Uncategorized

Inicijativa: Umjetnine iz HGK na humantirnu aukciju!

0. Svi smo zatečeni količinom i cijenom koje smo kroz HGK platili za umjetnine suvremenih hrvatskih autora. Domedavno smo od njenog donedavnog predsjednika mogli čuti argumentaciju da je važno da HGK u krizi potiče hrvatsku umjetnost.

1. Međutim, kao što bude i obično, takvim netransparentim i kapricioznim kupovanjem se čini upravo suprotno: tržište se narušava, gube se kriteriji, pada povjerenje u tržište i mnogi dobri suvremeni autori gube uporište. A kao što znate, u današnjem svijetu stav umjetnika prema tržištu i novcu znatno je drugačiji nego prije. Nakon što je postmodernisam paradoksalno dezavuirao samog sebe, krećući od ironije prema tržištu i novcu i onda padajući u rupu u koju je sam upao – ‘pohlepa’ je postala pohlepa (da nešto zaista shvatite, nezamjenjive su velike izložbe poput ove), suvremeni autori su često ili eksplicitniji u odnosu prema novcu, ili oprezniji: novac za njih nije bitan iako često priča o njemu, muči ga, no možda samo kao pokazatelju uspješnosti. Naši hrvatski suvremeni autori su tu pogotovo na nezgodnom mjestu vidjevši tržišne valorizacije umjetnika u razvijenom svijetu, ali i npr. u Kini – ovdje imate zanimljiv članak o tržištu u Kini na koji ću se vratiti kasnije.

2. Kod nas pak nema transparentnog tržišta umjetnina. Aukcija nema, sajmova koji bi makar malkice naličili na Art Basel, nema ni u snu. Koliko sam čuo od nekih prijatelja koji ponekad kupe ili pokušavaju kupiti nešto u galerijama, izdavanje računa im je često nevjerojatno. Pa poanta i jest u tome da ‘macani’ često peru novac tako da kupuju umjetnine za gotovinu, bez potvrde. Recimo ovako, kupite sliku za 100.000 eura i imate ju. U Hrvatskoj je uobičajeno imati slike bez potvrde, pedigrea (ali i to se može sa živućim autorom naknadno srediti). Kasnije – ali samo ako Vas netko pita – tvrdite da ste autora ‘prepoznali’ još prije puno godina kada ste sliku platili svega 3.000 eura. Možda ste u opasnosti da preplatite sliku, ali ako se novce ‘zaRADili’ olako, ne brinete puno o tome – ionako ih nikada nećete potrošiti, sada je bitan status i to ne samo onaj ‘društveni’ (recimo da Vas počnu zvati ‘gospodarstvenikom’ – a propos, ako mene tako počnu zvati, napuštam poduzetništvo) već i ljudski, Vi ste ‘znalac’, za Vaš narcizam je dovoljno da to možete pokazivati biranom krugu.

3. Mnogi će pomisliti, ‘Ali zar neće to upravo ‘oboriti’ cijene suvremenih autora?’. Neće, jer ‘cijene’ sada praktički ne postoje. Za svako netransparentno tržište u kojem ima malo transakcija po čudnim cijenama, a velike zalihe robe, najbolje je da se tržište ‘raščisti’ na nekoj cijeni (engl. market clears). Hrvatski ulagači će se tako sjetiti velikih volumena na KORF = 23, SLRS = 200 ili ARNT = 55.

4. Neki moji prijatelji kupuju suvremene hrvatske autore. Svi oni, ako se već radi o kolekciji, vjeruju, ili se nadaju da im ona dobija na vrijednosti. Ali glavna značajka tog ‘tržišta’ je da ne postoji sekundarno tržište. Kad kupite sliku suvremenog autora (‘primarno tržište’), praktički ga ne možete (pre)prodati (‘sekundarno tržište’). No, kao i obično, iako je bit u primarnom tržištu, za njegovo funkcioniranje je presudno jako sekundardno tržište (primjerice, mislim da je preko 99% trogavanja dionicama na razvijenim tržištima sekundarno, ali da njega nema, ne bi bilo ni primarnoga, a niti cijele vertikale financiranja kroz VC itd.). Zato bi pokretanje sekundarnog tržišta na bilo kojoj razini cijena bila jako dobro za hrvtasko tržište suvremene umejtnosti i samu suvremenu umjetnost.

5. Naravno, ne želeći prejudicirati ni jedan kazneni postupak, ako bi jednom pokazalo da je i kolekcija nekog skupljača završila u državnom vlasništvu, za nju bi bilo još bolje da završi na nekoj (npr. humanitarnoj) aukciji.

6. Koliko su umjetnine dobra stvar za pranje (=legaliziranje) novca i korupciju u svim sustavima, pa čak i kad djelomično funkcionira tržište, možete vidjeti i u ovom članku o ‘elegantnom podmićivanju’ u Kini.

A što se HGK tiče, njen zadatak zaista nije da isisava novce iz gospodarstva i time ‘potiče’ hrvatsku umjetnost, to je zaista teški apsurd. Onim ‘NAŠIMA’ koji su i takve pervezne ideje podržavali (intervencija države i na tržištu umjetnina a u doba preteške nezaposlenosti?!), zadnji razvoj događaja baš ne daje za pravo.

Neki kandidat za šega HGK mogao bi ovo pretvoriti i u jednu snažnu točku svog izbornog programa. A Božićna humanitarna aukcija bio bi odličan korak u pokušaju preživljavanja za tog, neki kažu, dinosaura.

Kategorije:Uncategorized

11 replies »

 1. Aluzija posta na Vidoševića, više je nego jasna. Ja vidim da je Vidoševićeva imovina barem x2 od onoga koliko mu se stavlja na teret. A i ostali u lancu sreće nisu to radili za kikiriki. Vidim da je za privatnu zbirku kupovao mrtve slikare, a za komoru žive po 10x većim cijenama od tržišnih. Da sam ja istražitelj, jedan krak istrage usmjerio bih na tu stranu.

  • Vidošević nije eksplicitno spomenut, nego je to općenito, više teorijski. Naime, danas u VL piše da se jedna druga kolekcija već čuva u MSU.

   • Ta hipotetska situacija ne bi bila pranje novca, nego korupcija, ali bezveze je to spominjati bez dokaza ili jačih indicija.

 2. g bakic bojim se da ste nekonzistentni:
  “A što se HGK tiče, njen zadatak zaista nije da isisava novce iz gospodarstva i time ‘potiče’ hrvatsku umjetnost, to je zaista teški apsurd. Onim ‘NAŠIMA’ koji su i takve pervezne ideje podržavali (intervencija države i na tržištu umjetnina a u doba preteške nezaposlenosti?!), zadnji razvoj događaja baš ne daje za pravo.”
  jer nigdje ne vidim da ste za ukidanje ministarstva kulture.
  Ja vjerovali li ne jesam 🙂
  To jel lovu kra… ovaj oporezuje HGK ili MF pa to prosljedi MK koje to potrosi… kao sto se to kaze … distinction without a difference….
  a za pranje love… bolje kupiti zlato nego umjetnine 😛 😛 😛

 3. možda prepoznate neke naše sadašnje i bivše eminentne političare i gospodarstvenike u ovom isječku o narcisoidnosti.

  The comfort of false immunity is also yielded by the narcissist’s sense of entitlement. In his grandiose delusions, the narcissist is sui generis, a gift to humanity, a precious, fragile, object. Moreover, the narcissist is convinced both that this uniqueness is immediately discernible – and that it gives him special rights. The narcissist feels that he is protected by some cosmological law pertaining to “endangered species”.

  He is convinced that his future contribution to others – his firm, his country, humanity – should and does exempt him from the mundane: daily chores, boring jobs, recurrent tasks, personal exertion, orderly investment of resources and efforts, laws and regulations, social conventions, and so on.

  The narcissist is entitled to a “special treatment”: high living standards, constant and immediate catering to his needs, the eradication of any friction with the humdrum and the routine, an all-engulfing absolution of his sins, fast track privileges (to higher education, or in his encounters with bureaucracies, for instance). Punishment, trusts the narcissist, is for ordinary people, where no great loss to humanity is involved.

  Narcissists are possessed of inordinate abilities to charm, to convince, to seduce, and to persuade. Many of them are gifted orators and intellectually endowed. Many of them work in in politics, the media, fashion, show business, the arts, medicine, or business, and serve as religious leaders.

  By virtue of their standing in the community, their charisma, or their ability to find the willing scapegoats, they do get exempted many times. Having recurrently “got away with it” – they develop a theory of personal immunity, founded upon some kind of societal and even cosmic “order” in which certain people are above punishment.

 4. ah, to zlato.
  tu se na blogu dosta spominje komuniste, kolektiviste i njihovu ljubav prema iphoneu.
  pa isto bi mogli i za gollumovce zlatoljupce reći.

  vole internet i iphone a ulagali bi u zlato. a kakvu vrijednost zlato proizvodi? kako će to pomoći privredi i razvoju tržišta?

  i onda često idu priče gollumovaca: zamisli da si uložio u zlato prije par mjeseci, godina? zamisli koliko bi sad imao?
  pa ja nemam para za ulaganja ikakva pa ni zlato, ali mogu zamisliti neke druge.
  zamisli da je steve jobs uložio u zlato onih par tisuća dolara umjesto u apple. a gates? zamisli da je on kao teenager ulagao u prave vrijednosti, u zlato i srebro? a osnivači googlea i twitera?
  a zamisli da su don valentine, arthur rock, tom perkins i drugi venture capitalisti sve one stotine tisuća dolara mjesto u google, zappos, genentech, apple i druge firme uložili u zlato i srebro, koliko bi danas imali?
  sigurno puno, ali ne znam koliko jer moj komunistički mozak ne može pojmiti količinu novca koju bi zaradili i koliko bi svijet bio bolje mjesto da se je umjesto u proizvodnju, u nove tehnologije ulagalo u zlato.

  ulaganje u zlato u kriznim vramenima govori puno o ljudima koji takve ideje propagirau. oni nemaju ideje kako izići iz krize, kako uložiti novce u nešto produktivno, već samo žele zaštiti ono što imaju. u vrijeme krize kada proizvodnja i potrošnja padaju rješenje je da se još manje troši i proizvodi.
  zlato nije ništa bolje od upucavanja para u nekretnine kod nas. ne znaš gdje uložiti, a imaš para pa ond ideš na “sigurno”, tamo gdje ćeš “sačuvati ” vrijednost novca, a još će se vrijednost nekretnine sama od sebe dizati bez rada, ne radiš ništa a vrijednost zlata i nekretnine može ići samo gore i to je pravi kapitalizam. je li?

  toliko od dežurne komunjare 🙂

   • @nosenseetal Apsolutno krivo! Imam dojam da ste toliko zaluđeni Schiffom da a priori tvrdite suprotno svim činjenicama koje nisu u skladu s tom vjerom. magarac je u pravu. Zlato je svo vrijeme bilo katastrofalna investicija, osim ako se trudite naći baš neke startne i završne točke kad ‘pokazuje’ sutprotno. Tako možete ‘dokazati’ i da je Ingra odlična investicija jer je u nekim trenucima njena izvedba bila odlična.

    Da stavimo stvari u perspektivu evo kretanja cijene zlata u zadnjih 5 godinam u usporedbi s S&P 500 i tehnološkim indeksom Nasdaq, koji pokazuje tko je u pravu, Vi ili magarac (‘klik’ za veću sliku):

    zlato 15-11-2013

    Za S&P trebate dodati nekih 10-ak posto dividendi. Zlato kao što znate nema dividende, nego trošak čuvanja (što je bitno jer vjernici zlata vjeruju samo u tzv. fizičko zlato).

    Ako biste slučajno pomisli da je 5 godina neki naročito nepogodan interval za zlato, evo vam i najduži grafikon koji daje Kitco, od 75 nadalje, uočite da je to jako povoljno za zlato jer je upravo tada cijena u nekoliko godina učetverostručena! Dakle, čak i ako odaberemo jako dobar trenutak za zlato, ono je prinosilo katastrofalno s obzirom na dionice:

    zlato 15-11-2013 2

    Naime, S&P je u tom razdoblju ostvario dvostruko veći porast, a kako je tu i kojih 40 godina dividendi, to je još preko 100% prinosa.

    E sad da smo uzeli za usporedbu 1976., 1977., 1978., 1979., 1980. … godinu, rezultati bi bili toliko nevjerojatni da savjetujemo goldbugs da ih ni ne gledaju, izgubili bi vjeru.

    No, naravno Vi možete reći da to sve nije istina jer Schiff kaže da nije tako moglo biti.

 5. Kao jedan od onih koji je dobrim dijelom svojim uplatama i isfinancirao pomenutu zbirku, smatram da je treba pokloniti idućim generacijama i staviti u stalnu postavku različitih muzeja, a čitavu zbirku nazvati “Lopovska posla”. Prigodni letak i pločica uz svaku sliku bi nosila obrazloženje :”Djelić blaga onih koji imaju Hrvatsku !”
  p.s.Uvijek se sjetim zabranjenog broja “HVIDRE” novinica iz 90-ih godina, gdje u stripu Tatek ulazi na skup dragovoljaca i veli “Imamo Hrvatsku !”, da bi iz zadnjeg reda netko dobacio : “Pa, daj i nama malo…”

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.