut ima jako malo stanovnika). 🙂

 14. http://www.vecernji.hr/hrvatska/popularnost-lijeve-koalicije-i-dalje-u-padu-900756

  A što se tiče sljedećih izbora tu ne da se vidi iz aviona da će to biti velika koalicija hdz-a i sdp-a već je apsolutno i danas jasno da se nikako drugačije neće moći napraviti vlast.Te dvije stranke će se do izbora iznivelirati,izgubiti će još koji postotak od kujunđića i holy,malo će se tu iskorigirati na dole i laburisti na cca izborni prag jer biti će tu još populista koliko ti duša hoće ali sljedeća vlast će biti sdp,hdz i možda hns,to se već danas vidi iz aviona.Moguće je da se i gabrić kao “nova faca” pridruži toj koaliciji i mislim da bi on mogao preći izborni prag,jurčić je stara faca i mislim da će proći loše kao i do sada,jednostavno nije taj…Zato ja mislim da im je pametno da već danas počmu koalirati,ako neće nevolja će ih prisiliti,neće imati nikakvog drugog izbora da raspišu pet ponovljenih izbora?Bilo bi jako interesantno vidjeti grbina i šeksa kako surađuju?

 15. http://www.banka.hr/magazin/tiskano-izdanje/banka-studeni-2013/minimum-minimuma-47280

  Evo ovdje prof. krajcar kaže jako logičnu stvar;
  “šutljiva stručna javnost trebala bi progovoriti”

  Samo,ima jedan “mali” problem,što su NAŠI u dvije godine toliko zagadili i izmutili vodu u javnom medijskom prostoru da ovi “šutljivi i stručni” ne mogu to razbistriti i pročistiti za trostruko duže vrijeme?Jako je svima poznato koju su to NAŠI?Uvijek su isti!

 16. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/mirando-mrsic-nema-sanse-da-odobrimo-toliko-dozvola-za-strance—309648.html

  Nisam ni očekivao da mršić shvati “zašto mu je trebalo” ali polako naučiti će,šteta će biti veća što kasnije shvati…A da će shvatiti to je sigurno?Samo je pitanje kad?Neka otiđe u amsterdamsko brodogradilište pa neka vidi koliko tamo radi NJIHOVIH varioca a imaju i oni masu nezaposlenih varioca,meni se osobno nizozemac požalio da namjerno u brodogradilište dovode strance na određeno da njihove mogu ušutkati i držati u neizvijesnosti?Time se vjerojatno služi i debeljak ali nije to njegov izum,bio je i vjerojatno vidio kako to rade i u europi u koju smo mi tako sa oduševljenjem ušli?Pa gdje nema propulzivnosti radne snage,gdje nema došljaka takve sredine su osuđene na propast,na tiho umiranje,to je “inertni plin” svugdje u svijetu i to je još jedan razlog zašto je kod nas ovako kako jest?Znate kada bi se ovako razvio zagreb da nije bilo došljaka iz svih krajeva hrvatske i bh?Nikada a možda i kasnije?A danas bi na trgu bana jelačića uz špricer razgovarali dva ostarjela zagrebčanca sa nosevima kao baburama i jedan drugom se tužili kako nema nikoga tko će im ofarbati stan?U nas se nitko ozbiljno ne bavi imigrantskom politikom i meni se čini da mi i ne razumijemo njen smisao.NAŠI će početi primati imigrante kada uposle sve NAŠE a to će onda biti nikada a možda i kasnije?Što bude manje imigranata to će više NAŠIH biti nezaposleno a produktivnost zemlje sve gora…
  Ali to treba razumjeti,NAŠIMA je to prekomplicirano? Polako njima se nigdje ne žuri dok se jedno jutro ne probudimo sa autom na krovu?Tada će shvatiti!

  • @ antun ajde molim vas pitajte malo nizozemce te jesu odusevljeni multikultiralizmom?
   Znam da sam vam ovo vec rekao 2x, ali buduci da u svakom drugom postu spominjete 500k 😀 😀 😀 misticnih imigranata koji rjesavaju problem bas me zanima sto ce vam frendovi iz inozemstva odgovoriti. Ja koga god sam pitao ili sute pristojno ili su blago receno neodusevljeni…
   Uglavnom da se rjesite socijalizma vrlo lako bi se smanjila nezaposlenost. 🙂

 17. Hrvatska ima 144 stranke, dvije najveće su je dovele u sadašnju gospodarsku krizu, HDZ polako i uporno na dugi rok, a SDP naglo, u svega dvije godine i sve brže nas “reformira” tako da je dno sve bliže.
  SDP svjestan da nas vode u provaliju razmišlja o izvanrednim izborima, da ponovo ugrabe vlast dok još narod nije shvatio što nam rade, ali meni se čini da narod počinje shvaćati te da polako postaje izgledno da će ostale 142 stranke dobiti većinu u Saboru, a HDZ i SDP će zajedno činiti veliku koaliciju u oporbi sljedećih 20 godina dok narod zaboravi što su nam radili.

 18. http://www.index.hr/vijesti/clanak/online-peticija-na-referendumu-1-prosinca-glasajte-protiv/709569.aspx

  A ovaj referendum će istjerati iz hrvatske barem minimalno pet tisuća mladih ljudi kojima će ovo biti točka na i,zgaditi će im se zemlja u kojoj žive jer je referendum besmislen ako nitko od vlasti nije ni predložio da se ti brakovi izjednače a pošto to nitko nije predložio onda će se ovaj referendum protumačiti kao želja većine da ponizi manjinu a crkvi su inicijatori napravili takvu medvjeđu uslugu a posljedice će se jako brzo osjetiti.Mladi ljudi su po definiciji revolucionarni i butovni i na strani slabijega a ovaj referendum će napraviti takav kontraefekt i okrenuti mlade kontra crkve pogotovo ako referendum uspije da će se to crkvi vratiti u glavu kao bumerang.Pazite što sam vam danas rekao?Isto sam to govorio NAŠIM filozofima kada su zazivali referendume.Mi smo se u zadnje specijalizirali za autogolove?Ovaj tekst upravo govori o tome kakve će biti reakcije?Sve se vidi iz aviona?Za ovaj referendum bi danas trebali navijati oni koji najviše mrze crkvu,kao da su ga oni izrežirali.Da sam kojim slučajem “crkvomrzitelj” i da joj hoću nauditi nebi se mogao dosjetiti bolje stvari od ovakvog besmislenog referenduma?Promislite malo?Jasno kao dan?Samo njima nije?

  • Očito su NAŠI u ovom poslu bili u formi. Sada će se NAŠI jako boriti jer ” … bi slavonski gradovi bili osuđeni na daljnje svekoliko propadanje.”

    • Bilo je i ideja iz francuske da njemačka mora smanjiti svoju konkurentnost da drugi mogu izvoziti u njemačku?Čemu se vi čudite?A što bi to nijemci kupili od španjolaca?Automobile?Tehničku robu?Industrijska postrojenja?Sada su nijemci krivi što neki drugi ne mogu smisliti proizvod koji nijemcima treba?Pa “valjda” je smisao da ga smisle?Ako to bude trebalo nijemcima,trebati će i ostalima u svijetu i eto procvata izvoza?

    • Ma treba Nijemcima svašta, pogotovo uslužnoga, za odmor od napornog rada! Neka poslužuju Nijemce na lijepoj pješćanoj plaži, ono držanje suncobrana, mahanje lepezom, donošnje osvježavajućih bezalkoholnih napitaka i sl. dok se oni koji koji su zaslužili odmor odmaraju. Sve za pravu cijenu, i platiti će im, nisu Nijemci baš toliko škrti, samo ne vole visoke cijene. Svatko zna nešto raditi, mahanje lepezom valjda nije neka velika mudrost.

    • mclynx, svi rado plaćaju dobru uslugu, ali loša usluga je uvjek preskupa. Upravo imamo turizam za ponuditi i njemcima i britancima i skandinavcima, rusima, amerima…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.