Uncategorized

Mit o propadanju Amerike

Prije nekoliko dana izašla je odlična knjiga Josefa Joffea: The Myth of America’s Decline.

Joffe je urednik i izdavač u Die Zeit (ne čitam ga, ali evo kaže Wikipedia: ” … a German national weekly newspaper well-regarded for its journalistic quality. With … an estimated readership of slightly above 2 million, it is the most widely read German weekly newspaper … The paper is considered to be highbrow.Its political direction is centrist and social-liberal… “), predavač na Harvardu i Stanfordu, itd.

Knjiga je zaista pravo osvježenje u mnoštvu proročanstava o propasti Amerike. Argumenti u knjizi su vrlo uvjerljivi u smislu velikih izgleda da SAD budu (uvjerljivo) najvažnija država i 21. stoljeća. Uvjerljivi su i argumenti o Americi kao ‘defaultnoj sili’ kojoj se svi obraćaju kad je ikakav lokalno nerješiv problem (i Hrvati su u nekom trenutku bili oduševljeni Amerikom kad je nakon impotentnog angažmana EU ona napokon pacificirala Srbiju.) te o glavnom kreatoru ‘općeg dobra’. Koje, naravno, stvara iz sebičnih interesa – primjerice, Amerika nije razriješila 2. svjetski rat i porazila sile osovine iz želje za kreiranjem ‘općeg dobra’, nego iz vlastitih interesa, ali je time stvorila opće dobro. Ili kako je tek izvozom tržišne ekonomije (= kapitalizma) u Kinu prekinuto tragično siromaštvo, koje je, vezano s totalno anti-liberalnim usmjerenjima dovodilo i do tragedija kao što je oko 30 mil. umrlih od gladi za vrijeme ‘Velikog skoka naprijed’.

Svakako će biti vrlo zanimljiva svima koje zanimaju kako se megatrendovi u politici i ekonomiji manifestiraju i u kraćim vremenskim intervalima, dovodeći do naizgled neobjašnjivih kratkoročnih rezultata (primjerice, kao onome koji ne zna za plimu i oseku, nego samo gleda visinu do koje dolaze valići na obali, oni odjednom ‘neobjašnjivo’ počnu dosizati sve veće razine).

Kako Kina nesumnjivo privlači najviše ekonomske i geopolitičke pažnje u dosadašnjem toku ovog stoljeća, vjerujem da će mnogima biti naročita zanimljiva tema kineskog razvoja kojoj Joffe posvećuje priličnu pažnju, kako bi pokazao da će se mit da će ‘Kina prestići’ Ameriku raspršiti kao i prethodni mitovi o ‘kraju Američke dominacije’ zbog prijašnjih ‘nezaustavljivih’ novih ‘gospodara svijeta’, SSSR, Japana ili Europe. Naročito je zabavno čitati izjave i argumentaciju relevantnih likova prošlog doba o izvjesnoj dominaciji npr. SSSR ili Japana.

Izrazito korisno štivo naročito za Hrvate koje javni mediji i dalje šopaju kvazi temama i dilemama i pogledima na svijet. Kao što mi jučer reče jedan prijatelj, možda smo i daleko dogurali s obzirom da smo samo prije 30 godina bili ovdje i ovdje. Voljeli ili ne voljeli Ameriku (a koliko sam shvatio, skoro svi oni koji imaju izrazito negativan stav prema njoj nisu ondje nikad bili, ALI jako vole iPhone, Google, kompjuter i automobil), ovo je zaista lijepo štivo za sve one koji žele razumjeti kako svijet funkcionira, makar se s njegovim autorom i ne složili u potpunosti.

U međuvremenu, Kargo kult u Hrvata je dosegao histerični vrhunac s cargo avionom Antonov, jer smo ‘MI’ (kolektivistički) proizveli transformator u većinski njemačkoj firmi KET (Da, Končar Energestki Tranformatori je JV Siemensa i Končara u kojem Siemens ima većinu). Kako Amerika razmišlja o inovacijama, pogledajte u ovom RAND-ovom izvještaju The Global Technology Revolution 2020, In-Depth Analyses, a ovo je RAND napisao još 2001.: The Global Technology Revolution Bio/Nano/Materials Trends and Their Synergies with Information Technology by 2015.

Kategorije:Uncategorized

193 replies »

 1. baš pratim zbivanja o razvoju aditivne proizvodnje i tzv. “3. industrijske revolucije”. amerika tretira aditivnu tehnologiju kao pokretač održive ekonomije i na taj način želi vratiti proizvodnju natrag u ameriku. ono što im je postala nacionalna mantra je “america makes” i to je naziv programa instituta NAMII (the national additive manufacturing innovation institute) koji je osnovan prije malo više od godinu dana. naziv “america makes” su uveli prije mjesec-dva čime su povezali nacionalni program sa tzv. “makers” populacijom (mogli bi ih nazvati DIY populacijom s naglaskom na proizvodnju) koja se počela naglo razvijati otkako su istekle licence za FDM tehnologiju (tehnologija ovih malih kućnih printera) i otkad je elektronika postala pristupačna i jeftina. svaki pojedinac ima mogučnost s malo znanja i vještine raditi i proizvoditi i to je podržano nacionalnim programom. uz institut NAMII vezano je nekoliko sveučilišta, oko 40 privatnih/državnih tvrtki, zajednice viših škola i neprofitne organizacije, a 5 federalnih agencija financira projekt. kina je također u punom kasu što se tiče aditivne tehnologije, a poznato je da su veliki igrači u laserskoj tehnologiji pa samim time i velika konkurencija. bude zanimljivo pratiti ta nadmetanja i dostignuća koja budu postignuta u koracima prema cilju, ali amerikanci definitivno guraju ideju i mantraju o proizvodnji.

 2. OT, ali moram prenijeti ovo što je Denis Kuljiš istipkao.

  Denis Kuljiš:
  Prepisao sam ručno iz “Nedeljnika” tekst Saše Radulovića, srpskog ministra ekonomije. Pogledajte tu jasnoću mišljenja, čistoću patriotskog liberalnog opredjeljenja. Gotovo sve što kaže vrijedi i za Hrvatsku. A što mi imamo? Onog splitskog notornog bezveznjaka Grčića…

  DOSTA JE BILO

  Piše: Saša Radulović, srpski ministar privrede (za “Nedeljnik”)

  Srbija vodi promašenu ekonomsku politiku u poslednjih deset godina. Ekonomsku politiku baziranu na javnoj potrošnji, uvozu, državnoj privredi, subvencijama, bacanju novaca u bunar, korupciji, odsustvu smislenih reformi i večitoj nadi u strane investitore koji će preporoditi Srbiju. Ovo živo blato nas je koštalo ne samo izgubljenih deset godina, već i 300.000 izgubljenih radnih mesta, uništene privrede, javnog duga na nivou 60% BDP i deficita koji ove godine a i naredne – prelazi 6%.

  Naše nada u strane investitore kao spasioce Srbije mitskih je dimenzija. Od nje možda je jedino veća želja da izbegnemo suočavanje s realnošću. I želja da se ne promenimo. Da sve ostane isto. A da nama nekim čudom bude bolje. Pošto nismo u stanju da se promenimo, logično je da su nam strani investitori jedino rešenje. Jer druge nemamo. Oni su nam omiljeni neizrečeni izgovor zašto i nije tako strašno što se ne menjamo. Neko drugi će umesto nas. Umesto da radimo, mi smo zamislili da će stranci doći da razviju našu privredu. Ovo je naravno kapitalna budalaština. Svi investitori, domaći i strani, posluju zbog profita.

  Ako sami sebi ne pomognemo, neće nam niko pomoći. Glavni fokus ekonomske politike mora da bude domaća privreda. Domaći privrednici. Domaći investitori. Domaću privredu čine sva privredna društva koja posluju u Srbiji, zapošljavaju u Srbiji i plaćaju porez u Srbiji, bez obzira na to da li su u vlasništvu građana Srbije ili stranih lica. Glavni fokus ekonomske politike mora da bude rasterećenje domaće privrede i stvaranje dobre poslovne klime za poslovanje. Najbolji način da privučete i strane investitore jeste da napravite zdravu državu i dobro poslovno okruženje za domaću privedu. Najbolji isgnal stranim investitorima jesu uspeh i profit domaćih firmi. Strani investitori su nam potrebni i oni su poćeljni. Ali, strani investitori su šlag na tori. Domaći a privreda je torta. Nama je propala torta.

  Sproveli smo katastrofalnu privatizaciju. Umesto velike generacijske prilike da preporodimo privredu, privatizacija se pretvorila u veliku pljačku. Kao pripadnika te generacije, sramota me je. Veliki deo privatizacije sveo se na grabež za građevinskim zemljištem. Novi vlasnici su uzeli velike kredite od banaka i umesto da novac upotrebe za razvoj preduzeća i rast osnovne delatnosti, izvlačili su ga preko svojih offshore firmi i doveli svoje firme na rub propasti. Država je sve samo nemo posmatrala.

  Zašto bi to neko uradio sa svojom firmom? Prvo, firma nije zaista njihova. I za privatizaciju su od nekog dobili kredit. Ali zato je njihova offshore firma. I o njoj su zaista i vodili računa. Ova preuduzeća su za sobom povukla i banke koje su im dale velike kredite. Zvanični NLP (problematični krediti) banaka prema privredi iznosi 22%. Nezvanični NLP kod nekih banaka iznosi i 50%. Među njima su naše najvrednije firme sa zdravom osnovnom deltnošću.

  Dve najvažnije mere za zauzdavanje deficita tiču se preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća.

  Na preostala preduzeća u restrukturiranju, nekadašnje gigante, njih 179, godišnje bacama 750 milona dolara. U njima je zaposleno preko 50.000 radnika. Pored ovih firmi, Agencija za privatizaciju upravlja s dodatnih 430 preduzeća sa preko 50.000 zaposlenih. Ukupno preko 100.000 ljudi. I to naravno nije sve. Agencija za privatizaciju ima u svoj portfoliju i dodatnih preko 900 kompanija u kojima država ima mnjinsko vlasništvo. Tu je zaposleno još preko 135.000 ljudi.

  A onda idu javna preduzeća. Njih gotvo 600. Na javna preduzeća trošimo dodatne stotine miliona evra godišnje. Javna preduzeća kod nas nisu izvori pofita, već deo socijalne politike s ogromnom cenom po celo društvo. I štetnim ugovorima, kupcima i dobavljačima, preko kojih se izlači ogroman novac i sliva u privatne, uglavnom partijski obojene džepove.

  Za sva ova preduzeća napravili smo čitav sistem subvencija, fondova i državnih agencija, sistem neplaćenih računa, sistem privilegija i uništavanja zdrave konkurencije. Oko ovog sistema je tokom godina izgrađen i širok krug ljudi okupljenih oko političkih prtija koji su korisnici tog sistema. Koji parazitiraju na leđima zdravog tkiva privatne privrede.

  Ovo su najveći uzročnici našeg deficita i rasta javnog duga. Ovko više ne može. Kao država, kao društvo, moramo da kažemo – dosta. Sva preduzeća moraju da se potave na zdrave temelje, ako za to postoji mogućnot. Da se restrukturiraju i oslobode dugova. Ako ne, moraju da se ugase. Privreda mora biti bazirana na profitu. Svaka zdrava privreda bazirana je na profitu.

  Šteta po društvo je veća od bačenog novca i samog deficita. Najveća šteta je u obesmišljavanju zdravog poslovanja zasnovanog na konkurenciji, profitu i pozitivnoj selekciji koju oni nose. Taj sistem ubija svaku inicijativu, svaki pokušaj stvaranja zdrave privrede. Interesi korisnika sistema direktno su suprotstavljeni interesima društva i bore se da spreče svaki pokušaj uklanjanja parazita inuspostavkljanja zdravog društva. Cenu plaćaju svi građni Srbije. Sva naša deca.

  Da bismo zauzdali deficit, moramo da smanjimo javnu potrošnju. Da prestanemo da bacamo navac u bunar. Perpetuum mobile ekonomija ne funkcioniše. Subvencije ne rade. Da rade, nakon deset godina, imli bismo rzultate. Nadam se da su rezultati očigledni svim građnima Srbije. Mormo da kažemo – dosta. Anglosaksonci kažu da kad se čovek nađe u rupi (u problemu) prva stvar koju treba da uradi jest da prestane da kopa. Rešenje nikad nije dublje u rupi.

  Ministratvo privrede je uvelo princip potpune transparentnosti trošenja novca poreskih obveznika. Mislim da je konačno došlo vreme da shvatimo da novac pripada poreskim obveznicima. Radniku iz Pirota, čistačici iz Beograda, penzioneru iz Valjeva. I da se prema novcu građana Srbije moramo odnositi odgovorno. Na svojoj internet stranici ministarstvo je objavilo detaljne podatke o izvršenju buidžeta na mesečnom nivou kako za ministarstvo, tako i za sve agencije koje su dobile novac poreskih obveznika i iznose koje su dobili. Nema izuzetka. Ministarstvo je u prvih sedam meseci ove godine trošilo oko dve milijarde dinara, u avgustu je potrošilo 4,5 milijarde. U septembru 25 miliona dinara. Razlika su subvencije.

  Ministartsvo privrede je početkom septembra pokrenulo veliku akciju pravljenja “ličnih karti” za svih 609 preduzeća u portfoliju Agncije za privatizaciju, kao i za 35 javnih preduzeća u vlasništvu države. “Lične karte” javnih komunalnih preduzeća biće rađene u drugom krugu. “Lične karte” su jednostavne Excel tabele u koje se unose finansijski izveštaji, popisi i procene imovine, popis obaveza, kupci, dobvljači, hipoteke, sudski sporovi. Ko god vodi uredno knjigovodstvo, nije mu potrebno više od sedam dana da sačini “ličnu kartu”.

  Upostavljen je i princip da novac više neće biti bacan u bunar. Sva preduzeća u vlasništvu države koja su u problemima mogu da dobiju pomoć tek nakon što popune “ličnu kartu”, i to samo u kontekstu izvršenja plana restrukturiranja i postavljanja preduzeća na zdrave noge. Ovo važi i za Galniku, i za Simpo, i za Politiku, i za FAP i za Srbijagas. Važi za sve.

  Otpori su ogromni. Posebno u javnim preduzećima. Već polako prerastaju u otvoren otpor i u pretnje.

  Direktori i rukovodstva firmi su izgleda vereovali da je to samo prolazna akcija. I da će ipak dobiti novac kao pre. Pa su otezali i izbegavali da dostave tražene podatke. Nadam se da su konačno shvatili da pomoći bez restrukturiranja neće biti. Na kraju su počeli da sarađuju.

  Postavili smo nov okvir za pivatizaciju. Naprvljeni su nacrti zakona o privatiziaciji i zakona o stečaju i oni su pred vladom ove sedmice. Očekuje se njihovo usvajanje do Nove godine. Ključne reči u izmenama zakona su potpuna transparentnost, javnost i odgovornost državnih organa. Pvi korak ka transparentnosti je objavljivanje “lične karte” za sve firme koje se privatizuju. Svi potencijalni investitori mogu da vide sve relevantne podatke o firmnama koje se privatizuju. Cilj rekonstruirnja je da se očiste kompanije, eliminišu dugovi, i da se za tako čiste firme pronađu kupci.

  U skladu s novim zakonom o privatizaciji, sva rukovodstva koja ne sarađuju s državnim organima biće smenjena. Uvodi se obaveza analize poslovanja u poslednjih pet godina, kako u stečaju tako i u privatizaciji. I analize se objavljuju javno. Mi imamo mnogo više spornih privatizacija od 24 velike koje je pokrenula Verica Barić. Da nije bilo nje, i ove 24 bi bile zaboravljene.

  Pripremamo i izmene zakona o javnim preduzećima koje će uvesti obavezno licenciranje svih direktora i članova nadzornih i izvršnih odbora. Uvodi se i potpuna transparntnost u radu javnih preduzeća monopolista i obaveze izveštavanje države i građana. Domćinsko ponašanje. Ko ovo ne bude poštovao, biće smenjen.

  Zauzdavanje deficita dolazi kroz uvođenje reda u prduzeća u restrukturirnju i javna preduzeća. Ne zvuči kao nuklearna fizika. Više kao topla voda. Problem nije u ideji, već u implementciji. Volji da se sprovede princip: ne dam pare. I snazi otpora. Prvo kod političkih partija i svih onih čije interese ova politika ugrožava.

  Srbija praktično nema uređen sistem socijalne zaštite. Iako godišnje trošimo 150 milijardi dinara, taj novac ne dolazi do ljudi kojima je pomoć zaista potrebna. Recimo, subvencionisanje obdaništa u koje roditelji dovode decu u džipovima. Ili povraćaj PDV na bebi-opremu za ljude koji imaju dobre plate.

  Potrebna nam je potpuna reforma sistema socijalne zaštite. Za ljude koji iz ovog i onog razloga nisu u stanju da izdržavaju porodicu. Trajno ili privremeno. Umesto stotina različitih sistema socijalne zaštite, treba nam univerzalni sitem. Recimo, svaka porodica koja ima primanja manja od nekog mesečnog iznosa, ima pravo da dobije razliku. Primera radi, pomoć bi mogla biti određena na nivou od 15.000 dinara mesečno po porodici, plus 5.000 dinara po dodatom članu domćinstva. Tako bi prosečna tročlana prorodica bez primanja mesečno primala 25.000 dinara. Ako uzmemo sadašnji budžet za socijalnu zaštitu, on bi bio dovoljan za socijlnu zaštitu 500.000 porodica sa 1,500.000 građana.

  Mnogo se govorilo kod nas o socijalnim kartama na kojima bi se zasnivao ovakav sistem i kako je tobože skupo da se naprave socijalne karte. I kako bi to trajalo nekoliko godina. Mislim da to nije tačno. Sistem se bazira na jednostavnoj prijavi neke porodice da je socijalno ugrožena. U prijavi se dostavi imovinsko stanje, da izjava pod krivičnom i materijalnom odgovornošću i porodica uđe u sistem i dobiva pomoć. Paralelno s tim, rade s dubinske i detaljne kontrole sistemom slučajnog izbora. Za one koje se utvrdi da kradu od građana Srbije, prikrivaju svoje imovinsko stanje, kazne su drakonske.

  Pored bacanja novca u bunar, glvni problem s deficitom jeste nedostatak rasta. Ovo se manifestira u padu poreskih prihoda. Naš drugi ključni problem je pad prihoda. Omašili smo budžet na prihodnoj strani za jednu milijardu evra. Uradili smo rebalans, pa smo i njega omašili za dodatnih 200 miliona evra. Zaduženost od 60% BDP ogoman je problem ako imate rast od 1%. Taj problem je za red veličine manji uz rast od 5%.

  Znači, moramo da potignemo rast. Rast donosi zapošljavanje i nova radna mjesta. I nove poreske prihode.

  O poblemu nedostatka rasta više puta sam dugo razgovarao s Vladimirom Gligorovim. I složili smo se oko neophodne stratgije. Kao rezultat naših razgovora, zamolio sam ga da za ministarstvo napiše dokument “Saveti ministru ekonomije”, koji je i objavio na internet stranici “Peščnika”. Preporuke su veoma jasne: štednja s jedne strane, stimulns u vidu smanjenja poreza s druge. Štednja u vidu rešavanja pitanja preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća. Rešavanje pitanja NLP-a u bankama. Regulatorna reforma. I smanjenje nameta na rad. Krenimo redom.

  Za rast moramo da olakšamao poslovanje. Popravimo poslovni ambijent. Dva ključna zakona za ovo jesu Zakon o radu i Zakon o planiranju i izgradnji.

  Zakon o radu rešava pitanje otpremnine po godinama radnog staža, tako da će se one ubuduće isplaćivati za godine radnog staža kod poslodavca i njegovih povezanih lica, a ne za sve godine radnog staža. Mnogi zaposleni, pogotovo oni koji rade za državu, primili su i po nekoliko otpremnina. Zakon o radu takođe treba da donese lakše zapošljavanje i otpuštanje. Cilj je rast zapošljavanja.

  Neki ljudi se pitaju kako lakše otpuštanje može da dovede do rasta zapošljavanja. Poslodavac u velikoj većini slučajeva ne otpušta ljude zato što je besan. A ako i spadate u onu manjinu kod kojih je poslodavac zaista besan, bolje da svakako bežite od njega. Poslodavac otpušta ljude zato što nema posla ili zato što misli da radnik nije dobar. Težina otpuštanja direktno se odražava na lakoću odluke o zapošljavanju. Ako je rizik da će loš radnik da vas tuži i posle dobije parnicu na sudu čiji troškovi mogu da vam unište malu poroičnu firmu, onda ćete gledati da ga ne zaposlite na neodređeno vreme ako možete.

  Zakon o planiranju i izgradnji treba značajno da pojdnostavni postušpak dobivanja građevinskih dozvola. Drugo važno pitanje koje rešava jeste pitanje prava korišćenja građevinskog zemljišta. Nedefinisanost ovog prava je veliki uzrok propasti naše privatizacije i zakočenosti mnogih stečajnih postupaka.

  A rast? Šta će nam donesti rast i zapošljavanje? Poslovna klima će sigurno poboljšati stanje. Ali ona sigurno neće dati neophodnu injekciju adrenlina koja je potrebna našoj privredi. Kako stimulisati privredu?

  Najbolja i najtransprentnija i najefikasnija “subvencija” jeste smanjenje nameta na rad. U Srbiji, kad legalno zaposlite radnika, da biste mu dali minimalac od 180 evra, državi morate da platite još 120. Takođe, ako jedan moler ili veb-programer pogađa posao za 300 evra, da bi poslovali legalno, od tog novca moraju 120 moraju da daju državi. To je nerazumno. Ne postoji poreska policija na svetu koja to može da utera. Poblem našeg poreskog sistema nije što nam je prosečna poreska stopa previsoka, već što nema progresivnmosti. Na prvih 300 evra koji zaradite, a koji su potrebni za biološko održanje čoveka, država hoće da uzme 120!

  Ova poreska politika je glavni uzročnik zapošljavanja na crno ili na sivo (deo plate legalno, deo na ruke). Računa se da imamo preko 500.000 zaposlenih na crno i da je veličina sive ekonomije i crnog tržišta oko 30% BDP. I Stros Kan (Strauss Kahn) je uočio da je veličina sive ekonomije i crnog tržišta i prevođenja njenog malog dela najveća kratkoročna šansa za značajan rast.

  Kako uterati ovu sivu ekonomiju? Smanjenjem nameta na rad, i to smanjenjem doprinosa i uvođenja progresivnog poreza na dohodak. Predlog je da se doprinosi na teret poslodavca samnje sa 17,9% na 10%. Doprinos na teret zaposlenog bi pali sa 19,9% na 15%. Bio bi uveden progresian porez na dohodak, i to tako da bi na brutto platu do 15.000 porez bio 0%, od 15.000 do 50.000 din. 20%, a 30% i 40% preko 150.000 din. Ovo smanjenje nameta na rad napravilo bi rupu u budžetu od oko 30 milijardi dinara. Od toga deset milijardi se odnosi na jvana preduzeća i društvena preduzeća. Kako su ona i subvencionisana, rupa u budžetu bi bila manja od 25 milijardi dinara. Ovo sve bi moglo biti u potpunosti plaćeno smanjenjem subvencija.

  Drugi korak bi u narednim godinama bilo dalje smanjenje doprinosa na teret zapsolenog sa 15% na 10% (do kraja 2014. godine) dalje na 5% i konačno u potpunosti ukinuto. Preduslov daljeg smanjenja je poširenje obuhvata i bolja naplata poreza.

  Uvođenjem ovakvog poreskog sistema za značajan broj firmi koje zapošljavaju na crno, nestao bi ekonomski interes za to. Porezi i doprinosi na minimalac bili bi oko 28% umesto današnjih 60%.

  Došlo bi do rasta neto zarada, posebno u drugom krugu. Zdravstvo se više ne bi finansiralo iz doprinosa već iz budžeta. Svi građni bi dobili zdravstveno osiguranje bez obzira na status zaposlnog. Overavanje zdravstvenih knjižica bi otišlo u neslavnu istoriju.

  Pre godin dana bili smo suočeni sa sličnim problemom: veliki dficit, rast javnog duga i pad prihoda. Odlučili smo se na stezabnje kaiša, smanjenje potrošnje i podizanje poreza. Za rast nismo ništa uradili. Rezultat ovih mera je da smo danas četiri milijarde evra dublje u rupi, sa još većim deficitom i smanjenom privrednom aktivnošću. U nedostatku stimulisanja rasta, stezanje kaiša i rast poreza smanjili su agregtnu tražnju i ekonomsku aktivnost. Ne bismo smeli da ponovimo istu grešku. I pre stupanja na snagu novih mera, rast BDP u drugom kvartalu pao je na 0,2%. Bez stimulansa, mi smo na putu u treću recesiju. Kaiš treba stezati, ali moramo da imamo odgovarajuću meru stimulansa za privredu. Taj stimulans je smanjenje nameta na rad. Po mom dubokom uverenju, to je najvažnije što možemo učiniti za oporavak naše privrede, jačnje konkurencije i podsticanje proizvodnje i izvoza. Učiniti zapošljavanje jeftinijim i time proizvodnju profitabilnom.

  Mislim da je bilo dosta. Ovako više ne može. Moramo da okrenemo novi list. Ako ne zbog nas, onda zbog svoje dece. Ono što danas trošimo, trošimo na njihov račun. Oni će plaćati sve naše račune. Sramota je. Da ne bismo izgubili još deset genercija dece koja će u punoletsvo ući u zemlji živog blata, korupcije, bez budućnosti, moramo da prekinemo s neodgovornim ponašanjem. Dosta je bilo.

   • To je ona priča o kojoj sam govorio više puta “da grčić i milanović i neki u vladi misle da nama samo malo fali”,to je najveća hrvatska zabluda zbog koje ćemo se ako tako nastavimo misliti zabiti glavom u zid i vrtiti će nam se u glavi tri generacije.Tu ne pomaže nikakva “strategija”,ovo društvo zahtjeva potpunu rekonstrukciju i reformu sustava po svim vertikalama društva,od najniže do najviše razine,bez toga da to ne protresemo-okrenemo na glavu mi možemo slušati samo andersenove bajke i liste dobrih želja?Mi smo debelo metastazirano društvo i tu grčićevi i milanovićevi antibiotici neće pomoći.Bojim se da to njima nije jasno i da su oni i dalje u uvjerenju da je ovo ciklička a ne strukturalna kriza i da nama “samo malo fali” a sa hrvatskom birokracijom i ovakvom paukovom mrežom kompliciranih zakona i podzakona mi možemo samo čekati zid za otriježnjenje?

 3. Meni nije niti na kraj pameti da bi Kina prestigla Ameriku pa niti “sustigla” u doslovnom smislu (niti za 30-40 i više godine) ali mi se čini da ukoliko komunistička partija uspješno privede kraju (između redaka najavljenu i na zadnjem onom njihovom sumitu) izlaznu strategiju raspisivanja negdje oko 2020. godine demokratskih izbora da bi kroz dodatnih deset-dvadest godina mogla doseći vrlo visoki nivo, “kao da je sustigla”, postati vrlo važan partner u gotovo simbiotskoj vezi kao nekada Amerika-Europa tj. ući u vječnu borbu s Europom za to drugo mjesto s kojom se vjerojatno ciklički stalno smjenjivati uz Ameriku kao konstantu broja 1.

  To mi se ne čini kao nagli prijelaz, i slobodni demokratski izbori će biti samo formalizacija faktičkog stanja i na kojima će možda komunistička partija za prvi mandat pobijediti, tek nekad kasnije neka druga stranka, pa opet izgubi itd., pretvaranjem komunističke partije u normalnu socijal-demokratsku stranku koja će se igrati “demokrata” s tada postojećom opozicijom koja će biti nešto kao “republikanci”, pa koji će možda za početak biti više-manje slični i zlobnim kritičarima izgledati kao igra/”gluma” jedne te iste partije raspodijeljenje u “dva tima”, ali što bi bio početak pravog višestranačja i demokracije. Ja nekako tako vidim razvoj Kine i nadam se lijepoj budućnosti time.

  Za sve nas van Kine mislim da je važno biti svjestan da taj proces traje, da ne moramo čekati formalizaciju ove nove stvarnosti nego da i puno prije demokracije i puno prije širenja “zapadnog životnog stanarda” na veće skupine stanovništva trebamo Kinu gledati agregatno, nekih N % ljudi koji živi na taj i taj način gledati kroz apsolutne brojke kojima čine veličinu kao takva i takva zapadna država. Recimo u Kini ima više ljudi nego u Njemačkoj stanovnika koji žive životnim standardom jednakim ili boljim od prosječnog njemačkog. Kroz takve brojke treba gledati. Npr. 2% Kineza troši 30 % svjetskog tržišta luksuznih proizvoda. To je brojka koja nas npr. zanima ako smo u industriji luksusnih proizvoda, i tada nam je Kina već sada “kao jedna od glavnih država visokog standarda” (nema veze što je to komadić šireg pojma Kine, ali tako je velika da je dijelimo u komadiće od interesa). Slično tako za svaku industriju koja ima interes u Kini, a to je skoro svaka industrija.

  Najbolje američke kompanije to tako gledaju. Mnogi očekuju dugoročno u Kini ostvarivati prodaju sličnu onoj na američkom tržištu (ili čak i značajno veću).

  I s turizmom to ima veze. Uskoro će oni imati više svjetskih putnika nego Njemačka i Japan zajedno a naši pod pojmom “gosti sa dalekog istoka” još uvijek misle primarno na Japance (i Korejce). Imati više “luksuznih putnika” nego Rusi i Englezi zajedno, a nama još uvijek ovo prvi na pameti kod 5* hotela.

  Koliko imamo u Hrvatskoj turističkih vodiča koji govore kineski?? Manje nego japanski pretpostavljam…, a Japanci izumiru, Kinezi dolaze. Neki još uvijek od azijskih jezika preporučuju japanski. Ja sam baš jučer izrazio podršku jednom prijatelju koji odlučio naučiti kineski kako bi ga jednog dana primjenio možda čak u Hrvatskoj u turizmu! Zanimljiva odluka koja mi se sviđa jer je tako rijetka na našem tržištu, biti će unikatan, ne znam baš da se kod nas može naći mlade domaće ljude koji dobro poznaju Hrvatsku (povijest, kulturu) i našu turističku ponudu i koji bi mogli i htjeli voditi turiste na (kvalitetnom) kineskom.

 4. Off topic, a možda i ne. Gledajte kod Ace Merzelicu i shvatit ćete zašto ne možemo biti ni Kina, a kamoli Amerika. Gospođa svim silama brani pravo na Audi, pa osporava i neosporno. Kaže nije joj županija najsiromašnija, prosjek plaća oko 4000 kuna. Da pola Siska na dnevnoj bazi ne putuje i zarađuje kruh u Zagrebu, kakav bi onda prosjek bio? I koja nezaposlenost, za koji i sama, nevoljko i ispod glasa doduše, ipak priznaje da problem? Da druga polovica Siska i dobar komad Petrinje ne prima policijske i vojne penzije i plaće, koliko bi i ovo malo lokalnih biznisa preživjelo, opstalo i plaćalo lokalne poreze i namete? Kaže da joj županija ima drugi najveći vanjskotrgovinski suficit i izvoz. Ne kaže da joj slučajno na teritoriju locirana PTKM, niti uz koju cijenu i štetu dosada, po porezne obveznike i dioničare. Kaže da nikakav problem što joj muž ima 20% vlasništva na lokalnom radiju dotiranom od županije, jer nije nezakonito i ne zarađuje ništa. Aco joj kaže da zbog dotacija nije u gubitku, a da svejedno nije u redu. Ja bih dodao, ak’ ništa ne zarađuje kao što žena tvrdi, koji kurac se onda nije riješio toga, da mu se žena ne bruka okolo zbog njega. Kaže financirano cesta, infrastrukture…, uglavnom svih onih stvari što ne donose novac, a uhljebljuju NAŠE, sve to iz županijskog proračuna. Ne kaže koliko je u županijski proračun ušlo novaca iz državne kase za područja posebne državne skrbi i prireza iz plaća zarađenih u Zagrebu i u državnim službama. Kaže ima ljude koji je savjetuju, a nisu savjetnici. Svejedno primaju petaka svaki mjesec. Sad mi je jasno zašto su nadzornici na Skupštini PTKM tražili baš tu cifru. To je izgleda postala uobičajena tarifa na županijskom nivou. Još kad je Aco citirao kakve su pizdarije primili na znanje (i uredno naplatili) savjetnici koji to nisu, nisam znao da l’ da se smijem ili plačem. Btw, ako netko zna koliko je teta na kraju odobrila nadzornicima, bilo bi mi drago znati. Kaže na kraju da Audi nije ni njen, ni županije, nego lizing kuće, pa nema ni PDV-a. Nema veze što ga koristi kao da je njen. Glavno da je po zakonu, to što nije u redu, nema veze. Još kaže da je proganjaju zato što je žena. Nevjerojatno, veća je ajkula nego 95% muškaraca, a dokaz tome je da u nedostatku argumenata, bezobzirno izlači i taj zadnji spolni adut.
  Ja fakat ne razumijem tu potrebu i fascinaciju limom. Zbog komada lima prodati obraz i sramotiti se pred cijelom nacijom, mora da je nekakva patologija. Ak’ ima neki psiholog, psihijatar na blogu da nam to svima pojasni, a da nisu one floskule tipa proteza za muškost, dokaz statusa i moći… Evo i bivši županičin šef, inače šef sisačke kirurgije i cijele bolnice, svojevremeno uzeo neku lovu na kvizu. Pita ga Tarik što će s lovom, kaže on kupit će si Jaguar. Budući nije zaradio cijeli mogući iznos, nego samo pola, za par dana osvanuo čovjek u novinama, valjda da pokaže da drži riječ. Kupio polovni Jag.:)

  • nisam psiholog, ali evo što bi moglo biti…
   http://samvak.tripod.com/journal53.html

   The Accumulator
   This kind of narcissist jealously guards his possessions – his collections, his furniture, his cars, his children, his women, his money, his credit cards… Objects comfort the narcissist. They remind him of his status. They are linked to gratifying events and, thus, constitute Secondary Sources of Narcissistic Supply. They attest to the narcissist’s wealth, his connections, his achievements, his friendships, his conquests, and his glorious past. No wonder he is so attached to them. Objects connected with failures or embarrassments have no place in his abode. They get cast out.

 5. da se pridruzim opcem tonu komentara mogu samo napomenuti da iako je Joeffa ocigledno vrlo cijenjen ima jos jedna knjiga autora koji je jos vise cijenjen:
  http://www.amazon.com/The-Next-100-Years-Forecast/dp/0767923057
  “Friedman contends that, far from declining (as many fear), America is just beginning its rise”
  Za one koji sumnjaju u reference Friedmana :


  George Friedman (born 1949 in Budapest, Hungary) is an American political scientist and author. He is the founder, chief intelligence officer, financial overseer, and CEO of the private intelligence corporation STRATFOR.[1] He has authored several books, including The Next 100 Years, The Next Decade, America’s Secret War, The Intelligence Edge, The Coming War With Japan and The Future of War.[2]


  Prior to joining the private sector, Friedman spent almost twenty years in academia, teaching political science at Dickinson College. During this time, he also regularly briefed senior commanders in the armed services as well as the Office of Net Assessments, SHAPE Technical Center, the U.S. Army War College, National Defense University and the RAND Corporation, on security and national defense matters.[3]

 6. Moje misljenje je da ce Kina preteci SAD prema ukupnom BDP-u, ili ce padati glave komesarima u Kineskom uredu za statistiku 🙂

  • Koje argumente imate za ovakvu procjenu? Za takve procjene nije dovoljno očima vidjeti ‘kako stvari stoje na terenu’ …

   • ovdje sam mislio da Kinezi nastimavaju podatke o rastu, inflaciji itd

    buduci da mogu nastimavati podatke, vrlo je izgledno da ce prema sluzbenim brojkama preteci SAD, dok u stvarnosti to mozda nece biti slucaj

    http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/10044456/China-may-not-overtake-America-this-century-after-all.html

    Medutim zanimljiv je govor premijera Li KeQianga: “Innovation at the technology frontier is quite different in nature from catching up technologically. It is not something that can be achieved through government planning.” – sto znaci da su svjesni da planiranje ne funkcionira

    Ja mislim da ce preteci SAD i u stvarnosti…
    razlozi su ociti: 4 puta ih je vise, trziste im je sve otvorenije, sve reforme koje su najavljene su prema sve slobodnijem trzistu, pritisci prema vlasti su takoder u tom smjeru – sve vecoj liberalizaciji trzista

    na fakultetu, vjerovali ili ne, profesori zagovaraju slobodno trziste i kapitalizam, za razliku od neokapitalisticke Hrvatske u kojoj se zagovara samoupravljanje!

    demografija im je definitivno problem koji dolazi, no oni su i dalje daleko od tehnoloske granice i imaju ogroman prostor za napredak…

    Za SAD nikako ne ocekujem da ce propasti, mislim da ce se nastaviti razvijati, da ce i dalje biti glavni generator novih tehnologija i ideja, i dalje ce biti san vecine Kineza zivjeti u SAD-u!

    I dalje ce Kina i SAD biti najveci trgovinski partneri…a mozda u malo daljoj buducnosti SAD opet prestigne Kinu, jer SAD je kulturno otvoren prema svima, dok ce Kina vjerovatno ostati samo Kinezima kojih ce biti sve manje, drasticno manje…nesto poput Japana

   • ako cemo ekstrapolacijom (tehnickom analizom 🙂 ), ove godine SAD je rastao 2,5%, Kina 7,5%. Prema podacima o ppp BDPu iz Svjetske Banke ako SAD bude rastao 3%, a Kina 7% Kina ce prestici SAD za 5 godina…2018 godine

    Problem je u tome sto tehnicka analiza ne funkcionira i upravo to je bila greska onih koji su predvidali da ce Japan ili SSSR prestici SAD…jednostavno su bili tehnicari i zaboravili na fundamente 🙂

    Upravo zato sam pisao o Kinezima opcenito jer smatram da je to dio “fundamenata” – ulaganje u obrazovanje je definitivno plus kao i marljivost (npr neplaceni prekovremeni rad je najnormalnija stvar, neugodno im je otici s radnog mjesta tocno kad im zavrsi radno vrijeme)
    Reforme koje vlada provodi su do sada bile u smjeru otvorenog trzista i smatram da ce tako i ostati…sudeci prema svim izjavama i ponasanju vrha vlasti.
    Jos uvijek su nerazvijeni i mnogo je prostora za povecanje efikasnosti…
    Ako gledamo kulturoloske krugove zemalja, oni su u grupi s Korejom, Japanom i Tajvanom, sve te drzave su fantasticno napredovale ulaskom na svjetsko trziste i prihvacanjem kapitalizma…
    I najveci plus je cinjenica da im treba samo 1/4 americkog prihoda po glavi stanovnika da prestignu SAD, znaci Kina se ne natjece s SADom nego im je dovoljno da budu poput Rumunjske! Znaci treba usporediti ovo sve gore nabrojano s Rumunjskom, a ne SADom!

    Minusa takoder ima mnogo, nisu demokracija, demografska slika, drzavno vlasnistvo nad najvecim bankama, neiskoristenost proizvodnih kapaciteta itd. itd. puno je potencijalnih opasnosti koje bi mogle kratkorocno izazvati krizu u Kini.

    Medutim, ako SAD bude rastao 3% to ce pozitivno utjecati i na rast Kine, tehnoloski razvoj SAD-a pozitivno utjece na razvoj cijelog svijeta, ne samo na SAD…tako da smatram da je Kinezima rast od 7% u sljedecih 5 godina sasvim moguc..

    Ali u nekom duzem roku mislim da ste apsolutno u pravu da ce SAD opet jednog dana imati veci BDP…demografija je tu nemilosrdna
    A Kina vjerovatno nikada nece biti zanimljivija imigracijska destinacija od SAD-a

    • Koje bi veze ovo imalo s ‘tehničkom analizom’?
     K tome, stopa rasta od 7% je apsolutno neodrživa za Kinu (kao što je bila i za bilo koga drugoga).

   • 7% je neodrzivo jer BDP po glavi moze rasti samo brzinom napretka tehnologije, a Kina ce uz to imati i pad broja radnika – istina, medutim kopirati se moze puno brze.

    Ni Japan, ni Korea, ni Tajvan nisu stali s velikim stopama rasta na 1/5 dohotka Amerike? Istina da nisu imali pad broja radnika, medutim u njihovo vrijeme nije bilo tako lako kopirati tehnologije i siriti znanje kao danas.

    Žene u mirovinu idu s 55godina, muškarci sa 60, ako bi to pomaknuli dobili bi jos par godina rasta broja radnika.

    • @ Katrancek

     Naravno da će rast Kine s vremenom usporiti, u konačnici vrlo značajno, svesti se na neke normalne brojke slične kakve imaju ostale države. Ali to ih ne priječi da u konačnici značajno izrastu i razviju se. Ovo kako se do sada stvari odvijaju puno obećava.

     Mislim da je nepotpuno/zastarjelo Kinu gledati kroz “kopiranje i krađu” ili kroz masovno radno-intenzivnu proizvdnju (puno i jeftine radne snage).

     Ne treba podcijeniti inovativnost i poduzetnost Kineza. Inače kulturološki mislim da nisu jako slični Japancima. Te se države slično razvijaju (sličan početak) ali kulturološki su to vrlo različiti narodi. Kinezi su više individualci, i to je apsurd povijesti, da su oni bili komunisti a ne Japancima čijoj kulturi to više pristaje.

     Kinezima samo treba “sustav koji funkcionira”, dakle liberalna demokracija u koju možda uspiju priječi i to će im biti konačna pobijeda nad jadom i bijedom koja im visi nad glavom i koja ih je proganjala do nedavno, i od koje uspješno bježe već neko vrijeme sve brže i brže.

     Ako uspiju završiti prelazak u liberalnu demokraciju obzirom na kvalitete koje imaju kao ljudi, kao kultura, imaju velike šanse biti jako jako uspješno gospodarstvo, u potpunosti sposobno rame uz rame sa Europom boriti se za 2. mjesto iza USA.

   • nakon skroz opcenitih odgovora, pitao sam google…

    http://www.clb.org.hk/en/content/employment-china

    1/3 Kineza je jos uvijek zaposlena u poljoprivredi, a oko 1/2 ih zivi u ruralnim sredinama

    prosjecan radnik u poljoprivredi zaraduje svega 1/3 od onoga sto zarade radnici u tvornicama
    Poljoprivrednicima se u BDP racunaju samo novcani prihodi, razmjena i proizvodnja za svoje potrebe ne ulazi u BDP Kine – mozda je Kineski BDP vec sada veci od SAD-a?

    Za pretpostaviti je da ce smanjenje broja radnika prvo biti odrazeno u smanjenju broja poljoprivrednika.

    Vjerovatno znate da u Kini ogranicavaju slobodno kretanje ljudi pomocu Hukou sistema koji obeshrabruje stanovnike ruralnih sredina na selidbu u grad. Upravo o tome, upravo sada se raspravlja na plenumu u Pekingu, takoder zele omoguciti ljudima u ruralnim sredinama prodaju nekretnine ili zemlje na kojoj zive i rade (vjerovatno kako bi sto vise olaksali poljoprivrednicima selidbu u gradove).

    Mislim da imaju goriva za jos 5 godina rasta, medutim SAD ce se vratiti na prvo mjesto kad tad, mozda uskoro, mozda malo kasnije…tu se potpuno slazem

    isto iz linka gore o nastimavanju podataka:
    “Even when an estimated 20 million migrant workers were laid off in the wake of the global economic crisis in 2008, the official unemployment rate only increased to 4.3 percent or about ten million workers.”

    “the official unemployment statistics only include urban workers who have registered as unemployed”

    slucajno im se dogodilo da su zaboravili bas na one koji su najizlozeniji nezaposlenosti 🙂

 7. Statika:

  U zadnjih godinu i pol otkako sam u Kini sam se nasao u bezbroj situacija u kojima je meni koji dolazim iz Hrvatske ocito koliko su Kinezi neefikasni u organizaciji, od prometa koji je najuocljiviji, poljoprivrede pa sve do sisanja u frizerskom salonu. Opcenito, moj je dojam da su u podrucju usluga debelo iza nas, a pogotovo SAD-a.

  Industrija im cini najveci dio gospodarstva i tu vjerovatno postoje tvornice koje su usporedive sa zapadom ali u kojoj god sam ja tvornici bio, uglavnom se koriste rucni alati i neki jednostavni strojevi, u usporedbi sa istim tvornicama u Europi Kinezi koriste puno manje kapitala. Mislim da je takva vecina privatne industrije u Kini i usporedujuci Kinu sa Hrvatskom definitivno se u proizvodnji vise oslanjaju na rad nego na kapital.

  Poljoprivreda je opet vrlo slaba tocka Kineskog gospodarstva, uglavnom se sve rucno obraduje, vidio sam vrlo malo traktora ali zato puno ljudi u polju s motikom…
  npr. farma pilića koja izvozi u Japan i mora zadovoljiti HACCP standarde vecinu kontrole obavlja rucno, a higijenski zahtjevi se ispunjavaju tako da zaposle jos ljudi koji idu okolo i peru ruke radnicima, dok se u Americi na slicnoj farmi sve obavlja strojevima s vrlo malo ljudi..bar tako kazu Kinezi 🙂

  Autoceste se ovdje ciste tako da posalju 20 ljudi s metlama, iako sam nedavno prvi put vidio i jedan kamion koji se vozi i cisti cestu!

  Dinamika:
  Kinezi su marljiv narod i strasno puno ulazu u obrazovanje, npr. nije neobicno da roditelji prodaju jedini automobil kako bi skolovali dijete..
  http://www.nytimes.com/2013/02/17/business/in-china-families-bet-it-all-on-a-child-in-college.html?_r=0

  Ako kultura ima ista s razvojem u dugom roku, treba reci da su Kinezi vecinski narod u 5 drzava: Tajvan, Macau, Hong Kong, Singapore i Kina;
  Od tih 5 jedino je Kina imala komunizam i izolaciju, ostali su bili slobodni…istina da su 3/5 posebni slucajevi, ali Tajvan je vjerovatno dobar primjer gdje bi obalna Kina mogla biti u nekoj dalekoj buducnosti, ako im se zvijezde poklope 🙂

  Zanimljivo je vidjeti da u SAD-u ljudi koji su Asian imaju prosjecno najveci prihod, veci od White skupine?

  Takoder je vazno reci da su Kinezi zadivljeni zapadom, posebno SAD-om, obozavaju sve sto je Americko, samo ime SAD-a na Kineskom znaci “Prekrasna Drzava”.

  Moj dozivljaj je da su Kinezi jako zainteresirani i zele uciti od Zapada i mislim da je to glavni razlog zasto ce i ubuduce napredovati..mislim da su otvorenije drustvo od Hrvatske! (iako i oni imaju svoje Srbe-Japance)

  • Katrancek,vi još danas imate u hrvatskoj ljudi koji smatraju “da nema kruha bez motike” a najveći kapital amerike je znanje jer bez znanja taj stvarni papirnati kapital bi postao bezvrijedan.Nije snaga amerike u kapitalu nego u sustavu koji je kao guma,prilagodljiv, rastezljiv,ponekad i jako brutalan ali iznimno efikasan i bez nekih snažnih unutrašnjih otpora koji bi destabilizirali-oslabili taj sustav.Snaga amerike je upravo u tome što danas u americi je da ljudi u proizvodnji nemaju veća zanatska znanja i vještine od radnika u proizvodnji u kini ali to nije kineska prednost nego je upravo obrnuto.Što vam ljudima u proizvodnji trebaju manje znanja i vještina to odražava na kojem je stupnju tehnološkog razvoja određena država a time se danas mjeri količina znanja jedne nacije a ne u tradicionalnim zanatskim vještinama pojedinih ljudi koji rade u proizvodnji.Koliko je amerika drugačija od europe govori vam svjedočenje nekih poštenih znanstvenika koji su iz amerike prešli raditi u europu i otvoreno priznaju da je u americi “game is over za prodavanje muda pod bubrege” i da je to još jedino moguće u europi,uzeti novac i živjeti dobro od nekih znanstvenih projekata od kojih su 90% prodavanje magle.Ljudi otvoreno priznaju da je to tako ali da u americi toga više nema ili ima u jakom malo slučajeva.To je snaga amerike i mislim da to kina neće stići stoljećima,tako da ja ne vidim da kina može ugroziti jednu ameriku ali za europu koja je “polupijana” ona po meni predstavlja veliku opasnost u budućnosti.Pa vidite da francuzi poručuju s&p agenciji koja im je snizila rejting da je to nepravedno jer su oni navodno u cikličkoj krizi a ne kako tvrdi agencija za rejting u strukturalnoj krizi,kina po meni nije opasnost za ameriku nego za europu koja je debelo ideološki zagazila u socijalizam i zato uravnoteženje ovako dugo traje i još će trajati jako dugo zbog toga jer svi čekaju da prvo udare u zid a tek onda poduzmu sve što je nužno za povećanje konkurentnosti eu gospodarstva,tu je američka priča sasvim drugačija jer je sustav drugačiji….Možda sam u krivu ali tako mislim?Po meni sve činjenice govore tome u prilog a najbolji primjer je grčka koja je čekala “da sve pukne po šavu” da bi tek onda počeli raditi ono što su morali sa trojkom ili bez trojke,to je znao i svaki grčki polupismeni ekonomista kojemu nije bilo teško zaključiti da su te strukture neodržive na duži rok.
   Slična priča je i u hrvatskoj,sloveniji,španjolskoj,portugalu i još nekim zemljama eu.Sve je to zato što je europski prostor doslovce zatrovan razno raznim filozofijama koje nude mađioničarske recepte za izlazak iz krize,dočekali su svojih pet minuta slave a kao posljedica tog filozofsko- političkog populizma biti će račun koji će građani na kraju platiti i koji će kao takav biti višestruko veći od onoga što je realno trebalo da bude…Odugovlačenje i kupovanje vremena samo će još više naškoditi samim europljanima i ugroziti njihovu poziciju u svijetu. Nadamo se ipak da su se neke stvari ipak razbistrile i da građani polako shvaćaju da ne postoji bezbolna mađioničarska prilagodba novonastaloj situaciji u svijetu?

 8. Lako je tuđim po kupini….ali zašto ne sa svojim…….kako je nije sram pozivati se da je žena i da je zbog toga mrze…..Svatko normalan ne dijeli ljude na velike i male ,žene i muškarce ,bogate i siromašne…….ljudi se dijele po osobinama ,znanjima i sposobnostima…..iako je demokracija ljudi se na žalost još biraju po ideološkoj osnovi…i zato nije čudno šta su najsiromašniji….a da ne spominjem da našim novcem mirovinski fondovi i dalje uništavaju vrijednost Petrokemije……..zato sam izašao iz Petrokemije iako potpuno podržavam g.Nenada Bakića …iako i on kao i svi mi griješimo….još nešto da je na lizing kupila dionice Solarisa ja bi se javno zahvalio na njezinoj finacijskoj inteligenciji ali pošto siromašni kupuju “lažno zlato” :automobili,brodovi.satovi……znači sve sta ne donosi pasivan prihod – ona je zato PAMETNA I DRAGA ŽUPANICA AcoAco zašto napadaš nezaštićenu ženu…….

  • laik će reći kako amerikanci samo skupljaju svjetsko vrhnje (što bi također bilo vrlo legitimno), no velika većina stranih studenata plaćaju studij. što amerikancima donosi 24 milijarde godišnje, ne miliona nego milijarde.

   “About two-thirds of international students in the U.S. pay their own way, and most aren’t eligible for U.S. government aid programs. Many colleges charge them additional fees. International students pump an estimated $24 billion into the U.S. economy…”

 9. Zbilja bih volio da Amerika ostane jednako dominantna sila u 21. stoljeću kao i u 20. a zajedno sa njom i Zapad međutim čini mi se to nažalost nije realno. Globalizacija i demografija čine svoje. Danas znanje kola brže nego ikad prije, uspješne i neuspješne nacije više ne dijele tisuće kilometara nego tek klik miša. Uzmimo primjer ovih schiffovaca na blogu. Ideologija tog turbokapitalizma je u Hrvatskoj isključivo internet fenomen. Ljudi su u bespućima interneta nabasali na tekstove američkih autora koji gledaju na ekonomiju iz jedne sasvim druge perspektive. Na ovim prostorima njih bez Interneta ne bi bilo, svakako ne u ovolikom broju, jer se u Hrvatskoj s nečim takvim ne bi imali prilike susresti. Ne ulazim sad u korisnost takve ideologije.

  Hoću reći da se danas više nego ikad prije čovjek iz nerazvijenih zemalja putem interneta može educirat što će dovesti do veće produktivnosti u njegovom profesionalnom životu ali i veće zrelosti u shvaćanju političkih tema. Odnosno, čak i ako ne pokazuje interes za takvom vrstom edukacije on će joj u većoj mjeri bit izložen jer će se neki drugi na takav način educirat čijem će utjecaju i on bit izložen, kroz obrazovni sustav, kroz medije itd…
  Kulture i mentaliteti nerazvijenih nacija se ne daju preko noći promijenit, tradicija je vrlo žilava, no tu u priču ulazi demografija. Kineza ima 1,4 milijarde. Amerikanaca 300 milijuna. Što će reći da je Kinezu dovoljna petina američkog standarda da se te dvije zemlje izjednače po veličini gospodarstva. Uzmimo u obzir i druge Azijate i Zapad je sve manji. I to je proces koji traje već 100 godina. Nažalost, sve mi se čini da će se u budućnosti intenzivirati. Bez obzira što Kina usporava rast i što sigurno neće ostvarivat stope koje je ostvarivala zadnjih godina. Radi se o tome da je na Zapadu, pogotovo u Americi s ovom krizom zavladala depresija i ponavljaju se fraze o američkom padu. No kao što stvarnost danas nije tako crna, tako ni prije krize nije bila svjetla. Naprosto radi se o procesu koji traje puno dulje.

  Da skratim, Amerika svakako neće propasti. Država ima cijeli niz komparativnih prednosti koje druge nemaju. Primarno, to je imigrantska zemlja. U Kini ćete uvijek biti stranac, u Americi su svi odnekud došli pa je tolerancija prema strancima puno viša. I za očekivat je da će i za 100 godina imat najbolje fakultete jer uzimaju talente iz cijelog svijeta. Vjerojatno će i politički bit najutjecajnija država svijeta no ni približno kao nekad.

  • Ne možete tvrditi da nije realno ako se niste uputili 🙂 Predlažem da pročitate knjigu, ona je doslovno ‘one click away’.
   Za početak, demgraija je velika, velika prednost Amerike i veliki problem Kine (koje trenutno figurira kao jedini oziljan ‘izazivač’, doduše samo na prvu loptu) iako Vi govorite suprotno.

   • Demografija jest američka prednost u smislu kvalitete života i mogućnosti novog useljavanja međutim 4-5 puta više stanovništva jest bitan faktor za snagu neke države. Kinu je još 1945. proglašena stalnom članicom Vijeća sigurnosti iako je bila industrijski patuljak, najobičnija agrarna provincija. Jer je i tad ta vojska ljudi ulijevala strahopoštovanje. Luksemburg, Lihtenštajn pa i Švicarska u globalnim odnosima ne predstavljaju ništa. Skrivaju se iza američkog kišobrana. Iako su vrlo bogati.

    Knjigu ću ako uhvatim vremena pročitati.

    • Pa što mislite zašto kina ne želi ojačati unutrašnju potrošnju koju može osnažiti tečajnom politikom,pa naravno zbog dubioza koje ih čekaju u mirovinskom sustavu zbog dugogodišnje politike “jedno dijete”,pa zato smatraju da politika velikog trgovinskog suficita nema alternativu,pa upravo se u tome stalno natežu sa amerikom.To je njihov ogroman problem.

    • Najbolji opis amerike sam čuo od jednog mog prijatelja koji tamo živi a on je rekao;”Amerika je meni danas potpuno ista kao prije krize,sve se nekako normaliziralo i iako smo svi do jučer svi bili jako pesimistični-katastrofični po tom pitanju ali da bi bolje razumio ameriku trebaš razumjeti taj sustav u kojem su jasno zadana pravila igre,borba za opstanak je vječna kategorija i svi su kao u nekoj mašini koja vrti i neda ni tebi da staneš jer si gotov a za razliku od hrvatske ja nikada nisam osjetio da moja budućnost ovisi o nekim tamo političarima,uvijek sam imao osjećaj da sve ovisi samo o meni iako ne isključujem da je na nekoj višoj razini politika miješa u neke stvari ali ja to u svome životu stvarno nisam ni osjetio,to ti je mašina koja ne staje i točno se znaju pravila igre,tek sada sam vidio koliko je jak taj sustav koji nije posrnuo ni u ovakvoj krizi koja ga je pogodila.”,taj tip mi je govorio 2008-2009 godine da je amerika gotova,da joj nema spasa,da znam li ja što se tamo dogodilo,koliko je bankrota,da je sve stalo,nema više posla,nikada više itd a sada je totalno okrenuo ploču,njega je to sve iznenadilo,ta sposobnost prilagodbe,kao guma su jer im je filozofija života koji godinama propagiraju to omogućila…
     Kod NAŠIH je filozofija života kako podijeliti ono što nemamo i nismo zaradili,demagogija o tkz. socijalnoj državi gologuzih,to je NAŠA filozofija življenja?To smo mi!Na kraju i bogati postanu siromasi, to najbolje vidimo po tome da nam danas 50% firmi posluje u minusu a kao posljedica toga siromasi postaju još siromašnji?Ali mi opet idemo glavom u zid;krepat ma ne molat!

   • Buduci da ovdje svi nude “akademsko znanje” pokupljeno iz knjiga, molim da me se ne napadne bratoubilacki jer i sam citam vise od 100 knjiga na godinu.

    No, sto se tice Amerike, postoji raskorak izmedju onoga sto se o
    Americi pise i sto sam ja dozivio prosle godine kad sam nakon 25 godina opet bio na istom mjestu u Americi.

    Dakle, moje se misljenje bazira na uzorku od jedno tridesetak do pedesetak ljudi koje sam slucajno sreo – onako, znate, recimo u hotelu, u restoranu, na parkiralistu, itd. I dopustam da sam u krivu (ipak to je uzorak od kojih 30 – 50 ljudi).

    Inace, Ameri su izuzetno susretljivi i “ljudi dobre volje” tako da kad su culi neki jezik njima nepoznat, cesto su dolazili pitati nas odakle smo i sta radimo. Tako smo i mi njih ispitivali sta rade.

    I evo da ne duzim – od tog uzorka, svi – ali svi – rade za government u nekoj derivaciji. Gore nego kod nas. Tocnije, ne rade za “government” nego uglavnom zive od vojske. Doduse to nije rad (spavanje) u nekoj drzavnoj firmi kao kod nas, nego nesto u ovom stilu:

    1. Ili su direktno u vojsci, a u hotelu su se nasli jer su na odsustvu iz Iraka, ili vec otkuda. Uglavnom su bili na proputovanju (kao i mi).
    2. Ili su umirovljeni vojnici (i kod njih ima “benificirani radni staz”), pa se bave s necim drugim, ali opet im znatan dio prihoda dolazi od perioda provedenog u vojsci.
    3. Ili rade u firmi koja ima samo jednu musteriju (vojsku).
    4. Ili rade u normalnoj firmi, tj. nema samo jednu musteriju, ali jedan dio (dostatan za prezivljavanje u teskim vremenima) dolazi od vojske.

    Ovaj dio (#4) je zapravo najucestaliji i to je onaj “jezicac na vagi” koji neke od tih firmi drzi iznad vode. Sve firme imaju perioda kad nemaju posla, ali ako znas da uvijek postoji ugovor sa vojskom, onda ne propadnes, zar ne?

    I da kazem onako emotivno – nakon 25 godina sam se opet nasao na istom mjestu i ljudi se puno vise boje, policijska drzava je puno prisutnija, situacija im se cini puno gora nego prije (ja sam mislio da samo Hrvati znaju kukat).

    A u restoranima, hotelima gdje smo odsjedalil, AT&T-u, supermarketima, robnim kucama, molovima, itd. smo vidjeli toliko praznog hoda da je to za jedan drugi post. A da ne govorim o bolesno debelim ljudima na jugu koji se jedva krecu (kakva je to workforce?). A masa stvari je uredjena tako da drzi vodu dok majstori odu. Javasluk caruje. Nakon par tjedana poceo sam poslikavati javasluk tipa – kosa bandera, telegrafski stup koji je “nadostuklan”, zice koje vire iz zidova, najprimitivniji sistem za placanje parkinga ikad vidjen, itd.

    Slazem se sa Nenadom da Amerika (za razliku od Kine) nece imati demografskih problema, i – puno bitnije – slazem se sa Antunom da bismo se trebali zapitati – ne da li ce Amerika posrnuti, nego da li ce se Evropa ikad uspjeti probuditi.

    Ali u ovim vasim diskusijama nemojte zaboraviti da Amerika ima najbolji PR (i Obama je dobio Nobelovu nagradu, a za kaj?) i da masu onoga sto nam se servira treba gledati u tom kontekstu.

    • Evo nekoliko komentara, ne nužno istim redoslijedom:

     1. Potrošnja za obranu SAD značajno pada, trend je vrlo jasan:
     US defense spending

     Imate više ovdje.

     2. Mi smo bili nedavno 10 dana u NYC i prije nekoliko godina u Kaliforniji i dojam o ‘radu za državu’ mi je potpuno drugačiji. To je zemlja privatnog sektora, a kako bi inače bili toliki i toliko uspješni?

     3. Srdačnost nije samo deklarativna. Recimo što nam se dogodilo u NYC na Pennstation podzemnoj, koja je ogromna. Kako su bili i neki radovi, onako usput pitamo policajce gdje je neka linija (valjda 7?), mogli bismo i bez njih, ali kad su već ondje … i oni pokažu. Odemo mi i nakon 50 m. se nekako zbunimo, gledamo znakove i u tom trenutku dođe do nas jedan od tih policajaca i da će nam pokazati put kad je već komplicirano i ode nekih par sto metara s nama. Ajde sam zamislite tako nešto u RH?

     4. Naprosto, Amerika ne bi mogla biti to što jest da je tako kako ste opisali, to je kao da pomislite da bi u Barceloni, Bayernu igrali Samiri i Šitumi, a da oni ipak osvajaju sve … nemoguće.

     5. Ono što sam ja primjetio, da ljudi i koji mrze Ameriku i žive u njoj zapravo vole Ameriku. Znam neke ljude koji nisu iz SAD, žive ondje i mrze tu zemlju, ali im ne pada na pamet iseliti se, ili vratiti od kud su došli. Match that! u smislu demagogije.

     6. Za kraj, ovaj sam put prvi put svratio i u Brooklyn, koji je bio notorno loše mjesto. Zaista izvanredno (inače je u njemu 2 mil. ljudi).

    • Lolek i bolek to je ipak samo vaš dojam jer da je moguće živjeti od “vojske” onda bi to kopirali svi na svijetu,kada govorimo o americi pričamo o zemlji sa cca 350 milijuna ljudi a to je isto kao da iz perspektive grčke ili hrvatske posmatramo čitavu eu.Moj prvi susret sa amerikom bio je u gradu mobile,država alabama,mali grad sa cca 200-250 tis ljudi i što mi se prvo negativno dogodilo,u pauzi posla otiđem sa još jednim nizozemcem na piće u obližnji lokal,prvi na koji smo naletjeli,tamo je bio neki plesnjak i tek su se počeli sakupljati ljudi,tek je bilo negdje 21h i priđemo šanku naručimo piće,dobijemo ga i šankerica po izgledu meksikanka kaže nam da nam ona nebi preporučila da se tu dugo zadržimo jer se sprema meksička zabava na koju će doći samo meksikanci i biti će puno pijanih koji nisu baš prijateljski raspoloženi naspram bijelaca.Mi popijemo svoje piće i otiđemo na drugo mjesto.
     Što želim reći?Da kasnije nisam dolazio u ameriku ja bih se samo sjećao tog rasizma i samo bi o tome i pričao a poslje sam bio u na više mjesta u americi i nikada više nešto slično nisam doživjeo a vidio sam i američki sjaj ali i periferiju.Te priče da se amerika može obogatiti na rušenju mostova ili eksplataciji tuđe nafte ili plina mislim da je jako pretjerana a navesti ću vam samo jedan primjer,rusi imaju zaliha i plina i nafte koliko god im treba a nisu ni blizu amerike,po ničemu.Meni su vam sve te teorije urote doslovce smiješne iako i tu ćorava koka nađe nekakvo zrno ali amerika sigurno nije amerika samo zato jer ima vojnu dominaciju.Pa valjda je to barem jasno?To je jednostavno efikasan sustav sa svim svojim manama i vrlinama,da oni nemaju konkurentno,dinamično i prilagodljivo gospodarstvo mogli bi se slikati sa svim tim “nosačima aviona i bespilotnim letjelicama”…

    • @lolek&&bolek
     pretpostavljam da ste te ljude sreli u nekom mjestu gdje je konentracija vojno povezanih poslova velika.
     no to na stranu uvijek je opasno izvlaciti misljenje na temelju osobnih iskustava… jer da odete u google ili detroit ne biste imali isto misljenje o US nakon toga… 🙂
     A za police state… dovolno je vidjeti slike iz Bostona 😦 😦 😦
     vezano za ekonomiju str 13:

     Click to access p60-245.pdf

     tko bi rekao da stock indexes se ne preslikavaju 1:1 sa household income 😛

   • Ne znam po cemu si zakljucio da mislim da je srdacnost samo deklarativna. Sto se njihove susretljivosti tice – apsolutno se slazem. Nema usporedbe, a pogotovo ne sa mrzovoljnim Evropljanima. Bio sam i na dalekom istoku i tamo su ljudi isto susretljivi, ali nekako vise kroz obicaje, a manje onako “iznutra”. Mislim da nema potrebe trositi vise trositi rijeci. O tome bih mogao napisati pola knjige. I o njihovim roditeljima koji, po mojem misljenju, jako dobro odgajaju djecu (iako zlobni jezici znaju naci outliere kriminalce i onda ih peglati do besvijesti).

    I nije mi namjera da zvucim kao teoreticar zavjere, ali ajmo se zadrzati na tvojem nogometnom primjeru – da Mamic sudi utakmicu izmedju Barcelone i Dinama jel’ bi bio isti rezultat? Cak i sa Samirom i Situmom.

    Evo recimo poznajem jednog IT-jevca koji je tri godine radio u Grckoj za veliku lovu na Olimpijskim Igrama. Ameri su se bojali za sigurnost svojih sportasa i u jednom trenutku je prijetilo da nece sudjelovati (sto bi naravno bila velika bruka za Grke), na sto su Grci odmah uposlili firmu gdje je radio ovaj moj frend. Naravno, ta je firma iz privatnog sektora. Ili recimo (kad smo kod knjiga). Ne znam gdje sam je nasao, knjiga “Birds of Prey”. Imas kako se dobivaju poslovi sa prodajom Boinga i Airbusa. Naravno, to su isto firme iz privatnog sektora (doduse sa dosta posla za vojsku).

    A sto se tice tocke 1 (da potrosnja opada), to moze biti zbog toga sto se masa prelijeva drugacije. Daj probaj razmisliti o ovome. Imas neki, recimo, most u Iraku. I sad. Netko od ovih budala ga srusi. Americke firme (iz privatnog sektora) ga poprave i naplate se od prodaje Iracke nafte. Onda ga ove budale opet sruse. Onda ga ovi opet poprave, onda ga ovi opet sruse, itd. Zar nije to idealno trziste za privatne firme? Otkuda dolazi taj novac za popravljanje? Ne od Americkih gradjana i poreskih obveznika.

    To sto ljudi koji zive u Americi zapravo u dubini duse vole tu zemlju, to nama koji smo zivjeli u Titovoj Jugoslaviji ne bi trebalo biti strano. A tek ovima u Sjevernoj Koreji …

    I da, o Kaliforniji bas i pisem (doduse u Kaliforniji je bilo najvise ovih iz kategorije #4, dok je NYC nesto sasvim drugo – ali makni se malo dalje 300 kilometara od NYC i vidjet ces ovaj cemer o kojem sam pisao).

    Da, Bruklin izvanredan, no to je ionako “usput”, svi dolaze i odlaze u NYC, pa se tako posjeti i Bruklin. Pravo otkrice (bar za mene) je Jug, narocito Teksas. Tamo nam je bilo fakat najbolje. I mislim da tamo ima najvise pravog privatnog poduzetnistva.

    • I zaboravio sam reći da sam stekao dojam od onih par puta kad sam bio da su Amerikanci fakat veliki patrioti, veći nego Hrvati, tako da otpada ovo sa Sjevernom Korejom, jer ipak u Americi i ne moraš iskazivati ono što ne misliš.

    • Lolek i bolek sve diktature se održavaju ideološkom manipulacijom emocijama ljudi,sve “velike vođe” su imali sprovode popraćene histeričnim žaljenjem i plačem naroda a kao što vidite to nije baš tako u demokratskim sustavima,žaljenja postoje ali nema tog kolektivnog ludila,plača i histerije,najbolji primjer vam je sprovod margareth thatcher koja je sigurno jedna od najkarizmatičnjih “vođa” vb a nije bilo neke histerije,štoviše neki su i javno slavili njenu smrt,dok recimo najljućim politički protivnicima huga chaveza u venezueli to nije palo na pamet jer bi u toj histeriji emocija izbio građanski rat da je samo netko pokušao napraviti ono što su neki radili u vb.To je bitna razlika između demokratskih i diktatorskih sustava i njihove kako vi kažete iskrenosti.

   • Slazem se, jedni od najvecih patriota (pogotovo na Jugu koji mi je toliko drag).

    No, ovo sa Sjevernom Korejom ti nije dobar primjer, jer sjeti se samo:

    1. Prije par godina kad je riknuo onaj iz Sjeverne Koreje, ljudi su se bacali po podu i histericno plakali (doduse oni koji se nisu dovoljno histericno bacali po podu su zavrsili u zatvoru). Ali ne mozes mi reci da velika vecina njih nisu bili iskreni u tom placu. Uostalom kako odglumiti plac, kako ti poteknu suze na silu, moras priznati, to je prilicno tesko (mozda i ne neizvedivo ako znas da te inace ceka zatvor, ali priznaj, tesko!).

    2. Utakmice na Poljudu kad su objavili da je umro veliki vodja. Nisu li navijaci oba tabora slozno zapjevali “Druze Tito mi ti se kunemo …”. Igraci su iskreno plakali. Ma moralo je biti spontano, bar 90% prolivenih suza.

    • Inače koliko je nemjerljiv utjecaj Amerike pokazuje i jedna mali primjer. Mnogi se dive onoj ružnoj zgradi u Cesarčevoj, ‘eto kako i MI možemo napraviti lijepu, a modernu zgradu’. A sad pogledajte ovu na 11. aveniji u NYC: bijela zgrada. Zasigurno su jadnici kopirali IGH i Stipić grupu 🙂

     Točno preko puta Chelsea Piers.

   • @ Antun

    Moram se ispraviti jer cijenim tvoje misljenje i sukladno tome ne bi volio da i dalje mislis krivo. Dakle, nigdje nisam rekao da je Amerika tu gdje je SAMO zahvaljujuci vojnoj dominaciji, ali to pomaze (ako skrolas upotrijebio sam izraz “jezicac na vagi”). Ali moras se slozit da pomaze ako ti vlada namjesti da popravljas mostove u pripizdinama ili ako ti olimpijska delegacija namjesti posao u Grckoj.

    @ nosenseetal

    U Americi sam zivio prije 25 godina. Proslo ljeto kad sam bio na proputovanju, proveo sam 5 tjedana putujuci uzduz i poprijeko zajedno sa cijelom familijom. Nisam sjedio u nekom war veteran centru. I iako sam se ogradio (rekao da se moje misljenje bazira na uzorku od 30 – 50 ljudi koje sam slucajno sreo), mislim da je to vrlo dragocjeno jer svi ostali barataju samo sa sluzbenim statistikama. Uostalom – bar ti ne priznajes takozvane autoritete (mislim, ne priznajes ih bespogovorno).

    @ nbakic

    Ima i u Americi pranja mozga, u nekim segmentima gorim nego u Titovoj Jugoslaviji. Doduse neki to nazivaju “patriotizmom”.

    Recimo, do moje 18. godine ja sam u Titovoj Jugoslaviji samo jednom dao zakletvu domovini, odnosno velikom vodji (i to kad smo se primali u pionire, i to nisam ja nis’ govorio, govorila je u nase ime Gordana koja je bila predsjednica razreda).

    Djeca u Americi (sve osnovne i srednje skole) svakodnevno (pazi – SVAKODNEVNO!) imaju obavezu davati zakletvu zastavi i domovini prije prvog sata nastave. I to ti govorim iz vlastitog iskustva – to nije zajebancija, to je najozbiljniji stav mirno, ruka na srcu i hipnoticko ponavljanje “Ipledgeallegiancetotheflag…” Sta je to ako ne pranje mozga (i to onima najmladjima)? Zamisli da se to uvede kod nas? Tri cetvrtine ljudi sa ovog bloga bi vristalo – fasizam! nacizam! A da ne govorim da u bilo koje doba (radnog) dana na kucama mozes naci vise zastava nego u Cavoglavama za Dan Pobjede.

    Znam da ces traziti (i naci) neke court cases gdje je sud presudio da taj i taj klinac ne treba davati zakletvu jer se to kosi sa ustavom ili njegovom religijom (uglavnom Jehovini Svjedoci), ali cim su ljudi morali ici na sud da im se (pazi!) dopusti da se ne moraju zaklinjati SVAKI dan, znas koliko je sati.

    I na kraju disclaimer: autor ovog posta nema generalno nista protiv Amerike (i ima generalno puno protiv Titove Jugoslavije). Stovise, sanse su jedno 40% da ce iduce godine platiti djetetu skolovanje na jednom od sveucilista u Americi.

 10. Nenade pa upravo će europa osjetiti katastrofane posljedice ukoliko amerika počme posustajati u ulozi “svijetskog policajca” a taj trend je već vidljiv,pa eu će se naći sama na brisanom prostoru u zaštiti svojih nacionalnih interesa a geografski je puno bliža svim potencijalnim kriznim područjima koja mogu jako naštetiti eu gospodarstvima.
  Tada će mnogi koji su zazivali prestanak američke dominacije plakati za amerikom?

 11. http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/tsipras-ako-syriza-pobijedi-grcka-ostaje-u-euro-zoni.html

  Vidite što je u europi moguće i u kakvim mitovima živi tsipras ali i mnogi u eu?On je uvjeren da je “ključno” europsko pitanje danas hoće li grčka ostati u eurozoni ili ne a u biti ključno je pitanje koliko će postojati volja nijemaca da oni ostanu u eurozoni jer eurozona je bez nijemaca jedno veliko ništa,kao da imaju kunu koju oni zovu euro?Ovako se kod NAŠIH stvari izvrću na glavu?
  Nebi volio zbog grčkog naroda ali i zbog tempa europe da syriza osvoji vlast ali možda bi dolazak syrize na vlast u grčkoj ogolio sve ove mitove koji nam se danas nude?

 12. Sada slušam bandića i čovjek najavljuje uštede od 250 milijuna kuna u holdingu,najavljuje sebi smanjenje plaće od 15% ali i smanjenje plaće svima ali ne linearno nego u tri kategorije 5,10 i 15%,ovisno o visini primanja,veća primanja veće smanjenje što je više nego pošteno i ispravno.Pozitivno me iznenadio.Već sam o takvom smanjenju primanja više puta pisao i smatrao da je to jedini ispravni put a ne linearni rezovi.Bandić je izgleda prvi koji je to shvatio?

 13. http://www.politikaplus.com/novost/90834/LJUBO-JURCIC

  Evo opet gospodin jurčić navija za tkz keynesovu metodu izlaska iz krize,opet po meni rabi usporedbe krušaka i jabuka i uvijek se uhvati rasta deficita i javnog duga kod najrazvijenijih zemalja svijeta kojima je kapital dostupan po neusporedivo nižim kamatama,pa uvijek nađe ameriku,japan i njemačku,singapur koju uspoređuje sa hrvatskom, totalno su mi nejasne,mogu reći i sulude jurčićeve konstatacije “da kapital nije problem” i molio bi nekoga na ovome blogu da mi objasni ako razumije jurčića kako to kapital nije problem i koja bi bila cijena tog kapitala o kojem on govori?Kada već jurčić spominje visinu javnog duga jedne amerike,japana,singapura i njemačke(gdje ih samo nađe),što by the way ne spominje recimo koliki je javni dug jedne rumunjske ,litve,a da ne govorim bugarske,evo koliki je:

  https://www.google.hr/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:ro&dl=hr&hl=hr&q=rumunjska%20javni%20dug

  https://www.google.hr/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:lt&dl=hr&hl=hr&q=litva%20javni%20dug

  https://www.google.hr/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:bg&dl=hr&hl=hr&q=bugarska%20javni%20dug

  Sada se postavlja pitanje ako je jurčić u pravu onda su rumunji(37,5%),litva(40,5%) idioti a bugari(18%) ober-idioti što ne potaknu jači gospodarski rast “jer im novac nije problem” kako kaže jurčić.Meni se ponekad čini da sve ovo sanjam?A vama?Moguće je i to da ja ništa i ne razumijem ali koliko razumijem meni je ovo što govori jurčić naučna fantastika?

  Da ne ispadne da samo kritiziram jurčića on u zadnjoj rečenici teksta govori “da ne treba više financirati postojeće strukture nego njene promjene”.E sad postavlja se ključno pitanje na što jurčić točno misli,ako misli o drugačijoj preraspodjeli sredstava proračuna koji onda nužno vodi izmjeni tih struktura onda bih se i ja kao laik sa njime složio,samo on nikada ne kaže koje su to izmjene u financiranju postojećeg a tu leži ključ svih NAŠIH problema ali ako on misli “izmjeniti strukture na način da zadrži postojeće u ovom obimu i obliku potrošnje a da nove strukture stvara sa dodatnim zaduživanjem na i ovako veliki deficit onda moram priznati da ja uopće ne razumijem o čemu jurčić govori i na koji način jurčić misli refinancirati postojeće dugove i na kojoj kamati?Još mi nije skroz jasno dali bi jurčić ulagao kao država ili poticao ulaganja,to još nisam shvatio ali valjda ćemo i to imati priliku čuti?Koliko je meni poznato država može poticati ulaganja samo porezno-fiskalnom stimulacijskom politikom a zato mora imati “prostora ili zraka u proračunu” ili poboljšanjem svih parametara u sferi administracije,pravnog i zakonskog okvira,pojednostavljeno poboljšanjem svih parametara koji su na listi duing businesa?Teško je onda shvatiti o čemu jurčić u stvari govori,možda nekome nije to teško shvatiti ali nama laicima jest?Amerika,njemačka,japan i hrvatska?Kruške i jabuke,veze jedno sa drugim nema?Ali zašto nikada bugarska i hrvatska?To nam “valjda nije nivo?

  • Inače za čitatelje koji nisu upućeni keynes je zastupao otprilike ovu teoriju
   “da država treba u krizi početi trošiti,smanjiti poreze i osigurati milijune likvidnosti-jeftinog novca ALI da je privatni sektor taj koji će odlučiti gdje će taj novac utrošiti.Promislite koliko je to u hrvatskoj realno,pogotovo ovo sa “jeftinim kapitalom”???

   Kao drugo svi danas koji se pozivaju na keynesa svijesno prešučuju njegovu glavnu misao a ističu samo ovu gornju teoriju a ta druga je “da država u vremenu prosperiteta pune zaposlenosti treba štedjeti i ne treba se miješati u gospodarstvo nego ga samo regulirati”

   E sada kada znamo oba dvije ključne “poluge” keynesove teorije recite mi u koju se to hrvatska može uklopiti?Ima li to kakvih dodirnih točaka sa nama?U čemu smo mi to poslušali keynesa u vremenu prosperiteta i odakle nam jeftin kapital?

   Ima ona stara poslovica koja kaže;”Da je moja baba muško zvala bi se duško”

   • Keynes je definitivno zanimljivo štivo. Ipak, meni je puno zanimljivije od samog Keynesa ono što je o njemu govorio Hayek.

    Ako je za vjerovati Hayeku, a ne vidim zašto mu netko ne bi vjerovao, Keynes je prije iznenadne smrti bio jako skeptičan u vezi svog poimanja ekonomije (na stranu to što Hayek kaže o Keynesu kao ekonomistu). Najzanimljivije je to što je Keynes bio uvjeren, a na temelju velike popularnosti, da će u slučaju zloupotrebe njegovog recepta povećane državne potrošnje i tako izazvane inflacije u trenu moći okrenuti javno mijenje protiv političara. Hayek svjedoči o tome na temelju zadnjeg razgovora s Keynesom šest tjedana prije njegove smrti 1946. Zanimljiva je Hayekova zadnja rečenica u priloženom klipu gdje uz dozu britanskog humora kaže “…and six weeks later he was dead and couldn’t do it”.

    I u tome je, smatram, poanta koja je po mom slobodnom tumačenju i jedna od okosnica Hayekovog “Puta u ropstvo”, a to je da je iluzorno očekivati da netko kome se preda takva moć tu istu moć neće koristiti. Nema nijednog primjera u svijetu gdje je povećana državna potrošnja koja je započeta u kriznim godinama smanjena nakon izlaska zemlje iz krize. Manje je bitno što je Hayek ismijao ekonomski pravac koji je zastupao Keynes nego je protek vremena i razvoj događaja baš svugdje u svijetu Keynesa učinio potpuno beznačajnim. Naravno, samo u smislu ispravnosti teorije jer i dan danas je Keynes puno značajniji i popularniji od Hayeka. Tome je tako jer pruža savršen alibi kvazi ekonomistima i političarima za nastavak politike nečinjenja i izbjegavanja suočavanja s razornim posljedicama dosadašnjeg pogrešnog činjenja.

   • Čitam ljubinu kolumnu i sve nemogu vjerovati kako čovjek može pisati protiv zdravog razuma , kako nas može uvjeravati da je crno bijelo i obratno.
    A nekad sam mislio da je on pametan čovjek, a sad sam siguran da je isti ko Milanović. Nemaju pojma o tržišnim zakonitostima, a misle da mogu upravljati državom, misle da su pametniji od prirodnih zakona, samo im treba 5 minuta vlasti i sve će probleme riješiti.
    Opet me hvata strah za budućnost s takvim političarima.
    ,

    • https://www.google.hr/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:se&dl=hr&hl=hr&q=%C5%A1vedska%20javni%20dug#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country:se:el&ifdim=country_group&hl=hr&dl=hr&ind=false

     Ovo je jako indikativan pokazatelj kako je švedska unatoč krizi održavala,čak i smanjila javni dug od 2007 godine(40,5%) do 2012 godine (38,2%) i nije time ugrozila svoj gospodarski rast iako se suočila sa krizom i padom potražnje u okruženju.Pazite ionako nizak dug u odnosu na bdp i u usporedbi sa članicama eu oni su ga od 2007 godine u krizi uspjeli i smanjiti za 2%.

     Jedan švedski ekonomista je rekao miltonu friedmanu;”U skandinaviji nema siromašnih”,na to mu je friedman posprdno odgovorio;”Jako interesantno jer i u americi među skandinavcima nema siromaštva”,naravno to je činjenica-fakat jer među skandinavcima-amerikancima je stopa siromaštva dvostruko manja od prosjeka amerike tj ona iznosi cca 6% a američki prosjek je 12%, ili kada bi skandinavci-amerikanci imali svoj izračun bdp-a po glavi stanovnika on bi iznosio cca 57 tis usa dolara,tj. 10 tis usa više od američkog prosjeka.Ovo na neki način pokazuje da nije sve u ekonomiji ima nešto i u odgoju-filozofiji življenja?

    • Zaboravih navesti još i ovo jako je važan podatak;Ekonomisti geranda notten i chris de neubourg izračunali su stopu siromaštva u švedskoj koristeći američku vrijednost stope siromaštva i “gle čuda” došli su do iste stope siromaštva u švedskoj i americi među švedskom populacijom,ista je stopa cca 6%.

 14. http://www.banka.hr/komentari-i-analize/dug-inflacija-ili-zdrav-razum

  Ovaj šonjin tekst smo već čitali ali nije loše još jedanput pročitati jer ovaj tekst ima glavu i rep kao i “zdrav razum”,naročito obratite pažnju u tekstu na eksploziju japanskog javnog duga i njegove posljedice po rast u sljedećih 18 godina,zaduživanje im za razliku od hrvatske nikada nije ni bio problem ali rast jest.Pa upravo to je ključ svega zdravorazumskog,eksplozija vanjskog duga nužno bi hrvatskoj odredila nizak rast sljedećih 10-15 možda i više godina a uz to hrvatska nije japan i kamate bi bile nemilosrdne pogotovo kada centralne banke zakoče politiku niskih kamata.Kako to domišljati japanci nisu uspjeli “osmisliti strategiju za visoki rast” a NAŠI svakodnevno samo i govore o strategijama?

  • antune dobro ste uocili da nam FED i ECB indirektno daju vise uzeta da se objesimo, isto tako bailout grcke
   (dao povjerenje investitorima u bailoute)
   da nema toga ne bi se drugovi i zajednicari tako dugo mogli igrati djeda mraza…

   • Nosenseetal,ZDRAV RAZUM,vam govori ako imate veliki javni dug,tada vam novac kojim raspolažete umjesto da završi u gospodarstvu završi u refinanciranju države i to vam nužno na duži period koči snažan gospodarski rast.Šonje je to potkrijepio relevantnim istraživanjima i analizama a ja mislim da vam čak i zdravorazumski nije ni to potrebno da shvatite kakve posljedice ima visok javni dug za gospodarstvo pogotovo u zemljama koje nemaju izrazito izražene suficite na platnoj bilanci pa čak i takve zemlje sa visokim javnim dugom imaju usporen rast.Amerika je sasvim druga priča i nema veze nikakve sa nama,to su kruške i jabuke,nespojive stvari bez ikakvih dodirnih točaka,one monetarne mehanizme koji oni imaju na raspolaganju mi možemo samo sanjati a o njenoj važnosti u svijetskom gospodarstvu nadam se da ne trebam ni govoriti?To je druga planeta i ne mogu uopće dokučiti kako netko može uspoređivati monetarne mogućnosti amerike i hrvatske?Na koncu radi se o potpuno dva različita sustava,jedan je brutalno dinamičan, prilagodljiv,raznobojan a drugi brutalno spor,krut i statičan a iznutra obojen u crveno?

    • ma dobro ja i odredeni neimenovani austrian bi rekli da su ameri isto usreceni sa time to im je FED dao vise uzeta da se objese jer da toga nema morali bi se odgovornije ponasati…

 15. Upravo je Antunov ljubimac, GM na HTV1. Pokušao sam ga slušati i izdržao jedno 3 minute … između ostalog kaže da u ekonomsku strategiju vlade treba ulkjučiti i malo ‘ljubavi’ prema domovini, štogod to značilo …. valjda ljubavi prema ‘NAŠIMA’ i njihovom džepovima ???

 16. Evo sada je “fudbalski sudija” rekao na htv-u da rumunjska ima najniži javni dug u odnosu na bdp,naravno bio je geografski jako “blizu” ali na njegovu žalost to je bugarska a ne rumunjska koja ima duplo veći javni dug od bugara.Eto tako se oni “studiozno” pripremaju za nastup na htv-u,nisam čuo od tih ljudi niti jednu ozbiljnu analizu utemeljenu na relevantnim svijetskim istraživanjima ali htv ih stalno poziva kao “stručnjake” a sve što govore je na instinkt.Dali na htv-u uopće ima mjesta da nešto kažu i mladi ekonomisti koji se ozbiljno bave relevantnim svijetskim analizama-istraživanjima a ne mlaćenjem prazne slame?

  • Da li htv plaća jurčiću i ostalima za “nastupe”? Ako da ,to je skandal i trebao bi netko odgovarati za to. Taj jurčić je doslovno svaki dan na tv-u. Evo pred neki dan, čak nije došao do kuće, nego kuća došla njemu doma u kvart i tamo mu snimili izjavu. Bio i jučer, priča o Ini. Para ima koliko hoćeš, sve drugo je fajn tjunjing, kaže on.

   • Je, vidio sam taj prilog u Ini. Kaže on “država bi trebala otkupiti Inu, povećati joj vrijednost, i onda prodati”. Briljantno! Zašto stati na Ini?

    • Tako je!
     Imamo dalje dva puta. Vertikalni i horizontalni.
     U vertikalnoj varijanti zašto ne kupiti cijeli MOL, kad država zna povećavati vrijednost? A onda OMV i Gazprom?
     Horizontalno, predlažem banke, zatim Nexe i Dalekovod.

 17. Marijane ako ste primjetili vrlo ćesto NAŠI kažu “da ekonomija nije fizika i matematika nego da je ona puno više od toga”,međutim nikada ne kažu da u zemlji treba stvoriti kapitalističku klimu da bi privukli strane kapitaliste ali i motivirali NAŠE da se okušaju kao kapitalisti?To nikada ne kažu a vidite ja kažem “da je to 30% ekonomije”,ne možete očekivati da će vam morska riba “dobrovoljno” ući u bazen sa pitkom vodom?Da bi to napravili treba vam puno više od znanja ekononomije?Treba vam politička volja najvećih autoriteta vlasti da svojom komunikacijom sa narodom potaknu takve procese i promjenu klime u društvu ali izgleda da u nas ne smiješ spomenuti ni k od kapitalizma jer onda “nisi NAŠ”,davno smo ovdje pisali da treba početi učiti od abecede “kako se puni proračun i što se njime financira u ovome društvu”,tko će vam investirati u zemlji gdje su po svim razinama društva raspoređeni NAŠI koji strane investicije percipiraju kao nužno zlo i gubitak suvereniteta hrvatske?Ne možete očekivati da vam administracija promjeni stav naspram investicija i shvati svoju ulogu u društvu ako stalno imate prezentacije doktrine huga chaveza?

  Inače jučer je u emisiji fokus postignut veliki napredak,novinar je vrlo,vrlo profesionalno vodio emisiju,nije navlačio na NAŠE a nastup santinija i crkvenca bio jako korektan.Samo bi bilo i jako dobro da ne pozivaju stalni iste ljude nego da malo miksaju sa deskarom,šonjom,antom babićem,novotnijem i ostalim,da pozovu hrvatske poduzetnike npr branka roglića i slično koji itekako imaju što za reći.Pogotovo tu mislim na mlade ekonomiste koji prate svijetska relevantna istraživanja i koji nam umjesto prazne slame mogu ponuditi činjenice-fakte.U svakom slučaju za razliku od dosadašnjeg načina vođenja emisija postignut je veliki napredak na htv-u jer su konačno našli novinara koji je tome dorastao,doduše ne zna on puno o ekonomiji ali ne pretvara emisiju na kafansku raspravu tipa NAŠI.Dobro treba pohvaliti!

  • Moram priznat da me Danko razočarao u prošlih par Fokusa, ali jučer se iskupio jednom rečenicom, za koju još ne mogu vjerovat da je izgovorena na HTVu: “Čini mi se da se vladajući samo bave preraspodjelom, a ne razmišljaju kako se stvara to što se preraspoređuje”… Wow, možda stvarno ima nade?

 18. Pogledao sam ovaj simpatičan filmić. Na kraju se navode imena znanstvenika koji sudjeluju u projektu…..prva pomisao mi je bila; evo zašto Amerika nikad neće propasti!!!

  • Sada se vodi rasprava o tome kako je sve manje rođenih u Americi među PhD-ovima u ‘tvrdim’ područjima (prirodne znanosti i matematika, inženjerske struke) i što to govori o kvaliteti obrazovnog sustava. Ipak, čini se da je to zato jer je globalna konkurencija u Americi sve jača – sve više ponajboljih ljudi želi doći na PhD u Ameriku.

 19. http://beta.novovrijeme.ba/do-ekonomskog-oporavka-mjerama-stednje-ili-fiskalnim-stimulansom/

  Ovdje je jako dobro opisano koja je razlika između grčke i latvije i koliko košta kada zakasnite sa mjerama štednje,kada imate neodlučnu i populističku vlast kao grci,račun koji vam narod plati na kraju je puuuuno veći a urušeno povjerenje teško je vratiti u brzom roku.Pazite latviji je pao bdp 24% u dvije godine a danas imaju stabilan rast i manji pad bdp-a od početka krize od same hrvatske koja se odlučila “na jare i pare”,odnosno na ekonomiju “tihog umiranja”,ova dva primjera samo pokazuju što znači kada nepravovremeno ne reagirate na krizu,pazite latvijski ministri su sebi kao primjer spustili plaće 35% a onda su smanjivali plaće i broj ljudi za cca 25%,pravovremeno su uočili opasnost,doživjeli kratkotrajni potop a danas im je rezultat mjereno padom bdp-a od početka krize bolji od hrvatske a što je još važnije stvoreni su snažni temelji za visoke stope gospodarskog rasta a ne za rast u razini statističke pogreške.

  Što želim reči neke hrvatske analfabete stalno nam tvrde da mjere štednje nigdje ne daju rezultate što apsolutno nije točno,mjere štednje nisu nigdje dale značajne rezultate kada se sa njima debelo zakasnilo i odugovlačilo do kraja nego su te zemlje prvo izgubile povjerenje tržišta pa onda bile primorane na mjere štednje,one ih nisu dobrovoljno radile nego tek kada je karcinom metastazirao i tada su bile primorane na “operaciju”, raditi puno radikalnije poteze nego da su to počele same raditi odmah na početku krize kao latvija,tu je osnovna razlika između latvije i grčke.A NAŠI brkaju kruške i jabuke pa nas uvjeravaju u spiralu pada a vidimo da nas NAŠA fiskalno-ekonomska politika vodi u “blagostanje i održivi rast”.Nema danas ništa gore nego odugovlačiti i rastezati ono što i polupismeni ekonomista zna da moramo učiniti jer strukture i neefikasnost NAŠEG sustava je totalno neodrživa i sa tim srukturama mi nemamo nikakve šanse stvoriti temelje za više stope gospodarskog rasta nego će nam bdp ovisiti o vremenskoj prognozi a na kraju ćemo svi zajedno kao narod platiti znatno uvećanu fakturu kakvu i grci danas plaćaju zbog svoje tvrdoglavosti koje su bile u suprotnosti sa zdravim razumom ali i ekonomskim zakonima…Pet godina se mi ponašamo kao nojevi,ok ova vlada je učinila neke jako pozitivne pomake ali sve je to malo i ništa pogotovo u današnjem svijetu gdje drugi voze ispred nas u sprovođenju reformi u petoj brzini a mi smo još u drugoj i jedva da guramo,ključ je politička volja i iskrena komunikacija sa narodom,sa ovakvim predsjednikom države ali i sa premijerovom lošom komunikacijom ali i njegovim rejtingom u samom sdp-u nisam siguran da je to moguće jer mislim da njegovi članovi sdp-a nisu shvatili trenutak i rizike kojim se hrvatska izlaže ovim kupovanjem vremena a čemu se onda čuditi da i narod još uvijek to nije razumio,čak mislim da je danas narod zreliji od političkih elita jer polako ljudi shvaćaju da je vrag odnio šalu i da će njima sutra na adrese stići faktura-račun za usporeno,nedovoljno činjenje…Trenutak kada ćemo se sa suočiti sa zidom jako je blizu.Zašto smo toliko čekali a imali smo unutar eu upravo ova dva primjera grčke i latvije gdje smo mogli jasno izvući poučak da opcija jare i pare ne radi nego vodi ka tihom umiranju,to je samo kupovanje vremena političkim elitama koje su nedorasle trenutku u kojem živimo…

 20. Ni kriva ni dužna Vlada sada može doći do cca 7,5 mlrd kn (ako 19% dionica proda po tržišnoj cijeni). I pazite to niš ne mijenja u INI jer 25%+1 dionica ili 44% daje jednaka prava! Jedino kao da Milanović za čudo to shvaća a Vrdoljak i ekipa prodaju demagogiju. E sad nek država 2,5 mlrd iskoristi za krpanje deficita i provede dio reformi te smanji povlaštene mirovine i plaće i javnom sektoru i državnoj upravi, to bi značilo da 5 mlrd kn ostaje za ulaganje u projekte, poticaje, smanjenje poreza itd. Zamislite 5 mlrd kn! I to samo od Ine a da gotovo ništa nismo izgubili – dapače čak postoji mogućnost da Rusi ulože u rafinerije Sisak i Rijeku pa onda i u neka naša poduzeća (Petrokemija) pa nam postanu parteri a novaca hvala Bogu imaju. To je jako velika svota novaca sa kojom se puno može napraviti. A da ne govorimo o nekom strateškom partnerstvu i dotoku kapitala.

  • A tko Vam kaže da INA vrijedi koliko piše na burzi? Toliko je mali free float da su mirovinci i MOL mogli raditi s cijenom što su htjeli. Vidite, imate jako čudnu stvar: u najavi preuzimanja (tj. prodaje), cijena pada?!

  • Poki pošto vi kažete “zamislite 5 milijardi” a sada zamislite da smo 2008g godine 10 milijardi preusmjerili-plasirali direktno ili indirektno u stimulacije gospodarstva i investicije?To je do danas 60 milijardi kuna?Zamislite to?Možemo vi i ja zamišljti što god ali j se njima što mi zamišljamo,njima su bili bitni prvo parlamentarni pa onda lokalni izbori da uhljebe svoje jahače državnih jaslica?

 21. Vrijedi onoliko koliko netko ponudi :-). Po fundamentima je debelo precijenjena ali nikad se ne zna. Zato sam i napisao do 7,5 mlrd. I da je 20% manje ne bi bilo loše dapače. Tu je i neka premija ali ovaj put bi mogla biti negativna zbog slučaja Sanader i MOL-a. U svakom slučaju bit će jako zanimljiva priča a nadam se da će NAŠI ovaj put biti puno pametniji nego zadnja dva puta i prodati paket uz puno veću cijenu a i dogovoriti investicije.

 22. Onda ćete Vi osnovati fond i uz pomoć nas malih dioničara kupiti INU! Vjerujem da bi se sakupilo ljudi i novaca 🙂
  A sve je moguće i treba vidjeti kakvu će valuaciju napraviti npr. da li će ići na 7xEBITDA kao što je Tedeschi sa Drogom i šta će biti sa Sirijom pa i kakav im je interes ući u HR. Pa situacija sa Ivom.
  Osobno ne vjerujem da će manje od 2.000,00 kn ponuditi, nego oko 3.000,00 kn a onda će se opet naći puno njih koji će zagovarati da se država zaduži i kupi INU i blablabla..

  • Poki, vidim da ste uvijek optimist, i to mi se baš sviđa. Vama je čaša uvijek napola puna. A što se Ine tiče, ne prodaju Mađari zbog naše Vlade, nego zbog sebe. I oni su u govnima, malo se precijenili i zaigrali sa Mantovom i Sanaderom. Tu su pretrpili financijsku i reputacijsku štetu. To nije ni čudno, obzirom da Mol-om upravljaju njihovi NAŠI. Ipak, treba im zahvaliti i odati priznanje za dosadašnje pametno i zdravorazumsko upravljanje. Unatoč lošim fizičkim rezultatima, zadržali su financijske dobrima koliko mogu biti, obzirom na gubitak Sirije. Da su Inom upravljali NAŠI, ne bi kamen na kamenu ostao Ja sam zbog Sirije i izašao iz Ine i nikako mi nije bilo jasno na temelju čega je cijena otišla još 10-15% gore i takvom se dugo još držala. Ja se slažem sa Nenadom. Ovakva kakva je sada i bez Sirije kao cash cow, ne vrijedi ni tih 2000. Zato mislim da su Rusi najrealnija opcija, oni jedini mogu pristupiti i eksploatirati Siriju bez obzira na ishod rata. Ali Mađarima će sigurno platiti kikiriki. Imaju neraščićene račune iz prošlosti, nije im priša, ne moraju ni kupiti na kraju krajeva. Zato se Mađari nadaju NAŠEM ludom populizmu, koji dolazi od tamo gdje sam se najmanje nadao, od Vrdoljaka i HNS-a. Toliko me iznenadilo, da počinjem sumnjati da ni to nisu čisti posli. Ako su jednom dali mito, nikakav im problem dati opet and take money and run. Na svoju sramotu moram priznati da sam glasao za njih i svečano obećajem da neću više nikad. Činili su mi se najliberalniji od političke ponude u Rh. Pusićku i dalje izuzetno cijenim, ali njezin fah su stvari koje me ne interesiraju previše. Otkako je otišao Čaćić, uz sve njegove mane, nemaju čovjeka koji bi mu dosezao makar do gležnjeva. Od kad je otišao, sve sami politički autogolovi. HEP, klijentelističko storniranje poreza na nekretnine, instaliranje sekretarica u NO-e…Umjesto da budu nositelji reformi, oni ih koče.

 23. NAŠI da će biti pametniji ? Ma nemojte me nasmijavati … NAŠE samo zanima da dobiju odnekud pare (deda mraz) i da još neko vrijeme ostanu u sedlu … sve ostalo je čista demagogija. Tako da ja u tom smjeru i gledam ovu Zokijevu najavu moguće prodaje državnih 18-19%. A Vrdoljak prodaje čisto populističko sr….. , kao i crni marko i njima slični. Država će da otkupi INU …. ha, ha, good joke … samo neznam sa čime ? Možda će da okrenu Vidoša naglavačke, pa mu iz džepova poispada par miljardica … eurića, ne kunića … ma sve je to postalo presmiješno …

  • Vidjet ćete kada NAŠI ostvare gospodarski rast od 0,5-1% kako će biti ponosni?Danas vrdoljak kaže da oni imaju svoj stav u vezi poreza na nekretnine i da nikakav mmf neće na to moći utjecati?Živi bili pa vidjeli?
   Neka se refinanciraju sa kamatom od 7-8%?Krepat ma ne molat?Najbolji su mi kada onako sa visoka kažu;nebu nama nitko zapovijedal?A skroz gologuzi?Još oni onako gledaju što rade francuzi i talijani koji imaju plaće tri-četri puta veće nego hrvati,dostupan im je jeftiniji novac i sebi mogu priuštiti srednjoročni rast od 1-2%,pa japan tako “raste” 20 godina?Pa kažu NAŠI kada može japan možemo i mi?Kao ono polako se u raj stiže,njima se nigdje i ne žuri,rekli bi u dalmaciji “vrag odnio i prešu”,vidjet ćete ako eventualno nakon 6 godina dostignemo rast od 1% biti će ponosni kao purani?Ima i zato ona stara poslovica;čime se budala hvali toga se pametan stidi!

   • Vi danas u hrvatskoj imate eksploziju javnog duga a mi postavljamo ciljeve o rastu bdp-a od 1%?To vam je isto kao da vi imate firmu koja u kratkom roku udvostruči svoja kreditna dugovanja i dovede ih na razinu 60-70% ukupnih godišnjih prihoda i onda se hvalite kako vam je prihod porastao 3-5% a na taj kapital koji ste uzeli plaćate kamatu od 7-8%?Otprilike vam je to to?
    Jako je važno i znati da je zadnja ekonomska kriza prije ove bila samo 7-8 godina prije,tj. 2000-2002 godine,98g imali smo raspad sistema u rusiji,znači imali smo jako mali interval između te dvije krize.Sada promislite malo kolika je današnja otpornost hrvatske na još jednu krizu koja se u bliskoj biudućnosti eventualno može dogoditi?Zato je od najveće važnosti kako se u vremenima krize pripremate za vrijeme gospodarskog prosperiteta koji može biti jako kratak i u kojem zemlje tipa hrvatska sa niskom bazom mogu ostvariti visoke stope gospodarskog rasta,takvim zemljama to mora biti cilj i imperativ,zemlje sa visokom bazom,visokorazvijene zemlje nemaju taj imperativ i njima su stope od 2% čak prihvatljive?Meni se nekako čini da mi uopće nemamo svijest o tome i da je to NAŠIMA sve isto?Danas govoriti o strategijama za sljedećih 30 godina je čista utopija jer mi pojma nemamo što nas čeka iza ugla,danas strategije imaju smisao ako imate plan a,b,c,d,e i f?Nakon ovih iskustava sa krizama od 98g na ovamo svaka ozbiljna država mora raditi strategiju i za eventualnu sljedeću krizu…Naravno NAŠI su uvjerenja da ako dođe sljedeća kriza “da će ionako sve otići u k”,tu su po mome skromnom mišljenju u najvećoj zabludi?

  • tocno to, ja uopce ne pratim sto kenj*ju, ali sam shvatio da i glupi socijalisti su dovoljno pametni da su namirisali jos malo slatkisa za raju koji bi se mogli kupiti utapanjem INA dionica…

 24. @Antune
  Ja bi stalno ulagao u nekakve investicije (naravno profitabilne), stimulirao zapošljavanje manjim porezima i rasterećivao stanovništvo – opet manjem porezima (na hranu). Prvo smo trebali stvoriti uvjete za naše gospodarstvenike a vanjski bi lančano došli. Ok ne razmišljaju oni tako ali sad je voda do grla i opet sa nekako nešto kreće u tom smjeru iako jako sporo i puno je još politike i demagogije u svemu tome.

 25. http://www.24sata.hr/express/komadina-za-express-tesko-je-ostvariti-socijalnu-drzavu-313642

  To poki morate objasniti gospodinu zlatku komadini on je mišljenja da je milanović milton friedman,evo i neki dan je čovjek na htv-u rekao da on i milanović “nešto drugačije” shvaćaju socijaldemokraciju a ja sam nekako siguran da je milanović puno bliži karlu marxu?Bože mili ne shvaćamo svi isto neke stvari?Posebno vam je važno da uočite neke “termine” kojima se gospodin komadina služi u jako malo rečenica,obratite na to posebnu pažnju;građani,neoliberalizam,krupni kapital,oni koji su globalizirali svijet,multinacionalke,maksimalizacija profita i na kraju neizostavni “srednji sloj”,to im je najdraži termin?Fascinantno?Ovo vam je jako važno znati da ipak znate sa kime milanović,dončić,linić itd vode državu,sa kime su dobili izbore?Što god naprave neće NAŠIMA valjati,NAŠIMA samo igra socijaldemokracija u kojoj novac od nekud stiže,čim dotok stane udri po neoliberalizmu,multinacionalkama,profitu i krupnom kapitalu a stave u program “da se zalažu za strane investicije i da su svi dobrodošli”,ovako komadina izražava dobrodošlicu “krupnom kapitalu i onima koji su globalizirali svijet i žele profit”,pazite komadina je potpredsjednik stranke koja je danas na vlasti,nije predsjednik radničkog savjeta???

  Sada ja vas pitam dali bi vi investirali-unjeli u zemlju “krupni kapital” kada vam ovakve poruke javno preko medija šalje drugi čovjek stranke na vlasti,pazite to su poruke koje narod jako dobro sluša i razumije,na koncu to i jesu poruke narodu?Pa kakav će biti odnos naroda naspram “profita i krupnog kapitala” kada mu ovakve poruke šalje drugi čovjek stranke na vlasti?
  Pa ja bih nakon ovakvih izjava svakog “krupnog kapitalistu” koji unese u hrvatsku i milijun eura direktno poslao u ludnicu i oduzeo bi mu radnu sposobnost?Pa jeli vi sada shvaćate gdje mi živimo?

  • Ima ipak jedna sreća u nesreći,svijet je kao što kaže gospodin komadina jako globaliziran i otvoren,na koncu ušli smo u eu a i amerika više nije tako daleko,pa nitko više nije prisiljen živjeti u socijaldemokraciji kakvu zamišlja gospodin komadina,za svakoga danas ima mjesta na ovome svijetu da bira gdje i u kakvom društvu će živjeti pa neka slobodno gospodin komadina dobije sljedeće izbore i živi sa svojim glasačima socijaldemokraciju koju je on tako fino zamislio?To i jest smisao demokracije?Svatko može živjeti u društvu po njegovoj mjeri i nema razloga da gospodin komadina ne živi u društvu po svojoj mjeri,jedini preduvjet mu je da dobije sljedeće parlamentarne izbore,sa ovakvim načinom komunikacije i porukama koje šalje narodu mislim da mu to neće biti teško?Ostati će mu u zemlji malo manje stanovnika,proračun će mu biti isto nešto “malo” manji ali bože mili “stisnuti će se nekako” ali imati će socijaldemokraciju po njegovoj mjeri koju on jako priziva i sanja sa državnih jaslica?

 26. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/298346/Milanovic-ne-vjeruje-da-je-52-posto-mladih-nezaposleno.html?utm_source=clanci&utm_medium=cl_najnovije&utm_campaign=clanci_najnovije

  Strpljen,spašen!Rekao sam vam,milanoviću je cilj rast od 1-1,5% a “onda ćemo vidjeti što dalje”,do tada se strpimo?I ne smijemo duboko rezati “jer to može imati negativne posljedice za rast”.Ja bih na to samo dodao “pogotovo će imati posljedice za visinu rasta u sljedećih 10-15 godina”,tu se milanović i ja “jako” slažemo,”valjda” je bolje rasti 10 godina po 1-1,5% nego ući u nepopularne mjere i stvoriti čvrste temelje za rast od 3-5%?Vidite da su i milanovića uspjeli uvjeriti da je on do sada vodio politiku “milton friedmana”,pa nam sada nudi novu politiku koja se zove;”strpljen,spašen” ili ti ga “nešto će se valjda zavrtiti” a nama se vrti u glavi već 6 godina,po svoj prilici vrtiti će nam se i sljedećih 6,to je jako izvjesno?

 27. Ja bi ju prodao zajedno sa Mađarima, pa ćemo opet imat koju miljardu Eura za trošit par godina 🙂 samo nešto sumnjam da će stajat u redu za cijenu od 4k..

   • Nemojte tako nenade,ti “poduzetnici” su dobili sve poslove na transparentnom međunarodnom javnom natječaju i nudili najpovoljnji omjer cijene i kvalitete,to je bila čista tržišna ekonomija.Tako su danas kod NAŠIH jahači državnih jaslica dobili naziv “gospodarstvenici” pa ih često zato pitaju “kojim putem hrvatska treba ići” a oni im na to kažu;”da se hrvatska mora okrenuti sama sebi,svojoj proizvodnji,da treba iskoristiti svoje potencijale i da su prošla vremena kada se trošio tuđi novac,da su ovakve potrošačke strukture prošlo svršeno vrijeme itd”,pametno oni zbore samo to izgleda za njih ne važi?Onda ih još novinari pitaju “pa kada će se u ovoj zemlji udružiti “trust mozgova” i konačno realizirati ono o čemu oni “pametno” zbore?A oni im još kažu “da fali političke volje”,to su tkz. gospodarstvenici?

   • E to je primjer onoga što kapitalizam je i gdje mu je najjača prednost pred ostalim pristupima. Ovako snažna osobna (i emotivna) involviranost u poduzetnički pothvat, ta neslomiva snaga ljudske volje, to je moguće samo u takvom sustavu. I to je to što stvara čuda, napredak. Amerika napreduje zbog takvih ljudi kojima dopušta ganjati svoje snove za razliku od našeg sustava koji onemogućava postojanje takvim ljudima.

    Ovi spomenuti tzv. poduzetnici iz naših krajeva, to nije zaslužilo nazivati se istim pojmom, poduzetnikom, kao što je Elon Musk i slični ljudi.

 28. Kako vi što tvrdite da će amerika biti glavni igrač tumačite, američki dug koji je nekoliko puta veći od Hrvatskog po stanovniku i dosta veći od grčkog po stanovniku, u ekonomiji nema besplatnog ručka to će morat na neki način rješit.plus toga kina demografske probleme može riješti da politiku jednog djeteta zamjeni politikom dva ili tri djeteta ili ukidanjem ograničenja

  • Potpuno ste u krivu i što se tiče podataka i što se tiče zaključaka. Nije dovoljno ‘zamisliti kako valjda je’ (pokušati dokučiti koje bi bile brojke), s obzirom na opći ‘feeling’ koji o temi emitira javna TV.

   Činjenice su sljedeće:
   – javni dug SAD je oko 73% njenog BDP, pri čemu je većina toga duh unutar države, a strancima se duguje manje od pola od toga (http://en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States)
   – neto investicijska pozicija SAD je svega oko 17% BDP (http://en.wikipedia.org/wiki/Net_international_investment_position)
   – SAD je produktivna ekonomija koja raste
   – SAD je dužna u dolarima 🙂
   – dug je za SAD već bio na ovim razinama i SAD su ga uspjele smanjiti
   – SAD postaje najveći svjetski proizvođač nafte! http://www.cnbc.com/id/101190132

   Nema naprosto nikakvog smisla uspoređivati SAD i Grčku ili Hrvatsku.

   Ovo što ste naveli za Kinu se tiče samo jednog aspekta, demografije, ali evo kako tu stoje stvari. ‘Politika 2 ili 3’ djeteta nije moguća, može se raditi samo o liberalizaciji, ali kao što vidite ni sada ta politika nije tako striktna: http://en.wikipedia.org/wiki/One-child_policy. No, dozvolom rađanja više djece ne može populacija ‘ojačati’ u produktivnoj dobi brzo, za to treba nekoliko (3-5?) desetljeća. Ali ovdje se radi samo o prijelaznim godinama kad Kina stiže srednje zemlje po BDP per capita. RAstom BDP per capita stopa rađanja će ionako drastično pasti na 1,3-1,4 ili slično kako je to uvijek i svuda bilo.

   • rekao sam se da se necu raspravljati sa vama o US jer je besmisleno, no ovo je fakticki netocno

    – javni dug SAD je oko 73% njenog BDP

    to sto vi ne brojite dug koji buduci jadni penzioneri imaju 🙂 je kao da u Hr ne brojite sto jadni buduci penzioneri imaju obveznica HR preko OMFova(ako se dobro sjecam 5% place ide u OMF, sto znaci da oko 3% ide u Hr obveznice)

    • Točno, pogriješio sam, krivo sam rekao, ovo je ‘Public debt held by the governement’, a ovo što govorite je još dio koji je ‘Debt held by government accounts or intragovernmental debt’, zato sam i dao referencu da svatko može pogledati.

     To je zato jer sam se fokusirao na mogućnost vraćanja prema van. Ali to netočno uspoređujete s našim OMF, ovdje se radi o kapitaliziranoj štednji u valuti koju država ne može devaluirati (kuna-euro manje više fix), a Social security je kao naš prvi stup. Ako biste ubrajali taj dio u priču i hrvatskom dugu pribrojili implicitni dug prema umirovljenicima (a da ne govorimo u zdravstvu) s obzirom na prvi stup (što se ne ubraja u naš dug) – a i slično za grčku – dobili biste tako katastrofalni dug da usporedbe tek onda ne bi imale smisla.

     Dakle usporedio sam usporedivo (a da sam išao šire, stvari bi bile još povoljnije za SAD).

    • just for the record ja sam davno rekao da ce hr bankrotirati ili legitimno ili ce ECB morati monetizirati hr dug, tako da ne bi bilo da pricam da je hr u boljem stanju od amerke 😛
     A za usporedbu unfunded liabilities US i Hr stvarno nemam podataka… iako su brojke od GAO o US katastrofalne… moguce da su u Hr jos gore…
     a o tome jel bolje da je dug u valuti koju mozete printati ili ne necemo jer oboje znamo da se oko toga ne bi slozili ::P

    • Amerika si isprinta jednu novcanicu na xy dolara i rijesen dug 🙂
     A ima i milijun drugih mogucnosti posto su najveca sila u svijetu i bit ce jos neko vrijeme…Samo Amerika moze privuci najbolje strucnjake/inovatore svijeta i upregnuti ih u svoj napredak.
     Zasto to ne moze Njemacka npr il Europa? Zato sto smo mi rasisti jer se jedan vrhunski strucnjak iz Indije ne osjeca tako dobro u Njemackoj/Europi kao u Americi. Koliko ima u Europi kompanija koje su pokrenuli Indijci/Kinezi da sad vrijede preko 100 mil dolara npr? Jako malo, u Americi ko gljive poslje kise :). Nama je svaki kapital mrzak hehe
     U ovakvoj ekonomiji kakva je danas Amerika je apsolutni sampion

   • https://www.google.hr/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:bg&dl=hr&hl=hr&q=bugarska%20javni%20dug

    Ovdje se jako dobro vidi koliki je nekada bio bugarski javni dug a sigurno nisu bugari bili dužnici u svojoj valuti,naravno za to su platili debelo niskim standardom koji imaju i danas,sada kao što vidimo bježe od visokog javnog duga kao vrag od tamjana a mi ovdje dramatiziramo dug najače svijetske ekonomije koja je dužna u svojoj valuti i koja polovicu tog duga duguje sama sebi a najveći ostali vjerovnici su kinezi i japanci.I mi smo sada jako zabrinuti za njihov dug?Ovo su nama postali specijaliteti?Kao amerika će propasti sa javnim dugom od 75-80% bdp-a a japan nije sa 200% bdpa?Brinimo se mi o NAŠEM dugu koji čini 60% bdp-a sa jasnim tendencijama daljnjeg rasta i on je puno problematičnji nego japanskih 200% i američki zajedno,to su kruške i jabuke,ti dugovi se po ničemu se ne mogu uspoređivati ti dugovi,ama baš po ničemu…Mislim da ne treba obajašnjavati i zašto?

    • Nenade ali NAŠI nariču za više države jer onda znamo da je to NAŠE?Kod NAŠIH struktura i masa “poduzetnika” navija za više države i nariču za NAŠIM,razumije se i zašto?Masa ih je na istoj liniji i bojim se da su oni većina,da mi ustvari imamo “praznik demokracije”,odoh na ribanje tamo nema naših?

    • Znate li nenade kako NAŠI naprave natječaj za javnu nabavu npr. u vrtićima,odrede 100 artikala koji se podjednako boduju na natječaju,svi nose isto “bodova” neovisno u kojoj se količini troše.I onda se na natječaj jave NAŠI koji artikle koji se ne troše u nekoj količini,njih npr 30 stave znatno ispod nabavne cijene ili u njenoj razini a nabiju cijene 20 artikala koji se najviše naručuju-troše i onda kada se zboroje bodovi “kruška i jabuka” NAŠI dobiju natječaj.Vjerujte radijacija NAŠIMA ne može ništa?

    • Ovo je jedan od onih turbo-jednostavnih ali pogrešnih argumenata. Iako on govori o privatnom dugu, ista logika se može primijeniti i na njega. To bi značilo da kad sam god nekome dužan sam u stvari sam sebi dužan, jer sam mogao ‘uzeti iz svoje štednje, odmah si posuditi i obećati da ću doći za par godina po novce s kamatama’. Doduše njegov argument je s druge strane od ovoga što ja govorim gore, a to je da sav vanjski dug ‘isto kao da je domaći’.

     Kad bi to tako bilo, zaista ne bi bilo većine problema današnjeg svijeta (odnosno ne bi bilo ni svijeta u smislu u kojem ga poznajemo).

     Ima mnoštvo tih jednostavnih argumenata, neki su OK, neki totalno bezvezni (tipa ono što fetišisti zlata pričaju, da je sav novac lažan ako nije zlatni i da sve što vidimo na svijetu ne postoji jer nije moglo postojati jer nije bazirano na zlatnom standardu i slične gluposti).

    • Jedino čega se NAŠI boje je privatizacija?To je NAŠIMA jedini neprijatelj broj 1?Sve ostalo oni su u stanju “baypasirati”,zato su otpori i postrukcije promjenama raspoređene na svim razinama društva,od najniže do najviše razine…

    • @nbakić
     čini mi se da malo pojednostavljujete problem. ja sam samo htio ukazati da je dugujemo sami sebi bezvezan argument, kao što ste sad i sami zaključili.
     ono što bi možda bilo zanimljivo vidjeti koliko je taj unutarnji dug dobrovoljan a koliko prisilan. npr. sav unutarnji RH dug je prisilan.

    • Moj argument je u smislu gornjeg konteksta, da ‘to mora kad-tada’ doći na naplatu, u smislu usporedbe s RH i Grčkom i u kompeticiji s Kinom. Evidentno da u tom kontekstu unutarnji dug ‘nije baš’ kao vanjski.

    • o dugu
     http://cafehayek.com/2011/12/nick-rowe-on-the-debt-burden.html

     i essey spomenut u članku, Jima Buchanana (dobitnika Nobela)
     http://www.econlib.org/library/Buchanan/buchCv2c15.html

     samo jedan mali isječak

     Just as in the case of private debt, when the assumption of stability in the interest rate structure is dropped, the use of principal to measure debt size is not acceptable, even in the measurement of aggregate local government debt. If interest rates increase after the sale of local securities, the borrowing jurisdiction may, if it chooses, repurchase its own securities for a price below that indicated by the principal of the loan. The size of the aggregate local government debt at any moment in time seems to be best measured by the amount of current tax collections which would be required to finance the purchase of an earning asset which will yield an income sufficient to service all outstanding debt plus the capital value of the tax exemption feature.

     The two preceding sections have shown that the normally accepted measurement procedures may not provide meaningful totals for private debt and for local government debt under certain conditions. The use of principal or maturity value to measure the magnitude of the debt obligation is even less applicable for the national debt. The fundamental reason for the difference lies, of course, in the possession of money-creating powers by the central or national government. As earlier chapters have shown, the existence of this power, along with that of pure debt creation, has led to some confusion. In the discussion which follows I shall propose an alternative way of evaluating the debt, at least conceptually, which should be of some assistance in clarifying the distinction between real or pure debt and monetized debt.

    • Pa koliko vidim ovim zadnjim paragrafom smo se vratili u kontekst onoga od kud smo krenuli, a to je da dug SAD i dug RH i Grčke (u eurima) nisu isto? I da Amerika nije ‘doomed’ jer ima navodno veći dug od RH i Grčke, a Kina će ju stići jer može uvesti ‘2,3-child policy’?

    • ja se slažem sa vašim zaključcima, reagirao sam samo na navod da je američki dug večim dijelom unutrašnji, kao pozitivan argument.
     također ste spominjali Krugmana pa sam zaključio da vam je to od tud i da ipak treba sagledati i druge argumente koji se iznose.

     npr. unutarnji dug je nešto kao ponzi shema, slično kao pay as you go (iliti prvi mirovinski stip) i prije ili kasnije rezultira povećanjem poreza i samim time ima isti učinak kao i vanjski dug.

    • Slažem se djelomično, jer unutarnji dug ne mora biti Ponzijeva shema. Znate kako se radi delevaring, ima više načina?
     – Jedan od njih je i inflacija (tu SAD mogu sami upravljati svojim dugom)
     – Drugi je restrukturiranje, u smislu Ponzijeve sheme prvog stupa, dostupno i nama i njima, naprosto manje indeksiranje ili promjena formule isplate, ili ‘poček’ (recimo promjena dobi umirovljenja 🙂 ), s time da je njihov teret tu opet daleko manji od našeg
     – Treće je rast BDP, odnosno snage zarađivanja u širem slučaju (npr. vaš studentski dug je velik s obzirom na studentovu moć zarađivanja, koja je čak i negativna, ali postane podnošljiv kad počnete raditi za plaću), a ovdje SAD zasiugrno čeka daleko veći rast BDP nego nas i Grke, u dogledno vrijeme.

    • upravo tako, ne mora biti, ali bude, prije ili kasnije.

     ovo što kažete za nas i sad ili grčku, u to sam uvjeren jednako kao i vi. Slažem se da SAD čekaju vjerojatno još dugo dobra vremena, ali vjerojatno i daljnji porast duga u slučaju značajnog rasta bdp-a, tako da prije ili kasnije ih čeka slom ili makar dugi period stagnacije, no to može biti za 10, 100 ili 500 godina ja neznam priznajem. oni koji tvrde da znaju mislim da ili lažu ili ne kuže baš širu sliku.

     Racionalno sam ali i oprezno optimističan 🙂

    • U tom smislu će vas možda zanimati ovaj članak, koji je neko vrijeme bio kultno štivo, čak i među hedge fondovima (pa ih pomelo kad su ostali na krivoj strani), a i kultno za ljude koji baš ne vole SAD, ‘eto vidite da će propasti’. Ali ima neke argumente, situaciju uvijek treba gledati cjelovito. Iako se meni čini da ovako zaključivati sada kad se primičemo, kako to kaže Kurzweil, singularitetu, mi je šarlatanski: http://www.cepr.org/sites/default/files/policy_insights/PolicyInsight63.pdf

    • hvala pogledat ću. već ovako na prvu izgleda obečavajuće.

     što me sjetilo na nešto. već kad gledamo povijest i samo pogledamo što je značilo za ljudski napredak inovacija poput Gutenbergova stroja za printanje iza čega je uslijedila revolucija ljudskog napretka idućih 500 godina, dovoljno je samo zamisliti što bi u tom pogledu mogao učiniti i već čini internet. Samo na internetu svijet može rasti u bogatstvu idućih 1000 godina bez obzira što radile vlade bilo koje zemlje.
     tako da je meni smješno kada netko zanemari to i kaže da će npr. američki dug srušiti napredak čovječanstva. Sigurno da nije bezopasan i da taj dug šteti amerikancima i ukupnom napretku dugoročno, daleko od toga, ali da jeto faktor koji može poništiti pozitivne efekte inovacija teško.
     osim toga u prijašnjih 600 godina u napretku svijeta sudjelovalo je uglavnom samo amerika i europa i japan, zamislimo što će se dogoditi kada se taj učinak podupla ulaskom Kineza ili utrostuči ulaskom u globalizaciju ostatka svijeta. Čuda su pred nama iz naših cipela.

     http://www.springfieldlibrary.org/gutenberg/print.html

    • tek sam sad pročitao do kraja. početak je bio obečavajuć ali onda odjednom zaokret i zaključna argumentacija nekako vuče na confirmation bias (moj dojam). Isticao je sve negativno, a pozitivne elemente je potpuno umanjio ili zanemario.
     Iako moram priznati da je 2012 i meni sve izgledalo puno lošije nego danas 🙂

    • E, moram skruseno priznati da nisam shvatio. Jel’ moze kakvo pojasnjenje za glupane?

     Kaj je najbolja fora, poslusao sam do kraja, stalno misleci da ce se nesto i desiti (ali trebao sam znati da cim se radi o Paul Krugmanu, nece se nista desiti).

    • @Lolek_i_Bolek Pa fora je da tako duboko i široko društvo i puno slobodnije od našega proizvodi na svim frontovima puno, pogledajte koja je množina tih mladih bendova i kako izgledaju i kako izgledjau naši ‘narikači’.

    • Vidis kako beskrajno “Ipledgeallegiancetotheflag…” moze izroditi slobodnim drustvom! I sad ti reci nesto protiv.

    • Zapravo, u nekim segmentima je njihovo drustvo cak i slobodnije.

     Recimo, sloboda duha i kreativnost.

     U Evropi opcenito je kreativnost slaba, a kod nas je jos gore jer ocekujemo da drzava bude kreativna umjesto nas. Razlog za nasu slabu kreativnost ja vidim u “path dependency samoupravnog socijalizma”. Koje li ironije, samoupravljanje je po svoj logici trebalo razviti kreativnost, ali je na kraju dovelo do kolektivne ignorancije (procitaj Supekovu “Tragom duha kroz divljinu” da vidis da se i pametni ljudi mogu zanijeti socijalistickim samoupravljanjem).

    • Socijalizam je bio vrlo zavodljiva ideja, pa čak i komunizam. Mnogi su dobronamjerni ljudi iskreno vjerovali u njega. Čak i u SAD su imali ’30-ih vrlo jak socijalističi i komunistički pokret, primjerice istaknuta grup američkih intelektualaca koja je krajem 20-oh otputovala u SSSR (prije nego ga su ga SAD priznale) i bila totalno impresionirana njime … na izborima dobila njihova stranka oko 1% glasova, ali su se zato uvalili u Hooverovu Vladu i imali značajan utjecaj na Hoovera i cijelu američku politiku.

     Međutim, kako sada znamo da takav socijalistički eksperiment je u svakom slučaju do sada, kako god da su pokušavali, završava tragično neuspješno i ljudski tragično USSSR, Rumunjksa, DDR, Crveni Kmeri, Maova Kina, Kuba, Sj. Koreja, Juga …) čudno je kako i danas neki vjeruju u ‘čudo’ ‘humanog socijalizma’. Argument im je da tržišna ekonomija (=kapitalizam), ‘nije baš pravedan’, pa će zato bolje biti u socijalizmu. To je kao da čuješ da je netko stradao na semaforu iako je prolazio kroz zeleno, ‘pa ćemo onda sad stalno kroz crveno jer je zeleno nesigurno’.

  • Neki su dug ulupali u potrošnju, tj. u kupovine auta, nekretnina, plaće, razne socijalne transfere, itd, itd, što naravno ne doprinosi stvaranju nikakve nove vrijednosti, a neki su se zaduživali da bi ostvarili razvoj i samim time novu vrijednost …. sami si odgovorite na pitanje tko je u šta ulupao dug …

 29. Hvala za sve te lijepe knjige.
  Drzim da je mit o propadanju Amerike doista mit.
  Sjecam se jos dobro kad je IBM prodao PC diviziju (negdje 2004 cini mi se, ali se je ako se dobro sjecam sama proizvodnja preselila i prije). Posao mi je bio povezan s IBMom i to je bio pravi sok. Od tada se prica i mitologizira to sa propadanjem Amerike. Posebno jer perjanica IT industrije prodaje simbol IT revolucije. Nisam, osobno to nikad ucinio, ali slutim da kada bi netko ozbiljan samo uzeo papir i olovku i malo pozbrojio to vezanu uz proizvodnju npr PCa (a danas prosireno na gotovo sve opipljive proiuzvode). Dakle, slutim da bi vrlo brzo dosao do zakljucka da je margina koja se nakon 2004 na tom poslu zaradivala izrazito mala u odnosu samo na oportunitetni trosak prestrukturiranja u druge poslove koje temeljna IT infrasturktura samo omogucava. (Primjerice i za ilustraciju ako je tih godina IBM zaradivao 100B$ danas je to 200B$).

 30. 6 godisnji plan 🙂
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/jovanovic-prvi-put-u-hrvatskome-skolstvu-imamo-dokument-koji-se-tice-cjelokupne-obrazovne-vertikale/711318.aspx
  *clap, clap* 😛 😛 😛
  “Prvi put u hrvatskome školstvu imamo dokument koji se tiče cjelokupne obrazovne vertikale i može se reći da je ovo strategija svih strategija”, rekao je Jovanović i dodao da je na njezinoj izradi radilo više od 130 stručnjaka 🙂 🙂 🙂 ….

  • Znači još malo pa dolazimo u SAD ’30-ih, ili općenito u plansku ekonomiju, pa jaš malo petoljetke u gospodarstvu.
   O ‘Bolonji’ imate ovaj tekst od prije 3 i pol godine http://blog.dnevnik.hr/vaseljena/2010/05/index.html. U zadnje vrijeme se mnogi čude kao pura dre*u da dobijamo kao vijest da nam je Bolonja totalno promašena, koliko izgubljenih generacija …

   • za hr bolonju mi se ne da uopce ista citati,
    mislim drzavna implementacije prilagodbe centralnog planiranju EU…
    mi je dosta da znam koliko je sati… 😀
    A to sto se ljudi cude… nek se nauce malo o kapitalizmu i socijalizmu pa se nece cuditi…

    BTW vezano za us video koji sam postao ako mislite da je to neko bezvezno trakeljlanje … bome nije…

    glavni narator je 3rd y afroamerican studies major.
    🙂

 31. Nema veze sa ovom temom, ali ne da mi se sada tražiti pravi post … pa ako Nenad želi to prebaciti …. uglavnom
  >>Vlada je danas donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva za odabir strateškog partnera Petrokemije Kutina. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je riječ o još jednom slučaju u kojem je Vlada preuzela rješavanje problema nesređene, tehnički zaostale i dezinvestirane tvrtke.

  Podsjetio je da je poslan poziv za neobvezujuće ponude za Petrokemiju koje bi trebale pristići do kraja veljače, a cijeli posao bi po njegovim riječima trebao biti zgotovljen u prvom tromjesečju 2014. godine.<<
  Koji muljatori …. opet kupuju vrijeme naveliko, pazi do kraja veljače neobvezujuće ponude, a zgotoviti će posao do kraja prvog tromjeseča … da ali 2015 ili 2016 godine … ma koga više ovaj neozbiljni lik može uvjeriti da će on nešto napraviti ? Stvarno mi je žao što je Čačke finija va pržun, jer on je jedini koji nešto konkretno napravi, ovo ostalo je sve muljatorska bagra, sa izuzetkom Linića ….

  • Marjane zar vi niste skužili vrdoljaka?On je samo moderna varijanta NAŠIH?
   Čovjek je prosječno inteligentan,prosječno kuži stvari i prosječno je NAŠ?Ne znam čemu se vi čudite?Prosječan NAŠ mačo mužjak i ništa više?Više vi kužite svijet u kojem živimo nego on i kada se najviše potrudi i napregne moždane vijuge?Ovo o čemu mi pišemo na ovome blogu vrdoljak će “možda” skužiti za 30 godina?Pa zar ne vidite da se oni prave da kuže sve a u biti ne kuže ništa,okular im je sužen na 10 stupnjeva,to im je radijus?
   Vrdoljak je samo moderna varijanta NAŠIH?On bit i srž nikada nije ni razumio,on je alfa mužjak koji je umislio da je ispred vremena i prostora u kojem živi a u biti je kuži jako malo,njemu su danas na pameti samo “velike stvari i tkz strategije naročito energetske”,on je umislio da rješava problem planete i šire a sustav nikada nije ni razumio “važno je da je on ministar”,on je kao pavle vujisić iz “povratka otpisanih”

   • Kad sam Vrdoljaka prvi puta vidio u večernjim vijestima kako daje uživo izjavu o mogućoj MOL-ovoj prodaji dionica INE i kako je on za to da se učini sve što je moguće da to postane NAŠE, učinilo mi se da su mu se oči zakrijesile od mogućnosti kako bi time INA (po energetskom ključu) postala “još jedno lukrativno HNS-ovo mjesto za kadroviranje” a on HNS- heroj. Kad sam ga za cca. pola sata vidio kako to ponavlja na drugoj TV, u istoj jakni, također vani, ali iz drugog kuta, učinilo mi se to još i više! Popričah s frendom (koji se razočaran ostavio aktivne politike prije više godinu dana) o tome i on mi kaže – pa ti si (još uvijek) naivan kad ti se to samo čini – da samo znaš kolikima su se zakrijesile oči te večeri…i koji su se već sutra ponudili kao “stručna pomoć” ako treba za tu “akciju”…

    • Pa hns je čisto klijentelistička stranka koja se fura na to “da su ispred vremena” a u biti su NAŠI?Mislim da je to jasno i polupismenom čovjeku?

    • Bili su i prije ali sa Čačićem bar nisu bili populisti. Bez Čačića oni su stranka bez identiteta. A Vrdoljak nije svjestan svoje nesvijesti. Uljuljkao se u samozadovoljstvu. Osvojili HEP, Janaf…, uhljebili sve do zadnje sekretarice. Ne vidi da mu dolaze izbori na kojima ne da će biti pometeni, nego će nestati sa političke scene. A onda će svima biti nogom u guzicu. Na njihovom mjestu ne bih se uzdao u predizbornu koaliciju. U Međimurskoj županiji (naročito ako se doista odreknu Čačića) Sdp može i sam dobiti 3-4 saborska mandata, ne treba im Hns-ova kugla oko noge i knedla u grlu. I još im dati 3-4 ministarstva, a izvorno mogu prijeći izborni prag u dvije županije i osvojiti 3 saborska mjesta. Proći će kao Hss, a zazubice im rastu na Inu. Mali ptič, veliki krič, rekli bi u narodu. A za NAŠE je valjda jedini lijek uloviti ih sa prstima u pekmezu, dokazat im da su lopovi, strpat ih u buturu i reći narodu: “Eto zašto ništa ne može biti NAŠE. Zato što su svi NAŠI paraziti i lopine!”

    • Zaboravih disclaimer: Nažalost glasao za Hns. Svima tvrdo preporučujem da ne budu budale kakva sam ja bio. Kaznite ih na izborima da se ostave politike i počnu baviti kakvim čestitim poslom. Bolje za njih i za nas.

  • Na sjednici Vlade ova tema je zauzela ravno jednu minutu. Jedna minuta za tvrtku koja je bila 2012.,ako me ne vara, drugi najveći izvoznik,stvarno dobro mi i stojimo rekao bi Antun.
   Poslali pozive za neobvezujuće ponude – kome? biće ovo našu Vladu ne zanima imaju važnijih tema.

 32. http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/227481/Default.aspx

  Ako se dobro sjećam, čim su došli na vlast počeli su s ovom pričom – državne investicije (ono obnavljanje fasada, energetska učinkovitost itd). Onda kad nisu ništa napravili u tom smjeru, čini mi se prošle godine, su obrnuli priču i počeli pričati o privatnim investicijama koje će nas izvući iz krize. I sad su okrenuli puni krug i vratili se na državne…

 33. http://www.poslovni.hr/hrvatska/linic-banke-su-nam-dostavljale-podatke-o-kamatama-iz-brosura-a-ne-iz-stvarnih-ugovora-256862

  A pgledajte ovo?Rub vjerovali ili ne?Pa jeli vi vidite da bankari nisu dobre glave?Oni umjesto da se idu nagoditi sa udrugom franak i sa linićem “u peketu” one se “kao nešto idu nagoditi sa linićem”,kao da su izgubili kompas totalno?Čemu nagodba sa linićem ako je nemaš sa udrugom franak?Po tome se vidi da bankari žive na nekoj drugoj planeti?Sada prijete da će tužiti?Pa neka tuže i dobiju tužbu?Kada je i ako dobiju za iznos tužbe i troškova država će im podići porez?Ovo ponašanje banaka je rubrika vjerovali ili ne?

  • “Kada je i ako dobiju za iznos tužbe i troškova država će im podići porez”?!

   Kada pročitam ovakve stvari, još od ljudi koji imaju mozga, sledim se doslovce.

   A u međuvremenu će meni sljedeće godine, ukoliko ne daj Bože, dogovorim neki honorarni posao država što napraviti? Evo Antune samo informativno, ukoliko ja sljedeće godine dogovorim honorarni posao za koji će mi netko reći da trošak njegove firme može biti maksimalno 10.000 kn, ja ću kao neto isplatu dobiti 3.350 kn. Kad sve skupa zbrojim i oduzmem, ispada da mi se za tih 3.350 kn taj posao jednostavno ne isplati napraviti. Ne meni nego nikome. I što onda? Sretno nam svima bilo u toj VAŠOJ državi.

 34. Poštovani g. antune, u pravu ste za Vrdoljaka, ali porazno je što njegovim dolaskom u vladu, gđa. Vrdoljak prelazi iz osnovne škole u HT (Osijek) na šefovsko mjesto. U privatnu firmu! Vidite da e sve to NAŠE i privatno i javno i normalno i nenormalno…
  Katastrofa.

 35. Još jedan razlog zašto Amerika neće propasti (osim ako sami ne odluče iz nekog nevjerojatnog razloga).

  Usputno još može naučiti “austrijance” osnovama makroekonomije.

  Iz opisa videa:
  P.S Erin, get your facts straight – Peter Schiff is not an economist – nor is he a judge, CSI, lawyer, child development expert etc. as he pretends to be…

 36. http://www.jutarnji.hr/linic-iz-bruxellesa–vlada-ce-pripremiti-niz-mjera–ali-i-u-eu-su-svjesni-da-su-gradani-ionako-dovoljno-siromasni-/1140006/

  Ovo su novi populistički termini u hrvatskoj politici;”ne na štetu građana”???
  Jeli vi ovo razumijete?Moram priznati da ja ne?
  Koga linić smatra “građanima”,one koji su danas nezaposleni,one koji svaki dan gube posao ili im se smanjuju plaće u privatnom sektoru ili zaposlenike javnih službi ili državnih poduzeća,nije mi jasano koje građane oni štite?Izgleda da ova vlada ide zaštititi hrvatske “građane” stvaranjem temelja za nizak gospodarski rast u sljedećih 10 godina i da nas kamate na zaduženja polako nadgrizaju i koče gospodarski rast i to sve pod uvjetom da u međuvremenu ne bankrotiramo?Ako nas tako “štite” bolje je da nas ne štite nikako?Meni se čini da oni štite sebe i kupuju mir u svojoj stranci a da su potpuno digli ruke u zrak pa što bude,građani su sada u božjim rukama?Ovo postaje sizofrenija jer se društvo počinje dijeliti na građane i poduzetnike-gospodarstvenike?To je znak da smo ušli u treću fazu kolektivnog ludila?Mi umjesto da građane potičemo da se uključe i sami u poduzetništvo mi im nudimo podjele na VAŠE i NAŠE,na kraju bi i VAŠI i NAŠI mogli otići u bunar?Još nam stalno šalju poruke “da su građani ionako siromašni”,pa to znaju i neandertalci,to mi znamo i bez njih?Nas interesiraju rješenja za najugroženije skupine,za onu vojsku nezaposlenih na zavodima za zapošljavanje a oni nam stalno nude zaštitu “građana” u javnim službama i državnim poduzećima i za vojsku zaposlenika u neodrživom broju gradova,županija,agencija,instituta i slično?Sve u svemu mislim da i oni sami više ne znaju kuda idu?Dvije godine već nude recepte gospodarskog oporavka tako da nam prepisuju aspirine i tople čajeve umjesto da preuzmu odgovornost za reformsku revoluciju,ne samo to nego su još ljuti na poduzetnike kako to da ti čajevi i aspirini ne daju rezultate?To je NAŠA najveća tragedija?Kao da nisu ni svijesni da će upravo količina ne-činjenja u ove dvije godine jasno odrediti gospodarski rast u sljedećih 10 godina?A oni nam prodavaju maglu o zaštiti “građana”???Nude nam recepte oporavka po modelu “i jare i pare”,pa već obični ljudi na ulici kuže da je to nemoguće-utopija ali oni kao bikovi u koridi udaraju već dvije godine po istome?Što će tek ne-činiti kada uđu u zadnju izbornu godinu?Nude nam eventualni gospodarski rast koji će ovisiti o vremenskoj prognozi?Oni fino odrede da su im rashodi proračuna 130 milijardi kuna pa neka sada “građani slikaju i to fino napune”,njih i ne interesira kako jer su oni veliki “socijaldemokrati socijalno osjetljivi” naročito prema onima koji danas nemaju ni posao ni primanja i onima kojima su plaće u realnom sektoru već davno znatno umanjene,njih najviše “štite”?Nije im palo nikada na pamet da zbog loših rezultata koji su u suprotnosti sa njihovim obećanjima i prognozama sebi spuste plaće za 25-30% pa da onda sa takvim kredibilitetom mogu dio novca iz proračuna preusmjeriti u razvoj?Ne oni nam kažu “da su građani ionako siromašni i da oni prostora više nemaju”,to znaju i oni u africi “da su i njihovi građani još više siromašni”,to su znali i u latviji kada su poduzimali radikalne poteze?

  • SDP se fokusira na 99% 100% 😛
   zivjela demokratija…
   no opet ne smijemo se fokusirati samo na tragicno u tragikomicno pa nudim ovo:

   Linić je dodao da Hrvatska ulazi u EDP zbog previsokog deficita i javnog duga, “dugoročnog poremećaja u proračunu, ali i i zbog izvanrednih uzroka – Hrvatska već petu godinu nema gospodarskog rasta”.

   Izvanredni uzrok – jel to potres, tsunami, susa… a bome nije, to je magijom uzrokovanih 5 godina ekonomskog propadanja…

   • Imate u jutarnjem intervju sa predsjednikom uprave siemensa koji točno locira dvije stvari;prva je ona o kojoj sam više puta pisao,to je naročito milanovićev specijalitet,čovjek kaže da se mi često volimo uspoređivati sa amerikom i njemačkom ali da italija i španjolska nisu dobre za usporedbu nego da su to druge zemlje u okruženju,zna se na koje je mislio,čovjek još kaže da mi živimo u začaranom krugu gdje opozicija danas ne podržava ono za što se zalagala kao pozicija i da će to opet sutra tako raditi ova ili ona vlast i da se tako nikada neće doći do konsenzusa oko ključnih stvari.

    Što se tiče linića on je vjerojatno totalno zakočen u svojoj stranci ali pošto je on stranački vojnik šuti o tome i sada više i ne zna gdje će,popuštaju mu živci a na kraju i on je političar?Mi danas imamo defakto lošu vlast bez plana i programa a još goru opoziciju,čast rijetkim pojedincima unutar te opozicije. zato je depresija sveprisutna u ovome društvu?Pa kada vi čujete premijera da uspoređuje u nekim gospodarskim stvarima hrvatsku i najrazvijenije zemlje europe i svijeta a da pri tome slušate šefa najveće opozicijske stranke koji se bavi prizemnim populizmom i temama referendum o “braku i ćirilici” a da tajnik te stranke kaže “da će ponovljeno diplomirati o pljački na riječkim tržnicama” potpuno vam je jasno sa kime mi imamo posla i da živimo u zoni podmakle faze kolektivnog ludila?Nama se gospodarski program danas sveo na to “zavrtiti će se valjda nešto” jer nitko nema hrabrosti da se suoči sa činjenicom da ovakav NAŠ način života više nije održiv,i da je nakon 70 godina-game is over?Vjerojatno ima i u ovoj vlasti puno ljudi koji se muče i rade jako težak rudarski posao ali teško je funkcionirati u vladi koja jedan dan govori jedno drugi dan drugo,jedan dan premijeru je uzor latvija,drugi dan ispada da je grčka,jedan dan kaže jedan ministar da ne isključuju kupnju dionica ine,sutra premijer kaže da bi takvo što bilo neodgovorno,svaki dan osnivaju neka povjerenstva,prozivaju poduzetnike “da su oni krivi što teret krize podnose “građani”,jedan dan kažu da hrvatska više ne smije živjeti na dug a drugi dan sastave proračun sa još većim deficitom,unutar sdp-a vlada totalni kaos,ne znaš više što je politika koju zastupaju,dali je predsjednica stranke aleksandra kolarić,mirela holy,bernardić,komadina ili milanović,hns-ov gospodarski strateg kovačević je najmanje 10 puta držao predavanja kako bi trebalo nanovo sastaviti proračun i svesti ga u realne okvire čak je spominjao 100 milijardi kn kao neki limit a sa druge strane vrdoljak bi kupovao inu,ne znamo više jeli se čačić vraća u politiku ili se ne vraća jer to i ne smije nitko reći,ni tu se više nezna ni tko pije ni tko plaća?U sdp-u se osjeća da se oni “sada potpuno gologuzi” polako vraćaju “malome čovjeku i socijaldemokraciji”,da budem preciznji oni su umislili da je to moguće i da tako mogu održati popularnost svoje stranke?
    I milanovića su u to uspjeli uvjeriti?Jadna nam majka što nas čeka?

    • molim vas nemojte opravdavati politicare:
     “on je vjerojatno totalno zakočen u svojoj stranci ali pošto je on stranački vojnik šuti o tome i sada više i ne zna gdje će,popuštaju mu živci a na kraju i on je političar”
     da netko razbije izlog neke pekarnice npr rekli bi ljudi smrad, gov*o…
     a kada politicari zbog svoje koristi stvaraju stotine tisuca nezaposlenih onda svi navaljuju sa empatijom… joj pa nije mu lako, joj ovo joj ono…

     mislim ne odnosi se ovo samo na vas, vec sam pisao da i u US Obama fanovi i dalje cvrsto vjeruju da on radi najbolje sto moze samo mu zli lobisti i republikanci i prodani demokrati rade kontra njega, no on kao rambo bori se za njih… 🙂

    • noseensetal,ne opravdavam ja nikoga ali je činjenica ono što kaže lovrinčević;politika vrši teror nad strukom,to vidimo svakodnevno,nemamo mi tu što opravdavati ili ne,to je fakat:To nas je i dovelo u ovakve gospodarske strukture i pet metara od zida?Pa nije linić sastavio sam proračun od 17 milijardi deficita,ne vjereujem da je baš toliko zastranio,tolike zahtjeve su imali ministri i nitko ne popušta a milanović kaže;neka ide još ovu godinu “jer navodno stiže rast a blizu su i izbori a gubimo polako i podršku naroda”,tako oni računaju,to su političke računice a neka narod kasnije sa nekom drugom vladom vraća dugove ako u međuvremenu ne bankrotiramo?To vam je pusti vodu dok majstori odu?

 37. http://www.seebiz.eu/josipovic-potrebno-je-uskladiti-trziste-rada-i-obrazovni-sustav/ar-76607/

  Evo nam opet poruka “i jare i pare”

  “trebalo bi se više usmjeriti na tehničke i prirodne studije, ALI i jačanje humanističkih”

  Vidite i ja mislim da bi mi trebali izbjeći bankrot tako da smanjimo poreze i parafiskalne namete,da stvorimo niz poreznih i fiskalnih stimulativnih poduzetničkih mjera u sektorima koje strateški želimo razvijati,da smanjimo u pola broj županija i općina,napravimo potpunu reformu lokalne samouprave,kao i porezne uprave,da napravimo reformu u zdravstvu i dovedemo ga na održivu razinu,da napravimo reformu obrazovanja sa vaučerima,da izmjenimo strukturu potrošnje proračuna i preusmjerimo veliki dio sredstava u razvoj i državne investicije ALI DA NE DIRAMO NIČIJA PRAVA I PRIMANJA nego da ih još i “jačamo”,to su nam uobičajeno poruke predsjednika države?Znate li koga tko se sa tim ne slaže?I mi se onda čudimo kako nam svi predsjednici imaju popularnost od 99%?Mesić je dva mandata “vraćao ukradeni novac i obračunavao se sa ivićem pašalićem”,na kraju se ispostavilo da ni lipu nismo vratili nego da su još više oko nas krali i zato što je “najavio vraćanje novaca” imao je popularnost na 99% dva mandata,dosta je samo najaviti,sada igra isti film samo se glavni glumac promijenio?

 38. http://www.politikaplus.com/novost/90608/Vlada-ce-uskoro-predloziti-zakone-koji-ce-imati-fiskalni-efekt-u-2014

  “Gospodarstvo će se morati puno više samo potruditi da se pokrene i otvori nova radna mjesta”

  Jeli vi sada kužite tko u nas može doći za ministricu?Ma zamislite “da će se gospodarstvo “morati” samo potruditi”,što ako im se ne isplati i ne pada im na pamet da se potrude?Kolektivno ludilo?Ovo prelazi granice zdravog razuma?

  • Ako su neki i mislili da je Atlas Shrugged totalna maštarija, sad vide da je bio samo malo nategnut, te stvari opisane unutra su uglavnom stvarne (čak i ako ne znate atmosferu koja je vladala za Roosvelta u SAD u ’30.-ima, kad su socijalisti, planeri pa čak i staljinisti zauzeli najuži krug oko Roosvelta). Znači ovi naši misle da smo mi u nekoj planskoj ‘privredi’ gdje svi ‘socijalni akteri imaju svoje zadatke’, pa tako ‘poduzetnici imaju zadatak da BDP raste i da zapošljavaju’? 🙂

   Sreća da nas je EU uzela pod svoje …

   • Pa fantazija mi stojimo tko nas vodi?Kao guske u maglu?Čujem i da milanović viče da “ide” gospodarski rast “pa da se još “malo strpimo” ne “neograničeno” ali da se ipak još malo strpimo,samo ne kaže da će nam kamate pojesti taj gospodarski rast i ako ga bude a ako ga bude biti će maksimalno 0,5-1%.

    http://www.jutarnji.hr/milanovic–jedino-gospodarski-rast-okrenut-ce-stvari-nabolje–vjerujem-iduce-godine/1140159/

    Kažem vam oni naprave proračun sa deficitom 17 milijardi kuna,sa istom strukturom potrošnje i još će se hvaliti gospodarskim rastom od 0,5%,što npr. ne kažu koliko će se morati zadužiti 2014 godine?Još malo pa će napraviti proračun sa deficitom od 30-40 milijardi kuna pa će se hvaliti kako bdp raste 2%?Malo pretjerujem ali zar tako ne ispada?Ja se nenade jako bojim da oni stvarno i vjeruju u ovo što govore a ove izjave milanke opačić su na rubu vjerovali ili ne?To je samo dokaz koliko ona ništa ne razumije?Ma zamislite “gospodarstvo će se morati malo više potruditi”,kao da je gospodarstvo luka modrić ili mario manđukić,pa ona sada njima kaže “potrudite se malo više,moramo zaposliti ljude”,jadna nam pamet?

  • haha:
   “Još prije mjesec dana, svjesni toga da ćemo ući u proceduru prekomjernog deficita, donijeli smo odluke o određenim mjerama”
   WOW, cak prije mjesec dana, za one koji ne znaju to je oko 30 dana…WOW
   ovo je kao hr verzija daily showa… 🙂
   najbolje su mi ove price kao napravili smo sve sto mozemo…
   doduse jesu… da ostanu na vlasti 🙂

   • Još malo pa će ljudi početi u pol noći kucati svojim susjedima poduzetnicima na vrata pa će im govoriti “ajde se malo potrudi moram sina negdje zaposliti”,to je ono što otprilike kroz poruke šalje milanka opačić?

    • Dobro je dok im ne počnu razbijati vrata i odvoditi ih u logore ‘jer im nisu zaposlili malog’ … zemljo otvori se!

    • Nenade pa zar niste skužili da je njima kapitalizam nužno zlo,to njih “jako opterećuje” i ne daje im “slobodu” da budu istinski socijaldemokrati?Umorio ih je kapitalizam?Puna im ga je pipa?Koliko je lakše voditi zemlju u socijalizmu,tamo i kada bankrotiraš krivi su ti “masoni-vanzemaljci-vanjski neprijatelji”?Zato mi imamo komora,agencija,intituta,gradova i općina koliko nam duša želi,tako NAŠI baypasiraju kapitalizam i “potiču” zapošljavanje?Sada kada je zid jako blizu,sada su krivi poduzetnici,neoliberalisti,krupni kapitalisti,masoni,multinacinalke,fed,i ostala gamad?Nedaju nam da živimo i zapošljavamo ljude a “neće” ni da se potrude da nam pomognu u nevolji?

    • Nenade više puta sam pisao da oni svjesno ili nesvjesno odgajaju naciju za socijalističko samoupravljanje a sa druge strane ljuti su kako su svi nepoduzetni i nekonkurentni?30% tržišne ekonomije ti je da pripremiš i odgajaš ljude za kapitalizam a oni se tu riječ boje i izgovoriti?Pa što je to nego vođenje nacije “kao gusaka u magli”,kaže komadina da su za sve krivi neoliberalisti,krupni kapitalisti i multinacionalne kompanije?Pa meni nije jasno kako njima nije jasno da u ovu zemlju sa takvim porukama i odgojem nacije mogu doći investirati samo gori od nas,čast iznimkama?Pa ne usudi se nitko napraviti na htv-u emisiju kako radi kapitalizam?Pa u nas je to zabranjena riječ za upotrebu?Vjerojatno se milanka naježi kada je čuje?Pa kako će takvo društvo biti spremno za tržišnu utakmicu i poticati odgovornost svakog pojedinca kada svi prizivaju tkz. socijaldemokraciju i novu “pravednost” po kolektivističkom modelu “i jare i pare”,pa iz toga su i proizašle sve ove kolektivističke grupe,”udruge i zadruge” i sada je njima čudno kako ih toliko ima a učimo ih tome 70 godina?Kada je netko u ovoj zemlji idealizirao individualnost i osobnu odgovornost svakog pojedinca?Nikada,od druga tita do danas imamo samo NAŠE i VAŠE?A oni umislili da su veliki državnici?Sjetimo se sanadera i njegove stisnute šake na splitskoj rivi,dobijemo na kraju kleptomana?I sada mi očekujemo da će narod biti normalan?Dobije nakon toga narod novog predsjednika koji im je obećao reviziju pretvorbe i “novu pravednost” i šalje im dnevno poruke “i jare i pare” a nitko im ne obećava krv,znoj i suze kao da se takmiče za premijere i predsjednike švicarske ili kuvajta a ne siromašne,stare,demografski i obrazovno urušene socijalističke hrvatske a svima puna usta etike,poštenja,morala i velikih “državničkih” misli 21 stoljeća?Možemo tako voziti kružni tok još tri stoljeća?Ovo se da se ne lažemo zove pusti vodu dok majstori odu?

    • http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/josipovic-politiziranjem-dana-sjecanja-ucinilo-bi-se-zlo-hrvatskoj—311482.html

     Evo imamo ovdje i predsjednikov stav što je “bolje rješenje” za gospodarstvo?Naravno opet igra isti film “i jare i pare”,samo nije rekao kome je to u današnjoj europi pošlo za rukom?Neka nađe jednu zemlju u europi koja je išla tim “boljim rješenjima” i uspjela dići gospodarstvo?Samo jednu zemlju?Ovo je isto kao da ja sada kažem da stečaji nisu rješenje “već je bolje da svi ljudi rade za još veću plaću a da država ubire još veće poreze”,to je otprilike taj nivo promišljanja?Pa kakvi će biti sindikati kada predsjednik šalje ovakve poruke?Ovo su NAŠE “državničke poruke” i ova “bolja rješenja” će nas “odvesti” u blagostanje,pokretanje investicija i u održivi gospodarski rast?Malo morgen?Ali živi bili pa vidjeli?Barem sada znamo kako bi predsjednik pokrenuo hrvatsko gospodarstvo i što je “bolje rješenje”,iz njegovih usta u božje uši?Ovo je “snažan vjetar u leđa” vladi ako bude prisiljena ići u nepopularne mjere?Neka mu pošalju zahvalnicu i odmah ga bianco kandidatiraju kao svog predsjedničkog kandidata “jer im je jako puno pomogao”

    • http://www.businessinsider.com/venezuela-arrests-bourgeois-parasites-2013-11

     btw najbolji su mi kada sindikalisti kukaju kao kada kapitalisti gledaju na radnika samo kao trosak
     a) to bi bio neki retardirani kapitalist kada bi imao radnike koji su samo trosak, a ne trosak i dobitak( imas posao dok si >0 total(generalno, naravno ima spec okolnosti kada se gleda na buducnost, bla bla))
     b) a) je prekomplicirano socijalistima i sindikatima za shvatiti pa sve ima tuznog smisla…
     🙂

    • Da slično tako NAŠI veeeeliki socijaldemokrati kažu da ne treba posezati za mjerama štednje nego poticati gospodarski rast.To što su 20 godina razno razne stranačko-rođačke interesne skupine izmišljale na tisuće radnih mjesta,otvarale razno razne agencije i komore,izmislili 600 parafiskalnih nameta itd,,opteretili firme do te mjere da nitko i ne dolazi izvana investirati u hrvatsku,i danas kada čitava europa radi uštede,reforme i time stvara prostor u proračunu za snižavanje poreza i poticaje za gospodarstva da se vrate na put konkurentnosti NAŠI nas savjetuju da sve ostane isto “samo neka vlada pokrene gospodarstvo”,pa to ne može ni david coperfield,kako da ga sa te baze pokrenu kada čitavo okruženje radi prilagodbu novonastalim uvjetima? Ali kao da je to njih briga,kao da njih brine kamata-rejting države koja se sutra reflektira i na hep i ostala državna i privatna poduzeća koja bi trebala biti generator investicija i oporavka,kao da ih ne brine percepcija iz vana od strane potencijalnih investitora zbog kontinuirane eksplozije deficita i javnog duga,kao da su neandertalci pa i to ne razumiju ?Krepat ma ne molat?Što je najgore mi danas dobijamo takve poruke od najviših dužnosnika na vlasti?U čitavoj europi su svi idioti a jedino bi mi trebali biti pametni?Padnemo na listi duing businesa sa 84 na 89 mjesto upravo zbog sporosti našeg ne-činjenja a činjenja drugih,preteknu nas bez žmigavca ali nas to kao i da ne zanima?Kažu nam da je najbolje oporaviti gospodarstvo po modelu “i jare i pare”
     I mi tako “oporavljamo” gospodarstvo već 6 godina?Fino nam ide?

 39. Milanka Opačić je samo na tragu svega onoga gdje su u ovoj zemlji svi dobri, osim zloćestih i neposlušnih poslodavaca. Recimo Linić opet neki dan govori da u nošenju tereta krize najviše pridonose građani, a da s poslodavcima uopće nije zadovoljan. Biće da poslodavci nisu građani ili su građani drugog reda? Pa onda nedugo nakon toga kod najavljenih promjena poreza na dohodak govori da se bonusi neće kao do sada oporezivati “samo” s 25% nego će s 40%. Blago nama kada je četvrtina na nešto “samo”. Ovo Vlada,ali ne samo ona nego kompletna ekipa koja sjedi u Saboru su poput razmažene djece, koja su puna želja, a zloćesti roditelji ne žele ih ispuniti. Političari su puni fantastičnih želja, a zloćesto gospodarstvo nikako da im osigura novce za te želje.

  S obzirom da nitko od te ekipe nema kapaciteta za pravi pomak i nisu u stanju paralelno raditi na više problema, možda bi bilo najjednostavnije da se okrenu prema imigracijskoj politici i razmisle kako da privuku cca 200tis do 600tis ljudi u Hrvatsku u slijedećih 10 godina. Hrvatska je ionako tragično pusta i dobrodošla bi nam konkurencija u načinu razmišljanja i ponašanja. Imamo dobru klimu i dobru infrastrukturu, doduše precijenjene nekretnine, ali vjerujem da bi se mnogi iz hladnog sjevera rado preselili kod nas. Sa sobom bi donjeli alternativna razmišljanja i radne navike, a konkurencija uvijek tjera na promjene. Također bi bilo poželjno da su iz protestantskih zemalja, koje malo drugačije shvaćaju odnos prema radu i osobnoj odgovornosti i poduzetnosti. Vjerujem da je EU ipak prilika za nas i da će nam se dogoditi isto ono što se dogodilo u vrijeme Austrougarske kada je Beč odlučio izgraditi ratnu luku u Puli. Tada je masu zanatlija, inžinjera, kvalificiranih radnika,činovnika i ostalih iz Austrije,Češke,Mađarske,Slovačke stiglo na područje Hrvatske. Na kraju krajeva to i jesu počeci ozbiljne industrijalizacije u Hrvatskoj naročito na području Rijeke i Zagreba. Ok, nemamo nikakvu takvu investiciju na vidiku kao što je bila nova ratna luka, ali možda ujednačena regulativa na cijelom području EU i dobra klima budu dovoljan mamac, pa ti ljudi ipak sami dođu.

  • Linić je pjesma kakav nam je “lukavac” predsjednik države,linić to govori iz očaja jer je naslijedio kaos koji nema sa kime počistiti,on je totalno izgubio živce i ponekad gubi totalno kompas pa i nezna što govori i na koga se obrušava jer curi na sve strane?Ali ponašanje predsjednika države,ja ne mogu to vjerovati?Kaže za gospodarstvo pitajte vladu?A što da njega pitamo?Za obećanu reviziju pretvorbe?Ili za novu pravednost koju je obećao a pogotovo u svezi ovog najavljenog referenduma ili da ga pitamo kao faktora stabilnosti za ćirilicu?Ili možda za odnose sa slovencima?Ili možda mađarima?Ili da ga pitamo za odnose sa bh?Ili oko nerazrješenih granica i drugih problema sa srbijom?Za prevlaku i odnose sa crnom gorom?Što je on to riješio za svog mandata ili potaknuo rješenja?Da ga pitamo koliko ćemo još ovoliko izdržati sa ovakvim deficitima?Ne znam što da njega pitamo?Za što je on odgovoran kao veeeliki “faktor stabilnosti”?

  • Da tomić “lijepo zbori” samo je ipak zaboravio mnogo toga reći a to je da tada hrvati nisu imali autoceste a ceste su nam bile kao “safari”,zaboravio je reći da su u naseljima sa sto stanova bilo parkirano deset fića,tri juga i dva golfa,zaboravio je i na mobiltele,klima uređaje,kompjutere,internet i ostalu tehničku robu,da su nam trgovi gradova izgledali kao predgrađa današnje sjeverne koreje,zaboravio je kako su nam izgledala tadašnja kina,zaboravio je čime su se ljudi tada prevozili na otoke i koliko su tada imali brodskih linija,zaboravio je kako su izgledali tadašnji autobusi,sa čime su tada bile opremljene te čuvene bolnice o kojima on govori,zaboravio je da je 70% hrvatske bilo na septičkoj jami a 30% bez vode,kako su nam izgledali supermarketi,zaboravio je da smo u italiji skidali stare cipele da bi doma donjeli nove tenisice i da smo talijanima bili predmet sprdnje,zaboravio je tomić kakav je standard bio tada a kakav je sada,zaboravio je par nepar,redove za kavu,deterđent,na kraju i bankrot države i hiperinflaciju,štošta je tomić zaboravio pa se uhvatio škola i bolnica koje smo napravili na đemtido i koje nikada nismo sami platili i da su nam tada zbog međunarodnih okolnosti mnoge stvari bile poklonjene,privilegirane cijene energenata itd a danas ne poklanja više nitko ništa?Zaboravio je najvažnije da je pola hrvatske bilo porušeno i spaljeno do temelja,čitavi gradovi,štošta tomić brzo zaboravi,da ne nabrajam dalje ali ne treba se čuditi tomiću i on je NAŠ?Takvi kao tomić su česta pojava kod NAŠIH,jako se dobro sjećam nekih NAŠIH 80-tih koji kada su oslužili tadašnju jna pa nisu se prestali sjećati samo lijepih stvari koje su im se u tih 12 ili 15 mjeseci događale,dušili su svaki dan “kako im je bilo dobro”,tako ja danas imam neke sa kojima sam bio u ratu i kada se nađemo samo što ne plaču “kako nam je bilo dobro”,sada im kao nevalja ništa a rat je bio navodno ludilo dobar?Tako je i NAŠ tomić jadan zalutao? Ovaj mu je tekst jedno veeeliko ništa,nekada pogodi bit da ga je od gusta čitati ali nekada i tako zasere da je to nečitljivo štivo,ćušpajz svega i svačega,zelena menestra sa svinjskom glavom u sredini?Nažalost točno takav mu je i ovaj tekst?

   • Antune, kako ništa? Ne valjda zato što je napao Crkvu? I u pravu je. Stavit raspelo u državnu školu nije ništa drugo doli kićenje tuđim perjem. Da je barem obnovila pokoji padajući strop, pa bih se složio da stave i kerumovog Isusa ako žele. Općenito, za lovu koju svake godine NAŠA Crkva u Hrvata dobiva od poreznih obveznika svih vjera i nevjeraca, volio bih je vidjeti u većem socijalnom angažmanu, koji bi bio od pomoći zajednici i državi. Npr. da izgradi ili namijeni pokoju od svojih brojnih nekretnina za domove za starije osobe, gdje bi cijena smještaja mogla biti takva koju korisnici mogu platiti. Cijene privatnih su takve da koštaju cijelu penziju moje majke i trećinu mojih prihoda, a u državnim je situacija takva da prvo moraš dočekati da netko umre, a onda podmititi nekog NAŠEG da bi ugrabio mjesto.
    Nije mi namjera braniti Tomića. Ja ga volim čitati i kad se ne slažem s njim, zato što je beskrajno duhovit, i zato što uvijek hrabro i nedvosmisleno iznosi svoj stav. Za razliku od NAŠIH čiji stav uvijek jare i pare, ne bi se štel niš zameriti i danas pričam jedno, sutra drugo, ovisi o publici i trenutnim okolnostima, a svaki dan pričam bajke. Optužiti ga da idealizira bivšu državu i režim je bespredmetno. On bar nema razloga za to. Snašao se vrlo dobro, i na ovo malo tržišta odlično prodaje svoju robu. I mislim da mu poanta teksta nije u tome da je onda bilo bolje, nego da je sada puno gore nego onda. U tom kontekstu spominje i Vecu Holjevca. Priprost i ne baš obrazovan, ali zato ludo hrabar i odlučan sa vjerom i snom da to što sanja i ostvari. Sreća kad se uspije u tome je nemjerljiva, puno veća nego što ti može pružiti lova, A6 ili kolekcija slika. Za one koji ne znaju Holjevac je umro prije. Da nije, stradao bi u Proljeću. Volio bih u današnjoj nomenklaturi vidjeti više onih što sanjaju, a manje ovih što mrze kapital, a vole lovu. I time hrane društvenu mizantropiju i apatiju. A vizije imaju samo kad se napiju bunike, pa zato i stalno naručuju alibi strategije. A nabrajati kako je i što je bilo onda… Bilo je zato što je moglo biti, ili zato što je bilo takvo vrijeme, ili zato što nije moglo drugačije… Problem je što mnogi NAŠI misle da opet može tako biti, a Tomić sigurno nije taj. Problem je što smo većina nas zapeli u prošlosti, pa svatko izvlači dobre ili loše primjere iz nje, ovisno o tome što želi i kakvu tezu dokazati. Dat ću Vam slikovit primjer, vezan uz Vaš sa fićama, stojadinima i golfovima. Ja sam odrastao u (Vecinom) Novom Zagrebu, u zgradi sa 70 stanova. A parkirališta pred zgradom napravljeno, brojem i slovom 8 (osam)! Taj koji je gradio mislio je o sadašnjosti, ali na budućnost ne baš. Danas živim u zgradi čiji parking je poluprazan. Takvim će i ostati samo do trenutka dok nam balavurdija dovoljno stasa da dobiju vozačku i nabave si svoje limove. Ovaj drugi graditelj je mislio puno više u budućnost od onog prvog, ali je obojici zajedničko da ih prošlost nije zanimala previše.

    • @ dandy – da ne mislis da branim katolicku crkvu – da ti odmah kazem da (za razliku od katolicke i ostalih crkvi) moja crkva ne prima ni lipe iz budzeta.

     Negdje davno sam procitao da katolicka crkva dobiva pola od onoga sto dobijaju sve ostale NGO udruge, ali nikad mi se to nije dalo provjeravati.

     Ima li netko informacije o tome koliki je srazmjer onoga sto odlazi u Gongove, BABE, Zaobitelji, itd. – puta par stotina takvih “nevladinih” organizacija na budzetu – nasuprot onoga sto odlazi u katolicku crkvu?

    • Dandy,lolek i bolek vam je dobro odgovorio,zbrojite malo koliko NAŠI u udrugama dobijaju novaca iz proračuna?Ja recimo njima ni lipe nebi dao pa neka fino “udrugaju ili zadrugaju” sa donacijama koliko ih je volja i kako ih je volja,to je još jedan vid uhljeba NAŠIH?Crkva je i povijest,i tradicija i dio naše kulture koju na koncu konca pokazujemo strancima kada dolaze u hrvatsku tako da je i crkva ta koja itekako pridonosi privlačenju turista u hrvatsku i neizbježni je dio naše turističke i kulturne ponude.Crkva ima svoju ulogu u društvu a to što pojedinci iz same crkve zlorabe crkvu i vjeru to je drugi par rukava,oni nisu crkva kao što država hrvatska nisu ni karamarko ni milanović,sanader, ni netko treći.Pogledajte recimo izjave biskupa uzinića pa ćete vidjeti kako se te poruke razlikuju od nekih drugih biskupa koje slušamo ovih dana i zgražamo se,uočiti ćete bitnu razliku.Nije to crno-bijela priča a crkva kao svaka institucija sačinjena od ljudi ima svoje frakcije,unutrašnje borbe za prevlast itd,i tu imate lijeve i desne,konzervativce i zastupnike moderne
     crkve,svašta mi imamo unutar crkve,to je institucija kao svaka druga koju sačinjavaju ljudi a ne roboti ali treba jasno odvojiti crkvu,vjeru od istupa pojedinaca unutar te crkve a vjera je “zadana” sa 10 zapovijedi božjih,tu ni biskupi ni svećenici ne mogu brisati,precrtavati ili nadodavati svoje zapovijedi,to što neki unutar crkve to nesvijesno ili svijesno rade u nekim svojim istupima nije vjera niti se to može poistovjetiti sa čitavom crkvom ?

    • Lolek, nemojte misliti da ne podnosim religije i kršćanski svjetonazor. Ne podnosim samo hipokriziju i hrvatski crkveni establišment koji nikako ne želi prihvatiti sekularnost države, a pastoralni rad im već dugo zadnja rupa na svirali. Vjerojatno bi povratili dosta kredibiliteta i ugleda da žive i čine ono u što navodno vjeruju, a manje grme po govornicama i medijima, najčešće podržavajući reakcionarne ideje i opcije. Ne moraju slati misionare u Afriku. Ima posla za njih koliko hoćeš i tu kod kuće. Ne bih razvodnjavao diskusiju šireći je na babe, gongove i sl. Nije problem u udrugama i crkvama, nego u tome što se ponašaju kao političke stranke, a ne bave se onim zbog čega postoje.

  • @ Antun (kao i obicno) – u sridu!

   Proteklih par godina Tomicev poslovni model je da zivi od kontroverzi. Kad ih nema, onda ih sam izmisli. Nekad je bio izvrstan, ali je naucio da se od izmisljanja kontroverzi moze zivjeti sa manje rada pa je tako i preorjentirao svoj poslovni model. Isto kao i Dezulovic.

   • yep, nije bas neki genijalac ali hr je u takvoj banani da cak i on cesto se moze napraviti neki ok drustveni komentar(nije kvantna fizika skuziti tonu problema u hr)
    BTW tek sam nedavno vidio da ste odg na ono o US i da planirate sina poslati u US na faks… po meni mozete jeftinije proci a ne izgubiti puno na kvaliteti ako se odlucite za neki faks u EU. Naravno ako zelite da stekne neke kapitalisticke navike:) onda je bolje ga poslati u US nego u Svedsku. 🙂 (kako sam rekao jednom svedskom poznaniku… ne volim svedane… tako su civilizirani i puno rade tako da se cini da socijalizam radi)

    • @ nosenseetal – gdje u EU?

     U Svedskoj treba nauciti svedski za gotovo sve (dodiplomske) fakseve , slicno je i sa ostalim drzavama. Ima par fakseva u odredjenim drzavama (recimo Hrvatska ima medicinu na Engleskom koja kosta mislim 7,000 EUR godisnje, Milano ima isto medicinu (samo medicinu!) koja kosta puno manje – ovisno o primanjima izmedju 900 i 3600 EUR, itd.). Problem Svedske, Beca i ostalih EU destinacija su 1) visoki troskovi zivota, 2) ne tako poznati faksevi i 3) ima malo toga na Engleskom.

     Najbolja solucija je u ovom trenutku Skotska gdje 1) ima poznatih fakseva, 2) za Hrvate je mala skolarina (1820 EUR) i 3) mali su troskovi zivota u odnosu na Evropske destinacije. Lose je to sto se tesko upada.

     Znam da ce se na ovom sajtu naci germanofili ili slicni koji ce tvrditi da je Universität Wien ili Stockholms universitet jos uvijek neko ime, ali davno su Schrödinger ili Hayek bili aktivni. Teziste se preselilo u U.S.A i U.K. Kad krenes u projekt od 80,000 EUR (koliko to otprilike kosta), onda drugacije razmisljas.

     Nemoj se naljutiti, ali mislim da si pod utjecajem pisanja nasih medija o tome kako inozemna sveculista love nase ljude lasom i kako je za stipendiju dovoljno samo podignuti dva prsta (jer vani svi prepoznaju da smo izrazitno pametna i radisna nacija).

     Iako osobno ne vjerujem “university ranking” statistikama, nazalost ostali svijet vjeruje. Pogledaj medju prvih dvadesetak, tridesetak nema niti jednog iz “kontinentalne” EU. Imas Oxford, Cambridge, Imperial(Engleska), Edinburgh (Skotska) i ETH Zurich (njemacki jezik!).

     Ako imas nekih drugih informacija, navali, ja cu ti biti zahvalan (recimo da ne moram letjeti 15 sati do Kalifornije da bi vidio klinca – osim toga nitko ti nece reci da u Kaliforniji more nije za kupanje koliko je hladno).

 40. http://www.index.hr/vijesti/clanak/stize-novi-porezni-udar-na-gradjane-a-sve-sutke-prihvacamo-porezni-razredi-su-nepravedni-i-neprihvatljivi/711833.aspx

  Po ovome tekstu ispada da će porez na dividendu biti dodatno oporezovan.Dali to znači da će uz postojeći porez na isplaćenu dobit od 32% vlada uvesti “kao antirecesijsku mjeru” još dodatni porez?Ne znam jeli ovo točno ali ako jest onda mislim da su oni potpuno izgubili kompas i dodir sa stvarnošću.Ja im predlažem da se ne muče nego da odmah uvedu porez na profit od 100% da više ne muče ni nas ni njih?Ponavljam ne znam koliko je ovo točno ali ako jest onda je to za luđačku košulju ali bože mili svašta NAŠIM umovima može pasti na pamet?Možda su ovako zamislili stimulirati poduzetništvo ali i razvoj hrvatske burze?Valjda će nam tako biti veće mirovine?Što se muče?Neka stave porez na profit od 100% i svi će im trčati investirati,stajati će u redu za otvaranje poduzeća i obrta?Kolektivno ludilo?

  • Kod nas se svim silama trude da uniste poduzetnistvo, hoce svom silom napravit da ljudi odustanu od ikakvog rada, pa da najlakse je otic na burzu i nista ne radit ,,tko nas vodi ??? najbolje sve kaj imamo rasprodat i javit se na burzu i socijalno i reci nemam nista dajte mi ,,,,,,,,ova zemlja nazalost sa takvim politicarima nece ni mrvicu naprijed jos tisucu godina,,,nazalost

   • Krešimire,uzmite ovo sa rezervom jer ja stvarno ne mogu vjerovati da im je tako nešto i palo na pamet,malo sam čitao mislim da je njihova intencija bila oporezovati bonuse menagera i neke druge dodatne prihode stanovništva koji do sada nisu bili oporezovani a profit je već oporezovan sa 32% a da bi došao do profita u hrvatskoj trebaš platiti još ohoho poreza i parafiskalnih nameta a da ne govorimo o porezu na plaće i ostalome?Sve je moguće ali ne vjerujem da su ipak toliko otišli na kvasinu,to je ravno suicidu?

 41. http://www.politikaplus.com/novost/91509/francois-hollande-nikad-nije-bio-nepopularniji-kao-u-ovim-trenucima

  Izgleda da NAŠ prijatelj holland ne stoji baš najbolje,sjetimo se kako je on onako sa visine kao veeeeliki socijaldemokrat obećavao narodu “i jare i pare”,samo danas mu problem je realizacija a od briga je zaboravio što je obećavao.Ja vjerujem da bi NAŠ predsjednik došao i do puno gorih rezultata od samog hollanda ali on nema problem sa realizacijom onoga što govori i zastupa,tako da može govoriti što god,zastupati modele “i jare i pare”,može obećati reviziju pretvorbe,novu pravednost ma što god,njemu se čak ne uzima zaozbiljno kao “faktoru stabilnosti” ni to što je zemlja destabilizirana sa ideološkim temama,da ima sporove sa svim susjedima ali i najveće probleme sa eksplozijom javnog duga i deficita?Evo i danas imamo prikupljanje potpisa za referendum?A kaže NAŠ predsjednik da je on faktor stabilnosti?Tako nas je i kruno jurčić uvjeravao nako poraza dinama od 2;6 ili 1:7,da su oni dobro pripremili utakmicu i da su igrači “jako dobro to primjenili na terenu”,i njega na kraju nisu zaozbiljno uzimali ni navijači ali ni igrači?A holland je tipičan primjer tragikomedije današnjih modernih država i beskičmenih političara?O tome sam već pisao i prije nego je došao na vlast.To je žalosno i jako zabrinjavajuće za čitavu eu!

  • @antun
   gledajnte kako ja to volim reci problem nije hollande ni linic,
   nego to sto su oni slike Fr i Hr…
   zato sam ja tako optimistican 😛 sto se tice Hr i Fr…
   ali da Hollande je utjelovljenje svega ogavnoga u “finom” socijalizmu, od zavisti pa do fake civiliziranosti…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.